General Honoré Traoré  meddelar på en presskonferens i Ougadagougou att han tagit makten av president Blaise Compaoré.

Maktkamp i Burkina Faso

I Burkina Faso i Västafrika pågår en maktkamp mellan höga militärer efter presidentens avgång. Överstelöjtnant Isaac Zida, som tagit över som statscheg, har gett order om att stänga landets gränser.

Publicerad .
Dykare lägger ner ett minne för tragedin utanför Lampedusa i havet. Den 3 oktober var det ett år sedan katastrofen.

Slut på Mare Nostrum - i dag tar EU över

EU tar från och med i dag över ansvaret för räddningen av migranter i Medelhavet. Hittills har uppdraget skötts av Italien, inom ramen för operationen Mare Nostrum.

Publicerad .
Demonstranter vill att regeringen gör mera för att hitta de kidnappade flickorna

Boko Haram: kidnappade flickorna bortgifta

Skolflickorna som Boko Haram kidnappade i Nigeria i våras har konverterat till islam och gifts bort, enligt rörelsens ledare Abubakar Shekau. På en ny video säger Shekau också att inget eldupphör diskuterats fram.

Publicerad .
Björk i Vasa 22.10.2014

Det blir varmare - är träden gröna längre? 1

Omkring den 20 oktober brukar lövträden vara kala i hela Finland. I det skedet har Lappland varit lövlöst i tre-fyra veckor. Nu går vi in i november och än finns det lite löv här och där.

Publicerad . Uppdaterad .
Virgin Galactics rymdflygplan Space Ship Two störtade under provflygningen.

Rymdflygplan störtade under testflygning

Virgin Galactics rymdflygplan Space Ship Two förstördes under testflygningen. En explosion inträffade ombord och planet störtade mot marken. Med på rymdplanet fanns två piloter, varav den ena dog och den andra skadades allvarligt.

Publicerad . Uppdaterad .

HNS: Patienten lider inte av ebola

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS informerade att det misstänkta ebolafallet som kom in till infektionsavdelningen vid Mejlans sjukhus i Helsingfors på torsdag kväll inte lider av ebola enligt de preliminära provresultaten. Patienten lider troligtvis av malaria.

Publicerad .

Svenskfinland

Seppo Penttilä, magnus asplund

Sjöbevakarna flyttade upp på land

Sparkrav gjorde att sjöbevakningen lämnade utrymmena i Öja och nu krävs en kort biltur för att komma ner till farkosterna i hamnen. - Flytten påverkar inte vår beredskap, säger premiärlöjtnant Seppo Penttilä, chef för Vallgrund Sjöbevakningsstation.

Publicerad . Uppdaterad .

112: Polis och ambulans behövdes inte i Ekenäs 5

I misshandelsfallet under veckoslutet (26.10) där en ung man i Ekenäs blev slagen med knytnäve i ansiktet och sparkad var det inte nödvändigt med polis och ambulans. Det bedömde nödcentralsoperatören.

Publicerad . Uppdaterad .
Bertel Nygård och Mikael Herrgård med deras gemensamma alster "Österbottniska lustresor"

Ett lustfyllt verk om Österbotten

"Österbottniska lustresor" är en nyutkommen bok av fotografen Mikael Herrgård och journalisten Bertel Nygård. De har rest genom Österbotten på längden och bredden, skrivit och fotograferat.

Publicerad . Uppdaterad .

De använde både hjärtat och hammaren 7

Tre unga män från yrkesskolan Optima har hjälpt 84-åriga Lindis Kåll i Jakobstad att få en ny trappa. Som tack fick de kaffe med gräddtårta och färska grisar.

Publicerad .

Kultur och nöje

Basse Nyberg ritade en serie om Frillan och Prillan.

Svenskfinlands farligaste serietecknare

Serietecknaren Basse Nyberg berättar att han inspireras av chips och att kvinnofrisyrer är väldigt svåra att rita. Hur slutar serien om Frillan och Prillan?

Publicerad .
Brad Pitt i filmen The Fury.

Fury – en märklig film om manlig vänskap

Brad Pitt, alias sergeant Wardaddy, för sin pansarvagnen allt djupare in i Tyskland, i en blandning av krigsdrama och actionäventyr.

Publicerad . Uppdaterad .
Nightcrawler, Jake Gyllenhaal

Nightcrawler – skrämmande satir

Jake Gyllenhaal är utan tvekan en av de mest intressanta skådespelarna just nu. Skicklig, lyhörd och orädd. I den aktuella rollen som nyhetsfotografen Lou Bloom i ”Nightcrawler” kryper han in under skinnet på åskådaren.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Lassi Kokkala och Erik Riska firar mål.

Sport körde över TPS 1

Vasalaget Sport knep säsongens fjärde seger i ligan då man besegrade TPS med klara 5-1. Sports fransoser var på hugget i segermatchen.

Publicerad . Uppdaterad .
Ossi Väänänen.

Jokerit föll på kalkstrecket

Jokerit förlorade mot HC Sotji i KHL med 2-3 efter straffar. I förlängningen kunde Steve Moses ha avgjort matchen.

Publicerad . Uppdaterad .
Milos Raonic

Raonic satte stopp för Federer

Milos Raonic från Kanada besegrade schweizaren Roger Federer i Masters-turneringen i Paris. Raonic vann kvartsfinalen med 2-0 i set.

Publicerad .
Rita Jeptoo

Rita Jeptoo fast för dopning

Rita Jeptoo har åkt fast för användning av dopning. A-provet visar spår av förbjudna preparat meddelar det kenyanska friidrottsförbundet.

Publicerad . Uppdaterad .

Halloween

musikgruppen, vega musik, musikredaktionen, dan-eskil jansson, veckoslutstips

Alternativa Halloween-låtar

Det är Halloween idag. En dag som även den kräver sin musikaliska fyllnad. Men eftersom ni säkert själva hittar den mest typiska Halloween-musiken tänker jDan-Eskil Jansson istället komma med 10 tips på alternativa Halloween-låtar.

Publicerad .
björnar som äter pumpa

Så firar du en perfekt halloween 2

Ordna hemmafest, gå på zomebiewalk i Vasa eller kolla på film? Vad du än väljer att göra på halloween har vi de bästa tipsen för en riktigt lyckad helg.

Publicerad .
Dekorativa pumpor från Strömsö.

Dekorera med pumpor

När det gäller pumpor så finns det en grundläggande linje, ju fler desto bättre! Formgivaren Johanna Högväg gästade Strömsö och fick det stora nöjet att göra mönster i och dekorera pumpor.

Publicerad . Uppdaterad .
Pumpapaj

Pumpapaj och pumpaodlarens pumpsallad

Odlar man pumpa kan det finnas en risk eller möjlighet (välj själv) att man har pumpa i överflöd. Pumpa i sig smakar knappt något, här krävs kryddor och smaksättare för att det skall bli till något.

Publicerad . Uppdaterad .

#hajbohalloween

Färska blogginlägg

Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: En krigsförklaring och ett farväl

t här inlägget skulle handla om mina sista dagar som människorättsrapportör här på Västbanken, men nu måste jag börja med det senaste. Israelerna har nyss stängt området kring Al-Aqsa -moskén i Jerusalem, för första gången sedan 1967.

Publicerad . Uppdaterad .
Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Bredbenta män på tåget

I morse när jag åkte till jobbet blev jag riktigt irriterad. Jag är verkligen ingen morgonperson så även små saker kan irritera mig något oerhört före klockan tio på morgonen, men det här var ett riktigt problem.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Grannakuten

Får man begrava husdjur på en radhusgård?

Min granne begravde sin katt i husbolagets trädgård. Får man göra det? Finns det några regler kring det här? Marina Furuhjelm är jurist på Disponentförbundet, så här ser hon på saken.

Publicerad . Uppdaterad .
Snöleopardungar på Högholmen oktober 2014

Högholmen bäst i världen på snöleopardsungar – se video

Att ha snöleoparder i djurparker är en bra säkerhetskopia anser snöleopardsexperten Gustaf Samelius. Högholmen har stått för 140 ungar under de senaste 50 åren, medan stammen i det vilda består av mellan 3500 – 7000 djur.

Publicerad . Uppdaterad .
Familjen Ahlmark-Mannila med djurmasker framför ansiktet.

Hemskola - bästa skolan? 1

- Att undervisa sex egna barn genom lågstadiet skulle ha knäckt mig före första höstlovet. Men jag är full av beundran att familjen Almark-Mannila har drivit sitt projekt, skriver Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Eva och Pöll: när Mumin och MacGyver skrattar uppsluppet

Stockmann gör brakförlust, minskar på personalen och anställer ny vd. Efter att både De gröna och Vänsterförbundet gått i opposition passar regeringen på att införa läsårsavgifter för utländska studerande.
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Radiodoktorn: Ebola

Vad är det senaste vi vet om Ebola? Finns det risk för att Ebola sprider sig till Finland och behöver vi vara oroliga? Robert Paul, specialist i blodsjukdomar har läst på om sjukdomen och berättar också vad Ebola har gemensamt med Sorkfeber.
Ladda ner mp3

Yle Arenan - Titta och lyssna

Mat och fritid

Estnisk köttlåda med rotfrukter

Estnisk köttgryta

Kersty Metsalu gästar Mat och Prat och tillreder en traditionell, estnisk köttgryta.

Publicerad . Uppdaterad .
Efterrätt med chili och choklad

Dessert med chili och choklad

I programmet Mat och Prat tillreder Raakel Lignell en snabb efterrätt med både sötma och styrka. En touch av Latinamerika med både chili och choklad.

Publicerad . Uppdaterad .
Pauls pitabröd med lamm yttre filé

Kebab i ny tappning

Kebaben har ett oförtjänt dåligt rykte eftersom den ofta serveras som fantasilös snabbmat. En riktigt god kebab kräver är ett nybakt bröd, ett kött av lite bättre kvalitet och en god sås. Serverar man kebaben såhär har den plötsligt blivit festmat.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Centern drar ifrån 27

Centern är det överlägset mest populära partiet just nu, medan det går dåligt för Samlingspartiet och Sannfinländarna. Det visar Yle Nyheters partistödsmätning.

Publicerad . Uppdaterad .

Svensk studie: Mjölk är skadligt 45

Enligt en svensk undersökning är mjölk inte alls så hälsosamt som många tror. I stället för att stärka skelettet och förbättra hälsan, ökar rikligt mjölkdrickande risken för benfrakturer och en alltför tidig död, visar undersökningen. Läs också Näringsexpert: Lagom mängder mjölk okej

Publicerad . Uppdaterad .

Rekordmånga skrev ut sig ur kyrkan i går 37

På söndagen skrev 962 personer ut sig från kyrkan via webbtjänsten eroakirkosta.fi. Den vanligaste orsaken till utskrivningarna uppgavs vara Päivi Räsänens agerande.

Publicerad . Uppdaterad .

Det blir vintertid igen - sömnrytmen störs? 22

Natten mot söndag övergår Finland återigen till vintertid (normaltid). Enligt sömnforskare stör de ständiga växlingarna mellan sommar- och vintertid människors sömnrytm.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.