Grönt ljus - alla ska få gifta sig 55

Riksdagen har godkänt medborgarinitiativet om en könsneutral äktenskapslag. Rösterna föll 105-92.

Publicerad . Uppdaterad .

Så röstade riksdagen - kolla din ledamot 12

Rösterna i den omdebatterade frågan om könsneutrala äktenskap föll 92 för och 105 mot lagutskottets förslag att inte ändra lagen. Här kan du kolla hur riksdagsledamöterna röstade utgående från parti, ålder, valkrets och kön.

Publicerad . Uppdaterad .

Vägen hit var mycket lång33

I dag röstade riksdagen och beslutade att följa samma linje som Sverige, Norge, Danmark, Island, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Storbritannien, Frankrike, Portugal, Spanien, Sydafrika, Brasilien, Argentina, Uruguay, Mexiko, Kanada och 35 delstater i USA.

Publicerad .

Finländare överlever ofta bröstcancer

Finländare som insjuknar i bröstcancer har en hög överlevnadsgrad. Också en stor andel av äggstocks- och prostatacancerpatienterna överlever.

Publicerad .
Annika Sylvin-Reuter intervjuar barn i Ängbybarnens förskola

Här lyssnar man i stället för att läxa upp

På Ängbybarnens förskolor i Bromma är straff och uppläxningar otänkbara. Där har man en särskild strategi för att få empatiska barn med stark självkänsla.

Publicerad . Uppdaterad .
Björn Afzelius, Tusen bitar

"Tusen bitar" blir till ett porträtt

Under en period var Björn Afzelius den artist som sålde flest skivor i Sverige. En artist som älskades av publiken i allmänhet och av kvinnorna i synnerhet. Samtidigt var han den som fick mest stryk i pressen. Om och om igen.

Publicerad . Uppdaterad .
Nabben i Maxmo.

Miljonsatsning på Nabben i Maxmo 14

Nabben i Maxmo rustas upp ordentligt. Skärgårdsrestaurangen får flytande bastu, badplats, gästhamn - och Tottesunds herrgård som ska bli ett 1800-tals hotell. Två ryska Wärtsilädirektörer vill investera.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Svenskfinland

Yrkesakademin i Österbotten

YA öppnar internatet i Vasa igen

Yrkesakademins internat i Gamla Vasa har varit stängt en vecka men öppnar igen nu på söndag klockan 16:30. Med fler anställda på plats, bättre lås och bommar för att hålla bort obehöriga bilister.

Publicerad . Uppdaterad .
Smycken och klockor som hittats hos en inbrottstjuv.

Erfaren tjuv bröt sig in också i Västnyland 3

Polisen i västra Nyland och sydvästra Finland jobbar på att lösa en stor serie inbrott. Det handlar om över 60 inbrott varav de flesta har skett i huvudstadsregionen och i sydvästra Finland men två har ägt rum i Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .
Kommuhförbundets korridor är prydd med kommunvapen

De flesta kommuner utreder fusioner

En kommunfusion är inte det lättaste, det finns många fallgropar på vägen och ännu många år efter att fusionen trätt i kraft kan gammalt groll spöka i kulisserna.

Publicerad . Uppdaterad .
Andrea Hasselblatt är ny ordförande för Marthaförbundet

Nya marthabossen: Sluta slänga mat 1

Marthaförbundets nya ordförande Andrea Hasselblatt har varit martha i tjugo år. Under hennes ledning kommer förbundet att fokusera på det matsvinn vi gör oss skyldiga till.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Vegasporten reser runt på snö och is

En sällsynt packad helg väntar vänner av vintersport. Detta märks också i Yle Sportens sändningar under veckoslutet. Vegasporten gör bland annat nedsläpp i Ruka, Östersund, Jakobstad och Helsingfors ishall.

Publicerad . Uppdaterad .

Charlotte Kalla: Rötter är viktiga

Våren 2014 träffade Sportmagasinet svenska skiddrottningen Charlotte Kalla för att prata om bl.a. hennes rötter i Pajala kommun i Tornedalen. - Jag har känt i vinter att rötter är viktiga.

Publicerad . Uppdaterad .

Säsongen över för HC Wests Genberg 2

HC Wests Anders Genberg har opererats och hans säsong är över. Genberg skadade sig i cupkvartsfinalen mellan West och Cocks på lördagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Autolla Nepaliin – tre män i en bil

Många drömmer om att påverka situationen i världen. Få gör mer än att betala en slant för att döva samvetet. Men det finns de som åstadkommer något konkret. Till dessa hör ett gäng unga män från Finland.

Publicerad .
taylor swift

Taylor Swift möter Chris Robinson Brotherhood

Frida Lindholm från Hon som inte rodnar och Stiftelsen i Radio X3M och Michael Cronström, redaktör för Kors och ters och Vega Rock i Radio Vega, bekantade sig med varandras musiksmak. Vad anser Michael om Taylor Swift? Och Chris Robinson Brotherhood, är det kanske Fridas nya favoritband?

Publicerad .
Dansbandet Titanix

Titanix testas för första gången

Dansbandet Titanix debuterar som utmanare på Danslistan. Bandet från Valdemarsvik har spelat allt sen 1979 och nu testas låten Kyss mig från nya albumet Om då var nu. Upphovsmännen till detta bonusspår är samma gävletrio som skrev Brandsta City Släckers melodifestivallåt Kom och ta mig år 2002.

Publicerad .

#Användhjärtat

Catariina Salo

Elvi - min bästa gamla vän 1

Jag kommer ihåg de där vintrarna när snödrivorna var så höga att vi kunde åka pulka nedför uthustaket. Där kanade vi sedan ner och sprang upp, iklädda bylsiga overaller och toppaskor. Vi var halvt genomfrusna med snötrassel i håret när du ropade på oss att komma in och äta.

Publicerad .
Asta Lassila med katten Missan

Asta bor ensam med sina katter

Asta Lassila är 85 år gammal och bor ensam med sina två katter i ett hus i Lepplax, i Pedersöre, dit hon flyttade med maken Erling år 1957. Det är snart sex år sedan Erling dog, och paret hade inga barn. Asta har idag svårt att röra sig, men hon vill bo hemma så länge det är möjligt.

Publicerad . Uppdaterad .

En 100-åring, en 80-åring och 10 års vänskap

När man har sin 100-årsdag bakom hörnet är sannolikheten liten att ens närmaste vänner kan delta i födelsedagsfirandet. Ethel Ahlbäck är ändå lyckligt lottad, hon har fått en ny vän tack vare Röda Korsets vänverksamhet.

Publicerad . Uppdaterad .
använd hjärtat

Delta i Använd hjärtat - det är enkelt

Finns det en äldre människa i ditt liv, som du vet att känner sig ensam ibland? I hela Finland är de cirka 100 000. Gör något för att hjälpa i dag - delta i kampanjen Använd hjärtat.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Långläsning

Ingela Lind "Blod i salongerna. Om sex, primitivism och längtan efter det naturliga"

Vårt behov av primitivism

I boken ”Blod i salongerna. Om sex, primitivism och längtan efter det naturliga” skriver konstvetaren Ingela Lind om hur vi ständigt lockas av det primitiva och tron på att en ny människa ska födas genom sex, primitivism och konst.

Publicerad .

Framtid eller fiasko – 10 frågor om 4G 16

Det nya, snabba 4G-nätverket väcker blandade känslor. I ena sekunden går det att surfa i rekordfart, i nästa sekund är uppkopplingen förlorad. Varför det? Vad innebär detta mystiska 4G? Vem kan använda det? Här hittar du svaren.

Publicerad . Uppdaterad .

Oljepriset hotar Opec-länders finanser 5

Råoljepriset ligger på sin lägsta nivå på fyra år. Då de oljeexporterande ländernas organisation Opec möts ska länderna försöka enas om åtgärder för att höja priset. Det låga priset kostar länderna hundratals miljoner dollar per dag.

Publicerad .

Islamism och ondska är inte synonymer 9

- Det är problematiskt att man ofta bara talar om islamister, trots att det finns flera olika sorters islamism och på olika nivåer, säger Liselott Lindström som är specialiserad på konfliktjournalistik.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Kerstin Kronvall: Hon som syr och han som kör

Det här handlar inte alls om könsroller utan om yrkesmänniskor som jag mött under mina första dagar i Kiev. Hon som syr är i själva verket jurist och arbetar som notarius publicus. Han som kör lärde jag känna då jag i dag tog mig hem igen efter att ha deltagit i det ukrainska parlamentets öppningssession.

Publicerad . Uppdaterad .
Stig pustar ut efter ett hårt intervallpass

Triathlonbloggen: Stig Andersson om sin resa

Jag hade motivation, ett mål och jag var med i ett projekt som jag bara inte kunde hoppa av. Ingen risk att jag skulle ge upp. En liten leksak kallad ”Sports Tracker” sporrade också till träning, skriver Stig Andersson från programmet Mitt triathlon.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Martinas vitaminsmoothie

Martinas vitaminsmoothies

Martina Aitolehti besöker Efter Nio och tillreder två varianter av smoothie som hjälper en att orka.

Publicerad . Uppdaterad .
Två julkakor med fruktkompott

Julkaka på två sätt

Julen är en tid då man kan få oväntat besök. Vad bjuder man på då ? Förslagsvis Pauls godaste julkaka. Här kommer den i två versioner, en söt och en salt men med samma fruktkompott som fyllning.

Publicerad . Uppdaterad .
Libanesiska köttbullar i tomatsås

Libanesiska köttbullar i tomatsås

När Ahmed Hassan gästade Mat och prat lagades inte somalisk mat utan libanesisk. Maggie Lindholm ledde arbetet i köket som resulterade i libanesiska köttbullar med en smakrik tomatsås.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

radioteatern,

Radioteatern: MyPoop

I Tove Appelgrens satir MyPoop har ett medelålders par hittat en ny hobby. En blogg med magstarkt innehåll och rekordmånga följare, som gett deras liv mål och mening. Regi: Jessica Edén. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Asta Lassila med katten Missan

Samtal om livet: Asta Lassila

Asta Lassila är 85 år gammal och bor ensam med sina två katter i ett hus i Lepplax, dit hon flyttade med maken Erling år 1957. Erling har redan varit borta i flera år, och paret hade inga barn. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Het äktenskapsdebatt att vänta i riksdagen 35

Riksdagen ska i dag efter frågetimmen debattera medborgarinitiativet om en lag om könsneutrala äktenskap. Ledamöterna har mycket blandade känslor inför debatten och fredagens omröstning.

Publicerad . Uppdaterad .

Närpesbons äggsamling i fara 16

Den brottsmisstänkte Närpesbons unika äggsamling är i fara och dessutom är rättegången en enda häxjakt. Den kritiken levererade konservatorn Eirik Granqvist i tingsrätten i går.

Publicerad . Uppdaterad .

Ferguson-polis: Kände mig som en femåring i händerna på Hulk Hogan 23

Polisen som sköt ihjäl den obeväpnade 18-åringen säger i en tv-intervju att han agerade i självförsvar. Demonstrationerna mot åtalsjuryns beslut att fria honom spred sig till flera amerikanska städer på tisdag kväll.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.