Brittiska civilplan väjde för ryska plan5

Ryska militärflygplan flög nära brittiskt luftrum och störde civila plan på onsdagen. Storbritannien har bett Rysslands ambassadör i London förklara incidenten.

Publicerad .
Jan Vapaavuori

Toppjobb för Vapaavuori?

Enligt vad Yle nyheters finska redaktion erfar är näringsminister Jan Vapaavuori på väg att lämna regeringen för en hög post vid Europeiska investeringsbanken (EIB).

Publicerad .
Italiens utrikesminister Paolo Gentiloni (L) Hollands utrikesminister Bert Koenders

EU föreslår striktare sanktioner mot Ryssland

EU:s utrikesministrar föreslår striktare sanktioner mot Ryssland. Ministrarna höll ett extra ministermöte i dag på grund av det tilltagande våldet i Ukraina.

Publicerad .
Gustaf Antells intervjuobjekt.

Ukraina påverkar inte attityderna mot ryssarna i Estland

Esternas attityder mot den ryskspråkiga minoriteten beror mest på vilken generation man talar om och på utbildningsnivån. Det säger de ryska ungdomar och äldre damer Yle Nyheter har träffat i Tallinn.

Publicerad .
Radioteleskopet ALMA i Chile.

Chile: Kvanthopp på världens tak 1

På 5 000 meter över havet är luften hälften så tunn som vid havsnivå. Föreställ dig att du skippar vartannat andetag. Det här kan bli jobbigt i längden, insåg Marcus Rosenlund mycket snart då han kom till högplatån Chajnantor i chilenska Anderna.

Publicerad . Uppdaterad .

Stubb: Vi kommer att vända det här 5

Socialdemokraterna gick om Samlingspartiet i Yles färska partimätning. Partiordförande Alexander Stubb säger att gallupresultatet harmar, men försäkrar att partiet reser sig. SDP:s partiordförande Antti Rinne gläder sig över gallupresultatet.

Publicerad . Uppdaterad .

Har bombningarna av IS haft någon effekt? 1

Det är snart ett halvt år sedan USA inledde sin militära intervention IS – först mot Irak och en månad senare i Syrien. Bombningarna har försvagat IS - men att stoppa världens rikaste terroristgrupp lyckas inte bara genom attacker från luften.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

cellisten jan-erik gustafsson i rådhusets trappuppgång i lovisa

Kullervo är tillbaka i Lovisa

Cellisten Jan-Erik Gustavsson tar "Kullervo" tillbaka till Lovisa. Det var här som Jean Sibelius år 1892 komponerade den välkända symfonin. Sibelius genombrottsverk är Sibeliusdagarnas höjdpunkt i höst.

Publicerad . Uppdaterad .
Rudus representanter på invånarkvällen.

Pro Ingå rädda för nytt Talvivaara i Ingå 5

Företaget Rudus chefer fick svara på många frågor då de mötte Ingåbor och sommargäster i onsdags. Kvällen bjöd på allt från att Nordens största stenbrott som planeras i Joddböle i Ingå jämfördes med det skandalomsusade Talvivaara till att det dök upp en hemlig miljörapport.

Publicerad . Uppdaterad .
Små gula plastankor badar i Svartån i Karis.

Karisankorna gör comeback

Efter en paus på tre år tar Lionsklubben i Karis nya tag och ordnar igen det populära Ankracet. Den här gången satsar klubben lite extra och ordnar även en Ankmarknad.

Publicerad .
Kurator Juha-Heikki Tihinen från Pro Artibus.

Modernistisk konstnär visas i Galleri Elverket

Rabbe Enckell uppskattas vara en av Svenskfinlands främsta modernistiska konstnärer. Nu visas hans tavlor på Galleri Elverket i Ekenäs. Förutom de här bidrar hans släktingar med alster.

Publicerad .

Sport

Blues tog viktiga poäng i hemmahallen

Kampen kring tiondeplatsen i ishockeyligan hårdnar och på torsdagen tog Blues från Esbo tre viktiga poäng på gästande Ilves beskostnad. Blues vann hemma med siffrorna 5-2 (3-0,1-1,1-1).

Publicerad .
Mika Ojala, sommar 2012

Ännu ett IFK föll - Inter bättre på Åland

FC Inter från Åbo har inlett ligacupen i fotboll på bästa möjliga sätt. På torsdagen följde man upp premiärsegern mot Helsingfors IFK med att besegra IFK Mariehamn på Åland med 2-1.

Publicerad .
Ryan Lasch, TPS, januari 2015

Äsch - nu sticker också Lasch

Ishockeyligalaget TPS fortsätter sin lagertömning - på torsdagen kom beskedet att Tero Koskiranta flyttar till SHL och nu uppger Turun Sanomat att också Ryan Lasch lämnar Åboklubben.

Publicerad .

DocPoint

Tre DocPoint-pärlor

För den som befinner sig i Helsingfors denna helg bjuder biograferna på mer än bara vanliga premiärer. Det finns fortfarande alla chanser att ta del av DocPoints digra utbud.

Publicerad .

Att rädda livet på en vän

Joni Luomanen och Heikki Häkkinen reste till Thailand för att rädda sin alkoholiserade vän som tappat både gångförmågan och kontakten med den yttre världen. Allt fångades på film, och nu har deras dokumentär Hymyjen maa premiär.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Sanna Hietala läser för barn från Strömbergin koulu

Sagor från hela världen i samma bok

Redan Zacharias Topelius konstaterade i Boken om vårt land från 1875 att ”i detta land bor ett folk av olika härkomst och olika språk”. Nu bekräftas detta även med sagans hjälp i ”När månen skrattade, och andra sagor berättade i vårt land”

Publicerad . Uppdaterad .
Rosor i vas på dansk bricka.

Puderrosa är vårens färg i Paris

Vårens starkaste trendfärger presenterades på inredningsmässan Maison & Objet i Paris. Det är ljusa, upplyftande pastellfärger, som skall synas i våra hem. Den milda, puderrosa nyansen syntes redan i gatubilden i Paris.

Publicerad . Uppdaterad .
Humorgruppen KAJ

Humorgruppen KAJ på turné 2

Borgå, Grankulla, Mariehamn, Kimito, Ekenäs och Helsingfors, KAJ-maskineriet kommer! I vår får hela Svenskfinland njuta av österbottnisk humor.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Dar al Yasmins frivilliga delar ut gasvärmare till flyktingar i Zaatari i norra Jordanien.

Jordansk vinter slog hårt mot Syrien-flyktingarna

I norra Jordanien har en ovanligt hård vinter betytt svåra prövningar för flyktingarna från Syrien, berättar finlandssvenska Gaelle Sundelin från hjälporganisationen Dar al Yasmin.

Publicerad .
Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.

Dachau - prototypen till helvetet 5

Den här veckan minns vi offren för nazisternas grymheter i koncentrationslägret Auschwitz. Marcus Rosenlund minns sitt eget besök i ett annat koncentrationsläger, KZ Dachau nära München, det första i sitt slag, som fungerade som en prototyp för bland annat Auschwitz.

Publicerad . Uppdaterad .
Mathias Nylund utanför en jurta i Mongoliet.

Han reser från Bennäs till Beijing

Mathias Nylund hyser en stor kärlek till Asien, och har gjort resorna dit till sitt arbete. Han tar med sina resenärer på allt från jordbruksbesök och båtturer till nomadläger i Mongoliet.

Publicerad . Uppdaterad .
Ko Lanta, matti kallio

”Jag simmade bort tio år av ångest”

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. Han var en av de lyckligt lottade som överlevde, men han har levt med ångesten sedan dess.

Publicerad . Uppdaterad .

#MittJobb

Victoria Larragneguy

"Det hade hjälpt mig mer att lära mig finska"14

Argentinska Victoria Larragneguy är jurist, men jobbar som vikarierande skolassistent i Helsingfors. Det är svårt att hitta jobb när jag inte lärt mig finska, säger hon. Svenskan får hon heller inte öva när finlandssvenskar tycker att hon talar för långsamt.

Publicerad .

Spotlight

Privatiserar vi ihjäl öppenheten? 5

De räknas i miljarder, skattepengarna som årligen går till privata företag som sköter kommunal service. Vilken rätt till insyn har vi i de här företagen som producerar vår basservice? Offentlighetslagen gäller kommunen, men med underleverantörerna är saken inte lika klar.

Publicerad .
Lyftbild 2 för spotlight granskar

Kommunerna hyfsade på offentlighet 4

Kommuner ska ge ut information och dokument. De lyder under offentlighetslagen utan diskussion. Men flera kommuner i Svenskfinland slarvar med eller helt enkelt struntar i kravet på offentlighet.

Publicerad .
Lyftbild 3 för spotlight granskar

Privata vårdhem dåliga på offentlighet2

Hur väl kan privata företag som producerar tjänster för kommunerna sin offentlighetslagstiftning? Frågan är knepig därför att det inte är alldeles entydigt i hur hög grad offentlighetslagen gäller dem. Det i sin tur är mycket knepigt eftersom deras verksamhet finansieras med skattmedel.

Publicerad .
 
 

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet: Finland världsbäst på mat, skräpkläder och rädda en vän

Finland tog hem två priser i världmästerskapet i matlagning i Frankrike i går. En ny undersökning visar att vi använder våra strumpor och underkläder i 2-3 år innan vi slänger dem. Produktionsteamet bakom dokumentärfilmen Hymyjen maa berättar hur de försökte rädda sin alkoholiserade vän Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Liselott Lindström vid Victoriasjön

Agenda Uganda: Livets små glädjeämnen

Duncan, vår chaufför, har lagat en smörgås med stekt ägg, lök och tomat åt mig ”because it’s going to be a long day and you have to eat!” Jag susar fram på en boda och ser solen gå ner över Kampalas kullar och slås av hur vacker världen kan vara

Publicerad . Uppdaterad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

På Hornsgatan: "Shoppa loss"-landet

Jag ser det på mängden kassar med dyra logotyper som bärs hem en normal tisdagskväll i centrum av Stockholm, av händer som tillhör vanliga svenskar och inte turister. Det handlar om en köpkraft som man är ovan att se i Finland.

Publicerad . Uppdaterad .
Utvecklingsbloggen

Utvecklingsbloggen: Bra flyt för Yle Arenan

Yle Arenan har bra flyt för tillfället. Åtminstone om man ser på statistik. Antalet uppspelningar ökade år 2014 med cirka 15 procent.

Publicerad . Uppdaterad .
Dan Eskils Musikbar.

Dan Eskil: Schyssta nya låtar bortom mainstream

Strömmen av ny musik är stridare än någonsin och det är omöjligt för gemene strölyssnare att hänga med. Därför tänker jag från om med nu att med lagom ojämna mellanrum komma med tips på schyssta låtar som glatt mig den senaste tiden.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Vörå betalar 60 000 till Båssar 32

Kommundirektör Christina Båssar får 60 000 euro i avgångsvederlag från Vörå kommun. Hon kommer att bo kvar i Vörå och hoppas så småningom på nytt jobb och nya utmaningar.

Publicerad . Uppdaterad .

30 jobb hotade på HSS Media 28

HSS Media inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen. Högst 30 personer sägs upp.

Publicerad . Uppdaterad .

Ränteswappar blev stadsdirektör Jakobssons fall 28

Ränteswapsavtal med banker och brist på förtroende från stadsstyrelsens sida blev stadsdirektör Mikael Jakobsson fall i Jakobstad. Stadsdirektör Mikael Jakobsson gjorde sin sista arbetsdag på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Snö och regn

Mest mulet och snöfall eller snöblandat regn, i södra Lappland och Nordöstra Österbotten tidvis ymnigt snöfall. I norra Lappland klarare. Temperaturen +2...-5, i mellersta och norra Lappland -4...-12 grader.. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.