Reformpartiet segrade i Estland

Estlands styrande högerliberala Reformparti är fortsatt största parti efter söndagens parlamentsval. Partiet vann knappt över Centerpartiet som stöds av många ryskspråkiga.

Publicerad .
Huvudbilden för artikeln Morgonkollen

2 mars - nattens nyheter och dagens agenda

Nordkorea avfyrade kortdistansrobotar och fast väg i skärgården diskuteras igen. Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

Publicerad .
Bil skrotas hos Romu Keinänen.

Skrotningspremie får kritik

Försöket med en skrotningspremie, för att få folk att skrota sina gamla bilar och köpa nya i stället, får kritik både från bilhandeln och från skrothandeln. Det är en vitaminspruta som inte löser problemet, säger bilföretagaren Tom Nylund.

Publicerad .
Kristina Ljungqvist

Minipartier vill få sin röst hörd

Det är inte bara de etablerade riksdagspartierna som ställer upp kandidater i vårens riksdagsval. Också en brokig skara mindre partier vill göra sin röst hörd. Bäst chanser att få en kandidat invald i riksdagen tros de små ha i Nylands valkrets.

Publicerad . Uppdaterad .
Uruguays president José Mujica

Världens fattigaste president lämnar över makten 5

Uruguays givmilde president har nu lämnat över makten. José Mujica donerade nästan hela sin lön till välgörenhet och sa i en intervju till Yle Nyheter i höstas att en president ska leva som sina väljare.

Publicerad .
Amerikanska och sydkoreanska marinsoldater övar utanför Pohang, 36o kilometer söder om Seoul. Övningen pågår fram till den 7 april.

Nordkorea avfyrade robotar

Nordkoreas militär avfyrade två kortdistansrobotar tidigt på måndagsmorgonen. Handlingen ses som en protest mot den enorma militärövning som USA och Sydkorea inleder under måndagen.

Publicerad . Uppdaterad .
Minnesmarsch för Boris Nemtsov i Moskva den 1 mars 2015.

Tiotusentals hedrade minnet av Nemtsov 1

Marschen i Moskva till minnet av den ihjälskjutna oppositionspolitikern Boris Nemtsov samlade omkring 70 000 människor. Den ryska utredningskommissionen utlovar belöning för tips om mördaren.

Publicerad . Uppdaterad .
Tre personer dödades i Laukas

Tre fick sätta livet till på pizzeria i Laukas

Tre personer har dödats i en pizzeria i Laukas, bekräftar polisen. Enligt obekräftade källor var det pizzerians två ägare samt en anställd som dödades.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Familjen Etoka. Från vänster: Lubunga, mamma Machozi Amisa med Etoka Thomas i famnen, pappa Thomas och Kaluta. Bakre raden: Riziki, Etienne och Clementine.

Livet börjar om i Korsholm

Den åtta personer stora familjen Etoka har bott i Korsholm i tre månader. Kölden och språket är de största utmaningarna hittills. Men drömmen om utbildning och arbete är nu mer möjlig än någonsin tidigare.

Publicerad .
Domus A-hus

Studerande oroade över höjda hyror på Domus

I år har det gått 50 år sedan studenthemmet Domus Aboensis i Åbo blev klart. Men hyresgästerna undrar om det är värt att fira, då de är oroliga för att hyran kommer att stiga mycket.

Publicerad .
Sprickorna i vägen täcks med ny beläggning.

Asfaltfusk behandlas i hovrätten

Helsingfors hovrätt börjar i dag behandla asfaltsfusket som ägde rum för 15-20 år sedan. Under åren 1994-2002 prissatte flera asfaltsbolag arbeten utan inbördes konkurrens.

Publicerad .
pälsjacka

Omstart i Milano för Lovisapälsar

Det går undan för det nya pälsföretaget Gemmi. Vid årsskiftet gjordes företagsaffärer och nu visas den nya kollektionen upp vid pälsmässan i Milano som börjar på tisdag.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Jarkko Nieminen, Australian Open 2015.

Nieminen knep femte dubbeltiteln i karriären 1

Jarkko Nieminen vann ATP-turneringen i tennis i Buenos Aires tillsammans med sin dubbelpartner Andre Sa efter en tresetare mot Pablo Andujar och Oliver Marach.

Publicerad .

Spotlight

Finländarna är duktiga på att spela bort pengar 3

En genomsnittsfinländare spelar bort nästan 400 euro varje år på penningspel. Det här är en så pass stor summa att finländarna placerar sig på femte plats på listan över storspelarna i hela världen.

Publicerad .

Kultur och nöje

Pertti Kurikan Nimipäivät står som segrare på UMK-scenen.

”Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare” 7

Pertti Kurikan Nimipäiväts vinst i UMK, Tävlingen för ny musik betyder mycket för personer med funktionsnedsättning. Det tror bandet som också hoppas att flera nu vågar testa på att musicera, inspirerade av deras framgång.

Publicerad . Uppdaterad .
Nils W "Limpan" Lindholm och Ebba Löfström, Visans Vänner i Helsingfors, 1973

Ebba ville vara med i herrklubben

År 1945 grundades Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors. Herrarna i Helsingfors hade tänkt sig en herrklubb ungefär såsom Akademiska Sångföreningen, men den första som svarade på uppropet i Hufvudstadsbladet var Ebba Löfström, som ville vara med och sjunga visor.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Skräcken värre än slagen 1

– Att bli slagen på käften kunde jag hantera. Det säger skådespelaren Marika Parkkomäki, som under flera år levde i ett förhållande med en man som steg för steg monterade ner hennes självförtroende och tog makten över hennes liv.

Publicerad .
johanna tukiainen

Johanna Tukiainen kan inte lämna offentligheten

Underhållaren Johanna Tukiainen är ett bekant ansikte på löpsedlarna och bilden av henne i offentligheten är sällan smickrande. Men hur stor makt har medierna över hennes liv?

Publicerad .
Kaj-Gustaf Bergh

Kaj-Gustaf Bergh trivs vid makten2

– Sällan söker man sig till sådana här positioner om man inte alls är intresserad av att ha makt, och fatta beslut.

Publicerad .
 

Långläsning

Ekologiskt mjöl i Mörby Gårds butik

Vårt dagliga vete giv oss i dag - eller kanske inte? 4

Vete mättar billigt och är globalt sett en livsviktig näringskälla. Men hur är det med dem som har alternativ; behöver vi vete på något sätt? Vetekritiker går så långt som att säga att vete dödar.

Publicerad . Uppdaterad .
The Theory of Everything

Stephen Hawking och teorin om allting 2

"Teorin om allting", så heter den nu aktuella, Oscarbelönade filmen om kosmologen Stephen Hawking, mannen som har gett sjukdomen ALS ett ansikte. Filmen är bra, konstaterar Marcus Rosenlund, men kan verklighetens Hawking leva upp till all hype kring hans person?

Publicerad . Uppdaterad .
skärmglasögon

Virtuella verkligheter kan få dig att må bättre

Forskning visar att virtuella verkligheter kan hjälpa människor att lindra eller bli av med mentala problem såsom fobier och posttraumatisk stress. Teknologin har blivit både rejält billigare och bättre under senare år, men trots det så används den knappt alls inom psykoterapin.

Publicerad . Uppdaterad .
en svartråtta

Den svarta råttan kan få upprättelse 2

Det är möjligt att den svarta råttan inte alls bär skulden för de upprepade utbrott av böldpest som genom historien pinade Europa. Det visar ny internationell forskning. Forskarna tror nu att pesten kan ha härstammat från gerbiler i Asien.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Agenda Uganda: Ett skepp kommer lastat

Bröderna Raphael och Emile från Goma i Kongo har byggt ett skepp. Skeppet är en symbol för Europeiska Unionen och den blåa flaggan med de gula stjärnorna pryder båtens för. The Immigration Ship var ett sätt för dem att få utlopp för sin frustration och sina trauman.

Publicerad .
Metallväktarnas blogg

Metallväktarnas blogg är här - hellkomna

Om du sökte efter en blogg för traditionella sätt att inte odla hallon eller en blogg som handlar om folk som fotar sin mat, sitt kaffe, sina djur och sina barn på café så kom du fel.

Publicerad .
Jufo Peltomaa

Twitterbloggen: Kvotfinnen i Sfp

Det var med tindrande ögon som Sfp i Helsingfors nyligen presenterade sitt senaste tillskott i kandidatbuketten. Med den purfinske rapartisten, naturbloggaren och företagaren Jufo Peltomaa hoppas partiet kunna tränga in i nya väljarsegment.

Publicerad .

Veckans diskussioner

Halla-aho till attack mot invandrarkandidater 31

Sannfinländaren Jussi Halla-aho väcker igen uppmärksamhet med sina invandrarkritiska uttalanden. I ett inlägg på Facebook går han till attack mot Abdirahim Hussein (C) och alla andra kandidater med invandrarbakgrund, som han kallar ö-klassens kandidater.

Publicerad . Uppdaterad .

Koranen från pärm till pärm på Yle 42

Islams heliga skrift, Koranen, ska läsas från pärm till pärm i en programserie på radiokanalen Yle Radio 1. Serien startar den sjunde mars och fortgår ända in i oktober då slutet av den heliga boken ska ha nåtts.

Publicerad . Uppdaterad .

9 000 euro per minut - så växer statsskulden 31

Den som rör sig i centrala Helsingfors kan nu snabbt bilda sig en uppfattning om Finlands statsskuld. Skuldbeloppet visas på en skärm i fönstret på Centralhandelskammarens kontor på Alexandersgatan i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Centrumslingan som den planeras.

Slaget efter tolv: Slaget efter tolv om Centrumslingan

Centrumslingan i Helsingfors offrades av regeringen och nu ser det ut som att hela projektet begravs. Är det bra, för då kan pengarna användas vettigare i regionerna, eller en grov miss av regeringen? I debatten Joakim Strand (sfp), Vasa och Thomas Wallgren (sdp), Helsingfors. Ladda ner mp3

My Tengström

Myteriet: Skolsvenskans framtid och tävling om bästa budskapet

Skolsvenskan förblir obligatorisk - åtminstone enligt kulturutskottet. Finlands ESC-representant avgörs på fredagen och punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät är det mest omtalade bandet. Är ESC en sångtävling eller en tävling om bästa budskapet? Möt finländska IS-krigaren "Joni". Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Jakobstad - en stad som andra

Ywe Jalander tränger djupt in i småstaden Jakobstads hjärta i sin dokumentärfilm från 1968. I en småstad skall alla veta sin plats, t.om. då man kör kvartersrally.

Publicerad .
visselblåsare, ilmiantaja

Jante Redux3

“Du skall inte tro att du är något.” (Jantelagen, paragraf 1.) Småstadslivet beskrivs ofta som idylliskt och lyckligt, men detta är långt ifrån hela sanningen. Arthur Franck och hans team har med Jante redux skapat kortfilmer som på olika sätt behandlar Jantelagen och livet på landsbygden i Svenskfinland.

Publicerad .

Yles nyheter nu via Whatsapp 11

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.