Fin utsikt ska kosta mer i fastighetsskatt

Hur fint din bostad är belägen och hur eftertraktat området är kan i framtiden inverka ännu mer på den fastighetsskatt du betalar. En arbetsgrupp som funderar på hur fastighetsskatten ska utvecklas anser nämligen att fastigheternas beskattningsvärde ska uppdateras oftare.

Publicerad .

Putin: Mot grundlagen att sätta in militären mot protesterna

Vladimir Putin varnar för att Ukraina står på randen till inbördeskrig efter beslutet att sätta in armén mot separatister i östra Ukraina. Svenska Yles Antti Kuronen på plats i Donetsk säger att den ukrainska armén påbörjat den så kallade antiterroroperationen mot protesterna lugnt.

Publicerad .
Restaurang Knipan i Ekenäs

Knipan såldes för en högre summa än minimipriset

Sommarrestaurang Knipan i Ekenäs såldes för en högre summa än minimipriset. Det står klart nu när försäljningen har vunnit laga kraft och minimipriset har blivit offentligt.

Publicerad .

Svenskfinland

Skärmdump från tidningen Karjalainen

Bitter annons av Abloyanställda 24

De anställda vid Assa Abloys låsfabrik i Björkboda har i dag en stor, bitter annons i tidningen Karjalainen. Annonsen lär ska ha skapat mycket diskussion vid morgonkaffet hos ledningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Kunder lämnar in avfall till Jonas som samlar in farligt avfall.

Skräpbilarna samlar in mindre än förr

Insamlingsbilarna Jonas och Romulus samlar igen in farligt avfall och metallskrot, men inte lika mycket som förr. Men allt fler önskar att också kunna lämna in elskrot till bilarna.

Publicerad . Uppdaterad .
Vinglas

Helsingforsare köper öl och cider, Grankullaborna vin och starksprit

Av kommunerna i huvudstadsregionen såldes mest öl i Helsingfors i fjol, där det såldes 98 liter öl per invånare över 18 år. Mängden vin såldes bäst i Grankulla, där mängden i fjol var 33 liter per person över 18 år. Också när det gäller starksprit gick försäljningen bäst i Grankulla.

Publicerad .
Simon Lindell, försvunnen den 12 april 2014.

Simon, 23, spårlöst försvunnen

Natten mellan lördag och söndag försvann Simon Lindell, 23 år, spårlöst och närstående försöker leta efter honom med hjälp av bland annat sociala medier. Vet du var han har rört sig eller var han kan befinna sig?

Publicerad . Uppdaterad .

Min Morgon

Min Morgon med Sonja och Mårten

7.05 BUU-morgon, 7.15 Metroprojektet: Tommy Pohjola, 7.25 & 7.55 Yle Nyheter TV-nytt, 7.30 & 8.15 Onsdagspanelen, 7.45 Juridik: Äga stuga med syrran, 8.00 Minigrisen Digger, 8.10 Singel TV i Vasa.

Det dolda sockret 15

- Hittills har vi tänkt på socker som onödiga kalorier. Men nu visar ny forskning att socker är direkt skadligt för kroppen. Det säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Stora doser vitt socker kan leda till fettbildning i levern och bidra till så kallad fettlever.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Vuojärvi: Fem förutsägelser om fotbolls-VM

VM i fotboll sparkar i gång om två månader. Vilket av favoritlagen floppar? Pallar Brasilien för pressen? Yle Sportens Chriso Vuojärvi tror sig ha svaren.

Publicerad .
Kärpät firar

Kärpät i förarsätet

Kärpät besegrade Tappara i den första finalmatchen i herrarnas ishockeyliga. Uleåborgslagets segersiffror skrevs 2-1. Joonas Donskoi sköt in segermålet.

Publicerad .
HC West - Dicken 18.1.2014

Fördel Dicken i kvartsfinalerna

Helsingforslaget Dicken var klart bättre än Atlas från Vanda i den första kvartsfinalen. Dickens segersiffror skrevs 33-22.

Publicerad .

Kultur och nöje

Camilla Kivivuori och Georg wallgren har sågat en lp-skiva i tu med anledninga av Fokus på den värsta låten-programmet

Rösta på värsta låten 2

Du vet känslan då DEN låten spelas: du rusar till radion för att stänga av och du blir irriterad och blodtrycket stiger. Du undrar hur någon överhuvudtaget har kunnat göra en så fasansfullt irriterande sång.

Publicerad . Uppdaterad .
Tom of Finland.

Mannen bakom Tom of Finland 6

Tom of Finlands teckningar ska bli frimärken i början av september. Men vem är mannen bakom pseudonymen Tom of Finland, alltså Touko Laaksonen?

Publicerad . Uppdaterad .
DJ-kirja

Den inhemska DJ-kulturen fick en bok

I slutet av förra året utkom boken DJ-kirja, som är den första seriösa djupdykningen i den inhemska DJ-kulturen. Här presenterar fenomenet på bred front, ur olika synvinklar genom presentationer av ett 30-tal profiler ur den inhemska dj-toppen.

Publicerad .

Vill du sommarprata i Radio Vega?

"Dörren stängdes med en smäll, där stod hon och jag visste att mitt liv skulle förändras för alltid" Hur börjar ditt sommarprat? Ring 09 - 1480 3789 och spela in din första prata. I år efterlyser vi lyssnarens sommarpratare på ett lite annorlunda sätt.

Yles barnprogram fyller 50 år

Yle har sänt barnprogram i 50 år. Jubileumsåret till ära sänder Yle TV2 varje vardagskväll populära gamla barnprogram från olika decennier. Det svenskspråkiga programmet Vi på lilla torget, eller Lilla Torget, gjorde entré år 1964.

Publicerad . Uppdaterad .

ESC

De Eurovisa.

Se del ett av De Eurovisa

Missade du den första delen av De Eurovisa på Yle Fem? Misströsta inte. Avsnittet ligger nu uppe på Yle Arenan.

Publicerad .
Panelen i De Eurovisa.

De Eurovisas poäng i del ett 3

I det första avsnittet av De Eurovisa analyserades nio bidrag i den första semifinalen. Vad tyckte du om resultatet?

Publicerad . Uppdaterad .
De Eurovisa studion.

Bakom kameran på De Eurovisa

Kommer panelen egentligen överens då kameran inte rullar? Varför vill Patric Sarin dra skjortan av sig? Och vem av De Eurovisa-stjärnorna kräver en helt egen burk med glitter? Här avslöjas vad som egentligen händer i kulisserna av De Eurovisa.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Därför köper vi inte ekoodlat 11

En färsk undersökning lägger fram att finländarna visserligen gillar ekoprodukter, men att andra värderingar än etik styr konsumenterna när det kommer till kritan. De flesta finländare tycker att det är betungande att tänka på ansvarsfull konsumtion när de handlar.

Publicerad .
Ägg färgade med naturliga råvaror

Färga ägg med naturliga råvaror

Giftfria, ätbara färger kan man enkelt få till i härliga nyanser av sådant man hittar hemma i köket. Och ska man äta de ägg man färgat till påsk så vill man ju inte få i sig en massa onödiga kemikalier. Så köp ekologiska råvaror och experimentera med årets äggfärgning!

Publicerad .

Dyk i arkivet

Datorvirus 1987

Hur såg ett datorvirus ut 1987? Och vad är en modemkapning? Följ med i datavirusens spännande inre i Yle Arkivet.

Publicerad .
Gammal datorskärm med text.

Vad är en hacker?

När datorerna kom in i vanliga människors liv följde många faror med dem. 1984 blev man medveten om hackrarna, som kunde bryta sig in i datorer och knäcka säkerhetsspärrar.

Publicerad .
Nyhetssändning om barnporr.

Är internet nyttigt eller farligt?

1995 var internet ännu både nytt och konstigt, trots att en hel del människor använde sig av det. Fyra år senare har internet spridit sig, men man är orolig för följderna.

Publicerad .

Lilyhammer 2 - ännu större, tuffare och roligare

Mafioson och nattklubbsägaren Frank "The Fixer" Tagliano är tillbaka med en andra säsong på Yle Fem – fortfarande under FBI:s vittnesskydd och nu också tvillingpappa. Att klara av rollerna som halvkriminell och småbarnsfar kräver en del jonglerande, men allt är möjligt med de rätta kontakterna och rätt typ av utpressning.

Publicerad . Uppdaterad .

Lilyhammer – ypperligt drama i ett nytt medieutbud

De senaste åren har också bolag som erbjuder on demand -tjänster dykt upp som en möjlig finansiär för nordiska dramaproduktioner. Främst Netflix har satsat stort, och ett av resultaten är norska succén Lilyhammer.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Carin Göthelid

Carin Göthelid: Det allra heligaste

Källskyddet är en av grundbultarna i journalistiken. Men det allra heligaste kan också kännas både hotfullt och obehagligt när det hettar till ordentligt, skriver Svenska Yles mediechef Carin Göthelid.

Publicerad . Uppdaterad .
Magnus Swanljung

Magnus Swanljung: Sluta påstå att vi alla är rasister 12

Bara för att politiker låter gallupföretagen skaffa fram önskade svar på dumma frågor ger det dem inte rätt att tala i folkets namn, skriver Magnus Swanljung.

Publicerad . Uppdaterad .
Katarina Lind arbetar för Svenska Yle - Radio Vega Östnyland

Katarina Lind: Guds bästa barn? 20

Det börjar vara dags för församlingarna att skärpa sig och sluta sopa obehagligheter under mattan. Det anser Yle Östnylands kolumnist Katarina Lind.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Mette Nordström

Boston kommer igen

Det var en besynnerlig dag. Ett gathörn i Boston fylldes snabbt med långa rader av utesändningsbilar, På ett tjugotal sjukhus svävade många mellan liv och död, lemlästade efter det grymma bombattentatet.

Styrkelyftet-bloggen.

Styrkelyftet: Bänkpress 101

Magnus Hansén fick den stora äran att träna med världsmästaren i bänkpress Freddi Smulter på hans gym Pighouse Gym i Malax. Han fick också många goda tips i den rätta tekniken.

Dan Eskils Musikbar.

Läkare vill klona Lennon från hans tand

Först hade vi turnén där Elvis Presley sjöng för fullsatta arenor från en stor videoskärm. För ett par år sedan kom det ”levande” hologrammet med den f.d. artisten Tupac Shakur. Frågan är – har vi kanske tagit ett steg för långt när vissa nu drömmer om att klona John Lennon från hans tand?

Mattias Fagerholm

Stockholms uni + Helsingfors uni = sant

Prorektor Hans Adolfsson vid Stockholms universitet tvekar inte när han får frågan om han tror att planerna på ett samarbete i fråga om lärarutbildningen mellan Helsingfors universitet och Stockholms universitet blir av.

Veckans diskussioner

Läkare: Alternativ vård inget alternativ 20

Läkarförbundet kallar alternativa vårdformer för placebovård. Utövare av alternativ medicin önskar en mer enhetlig utbildning för att patienterna ska kunna lita på att vården möter en given standard.

Publicerad . Uppdaterad .

"Vi visste riskerna med gårdsmjölk" 20

Ägarna till gården Uljaan tilamaito i Askola i Östnyland kände till riskerna med så kallad gårdsmjölk eller opastöriserad mjölk. Epidemimisstankarna kom ändå som en överraskning, säger Ari Ollinsalo.

Publicerad . Uppdaterad .

Arvsskatten ger fem gånger mer än barnbidragsklipp 16

Arvskatten ger staten drygt en halv miljard euro om året. Det är nästan fem gånger den planerade nedskärningen av barnbidragen. Vad händer om skatten slopas?

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Vägning

Minskade köer när anorektiker får vård hemma

Hembesök har visat sig vara ett effektivt sätt att behandla patienter med ätstörningar. Kortare vårdköer och förkortad vårdtid är bara några av de effekter som HUCS ätstörningsklinik i Helsingfors har fått erfara.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det gäller att ha tungan rätt i mun" 1

Det gäller att välja orden extra noga på den lilla fyrmannaredaktionen Novosti - nyhetsredaktionen för de ryskspråkiga i Finland. Mycket propaganda är i svang i både Ryssland och Ukraina. Novosti har fått tack för sitt arbete från högsta nivå. Se videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .
Ellen Engvall.

"Det som tröstar mest hjälper minst" 1

Ellen Engvall är sjuksköterskan som tröttnade på alla sjuka människor och istället satsade på en karriär som barnmorska och att hjälpa kvinnor få ordning på sina hormonnivåer i olika skeden av livet.

Publicerad . Uppdaterad .

"Alla smugglade sprit i Östnyland" 7

Under förbudstiden smugglades det sprit som aldrig förr eller senare. På många håll var smugglingen en del av vardagen. Men de flesta historier har aldrig blivit berättade - förrän nu.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.