Polen och Italien fick topposterna1

Polens premiärminister Donald Tusk utsågs på lördagskvällen till Europeiska rådets ordförande efter Herman Van Rompuy. Italiens utrikesminister Federica Mogherini efterträder Catherine Ashton som EU:s utrikesrepresentant. Besluten fattades vid EU:s extra insatta toppmöte i Bryssel. Toppmötet diskuterar också Ukrainakrisen och förbereder nya sanktioner mot Ryssland.

Publicerad .
Forskaren Sinikukka Saari i Morgonettan 30.8.2014

Forskare: Ukraina och Ryssland är i krig6

Det råder i praktiken krigstillstånd mellan Ryssland och Ukraina, sade Utrikespolitiska institutets äldre forskare Sinikukka Saari i Morgon-TV i Yle TV1 i morse.

Publicerad .
En operation vid ett sjukhus

Hjärtkirurgi i Vasa igen i november? 2

Hjärtkirurgen Kalervo Werkkala ser fram emot att ta emot jobbet som överläkare för hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus.
- Det började med ett par missförstånd kring min lön, men nu tror jag att vi har nått samförstånd, säger Werkkala.

Publicerad . Uppdaterad .
Vulkanen Popocatepétl i Mexico.

Vulkanen förför och förstör 1

Vulkaner fascinerar och skrämmer. De representerar jordens urkraft och kan inte kontrolleras. En del vulkaner har förstört hela städer med invånare och allt på någon minut. Andra sägs ha orsakat revolutioner och lockat till sig rymdvarelser.

Publicerad . Uppdaterad .
Christian Wennerstrand utanför sin husbåt

Stig ombord på min husbåt!

Att bo urbant kan se ut på många olika sätt. Miljöföreningen Dodo ordnade en alternativ boendemässa där det gick att se studentbostäder, kollektiva hem och husbåtar. Christian Wennerstrand tog emot på m/s Ettrick.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Svensk ledning i damkampen

Damernas landskamp i friidrott mellan Finland och Sverige förväntades på förhand bli oerhört jämn – och öppningsdagen visade att profetian verkar uppfyllas. Finland ledde halvvägs in på lördagen men Sverige tog senare över ledningen och har täten med elva poängs marginal.

Publicerad .
David Söderberg.

Jämn kamp bland herrarna2

De svenska herrarna tog på lördagens avslutande gren över ledningen i landskampen i friidrott mellan Finland och Sverige framför ca 26 000 åskådare på Olympiastadion i Helsingfors. Detta trots blåvita trippelsegrar i slägga och tresteg.

Publicerad .
Mika Kallio.

Kallio tvåa i tidskvalet

Mika Kallios kamp om världsmästartiteln fortsätter. I söndagens tävling på brittiska Silverstone startar han från den andra rutan efter fransmannen Johann Zarco.

Publicerad .

Upplopp vid nazistmöte i Stockholm 2

Polis och demonstranter drabbade samman i Kungsträdgården i Stockholm på lördagen. Människor som protesterade mot ett nynazistiskt möte angrep polisen som svarade med tårgas.

Publicerad .

Svenskfinland

Elli Flén.

Riksdagen lockar Elli Flén 3

Nykarlebypolitikern Elli Flén (SFP) ställer upp i riksdagsvalet nästa år. - Efter några år i politiken har jag sett att man faktiskt kan påverka om man jobbar hårt, säger Flén.

Publicerad .
Nedgången till Österbottens nödcentral.

Löfte om utbildning välkomnas av nödcentralen 3

Regeringens löfte om att åtgärda bristen på svenskkunnig personal till nödcentralerna genom en utbildning i Vasa tas emot med stor glädje på orten. - Vi har ypperliga kunskaper för att organisera utbildningen hos oss, säger den biträdande chefen vid Österbottens nödcentral.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Anne-Lie Rydé älskar schlager och London

Anne-Lie Rydé var rocktjejen med punkfrisyr som slog igenom på bred front med "Segla på ett moln" 1983. I säsongspremiären av På resande not bjuder hon istället på egna versioner av två Eurovisionsvinnare.

Publicerad . Uppdaterad .
The Hundred-Foot Journey

Hallströms bästa filmer 1

Lasse Hallströms nya film The Hundred-Foot Journey har premiär, och Magnus Hansén listar Lasses tre bästa filmer. Håller du med?

Publicerad .
Foto från Sylvi

Roiha tar risker

Mikko Roiha är regissören som gett sitt namn åt en teatermodell som går ut på samarbete teatrar emellan. Minna Canths pjäs Sylvi visas nu på två olika språk i Tyskland, Finland och Sverige.

Publicerad .
Mikael Persbrandt i filmen Mig äger ingen

Persbrandts många ansikten

Mikael Persbrandt har skapat många rubriker de senaste åren. För sitt agerande på duken - och utanför den. Det blir allt svårare att koppla bort hans privata image när man tar ställning till hans rolltolkningar - och samtidigt blir det allt lättare att tro på dem.

Publicerad . Uppdaterad .

Radar

Ruttna rör blir dyra

Vårt vattennät är i stort behov av sanering. Den nuvarande saneringstakten är farligt långsam. Till exempel de gamla uppgrävda rören vid Adlercreutzgatan i Borgå ser så sönderrostade ut där de ligger kasserade vid trottoarkanten.

Publicerad . Uppdaterad .

Problem vid små vattenverk

Seniorforskare Leena Hiisvirta varnar för att Finland missköter de små vattenverkens kvalitetskontroll.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Förödmjukelsen med tajta trikåer 3

Jag glömmer aldrig hur rädd jag var inför konventsintagningen på gymnasiet. Att börja i gymnasiet borde vara roligt, men för mig var veckorna innan skolan började en mardröm.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingemo Lindroos är redaktör på Yle

Ingemo Lindroos: Schyman lämnar ingen oberörd 6

Man må tycka vad man vill om Feministiskt initiativ (Fi) - det beror på politisk åskådning och hur man uppfattar feminismen. Men partiets talesperson Gudrun Schyman lämnar ingen oberörd, skriver Ingemo Lindroos.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Finlandssvensk knutpatriotism

Äntligen! Det var den spontana reaktionen i södra Finland när Åbo Akademi efter 40 år av lärarbrist fick ändan ur vagnen och meddelade att man i samarbete med Helsingfors universitet vill starta en fullskalig klasslärarutbildning i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .
Patrik Rosström

Dykbloggen: Jag älskar såna som Amanda!

Jag minns fortfarande första gången jag såg den böljande gröna soppan underifrån. Äcklad av algerna var jag samtidigt förunderligt lyckligt fascinerad av den grönskimrande massan. Det var vackert! Och äckligt!

Johan Lindroos

En musikchefs bekännelser: Kärlek vid första öronkastet!

Det är nu inte varje dag jag blir blixtförälskad i en ny låt jag aldrig hört förut. För även om jag genast tänker, wow, det här är ju tydligen riktigt bra, så kräver det några lyssningar innan en ny låt når full effekt av gillande.

Mat och Fritid

En bagare med lärling

Mat vid medeltida slott

Fisk, bröd, gröt, rotfrukter, baljväxter och öl. Det är i korthet vad befolkningen i det medeltida Finland levde på, även vid våra slott. Hade man det bättre ställt fanns även kött på bordet, men det var inte alla förunnat.

Publicerad .
En portion ceviche

Ceviche

Ceviche är en maträtt, men också ett sätt att tillreda fisk och skaldjur på. Rätten härstammar från Peru, där den är en nationalrätt, men den förekommer i hela Sydamerika och Mexico.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

journalisten Magnus Swanljung

A-xplock

Liten tröst för barnfamiljerna i en knapp budget. Det sju veckor långa kriget i Gaza är över, men det är svårt att hitta en segrare. Freden känns alltmer avlägsen i Ukraina. Vi gör också ett försök att förstå varför unga europeiska män ansluter sig till krigarna i Islamiska staten.
Ladda ner mp3

Johan Lindroos och Eva Frantz

Eva och Pöll #34

Eva har varit viral på sistone och tycker att det är slitsamt. Pöll ondgör sig över dåliga översättningar och fejkad reality-tv. Och så vill de eliminera begreppen svenskdödare och facerape. Ladda ner mp3

Publicerad .
Ansiktsbild på Pia Abrahamsson när hon dricker kaffe.

Pia med flera om image

Vilken profilbild lägger du upp på sociala medier? Det sägs att vi bildar vår uppfattning om en ny bekantskap på tre sekunder och mycket på basen av visuella signaler. Hur du ser ut och ditt kroppsspråk kan avgöra hur andra uppfattar dig. Ladda ner mp3

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Haglund: Finland ingår Natoavtal nästa vecka 55

Finland och Sverige utvidgar sitt samarbete med Nato. Enligt försvarsminister Carl Haglund (SFP) undertecknar Finland ett nytt samarbetsavtal med Nato under Natotoppmötet nästa vecka.

Publicerad . Uppdaterad .

Nödcentralen lockar med tvåspråkig utbildning 25

Nu finns det planer på utbildning som ska locka tvåspråkiga till nödcentralerna, berättar inrikesminister Päivi Räsänens specialmedarbetare, kristdemokraten Niklas Andersson.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnans pengar sätts in på mannens konto 21

Flera finländska kommuner diskriminerar kvinnor som får utkomststöd. Om kvinnan lever i ett parförhållande eller har familj sätts pengarna in på mannens bankkonto.

Publicerad . Uppdaterad .

Läkarföretag fixar högre inkomster 37

Läkarföretagen erbjuder fortfarande sina läkare lönearrangemang som gör att de får mer pengar i handen. En av dem som har utnyttjat det systemet är den nya social- och hälsovårdsministern Laura Räty.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Sportbladet: Guardiola flög på egen spelare

Thomas Müller avbröt Pep Guardiola när han skällde ut Claudio Pizarro. Det fick han ångra. Bayern-tränaren gav sig i stället på Müller – fysiskt, skriver Sportbladet.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.