Hoppa till huvudinnehåll

Allt trängre för rökare i Finland

Snart kan det vara slut på rökandet ute på gården.

Tobakslagen skärps den 20 maj och rökningen begränsas ytterligare. Den nya lagen gör det möjligt att förbjuda rökning på balkongen och den tar bort smaksatta cigaretter från butikshyllorna. Regeringen vill få finländarna att fimpa för gott.

Misstänkt våldtäkt på tivoliområde i Åbo

En 16-årig flicka blev våldtagen under valborgshelgen.

Polisen utreder ett misstänkt våldtäktsfall på Tivoli Sariolas område i Åbo. Våldtäkten har skett då tivolit har varit stängt, natten mellan valborgsmässoafton och valborg.

Stina Mattila vald i Karleby igen

Två gånger vald till stadsdirektör

Stina Mattila valdes igen till stadsdirektör i Karleby då fullmäktige på måndagskvällen tog om stadsdirektörsvalet. Den här gången valdes hon med betryggande majoritet.

LM: Vapaavuori och Orpo skulle slå Stubb

Många partiaktiva önskar att fler ställer upp i valet.

Både Jan Vapaavuori och Petteri Orpo skulle besegra Alexander Stubb, om någon av dem ställdes mot honom i valet av ordförande för samlingspartiet, visar en enkät som publiceras av Lännen Media.

Korrepodden är här!

Vi diskuterar både nyhetshändelser och korrespondentjobbet.

Svenska Yle Nyheters korrespondenter i Bryssel, New York och Stockholm diskuterar aktuella händelser och avslöjar hur jobbet går till på riktigt.

Veckan då världen höll andan

Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen.

Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen. Utrikesministeriets hemligstämplade dokument avslöjar hur Finlands ledning var splittrad och rädd för en massiv flyktingström över östgränsen. Spotlight har tagit del av de nu offentliggjorda dokumenten.

Antikbörsen reste runt och värderade finheter

De allra flesta har säkert något antikt föremål hemma.

"De allra flesta av oss har säkert något föremål hemma som vi vill veta något om. Till exempel hur gammalt det är och vad det är värt". En ung Wenzel Hagelstam värderar antikviteter i Antikbörsen, en prototyp för Yles långkörare Antiikkia, antiikkia. Carl Mesterton är programledare.

Till minnet av Markus, nästan 5 år

Efter det första sorgeåret vet man vad det är att sörja

När det första sorgeåret är till ända vet man vad det är att sörja, säger Gösta Karf i den här sorgliga men vackra dokumentären om ett litet barns död. Lilla Markus Karf omkom i en våldsam bilbrand hemma på gården i Jakobstad år 1986.

Alkoholen förstör Litauens chanser till utveckling

Regeringen lovar ta itu med det enorma alkoholmissbruket.

Regeringen lovar att bekämpa alkoholmissbruket med kraftigt utökade resurser. Officiellt har landet drygt 50 000 alkoholister, men makthavarna säger att antalet egentligen är tre gånger så stort. Ytterligare en halv miljon litauer missbrukar alkohol.

Snart behövs det körkort för motorsåg

Kurser i motorsågsanvändning börjar nästa höst.

Till hösten tar man i Finland i bruk ett motorsågskörkort enligt svensk modell. I början kommer motorsågskörkortet att vara frivilligt. Tanken med körkortet är att förebygga olyckor och det riktar sig till alla som använder motorsåg, såväl i yrket som privat.

En gul sånggrupp med glasögon

Vier Brillen spelar på Nordisk Visfest i Hangö.

Det är inte många i svenskfinland som upplevt de gulklädda göteborgarna Vier Brillen på scen. Nu kommer de till Nordisk Visfest i Hangö i sommar. Ett bra val av visarrangörerna som vet att publiken kommer till Kulturmagasinet Victor för att ha roligt.

Över 60 döda i turkiska attacker mot IS i Syrien

Turkiet angriper IS efter raketattacker från Syrien.

Turkiska artilleri- och drönarattacker mot jihadistgruppen IS i Syrien har krävt över 60 dödsoffer under det senaste dygnet. Det tillfälliga eldupphöret i Damaskus förlängs samtidigt med 48 timmar.

Naturåret sätter Finlands vackra natur i fokus

Serier, Naturväktare och en vecka i Kvarken.

Naturåret på Yle sätter fokus på Finlands vackra och skiftande natur. Via naturprogram får vi följa årstidernas växlingar, djurliv och små under som ibland finns nära hemknutarna. Naturväktarna gör sig redo för nya frågor kring djur och natur och världsnaturarvet i Kvarken välkomnar radion en hel vecka under sommaren.

Jag vill läsa din mentalvårdsberättelse

Radioteatern återskapar Lappvikens sjukhus.

Under Konstens natt öppnar Radioteatern en del av utrymmena i Lappvikens nedlagda mentalsjukhus och återskapar rum och röster från svunna tider. Kan du hjälpa till genom att berätta dina minnen som patient, anhörig eller vårdare? Skriv din berättelse här.

Strömsös club sandwich

Klassikern sin bästa tappning någonsin!

En klassisk klubbsmörgås i sin bästa tappning någonsin! Med alla smaker i varje tugga. Saftig av grönsaker, med sälta av bacon och kycklingfilé och med ett krämigt sting av pepparrotsmajonnäs. Till lunch eller kvällsbit - se till att du provar Strömsös supertunna club sandwhich!

Odla i lastpall

Det finns alltid en plats för en lastpallsodling.

En liten lastpall med sallad och örter utanför köksdörren är väl inte så illa för den som gillar matlagning. Och den som gillar att skapa mönster och större helheter kan placera ut ett dussin lastpallar och fylla dem med örter, sommarblommor, gräs och perenner.

Gör din egen växtmjölk

Alternativ till komjölk som går snabbt och lätt att laga!

Mjölk kommer inte bara från kossor och getter, det finns också många olika sorters mjölk som är gjord av växter som havre, mandel och soja. Det tråkiga med växtmjölk är att det brukar vara ungefär dubbelt så dyrt som komjölk. Men det går snabbt och lätt att göra egen.

Nu är flyttfåglarna här - testa hur bra du känner igen dem!

Känn igen fåglarna på deras läten eller utseende.

Under april månad kommer en hel del flyttfåglar till landet. Hur är det med fågelkunskapen? Den sanna fågelexperten fixar testet bara genom att lyssna på lätet. Eller så använder du både bild och läte. Du får två poäng om du klarar dig med bara bild eller läte. En poäng om du måste använda dig av båda ledtrådarna. Nu kör vi!

Holkexperterna, del 2

Rolf och Åke tipsar om materialval och ytbehandling.

Rolf och Åke vet det mesta om fågelholkar. Tillsammans har de snickrat ihop fler än tusen stycken. Vi kallar herrarna för holkexperter. I andra avsnittet diskuterar Rolf Sandvik och hans kusin Åke Forsman materialval för fågelholksbyggen.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!