Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Svårare för Nato att försvara Baltikum

Ryssland har förstärkt luftvärnet kraftigt

Ryssland har rustat upp kraftigt utmed landets västra gräns. Det hotar i första hand försvaret av Baltikum, eftersom Ryssland effektivt kan bekämpa Natos trupper som ska komma till Baltikums undsättning.

Tiotusentals syrier har flytt undan strider till den turkiska gränsen som har stängts tillsvidare

Kurdrebeller intog viktig flygbas i Syrien

Islamistrebeller förlorade sin enda flygbas i norra Syrien.

Kurder som samarbetar med moderata arabrebeller har intagit den islamistkontrollerade flygbasen Minnigh i norra Syrien. Kurdmilisen YPG utnyttjar kaoset och ryska flygattacker för att utöka sitt område.

två munnar bredvid varandra

Vad vill du fråga om parrelationen?

Tony Dunderfelt och Maria Sundblom Lindberg svarar.

Ställ anonyma frågor om kärlek, sex- och samliv. Psykologen Tony Dunderfelt och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg svarar i Radio Vega på torsdag kväll.

Teamet bakom Spotlights webbsatsning "Tipsmaskinen" (arbetsnamn): Johan Gullmets, Jeanette Björkqvist, Linus Lång, Gunilla Celvin, Patrik Skön, Peter Sjöholm och Malin Ekholm

Spotlight följer upp era tips

Känner du till något som borde granskas av Svenska Yles journalister? Dina tips tas emot av Spotlight-redaktionen. Ju konkretare du kan vara desto bättre; skriv gärna ut detaljer, namn och annan information som hjälper oss att verifiera och följa upp tipset.

Gunilla Celvin

Gunilla Celvin: Dina tips blir avgörande när vi gräver

Redaktionschef Celvin skriver varför Spotlight tips behövs.

I en tid där åsikter jämställs med fakta är behovet av undersökande journalistik större än någonsin. Mediebranschens kris förvärrar läget ytterligare. För att motverka den utvecklingen gör Svenska Yle en storsatsning på grävande journalistik - tillsammans med er...

Berätta om din vän!

Hur och när träffades ni och varför är din vän bäst?

Strunta i rosor och hjärtformad choklad, fira vändagen genom att upplysa en vän om att hen är toppen!

MA spelar en kort etyd på piano

Han spelade upp samlag i radio och fick sparken

Han är en tusenkonstnär som delar publiken i två läger.

MA Numminen har alltid vurmat för det finlandssvenska och han har alltid delat publiken i två läger. Det finns de som byter radiokanal genast då han öppnar munnen och de som älskar honom för hans dråpliga versioner av tyska schlagers och svenska mellolåtar.

Rodin hade en finlandssvensk älskarinna

Skulptören Auguste Rodin hade en relation med Hilda Flodin.

Jag såg den underbara filmen Camille Claudel år 1988 med Isabelle Adjani i huvudrollen. Filmen handlade om den franska skulptören Auguste Rodins elev, musa och älskarinna. Paris i slutet av 1800-talet och en galen passion som ännu i dag lever i Rodins skulptur Kyssen. Samma år besökte jag Rodins hem och ateljé på Rue de Varenne i Paris. Jag vandrar där ofta i mina tankar.

Max Martin – den svenska hitmaskinen

Vi samlade ihop den färska Polarprisvinnarens största hits.

Vad har Britney Spears låt "...Baby One More Time", Katy Perrys "California Gurls" och Taylor Swifts "Shake it Off" gemensamt? Svaret är den svenska låtskrivaren och producenten Max Martin. Vi har samlat ihop hitmakarens mest kända låtar.

Hon bestämmer vad du tittar på

Lotta Backlund är konceptutvecklare på Warner Bros.

Lotta Backlund jobbar som konceptutvecklare för Warner Brothers International Television Production Finland. Ett väldigt långt namn som egentligen går ut på att titta på tv och hitta på grejer, som Lotta själv uttrycker det.

Vad säger skilsmässobarnen?

Barnens röst i medierna är inte en självklarhet.

Vuxna borde uppmuntra barn till att oftare uttrycka sina åsikter i offentligheten, framför allt om saker som berör deras liv. Då skulle barnen också lära sig att bättre utnyttja sin mänskliga rättighet, yttrandefriheten.

Gottfrid Pistol – malmletaren från Korsnäs

Gottfrid brinner för malmletningen.

Många av Finlands malmgruvor har kommit till tack vare malmfynd som gjorts av enskilda medborgare. För att stimulera allmänhetens intresse för malmletning ordnades kampanjer och tävlingar. Gottfrid Pistol från Korsnäs är Österbottens största malmfinnare.

Maraton - 42 195 meter himmel eller helvete?

Ett maratonlopp är inget för den bekväma.

Lördagen 6 februari är löpningens dag och en av de som verkligen älskar denna enkla motionsform är mamman, politikern och löpentusiasten Anna Jungner-Nordgren som tränar för sitt sjunde maraton.

Telefonen bör vara rätt kopplad

Det är en vetenskap att ett telefonsamtal går fram.

Den som ringer ett telefonsamtal bör ringa rätt, men hur når telefonsamtalet fram med de otaliga linjer som finns? Och hur repareras linjerna om något går fel?

Fastlagscharlotte

Fastlags-Charlotte

Årets fastlagsbulle är en tårta! Den har alla de rätta ingredienserna för succé: kardemummakaka, grädde och en extragod hemgjord mandelmassa.

Väck väggarna till liv med muralmåleri!

Dags att fara upp längs väggarna!

Att måla eller rita på väggarna är någonting som de flesta av oss har blivit tillsagda att inte göra när vi var små. Många gjorde det ändå och var väldigt nöjda över resultatet. Den känslan ska vi använda oss av.

Pauls blinier med fiskrom.

Fiskrom med blinier, gräddfil och lök

Att säga att man tycker om rom är som att säga att man tycker om mat. Det finns lika många romsorter som det finns fiskar och vissa fiskar har elegantare rom än andra. Här serveras rom med nystekta blinier.

Michael Björklunds hollandaisesås

Michael Björklunds hollandaisessås

Hollandaisesås är en av det franska kökets fem grundsåser. Den är rätt arbetsdryg, men följer du Michaels recept får du en slät och fin sås att t ex förgylla primörer eller skaldjur med.

Veckans diskussioner

Lauri Kivinen

Lauri Kivinen: Yle tillhör alla

Yles uppdrag är samhälleligt, inte kommersiellt

Yles public service-uppdrag sätts en gång under lupp (Helsingin Sanomat 4.2) och bra så. Det är viktigt att med jämna mellanrum dra upp riktlinjer för hurdan public service Finland vill ha och behöver, skriver Yles verkställande direktör Lauri Kivinen. Men det kan vara värt att återkalla i minnet hur allt en gång började.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!