166 räddade ur brinnande gruva i Sverige

Över 160 gruvarbetare har evakuerats ur en brinnande gruva i Garpenberg i Sverige. Branden startade vid nio på tisdagsmorgonen över 800 meter under jorden.

Publicerad .
Kungen och Silvia

"Jag vet vad kungen sjöng på Halonens kräftskiva"

Rita Tainola är kändisjournalistikens "grand old lady" på Iltasanomat och känner det svenska kungaparet mycket bra. Inför kungaparets statsbesök i Finland berättar hon om hurdana de verkligen är.

Publicerad .
Den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördades i Moskva den 28 februari 2015.

Vem mördade Nemtsov?

Polisens förundersökning söker förövarna till mordet på Boris Nemtsov bland radikala ryska nationalister. Anonyma poliskällor anklagar även den ukrainska säkerhetspolisen.
Läs också Nemtsov begravs i dag

Publicerad . Uppdaterad .
Vasa centrum.

Gillrade fälla för klocktjuv i Vasa 4

En Vasabo lockade ut en misstänkt klocktjuv på torget häromdagen. Tack vare det kunde polisen gripa mannen som hade stulit en handfull smartklockor.

Publicerad . Uppdaterad .
Minister Haavisto är beredd att diskutera statlig ägande

Haavisto: Lasermätarexporten – en höna av en fjäder

Finlands export av mätinstrument till Ukraina har gjorts till en oproportionerligt stor fråga i det skriftliga påpekande som det ryska utrikesministeriet har publicerat på sin webbplats, anser Utrikesutskottets medlemmar Ilkka Kanerva (Saml) och Pekka Haavisto (Gröna).

Publicerad . Uppdaterad .

Marknadsandelen för Microsofttelefoner krympte

Marknadsandelen för Windowstelefoner krympte under förra året, enligt det amerikanska konsulföretaget Gartner. Även försäljningen av Nokias gamla grundmodell sjönk.

Publicerad .

Netanyahu håller kritiserat tal i USA 1

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska på tisdagen hålla ett tal inför den amerikanska kongressen. Talet har kritiserats redan i förväg och det väntas ytterligare öka spänningarna mellan USA och Israel.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

AGRAI-appen

Åbokodare vinnare i ESA App Camp i Barcelona

Fyra kodare och programmerare från Åbo tog hem en av de två utmärkelserna i finalen i Europeiska rymdorganisationen ESA:s app-tävling i Barcelona. Åbolaget vann "SAP challenge" och laget kan därmed återvända hem till Åbo med en prissumma på 5000 euro.

Publicerad . Uppdaterad .
Clarion hotellet på Busholmen ska stå klart år 2016.

Hotellkung: Vi norrmän ger oss inte

Helsingfors är exotiskt och spännande jämfört med övriga städer i Norden och Europa, men saknar ett stort kongresshotell. Därför valde norrmannen Arthur Buchardt att investera i ett hotell på Busholmen.

Publicerad . Uppdaterad .
Biljettautomat som ersätter konduktören på rälsbussen

Kan krånglande biljettautomat hota tågtrafiken till Hangö? 1

Biljettautomaten på tåget mellan Hangö och Karis är ofta i olag. Pendlare oroar sig över att det här ger felaktig passagerarstatistik som i sin tur kan leda till att VR lägger ner tågtrafiken.Men VR lugnar ner pendlarna.

Publicerad .
Klemetskog skola

Klemetskogsbarnens svenska miljö hotad

Tusby kommun vill flytta de svenskspråkiga förskolebarnen från Klemetskogs skola till det tvåspråkiga Kievari daghem. En flytt av förskolebarnen skulle samtidigt göra det möjligt att avsluta eftisverksamheten vid skolan.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Marko Jantunen.

Marko Jantunen vill återvända till ishockeyn

Den före detta toppspelaren Marko Jantunen dömdes i oktober 2014 till tre månaders villkorligt fängelse för totalt 15 brott, bland annat för fyra rattfyllerier och fyra narkotikabrott.

Publicerad .

Kultur och nöje

Eddy Krook, Alex Fagerman, Olle Stenström och Kari Ström.

Ekenäsband inspireras av UMK-vinst 1

Skivaktuella Trixstar från Ekenäs kan tänka sig att gå i Pertti Kurikan Nimipäiväts fotspår och skicka ett bidrag till Tävlingen för ny musik. Vi skulle nog våga, säger kapellmästaren Eddy Krook.

Publicerad .

Mommovarning! 2

Att bli kallad mommo har inte alltid varit något positivt. I dag är det en komplimang. Webbproducenten Henna-Kaisa Sivonen har skrivit en handbok för den som vill vara en mommo.

Publicerad . Uppdaterad .
Nils W "Limpan" Lindholm och Ebba Löfström, Visans Vänner i Helsingfors, 1973

Ebba ville vara med i herrklubben

År 1945 grundades Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors. Herrarna i Helsingfors hade tänkt sig en herrklubb ungefär såsom Akademiska Sångföreningen, men den första som svarade på uppropet i Hufvudstadsbladet var Ebba Löfström, som ville vara med och sjunga visor.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Yle Nyhetsskolan

Pyjamasbyxor och röda kläder

Folk med pyjamasbyxor och röda kläder kryllade överallt i skolan då Lovisanejdens högstadium hade en temavecka. Glada och ivriga röster hördes i korridorerna.

Publicerad .
Saana Haglund håller i en blombukett.

Bokmalen träffar presidenten

Winellska skolans elev Saana Haglund fick äran att som representant för läslust träffa president Sauli Niinistö. Vi intervjuade den unga bokbloggaren, som önskar inspirera andra unga att läsa.

Publicerad .
En skärmdump av ett datorspel.

Spel kan vara lärorika

Lär man sig mera framför datorn eller i skolan? Många säger att man blir dum i huvudet om man spelar för mycket. Men det finns spel som "Civilisation 1-5" och "Settlers 1-7" där man lär sig saker om ekonomi, historia, strategiskt tänkande, respekt och språk.

Publicerad .

Långläsning

Marianne Tapper vid köksbordet hemma i Västanfjärd

Mariannes man söp bort hem och familj

När Marianne Tapper var ung drömde hon om en stor familj där alla har tid med varandra. Mannens alkoholism, den eviga flyttrumban och Mariannes egen impulsivitet har gjort att hon känt sig otillräcklig som mamma. Drömmen om ett hus med egen täppa uppfylldes ändå för några år sedan.

Publicerad . Uppdaterad .
Ekologiskt mjöl i Mörby Gårds butik

Vårt dagliga vete giv oss i dag - eller kanske inte? 5

Vete mättar billigt och är globalt sett en livsviktig näringskälla. Men hur är det med dem som har alternativ; behöver vi vete på något sätt? Vetekritiker går så långt som att säga att vete dödar.

Publicerad . Uppdaterad .
Anna Caldén

Anna Caldén ser inga hinder

Anna Caldén är hemma från Munsala och bosatt i Vasa, dit hon flyttade som 16-åring. Anna har aldrig låtit sig hindras av att hon sitter i rullstol.  - Om man inte kan använda benen så får man använda det man har mellan öronen, säger Anna som alltid har många järn i elden, och en synnerligen positiv syn på livet.

Publicerad . Uppdaterad .
Digitala arvet.

Har du skyddat ditt digitala arv? 11

Svårknäckta koder fungerar bra som lösenord, men vid plötsliga dödsfall kan lösenorden vara ett problem. En stor del av vårt digitala arv riskerar att gå förlorat om arvingarna inte kommer åt de bilder och dokument som har lagrats till exempel i molntjänster.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Metallväktarna: The Fiskmås Conspiracy

Vissa saker glömmer man aldrig. När ens barn föddes. Sin första kyss. Eller stryk det förresten, jag minns på riktigt inte min första kyss. Men första gången jag hörde Guns N Roses, cirka 1989. GN'R Lies / Live like a suicide. Och världen var aldrig någonsin mer sig lik.

Publicerad .
En bild på Twitterbloggen.

Twitterbloggen: Pertti Kurikan Nimipäivät delar folket

Twitter formligen exploderade när det stod klart att Pertti Kurikan Nimipäivät tagit hem segern i Eurovisionstävlingen. Många hyllade punkbandet, men många ifrågasatte också att personer med funktionsstörning representerar Finland i tävlingen.

Publicerad .
Bröderna Emile och Raphael från Kongo, som har byggt ett immigrationsskepp

Agenda Uganda: Ett skepp kommer lastat

Bröderna Raphael och Emile från Goma i Kongo har byggt ett skepp. Skeppet är en symbol för Europeiska Unionen och den blåa flaggan med de gula stjärnorna pryder båtens för. The Immigration Ship var ett sätt för dem att få utlopp för sin frustration och sina trauman.

Publicerad .
 

Lyssna på våra poddar

slaget efter 12 logo

Slaget efter tolv: Flyktingkvinnor om integration och rasism

Rasistdömda europarlamentarikern Jussi Halla-Aho skrev förra veckan på Facebook att invandrarkandidater är "ö-klassens riksdagskandidater". Invandrarkandidaterna finns till för att ge partierna en politiskt korrekt image, anser Halla-Aho. Hur ser invandrarkandidaterna själva på sin roll? Ladda ner mp3

My Tengström

Myteriet: Försvunna flygplan, konkurs och kramkalas

Varför skulle sökningsoperationen för det försvunna flyget MH370 läggas ned? Så här blir du mer effektiv på ditt jobb. Vad är ett kramkalas? Möt en person som låtit sig kramas av främlingar. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Insulinspruta.

Familjeliv: Diabetes som familjemedlem

Malin och Janne Backlunds son insjuknade i diabetes då han var två. Fyra år senare lever familjen ett aktivt liv som kräver noggrann planering. Hur ser livet ut i en familj där barnet har diabetes? Hur lär man sig leva med sjukdomen? Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Det svenska kungaparet i Finland 1983

I Finland var det kungafeber 1983 då det svenska kunga paret besökte landet i dagarna fyra. Kung Carl XIV Gustaf och Silvia Sommerlath är Finlandsvänner.

Publicerad .

Yles nyheter nu via Whatsapp 11

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.