Partimätning: Centern drar ifrån 1

Centern är det överlägset mest populära partiet just nu, medan det går dåligt för Samlingspartiet och Sannfinländarna. Det visar Yle Nyheters partistödsmätning.

Publicerad .
Undervisning

Finlandssvenska elever kan visst räkna10

Eleverna i finlandssvenska skolor presterar lika bra i matematik som eleverna i finskspråkiga skolor. Men det finns stora regionala skillnader på finlandssvenskt håll, visar en undersökning av Pisa-resultaten från år 2012. Läs också: Lärarfacket: "Pisa kan vara väckarklocka"

Publicerad .
Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter.

Anne Suominen: Stubb i trångmål – men det har varit värre

Alexander Stubb är i svårigheter. Samlingspartiet upplevs som mer arrogant än tidigare och uppgången i väljarstödet efter ordförandeskiftet i somras går mot ett fall. Partieliten lägger gärna skulden på tråkiga avgöranden i svåra tider men den förklaringen räcker inte.

Publicerad . Uppdaterad .
Tim Cook med iphone 4 i bakgrunden

Apples vd: Jag är stolt över att vara gay

Apples vd Tim Cook har kommit offentligt ut ur garderoben och hoppas nu kunna stöda människor som kämpar med sin identitet.

Publicerad . Uppdaterad .
man tänder en cannabiscigarett.

Drogen Spice används också i Finland 2

Den svenska tidningen Dagens Nyheter skriver om en 22-årig man som dött i en överdos av den syntetiska drogen Spice. Enligt tullen beslagtas försändelser med ifrågavarande drog dagligen i Finland.

Publicerad . Uppdaterad .

Mexiko på väg att bli en bananrepublik

I sex år har den mexikanska regeringen fört ett blodigt krig mot landets knarkmaffia. Omkring 70 000 människor har dödats och över 20 000 har försvunnit. Mexiko på god väg mot att bli en bananrepublik, säger en svensk journalist.

Publicerad .

Svenskfinland

Rabbe grönblom

Rabbe Grönblom: “Pizzorna var bara en språngbräda” 2

Rabbe Grönblom besegrade cancern och satsar nu helhjärtat på sin ungdomsdröm – att leda ett internationellt hotellimperium. Han är mest känd som “pizzakungen” bakom Kotipizza-kedjan. Han är också känd som redaren som trafikerade RG Lines färjor över Kvarken.

Publicerad . Uppdaterad .
tegelstenar

Miljöenhet backar om avfall i Toby 1

Det är inte säker att det är Anders Sommardahl som bär ansvaret för att föra bort det avfall som dumpats på hans gård i Toby. Västkustens miljöenhet har nu tänkt utreda frågan grundligt.

Publicerad . Uppdaterad .
Kasper Olenius utanför Helsingfors stadshus

Tonåringen som äter frukost med stadsdirektören

Kasper Olenius har startat sin politiska karriär som 13-åring, nu ställer han upp för omval till Helsingfors stads ungdomsråd. Han har blivit van vid att sitta vid samma bord som stadsdirektören.

Publicerad .

Ambulansen ger dyrare sjukvårdsräkning i Västnyland 1

Trots att Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS) effektiverar sin verksamhet stiger ändå kostnaderna för sjukvården i nästa år. Orsaken är att ambulanstransporterna blir betydligt dyrare på grund av ny lagstiftning.

Publicerad .

Sport

Sandra Holm, alpin skidåkare

Nu eller aldrig för Sandra Holm1

FIS-poängen skall ner och landslaget skall igen bli en damåkare starkare. Gamlakarleby IF:s Sandra Holm, 21, står vid ett vägskäl i sin alpina karriär.

Publicerad .
Fotboll, 2014

Grekland petar nyckelspelare

Det grekiska landslagets chefstränare Claudio Ranieri har petat anfallsspelaren Georgios Samaras ur EM-kvaltruppen.

Publicerad .

Kultur och nöje

Vad betyder egentligen ordet hemland? Bild från verket Mapping Homeland. Bubbles: Family.

Vad betyder hemland för dig?

Popbloggen: Anka kollade in två utställningar i Vasa: Homeland med flera olika konstnärer, och Mitt lilla imperium med Ville Andersson. Båda utställningarna är sjukt snygga, och Homeland väckte dessutom många frågor: vad betyder egentligen hemland? Har alla ens ett sådant?

Publicerad .
Ida Henrikson och Catariina Salo har läst Steglitsan.

Kias bokklubb: Steglitsan

Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Steglitsan” av Donna Tartt. En tegelsten till bok (784 sidor) som är värd att läsa, men som kräver tålamod hos läsaren och lätt kan uppfattas som svår litteratur. Det här är några av åsikterna hos recensenterna.

Publicerad .
björnar som äter pumpa

Så firar du en perfekt halloween 2

Ordna hemmafest, gå på zomebiewalk i Vasa eller kolla på film? Vad du än väljer att göra på halloween har vi de bästa tipsen för en riktigt lyckad helg.

Publicerad .
Skådespelaren Marja-Leena Kouki, som spelar Julia gråter medan Romeo spelad av Erkki Saarela försöker trösta.

Om Romeo och Julia fått leva – hur hade det gått?

KOM-teaterns nyskrivna pjäs ”Romeo vs. Julia” försöker ge svar på hur det kunde ha gått om Shakespeares kärlekspar fått leva vidare. Här får också åldrandet ta plats.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Johan Lindroos bloggar på bloggen "En musikchefs bekännelser"

En musikchefs bekännelser: Svenska dagen-listan

Svenska dagen, den 6.11, kommer att låta ganska så annorlunda på Radio X3M. Dagen till ära kommer vi nämligen att endast och enbart spela låtar på svenska, och nu vill vi ha din hjälp då vi väljer vilka låtar som ska spelas den dagen.

Publicerad . Uppdaterad .
kvinna i moldavien

Rysslandsbloggen: Så bra att ha en egen våg

Hon var mycket blek och jag kunde bara ana hur hon frös, det var nämligen kallt ute. För att klara kylan hade hon lagt en bit cellplats på marken. Hon vilade fötterna på den. Bakom ryggen hade hon en liten dyna.

Publicerad . Uppdaterad .
Halloweendekorationer i Brooklyn

Popbloggen: Snyggt finskt sjukhusdrama

Sjukhusserier går ofta hem hos den stora publiken och det finns otaliga bra sådana. Men ganska sällan är de inhemska.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Estnisk köttlåda med rotfrukter

Estnisk köttgryta

Kersty Metsalu gästar Mat och Prat och tillreder en traditionell, estnisk köttgryta.

Publicerad . Uppdaterad .
Efterrätt med chili och choklad

Dessert med chili och choklad

I programmet Mat och Prat tillreder Raakel Lignell en snabb efterrätt med både sötma och styrka. En touch av Latinamerika med både chili och choklad.

Publicerad . Uppdaterad .
Pauls pitabröd med lamm yttre filé

Kebab i ny tappning

Kebaben har ett oförtjänt dåligt rykte eftersom den ofta serveras som fantasilös snabbmat. En riktigt god kebab kräver är ett nybakt bröd, ett kött av lite bättre kvalitet och en god sås. Serverar man kebaben såhär har den plötsligt blivit festmat.

Publicerad . Uppdaterad .
Vid lägerelden

Naturdokumentärfilmarens vardag

Hans steg är försiktiga, men säkra. Skyddsfärgade fågelägg är inte lätta att hitta, men lätta att trampa på – i misstag. Dokumentärfilmaren Jari Salonen kan sin strand.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

journalisten Magnus Swanljung

Aktuellt 17: Stockmann och läsårsavgifter

Stockmann gör brakförlust, minskar på personalen och anställer ny vd. Efter att både De gröna och Vänsterförbundet gått i opposition passar regeringen på att införa läsårsavgifter för utländska studerande.
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Radiodoktorn: Ebola

Vad är det senaste vi vet om Ebola? Finns det risk för att Ebola sprider sig till Finland och behöver vi vara oroliga? Robert Paul, specialist i blodsjukdomar har läst på om sjukdomen och berättar också vad Ebola har gemensamt med Sorkfeber.
Ladda ner mp3

Yle Arenan - Titta och lyssna

Redaktionen tipsar

Familjen Ahlmark-Mannila med djurmasker framför ansiktet.

Hemskola - bästa skolan? 1

- Att undervisa sex egna barn genom lågstadiet skulle ha knäckt mig före första höstlovet. Men jag är full av beundran att familjen Almark-Mannila har drivit sitt projekt, skriver Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad . Uppdaterad .

Plastkorken som blir en byggkloss 3

Uppfinnaren Claudio Vollers hör till dem som tycker att det är ohållbart att tillverka produkter som har så kort livscykel som en plastkork. Därför uppfann han en kork som kan användas till helt andra saker när produkten är slut.

Publicerad . Uppdaterad .

Att inte be om hjälp – en folksjukdom 3

Tröskeln för att få och be om hjälp i ett allt tidigare skede ska bli lägre för barnfamiljer, enligt ett lagförslag. I Finland är man rädd för att visa sig svag och be om hjälp, därför måste hjälpsökandet avdramatiseras.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Vbl: Vem törs hjälpa pedofilen?

Pedofilin försvinner inte genom att vi blundar, hotar ta lagen i ­egna händer eller hatar, skriver Anders Eklund i Vasabladet.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Jag-mediet är kanske bara bra trots allt?

Mobilen kan bli den historiskt största förändraren av mänskligt beteende på mycket, mycket länge, skriver Pär Landor i Åbo underrättelser.

Publicerad . Uppdaterad .

Aftonbladet: Hämndporr är ett sexualbrott

Att sprida hämndporr kan förstås straffas, som till exempel fridskränkning ­eller ärekränkning, men frågan är om det ­räcker, skriver Daniel Swedin i Aftonbladet.

Publicerad .

Veckans diskussioner

Svensk studie: Mjölk är skadligt 45

Enligt en svensk undersökning är mjölk inte alls så hälsosamt som många tror. I stället för att stärka skelettet och förbättra hälsan, ökar rikligt mjölkdrickande risken för benfrakturer och en alltför tidig död, visar undersökningen. Läs också Näringsexpert: Lagom mängder mjölk okej

Publicerad . Uppdaterad .

Rekordmånga skrev ut sig ur kyrkan i går 35

På söndagen skrev 962 personer ut sig från kyrkan via webbtjänsten eroakirkosta.fi. Den vanligaste orsaken till utskrivningarna uppgavs vara Päivi Räsänens agerande.

Publicerad . Uppdaterad .

Det blir vintertid igen - sömnrytmen störs? 22

Natten mot söndag övergår Finland återigen till vintertid (normaltid). Enligt sömnforskare stör de ständiga växlingarna mellan sommar- och vintertid människors sömnrytm.

Publicerad . Uppdaterad .

"Om Finland går med i Nato, blir ni vår fiende" 59

Enligt den ryska militärexperten Viktor Baranets är ubåtsskandalen i Sverige en påhittad saga. Baranets säger också att Finland och Sverige blir Rysslands fiender om de går med i Nato.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.