Har du skyddat ditt digitala arv?2

Svårknäckta koder fungerar bra som lösenord, men vid plötsliga dödsfall kan lösenorden vara ett problem. En stor del av vårt digitala arv riskerar att gå förlorat om arvingarna inte kommer åt de bilder och dokument som har lagrats till exempel i molntjänster.

Publicerad .
Huvudbilden för artikeln Morgonkollen

27 februari - nattens nyheter och dagens agenda

Världsarvsorganisationen Unesco kräver ett krismöte med anledning av terrorgruppens IS förstörelse och Yle börjar sända nyheter på karelska.

Publicerad . Uppdaterad .
Jordburkare Jonas Löv i Purmo i Pedersöre.

Flera hundra bönder gav upp i fjol

Ovanligt många österbottniska jordbrukare slutade i fjol. Totalt 200 gårdar la ner verksamheten i Österbotten och Mellersta Österbotten. Men inte Jonas Löv i Purmo.

Publicerad .

Många anonyma tips om skattefusk

Skattemyndigheterna har via nätet fått ta emot mängder med tips om misstänkt skattefusk. För en månad sedan lanserade Skatteförvaltningen en nätblankett, där eventuella fall av skattefusk kan anmälas anonymt.

Publicerad . Uppdaterad .
Lektion i bildkonst och finska

I framtidens skola ska det vara roligt

Den nya läroplanen för bland annat förskolan och den grundläggande utbildningen träder i kraft om ett drygt år. Nya undervisningsmetoder, aktivare elever och samarbete ämnen emellan står på schemat.

Publicerad . Uppdaterad .

Aktivitetsarmband ingen exakt vetenskap

Aktivitetsarmband har blivit populära under senare tid. De sägs kunna räkna hur många steg du tar, hur många kalorier du förbrukar och hur länge du sover. Men Yle Nyheters test visar att resultaten borde tas med en stor nypa salt.

Publicerad .

Vanligt tillsatsämne orsakar tarmsjukdomar och fetma 8

Ett artificiellt tillsatsämne som finns i nästan all färdigmat ökar risken för inflammationer i tarmen och metaboliskt syndrom, visar färsk forskning. Forskningen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

A-kliniken flyttar till Ekåsen

Dominoeffekten är kraftig då man möblerar om vårdenheter i Raseborgs stad. Redan om några månader flyttar avvänjningskliniken till Ekåsens huvudbyggnad.

Publicerad . Uppdaterad .
Hand öppnar en grön soptunna av plast

Kritiserat sopsystem har kommit i gång

Cati Huhta vid Åbonejdens avfallsservice är positiv till hur det nya sophanteringssystemet i västra Åbolands skärgård har kommit i gång. Skärgårdsborna själva har upplevt vissa problem med tömningar, men de förklarar Huhta med vädret.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Teuvo Teräväinen spelar i Chicago.

Teräväinen tackade för förtroendet

Teuvo Teräväinen var under natten till fredagen tillbaka i Chicago Blackhawks och han tackade direkt för förtroendet. Teräväinen gjorde ett mål när Chicago besegrade Florida med 3-0.

Publicerad . Uppdaterad .
Jaromir Jagr, Tjeckien.

Veteranen byter klubb

Jaromir Jagr har gjort sitt i New Jersey och lämnar nu laget för spel i Florida Panthers. Florida blir Jagrs åttonde klubb i NHL.

Publicerad .
Finlands stafettdamer jublar efter bronset, VM i Falun 2015.

Finland öppnade medaljkontot – damerna på pallen 8

Finland har tagit sin första medalj i skid-VM i Falun. Damernas stafett över 4x5 kilometer slutade som väntat i norsk seger och bakom dem gjorde Sverige och Finland upp om de övriga medaljerna.

Publicerad . Uppdaterad .
Jarkko Nieminen, 2015

Veteranparet valsar vackert vidare

I den första omgången föll det förstaseedade paret. I den andra en tämligen okänd brasseduo. Jarkko Nieminen och Andre Sa ångar på i Buenos Aires dubbelturnering i tennis.

Publicerad . Uppdaterad .

Debatt

Vems skatter vill SFP sänka? 27

SFP:s skattepolitik fortsätter att väcka debatt. Vi granskar vad partiets linje om marginalskatteprocent och minskad progressivitet egentligen innebär.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

svartvit film, the addams family, the artist, jezebel, tv-serie, skärmdumpar

Svartvita filmer bedrar dina sinnen

Har du någonsin föreställt dig hur en svartvit film ser ut i färg? Om du har, är det sannolikt att dina föreställningar inte alls motsvarar verkligheten. Kolla in här.

Publicerad . Uppdaterad .
Skådespelarbröderna Willehard och Jan Korander spelar polisbröderna Charles och Östen Berglund i filmen Lola uppochner

Korander för hela slanten i Lola uppochner 1

Författaren Monika Fagerholms småstadssaga Lola uppochner skall filmas i år. Nu är skådespelarna till tv-serien Lola uppochner valda. Det blev en storslam för den västnyländska skådespelarfamiljen Korander.

Publicerad . Uppdaterad .
The Theory of Everything

Stephen Hawking och teorin om allting 1

"Teorin om allting", så heter den nu aktuella, Oscarbelönade filmen om kosmologen Stephen Hawking, mannen som har gett sjukdomen ALS ett ansikte. Filmen är bra, konstaterar Marcus Rosenlund, men kan verklighetens Hawking leva upp till all hype kring hans person?

Publicerad . Uppdaterad .
 

UMK

Vem vinner UMK 2015? 3

Lördagens final bjuder på allt från bhangra och barock till reaggeton och punk. Läs De Eurovisas synpunkter om de nio finalbidragen och berätta vem du hejar på!
Läs också: Så avgörs Tävlingen för ny musik

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Tävlarna i UMK:s första deltävling år 2015.

Popbloggen: UMK – en kamp mellan musik och fenomen

Smaken är bekant som baken, och jag är inte här för att avgöra vilken som är den bästa av de nio låtarna, eller vilken artist som är mest intressant. Men det kan vara kul att spekulera lite i hur rösterna kommer att falla och varför.

Publicerad . Uppdaterad .
Alex, kongolesisk flykting

Agenda Uganda: Alex ville inte dö

– Jag sade åt pappa att jag måste fara iväg. Han tyckte att det var bättre om jag stannade. Han ville kunna begrava min kropp när jag blev dödad. Han var helt säker att det skulle hända oberoende.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Centrumslingan som den planeras.

Slaget efter tolv: Slaget efter tolv om Centrumslingan

Centrumslingan i Helsingfors offrades av regeringen och nu ser det ut som att hela projektet begravs. Är det bra, för då kan pengarna användas vettigare i regionerna, eller en grov miss av regeringen? I debatten Joakim Strand (sfp), Vasa och Thomas Wallgren (sdp), Helsingfors. Ladda ner mp3

My Tengström

Myteriet: Skolsvenskans framtid och tävling om bästa budskapet

Skolsvenskan förblir obligatorisk - åtminstone enligt kulturutskottet. Finlands ESC-representant avgörs på fredagen och punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät är det mest omtalade bandet. Är ESC en sångtävling eller en tävling om bästa budskapet? Möt finländska IS-krigaren "Joni". Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

skärmglasögon

Virtuella verkligheter kan få dig att må bättre

Forskning visar att virtuella verkligheter kan hjälpa människor att lindra eller bli av med mentala problem såsom fobier och posttraumatisk stress. Teknologin har blivit både rejält billigare och bättre under senare år, men trots det så används den knappt alls inom psykoterapin.

Publicerad . Uppdaterad .
en svartråtta

Den svarta råttan kan få upprättelse 2

Det är möjligt att den svarta råttan inte alls bär skulden för de upprepade utbrott av böldpest som genom historien pinade Europa. Det visar ny internationell forskning. Forskarna tror nu att pesten kan ha härstammat från gerbiler i Asien.

Publicerad . Uppdaterad .
Pieter Breughel den äldre målade "Döden triumferar" på 1500-talet.

Superbakterierna sprider sig som pesten 18

Antibiotikaresistenta bakterier sprider sig nu snabbare än vad någon kunde ana. Läkarna befarar att våra nuvarande antibiotika slutar fungera innan vi får nya läkemedel.

Publicerad . Uppdaterad .
Jumbo i Vanda.

Är hypermarketarnas tid förbi? 28

Vi är inte längre intresserade av att handla på enorma stormarknader, som har allt från mat och kläder till elektronik. I stället ser forskare att kunderna nu lockas av mindre närbutiker – och att de stora utrymmena i stormarknaderna snart kan bli ett problem.

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Jägarrörelsen

Vad var egentligen Jägarrörelsen och vilka var det som anslöt sig till den? Och varför sökte man sig till den Preussiska militären?

Publicerad .

Veckans diskussioner

Koranen från pärm till pärm på Yle 42

Islams heliga skrift, Koranen, ska läsas från pärm till pärm i en programserie på radiokanalen Yle Radio 1. Serien startar den sjunde mars och fortgår ända in i oktober då slutet av den heliga boken ska ha nåtts.

Publicerad . Uppdaterad .

9 000 euro per minut - så växer statsskulden 31

Den som rör sig i centrala Helsingfors kan nu snabbt bilda sig en uppfattning om Finlands statsskuld. Skuldbeloppet visas på en skärm i fönstret på Centralhandelskammarens kontor på Alexandersgatan i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .

SFP vill sänka inkomstskatten för de rikaste 116

Skattefrågorna delar partierna i valkampanjen. Vänsterpartierna pläderar för skärpt beskattning för höginkomsttagarna medan till exempel Svenska folkpartiet vill att man ska sänka inkomstskatten mest för dem som har de högsta inkomsterna. Videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .
 
 

Yles nyheter nu via Whatsapp 11

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.