Het äktenskapsdebatt att vänta i riksdagen13

Riksdagen ska i dag efter frågetimmen debattera medborgarinitiativet om en lag om könsneutrala äktenskap. Ledamöterna har mycket blandade känslor inför debatten och fredagens omröstning.

Publicerad .
Demonstranter i Cleveland protesterar mot att poilsen skjutit ihjäl en tolvåring i staden.

Polis i Cleveland sköt ihjäl tolvåring inom två sekunder 3

Polisen i Cleveland har släppt en övervakningsvideo som visar hur den svarta 12-åringen Tamir Rice blev ihjälskjuten i lördags. Videon visar att det skedde på en och en halv sekund.

Publicerad . Uppdaterad .
Skärmdump från Real Social Dynamics webbplats.

Sexismanklagad ”dejtingexpert” ställer in i Helsingfors

Sexismanklagade dejtingexperten och pickup-artisten Julien Blanc skulle ordna en kurs i att träffa kvinnor i Helsingfors i februari. Efter stora protester har kursen ställts in i hela Norden.

Publicerad . Uppdaterad .
Leo Komarov gör mål mot Pittsburgh

Komarov fortsätter att leverera

Leo Komarov gjorde två mål för sitt Toronto Maple Leafs i nattens NHL-omgång men det räckte inte till seger. Pittsburgh vann matchen med 4-3 efter förlängning.

Publicerad . Uppdaterad .
Plan att göra Fortums torn på Kägeludden till bostadshus

Fortums tornhus ska bli bostadshus med balkonger

Esbo stad förbereder en ändring i detaljplanen som ska göra det möjligt att bygga om Fortums tornhus till ett bostadshus. Tornet kan få ett annorlunda utseende med inglasade balkonger.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Veronica Hertzberg

Många frågetecken kring Kårkullas framtid 1

Tidigare i veckan klarnade de stora dragen kring vårdreformen. Det återstår ändå ett antal olösta detaljer. En fråga är hur det ska gå för samkommunen Kårkulla, som är en central vårdproducent när det kommer till vård på svenska.

Publicerad .
Konstens natt i Vasa 2014.

Ikea inget hot mot centrumhandeln 2

I Vasa hoppas man att ett nytt affärscenter med Ikea ska resa sig i Risö. Utöver det har man ett annat stort affärscenter i Stenhaga, också det utanför centrum. Vad tycker företagarna i centrum om det här?

Publicerad . Uppdaterad .
Busholmen

Omtalad norrman ser ut att få hotell i Helsingfors

Det ser ut att bli tredje gången gillt för hotellkungen Arthur Buchardt, som i flera år har velat bygga ett hotell i Helsingfors. Stadsfullmäktige gav grönt ljus till hans planer på ett hotell på Busholmen.

Publicerad . Uppdaterad .
Homopar, Helsingfors 2009

”Vi vill känna oss som likvärdiga människor” 2

Camilla Kronqvist och Anders Ahlbäck ser bara ett acceptabelt resultat när riksdagen röstar om en könsneutral äktenskapslag. De lever båda tillsammans med en partner av samma kön och menar att det är fullständigt självklart att samkönade par ska få gifta sig.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Sapporo vill ordna OS 2026

Den japanska staden Sapporo vill ordna vinter-OS 2026 rapporterar nyhetsbyrån AFP. Sedan tidigare är det klart att Tokyo ordnar sommar-OS 2020.

Publicerad .
Markus Halsti i kamp om bollen

Malmö kunde inte stå emot Juventus

Malmö FF kan inte längre nå slutspelet i Champions League. Det stod klart efter att Juventus var starkare på onsdagen och besegrade Malmö FF med 2-0.

Publicerad .
Alexis Sanchez i matchen mot Dortmund

Arsenal klart för slutspel

Arsenal kommer att spela slutspel i Champions League för 15:e året i rad. Slutspelsplatsen säkrade laget efter seger med 2-0 mot Borussia Dortmund på onsdagen.

Publicerad .

Kultur och nöje

Christoph Waltz rollkaraktärer skjuter en man i filmen Django Unchained.

Saliven fixar slangen

Det är inte alltid lätt att vara kreativ när det kommer till filmöversättningar. Någon som har diger erfarenhet av det är Saliven Gustavsson som i åratal har översatt de filmer vi ser på biograferna runt om i landet.

Publicerad . Uppdaterad .
Yle Teemas filmfestival har en snygg plansch, där temat är The shining.

En filmfestival i ditt vardagsrum

En filmfestival hemma hos dig. Det är vad Yle Teema sparkar igång i dag. Ända fram till söndag visas massor av spännande filmer och dokumentärer. Här är våra bästa filmtips.

Publicerad .
emoji

Talar du emoji? 2

Vi utvecklar ett allt mer tyst språk. Emoji-symbolerna hjälper oss att utrycka oss i text och över språkgränser. Men visste du att bajshögen inte betyder samma sak i hela världen? Och vad säger dina emojis om dig?

Publicerad . Uppdaterad .
Timur Vermes roman Han är tillbaka, detalj av bokomslag.

Lasso: Den älskvärde nazisten 4

På goda grunder anses nazismen var ett uttryck för ondska. Förintelsen är en konkret och tragisk påminnelse om att människan är kapabel till onda handlingar.

Publicerad . Uppdaterad .

#Användhjärtat

buu-dagen 2014

#användhjärtat-selfies från BUU-dagen

Här kan du se de gemensamma porträtten som de stora och små kunde ta på sig på BUU-dagen. Hitta din egen bild från fotoautomaten!

Publicerad .
örfilar på plåt

"Jag förknippar mormor med närhet"

Radiohuset gick till Sökövikens skola i Esbo och frågade högstadieeleverna om deras relationer till sina mor- och farföräldrar. När och var ses de, och vad brukar de göra tillsammans?

Publicerad .
Använd hjärtat, hjälp en äldre

Ge ett löfte om att använda hjärtat!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad . Uppdaterad .
Verktygsbalk för Använd hjärtat

Ordna ett evenemang för de äldre

Skulle du vilja ordna ett evenemang för äldre, men vet inte riktigt hur? Här har du en verktygsback som hjälper dig komma igång!

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Stig pustar ut efter ett hårt intervallpass

Triathlonbloggen: Stig Andersson om sin resa

Jag hade motivation, ett mål och jag var med i ett projekt som jag bara inte kunde hoppa av. Ingen risk att jag skulle ge upp. En liten leksak kallad ”Sports Tracker” sporrade också till träning, skriver Stig Andersson från programmet Mitt triathlon.

Publicerad . Uppdaterad .
Beyoncé dansar på en takterass.

Popbloggen: Beyoncé dansar med selfie stick

Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .
 
 

Mat och hälsa

Martinas vitaminsmoothie

Martinas vitaminsmoothies

Martina Aitolehti besöker Efter Nio och tillreder två varianter av smoothie som hjälper en att orka.

Publicerad .
Två julkakor med fruktkompott

Julkaka på två sätt

Julen är en tid då man kan få oväntat besök. Vad bjuder man på då ? Förslagsvis Pauls godaste julkaka. Här kommer den i två versioner, en söt och en salt men med samma fruktkompott som fyllning. Kakorna håller länge om man förvarar dem i kylen. Brietårtan i flera veckor.

Publicerad .

Långläsning

Oljepriset hotar Opec-länders finanser 2

Råoljepriset ligger på sin lägsta nivå på fyra år. Då de oljeexporterande ländernas organisation Opec möts ska länderna försöka enas om åtgärder för att höja priset. Det låga priset kostar länderna hundratals miljoner dollar per dag.

Publicerad .

Islamism och ondska är inte synonymer 5

- Det är problematiskt att man ofta bara talar om islamister, trots att det finns flera olika sorters islamism och på olika nivåer, säger Liselott Lindström som är specialiserad på konfliktjournalistik.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Rättsväsendet inför hårda sparkrav

Tänk dig att du blir utsatt för ett brott, men att det dröjer flera år före ärendet behandlas i någon rättsinstans. Så har det gått för ett antal äldre damer i huvudstadsregionen som lurats på pengar av bedragare som påstått sig vara släktingar. Ladda ner mp3

Publicerad .

Veckans diskussioner

Hundratusen kvinnor utsatta för våld varje år 24

Det är det psykiska våldet som är värst men det fysiska våldet som det skrivs mest om, säger Sara Mikander, utvecklingskoordinator på Kvinnojouren i Jakobstad.

Publicerad . Uppdaterad .

”Militärmakten är det enda Putin har kvar” 40

Den militära makten och stormaktspositionen är det enda president Putin har kvar, säger De Grönas ordförande Ville Niinistö.

Publicerad . Uppdaterad .

Slarvar också du med bilservicen? 26

Allt flera slarvar med bilservicen och det oroar Jouko Sohlberg vid Bilbranschens centralförbund.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.