Hoppa till huvudinnehåll
Anställda på it-företag i Sverige

Sverige ropar efter it-kunniga från Finland

Hela 60 000 arbetstagare behövs inom svenska it-branschen

Svenska företag gör allt för att attrahera finländska arbetstagare som blev arbetslösa efter Nokias fall. Arbetslösa it-kunniga finländare är hett eftertraktade inom den växande it-branschen i Sverige.

Betala månadsavgift för att få gå till tandläkaren

Konsumentverket: Kan bli en dyr affär för kunden.

Två privata tandläkarstationer marknadsför nu ett nytt koncept. Kunden betalar en månadsavgift på minst 15 euro under tre års tid för att få en bastandvård. På Konsumentverket är man rädd att konceptet kan bli en dyr affär.

"Vi går miste om stora möjligheter"

Vår världsbild är problemorienterad. Möjligheter sumpas.

Vi har en väldigt konflikt- och problemorienterad världsbild i Finland. Förutom att det leder till utebliven dialog så går våra företag miste om stora möjligheter. Det säger Alan Salehzadeh, forskningschef som jobbar med att förebygga mångkulturella konflikter.

Sarah Söderholm har haft svårt att nå arbets- och näringsbyrån.

Unga arbetslösa utan hjälp

Allt flera är arbetslösa, färre jobbar med arbetsförmedling.

Unga arbetslösa med utbildning måste klara sig själva. Personalen vid arbets- och näringsbyråerna har skurits ner och de arbetslösa hänvisas till nätet för att söka jobb.

Timo Niemi, målvakt i Vasa Sport.

Ingen brådska för Timo Niemi

Den 23-årige målvakten bidar sin tid i Vasa Sport.

Målvakten Timo Niemi, 23, har redan hunnit bära bland annat Helsingfors IFK:s, Jokerits och HPK:s färger under sin ishockeykarriär. Just nu är han solklar tvåa i Vasa Sport, men har siktet inställt på större ting.

Kirsi Pietiläinen

Bantningsexpert: Skyll inte på din ämnesomsättning!

Kirsi Pietiläinen är en av våra ledande bantningsexperter.

I ett laboratorium i Mejlans i Helsingfors mäter man syreupptagningsförmågan och energiförbrukningen i viloläge hos patienter som har problem med vikten. - Jag har ännu aldrig stött på en patient med en riktigt dålig ämnesomsättning, säger biträdande professor Kirsi Pietiläinen.

Hur har du det med kärleken?

Berätta om ditt kärleksliv. Delta i vår undersökning.

Svenska Yle frågar om relationer, sex- och samliv i Svenskfinland. Här kan du delta i undersökningen.

Vad säger skilsmässobarnen?

Barnens röst i medierna är inte en självklarhet.

Vuxna borde uppmuntra barn till att oftare uttrycka sina åsikter i offentligheten, framför allt om saker som berör deras liv. Då skulle barnen också lära sig att bättre utnyttja sin mänskliga rättighet, yttrandefriheten.

SK Hynix fabrik i Sydkorea ska bygga tre nya prodktionslinjer för halvledare

BRICS, MINT, TICK – vad händer i tillväxtekonomierna?

Stora förväntningar på Taiwan och Sydkorea.

Utsikterna för tillväxtekonomierna är allt annat än ljusa för år 2016. Tre av de fem BRICS-länderna är i eller nära recession. BRICS är död, länge leve TICK, menar Financial Times. Blickarna riktas på teknologiintensiva Taiwan och Sydkorea.

Lars Huldén diktar och forskar med iver och lättja

En trolös kristen som anser att matematik är poesi.

Lars Huldén är en mångsysslare som forskat i språk och Runeberg. Men han har också gett ut en mängd egna lyriksamlingar. Han säger att man måste kunna vara lat för att få något gjort. Men man bör också börja dagen tidigt.

Fastlagscharlotte

Fastlagscharlotte

Årets fastlagsbulle är en tårta! Den har alla de rätta ingredienserna för succé: kardemummakaka, grädde och en extragod hemgjord mandelmassa.

Väck väggarna till liv med muralmåleri!

Dags att fara upp längs väggarna!

Att måla eller rita på väggarna är någonting som de flesta av oss har blivit tillsagda att inte göra när vi var små. Många gjorde det ändå och var väldigt nöjda över resultatet. Den känslan ska vi använda oss av.

Pauls blinier med fiskrom.

Fiskrom med blinier, gräddfil och lök

Att säga att man tycker om rom är som att säga att man tycker om mat. Det finns lika många romsorter som det finns fiskar och vissa fiskar har elegantare rom än andra. Här serveras rom med nystekta blinier.

Michael Björklunds hollandaisesås

Michael Björklunds hollandaisessås

Hollandaisesås är en av det franska kökets fem grundsåser. Den är rätt arbetsdryg, men följer du Michaels recept får du en slät och fin sås att t ex förgylla primörer eller skaldjur med.

Veckans diskussioner

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!