Hoppa till huvudinnehåll

VR: Snabbare tåg bland annat till Vasa

Restiden från Helsingfors till Vasa blir 20 minuter kortare.

Fjärrtågen blir snabbare på flera rutter från och med den 20 juni, meddelar järnvägsbolaget VR. Till exempel till Vasa blir förbindelsen från Helsingfors nästan 20 minuter snabbare än tidigare.

Snart behövs det körkort för motorsåg

Kurser i motorsågsanvändning börjar nästa höst.

Till hösten tar man i Finland i bruk ett motorsågskörkort enligt svensk modell. Yrkesskolorna som undervisar inom skogsbruk börjar ge kurser i motorsågsanvändning och -säkerhet. I början kommer motorsågskörkortet att vara frivilligt. Tanken med körkortet är att förebygga olyckor och det riktar sig till alla som använder motorsåg, såväl i yrket som privat.

Strandvall om spel i Finland: ”Jag är öppen för allt”

Om en flytt till Finland: "Någonting måste hända snabbt".

Sebastian Strandvall återvänder till Finland – men inte nödvändigtvis i fotbollens tecken. Det brinner i knutarna om en flytt till fotbollsligan ska bli av. Om det ska bli en flytt till Finland måste någonting hända snabbt, säger Strandvall till Yle Sporten. Läs också: Sebastian Strandvall lämnar Iran – återvänder till Finland

Bekräftat: Lassas återvänder till HIFK

Lassas tillbaka från FC Köln – "har fått mer tuffhet".

Nu är det helt klart att unga Fredrik Lassas återvänder till HIFK i fotbollsligan. Den senaste tiden har han varit utlånad till tyska FC Köln. Just nu är speltid första prioritet. Jag har fått mycket mera tuffhet i mitt spel, säger Lassas.

Ökande sjukfrånvaro bland äldre arbetstagare i Jakobstad

Sjukfrånvaron ökade bland 55-59 åringar med 50 procent.

Sjukfrånvaron i åldersgruppen 55-59 år har ökat med 50 procent i social- och hälsovårdsverket i Jakobstad från 2014 till 2015. Den andel som beror på psykisk ohälsa har också ökat med nästan 50 procent under samma tid, det visar stadens personalrapport för 2015.

Veckan då världen höll andan

Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen.

Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen. Utrikesministeriets hemligstämplade dokument avslöjar hur Finlands ledning var splittrad och rädd för en massiv flyktingström över östgränsen. Spotlight har tagit del av de nu offentliggjorda dokumenten.

Till minnet av Markus, nästan 5 år

Efter det första sorgeåret vet man vad det är att sörja

När det första sorgeåret är till ända vet man vad det är att sörja, säger Gösta Karf i den här sorgliga men vackra dokumentären om ett litet barns död. Lilla Markus Karf omkom i en våldsam bilbrand hemma på gården i Jakobstad år 1986. Olyckan ledde till att föräldrarna startade stödgrupper för andra föräldrar som förlorat sina barn.

Silvren blev till guld

Tappara tog FM-guld efter tre raka silver.

51 år gamla Hakametsä-hallen skakade ända in i grunden när Tapparas FM-guld utlöste ett orangeblått glädjefnatt. Efter tre bittra silvermedaljer på raken blev det äntligen guld för halva Tammerfors stolthet.

Över 60 döda i turkiska attacker mot IS i Syrien

Turkiet angriper IS efter raketattacker från Syrien.

Turkiska artilleri- och drönarattacker mot jihadistgruppen IS i Syrien har krävt över 60 dödsoffer under det senaste dygnet. Det tillfälliga eldupphöret i Damaskus förlängs samtidigt med 48 timmar.

Trettio år sedan Henri Toivonens tragiska död

Rallystjärnan dog år 1986 efter en våldsam avkörning.

Den finländska rallystjärnan Henri Toivonen och kartläsaren Sergio Cresto dog efter en våldsam avkörning i Korsika år 1986. Brodern Harri tror att en felande gaspedal orsakade olyckan.

Naturåret sätter Finlands vackra natur i fokus

Serier, Naturväktare och en vecka i Kvarken.

Naturåret på Yle sätter fokus på Finlands vackra och skiftande natur. Via naturprogram får vi följa årstidernas växlingar, djurliv och små under som ibland finns nära hemknutarna. Naturväktarna gör sig redo för nya frågor kring djur och natur och världsnaturarvet i Kvarken välkomnar radion en hel vecka under sommaren.

Strömsös club sandwich

Klassikern sin bästa tappning någonsin!

En klassisk klubbsmörgås i sin bästa tappning någonsin! Med alla smaker i varje tugga. Saftig av grönsaker, med sälta av bacon och kycklingfilé och med ett krämigt sting av pepparrotsmajonnäs. Till lunch eller kvällsbit - se till att du provar Strömsös supertunna club sandwhich!

Odla i lastpall

Det finns alltid en plats för en lastpallsodling.

En liten lastpall med sallad och örter utanför köksdörren är väl inte så illa för den som gillar matlagning. Och den som gillar att skapa mönster och större helheter kan placera ut ett dussin lastpallar och fylla dem med örter, sommarblommor, gräs och perenner.

Gör din egen växtmjölk

Alternativ till komjölk som går snabbt och lätt att laga!

Mjölk kommer inte bara från kossor och getter, det finns också många olika sorters mjölk som är gjord av växter som havre, mandel och soja. Det tråkiga med växtmjölk är att det brukar vara ungefär dubbelt så dyrt som komjölk. Men det går snabbt och lätt att göra egen.

Nu är flyttfåglarna här - testa hur bra du känner igen dem!

Känn igen fåglarna på deras läten eller utseende.

Under april månad kommer en hel del flyttfåglar till landet. Hur är det med fågelkunskapen? Den sanna fågelexperten fixar testet bara genom att lyssna på lätet. Eller så använder du både bild och läte. Du får två poäng om du klarar dig med bara bild eller läte. En poäng om du måste använda dig av båda ledtrådarna. Nu kör vi!

Holkexperterna, del 2

Rolf och Åke tipsar om materialval och ytbehandling.

Rolf och Åke vet det mesta om fågelholkar. Tillsammans har de snickrat ihop fler än tusen stycken. Vi kallar herrarna för holkexperter. I andra avsnittet diskuterar Rolf Sandvik och hans kusin Åke Forsman materialval för fågelholksbyggen.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!