Fin utsikt ska kosta mer i fastighetsskatt43

Hur fint din bostad är belägen och hur eftertraktat området är kan i framtiden inverka ännu mer på den fastighetsskatt du betalar. En arbetsgrupp anser att fastigheternas beskattningsvärde ska uppdateras oftare.

Publicerad .

ÅA:s lärarutbildning i H:fors får tack men väcker frågor

Myndigheter och politiker i Helsingfors välkomnar Åbo Akademis initiativ att starta utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors. Samtidigt hoppas man på långsiktigare lösningar och samarbete mellan universitet i framtiden.

Publicerad .
Ukrainska soldater nära Slavjansk.

Ryskflaggade pansarfordon in i ukrainska städer

Minst 20 beväpnade proryska män uppges ha intagit rådhuset i Donetsk. Bepansrade trupptransportfordon med ryska flaggor har setts i Slovjansk och Kramatorsk. Enligt AP kan det vara frågan om ukrainska soldater som bytt sida.

Publicerad .

Putin: Mot grundlagen att sätta in militären mot protesterna6

Vladimir Putin varnar för att Ukraina står på randen till inbördeskrig efter beslutet att sätta in armén mot separatister i östra Ukraina. Enligt Svenska Yles Antti Kuronen, på plats i Donetsk, har antiterroroperationen börjat lugnt.

Publicerad .

Svenskfinland

Riksväg 25 i Ekenäs.

Timmerbilschaufför gissar på 60-70 km i timmen 5

Förra veckan fick vi bevittna en farlig situation när en timmerbil fick väja för en buss i Malmkulla i Karis. Timmerbilschauffören ger nu sin version av händelsen.

Publicerad . Uppdaterad .
Emma Laakso tillsammans med barnen Ella och Elmeri.

Osäkert för påskbrasorna

Den snöfria och torra våren kan leda till att påskbrasorna förblir otända. Situationen är väldigt ovanlig, säger man från räddningsverket.

Publicerad .
Simon Lindell, försvunnen den 12 april 2014.

Simon, 23, spårlöst försvunnen

Natten mellan lördag och söndag försvann Simon Lindell, 23 år, spårlöst och närstående försöker leta efter honom med hjälp av bland annat sociala medier. Vet du var han har rört sig eller var han kan befinna sig?

Publicerad . Uppdaterad .

Tvåspråkig församling blir enspråkigt finsk 3

Publicerad .

Svenskspråkiga församlingsmedlemmar är bestörta över kyrkostyrelsens beslut. Enligt styrelsens siffror hör endast ungefär hälften av Pyttissvenskarna till kyrkan.

Det dolda sockret 16

- Hittills har vi tänkt på socker som onödiga kalorier. Men nu visar ny forskning att socker är direkt skadligt för kroppen. Det säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Stora doser vitt socker kan leda till fettbildning i levern och bidra till så kallad fettlever.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Kimi Räikkönen, april 2014

Ferrari gett upp hoppet om VM-titel

Efter en trög start på säsongen anser F1-stallet Ferrari att Mercedes inte går att ta fast. Stallet medger att det nu är dags att börja tävla om andraplatsen.

Publicerad .

Granlund klar för slutspel

Enligt Minnesota Wilds tränare Mike Yeo är Mikael Granlund i spelskick igen. Centern har varit borta sedan slutet av mars, men är nu färdig att hjälpa Minnesota fälla Colorado i NHL-slutspelen.

Publicerad .
Brasilien vann Confederations Cup

Vuojärvi: Fem förutsägelser om fotbolls-VM 1

VM i fotboll sparkar i gång om två månader. Vilket av favoritlagen floppar? Pallar Brasilien för pressen? Yle Sportens Chriso Vuojärvi tror sig ha svaren.

Publicerad .
Kärpät firar

Kärpät i förarsätet

Kärpät besegrade Tappara i den första finalmatchen i herrarnas ishockeyliga. Uleåborgslagets segersiffror skrevs 2-1. Joonas Donskoi sköt in segermålet.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Carin Göthelid: Det allra heligaste 3

Källskyddet är en av grundbultarna i journalistiken. Men det allra heligaste kan också kännas både hotfullt och obehagligt när det hettar till ordentligt, skriver Svenska Yles mediechef Carin Göthelid.

Publicerad .
Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Hur mycket skit ska man tåla?12

- Du har visst tappat något? sa jag till en ung man som gick framför mig och som stunden innan hade slängt ifrån sig ett godispapper på marken. Jag såg hur mannens ansiktsuttryck snabbt växlande från förvåning till ilska, så jag gick raskt därifrån.

Publicerad .
Carmela Walder är redaktör på Svenska Yle och arbetar för Radio Vega Östnyland.

Carmela Walder: Kvana on my mind

Jag hörde till de mindre bemedlade Helsingforsbarn som spenderade sina somrar på lägergårdar. Kvarnuddens lägergård i Pernå kändes ack så långt borta då vi åkte dit i farfars gamla mersu.

Publicerad .

Kultur och nöje

Åttiotalsmatkultur på Hotell- och restaurangmuseet

Nostalgiresa till 80-talet

På Hotell- och restaurangmuseet i Helsingfors kan man göra en nostalgiresa tillbaka till tiden när kinakålen och paprika-majs-ärt-frysblandningen landade på var mans salladsbord och mikrovågsugnen blev en vanlig syn i många hem.

Publicerad .
Vegas sommarpratare 2012

Vill du sommarprata i Radio Vega?

I år efterlyser vi lyssnarens sommarpratare på ett lite annorlunda sätt. Hur börjar ditt sommarprat? I år efterlyser vi lyssnarens sommarpratare på ett lite annorlunda sätt. Ring 09 - 1480 3789 och spela in din första prata.

Tom of Finland.

Mannen bakom Tom of Finland 6

Tom of Finlands teckningar ska bli frimärken i början av september. Men vem är mannen bakom pseudonymen Tom of Finland, alltså Touko Laaksonen?

Publicerad . Uppdaterad .

Rösta på värsta låten 3

Du vet känslan då DEN låten spelas: du rusar till radion för att stänga av och du blir irriterad och blodtrycket stiger. Du undrar hur någon överhuvudtaget har kunnat göra en så fasansfullt irriterande sång.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Mette Nordström

Boston kommer igen

Det var en besynnerlig dag. Ett gathörn i Boston fylldes snabbt med långa rader av utesändningsbilar, På ett tjugotal sjukhus svävade många mellan liv och död, lemlästade efter det grymma bombattentatet.

Styrkelyftet-bloggen.

Styrkelyftet: Bänkpress 101

Magnus Hansén fick den stora äran att träna med världsmästaren i bänkpress Freddi Smulter på hans gym Pighouse Gym i Malax. Han fick också många goda tips i den rätta tekniken.

Muffe, Catzo och Anka

Lana Del Reys nya är mörk och härlig

Har ni hört den? Lana Del Reys nya singel? Den är den första låten att släppas från hennes kommande album Ultraviolence och den heter West Coast. Tyvärr finns det ingen video ännu, men loopen som snurrar på i videon här under räcker rätt bra tycker jag.

Yle Arenan - Titta och lyssna

ESC

De Eurovisa.

Se del ett av De Eurovisa

Missade du den första delen av De Eurovisa på Yle Fem? Misströsta inte. Avsnittet ligger nu uppe på Yle Arenan.

Publicerad .
Panelen i De Eurovisa.

De Eurovisas poäng i del ett 3

I det första avsnittet av De Eurovisa analyserades nio bidrag i den första semifinalen. Vad tyckte du om resultatet?

Publicerad . Uppdaterad .
De Eurovisa studion.

Bakom kameran på De Eurovisa

Kommer panelen egentligen överens då kameran inte rullar? Varför vill Patric Sarin dra skjortan av sig? Och vem av De Eurovisa-stjärnorna kräver en helt egen burk med glitter? Här avslöjas vad som egentligen händer i kulisserna av De Eurovisa.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Memmakonst

Mmm ... som i memma!

Som en mörk spegel ligger den i en låda med näverimiterande dekoration. Den är proteinrik, har rejält med kostfiber och är kalorifattig. Memma ligger faktiskt riktigt rätt i dagens matmedvetna kultur.

Publicerad .
Musslor i tunnbröd

Musslor i tunnbröd

Paul och Camilla tillreder en enkel skaldjursrätt ute i den fria luften. Mat blir så mycket godare när den tillreds över öppen eld och äts utomhus.

Publicerad . Uppdaterad .
Ägg färgade med naturliga råvaror

Färga ägg med naturliga råvaror

Giftfria, ätbara färger kan man enkelt få till i härliga nyanser av sådant man hittar hemma i köket. Och ska man äta de ägg man färgat till påsk så vill man ju inte få i sig en massa onödiga kemikalier. Så köp ekologiska råvaror och experimentera med årets äggfärgning!

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

ÅU: Prestationskrav kostar

Nu har Undervisningsministeriet undersökt och bevisat det många familjer har varit pinsamt medvetna om mycket länge: Barns och ungdomars tävlingsidrottande är otroligt dyrt och blir bara dyrare, skriver Pär Landor på ledarplats i Åbo underrättelser.

Sportbladet: ”Vi som utnyttjade galningen Zlatan”

Det var kvällen när Zlatan Ibrahimovic kuppade sig bort från FC Barcelona. Men nu berättar Andrea Pirlo hur han och Pep Guardiola samtidigt utnyttjade ”galningen Zlatan” för sina egna syften, skriver Sportbladet.

Veckans diskussioner

Bitter annons av Abloyanställda 29

De anställda vid Assa Abloys låsfabrik i Björkboda har i dag en stor, bitter annons i tidningen Karjalainen. Annonsen lär ska ha skapat mycket diskussion vid morgonkaffet hos ledningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Homoerotiska frimärken ges ut 37

I september ger posten ut ett frimärksark med Tom of Finland-motiv. Det är grafikerna Timo Berry och Susanna Luoto vid Tom of Finland-stiftelsen som har formgett frimärkena.

Publicerad . Uppdaterad .

Finländarna dricker helst öl och helst hemma 12

Finländarnas alkoholkonsumtion ökade inte under 2013 jämfört med 2012, men inte minskade den heller. Den totala alkoholkonsumtionen låg i fjol på 11,6 liter 100-procentig alkohol per 15 år fylld finländare.

Publicerad .

Därför köper vi inte ekoodlat 18

Finländarna gillar visserligen ekoprodukter, men andra värderingar än etik styr konsumenterna när det kommer till kritan. De flesta finländare tycker att det är betungande att tänka på ansvarsfull konsumtion när de handlar.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Vägning

Minskade köer när anorektiker får vård hemma

Hembesök har visat sig vara ett effektivt sätt att behandla patienter med ätstörningar. Kortare vårdköer och förkortad vårdtid är bara några av de effekter som HUCS ätstörningsklinik i Helsingfors har fått erfara.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det gäller att ha tungan rätt i mun" 2

Det gäller att välja orden extra noga på den lilla fyrmannaredaktionen Novosti - nyhetsredaktionen för de ryskspråkiga i Finland. Mycket propaganda är i svang i både Ryssland och Ukraina. Novosti har fått tack för sitt arbete från högsta nivå. Se videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .
Ellen Engvall.

"Det som tröstar mest hjälper minst" 1

Ellen Engvall är sjuksköterskan som tröttnade på alla sjuka människor och istället satsade på en karriär som barnmorska och att hjälpa kvinnor få ordning på sina hormonnivåer i olika skeden av livet.

Publicerad . Uppdaterad .

"Alla smugglade sprit i Östnyland" 7

Under förbudstiden smugglades det sprit som aldrig förr eller senare. På många håll var smugglingen en del av vardagen. Men de flesta historier har aldrig blivit berättade - förrän nu.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.