Anhörig: Jag blir alldeles kraftlös1

Härvan på Kårkullas vårdhem Sagaboendet i Sibbo fortsätter att nystas upp och det finns fortfarande information som inte har nått polisen. För de anhöriga är processen mycket tung.

Publicerad .
Isamiska Staten, terror, kurder,

IS släppte ny halshuggningsvideo

Terrorgruppen IS har släppt en ny video där en person halshuggs. Videon är riktad som ett hot till den kurdiska befolkningen.

Publicerad .
Antti Rinne

SDP fick ge sig i mycket

Den politiska förloraren i budgetmanglingen var finansminister Antti Rinne (SDP) och därmed Socialdemokraterna, som är tvungna att ge upp många krav. Samtidigt finns det fortfarande många frågetecken kring budgeten.

Publicerad . Uppdaterad .
bárdarbunga

Högsta beredskapsnivå på Island 1

De isländska myndigheterna har höjt beredskapsnivån till högsta möjliga efter ett vulkanutbrott i närheten av Bárðarbunga-vulkanen. Flygtrafiken förbjuds i vulkanområdet.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Regeringen håller presskonferens angående budgetförhandlingarna 27.8.2014

Metropolförvaltningen kommer – 2017 är den här! 4

Regeringen har sagt sitt – huvudstadsregionen ska ha en metropolförvaltning med mellan 14 och 16 kommuner från och med år 2017. I december ska riksdagen ta del av regeringens förslag.

Publicerad . Uppdaterad .

Delar av gården försvann i ån 3

En stor del av Nicklas Träskviks gårdsplan försvann plötsligt ner i Lappfjärds å förra söndagen då det stigande vattnet slet med sig jordmassor och träd.

Publicerad . Uppdaterad .

Mystisk miljonkostnad för skoldatorer i Esbo

Dyra och överraskande datorkostnader i de svenska Esboskolorna kan leda till en överskridning av budgeten på 1,2 miljoner euro. - Det är fråga om en enorm summa av totalbudgeten, säger nämndens ordförande Kurt Torsell (SFP).

Publicerad .

Sport

HJK till Europa League 4

Den avgörande EL-kvalmatchen mot Rapid Wien fick en dyster inledning för HJK:s del då Rapid snabbt gick upp i en 2-0 ledning. Macoumba Kandji tände ändå snabbt hoppet och i andra halvlek pangade Nikolai Alho och Demba Savage Klubi till Europa League.

Publicerad .
Novak Djokovic i US Open

Djokovic visar fin form

Novak Djokovic är klar för tredje omgången i US Open efter att han besegrat Paul-Henri Mathieu i tre raka set. Setsiffrorna skrevs 6-1, 6-3, 6-0.

Publicerad .

Inget Europaspel för Tim Sparv

Tim Sparvs FC Midtjylland kunde inte rå på Panathinaikos i kvalet till Europa League. Midtjylland förlorade även returmatchen.

Publicerad .

Radar

Ruttna rör blir dyra

Vårt vattennät är i stort behov av sanering. Den nuvarande saneringstakten är farligt långsam. Till exempel de gamla uppgrävda rören vid Adlercreutzgatan i Borgå ser så sönderrostade ut där de ligger kasserade vid trottoarkanten.

Publicerad . Uppdaterad .

Problem vid små vattenverk

Seniorforskare Leena Hiisvirta varnar för att Finland missköter de små vattenverkens kvalitetskontroll.

Publicerad . Uppdaterad .

Natodebatten

Är Nato samma som trygghet?

Samtidigt som konflikten i östra Ukraina riskerar att eskalera till krig ingår Finland och Sverige ett så kallat värdlandsavtal med Nato. Är det är ett steg mot militär trygghet eller riskerar Finland sin beprövade neutralitetslinje?

Publicerad .

Redaktionen tipsar

Opinion

Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Förödmjukelsen med tajta trikåer 3

Jag glömmer aldrig hur rädd jag var inför konventsintagningen på gymnasiet. Att börja i gymnasiet borde vara roligt, men för mig var veckorna innan skolan började en mardröm.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingemo Lindroos är redaktör på Yle

Ingemo Lindroos: Schyman lämnar ingen oberörd 6

Man må tycka vad man vill om Feministiskt initiativ (Fi) - det beror på politisk åskådning och hur man uppfattar feminismen. Men partiets talesperson Gudrun Schyman lämnar ingen oberörd, skriver Ingemo Lindroos.

Publicerad . Uppdaterad .

Naturväktarna

Kultur och nöje

Frimärke med Tom of Finland-motiv

Andra vågen av finländsk homoerotik

Bilder av halvnakna män på motorcyklar. Serier med homoerotiska sjökaptener och läderbyxor. Touko Laaksonen är en av Finlands mest kända konstnärer ute i världen. 2014 är Tom of Finlands år.

Publicerad . Uppdaterad .

Kunnas ska dansa med stjärnorna 1

Kaj Kunnas ska vara med i den nya säsongen av Tanssii tähtien kanssa, alltså Dansar med stjärnor. Hur rörlig är hans höft, hur svartsjuk är hans fru och hur har dansträningarna gått?

Publicerad .
Paula Blåfield och tavlorna "Mot ljuset" och "Jag kommer att följa dej"

Till minnet av en livskamrat och konstnärskollega

Det här är en viktig utställning för mig, en av de viktigaste jag nånsin har haft, säger Vasakonstnären Paula Blåfield om "Takplåtar och karamellpapper".

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Ansiktsbild på Pia Abrahamsson när hon dricker kaffe.

Pia med flera om image

Funderar du på vilken profilbild du lägger upp på sociala medier? Det sägs att vi bildar vår uppfattning om en ny bekantskap på tre sekunder och mycket på basen av visuella signaler. Hur du ser ut och ditt kroppsspråk kan avgöra hur andra uppfattar dig.Ladda ner mp3

Myteriet, onsdag 27.8

Finlands idrottsförbund gör reklam för Sverigekampen med sloganen "Svenskdödaren" Ruuskanen. Är det okej? Riksdagsvalet närmar sig - vad får en miss för konsekvenser? Ladda ner mp3

Slaget efter tolv, 27.8

När regeringen samlas för att dryfta budgeten sker det under synnerligen dystra förtecken. Alla talar om skapa fler jobb, men varifrån ska jobben komma när kurvorna pekar nedåt? Ladda ner mp3

 

Färska blogginlägg

Patrik Rosström

Dykbloggen: Jag älskar såna som Amanda!

Jag minns fortfarande första gången jag såg den böljande gröna soppan underifrån. Äcklad av algerna var jag samtidigt förunderligt lyckligt fascinerad av den grönskimrande massan. Det var vackert! Och äckligt!

Johan Lindroos

En musikchefs bekännelser: Kärlek vid första öronkastet!

Det är nu inte varje dag jag blir blixtförälskad i en ny låt jag aldrig hört förut. För även om jag genast tänker, wow, det här är ju tydligen riktigt bra, så kräver det några lyssningar innan en ny låt når full effekt av gillande.

Kerstin Kronvall.

Rysslandsbloggen: Någon borde möta er

- Här möts bovar och banditer och ni kommer flygande från utlandet för att rapportera om det! Kerstin Kronvall är i Minsk för att rapportera från mötet mellan presidenterna Putin och Porosjenko

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Haglund: Finland ingår Natoavtal nästa vecka 54

Finland och Sverige utvidgar sitt samarbete med Nato. Enligt försvarsminister Carl Haglund (SFP) undertecknar Finland ett nytt samarbetsavtal med Nato under Natotoppmötet nästa vecka.

Publicerad . Uppdaterad .

Nödcentralen lockar med tvåspråkig utbildning 25

Nu finns det planer på utbildning som ska locka tvåspråkiga till nödcentralerna, berättar inrikesminister Päivi Räsänens specialmedarbetare, kristdemokraten Niklas Andersson.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnans pengar sätts in på mannens konto 19

Flera finländska kommuner diskriminerar kvinnor som får utkomststöd. Om kvinnan lever i ett parförhållande eller har familj sätts pengarna in på mannens bankkonto.

Publicerad . Uppdaterad .

Läkarföretag fixar högre inkomster 37

Läkarföretagen erbjuder fortfarande sina läkare lönearrangemang som gör att de får mer pengar i handen. En av dem som har utnyttjat det systemet är den nya social- och hälsovårdsministern Laura Räty.

Publicerad . Uppdaterad .

Strömsö

Omstrodd MCT-olja görs i huvudsak på kokosfett

Smörkaffe med omstridd olja på frammarsch 3

För ett drygt år sedan kom rapporter om en ny dryck som blev en jättetrend i USA: smörkaffe. Många hälsobloggar lovprisar smörkaffet som består av smör, kaffe och en ny olja, MCT-olja.

Publicerad . Uppdaterad .

Strömmingen försvinner från matborden? 3

Strömmingen riskerar att försvinna från affärernas fiskdiskar på grund av det ryska importstoppet på livsmedel, som också gäller fisk.

Publicerad . Uppdaterad .

Ekologisk mat framtiden för Åbos skolor - men pengarna saknas 3

Arkea, som lagar all offentlig mat i Åbo, vill satsa ännu mer på ekologisk mat, men för att göra det krävs mer pengar av Åbo stad. Något som blir väldigt svårt med tanke på stadens tuffa besparingskrav.

Publicerad . Uppdaterad .
Ånkokning

Ångkokta degknyten (dumplings)

Ångkokta, fyllda degknyten hör till det asiatiska köket, men fungerar lika bra med inhemska, färska grönsaker. Ångkokning behåller färgen på maten, näringsinnehållet hålls högt och smakerna framträder på bästa sätt.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

DN: Reinfeldts tal blev en flopp i stugorna

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt lyfte flyktingfrågan och gjorde ett uppmärksammat utspel om rege­ringsfrågan. Men den dramatiska valveckan har inte satt några djupa avtryck i opinionen.

SvD: Känner du igen svampen?

Vilken art är det på bilderna? Se vad du kan om några vanliga (och ovanliga) svampar i Svenska Dagbladets svampquiz.

Publicerad . Uppdaterad .

Ny Tid: Då två träter

- Varje gång Israel-Palestinakonflikten blossar upp tapetseras både våra näthinnor och trumhinnor med rapporterna från grälet. Lika pålitligt är det att det uppstår en metadebatt om debatten, skriver Ny Tids chefredaktör Janne Wass

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, regn

Molnigt och regnigt

Molnigheten är riklig i stora delar av landet och det förekommer regnskurar. Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.