”De är inte siffror, de är människor”

En lever i grannlandet som andra klassens medborgare, en annan har riskerat sitt liv och gömmer sig i Europa som en brottsling. Den tredje har fått en osannolik lottovinst och kunnat resa lagligt till Finland där en bostad väntar. De är alla syriska flyktingar. Tre liv, tre öden.

Publicerad .
Husfasad i Åbo.

Hyresboendet skär mest i köpkraften

För tillfället lönar det sig inte att bo på hyra. Övriga utgifter som familjer har drabbar alla ungefär lika, men familjer som bor på hyra förlorar betydligt mera pengar än familjer som äger sin bostad.

Publicerad .
Förhandlingar förs om vapenvila i Ukraina

Fredsplanen för Ukraina börjar ta form

En 30 kilometer bred buffertzon ska skapas för att stärka vapenvilan i Ukraina. Kontaktgruppen för Ukraina har också enats bland annat fångutväxling.

Publicerad . Uppdaterad .
Aktivister från Oikeutta eläimille demonstrerar utanför delfinariet i Särkänniemi.

Fortsatt kritik mot delfinariet i Tammerfors

Kritiken mot delfinariet i nöjesparken Särkänniemi i Tammerfors håller i sig. Ett medborgarintiativ med namninsamling för en stängning av delfinariet har nu satts igång.

Publicerad . Uppdaterad .
Nyckelpiga

SFP: Våra väljare försvinner inte 25

Svenska folkpartiet tar inte uppgiften om att SFP-anhängare skulle söka sig till Samlingspartiet på särskilt stort allvar. Vi har trogna väljare, säger partisekreterare Johan Johansson. Riksdagsman Mikaela Nylander vill ändå inte vifta bort enkätresultatet.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Polisjackor

Bluffpolis fick besök av riktig polis 1

Riktiga poliser har nu hittat den bluffpolis som fiskat efter privatpersoners bankkoder i huvudstadsregionen. Bluffpolisen var bekant från förr, nu var han på rymmen från fängelset.

Publicerad .

Andelsbankerna i Östnyland slås ihop

Östnylands andelsbank och Porvoon osuuspankki blir en enda bank i juli 2015. Den nuvarande personalen får behålla sina arbetsplatser.

Publicerad . Uppdaterad .
Fackförbundet JHL:s logo.

JHL tvingas böta för strejkhot 2

JHL:s hot om strejk i Helsingfors nästa vecka får tummen ner av arbetsdomstolen. Dessutom kräver Kommunarbetsgivarna att JHL blåser av strejken.

Publicerad . Uppdaterad .
Emil Nygård med mynten han hittat

ÅA-student hittade silvermynt från vikingatiden: "Känns fantastiskt" 1

Ett fynd med mynt från vikingatiden har hittats nära Aura å i gränstrakterna mellan Åbo och S:t Karins. Emil Nygård heter mannen som hittade mynten. "Det var ganska fantastiskt" säger ÅA-geologistudenten om den värdefulla upptäckten.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Jokerit tog sin sjätte raka seger

Ishockeyklubben Jokerit vann också sin fjärde bortamatch och har nu vunnit sex KHL-matcher i rad. Den här gången fick Lada ge sig då Jokerit var starkare med 2-1.

Publicerad .
Henri Kontinen

Kontinen och Draganja till ATP-final

Tennisspelaren Henri Kontinen har tillsammans med kroatiske Marin Draganja nått final i dubbeln i ATP-turneringen i Metz. I semifinal besegrade duon britterna Jonathan Marray och Jamie Murray.

Publicerad .

Atlas medaljkandidat i handbollsligan1

Vandalaget Atlas har förstärkt sina led och breddat laget för att kunna utmana Cocks och Dicken om de ädlaste medaljerna i handbollsligan. Nu har Atlas inte alla ägg i samma korg utan truppen tål till och med skador.

Publicerad .

Kultur och nöje

Ted Forsström och Ami Aspelund, ett av lagen i På resande not

På resande not: nu debuterar de två sista lagen

Två artister som representerat Finland i Eurovision Song Contest tävlar i de två sista lagen: den ena flankerad av en morgonpigg radiopratare, den ena av en internationellt känd modefotograf.

Publicerad .
Frillan och Prillan sände från Vasa torg hela dagen.

Stiftelsen på Vasa torg

I dag (19.9) sände Frillan och Prillan live från Vasa torg. Här kan du kolla vad som hände. De fick bland annat ett spontanbesök av Satin Circus, och så tävlade de i Brobyggarnas selfietävling.

Publicerad . Uppdaterad .
Hallongrottan med Catariina Salo

"Teaterbranschen är extremt traditionell" 1

Teater ska spegla sin samtid, men också utmana den. Det gör väldigt få finlandssvenska uppsättningar för tillfället, säger skådespelaren Andrea Björkholm i kulturpodden Hallongrottan.

Publicerad .
Tävling

Träffa Humorgruppen KAJ

Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo sjöng de i somras och nu släpper Humorgruppen KAJ sitt andra album. Vill du vinna biljetter till slutsålda skivsläppet på Ritz i Vasa och en träff med killarna?

Publicerad . Uppdaterad .

Öva till studenten på Vetamix!

Läs på inför höstens skrivningar på Abimix, med tidigare material från alla ämnen i studentskrivningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Grävbloggen: Oy Finlands Säkerhet Ab

Det handlar om ett säkert nät för landets högsta ledning, militären, polisen och och räddningsverken. Men ska nätet ägas av ett aktiebolag? Så sägs det i ett lagförslag som just nu behandlas i Riksdagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Poutapekkas blogg: Seniorer skall få aktiviteter

Seniorer är för dyra för kommunerna. Överallt kämpar kommunalpamparna för att klara kostnader som förorsakas av ett snabbt ökande antal äldre människor. Hemmaboende prioriteras. Serviceenheter förstoras och klienter skickas till vårdhem långt borta från hemkommunen.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Lüttge

Lüttges trädgård: Björn Månsson naken i skogen

Den här rubriken är ett test. Ett försök till medial uppmärksamhet. Den innehåller ett djur: björn. Ett ord som förknippas med sexualitet: naken. Och ett känt finlandssvenskt namn: Björn Månsson.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Stefan Löfven

Humlan som flyger - vem är Stefan Löfven? 5

Vem är han, vad driver honom, hurdan är han som nu jobbar hårt för att bli Sveriges nästa statsminister? Något av ett svar kan man få av journalisten Lova Olsson i boken ”Humlan som flyger”.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Lund

Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk 28

Att ryska Rosatom levererar reaktorn till Fennovoima är riskfyllt, menar professor Peter Lund vid Aalto-universitetet. Den nya reaktortypen uppfyller inte västerländska säkerhetsnormer.

Publicerad . Uppdaterad .

Saknar sprallismorsan och skrattmamman 2

Glad unge= glad mamma, svår unge=svår mamma eller svår mamma=svår unge? Eller vad vet jag. Men jag vet att jag saknar mig själv. Sprallismorsan och skrattmamman, kul och kreativ skriver familjeterapeuten och prästen Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad .

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 12

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter Nio

marco bjurström, sonja kailassaari och mårten svartström

Marco Bjurström: Det positiva smittar

Att vara trevlig smittar av sig. En kliché som Marco Bjurström, Maarit Feldt-Ranta och Kari Lumikero med erfarenhet kan intyga att stämmer.

Publicerad . Uppdaterad .
marco bjurströms bravurrätt

Halloumi- och spenatröra

Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.

Publicerad . Uppdaterad .
mårten svartström dansar

Mårten älskar att dansa

Marco Bjurström skapar glädje på sin danstimmar, något som programledaren Mårten Svartström också får ta del av. Let's dance!

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

DN: Facebook for rika lanserat

En klubb för människor med mer pengar än tid. Så marknadsför sig en ny social nätverkssajt, skriver Dagens Nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Livet efter nej:et

Förändringen av skolnätet i Pargas har, som alla ÅU-läsare har sett, rört om på många håll i kommunen Pargas. För att föregå en besvärsstorm över de sparbeslut som måste till beslöt stadsstyrelsen låta alla som berörs av eventuella skolindragningar säga sitt.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Radar: Svensk välfärdskapitalism

Sverige förknippas fortfarande med folkhemmet: ett samhälle där det offentliga spelar en stor och viktig roll. Men idag förvaltas allt mer av skattebetalarnas pengar av stora vårdkoncerner med vinstintressen.
Ladda ner mp3

Mat och fritid

Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö

Livsuppgift – att forska i orangutangers sociala beteende

Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa. Där forskar hon i orangutangerans sociala betende.

Publicerad . Uppdaterad .
Marthan Elisabeth Eriksson

Rådgivare i vilda växter

Mjölkörten blir helt ljuvlig när man snabbt kokar upp den. Den blir som sparris, om inte godare, tycker Elisabeth Eriksson vid Finlands svenska Marthaförbund som är rådgivare i vilda växter.

Publicerad . Uppdaterad .
En korg med kantareller

Svamprecept i mängder

Det är svamptider igen! Här hittar du flera recept på utsökta maträtter som innehåller svamp.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Bestämmelse om vindkraftsbuller på gång 36

En förordning om hur mycket oljud vindkraftverk egentligen får förorsaka är på gång. Någon orsak att bromsa nu aktuella vindkraftsplaner finns ändå inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk 28

Att ryska Rosatom levererar reaktorn till Fennovoima är riskfyllt, menar professor Peter Lund vid Aalto-universitetet. Den nya reaktortypen uppfyller inte västerländska säkerhetsnormer.

Publicerad . Uppdaterad .

Jihadist radikaliserades i Helsingfors 11

För två år sedan var han studerande vid en yrkeshögskola. I våras jobbade han i en köttaffär i Helsingfors. I dag uppger han på sociala medier att han krigar för Islamiska staten i Syrien.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Ganska varmt i söder

Det är i landets södra och mellersta delar ännu ganska varmt och uppehåll. I norr är det kallare. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.