112: Polis och ambulans behövdes inte i Ekenäs

I misshandelsfallet under veckoslutet (26.10) där en ung man i Ekenäs blev slagen med knytnäve i ansiktet och sparkad var det inte nödvändigt med polis och ambulans. Det bedömde nödcentralsoperatören.

Publicerad . Uppdaterad .
Det kan kännas tungt att berätta om mobbning

Folkhälsans tonårspoliklinik i Vasa i farozonen

Det är en osäker framtid som Folkhälsans tonårspoliklinik i Vasa går till mötes. Vasa sjukvårdsdistrikt köper inte längre dess tjänster och nu överväger Vasa stad om man ska använda Folkhälsan eller inte.

Publicerad . Uppdaterad .
Sexualiteten är ett tema i både biologin och hälsokunskapen i skolorna.

Skolan ska ge svar på sexfrågorna

- Den här första lektionen så är det kanske pinsamt, men sen fort så blir de väldigt intresserade och tar det på ett väldigt bra och vuxet sätt. Diskuterar seriöst och kommer med bra frågor.

Publicerad .

Jättepandor kan komma till Finland

Det är möjligt att djurparkerna i Ranua och Etseri får kinesiska jättepandor som dragplåster om några år. Kina hyr ut pandor för en miljon dollar per år om djurparkerna uppfyller alla krav. Antalet pandor har ökat kraftigt sedan 1980-talet.

Publicerad . Uppdaterad .

Burkina Fasos president vägrar avgå

Burkina Fasos långvarige president Blaise Compaoré har meddelat att han vägrar avgå trots våldsamma protester där 30 människor har dött och 100 har skadats. Presidenten uppträdde på tv några timmar efter att armén tagit makten i landet.

Publicerad .

Svenskfinland

instumentpanel på bil

Halka orsakade fyra avkörningar i Sibbo

Fyra bilar har kört av Borgå motorväg i Sibbo den här morgonen. Orsaken till olyckorna var det hala väglaget.

Publicerad . Uppdaterad .
skylt av Ekenäs hälsovårdscentral

Ojämlika vårdlöner i Raseborg

Huvudförtroendemännen i staden vänder sig till stadsstyrelsen med ett brev för att få ordning på lönerna inom vårdsektorn. Trots att två olika kollektivavtal och lönesystem borde ha blivit ett redan i mars i år, finns det fortfarande lönegropar.

Publicerad . Uppdaterad .
Karis svenska lågstadium får nytt namn i maj.

Katarinaskolan trång, kall och mörk

Katarinaskolan i Karis uppfyller inte de krav som ställs på en modern skola. Vissa rum är för små och delar av byggnaden är kalla på vintern. Raseborgs stad ska granska skolan och reda ut renoveringsbehovet.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Eremenko och Korpela bäst i Finland

De bästa inhemska fotbollsaktörerna, året 2014 premieras under Captain's Ball-galan i Gamla studenthuset. Till årets bästa herrspelare i Finland valdes Roman Eremenko medan Tinja-Riikka Korpela valdes till bästa dam.

Publicerad .
Aleksander Barkov

Barkov skadad

Aleksander Barkov skadade sig och fick lämna isen i slutet av matchen mellan Florida och Arizona. Enligt klubben handlar det om en skada på nedre delen av kroppen.

Publicerad .
Valtteri Filppula

Filppula bakom Tampa Bays seger

Valtteri Filppula stod för tre passningspoäng när hans Tampa Bay besegrade Philadelphia med 4-3 i nattens NHL-omgång. Antti Niemi räddade hela 43 skott för sitt San Jose men laget förlorande ändå mot Minnesota.

Publicerad .

Halloween

björnar som äter pumpa

Så firar du en perfekt halloween 2

Ordna hemmafest, gå på zomebiewalk i Vasa eller kolla på film? Vad du än väljer att göra på halloween har vi de bästa tipsen för en riktigt lyckad helg.

Publicerad .
Halloweendekorationer i Brooklyn

Halloweenfebern stiger

Jag har inte tidigare vistats i USA kring Halloween och ståhejet kring denna barnens favoritdag har slagit mig med häpnad, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Christian Vuojärvi.

Publicerad .
Strömsö,Rostad pumpa och lök med ingefära och anka

Rostad pumpa och lök med ingefära och anka

Pumpa och anka är en något oväntad med god smakkombination.Här rostas pumpan för att man skall få fram en mustigare smak.

Publicerad . Uppdaterad .

Jättepumpans segertåg

Under sommaren genomförde Meira-Pia Lohiluoma och Stefan Jansson från Strömsö ett odlingsexperiment. De odlade två identiska trädgårdslotter med allt från pumpor till kål och morötter.

Publicerad . Uppdaterad .

#hajbohalloween

Det är många monster och zombies i farten i dag. Vi vill se era bilder! Tagga din bild med #hajbohalloween på Instagram.

Kultur och nöje

Arman Alizad sjunger otydligt

Idag var Arman Alizad gäst i Succémorgon. Han snackade bland annat om hur det var att jaga med örnar i Mongoliet och dessutom fick han också tävla i Succémorgons svenska låttävling.

Publicerad .
Ida Henrikson och Catariina Salo har läst Steglitsan.

Kias bokklubb: Steglitsan

Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Steglitsan” av Donna Tartt. En tegelsten till bok (784 sidor) som är värd att läsa, men som kräver tålamod hos läsaren och lätt kan uppfattas som svår litteratur. Det här är några av åsikterna hos recensenterna.

Publicerad .
Man spelar på elgitarr

"Alla gillar blues, det är bara det att de inte vet om det"

Artister från USA och Danmark gästar Vasa under veckoslutet, då det är dags för den elfte upplagan av festivalen Halloween Blues. Konstnärliga ledaren Mikko Peltola vill ännu inte kalla festivalen för en institution, men han säger att det är jättetrevligt att man lyckats hålla den vid liv.

Publicerad .
Skådespelaren Marja-Leena Kouki, som spelar Julia gråter medan Romeo spelad av Erkki Saarela försöker trösta.

Om Romeo och Julia fått leva – hur hade det gått?

KOM-teaterns nyskrivna pjäs ”Romeo vs. Julia” försöker ge svar på hur det kunde ha gått om Shakespeares kärlekspar fått leva vidare. Här får också åldrandet ta plats.

Publicerad . Uppdaterad .

Obs debatt

Debatt: Håller regeringen samman?

I Obs debatt diskuterar riksdagsledamöterna Anni Sinnemäki (Gröna), Mikaela Nylander (SFP), Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Peter Östman (KD) regeringens framtidsutsikter. Håller regeringen ihop till vårens riksdagsval?

Publicerad . Uppdaterad .
Göran Djupsund, professor i statskunskap.

"Cirkus och cirkusnöjen för väljarna"

Regeringspartierna har inte lyckats visa en enig front utåt under den senaste tiden. Enligt professor Göran Djupsund är det här typiskt politikerbeteende när vi närmar oss riksdagsval.

Publicerad . Uppdaterad .
Redaktör Rikhard Husu.

Rikhard Husu: Skördetid för Centern?

Frågar man en centerpartist så var den stora skrällen i riksdagsvalet 2011 inte Sannfinländarnas storseger, utan Centerns brakförlust, skriver Rikhard Husu.

Publicerad . Uppdaterad .

Samhälle

Dok: Livlina - afasin blev början på ett nytt liv

Ibland kan ett felsteg få konsekvenser för resten av livet. Efter att Lina Falcken som 29-åring föll i en trappa började hennes nya liv, ett liv där hon måste lära sig tala på nytt och anpassa sina drömmar efter de gränser en hjärnskada sätter.

Publicerad .
Pia-Karin Helsing

Pia-Karin Helsing och den dyrköpta friheten

Pia-Karin Helsing är musiker och bosatt i Piteå. För Pia-Karin är musiken ett kall, men eftersom hon växte upp inom Jehovas vittnen har hon varit tvungen att göra flera svåra vägval för att kunna leva det liv hon vill leva. - Jag har fått betala ett högt pris för min frihet, säger hon.

Publicerad .
Rabbe grönblom

Rabbe Grönblom: “Pizzorna var bara en språngbräda”3

Rabbe Grönblom besegrade cancern och satsar nu helhjärtat på sin ungdomsdröm – att leda ett internationellt hotellimperium. Han är mest känd som “pizzakungen” bakom Kotipizza-kedjan. Han är också känd som redaren som trafikerade RG Lines färjor över Kvarken.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: En krigsförklaring och ett farväl

t här inlägget skulle handla om mina sista dagar som människorättsrapportör här på Västbanken, men nu måste jag börja med det senaste. Israelerna har nyss stängt området kring Al-Aqsa -moskén i Jerusalem, för första gången sedan 1967.

Publicerad . Uppdaterad .
Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Bredbenta män på tåget

I morse när jag åkte till jobbet blev jag riktigt irriterad. Jag är verkligen ingen morgonperson så även små saker kan irritera mig något oerhört före klockan tio på morgonen, men det här var ett riktigt problem.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Aktuellt 17: Stockmann och läsårsavgifter

Stockmann gör brakförlust, minskar på personalen och anställer ny vd. Efter att både De gröna och Vänsterförbundet gått i opposition passar regeringen på att införa läsårsavgifter för utländska studerande.
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Radiodoktorn: Ebola

Vad är det senaste vi vet om Ebola? Finns det risk för att Ebola sprider sig till Finland och behöver vi vara oroliga? Robert Paul, specialist i blodsjukdomar har läst på om sjukdomen och berättar också vad Ebola har gemensamt med Sorkfeber.
Ladda ner mp3

Yle Arenan - Titta och lyssna

Mat och fritid

Estnisk köttlåda med rotfrukter

Estnisk köttgryta

Kersty Metsalu gästar Mat och Prat och tillreder en traditionell, estnisk köttgryta.

Publicerad . Uppdaterad .
Efterrätt med chili och choklad

Dessert med chili och choklad

I programmet Mat och Prat tillreder Raakel Lignell en snabb efterrätt med både sötma och styrka. En touch av Latinamerika med både chili och choklad.

Publicerad . Uppdaterad .
Pauls pitabröd med lamm yttre filé

Kebab i ny tappning

Kebaben har ett oförtjänt dåligt rykte eftersom den ofta serveras som fantasilös snabbmat. En riktigt god kebab kräver är ett nybakt bröd, ett kött av lite bättre kvalitet och en god sås. Serverar man kebaben såhär har den plötsligt blivit festmat.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Vbl: Vem törs hjälpa pedofilen?

Pedofilin försvinner inte genom att vi blundar, hotar ta lagen i ­egna händer eller hatar, skriver Anders Eklund i Vasabladet.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Jag-mediet är kanske bara bra trots allt?

Mobilen kan bli den historiskt största förändraren av mänskligt beteende på mycket, mycket länge, skriver Pär Landor i Åbo underrättelser.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Snöleopardungar på Högholmen oktober 2014

Högholmen bäst i världen på snöleopardsungar – se video

Att ha snöleoparder i djurparker är en bra säkerhetskopia anser snöleopardsexperten Gustaf Samelius. Högholmen har stått för 140 ungar under de senaste 50 åren, medan stammen i det vilda består av mellan 3500 – 7000 djur.

Publicerad . Uppdaterad .
Familjen Ahlmark-Mannila med djurmasker framför ansiktet.

Hemskola - bästa skolan? 1

- Att undervisa sex egna barn genom lågstadiet skulle ha knäckt mig före första höstlovet. Men jag är full av beundran att familjen Almark-Mannila har drivit sitt projekt, skriver Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad . Uppdaterad .
De här plastkorkarna kan få ett andra liv som byggklossar.

Plastkorken som blir en byggkloss 3

Uppfinnaren Claudio Vollers hör till dem som tycker att det är ohållbart att tillverka produkter som har så kort livscykel som en plastkork. Därför uppfann han en kork som kan användas till helt andra saker när produkten är slut.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Svensk studie: Mjölk är skadligt 45

Enligt en svensk undersökning är mjölk inte alls så hälsosamt som många tror. I stället för att stärka skelettet och förbättra hälsan, ökar rikligt mjölkdrickande risken för benfrakturer och en alltför tidig död, visar undersökningen. Läs också Näringsexpert: Lagom mängder mjölk okej

Publicerad . Uppdaterad .

Rekordmånga skrev ut sig ur kyrkan i går 35

På söndagen skrev 962 personer ut sig från kyrkan via webbtjänsten eroakirkosta.fi. Den vanligaste orsaken till utskrivningarna uppgavs vara Päivi Räsänens agerande.

Publicerad . Uppdaterad .

Det blir vintertid igen - sömnrytmen störs? 22

Natten mot söndag övergår Finland återigen till vintertid (normaltid). Enligt sömnforskare stör de ständiga växlingarna mellan sommar- och vintertid människors sömnrytm.

Publicerad . Uppdaterad .

"Om Finland går med i Nato, blir ni vår fiende" 61

Enligt den ryska militärexperten Viktor Baranets är ubåtsskandalen i Sverige en påhittad saga. Baranets säger också att Finland och Sverige blir Rysslands fiender om de går med i Nato.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.