Ubåtsjakten i Stockholm över7

Det var sannolikt minst en mindre farkost som rörde sig i Stockholms skärgård. Det säger svenska försvaret nu, när man avbryter den stora underrättelseoperationen i Stockholms skärgård. Militäroperationen pågick i en vecka.

Publicerad .
HMS Kullen på spaningspådrag i den svenska skärgården.

Ryssland: Tragikomisk ubåtsjakt5

Rysslands försvarsministerium anser att den svenska ubåtsjakten har varit ”tragikomisk” och bara ökat spänningen i Östersjön. Det ryska försvarsministeriet har sagt sig vänta med spänning på hur ”den här fascinerande operationen når sin kulmen”.

Publicerad .
EU:s klimatmöte enades om koldioxidutsläpp

Beslut om CO2-nedskärningar - Finland får gasterminal 4

EU:s stats- och regeringschefer enades i natt om ett paket för att skära ned koldioxidutsläppen för att dämpa klimatförändringen. Enligt statsminister Alexander Stubb är det nu också klart att Finland får en LNG-gasterminal.

Publicerad . Uppdaterad .
Torino-HJK, Erfan Zeneli och Molinaro.

Lehkosuo: Klasskillnaden var stor

Varken HJK:s tränare Mika Lehkosuo eller hans spelare kommer med några bortförklaringar efter den tredje raka förlusten i Europa League. Torino var helt enkelt bättre på alla delområden, lyder bedömningen.

Publicerad .

Avloppsslam på åkrar borde granskas bättre

Varje år sprids tiotusentals ton slam från Åbos avloppsreningsverk ut i parker och på åkrar. Näringsämnena som finns i det slam som skapas vid reningen bör återanvändas, anser myndigheterna nu.

Publicerad . Uppdaterad .
Slammet från reningsverket blandas med torv och sand och används bland annat för grönarbeten. Teija Paavola är utvecklingschef vid företaget Biovakka.

Är slam från reningsverk en fosforbomb?

Jordbruket står för den största delen av fosforutsläppen längs med kusterna i Finland. Men många jordbrukare misstänker att det finns en dold näringsbelastning i slammet från reningsverk. Slammet blir till jord som används i grönarbeten, hur mycket fosfor läcker den jorden?

Publicerad .

Nya uppgifter om attentatsmannen i Ottawa

Polisen i Ottawa har offentliggjort bilder från övervakningskameror som visar hur den 32-årige attentatsmannen tog sig in i parlamentsbyggnaden. Samtidigt kommer det nya uppgifter om den ensamma terroristen.

Publicerad . Uppdaterad .

”Valet i Ukraina avgör landets framtid” 1

Inga påkostade massmöten, i stället satsas pengarna på kriget i öster. Så ser kampanjen inför helgens parlamentsval i Ukraina ut. Ändå står mycket på spel i valet, rapporterar Yle Nyheters utsände i Kiev.

Publicerad .

Det blir vintertid igen - sömnrytmen störs? 8

Natten mot söndag övergår Finland återigen till vintertid (normaltid). Enligt sömnforskare stör de ständiga växlingarna mellan sommar- och vintertid människors sömnrytm.

Publicerad .

Allt fler använder opiater - också substitutvård vanligare

Droganvändningen har ökat, visar en undersökning som granskat amfetamin- och opiatanvändningen i Finland. Enligt undersökningen finns det tecken på att speciellt användningen av opiater har blivit vanligare.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Hur stort är ditt fotavtryck?

GPS-sändare på demenspatienter 4

Över tusen äldre som lider av minnessjukdom går vilse i Finland varje år. Antalet försvunna ökar i takt med att befolkningen föråldras och allt fler insjuknar i till exempel alzheimer. Lösningen kunde vara ny GPS-teknologi, frågan är vilket pris vi är redo att betala.

Publicerad . Uppdaterad .
tåg som susar förbi plankorsning i mörker

Förseningar på kustbanan 1

Det förekommer förseningar i tågtrafiken på kustbanan på fredagsmorgonen på grund av ett fel i trafikledningssystemet mellan Kuppis station och Pikis.

Publicerad . Uppdaterad .
Ny Tids nya chefredaktör Janne Wass.

Ny Tid blir månadsmagasin

Kultur- och vänstertidskriften Ny Tid utkommer från och med årsskiftet en gång i månaden i stället för en gång i veckan. Genom förnyelsen vill tidningen kunna erbjuda ett mer finslipat material.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Jari-Matti Latvala, Spanien oktober 2014

Latvala halkar efter i dammet

En seger är det enda som duger för Jari-Matti Latvala i det spanska VM-rallyt ifall han fortfarande vill drömma om VM-titeln. Men inledningen i Spanien bådar inte gott, eftersom Latvala ligger bakom VM-ledaren Sébastien Ogier.

Publicerad . Uppdaterad .
Olli Määttä, oktober 2014

Määttä öppnade målkontot – Rinne vann blåvit keeperkamp 3

Efter att först ha fintat bort Detroitstjärnan Pavel Datsjuk satte Olli Määttä i natt in sin första fullträff för säsongen i Red Wings-buren. Pittsburgh Penguins fick ändå ge sig efter förlängning.

Publicerad . Uppdaterad .
HJK borta mot Torino, 23.10.2014

Förlust igen – nu är HJK illa ute 1

Klasskillnaden var enorm när HJK förlorade också sin tredje gruppspelsmatch i fotbollens Europa League. Serie A-klubben Torino vann på hemmaplan med 2-0 och nu krävs det ett smärre mirakel för att HJK ska avancera.

Publicerad . Uppdaterad .
Erik Lamela, Tottenham-Asteras 23.10.2014

Otroligt mål i Europa League – se klipp

Erik Lamela bjöd på torsdagskvällen på ett fotbollsmål man sällan får beskåda. Tottenhams argentinare slog till med en ”rabona” i Europa League-matchen mot Asteras Tripoli. Kolla in den otroliga fullträffen!

Publicerad .
 

Helsingfors bokmässa

Böcker.

Bokmässan for dummies

Bokmässan har kickat igång i Helsingfors. Bokbloggaren Jessica Andersin hjälper dig att klara av mässvimlet. Hur undviker du svartklädda kulturtanter, vilken dag ska du satsa på och hur lyckas du ta en selfie med Mark Levengood?

Publicerad .

Kultur och nöje

Falsifikator handlar om en man som förfalskar betyg och diplom.

Ett serbiskt film-språkbad

I helgen ordnas den fjärde serbiska filmfestivalen i Helsingfors. Muffe från webbredaktionen, som inte kan serbiska, tittade igenom alla filmers trailers för att testa hur mycket man kan förstå av filmer när man inte förstår språket.

Publicerad .
adam driver, corey stoll, tina fey och jason bateman sitter i en soffa.

En fin skara skådespelare

TGIF! Sex filmer har premiär den här helgen, och de består av action, humor och en animation. Mest ser vi fram emot komedin This Is Where I Leave You som stoltserar med flera stora komedistjärnor. Ett annat hett tips är dystopin The Maze Runner.

Publicerad .
solist i Elisa´s

Dansbandet Elisa´s är här igen

Dansbandet Elisa´s har gästat både Vegalistan och Danslistan under de senaste åren. Nu är de ute med nytt material med Henrik Sethsson som producent. Det är också han som skrivit singeln Tänk om vi aldrig, som utmanar på Danslistan.

Publicerad .

One Direction kommer till Helsingfors! 1

Fansen har blivit hörda - den brittisk-irländska popgruppen One Direction ska göra en spelning i Finland nästa sommar. Harry, Zayn, Niall, Liam och Louis kommer att uppträda i Helsingfors den 27 juni.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Ida Henrikson

Unkna mansroller och skadlig nostalgi 8

Nostalgi är finländarnas bästa försäljningstrick. Det är också ett stort problem för både konsten i sig och diskussionen kring jämställdhet. Dome Karukoskis film Mielensäpahoittaja, Kverulanten, är ett praktexempel på konservativ gubbhumor som inte bidrar med något annat än dålig stämning.

Publicerad . Uppdaterad .
Bidrag till guggenheim-tävlingen

Välj din Guggenheimfavorit 5

Nu går det att se de bidrag som deltar i arkitekttävlingen för ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Bilderna har publicerats i ett digert webbgalleri.

Publicerad . Uppdaterad .

Obs debatt

Döda människor överallt – en horribel situation

Läkaren Stefan Liljegrens senaste uppdrag i Liberia var mycket värre än hans tidigare uppdrag för Läkare utan gränser. "Det låg döda människor utanför vårt sjukhus, det satt döda människor i stolar och i bilar. Det var en horribel situation, mycket otäck.”

Publicerad . Uppdaterad .

”Man tar det på allvar när det drabbar någon i västvärlden” 4

Forskaren Mats Utas hör till Nordens främsta Västafrikakännare. I en intervju för Svenska Yle berättar han om sin syn på ebolaepidemin, vården av de insjuknade och västvärldens bristande ansvarskänsla.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Efter nio

Tuomioja: Det klokaste jag gjort i livet var att gifta mig 1

Hur klok ska man vara för att nå framgång? Vilka egenskaper passar t.ex. en framgångsrik politiker? Efter Nio reder ut tillsammans med Erkki Tuomioja vilka val som varit de klokaste i livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Popbloggen: Gäsp, Gwen Stefani

Gwen Stefani är tillbaka med en sprillans ny låt och video. Baby don´t lie är hennes första nya låt på åtta år, och den kommer att finnas med på hennas nya album, som just nu har varken namn eller utgivningsdatum.

Publicerad . Uppdaterad .

En musikchefs bekännelser: Årets colaste låt på svenska

Gillar du svensk hiphop som Lilla Namo, Linda Pira, Maskinen och Timbuktu? I så fall får du inte missa nya stjärnskottet Joy och hennes pinfärska debutsingel ”Kattliv”.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Kenneths köksrökta lax

Köksrökt lax

Fiskrökning behöver inte begränsas till sommarvillan och en stor fiskrökningsugn. Också en liten mäng fisk kan rökas på en vanlig spis i en sluten ugnsplåt. Var extra noga med att sluta aluminiumfolien längs med ugnsplåtens kant, så minimerar du röken i köket.

Publicerad . Uppdaterad .
Snabbgravad sikcarpaccio

Snabbgravad sikcarpaccio

Krångligare än det här behöver inte en lyckad fiskförrätt vara. Försök få tag på riktigt färsk sik och skiva den tunt. Den milda kryddningen och de knapriga och söta granatäppelkärnorna lyfter fram den fina fisksmaken.

Publicerad . Uppdaterad .
Stekt salt sill med lök

Stekt salt sill med lök

En gammal husmanskostklassiker som lönar sig att prova. Den urlakade salta sillen har en mjuk och fin konsistens och läcker smak med knaperstekt yta.

Publicerad . Uppdaterad .
Kuddar med geometriska former

Tygtryck med potatis, penna och pappersrulle

Gör dina egna inredningstyger med egna mönster i valfria färger och geometriska former. En halverad potatis kan skäras och användas som stämpel i bästa 70-80-tals anda.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

ÅU: Det räcker nu!

De nya utkasten till färjtidtabeller på passet Pargas–Nagu är ur alla synvinklar fel. Nu föreslås inte längre inbesparingar. Nu talar vi om en nedmontering av skärgårdssamhället, skriver Pär Landor i Åbu Underrättelser.

Publicerad . Uppdaterad .

Svt: Höstdeppad? Nu vet forskarna varför

Känner du dig nedstämd i höstrusket? Ett forskarlag vid Rigshospitalet i Köpenhamn och Köpenhamns universitet har undersökt vad som orsakar förändringarna i humör, sovmönster och ätbeteenden.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Ordet med Magnus och Nicke

I Magnus Hanséns och Nicke Aldéns första podcast tar de avstamp i ett ord och ser vart det leder dem. Första ordet ut: Mamma. Både Magnus och Nicke har förlorat sina mammor trots att den andras ännu lever. #vkordet
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

"Om Finland går med i Nato, blir ni vår fiende" 51

Enligt den ryska militärexperten Viktor Baranets är ubåtsskandalen i Sverige en påhittad saga. Baranets säger också att Finland och Sverige blir Rysslands fiender om de går med i Nato.

Publicerad . Uppdaterad .

Hornets efterföljare blir rekorddyr vapenaffär 30

Försvaret inleder inom kort utvärderingen av de nya stridsflyg som Finland behöver i framtiden. Köpet av de nya stridsflygen på 2020-talet blir Finlands överlägset dyraste vapenaffär någonsin.

Publicerad . Uppdaterad .

Finland och EU - inget fullständigt äktenskap? 33

Den 16 oktober 1994 gav den finländska folkomröstningen en ja-majoritet på 56,9 % till EU. I Finland ansågs anslutningen vara den största politiska frågan sedan 1940-talet.

Publicerad . Uppdaterad .

Löpning en statussymbol för eliten 26

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.