"Skamligt för kvinnor att medge alkoholproblem"

I Vanda har man lyckats nå helt nya kundgrupper - både äldre och särskilt kvinnor - genom uppsökande rusvårdsarbete. För de här grupperna är alkoholmissbruk fortfarande skamligt och tröskeln att söka hjälp hög, säger koordinator Marjatta Pakarinen vid Vanda stad.

Publicerad .
Statsminister Alexander Stubb.

Stubb: Ryssland måste dra sig loss från separatisterna 14

Nya sanktioner mot Ryssland kommer genast att träda i kraft men statsminister Alexander Stubb kan inte säga exakt hur mycket sanktionerna kommer att påverka den finska ekonomin.

Publicerad . Uppdaterad .
En synagoga i Wupperrtal utsattes för en antisemitisk attack 29.7.2014.

Antisemitism på många håll i Europa

Striderna mellan Israel och Hamas har lett till allt fler antisemitiska attacker och hot i flera europeiska länder. I Tyskland grep polisen idag en 18-årig man som kastade bensinbomber mot en synagoga.

Publicerad .
Svenska Akademiens ordlista

Hen tar plats i SAOL 7

Det omdiskuterade pronomenet hen har fått en plats i Svenska Akademiens ordlista, SAOL. Från och med april 2015 kommer hen att finns svart på vitt.

Publicerad . Uppdaterad .

Tove Jansson 100 år

Hur väl kan du din Tove?

Vad kännetecknar Filifjonkan? Vilket yrke hade Toves morfar och var har Tove studerat? Testa dina kunskaper om författaren och konstnären Tove Jansson som hade fyllt 100 i år.

Publicerad . Uppdaterad .

Samtal med Per Olov Jansson – Tove Janssons bror

Under sommaren har Kulturtimmen sänt ett samtal mellan redaktör Mi Wegelius och Tove Janssons bror, Per Olov Jansson, i fem olika delar. Här kan du höra alla de fem delarna efter varandra.

Publicerad . Uppdaterad .

Borgå ser till att Tove syns i stadsbilden

Utställningar, teaterpjäser och barnfester. Och så en lekplats med Mumintema. Borgå stad satsar på Tove Jansson i år, och visst syns det till en del i stadsmiljön.

Publicerad .

Svenskfinland

Kungsboan i ett terrarium

"Boaormen kom in via min balkong"

När Agneta Falck kom hem i går kväll till sin lägenhet i Karis fick hon en rejäl överraskning. En två meter lång kungsboa som hade rymt från grannen gömde sig under hennes TV.

Publicerad . Uppdaterad .
Tvättlina med kläder i regnbågens färger

Facebook-inlägg av journalist sårar kristna 54

Ett Facebook-inlägg skrivet av en journalist på Österbottens tidning har väckt starka reaktioner och fått ett tiotal personer att säga upp prenumerationen.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild på Facebook logotypen från webbsidan

”Sociala medier är jättesvårt” 13

Enligt Johanna Törn-Mangs, programchef för Svenska.yle.fi, ska journalister komma ihåg att publiken inte alltid ser journalisten som en privatperson.

Publicerad . Uppdaterad .
Tysk kackerlacka (Blattella germanica).

Kackerlackorna reser i din väska

Kampens köpcenter har drabbats av kackerlackor. De trivs extra bra just nu i värmen, och har du otur kan de åka snålskjuts i väskan och bosätta sig i ditt hem.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

Inte utan min bokhylla

- Det finns böcker som kan bära mig genom livets olika skeden. Genom böcker och berättelser får jag syn på mitt eget liv och kan distansera mig från det. Också de ringaktade allersromanerna har haft en plats i Katarina Rejmans uppväxt

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

De säger att de är farliga men vi tvättar dem!

Nu när det börjar bli dags för svampturer i skogen kommer jag att tänka på en svampfångst som jag helst inte skulle ha ätit, skriver Kerstin Kronvall i sin blogg.

Publicerad . Uppdaterad .
Sam Cooke

Tidernas bästa popsångare? 2

I Kulturtimmens sommarserie om musikinstrument har det nu blivit dags att lyfta fram det eventuellt mest ursprungliga instrumentet: rösten.

Publicerad .

Sport

Landslaget mot Wales i november 2013.

Finlands landslagsmatcher på Yle

Yle sänder Finlands samtliga matcher i de kommande EM- och VM-kvalen. Dessutom sänder Yle matcherna i fotbolls-EM 2016.

Publicerad . Uppdaterad .
Carl Jenkinson spelar fotboll för Arsenal

Jenkinson på väg till West Ham

Enligt Sky Sports är Carl Jenkinson på väg att byta klubb i London. Ytterbacken ser ut att skriva på ett lånekontrakt med West Ham.

Publicerad . Uppdaterad .

Heta matcher väntar HJK

På måndagen började hela HJK:s lag för fullt förbereda sig för tredje omgången av CL-kvalet. Cypriotiska Apoel FC trivs garanterat i det varma vädret medan man i Klubi-lägret medger att man skulle föredra svalare förhållanden.

Publicerad . Uppdaterad .
Jarkko Nieminen.

Jarkko Nieminen vann i Kitzbühel

Tennisspelaren Jarkko Nieminen besegrade ryssen Teymuraz Gabasjvili med 2–0 (6–4, 6–4) i den första omgången i ATP-turneringen i Kitzbühel.

Publicerad . Uppdaterad .

Hälsoserien Kraft

Uppskjutande ökar stressen 2

Att medvetet skjuta upp viktiga åtaganden kan påverka hälsan och i förlängningen leda till mer stress i vardagen. Psykologens råd är att dela upp jobbiga åtaganden i konkreta minimål.

Publicerad . Uppdaterad .

Krokodilbajs mot spermier

Vad har passionsfruktsskal, krokodilavföring och honung gemensamt? De har alla använts som preventivmedel under historiens gång. - Folk har i alla tider försökt skydda sig på olika sätt. Man har använt djurtarmar och olika blåsor som kondomer, och man har stoppat in en hel del i kvinnans slida - passionsfruktsskal, honung och krokodilavföring, berättar barnmorskan Åsa Enervik på Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, i Sverige.

Publicerad .

Öde hus

Punktornet i Kottby

Det var ett ganska ruskigt ställe. Vuoritalo, bergshuset, kallades det. Om jag minns rätt var jag två eller tre gånger där. Sista gången var 20. 11 2005 när GG Allins gamla band Murder Junkies spelade i Finland.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Agneta kom hem från jobbet och hittade en kungsboa hemma i lägenheten. Du får höra hennes berättelse och dessutom mera tips på hur husdjuren påverkas av värmen.

Eva och Pöll

Två överhettade poddmakare längtar efter hösten. Men vi kommer också på ett prutthurtigt sätt att motarbeta rasism på stan och funderar lite på Cicciolina.

Radar

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder.

Mat och fritid

Fiskrökning i Nagu

Vår sommarserie med fokus på fisk, "Bakom flötet", handlar i dag om hur man röker fisk. För att få koll på hur man bäst röker fisk besökte vår reporter Lotta Sundström Börje Öhman i Nagu.

Publicerad . Uppdaterad .
Mats Sabel är körgare i Vasa

Dagens långkok: grillad fläsksida 2

Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står grillad fläsksida på menyn.

Publicerad . Uppdaterad .
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl

Citron gör susen för soltrött kropp 4

Kasta inte bort citronskalet, utan använd det torkade och rivna skalet till en uppiggande kroppsskrubb, tipsar örtterapeuten Alexandra De Paoli.

Publicerad . Uppdaterad .
Färdig ram med spegelglas på Strömsö.

Taklist blir ram på Strömsövis

Man tager en taklist och vips har man en vacker ram. Åtminstone om man heter Jim Björni och är snickeriexpert på Strömsö.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Kvinnor i bikini se upp! Ni kan bli smygfotade 25

Halvnakna kvinnor på badstränderna i Helsingfors lockar varje år till sig män med kamera i högsta hugg. På Sandudds sandstrand har badvakterna den här sommaren bett en man radera foton.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin hotas av miljonåtal för nedskjutningen 31

Brittiska advokater hotar att dra Vladimir Putin inför rätta för hans roll i nedskjutningen av det malaysiska flygplanet i Ukraina.

Publicerad . Uppdaterad .

Missnöjda grannar: Ingen lyssnar på oss 70

Nu är måttet rågat för grannarna till evenemanget Sea Horse Week i Hangö. Under flera år har ett missnöje pyrt under ytan med arrangemangen men grannarna känner att ingen lyssnar på dem.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Namnskylt över stupade soldater i Hirschbach

Första världskriget: Den tyska skulden 15

Den 3 augusti 1914 går tyska trupper till anfall mot det neutrala Belgien. Det är det egentliga startskottet för ett stormaktskrig, som till slut ska kräva femton miljoner soldaters och civilas liv och förändra Europa för alltid.

Publicerad .
"Sarah" har inga minnesbilder av sin könsstympning, men ingreppet har ändå eventuellt påverkat hennes liv.

"Jag är inte bitter över ingreppet" 1

Sarah är inte bitter. Tvärtom anser hon sig vara lyckligt lottad eftersom hon inte fått komplikationer, inte ens efter två graviditeter. Ändå är könsstympning något som hon inte riktigt har talat om tidigare.

Publicerad . Uppdaterad .
En skulptur av en kvinna och en man som kysser varandra

Surfandet gjorde honom porrimpotent 4

Att ha sex med en fysisk person är svårt. Det säger en 30-årig småbarnspappa som har haft problem med porr i över 20 år. Nu kämpar han tillsammans med sin fru för att lära sig leva med beroendet.

Publicerad . Uppdaterad .
Collage med bilder från #fixaskärgården

Här är #FixaSkärgårdens fem slutsatser 11

Svenska Yle har granskat miljö och förutsättningar för att vistas och bo i skärgården. Vi har utgått från publikens tips, granskat och rapporterat. Här är våra slutsatser.

Publicerad . Uppdaterad .

Tyck till om nya program på Svenska Yle 15

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Regn och åska

Regn- och åskskurar förekommer i största delen av landet. I Lappland blir det betydligt svalare.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.