Medierna i Ukraina och Ryssland oense om flygkraschen

Ett fullastat passagerarplan störtade i konfliktdrabbade östra Ukraina förra veckan. Resten av världen debatterar orsakerna bakom flygkraschen, men hur skrivs det om händelsen i Ukraina och Ryssland? Myteriet har pratat med två unga personer på varsin sida om konflikten.

Publicerad .
Cyklister längs med Skärgårdsvägen.

Cykelvägar prioriteras inte i skärgården 3

Skärgårdsvägen är smal och gropig och folk kör bil i hög hastighet för att hinna till färjorna. Ändå försöker Pargas locka allt fler cykelturister till vägen som saknar cykelväg. Turismprojektledare Ulrika Ström tycker inte att vägen är så farlig som det sägs.

Publicerad . Uppdaterad .
Elektronikvägen i Uleåborg.

Broadcom säger upp 430 i Uleåborg

Telekomsektorn i Uleåborg har drabbats av ytterligare ett bakslag då amerikanska modemtillverkaren Broadcom lägger ned sin verksamhet i Finland.

Publicerad . Uppdaterad .

Finnair ställer in flyg till Tel Aviv

Finnair har beslutat att ställa in kvällens flygavgång till Tel Aviv i Israel. Beslutet grundar sig på den europeiska luftfartsmyndighetens rekommendation om att europeiska flygbolag ska undvika att landa på Tel Avivs internationella flygplats.

Publicerad . Uppdaterad .

Pillay: Israel kan göra sig skyldig till krigsbrott 5

Det finns en stor risk att Israel håller på att göra sig skyldig till krigsbrott på Gazaremsan, säger FN:s människorättschef Navi Pillay. Israel och Palestina beskyllde båda varandra för krigsbrott.

Publicerad .

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Skärgårdstillägget försvinner fr.o.m. 2015

Raseborg går miste om skärgårdspengar

Skärgårdstillägget till kommuner med skärgårdsdel försvinner från och med nästa år. Det handlar om pengar som kommunen har fått - helt enkelt på den grunden att man har skärgård. För Raseborgs del är det frågan om cirka 900 000 euro per år.

Publicerad . Uppdaterad .
Pellingefärjan anländer

"Då har vi en känsla av att man inte kommer ihåg oss"

Skärgårdsbor i Borgå upplever att politiker och tjänstemän nog tycker att det är bra att de erbjuder sommargäster service, men då de själva vill ha service vintertid så är de bara till besvär.

Publicerad .
Fiskenät på tork utanför bod

Sikfångsten i Österbotten har minskat drastiskt 7

Fiskare i Österbotten är oroliga över fiskbeståndet i regionen då sälarna äter upp siken och skarvarna äter upp abborren. Speciellt sikfångsten har minskat drastiskt under de senaste åren.

Publicerad . Uppdaterad .
Vikarebryggan

Service dras in i skärgården

I skärgården dras allt mer service in. I Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården har vi fått flera tips om indragningen av postkontor, bankkontor, båtturer, busslinjer, bryggor, hälsovård och förtursskyltar.

Publicerad . Uppdaterad .

Häng tvätt för alla människors lika värde 2

Alla som vill visa sitt stöd för människors lika värde inbjuds att hänga ut tvätt i regnbågens färger under Jeppis Pride. En första tvättlina skapas i campus Allegro och konstnärerna bakom jippot hoppas få in många bilder på tvättlinor i regionen.

Publicerad . Uppdaterad .

Grankulla stations öde kan snart avgöras

För bara sex år sedan såg framtiden dyster ut för den gamla järnvägsstationen i Grankulla, då byggnaden brann och fick svåra skador. Efter många, tysta år kan det nu äntligen bli liv i stugan igen!

Publicerad .

”Det skulle kännas bättre om någon hade stulit bilen” 4

I år har det redan tuttats eld på kring fyrtio bilar och över tusen fall av skadegörelse på bilar har anmälts till Helsingforspolisen, och antalet ökar snabbt nu under sommaren. Vandabon Tatu Toivainen hittade sin bil totalförstörd på en parkeringsplats i Dickursby.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

Mmm som i musik, mamma och Mamma Mia

I mitten av januari när skådespelaren och sångaren Mia Hafrén åt frukost på ett hotell i norra Tyskland ringde telefonen. -När jag såg vem som ringde, gick min puls upp till 200. Om telefonsamtalet kom med ett Ja skulle jag verkligen få nånting att fundera på.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Alberto Contador cyklar.

Contador missar Vueltan

Alberto Contador tvingas stå över cykelklassikern Spanien runt, Vuelta a España, på grund av skadan han ådrog sig i Tour de France.

Publicerad . Uppdaterad .
Enner Valencia gjorde två mål mot Honduras.

Ecuador byter landslagstränare

Reinaldo Rueda får gå från posten som chefstränare för Ecuadors herrlandslag i fotboll efter besvikelsen i VM. Ecuador fick ihop fyra poäng i gruppspelsskedet.

Publicerad .
Kärpät

Kärpät värvade kanadensisk center

Den kanadensiska centern Nicolas Deschamps förstärker de regerande mästarna Kärpät i ishockeyligan.

Publicerad . Uppdaterad .
Teemu Pukki, hösten 2013

Två mål för Pukki då Celtic avancerade 1

Teemu Pukki var på hugget då Celtic gjorde slarvsylta av KR Reykjavik i kvalet till Champions League. Finländaren stod för två mål då Celtic avancerade till den tredje kvalomgången med sammanlagt 5-0.

Publicerad .

Sol och värme

Värmeslag och solsting 2

Under varma sommardagar är det viktigt att dricka tillräckligt, i synnerhet om vi anstränger oss fysiskt. Om vi inte har någon vätska att svettas ut kan kroppen inte kylas ner ordentligt.

Publicerad .
rabarberblad som solskydd

Skydda barnen mot solen!

Det framför allt är de gånger man har bränt sig före puberteten som ökar risken för melanom senare i livet. Helst borde vi hålla barnen i skuggan eller skydda dem med hjälp av kläder och hattar under de soligaste timmarna av dagen.

Publicerad .
Vatten

Drick vatten

Vatten är livsviktigt, men hur mycket vatten behöver man egentligen dricka varje dag? Och kan man dricka för mycket vatten? Min Morgons husläkare Otto Lindberg reder ut frågorna.

Publicerad .

Blåvita Bandet

Paddlarna nådde Västnyland

Det blåvita bandet har nu kommit till den västnyländska skärgården. Yle Västnyland ringde upp Bertil Blom och veckans paddlingskumpan Peter Lüttge efter en övernattning i skärgården. Mottot för paddling är "långsamt och länge", säger Blom.

Publicerad .

Fler olyckor till sjöss vid varmt väder

På sjöbevakningsstationen vid Porkala udd har man lagt märke till att det vackra vädret har lockat ut folk på sjön. Samtidigt har tillbuden varit något fler den senaste veckan.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Hallongrottan med Catariina Salo

Hallongrottan

Ellen Strömberg och Lisen Sundqvist från Jakobstad är två av de drivande motorerna bakom Jeppis Pride. Jag har träffat dem för att prata om varför de gör det här trots så mycket motstånd från allmänheten.

Radar

Är socker ett gift vi borde undvika helt och hållet eller är det okej i lagom mängd? Forskaren Robert Lustig vid University of California i San Francisco anser att socker är boven i dramat när fetmaepidemin sprider sig.

Myteriet

Polisens FB-status om våldtäkter väcker starka reaktioner och vi funderar på vad en våldtäkt riktigt är. Det blir också snack om att återgå till vardagen efter semestern och om hur ryska och ukrainska medier skriver om den ödesdigra flygkraschen.

Kultur och nöje

Peik Aspbäck och Sara Selenius.

Vreeswijk och Ramel lever vidare på turné

En grupp musikpedagogikstuderande från Sibelius akademin förvaltar arvet av Cornelis Vreeswijk och Povel Ramel när de turnerar i Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .
Scen ur barnpjäsen Bagare Birger får en vän.

Teaterboulage sätter upp tvåspråkig barnpjäs

Torsdagen den 31 juli har Teaterboulages andra pjäs urpremiär. Då visas Bagare Birger får en vän - Paakari Pirjer saa ystävän, som är en tvåspråkig barnpjäs.

Publicerad . Uppdaterad .
Henri Forss

Cannabis, baby!

Rykten om en mystisk nyskriven bok med titeln Cannabis, baby! har florerat på sociala medier och via djungeltrumman den senaste veckan, och Kulturtimmen nosade upp författaren, Henri Forss, vid ett Pop-Up-bokstånd i centrala Helsingfors.

Publicerad .
Frillan och Prillan tillsammans med Micke Björklund.

Frillan och Prillan på Åland - Dag två

Rockoff och livesändning dag två för flickorna från Stiftelsen. Hot dog-tävlingar, Farbror Fläsk och höga hopp rymdes in i sändningen.

Publicerad .

Hälsoserien Kraft

Mobilapparna som följer varje steg

Det finns en uppsjö av olika applikationer för att hålla räkning på hur mycket vi rör på oss. Finska Moves är snygg men ger inte mycket mervärde efter de första dagarna. MiCoach lockar med möjligheten att skapa egna träningsprogram utgående från personliga ansträngningsnivåer och Sportstracker är bäst på enkel uppföljning av löpstatistik.

Publicerad . Uppdaterad .

De första aidspatienterna satte läkaretiken på prov

När de första aidspatienterna diagnosticerades i Finland på 1980-talet sattes läkarnas yrkesetik på prov. I början visste man inte hur den skrämmande sjukdomen smittade och många sjukhus ville inte ha något med patienterna att göra.

Publicerad .

Vägar ur krisen

Statsminister Mari Kiviniemi

"Gamla klassiker framtidsbranscher" 4

Finlands starkaste trumf inför framtiden är vårt utbildningssystem, säger förra statsministern, Centerns Mari Kiviniemi. - Framtidens branscher är klassiker som skogs- och teknologiindustri, anser Kiviniemi.

Publicerad . Uppdaterad .
Jan-Otto Andersson

"Inte flexibilitet att sparka anställda" 14

Nu höjs också vänsterröster för den så kallade tyska modellen där de anställda jobbar då det finns jobb och jobbar mindre då det inte finns jobb. I Finland kallas det flexibilitet att sparka anställda, säger nationalekonomen och vänstermannen Jan Otto Andersson.

Publicerad . Uppdaterad .
Anne Berner

"Uppmuntra ungdomar att ta risker" 12

Investeraren och företagsledaren Anne Berner ger en känga åt den finländska skolan och menar att världen har förändrats massor sedan vårt skolsystem etablerades. Vi har satsat på kunskapen och nu är det dags att satsa på attityden, anser hon.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Mat och fritid

Kräftexpert: Låt det väl smaka!

På måndag klockan 12 är väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

Publicerad . Uppdaterad .
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl

Citronskal till skrubb och te 4

Citronskal är alldeles för nyttiga för att kastas bort. Alexandra visar vad man kan göra med citronskalen - en härlig stimulerande citronskrubb och två sorters uppigande tesorter.

Publicerad . Uppdaterad .
Kalvar på Gårdskulla i Sjundeå

Dagens mattips: Pulled beef

Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. I dag står pulled beef på högrev på menyn.

Publicerad . Uppdaterad .
Smoothie med jordgubbar och nyponpulver.

Smoothie med nyponpulver

Med ett hälsosamt nyponpulver mixar du snabbt ihop den här fräscha smoothien. Slutresultatet blir en läskande och god dryck i sommarvärmen.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Enkät: Majoriteten vill behålla arvsskatten 19

56 procent av de som svarade på tidningen Kalevas förfrågan vill behålla arvsskatten medan bara 34 procent vill bli av med den.

Publicerad . Uppdaterad .

Sjöbevakare antyder att kvinnor inte kan köra båt? 32

En ung kvinna som var på väg hem från tillställningen Tirmo Blues med båt förra veckoslutet, fick höra osakliga kommentarer av en sjöbevakare.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnor står för lejonparten av hemarbetet 37

Kvinnor ansvarar fortfarande för matlagningen, inköpen och städningen i hemmet, visar en färsk kartläggning av läget i 20 länder. Ansvaret för att sköta och uppfostra barnen fördelar sig lite jämnare än ansvaret för hemarbetet.

Publicerad . Uppdaterad .

Laestadian 2.0 72

Att vara laestadian 2014 är inte lika dramatiskt som skrönorna säger. Det berättar Jannike Snellman som vill ta kål på myterna. Larsmo sommarmöte ordnades i helgen och besöktes av tusentals personer från Finland och övriga Norden.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

 

Tyck till om nya program på Svenska Yle 5

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Varmt och soligt

Det är mycket varmt och rätt soligt på vidsträckta områden.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.