estniska flaggan

Vallokalerna stängdes- Estland väntar på resultat

Reformpartiet och Centern ligger bra till enligt vallokalsutfrågningar. Det makthavande Reformpartiet fick mest röster i den elektroniska förtidsröstningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Uruguays president José Mujica

Världens fattigaste president lämnar över makten 3

Uruguays givmilde president har nu lämnat över makten. José Mujica donerade nästan hela sin lön till välgörenhet och sa i en intervju till Yle Nyheter i höstas att en president ska leva som sina väljare.

Publicerad .
Maria Sundblom-Lindberg

Älskade hatade syskon 5

När man pratar med besvikna vuxna kommer ofta föräldrars favoriserande av ett syskon eller för hårda krav på ett annat som en orsak till tysta tårar som inte torkar fast man är jättevuxen, skriver prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom i sin kolumn om syskonrelationer.

Publicerad . Uppdaterad .
Minnesmarsch för Boris Nemtsov i Moskva den 1 mars 2015.

Tiotusentals hedrade minnet av Nemtsov

Marschen i Moskva till minnet av den ihjälskjutna oppositionspolitikern Boris Nemtsov samlade omkring 70 000 människor. Den ryska utredningskommissionen utlovar belöning för tips om mördaren.

Publicerad . Uppdaterad .
Centerns ordförande Juha Sipilä.

Juha Sipilä återgår till arbetet

Centerpartiets ordförande Juha Sipilä återgår på måndag till arbetet. Sipiläs yngsta son Tuomo dog för en och en halv vecka sedan. Han begravdes på lördagen.

Publicerad .
Tre brittiska flickor rymde till Syrien.

Ny video på brittiska IS-flickor

Ett nytt filmklipp som visar de tre brittiska tonårsflickorna som misstänks ha anslutit sig till IS har offentliggjorts. Filmen är tagen i Turkiet dagen efter att flickorna försvann från London.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Statsvetare Claus Stolpe

Spännande val att vänta i Österbotten 3

Enligt gallupar går det bra för Centerpartiet just nu. Samma medvind kommer sannolikt också att blåsa för partiet i Vasa valkrets inför riksdagsvalet. Statsvetare Claus Stolpe tror att partiet har goda chanser att ta tillbaka de mandat de tappade i förra valet på bekostnad av bland annat Sannfinländarna.

Publicerad . Uppdaterad .
Lapp som ska avskräcka från inbrott.

Företagare trött på drogpolicyn på Rosavillagatans boende

En företagare nära stödboendet på Rosavillagatan har haft inbrott två gånger under det senaste året och kräver förändring i drogpolicyn på boendet. Men enligt polisen görs det inte fler inbrott i Tölö än förr.

Publicerad . Uppdaterad .
Anna Caldén

Anna Caldén ser inga hinder

Anna Caldén är hemma från Munsala och bosatt i Vasa, dit hon flyttade som 16-åring. Anna har aldrig låtit sig hindras av att hon sitter i rullstol.  - Om man inte kan använda benen så får man använda det man har mellan öronen, säger Anna som alltid har många järn i elden, och en synnerligen positiv syn på livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Jarkko Nieminen, Australian Open 2015.

Nieminen knep femte dubbeltiteln i karriären 1

Jarkko Nieminen vann ATP-turneringen i tennis i Buenos Aires tillsammans med sin dubbelpartner Andre Sa efter en tresetare mot Pablo Andujar och Oliver Marach.

Publicerad .
Petter Northug under 4x10 km i Falun 2015

Spurtstrid avgjorde kungsgrenen 8

Det blev ett spännande avslut på skid-VM i Falun, då herrarnas 50 km klassiskt fick avsluta tävlingarna. Matti Heikkinen låg länge med i tätstriden, men kunde inte slutligen kämpa om en topplacering.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Finländarna är duktiga på att spela bort pengar 3

En genomsnittsfinländare spelar bort nästan 400 euro varje år på penningspel. Det här är en så pass stor summa att finländarna placerar sig på femte plats på listan över storspelarna i hela världen.

Publicerad .

Kultur och nöje

Pertti Kurikan Nimipäivät står som segrare på UMK-scenen.

”Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare” 7

Pertti Kurikan Nimipäiväts vinst i UMK, Tävlingen för ny musik betyder mycket för personer med funktionsnedsättning. Det tror bandet som också hoppas att flera nu vågar testa på att musicera, inspirerade av deras framgång.

Publicerad . Uppdaterad .
Nils W "Limpan" Lindholm och Ebba Löfström, Visans Vänner i Helsingfors, 1973

Ebba ville vara med i herrklubben

År 1945 grundades Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors. Herrarna i Helsingfors hade tänkt sig en herrklubb ungefär såsom Akademiska Sångföreningen, men den första som svarade på uppropet i Hufvudstadsbladet var Ebba Löfström, som ville vara med och sjunga visor.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Skräcken värre än slagen 1

– Att bli slagen på käften kunde jag hantera. Det säger skådespelaren Marika Parkkomäki, som under flera år levde i ett förhållande med en man som steg för steg monterade ner hennes självförtroende och tog makten över hennes liv.

Publicerad .
johanna tukiainen

Johanna Tukiainen kan inte lämna offentligheten

Underhållaren Johanna Tukiainen är ett bekant ansikte på löpsedlarna och bilden av henne i offentligheten är sällan smickrande. Men hur stor makt har medierna över hennes liv?

Publicerad .
Kaj-Gustaf Bergh

Kaj-Gustaf Bergh trivs vid makten2

– Sällan söker man sig till sådana här positioner om man inte alls är intresserad av att ha makt, och fatta beslut.

Publicerad .

Yoga

Tove Palmgren: "Alla styva borde yoga"

Under veckoslutet ordnas Yoga Festival Helsinki för tredje året i rad. En av deltagarna är Tove Palmgren som är yogalärare i Helsingfors sedan nästan trettio år tillbaka.

Publicerad . Uppdaterad .

Yoga - en livsstil också för västerlandet 1

Yoga har åtminstone 5 000 år gamla traditioner, och är därmed en av de äldsta levande andliga traditionerna i världen. Yogan har anammats av västvärlden allt mer och ger många en välbehövlig inre tillfredsställelse.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Ekologiskt mjöl i Mörby Gårds butik

Vårt dagliga vete giv oss i dag - eller kanske inte? 4

Vete mättar billigt och är globalt sett en livsviktig näringskälla. Men hur är det med dem som har alternativ; behöver vi vete på något sätt? Vetekritiker går så långt som att säga att vete dödar.

Publicerad . Uppdaterad .
The Theory of Everything

Stephen Hawking och teorin om allting 2

"Teorin om allting", så heter den nu aktuella, Oscarbelönade filmen om kosmologen Stephen Hawking, mannen som har gett sjukdomen ALS ett ansikte. Filmen är bra, konstaterar Marcus Rosenlund, men kan verklighetens Hawking leva upp till all hype kring hans person?

Publicerad . Uppdaterad .
skärmglasögon

Virtuella verkligheter kan få dig att må bättre

Forskning visar att virtuella verkligheter kan hjälpa människor att lindra eller bli av med mentala problem såsom fobier och posttraumatisk stress. Teknologin har blivit både rejält billigare och bättre under senare år, men trots det så används den knappt alls inom psykoterapin.

Publicerad . Uppdaterad .
en svartråtta

Den svarta råttan kan få upprättelse 2

Det är möjligt att den svarta råttan inte alls bär skulden för de upprepade utbrott av böldpest som genom historien pinade Europa. Det visar ny internationell forskning. Forskarna tror nu att pesten kan ha härstammat från gerbiler i Asien.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Agenda Uganda: Ett skepp kommer lastat

Bröderna Raphael och Emile från Goma i Kongo har byggt ett skepp. Skeppet är en symbol för Europeiska Unionen och den blåa flaggan med de gula stjärnorna pryder båtens för. The Immigration Ship var ett sätt för dem att få utlopp för sin frustration och sina trauman.

Publicerad .
Metallväktarnas blogg

Metallväktarnas blogg är här - hellkomna

Om du sökte efter en blogg för traditionella sätt att inte odla hallon eller en blogg som handlar om folk som fotar sin mat, sitt kaffe, sina djur och sina barn på café så kom du fel.

Publicerad .
Jufo Peltomaa

Twitterbloggen: Kvotfinnen i Sfp

Det var med tindrande ögon som Sfp i Helsingfors nyligen presenterade sitt senaste tillskott i kandidatbuketten. Med den purfinske rapartisten, naturbloggaren och företagaren Jufo Peltomaa hoppas partiet kunna tränga in i nya väljarsegment.

Publicerad .

Veckans diskussioner

Halla-aho till attack mot invandrarkandidater 31

Sannfinländaren Jussi Halla-aho väcker igen uppmärksamhet med sina invandrarkritiska uttalanden. I ett inlägg på Facebook går han till attack mot Abdirahim Hussein (C) och alla andra kandidater med invandrarbakgrund, som han kallar ö-klassens kandidater.

Publicerad . Uppdaterad .

Koranen från pärm till pärm på Yle 42

Islams heliga skrift, Koranen, ska läsas från pärm till pärm i en programserie på radiokanalen Yle Radio 1. Serien startar den sjunde mars och fortgår ända in i oktober då slutet av den heliga boken ska ha nåtts.

Publicerad . Uppdaterad .

9 000 euro per minut - så växer statsskulden 31

Den som rör sig i centrala Helsingfors kan nu snabbt bilda sig en uppfattning om Finlands statsskuld. Skuldbeloppet visas på en skärm i fönstret på Centralhandelskammarens kontor på Alexandersgatan i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Centrumslingan som den planeras.

Slaget efter tolv: Slaget efter tolv om Centrumslingan

Centrumslingan i Helsingfors offrades av regeringen och nu ser det ut som att hela projektet begravs. Är det bra, för då kan pengarna användas vettigare i regionerna, eller en grov miss av regeringen? I debatten Joakim Strand (sfp), Vasa och Thomas Wallgren (sdp), Helsingfors. Ladda ner mp3

My Tengström

Myteriet: Skolsvenskans framtid och tävling om bästa budskapet

Skolsvenskan förblir obligatorisk - åtminstone enligt kulturutskottet. Finlands ESC-representant avgörs på fredagen och punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät är det mest omtalade bandet. Är ESC en sångtävling eller en tävling om bästa budskapet? Möt finländska IS-krigaren "Joni". Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Jakobstad - en stad som andra

Ywe Jalander tränger djupt in i småstaden Jakobstads hjärta i sin dokumentärfilm från 1968. I en småstad skall alla veta sin plats, t.om. då man kör kvartersrally.

Publicerad .
visselblåsare, ilmiantaja

Jante Redux3

“Du skall inte tro att du är något.” (Jantelagen, paragraf 1.) Småstadslivet beskrivs ofta som idylliskt och lyckligt, men detta är långt ifrån hela sanningen. Arthur Franck och hans team har med Jante redux skapat kortfilmer som på olika sätt behandlar Jantelagen och livet på landsbygden i Svenskfinland.

Publicerad .

Yles nyheter nu via Whatsapp 11

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.