Vart tionde barn inte med på kalaset 1

De flesta barn mår bra i Finland, men en hel tiondedel har det allt sämre, visar en ny rapport från barnombudsmannens byrå.

Publicerad .
Barack Obama anlände till Seoul

USA varnar Nordkorea för fler kärnvapentest1

Både USA och Sydkorea har sett tecken på att Nordkorea kan vara på väg att utföra ett fjärde kärnvapentest. USA:s president Barack Obama - som är på besök i Sydkorea - varnar för konsekvenser om Nordkorea gör slag i saken.

Publicerad .

Avskyn mot incest är medfödd 2

Incest är förbjudet. Men ännu viktigare är viljan, att vi inte vill ha sex med nära släktingar. Det visar ny forskning vid Åbo Akademi.

Publicerad . Uppdaterad .
Aleksej Pusjkov, ordföranden för dumans utrikeskommitté

Ingen vill betala Ukrainas skulder 1

Ryssland vill inte rädda Ukrainas ekonomi om Ukraina förhåller sig misstänksamt och negativt till oss, säger ordföranden för dumans utrikeskommitté, Aleksej Pusjkov. Han säger också att protesterna i Ukraina leds av folkrörelser.

Publicerad .
Virkesproduktion i Ryssland

Stora Enso storinvesterar 1

Stora Enso investerar 110 miljoner euro i sin fabrik i Varkaus. Stora Enso omvandlar sin maskin för finpapper till att producera råämne för vågpapp. Investeringen kommer tidigare än väntat.

Publicerad . Uppdaterad .

I bilskola redan som 16-åring

Bilskolan ska börja redan vid 16 års ålder, föreslår en arbetsgrupp vid kommunikationsministeriet. I dag får man börja i bilskolan när man har fyllt 17 år. Arbetsgruppen föreslår också att man övergår till undervisning i bara ett skede.

Publicerad . Uppdaterad .

Påverka framtidens skola!

Publicerad .

Från och med i dag kan du och jag kommentera ett utkast till läroplan för klasserna ett till nio. -Målsättningen är att i framtiden jobba över ämnesgränser kring helheter och binda samman läroämnen, säger Bob Karlsson på Utbildningsstyrelsen.

Svenskfinland

Slut på grälen inom Johannes församling genom fusion? 1

Konflikterna inom Johannes församling är långt ifrån lösta och nu krävs nya lösningar. Det anser Maria Björnberg, medlem i församlingsrådet. Hon förespråkar en sammanslagning av de tre stora församlingarna i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .
Plansch på tandkliniken i Ingå.

Ingåbarn fick ingen tandvård 4

Småbarn och skolbarn har inte på fem år erbjudits någon tandvård i Ingå. Ingås grundtrygghetschef Anne Öhman tror att problemet eventuellt bottnar i dålig kommunikation mellan kommunen och den tidigare privata producenten.

Publicerad . Uppdaterad .
En brandman kämpar mot en till synes övermäktig bran

Stor risk för bränder i skog och mark

Risken för skogs- och gräsbränder är stor just nu. Östra Nylands räddningsverk har de senaste dagarna haft flera utryckningar än normalt.

Publicerad . Uppdaterad .

EU-valet

Radar

Är grundskolan jämställd? 1

Pojkarna får sämre vitsord i de flesta ämnen, med undantag för matematik. Flickorna klarar sig bättre i modersmål. Men i S:t Olofsskolan i Åbo finns det flickor som har lärt sig att hålla tyst när klassen debatterar , för att inte få ovett över sig av pojkarna. Jämställdhetslagen ska nu ändras så att också grundskolan ska göra upp jämställdhetsplaner och rapportera om framsteg.

Publicerad . Uppdaterad .

Pojkarna får sämre vitsord i Finland

Skillnaden mellan pojkar och flickor i Pisa-resultat är större i Finland än i andra OECD-länder. Och skillnaderna i skolprestationer mellan pojkar och flickor är ännu större i finlandssvenska skolor än i de finskspråkiga.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Sport

Michael Phelps, april 2014

Imponerande comeback av glad Phelps

Seger blev det inte. Men tidernas meste OS-medaljör Michael Phelps visade att han fortfarande kan simma fort och noterades för en världstid i comebacken efter en tävlingspaus på nästan två år.

Publicerad .
Erik Haula och Mikael Granlund, april 2014

Granlund glänste när Minnesota kvitterade

Mikael Granlund valdes till matchens bästa spelare då Minnesota Wild utjämnade slutspelsserien mot Colorado Avalanche till 2-2. Granlund passade fram till öppningsmålet och slet uppoffrande i defensiven på slutet.

Publicerad . Uppdaterad .
Benfica-Juventus, 24.4.2014

Benfica fortsatte firandet – Sevilla bättre i spanskmöte

På veckoslutet säkrade Benfica sin 33:e titel i den portugisiska ligan. På torsdagen tog laget ett kliv närmare Europa League-final genom att besegra Juventus på hemmaplan. I den andra semifinalen vann Sevilla hemma över Valencia.

Publicerad . Uppdaterad .
Boston-Detroit, april 2014

Boston nära avancemang – måsteseger för Kings

Tuukka Rask parerade 35 puckar i Boston Bruins 3–2-förlängningsseger över Detroit Red Wings i ishockeyns NHL i natt och ledde sitt lag till en 3–1-ledning i matchserien. Antti Niemi blev däremot utbytt när San Jose Sharks förlorade mot Los Angeles Kings.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Johanna Skobe

Din hårfärg kan avslöja mer än du tror

Alla har vi hört blondinskämt och fördomar om ”den dumma blondinen”. Men har du hört talas om Den Sagolika Blondinen eller Den Queerfeministiska Blondinen?

Publicerad . Uppdaterad .
Tino Singh gissar vem som är på bilden.

Hur bra känner du igen brösten Tino Singh?

Tino Singh är programledare för Viidakon Tähtöset. En reallityserie där lättklädda, bröstfagra kvinnor tävlar mot varandra i djungeln.

Publicerad . Uppdaterad .
Skämtrocks humorduo Pizza Enrico träder fram

Pizza Enrico träder äntligen fram

De hade en hitlåt. Sedan blev det en skiva, video, rasismanklagelser och pinsama intervjuer i Ajankohtainen kakkonen. Sedan försvann de. Nu, tio år senare, lyckas vi övertala Pizza Enrico att motvilligt träda fram och berätta om succén som överrumplade dem.

Publicerad .
Plankning framför en polisbil

Den slaviska hukningen och andra kreativa internetfenomen

Internetfenomen avlöser varandra i snabb takt. Det senaste fenomenet är ryskinspirerat, nämligen den slaviska hukningen. Kommer du ännu ihåg dessa fenomen som inspirerade oss att göra galna saker?

Publicerad .

Opinion

Marit af Björkesten: När allt fler väljer att ha noll koll 3

När allt fler vill välja sitt informationsflöde växer utmaningarna för Yle. Vi ska erbjuda möjligheter till ett personifierat utbud, men samtidigt göra det svårt att helt välja bort det som inte intresserar, skriver Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Publicerad . Uppdaterad .

Magnus Beijar: Gud existerar 29

Som religionsvetare är jag fullkomligt övertygad om att Gud finns. Dock tror jag inte att Gud existerar på det sätt som många andra tror. Det skriver Magnus Beijar i veckans krönika i Radio X3M.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Banana split deluxe med chokladsås

Den här lyxiga efterrätten är så exklusiv att den knappt kan kallas banana split. I klippet kan du se den göras med hjälp av flytande kväve, men receptet är traditionellt och anpassat för alla oss hemmakockar.

Publicerad .
Trädgårdsmästaren och bloggaren Henrika Arle.

"Trädgårdsskötsel intresserar under lågkonjunktur"

Ungefär 40 procent av finländarna är intresserade av trädgårdsskötsel. Enligt Henrika Arle som är insatt i trädgårdstrender, har trädgårdsintresset ökat stadigt i flera års tid och det ekonomiska läget spelar också in.

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Skolsvenska, blondiner och klasskillnader

Publicerad .

Frivillig skolsvenska, Stora Enso-skandalen, Paavo Arhinmäkis sockor i EU-valsdebatten och blondiner med klasskillnader. Allt det här och mycket till i torsdagspodden med My!

Yle Nyhetsskolan

Yle Nyhetsskolan @ redaktionen 29 april

Svenska Yles journalistkår får förstärkning av unga förmågor tisdagen den 29 april. Nyhetsskolan tar då klivet in på redaktionerna.

Publicerad .
Kristiina Koli, rektor vid Brändö gymnasium

Spartider väntar Brändö gymnasium

"Staten måste spara på alla håll och det berör även andra stadiet", säger rektor Kristiina Koli vid Brändö gymnasium.

Publicerad .
Yle Nyhetsskolans logo

Vad är Yle Nyhetsskolan?

Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran riktat till gymnasier och yrkesskolor. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Rysslandsbloggen: Ha en bra resa, madame!

Alla som reser vet att taxichaufförer på järnvägsstationer och flygplatser är skamlösa och deras priser hutlösa. Det är en konst att förhandla med dem och hur skicklig man än blir vinner man aldrig som kund utan betalar för mycket, bloggar Kerstin Kronvall.

Bondbloggen: Klick

Så var årets stödansökan gjord. Förutom att myndigheterna hade justerat arealerna lite från ifjol, fanns där inga några större förändringar. Tack vare att jag skickar in ansökningen elektroniskt kan jag kopiera föregående års uppgifter direkt till årets blanketter, skriver bondbloggaren Sonja.

Andra medier

DI: Rysslands ömma punkt

På lite sikt är det sannolikt ekonomin, snarare än politiska påtryckningar utifrån, som kommer att diktera villkoren för Rysslands framtida agerande, skriver Viktor Munkhammar i Dagens Industri.

Nyt: Konstnären Kaj Stenvall har ersatt ankorna med Putin

Konstnären Kaj Stenvall, som är känd för sina målningar av ankor har hittat ett nytt favoritmotiv, nämligen Rysslands president Vladimir Putin. Stenvall började måla Putin för bara några veckor sedan och har spritt målningarna på sitt twitterkonto.

Bohusläningen: Mannen utan minne hittad död

Michael Boatwright, amerikanen som i februari 2013 hittades medvetslös i ett hotellrum i Kalifornien har avlidit. Då Boatwright återfick medvetandet hade han glömt sitt modersmål och talade endast svenska.

 

Veckans diskussioner

Ska vi slopa de röda dagarna i almanackan? 35

Helgdagar är temat i Slaget efter 12 på torsdag. Är de röda dagarna heliga eller kunde de flyttas på? Svara på vår webbfråga och kommentera gärna vad du tycker om röda dagar.

Publicerad . Uppdaterad .

Tyskland: Avvecklingen som kom av sig 15

I Tyskland har övergången från kärnkraft till andra energiformer visat sig vara betydligt mer komplicerad än vad många från början räknade med. Nu genomlever Tyskland något av en energibaksmälla. Elen blir dyrare, kolkraften vinner terräng och folk protesterar.

Publicerad . Uppdaterad .

"Jag såg aldrig Viking Grace" 15

Föraren på den taxibåt som kolliderade med Viking Grace säger att han aldrig lade märke till jättefärjan. Anders Waldvik säger till Aftonbladet att färjan dök upp som ur tomma intet. Han såg den inte på radarn och han hörde inte heller någon mistlur.

Publicerad . Uppdaterad .

Trafi: Obligatoriskt båtförarkort för större fritidsbåtar 29

Fritidsbåtförare orsakar årligen tiotals farosituationer genom att hamna på de stora fartygens rutter. Det finns planer på att införa obligatoriskt båtkörkort, i synnerhet för förare av stora fritidsbåtar.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Lobbarnas paradis 4

Det finns 30 000 lobbare i Bryssel. Deras uppgift är att påverka besluten inom EU så att det gynnar deras uppdragsgivare. Borde man vara bekymrad?

Publicerad . Uppdaterad .

Alkoholister som städar får betalt i öl 13

I Amsterdam i Holland tar man till nya metoder för att få bukt med stökiga alkoholister i stadens parker. De får jobba som gatustädare och får betalt i tobak och öl. Pilotprojektet har visat sig ha enbart positiva följder.

Publicerad . Uppdaterad .
Basehoppare hoppar från byggnad i Kuala Lumpur

Betyder intresset för extremsport att allt fler har det för bra? 12

Vad är det som får extremsportare att utsätta sig för fara genom att hoppa fallskärm, klättra i berg och skida offpist? Sociologen Susan Sundback frågar sig om extremsport har blivit dagens religion eller narkotika?

Publicerad . Uppdaterad .

Skiffergasen ändrar energispelet i Europa 8

För Ryssland är naturgasen ett trumfkort. Men frågan är: hur länge? USA börjar exportera skiffergas inom ett par år och i Europa planeras skiffergasproduktion i flera länder. Då kommer spelplanen för energi att se helt annorlunda ut.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.