Fetma

Fetma är stor cancerrisk

Övervikt och fetma är kopplat till närmare en halv miljon cancerfall årligen, framgår det ur en ny undersökning. Enligt forskarna skulle en fjärdedel av fallen gå att undvika om personerna skulle väga mindre.

Publicerad .

Mitträcken räddar liv, men är dyra att bygga 3

Mitträcken på landsvägarna räddar liv men de är för dyra att bygga, säger man på Trafikverket. För närvarande har vi bortsett från motorvägarna omkring 200 kilometer landsväg med mitträcken.

Publicerad . Uppdaterad .
kung carl gustaf, kronprinsessan victoria,

Kungligt besök i dagarna tre

Kung Carl XVl Gustaf anländer i dag till Finland på ett tre dagars besök. Hans följe består av en delegation med företrädare för svenskt näringsliv och svenska myndigheter.

Publicerad . Uppdaterad .
ECB:s chefdirektör Mario Draghi

Detta händer onsdag 26 november

God morgon! I dag besöker världens åttonde mest inflytelserika person Finland. Dessutom har forskare granskat vår grannrelation till Ryssland.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Advokat Kenneth Peth och vittnet Eirik Granqvist vid Österbottens tingsrätt i Vasa.

Närpesbons äggsamling i fara 1

Den brottsmisstänkte Närpesbons unika äggsamling är i fara och dessutom är rättegången en enda häxjakt. Den kritiken levererade konservatorn Eirik Granqvist i tingsrätten i går.

Publicerad . Uppdaterad .
Heikki Vaiste

Vaiste: "Vi kan greppa spaden år 2017"

Åbos omtvistade torgparkering kan stå klar år 2019. Styrelseordförande för bolaget Turun Toriparkki Heikki Vaiste är övertygad att evighetsfrågan om parkeringshuset nu är avklarad.

Publicerad . Uppdaterad .
Brandman Kim Storrank i FBK i Jakobstad

FBK i Jakobstad måste flytta

FBK i Jakobstad kan tvingas lämna sina utrymmen när Tekniska verket behöver utrymmen för två paketbilar. FBK vill inte flytta till nya brandstationen. - Det är fel att vi måste flytta, säger Kim Storrank.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Utklassning – Chelsea bjöd på stor show i Tyskland

Schalke har aldrig förlorat med större siffror på hemmaplan, Chelsea har aldrig tagit en klarare seger borta. Londonlagets 5-0-seger i Gelsenkirchen blev en match för Champions Leagues rekordböcker.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Beyoncé dansar på en takterass.

Popbloggen: Beyoncé dansar med selfie stick

Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kerstin Kronvall: De nya ljuden

Det är de nya ljuden som vanligtvis ger mig de starkaste intrycken då jag flyttar. Ljud som först är väldigt tydliga och som jag till en början lägger märke till. Efter en tid hör jag dem inte längre, då har jag blivit hemtam i huset.

Publicerad . Uppdaterad .

Cirkus Familj

Maria Sundblom-Lindberg: "Förälder är en hederstitel" 2

Någon har slarvat med orden. Kallat hennes lillebror för halv. Det fick ett ganska helt hjärta att gå sönder, skriver Maria Sundblom-Lindberg i en kolumn om skilsmässofamiljen och bonusbarn.

Publicerad .
 

Kultur och nöje

Förra sommaren reste Joar, då 8 år genom Polen med sin pappa. De besökte också koncentrationslägret Auschwitz.

Auschwitz tur och retur 2

”Det var en hemsk och kall stämning. Tyst och faslig”. 10-årige Joar berättar om hur han reste med sin pappa i Polen och besökte koncentrationslägret Auschwitz. I Gungerd Wikholms kortdokumentär den här veckan.

Publicerad . Uppdaterad .
Lilga Kovanko, Sue Lemström, Anna Hultin

Tre ser på vår tid

Radioteatern gav tre författare – Tove Appelgren, Merete Mazzarella och Kjell Lindblad – fria händer och femton minuter var, med uppdrag att skriva om vår tid och vårt samhälle.

Publicerad . Uppdaterad .

#Användhjärtat

Ge ett löfte om att använda hjärtat!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad .
Jennifer Holmberg

Hitta tid för dem som ger dig så mycket

Hurdan är en bra relation mellan en tonåring och mormor, morfar, farmor eller farfar? Är det då man träffas och äter lunch varannan söndag, då man rings och pratar medan man går hem från skolan eller då man ses på julen och öppnar klappar tillsammans?

Publicerad .
Frillan och fammo

Fammo och faffa vet mer än du tror

Vad vet far- och morföräldrar för hemligheter om sina barnbarn? I Frillans och Prillans fall mycket mer än vad de själva trodde.

Publicerad .

Lucia

luciakandidaterna 2014

Sista chansen att rösta på lucia

Fram till den 26.11 pågår luciaomröstningen och den 27.11 kl 12 står det klart vem som får bära luciakronan i år. Insamlingen pågår till årets slut och pengarna går till utsatta familjer.

Publicerad . Uppdaterad .
Catariina Salo redaktör på SvenskaYle.

Catariina Salo: Luciakonceptet bör förändras 3

Det sägs att luciaval inte är en skönhetstävling utan handlar om det viktiga i att sprida värme, ljus och medel till de behövande. Trots det känns röstningsförfarandet mer som en utröstning än en framröstning.

Publicerad . Uppdaterad .
Lucia år 1962

Lucia genom tiderna

En samling klipp från arkivet betraktar luciadagen ur olika vinklar: Barnens lucia, vad sker i luciakulisserna, och får man skämta om lucia? Ta en nostalgitripp in i Svenska Yle:s Arkiv.

 

Långläsning

Asylsökande barn bakom galler 4

Att låsa in flyktingbarn på en sluten enhet lär fortfarande förbli lagligt i Finland trots att regeringen har lovat att förbjuda det. Det strider emot flera grundläggande mänskliga rättigheter. Spotlight har träffat Ferhat Alar. Han har suttit inlåst i månader.

Publicerad . Uppdaterad .
Anu Koivunen, medieforskare, professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet

Granska eller polera

Demokratin är utmanad i dagens medieklimat, anser Anu Koivunen. Politiker och näringslivstoppar sysselsätter mängder av PR-informatörer som sprider sina klienters riktade budskap. Som motvikt krävs stark journalistik. Men allt fler journalister går över till PR-industrin.

Publicerad . Uppdaterad .
Elina Kahla

"Kulturfolket borde inte svika Ryssland" 9

Också kulturrelationerna mellan Finland och Ryssland kan påverkas av Ukrainakrisen. Direktör Elina Kahla på Finlandsinstitutet i S:t Petersburg är bekymrad.

Publicerad .
Frida Lindholm

Frida Lindholm: Bara för att famo är gammal är hon inte enfaldig 7

Jag älskar redan Använd hjärtat-kampanjen, och den har knappt ens börjat. Eller ja, nu i helgen är det kampanjstart. Det är en viktig kampanj för att uppmärksamma äldre som sitter ensamma i sina lägenheter eller i sina byar.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet: AnvändHjärtat, tragedier och det nya tysta språket

Vad handlar AnvändHjärtat om? Vi tar också upp familjetragedin i Kuopio och skjutningen i Cleveland. Emotikoner har blivit ett nytt tyst språk över landsgränser. Hon ska representera miljontals unga européers intressen: Johanna Nyman gästar studion. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Radar: Rättsväsendet inför hårda sparkrav

Tänk dig att du blir utsatt för ett brott, men att det dröjer flera år före ärendet behandlas i någon rättsinstans. Så har det till exempel gått för ett antal äldre damer i huvudstadsregionen, som blivit lurade på pengar av bedragare som påstått sig vara släktingar. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Slarvar också du med bilservicen? 26

Är det länge sedan bilen var på service? Om det drar ut på tiden när bilen borde föras på service eller om du sparar pengar genom att inte utför alla rekommenderade åtgärder är du inte ensam. Allt flera slarvar med bilservicen och det oroar Jouko Sohlberg vid Bilbranschens centralförbund.

Publicerad . Uppdaterad .

Det här är inte en naken kvinna 36

Men vad är det? Svaret är enkelt: Det här är ett konstverk. Och när det är ett konstverk visar det inte verkligheten utan avbildar verkligheten, ger ett sken av verkligheten. Därför är det du ser inte en naken kvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Räsänen har kostat kyrkan miljoner 58

Sedan den uppmärksammade homodebatten 2010 har närmare 50 000 personer skrivit ut sig ur kyrkan som en reaktion på uttalanden av Päivi Räsänen.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.