USA:s utrikesminister John Kerry under en presskonferens i Kairo.

Kerry: Putin misstolkar USA:s Ukrainasträvanden2

USA:s och Rysslands utrikesministrar John Kerry och Sergei Lavrov träffades i Genève på måndagen för att diskutera om eldupphöret i östra Ukraina har hållit.

Publicerad .

"Den sociala skammen begränsar oss alla" 19

Normer begränsar oss alla. Vi alla bär egenskaper som begränsar oss. Pertti Kurikans Nimipäiväts UMK-seger påminner om hur självacceptans, mod och delaktiget är förutsättningar för att bli det man kan, skriver Sebastian Bergholm.

Publicerad . Uppdaterad .
Norwegians Boeing 737 på väg att landa på Helsingfors-Vanda flygplats (arkivbild)

Låst läge för Norwegian

Konflikten inom lågprisflygbolaget Norwegian är helt låst i Norge. De strejkande piloterna vid ett av Norwegians dotterbolag vägrar att förhandla med ledningen. Norwegians styrelse har suttit i krismöte en stor del av dagen.

Publicerad . Uppdaterad .
sovkokonger på Helsingfors-Vanda flygplats

Sov i kokong på Helsingfors-Vanda

"Sovkokonger" i finländsk design introduceras på Helsingfors-Vanda flygstation.

Publicerad . Uppdaterad .
Marianne Tapper vid köksbordet hemma i Västanfjärd

Mariannes man söp bort hem och familj

När Marianne Tapper var ung drömde hon om en stor familj där alla har tid med varandra. Mannens alkoholism, den eviga flyttrumban och Mariannes egen impulsivitet har gjort att hon känt sig otillräcklig som mamma. Drömmen om ett hus med egen täppa uppfylldes ändå för några år sedan.

Publicerad .
Josefin Stolpe, informatör på Westenergy

Yoghurtburkens lock är inte brännbart avfall 10

Felsorterade yoghurtburklock och läskburkar ställer till stor förtret på avfallsanläggningen Westenergy. Aluminiumet smälter och fastnar i förbränningspannan, säger informatör Josefin Stolpe.

Publicerad . Uppdaterad .
Tre personer dödades på en pizzeria i Laukas den 1 mars 2015.

Pizzerians ägarpar och en anställd dödades i Laukas

Polisen har gett ut mer information om gårdagens våldsdåd på en pizzeria i Laukas, där tre människor miste livet. Det var ägarparet till pizzerian som mördades, tillsammans med en kvinnlig anställd. En person har gripits för dådet.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Salutorget i Åbo, 14.11.2014

Ingen folkomröstning om torgparkering i Åbo

Det blir ingen folkomröstning om den omdiskuterade parkeringshallen under Salutorget i Åbo. Med rösterna 35 mot, 30 för och en blank beslöt stadsfullmäktige att en rådgivande folkomröstning inte behövs.

Publicerad . Uppdaterad .

Norsens renovering får tre miljoner till

Helsingfors stadsstyrelse har beslutat att höja budgeten för renoveringen av Norsen, så att eleverna ska kunna återvända till skolbyggnaden hösten 2016.

Publicerad .
Kortläsare och knappsats för skimming.

Se upp för utstickande kortläsare!

Två fall av skimming, eller kortkopiering, har uppdagats i Åboland under den senaste veckan. Kriminalkommissarie Pekka Uotila berättar hurudana kortläsare det gäller att vara på sin vakt mot, och vad man ska göra om ens kort verkar vara skimmat.

Publicerad . Uppdaterad .
Pandeldebatt om bro till Nagu

Stort intresse för broplaner i Nagu - men inga klara löften 2

Framnäs i Nagu var var fullt till bristningsgränsen då frågan om fast väg mellan Pargas och Nagu diskuterades på ett seminarium i dag. Alla politiker på plats lyfte fram hur viktiga förbindelserna till skärgården är men några löften gavs inte. Se video från mötet!

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

linus omark,

Svenskar gjorde segern finsk i Minsk

Det fanns bara ett lag på isen och tidvis bara en spelare på planen när Jokerit körde över Dinamo Minsk i KHL-slutspelet på måndagskvällen. Linus Omark hade en fyrapoängs afton när Jokerit vann med 5-0 och gick upp i en 2-1 ledning i matchserien.

Publicerad . Uppdaterad .
Roman Eremenko, CSKA Moskva.

Eremenko utvisad - CSKA vidare i cupen

Roman Eremenkos CSKA Moskva gick på måndagskvällen vidare i ryska cupen i fotboll. För den finska landslagsmittfältarens del tog matchen mot Krylja Sovetov slut i och med ett rött kort.

Publicerad .
Sebastian Strandvall 1.4.2014

Sebastian Strandvalls proffsliv fullt av utmaningar

Fotbollsspelaren Sebastian Strandvall åkte för en knapp månad sedan till Österrike och Austria Lustenau där proffslivet fick en rivstart. Under veckorna som gått har Strandvalls lag spelat fyra träningsmatcher och en seriematch. Allt har gått otroligt snabbt.

Publicerad .
Nora Heroum i elden mot Ungern 2014.

Stenhårt motstånd för damerna på Cypern

Finlands damlandslag i fotboll deltar under en dryg veckas tid i Cyprus Womens Cup och spelar inom loppet av fem dagar mot England, Holland och Australien.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Skräcken värre än slagen 1

– Att bli slagen på käften kunde jag hantera. Det säger skådespelaren Marika Parkkomäki, som under flera år levde i ett förhållande med en man som steg för steg monterade ner hennes självförtroende och tog makten över hennes liv.

Publicerad .
johanna tukiainen

Johanna Tukiainen kan inte lämna offentligheten

Underhållaren Johanna Tukiainen är ett bekant ansikte på löpsedlarna och bilden av henne i offentligheten är sällan smickrande. Men hur stor makt har medierna över hennes liv?

Publicerad .
Kaj-Gustaf Bergh

Kaj-Gustaf Bergh trivs vid makten3

– Sällan söker man sig till sådana här positioner om man inte alls är intresserad av att ha makt, och fatta beslut.

Publicerad .

Kultur och nöje

Eddy Krook, Alex Fagerman, Olle Stenström och Kari Ström.

Ekenäsband inspireras av UMK-vinst 1

Skivaktuella Trixstar från Ekenäs kan tänka sig att gå i Pertti Kurikan Nimipäiväts fotspår och skicka ett bidrag till Tävlingen för ny musik. Vi skulle nog våga, säger kapellmästaren Eddy Krook.

Publicerad .

Mommovarning!

Att bli kallad mommo har inte alltid varit något positivt. I dag är det en komplimang. Webbproducenten Henna-Kaisa Sivonen har skrivit en handbok för den som vill vara en mommo.

Publicerad . Uppdaterad .
Nils W "Limpan" Lindholm och Ebba Löfström, Visans Vänner i Helsingfors, 1973

Ebba ville vara med i herrklubben

År 1945 grundades Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors. Herrarna i Helsingfors hade tänkt sig en herrklubb ungefär såsom Akademiska Sångföreningen, men den första som svarade på uppropet i Hufvudstadsbladet var Ebba Löfström, som ville vara med och sjunga visor.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Långläsning

Anna Caldén

Anna Caldén ser inga hinder

Anna Caldén är hemma från Munsala och bosatt i Vasa, dit hon flyttade som 16-åring. Anna har aldrig låtit sig hindras av att hon sitter i rullstol.  - Om man inte kan använda benen så får man använda det man har mellan öronen, säger Anna som alltid har många järn i elden, och en synnerligen positiv syn på livet.

Publicerad . Uppdaterad .
Digitala arvet.

Har du skyddat ditt digitala arv? 10

Svårknäckta koder fungerar bra som lösenord, men vid plötsliga dödsfall kan lösenorden vara ett problem. En stor del av vårt digitala arv riskerar att gå förlorat om arvingarna inte kommer åt de bilder och dokument som har lagrats till exempel i molntjänster.

Publicerad . Uppdaterad .
skärmglasögon

Virtuella verkligheter kan få dig att må bättre

Forskning visar att virtuella verkligheter kan hjälpa människor att lindra eller bli av med mentala problem såsom fobier och posttraumatisk stress. Teknologin har blivit både rejält billigare och bättre under senare år, men trots det så används den knappt alls inom psykoterapin.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Agenda Uganda: Ett skepp kommer lastat

Bröderna Raphael och Emile från Goma i Kongo har byggt ett skepp. Skeppet är en symbol för Europeiska Unionen och den blåa flaggan med de gula stjärnorna pryder båtens för. The Immigration Ship var ett sätt för dem att få utlopp för sin frustration och sina trauman.

Publicerad .
Metallväktarnas blogg

Metallväktarnas blogg är här - hellkomna

Om du sökte efter en blogg för traditionella sätt att inte odla hallon eller en blogg som handlar om folk som fotar sin mat, sitt kaffe, sina djur och sina barn på café så kom du fel.

Publicerad .
Jufo Peltomaa

Twitterbloggen: Kvotfinnen i Sfp

Det var med tindrande ögon som Sfp i Helsingfors nyligen presenterade sitt senaste tillskott i kandidatbuketten. Med den purfinske rapartisten, naturbloggaren och företagaren Jufo Peltomaa hoppas partiet kunna tränga in i nya väljarsegment.

Publicerad .
 

Lyssna på våra poddar

My Tengström

Myteriet: Försvunna flygplan, konkurs och kramkalas

Varför skulle sökningsoperationen för det försvunna flyget MH370 läggas ned? Så här blir du mer effektiv på ditt jobb. Vad är ett kramkalas? Möt en person som låtit sig kramas av främlingar. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Insulinspruta.

Familjeliv: Diabetes som familjemedlem

Malin och Janne Backlunds son insjuknade i diabetes då han var två. Fyra år senare lever familjen ett aktivt liv som kräver noggrann planering. Hur ser livet ut i en familj där barnet har diabetes? Hur lär man sig leva med sjukdomen? Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Maria Sundblom Lindberg med gäster

Pia med flera: Älskade hatade syskon

Han är som en bror, säger man när någon är riktigt nära. Men om ens syster inte alls vill vara nära och dessutom tycker illa om en, vad ska man göra då? Prästen och familjeterapeuten Ann-Sofi Storbacka och litteraturvetaren Agneta Rahikainen diskuterar med Maria Sundblom Lindberg Ladda ner mp3

Ur arkiven

Jakobstad - en stad som andra

Ywe Jalander tränger djupt in i småstaden Jakobstads hjärta i sin dokumentärfilm från 1968. I en småstad skall alla veta sin plats, t.om. då man kör kvartersrally.

Publicerad .
visselblåsare, ilmiantaja

Jante Redux3

“Du skall inte tro att du är något.” (Jantelagen, paragraf 1.) Småstadslivet beskrivs ofta som idylliskt och lyckligt, men detta är långt ifrån hela sanningen. Arthur Franck och hans team har med Jante redux skapat kortfilmer som på olika sätt behandlar Jantelagen och livet på landsbygden i Svenskfinland.

Publicerad .

Yles nyheter nu via Whatsapp 11

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.