Hoppa till huvudinnehåll
Uuden Musiikin Kilpailu.

UMK 2016 fortsätter

Den andra deltävlingen i UMK drar igång på lördag.

Den andra deltävlingen i UMK drar igång på lördag. Sex nya artister att tävla i en fantastisk direktsändning. Du som tittare får rösta på vem som kommer att gå vidare till finalen. Missa inte festen!

Medvedev talar om nytt kallt krig

Syrien temat vid säkerhetskonferens.

Överenskommelsen om ett eldupphör i Syrien måste backas upp av konkreta handlingar. Ryssland måste omedelbart sätta stopp för sina bombningar i Syrien. Det här är krav som presenteras av många politiker vid den internationella säkerhetskonferensen i München.

6 praktiska appar som förenklar din vardag

Forma mobilen med små knep!

Mobiler är effektiva små datorer som kan hjälpa sin användare i en mängd olika uppgifter. Operativsystemen är dessutom så flexibla att man kan forma dem enligt egen smak och tycke, till exempel i fråga om tangentbord och reklam.

Nooralotta Neziri sprang snabbt i Växjö.

Neziri spräckte VM-gränsen

Nooralotta Neziri fick upp farten under Nordenlandskampen.

Nooralotta Neziri fick upp farten under Nordenkampen. Neziri löpte under kvalgränsen till inomhus-VM i mars.

Transportbranschen vädjar: Rädda våra jobb!

Lagändring kan leda till hårdare konkurrens på vägarna.

Hur ska finländska transportföretag klara sig om utländska långtradare tillåts köra ännu friare i Finland? Både företagarna och facket hoppas att regeringen ska slopa den omtalade lagändringen som kan slå hårt mot de inhemska åkerierna.

Syriska rebeller tänker fortsätta strida

Grupperna kräver ett slut på ryska bombningar.

Ett antal syriska rebellgrupper säger till BBC att de kommer att fortsätta strida eftersom de inte tror att Ryssland kommer att upphöra med sina bombningar som stöder regeringen.

Studentbladets framtid hotad

Pengarna slut, avgörande beslut fattas i april.

Det är möjligt att Nordens äldsta studenttidning Studentbladet lever sin sista vår. Två studentkorporationer har dragit sig ur och det finns inte längre pengar för att ge ut tidningen.

Carpe that fucking diem?

Med åldern kommer självkännedomen, skriver Karin Tötterman.

Karin Tötterman funderar kring hur det känns att åldras, tidens flykt och värdet av att bättre känna sig själv.

Frivilliga samlade snöhögar för vikarna

WWF utlyste bofrid för Saimenvikaren.

Forststyrelsen och frivilliga har samlat ihop 200 snöhögar för saimenvikarna att använda som boplatser. Den milda vintern har lett till att snödrivorna där vikaren bygger bo har smält bort. WWF önskar att man rör sig försiktigt längs Saimens stränder.

Spotlights webbsida

Stort intresse för Spotlight tips

En dag efter lanseringen har Spotlight fått över 50 tips.

En dag efter lanseringen av Spotlights nya projekt redan fått ta emot över 50 tips. Projektet går ut på att göra granskande journalistik utgående från publikens tips.

Gunilla Celvin

Gunilla Celvin: Dina tips blir avgörande när vi gräver

Redaktionschef Celvin skriver varför Spotlight tips behövs.

I en tid där åsikter jämställs med fakta är behovet av undersökande journalistik större än någonsin. Mediebranschens kris förvärrar läget ytterligare. För att motverka den utvecklingen gör Svenska Yle en storsatsning på grävande journalistik - tillsammans med er...

Fiskaren Ove Nysund och Elin

Oves lakrecept

Laken är för många starkt förknippad med julbordet men den är en utmärkt matfisk hela vintern. Den kan verka slemmig och lite skrämmande men köttet är ljust och mört och rommen är en riktig delikatess.

För linnet till din mun

Det är mer estetik och ekologi i tygservietter.

Jag ber min 16-åriga dotter duka bordet. När jag kommer in i matsalen ser jag en vacker vit svan av tyg vid varje tallrik. Det känns som att 1800-talet smugit sig in via hennes unga händer.

Köttbuljong

Köttbuljong har blivit en het ny hälsotrend i USA under namnet bone broth. Vi hävdar att den aldrig varit omodern.

Reflexioner på en båtutställning

Inför båtsäsongen besöker man här en båtutställning.

Inför båtsäsongen besöker man här en båtutställning. Det lönar sig att bibehålla en kritisk inställning till de kommersiella krafterna.

Fritidsbåtar

Fritidsbåtar och vinterförvaring

Att ha en egen fritidsbåt att åka omkring med är mångas varmaste sommardröm. Men båtar kräver regelbunden service och ett ställe för vinterförvaring.

Finländsk forskning visar: Ägget är ingen hjärtmarodör

Ägg ökar inte risken för hjärtinfarkter, enligt forskningen.

Ägg har ett rykte om sig som kolesterolhöjande mat som är dålig för hjärtat. Men det här stämmer inte, enligt finländska forskare. Ägget ökar inte risken för hjärtinfarkt ens om man på grund av sina gener är känslig för kolesterol.

Europa får sitt första undervattensmuseum

Museet finns på 14 meters djup utan kusten.

Det första undervattensmuseet i Europa öppnas inom de närmaste veckorna utanför Lanzarote. Hundratals betongskulpturer som gjorts av den brittiska konstnären Jason deCaires Taylor har placerats på 14 meters djup på havsbottnen utanför turistön.

Veckans diskussioner

Rehula: Inget vin till matbutikerna

Ansvariga ministern vill bibehålla Alkos monopol.

Mataffärerna bör inte heller i framtiden få sälja vin eller starköl. Däremot kunde Alkos öppethållningstider förlängas, föreslår den ansvariga ministern inför förnyandet av alkohollagen.

Lauri Kivinen

Lauri Kivinen: Yle tillhör alla

Yles uppdrag är samhälleligt, inte kommersiellt

Yles public service-uppdrag sätts en gång under lupp (Helsingin Sanomat 4.2) och bra så. Det är viktigt att med jämna mellanrum dra upp riktlinjer för hurdan public service Finland vill ha och behöver, skriver Yles verkställande direktör Lauri Kivinen. Men det kan vara värt att återkalla i minnet hur allt en gång började.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi   Redaktionschef: Cecilia Wikman