avloppsförordningen

Två år till för att fixa avloppet i glesbygden 1

Övergångsperioden för avloppsförordningen förlängs med två år till år 2018. Grahn-Laasonen vill också ha lindringar i förordningen med motiveringen att så många medborgare är missnöjda.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin: Ryssland kan se sig självt i spegeln 8

Enligt Rysslands president Putin har rubelkrisen provocerats av utomstående faktorer, framför allt olje- och gaspriset. Tillräckligt har dock inte gjorts av Ryssland självt de senaste decennierna, medgav han. Se presskonferensen direkt, simultantolkad till engelska.

Publicerad . Uppdaterad .
Lekparken på Åshöjdens förskolas innergård

Förbudet upphävs - förskolebarn får leka på gården

Nu får barnen vid Åshöjdens förskola i Helsingfors igen leka i lekparken på gården utanför. Barnen förbjöds tidigare att leka i lekparken, men nu har aktiebolaget som har hand om gården gett tillstånd till lek.

Publicerad .

Finlandssvenska Viktor vill bli munk 1

Allt färre vill bli munk eller nunna. Tjugoåriga finlandsvenska Viktor Torres Airava är ett undantag. I januari ska han flytta till ett katolskt kloster. Ända sedan han var tretton år gammal har han drömt om att bli munk.

Publicerad .

Åklagaren kräver 13 års fängelse för Aarnio 1

Åklagaren kräver maximalt fängelsestraff på 13 år för Jari Aarnio, tidigare chef för Helsingforspolisens narkotikarotel. Åtalet gäller sex grova narkotikabrott.

Publicerad . Uppdaterad .

Vargjakt kan bli laglig

Jord- och skogsbruksministeriet vill godkänna vargjakt i viss mån, för att skydda såväl vargstammen som de människor som bor i områden med mycket varg. Ministeriet förelår att högst 29 vargar skulle få fällas nästa år.

Publicerad . Uppdaterad .

HS: SDP större än Samlingspartiet 2

De nyaste opinionssiffrorna visar att stödet för Socialdemokraterna nu är högre än stödet för Samlingspartiet. I Helsingin Sanomats mätning får SDP ett stöd på 16,9 procent.

Publicerad .

Svenskfinland

Ann-Maj Malmström i båthallen i Kuggom

Den första och den sista båtbyggaren 1

De sista båtbyggarna från båtbyggarlinjen i Kuggom utexamineras den här höstterminen. För den första kvinnliga båtbyggaren blev det inte en karriär inom branschen.

Publicerad . Uppdaterad .
Ulla Rahkonen och Hanna Backman är med i jämställdhetsarbetsgrupp i Kimitoön

Jämställdhetsfrågor under lupp i Kimitoön 5

Kimitoöns kommun har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta sig an jämställdhetsfrågor i kommunen. Av femhundra anställda är hela fyrahundra kvinnor. I kommunens högsta beslutande organ är könsfördelningen ändå den motsatta.

Publicerad . Uppdaterad .
Närståendevårdare Tora Tarvos i Jakobstad

Närståendevårdare kan få bättre villkor i Jakobstad 1

Alla närståendevårdare som uppfyllt kriterierna för stöd i Jakobstadsregionen har inte fått stöd. Pengarna har inte räckt till men nästa år kanske det blir en ändring i saken.

Publicerad . Uppdaterad .

Julkalendrar

Sport

Kaisa Mäkäräinen vann igen

Blir Mäkäräinen historisk?

I dag fortsätter världskuppen i skidkytte. Kajsa Mäkäräinen jagar sin fjärde raka seger. Om hon klättrar upp på prispallen idag blir hon historisk då hon som första dam varit på pallen i säsongens sex första tävlingar! Damernas sprint kl. 15:15

Publicerad . Uppdaterad .
James Neal i närkamp om pucken.

Första boten för ”dykning” i NHL 1

NHL ska ha ett slut på filmandet. Predatorsspelaren James Neal blir tvungen att böta 2000 dollar för sitt dykande i matchen mot San José.

Publicerad .

Skadad Romar tvingas till lång paus

Alpinåkaren Andreas Romar har skadat sig och tvingas till en fyra veckor lång tävlingspaus. Romar körde på en port under störtloppsträningen i Val Gardena och slog sitt vänstra ben.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Kias bokklubb: Stalker 1

Bokklubben är tillbaka för sista gången i år. Denna gång har vi läst "Stalker" av Kepler. Underhållande men inte särskilt trovärdig är några av intrycken enligt recensenterna medieprofilen Anne Hietanen och programledaren Fredrika Lindholm.

Publicerad .
Hebron-bon Laila Hasan var förväntansfull inför sönernas återkomst.

I väntan på lyckan

Imorgon är dagen som Laila Hasan har väntat på i över ett år. Dagen då familjen är samlad igen. Dagen då hennes äldsta son äntligen släpps ut ur fängelset. Lyssna! Nanette-Marie Forsströms kortdokumentär beskriver en mors oro och längtan på ockuperad palestinsk mark.

Publicerad .
 

Samtal om livet

Åldersdiskriminering och snuttjobb

- Det finns en åldersdiskriminering på arbetsmarknaden idag, säger Lennart Nybergh som är ekonom, 50+ och bosatt i Borgå. Och han tillägger att det kan kännas direkt sårande, eftersom det samtidigt talas så mycket om att arbetskarriärerna ska förlängas

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Vem ska få delta i barnets julfest? 32

Det är julfest i skolan och det är trångt och svettigt. Varje elev fick ha med sig högst två familjemedlemmar, men många struntar i den regeln. Följden blir att alla inte ryms in. Vad göra?

Publicerad . Uppdaterad .

Eva Frantz: Är morianernas kung en rasistisk figur? 27

Inför jul har igen det traditionella Tiernapojat-skådespelet dykt upp på julfester och i köpcenter. Men är det inte lite olustigt med ett blackface mitt i julfirandet?

Publicerad . Uppdaterad .

Den ryska ekonomin på väg mot kollaps 31

Den ryska rubeln har snabbt rasat till nya rekordlåga värden trots centralbankens chockhöjning av styrräntan igår. Enligt placerarna står Moskva inför en tsunami på marknaden.

Publicerad . Uppdaterad .

MOT: S-gruppen struntar i superbakterien MRSA 15

En Prismabutik i Esbo säljer dansk julskinka som innehåller den mot antibiotika resistenta bakterien MRSA. Saken kom fram då Yles granskande program MOT och Spotlight lät testa 25 förpackningar med svinkött från olika matbutiker i huvudstadsregionen.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Annasöga i creppapper.

Julblommor och julgranspynt i Karin Larssons anda

Owe julpyntar med levande blommor och halmdekorationer. För var olika halmdekorationer, riktiga äpplen, pepparkakor och julkarameller viktiga så att barnen fick något ätbart i samband med julgransplundringen på tjugondag knut!

Publicerad . Uppdaterad .
Pulled pork sandwich

Pulled pork sandwich

Världens godaste recept på pulled pork är en favorit som kan tillredas både i ugn och grill. Hemligheten med en god pulled pork är att bryna grisbogen rejält i ugnen på låg värme.

Publicerad . Uppdaterad .
Girlang av återanvänt papper.

Girlanger av kottar och papper

Naturmaterial som dekoration inför jul funkar alltid. Den snabbaste girlangen gör du med grankottar, men snyggt och stämningsfullt blir även girlanger av papper.

Publicerad . Uppdaterad .
Rosenmönster av grönsaker

Tryck rosenmönster med sallad, selleri och kål

Slänger du bort ändan av salladshuvudet? Den kan bli en fantastiskt fin rosenstämpel för många olika ändamål. Tryck egna rosenmönstrade tyger, dukar, presentpapper, tapeter, ja vad som helst!

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Svenska Yles poddar

Lyssna på våra poddar!

Här har vi samlat alla Svenska Yles poddar. Prenumerera, ladda ner, lyssna och njut!

Publicerad . Uppdaterad .
Familjeliv

Familjeliv: Nödkaffe och lågtröskelhjälp

Folkhälsans luciainsamlig går i år till utsatta barnfamiljer - men vem är utsatt? Annika Mäkelä startade nödkaffe på Facebook för att stöda trötta föräldrar. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

En kvinna på en gata i Moskva

Deltid är gift för kvinnans ekonomi 24

Kvinnor ska sluta drömma och i stället sätta undan pengar, anser kvinnlig ekonomijournalist som varnar för fattiga pensionärsdagar.

Publicerad . Uppdaterad .
En skugga mot en vägg

"Det är trendigt att festknarka" 16

Partydrogerna är en del av Helsingfors nattliv och lätta att få tag på på nattklubbarna. Yle Huvudstadsregionen har träffat en helsingforsare som knarkar för att festen ska bli lite roligare.

Publicerad . Uppdaterad .
Vitsvanshjort

Att jaga - för mat eller för nöje? 27

Vad är det som fortfarande driver människan ut i naturen med ett gevär? Att vara du med naturen - eller att känna sin makt att råda över liv och död.

Publicerad . Uppdaterad .
kerstin hindström

Finlands lucia 1952: Lucia ska vara allvar

Den 13 december 1952 tågade en leende, vitklädd ung kvinna iförd ljuskrona ned för trapporna vid Helsingfors domkyrka. Kerstin Hindström, då Klingberg, fick passa sina steg noga för att inte halka i strålkastarljuset på vägen till sin kortege.

Publicerad . Uppdaterad .

#användhjärtat

Närvårdarstuderande vid Axxell umgås med äldre.

Unga och gamla sjöng och tog selfies

De äldre på Raseborgs stads dagverksamhet fick en glad överraskning, då Axxells närvårdarstuderande kom för att sjunga tillsammans med dem. Också en och annan selfie togs efter sångstunden. Se selfiegalleri!

Publicerad . Uppdaterad .
nyhetsskolan deltar i Använd hjärtat

Lucia på servicehemmet i Kyrkslätt

Den 12.12.2014 lussade Winellska skolans femmor för de äldre på servicehemmet i Kyrkslätt. Det här var en gärning i projektet Använd hjärtat, där man vill sprida glädje åt äldre personer som kanske känner sig ensamma och behöver lite uppmuntring i vardagen.

Publicerad .
Veckoslutskommittén.

Glöm inte mommo fast hon glömt dig 1

Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén på Radio X3M har båda jobbat på ett ålderdomshem. De har sett en hel del äldre under deras sista dagar i livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Popbloggen: Årets tyngsta hip hop

Det tar bara en halvtimme innan stora Killer Mike tappar rösten och blir kraxig och hes. Linnea Sjöholm recenserar amerikanska hip hop-duon Run the Jewels konsert i i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .

Dan Eskils musikbar: Alternativa jullåtar

Julen är min favorithögtid. En stor orsak till det är all den schyssta musik som hör till helgen, skriver Dan Eskil Jansson och listar alternativ bjällerklang.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.