"Sluta tala om kvinnans euro"18

Ordföranden för Samlingspartiets unga Susanna Koski anser att det inte finns en kvinnans euro. Löneskillnaderna könen emellan beror enligt henne på att kvinnorna arbetar mindre än männen.

Publicerad .
Caj Stålström, 1931-2014.

Caj Stålström är död

I slutet av september fick vi det tråkiga beskedet att vår tidigare kollega på Sporten Caj Stålström hade gått bort efter en tids sjukdom. Vi minns honom under smeknamnet ”Ståla” som en av de tidiga och stora profilerna inom sport i finlandssvensk radio.

Publicerad .
De svenska socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.

Svenska försvaret får mera pengar

I Sverige har den rödgröna regeringen lagt fram sin första budget. Den innehåller stora satsningar på bland annat skola och äldreomsorg, men också försvaret ska få påökt.

Publicerad .
Tågtidtabell visar förseningar

Alltför många kockar i tåginfosoppan 2

De senaste dagarnas strul med försenade eller till och med helt uteblivna tåg har orsakat stor irritation hos resenärer på kustbanan. Den bristfälliga informationen verkar vara det mest irriterande för tågresenärerna.

Publicerad . Uppdaterad .
Forskaren Mats Utas är expert på Västafrika

”Man tar det på allvar när det drabbar någon i västvärlden”

Forskaren Mats Utas hör till Nordens främsta Västafrikakännare. I en intervju för Svenska Yle berättar han om sin syn på ebolaepidemin, vården av de insjuknade och västvärldens bristande ansvarskänsla.

Publicerad . Uppdaterad .

Brakförlust för Nokia - men affärerna går bra 1

Nätverksbolaget Nokia rapporterar om ordentlig förlust för årets tredje kvartal. Förlusten blev 810 miljoner euro, huvudsakligen på grund av en nedskrivning på värdet av Nokias karttjänster. Den egentliga affärsverksamheten var däremot lönsammare än ifjol.

Publicerad .

Svenskfinland

Diskar på löpande band.

Provanställd efter 30 år på jobbet 4

Efter tiotals år i yrket blir du uppsagd och måste söka ditt jobb igen. Mister semesterdagar och förmåner. I värsta fall sker detta vart tredje eller vart femte år. Det här är verklighet för kökspersonalen i Kronoby kommun.

Publicerad . Uppdaterad .

En av dem är Finlands lucia 4

De tio luciakandidaterna har presenterats för pressen. Det var nervöst för flickorna, för få av dem hade tidigare gett intervjuer - för att inte tala om att sjunga a cappella inför en tv-kamera. Men alla tio klarade det med glans.

Publicerad . Uppdaterad .
Invånarkväll i Helsinge gymnasium i Vanda.

Föräldrar i mellersta Vanda kräver svenskt daghem

Föräldrar i Vanda vill ha ett svenskt daghem i området kring Aviapolis. Det här kom fram under en invånarkväll på onsdag. Det nuvarande läget gör att barn kan tvingas vara över tio timmar på daghem, vilket inte är tillåtet.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Koke gör mål.

Malmö höll ut i 48 minuter

Markus Halstis Malmö FF kunde inte rå på Atletico Madrid under onsdagens Champions League-omgång. Efter en mållös första halvlek öste värdarna in fem fullträffar för att säkra trepoängaren.

Publicerad .
Olli Määttä

Määttä på paradplats när Philadelphia vann

Pittsburgh Penguins och Olli Määttä fick ge sig mot Pennsylvaniarivalen Philadelphia Flyers. Määttä noterades för att ha stått på isen under tre Flyersmål när Philadelphia vann med 5-3.

Publicerad . Uppdaterad .
Teuvo Teräväinen, 2014

Teräväinen öppnade målkontot

Teuvo Teräväinen drämde in säsongens första fullträff då Rockford Ice Hogs och Joel Armias Rochester Americans drabbade samman i AHL. Armia stod för en assist.

Publicerad .

Helsingfors bokmässa

helsingfors bokmässa

Dags för bokmässa i Helsingfors

Mellan den 23 och 26 oktober fylls Mässhallen i Helsingfors av böcker när den 14:e upplagan av bokmässan slår upp sina dörrar. Temaland i år är Italien, men på plats finns givetvis en hel del finlandssvenska och nordiska författare.

Publicerad .
Böcker.

Bokmässan for dummies

Bokmässan har kickat igång i Helsingfors. Bokbloggaren Jessica Andersin hjälper dig att klara av mässvimlet. Hur undviker du svartklädda kulturtanter, vilken dag ska du satsa på och hur lyckas du ta en selfie med Mark Levengood?

Publicerad .

Kultur och nöje

Vad är det som gör en tavla värdefull?

Blir en konstnär populär och eftertraktad om tavlorna har varit utställda på kända gallerier? I Experttimmen på torsdag funderar vi på vilka faktorer som gör en konstnär populär eller en tavla värdefull.

Publicerad .
Bidrag till guggenheim-tävlingen

Välj din Guggenheimfavorit4

Nu går det att se de bidrag som deltar i arkitekttävlingen för ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Bilderna har publicerats i ett digert webbgalleri.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Ny serie: The Norden

Den amerikanska fängelsechefen James Conway besöker ett norskt fängelse.

Norden ur ny synvinkel 19

Vi arbetar alltför lite, och har orimligt mycket semester. Vi tjafsar om töntiga saker som "hen", och behandlar våldtäktsmän och mördare med silkeshandske. Det tycker andra om oss nordbor.

Publicerad . Uppdaterad .
Bitr fängelsedirektör Jan Stromnes, Halden, Norge

Världens mest humana fängelse är nordiskt 5

De intagna spelar bordtennis med fångvaktarna, handlar i fängelsets egna butik, lånar tv-spel i biblioteket och spelar musik i studion. "Jag har väldigt svårt att tro att jag befinner mig i ett fängelse", säger förbryllad amerikansk ex-fängelsedirektör när Yle Fems "The Norden" besöker stället.

Publicerad . Uppdaterad .
Den amerikanska pensionerade fängelsechefen James Conway besöker Halden fengsel i Norge.

The Norden: “Why don´t you just give them the keys?” 3

James Conway is shaking his head in disbelief as he walks through the institution they call ”prison” in Halden in Norway. The Norwegian ultra liberal regime was nothing like what he’s used to.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Tuomioja: Det klokaste jag gjort i livet var att gifta mig

Hur klok ska man vara för att nå framgång? Vilka egenskaper passar t.ex. en framgångsrik politiker? Efter Nio reder ut tillsammans med Erkki Tuomioja vilka val som varit de klokaste i livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: Ubåtslögn rakt i ansiktet

Den svenska överbefälhavaren Göransson sparade inte på krutet när han beskrev den pågående ubåtsjakten. Och den samlade svenska journalistkåren nickade och antecknade.

Publicerad . Uppdaterad .

Park Slope 11215: Politiskt korrekt?

Den som myntade begreppet politiskt korrekt hade knappast de amerikanska valkampanjerna i åtanke. Politiken i USA är nämligen allt annat hövlig då ett val närmar sig.

Publicerad . Uppdaterad .

Bondbloggen: Läidon

Närpesbonden Kalle Svedjebäck skriver om oktober månad. Gula löv, kladd, plöjning, mörka tidiga kvällar och ett sånt där kallt snett regn som inte gör någon glad. Med en relativt dålig skörd från sommaren säger han att han har läidon.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Kuddar med geometriska former

Tygtryck med potatis, penna och pappersrulle

Gör dina egna inredningstyger med egna mönster i valfria färger och geometriska former. En halverad potatis kan skäras och användas som stämpel i bästa 70-80-tals anda.

Publicerad . Uppdaterad .
Blodpudding med bacon och lingon.

Blodpudding

Blodpudding kan vara både frasig och krämig om man serverar den på rätt sätt. Den görs dagen innan och med läckra tillbehör är det här en riktig goding som hör hemma på vardagsmenyn; syrliga äpplen, söt lingonröra och knaperstekt bacon - wow vilken middag!

Publicerad . Uppdaterad .
Freddis råghamburgare

Freddis rågburgare

Fredrik Smulter, regerande världsmästare och världsrekordhållare i bänkpress, bjuder på sin hälsosamma och mättande rågburgare. Smakmässigt är det rödlöken som gör det, säger han, så snåla inte med den!

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

DN: Oscar de la Rentas kreationer

Dagens Nyheter bjuder på en bildspecial med den nyligen bortgågne modeskaparen Oscar de le Rentas storslagna kreationer.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Ida Henrikson

Unkna mansroller och skadlig nostalgi 4

Nostalgi är finländarnas bästa försäljningstrick. Det är också ett stort problem för både konsten i sig och diskussionen kring jämställdhet. Dome Karukoskis film Mielensäpahoittaja, Kverulanten, är ett praktexempel på konservativ gubbhumor som inte bidrar med något annat än dålig stämning.

Publicerad . Uppdaterad .

Arsenik i Östersjön - ingen koll 11

Varje år släpper industrin i Finland ut nästan ett ton arsenik i Östersjön. Det här är helt i sin ordning. Det inte finns inte några begränsningar för arsenik i anläggningarnas miljötillstånd.

Publicerad . Uppdaterad .
Anne Suominen.

Anne Suominen: Vårdreformen i fritt fall 9

Tidtabellen för den stora vårdreformen spricker. Grundlagsproblemen är olösta och Samlingspartiet skapar turbulens kring projektet med nya utspel varje vecka. Nu ställs frågan om någon överhuvudtaget leder partiet.

Publicerad .
Webbsidor som lyfter fram The Norden.

The Norden storsuccé på nätet 6

Trailern för Svenska Yles nya dokumentärserie The Norden har fått ett stort genomslag på nätet. Trailern har setts över 140 000 gånger på Youtube och diskuterats i en mängd olika diskussionsforum.
The Norden på Yle Arenan

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Ordet med Magnus och Nicke

I Magnus Hanséns och Nicke Aldéns första podcast tar de avstamp i ett ord och ser vart det leder dem. Första ordet ut: Mamma. Både Magnus och Nicke har förlorat sina mammor trots att den andras ännu lever. #vkordet
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

"Om Finland går med i Nato, blir ni vår fiende" 43

Enligt den ryska militärexperten Viktor Baranets är ubåtsskandalen i Sverige en påhittad saga. Baranets säger också att Finland och Sverige blir Rysslands fiender om de går med i Nato.

Publicerad . Uppdaterad .

Hornets efterföljare blir rekorddyr vapenaffär 29

Försvaret inleder inom kort utvärderingen av de nya stridsflyg som Finland behöver i framtiden. Köpet av de nya stridsflygen på 2020-talet blir Finlands överlägset dyraste vapenaffär någonsin.

Publicerad . Uppdaterad .

Finland och EU - inget fullständigt äktenskap? 33

Den 16 oktober 1994 gav den finländska folkomröstningen en ja-majoritet på 56,9 % till EU. I Finland ansågs anslutningen vara den största politiska frågan sedan 1940-talet.

Publicerad . Uppdaterad .

Löpning en statussymbol för eliten 26

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.