Ärkebiskop Kari Mäkinen.

Ärkebiskopen: Kyrkan kan avsäga sig vigselrätt8

Ärkebiskop Kari Mäkinen anser att det är möjligt för kyrkan att avsäga sig sin nuvarande vigselrätt, i fall riksdagen godkänner ändringarna i äktenskapslagen. Mäkinen skissar på Facebook upp tre scenarier som kyrkan i framtiden kan välja mellan.

Publicerad .

Christian Vuojärvi: Det kan ske övertramp igen

Händelserna i Ferguson i Missouri befaras öka misstron mellan de svarta och poliskåren i USA. I värsta fall sprider sig kravallerna till andra delar av USA.

Publicerad . Uppdaterad .

Automateld och anarki i Ferguson 2

Polisen som sköt ihjäl en obeväpnad 18-åring i Ferguson i somras kommer inte att åtalas. Beslutet har lett till våldsamma kravaller.

Publicerad . Uppdaterad .
En hamburgare med franska potatisar

Fettlever allt vanligare i Finland

Alkoholen är inte längre den värsta fienden för finländarens lever. Fettlever, som innebär att fetter samlas i levercellerna, är en sjukdom som i värsta fall leder till en obotlig infektion.

Publicerad . Uppdaterad .

Islamism och ondska är inte synonymer

- Det är problematiskt att man ofta bara talar om islamister, trots att det finns flera olika sorters islamism och på olika nivåer, säger Liselott Lindström som är specialiserad på konfliktjournalistik.

Publicerad . Uppdaterad .
Formel 1, 2014

Formel 1 på väg att landstiga i Norden 3

Danska Herning hoppas kunna arrangera en formel 1-deltävling om fyra år. Enligt tidningen Herning Folkeblad kunde F1-cirkusen landa på Jylland säsongen 2018.

Publicerad .
Konst på höjden i Vasa artotek

"Rensa upp i utereklamdjungeln"

- Det ser ganska råddigt ut! Så beskriver Tuija Arina-Sundelin, konstnär och grafiker, de intryck hon får när hon blickar ut över utereklamfloran i sin hemstad Vasa.

Publicerad .

Svenskfinland

Följ med på Flow med oss!

Nya miljökriterier för Helsingforsevenemang

Flowfestivalen och Tall Ships Races har redan gjort framsteg i att ordna miljövänliga evenemang. Nu har Helsingfors stad skärpt sina miljökriterier för stora tillställningar. Att servera vegetarisk mat och rättvisemärkt kaffe blev ändå inte ett krav.

Publicerad . Uppdaterad .
Tomy Karlsson, lokalhistoriker från Hangö.

"En person kan inte ensam sköta Frontmuseet i Lappvik" 3

Det är viktigt att framtiden för Frontmuseet i Lappvik i Hangö tryggas, anser lokalhistorikern Tomy Karlsson. Han hoppas på en lösning där en bredare organisation börjar sköta det privat museet i stället för en person som i dag.

Publicerad . Uppdaterad .

Översvämning i Vasa

En huvudvattenledning brast i korsningen av Vasaesplanaden och Kyrkoesplanaden i Vasa. Läckaget orsakade att vatten strömmade upp på Vasaesplanaden.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Utklassning – Chelsea bjöd på stor show i Tyskland

Schalke har aldrig förlorat med större siffror på hemmaplan, Chelsea har aldrig tagit en klarare seger borta. Londonlagets 5-0-seger i Gelsenkirchen blev en match för Champions Leagues rekordböcker.

Publicerad .
Romans CSKA fick med sig en poäng från hemmamatchen mot AS Roma.

Hoppet lever för Romans CSKA Moskva

CSKA Moskva var ytterst nära att tappa viktiga poäng i hemmamatchen mot AS Roma i grupp E. Tack vare ett sent utjämningsmål så kan den ryska storklubben ännu nå slutspelsskedet.

Publicerad .
Roope Talaja sköt segermålet mot Kärpät.

Talaja avgjorde i Esbo - Lassilas svit bröts i Åbo

Teemu Lassila lyckades inte skriva ett nytt stycke ligahistoria då SaiPas Ville Koho överlistade TPS-målvakten efter knappa 16 minuters spel. Lassila höll sitt mål rent i 230 minuters och 15 sekunder.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Beyoncé dansar på en takterass.

Popbloggen: Beyoncé dansar med selfie stick

Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kerstin Kronvall: De nya ljuden

Det är de nya ljuden som vanligtvis ger mig de starkaste intrycken då jag flyttar. Ljud som först är väldigt tydliga och som jag till en början lägger märke till. Efter en tid hör jag dem inte längre, då har jag blivit hemtam i huset.

Publicerad . Uppdaterad .

Cirkus Familj

Maria Sundblom-Lindberg: "Förälder är en hederstitel" 2

Någon har slarvat med orden. Kallat hennes lillebror för halv. Det fick ett ganska helt hjärta att gå sönder, skriver Maria Sundblom-Lindberg i en kolumn om skilsmässofamiljen och bonusbarn.

Publicerad .
 

Kultur och nöje

Förra sommaren reste Joar, då 8 år genom Polen med sin pappa. De besökte också koncentrationslägret Auschwitz.

Auschwitz tur och retur

”Det var en hemsk och kall stämning. Tyst och faslig”. 10-årige Joar berättar om hur han reste med sin pappa i Polen och besökte koncentrationslägret Auschwitz. I Gungerd Wikholms kortdokumentär den här veckan.

Publicerad . Uppdaterad .
Lilga Kovanko, Sue Lemström, Anna Hultin

Tre ser på vår tid

Radioteatern gav tre författare – Tove Appelgren, Merete Mazzarella och Kjell Lindblad – fria händer och femton minuter var, med uppdrag att skriva om vår tid och vårt samhälle.

Publicerad . Uppdaterad .

#Användhjärtat

Ge ett löfte om att använda hjärtat!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad .
Jennifer Holmberg

Hitta tid för dem som ger dig så mycket

Hurdan är en bra relation mellan en tonåring och mormor, morfar, farmor eller farfar? Är det då man träffas och äter lunch varannan söndag, då man rings och pratar medan man går hem från skolan eller då man ses på julen och öppnar klappar tillsammans?

Publicerad .
Frillan och fammo

Fammo och faffa vet mer än du tror

Vad vet far- och morföräldrar för hemligheter om sina barnbarn? I Frillans och Prillans fall mycket mer än vad de själva trodde.

Publicerad .

Lucia

luciakandidaterna 2014

Sista chansen att rösta på lucia

Fram till den 26.11 pågår luciaomröstningen och den 27.11 kl 12 står det klart vem som får bära luciakronan i år. Insamlingen pågår till årets slut och pengarna går till utsatta familjer.

Publicerad . Uppdaterad .
Catariina Salo redaktör på SvenskaYle.

Catariina Salo: Luciakonceptet bör förändras 3

Det sägs att luciaval inte är en skönhetstävling utan handlar om det viktiga i att sprida värme, ljus och medel till de behövande. Trots det känns röstningsförfarandet mer som en utröstning än en framröstning.

Publicerad . Uppdaterad .
Lucia år 1962

Lucia genom tiderna

En samling klipp från arkivet betraktar luciadagen ur olika vinklar: Barnens lucia, vad sker i luciakulisserna, och får man skämta om lucia? Ta en nostalgitripp in i Svenska Yle:s Arkiv.

 

Långläsning

Asylsökande barn bakom galler 4

Att låsa in flyktingbarn på en sluten enhet lär fortfarande förbli lagligt i Finland trots att regeringen har lovat att förbjuda det. Det strider emot flera grundläggande mänskliga rättigheter. Spotlight har träffat Ferhat Alar. Han har suttit inlåst i månader.

Publicerad . Uppdaterad .
Anu Koivunen, medieforskare, professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet

Granska eller polera

Demokratin är utmanad i dagens medieklimat, anser Anu Koivunen. Politiker och näringslivstoppar sysselsätter mängder av PR-informatörer som sprider sina klienters riktade budskap. Som motvikt krävs stark journalistik. Men allt fler journalister går över till PR-industrin.

Publicerad . Uppdaterad .
Elina Kahla

"Kulturfolket borde inte svika Ryssland" 9

Också kulturrelationerna mellan Finland och Ryssland kan påverkas av Ukrainakrisen. Direktör Elina Kahla på Finlandsinstitutet i S:t Petersburg är bekymrad.

Publicerad .
Frida Lindholm

Frida Lindholm: Bara för att famo är gammal är hon inte enfaldig 7

Jag älskar redan Använd hjärtat-kampanjen, och den har knappt ens börjat. Eller ja, nu i helgen är det kampanjstart. Det är en viktig kampanj för att uppmärksamma äldre som sitter ensamma i sina lägenheter eller i sina byar.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet: AnvändHjärtat, tragedier och det nya tysta språket

Vad handlar AnvändHjärtat om? Vi tar också upp familjetragedin i Kuopio och skjutningen i Cleveland. Emotikoner har blivit ett nytt tyst språk över landsgränser. Hon ska representera miljontals unga européers intressen: Johanna Nyman gästar studion. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Radar: Rättsväsendet inför hårda sparkrav

Tänk dig att du blir utsatt för ett brott, men att det dröjer flera år före ärendet behandlas i någon rättsinstans. Så har det till exempel gått för ett antal äldre damer i huvudstadsregionen, som blivit lurade på pengar av bedragare som påstått sig vara släktingar. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Slarvar också du med bilservicen? 26

Är det länge sedan bilen var på service? Om det drar ut på tiden när bilen borde föras på service eller om du sparar pengar genom att inte utför alla rekommenderade åtgärder är du inte ensam. Allt flera slarvar med bilservicen och det oroar Jouko Sohlberg vid Bilbranschens centralförbund.

Publicerad . Uppdaterad .

Det här är inte en naken kvinna 36

Men vad är det? Svaret är enkelt: Det här är ett konstverk. Och när det är ett konstverk visar det inte verkligheten utan avbildar verkligheten, ger ett sken av verkligheten. Därför är det du ser inte en naken kvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Räsänen har kostat kyrkan miljoner 58

Sedan den uppmärksammade homodebatten 2010 har närmare 50 000 personer skrivit ut sig ur kyrkan som en reaktion på uttalanden av Päivi Räsänen.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.