Ung flicka använder laptop.

Var tredje ung person kan inte använda dator9

Över en tredjedel av de unga kan inte använda dator eller vardagliga nättjänster. Universiteten tvingas ordna grundkurser i datoranvändning på grund av bristande kunskaper. Enligt Utvecklingscentralen för Informationssamhälle, TIEKE, är pratet om "digitalt infödda" en myt.

Publicerad .

En supersolstorm skulle skapa kaos i dagens värld

Forskare varnar för en så kallad supersolstorm som skulle kunna slå ut stora delar av infrastrukturen på jorden. Senaste supersolstorm inträffade för över 150 år sedan och sannolikheten för att en sådan inträffar igen ökar för varje år.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Merituulen koulu i Ingå firade taklagsfest

Eleverna i årskurs fyra, fem och sex uppträdde med sång och dans medan beslutsfattare och byggare fick äta köttsoppa och ostmacka då Ingå firade taklagsfest för nybygget och saneringen av den mögeldrabbade finska lågstadieskolan Merituuli.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Vi blir alla profilerade 3

Betalar du mera för en resa än vad din granne betalar? Svaret beror på hur du är profilerad på nätet. Har du någonsin hört talas om Acxiom, Corelogic, Datalogix, eBureau, ID Analytics, Intelius, PeekYou, Rapleaf, Recorded Future? Du borde känna dem. De känner dig. Det är på grund av dem som du kanske betalar mera för din resa.

Publicerad . Uppdaterad .

Cirkus Familj

Att förlora ett barn

Vad ska man göra när man inget kan göra? Hur tröstar man ett barn som ska dö? Hur tröstar man varandra när det viktigaste försvinner, frågar Maria Sundblom-Lindberg i programserien Cirkus Familj.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: Just nu - skarpa skott och sammandrabbningar

Knappt hade jag kunnat konstatera inför Yle Nyheters kamera hur lugnt allting är här i Hebron förrän helvetet bröt loss igen. I natt sköt israeliska armén ihjäl två palestinska män, som misstänks ha kidnappat och dödat tre israeliska tonåringar i somras.

Kerstin Kronvalls blogg

Rysslandsbloggen: De hemlösa i fabriksvärmen

Fotografen Elena Tjernysjova har dokumenterat livet i staden Norilsk på Tajmyrhalvön. Hennes bilder gav mig en nostalgisk kick men gjorde mig också lite upprörd. Tänk att inget ser ut att ha ändrats på tio år!

Publicerad . Uppdaterad .
Redaktör Pekka Palmgren.

Grävbloggen: Oy Finlands Säkerhet Ab #3

Nya frågor uppstår: varför ska det nya aktiebolaget ha monopol? Det handlar om att det måste finnas ett säkert nät för landets högsta ledning, militären, polisen och räddningsverken vid en allvarlig kris.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Johan Lindholm: Skarpa minnen från Syndalen 9

Kommer jag att klara armén med livet i behåll? Det tänkte jag ofta under min tid vid Nylands Brigad. Fram tills nu hade det bara varit en retorisk fråga.

Publicerad .

Sport

vasa sport 2014

Sport slaktade Blues 1

Vasa Sport låg under men 0-1 efter den första perioden mot Blues men vände matchen totalt i den andra. Slutsiffrorna skrevs 6-2 och Sport kunde fira säsongens andra seger i ishockeyligan.

Publicerad . Uppdaterad .
Niklas Hagman Jokerit

Jokerit första gången utan poäng i KHL

Trots Niklas Hagmans grymma form åkte Jokerit på sin första förlust under ordinarie speltid i KHL. Hagman gjorde 2+1 men HK Vitjaz var ändå bättre med 4-3.

Publicerad .
Tero Tiitu, november 2010

"Skitmisstag" av Falun - Tiitu får inte spela

Tero Tiitu får inte delta i innebandyns Champions Cup på grund av att hans klubb Falun klåpat med hans registrering. Turneringen är innebandyns motsvarighet till Champions League.

Publicerad .

Kultur och nöje

Alfred Backa utklädd till Cornelis Vreeswijk.

Att försöka skriva en Cornelis Vreeswijk-sång

Cornelis hade ständigt en briljant analys av sin samtid. Han var till och med före sin tid ibland. Men inte så pass långt före sin tid att han tog upp hen-debatten innan den ens uppstod. Därför gör Alfred Backa ett försök att postumt göra en Vreeswijk-sång om just detta.

Publicerad . Uppdaterad .
Nationaloperans föreställning av Utopia

Från glasskärvor till utopier om en annan kontinent

Färgrann fest i modern dans var det på Nationaloperan när Robbins-Godani-Horecná hade Finlandspremiär. Kvällens höjdpunkt blev absolut uruppförandet av Natália Horecnás Utopia of Another Continent, själfull dansteater när den är som bäst.

Publicerad . Uppdaterad .
Kaffekvarnen med Mårten mellan melodierna från 1995

Tjugo år med "mossig musik" i etern

Kaffekvarnen, fyller 20 år på onsdag. - Jag hade aldrig trott att Kaffekvarnen skulle bli så här populärt och långlivat program. Ingen annan trodde det heller. Vem skulle lyssna på sådan mossig musik! säger Mårten Holm.

Publicerad . Uppdaterad .
God jul bli så klart maukas pyörä i Google Translate.

Om allt var på dålig finska 1

Här i Finland är det inte ovanligt att man ser skyltar och meddelanden skrivna på riktigt dålig svenska, men nu har Korsnäs kommun jämnat ut det hela lite grann. De har nämligen lyckats publicera en finsk text som är översatt med Google translate. Hur skulle det sett ut om det här inte var första gången?

Publicerad . Uppdaterad .

Kärlek & Anarki

Bild från filmen Metalhead.

Regissörens metalldröm blev sann

Ta en del utanförskap, en tragedi, några delar kargt landskap och en hel del metallmusik, då får du isländska Ragnar Bragasons film Metalhead.

Publicerad . Uppdaterad .
Sheffieldgruppen Pulp på scenen.

Kärlek & Anarki goes rock: Nick Cave och Pulp

Rockmusiker är allt oftare temat för dokumentärfilmer som handlar om mycket mer än bara musiken. Under årets filmfestival handlar det bland annat om Nick Cave och Pulp.

Publicerad . Uppdaterad .
2 päivää yksi yö

Kärlek & anarki: Nyasketism och tysk humor

Kan sju miljoner tyskar ha fel? Och finns det en nyasketisk filmgenre? Tomas Jansson kommenterar filmer från festivalen Kärlek & anarki.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Rawkaka av blåbär

Raw blåbärskaka

Alexandra och Anne bakar en smaskig blåbärspaj utan socker, spannmål, mjölkprodukter och uppvärmning, men med blåbär, nötter och dadlar. Resultatet blev en himmelskt god kaka.

Publicerad . Uppdaterad .
marco bjurströms bravurrätt

Halloumi- och spenatröra

Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.

Publicerad . Uppdaterad .
Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Christoffer fotograferar Anne.

Christoffer Relander på Strömsö

Google har varit hans stora läromästare och idag är han en internationellt erkänd fotograf. Ekenäsbon Christoffer Relander tar tidlösa och stilfulla bilder som leker med betraktarens fantasi.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Andra medier

ÅU: HBL:s journalister gjorde debatten en björntjänst

Det ligger nåt paradoxalt över HBL:s fackklubbs förklaring till varför den uppmanade medlemmar att inte delta i Publicistförbundets debatt. Man kunde ha tänkt sig, att om KSF-tidningarnas reform rubbar det finlandssvenska samhället i grunden så är journalisternas högljudda medverkan än mer viktig.

DN: Forskare: Goda vanor kan rädda männens liv

Fyra av fem hjärtinfarkter hos män kan undvikas om man äter hälsosam mat, rör på sig, har koll på midjemåttet, dricker måttligt med alkohol och inte röker. Det är bättre att följa ett par av de goda vanorna än ingen alls.

The Telegraph: Underrättelsetjänst anställer dyslektiker

Den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ har anställt över 100 personer med dyslexi och dyspraxi. De sägs ha egenskaper som kan vara till nytta när det gäller att upptäcka utländskt spionage.

Publicerad . Uppdaterad .

Öva till studenten på Vetamix!

Läs på inför höstens skrivningar på Abimix, med tidigare material från alla ämnen i studentskrivningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

syrier, flyktingar

”De är inte siffror, de är människor” 31

En lever i grannlandet som andra klassens medborgare, en annan har riskerat sitt liv och gömmer sig i Europa som en brottsling. Den tredje har fått en osannolik lottovinst och kunnat resa lagligt till Finland där en bostad väntar. De är alla syriska flyktingar. Tre liv, tre öden.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin har polsk dubbelgångare 1

I sydvästra Polen bor en man som är så förväxlande lik Rysslands president så att folk på gatan stannar och vänder sig om och tittar. Se video på Putins polska dubbelgångare.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 12

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Tisdagspodden

Anarkister i Helsingfors, Sverige som alltid är bättre än Finland och Emma Watsons tal om jämställdhet. Bland annat det här får du höra mera om i dagens podd.
Ladda ner mp3

Familjeliv: Vad ska vi lära oss i skolan?

Läraren Maarit Korhonen att vi borde koncentrera oss på att hitta barnens passion. Professor Alf Rehn anser att skolan dödar kreativiteten. Enligt Professor Esko Valtaoja är det största problemet att eleverna är olyckliga.
Ladda ner mp3

Eva och Pöll: Busshångel undanbedes

Eva har äcklats på bussen och fnittrat på gymet. Pöll och en handfull andra Yle-medarbetare har varit med om en så läskig flygresa att det där med samarbetsförhandlingar nästan löstes på naturlig väg.
Ladda ner mp3

Veckans diskussioner

Vem ska väja - cykeln eller bilen? 34

Helsingforspolisen satte ut åtta olika trafikscenarier på sin Facebooksida, och allmänheten fick ta ställning till hur de skulle agera i situationerna. Svaren var förbluffande.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.