Gazakriget i full gång igen2

Minst elva palestinier har dödats och ett 70-tal skadats på Gazaremsan sedan Gazakriget blossade upp igen på tisdagen. Bland dödsoffren finns hustrun och sonen till ledaren för Hamas väpnade gren, Mohammed Deif.

Publicerad .
Google maps

Google ser dig - ruskigt eller behändigt?

Hör du till dem som fick skrämselhicka av nyheten att Google har kartlagt hur du rört dig, och kan rita ut alltsammans på en karta? Lugn, det här är egentligen bra grej, säger Radiohusets expert.

Publicerad .
Jägare Mattias Kanckos vid Sandsundsfjärden.

Slutjagat för 100 000 andjägare? 26

Andjakten inleds vid middagstid i dag. Men årets jakt kan vara en av de sista. Så gott som all jakt kommer nämligen att förbjudas på statsägda naturskyddsområden. Enbart i Österbotten handlar det om cirka 20 000 hektar mark.

Publicerad . Uppdaterad .
journalisten james foley

IS avrättade journalist på video 6

Den radikala jihadistiska organisationen IS har publicerat en video där de säger sig avrätta den amerikanska journalisten James Foley genom halshuggning.

Publicerad . Uppdaterad .

General Hägglund: ”Inga sympatier för Ukraina” 20

Medan hela världen håller andan och väntar på hur krisen i Ukraina skall utvecklas tar försvarsmaktens tidigare kommendör Gustav Hägglund det hela med ro. Han kallar krisen en storm i ett vattenglas.

Publicerad . Uppdaterad .

Finansminister Rinne: Ekonomin försämras

Finansministeriets nästa ekonomiska prognos är att vänta i mitten av september, men finansminister Antti Rinne (SDP) har fått ta del av förhandsuppgifter och det ser mörkt ut.

Publicerad .

Svenskfinland

halka

Två halkningsolyckor kostade staden nästan 40 000 euro

Det är inte billigt att låta bli att underhålla övergångsställen då det är kallt och det finns risk för halka. På tisdagen godkändes två ersättningar på sammanlagt 38 893,02 euro som Helsingfors stad tvingas betala.

Publicerad . Uppdaterad .
dörr

"Rätt att vänta på utredningarna"

Sibbos social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko tycker att Kårkulla gör rätt i att vänta tills utredningarna blir klara innan de vidtar några åtgärder.

Publicerad . Uppdaterad .
Samer, Eva-Maria Emet och Maria Nyman tar emot de syriska flyktingarna.

Jakobstadsregionen gör sig redo ta emot syrier

I början av september anländer drygt femtio syriska kvotflyktingar till Jakobtadsnejden och Nykarleby. Trakten gör sig redo genom att ordna med vänfamiljer, skolgång och gardiner.

Publicerad . Uppdaterad .
Släckningsarbete vid en brand på Magasingatan i Ekenäs.

Blixt antände hus i Panike, Replot

En brand i ett hus på Panikevägen på Replot i Korsholm orsakade en stor utryckning på tisdagskvällen. Det obebodda huset totalförstördes. Ingen person kom till skada.

Publicerad . Uppdaterad .

Terrorgruppen IS

Bara ett enat Irak kan bekämpa islamisterna

Krisen i Irak hotar att splittra landet permanent enligt etniska gränser, menar experter Svenska Yle har talat med. De är ändå eniga om att irakierna ännu kan rädda landet. Nyckeln för kampen mot terrorgruppen IS är försoning, då Iraks framtid hänger på landets minoriteter.

Publicerad . Uppdaterad .
Yle Nyheter: Terrorgruppen IS sprider skräck i Syrien

Yle Nyheter: Terrorgruppen IS sprider skräck i Syrien

4 min 52 s
Spela upp klipp på Arenan: Yle Nyheter: Terrorgruppen IS sprider skräck i Syrien

Syrier i Finland: "Terrorgruppen IS är Assads plan" 5

Den islamiska terrorgruppen IS har tagit över familjen al Gayals hemstad i Syrien. Själva har de flyttat till Grankulla i Finland. Sara, som är åtta år, visar upp en bild som hon har målat. Den föreställer pojkar med kulhål i bröstet.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Matti Mattsson, VM 2013

Mattsson till semifinal

Matti Mattsson tog sig till semifinal på 200 meter bröstsim. Mattsson simmade i mål som femma i sitt försöksheat på tiden 2.12,75. Även Mimosa Jallow tog sig vidare på 100 meter ryggsim.

Publicerad . Uppdaterad .
Noora Laukkanen i OS 2012

Damerna utslagna på 200 meter medley

Varken Hilla Kortetjärvi, Noora Laukkanen eller Tanja Kylliäinen lyckades ta sig vidare från försöken på 200 meter medley i EM i Berlin. Närmast var Noora Laukkanen.

Publicerad . Uppdaterad .
Leo-Pekka Tähti, 2008

Finland fick flera guld i handikapp-EM 1

Finland fick en fin start på handikapp-EM i friidrott i Swansea. Leo-Pekka Tähti, Henry Manni och Toni Piispanen tog alla tre guldmedaljer.

Publicerad . Uppdaterad .

Familjeliv

Matilda Hemnell: Mjuka metoder var lösningen13

Tvåbarnsmamman Matilda Hemnell använde sig av hot, straff och mutor i barnuppfostran - de klassiska hårda metoderna. Det var mycket skrik, utbrott och dålig stämning hemma. När hon bytte strategi förändrades vardagen. Grälen minskade och både barn och föräldrar blev nöjdare.

Publicerad .
Peter Fahllund är redaktör och arbetar för Svenska Yle

Peter Fahllund: På tu man hand igen1

Så är det dags också för oss, min fru och jag, att med näsduken i hand vinka farväl till vår son som flyttar till egen liten lägenhet. Men ... är vi redo? Han är ju vårt enda barn och mycket har förstås kretsat kring honom i många år.

Publicerad .

Kultur och nöje

Sommarsandaler, solglasögon och solkräm och en hög på gräsmattan

Musiken som tar dig tillbaka till sommaren

Hösten överraskade oss. Som tröst samlade Claudia från Supernova in lyssnarnas bästa sommarlåtar. Vi gjorde en spellista av dem. Tryck igång musiken och dröm dig till varmare tider.

Publicerad . Uppdaterad .
Finlandssvenska bloggare

En ny knutpunkt för finlandssvenska bloggare 1

Läser du bloggar? Skulle du villa hitta nya bloggar att följa men tycker att det är svårt att hitta dem i den stora massan? Då kanske den nygrundade gruppen Finlandsvenska bloggare kunde vara något för dig?

Publicerad .
Memories for Life med Meeting the Odyssey

Meeting the Odyssey når Helsingfors

I sommar har teaterprojektet Meeting the Odyssey seglat omkring i Östersjön och på lördag når galeasen Hoppet Helsingfors för premiärer på projektets två turnépjäser, Memories for Life och Waiting for the Rain.

Publicerad . Uppdaterad .
Thomas Lundin och Calle Pettersson reser Europa runt med hjälp av frågor och schlager.

Klarar du Europa på en schlager? 3

Thomas Lundin gör comeback med ett eget program i Yle Fem. I frågesporten "På resande not" tävlar finlandssvenska kändisar mot varandra i Europakunskap. Eftersom Thomas är med, och dessutom Calle Petterson, bygger det hela på schlager.

Färska blogginlägg

Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos

Hornsgatan 66: Världens bästa skitskola?

"Världens bästa skitskola", "Besluten som sänkte den svenska skolan" och "Den sämsta skolan har fått det allt svårare". Det här är ett plock ur ett oändligt antal medierubriker om skolan i Sverige.

Publicerad . Uppdaterad .
Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: Hebrons hemliga kvinnor

"I Hebron kallar vi oss för den mest konservativa staden på Västbanken - och det med stolthet! ” konstaterade en ung man som hör till våra lokala kontakter häromdagen. Och visst verkar han ha rätt på många sätt.

Publicerad . Uppdaterad .
Två löpare med solen i bakgrunden.

Triathlonbloggen: Varför tränar du så mycket Stig?

Det var grannens sjuåring som ställde mig frågan när jag kom hem efter en svettig löprunda. Jag måste duscha, svarade jag undvikande. Jag tog god tid på mig i duschen och funderade varför håller jag på med detta? Varför?

Publicerad .

Mat och hälsa

maskrosor

Ätbara blommor - vilda och odlade

I den här artikeln listar vi de flesta ätbara blommor och växter som kan odlas, köpas eller som växter vilt i naturen. Ätbara blommor används oftast i sallader, som dekoration eller som krydda.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingela West lagar hälsosamt morgonmål åt Kraft

Grön smoothie ger morgonenergi

Ingela West är kommunikationsproffs och försöker balansera det intensiva arbetet framför datorn med en hälsosam livsstil. Hälsoprogrammet Kraft spelade ett program om hälsohets i hennes kök där hon bjöd på sund frukost med gröt på chiafrön en salladssmoothie.

Publicerad . Uppdaterad .
Mitt triathlon

Svett och glädjetårar inför triathlon

I sex månader har de tränat inför sitt slutmål och på lördag är det dags för ett riktigt uthållighetstest. I Yle Fems nya program ”Mitt triathlon” följer tv-tittarna med fyra deltagares väg till slutmålet.

Publicerad . Uppdaterad .
Glasburk med saltgurka, frilandsgurkor och dill.

Sommarmat med Morgonöppet- Spara sommaren på burk

Det går att spara små bitar av sommaren för att ta fram dem när höstrugget känns som tyngst. Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet tipsar om hur man lägger in, saftar och syltar.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Lyssna på våra poddar

Aktuellt 17

Aktuellt 17, tisdag 19.8

I östra Ukraina fortsätter striderna, samtidigt som informationskriget fortsätter att förvirra. Antti Kuronen är på plats i Donetsk. Här hemma bjuder partiernas sommarmöten på politiska utspel. På tisdagen stod de Gröna, Samlingspartiet och Vänsterförbundet i tur.

kia svaetichin,

Myteriet

I dag är dagen då vi överskridit naturens budget. Resten av året lever vi över våra tillgångar. Abortdiskussionen går brännhet på Irland. I fjol kom en liten justering i lagen, som gjorde abortlagen lite mindre sträng mot kvinnorna. Lukas Renlund berättar om sin fotokonstutställning "Steal My Photograph!".

Slaget efter tolv

Regeringen har beslutat att skära i mammors rätt till hemvårdsstöd för att förbättra jämställdheten. Reformen verkar ändå kosta mer än den sparar och många mammor blir arbetslösa efter sin ledighet. Slaget efter tolv frågar om reformen är lyckad.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Mannerheimparodi sprider sig som en löpeld 55

Filmfestivalen Kärlek och Anarki har släppt en trailer för årets festival, och den har genast blivit en succé på nätet. Flera prominenta finlandssvenska skådespelare medverkar i trailern där marskalk Mannerheim får höra om filmfestivalen.

Publicerad . Uppdaterad .

Skatteregler skrämmer bort solenergiproducenter 26

Intresset för att producera solenergi verkar ha minskat efter att tullen i våras preciserade skattereglerna. Enligt tullens tolkning av energiskattelagen måste man i praktiken betala skatt på solenergi även om man bara producerar energin för eget bruk.

Publicerad . Uppdaterad .

Skolan ger en negativ bild av Afrika 23

Det finns många lärare som har en gammaldags syn på vad Afrika är, säger Fred Dervin, professor i mångkulturell utbildning vid Helsingfors universitet.

Publicerad . Uppdaterad .

Förlossningar bara vid stora sjukhus redan nästa år 21

Social- och hälsovårdsministeriet vill centralisera förlossningarna redan nästa år. Alla förlossningssjukhus måste dessutom i fortsättningen kunna genomföra kejsarsnitt dygnet runt.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Sportbladet: 22-åring ny tränare i United

Den rullstolsburne 22-åringen Sohail Rehman är Manchester Uniteds nyaste tränare. Han tränar tonåringar som provspelar för klubben och ska besöka skolor för att träna barn å Uniteds vägnar, skriver Sportbladet.

SvD: Eldrivna plan ett våghalsigt språng

Men det var ett litet vit- och blåmålat plan som drog de flesta av blickarna till sig under flygmässan i Farnborough. Planet är ett nyutvecklat eldrivet plan som kan hålla sig i luften i en timme med två personer ombord, skriver SvD.

Redaktionen tipsar

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, regn

Ostadigt

Det är ostadigt i hela landet i dag. Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.