Spotlight Trailer: Barn bakom galler

Spotlight Trailer: Barn bakom galler

1 min 13 s
Spela upp klipp på Arenan: Spotlight Trailer: Barn bakom galler

Asylsökande barn bakom galler4

Att låsa in flyktingbarn på en sluten enhet lär fortfarande förbli lagligt i Finland trots att regeringen har lovat att förbjuda det. Att låsa in asylsökande minderåriga strider emot flera grundläggande mänskliga rättigheter. Spotlight har träffat Ferhat Alar. Han har suttit inlåst i månader. Läs också Elin von Wright: Hur skulle du vilja bli behandlad som flykting?

Publicerad .
Lewis Hamilton vann mästerskapet 2014.

Lewis Hamilton världsmästare för andra gången

Det var upplagt för en dramatisk sista Formel 1-deltävling i Abu Dhabi där Lewis Hamilton och Nico Rosberg skulle göra upp om världsmästerskapet. Avgörandet kom att se dagsljus redan under det första varvet då Hamilton körde om Rosberg direkt i starten.

Publicerad .
Iranska studenter visar sitt stöd för Irans kärnprogram i Teheran.

Kärnförhandlingar med Iran går trögt

Förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram verkar inte framskrida. Ett avtal borde nås senast imorgon, men Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier antydde i en tv-intervju på söndag kväll att tidsfristen måste förlängas

Publicerad . Uppdaterad .
En mamma misstänks ha dräpt sina två barn i Kuopio.

Dråpmisstänkta mamman i Kuopio anhållen

Två döda barn hittades i en bostad i Kuopio på lördag kväll. Barnens mamma hade själv kallat polisen till bostaden och greps på plats.

Publicerad . Uppdaterad .

Valar imponerar i Nordnorge 1

Valar lockar människor till fjordstränderna i Norge. I Tromsø vallfärdar människorna ner till Kaldfjord för att se späckhuggare och knölvalar som söker sig till Nordnorge i jakt på föda. Se bildspel och video!

Publicerad .

Traditionella julbasarer lockar många

Med en månad kvar till julen börjar julmarknadssäsongen komma i gång. Trots att vi annars både handlar och umgås allt mer på nätet, så lockar de traditionella julbasarerna fortsättningsvis mycket folk.

Publicerad .

Använd hjärtat

Frida Lindholm: Bara för att famo är gammal är hon inte enfaldig 3

Jag älskar redan Använd hjärtat-kampanjen, och den har knappt ens börjat. Eller ja, nu i helgen är det kampanjstart. Det är en viktig kampanj för att uppmärksamma äldre som sitter ensamma i sina lägenheter eller i sina byar.

Publicerad . Uppdaterad .

Ge ett löfte om att använda hjärtat!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad .

Svenskfinland

Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus

Hjärtkirurgins öde avgörs - igen 3

På måndag besluter Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige om hjärtkirurgins vara eller icke vara. Det här efter många turer där den senaste är att styrelsen föreslår att den läggs ner.

Publicerad . Uppdaterad .

SFP har tolv namn klara 2

Nu har SFP tolv kandidater i Österbotten. Kandidaterna bekräftades på lördagens kretsmöte. Man ska ännu vaska fram fyra till.

Publicerad . Uppdaterad .

"Bäst att köpa så lite som möjligt" 2

Även om man köper alla sina saker på loppis, så gäller det att noga fundera om man verkligen behöver dem. Det säger Maria Thun-Ström, som nästan enbart köper begagnade saker och kläder.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Vad minns du av den älskade skolgymnastiken? 1

"Det bästa skolämnet". "Blev alltid vald som sista". "Det var alltid dans". "Det var det enda jag var bra på". "Jag fick trauman av skolgymnastiken". Dela med dig av dina minnen från skolgymnastiken!

Publicerad .
Schweiz och Roger Federer firar.

Första titeln för Federer och Schweiz

Han hade vunnit nästan allt som går att vinna inom herrtennisen, men nu kan Roger Federer från Schweiz också titulera sig själv Davis Cup-vinnare. Detta efter en övertygande 3-0 seger mot fransmannen Richard Gasquet.

Publicerad .
Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen

Guldduo i topp: Niskanen vassare i Rovaniemi

Vid OS i Sotji åkte Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi tillsammans hem ett OS-guld för Finland i februari. I Rovaniemi på söndagen gick männen en duell om segern där den yngre av de två visade sig vara vassare.

Publicerad .

Rivet ur arkivet

Rivet ur arkivet: Hästen

”Seg och uthållig som sin husbonde”, ”modig och tapper liksom våra pojkar” - så beskrivs den finska hästen i en tid då hästar är en del av det agrara Finlands vardag. Hästen och mannen delar länge samma identitet, och liv.

Publicerad .
En häst drar en släde med soldater i vinterkriget.

Rivet ur arkivet: Hästen i kriget1

För 75 år sedan fylls vägar, gator och tåg inte bara av unga män på väg mot fronten – utan också av hästar. Under den stora reservövningen hösten 1939, som de facto är en regelrätt mobilisering, genomförs också en omfattande utskrivning av civila hästar.

Publicerad .
En blond flicka står vid sidan och håller en vit häst.

Om flickor och hästar1

Känslan i maggropen. Den gjorde sig påmind redan på förmiddagen. Växte sig starkare under dagen. Hindrade makaronilådan från att lämna tallriken.

Publicerad .

Mat och fritid

Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller

Gädda med kantareller och västerbottensost

Gädda är en elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. I t ex Frankrike och Tyskland anses gäddan vara en verklig gourmetfisk. Här kommer vår version på gourmetgädda. En kombination av fiskfilé med färsröra mellan som vi smaksätter med kantareller och smakrik ost.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims återanvända klädskåp

Återanvänd ett 80-tals klädskåp

Förr eller senare börjar möblemanget kännas litet gammalt, men istället för att slänga bort skåp, bord, stolar eller sängar kan man låta fantasin dansa ett varv över dem och förvandla dem till något fint. Här tar sig Jim an ett gammalt klädskåp, men i artikeln finns också länkar till andra finurliga förvandlingar.

Publicerad . Uppdaterad .
Lusthuset är upplyst i höstmörkret.

Utebelysning i trädgården

Novembermörkret kan kännas väldigt deprimerande, speciellt om marken är bar. Dagarna blir bara kortare dagsljuset ett suddigt dis. Nu är det dags att pigga upp sig själv, grannarna och trädgården med litet belysning.

Publicerad . Uppdaterad .
Lees brödkorg i rotting.

Fläta korg i rotting

Att fläta en egen korg är inte alls så svårt som det kan verka. Så här gör du lätt t ex en egen brödkorg att ha på frukostbordet hemma eller ge bort i present.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Fortsatt oro för Frontmuseet i Lappvik 2

Frontmuseet i Lappvik i Hangö kan ses som ett av regionens viktigaste museer, trots att det är ett privat museum. Nästa sommars utställningar planeras som bäst, samtidigt som det redan tidigare har funnits en oro för museets framtid.

Publicerad .

Efter Nio

muluken cederborg

Cederborg: "Mitt liv består av många pusselbitar"

I januari 1986 lyfte ett flygplan från Etiopien med slutdestinationen Finland. Ombord fanns en sexårig flicka. En flicka som lämnade bakom sig allt hon visste om livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Lars Backström är en skolfarfar

Eleverna spelar korgboll på skolgården. En av eleverna ser ut att ha ett lugn som de andra saknar. Det är inte heller en elev – det är skolfarfarn Lars Backström.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Långläsning

Gurli Nurmi sitter i sin favoritfåtölj där hon brukar läsa

Ibland blir det lite för tungt att vara ensam 4

Jag känner att jag bara är till besvär för andra. Det blir så, vet du. Så säger 83-åriga Gurli Nurmi I Karis. Hon har haft ett händelserikt yrkes- och privatliv, men diverse krämpor har satt stopp för det mesta vad gäller socialt umgänge.

Publicerad . Uppdaterad .
Frillan och Prillan snackade med Fredi Lundén.

Att vara farsa till en tonårsidol

I en exklusiv intervju berättar Fredi Lunden, Isac Elliots pappa, om livet när ens barn blir kändis. Hur hanterar man det hela och hur mycket har Fredi varit tvungen att offra för sin sons karriär?

Publicerad . Uppdaterad .
Spotify-grundaren Martin Lorentzon vid Slush i Helsingfors 2014

Spotify utmanas och kritiseras 3

De amerikanska it-jättarna Google och Apple utmanar Spotify inom musikbranschen. Samtidigt kritiserar artisterna tjänsterna för snåla kompensationer. Spotify tar läget med ro.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: Varför använder Yle ordet ”pakkoruotsi”?

Man kan med fog fråga varför man på finska Yle konsekvent använder termen ”pakkoruotsi”. Det är under inga omständigheter en neutral term, skriver Mattias Fagerholm i Twitterbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

Ingemo Lindroos: Korrespondentlivet som trebarnsmamma

Yles Nordenkorrespondent skriver om hur man får ett nyhetsjobb att gå ihop med föräldramöten, läggdagstider, gnälliga färder till mataffären, förande och hämtande på dagis och fritids, hobbyer, och inte minst, barnens omväxlande humör?

Publicerad .
Dan Eskils Musikbar.

Dan Eskil: Du är aldrig för gammal för rock'n'roll

Det finns en sak som irriterar mig när man talar om musik och det är när vissa personer hävdar att man vid en viss ålder skall gilla en viss sorts musik, skriver Dan Eskil Jansson.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Veckans diskussioner

Det här är inte en naken kvinna 36

Men vad är det? Svaret är enkelt: Det här är ett konstverk. Och när det är ett konstverk visar det inte verkligheten utan avbildar verkligheten, ger ett sken av verkligheten. Därför är det du ser inte en naken kvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Räsänen har kostat kyrkan miljoner 56

Sedan den uppmärksammade homodebatten 2010 har närmare 50 000 personer skrivit ut sig ur kyrkan som en reaktion på uttalanden av Päivi Räsänen.

Publicerad . Uppdaterad .

”Det är okej att kolla barnets mobiltelefon” 17

Hur mycket ska man granska och kontrollera sitt barn för att vara säker på att allt är okej? Förälder ska vara jobbig och påträngande, men samtidigt ge barnet utrymme och visa respekt, säger Jannika Elfving som är specialungdomsarbetare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.