Françoise Bettencourt-Meyers.

Makt, pengar och manipulation i fokus vid rättegång

En mycket speciell rättegång inleddes under tisdagen i franska Bordeaux. Den berör en av världens rikaste personer, Liliane Bettencourt, arvtagerska till skönhetsmärket L'Oréal. Tio män är misstänkta för att ha lurat till sig stora summor pengar av henne.

Publicerad . Uppdaterad .
En lapp där det står: Ert sex stör mig!!!! H. Arg

Kan du vräkas för högljutt sex? 3

Har din granne högljutt sex mitt på natten? Får du arga lappar genom postluckan? Hur mycket ljud får du ha på din fest om du förvarnar dina grannar om det? Juristen Marina Furuhjelm svarar på våra frågor om grannsämjan.

Publicerad . Uppdaterad .

Advertorials – smygreklam eller ett fräscht nytt grepp? 3

Annonsartiklar, s.k. advertorials, blir allt vanligare i de finlandssvenska dagstidningarna. Ofta gäller det att vara alert för att se skillnad på redaktionellt material och textannons. Vad tycker du om fenomenet?

Publicerad .

Färre insjuknade i TBE på Åland

Åland uppvisar, som väntat, en tydligt sjunkande trend i antalet diagnostiserade TBE-insjuknanden sedan vaccinationsprogrammet mot TBE infördes år 2006. Det här visar en färsk rapport av Ålands landskapsregering.

Publicerad . Uppdaterad .

Auschwitz 70 år

70 år sedan Auschwitz befriades 4

I dag har det gått 70 år sedan befrielsen av Auschwitz - det största förintelselägret i Nazityskland. Över en miljon människor dog i lägret.

Publicerad .

Farmor räddade honom undan Auschwitz6

Det har idag gått exakt 70 år sedan befrielsen av koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Man minns idag befrielsen på olika håll runtom i världen. Vi har träffat Siegfried Heilig, vars hela liv har präglats av Förintelsen och Auschwitz.

Publicerad .
seriekaraktär

Anka mot nazism10

Finns det något farligare än en människa med en mission? Den frågan ställde James T Worthingworth 1873 och återfinns den i Charlie Christensens senaste Arne Anka -album, Dagbok från Svitjod.

Publicerad .

Svenskfinland

Hurstis mathjälp får fortsätta

I dag på tisdagen beviljade Helsingfors stad understöd till organisationen Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö trots att ansökan ursprungligen inte behandlades på grund av försening. Verksamhetsledare Heikki Hursti är tacksam över beslutet.

Publicerad . Uppdaterad .
En karta över hur elektrifieringen av Hangö-Hyvingebanan skulle se ut på Hangö udd.

Ministeriet: Inte klart att Hangö-Hyvingebanan elektrifieras 3

Det är inte alls säkert att Hangö-Hyvingebanan elektrifieras inom en rimlig tid. Mikael Nyberg, enhetschef på Kommunikationsministeriet, säger att trafikmängden på banavsnittet inte är tillräckligt stor.

Publicerad . Uppdaterad .
parkerade bilar

Trångt på p-platserna i Östermalm 1

De som handlar i affärer på olika håll i Östermalm i Borgå får trängas på parkeringsplatserna med hundratals andra kunder. Både Mikrokulma samt Lidl och Robin Hood har underdimensionerade parkeringsplatser. Det är svårt för stadens planläggning att hjälpa till.

Publicerad .
Vi arrangerar musiksatsningen SOUNDS! I mitten konferencier Kaj Kunnas.

SOUNDS till Ekenäs

Ung Musiks satsning på musicerande unga arrangeras i mars. Evangemanget är tvåspråkigt och ett samarbete mellan olika kommuner.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Privatiserar vi ihjäl öppenheten? 2

De räknas i miljarder, skattepengarna som årligen går till privata företag som sköter kommunal service. Vilken rätt till insyn har vi i de här företagen som producerar vår basservice? Offentlighetslagen gäller kommunen, men med underleverantörerna är saken inte lika klar.

Publicerad .
Lyftbild 2 för spotlight granskar

Kommunerna hyfsade på offentlighet 2

Kommuner ska ge ut information och dokument. De lyder under offentlighetslagen utan diskussion. Men flera kommuner i Svenskfinland slarvar med eller helt enkelt struntar i kravet på offentlighet.

Publicerad .
Lyftbild 3 för spotlight granskar

Privata vårdhem dåliga på offentlighet2

Hur väl kan privata företag som producerar tjänster för kommunerna sin offentlighetslagstiftning? Frågan är knepig därför att det inte är alldeles entydigt i hur hög grad offentlighetslagen gäller dem. Det i sin tur är mycket knepigt eftersom deras verksamhet finansieras med skattmedel.

Publicerad .

Spotlight testade öppenheten – här är resultaten

Vi bad att få ut arbetsturlistor för en tvåveckorsperiod i september från effektiverade äldreboenden i Svenskfinlands kommuner. Vi ville testa hur väl offentlighetslagen fungerar oberoende av om vården produceras av kommunen eller ett företag.

Publicerad . Uppdaterad .

Kommentaren: Offentligt med ändå inte

Rätten till insyn borde gälla all den verksamhet som är offentligt finansierad oavsett vem som driver den – kommunen eller firman.

Publicerad .

Stockmann

Stockmann knäar37

Rädda Stockmann-rörelsen spred sig på Facebook under några varma juliveckor ifjol. Mannen bakom kampanjen anser att Stockmann vägrar se sanningen i vitögat.

Publicerad .
Stockmann

Miljonregn uteblir denna vår?8

Finlandssvenska fonder och stiftelser äger stora delar av Stockmann. I många år har de fått goda dividender, men nu hotar dividendströmmen sina.

Publicerad .

Sport

Alpin skidåkare

Täten körde ifrån Räsänen och Henttinen

Finländarna hade inte mycket att säga till om i kvällsslalomtävlingen i Schladming. Joonas Räsänen och Jens Henttinen åkte båda ur tävlingen efter det första åket.

Publicerad . Uppdaterad .
Ryan Lasch och TPS har det tungt i ligan.

Misären fortsätter - JYP körde över TPS 3

TPS åkte på sin tionde raka förlust då JYP stal tre poäng från Åbo. Matchen slutade 4-0 till gästerna.

Publicerad . Uppdaterad .
NHL, Sport, Martin Brodeur

TVA Sports: Brodeur lägger av

Den legendariska ishockeymålvakten Martin Brodeur avslutar sin karriär, skriver kanadensiska TVA Sports. Brodeur lär fortsätta arbeta för St Louis Blues organisation.

Publicerad . Uppdaterad .
Joonas Räsänen, GrIFK Alpine

Två nya namn förstärker VM-truppen

Inför alpin-VM i USA har den finländska truppen förstärkts med Kristiina Rove och Joonas Räsänen. Totalt sju idrottare ska representera Finland i Vail och Beaver Creek i februari.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Dagen då Facebook stod still 1

De dryga sextio minuterna, pinande och spända, kändes som en evighet i morse – kaos tog över världen och Twitter höll på att explodera.

Publicerad .
emmi pesonen, ulrika bengts, christina indrenius-zalewski, gunilla hemming,

Radioteatern om äldres utsatthet

Gunilla Hemmings nya radiopjäs Om ett försvinnande tar i Ulrika Bengts regi upp problemet med ensamma åldringar som i sin utsatthet lätt blir offer för olika former av utnyttjade.

Publicerad .
Lena Linderborg

Tredje boken gillt för Lena Linderborg

"Ensam tant i Ryssland" - det är namnet på journalisten Lena Linderborgs nya bok. Boken är resultatet av en sex månaders stipendievistelse i St Petersburg.

Publicerad .

#MittJobb

Blankett

Berättelse 13: Nya yrket gav bättre lön

Också 50-plussarna kan hitta nya jobb, skriver en läsare till #MittJobb. Hans sambo blev arbetslös i samband med en konkurs men hittade ett nytt jobb som dessutom gav bättre lön.

Publicerad .
Butikskassa

Berättelse 12: För sent att byta arbete i åldern 45-50

Flexibilitet på arbetsmarknaden innebar otillräckligt med timmar och obekväma arbetstider för en person som skrivit in till #MittJobb. Att byta arbete i åldern 45-50 visade sig också vara omöjligt.

Publicerad . Uppdaterad .
Person som står på strand

Berättelse 11: Jag känner mig som en B-klassens människa

Vad händer om du inte klarar av att jobba så många timmar som du skulle vilja? En läsare som skrivit in till #MittJobb är i den situationen och känner att hon står utanför samhället.

Publicerad . Uppdaterad .
Handikappforum rf:s generalsekreterare Pirkko Mahlamäki

Arbetsmarknaden extra svår för funktionshindrade

Det kärva ekonomiska läget höjer tröskeln för funktionshindrade att komma in i arbetslivet. Handikappforum rf:s generalsekretare Pirkko Mahlamäki säger att det också förekommer regelrätt diskriminiering.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet: Historisk storm, Auschwitz och högljudda grannar

Hur dramatisk är den hårt bevakade snöstormen i New York? Varför uppmärksammas 70-årsdagen sedan Auschwitz-befrielse ovanligt mycket och hur förhåller sig unga tyskar till historien? Du får svår på alla frågor om högljudda grannar av Marina Furuhjelm.Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Syrizaanhängare firar valsegern i Aten 25.1.2015

Slaget efter tolv: Grekland efter valet

Slaget efter tolv diskuterar Grekland. Är det början på ett politiskt skifte åt vänster i Europa? Kommer den nya grekiska regeringen att kunna infria sina löften om att överge sparpolitiken och ändå kunna räkna med omvärldens stöd? Debatten leds av Stefan Winiger Ladda ner mp3

Långläsning

Greker viftar med falggor under valmöte inför det grekiska parlamentsvalet 25.1.2015

Ny kvast sopar rent i Grekland - men vad tycker grekerna? 3

Världens ögon riktades mot Grekland för en januarihelg. Grekerna gick till ett val som väntades få följder för hela EU och kanske avgöra eurons framtid. Vi dokumenterade det grekiska valveckoslutet för svenska.yle.fi.

Publicerad . Uppdaterad .
Ko Lanta, matti kallio

”Jag simmade bort tio år av ångest”

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. Han var en av de lyckligt lottade som överlevde, men han har levt med ångesten sedan dess.

Publicerad . Uppdaterad .
Dyrkan av predikanten Billy Graham

Fundamentalism - en spegel av samhället 15

Fundamentalism kan ses som ett religiöst fenomen - men ofta handlar det snarare om ett politiskt uttryck som kan placeras i ett historiskt skeende.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: Sporten alla älskar - eller älskar att hata

Ca 30.000 vrålande fans samlas mitt i natten i en arena i Stockholm. Omkring 3000 arbetstimmar satsar TV-folket för att spektaklet skall kunna ses runt om i världen. Närmare en miljard människor i 176 länder kunde bevittna showen.

Publicerad . Uppdaterad .

På Hornsgatan: Blå ögon är inte Borgen

Med höga förväntningar har jag följt med den politiska thrillern Blå ögon, som sänds på SVT. (SVT 1, samt Yle fem på söndagar och på SVT Play). Skulle det här bli den svenska Borgen, med politiska intriger, spinndoktorer och kvinnliga toppolitiker i centrum?

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Ränteswappar blev stadsdirektör Jakobssons fall 28

Ränteswapsavtal med banker och brist på förtroende från stadsstyrelsens sida blev stadsdirektör Mikael Jakobsson fall i Jakobstad. Stadsdirektör Mikael Jakobsson gjorde sin sista arbetsdag på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Niinistö: Skatteflykt inte acceptabelt 23

President Sauli Niinistö är inte alls förtjust i fenomenet att finländare flyttar utomlands för att bli kvitt skatter. - Jag tycker inte alls om det, sade Niinistö på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

"Fler finländare borde bo på hyra" 21

Fler finländare borde bo på hyra, anser Näringslivets forskningsinstitut Etlas forskningsdirektör Mika Maliranta. Enligt undersökningar är arbetslösheten hög på områden där många bor i ägarbostäder.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.