"Vi har analyserat Ryssland fel" 1

Det har brustit i analysen av Rysslands utrikespolitiska ambitioner, anser försvarsministeriets statssekreterare Marcus Rantala (SFP). I Slaget efter tolv mötte han Fredsförbundets verksamhetsledare Laura Lodenius.

Publicerad .

Unga uppmuntras strunta i könsroller

Arbetslivet i Finland hör till de mest könsuppdelade i EU. För att nå en jämnare könsfördelning inom alla branscher inleder nu arbets- och näringsministeriet en kampanj i högstadieskolor och gymnasier i hela landet.

Publicerad . Uppdaterad .
DNA

9 000 finländares gener kartlagda 1

Vi har en liten genpool i Finland och det gör oss till intressanta forskningsobjekt, både för inhemska och utländska genforskare. I dagsläget är 9 000 finländares gener kartlagda i sin helhet.

Publicerad . Uppdaterad .

Hur ska man rädda Frankrike?

Den franska politiken befinner sig i en allvarlig kris just nu. Bortsett från Nationella Fronten, präglas flera partier till höger och vänster av interna kriser. De allvarligaste problemen hopar sig ändå för socialistregeringen.

Publicerad .

Svenskfinland

Nedgången till Österbottens nödcentral.

Löfte om utbildning välkomnas av nödcentralen 2

Regeringens löfte om att åtgärda bristen på svenskkunnig personal till nödcentralerna genom en utbildning i Vasa tas emot med stor glädje på orten. - Vi har ypperliga kunskaper för att organisera utbildningen hos oss, säger den biträdande chefen vid Österbottens nödcentral.

Publicerad . Uppdaterad .
dörr

Anhörig: Jag blir alldeles kraftlös 2

Härvan på Kårkullas vårdhem Sagaboendet i Sibbo fortsätter att nystas upp och det finns fortfarande information som inte har nått polisen. För de anhöriga är processen mycket tung.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Björn Waldegård

Svensk rallylegend död

Den svenska rallylegenden Björn Waldegård har dött. Waldegård blev 71 år gammal.

Publicerad .
demba savage

HJK:s matchprogram klart

HJK inleder Europa League-äventyret den 18 september med att möta FC København i Danmark. Den första hemmamatchen spelas den 2 oktober.

Publicerad .

Kultur och nöje

 All Saints

Våra bästa 90-tals låtar 1

Festivalen We love the 90´s börjar i dag. För att komma i rätt stämning listar X3M-redaktionen sina bästa 90-tals låtar.

Publicerad .
Foto från Sylvi

Roiha tar risker

Mikko Roiha är regissören som gett sitt namn åt en teatermodell som går ut på samarbete teatrar emellan. Minna Canths pjäs Sylvi visas nu på två olika språk i Tyskland, Finland och Sverige.

Publicerad .
The Congress

Höstens snyggaste sci-fi-film är här

Äntligen biohelg. Den här helgen ser vi mest fram emot ett halvt animerat sci-fi drama av Ari Folman. För den som inte gillar sci-fi finns det som tur är en massa komedi och romantik att satsa på istället.

Publicerad .
Mikael Persbrandt i filmen Mig äger ingen

Persbrandts många ansikten

Mikael Persbrandt har skapat många rubriker de senaste åren. För sitt agerande på duken - och utanför den. Det blir allt svårare att koppla bort hans privata image när man tar ställning till hans rolltolkningar - och samtidigt blir det allt lättare att tro på dem.

Publicerad . Uppdaterad .

Radar

Ruttna rör blir dyra

Vårt vattennät är i stort behov av sanering. Den nuvarande saneringstakten är farligt långsam. Till exempel de gamla uppgrävda rören vid Adlercreutzgatan i Borgå ser så sönderrostade ut där de ligger kasserade vid trottoarkanten.

Publicerad . Uppdaterad .

Problem vid små vattenverk

Seniorforskare Leena Hiisvirta varnar för att Finland missköter de små vattenverkens kvalitetskontroll.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Förödmjukelsen med tajta trikåer 3

Jag glömmer aldrig hur rädd jag var inför konventsintagningen på gymnasiet. Att börja i gymnasiet borde vara roligt, men för mig var veckorna innan skolan började en mardröm.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingemo Lindroos är redaktör på Yle

Ingemo Lindroos: Schyman lämnar ingen oberörd 6

Man må tycka vad man vill om Feministiskt initiativ (Fi) - det beror på politisk åskådning och hur man uppfattar feminismen. Men partiets talesperson Gudrun Schyman lämnar ingen oberörd, skriver Ingemo Lindroos.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Finlandssvensk knutpatriotism

Äntligen! Det var den spontana reaktionen i södra Finland när Åbo Akademi efter 40 år av lärarbrist fick ändan ur vagnen och meddelade att man i samarbete med Helsingfors universitet vill starta en fullskalig klasslärarutbildning i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .
Patrik Rosström

Dykbloggen: Jag älskar såna som Amanda!

Jag minns fortfarande första gången jag såg den böljande gröna soppan underifrån. Äcklad av algerna var jag samtidigt förunderligt lyckligt fascinerad av den grönskimrande massan. Det var vackert! Och äckligt!

Johan Lindroos

En musikchefs bekännelser: Kärlek vid första öronkastet!

Det är nu inte varje dag jag blir blixtförälskad i en ny låt jag aldrig hört förut. För även om jag genast tänker, wow, det här är ju tydligen riktigt bra, så kräver det några lyssningar innan en ny låt når full effekt av gillande.

Mat och Fritid

En portion ceviche

Ceviche

Ceviche är en maträtt, men också ett sätt att tillreda fisk och skaldjur på. Rätten härstammar från Peru, där den är en nationalrätt, men den förekommer i hela Sydamerika och Mexico.

Publicerad .
Camillas plansch med Picasso-citat.

Typografiska planscher

Finurliga texter i läckra fonter är alltid snyggt på väggen! Våga lämna datorns ritprogram och rita istället texten för hand!

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

journalisten Magnus Swanljung

A-xplock

Liten tröst för barnfamiljerna i en knapp budget. Det sju veckor långa kriget i Gaza är över, men det är svårt att hitta en segrare. Freden känns alltmer avlägsen i Ukraina. Vi gör också ett försök att förstå varför unga europeiska män ansluter sig till krigarna i Islamiska staten.
Ladda ner mp3

Johan Lindroos och Eva Frantz

Eva och Pöll #34

Eva har varit viral på sistone och tycker att det är slitsamt. Pöll ondgör sig över dåliga översättningar och fejkad reality-tv. Och så vill de eliminera begreppen svenskdödare och facerape. Ladda ner mp3

Publicerad .
Ansiktsbild på Pia Abrahamsson när hon dricker kaffe.

Pia med flera om image

Vilken profilbild lägger du upp på sociala medier? Det sägs att vi bildar vår uppfattning om en ny bekantskap på tre sekunder och mycket på basen av visuella signaler. Hur du ser ut och ditt kroppsspråk kan avgöra hur andra uppfattar dig. Ladda ner mp3

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Haglund: Finland ingår Natoavtal nästa vecka 54

Finland och Sverige utvidgar sitt samarbete med Nato. Enligt försvarsminister Carl Haglund (SFP) undertecknar Finland ett nytt samarbetsavtal med Nato under Natotoppmötet nästa vecka.

Publicerad . Uppdaterad .

Nödcentralen lockar med tvåspråkig utbildning 25

Nu finns det planer på utbildning som ska locka tvåspråkiga till nödcentralerna, berättar inrikesminister Päivi Räsänens specialmedarbetare, kristdemokraten Niklas Andersson.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnans pengar sätts in på mannens konto 21

Flera finländska kommuner diskriminerar kvinnor som får utkomststöd. Om kvinnan lever i ett parförhållande eller har familj sätts pengarna in på mannens bankkonto.

Publicerad . Uppdaterad .

Läkarföretag fixar högre inkomster 37

Läkarföretagen erbjuder fortfarande sina läkare lönearrangemang som gör att de får mer pengar i handen. En av dem som har utnyttjat det systemet är den nya social- och hälsovårdsministern Laura Räty.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Sportbladet: Guardiola flög på egen spelare

Thomas Müller avbröt Pep Guardiola när han skällde ut Claudio Pizarro. Det fick han ångra. Bayern-tränaren gav sig i stället på Müller – fysiskt, skriver Sportbladet.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, regn

Molnigt och regnigt

Molnigheten är riklig i stora delar av landet och det förekommer regnskurar. Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.