Barbro Teir: Facket vill skapa misstro2

KSF Medias ledning och Hufvudstadsbladets fackavdelning har hamnat på rejäl kollisionskurs. Enligt facket beter sig ledningen hotfullt mot kritiska journalister, medan ledningen anser att facket sysslar med svartmålning.

Publicerad .
Prideparaden i Jakobstad 26.7.2014

Riksåklagaren friar ÖT-journalist

Journalisten som raljerade om kristna inför Pride i Jakobstad gjorde sig inte skyldig till hets mot folkgrupp. Det var ironi, konstaterar riksåklagaren.

Publicerad . Uppdaterad .
Trafik vid Österleden den 23 september 2014.

Trångt på utfartsvägarna i eftermiddag

Trängseln på utfartslederna från Helsingfors är större än normalt i eftermiddag på grund av JHL-strejken, uppger Trafikverket. Den förväntade trafikrusningen uteblev på morgonen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kina avgörande för klimatförändringarna 6

Kina släpper nu ut mer växthusgaser än EU-länderna och USA sammanlagt. I år är de kinesiska utsläppen för första gången större än EU-ländernas också räknat per invånare.

Publicerad .

Svenskfinland

Korsnäs kommungård

Obegriplig finska på Korsnäs webbsidor 22

Korsnäs får kritik för den finska information som kommunen har på sina hemsidor. Enligt kommundirektören har en sommarjobbare använt Googles översättningsverktyg.

Publicerad . Uppdaterad .
375 Nagubor säger nej till en flytt av klasserna 7 - 9 till Korpo.

"Ställ inte unga och gamla mot varandra"

Nu höjs röster om att de äldre har glömts bort i debatten och att en flytt av högstadiet i Nagu kunde gynna äldreomsorgen. Samtidigt är oron stor att de unga och de äldres intressen ska ställas mot varandra.

Publicerad . Uppdaterad .
wärtsiläs kvarken-färja

Nya färjans pris: 70-200 miljoner euro 8

En ny Kvarkenfärja skulle betala igen sig tiofaldigt. Det menar Sture Udd i en färsk rapport beställd av Kvarkenrådet.

Publicerad . Uppdaterad .

De tre stora helt oeniga i Palmiafrågan

Samlingspartiet vill int ekompromissa mer, De gröna vill att vissa delar från bolagiseringsförslaget ska bort och SDP att bara en liten del av Palmia ska bolagiseras. Läget är med andra ord låst.

Publicerad .

Opinion

Johan Lindholm: Skarpa minnen från Syndalen 8

Kommer jag att klara armén med livet i behåll? Det tänkte jag ofta under min tid vid Nylands Brigad. Fram tills nu hade det bara varit en retorisk fråga.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Kerstin Kronvalls blogg

Rysslandsbloggen: De hemlösa i fabriksvärmen

Fotografen Elena Tjernysjova har dokumenterat livet i staden Norilsk på Tajmyrhalvön. Hennes bilder gav mig en nostalgisk kick men gjorde mig också lite upprörd. Tänk att inget ser ut att ha ändrats på tio år!

Publicerad .
Redaktör Pekka Palmgren.

Grävbloggen: Oy Finlands Säkerhet Ab #3

Nya frågor uppstår: varför ska det nya aktiebolaget ha monopol? Det handlar om att det måste finnas ett säkert nät för landets högsta ledning, militären, polisen och räddningsverken vid en allvarlig kris.

Publicerad . Uppdaterad .
Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Vill du ha stryk Fredrik Skavlan?

Fredagsmyset är säkert räddat för många då Skavlan är tillbaka med sin talkshow. Inför höstens säsongstart har produktionsteamet uppenbarligen funderat på hur man ska dra nytta av de sociala medierna.

Sport

Tennis 2014

Enkel seger för Nieminen i Kuala Lumpur

Tennisproffset Jarkko Nieminen hade inga problem med att ta sig vidare till andra omgången i Kuala Lumpurs ATP 250-turnering. Nieminen besegrade Österrikes Philipp Oswald i två raka set.

Publicerad . Uppdaterad .
Niklas Bäckström

Bäckström tillbaka i Wild-målet 2

Ishockeymålvakten Niklas Bäckström spelade för första gången sedan januari i Minnesota Wilds mål i träningsmatchen mot Winnipeg Jets. Bäckstöm stod för 12 räddningar.

Publicerad . Uppdaterad .
Jokerit spelar ishockey i KHL.

Karalahti tillbaka då Jokerit möter Vitjaz

Backen Jere Karalahti är tillbaka i laguppställningen på tisdag kväll då Jokerit möter Vitjaz Podolsk i KHL-ligan. Karalahti missade Lada Togliatti-matchen efter en hård smäll i matchen mot Neftehimik

Publicerad . Uppdaterad .

Denis målskytt igen då Jaro vann 2

FF Jaros höstvärvning Denis fortsätter imponera då han i sin tredje match för Jakobstadslaget gjorde redan sitt andra mål. Jaro slog RoPS med 1-0 och klev till sjätte plats i serietabellen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Från glasskärvor till utopier om en annan kontinent

Färgrann fest i modern dans var det på Nationaloperan när Robbins-Godani-Horecná hade Finlandspremiär. Kvällens höjdpunkt blev absolut uruppförandet av Natália Horecnás Utopia of Another Continent, själfull dansteater när den är som bäst.

Publicerad .
Kaffekvarnen med Mårten mellan melodierna från 1995

Tjugo år med "mossig musik" i etern

Kaffekvarnen, fyller 20 år på onsdag. - Jag hade aldrig trott att Kaffekvarnen skulle bli så här populärt och långlivat. Ingen annan trodde det heller. Vem skulle lyssna på sådan mossig musik! säger Mårten Holm.

Publicerad .
Bokmässan i Helsingfors 2014

Mångfald på Bokmässan i Helsingfors

Debatter, poesi, jubilerande tidskrifter och fantasy är några av tyngdpunktsområdena på de finlandssvenska scenerna under Bokmässan i Helsingfors som arrangeras 23-26.10.2014.

Publicerad .

Kärlek & Anarki

Bild från filmen Metalhead.

Regissörens metalldröm blev sann

Ta en del utanförskap, en tragedi, några delar kargt landskap och en hel del metallmusik, då får du isländska Ragnar Bragasons film Metalhead.

Publicerad . Uppdaterad .
Sheffieldgruppen Pulp på scenen.

Kärlek & Anarki goes rock: Nick Cave och Pulp

Rockmusiker är allt oftare temat för dokumentärfilmer som handlar om mycket mer än bara musiken. Under årets filmfestival handlar det bland annat om Nick Cave och Pulp.

Publicerad . Uppdaterad .
2 päivää yksi yö

Kärlek & anarki: Nyasketism och tysk humor

Kan sju miljoner tyskar ha fel? Och finns det en nyasketisk filmgenre? Tomas Jansson kommenterar filmer från festivalen Kärlek & anarki.

Publicerad . Uppdaterad .
Filmen Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets. På bild: Alex Boden (producent), Nick Banks (trummis i Pulp), Florian Habicht (regissör)

Att vara vanlig med Pulp

Filmfestivalen Kärlek & Anarki är i full gång och i år frodas musikfilmerna på vita duken. En av dem är Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets. Vi har träffat filmmakarna och en av bandmedlemmarna.

Publicerad .

Mat och fritid

Rawkaka av blåbär

Raw blåbärskaka

Alexandra och Anne bakar en smaskig blåbärspaj utan socker, spannmål, mjölkprodukter och uppvärmning, men med blåbär, nötter och dadlar. Resultatet blev en himmelskt god kaka.

Publicerad . Uppdaterad .
marco bjurströms bravurrätt

Halloumi- och spenatröra

Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.

Publicerad . Uppdaterad .
Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Christoffer fotograferar Anne.

Christoffer Relander på Strömsö

Google har varit hans stora läromästare och idag är han en internationellt erkänd fotograf. Ekenäsbon Christoffer Relander tar tidlösa och stilfulla bilder som leker med betraktarens fantasi.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Andra medier

ÅU: HBL:s journalister gjorde debatten en björntjänst

Det ligger nåt paradoxalt över HBL:s fackklubbs förklaring till varför den uppmanade medlemmar att inte delta i Publicistförbundets debatt. Man kunde ha tänkt sig, att om KSF-tidningarnas reform rubbar det finlandssvenska samhället i grunden så är journalisternas högljudda medverkan än mer viktig.

DN: Forskare: Goda vanor kan rädda männens liv

Fyra av fem hjärtinfarkter hos män kan undvikas om man äter hälsosam mat, rör på sig, har koll på midjemåttet, dricker måttligt med alkohol och inte röker. Det är bättre att följa ett par av de goda vanorna än ingen alls.

The Telegraph: Underrättelsetjänst anställer dyslektiker

Den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ har anställt över 100 personer med dyslexi och dyspraxi. De sägs ha egenskaper som kan vara till nytta när det gäller att upptäcka utländskt spionage.

Publicerad . Uppdaterad .

Öva till studenten på Vetamix!

Läs på inför höstens skrivningar på Abimix, med tidigare material från alla ämnen i studentskrivningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

syrier, flyktingar

”De är inte siffror, de är människor” 31

En lever i grannlandet som andra klassens medborgare, en annan har riskerat sitt liv och gömmer sig i Europa som en brottsling. Den tredje har fått en osannolik lottovinst och kunnat resa lagligt till Finland där en bostad väntar. De är alla syriska flyktingar. Tre liv, tre öden.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin har polsk dubbelgångare 1

I sydvästra Polen bor en man som är så förväxlande lik Rysslands president så att folk på gatan stannar och vänder sig om och tittar. Se video på Putins polska dubbelgångare.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 12

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Familjeliv: Vad ska vi lära oss i skolan?

Läraren Maarit Korhonen att vi borde koncentrera oss på att hitta barnens passion. Professor Alf Rehn anser att skolan dödar kreativiteten. Enligt Professor Esko Valtaoja är det största problemet att eleverna är olyckliga.
Ladda ner mp3

Eva och Pöll: Busshångel undanbedes

Eva har äcklats på bussen och fnittrat på gymet. Pöll och en handfull andra Yle-medarbetare har varit med om en så läskig flygresa att det där med samarbetsförhandlingar nästan löstes på naturlig väg.
Ladda ner mp3

Veckans diskussioner

Avloppen i skick till mars 2016 23

Tidtabellen för den omstridda avloppsförordningen står fast - det försäkrar Miljöministeriets kanslichef Hannele Pokka. I helgen spekulerades om att Miljöministeriet stod i beråd att ge förordningen tilläggstid, men det stämmer inte, säger hon.

Publicerad . Uppdaterad .

SFP: Våra väljare försvinner inte 27

Svenska folkpartiet tar inte uppgiften om att SFP-anhängare skulle söka sig till Samlingspartiet på särskilt stort allvar. Vi har trogna väljare, säger partisekreterare Johan Johansson. Riksdagsman Mikaela Nylander vill ändå inte vifta bort enkätresultatet.

Publicerad . Uppdaterad .

Yles utsände i förstört Gaza: FN:s hjälparbetare har svårt att klara trycket 17

I Gaza kämpar invånarna vidare trots svåra förhållanden efter kriget. Vår utsände har träffat mänskor som fortfarande möter främlingar med gästvänlighet och är villiga att dela med sig av det lilla de har – också då deras liv bokstavligen ligger i ruiner.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.