En av de två finländare som dödades i Afghanistan.

"Vi är bestörta och chockade"

Beskedet att två kvinnliga biståndsarbetare har dödats i Herat i Afghanistan kommer som en chock för den äldre finlandssvenske biståndsarbetare vi når per telefon, på semester i Sverige. - Vi är bestörta och sorgsna, säger han, Herat har varit en lugn plats hittills.

Publicerad . Uppdaterad .
Burkina Faso

Air Algérie-plan har kraschat

Algeriska luftfartsmyndigheter bekräftar att passageraplanet som försvann tidigare i dag med 116 personer ombord har störtat. Enligt uppgifter till nyhetsbyråerna fanns 110 passagerare och 6 besättningsmän ombord.

Publicerad . Uppdaterad .
Brand på Stora Robertsgatan i Helsingfors 24.7.2014.

Räddningsverket: Det handlar om verkligt stora skador

- Branden i huset på Stora Robertsgatan förorsakar verkligt stora skador. Det är fråga om en vind som brinner i ett helt höghus och flera bostäder drabbas, uppger man vid räddningsverket.

Publicerad . Uppdaterad .

Mycket alger i de sydvästra havsområdena

Omfattande blomningar av blågrönalger har observerats i södra Skärgårdshavet, västra Finska viken och norra delen av Östersjöns huvudbassäng. Vi har besökt Utö utanför Pargas där det finns ytterst rikligt med alger just nu - se videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .

Allt fler asylsökande till Sverige

Strömmen av asylsökande till Sverige tilltar. Svenska Migrationsverket räknar i sin nya prognos med att 80 000 personer kommer att söka asyl i år, jämfört med knappt 55 000 i fjol.

Publicerad .

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Färja i skärgården.

Sämre arbetsförhållanden för skärgårdsanställda

Den familjära stämningen i skärgården bidrar till att sådant som arbetskontrakt lätt glöms bort eller anses oviktigt. - Jag frågade efter kontraktet många gånger och de sade att det är på gång, men det blev aldrig av, berättar Philip som sommarjobbade som båtförare.

Publicerad . Uppdaterad .
Bergöfärjans fergfäste i Malax

Jakt kan förbjudas på nya naturskyddsområden 13

Under de närmaste åren ska staten freda ny mark i den österbottniska skärgården. Det kan bli förbjudet att jaga och på vissa håll även att fiska. Enligt tidigare beslut skulle man få jaga på en stor del av områdena.

Publicerad . Uppdaterad .
Avfallstunnor vid sopinsamlingsplats

Kritiserat sopsystem får tummen upp i Kimitoön 1

I höst förändras sophanteringen i Pargas skärgård. Det nya sopsystemet har fått mycket kritik men i Kimitoön, där man redan infört motsvarande system, fungerar allt bra.

Publicerad . Uppdaterad .

Ytterst stark vädjan att spara vatten i Korpo

Vattenförsörjningen i Korpo centrum är fortfarande i ett mycket kritiskt skede och Pargas stad uppmanar konsumenterna till största möjliga sparsamhet.

Publicerad .

Hangögatorna livades upp med en ny sång

På onsdagen samlades konstnärsgruppen Katujen elävöittäjät (Gatornas upplivare) i Hangö. Gruppen har fem medlemmar och de turnerar i Finland med gatuföreställningar. Se Youtube-klipp!

Publicerad . Uppdaterad .
Move in på Campus Allegro

Move in vill locka inflyttare till Jakobstad

Jakobstadsnejdens utvecklingsbolag Concordia bjöd i går in näringslivet, kommunerna och presumtiva inflyttare till Move in! på Campus Allegro.

Publicerad . Uppdaterad .

Pride

HBTIQ i världen

I helgen ordnas Jeppis Pride. Samtidigt som det verkar finnas mycket kärlek och tolerans i luften så stöter till exempel förslaget om en könsneutral äktenskapslag gång på gång på motstånd, och blickar man ut över världen stiftas det till och med lagar som belägger homosexualitet med dödsstraff.

Vi gjorde en snabböversikt över gayrättigheter världen över.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Luis Suarez drömmer

Suarez straff lindras? 1

Suarez fyra månader långa avstängning från all fotboll kan upphävas. Det här menar Goal.com som påstår sig ha haft kontakt med en källa i CAS, Idrottens skiljedomstol.

Publicerad . Uppdaterad .
Chris Kreider i mitten

Rangers förlänger med anfallare 2

Chris Kreider och Mats Zuccarello fortsätter i New York Rangers. Kreiders kontrakt är tvåårigt medan Zuccarello skrivit på för ett år.

Publicerad . Uppdaterad .
Louis van Gaal, Manchester United

Smakstart för van Gaal

Manchester Uniteds spelare var ivriga att imponera på nya tränaren Louis van Gaal. Träningsmatchen mot L.A. Galaxy slutade hela 7–0.

Publicerad .

Sol och värme

Värmeslag och solsting 2

Under varma sommardagar är det viktigt att dricka tillräckligt. Om vi inte har någon vätska att svettas ut kan kroppen inte kylas ner och vår kroppstemperatur kan då stiga så högt att vi blir ordentligt sjuka.

Publicerad . Uppdaterad .

Skydda barnen mot solen!

Det framför allt är de gånger man har bränt sig före puberteten som ökar risken för melanom senare i livet. Helst borde vi hålla barnen i skuggan eller skydda dem med hjälp av kläder och hattar under de soligaste timmarna av dagen.

Publicerad .

Drick vatten

Vatten är livsviktigt, men hur mycket vatten behöver man egentligen dricka varje dag? Och kan man dricka för mycket vatten? Min Morgons husläkare Otto Lindberg reder ut frågorna.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Jontti Granbacka, Amanda Wallander och Michelle Wanström på galeasen Albanus.

Åland är toppklass! 1

Stockholmarna Amanda och Michelle spar inte på lovorden när de beskriver sin överraskningshelg på Åland. - Allting vi har gjort har varit över förväntan och det roligaste, säger Amanda Wallander.

Publicerad . Uppdaterad .
Elin Willows.

Elin Willows: Hoppfullt utan stereotyper

Alla barn ska få känna igen sig i barnböcker, och inte behöva känna sig annorlunda för det. Det svenska barnboksförlaget Olika ger ut inkluderande böcker. Elin Willows läser några av förlagets senaste böcker och funderar på normkritik.

Publicerad . Uppdaterad .

Konfirmation - att säga ja till tron

Vetamix åkte till Lekholmen för att ta reda på vad man egentligen gör på ett konfirmationsläger, vad konfirmation innebär och vad skriftskolundervisningen går ut på.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

On the road again 1

Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.

Publicerad .

Samtal om livet

"Jeppis Pride handlar om allas lika rättigheter" 17

För ett knappt år sedan, när man just hade börjat planera Jeppis Pride, förundrade sig Anna-Maria Helsing över kommentarer som ”De ska inte komma hit till Jakobstad med sin parad”. - Vilka ”de” är det man avser? Vi finns ju redan här!

Publicerad . Uppdaterad .

Anna-Maria Helsing - vittnet som gick sin egen väg 17

"Jag tillhör så många olika minoriteter att jag ibland känner mig som ett riktigt minoritetsproffs", säger Anna-Maria Helsing som är dirigent och bosatt i Esse. När hon växte upp tillhörde hon Jehovas vittnen - och efter att hon i vuxen ålder hoppade av hör hon till en ännu mindre minoritet. Dessutom har hon förlovat sig med en kvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Blåvita Bandet

Älgö (Rödjan).

Älgö, ön som gav oss en OS-guldmedaljör1

På vår väg genom Ekenäs ytterskärgård paddlade vi i paddlarlegenden Thorvald Strömbergs fotspår. De här vattnen var hans hemmavatten och träningsrundorna gick kring öarna som i dag är Ekenäs skärgårds nationalpark.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Varför är vi finländare så dåliga på att hälsa? Du får också höra stämningarna från Nederländerna där landet sörjer offrena i den malaysiska flygkraschen, de flesta holländska medborgare. Dessutom diskuterar vi skivaffärernas roll i dag och hur det är att jobba som sjökapten.

Hallongrottan med Catariina Salo

Hallongrottan

Ellen Strömberg och Lisen Sundqvist från Jakobstad är två av de drivande motorerna bakom Jeppis Pride. Jag har träffat dem för att prata om varför de gör det här trots så mycket motstånd från allmänheten.

Radar

Är socker ett gift vi borde undvika helt och hållet eller är det okej i lagom mängd? Forskaren Robert Lustig vid University of California i San Francisco anser att socker är boven i dramat när fetmaepidemin sprider sig.

Mat och fritid

Kräftexpert: Låt det väl smaka!

På måndag klockan 12 är väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

Publicerad . Uppdaterad .
Marmorerat papper är snyggt

Marmorera papper

Marmorering är ett enkelt sätt att göra vackra och färggranna papper för till exempel pärmar. Till marmorering behövs marmoreringsfärg och -lim.

Publicerad . Uppdaterad .
Marmorerad vägg ger känsla av antiken

... eller väggar

Marmorering är också en traditionell målningsteknik, som använts som ersättning för äkta marmor i slott och herrgårdar i hundratals år.

Publicerad . Uppdaterad .
Ge naglarna ny färglyster med marmoreing.

... eller dina naglar

När man marmorerar naglarna är det samma teknik som när man marmorerar papper, men det är nagellacket som fungerar som marmoreringsfärg.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Två ukrainska jaktplan nedskjutna 21

Två ukrainska jaktplan har skjutits ner i de rebellkontrollerade östra delarna av landet. Ukraina uppger att preliminär information tyder på att missilerna skulle ha avfyrats från Ryssland.

Publicerad . Uppdaterad .

Försäljning av överloppsenergi allt vanligare 26

Karlebybon Håkan Granqvist är den första privatpersonen som säljer överloppsenergi till Karleby energi. Han lade upp 18 solpaneler i höstas och nu producerar de flera gånger mer el än han själv behöver.

Publicerad . Uppdaterad .

Skärgården förlorar miljoner när staten omfördelar pengar 16

Skärgården hör till en av de stora förlorarna i den omfattande reform av statsandelarna som träder i kraft vid årsskiftet. Totalt kommer skärgårdstillägg för kring tio miljoner euro att försvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Sjöbevakare antyder att kvinnor inte kan köra båt? 32

En ung kvinna som var på väg hem från tillställningen Tirmo Blues med båt förra veckoslutet, fick höra osakliga kommentarer av en sjöbevakare.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

 

Tyck till om nya program på Svenska Yle 5

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Varmt och soligt

Mycket varmt och rätt soligt vädret fortsätter i nästa hela landet. Lokalt förekommer regn- eller åskskurar.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.