Snart dags för kärnkraftsbeslut4

Regeringen behandlar kärnkraftsbyggandets framtid i Finland på sitt möte i dag. Då blir det beslut om eller bordläggning av Industrins krafts ansökan för Olkiluoto och Fennovoimas ansökan för Pyhäjoki.

Publicerad .
Viktor Heikel i Gaza.

"Förödelsen omöjlig att beskriva"7

I Gaza har livet ännu inte återvänt till det normala flera veckor efter krigets slut. Det råder stor brist på det mesta - och tiotusentals människor är hemlösa efter de flera veckor långa förödande bombningarna. Vår utsände har besökt Shejayia, ett av de värst drabbade områdena.

Publicerad .
Lovisas första kärnkraftverk skall byggas

Arkivet: Imatran Voima skall bygga kärnkraftverk i Lovisa

Finlands första kärnkraftverk öppnades i Lovisa 1977. I kärnkraftverket finns nu två reaktorer. Finlands andra kärnkraftverk ligger i Olkiluoto. Där håller man 2010 på att bygga en tredje reaktor.

Publicerad . Uppdaterad .
Skottland röstar om självständighet den 18 september 2014.

Skottland röstar om självständighet 1

Skottarna går till valurnorna i dag för att säga ja eller nej till ett självständigt Skottland. Valutgången är osäker, eftersom många ännu inte har bestämt sig för hur de kommer att rösta.

Publicerad . Uppdaterad .
Christoffer Gröhn

Christoffer Gröhn: Att spåra en jihadist

Tanken med kartläggningen var att försöka få ett svar på frågan varför någon som har ett jobb i Helsingfors reser i väg för att kriga för IS, skriver Christoffer Gröhn i en kolumn.

Publicerad . Uppdaterad .

Slaget efter tolv

Vettigt att integrera på svenska?

Är det vettigt att integrera invandrare på svenska i Finland där 90 personer av 100 talar finska? I debatten deltar Peter Lüttge, som invandrade år 1990, och Ann-Jolin Grüne, som jobbar med integration på svenska i Helsingfors. Slaget efter tolv i Radio Vega kl. 12.10.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Sune Lang, Borgå sjukhusdirektör

Borgå bb:s öde avgörs i dag

Klockan 13 kommer beslutet om den nya jourförordningen som i allra högsta grad påverkar framtiden för Borgå sjukhus. Dags att se verkligheten i vitögat, säger sjukvårdsområdets direktör Sune Lang.

Publicerad . Uppdaterad .
Jarl Bergkulla

Älgjägare borde skaffa hygienpass 6

Älgjägarna i Kristinestad uppmanas skaffa hygienpass. Det är Jarl Bergkulla, verksamhetsledare i Lappfjärdsnejdens Jaktvårdsförening, som tagit initiativet.

Publicerad . Uppdaterad .

Ny hamnchef vill garantera färjetrafiken

Raumobon Matti Esko blir vd för Vasas och Umeås gemensamma hamnbolag Kvarkenhamnar. Esko lovar säkerställa en fortsatt attraktiv färjelinje mellan städerna.

Publicerad .
Konstnär Kitty Tennberg

Kitty Tennbergs förtrollande värld

Med verk från många årtionden fyller nu Kitty Tennberg vinden på Almska Gården i Lovisa. Färgerna har förändrats med åren, men det sagolika och magiska finns kvar i hennes konst.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Diego Costa firar ett mål mot Leicester

Costa kan missa toppmöte

Chelseanfallaren Diego Costa har varit i grym form under säsongsinledningen. I Champions League-matchen mot Schalke på onsdagen började han dock på bänken.

Publicerad . Uppdaterad .
Roma vann stort.

Eremenkos Moskva fick storstryk

Den första omgången av gruppspelet i Champions League spelades klart sent i går kväll. Två finländare var i hetluften då deras lag mötte betydligt starkare mottstånd på de europeiska fotbollsplanerna.

Publicerad . Uppdaterad .
Fotboll, damer, VM-kval, 2014

Frankrike satte stopp för Helmarit

Finlands fotbollsdamer var ute efter att klara avancemanget till det fortsatta VM-kvalet. På förhand var det klart att Finland måste vinna i Calais och när Juliette Kemppi förde sitt lag upp i 1-0 ledning såg det ljust ut.

Publicerad . Uppdaterad .

TPS rasade - se ligamålen

TPS och Inter var båda i desperat behov av poäng för att hållas ovanför nedflyttningsstrecket och till slut var det Inter som kammade hem full pott efter brakseger med 6-1. FC Honka drog därmed ifrån igen.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter Nio

en gräsmatta

Robbans livsnjutning går via fotbollsplanen

En fotbollsmatch. Deltagarantalet varierar mellan elva och fjorton. Plötsligt anordnas en friidrottstävling mitt i matchen och handboll blir en del av spelet. Det är i en sådan match jag finner min livsnjutning.

Publicerad .

vetenskap

Massi föddes i maj 2013.

Den luktar sig till pengar

Vi må tycka om teknik i alla andra fall, men när det gäller dofter och lukter är hunden överlägsen allt annat. Det har både polisen och nu också tullen satt i system.

Publicerad . Uppdaterad .
svartmunnad smörbult

Ny fisk invaderar Finska viken 2

Den är inte stor men den påträffas i täta bestånd i Östersjön. Den svartmunnade smörbulten håller på att erövra strandvattnen.

Publicerad .
Lenin blickar ut över det övergivna gruvsamhället Pyramiden på Svalbard

Svalbard - halvvägs till Nordpolen och Sovjet

Svalbard är en obskyr mix av friluftsparadis och sovjetiskt gruvsamhälle. Det är rätt billigt och enkelt att åka dit för att njuta av att man för en stund är en av världens nordligaste finländare.

Publicerad . Uppdaterad .

Minnet och inlärning

Hur lär vi oss nya saker och hur minns vi? Vetamix fördjupar sig i minnets struktur och hur inlärning sker. Neuropsykolog Mira Karrasch kommer med några goda inlärningstips.

Publicerad .

Kultur och nöje

Bernt Morelius bland antikviteter.

Bernt har samlandet i sina gener

Experttimmens antikkännare Bernt Morelius tycker om att diska sina glas för hand. Hans tv-möbel är en nyrenässanssoffa där man sitter rak i ryggen.

Publicerad . Uppdaterad .
Gamla föremål i bl.a. koppar.

Sommarens bästa loppisfynd

Sommartid är också loppistid. Har du fyndat i sommar?

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från Nick Cave-dokumentären 20,000 days on earth.

Nick Cave, Pulp och Lordi på duken

Filmfestivalen Kärlek & Anarki kör igång på torsdagen och i år frodas musikfilmerna på vita duken. Det är allt från metall till indie och i både dokumentär- och fiktionsform.

Publicerad . Uppdaterad .

Öva till studenten på Vetamix!

Läs på inför höstens skrivningar på Abimix, med tidigare material från alla ämnen i studentskrivningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Grön inkonsekvens

Ville Niinistö har hotat med att De gröna lämnar regeringen om statsrådet godkänner Fennovoimas kärnkraftsansökan så som näringsminister Jan Vapaavuori föreslår.

Publicerad . Uppdaterad .
Samir & Viktor

Popbloggen: Realityhittar och floppar

Dokusåpastjärnan Samir Badran gjorde tillsammans med modebloggare Victor Frisk sommarens stora hit Success. Nu önskar Christer Björkman att duon skulle delta i Melodifestivalen för att attrahera den unga publiken.

Publicerad . Uppdaterad .

Bondbloggen: Skördefest

På Åland har skördefesten engagerat hela landskapet i många, många år redan, och alla vet vad det är. För några år sedan vandrade skördefest konceptet en liten bit österut, just över skiftet, och har nu funnits här några år. Skärgårdens skördefest.

Redaktionen tipsar

Stefan Löfven

Humlan som flyger - vem är Stefan Löfven? 1

Vem är han, vad driver honom, hurdan är han som nu jobbar hårt för att bli Sveriges nästa statsminister? Något av ett svar kan man få av journalisten Lova Olsson i boken ”Humlan som flyger”.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Lund

Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk 24

Att ryska Rosatom levererar reaktorn till Fennovoima är riskfyllt, menar professor Peter Lund vid Aalto-universitetet. Den nya reaktortypen uppfyller inte västerländska säkerhetsnormer.

Publicerad . Uppdaterad .

Saknar sprallismorsan och skrattmamman 2

Glad unge= glad mamma, svår unge=svår mamma eller svår mamma=svår unge? Eller vad vet jag. Men jag vet att jag saknar mig själv. Sprallismorsan och skrattmamman, kul och kreativ skriver familjeterapeuten och prästen Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad .

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 12

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

DN: Kärlek in i graven

Tills döden skiljer oss åt, heter det i vigselceremonin. Men för ett 700 år gammalt par i Storbritannien varade relationen längre än så, skriver Dagens Nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Livet efter nej:et

Förändringen av skolnätet i Pargas har, som alla ÅU-läsare har sett, rört om på många håll i kommunen Pargas. För att föregå en besvärsstorm över de sparbeslut som måste till beslöt stadsstyrelsen låta alla som berörs av eventuella skolindragningar säga sitt.

Publicerad . Uppdaterad .

Hbl: Fria som apor i bur

Många journalister som förlorat jobben under de senaste åren söker sig till andra kommunikationsjobb, pr-uppdrag och konsultuppdrag. Kommunikation är mer i ropet än någonsin – men inte via det fria ordet.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Slaget: Vägval i politiken

Finlands ekonomi blir allt sämre men de riktigt svåra besluten verkar vara svåra att ta. Med en hotande regeringskris för dörren och val om ett drygt halvår ser den politiska hösten trots det ut att bli riktigt intressant. Vilka frågor seglar upp som knäckfrågor inför valet?
Ladda ner mp3

Mat och fritid

Halloumi- och spenatröra

Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.

Publicerad .
Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö

Livsuppgift – att forska i orangutangers sociala beteende

Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa. Där forskar hon i orangutangerans sociala betende.

Publicerad .

Veckans diskussioner

Bestämmelse om vindkraftsbuller på gång 31

En förordning om hur mycket oljud vindkraftverk egentligen får förorsaka är på gång. Någon orsak att bromsa nu aktuella vindkraftsplaner finns ändå inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk 24

Att ryska Rosatom levererar reaktorn till Fennovoima är riskfyllt, menar professor Peter Lund vid Aalto-universitetet. Den nya reaktortypen uppfyller inte västerländska säkerhetsnormer.

Publicerad . Uppdaterad .

Jihadist radikaliserades i Helsingfors 11

För två år sedan var han studerande vid en yrkeshögskola. I våras jobbade han i en köttaffär i Helsingfors. I dag uppger han på sociala medier att han krigar för Islamiska staten i Syrien.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Kallare i norr

Kallare luft strömmar till Lappland, i söder det är varmt och soligt. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.