Dödsskotten i Ferguson en krutdurk i rasfrågan1

Allting är bäddat för svåra rasupplopp i lilla Ferguson i Missouri i USA när en åtalsjury i dagarna ska ge besked om polisens dödsskjutning av den obeväpnade Michael Brown, 18 år. Den vita poliskåren brukar inte bestraffas för sitt övervåld mot svarta män.

Publicerad .

Vattenkris i Nyslott

I Nyslott kan ett större läckage påverka vattentillförseln. En av stadens huvudvattenledningar sprang läck tidigare i kväll.

Publicerad .
Antti Rinne talar åt SDP:s partifyllmäktige i Kotka den 21.11.2014.

Rinne lovar förbjuda nollarbetsavtal 3

Säkerhetspolitik och arbetsavtal var på socialdemokraternas agenda på lördag då partifullmäktige möttes i Kotka. Ordförande Antti Rinne pratade om att förbjuda nollarbetsavtal om partiet är med i nästa regering.

Publicerad .
Johanna Nyman är nyvald ordförande för det Europeiska Ungdomsforumet.

Hon vill skapa ett bättre Europa för de unga

Finlandssvenska Johanna Nyman har valts till ordförande för det Europeiska Ungdomsforumet, en organisation som jobbar för de ungas rättigheter i Europa. Hon har arbetat med europeiska ungdomsfrågor i sex år, och vill se mer Europa, inte mindre.

Publicerad . Uppdaterad .

Centern lovar få Finland i form 13

Centern lovar väljarna att sätta Finland i skick efter aprilvalet. Och lovar också att göra de saker som hittills har blivit ogjorda. Partiordförande Juha Sipilä säger att alla måste vara med för att man verkligen ska sätta Finland i skick.

Publicerad .

Använd hjärtat

Ett vimmel av stora och små på BUU-dagen

- Jag har femton barnbarn, och nästan alla har jag tagit med till BUU-dagen någon gång, berättar Ruth-Tuija Orvamaa, som har kommit på BUU-dagen med barnbarnen Michelle och Anton.

Publicerad .

Med farmor på BUU-dagen

Både stora och små samlades på lördagen i Stora Smedjan vid Yle i Helsingfors för att besöka BUU-dagen. Ett evenemang som ordnas årligen som avslutning på BUU-klubbens julturné. Att besöka BUU-dagen är ett ypperligt exempel på vad man som barn kan göra tillsammans med en äldre, och under dagen dök också några andra tips upp.

Publicerad .
Använd hjärtat, kampanjlogo

Mormors och farfars bästa talesätt4

De flesta är bekanta med saker som mormor eller farfar brukar säga och i Lördax fick folket dela med sig av sina släktingars bästa talesätt.

Publicerad .

Svenskfinland

Brandbilen är favoriten

I dag var det full rulle när "En dag på brandstationen" ordnades runt om i landet. En av stationerna som deltog var Dragnäsbäck frivilliga brandkår i Vasa.

Publicerad . Uppdaterad .

Konsumenter blir försäljare 1

Trots dåliga ekonomiska tider går inte konsumtionen neråt. I stället blir konsumenterna försäljare på lopptorg, säger professor Pirjo Laaksonen vid Vasa universitet.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Rosberg knep pole position - Bottas trea

Lördagens Formel 1-tidskval i Abu Dhabi bäddar för en ytterst spännande tävling på söndag. Nico Rosberg startar från ruta ett medan stallkamraten och VM-ledande Lewis Hamilton startar från ruta två. Red Bull-bilarna diskvalificerades.

Publicerad .
Helsingfors IFK:s Nikola Zujic försöker bryta sig igenom BK:s försvar.

Uddamålsseger för HIFK

Helsingfors IFK tog en knapp seger över BK-46 i herrarnas handbollsliga på lördag. Segrar även för Dicken och Atlas.

Publicerad .
Matti Heikkinen

Formbesked av Matti Heikkinen i Rovaniemi2

Matti Heikkinen åkte ut som sista man vid Finlands Cup i Rovaniemi, men när han väl kom i mål efter 12,5 kilometers fristilsåkning var hans namn först på listan.

Publicerad .

Kultur och nöje

Tom Nylund harpunfiskar på Island.

Kallt och vått: Harpunfiskeäventyret 1

En harpun är ett vapen som ger många associationer. Många föreställer sig den stora harpunen som satt i fören på de ångdrivna valfiskebåtarna, monterad på en kraftig svängande lavett och fast i ett tjockt hamprep.

Publicerad .
Mathias Gustavsson är redaktör på Svenska Yle och arbeter för Radio Vega Östnyland.

Mathias Gustafsson : Bäddat för sex 2

Ett stadigvarande teaterhus i Borgå? Vad svarar skådespelarna och kulturledningen på utmaningen?

Publicerad . Uppdaterad .
pärmbilden till boken Havet, handeln och nationen om släkten Donner i Finland

Släkten Donner med perspektiv på historien

Släkten Donners öden och tankearv kan följas i den nya boken Havet, handeln och nationen Släkten Donner i Finland 1690-1945. Verket har kommit ut på Svenska litteratursällskapet och förlaget Atlantis. Mi Wegelius har bekantat sig med det.

Publicerad . Uppdaterad .
Dylan Thomas staty i Swansea

Dylan Thomas 100 år 1

Dylan Thomas var Wales inofficiella nationalpoet och en av förra seklets populäraste brittiska diktare, i år firar man hans 100-årsjubileum.

Publicerad . Uppdaterad .

Ett besök i Woolfs Monk’s House

Författaren och skådespelaren Malin Kivelä besökte nyligen Virginia och Leonard Woolfs hus i byn Rodmell. Det var också här Virginia dränkte sig en marsdag 1941.

Publicerad .

Mat och fritid

Jims återanvända klädskåp

Återanvänd ett 80-tals klädskåp

Förr eller senare börjar möblemanget kännas litet gammalt, men istället för att slänga bort skåp, bord, stolar eller sängar kan man låta fantasin dansa ett varv över dem och förvandla dem till något fint. Här tar sig Jim an ett gammalt klädskåp, men i artikeln finns också länkar till andra finurliga förvandlingar.

Publicerad . Uppdaterad .
Lusthuset är upplyst i höstmörkret.

Utebelysning i trädgården

Novembermörkret kan kännas väldigt deprimerande, speciellt om marken är bar. Dagarna blir bara kortare dagsljuset ett suddigt dis. Nu är det dags att pigga upp sig själv, grannarna och trädgården med litet belysning.

Publicerad . Uppdaterad .
Lees brödkorg i rotting.

Fläta korg i rotting

Att fläta en egen korg är inte alls så svårt som det kan verka. Så här gör du lätt t ex en egen brödkorg att ha på frukostbordet hemma eller ge bort i present.

Publicerad . Uppdaterad .
Alexandra doftar på en avokado.

Avokado som frukt och skönhetsprodukt

Mjukt hår, god nattsömn och glatt humör kan faktiskt växa på träd – i form av avokado. Den krämiga gröna frukten är fullpackad med näring för hela kroppen. Dessutom ger den en både god och nyttig chokladmousse.

Publicerad . Uppdaterad .

Utslagna

Barbro Björkfelt: Varning för smärta

Det går inte att ta sig igenom Helsingfors centrum utan att stöta på tiggare. Jag brukar ofta ge dem slantar. Men att ge slantar tar inte bort obehagskänslan, utan öppnar en dörr på glänt till något som är djupt störande.

Publicerad . Uppdaterad .

I ett tält vid Tölöviken 1

Att vara hemlös är att leva utan sin privata sfär där hemmet kan utgöras av allt från trapphus, tidningslådor och tillfälliga gruppboenden. I programmet Rivet ur Arkivet tar vi oss en titt på hemlöshetens historia i Finland.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: Varför använder Yle ordet ”pakkoruotsi”?

Man kan med fog fråga varför man på finska Yle konsekvent använder termen ”pakkoruotsi”. Det är under inga omständigheter en neutral term, skriver Mattias Fagerholm i Twitterbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

Ingemo Lindroos: Korrespondentlivet som trebarnsmamma

Yles Nordenkorrespondent skriver om hur man får ett nyhetsjobb att gå ihop med föräldramöten, läggdagstider, gnälliga färder till mataffären, förande och hämtande på dagis och fritids, hobbyer, och inte minst, barnens omväxlande humör?

Publicerad .
Dan Eskils Musikbar.

Dan Eskil: Du är aldrig för gammal för rock'n'roll

Det finns en sak som irriterar mig när man talar om musik och det är när vissa personer hävdar att man vid en viss ålder skall gilla en viss sorts musik, skriver Dan Eskil Jansson.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Radar

Domstolarna i kläm mellan lag och sparkrav 3

Högsta domstolens president kräver att regeringen återtar nedskärningarna om man inte är beredd att göra det som behövs för att rädda rättsskyddet.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Gurli Nurmi sitter i sin favoritfåtölj där hon brukar läsa

Ibland blir det lite för tungt att vara ensam 4

Jag känner att jag bara är till besvär för andra. Det blir så, vet du. Så säger 83-åriga Gurli Nurmi I Karis. Hon har haft ett händelserikt yrkes- och privatliv, men diverse krämpor har satt stopp för det mesta vad gäller socialt umgänge.

Publicerad . Uppdaterad .
Frillan och Prillan snackade med Fredi Lundén.

Att vara farsa till en tonårsidol

I en exklusiv intervju berättar Fredi Lunden, Isac Elliots pappa, om livet när ens barn blir kändis. Hur hanterar man det hela och hur mycket har Fredi varit tvungen att offra för sin sons karriär?

Publicerad . Uppdaterad .
Spotify-grundaren Martin Lorentzon vid Slush i Helsingfors 2014

Spotify utmanas och kritiseras 1

De amerikanska it-jättarna Google och Apple utmanar Spotify inom musikbranschen. Samtidigt kritiserar artisterna tjänsterna för snåla kompensationer. Spotify tar läget med ro.

Publicerad . Uppdaterad .

Dataprogram som pressar dig på pengar allt vanligare 13

Så kallade utpressningstrojaner håller på att bli vardag också i Finland. Det är alltså frågan om skadliga program som gör den infekterade datorn mer eller mindre oanvändbar och kräver att användaren betalar en lösensumma för att den ska fortsätta fungera.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Veckans diskussioner

Det här är inte en naken kvinna 36

Men vad är det? Svaret är enkelt: Det här är ett konstverk. Och när det är ett konstverk visar det inte verkligheten utan avbildar verkligheten, ger ett sken av verkligheten. Därför är det du ser inte en naken kvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Räsänen har kostat kyrkan miljoner 53

Sedan den uppmärksammade homodebatten 2010 har närmare 50 000 personer skrivit ut sig ur kyrkan som en reaktion på uttalanden av Päivi Räsänen.

Publicerad . Uppdaterad .

”Det är okej att kolla barnets mobiltelefon” 14

Hur mycket ska man granska och kontrollera sitt barn för att vara säker på att allt är okej? Förälder ska vara jobbig och påträngande, men samtidigt ge barnet utrymme och visa respekt, säger Jannika Elfving som är specialungdomsarbetare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.