Diplomatiska källor: Katainen blir superkommissionär12

Enligt vad Yle Nyheter har erfarit från diplomatiska källor i Bryssel skulle det vara klart att före detta statsminister Jyrki Katainen skulle bli så kallad superkommissionär vid fördelningen av posterna i EU-kommissionen.

Publicerad .
Karolinska universitetsjukhuset i Solna, Sverige.

Misstänkt ebolafall i Sverige

Ett misstänkt fall av ebola utreds som bäst i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Personen ska ha insjuknat efter att ha vistats i områden där ebola förekommer.

Publicerad .
Höbal i Sahalahti

Tusentals lantbruk på väg att försvinna 1

Det finländska jordbruket förändras i snabb takt, visar en färsk undersökning. På bara några år väntas en femtedel av Finlands 55 000 gårdar försvinna.

Publicerad .
Hillary Clinton

Christian Vuojärvi: Bäddat för Hillary Clinton?

Det må återstå nästan 800 dagar till presidentvalet i USA men de presumtiva kandidaterna förbereder sig redan för sina primärvalskampanjer. Just nu känns valet bäddat för Hillary Clinton men mycket hinner ske på dryga två år.

Publicerad . Uppdaterad .
Suggor i Sjundeå

Inga lättnader för utsatta suggor 2

Finland ska få en ny djurskyddslag som ska öka djurens välbefinnande. Bland annat skall reglerna för hur nötkreatur och hästar omhändertas ses över. Men för landets 125 000 suggor utlovas inga förbättringar.

Publicerad . Uppdaterad .
Mgp 2014 finalister och programledana Anna-Karin Siegfrids, Jontti Granbacka och Nuutti Takkinen

MGP 2014 blir disco

Programledarna Anna-Karin Siegfrids och Jontti Granbacka laddar upp till toner av disco då den direktsända MGP 2014 finalsändningen kör igång den 4 oktober.

Publicerad . Uppdaterad .

Ulvsbyfallet på nytt i hovrätten

Den nya behandlingen av Ulvsbymordet inleds vid Vasa hovrätt i dag. Rättegången inleds med en vecka i Vasa. Slutbehandlingen sker huvudsakligen i Björneborg.

Publicerad .

Svenskfinland

Livligt under forneldarnas natt 1

Veckoslutet var livligare än vanligt för sjöbevakningen då forneldarnas natt firades och flera båtar var i farten. Inga allvarliga olyckor skedde dock.

Publicerad .
Empirekvarteren vid Borgå å

Förorenad farled vållar problem i Borgå

En muddring av farleden Borgå-Tolkis är besvärlig ur miljösynpunkt. Både i åmynningen och i Svartbäcksfjärden finns giftiga ämnen.

Publicerad . Uppdaterad .
katakomber undersöks i ortodoxa församlingens begravningsplats.

Kan finnas fler katakomber i Helsingfors

Aalto-universitetet kommer nu att fortsätta undersöka de katakomber som har hittats under ortodoxa församlingens begravningsplats i Helsingfors och man tror att det kan finnas fler än tolv.

Publicerad . Uppdaterad .

Många trafikolyckor i Östnyland i helgen

Det har skett flera trafikolyckor i Östnyland i helgen. I den allvarligaste skadades två tonårsflickor då deras traktor välte.

Publicerad . Uppdaterad .

1286,75 meter bord gav plats i rekordbok

De klarade det! Världens längsta matbord byggdes i Lovisa i helgen och mättes av en representant för Guinness World Records.

Publicerad .

Renoveringen av Bensows daghem drar ut på tiden

Renoveringen av Bensowstiftelsens daghem i Grankulla drar ut på tiden. Daghemmen Lilla Lyan och Stora Lyan borde ha varit färdiga för några veckor sedan. Snart måste dessutom dagisbarnen samsas med barnavårdsföreningen i det gamla barnhemmet.

Publicerad .

Nykarleby tvingas investera miljoner i fastigheter

Nykarleby har råkat ut för otaliga mögelsmällar. Staden tvingas investera runt åtta miljoner i fastigheter på kort tid. Stadsstyrelsens ordförande Jan-Erik Högdahl anser att Normens skola är stadens vackraste byggnad.

Publicerad .

Sport

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan satte tre

Det svenska anfallsässet Zlatan Ibrahimovic stod för ett hattrick i mötet mellan Paris Saint Germain och St. Etienne under söndagen.

Publicerad .

Messi skadad

Barcelonas argentinska anfallare, Lionel Messi ådrog sig en muskelskada under söndagens möte mot Villareal.

Publicerad .
Shawn Huff.

Första finska VM-segern 1

Det finska basketlandslaget visade karaktär efter gårdagens brakförlust mot USA och vann över Ukraina. Segersiffrorna i Finlands första VM-seger skrevs 81-76.

Publicerad . Uppdaterad .
Meraf Bahta.

Sverige vann damlandskampen 1

Det blev svensk seger i damklassen i friidrottslandskampen på Olympiastadion i Helsingfors med en väldigt knapp marginal. Allting avgjordes på avslutande 1500 meter och Sverige kunde till slut vinna med futtiga två poängs marginal.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Kultur och nöje

Tänk så mycket betydelse en enda liten bokstav kan ha.

God Shave the Queen och Hey Nude2

Tänk om du skulle sätta till en bokstav i exempelvis Storbritanninens nationalsång God Save the Queen. Det skulle vara så mycket fnissigare. Många låttitlar får en helt ny innebörd med enda extra bokstav.

Publicerad .

UMK

Delta i Tävlingen för Ny Musik 2015!

De som vill delta i UMK - tävlingen för ny musik har denna vecka på dig att skicka in ditt bidrag. UMK går ut att hitta den bästa nya finska schlagermelodin och den bästa artisten. Tävlingen har gett de medverkande artisterna synlighet, radiospelning, spelningar och skivkontrakt.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Carina Bruun.

Carina Bruun: Joma mera, joma rätt

Kundservice, bra betjäning och vänlig personal - det ska vi kräva. Carina Bruun har granskat kundservicen i huvudstadsregionen hela veckan och uppmanar folk att våga säga till, på rätt sätt, när kundbetjäningen går åt pipan.

Publicerad . Uppdaterad .
Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Förödmjukelsen med tajta trikåer 3

Jag glömmer aldrig hur rädd jag var inför konventsintagningen på gymnasiet. Att börja i gymnasiet borde vara roligt, men för mig var veckorna innan skolan började en mardröm.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Finlandssvensk knutpatriotism

Äntligen! Det var den spontana reaktionen i södra Finland när Åbo Akademi efter 40 år av lärarbrist fick ändan ur vagnen och meddelade att man i samarbete med Helsingfors universitet vill starta en fullskalig klasslärarutbildning i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .
Patrik Rosström

Dykbloggen: Jag älskar såna som Amanda!

Jag minns fortfarande första gången jag såg den böljande gröna soppan underifrån. Äcklad av algerna var jag samtidigt förunderligt lyckligt fascinerad av den grönskimrande massan. Det var vackert! Och äckligt!

Johan Lindroos

En musikchefs bekännelser: Kärlek vid första öronkastet!

Det är nu inte varje dag jag blir blixtförälskad i en ny låt jag aldrig hört förut. För även om jag genast tänker, wow, det här är ju tydligen riktigt bra, så kräver det några lyssningar innan en ny låt når full effekt av gillande.

Mat och Fritid

En bagare med lärling

Mat vid medeltida slott

Fisk, bröd, gröt, rotfrukter, baljväxter och öl. Det är i korthet vad befolkningen i det medeltida Finland levde på, även vid våra slott. Hade man det bättre ställt fanns även kött på bordet, men det var inte alla förunnat.

Publicerad .
En portion ceviche

Ceviche

Ceviche är en maträtt, men också ett sätt att tillreda fisk och skaldjur på. Rätten härstammar från Peru, där den är en nationalrätt, men den förekommer i hela Sydamerika och Mexico.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

journalisten Magnus Swanljung

A-xplock

Liten tröst för barnfamiljerna i en knapp budget. Det sju veckor långa kriget i Gaza är över, men det är svårt att hitta en segrare. Freden känns alltmer avlägsen i Ukraina. Vi gör också ett försök att förstå varför unga europeiska män ansluter sig till krigarna i Islamiska staten.
Ladda ner mp3

Johan Lindroos och Eva Frantz

Eva och Pöll #34

Eva har varit viral på sistone och tycker att det är slitsamt. Pöll ondgör sig över dåliga översättningar och fejkad reality-tv. Och så vill de eliminera begreppen svenskdödare och facerape. Ladda ner mp3

Publicerad .
Ansiktsbild på Pia Abrahamsson när hon dricker kaffe.

Pia med flera om image

Vilken profilbild lägger du upp på sociala medier? Det sägs att vi bildar vår uppfattning om en ny bekantskap på tre sekunder och mycket på basen av visuella signaler. Hur du ser ut och ditt kroppsspråk kan avgöra hur andra uppfattar dig. Ladda ner mp3

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Haglund: Finland ingår Natoavtal nästa vecka 58

Finland och Sverige utvidgar sitt samarbete med Nato. Enligt försvarsminister Carl Haglund (SFP) undertecknar Finland ett nytt samarbetsavtal med Nato under Natotoppmötet nästa vecka.

Publicerad . Uppdaterad .

Nödcentralen lockar med tvåspråkig utbildning 27

Nu finns det planer på utbildning som ska locka tvåspråkiga till nödcentralerna, berättar inrikesminister Päivi Räsänens specialmedarbetare, kristdemokraten Niklas Andersson.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnans pengar sätts in på mannens konto 21

Flera finländska kommuner diskriminerar kvinnor som får utkomststöd. Om kvinnan lever i ett parförhållande eller har familj sätts pengarna in på mannens bankkonto.

Publicerad . Uppdaterad .

Läkarföretag fixar högre inkomster 37

Läkarföretagen erbjuder fortfarande sina läkare lönearrangemang som gör att de får mer pengar i handen. En av dem som har utnyttjat det systemet är den nya social- och hälsovårdsministern Laura Räty.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.