Jihadist radikaliserades i Helsingfors

För två år sedan var han studerande vid en yrkeshögskola. I våras jobbade han i en köttaffär i Helsingfors. I dag uppger han på sociala medier att han krigar för Islamiska staten i Syrien.

Publicerad .
Vindmöllan i Sundom.

Bestämmelse om vindkraftsbuller på gång 4

En förordning om hur mycket oljud vindkraftverk egentligen får förorsaka är på gång. Någon orsak att bromsa nu aktuella vindkraftsplaner finns ändå inte.

Publicerad . Uppdaterad .
Catharina Elmsäter-Svärd

Moderaterna vill ha kvinnlig partiledare

Efter valförlusten har Moderaterna i Sverige funderat över vem som ska leda partiet i framtiden. Många vill se en kvinna, och åtminstone två namn har redan diskuterats.

Publicerad . Uppdaterad .
Marsch för självständighet

Jämnt inför skotsk folkomröstning

Inför torsdagens folkomröstning om självständighet för Skottland väger det jämnt i opinionen. Enligt en opinionsmätning röstar 52 procent av skottarna nej till självständighet medan 48 procent röstar ja.

Publicerad . Uppdaterad .

Storebror ser dig bättre än någonsin

Det är möjligt att med stor säkerhet identifiera dig på basen av fyra platser som du stannar på till vardags. Datasäkerhetsexperterna varnar för att dela med sig med positionsbestämningar på sociala nätverk.

Publicerad .

Svenskfinland

Olaglig soptipp invid Tavastbyvägen i Vanda.

Skräp ger Vanda energi

Finlands största avfallskraftverk tas i bruk I Vanda på onsdag. Kraftverket kommer att producera både el och värme. Som bränsle används källsorterat blandavfall.

Publicerad .

Älgflugorna minskar då frosten kommer

Just nu är det högsäsong för höstens gissel – älgflugorna. Täta kläder är egentligen det enda sättet att undvika dem, säger biolog Magnus Östman.

Publicerad .
Vy från vit kajak på öppet lugnt hav.

Wellnesstrenden sprider sig till turismen 2

Wellnesstrenden, det vill säga intresset för hälsa och välmående, tar över allt fler områden av våra liv. Det här kunde utnyttjas mer inom turismen.

Publicerad . Uppdaterad .

Raseborg hör hemma i HUCS

Raseborg borde höra till samkommunen för HUCS social- och hälsovårdsområde. Det föreslår stadsstyrelsen för fullmäktige. Styrelsen vill också undvika att splittra dagens specialsjukvård inom HNS.

Publicerad .

Sport

HIFK mötte sport i Helsingfors.

HIFK gjorde slarvsylta av Sport3

HIFK visar fortsättningsvis upp fina takter i den inhemska ishockeyligan då Sport besegrades med hela 7-1 på hemmaplan. Helsingforslaget fortsätter i toppen av tabellen efter tre omgångar.

Publicerad .
Petter Northug, Norge

Northug kan ha kört sin sista kilometer2

Den norska skidåkaren Petter Northug är i blåsten efter att ha kört alkoholpåverkad i våras. Nu åtalas Northug på sex punkter och riskerar att mista körkortet – för alltid.

Publicerad .

Familj

Radiodoktorn

Bara för att en person är blek är det inte säkert att hon lider av anemi. Bild: YLE/Glowimages

Anemi och blekhet

Stämmer det att man kan se om en person har blodbrist genom att dra ner det undre ögonlocket? Hematologen svarar.

Publicerad . Uppdaterad .

Rastlösa ben och åderbråck

Hänger rastlösa ben och åderbråck ihop? Läs kärlkirurgens svar.

Publicerad . Uppdaterad .
Kom ihåg att meddela din tandläkare om du använder Marevan! Bild: YLE/Mika Kanerva

Tandingrepp och Marevan

Måste man göra ett uppehåll med Marevan före ingrepp hos tandläkaren? Tandläkaren svarar.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Andreas Thylin, Joel Häggblom och Jonas Björkroth, MGP-finalister 2014

Kärlek och vänskap teman i FMFs MGP-låt

Karlebypojkarna Andreas Thylin, Jonas Björkroth och Joel Häggblom, 11 och 12 år gamla, har skrivit låten "Hand i hand". En låt som förde dem till finalen i Melodi Grand Prix, MGP.

Publicerad . Uppdaterad .
Isa, Emil och Dan diskuterar analsex.

Så här gör du det som ingen pratar om 13

Ett av de vanligaste ämnena som det ställs frågor om i Sex & Sånt är analsex. Måste man prova på analsex? Hur ska jag göra? Är det farligt?

Publicerad . Uppdaterad .
Tor-Erik Antfolk ärvde ett ödehus i Rangsby i Närpes. Lasse Grönroos fotar.

Tor-Erik ärvde ett ödehus

Vad skulle man göra om man plötsligt blev ägare till ett ödehus? Inte kan man väl låta traktorn köra ner en vacker röd stuga med vita knutar där man som barn bakat bröd och läst Allers. Eller kan man?

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 10

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Catariina Salo med boken Maresi.

Popbloggen: Är Rory Gilmore feminist?

Förra veckan kom en fantastisk nyhet för alla Gilmore Girls-fans, serien kommer nämligen att ingå i Netflix repertoar från och med oktober. Det är snart 15 år sedan Gilmore Girls hade premiär och fansen har också vuxit upp.

Rysslandsbloggen: Sluta skjuta, sluta kriga!

Kerstin Kronvall träffade en grupp soldater som snabbskolas för att kunna dra ut i strid. De såg inte ett dugg militäriska ut men alla var beredda att döda och dödas.

Publicerad . Uppdaterad .
Dagens boktips får Född fenomenal stå för.

Boktipset: Född fenomenal

Anka har läst Josephine Bornebuschs debutroman Född fenomenal. Trots att hon irriterar sig på huvudpersonen Ruts goda självförtroende är det också det hon älskar med boken. Och så Ruts översexuella kompis Magda då förstås.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Slaget: Debatt om kärnkraften

Har kärnkraften en framtid i Finland? Eller är det dags att rikta in sig på andra energiformer? I debatten deltar riksdagsledamöterna Satu Haapanen (Gröna) och Lars-Erik Gästgivars (SFP). Patrik Schauman leder debatten.
Ladda ner mp3

Mat och fritid

Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad .
Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

En enkel kantarelltoast är gott. Det här är kanske ännu godare och ett enkelt sätt att bjuda på en riktigt festlig förrätt. En gräddig sås mår bra av att brytas av med något syrligt som t.ex. citronsaft och –skal.

Publicerad . Uppdaterad .
Marthan Elisabeth Eriksson

Rådgivare i vilda växter

Mjölkörten blir helt ljuvlig när man snabbt kokar upp den. Den blir som sparris, om inte godare, tycker Elisabeth Eriksson vid Finlands svenska Marthaförbund som är rådgivare i vilda växter.

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Majoriteten krymper för Fennovoima - SFP:s Henriksson säger nej 20

De gröna får sällskap då regeringen röstar om Fennovoimas nya kärnkraftsansökan på torsdag. SFP:s Anna-Maja Henriksson säger nej och dessutom är fyra socialdemokratiska ministrar mot att Fennovoima får fortsatt grönt ljus.

Publicerad . Uppdaterad .

Startupbolaget Mervento går mot konkurs 32

Vindkraftsföretaget Mervento i Vasa närmar sig konkurs. I sex år har startup-bolaget sökt ny finansiering utan att lyckas. Nu håller pengarna på att ta slut.

Publicerad . Uppdaterad .

Nu ska också talkoarbete redovisas 12

Ungdomsföreningarna brottas med hus och utrymmen som behöver renoveras. Arbetsbördan blir inte mindre av att man nu också måste anmäla talkoarbete till Skatteförvaltningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Ari Nykvist läser Vasabladets första tabloidnummer.

Nyheter inte längre del av allas vardag 2

Många väljer omedvetet bort nyheter i sitt flöde i dag. Populära on demand-tjänster gör att många bara ser det de själva vill se, nyheter som man förr fick naturligt vid sidan om underhållningen trängs längre ut.

Publicerad .

Fall av bröstcancer ökar – färre dör 2

Rosa Bandet-kampanjen tjuvstartar imorgon inför kampanjmånaden i oktober. I år kan man dra sitt strå till stacken genom att donera pengar till exempel via Otto-penningautomater.

Publicerad . Uppdaterad .
Leksaker med säkerhetsbrister

Vår barnkammare är en plastig kemikaliehärd

Familjelivs Annika Löfgren bjöd in Säkerhets- och kemikalieverkets direktör för att syna leksakerna i barnkammaren. Många av de mjuka plastleksakerna kan innehålla hormonstörande ftalater och flamskyddsmedel.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

SVT: Hanna Stjärne är SVT:s nya vd

Idag meddelar SVT att det är Uppsala Nya Tidnings nuvarande chefredaktör Hanna Stjärne. Inom sex månader tar hon över efter Eva Hamilton.

Bbl: Inget plättkalas i Sverige

Om valresultatet efter ett riksdagsval i Finland hade varit detsamma som i Sverige i söndags hade regeringsförhandlingarna i Finland varit lätta som plättar.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Uppehåll

I dag är det uppehåll och i största delen av landet soligt. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.