Hoppa till huvudinnehåll

Ljust och luftigt att bo på taket

Tio lägenheter planeras på Ämbethusets tak i Närpes.

Spännande, annorlunda och intressant. De orden vill Anders Nybacka använda för att beskriva sitt projekt med en takpark på Ämbetshuset i centrum av Närpes.

Exploderande buss skrämde i London

Sprängningen var en scen för filmen "The Foreigner".

En dubbeldäckare exploderade på söndagen på Lambeth Bridge i centrala London. Många befarade en terrorattack, men det handlade om en scen för filmen "The Foreigner".

Hon lever med pressen i att kallas superjunior

Lehikoinen: kontinuitet viktigare än fantomtider.

Alisa Vainio, Wilma Murto och Viivi Lehikoinen. Damerna dominerar den nya så kallade supergenerationen i friidrott. Lehikoinen vill skynda långsamt. Kontinuitet är viktigare än fantomtider, säger hon till Yle Sporten.

Marc Dillon

Marc Dillon: Finland är inte som det var

Jag får sura blickar i spårvagnen då jag pratar engelska

För tio år sedan lämnade han soliga Kalifornien för Finland och ett jobb på Nokia. - Jag älskar det här landet. Det är ett fint land och jag har gjort det till mitt hem. Jag kommer att stanna här, säger han, men tillägger att atmosfären i Finland håller på att förändras på ett sätt han inte tycker om.

Sarah Söderholm har haft svårt att nå arbets- och näringsbyrån.

Unga arbetslösa utan hjälp

Allt flera är arbetslösa, färre jobbar med arbetsförmedling.

Unga arbetslösa med utbildning måste klara sig själva. Personalen vid arbets- och näringsbyråerna har skurits ner och de arbetslösa hänvisas till nätet för att söka jobb.

Elskapp med stöpsel.

Carunas kunder bröt strömmen i en kvart

Protesterade mot de förhöjda överföringsavgifterna.

Carola Backholm i Närpes är en av dem som i protest mot Carunas förhöjda elöverföringsavgifter hade för avsikt att bryta strömmen på söndagen. Hon ville gå från att bara knyta näven i fickan till att göra något som känns i elnätet.

Lauri Kivinen

Lauri Kivinen: Yle tillhör alla

Yles uppdrag är samhälleligt, inte kommersiellt

Yles public service-uppdrag sätts en gång under lupp (Helsingin Sanomat 4.2) och bra så. Det är viktigt att med jämna mellanrum dra upp riktlinjer för hurdan public service Finland vill ha och behöver, skriver Yles verkställande direktör Lauri Kivinen. Men det kan vara värt att återkalla i minnet hur allt en gång började.

Vad säger skilsmässobarnen?

Barnens röst i medierna är inte en självklarhet.

Vuxna borde uppmuntra barn till att oftare uttrycka sina åsikter i offentligheten, framför allt om saker som berör deras liv. Då skulle barnen också lära sig att bättre utnyttja sin mänskliga rättighet, yttrandefriheten.

Bantningsexpert: Skyll inte på din ämnesomsättning!

Kirsi Pietiläinen är en av våra ledande bantningsexperter.

I ett laboratorium i Mejlans i Helsingfors mäter man syreupptagningsförmågan och energiförbrukningen i viloläge hos patienter som har problem med vikten. - Jag har ännu aldrig stött på en patient med en riktigt dålig ämnesomsättning, säger biträdande professor Kirsi Pietiläinen.

Bild för #mittkärleksliv satsningen

Hur har du det med kärleken?

Berätta om ditt kärleksliv. Delta i vår undersökning.

Svenska Yle frågar om relationer, sex- och samliv i Svenskfinland. Här kan du delta i undersökningen.

Ingemo Lindroos.

Förbjudet att vara soffpotatis i Sverige

I träningshetsens Sverige är det de duktigaste som syns.

När de som tränar mest också skryter mest så blir tröskeln allt högre för dem som är i dålig form att sätta sin fot på gymmet, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

Tonåringar som röker och dricker öl.

Dricker unga alkohol?

Ja. Hela 40 procent visar Yle Nyhetsskolans undersökning.

Alkoholanvändning är en aktuell sak som ungdomarna talar om i skolan. De diskuterar om hur rolig festen var på veckoslutet, hur mycket de drack och vad de drack. Vi blev intresserade och vill ta reda på mer om ungdomarnas alkoholkonsumtion eftersom det är ett allvarligt och viktigt ämne.

Alexander Brummer och Ciara Yrjö-Koskinen

Varför äter inte eleverna skolmaten?

I Grundskolan Norsen ogillar man vegetarisk lasagne.

I Grundskolan Norsen har vi märkt att många elever inte äter skolmaten. Vad är orsaken till detta? Vi har intervjuat elever och lärare för att få svaret på denna viktiga fråga.

Elever sitter på en skolbänk och surfar på sina telefoner.

Telefonen är nutidens kompis

"Fick man 1000 € skulle man kunna vara utan den i en vecka."

Många elever i Grundskolan Norsen använder mobiltelefonerna under lektionerna vilket ofta stör deras koncentration. Nuförtiden är ungdomar och även vuxna och barn allt mer beroende av telefonen eftersom de använder sociala medier hela tiden i vardagen.

Sköldkörtelmedicinen Thyroxin.

Liten körtel kan ge stora problem

Sköldkörtelsjukdomar allt vanligare. Kvinnor drabbas mest.

200 miljoner människor i världen lider av någon form av sköldkörtelsjukdom. I Finland tar mer än 300 000 människor medicin för underfunktion i sköldkörteln. Det är dubbelt så många som för 10 år sen.

Katarina Liljeqvist sitter i sitt kök

"Det är min hälsa det handlar om"

Sköldkörtelmedicinen som rekommenderas hjälper inte alla

Sköldkörtelsjukdomar drabbar allt fler. Det är i större utsträckning kvinnor som blir sjuka. Medicinen som rekommenderas allmänt hjälper de flesta, men inte alla.

Två stolar blir en bänk

Jim snickrar ihop två gamla stolar till en bänk.

Nu är det slut på individualismen, vi går mot kollektiva tider. Vi ska dela med oss och anpassa oss till varandra. Vi ska dela bil med grannarna och vi ska bygga ihop oss.

Pauls blinier med fiskrom.

Fiskrom med blinier, gräddfil och lök

Att säga att man tycker om rom är som att säga att man tycker om mat. Det finns lika många romsorter som det finns fiskar och vissa fiskar har elegantare rom än andra. Här serveras rom med nystekta blinier.

Michael Björklunds hollandaisesås

Michael Björklunds hollandaisessås

Hollandaisesås är en av det franska kökets fem grundsåser. Den är rätt arbetsdryg, men följer du Michaels recept får du en slät och fin sås att t ex förgylla primörer eller skaldjur med.

Veckans diskussioner

Elledning.

”Höjningarna av elpriserna är svinaktiga”

Riksdagen och Konsumentförbundet utreder skäligheten.

De kraftiga höjningarna av elöverföringsavgifterna stöter på patrull. Både Konsumentförbundet och riksdagens ekonomiutskott vill nu syna prishöjningen. Också näringsminister Olli Rehn (C) tycker att de planerade höjningarna av priserna verkar vara oskäliga.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!