Pernå gravgård

Enkät: Det dröjer ett tag innan kyrkan viger samkönade par

Kyrkan kommer inte att viga samkönade par ännu på en tid, åtminstone att döma av Yles nya enkät. En majoritet av de kyrkliga beslutsfattarna godkänner inte kyrklig vigsel av personer av samma kön, visar enkäten.

Publicerad . Uppdaterad .
Anna Duritskaja

Nemtsovs flickvän fick lämna Moskva

Oppositionspolitikern Boris Nemtsovs flickvän har nu fått återvända till Ukraina. 23-åringen är nyckelvittne till mordet på Nemtsov och hölls tidigare i husarrest i Moskva.

Publicerad .
Nya avslöjanden om svenska kungen

Svenska kungaparet på statsbesök

Det svenska kungaparet är på statsbesök i Finland på inbjudan av president Sauli Niinistö.

Se mottagningen direkt på Arenan kl. 10:55.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Göran Heikius och Dan Åkers.

Husbyggare i Kaitsor måste bygga bombskydd 2

Heikius hus i Kaitsor, Vörå, måste uppföra ett befolkningsskydd, och det är bråttom. Står det inte klart i slutet av månaden riskerar företaget ett vite på 50 000 euro.

Publicerad . Uppdaterad .
Klemetskog skola

Klemetskogsbarnens svenska miljö hotad

Tusby kommun vill flytta de svenskspråkiga förskolebarnen från Klemetskogs skola till det tvåspråkiga Kievari daghem. En flytt av förskolebarnen skulle samtidigt göra det möjligt att avsluta eftisverksamheten vid skolan.

Publicerad . Uppdaterad .
Sibbo logistikcentral

Trettiotvå riksdagshus byggs på Sibboåkrarna

I Bastukärr i Sibbo är ett massivt projekt på gång just nu. Inex Partners nya logistikcentral är ungefär lika stor som 32 riksdagshus och blir kommunens största arbetsgivare.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Svenskar gjorde segern finsk i Minsk

Det fanns bara ett lag på isen och tidvis bara en spelare på planen när Jokerit körde över Dinamo Minsk i KHL-slutspelet på måndagskvällen. Linus Omark hade en fyrapoängs afton när Jokerit vann med 5-0 och gick upp i en 2-1 ledning i matchserien.

Publicerad .
Roman Eremenko, CSKA Moskva.

Eremenko utvisad - CSKA vidare i cupen

Roman Eremenkos CSKA Moskva gick på måndagskvällen vidare i ryska cupen i fotboll. För den finska landslagsmittfältarens del tog matchen mot Krylja Sovetov slut i och med ett rött kort.

Publicerad .

Kultur och nöje

Eddy Krook, Alex Fagerman, Olle Stenström och Kari Ström.

Ekenäsband inspireras av UMK-vinst 1

Skivaktuella Trixstar från Ekenäs kan tänka sig att gå i Pertti Kurikan Nimipäiväts fotspår och skicka ett bidrag till Tävlingen för ny musik. Vi skulle nog våga, säger kapellmästaren Eddy Krook.

Publicerad .

Mommovarning!

Att bli kallad mommo har inte alltid varit något positivt. I dag är det en komplimang. Webbproducenten Henna-Kaisa Sivonen har skrivit en handbok för den som vill vara en mommo.

Publicerad . Uppdaterad .
Nils W "Limpan" Lindholm och Ebba Löfström, Visans Vänner i Helsingfors, 1973

Ebba ville vara med i herrklubben

År 1945 grundades Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors. Herrarna i Helsingfors hade tänkt sig en herrklubb ungefär såsom Akademiska Sångföreningen, men den första som svarade på uppropet i Hufvudstadsbladet var Ebba Löfström, som ville vara med och sjunga visor.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Långläsning

Marianne Tapper vid köksbordet hemma i Västanfjärd

Mariannes man söp bort hem och familj

När Marianne Tapper var ung drömde hon om en stor familj där alla har tid med varandra. Mannens alkoholism, den eviga flyttrumban och Mariannes egen impulsivitet har gjort att hon känt sig otillräcklig som mamma. Drömmen om ett hus med egen täppa uppfylldes ändå för några år sedan.

Publicerad .
Anna Caldén

Anna Caldén ser inga hinder

Anna Caldén är hemma från Munsala och bosatt i Vasa, dit hon flyttade som 16-åring. Anna har aldrig låtit sig hindras av att hon sitter i rullstol.  - Om man inte kan använda benen så får man använda det man har mellan öronen, säger Anna som alltid har många järn i elden, och en synnerligen positiv syn på livet.

Publicerad . Uppdaterad .
Digitala arvet.

Har du skyddat ditt digitala arv? 11

Svårknäckta koder fungerar bra som lösenord, men vid plötsliga dödsfall kan lösenorden vara ett problem. En stor del av vårt digitala arv riskerar att gå förlorat om arvingarna inte kommer åt de bilder och dokument som har lagrats till exempel i molntjänster.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: Pertti Kurikan Nimipäivät delar folket

Twitter formligen exploderade när det stod klart att Pertti Kurikan Nimipäivät tagit hem segern i Eurovisionstävlingen. Många hyllade punkbandet, men många ifrågasatte också att personer med funktionsstörning representerar Finland i tävlingen.

Publicerad .
Bröderna Emile och Raphael från Kongo, som har byggt ett immigrationsskepp

Agenda Uganda: Ett skepp kommer lastat

Bröderna Raphael och Emile från Goma i Kongo har byggt ett skepp. Skeppet är en symbol för Europeiska Unionen och den blåa flaggan med de gula stjärnorna pryder båtens för. The Immigration Ship var ett sätt för dem att få utlopp för sin frustration och sina trauman.

Publicerad .
Metallväktarnas blogg

Metallväktarnas blogg är här - hellkomna

Om du sökte efter en blogg för traditionella sätt att inte odla hallon eller en blogg som handlar om folk som fotar sin mat, sitt kaffe, sina djur och sina barn på café så kom du fel.

Publicerad .
 

Lyssna på våra poddar

My Tengström

Myteriet: Försvunna flygplan, konkurs och kramkalas

Varför skulle sökningsoperationen för det försvunna flyget MH370 läggas ned? Så här blir du mer effektiv på ditt jobb. Vad är ett kramkalas? Möt en person som låtit sig kramas av främlingar. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Insulinspruta.

Familjeliv: Diabetes som familjemedlem

Malin och Janne Backlunds son insjuknade i diabetes då han var två. Fyra år senare lever familjen ett aktivt liv som kräver noggrann planering. Hur ser livet ut i en familj där barnet har diabetes? Hur lär man sig leva med sjukdomen? Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Maria Sundblom Lindberg med gäster

Pia med flera: Älskade hatade syskon

Han är som en bror, säger man när någon är riktigt nära. Men om ens syster inte alls vill vara nära och dessutom tycker illa om en, vad ska man göra då? Prästen och familjeterapeuten Ann-Sofi Storbacka och litteraturvetaren Agneta Rahikainen diskuterar med Maria Sundblom Lindberg Ladda ner mp3

Ur arkiven

Jakobstad - en stad som andra

Ywe Jalander tränger djupt in i småstaden Jakobstads hjärta i sin dokumentärfilm från 1968. I en småstad skall alla veta sin plats, t.om. då man kör kvartersrally.

Publicerad .
visselblåsare, ilmiantaja

Jante Redux4

“Du skall inte tro att du är något.” (Jantelagen, paragraf 1.) Småstadslivet beskrivs ofta som idylliskt och lyckligt, men detta är långt ifrån hela sanningen. Arthur Franck och hans team har med Jante redux skapat kortfilmer som på olika sätt behandlar Jantelagen och livet på landsbygden i Svenskfinland.

Publicerad .

Yles nyheter nu via Whatsapp 11

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.