Totals vd Christophe de Margerie presenterar oljebolaget resultat i Paris i februari 2012.

Fem personer omkom i flygolycka i Moskva

Fem personer har omkommit i en flygolycka på den internationella flygplatsen Vnukovo i Moskva. Franska oljebolaget Totals chef finns bland dödsoffren.

Publicerad . Uppdaterad .
Kornåker i Sjundeå

Jordbrukarnas stöd kan skjutas fram

Utbetalningar av jordbrukarnas stöd kan komma att senareläggas nästa år har Landsbygdsverket meddelat. Det här uppskattas inte av Österbottens svenska producentförbund.

Publicerad . Uppdaterad .
Den svenska försvarsmakten underrättelseoperation i Jungfrufjärden i Stockholms skärgård den 20 oktober 2014 med anledning av misstänkt undervattensverksamhet.

Svenska försvaret vilseledde om observation 1

Sveriges försvarsmakt har medvetet gett fel uppgifter om platsen för en misstänkt undervattensobservation. Det här rapporterade Sveriges Television på måndagskvällen.

Publicerad . Uppdaterad .

"Radikaliserad" man skjuten efter attack mot soldater i Kanada

Polis i Kanada har skjutit ihjäl en man som körde över två soldater och sedan flydde från platsen. Mannen beskrivs som radikaliserad, känd sedan tidigare av polisen och säkerhetstjänsten.

Publicerad . Uppdaterad .

Förmögna judar köper in sig i palestiniernas huvudstad 5

Israels säkerhetsstyrkor har ockuperat bostadshus i arabiska Jerusalem som extremistiska judiska bosättare har tagit över i öppet trots mot USA. Israeliska säkerhetsstyrkor hindrar samtidigt palestinierna från att besöka den heliga al Aqsa-moskén.

Publicerad . Uppdaterad .

Eurokritisk grupp återuppstod efter fyra dagar

Den eurokritiska gruppen EFDD i Europaparlamentet har återupptagit sin verksamhet efter en fyra dagar lång splittring. Gruppen upplöstes plötsligt förra veckan när en lettisk ledamot hoppade av, men nu har gruppen lyckats värva en ny medlem.

Publicerad .

Svenskfinland

tidningarna östra nyland och borgåbladet

BBL och ÖN slås ihop 24

Tidningarna Borgåbladet och Östra Nyland slås ihop vid årsskiftet. Enligt KSF Medias vd och ansvariga utgivare Barbro Teir kommer betoningen att ligga på lokala nyheter, trender och människor, nu med hela Östra Nyland som område.

Publicerad . Uppdaterad .
Backasgatan i Helsingfors

Helsingforsregionens trafik planerar trängselavgift 2

Tidigast om fyra år har Helsingforsregionen en trängselavgift. I Stockholm har privatbilismen i innerstaden minskat sedan trängselskatten infördes.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight: Ingen lottovinst att födas i Finland

Ska välgörenhet rädda välfärds-Finland?

Christian Wentzel, som är verksamhetsledare för föreningen Stationens barn, är frustrerad över att hela tiden vara tvungen att tigga pengar för sin verksamhet.

Publicerad .
Man har gett upp de kollektiva lösningarna

Välfärden smulas sönder2

Enligt professor Tapio Salonen finns det en vilja att upprätthålla välfärdsmålen men, det konkreta beslutsfattandet har gått i en helt motsatt riktning.

Publicerad .
Brödköerna är bara plåster

Brödköernas rike

Det delas ut mat 1,7 miljoner gånger årligen, berättar forskaren Maria Ohisalo från Östra Finlands universitet. Vi har sammanlagt 400 olika aktörer som sköter utdelningen.

Publicerad .

Sport

hästar

Dödsfall vid travtävling

Jyväskylä-traven fick en dramatisk och tragisk vändning då den andra startens segrarhäst Valtruska omkom direkt efter loppet. Den 4-åriga hästen hade stunden före anlänt från segerceremonierna till stallområdet då hon föll livlös ner på marken.

Publicerad .
Pauli Kyysijärvi och Jussi Välillä i kamp om bollen

Ligakvalet tillbaka i fotbollen 3

Bollförbundets styrelse har beslutat att återuppta ligakvalet till fotbollsligan. Redan nästa säsong skall ligans elfte lag kvala om ligaplatsen mot Ettans nästbästa lag.

Publicerad .

Så här fungerar fotboll i elrullstol

Alex Lundells pappa, Erik, är den som varit eldsjälen bakom grundandet av Finlands elrullstolsfotbollsförbund som nu funnits i drygt två år. Varannan vecka träffas 10-15 spelare i Åbo eller Helsingfors för träningar tillsammans.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Risto Rappare

Risto Rappare vald till bästa europeiska barnfilm

Den finländska barnfilmen Risto Rappare och Listiga Lennart (Risto Räppääjä ja Liukas Lennart) har vunnit två stora europeiska filmpris.

Publicerad . Uppdaterad .
Kanidater till Augustpriset 2014

Augustpriskandidaterna klara

I dag kungjordes kandidaterna till det svenska litteraturpriset Augustpriset och bland kandidaterna till Årets skönlitterära bok finns såväl Sara Stridsberg som Steve Sem-Sandberg.

Publicerad . Uppdaterad .
Sebastian Nyberg

Svenskfinland fortsätter vara Basses måltavla

Det blir det fjärde seriealbumet som Sebastian ”Basse” Nyberg ger ut när Basses bästa i samband med bokmässan lanseras. Nyberg är långt ifrån färdig med att skämta om Svenskfinland.

Publicerad . Uppdaterad .

Ny serie: The Norden

Norden ur ny synvinkel 9

Vi arbetar alltför lite, och har orimligt mycket semester. Vi tjafsar om töntiga saker som "hen", och behandlar våldtäktsmän och mördare med silkeshandske. Det tycker andra om oss nordbor.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Kerstin Kronvall.

Rysslandsbloggen: Utan hundvalp tar jag till staven

Nu har jag köpt ett par gångstavar som går att skjuta ihop, helt enligt samma teknik som i ett teleskopmetspö. De får plats i resväskan och jag inbillar mig att de ska vara lika effektiva som en hundvalp när det gäller att göra flyktiga bekantskaper.

Publicerad .

Bondbloggen: Läidon

Närpesbonden Kalle Svedjebäck skriver om oktober månad. Gula löv, kladd, plöjning, mörka tidiga kvällar och ett sånt där kallt snett regn som inte gör någon glad. Med en relativt dålig skörd från sommaren säger han att han har läidon.

Publicerad . Uppdaterad .

Popbloggen: Sex, droger och en dj

Dokusåpakändisen, designern och dj-frun Isabel Adrian har gett ut sin första bok, Sex, droger & en dj. Jag som är ett Svenska Hollywoodfruarna-fan ville givetvis läsa hennes debutroman. Och det var ett förvirrande verk.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Freddis råghamburgare

Freddis rågburgare

Fredrik Smulter, regerande världsmästare och världsrekordhållare i bänkpress, bjuder på sin hälsosamma och mättande rågburgare. Smakmässigt är det rödlöken som gör det, säger han, så snåla inte med den!

Publicerad . Uppdaterad .
Camillas hommage till Frida Kahlo

Hommage a Frida Kahlo

Hommage kommer från franskan och är en hyllning, en akt av vördnad. Termen används ofta inom konsten när man hyllar en annan konstnär genom sitt verk. Inspirerad av den färgstarka och dramatiska Frida Kahlo gör Camilla en stor tavla i blandteknik.

Publicerad . Uppdaterad .
Vid Allhelgona uppmärksammans de avlidna.

Allhelgona på mexikanskt vis

Det finns olika sätt att fira allhelgona. I Finland firar vi mera stillsamt med tända ljus, men på andra ställen i världen är helgen ett tillfälle för släkten att samlas. Elisabeth Morney var med när allhelgona firades på mexikanskt vis i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

DN: Maraton med andningsmask

Svensken Ludvig Landgren är en härdad löpare av marathon- och ultramarathonlopp, men har aldrig tidigare startat en tävling med mask för ansiktet liksom i Peking.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Som en ubåt på posten

Antingen finns det en främmande ubåt i Stockholms skärgård eller så inte. Hur som helst är det uppkomna situationen både pinsam och rena beställningen för regeringen Löfven.

Redaktionen tipsar

Hbl:s torn i bakgrunden och ÖT samt Vasabladet i förgrunden.

Alla tidningshus utom ett på minus 12

Omvälvningarna inom mediebranschen slår hårt mot de finlandssvenska tidningshusen. Enligt Yle Nyheters översikt förlorade de tillsammans över fem miljoner euro i fjol. Ålandstidningen är ändå ett undantag och uppvisar goda resultat år efter år.

Publicerad . Uppdaterad .
Två av flygvapnets F/A-18 C/D Hornet-plan

Så gick det till när Finland köpte Hornet 14

Det börjar bli dags för Flygvapnet att se sig om efter en efterträdare till trotjänaren F/A-18 Hornet. Köpet av Hornetplanen var den största vapenaffären i Finlands historia och skedde efter en rad ljusskygga manövrer.

Publicerad . Uppdaterad .

Recept på fritt fall

Allt fler studerande vänder sig till Studenthälsan för psykiska problem relaterade till studiestress, sömnproblem och en oro för framtiden. Alla får inte den hjälp de behöver. Lucas hoppade ut från sjukhusets fjärde våning och krossades mot asfalten. Han lever.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingefäravatten hjälper mot förkylning.

Immunförsvar - så slipper du höstförkylningen 11

Huskurer mot förkylningar och magsjuka finns det många av. Det är oftast lättare att förebygga än att behandla sjukdomar och hjälpen finns ibland närmare än man tror. Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om huskurer.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Ubåtsjakt i Sverige

Ubåtsjakten i svenska skärgården fortsätter. Vad vet vi hittills? Om det är frågan om en ubåt, vad gör den där? Vad är oddsen att svenska försvarsmakten får tag i den?
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna! Berättelser

Man kan ha två mammor", säger hon. Hon kallar mig mamma från första stund. Annvi Gardbergs kortdokumentär "Sommarprinsessan" fångar ett ögonblick för åtta år sedan, då fosterdottern Suvi blir en del av familjen.
Ladda ner mp3

Veckans diskussioner

Hornets efterföljare blir rekorddyr vapenaffär 29

Försvaret inleder inom kort utvärderingen av de nya stridsflyg som Finland behöver i framtiden. Köpet av de nya stridsflygen på 2020-talet blir Finlands överlägset dyraste vapenaffär någonsin.

Publicerad . Uppdaterad .

Finland och EU - inget fullständigt äktenskap? 31

Den 16 oktober 1994 gav den finländska folkomröstningen en ja-majoritet på 56,9 % till EU. I Finland ansågs anslutningen vara den största politiska frågan sedan 1940-talet.

Publicerad . Uppdaterad .

Löpning en statussymbol för eliten 26

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .

Har vi råd med en levande landsbygd? 39

Urbaniseringen tilltar och det blir en allt större utmaning att hålla liv i landsbygden. Nu ifrågasätts stödpengar till landsbygden. Det kan nämligen löna sig bättre att satsa allt på städerna där utvecklingen sker i dag.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.