Norsk polisdirektör: Håll ögonen öppna2

Vid norska polisstyrelsens presskonferens angående terrorhotet säger man att det inte finns någon orsak till oro, men att allmänheten ska hålla ögonen öppna för misstänkt beteende.

Publicerad .
Collage med bilder från #fixaskärgården

Här är #FixaSkärgårdens fem slutsatser2

Svenska Yle har granskat miljö och förutsättningar för att vistas och bo i skärgården. Vi har utgått från publikens tips, granskat och rapporterat. Här är våra slutsatser.

Publicerad .
Förbindelsefartyget Nordick duck sommaren 2014

NTM-centralen håller fast vid kritiserade upphandlingar 4

Bränder, grundstötningar och raserade bryggor. Upphandlingarna har lett till att gamla fartyg trafikerar i skärgården och listan över missöden kan göras lång. Nya EU-direktiv lättar på kravet att upphandla men vid NTM-centralen står man på sig - upphandlingarna fortsätter.

Publicerad . Uppdaterad .
Ben Gurion flygplatsen i Tel Aviv.

Flygplanslandning försvårades av raketattack

Ett kanadensiskt flygplan var tvunget att fördröja sin landning på Tel Avivs flygplats på grund av en palestinsk raketattack. Air Canada-planet cirkulerade över staden tills situationen konstaterades vara säker.

Publicerad .
Svenska poliser under bombhotet i Stockholm den 19 juni 2014.

Svensk bombman dömd till två års fängelse

Mannen som i juni hotade att detonera sprängladdningar i centrala Stockholm dömdes i dag till två års fängelse. Den 43-årige mannen ska också utvisas från Sverige.

Publicerad .

Gaza: Dödssiffran nu över 800 9

Israel har genomfört nya intensiva flygräder över Gaza efter gårdagen som var en av de blodigaste i den 18 dagar långa Gaza-krisen. I Kairo har USA:s utrikesminister John Kerry presenterat ett utkast till en sjudagars vapenvila som en "humanitär paus" för Gaza.

Publicerad .

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Båtar i Björköby hamn. En karta med närmaste bankautomat i hörnet av bilden.

Halvtimmes bilresa till närmaste bankomat 17

Det gäller att ladda upp med kontanter innan man beger sig ut i världsnaturarvet i Kvarken. Det vet de som bor och arbetar i skärgården, men det kommer lätt som en chock för en gästande turist. Se karta över hur bankautomaterna är placerade runtom i landet!

Publicerad . Uppdaterad .
Algläget mellan Birsskär och Konungskär, rakt söder om Korpoström.

Svensk professor vill fixa Östersjön på bara tio år 2

Syresättning av havsbottnen kan rädda Östersjön från övergödning på tio år, anser den svenska professorn Anders Stigebrandt. För riskabelt och dyrt, tycker andra forskare. - Idén är fullständigt befängd, säger Alf Norkko, som är professor vid Tvärminne zoologiska station.

Publicerad .
Kalkstrand i Sibbo

Brist på bil- och båtplatser vid allmänna bryggor 4

Bilar finns parkerade överallt i Gumbostrand och i Kalkstrand i Sibbo under sommaren och på veckosluten. Skärgårdsbor befarar att det bara blir värre i framtiden.

Publicerad . Uppdaterad .
Fötter i grumligt vatten.

Skärgården – för människor eller myndigheter? 5

I tips efter tips i Fixa skärgården-granskningen återkommer det: missnöjet med myndigheternas arbete i skärgården. Men vårt myndighetsförakt är inte speciellt konsekvent skriver Markus Haakana i sin kolumn. Vi ogillar dem då det passar oss. Däremellan kan de komma riktigt väl till pass.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

Tänk om folk struntar i Ukraina

- Vi som rapporterar för nyheterna om händelser utomlands känner oss ofta otillräckliga. Det finns så mycket att berätta. Det är så mycket som inte ryms med. Tänk om de struntar i Ukraina, tänker jag under nattens sömnlösa timmar då jag ligger och ältar allt jag inte klarade av.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

"Skadorna har lärt mig en hel del"

Bakom sig har han några skadepräglade år men nu kör medeldistanslöparen Anders Lindahl på för fulla muggar igen. I sommar har det blivit rekord på såväl 1500 som 3000 meter.

Publicerad . Uppdaterad .
Shefki Kuqi, chefstränare för FC Honka.

Kuqi avstängd igen

Bollförbundets disciplinära nämnd har gett Honka-tränaren Shefki Kuqi en två matchers avstängning på basis av händelserna i matchen mot VPS för ett par veckor sedan.

Publicerad . Uppdaterad .
Claudio Ranieri, chefstränare för AS Monaco.

Ranieri ny chefstränare för Grekland

Claudio Ranieri tar över chefstränarposten för Greklands fotbollslandslag. Det grekiska fotbollsförbundet bekräftade nyheten på fredag.

Publicerad . Uppdaterad .

Pride

HBTIQ i världen 11

I helgen ordnas Jeppis Pride. Samtidigt som det verkar finnas mycket kärlek och tolerans i luften så stöter till exempel förslaget om en könsneutral äktenskapslag gång på gång på motstånd, och blickar man ut över världen stiftas det till och med lagar som belägger homosexualitet med dödsstraff.

X3M gjorde en översikt över gayrättigheter världen över.

Publicerad .
Jeppis Pride inleddes med seminariedag.

Chock för mamma och pappa när barnet kommer ut2

Jeppis Pride 2014 inleddes i dag i Jakobstad. På dagens program står bland annat en sammankomst för föräldrar till HBT-barn. För många föräldrar är det en omtumlande situation när barnet berättar om sin homosexualitet. Då är stödet av andra i samma situation livsviktigt.

Publicerad .

Samtal om livet

"Jeppis Pride handlar om allas lika rättigheter" 21

För ett knappt år sedan, när man just hade börjat planera Jeppis Pride, förundrade sig Anna-Maria Helsing över kommentarer som ”De ska inte komma hit till Jakobstad med sin parad”. - Vilka ”de” är det man avser? Vi finns ju redan här!

Publicerad . Uppdaterad .

Anna-Maria Helsing - vittnet som gick sin egen väg 18

"Jag tillhör så många olika minoriteter att jag ibland känner mig som ett riktigt minoritetsproffs", säger Anna-Maria Helsing som är dirigent och bosatt i Esse. När hon växte upp tillhörde hon Jehovas vittnen - och efter att hon i vuxen ålder hoppade av hör hon till en ännu mindre minoritet. Dessutom har hon förlovat sig med en kvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

En svensk sommar i Finland

Slumpmässiga norrmän härjar i Hangö - följ med!

Också det här veckoslutet får två slumpmässigt utvalda norrmän släppa allt för händer och följa med Jontti Granbacka och Yles tv-team till Finland. Sedan bär det av till Hangö där norrmännen får kriga och slänga folk i fontäner!

Publicerad .

Åland är toppklass! 1

Stockholmarna Amanda och Michelle spar inte på lovorden när de beskriver sin överraskningshelg på Åland. - Allting vi har gjort har varit över förväntan och det roligaste, säger Amanda Wallander.

Publicerad . Uppdaterad .

Sol och värme

Värmeslag och solsting 3

Under varma sommardagar är det viktigt att dricka tillräckligt. Om vi inte har någon vätska att svettas ut kan kroppen inte kylas ner och vår kroppstemperatur kan då stiga så högt att vi blir ordentligt sjuka.

Publicerad . Uppdaterad .

Skydda barnen mot solen!

Det framför allt är de gånger man har bränt sig före puberteten som ökar risken för melanom senare i livet. Helst borde vi hålla barnen i skuggan eller skydda dem med hjälp av kläder och hattar under de soligaste timmarna av dagen.

Publicerad .

Drick vatten

Vatten är livsviktigt, men hur mycket vatten behöver man egentligen dricka varje dag? Och kan man dricka för mycket vatten? Min Morgons husläkare Otto Lindberg reder ut frågorna.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Henrika Andersson fick litteraturpris 1

Roligt och otippat, säger författaren Henrika Andersson som har belönats med Jānis Baltvilks International Prize in Children's Literature and Book Art.

Publicerad . Uppdaterad .
Oskyldigt dömd

Mord och skräck i sommarnatten

Helgens biopremiärer består främst av mord och skräck. Tacka vet vi animerad film som piggar upp fredagen lite!

Publicerad .

Sommarhälsa

Heimlichmanövern

Maaret Castrén, professor i akutsjukvård, visar hur man gör Heimlichmanövern på en person som inte kan andas för att t.ex. en matbit täpper till andningsvägarna.

Lyssna! Berättelser!

Matti om hur en tsunami låter

Matti om hur en tsunami låter

59 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Matti om hur en tsunami låter

Tsunamins efterdyningar

Det var en tidig morgon den 26 december 2004 på ön Koh Lanta i Thailand. Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Veckans sista podd handlar om JeppisPride och hur folk på gatan förhåller sig till evenemanget efter allt motstånd som synts bland webbkommentarerna. Dessutom får du höra om läget i Norge som drabbas av terrorhot för tillfället, vad värmeböljan egentligen betyder och hur livet som porrmissbrukare ser ut.

Eva och Pöll

Två överhettade poddmakare längtar efter hösten. Men vi kommer också på ett prutthurtigt sätt att motarbeta rasism på stan och funderar lite på Cicciolina.

Radar

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder.

Mat och fritid

Färdig ram med spegelglas på Strömsö.

Taklist blir ram på Strömsövis

Man tager en taklist och vips har man en vacker ram. Åtminstone om man heter Jim Björni och är snickeriexpert på Strömsö.

Publicerad . Uppdaterad .
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl

Citron gör susen för soltrött kropp 4

Kasta inte bort citronskalet, utan använd det torkade och rivna skalet till en uppiggande kroppsskrubb, tipsar örtterapeuten Alexandra De Paoli.

Publicerad . Uppdaterad .
myra och bladlöss

Proteinrik myromelett till lunch?

Det finns 1400 ätbara insektarter i världen. Forskare hoppas att man snart ska kunna köpa insekter i matbutiken och använda dem i matlagningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kräftexpert: Låt det väl smaka!

I måndags klockan 12 var väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Döda havsbottnen två gånger så stor som Danmark – kolla läget nära dig 23

På ytan lyser solen men i djupet breder de syrefattiga områdena ut sig. Utan syre kan varken fiskar eller bottendjur leva. Med hjälp av #FixaSkärgårdens syrekarta kan du kolla hur syrehalten har förändrats vid kusten nära dig och ute på öppet hav.

Publicerad . Uppdaterad .

Bo i skärgården - men helst bara på fritiden 20

Att få bosätta sig året om i skärgården är svårt. Så upplevs saken åtminstone bland många beslutsfattare i kommunerna. Orsaken är de statliga miljömyndigheterna, som ofta har en annan syn än kommunerna på byggande i skärgården.

Publicerad . Uppdaterad .

Försäljning av överloppsenergi allt vanligare 34

Karlebybon Håkan Granqvist är den första privatpersonen som säljer överloppsenergi till Karleby energi. Han lade upp 18 solpaneler i höstas och nu producerar de flera gånger mer el än han själv behöver.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

 

Tyck till om nya program på Svenska Yle 7

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.