Simhopp

”Skärp er och njut av värmen i stället!” 7

Finländarna klagar jämt på vädret och borde vara glada över hettan som för en gångs skull är här. Det här den allmänna åsikten bland turister och ortsbor i Helsingfors.

Publicerad .
Himlen lyser upp under en israelisk attack mot Gazaremsan.

Inga tecken på eldupphör i Gaza 1

Minst 60 palestinier har dödats i israeliska attacker under natten till tisdagen, uppger lokala invånare. På måndagen krävde FN:s säkerhetsråd ett omedelbart och villkorslöst eldupphör.
Läs också: Gazas enda kraftverk ur funktion

Publicerad . Uppdaterad .
Fasaden vid Majstrandens studiebostäder i Helsingfors

Det kryper i studentlyorna

Vägglössen är på väg in i våra hem igen och speciellt i studentbostäder har de blivit vanligare. Unga reser mycket och det är lätt hänt att krypen hoppar in i kappsäcken och kommer med hem.

Publicerad . Uppdaterad .
Tvättlina med kläder i regnbågens färger

Facebook-inlägg av journalist sårar kristna 41

Ett Facebook-inlägg skrivet av en journalist på Österbottens tidning har väckt starka reaktioner. "Nämen om man skulle förfölja kristna och hänga upp tvättlinan men handdukar i regnbågens färger nu", så löd inlägget som har fått ett tiotal personer att säga upp prenumerationen.

Publicerad . Uppdaterad .

Livsfarligt att golfa vid åska 4

Det är livsfarligt att röra sig på golfbanor och andra öppna platser under åskväder. Vid minsta lilla risk för åska gäller det att vara ytterst försiktig på golfbanan. Det är mycket farligt att använda paraply eller att söka skydd under ett träd.

Publicerad . Uppdaterad .

Motellet Syvälampi brann dagen före köpeavtal

Motellet Syvälampi längs med väg 110 i Suomusjärvi, Salo, totalförstördes i en brand dagen innan ett köpeavtal skulle undertecknas. - Det här är en katastrof, säger ägaren Pauli Metsäranta.

Publicerad .

Svenskfinland

Scoutläger i Syndalen 2014

Rekordstort scoutläger i Syndalen 1

I Syndalen pågår ett rekordstort scoutläger, som har samlat nästan 2000 deltagare. Lägret är inte enbart finlandssvenskt utan också finska scouter finns med. Dessutom finns deltagare från andra länder.

Publicerad .

Skärgårdsbor är nöjda över Vikens återkomst 1

Många skärgårdsbor vid Pargas södra ruttområde har varit missnöjda med det nuvarande gamla fartyget Nordic Duck. Nyheten om att M/S Viken återvänder till rutten tas emot med glädje.

Publicerad .
kvinna

Två år tills Grankulla får sin nya centrumbyggnad

I tre år har Grankullaborna fått vänta på en ny centrumbyggnad, men förgäves. Tomten står fortfarande tom, och efter att stadens byggnadsuppmaning gått ut måste staden ta ställning till ifall de vill inlösa tomten från byggbolaget NCC eller inte.

Publicerad . Uppdaterad .
Stefán Sturla Sigurjónsson.

Den omätliga isländska sommarvyn

Stefán Sturla Sigurjónsson har bott i Vasa i åtta år. Han älskar den finländska sommaren. Eftersom han inte är van vid fyra årstider uppskattar han var och en av dem.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

Inte utan min bokhylla

- Det finns böcker som kan bära mig genom livets olika skeden. Genom böcker och berättelser får jag syn på mitt eget liv och kan distansera mig från det. Också de ringaktade allersromanerna har haft en plats i Katarina Rejmans uppväxt

Publicerad .

Sport

Landslaget mot Wales i november 2013.

Finlands landslagsmatcher på Yle

Yle sänder Finlands samtliga matcher i de kommande EM- och VM-kvalen. Dessutom sänder Yle matcherna i fotbolls-EM 2016.

Publicerad . Uppdaterad .
Jaro firar ett av totalt fem mål i Esbo.

Jaro testar Edijs Joksts

Den lettiska mittbacken Edijs Joksts tränar med fotbollsligalaget Jaro den här veckan.

Publicerad .
Ronaldinho.

Ronaldinho byter klubb

Fotbollsspelaren Ronaldinho har brutit kontraktet med det brasilianska klubblaget Atlético Mineiro.

Publicerad .

Kultur och nöje

Jazzbandet Equally Stupid

Ljudlig jazz i parken

Jazzpubliken blir allt yngre. Equally Stupid spelar jazz med rockattityd och hård volym. På torsdag uppträder de i Esplanadparken.

Publicerad .
Marlene Östersund är sångerska i dansbandet Marlenes

Marlenes vill toppa danslistorna

Marlene Östersunds dotter fick tuff start på sitt liv och den berättelsen blev texten dansbandet Marlenes kommande singel som kommer ut i höst.

Publicerad . Uppdaterad .
Lasse Mellberg är en av Vegas sommarpratare 2014

Redrama och Clarissa till STK i Pargas

I år åker Svenska Talande Klubben på turné runtom i Svenskfinland på publikens begäran. Nästa stopp blir i Pargas, och upp på scen stiger Redrama, Clarissa och Max in the Crowd. Vi ses där!

Publicerad .
Sam Cooke

Tidernas bästa popsångare? 2

Det finns knappast ett instrument som kan vara lika direkt berörande som människorösten och i Kulturtimmens sommarserie om musikinstrument har det nu blivit dags att lyfta fram det eventuellt mest ursprungliga instrumentet: rösten.

Publicerad .

Historia

Första världskriget: Den tyska skulden 14

Den 3 augusti 1914 går tyska trupper till anfall mot det neutrala Belgien. Det är det egentliga startskottet för ett stormaktskrig, som till slut ska kräva femton miljoner soldaters och civilas liv och förändra Europa för alltid. Hundra år efter att kriget började är historikerna fortfarande oeniga om Tysklands skuld till kriget.

Publicerad .

Hälsoserien Kraft

Uppskjutande ökar stressen 2

Att medvetet skjuta upp viktiga åtaganden kan påverka hälsan och i förlängningen leda till mer stress i vardagen. Psykologens råd är att dela upp jobbiga åtaganden i konkreta minimål.

Publicerad .

Tsunamins efterdyningar

Det var en tidig morgon den 26 december 2004 på ön Koh Lanta i Thailand. Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Terrorhot i Norge, men hur ovanligt är det att myndigheter går ut med allmän varning om hot? Skulle du vilja veta om ditt hemland skulle drabbas av ett terrorhot?

Eva och Pöll

Två överhettade poddmakare längtar efter hösten. Men vi kommer också på ett prutthurtigt sätt att motarbeta rasism på stan och funderar lite på Cicciolina.

Radar

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder.

Mat och fritid

Pepparrot passar bra till japansk mat.

Pepparrot och wasabi

Botaniker tvistar fortfarande om varifrån pepparroten kommer. De flesta är överens om att den härstammar från södra Ryssland eller Balkanhalvön. Japansk grönpepparot, även känd som wasabi, har odlats i Japan i över tusen år.

Publicerad . Uppdaterad .
Mats Sabel är körgare i Vasa

Dagens långkok: grillad fläsksida 2

Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står grillad fläsksida på menyn.

Publicerad . Uppdaterad .
Färdig ram med spegelglas på Strömsö.

Taklist blir ram på Strömsövis

Man tager en taklist och vips har man en vacker ram. Åtminstone om man heter Jim Björni och är snickeriexpert på Strömsö.

Publicerad . Uppdaterad .
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl

Citron gör susen för soltrött kropp 4

Kasta inte bort citronskalet, utan använd det torkade och rivna skalet till en uppiggande kroppsskrubb, tipsar örtterapeuten Alexandra De Paoli.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Kvinnor i bikini se upp! Ni kan bli smygfotade 25

Halvnakna kvinnor på badstränderna i Helsingfors lockar varje år till sig män med kamera i högsta hugg. På Sandudds sandstrand har badvakterna den här sommaren bett en man radera foton.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin hotas av miljonåtal för nedskjutningen 32

Brittiska advokater hotar att dra Vladimir Putin inför rätta för hans roll i nedskjutningen av det malaysiska flygplanet i Ukraina.

Publicerad . Uppdaterad .

Missnöjda grannar: Ingen lyssnar på oss 63

Nu är måttet rågat för grannarna till evenemanget Sea Horse Week i Hangö. Under flera år har ett missnöje pyrt under ytan med arrangemangen men grannarna känner att ingen lyssnar på dem. De är dessutom rädda för hämnd av arrangörerna och ser sig därför tvungna att vara anonyma.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

"Sarah" har inga minnesbilder av sin könsstympning, men ingreppet har ändå eventuellt påverkat hennes liv.

"Jag är inte bitter över ingreppet"

Sarah är inte bitter. Tvärtom anser hon sig vara lyckligt lottad eftersom hon inte fått komplikationer, inte ens efter två graviditeter. Ändå är könsstympning något som hon inte riktigt har talat om tidigare.

Publicerad . Uppdaterad .
En skulptur av en kvinna och en man som kysser varandra

Surfandet gjorde honom porrimpotent 4

Att ha sex med en fysisk person är svårt. Det säger en 30-årig småbarnspappa som har haft problem med porr i över 20 år. Nu kämpar han tillsammans med sin fru för att lära sig leva med beroendet.

Publicerad . Uppdaterad .
Collage med bilder från #fixaskärgården

Här är #FixaSkärgårdens fem slutsatser 11

Svenska Yle har granskat miljö och förutsättningar för att vistas och bo i skärgården. Vi har utgått från publikens tips, granskat och rapporterat. Här är våra slutsatser.

Publicerad . Uppdaterad .

Tyck till om nya program på Svenska Yle 13

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Regn och åska

Regn- och åskskurar förekommer i största delen av landet. I Lappland blir det betydligt svalare.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.