Finnair köper kabintjänster från Norge

Finnair köper kabintjänster av ett norskt bemanningsföretag. Till en början ska norska OSM Aviation stå för kabinpersonalen på Finnairs flyg till Hongkong och Singapore

Publicerad .
Statsminister Jyrki Katainen vid EU-toppmötet i Bryssel i december 2013

Katainen kommissionens nya prins?2

Allt lutar mot att före detta statsministern Jyrki Katainen blir viceordförande och superkommissionär i den nya EU-kommissionen. Men ännu kan det stöta på motstånd.

Publicerad .
Prideparad på Åland 2014

Ärkebiskopen stöder Pride-festival i Åbo

Ärkebiskop Kari Mäkinen, miljöminister Ville Niinistö (Gröna), musikern Mira Luoti och författaren Pirkko Saisio är några av de kändisar som stöder Pride-festivalen i Åbo.

Publicerad . Uppdaterad .

Andersson byter inrikesministeriet mot Novia

Niklas Andersson (KD) slutar sitt jobb som inrikesministerns specialmedarbetare. Han börjar jobba på Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs i mitten av september.

Publicerad .
Kristian Thulesius, Frank Skog, Findus flyttar ut, Unga teatern

Pettson och Findus i lyckad musikal

Den tionde berättelsen om Findus och Pettson skrevs ursprungligen för scenen och utkom först senare som bok. Nu har ”Findus flyttar ut” blivit lyckad minimusikal.

Publicerad . Uppdaterad .

Början av augusti exceptionellt varm 1

Augusti var exceptionellt varm i år, visar Meteorologiska institutets statistik. I medeltal är det så här varmt endast en gång på tio år. Hela sommaren blev varmare än vanligt.

Publicerad .

Svenskfinland

Apor på Högholmen

Aporna får ny chef - "Valet inte politiskt"

Sanna Hellström föreslås bli ny chef för Högholmens djurpark i Helsingfors. Hellström (Gröna) leder nu Högholmens direktion och har suttit i stadsstyrelsen och fullmäktige. De gröna anser ändå att valet inte är politiskt.

Publicerad . Uppdaterad .
Buss i Åbo

200 får gratis busskort i Åboregionen

Nu har invånarna i Åboregionen möjlighet att åka buss gratis i en månad. Det är Valonia och Åboregionens kollektivtrafik som delar ut 200 månadskort. Syftet med kampanjen är att uppmuntra folk att använda kollektivtrafik till jobbet.

Publicerad .
Leena Kaunisto och Thomas Öhman

Sjukfrånvaron bland personalen i Vasa oroar

Sjukfrånvaron bland Vasa stads personal kostade staden över åtta miljoner euro ifjol. Läget är värst bland enheterna inom vården. Personalen inom hem- och anstaltsvården är sjuka i snitt 24 dagar per år.

Publicerad .
Pizza.

26 restauranger fick böter i Västnyland 12

Endast elva restauranger fick grönt ljus då polisen under veckoslutet granskade 52 etniska restauranger i Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .

Kan finnas fler katakomber i Helsingfors 4

Aalto-universitetet kommer nu att fortsätta undersöka de katakomber som har hittats under ortodoxa församlingens begravningsplats i Helsingfors och man tror att det kan finnas fler än tolv.

Publicerad . Uppdaterad .

Förorenad farled vållar problem i Borgå

En muddring av farleden Borgå-Tolkis är besvärlig ur miljösynpunkt. Både i åmynningen och i Svartbäcksfjärden finns giftiga ämnen.

Publicerad . Uppdaterad .

1286,75 meter bord gav plats i rekordbok

De klarade det! Världens längsta matbord byggdes i Lovisa i helgen och mättes av en representant för Guinness World Records.

Publicerad .

Renoveringen av Bensows daghem drar ut på tiden

Renoveringen av Bensowstiftelsens daghem i Grankulla drar ut på tiden. Daghemmen Lilla Lyan och Stora Lyan borde ha varit färdiga för några veckor sedan. Snart måste dessutom dagisbarnen samsas med barnavårdsföreningen i det gamla barnhemmet.

Publicerad .

Sport

Falcao

Falcao mycket nära Manchester United

Övergångskarusellen rullar vidare och enligt rapporter från England har United kommit överens med den franska klubben Monaco om att låna deras stjärnanfallare.

Publicerad .
Teemu Pukki

Teemu Pukki nära Danmark2

Finlands landslagsanfallare Teemu Pukki är nära en flytt till den danska klubben Bröndby IF. Flytten har bekräftats av både den skotska och den danska pressen.

Publicerad .

Kultur och nöje

#x3mfest kommer till Malax den femte september.

#x3mfest till Malax!

Hej Malax! Fredagen den 5.9 kommer #x3mfest till er, och vi behöver ER hjälp att fixa sommarens sista, och bästa fest. Har du en festplats, ett band eller något annat festligt? Hör av dig!

Publicerad .
Mgp 2014 finalister och programledana Anna-Karin Siegfrids, Jontti Granbacka och Nuutti Takkinen

MGP 2014 blir disco

Programledarna Anna-Karin Siegfrids och Jontti Granbacka laddar upp till toner av disco då den direktsända MGP 2014 finalsändningen kör igång den 4 oktober.

Publicerad . Uppdaterad .

Ålderskris i Efter Nio

Den dåliga nyheten är att vi alla är onödiga efter att vi fyllt 40 år. Det har naturen bestämt. Den goda nyheten är att vi människor trots allt tycker att det är helt okej att bli äldre.

Publicerad . Uppdaterad .

Presidentval i usa 2016

Christian Vuojärvi: Bäddat för Hillary Clinton?

Det må återstå nästan 800 dagar till presidentvalet i USA men de presumtiva kandidaterna förbereder sig redan för sina primärvalskampanjer. Just nu känns valet bäddat för Hillary Clinton men mycket hinner ske på dryga två år.

Publicerad . Uppdaterad .

Gräsrotskampanj för demokratisk utmanare

Elizabeth Warren är ett av de hetaste namnen på den amerikanska politikerscenen. Warren har inte ens fungerat två år som senator för Massachusetts men hennes supportrar är övertygade att hon skulle kunna utmana Hillary Clinton i presidentvalet år 2016.

Publicerad . Uppdaterad .

UMK

Delta i Tävlingen för Ny Musik 2015!

De som vill delta i UMK - tävlingen för ny musik har denna vecka på dig att skicka in ditt bidrag. UMK går ut att hitta den bästa nya finska schlagermelodin och den bästa artisten. Tävlingen har gett de medverkande artisterna synlighet, radiospelning, spelningar och skivkontrakt.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Carina Bruun.

Carina Bruun: Joma mera, joma rätt

Kundservice, bra betjäning och vänlig personal - det ska vi kräva. Carina Bruun har granskat kundservicen i huvudstadsregionen hela veckan och uppmanar folk att våga säga till, på rätt sätt, när kundbetjäningen går åt pipan.

Publicerad . Uppdaterad .
Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Förödmjukelsen med tajta trikåer 3

Jag glömmer aldrig hur rädd jag var inför konventsintagningen på gymnasiet. Att börja i gymnasiet borde vara roligt, men för mig var veckorna innan skolan började en mardröm.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Finlandssvensk knutpatriotism

Äntligen! Det var den spontana reaktionen i södra Finland när Åbo Akademi efter 40 år av lärarbrist fick ändan ur vagnen och meddelade att man i samarbete med Helsingfors universitet vill starta en fullskalig klasslärarutbildning i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .
Patrik Rosström

Dykbloggen: Jag älskar såna som Amanda!

Jag minns fortfarande första gången jag såg den böljande gröna soppan underifrån. Äcklad av algerna var jag samtidigt förunderligt lyckligt fascinerad av den grönskimrande massan. Det var vackert! Och äckligt!

Mat och Fritid

En bagare med lärling

Mat vid medeltida slott

Fisk, bröd, gröt, rotfrukter, baljväxter och öl. Det är i korthet vad befolkningen i det medeltida Finland levde på, även vid våra slott. Hade man det bättre ställt fanns även kött på bordet, men det var inte alla förunnat.

Publicerad .
En portion ceviche

Ceviche

Ceviche är en maträtt, men också ett sätt att tillreda fisk och skaldjur på. Rätten härstammar från Peru, där den är en nationalrätt, men den förekommer i hela Sydamerika och Mexico.

Publicerad .

Veckans diskussioner

Handskar på tomt bord

"Massarbetslöshet är ett faktum" 15

Företagen går allt oftare in för att säga upp anställda i stället för att permittera personal. Antalet lediga jobb minskar och nu kan man tala om massarbetslöshet, säger experter till Yle.

Publicerad . Uppdaterad .
Regeringen håller presskonferens angående budgetförhandlingarna 27.8.2014

Metropolförvaltningen kommer – 2017 är den här! 17

Regeringen har sagt sitt – huvudstadsregionen ska ha en metropolförvaltning med mellan 14 och 16 kommuner från och med år 2017. I december ska riksdagen ta del av regeringens förslag.

Publicerad . Uppdaterad .
Tysklands förbundskansler Angela Merkel talar med EU-parlamentets ordförande Martin Schulz vid EU-toppmötet i Bryssel 30.8.2014.

EU förbereder nya sanktioner mot Ryssland 25

Rysslands president Vladimir Putin måste vidta åtgärder för att undvika de nya sanktionerna, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid det extra insatta EU-toppmötet i Bryssel.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

journalisten Magnus Swanljung

A-xplock

Liten tröst för barnfamiljerna i en knapp budget. Det sju veckor långa kriget i Gaza är över, men det är svårt att hitta en segrare. Freden känns alltmer avlägsen i Ukraina. Vi gör också ett försök att förstå varför unga europeiska män ansluter sig till krigarna i Islamiska staten.
Ladda ner mp3

Johan Lindroos och Eva Frantz

Eva och Pöll #34

Eva har varit viral på sistone och tycker att det är slitsamt. Pöll ondgör sig över dåliga översättningar och fejkad reality-tv. Och så vill de eliminera begreppen svenskdödare och facerape. Ladda ner mp3

Publicerad .
Ansiktsbild på Pia Abrahamsson när hon dricker kaffe.

Pia med flera om image

Vilken profilbild lägger du upp på sociala medier? Det sägs att vi bildar vår uppfattning om en ny bekantskap på tre sekunder och mycket på basen av visuella signaler. Hur du ser ut och ditt kroppsspråk kan avgöra hur andra uppfattar dig. Ladda ner mp3

Yle Arenan - Titta och lyssna

Redaktionen tipsar

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Mest uppehållsväder

Det är uppehållsväder men i en stor del av landet rätt mulet. I norr kan det bli nattfrost. Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.