Israel: ”Eldupphöret över”7

Israels armé säger att eldupphöret som skulle vara i tre dygn nu officiellt är över, efter att en israelisk soldat togs tillfånga i södra Gaza. Hamas menar ändå att Israel bröt eldupphöret först. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kräver att båda parterna i konflikten slutar med våldet.

Publicerad .
En gatuförsäljare i Liberia descinficerar sina händer.

WHO: Ebolaepidemin är utom kontroll

Världshälsoorganisationen WHO:s generalsekreterare Margaret Chan sade på fredagen att ebolaepidemin i västra Afrika är utom kontroll, men att antalet insjuknade ännu kan begränsas och epidemin stopppas om de rätta åtgärderna snabbt sätts in. 729 personer har dött.

Publicerad .

Google ohotad etta på smartphonemarknaden

Google fortsätter att dominera försäljningen av smarttelefoner. 85 procent av alla sålda smarttelefoner är nu utrustade med Googles Android-operativsystem.

Publicerad .

Stor kopplerihärva går till åtalsprövning

En stor brottsserie går till åtalsprövning. Privatpersoner misstänks ha bjudit ut hyresbostäder, bland annat i Vasa, för koppleriverksamheten och tjänat åtminstone tiotusentals euro på detta. Polisen säger att sexuella tjänster har köpts för miljontals euro.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

Philip och friheten

- Fri. Jo det är ett ord som smakar bra men vad betyder det egentligen? Philip Teir tidigare kulturchef på Hufvudstadsbladet, nu fri författare pratar i sitt sommarprat bland annat om frihet, sin farmor och om föräldraskap.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Kraftledningar

Överföringspriset på el höjs 5

Överföringspriset på Vasa elnäts område stiger med i medeltal sex procent i dag, skriver tidningen Pohjalainen. Vasa Elnät motiverar prishöjningen med att överförsingstarifferna för stam- och regionnät har höjts.

Publicerad .
Veolia

Attacker i Gaza påverkar busstrafiken 13

Israels angrepp mot Gaza gör att planerna på en bojkott av bussbolaget Veolia i huvudstadsregionen bör påskyndas. Det här uppger Tarja Kantola (SDP) som sitter i HRT:s styrelse och jobbar vid Utrikesministeriet.

Publicerad . Uppdaterad .
lekpark

Eliten finns nu i Pojo och Karis 6

Ännu år 2009 var lekparkerna i Pojo och Karis i bedrövligt skick. Lekparkerna i Ekenäs höll betydligt högre standard. I dag är det jämnare och i Fiskars finns en av regionens främsta lekparker.

Publicerad . Uppdaterad .
Thomas Blomqvist hemma i Raseborg.

Blomqvist risar vårdreformen 11

Thomas Blomqvist ser fram emot en livlig politisk höst. Högt uppe på agendan finns bland annat den så kallade sote-reformen - en reform som inte alls faller Blomqvist i smaken.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Eriksson erövrade elfte guldet 2

Med en mäktig spurt tog Sandra Eriksson karriärens elfte individuella FM-guld i friidrott i Kuopio på fredagen. IK Falken-löparen besegrade Kristiina Mäki med dryga sekunden på 1500 meter.

Publicerad .

Kämäräinen visar fin form

Det är inget fel på Sanna Kämäräinens diskusform. På fredagen tog Lapinlahtidamen sitt tredje FM-guld när hon vann finalen i Kuopio med resultatet 58,56. Finlands andra EM-representant Katri Hirvonen knep silver.

Publicerad .

Kultur och nöje

Här ser du galaxens beskyddare i Guardians of the galaxy.

Galna tvättbjörnar och älskarinnor

Marvels efterlängtade film Guardians Of The Galaxy har premiär. Tycker du inte om rymdvarelser och skjutglada tvättbjörnar kan du istället kolla in ett kostymdrama, romersk mytologi a' la 2014 eller den finska sommarfilmen Kesäkaverit.

Publicerad .
Lässvårigheter

Läsa för livet

Vad ska en mamma göra då hon märker att det som är hennes käraste sysselsättning - att läsa - inte är så enkelt för hennes barn?

Publicerad .
Scen ur barnpjäsen Bagare Birger får en vän.

Lyckad dockteater för Teaterboulage

Premiären för Teaterboulages pjäs ”Bagare Birger får en vän” blev lyckad. Trots att pjäsen handlar om ensamhet lockade den till många skratt.

Publicerad . Uppdaterad .
Tovade konstverk på Gubbhemmet

Tovade minnen på Gubbhemmet

På Gubbhemmet i Åbo har invånare fått pröva på tovning under sommaren. Under kursens gång har det funnits utrymme för minnen och diskussion och det är minnesbilderna som fungerat som inspiration för konstverkena.

Publicerad . Uppdaterad .

Naturväktarna

Radiohusets sommar

Är sommaren för kort? 3

”Sommaren är kort” sjunger ju Tomas Ledin. En låt som varit med oss länge. En låt som många menar är den värsta sommarlåten alla kategorier. Kanske därför att den är så sann? Åtminstone tycker jag det. För om sanningen skall fram så är sommaren kort. En hel del regnar bort. Så också i år. Åtminstone i början av sommaren.

Publicerad .
Mårten Boström

Mårten Boströms nya vyer

För tillfället är Mårten Boströms lägenhet tom. Flyttlasset har gått iväg och endast några få personliga saker återstår att få in i bilen. Flytten går till Stockholm och nya klubben IFK Lidingö.

Publicerad .
Stefán Sturla Sigurjónsson.

Den omätliga isländska sommarvyn2

Stefán Sturla Sigurjónsson har bott i Vasa i åtta år. Han älskar den finländska sommaren. Eftersom han inte är van vid fyra årstider uppskattar han var och en av dem.

Publicerad .

Tove Jansson 100 år

Hur väl kan du din Tove? 5

Vad kännetecknar Filifjonkan? Vilket yrke hade Toves morfar och var har Tove studerat? Testa dina kunskaper om författaren och konstnären Tove Jansson som hade fyllt 100 i år.

Publicerad . Uppdaterad .

Samtal med Per Olov Jansson – Tove Janssons bror

Under sommaren har Kulturtimmen sänt ett samtal mellan redaktör Mi Wegelius och Tove Janssons bror, Per Olov Jansson, i fem olika delar. Här kan du höra alla de fem delarna efter varandra.

Publicerad . Uppdaterad .

Tove Jansson läser Farlig midsommar

Farlig midsommar från 1954 är en av Tove Janssons vildaste, mest spännande och gladaste Muminböcker med försvinnanden, äventyr, skräck och teater. Här läser Tove Jansson hela boken.

Blåvita Bandet

Sören paddlade den norska kusten utan mat och pengar 1

Den norska kustlinjen från Sverige till Ryssland är inte bara lång, 2900 km, den är också dramatisk och storslagen. Svensken Sören Kjellkvist gjorde utmaningen ännu större genom att paddla helt utan medhavd mat och pengar.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Hallongrottan med Catariina Salo

Klartext med Jeanette Östman

Välkommen till andra delen av Hallongrottan, kulturpodden med en homotwist. Den här gången gästas Catariina av journalisten Jeanette Östman som varit redaktör för antologin Klartext.

Myteriet

Agneta kom hem från jobbet och hittade en kungsboa hemma i lägenheten. Du får höra hennes berättelse och dessutom mera tips på hur husdjuren påverkas av värmen.

Radar

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder.

Mat och fritid

Se hur korv stoppas i Sörnäs

I Sörnäs i Helsingfors stoppas korv fyra dagar i veckan. För att göra en god korv måste köttet innehålla rikligt med fett, tipsar Veijo Votkin, som år 1978 grundade köttfabriken som bär hans eget namn.

Publicerad .
Nagubon Nina Kavón på Ekenäs torg

"Ta bäst före med en nypa salt" 5

Många slänger livsmedel som ännu går att äta. I en nordisk undersökning försöker man nu kartlägga svinnet och komma åt problemet genom en mer flexibel datum-märkning av produkterna.

Publicerad . Uppdaterad .

Tyskland: Min mat blir din mat 2

Tusentals ton livsmedel hamnar varje dag på avstjälpningsplatser runtom i Tyskland. På olika håll i landet etablerar sig nu så kallade livsmedelsräddare, som vill sätta stopp för slöseriet. Man samlar in livsmedel, som fördelas bland folk som nöjer sig med gårdagens bröd.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Lindström med kajaken "Bad banana".

Kajaken är mer än ett sommarfordon

Kan du simma, kan du också paddla kajak. Ett fritidsintresse som ligger Peter Lindström varmt om hjärtat. Lindström är född och uppvuxen vid havet och gillar långa utflykter ute i det fria.

Publicerad .

Hälsoserien Kraft

Uppskjutande ökar stressen 2

Att medvetet skjuta upp viktiga åtaganden kan påverka hälsan och i förlängningen leda till mer stress i vardagen. Psykologens råd är att dela upp jobbiga åtaganden i konkreta minimål.

Publicerad . Uppdaterad .

Krokodilbajs mot spermier

Vad har passionsfruktsskal, krokodilavföring och honung gemensamt? De har alla använts som preventivmedel under historiens gång.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Popbloggen: En twerkande glasstrut

Katy Perry är ute med en ny musikvideo till låten This Is How We Do. Den skriker väldigt mycket Katy Perry med granna pastelliga färger och humoristiska figurer som flyter omkring.

Morrissey - tack!

Det är alltid litet nervöst när man första gången lyssnar på en ny skiva med en personlig favorit. I fallet med Morrissey och hans senaste alster World Peace Is None Of Your Business måste jag samla mod i ett helt dygn, skriver Dan Eskil Jansson i sitt färska blogginlägg.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Facebook-inlägg av journalist sårar kristna 54

Ett Facebook-inlägg skrivet av en journalist på Österbottens tidning har väckt starka reaktioner och fått ett tiotal personer att säga upp prenumerationen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnor i bikini se upp! Ni kan bli smygfotade 26

Halvnakna kvinnor på badstränderna i Helsingfors lockar varje år till sig män med kamera i högsta hugg. På Sandudds sandstrand har badvakterna den här sommaren bett en man radera foton.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin hotas av miljonåtal för nedskjutningen 33

Brittiska advokater hotar att dra Vladimir Putin inför rätta för hans roll i nedskjutningen av det malaysiska flygplanet i Ukraina.

Publicerad . Uppdaterad .

Missnöjda grannar: Ingen lyssnar på oss 75

Nu är måttet rågat för grannarna till evenemanget Sea Horse Week i Hangö. Under flera år har ett missnöje pyrt under ytan med arrangemangen men grannarna känner att ingen lyssnar på dem.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Tyck till om nya program på Svenska Yle 17

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, åska

Uppehåll och sol

I största delen av landet är det i dag uppehåll och tämligen soligt. Regn- och åskskurar utvecklas närmast i landets västra och norra delar.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.