Fredsförhandlingar i Minsk under jul1

Förhandlingarna om fred i Ukraina återupptas under julhelgen. Ukrainas president Petro Porosjenko, Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande ska delta i mötet i Minsk i Vitryssland.

Publicerad .
Jultrafik i Vanda den 22 december 2014.

Bilister varnas för dåligt väglag

Vägtrafikverket varnar dem som rör sig med bil i södra Finland för fortsatt dåligt väglag. Under dagens lopp har mindre plåtkrockar och avkörningar ägt rum, men inga allvarligare olyckor. Jultrafiken väntas vara livligast på tisdag.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det är inte att åka taxi, det är ett rån"

Många icke-etablerade taxiföretagare kan ta skyhöga priser för korta taxiresor i Sverige. Det här väcker ont blod hos chaufförer som kör för normala priser. Vid årsskiftet träder en ny lag i kraft som ska ge kunderna möjlighet att få veta priset på förhand.

Publicerad . Uppdaterad .

Joe Cocker är död

Den brittiska rock- och bluessångaren och låtskrivaren Joe Cocker är död. Han avled i 70 års ålder i lungcancer. Cockers karriär inom musiken spände över mer än 40 år.

Publicerad . Uppdaterad .

Lucka 22: Demotisdag 2 6

Demotisdag rullar på och i dagens avsnitt har Kjell from Hell bjudit in ett rockabillyband från Vörå.

Publicerad .

Svenskfinland

Arkeolog Jan Fast vid en tysk manskapsbarack från 1943. Den här baracken var bebodd ännu på 1960-talet.

Militärhistoria på Hangö udd dokumenteras

På Tulludden på Hangö udd dokumenteras militärhistoria i grevens tid. Av det tyska lägret från 1942 till 1944 finns bara några få förfallna baracker kvar. Arkeolog Jan Fast önskar att allmänheten hjälper till.

Publicerad .
Jakobstads stadsfullmäktige

Sannfinländarna i Jakobstad borta när besluten tas 1

Sannfinländarnas ordinarie ledamot Jaakko Tamminen har inte varit på ett enda fullmäktigemöte i Jakobstad i år. Tre gånger har hans ersättare varit med, men de senaste sju mötena har Sannfinländarnas stol gapat tom.

Publicerad . Uppdaterad .
Polis och brandmän har spärrat av området.

Starkare misstankar mot bombmannen

Mannen som misstänks för bilsprängningen i Korsnäs har häktats misstänkt för mordförsök. Kvinnan som skadades i sprängningen vårdas ännu på sjukhus.

Publicerad . Uppdaterad .
Närpes

VBL: Besväret mot Närpes tvåspråkighet avslogs 5

Vasa förvaltningsdomstol har förkastat besväret mot Närpes tvåspråkighet. Det skriver Vasabladet. Domen kommer ändå för sent för att kunna ändra något.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Sport

steve moses

Moses målfyrverkeri bara fortsätter

Steve Moses var igen på ypperligt spelhumör då Jokerit besegrade Dinamo Riga. Radarparet Moses-Linus Omark såg på tumanhand till att Jokerit nu klev till andra plats i den västra divisionen.

Publicerad .
sami hyypiä 27.11.2013

Hyypiä avgick - klubben besviken

Sami Hyypiä har sagt upp sig från chefstränarposten i Brighton. Klubben försökte övertala honom att stanna men till slut valde man att gå skilda vägar.

Publicerad .
fotboll

Yrsel kring ligalicenser - KTP stiger

Bollförbundet har beviljat ligalicens åt KTP som slutade tvåa i division 1. MYPA:s situation är oklar, liksom också vem som eventuellt skulle ta deras plats ifall situationen inte fixas.

Publicerad . Uppdaterad .
Hannu Jortikka leder Finlands träningar i Vierumäki.

Jortikka spikade unglejontruppen

Chefstränare Hannu Jortikka har utsett manskapet som ska försvara JVM-guldet. Turnerigen kör igång på Annandag jul då man möter USA.

Publicerad .

Veckans diskussioner

Etanolen som aldrig slog igenom 14

I Sverige var etanolen länge framtidens bränsle och 2008 - 2009 var drygt hälften av alla Volvo V70 etanoldrivna. I dag är endast en procent av samma modell etanoldrivna.

Publicerad . Uppdaterad .

Expressen listar elva skäl att älska Finland 33

Finland hyllas världen över bland annat för sin design, skola och natur, skriver den svenska tidningen Expressen. Tidningen listar 11 skäl att älska Finland. Bastun är ett av dem.

Publicerad . Uppdaterad .

Skyddspolisen: Utländska stater spionerar på telefontrafiken 29

Skyddspolisen bekräftar för Yle Nyheter att utländska stater spionerar på finländares telefontrafik bland annat med hjälp av falska basstationer. Nyligen uppdagades sådana här basstationer i centrum av Oslo.

Publicerad . Uppdaterad .

Hälsa

Ät med gott samvete

De flesta av oss äter för mycket under julen, men julmaten i sig är de facto inte alls så ohälsosam. Professor Christel Lamberg-Allardt, specialist i näringslära, synar kalorier och flavonoider i glögg och skinka.

Publicerad . Uppdaterad .

Förläng livet - satsa på konditionsträning

Det gjorde gänget i tv-programmet Mitt triathlon. Så mycket som 10 procent av alla dödsfall i västvärlden beror på för lite fysisk aktivitet, visar en WHO-rapport. Det gör fysisk inaktivitet till den fjärde största orsaken till en för tidig död.

Publicerad . Uppdaterad .

Tsunamin

SoMe bild till tsunamins 10-årsprojekt.

Följ flodvågens framfart - timme för timme

Annandag jul 2004 börjar som en vanlig dag i länderna kring Bengaliska viken. När dagen övergår i natt har över 230 000 människor i 14 länder dött och fem miljoner har blivit hemlösa.

Publicerad . Uppdaterad .
Mätstation i Thailand som övervakar förändringar i havsvattenståndet.

Finländsk mätutrustning i Thailand

Mätstationer som mäter havsytans nivå är centrala då man vill beräkna en annalkande tsunami.

Publicerad . Uppdaterad .
Sjundeåbon Frey Karlsson

"Jag värdesätter livet högre efter tsunamin" 1

Frey Karlsson njöt av vilken tropisk morgon som helst i Phuket i Thailand. Det var julannandag år 2004. Vattnet på stranden var mycket lågt och lockade honom. Han borde aldrig ha gått till stranden.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Böcker har blivit problemavfall 5

Det finns mera begagnade böcker än någonsin, men det är få som vill köpa. Böckerna är allt oftare engångsprodukter och julklappsböckerna hamnar i pappersinsamlingen när de är lästa.

Publicerad . Uppdaterad .
Sune i fjällen

Gå på bio med familjen

Just nu, under julledigheten, är den perfekta tiden att släpa hela familjen till biografen. Här kommer helgens premiärer (som är väldigt familjevänliga).

Publicerad .

#användhjärtat

"Fortsätt att bry er"

Fast Använd hjärtat-kampanjen bara pågår till julafton så vill kampanjens frontfigurer Frida Lindholm och Pernilla Karlsson att alla ska fortsätta bry sig om de äldre också efter det.

Publicerad .
Eva Forsblom och Riikka Karjula kramas innan de säger hejdå.

Promenad som förenar nytta med nöje2

Att ta en äldre person under armen för att gå ut på promenad har varit en succé i Borgå. Många har visat intresse för att bli en promenadkompis, något som de äldre uppskattar.

Publicerad .

Alice fick en vän

Äldre människor kan bli väldigt ensamma om de har rörelsehinder och svårt att komma sig ut bland folk. Det var en orsak till att Monica Södergård bestämde att mamma Alice Södergård behöver en vän.Monica kontaktade Folkhälsans väntjänst som fann Lisbeth. Nu träffas Lisbeth och Alice regelbundet.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Benjamins mäktiga ballad

De går bra för många finlandssvenska nykomlingar just nu. En av dem som har flyt är definitivt Benjamin Peltonen som är det första finska Instagramfenomenet.

Publicerad . Uppdaterad .
Liselott Lindström vid Victoriasjön

Liselott Lindström ny bloggare - Agenda Uganda

Fruktansvärt, de äter ju människor där!”, “Ska du dit och bygga hyddor?” och “Är du inte rädd för ebola?” är bara några kommentarer jag fått när jag berättat att jag ska åka till Uganda i ett halvt år.

Publicerad . Uppdaterad .
Sju kvinnor på rad.

Popbloggen: Dom jävlarna ska skjutas

Det finns en låt av Säkert! där hon sjunger om en våldtäkt, och att "dom jävlarna ska skjutas". Nu har ett gäng filmmakare startat en Kickstarter-insamling för en serie med samma namn. Vi gissar att det blir debatt.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

kristen flykting lagar mat i ett flyktingläger i bambara

”Fredsbevararna hindrar oss från att fly”

Muslimerna i västra Centralafrikanska republiken står inför ett fruktansvärt val. Ska de fly och riskera att bli dödade av en kristen milis eller stanna och dö av svält eller av sjukdomar?

Publicerad . Uppdaterad .
Skolelever i Peshawar återvänder till skolan den 20 december, efter skolmassakern fyra dagar tidigare.

Krav på hårdare tag efter Pakistans eget 11 september

I Pakistan sätts talibanerna under allt hårdare tryck efter skolmassakern i tisdags som krävde 149 dödsoffer, de flesta av dem barn. Det värsta terrordådet i Pakistans historia har enat militären, oppositionen och regeringen mot talibanerna.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin: Ryssland kan se sig självt i spegeln 23

Enligt Rysslands president Putin har rubelkrisen provocerats av utomstående faktorer, framför allt olje- och gaspriset. Tillräckligt har dock inte gjorts av Ryssland självt de senaste decennierna, medgav han.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Pia med flera: älska din nästa

Ett samhälle kan dömas utgående hur det behandlar sina mest utsatta. Hur ser det ut hos oss? Hur ska vi hantera de hemlösa, tiggarna, missbrukarna och de med grava psykiska problem. Ladda ner mp3

Publicerad .

Mat och fritid

Karin Larsson avporträtterad av Carl Larsson.

Inspirationskällan Karin Larsson

Inför den här julen på Strömsö (2014) har vi tagit inspiration av en fantastisk kreativ och mångsidig kvinna, Karin Larsson. Om hon hade levat idag hade hon kunnat kalla sig formgivare, modedesigner, stylist och textilkonstnär. Hon var modernt fritänkande i sitt skapande och långt före sin tid.

Publicerad . Uppdaterad .
Servettring med broderi på gammalt papper.

Servettringar med korsstygn på gamla boksidor

Festlig dukning med egna servettringar är lätt fixat av material du har hemma. Några sidor ur en bok och tomma wc-pappersrullar är egentligen allt du behöver.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims tallrikshylla

Tallrikshylla

Tallrikshyllan är på väg tillbaka in i inredningen och eftersom det inte finns så många gamla hyllor kvar kan en beskrivning på hur man gör en ny passa bra, en ny hylla med inspiration av Carl och Karin Larsson.

Publicerad . Uppdaterad .
Annasöga i creppapper.

Julblommor och julgranspynt i Karin Larssons anda

Owe julpyntar med levande blommor och halmdekorationer. För var olika halmdekorationer, riktiga äpplen, pepparkakor och julkarameller viktiga så att barnen fick något ätbart i samband med julgransplundringen på tjugondag knut!

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Snöfall och några minusgrader

I sydväst snöbyar som kan vara kraftiga. På annat håll tidvis lätt snöfall. I natt mest uppehåll. I morgon västerifrån snöfall, i sydväst tidvis ymnigt. I sydvästra skärgården regn eller blötsnö. Temperaturen är 0...-5 grader, vid västkusten och i sydvästra skärgården något högre. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.