"Finland klarar sig inte utan invandring"31

Finland hotas av en permanent för låg sysselsättning om invandringen inte ökar avsevärt, visar en rapport av Näringslivets Delegation EVA. Invandringen till Finland borde enligt studien närapå fördubblas till 34 000 invandrare varje år.

Publicerad .
MDPV påminner om amfetamin

Nya syntetiska droger förbjuds 1

141 nya psykoaktiva ämnen kommer att läggas till listan på förbjudna ämnen i narkotikalagen. Den största gruppen som nu förbjuds är syntetiska cannabinoider.

Publicerad . Uppdaterad .
Mali har friskförklarat sig själv.

Färre än 100 nya ebolafall i veckan

Antalet nya ebolafall i världen är nu färre än hundra per vecka, uppger Världshälsoorganisationen WHO. Samtidigt visar försöken att utveckla ett vaccin mot ebola lovande resultat.

Publicerad .
Vindmöllor

Vindmöllor kan störa bredband och tv-sändningar 2

Vindkraftverk kan förorsaka problem och störningar i det mobila bredbandsnätet och för tv-sändningarna visar ny forskning av statens forskningsinstitut VTT.

Publicerad . Uppdaterad .
Stig Bergling

Svenske spionen Stig Bergling är död

En av Sveriges mest kända spioner - Stig Bergling - är död, uppger svenska medier. Han blev 77 år gammal. Han var inblandad i en av de största spionskandalerna i svensk historia.

Publicerad . Uppdaterad .

Fjärrvärmen blir bara dyrare 12

En majoritet av de stora energibolagen höjde priset på fjärrvärme vid årsskiftet trots att priset på olja rasar. På tio år har priserna nästan fördubblats. Närmare 2,7 miljoner finländare bor i fjärrvärmehus.

Publicerad . Uppdaterad .

Andrepiloten flög Air Asia-planet

Det var andrepiloten som flög Air Asia-planet när de störtade i Javasjön för ungefär en månad sedan. Det visar den indonesiska utredningsgruppens preliminära haverirapport.

Publicerad .

Svenskfinland

Folke Öhman inviger nya vattenröret

Nya vattenröret invigdes i Pargas

I dag torsdag invigdes den nya vattenledningen från S:t Karins till Pargas. Stadsdirektör Folke Öhman tror att historien kommer att visa att bytet av vattenleverantör var ett lyckat projekt.

Publicerad .
Sporrongs fabrik i Ekenäs.

Sporrong i Ekenäs flyttar till Estland

Medaljtillverkaren Sporrong, som har funnits i Ekenäs sedan år 1973, flyttar i sommar nästan all produktion från fabriken i Ekenäs till fabriken i Ösel i Estland på grund av olönsamhet. De flesta i Ekenäs blir utan jobb.

Publicerad . Uppdaterad .
Erik Mansikan

Kocken Erik Mansikka är Årets Åbobo

Kocken och restaurangägaren Erik Mansikka har valts till Årets Åbobo 2014. Mansikka öppnade den populära matrestaurangen Kaskis i Åbo 2014 och har tidigare vunnit kocktävlingen Hell's Kitchen och också fått titeln årets kock i Finland.

Publicerad . Uppdaterad .

tv

tony dunderfelt

Hur väljer man partner?1

Varför dras man till vissa typer av människor och kan smaken vad gäller människotyp i ett parförhållande förändras? Det här och mycket mera funderar psykologen Tony Dunderfelt på.

Publicerad .

Sport

Anna Pogorilaja, Ryssland, i Rysslands GP, nov 2014

Bonga svåra piruettvariationer i EM

Ett friåkningsprogram för damer får innehålla maximalt sju hoppelement, tre piruetter, en stegsekvens och en koreografisk sekvens. Att ett trippelhopp är svårare än ett dubbelhopp är lätt att förstå, men vad är det som gör en piruett svår?
Läs också: Hur går det för Kiira Korpi i EM?

Publicerad .
Erkka Westerlund leder Jokerit i KHL.

Santeri Saari lämnar Jokerit

Helsingforslaget Jokerit och backen Santeri Saari går skilda vägar. Saari, 20, hade kontrakt med KHL-klubben också för säsongen 2015-2016, men får nu söka nya utmaningar.

Publicerad . Uppdaterad .
Tomas Berdych, tjeckisk tennisspelare.

Berdychs finaldrömmar krossade av Murray

Tomas Berdychs öde blev igen att falla ut ur Australian Open just före kalkstrecket. Andy Murray var bättre i semifinalen med 3-1 i set.

Publicerad . Uppdaterad .

Casper Källberg spelklar för EIF 5

Förra säsongens målkung Casper Källberg byter fotbollsförening från Karisklubben BK-46 till EIF. Ekenäsbon Källberg återvänder till nyblivna division 1-klubben EIF efter en säsong i grannklubben.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Humorgruppen KAJ

Humorgruppen KAJ på turné

Borgå, Grankulla, Mariehamn, Kimito, Ekenäs och Helsingfors, KAJ-maskineriet kommer! I vår får hela Svenskfinland njuta av Österbottnisk humor.

Publicerad .

Långläsning

Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.

Dachau - prototypen till helvetet 5

Den här veckan minns vi offren för nazisternas grymheter i koncentrationslägret Auschwitz. Marcus Rosenlund minns sitt eget besök i ett annat koncentrationsläger, KZ Dachau nära München, det första i sitt slag, som fungerade som en prototyp för bland annat Auschwitz.

Publicerad . Uppdaterad .
Mathias Nylund utanför en jurta i Mongoliet.

Han reser från Bennäs till Beijing

Mathias Nylund hyser en stor kärlek till Asien, och har gjort resorna dit till sitt arbete. Han tar med sina resenärer på allt från jordbruksbesök och båtturer till nomadläger i Mongoliet.

Publicerad . Uppdaterad .
Ko Lanta, matti kallio

”Jag simmade bort tio år av ångest”

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. Han var en av de lyckligt lottade som överlevde, men han har levt med ångesten sedan dess.

Publicerad . Uppdaterad .

#MittJobb

Victoria Larragneguy

"Det hade hjälpt mig mer att lära mig finska"14

Argentinska Victoria Larragneguy är jurist, men jobbar som vikarierande skolassistent i Helsingfors. Det är svårt att hitta jobb när jag inte lärt mig finska, säger hon. Svenskan får hon heller inte öva när finlandssvenskar tycker att hon talar för långsamt.

Publicerad .

Spotlight

Privatiserar vi ihjäl öppenheten? 5

De räknas i miljarder, skattepengarna som årligen går till privata företag som sköter kommunal service. Vilken rätt till insyn har vi i de här företagen som producerar vår basservice? Offentlighetslagen gäller kommunen, men med underleverantörerna är saken inte lika klar.

Publicerad .
Lyftbild 2 för spotlight granskar

Kommunerna hyfsade på offentlighet 4

Kommuner ska ge ut information och dokument. De lyder under offentlighetslagen utan diskussion. Men flera kommuner i Svenskfinland slarvar med eller helt enkelt struntar i kravet på offentlighet.

Publicerad .
Lyftbild 3 för spotlight granskar

Privata vårdhem dåliga på offentlighet2

Hur väl kan privata företag som producerar tjänster för kommunerna sin offentlighetslagstiftning? Frågan är knepig därför att det inte är alldeles entydigt i hur hög grad offentlighetslagen gäller dem. Det i sin tur är mycket knepigt eftersom deras verksamhet finansieras med skattmedel.

Publicerad .
 
 

Lyssna på våra poddar

Färska blogginlägg

Liselott Lindström vid Victoriasjön

Agenda Uganda: Livets små glädjeämnen

Duncan, vår chaufför, har lagat en smörgås med stekt ägg, lök och tomat åt mig ”because it’s going to be a long day and you have to eat!” Jag susar fram på en boda och ser solen gå ner över Kampalas kullar och slås av hur vacker världen kan vara

Publicerad . Uppdaterad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

På Hornsgatan: "Shoppa loss"-landet

Jag ser det på mängden kassar med dyra logotyper som bärs hem en normal tisdagskväll i centrum av Stockholm, av händer som tillhör vanliga svenskar och inte turister. Det handlar om en köpkraft som man är ovan att se i Finland.

Publicerad . Uppdaterad .
Utvecklingsbloggen

Utvecklingsbloggen: Bra flyt för Yle Arenan

Yle Arenan har bra flyt för tillfället. Åtminstone om man ser på statistik. Antalet uppspelningar ökade år 2014 med cirka 15 procent.

Publicerad . Uppdaterad .
Dan Eskils Musikbar.

Dan Eskil: Schyssta nya låtar bortom mainstream

Strömmen av ny musik är stridare än någonsin och det är omöjligt för gemene strölyssnare att hänga med. Därför tänker jag från om med nu att med lagom ojämna mellanrum komma med tips på schyssta låtar som glatt mig den senaste tiden.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Vörå betalar 60 000 till Båssar 30

Kommundirektör Christina Båssar får 60 000 euro i avgångsvederlag från Vörå kommun. Hon kommer att bo kvar i Vörå och hoppas så småningom på nytt jobb och nya utmaningar.

Publicerad . Uppdaterad .

30 jobb hotade på HSS Media 28

HSS Media inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen. Högst 30 personer sägs upp.

Publicerad . Uppdaterad .

Ränteswappar blev stadsdirektör Jakobssons fall 28

Ränteswapsavtal med banker och brist på förtroende från stadsstyrelsens sida blev stadsdirektör Mikael Jakobsson fall i Jakobstad. Stadsdirektör Mikael Jakobsson gjorde sin sista arbetsdag på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Snö och regn

Mest mulet och snöfall eller snöblandat regn, i södra Lappland och Nordöstra Österbotten tidvis ymnigt snöfall. I norra Lappland klarare. Temperaturen +2...-5, i mellersta och norra Lappland -4...-12 grader.. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.