Dags för Putins stora tv-show

Klockan tolv Moskvatid sätter han igång - president Vladimir Putin svarar på publikens frågor i en direktsändning på tv. De viktigaste delarna av sändningen får du översatta till svenska i realtid här på vår webbplats och genom att följa Kerstin Kronvall på Twitter, @KKronvall

Publicerad .

Kronvall följer Putins show

FT: Europas storbolag fasar för nya sanktioner

Inför dagens Genèvemöte mellan Ukraina, Ryssland, EU och USA går europeiska storbolag på högvarv angående eventuella nya EU-sanktioner mot Ryssland. Enligt Financial Times lobbar bolagen hårt mot skärpta sanktioner som kunde riktas mot den ryska handeln, finansbranschen och energisektorn.

Publicerad .
Proryska beväpnade män och ett pansarfordon i Slovjansk

Tre döda i Ukraina

Tre proryska separatister har dödats i Mariupol i östra Ukraina, rapporterar landets inrikesminister via Facebook. Inrikesministeriet uppgav tidigare att proryska aktivister försökte ta kontrollen över en av nationalgardisternas baser i staden.

Publicerad . Uppdaterad .
Sommarstuga och bastu vid Ruovesis strand

”Likställ fritidsboende med permanent boende” 10

Enligt markanvändnings- och bygglagen behövs det bygglov om man ändrar på hur byggnaden används. Det gäller till exempel om man vill göra en fritidsbostad till en permanent bostad.

Publicerad . Uppdaterad .

Allt färre gifter sig - brist på specialdatum en orsak

Finländarna gifter sig allt mer sällan - i fjol ingicks nästan 4 000 färre äktenskap än året innan. En orsak till just fjolårets nedgång är avsaknaden av speciella datum. Samtidigt ökade skilsmässorna en aning.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Svenskfinland

Det höghus i två våningar som brann i Helsingfors.

Branden i Malmgård var anlagd

Undersökningarna kring den våldsamma branden i Malmgård i Helsingfors på onsdag morgon framskrider. Polisen finner nu orsak att misstänka en person för att ha anlagt branden i sin egen lägenhet. De övriga döda bodde i våningen ovanför.

Publicerad . Uppdaterad .
Kriminalkommissarie Juha Tuovinen redogör för hur ett typiskt miljöbrott ser ut.

"Tips om miljöbrott är jätteviktiga för polisen!" 1

Miljöbrottsutredningen är i sin linda i Finland, men för ett år sedan gjordes ett viktigt framsteg då polisstyrelsen gav pengar till Östra Nylands polisinrättning för att anställa två miljöbrottsutredare på heltid. Nu har fallen mångfaldigats på ett år.

Publicerad . Uppdaterad .

Helsingforsgymnasier lockar inte längre 1

Gymnasiet Grankulla samskola, Helsinge gymnasium och Kyrkslätts gymnasium är de svenskspråkiga gymnasier som drar i huvudstadsregionen just nu. Däremot lockar inte gymnasierna i Helsingfors, visar Yles kartläggning.

Publicerad .
Borde Norra hamnen i Ekenäs få en stormarknad? 73% anser att den inte borde få det.

Nej till stormarknad i Norra hamnen i Yles enkät 16

Yle Västnylands webbenkät om hur Norra hamnen i Ekenäs borde se ut i framtiden engagerade många människor - särskilt dem som inte vill ha en stormarknad i Norra hamnen.

Publicerad . Uppdaterad .

Påsk

Påsk-PM

När kan jag handla mat? Och vin? Och när lönar det sig att ge sig ut i påsktrafiken? Läs vårt påsk-pm så blir du klokare.

Publicerad .

Påsktrafiken som livligast i dag

Påsktrafiken är som livligast i dag. På tågen hör skärtorsdagen till de livligaste på hela året, säger trafikplaneringschef Herbert Mannerström.

Publicerad .
Ägg färgade med naturliga råvaror

Färga ägg med naturliga råvaror

Giftfria, ätbara färger kan man enkelt få till i härliga nyanser av sådant man hittar hemma i köket. Och ska man äta de ägg man färgat till påsk så vill man ju inte få i sig en massa onödiga kemikalier. Så köp ekologiska råvaror och experimentera med årets äggfärgning!

Publicerad .

Vaktelägg - en allt populärare delikatess

Dollis farm i Malax sjuder av liv. Bland kaniner, guldfasan och ankor finns en liten och speciell hönsfågel - vakteln. Den väger knappt 200 gram men värper upp till två ägg dagligen och blir allt populärare.

Publicerad .

Mat och fritid

Pollenallergi och hösnuva

För många är våren den bästa tiden på året, medan andra går och snörvlar med rinnande ögon och hostar nätterna igenom. Men om man vågar sig ut i naturen under pollenperioden finns det växter som hjälper.

Publicerad .
Lee som spindel

Enkla och snabba utklädningskläder

Maskerad på dagis, temafest på jobbet eller utklädningskostymer till skolan eller födelsedagsfesten. Här kommer flera olika tips på väldigt enkla kostymer du kan göra själv utan att behöva sy ett enda stygn och enbart av material du hittar hemma i garderoben.

Publicerad .
Musslor i tunnbröd

Musslor i tunnbröd

Paul och Camilla tillreder en enkel skaldjursrätt ute i den fria luften. Mat blir så mycket godare när den tillreds över öppen eld och äts utomhus.

Publicerad .

Sport

Real Madrid vinner spanska cupen 2014

Real Madrid vann spanska cupen

Real Madrid vann Copa del Rey, det vill säga den spanska cupen i fotboll. Detta efter att "De kungliga" besegrade FC Barcelona med 2-1 i finalen som spelades på Mestalla stadium i Valencia.

Publicerad .
Pittsburgh möter Columbus i NHL-slutspelet 2014

Määttä öppnade poängkontot i NHL-slutspelet

Olli Määttä noterades för sin första poäng i NHL-slutspelet när hans lag Pittsburgh vann över Columbus med 4-3. Den 19-årige debutanten spelade fram till Jussi Jokinens utjämningsmål i den första perioden.

Publicerad .

Kultur och nöje

Brian Johnson och Angus Young kunde ta pension.

Gitarrist i AC/DC "tar paus"

Gitarristen och en av AC/DCs grundare Malcolm Young kommer att ta en paus på grund av sviktande hälsa, skriver det australiensiska hårdrocksbandet på sin hemsida. Bandet tänker trots det fortsätta göra musik.

Publicerad .
kristen pop

"Vi skulle undvika världslig musik"

I miniserien "Kristen pop från förra årtusendet" har Majvor Grönroos och Jan-Erik Andelin rotat i sina vinylhögar och i sina minnen, och vi får höra vilken sorts musik som var "tillåten" för kristna ungdomar på 1970-talet

Publicerad . Uppdaterad .

Låtarna som räddade karriären

Ibland går det riktigt illa, och precis innan man nästan ger upp, så försöker man en gång till, och då brakar det loss. Här är låtarna som räddade karriärerna.

Publicerad .

Lärarutbildningen

Stora utmaningar med lärarutbildning på två orter2

Det gäller att tänka nytt, tänka kreativt och tänka tvärtom för att få lärarutbildningen att fungera i både Vasa och Helsingfors. Det anser Christina Nygren-Landgärds som är prorektor vid Åbo Akademi i Vasa.

Publicerad .

ÅA:s lärarutbildning i H:fors får tack men väcker frågor7

Myndigheter och politiker i Helsingfors välkomnar Åbo Akademis initiativ att starta utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors. Samtidigt hoppas man på långsiktigare lösningar och samarbete mellan universitet i framtiden.

Publicerad .

Opinion

Carmela Walder är redaktör på Svenska Yle och arbetar för Radio Vega Östnyland.

Carmela Walder: Kvana on my mind

Jag hörde till de mindre bemedlade Helsingforsbarn som spenderade sina somrar på lägergårdar. Kvarnuddens lägergård i Pernå kändes ack så långt borta då vi åkte dit i farfars gamla mersu.

Publicerad . Uppdaterad .
Carin Göthelid

Carin Göthelid: Det allra heligaste 4

Källskyddet är en av grundbultarna i journalistiken. Men det allra heligaste kan också kännas både hotfullt och obehagligt när det hettar till ordentligt, skriver Svenska Yles mediechef Carin Göthelid.

Publicerad . Uppdaterad .
Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Hur mycket skit ska man tåla? 13

- Du har visst tappat något? sa jag till en ung man som gick framför mig och som stunden innan hade slängt ifrån sig ett godispapper på marken. Jag såg hur mannens ansiktsuttryck snabbt växlande från förvåning till ilska, så jag gick raskt därifrån.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Kerstin Kronvall.

Jag insåg att jag saknade honom

På torsdag ska president Vladimir Putin hålla sin årliga tv-show där han svarar på frågor i direktsändning på radio och tv. Det är ett enormt maskineri som byggs upp kring sändningen som är mycket populär, skriver Kerstin Kronvall i Rysslandsbloggen.

Mette Nordström

Boston kommer igen

Det var en besynnerlig dag. Ett gathörn i Boston fylldes snabbt med långa rader av utesändningsbilar. På ett tjugotal sjukhus svävade många mellan liv och död, lemlästade efter det grymma bombattentatet.

Muffe, Catzo och Anka

Alla älskar Johnny Depp

Nej jag tar tillbaka rubriken. Alla älskar inte Johnny Depp men jag gör det. Jag älskar honom innerligt och hett. Jag älskar honom så mycket att jag har en banderoll hemma i fönstret med hans namn och en låtlista på Spotify till hans ära.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Onsdagspodden

Åbo Akademi ska börja utbilda klasslärare i Helsingfors nästa höst. Myteriet har snackat med studerande som inte riktigt förstår var de ska studera nästa höst. Och Rysslands president Vladimir Putin säger att Ukraina står på randen till inbördeskrig.

Andra medier

ÅU: Prestationskrav kostar

Nu har Undervisningsministeriet undersökt och bevisat det många familjer har varit pinsamt medvetna om mycket länge: Barns och ungdomars tävlingsidrottande är otroligt dyrt och blir bara dyrare, skriver Pär Landor på ledarplats i Åbo underrättelser.

Sportbladet: ”Vi som utnyttjade galningen Zlatan”

Det var kvällen när Zlatan Ibrahimovic kuppade sig bort från FC Barcelona. Men nu berättar Andrea Pirlo hur han och Pep Guardiola samtidigt utnyttjade ”galningen Zlatan” för sina egna syften, skriver Sportbladet.

Veckans diskussioner

Fin utsikt ska kosta mer i fastighetsskatt 79

Hur fint din bostad är belägen och hur eftertraktat området är kan i framtiden inverka ännu mer på den fastighetsskatt du betalar. En arbetsgrupp anser att fastigheternas beskattningsvärde ska uppdateras oftare.

Publicerad . Uppdaterad .

Bitter annons av Abloyanställda 33

De anställda vid Assa Abloys låsfabrik i Björkboda har i dag en stor, bitter annons i tidningen Karjalainen. Annonsen lär ska ha skapat mycket diskussion vid morgonkaffet hos ledningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Homoerotiska frimärken ges ut 38

I september ger posten ut ett frimärksark med Tom of Finland-motiv. Det är grafikerna Timo Berry och Susanna Luoto vid Tom of Finland-stiftelsen som har formgett frimärkena.

Publicerad . Uppdaterad .

Finländarna dricker helst öl och helst hemma 12

Finländarnas alkoholkonsumtion ökade inte under 2013 jämfört med 2012, men inte minskade den heller. Den totala alkoholkonsumtionen låg i fjol på 11,6 liter 100-procentig alkohol per 15 år fylld finländare.

Publicerad .

Redaktionen tipsar

Tipsa oss om evenemang på din ort!

Svensk sommar i Finland är snart tillbaka! Programmet där två modiga svenskar eller norrmän på stående fot får följa med Yles tv-team till Finland. Vad skulle du visa dem i din region?

Publicerad . Uppdaterad .

Det dolda sockret 17

- Hittills har vi tänkt på socker som onödiga kalorier. Men nu visar ny forskning att socker är direkt skadligt för kroppen. Det säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Stora doser vitt socker kan leda till fettbildning i levern och bidra till så kallad fettlever.

Publicerad . Uppdaterad .
Vägning

Minskade köer när anorektiker får vård hemma

Hembesök har visat sig vara ett effektivt sätt att behandla patienter med ätstörningar. Kortare vårdköer och förkortad vårdtid är bara några av de effekter som HUCS ätstörningsklinik i Helsingfors har fått erfara.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det gäller att ha tungan rätt i mun" 2

Det gäller att välja orden extra noga på den lilla fyrmannaredaktionen Novosti - nyhetsredaktionen för de ryskspråkiga i Finland. Mycket propaganda är i svang i både Ryssland och Ukraina. Novosti har fått tack för sitt arbete från högsta nivå. Se videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.