Vulkanutbrott har satt i gång på Island

Aktiviteten i vulkanen Bárdarbunga på Island har ökat under de senaste dagarna. Island har höjt risknivån på grund av vulkanutbrottet och all flygtrafik i närheten av området har stoppats. Flyglatsoperatören Finavia följer med situationen.

Publicerad .
Biträdande stadsdirektör i Helsingfors

Räty ber om ursäkt för sina illa valda ord14

Social- och hälsovårdsminister Laura Räty ber nu om ursäkt för sina illa valda ord och säger att hon inte ville förringa någons arbete eller uppehälle. En debattstorm blossade upp efter att hon på fredagen undrade hur många finländare som faktiskt tjänar under 2 100 euro i månaden.

Publicerad .

Merkel lovar stöd och pengar till Ukraina

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är på sitt första besök i Ukraina sedan krisen i landet startade i januari. Merkel och Ukrainas president Petro Porosjenko försäkrade att Europa och Tyskland står bakom Ukraina i försöken att få en diplomatisk lösning på krisen.

Publicerad . Uppdaterad .
Polisen rider på demonstranter under en demonstration mot rasism i Malmö 23.8.2014.

Flera skadade efter protester mot nazistiskt parti

I Malmö har demonstranter och polis drabbat samman i samband med en demonstration mot det nazistiska partiet Svenskarnas parti. Flera personer uppges ha skadats när de blev påtrampade av polishästar. Några tusen personer hade samlats för att protestera mot partiet.

Publicerad . Uppdaterad .

Blir det 125 år till för Högholmen?

Den anrika djurparken Högholmen fyller 125 år och firar jubileumet med pompa och ståt i dagarna två. Frågan är ändå om det blir lika många år till. Djurparken kämpar med stora ekonomiska svårigheter.

Publicerad . Uppdaterad .
En ny e-bok presenterar hypotesen om varaktig stagnation

Varaktig stagnation i ekonomin? 17

Är vi på väg in i en långvarig period av låg tillväxt? Det menar åtminstone ett flertal kända nationalekonomer som har myntat begreppet ”varaktig stagnation”. Svenska Yle hade i fjol ett flertal artiklar om den låga tillväxten. Nu har det kommit ut en e-bok om fenomenet.

Publicerad . Uppdaterad .

Räsänen sitter kvar hela mandatperioden 1

Den kristdemokratiska partistyrelen har beslutat att inte ordna ett extra partimöte. På mötet skulle partiet ha kunnat ändra på reglerna så att partiet hade kunnat byta ordförande före vårens riksdagsval.

Publicerad .

Sport

Costa nätade igen

Chelsea besegrade Leicester med 2-0 i hemmapremiären i den engelska ligan. Nyförvärvet Diego Costa gjorde Chelseas fösta mål i matchen.

Publicerad .
Usain Bolt

Bolt tillbaka som vinnare

Usain Bolt gjorde på lördagskvällen sitt första individuella lopp för säsongen då han vann 100 meter i Warszawa. Bolts segertid skrevs till 9.98.

Publicerad .

Svenskfinland

Sandra Sundvik gjorde sitt triathlon

Under lördagen gick Sun city triathlon av stapeln i Vasa för första gången. Fyra av deltagarna är samtidigt med i Yles program Mitt triathlon. En av dem, Sandra Sundvik fällde glädjetårar när hon kom i mål.

Publicerad .
Fred Granberg och båten Jalmari

Köp ett vrak och sänk din ekonomi 1

Under årens lopp har en del båtar lämnats vind för våg på båtförvaringen i Finno. Nu ordnar staden en auktion för att få bort de avskrivna båtarna. Yle Huvudstadsregionen tar tillsammans med Esbopolitikern Fred Granberg (SFP) tar en titt på utbudet.

Publicerad .

Personer i sjönöd vid Mickelsörarna 3

Två personer i båt hamnade i sjönöd efter att båten kolliderade med en linjetavla vid Mickelsörarna utanför Vasa sent på fredag kväll. En av männen flög genom båtens fönster och ner i vattnet och försvann utom synhåll vid kollisionen.

Publicerad . Uppdaterad .

Pia med flera

Hur vill du bli sedd?

Här ovanför ser du ett foto på mig. Jag funderade rätt länge på vilket foto jag skulle använda. Hur är det med dig, funderar du på vilken profilbild du lägger upp på Facebook, Twitter, Instagram eller Linkedin?

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och hälsa

Stringhyllan är enkel och praktisk

Stringhylla till verkstaden

Jim bygger hyllor att förvara saker på. Inspirationen kommer från formgivarparet Nisse och Kajsa Strinnings stringhylla - en lätt, finurlig och flexibel hylla. Den nya verkstadshyllan blir en grövre variant med hyllplan av limträskivor och gavlar av armeringsgaller.

Barns teckningar blir fina broderier

Brodera barnteckningar

Ett fint sätt att ta vara på barnens första huvudfotingar eller andra roliga figurer är att brodera dem på tyg och rama in. Återvänd gärna ett klädesplagg som barnet använde i den ålder som teckningen gjordes, t ex tyget från en klänning eller skjorta.

Publicerad . Uppdaterad .
Färdig tavla.

Hötorgskonst

Vad ska man göra med konst som inte längre passar in i ens liv? Uppgradera dem med bokstäver och målfärg!

Strömsö,Rostad pumpa och lök med ingefära och anka

Rostad pumpa och lök med ingefära och anka

Pumpa och anka är en något oväntad med god smakkombination.Här rostas pumpan för att man skall få fram en mustigare smak.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Teenage Mutant Ninja Turtles 2014

Ninjafilmer du måste se1

Pirater, gruvarbetare och slambilstömmare i alla ära - historiens hårdaste yrke är förstås den hemlighetsfulle ninjan. Vi ger dig de bästa filmerna om den katanasvingande, shurikenkastande legenden.

Publicerad .
Graffititäckt bild på Brezjnevs och Honeckers broderskyss på Berlinmuren

Testa dina Europakunskaper med På resande not

På resande not är Yle Fems nöjessatsning för hösten 2014 där kändisar tävlar i hederlig frågesport. Frågorna tar avstamp i Eurovisionen men landar sedan i vilket ämne som helst med rötterna i Europa. Vad vet du själv om Europa?

Publicerad .

Färska blogginlägg

Roger Federer Cincinnati 2014

Federer största US Open-favoriten?

Den schweiziske tennismaestron Roger Federer håller på att göra det igen. Det vill säga räcka lång näsa åt alla som tyckt att hans tid på den absoluta världstoppen redan är förbi.

Publicerad .
USA-korrspondent Chriso Vuojärvi

Park Slope 11215: I stormens öga

Ferguson i Missouri visade sig vara en helt annan plats på dag och kvällstid. Den plats där dödsskjutningen av Michael Brown hade ägt rum var något av det mest rörande jag sett.

Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: Tre dagar, fyra husrivningar

Jag befinner mig just nu i den lilla byn Yanoun på den ockuperade palestinska Västbanken, norr om Ramallah. I natt rev israeliska armén två hus här i närheten i byn Tawayel. Totalt 17 personer, varav 13 barn, är nu hemlösa.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Familjeliv

"Skilsmässobarn bär på en tung ryggsäck" 16

Barn med frånskilda föräldrar går ofta omkring med stora hemligheter. Vi kan inte befria dem från den tunga ryggsäcken, men vi kan hjälpa dem att lätta på den, säger familjeterapeuten Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad . Uppdaterad .
Pojke tittar ut genom glugg i Raseborgs slottsruins mur.

Din fantastiska, briljanta, unika hjärna! 9

Marcus Rosenlunds funderingar kring att inse att man inte är som alla andra, och kring det mäktiga instrument som är lika med vi.

Publicerad . Uppdaterad .

Matilda Hemnell: Mjuka metoder var lösningen 20

Tvåbarnsmamman Matilda Hemnell använde sig av hot, straff och mutor i barnuppfostran - de klassiska hårda metoderna. Det var mycket skrik, utbrott och dålig stämning hemma. När hon bytte strategi förändrades vardagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Naturväktarna

Svampar och älgflugor

Den tidiga hösten är perfekt för en tur ut i skog och mark. Men svamp- och bärplockaren får räkna med en otrevlig gäst: älgflugan.

Publicerad . Uppdaterad .

Blåvita Bandet - paddling längs kusten

Lyssna på våra poddar

Axplock

Regeringen beslöt att mammor och pappor ska dela på stödet för att vårda barn i hemmet. I praktiken ökar jämställdheten knappast. Yle Nyheter besökte Ferguson och handlade mat i importstoppets Ryssland.

Eftersnack

Sommaren är glättig men utrikesnyheterna hemska. Ryska smöret gav kalabalik. Lär ut empati i skolan, nej, i hemmet. Sommarprat är det bästa i radion. Jeanette gjorde ingenting på sommaren. Riko hade behövt mera partid.

Familjeliv

Time out-bänk och andra hårda metoder är vanliga på finländska daghem. Ett barn som gör något dumt ska ofta sitta ensamt och fundera över sitt beteende. Men vad säger modern forskning om den här typens barnuppfostran?

Veckans diskussioner

Generalen röt till – fotfolket hurrade 25

Försvarsmaktens tidigare kommendör general Gustav Hägglund darrade inte på manschetten då han för Obs debatt tyckte till om krisen i Ukraina. I Obs debatt fortsatte diskussionen kring krisen i Ukraina. Vilken roll spelar Finland i krisen?

Publicerad . Uppdaterad .

Allt fler feminister i Sverige 29

Nästan varannan svensk väljare säger sig vara feminist, visar en opinionsmätning som Sifo har gjort för Sveriges Radio. Jämställdhet och feminism har aktualiserats inför valet.

Publicerad .

"Ingen blir rik på arbete" - debatten går het 53

På tisdagen publicerade vänsterveteranen Esko Seppänen sin bok "Suomen rikkaat" (Finlands rika). Som ett grundstråk genom hela boken går att ingen blir rik på lönearbete. För att bli riktigt förmögen behöver man ett stort arv eller stora kapitalinkomster.

Publicerad . Uppdaterad .

Mannerheimparodi sprider sig som en löpeld 55

Filmfestivalen Kärlek och Anarki har släppt en trailer för årets festival, och den har genast blivit en succé på nätet. Flera prominenta finlandssvenska skådespelare medverkar i trailern där marskalk Mannerheim får höra om filmfestivalen.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Andra medier

Ny Teknik: Nya nanopartiklar avslöjar tumörerna

Ju mer elakartad en tumör är, desto tidigare går den att upptäcka. Lundaforskare tar nanopartiklar till hjälp i ett nytt kontrastmedel, skriver Ny Teknik.

Publicerad . Uppdaterad .

Sportbladet: Fàbregas framstår redan som ett fynd

Arsenal och Manchester United missade chansen att värva honom. José Mourinho slog till – och fick en mittfältare i världsklass. Cesc Fàbregas har redan gjort Chelsea till ett så mycket bättre lag, skriver Sportbladets Kalle Karlsson.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.