Skärmdump från den mobila applikationen Moves.

Facebook köpte finländska ProtoGeo

Den sociala mediajätten Facebook har köpt det finländska företaget ProtoGeo som är skapare till motionsapplikationen Moves.

Publicerad .
benjamin netanyahu,

Israel bryter fredsförhandlingar 3

Israel avbryter fredssamtalen med Palestina. Beslutet kommer som en reaktion på att de palestinska grupperna Fatah och Hamas nyligen beslöt att bilda en gemensam palestinsk regering.

Publicerad .
Thomas Löfström och Kristian Sjöholm

Fabriksolyckan i Bangladesh hedras i 50 länder

I femtio länder uppmärksammar man på torsdagen offren i fabriksolyckan i Bangladesh som inträffade för exakt ett år sedan. Stadsbor har samlats runt om i Helsingfors för att hedra offren.

Publicerad . Uppdaterad .
Peggy Kusénius Mattliden Esbo

Lärare slåss om jobben i norr - i söder är de en bristvara 7

I Jakobstad hade en fast klasslärartjänst i vår 60 sökande medan Kyrkslätt får nöja sig med maximalt två till tre sökande. Detta trots att knappa hälften av de som antogs till klasslärarutbildningen i Vasa i höstas är nylänningar.

Publicerad . Uppdaterad .
Frimärke med Tom of Finland-motiv

Tom of Finland fick Itellas server att krascha 6

De homoerotiska Tom of Finland-frimärkena kom till förhandsförsäljning i dag och de har väckt ett ovanligt stort intresse. Det blev en sådan rusning till Itellas hemsidor att webbsidorna kraschade.

Publicerad . Uppdaterad .

EU-valet

Regeringen: Vi mörkade inte Nato-avtalet

Publicerad .

Regeringen tvingades under riksdagens frågetimme på eftermiddagen svara på frågor om det planerade avtalet med militäralliansen Nato. Ministrarna försäkrade att man inte försökt tysta ner avtalet, trots att riksdagen inte informerades.

Radar

Är grundskolan jämställd?

Pojkarna får sämre vitsord i de flesta ämnen, med undantag för matematik. Flickorna klarar sig bättre i modersmål. Men i St Olofsskolan i Åbo finns det flickor som har lärt sig att hålla tyst när klassen debatterar , för att inte få ovett över sig av pojkarna. Jämställdhetslagen ska nu ändras så att också grundskolan ska göra upp jämställdhetsplaner och rapportera om framsteg.

Publicerad . Uppdaterad .

Pojkarna får sämre vitsord i Finland

Skillnaden mellan pojkar och flickor i Pisa-resultat är större i Finland än i andra OECD-länder. Och skillnaderna i skolprestationer mellan pojkar och flickor är ännu större i finlandssvenska skolor än i de finskspråkiga.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Polisen

Degeröskytten häktas på veckoslutet

Polisens utredning av skottdramat på Degerö i Helsingfors inleddes på torsdagen. Nu visar det sig att gärningsmannen och offret kände varandra från tidigare och att båda varit inblandade i narkotikabrott.

Publicerad . Uppdaterad .
Konsttillbehör i Mbi i raseborg

"Svensk- och finskspråkiga mbi i Pargas bör gå ihop"

De svensk- och finskspråkiga medborgarinstituten i Pargas bör gå ihop. Bildningsnämndens svenska sektion i Pargas vill tillsätta en arbetsgrupp som utreder det här.

Publicerad . Uppdaterad .
Centralgatan i Karis centrum.

Flera människor ska bo i Karis centrum 1

Invånarantalet i Karis centrum ska öka med 300 - 400 personer. Det är utgångspunkten då Raseborgs stad ska inleda arbetet med att ändra detaljplanen i området kring Köpmansgatan.

Publicerad .
Karl Wilhelm Gros

Banken stänger - nu är Replotborna arga 5

Andelsbankens kontor i Replot stänger i mitten av juni. Karl Wilhelm Gros menar att när man är 96 år gammal är det onödigt att börja använda internet. Han har varken mobiltelefon eller dator.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Sport

HIFK firar handbollsguld

HIFK:s damer säkrade guldet i handbollens FM-serie efter en tredje seger i finalserien mot Dicken. Därmed tog HIFK guldet med 3-0 i segrar.

Publicerad .
Catz vinner FM-guld 2013

Tredje raka guldet för Catz

Catz från Villmanstrand har säkrat guldet i damernas basketliga. Catz tog sin tredje seger i finalserien över Peli-Karhut från Kotka med siffrorna 90-77.

Publicerad .
Kasperi Kapanen missade sitt straffslag

Sverige krossade medaljdrömmen1

Finlands U18-landslag i ishockey gick på en brakförlust i kvartsfinalmatchen i hemma-VM. Sverige krossade Smålejonens medaljdrömmar efter en överlägsen prestation i Villmanstrand.

Publicerad .

Kultur och nöje

Tino Singh gissar vem som är på bilden.

Hur bra känner du igen brösten Tino Singh?

Tino Singh är programledare för Viidakon Tähtöset. En reallityserie där lättklädda, bröstfagra kvinnor tävlar mot varandra i djunglen.

Publicerad . Uppdaterad .
Skämtrocks humorduo Pizza Enrico träder fram

Pizza Enrico träder äntligen fram

De hade en hitlåt. Sedan blev det en skiva, video, rasismanklagelser och pinsama intervjuer i Ajankohtainen kakkonen. Sedan försvann de. Nu, tio år senare, lyckas vi övertala Pizza Enrico att motvilligt träda fram och berätta om succén som överrumplade dem.

Publicerad .
Plankning framför en polisbil

Den slaviska hukningen och andra kreativa internetfenomen

Internetfenomen avlöser varandra i snabb takt. Det senaste fenomenet är ryskinspirerat, nämligen den slaviska hukningen. Kommer du ännu ihåg dessa fenomen som inspirerade oss att göra galna saker?

Publicerad .
kasper strömman

Kasper Strömman ljuger så bra 1

Den grafiska designern/illustratören/bloggaren/profilen Kasper Strömman har satt igång en asbestskandal. Hans blogginlägg har blivit delat tvåtusen gånger och människor är upprörda. Vad hände egentligen?

Publicerad .

Opinion

Marit af Björkesten: När allt fler väljer att ha noll koll 2

När allt fler vill välja sitt informationsflöde växer utmaningarna för Yle. Vi ska erbjuda möjligheter till ett personifierat utbud, men samtidigt göra det svårt att helt välja bort det som inte intresserar, skriver Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Publicerad . Uppdaterad .

Magnus Beijar: Gud existerar 27

Som religionsvetare är jag fullkomligt övertygad om att Gud finns. Dock tror jag inte att Gud existerar på det sätt som många andra tror. Det skriver Magnus Beijar i veckans krönika i Radio X3M.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Banana split deluxe med chokladsås

Den här lyxiga efterrätten är så exklusiv att den knappt kan kallas banana split. I klippet kan du se den göras med hjälp av flytande kväve, men receptet är traditionellt och anpassat för alla oss hemmakockar.

Publicerad .
Trädgårdsmästaren och bloggaren Henrika Arle.

"Trädgårdsskötsel intresserar under lågkonjunktur"

Ungefär 40 procent av finländarna är intresserade av trädgårdsskötsel. Enligt Henrika Arle som är insatt i trädgårdstrender, har trädgårdsintresset ökat stadigt i flera års tid och det ekonomiska läget spelar också in.

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Skolsvenska, blondiner och klasskillnader

Publicerad .

Frivillig skolsvenska, Stora Enso-skandalen, Paavo Arhinmäkis sockor i EU-valsdebatten och blondiner med klasskillnader. Allt det här och mycket till i torsdagspodden med My!

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Rysslandsbloggen: Ha en bra resa, madame!

Alla som reser vet att taxichaufförer på järnvägsstationer och flygplatser är skamlösa och deras priser hutlösa. Det är en konst att förhandla med dem och hur skicklig man än blir vinner man aldrig som kund utan betalar för mycket, bloggar Kerstin Kronvall.

Bondbloggen: Klick

Så var årets stödansökan gjord. Förutom att myndigheterna hade justerat arealerna lite från ifjol, fanns där inga några större förändringar. Tack vare att jag skickar in ansökningen elektroniskt kan jag kopiera föregående års uppgifter direkt till årets blanketter, skriver bondbloggaren Sonja.

Andra medier

DI: Rysslands ömma punkt

På lite sikt är det sannolikt ekonomin, snarare än politiska påtryckningar utifrån, som kommer att diktera villkoren för Rysslands framtida agerande, skriver Viktor Munkhammar i Dagens Industri.

Nyt: Konstnären Kaj Stenvall har ersatt ankorna med Putin

Konstnären Kaj Stenvall, som är känd för sina målningar av ankor har hittat ett nytt favoritmotiv, nämligen Rysslands president Vladimir Putin. Stenvall började måla Putin för bara några veckor sedan och har spritt målningarna på sitt twitterkonto.

Bohusläningen: Mannen utan minne hittad död

Michael Boatwright, amerikanen som i februari 2013 hittades medvetslös i ett hotellrum i Kalifornien har avlidit. Då Boatwright återfick medvetandet hade han glömt sitt modersmål och talade endast svenska.

 

Veckans diskussioner

Ska vi slopa de röda dagarna i almanackan? 34

Helgdagar är temat i Slaget efter 12 på torsdag. Är de röda dagarna heliga eller kunde de flyttas på? Svara på vår webbfråga och kommentera gärna vad du tycker om röda dagar.

Publicerad . Uppdaterad .

Tyskland: Avvecklingen som kom av sig 15

I Tyskland har övergången från kärnkraft till andra energiformer visat sig vara betydligt mer komplicerad än vad många från början räknade med. Nu genomlever Tyskland något av en energibaksmälla. Elen blir dyrare, kolkraften vinner terräng och folk protesterar.

Publicerad . Uppdaterad .

"Jag såg aldrig Viking Grace" 15

Föraren på den taxibåt som kolliderade med Viking Grace säger att han aldrig lade märke till jättefärjan. Anders Waldvik säger till Aftonbladet att färjan dök upp som ur tomma intet. Han såg den inte på radarn och han hörde inte heller någon mistlur.

Publicerad . Uppdaterad .

Trafi: Obligatoriskt båtförarkort för större fritidsbåtar 29

Fritidsbåtförare orsakar årligen tiotals farosituationer genom att hamna på de stora fartygens rutter. Det finns planer på att införa obligatoriskt båtkörkort, i synnerhet för förare av stora fritidsbåtar.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Lobbarnas paradis 4

Det finns 30 000 lobbare i Bryssel. Deras uppgift är att påverka besluten inom EU så att det gynnar deras uppdragsgivare. Borde man vara bekymrad?

Publicerad . Uppdaterad .

Alkoholister som städar får betalt i öl 13

I Amsterdam i Holland tar man till nya metoder för att få bukt med stökiga alkoholister i stadens parker. De får jobba som gatustädare och får betalt i tobak och öl. Pilotprojektet har visat sig ha enbart positiva följder.

Publicerad . Uppdaterad .
Basehoppare hoppar från byggnad i Kuala Lumpur

Betyder intresset för extremsport att allt fler har det för bra? 12

Vad är det som får extremsportare att utsätta sig för fara genom att hoppa fallskärm, klättra i berg och skida offpist? Sociologen Susan Sundback frågar sig om extremsport har blivit dagens religion eller narkotika?

Publicerad . Uppdaterad .

Skiffergasen ändrar energispelet i Europa 8

För Ryssland är naturgasen ett trumfkort. Men frågan är: hur länge? USA börjar exportera skiffergas inom ett par år och i Europa planeras skiffergasproduktion i flera länder. Då kommer spelplanen för energi att se helt annorlunda ut.

Publicerad . Uppdaterad .

Min morgon med Mårten och Robban

7.00 Fredag med Mårten Svartström och Robban Nillson 7.05 BUU-morgon: Rita & Manick + Maja 7.25 Yle Nyheter TV-nytt 7.30 Filmpremiärer med Johanni Larjanko 7.45 DJ Bror Sahlström 7.55 Yle Nyheter TV-nytt 8.00 Animatrix filmfestival i Helsingfors 8.10 Mat: Kenneth Nars & Hans Välimäki.
svenska.yle.fi/minmorgon

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.