luciakandidaterna 2014

Sista chansen att rösta på lucia

Idag, onsdag, är det sista dagen för luciaomröstningen och imorgon kl 12 står det klart vem som får bära luciakronan i år. Insamlingen pågår till årets slut och pengarna går till utsatta familjer.

Publicerad . Uppdaterad .
Fetma

Fetma är stor cancerrisk 3

Övervikt och fetma är kopplat till närmare en halv miljon cancerfall årligen, framgår det ur en ny undersökning. Enligt forskarna skulle en fjärdedel av fallen gå att undvika om personerna skulle väga mindre.

Publicerad . Uppdaterad .
kung carl gustaf, kronprinsessan victoria,

Kungligt besök i dagarna tre

Kung Carl XVl Gustaf anländer i dag till Finland på ett tre dagars besök. Hans följe består av en delegation med företrädare för svenskt näringsliv och svenska myndigheter.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild på Sue Garder från Slush 2014.

Webbtroll kan vara Wikipedias framtid

Myteriet träffade specialrådgivaren Sue Gardner som berättar vem som egentligen redigerar artiklarna och vem som borde höras mera.

Publicerad .

Mitträcken räddar liv, men är dyra att bygga 9

Mitträcken på landsvägarna räddar liv men de är för dyra att bygga, säger man på Trafikverket. För närvarande har vi bortsett från motorvägarna omkring 200 kilometer landsväg med mitträcken.

Publicerad .

Svenskfinland

Gösta Willman, stadsdirektör i Nykarleby

Vårdreformen är konstig, anser Nykarlebydirektör 1

Alla tycker illa om vårdreformen. Det säger stadsdirektör Gösta Willman i Nykarleby. Enligt honom är man i praktiken tillbaka i det som man för fyra år sedan sa att man skulle skrota. En konstig reform, tycker Willman.

Publicerad . Uppdaterad .
Anita Moisa hoppas få pengar så hon kan resa hem för att fira jul med familjen.

Julkort hjälper romska tiggare

Finländska konstnärer har tillsammans med utländska romer gjort julkort som romerna kommer att sälja i huvudstadsregionen. Korten säljs i förpackningar på sex stycken. Priset är fem euro och försäljaren förtjänar fyra euro.

Publicerad .
Bjurbölemeteoriten väntar på att få stiga på spårvagnen.

Meteorit åkte spårvagn i Helsingforsnatten

Natten mellan tisdag och onsdag hade en spårvagn i Helsingfors en lite annorlunda resenär – en 4,5 miljarder år gammal meteorit som flyttade till ett nytt hem.

Publicerad . Uppdaterad .
Advokat Kenneth Peth och vittnet Eirik Granqvist vid Österbottens tingsrätt i Vasa.

Närpesbons äggsamling i fara 9

Den brottsmisstänkte Närpesbons unika äggsamling är i fara och dessutom är rättegången en enda häxjakt. Den kritiken levererade konservatorn Eirik Granqvist i tingsrätten i går.

Publicerad . Uppdaterad .

#Användhjärtat

buu-dagen 2014

#användhjärtat-selfies från BUU-dagen

Här kan du se de gemensamma porträtten som de stora och små kunde ta på sig på BUU-dagen. Hitta din egen bild från fotoautomaten!

Publicerad .
örfilar på plåt

"Jag förknippar mormor med närhet"

Radiohuset gick till Sökövikens skola i Esbo och frågade högstadieeleverna om deras relationer till sina mor- och farföräldrar. När och var ses de, och vad brukar de göra tillsammans?

Publicerad .
Använd hjärtat, hjälp en äldre

Ge ett löfte om att använda hjärtat!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad . Uppdaterad .
Verktygsbalk för Använd hjärtat

Ordna ett evenemang för de äldre

Skulle du vilja ordna ett evenemang för äldre, men vet inte riktigt hur? Här har du en verktygsback som hjälper dig komma igång!

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

"En fortsättning är inte ett alternativ"

Niklas Moisanders spelaragent Søren Lerby påstår i en intervju med fotbollstidningen Voetbal International att finländaren kan lämna Ajax redan i januari.

Publicerad .
Leo Komarov med säsongens första fullträff 2014-2015.

Komarovs mustasch väcker uppmärksamhet

Toronto Maple Leafs Leo Komarov har odlat en mäktig mustasch i samband med Movember-kampanjen. Så pass fin är mustaschen att även lagkamraterna uppmärksammat den.

Publicerad .
Oskar Osalas självförtroende är på topp.

Osala avstängd i två matcher

KHL:s disciplinära nämnd har gett Metallurg Magnitogorsk-anfallaren Oskari Osala en två matchers avstängning. Osala fick matchstraff för en ful tackling på fredag.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Beyoncé dansar på en takterass.

Popbloggen: Beyoncé dansar med selfie stick

Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kerstin Kronvall: De nya ljuden

Det är de nya ljuden som vanligtvis ger mig de starkaste intrycken då jag flyttar. Ljud som först är väldigt tydliga och som jag till en början lägger märke till. Efter en tid hör jag dem inte längre, då har jag blivit hemtam i huset.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Kultur och nöje

Förra sommaren reste Joar, då 8 år genom Polen med sin pappa. De besökte också koncentrationslägret Auschwitz.

Auschwitz tur och retur 4

”Det var en hemsk och kall stämning. Tyst och faslig”. 10-årige Joar berättar om hur han reste med sin pappa i Polen och besökte koncentrationslägret Auschwitz. I Gungerd Wikholms kortdokumentär den här veckan.

Publicerad . Uppdaterad .
Lilga Kovanko, Sue Lemström, Anna Hultin

Tre ser på vår tid

Radioteatern gav tre författare – Tove Appelgren, Merete Mazzarella och Kjell Lindblad – fria händer och femton minuter var, med uppdrag att skriva om vår tid och vårt samhälle.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Långläsning

Asylsökande barn bakom galler 4

Att låsa in flyktingbarn på en sluten enhet lär fortfarande förbli lagligt i Finland trots att regeringen har lovat att förbjuda det. Det strider emot flera grundläggande mänskliga rättigheter. Spotlight har träffat Ferhat Alar. Han har suttit inlåst i månader.

Publicerad . Uppdaterad .
Anu Koivunen, medieforskare, professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet

Granska eller polera

Demokratin är utmanad i dagens medieklimat, anser Anu Koivunen. Politiker och näringslivstoppar sysselsätter mängder av PR-informatörer som sprider sina klienters riktade budskap. Som motvikt krävs stark journalistik. Men allt fler journalister går över till PR-industrin.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet: AnvändHjärtat, tragedier och det nya tysta språket

Vad handlar AnvändHjärtat om? Vi tar också upp familjetragedin i Kuopio och skjutningen i Cleveland. Emotikoner har blivit ett nytt tyst språk över landsgränser. Hon ska representera miljontals unga européers intressen: Johanna Nyman gästar studion. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Radar: Rättsväsendet inför hårda sparkrav

Tänk dig att du blir utsatt för ett brott, men att det dröjer flera år före ärendet behandlas i någon rättsinstans. Så har det till exempel gått för ett antal äldre damer i huvudstadsregionen, som blivit lurade på pengar av bedragare som påstått sig vara släktingar. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Hundratusen kvinnor utsatta för våld varje år 23

Det är det psykiska våldet som är värst. Men det är det fysiska våldet som det skrivs mest om. Det säger Sara Mikander, som är utvecklingskoordinator på Kvinnojouren i Jakobstad. Skam och skuldkänslor hindrar kvinnor från att söka hjälp.

Publicerad . Uppdaterad .

”Militärmakten är det enda Putin har kvar” 40

Den militära makten och stormaktspositionen är det enda president Putin har kvar, säger De Grönas ordförande Ville Niinistö. I Obs debatt mötte han Fredsförbundets verksamhetsledare Laura Lodenius, riksdagsledamoten Kimmo Sasi och tidigare EU-parlamentarikern Henrik Lax (SFP).

Publicerad . Uppdaterad .

Slarvar också du med bilservicen? 26

Är det länge sedan bilen var på service? Om det drar ut på tiden när bilen borde föras på service eller om du sparar pengar genom att inte utför alla rekommenderade åtgärder är du inte ensam. Allt flera slarvar med bilservicen och det oroar Jouko Sohlberg vid Bilbranschens centralförbund.

Publicerad . Uppdaterad .

Det här är inte en naken kvinna 36

Men vad är det? Svaret är enkelt: Det här är ett konstverk. Och när det är ett konstverk visar det inte verkligheten utan avbildar verkligheten, ger ett sken av verkligheten. Därför är det du ser inte en naken kvinna.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.