Hoppa till huvudinnehåll

11 februari - Morgonkollen

  • Syriens armé och de ryska bombningarna förorsakar mest civila offer i Syrien - 11 procent har dött eller skadats.
  • Kurdrebeller intog islamistkontrollerad flygbas i norra Syrien.
  • Helsingfors tingsrätt ger sin dom i det så kallade EPRI-fallet där Rysslands president Vladimir Putin är en ingrediens.
  • Carly Fiorina drog sig ur primärvalet.
  • Vädret: Regn/blötsnö/ snö, 0...+3 grader, i norr -7..0 grader.

Wasa Express

Dystra utsikter för ny Kvarkenfärja

Färjan knappast ett ärende på regeringens möte på torsdag.

Pengar har inte hittats för projektet Midway Alignment. Riksdagsledmöter säger de gjort vad de kan, men på ministeriet säger trafikrådet Lassi Hilska att ärendet knappast är med på torsdagens regeringsmöte.

Dödsolycka i Vörå - trafiken omdirigeras

En chaufför i en personbil omkom i en krock på väg 725.

En person omkom i morse i en trafikolycka på i Vörå. Vid olyckan krockade en personbil och en tankbil och personbilens chaufför dog. Tankbilens chaufför klarade sig utan skador.

Domen faller i EPRI-fallet

Putins namn fanns med på listan över brottslingar.

Helsingfors tingsrätt ger nämligen sin dom i det tre år gamla så kallade EPRI-fallet där Rysslands president Vladimir Putin är en ingrediens.

I Åbo är mobilen med i undervisningen

Får varken synas eller höras, men nästan alla har den med.

I de flesta lågstadierna får eleverna endast i undantagsfall ta fram sina mobiler under lektioner och raster. I en skola i Åbo har man däremot valt att medvetet ta in telefonerna i undervisningen.

Hon bestämmer vad du tittar på

Lotta Backlund är konceptutvecklare på Warner Bros.

Lotta Backlund jobbar som konceptutvecklare för Warner Brothers International Television Production Finland. Ett väldigt långt namn som egentligen går ut på att titta på tv och hitta på grejer, som Lotta själv uttrycker det.

Max Martin – den svenska hitmaskinen

Vi samlade ihop den färska Polarprisvinnarens största hits.

Vad har Britney Spears låt "...Baby One More Time", Katy Perrys "California Gurls" och Taylor Swifts "Shake it Off" gemensamt? Svaret är den svenska låtskrivaren och producenten Max Martin. Vi har samlat ihop hitmakarens mest kända låtar.

Teamet bakom Spotlights webbsatsning "Tipsmaskinen" (arbetsnamn): Johan Gullmets, Jeanette Björkqvist, Linus Lång, Gunilla Celvin, Patrik Skön, Peter Sjöholm och Malin Ekholm

Spotlight följer upp era tips

Känner du till något som borde granskas av Svenska Yles journalister? Dina tips tas emot av Spotlight-redaktionen. Ju konkretare du kan vara desto bättre; skriv gärna ut detaljer, namn och annan information som hjälper oss att verifiera och följa upp tipset.

Gunilla Celvin

Gunilla Celvin: Dina tips blir avgörande när vi gräver

Redaktionschef Celvin skriver varför Spotlight tips behövs.

I en tid där åsikter jämställs med fakta är behovet av undersökande journalistik större än någonsin. Mediebranschens kris förvärrar läget ytterligare. För att motverka den utvecklingen gör Svenska Yle en storsatsning på grävande journalistik - tillsammans med er...

Berätta om din vän!

Hur och när träffades ni och varför är din vän bäst?

Strunta i rosor och hjärtformad choklad, fira vändagen genom att upplysa en vän om att hen är toppen!

"Mamma och pappa vill inte prata om kriget"

De vill veta mera, men föräldrarna vill inte prata om det

De har inga egna minnen av kriget. Och varken Merjema Dizdarevic eller Melisa Elkaz brukar prata om det med sina föräldrar heller. Merjemas pappa dog när Merjema var liten. - Jag har bara två minnen av honom, säger hon. Ena gången ser jag honom stå.

Vad säger skilsmässobarnen?

Barnens röst i medierna är inte en självklarhet.

Vuxna borde uppmuntra barn till att oftare uttrycka sina åsikter i offentligheten, framför allt om saker som berör deras liv. Då skulle barnen också lära sig att bättre utnyttja sin mänskliga rättighet, yttrandefriheten.

Vasa - en pärla bland svin

Sagt om Vasa: som Österbottens huvudstad.

Sagt om som Vasa: Vi vill som inte skryta men, nog är ju Vasa som Svenskfinlands huvudstad.

Maraton - 42 195 meter himmel eller helvete?

Ett maratonlopp är inget för den bekväma.

Lördagen 6 februari är löpningens dag och en av de som verkligen älskar denna enkla motionsform är mamman, politikern och löpentusiasten Anna Jungner-Nordgren som tränar för sitt sjunde maraton.

Telefonen bör vara rätt kopplad

Det är en vetenskap att ett telefonsamtal går fram.

Den som ringer ett telefonsamtal bör ringa rätt, men hur når telefonsamtalet fram med de otaliga linjer som finns? Och hur repareras linjerna om något går fel?

Fastlagscharlotte

Fastlags-Charlotte

Årets fastlagsbulle är en tårta! Den har alla de rätta ingredienserna för succé: kardemummakaka, grädde och en extragod hemgjord mandelmassa.

Väck väggarna till liv med muralmåleri!

Dags att fara upp längs väggarna!

Att måla eller rita på väggarna är någonting som de flesta av oss har blivit tillsagda att inte göra när vi var små. Många gjorde det ändå och var väldigt nöjda över resultatet. Den känslan ska vi använda oss av.

Pauls blinier med fiskrom.

Fiskrom med blinier, gräddfil och lök

Att säga att man tycker om rom är som att säga att man tycker om mat. Det finns lika många romsorter som det finns fiskar och vissa fiskar har elegantare rom än andra. Här serveras rom med nystekta blinier.

Michael Björklunds hollandaisesås

Michael Björklunds hollandaisessås

Hollandaisesås är en av det franska kökets fem grundsåser. Den är rätt arbetsdryg, men följer du Michaels recept får du en slät och fin sås att t ex förgylla primörer eller skaldjur med.

Veckans diskussioner

Lauri Kivinen

Lauri Kivinen: Yle tillhör alla

Yles uppdrag är samhälleligt, inte kommersiellt

Yles public service-uppdrag sätts en gång under lupp (Helsingin Sanomat 4.2) och bra så. Det är viktigt att med jämna mellanrum dra upp riktlinjer för hurdan public service Finland vill ha och behöver, skriver Yles verkställande direktör Lauri Kivinen. Men det kan vara värt att återkalla i minnet hur allt en gång började.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!