Skärmdump från Youtube av en jihadist och en svart flagga.

Finländska IS-krigare sprider propaganda 3

Finländare som strider för jihadistgruppen Islamiska staten IS sprider också propaganda på sociala medier. Yles program A-studio rapporterar om flera finländska profiler som sprider Islamiska statens budskap från Syrien, Irak och från Finland.

Publicerad .
HIFK mötte sport i Helsingfors.

HIFK gjorde slarvsylta av Sport 1

HIFK visar fortsättningsvis upp fina takter i den inhemska ishockeyligan då Sport besegrades med hela 7-1 på hemmaplan. Helsingforslaget fortsätter i toppen av tabellen efter tre omgångar.

Publicerad . Uppdaterad .

Helsingfors förklarar jättekostnader för MTV Push

Den budget för MTV Push Helsinki som synts i medierna är enligt staden föråldrad och håller inte längre håller streck. Nu förklarar Helsingfors stad vart pengarna har gått.

Publicerad . Uppdaterad .

Haglund: Säkerhetspolitik påverkar kärnkraftsbeslut 6

De gröna får sällskap av flera ministrar från andra partier då regeringen i övermorgon tar ställning till Fennovoimas kompletterade kärnkraftsansökan. Men försvarsminister Carl Haglund (SFP) påpekar att de säkerhetspolitiska aspekterna också måste beaktas när det gäller kärnkraftsbeslutet.

Publicerad . Uppdaterad .

Europa fruktar en skotsk frihetssmitta

Runtom i Europa är man orolig för att Skottlands frihetskamp inspirerar lokala separatister runtom på kontinenten. Kritikerna varnar rentav för en balkanisering av Europa om Skottland blir självständigt.

Publicerad .

Sport

Dortmund - Arsenal öppnar gruppspelet

Yle fortsätter som vanligt att följa Champions League i fotboll ända fram till finalen i maj 2015. Den första televiserade gruppspelsmatchen blir mötet mellan jättarna Dortmund och Arsenal den 16 september.

Publicerad .
Rasmus Schüller 2014

Schüller kör rehab då HJK inleder Europa League

På torsdagen inleder HJK gruppskedet i Europa League. Rasmus Schüller är inte med i truppen som åkt till Köpenhamn men arbetar hårt för att hinna med till den på förhand sett tuffaste matchen.

Publicerad .

Svenskfinland

Yle Österbottens Ulrica Lövdahl

Kommentar: Direktören skjuter budbäraren 10

Merventos teknologidirektör Patrik Holm sa i en intervju för Yle att bolaget är på fallrepet. Senare tog Holm tillbaka sina ord och skyllde i från sig. Vi hade förväntat oss att direktören skulle ta ansvar för sina uttalanden och inte skylla på journalisten, skriver Ulrica Lövdahl och Sofi Nordmyr.

Publicerad . Uppdaterad .

Campus Norrvalla och Solvalla närmare varandra

Campus Norrvalla som kommer att ha Norrvalla idrottsinstitut och Vörå samgymnasium och idrottsgymnasium under samma tak, skall i framtiden att samarbeta allt närmare med Solvalla idrottsinstitut. Målet är att man via Solvalla kan ta del av tränarkompetensen i Vörå.

Publicerad .
Daghemmet Stora Lyan i Grankulla.

Bensow byggde utan bygglov - staden brottsanmäler 1

Bensowstiftelsen har saknat bygglov för renoveringen av daghemmen Stora och Lilla Lyan i Grankulla. Byggnadsnämnden i Grankulla antas i morgon onsdag fatta beslut om en att brottsanmäla bygget.

Publicerad . Uppdaterad .

Om två veckor öppnar omfartsvägen

Många års väntan är snart slut. I slutet av månaden öppnar Smedsby omfartsväg i Korsholm. Men allt är inte frid och fröjd. Invånarna på Nötövägen i Böle vill ha en bättre trafiklösning där. De är missnöjda med den nya bron över omfartsvägen.

Publicerad .

Familj

Kultur och nöje

Isa, Emil och Dan diskuterar analsex.

Så här gör du det som ingen pratar om 12

Ett av de vanligaste ämnena som det ställs frågor om i Sex & Sånt är analsex. Måste man prova på analsex? Hur ska jag göra? Är det farligt?

Publicerad . Uppdaterad .
Tor-Erik Antfolk ärvde ett ödehus i Rangsby i Närpes. Lasse Grönroos fotar.

Tor-Erik ärvde ett ödehus

Säg nu sedan vad man själv skulle göra om man plötsligt blev ägare till ett ödehus. Med ett sunkigt omodernt och illa konstruerat 80-talshus är svaret kanske givet. Men inte kan man ju låta traktorn köra ner en vacker gammal röd trästuga med vita knutar där man som barn bakat bröd och läst Allers. Eller kan man?

Publicerad . Uppdaterad .
Konstnärerna Catharina Kajander, Christine Candolin och Solveig Lehtonen medverkar på utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.

Psyke, isolering och utanförskap på Tikanojas konsthem

Sjukhusön Själö, 30 km söder om Åbo, har i flera år inspirerat konstnärsgruppen Sjählö9. Just nu kan man se deras verk i utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.

Publicerad .

Spotlight

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 9

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Catariina Salo med boken Maresi.

Popbloggen: Är Rory Gilmore feminist?

Förra veckan kom en fantastisk nyhet för alla Gilmore Girls-fans, serien kommer nämligen att ingå i Netflix repertoar från och med oktober. Det är snart 15 år sedan Gilmore Girls hade premiär och fansen har också vuxit upp.

Rysslandsbloggen: Sluta skjuta, sluta kriga!

Kerstin Kronvall träffade en grupp soldater som snabbskolas för att kunna dra ut i strid. De såg inte ett dugg militäriska ut men alla var beredda att döda och dödas.

Publicerad . Uppdaterad .
Dagens boktips får Född fenomenal stå för.

Boktipset: Född fenomenal

Anka har läst Josephine Bornebuschs debutroman Född fenomenal. Trots att hon irriterar sig på huvudpersonen Ruts goda självförtroende är det också det hon älskar med boken. Och så Ruts översexuella kompis Magda då förstås.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Slaget: Debatt om kärnkraften

Har kärnkraften en framtid i Finland? Eller är det dags att rikta in sig på andra energiformer? I debatten deltar riksdagsledamöterna Satu Haapanen (Gröna) och Lars-Erik Gästgivars (SFP). Patrik Schauman leder debatten.
Ladda ner mp3

Mat och fritid

Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad .
Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

En enkel kantarelltoast är gott. Det här är kanske ännu godare och ett enkelt sätt att bjuda på en riktigt festlig förrätt. En gräddig sås mår bra av att brytas av med något syrligt som t.ex. citronsaft och –skal.

Publicerad . Uppdaterad .
Marthan Elisabeth Eriksson

Rådgivare i vilda växter

Mjölkörten blir helt ljuvlig när man snabbt kokar upp den. Den blir som sparris, om inte godare, tycker Elisabeth Eriksson vid Finlands svenska Marthaförbund som är rådgivare i vilda växter.

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Majoriteten krymper för Fennovoima - SFP:s Henriksson säger nej 18

De gröna får sällskap då regeringen röstar om Fennovoimas nya kärnkraftsansökan på torsdag. SFP:s Anna-Maja Henriksson säger nej och dessutom är fyra socialdemokratiska ministrar mot att Fennovoima får fortsatt grönt ljus.

Publicerad . Uppdaterad .

Startupbolaget Mervento går mot konkurs 32

Vindkraftsföretaget Mervento i Vasa närmar sig konkurs. I sex år har startup-bolaget sökt ny finansiering utan att lyckas. Nu håller pengarna på att ta slut.

Publicerad . Uppdaterad .

Nu ska också talkoarbete redovisas 12

Ungdomsföreningarna brottas med hus och utrymmen som behöver renoveras. Arbetsbördan blir inte mindre av att man nu också måste anmäla talkoarbete till Skatteförvaltningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Ari Nykvist läser Vasabladets första tabloidnummer.

Nyheter inte längre del av allas vardag 1

Många väljer omedvetet bort nyheter i sitt flöde i dag. Populära on demand-tjänster gör att många bara ser det de själva vill se, nyheter som man förr fick naturligt vid sidan om underhållningen trängs längre ut.

Publicerad .

Fall av bröstcancer ökar – färre dör 2

Rosa Bandet-kampanjen tjuvstartar imorgon inför kampanjmånaden i oktober. I år kan man dra sitt strå till stacken genom att donera pengar till exempel via Otto-penningautomater.

Publicerad . Uppdaterad .
Leksaker med säkerhetsbrister

Vår barnkammare är en plastig kemikaliehärd

Familjelivs Annika Löfgren bjöd in Säkerhets- och kemikalieverkets direktör för att syna leksakerna i barnkammaren. Många av de mjuka plastleksakerna kan innehålla hormonstörande ftalater och flamskyddsmedel.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

SVT: Hanna Stjärne är SVT:s nya vd

Idag meddelar SVT att det är Uppsala Nya Tidnings nuvarande chefredaktör Hanna Stjärne. Inom sex månader tar hon över efter Eva Hamilton.

Bbl: Inget plättkalas i Sverige

Om valresultatet efter ett riksdagsval i Finland hade varit detsamma som i Sverige i söndags hade regeringsförhandlingarna i Finland varit lätta som plättar.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Uppehåll

I dag är det uppehåll och i största delen av landet soligt. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.