Dataprogram som pressar dig på pengar allt vanligare6

Så kallade utpressningstrojaner håller på att bli vardag också i Finland. Det är alltså frågan om skadliga program som gör den infekterade datorn mer eller mindre oanvändbar och kräver att användaren betalar en lösensumma för att den ska fortsätta fungera.

Publicerad .
Konstverket Ceci n'est pas pas mon corps, en del av Baltic Circle teaterfestivalen år 2014.

Det här är inte en naken kvinna6

Men vad är det? Svaret är enkelt: Det här är ett konstverk. Och när det är ett konstverk visar det inte verkligheten utan avbildar verkligheten, ger ett sken av verkligheten. Därför är det du ser inte en naken kvinna.

Publicerad .
Wunsiedel

Wunsiedel - staden mot nynazister 2

Den lilla tyska staden Wunsiedel har ett stort problem. Staden har mot sin vilja blivit en vallfärdsort för tyska och europeiska nynazister. Under de senaste 15 åren har invånarna i staden försökt få ett stopp på det här. Under veckoslutet lyckades man förlöjliga nynazisterna, och det med besked.

Publicerad .

Renault försöker rädda Lada

I Ryssland har den ekonomiska krisen med en allt svagare rubel och en allt högre inflation lett till att köplusten dämpats rejält. Det här drabbar särskilt hårt den ryska bilmarknaden, en marknad som krisar redan andra året i rad.

Publicerad . Uppdaterad .
Mobiltelefon

”Det är okej att kolla barnets mobiltelefon” 10

Hur mycket ska man granska och kontrollera sitt barn för att vara säker på att allt är okej? Förälder ska vara jobbig och påträngande, men samtidigt ge barnet utrymme och visa respekt, säger Jannika Elfving som är specialungdomsarbetare.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Vision om hur den nya arenan i Sandviken kommer att se ut.

Sandvikens arena blir unik 2

Bollförbundet öste beröm över Vasa stad för deras miljonsatsning på en ny arena i Sandviken. Dylika investeringar är viktiga för den finländska fotbollens framtid, lydde budskapet i Vasa på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .
Byggarbetsplats inomhus, kontor byggs om, verktyg och virke på golvet, sopsäckar, papp täcker en del av golvet.

Raseborgare rasar mot byggnadstillsynen

Byggnadstillsynen i Raseborg och stadens förfarande får hård kritik på insändarplats i tidningen Västra Nyland i dag. Bakgrunden är en artikel som Västra Nyland publicerade på onsdagen.

Publicerad .
Motorcykelpolis

Tidtabeller grämer skärgårdsbor

Trafikminister Paula Risikko förhåller sig allvarligt till skärgårdsbornas tidtabellsprotester i Åbolands skärgård. Invånarna i Pargas vädjar för att få bibehålla den nuvarande servicenivån på landsvägsfärjan mellan Pargas och Nagu.

Publicerad . Uppdaterad .
Fartyg i Skuru farled nära broarna i Ekenäs.

Onykter sjökapten på fartyg från Skuru hamn 2

Ett fraktfartyg bogserades på torsdagskvällen (20.11) till Hangö då kaptenen inte verkade nykter. Fartyget var på väg från Skuru hamn i Pojo till Olkiluoto i Björneborg.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: Varför använder Yle ordet ”pakkoruotsi”?

Man kan med fog fråga varför man på finska Yle konsekvent använder termen ”pakkoruotsi”. Det är under inga omständigheter en neutral term, skriver Mattias Fagerholm i Twitterbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

Ingemo Lindroos: Korrespondentlivet som trebarnsmamma

Yles Nordenkorrespondent skriver om hur man får ett nyhetsjobb att gå ihop med föräldramöten, läggdagstider, gnälliga färder till mataffären, förande och hämtande på dagis och fritids, hobbyer, och inte minst, barnens omväxlande humör?

Publicerad .
Dan Eskils Musikbar.

Dan Eskil: Du är aldrig för gammal för rock'n'roll

Det finns en sak som irriterar mig när man talar om musik och det är när vissa personer hävdar att man vid en viss ålder skall gilla en viss sorts musik, skriver Dan Eskil Jansson.

Publicerad . Uppdaterad .

Radar

Domstolarna i kläm mellan lag och sparkrav 2

Högsta domstolens president kräver att regeringen återtar nedskärningarna om man inte är beredd att göra det som behövs för att rädda rättsskyddet.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Anssi Koivuranta

Koivuranta klåpade - Missar säsongöppningen

Anssi Koivuranta misslyckades i backvalet i Klingenthal och kommer inte att vara med i söndagens individuella tävling. Lauri Asikainen, Jarkko Määttä och Sami Niemi försvarar den finländska hedern i säsongens första tävling.

Publicerad .
Ishockeyspelare, ishockey

Canadiens kalasar med Koivu 2

Montreal Canadiens tänker hedra sin långvarige kapten Saku Koivu som avslutade sin karriär i somras. Veckan före jul firas Koivu framför Montreal-publiken i samband med hemmamatchen mot Anaheim Ducks.

Publicerad .
stan wawrinka

Wawrinka visade var skåpet står

Schweiz gick upp i en 1-0 ledning i Davis Cup-finalen mot Frankrike då Stan Wawrinka körde över Jo-Wilfried Tsonga. Härnäst kliver ryggskadade Roger Federer ut på arenan och möter Gael Monfils.

Publicerad .

Kultur och nöje

Dansbandet Charlies med Bo Söderholm som sångare

Bo Söderholm sångare i Charlies

Sångaren och låtskrivaren Bo Söderholm är Charlies nya sångare. Första smakprovet på hur det låter är singeln Här och nu. Den finska versionen är Tästä eteenpäin, för Charlies fortsätter spela i finska Finland också med Söderholm som frontfigur.

Publicerad . Uppdaterad .
Actionfyllda filmen Moeibus har premiär idag (21.11)

Blod, sorg och spänning på bio

Internationell filmpremiärs fredag idag. En belgisk, en brasiliansk och sydkoreansk film. Och sedan den efterlängtade Hunger Games förstås.

Publicerad . Uppdaterad .
Hugo Simberg och Julius Wilhelm Simberg på sommarstället Niemenlautta i Säkkijärvi.

Finländska konstklenoder blir tillgängliga för alla

Undervisnings- och kulturministeriet, upphovsrättsorganisationerna Kuvasto och Kopiosto samt Nationalgalleriet har undertecknat ett avtal som möjliggör att finländska konstnärers verk visas på webben världen över.

Publicerad .
The Hunger Games Mockingjay Part 1, Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth

Hungerspelen – en utdragen revolution

Den tredje upplagan av Hungerspelen får en som inte läst böckerna att famla efter slitna fraser som ”koka soppa på en spik” och ”less is more”. Trean tar vid där tvåan slutade, men utan att leda någonstans. Och än är det inte över.

Publicerad . Uppdaterad .
Frillan och Prillan snackade med Fredi Lundén.

Att vara farsa till en tonårsidol

I en exklusiv intervju berättar Fredi Lunden, Isac Elliots pappa, om livet när ens barn blir kändis. Hur hanterar man det hela och hur mycket har Fredi varit tvungen att offra för sin sons karriär?

Publicerad .

Veckans diskussioner

Räsänen har kostat kyrkan miljoner 53

Sedan den uppmärksammade homodebatten 2010 har närmare 50 000 personer skrivit ut sig ur kyrkan som en reaktion på uttalanden av Päivi Räsänen.

Publicerad . Uppdaterad .

Räsänen i blåsväder för människorättstolkning 43

Inrikesminister Päivi Räsänens uttalande att FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna motiverar att äktenskap ingås enbart mellan man och kvinna får mothugg av minister Anna-Maja Henriksson.

Publicerad . Uppdaterad .

"Finland bättre än Sverige på att diskutera Nato" 14

Det har sagts att om Sverige går med i Nato, gör Finland det också och vice versa. Vad Sverige gör borde ändå inte ha betydelse för Finland säger Sveriges försvarsattaché Bo Stennabb.

Publicerad . Uppdaterad .

Domare extraknäcker - närmare 100 000 euro extra per år 31

Vissa domare i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen har under de senaste åren tjänat betydande summor vid sidan av sitt egentliga domarjobb, under ett visst hemlighetsmakeri.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Lyssna på våra poddar!

Här har vi samlat alla Svenska Yles poddar. Prenumerera, ladda ner, lyssna och njut!

Publicerad .
Myteriet.

Myteriet: Tahdon, astronauten och Gone Girl

Hur ska det gå för medborgarinitiativet Tahdon? Blir vi italienare om vi börjar sälja vin i matbutiken i Finland? Vi möter också en livslevande NASA-astronaut och månadens bokklubb har läst Gone Girl - du får veta om boken eller filmen vinner. Ladda ner mp3

Publicerad .

Långläsning

"Alla har åsikter om spriten" 12

Alkohol är ett oerhört eldfängt ämne. De flesta vuxna har en bestämd åsikt om vilken slags politik man borde föra i frågan i Finland, säger forskaren Thomas Karlsson som disputerar om nordisk alkoholpolitik vid Åbo Akademi. Se videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .
Snö och kalla vindar har blåst in över Geneve-sjön i Schweiz 7 februari 2012

Frys dig smal 5

Ny forskning visar att man kan frysa sig smal. Vi har bruna fetter som automatiskt bränner upp kalorier istället för att lagra fett i kroppen. Det betyder att om man utsätter sig för kyla och fryser lite oftare så kan man bli smalare. Myteriet har pratat med en av de ledande forskarna bakom köldexperimentet.

Publicerad . Uppdaterad .
Gurli Nurmi sitter i sin favoritfåtölj där hon brukar läsa

Ibland blir det lite för tungt att vara ensam 4

Jag känner att jag bara är till besvär för andra. Det blir så, vet du. Så säger 83-åriga Gurli Nurmi I Karis. Hon har haft ett händelserikt yrkes- och privatliv, men diverse krämpor har satt stopp för det mesta vad gäller socialt umgänge.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Sturm und Drangs risotto

Sturm und Drangs risotto

När André Linman och Jesper Welroos från hårdrocksbandet Sturm und Drang gör mat med kärlek så är det här rätten som gäller! Här en krämig risotto med vitt vin, parmesan och basilika.

Publicerad . Uppdaterad .
Carpaccio av gravad lax

Carpaccio di salmone

Paola Fraboni gästar Mat och prat där hon tillreder en mycket snabb och enkel förrätt med gravad lax som huvudingrediens.

Publicerad . Uppdaterad .
Vit pizza och pizza med mozzarella och kronärtskocka

Pizza med mozzarella och kronärtskocka

Paola Fraboni gästade Mat och prat där hon tillredde en traditionell, syditaliensk pizza med klassiska ingredienser samt en vit pizza med örter och salt.

Publicerad . Uppdaterad .
Tiramisu med jordgubbar

Tiramisú estivo (med jordgubbar)

Det finns knappast en italiensk efterrrätt som är så omtyckt världen över som tiramisu. I Mat och prat lagade Paola Fraboni en variant som varit populär i hemmet, med jordgubbar som dekoration.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.