Ryssland lanserade massivt krispaket

Den ryska regeringen har godkänt ett stort krispaket som ska försöka stabilisera ekonomin. Kritiker anser att planen allt för ensidigt gynnar banksektorn.

Publicerad .
Bensinslangar

Är dieselskatten rättvis?11

Priset på bensin har gått ner den senaste tiden medan priset på diesel inte har sjunkit lika mycket. I och med att bränslepriserna närmar sig varandra tycker många dieselbilägare att den dieselskatt som trafikmyndigheten Trafi uppbär börjar kännas orättvis.

Publicerad .
Kimi Räikkönen och Minttu Virtanen i Monaco i maj 2014.

Räikkönen pappa - sonen född i Schweiz

51 centimeter och 3,7 kilogram: det är de strategiska måtten på ett nyfött gossebarn vars föräldrar är Minttu Virtanen och Formel 1-superstjärnan Kimi Räikkönen.

Publicerad . Uppdaterad .
Teija Tiilikanen

"Hela Europa måste betala för att Grekland ska kunna föra en ny politik" 6

Vänsterradikala Syriza har lovat en nedskrivning av utlandsskulden och kraftigt ökade offentliga utgifter i Grekland. Det kommer inte att gå utan pengar från övriga Europa, säger Teija Tiilikainen, direktör för utrikespolitiska institutet.

Publicerad . Uppdaterad .
Vörå-Maxmo.

Direkt från pressinfot om Vörådirektörens avgång

På tisdagen lämnade Christina Båssar in begäran om avsked från jobbet som kommundirektör i Vörå. Som bäst informerar Båssar och kommunstyrelsens ordförande Stig Svens om detaljerna i avgångsavtalet.

Publicerad . Uppdaterad .

Snart dör fler kvinnor i lung- än bröstcancer

Lungcancer är snart en vanligare dödsorsak bland europeiska kvinnor än bröstcancer. I år beräknas för första gången fler kvinnor avlida av lung- än av bröstcancer.

Publicerad .

Ettåring får stanna i Sverige - familjen utvisas

Sveriges Radio rapporterar om ett fall där en ettåring har beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige medan hennes föräldrar och bror utvisas.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

prostitution

Vasapolitiker åtalas för grovt koppleri

Vasapolitikern Risto Helin åtalas för grovt koppleri. Tidningen Pohjalainen har talat med Helin som säger att han bestrider åtalet.

Publicerad . Uppdaterad .
Östra Nylands tidigare chefredaktör Kim Wahlroos utreder intresset för en ultralokaltidning

"En lokaltidning ska vara litet Grönköpingsmässig"

Östra Nylands tidigare chefredaktör Kim Wahlroos är inte nöjd med den nya tidningen Östnyland utan efterlyser nu en ultralokaltidning för Lovisanejden.

Publicerad . Uppdaterad .
Invånarinitiativ om att SIbbo borde korrigera sina vägnamnsskyltar.

Svenskan för högt uppe på Sibboskyltar 4

Det har hunnit gå över ett decennium sedan Sibbos majoritetsspråk blev finska, men än finns det vägnamnsskyltar där det svenska namnet står högre upp. Det här vill en invånare få ändring på.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

”Jag simmade bort tio år av ångest”

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. Han var en av de lyckligt lottade som överlevde, men han har levt med ångesten sedan dess.

Publicerad .

Kultur och nöje

Jean Sibelius på utställningen Din tillgivne

Din tillgivne på Sibeliusmuseum

En utställning om Jean Sibelius öppnar på Sibeliusmuseum i Åbo. Det är framför allt kompositörens mångfacetterade förhållande till Åbo och till stadens kulturliv som lyfts fram på utställningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Postapokalyptisk stad

Dagen då Facebook stod still 2

De dryga sextio minuterna, pinande och spända, kändes som en evighet i morse – kaos tog över världen och Twitter höll på att explodera.

Publicerad . Uppdaterad .
emmi pesonen, ulrika bengts, christina indrenius-zalewski, gunilla hemming,

Radioteatern om äldres utsatthet

Gunilla Hemmings nya radiopjäs Om ett försvinnande tar i Ulrika Bengts regi upp problemet med ensamma åldringar som i sin utsatthet lätt blir offer för olika former av utnyttjade.

Publicerad .
Lena Linderborg

Tredje boken gillt för Lena Linderborg

"Ensam tant i Ryssland" - det är namnet på journalisten Lena Linderborgs nya bok. Boken är resultatet av en sex månaders stipendievistelse i St Petersburg.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Riyad Mahrez nätade för Algeriet.

VM-resenärerna till kvartsfinal

Både Algeriet och Ghana lyckades på tisdagskvällen boka sig en plats i kvartsfinalerna vid de afrikanska mästerskapen i fotboll. Vem lagen möter klarnar på onsdagskvällen, när grupp D avrundar sitt gruppspel.

Publicerad .
Madison Keys klar för sin första semifinal i en Grand Slam-turnering.

Madison Keys utropstecknet i Australien

Det kommer att bli final mellan en ryska och en amerikanska i Australian Open i tennis 2015. Det står klart efter att såväl Serena Williams som tonåringen Madison Keys på onsdagen tagit sig till semifinal i Melbourne.

Publicerad .

#MittJobb

Victoria Larragneguy

"Det hade hjälpt mig mer att lära mig finska" 4

Argentinska Victoria Larragneguy är jurist, men jobbar som vikarierande skolassistent i Helsingfors. Det är svårt att hitta jobb när jag inte lärt mig finska, säger hon. Svenskan får hon heller inte öva när finlandssvenskar tycker att hon talar för långsamt.

Publicerad . Uppdaterad .
Blankett

Berättelse 13: Nya yrket gav bättre lön

Också 50-plussarna kan hitta nya jobb, skriver en läsare till #MittJobb. Hans sambo blev arbetslös i samband med en konkurs men hittade ett nytt jobb som dessutom gav bättre lön.

Publicerad . Uppdaterad .
Butikskassa

Berättelse 12: För sent att byta arbete i åldern 45-50

Flexibilitet på arbetsmarknaden innebar otillräckligt med timmar och obekväma arbetstider för en person som skrivit in till #MittJobb. Att byta arbete i åldern 45-50 visade sig också vara omöjligt.

Publicerad . Uppdaterad .
Person som står på strand

Berättelse 11: Jag känner mig som en B-klassens människa

Vad händer om du inte klarar av att jobba så många timmar som du skulle vilja? En läsare som skrivit in till #MittJobb är i den situationen och känner att hon står utanför samhället.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Privatiserar vi ihjäl öppenheten? 3

De räknas i miljarder, skattepengarna som årligen går till privata företag som sköter kommunal service. Vilken rätt till insyn har vi i de här företagen som producerar vår basservice? Offentlighetslagen gäller kommunen, men med underleverantörerna är saken inte lika klar.

Publicerad .
Lyftbild 2 för spotlight granskar

Kommunerna hyfsade på offentlighet 3

Kommuner ska ge ut information och dokument. De lyder under offentlighetslagen utan diskussion. Men flera kommuner i Svenskfinland slarvar med eller helt enkelt struntar i kravet på offentlighet.

Publicerad .
Lyftbild 3 för spotlight granskar

Privata vårdhem dåliga på offentlighet2

Hur väl kan privata företag som producerar tjänster för kommunerna sin offentlighetslagstiftning? Frågan är knepig därför att det inte är alldeles entydigt i hur hög grad offentlighetslagen gäller dem. Det i sin tur är mycket knepigt eftersom deras verksamhet finansieras med skattmedel.

Publicerad .

Spotlight testade öppenheten – här är resultaten

Vi bad att få ut arbetsturlistor för en tvåveckorsperiod i september från effektiverade äldreboenden i Svenskfinlands kommuner. Vi ville testa hur väl offentlighetslagen fungerar oberoende av om vården produceras av kommunen eller ett företag.

Publicerad . Uppdaterad .

Kommentaren: Offentligt med ändå inte

Rätten till insyn borde gälla all den verksamhet som är offentligt finansierad oavsett vem som driver den – kommunen eller firman.

Publicerad .

Auschwitz 70 år

Tidigare Auschwitzfångar vid lägerporten på 70-årsdagen av befrielsen.

70 år sedan Auschwitz befriades 5

I dag har det gått 70 år sedan befrielsen av Auschwitz - det största förintelselägret i Nazityskland. Över en miljon människor dog i lägret.

Publicerad . Uppdaterad .
Siegfried Heilig överlevde förintelsen.

Farmor räddade honom undan Auschwitz 6

Det har idag gått exakt 70 år sedan befrielsen av koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Man minns idag befrielsen på olika håll runtom i världen. Vi har träffat Siegfried Heilig, vars hela liv har präglats av Förintelsen och Auschwitz.

Publicerad . Uppdaterad .
seriekaraktär

Anka mot nazism 11

Finns det något farligare än en människa med en mission? Den frågan ställde James T Worthingworth 1873 och återfinns den i Charlie Christensens senaste Arne Anka -album, Dagbok från Svitjod.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet: Historisk storm, Auschwitz och högljudda grannar

Hur dramatisk är den hårt bevakade snöstormen i New York? Varför uppmärksammas 70-årsdagen sedan Auschwitz-befrielse ovanligt mycket och hur förhåller sig unga tyskar till historien? Du får svår på alla frågor om högljudda grannar av Marina Furuhjelm.Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Syrizaanhängare firar valsegern i Aten 25.1.2015

Slaget efter tolv: Grekland efter valet

Slaget efter tolv diskuterar Grekland. Är det början på ett politiskt skifte åt vänster i Europa? Kommer den nya grekiska regeringen att kunna infria sina löften om att överge sparpolitiken och ändå kunna räkna med omvärldens stöd? Debatten leds av Stefan Winiger Ladda ner mp3

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: Sporten alla älskar - eller älskar att hata

Ca 30.000 vrålande fans samlas mitt i natten i en arena i Stockholm. Omkring 3000 arbetstimmar satsar TV-folket för att spektaklet skall kunna ses runt om i världen. Närmare en miljard människor i 176 länder kunde bevittna showen.

Publicerad . Uppdaterad .

På Hornsgatan: Blå ögon är inte Borgen

Med höga förväntningar har jag följt med den politiska thrillern Blå ögon, som sänds på SVT. (SVT 1, samt Yle fem på söndagar och på SVT Play). Skulle det här bli den svenska Borgen, med politiska intriger, spinndoktorer och kvinnliga toppolitiker i centrum?

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Ränteswappar blev stadsdirektör Jakobssons fall 28

Ränteswapsavtal med banker och brist på förtroende från stadsstyrelsens sida blev stadsdirektör Mikael Jakobsson fall i Jakobstad. Stadsdirektör Mikael Jakobsson gjorde sin sista arbetsdag på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Niinistö: Skatteflykt inte acceptabelt 23

President Sauli Niinistö är inte alls förtjust i fenomenet att finländare flyttar utomlands för att bli kvitt skatter. - Jag tycker inte alls om det, sade Niinistö på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

"Fler finländare borde bo på hyra" 22

Fler finländare borde bo på hyra, anser Näringslivets forskningsinstitut Etlas forskningsdirektör Mika Maliranta. Enligt undersökningar är arbetslösheten hög på områden där många bor i ägarbostäder.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Snö på eftermiddagen

Uppsprickande molntäcke men på eftermiddagen västerifrån snöfall eller blötsnö. Temperaturen i söder -2...+3 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland 0...-5, i Lappland -2...-12 grader. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.