Häktade kaptenen skyller på vädret1

Kaptenen för det sydkoreanska fartyg som sjönk i onsdags har förklarat den långsamma räddningsinsatsen med dåligt väder, och med att inga andra fartyg kom till undsättning.

Publicerad .

Påsken i siffror

Visste du att Alkos försäljning av rödvin ökar med 69 procent under påskveckan? Eller att finländarna i fjol skickade 1,4 miljoner påskkort och att två tredjedelar av kalorierna i pasha utgörs av fett? Det här och mycket annat framgår av Statistikcentralens sammanställning av påskfakta.

Publicerad . Uppdaterad .
Far till bergklättringsguide väntar på sin sons kropp.

Fyra guider saknas fortfarande på Mount Everest

På världens högsta berg Mount Everest fortsätter räddningsarbetet för att finna fyra nepalesiska guider som saknas efter en lavin igår morse.

Publicerad . Uppdaterad .
al-Qaida video med terrornätverkets ideolog Ayman al-Zawahiri

al-Qaida vädjar om enighet i Syrien

Terroristnätverket Al Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri vädjar om enighet bland rivaliserande radikala islamistgrupper i Syrien. I en intervju antyder al-Zawahiri att en del jihadistorganisationer i Syrien kan ha infiltrerats av regeringsagenter.

Publicerad . Uppdaterad .
Trädgårdsmästaren och bloggaren Henrika Arle.

"Trädgårdsskötsel intresserar under lågkonjunktur"

En färsk undersökning visar att ungefär 40 procent av finländarna är intresserade av trädgårdsskötsel. Enligt Henrika Arle som är insatt i trädgårdstrender, har trädgårdsintresset ökat stadigt bland finländarna i flera års tid, och det ekonomiska läget spelar också in.

Publicerad . Uppdaterad .

Sökandet efter svarta lådor avslutas snart

Publicerad .

Myndigheterna i Australien uppgav på lördagen att man kommer att avsluta sökandet efter det försvunna malaysiska planets svarta lådor inom en vecka.

Påsk

Hitta påskäggen på x3m.yle.fi

Vad är det roligaste med påsken? Nå äggjakt såklart! Delta i vår äggjakt och vinn X3M-prylar kryddat med härliga Anna Abreu.

Publicerad .
Yle Huvudstadsregionens påskhäxor

Våra mest traumatiska påskhäxminnen3

Äldre människor som delar ut "sina sista slantar", besvärliga ramsor på finska och soltorkade klibbiga karameller...Nej, det är inte alltid så kul att vara påskhäxa. Här delar Yle Huvudstadsregionen med sig av sina värsta påskhäxminnen.

Publicerad .
Påskpåsen, kaninkepsen eller påskriset. Här finns något för alla.

Påskpyssel för alla

Nu är det äntligen påsk. Påsk innebär förutom godis och lata dagar, även påskpynt. Har du inte hunnit påskpynta ditt hem? Frukta icke. Här bjuder vi på några enkla påskpyssel som du gör i ett nafs.

Publicerad .

Påsk-PM

I dag långfredag är matbutikerna stängda och Alko öppnar nästa gång först efter påsk. På lördag är butikerna öppna som normalt.

Publicerad . Uppdaterad .
Kvinna håller i ett krucifix och ler

Filmer med Jesus i huvudrollen

Nu är det påsk. Det firar vi med en filmkammare som koncentrerar sig på filmer som handlar om Jesus. Ni vet, han som dog och uppstod just den här helgen för många år sedan.

Publicerad .

Svenskfinland

Misstänkt anlagd brand i Karleby

En avfallspunkt på Mesilä industriområde i Karleby brann på fredag kväll kring klockan 21. Polisen ber om tips.

Publicerad .
Ett rum på en vårdanstalt för psykiskt sjuka ungdomar

Folk nöjda med mentalvård på Ålands centralsjukhus

På Åland flyttades mentalvården för två år sedan till Ålands centralsjukhus i Mariehamn, och erfarenheterna är goda. Det upplevs som mindre utpekande att ta sig till ett vanligt sjukhus, och det har ökat på antalet patienter.

Publicerad .

Sport

Lewis Hamilton i sin Mercedes-bil.

Hamilton tog pole position - Bottas sjua 1

Mercedes-dominansen fortsätter i Formel 1. Lewis Hamilton tog redan säsongens tredje pole position i tidskvalet i Shanghai.

Publicerad . Uppdaterad .
Saku Koivu skyddar pucken.

Anaheim tog andra segern

Anaheim Ducks vann över Dallas Stars med 3-2 i NHL-slutspelet och leder nu matchserien med 2-0. Även Montreal tog sin andra seger.

Publicerad .
David Ferrer tog sin första seger på grus på tio år mot Rafael Nadal

Semifinalparen klara i Monte Carlo

Dagens kvartsfinaler bjöd på en stor skräll när David Ferrer slog ut världsettan Rafael Nadal i två raka set. Det avslutade Nadals segersvit på 30 matcher och för Ferrer var det den första segern över Nadal på grus på tio år.

Publicerad .
Jokinen, Olli jokinen

Sista minuten-seger för Lejonen

Finland tog en 3-2-seger över Tyskland i Euro Hockey Challenge Tour i ishockey. På torsdagen vann Finland över tyskarna med klara 3-0, men på fredagen bjöd tyskarna på betydligt svårare motstånd. Det tog 59 minuter och 21 sekunder innan Finland kunde göra segermålet.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Markus Ekholm: Visa konsumismen långfingret! 2

Du behöver inte alla de prylar som du åtrår, skriver Markus Ekholm som bevakar ekonomi och politik på Svenska Yle. Men du behöver inte heller skämmas för att du är materialist.

Publicerad .
Frida Lindholm

Frida Lindholm: What was I looking for?

Minst tre timmar per dag, ibland fyra eller fem, twittrar, instagrammar, facebookar eller slösurfar Frida Lindholm. Och hon är inte den enda. Skulle det inte finnas mer konstruktiva sätt att använda den tiden, frågar hon i sin kolumn.

Publicerad .
Carin Göthelid

Carin Göthelid: Det allra heligaste4

Källskyddet är en av grundbultarna i journalistiken. Men det allra heligaste kan också kännas både hotfullt och obehagligt när det hettar till ordentligt, skriver Svenska Yles mediechef Carin Göthelid.

Publicerad .

Kultur och nöje

Emma Schnitt tvåa i The Voice of Finland 2

Finlandssvenska Emma Schnitt knep en fin andraplats i årets The Voice of Finland-sångtävling. Segern gick till Siru Airistola från Vasa.

Publicerad .
Foto ur boken "Lyckan är en gammal gård"

Lyckan är en gammal gård

Ett projekt så vansinnigt att det var intressant. Så beskrevs tanken på att bygga upp ett helt bostadsområde enbart med gamla hus invid Stundars museiområde. Nu har pionjärerna på Stundars och deras efterföljare fått en egen bok ”Lyckan är en gammal gård”.

Publicerad .
Samtal om livet - Mia Backlund

Svensk? Sverigefinländare? Eller återflyttad österbottning?1

Mia Backlund växte upp i Sverige med finska som hemspråk – och för fjorton år sedan flyttade hon till Nykarleby, vilket hennes vänner och bekanta hade svårt att förstå, för vem skulle vilja flytta från Stockholmstrakten till ”en liten håla i Finland”? Hör Mia i "Samtal om livet" i Radio Vega lördag 19 april klockan 20.03.

Publicerad .

Mat och fritid

Räksmörgås och citronkladdkaka 1

Amatörkocken Lotten Lindborg-Suhonen placerade sig på tredje plats i Finlands Masterchef och idag delar hon med sig av några påskhelgsläckerheter.

Publicerad .
Musslor i tunnbröd

Musslor i tunnbröd

Paul och Camilla tillreder en enkel skaldjursrätt ute i den fria luften. Mat blir så mycket godare när den tillreds över öppen eld och äts utomhus.

Publicerad .
Jim testar sin bumerang

Bumerang

Den viktigaste egenskapen med en bumerang är nog att den är lätt. Formen spelar också stor roll. En bumerang skall också slängas iväg på ett speciellt sätt. Om man får en bra bumerang tillverkad och slänger den rätt så kommer den tillbaka... då gäller det att våga fånga den.

Publicerad .

Radiohuset: Tema döden

Aldrig för tidigt att upprätta testamente

Om man känner att man vill påverka hur ens egendom delas efter att man gått bort är det skäl att upprätta ett testamente, säger Advokat Kenneth Peth. Men hur gör man för att upprätta ett testamente och när i livet ska man göra det?

Publicerad .
Präst

Podcast: Om att närma sig döden

Många av oss är obekväma med döden, även om den är bland det mest naturliga som finns och som drabbar oss alla. Lars Nisula är pensionerad präst som genom sitt yrke har kommit i kontakt med många som står inför döden.

Publicerad .
Blomsterdekorationer på slottet

Podcast: Vad kostar en begravning?

Det är många detaljer som man inte alltid tänker på som kostar då det är dags att ordna en begravning. Begravningsentreprenör Carina Lähdesmäki ger goda råd.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Podcasten du MÅSTE höra under påsk

Publicerad .

Maximera det goda och minimera det fittiga! Så säger komiker Lotta Backlund om livet. Radio X3Ms Frida Lindholm och Pernilla Karlsson bjuder in Lotta att äta middag med dem och snacka om grunderna i humor.

Andra medier

DN: Ferguson säljer vin för 300 miljoner

Förre Manchester United-tränaren Alex Ferguson har samlat på sig en gedigen vinsamling. Nu ska han sälja 5.000 flaskor för uppskattningsvis 33 miljoner kronor, skriver DN.

ÅU: Wwwad är det som händer

Hemmamarknaden och den privata konsumtionen har länge setts som en räddare i en svag internationell konjunktur, men konsumtionen kan inte längre hjälpa den ekonomiska trenden, säger HBL i sin ledare i går. Så är det definitivt. Men det beror på vad man menar.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Dan Eskil Jansson

Dan Eskils Musikbar: Påskrock

Nej, den här bloggen handlar inte om kolliderande kassar, utan om rockmusik påsken till ära. För påsken är klart underrepresenterad vad gäller låtar om helger och högtider, bloggar Dan Eskil Jansson.

Mette Nordström

Boston kommer igen

Det var en besynnerlig dag. Ett gathörn i Boston fylldes snabbt med långa rader av utesändningsbilar. På ett tjugotal sjukhus svävade många mellan liv och död, lemlästade efter det grymma bombattentatet.

Muffe, Catzo och Anka

Alla älskar Johnny Depp

Nej jag tar tillbaka rubriken. Alla älskar inte Johnny Depp men jag gör det. Jag älskar honom innerligt och hett. Jag älskar honom så mycket att jag har en banderoll hemma i fönstret med hans namn och en låtlista på Spotify till hans ära.

Veckans diskussioner

Fin utsikt ska kosta mer i fastighetsskatt 83

Hur fint din bostad är belägen och hur eftertraktat området är kan i framtiden inverka ännu mer på den fastighetsskatt du betalar. En arbetsgrupp anser att fastigheternas beskattningsvärde ska uppdateras oftare.

Publicerad . Uppdaterad .

Bitter annons av Abloyanställda 35

De anställda vid Assa Abloys låsfabrik i Björkboda har i dag en stor, bitter annons i tidningen Karjalainen. Annonsen lär ska ha skapat mycket diskussion vid morgonkaffet hos ledningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Homoerotiska frimärken ges ut 38

I september ger posten ut ett frimärksark med Tom of Finland-motiv. Det är grafikerna Timo Berry och Susanna Luoto vid Tom of Finland-stiftelsen som har formgett frimärkena.

Publicerad . Uppdaterad .

Finländarna dricker helst öl och helst hemma 12

Finländarnas alkoholkonsumtion ökade inte under 2013 jämfört med 2012, men inte minskade den heller. Den totala alkoholkonsumtionen låg i fjol på 11,6 liter 100-procentig alkohol per 15 år fylld finländare.

Publicerad .

Redaktionen tipsar

Demens och en åldrande befolkning skapar problem i Kina

Demensepidemi orsakar tragedier i Kina 1

Nästan tio miljoner kineser lider av olika former av demens, och bara en bråkdel av dem får vård på en anstalt. En av otaliga i desperat situation är den pensionerade fabriksarbetaren Lu Yuhua. Hennes egen hälsa vacklar - samtidigt förutsätts hos vårda sin man med Alzheimers.

Publicerad .

Tipsa oss om evenemang på din ort! 1

Svensk sommar i Finland är snart tillbaka! Programmet där två modiga svenskar eller norrmän på stående fot får följa med Yles tv-team till Finland. Vad skulle du visa dem i din region?

Publicerad . Uppdaterad .

Det dolda sockret 18

- Hittills har vi tänkt på socker som onödiga kalorier. Men nu visar ny forskning att socker är direkt skadligt för kroppen. Det säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Stora doser vitt socker kan leda till fettbildning i levern och bidra till så kallad fettlever.

Publicerad . Uppdaterad .
Vägning

Minskade köer när anorektiker får vård hemma

Hembesök har visat sig vara ett effektivt sätt att behandla patienter med ätstörningar. Kortare vårdköer och förkortad vårdtid är bara några av de effekter som HUCS ätstörningsklinik i Helsingfors har fått erfara.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Soligt och varmt

I största delen av landet är det uppehåll och särskilt i söder varmt. Se hela rapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.