En av de två finländare som dödades i Afghanistan.

"Vi är bestörta och chockade"

Beskedet att två kvinnliga biståndsarbetare har dödats i Herat i Afghanistan kommer som en chock för den äldre finlandssvenske biståndsarbetare vi når per telefon, på semester i Sverige, Vi är bestörta och sorgsna, säger han, Herat har varit en lugn plats hittills, säger han.

Publicerad .

Air Algerie-passagerarplan försvunnet

Ett passagerarplan från det algeriska flygbolaget Air Algerie har försvunnit från radarn och det går inte att få kontakt med planet. Planet har enligt uppgifter kraschat i Niger.

Publicerad . Uppdaterad .
Brand på Stora Robertsgatan i Helsingfors 24.7.2014.

Brand i Helsingfors centrum

En brand på Stora Robertsgatan i Helsingfors sprider rök i centrum just nu. Branden har brutit ut på en vind i ett femvåningshus.

Publicerad . Uppdaterad .

Det går bra för nya Nokia

Nya teknologikoncernen Nokia visade en god lönsamhet under årets andra kvartal. Nokias vd Rajeev Suri säger att förväntningarna för hela årets resultat har ökat.

Publicerad .

Ihalainen kräver ansvar av företagen

Arbetsminister Lauri Ihalainen efterlyser samhällsansvar av de företag som säger upp anställda i Finland. Han vill att företagen erbjuder de uppsagda ett stödpaket.

Publicerad .

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Färja i skärgården.

Sämre arbetsförhållanden för skärgårdsanställda

Den familjära stämningen i skärgården bidrar till att sådant som arbetskontrakt lätt glöms bort eller anses oviktigt. - Jag frågade efter kontraktet många gånger och de sade att det är på gång, men det blev aldrig av, berättar Philip som sommarjobbade som båtförare.

Publicerad . Uppdaterad .
Bergöfärjans fergfäste i Malax

Jakt kan förbjudas på nya naturskyddsområden 13

Under de närmaste åren ska staten freda ny mark i den österbottniska skärgården. Det kan bli förbjudet att jaga och på vissa håll även att fiska. Enligt tidigare beslut skulle man få jaga på en stor del av områdena.

Publicerad . Uppdaterad .
Avfallstunnor vid sopinsamlingsplats

Kritiserat sopsystem får tummen upp i Kimitoön 1

I höst förändras sophanteringen i Pargas skärgård. Det nya sopsystemet har fått mycket kritik men i Kimitoön, där man redan infört motsvarande system, fungerar allt bra.

Publicerad . Uppdaterad .

Ytterst stark vädjan att spara vatten i Korpo

Vattenförsörjningen i Korpo centrum är fortfarande i ett mycket kritiskt skede och Pargas stad uppmanar konsumenterna till största möjliga sparsamhet.

Publicerad .

Hangögatorna livades upp med en ny sång

På onsdagen samlades konstnärsgruppen Katujen elävöittäjät (Gatornas upplivare) i Hangö. Gruppen har fem medlemmar och de turnerar i Finland med gatuföreställningar. Se Youtube-klipp!

Publicerad . Uppdaterad .
anna-maria helsing

"Jeppis Pride handlar om allas lika rättigheter" 12

För ett knappt år sedan, när man just hade börjat planera Jeppis Pride, förundrade sig Anna-Maria Helsing över kommentarer som ”De ska inte komma hit till Jakobstad med sin parad”. - Vilka ”de” är det man avser? Vi finns ju redan här!

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

On the road again 1

Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.

Publicerad .

Sport

Luis Suarez drömmer

Suarez straff lindras?

Suarez fyra månader långa avstängning från all fotboll kan upphävas. Det här menar Goal.com som påstår sig ha haft kontakt med en källa i CAS, Idrottens skiljedomstol.

Publicerad . Uppdaterad .
Chris Kreider i mitten

Rangers förlänger med anfallare 2

Chris Kreider och Mats Zuccarello fortsätter i New York Rangers. Kreiders kontrakt är tvåårigt medan Zuccarello skrivit på för ett år.

Publicerad . Uppdaterad .
Louis van Gaal, Manchester United

Smakstart för van Gaal

Manchester Uniteds spelare var ivriga att imponera på nya tränaren Louis van Gaal. Träningsmatchen mot L.A. Galaxy slutade hela 7–0.

Publicerad .

Sol och värme

Värmeslag och solsting 2

Under varma sommardagar är det viktigt att dricka tillräckligt, i synnerhet om vi anstränger oss fysiskt. Om vi inte har någon vätska att svettas ut kan kroppen inte kylas ner och vår kroppstemperatur kan då stiga så högt att vi blir ordentligt sjuka.

Publicerad .
rabarberblad som solskydd

Skydda barnen mot solen!

Det framför allt är de gånger man har bränt sig före puberteten som ökar risken för melanom senare i livet. Helst borde vi hålla barnen i skuggan eller skydda dem med hjälp av kläder och hattar under de soligaste timmarna av dagen.

Publicerad .
Vatten

Drick vatten

Vatten är livsviktigt, men hur mycket vatten behöver man egentligen dricka varje dag? Och kan man dricka för mycket vatten? Min Morgons husläkare Otto Lindberg reder ut frågorna.

Publicerad .

Kultur och nöje

Henri Forss

"Harry har en hel del Henri i sig"

"Scenen där huvudpersonen kallas in till chefen och får veta att det inte längre finns jobb för honom skrev jag för två år sedan. Senare blev sagan verklighet när Finska notisbyrån hade samarbetsförhandlingar." Så berättar Henri Forss om en av de inledande händelserna i sin nya bok "Cannabis, baby!".

Publicerad .
Elin Willows.

Elin Willows: Hoppfullt utan stereotyper

Alla barn ska få känna igen sig i barnböcker, och inte behöva känna sig annorlunda för det. Det svenska barnboksförlaget Olika ger ut inkluderande böcker. Elin Willows läser några av förlagets senaste böcker och funderat på normkritik.

Publicerad .
Daniel Adams-Ray med Frillan och Prillan.

Daniel Adams-Ray ska skriva på engelska

När Daniel Adams-Ray pratade med Frillan och Prillan berättade han bland annat om att han ska börja skriva låtar på engelska för att öva sig att uttrycka sig på annat än sitt modersmål. Förstås pratade de också om den gamla bandkompisen Oskar Linnros.

Publicerad .

Blåvita Bandet

Älgö (Rödjan).

Älgö, ön som gav oss en OS-guldmedaljör1

På vår väg genom Ekenäs ytterskärgård paddlade vi i paddlarlegenden Thorvald Strömbergs fotspår. De här vattnen var hans hemmavatten och träningsrundorna gick kring öarna som i dag är Ekenäs skärgårds nationalpark.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Varför är vi finländare så dåliga på att hälsa? Du får också höra stämningarna från Nederländerna där landet sörjer offrena i den malaysiska flygkraschen, de flesta holländska medborgare. Dessutom diskuterar vi skivaffärernas roll i dag och hur det är att jobba som sjökapten.

Hallongrottan med Catariina Salo

Hallongrottan

Ellen Strömberg och Lisen Sundqvist från Jakobstad är två av de drivande motorerna bakom Jeppis Pride. Jag har träffat dem för att prata om varför de gör det här trots så mycket motstånd från allmänheten.

Radar

Är socker ett gift vi borde undvika helt och hållet eller är det okej i lagom mängd? Forskaren Robert Lustig vid University of California i San Francisco anser att socker är boven i dramat när fetmaepidemin sprider sig.

Hälsoserien Kraft

Löptränaren Tuomo Salonen gör teknikövningar

Löptränaren: Ta inte för långa steg 1

- Det vanligaste teknikfelet människor gör när de springer är att stegen blir för långa. Korta steg kräver inte lika mycket ansträngning, säger löptränaren Tuomo Salonen.

Publicerad .
Mobilapplikationen Moves bokför hur mycket du rör på dig

Mobilapparna som följer varje steg

Det finns en uppsjö av olika appar för att hålla koll på hur mycket vi rör på oss. En app lockar med möjligheten att skapa egna program utifrån den egna nivån, medan en annan är bäst på enkel uppföljning av löpstatistik.

Publicerad . Uppdaterad .
Balettdansösen Sofia Gustafsson

Baletten står och faller på friska fötter

Nationalbalettens dansare har långa dagar och sex dagars arbetsveckor med föreställningar på kvällen. En stor del av den tiden är deras fötter dessutom inklämda i tåspetsskor. För att det här ska vara möjligt måste man ta hand om både kroppen och fötterna.

Publicerad .
Läkaren Juhani Lähdevirta utanför avdelning 4 på Aurora sjukhus, där han tog emot Finlands första aidspatienter 1983.

De första aidspatienterna satte läkaretiken på prov

När de första aidspatienterna diagnosticerades i Finland på 1980-talet sattes läkarnas yrkesetik på prov. I början visste man inte hur den skrämmande sjukdomen smittade och många sjukhus ville inte ha något med patienterna att göra.

Publicerad .

Vägar ur krisen

Statsminister Mari Kiviniemi

"Gamla klassiker framtidsbranscher" 4

Finlands starkaste trumf inför framtiden är vårt utbildningssystem, säger förra statsministern, Centerns Mari Kiviniemi. - Framtidens branscher är klassiker som skogs- och teknologiindustri, anser Kiviniemi.

Publicerad . Uppdaterad .
Jan-Otto Andersson

"Inte flexibilitet att sparka anställda" 14

Nu höjs också vänsterröster för den så kallade tyska modellen där de anställda jobbar då det finns jobb och jobbar mindre då det inte finns jobb. I Finland kallas det flexibilitet att sparka anställda, säger nationalekonomen och vänstermannen Jan Otto Andersson.

Publicerad . Uppdaterad .
Anne Berner

"Uppmuntra ungdomar att ta risker" 12

Investeraren och företagsledaren Anne Berner ger en känga åt den finländska skolan och menar att världen har förändrats massor sedan vårt skolsystem etablerades. Vi har satsat på kunskapen och nu är det dags att satsa på attityden, anser hon.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna! Berättelser

"Allt skit ut bara"


För en del är musiken nödvändig för att man ska orka leva. Om det handlar veckans kortdokumentär "Året då skivan Noir kom till" av Heidi Grandell-Sonck.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Kräftexpert: Låt det väl smaka!

På måndag klockan 12 är väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

Publicerad . Uppdaterad .
Marmorerat papper är snyggt

Marmorera papper

Marmorering är ett enkelt sätt att göra vackra och färggranna papper för till exempel pärmar. Till marmorering behövs marmoreringsfärg och -lim.

Publicerad . Uppdaterad .
Marmorerad vägg ger känsla av antiken

... eller väggar

Marmorering är också en traditionell målningsteknik, som använts som ersättning för äkta marmor i slott och herrgårdar i hundratals år.

Publicerad . Uppdaterad .
Ge naglarna ny färglyster med marmoreing.

... eller dina naglar

När man marmorerar naglarna är det samma teknik som när man marmorerar papper, men det är nagellacket som fungerar som marmoreringsfärg.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Två ukrainska jaktplan nedskjutna 20

Två ukrainska jaktplan har skjutits ner i de rebellkontrollerade östra delarna av landet. Ukraina uppger att preliminär information tyder på att missilerna skulle ha avfyrats från Ryssland.

Publicerad . Uppdaterad .

Försäljning av överloppsenergi allt vanligare 25

Karlebybon Håkan Granqvist är den första privatpersonen som säljer överloppsenergi till Karleby energi. Han lade upp 18 solpaneler i höstas och nu producerar de flera gånger mer el än han själv behöver.

Publicerad . Uppdaterad .

Skärgården förlorar miljoner när staten omfördelar pengar 15

Skärgården hör till en av de stora förlorarna i den omfattande reform av statsandelarna som träder i kraft vid årsskiftet. Totalt kommer skärgårdstillägg för kring tio miljoner euro att försvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Sjöbevakare antyder att kvinnor inte kan köra båt? 32

En ung kvinna som var på väg hem från tillställningen Tirmo Blues med båt förra veckoslutet, fick höra osakliga kommentarer av en sjöbevakare.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

 

Tyck till om nya program på Svenska Yle 5

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Varmt och soligt

Mycket varmt och rätt soligt vädret fortsätter i nästa hela landet. Lokalt förekommer regn- eller åskskurar.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.