Putin: "Jag kan ta Kiev på två veckor"14

Putin hotade med att han kan inta den ukrainska huvudstaden på två veckor under ett telefonsamtal med EU-kommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso, skriver den italienska tidningen La Repubblica

Publicerad .
USA:s president Barack Obama deltog i G7-ländernas toppmöte i Bryssel den 5 juni 2014

Motstridiga känslor när Estland tar emot Obama 2

USA:s president Barack Obama anländer tidigt på onsdagsmorgonen till Estland på ett kort statsbesök. Bland invånarna råder motstridiga känslor, trots att vänskapen med USA överlag ses som nödvändig.

Publicerad .
Hjärtfilm

Hälsofrågor är mediernas akilleshäl 1

Rapporteringen om hälsa och sjukdomar är allt för svartvit. Man drar för snabba slutsatser och fokuserar på detaljer. ”Ät det här så minskar risken för cancer med 20 procent!” Låter det bekant?

Publicerad .

DNA går inte att förfalska

I Sverige har den först domen fällts där utbytet av DNA-utbytet mellan Sverige och Finland varit avgörande. I våras började polismyndigheterna i de två grannländerna utbyta information om DNA-spår på brottsplatser och jämföra sina DNA- register.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Fler svenskar hittar till färjan

På Wasaline är man nöjda med sommaren. I juli hade man över 3000 fler passagerare än i juli förra året. Största delen av passagerarna är finländare men allt fler svenskar har börjat hitta till Vasa.

Publicerad . Uppdaterad .
Sportmagasinet

Teemu Selännes hallprojekt gick framåt

Den planerade allaktivitetshallen i Kyrkslätt tog ett steg vidare i går måndag. Kommunfullmäktige godkände då planläggningsprogrammet för nästa år och där finns projektet med.

Publicerad .
Muddring i Lovisaviken

Svartbäck fiskelag hotar med Justitiekanslern

Svartbäck fiskelag är ytterst upprört över hur det juridiska kring muddringslovet för farleden mellan Borgå och Tolkis har skötts. Fiskelaget kontaktades aldrig då Regioinförvaltningsverket gjorde kungörelsen.

Publicerad . Uppdaterad .

Skolvägar i Kyrkslätt osäkra – igen

Tre av de fyra skolvägar som polisen granskat i Kyrkslätt kan igen börja klassas som farliga för lågstadiebarn. Polisen blev tvungen att bedöma säkerheten på vägarna på nytt efter att ett datorprogram klassat farliga vägar som ofarliga.

Publicerad .

Sport

Finland besegrade världssjuan Kuba i VM 3

Finland stod för en spektakulär upphämtning då Kuba fick ge sig i VM i volleyboll. Kuba ledde med 2-0 i set men hade inget svar på Finlands starka slutspurt.

Publicerad .
Falcao, Atletico

Falcao till Manchester United

Den colombianske anfallaren Radamel Falcao är klar för Premier Leagueklubben Manchester United. Falcao lånas till ManU av AS Monaco.

Publicerad .
Leo Komarov

Nya vindar i EHT

Ishockeykonceptet Euro Hockey Tour förnyas inför den kommande säsongen. Två turneringar spelas som tidigare medan resten av matcherna spelas i form av dubbellandskamper.

Publicerad .

Kultur och nöje

Superkommissionär Katainen in action

Superkommissionär Katainen 2

I mer än tio år har de letat efter en hjälte värdig titeln. Nu har de hittat honom. Han ska axla manteln, klä på sig trikåerna och ge sig ut i Europa på jakt efter slarviga budgeter. Jyrki Katainen är EU:s … Superkommissionär!

Publicerad .

Ålderskris i Efter Nio

Den dåliga nyheten är att vi alla är onödiga efter att vi fyllt 40 år. Det har naturen bestämt. Den goda nyheten är att vi människor trots allt tycker att det är helt okej att bli äldre.

Publicerad . Uppdaterad .
Svenska Folkskolans vänners hus

Solveig von Schoultzpris till Sebastian Johans

Första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen, som gällde lyrik, går till Sebastian Johans. Tävlingen som ordnas av Svenska Folkskolans vänner lockade 121 bidrag.

Publicerad . Uppdaterad .

Delta i Tävlingen för Ny Musik 2015!

De som vill delta i UMK - tävlingen för ny musik har denna vecka på dig att skicka in ditt bidrag. UMK går ut att hitta den bästa nya finska schlagermelodin och den bästa artisten. Tävlingen har gett de medverkande artisterna synlighet, radiospelning, spelningar och skivkontrakt.

Publicerad . Uppdaterad .

MGP 2014 blir disco

Programledarna Anna-Karin Siegfrids och Jontti Granbacka laddar upp till toner av disco då den direktsända MGP 2014 finalsändningen kör igång den 4 oktober.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och Fritid

Avkopplande med välplanerad trädgård

Efter den torra och heta sommaren kommer regnen och de potentiella skyfallen. Nu är det hög tid att tänka på dränering och dikning i trädgården.

Publicerad .
tanter på bänk

Bastubad för kropp och själ

Bastun är viktig för finländarna. I bastun möts man, bokstavligen avklädda från alla roller, för att renas från det som varit och hitta krafter för det som är på kommande.

Publicerad .
Ånkokning

Ångkokta degknyten (dumplings)

Ångkokta, fyllda degknyten hör till det asiatiska köket, men fungerar lika bra med inhemska, färska grönsaker. Ångkokning behåller färgen på maten, näringsinnehållet hålls högt och smakerna framträder på bästa sätt.

Publicerad .

Presidentval i usa 2016

Christian Vuojärvi: Bäddat för Hillary Clinton?

Det må återstå nästan 800 dagar till presidentvalet i USA men de presumtiva kandidaterna förbereder sig redan för sina primärvalskampanjer. Just nu känns valet bäddat för Hillary Clinton men mycket hinner ske på dryga två år.

Publicerad . Uppdaterad .

Gräsrotskampanj för demokratisk utmanare

Elizabeth Warren är ett av de hetaste namnen på den amerikanska politikerscenen. Warren har inte ens fungerat två år som senator för Massachusetts men hennes supportrar är övertygade att hon skulle kunna utmana Hillary Clinton i presidentvalet år 2016.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Carina Bruun.

Carina Bruun: Joma mera, joma rätt

Kundservice, bra betjäning och vänlig personal - det ska vi kräva. Carina Bruun har granskat kundservicen i huvudstadsregionen hela veckan och uppmanar folk att våga säga till, på rätt sätt, när kundbetjäningen går åt pipan.

Publicerad . Uppdaterad .
Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Förödmjukelsen med tajta trikåer 3

Jag glömmer aldrig hur rädd jag var inför konventsintagningen på gymnasiet. Att börja i gymnasiet borde vara roligt, men för mig var veckorna innan skolan började en mardröm.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Tero, Jukka, Yrjänä, Patrick och Esko är med i den nya säsongen av Iholla.

Popbloggen: Ny säsong av succérealityn Iholla

Jag hoppar jämnfota av glädje, den populära tv-serien Iholla är tillbaka! I de två tidigare säsongerna har jag fått skratta, gråta, ha gåshud och fått en illusion om att jag verkligen känner deltagarna.

Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Finlandssvensk knutpatriotism

Äntligen! Det var den spontana reaktionen i södra Finland när Åbo Akademi efter 40 år av lärarbrist fick ändan ur vagnen och meddelade att man i samarbete med Helsingfors universitet vill starta en fullskalig klasslärarutbildning i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Ett misstänkt fall av ebola i Sverige avskrevs, men rädslan fortsätter att spridas. Hör lugnande ord av Institutet för hälsa och välfärd! Jyrki Katainen spekuleras bli vald till superkommissionär inom EU. Ladda ner mp3

journalisten Magnus Swanljung

A-xplock

Liten tröst för barnfamiljerna i en knapp budget. Det sju veckor långa kriget i Gaza är över, men det är svårt att hitta en segrare. Freden känns alltmer avlägsen i Ukraina. Varför ansluter sig unga europeiska män till krigarna i Islamiska staten? Ladda ner mp3

Johan Lindroos och Eva Frantz

Eva och Pöll #34

Eva har varit viral på sistone och tycker att det är slitsamt. Pöll ondgör sig över dåliga översättningar och fejkad reality-tv. Och så vill de eliminera begreppen svenskdödare och facerape. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Redaktionen tipsar

Veckans diskussioner

"Massarbetslöshet är ett faktum" 15

Företagen går allt oftare in för att säga upp anställda i stället för att permittera personal. Antalet lediga jobb minskar och nu kan man tala om massarbetslöshet, säger experter till Yle.

Publicerad . Uppdaterad .

Metropolförvaltningen kommer – 2017 är den här! 17

Regeringen har sagt sitt – huvudstadsregionen ska ha en metropolförvaltning med mellan 14 och 16 kommuner från och med år 2017. I december ska riksdagen ta del av regeringens förslag.

Publicerad . Uppdaterad .

EU förbereder nya sanktioner mot Ryssland 25

Rysslands president Vladimir Putin måste vidta åtgärder för att undvika de nya sanktionerna, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid det extra insatta EU-toppmötet i Bryssel.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.