Stefan Löfven

Ny bok om Löfven

Vem är han, vad driver honom, hurdan är han som nu jobbar hårt för att bli Sveriges nästa statsminister? Något av ett svar kan man få av journalisten Lova Olsson i boken ”Humlan som flyger”.

Publicerad .

Hör du till vinnarna eller förlorarna?

Finlands ekonomi växer inte i år och under de kommande åren väntas tillväxten bli mycket blygsam. Hur går det för olika slags familjer, vem vinner och vem förlorar på nästa års budget? Det har Löntagarnas forskningsinstitut räknat ut.

Publicerad . Uppdaterad .

Skärmen hör inte hemma i sängen 1

Är du en av dem som ligger och scrollar på telefonen eller pekplattans skärm före du somnar? Det blåa ljuset från skärmen kan störa sömnen och inverka menligt på minnet och inlärningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Ministrar i ring i bordlös aftonskola

Statsminister Alexander Stubb vill ha en mer diskuterande och debatterande aftonskola, som de informella mötena för ministrarna och regeringspartiernas ledning brukar kallas. Traditionellt hålls aftonskolan sent på onsdag eftermiddag.

Publicerad .

Svenskfinland

Entrén till akutpolikliniken på VCS

Hjärtgruppen oense - ingen rapport till fullmäktige

Den så kallade hjärtgruppen gick igenom den rapport som det var tänkt att skulle presenteras för Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige i början av oktober. Men meningsskiljaktigheterna om rapportens innehåll var så stora att den måste omarbetas.

Publicerad .

Bluffpolis fiskar bankkoder i Vanda

Polisenheten i Östra Nyland uppger att man under onsdagen fått kännedom om åtminstone fem fall där en man ringt upp och sagt sig vara från polisen och försökt fiska efter nätbankskoder och lösenord. Också förra veckan kom liknande fall till polisens kännedom.

Publicerad .
Social-och hälsovårdsverket i Jakobstad

Social- och hälsovårdsreformen får skarp kritik i Jakobstad 1

Social-och hälsovårdsnämnden i Jakobstad är inte nådig i sin kritik över social-och hälsovårdsreformen. Den är inte bara lagstridig, kommunernas roll blir bara betalarens roll anser nämndens ordförande.

Publicerad . Uppdaterad .

Motorvägar i Esbo föreslås bli boulevarder

Färre motorvägar och flera boulevarder kan bli framtiden för Esbo. Fullmäktige ska ta upp ett förslag om att utreda om man kan göra motorvägarna i staden lite mindre, för att göra det möjligt att bygga närmare vägarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Helo i Hangö permitterar

Bastuugnstillverkaren Helo i Hangö har permitterat en del av personalen. Nästan hälften av de anställda är tillfälligt permitterade.

Publicerad .

Sport

HIFK - ÅIFK 13.9.2014

Mycket ska bli bättre i mästarnas spel

HIFK har dominerat i damligan i handboll de senaste åren och saktar inte ner på farten. Då Annette Tallqvist den här säsongen står på sidan om planen stiger yngre förmågor fram. Mycket arbete återstår ändå innan spelet ser ut som chefstränare Birgitta Lindholm vill ha det.

Publicerad .
Fotboll,

FA vill minska på mängden utländska spelare

Det engelska fotbollsförbundet FA är ute efter att minska mängden utländska spelare i landet. Det skulle gälla spelare som kommer från länder utanför EU och en nedskärning med 50% kunde vara möjlig.

Publicerad .
BK-46 - Sjundeå IF 9.4.2014

"Blir det final så kan allt hända"

Efter en händelserik sommar kör handbollsligan i gång på fredag. Enligt ligalagens tränare utgör Cocks åter den största förhandsfavoriten. De västnyländska lagen i BK-46 och SIF har haft utmaningar i sommar medan Dicken hoppas på att undvika skador och gå från silver till guld.

Publicerad . Uppdaterad .

Cirkus familj

Radiodoktorn

Bara för att en person är blek är det inte säkert att hon lider av anemi. Bild: YLE/Glowimages

Anemi och blekhet

Stämmer det att man kan se om en person har blodbrist genom att dra ner det undre ögonlocket? Hematologen svarar.

Publicerad . Uppdaterad .
Bara fötter som sticker ut under sängtäcket.

Rastlösa ben och åderbråck

Hänger rastlösa ben och åderbråck ihop? Läs kärlkirurgens svar.

Publicerad . Uppdaterad .
Kom ihåg att meddela din tandläkare om du använder Marevan! Bild: YLE/Mika Kanerva

Tandingrepp och Marevan

Måste man göra ett uppehåll med Marevan före ingrepp hos tandläkaren? Tandläkaren svarar.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Lilla Teatern

Lillan vill ha ditt teatermanus

Lilla Teatern fyller nästa år 75, och födelsedagen till ära anordnas en pjästävling. Tävlingen ska vaska fram nyskriven, svensk- och finskspråkig teater, där den bästa pjäsen belönas med 15 000 euro.

Publicerad . Uppdaterad .
Andreas Thylin, Joel Häggblom och Jonas Björkroth, MGP-finalister 2014

Kärlek och vänskap teman i FMFs MGP-låt

Karlebypojkarna Andreas Thylin, Jonas Björkroth och Joel Häggblom, 11 och 12 år gamla, har skrivit låten "Hand i hand". En låt som förde dem till finalen i Melodi Grand Prix, MGP.

Publicerad . Uppdaterad .
Bernt Morelius bland antikviteter.

Bernt har samlandet i sina gener

Experttimmens antikkännare Bernt Morelius tycker om att diska sina glas för hand. Hans tv-möbel är en nyrenässanssoffa där man sitter rak i ryggen.

Publicerad . Uppdaterad .

Öva till studenten på Vetamix!

Läs på inför höstens skrivningar på Abimix, med tidigare material från alla ämnen i studentskrivningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Grön inkonsekvens

Ville Niinistö har hotat med att De gröna lämnar regeringen om statsrådet godkänner Fennovoimas kärnkraftsansökan så som näringsminister Jan Vapaavuori föreslår.

Publicerad .
Samir & Viktor

Realityhittar och floppar

Dokusåpastjärnan Samir Badran gjorde tillsammans med modebloggare Victor Frisk sommarens stora hit Success. Nu önskar Christer Björkman att duon skulle delta i Melodifestivalen för att attrahera den unga publiken. Muffe letade efter sångfåglar bland andra dokusåpastjärnor. Kommer ni ihåg dessa hitar och floppar?

Publicerad . Uppdaterad .
Catariina Salo med boken Maresi.

Bondbloggen: Skördefest

På Åland har skördefesten engagerat hela landskapet i många, många år redan, och alla vet vad det är. För några år sedan vandrade skördefest konceptet en liten bit österut, just över skiftet, och har nu funnits här några år. Skärgårdens skördefest.

Spotlight

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 11

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Vänsterpresidenten Mujica flirtar med storbolag 1

Uruguays president José Mujica är på besök i Finland för att förhandla om en tredje finländsk massafabrik. Mujica har träffat representanter för UPM som redan från tidigare har en massafabrik i Uruguay. Se reportaget om Mujica.

Publicerad . Uppdaterad .

Fall av bröstcancer ökar – färre dör 2

Rosa Bandet-kampanjen tjuvstartar imorgon inför kampanjmånaden i oktober. I år kan man dra sitt strå till stacken genom att donera pengar till exempel via Otto-penningautomater.

Publicerad . Uppdaterad .
Ukrainsk flicka i folkdräkt håller fupp landets flagga under självständighetsdagen 24.8.2012

Ukraina – nästa problem väntar bakom hörnet 13

Om vapenvilan håller kan Ukraina pusta ut och inleda en normalisering av relationerna med Ryssland. Men även om det värsta verkar vara över har Ukraina enorma problem på ett annat område – ekonomin.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Hbl: Fria som apor i bur

Många journalister som förlorat jobben under de senaste åren söker sig till andra kommunikationsjobb, pr-uppdrag och konsultuppdrag. Kommunikation är mer i ropet än någonsin – men inte via det fria ordet.

Aftonbladet: Avgående minstrar kan få miljoner kronor

Ministrarna i Alliansen har avtal om fallskärmar på sammanlagt närmare 100 miljoner kronor om de lämnar politiken. Flera ministrar har fallskärmar på över fem miljoner kronor. Skattebetalarna står för det hela,

ÅU: Partiet framom landet

Du milde en sådan valrörelse det laddas för nu! skriver Pär Landor i Åbu Underrättelser när han kommenterar gångarna kring Fennovoima, Rosatom och de gröna.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Slaget: Vägval i politiken

Finlands ekonomi blir allt sämre men de riktigt svåra besluten verkar vara svåra att ta. Med en hotande regeringskris för dörren och val om ett drygt halvår ser den politiska hösten trots det ut att bli riktigt intressant. Vilka frågor seglar upp som knäckfrågor inför valet?
Ladda ner mp3

Mat och fritid

Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö

Livsuppgift – att forska i orangutangers sociala beteende

Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa. Där forskar hon i orangutangerans sociala betende. Målet är en doktorsavhandling, vid universitetet i Zürich, med rubriken ”Testing the Cultural Intelligence Hypothesis in Orangutans”.

Publicerad . Uppdaterad .
Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

En enkel kantarelltoast är gott. Det här är kanske ännu godare och ett enkelt sätt att bjuda på en riktigt festlig förrätt. En gräddig sås mår bra av att brytas av med något syrligt som t.ex. citronsaft och –skal.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Bestämmelse om vindkraftsbuller på gång 22

En förordning om hur mycket oljud vindkraftverk egentligen får förorsaka är på gång. Någon orsak att bromsa nu aktuella vindkraftsplaner finns ändå inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 11

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Uppehåll

I dag är det uppehåll och i största delen av landet soligt. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.