Kristinestad

Avloppen i skick till mars 201617

Tidtabellen för den omstridda avloppsförordningen står fast - det intygar Miljöministeriets kanslichef Hannele Pokka. I helgen spekulerades om att Miljöministeriet stod i beråd att ge förordningen tilläggstid, men det stämmer inte, säger hon.

Publicerad .
Valios mjölk i affären.

Mjölkbönder lämnar Valio - Arla växer 1

Flera mjölkproducenter lämnar Valio till förmån för Arla. I år har fyrtio Arla ingått avtal med över 40 nya producenter och ökat sin produktion i Finland med tio procent.

Publicerad . Uppdaterad .
Vårfest i Winellska skolan, juni 2013.

Psalmer okej på skolfester

Det går an att sjunga psalmer på våravslutningen - det slår nu också Utbildningsstyrelsen fast i sina nya, reviderade anvisningar till skolorna.

Publicerad . Uppdaterad .
Lätta maskingeväret 7.62 KVKK 62

Var tredje värnpliktig använder farligt vapen 17

Trots militära felrapporter, en allvarlig skottskada och ett kritiskt utlåtande från Centralkriminalpolisen är det lätta maskingeväret 7,62 KvKK 62 fortsättningsvis i bruk hos Försvarsmakten. En tredjedel av de värnpliktiga använder vapnet.

Publicerad . Uppdaterad .

Skuldtyngt Italien vill reformera arbetsmarknaden

Ett av den italienska ekonomins största problem är att landets arbetsmarknad fungerar så dåligt, rapporterar Yles medarbetare i Rom, Petri Burtsov. Samtidigt oroar sig experter för Italiens växande skuldbörda

Publicerad .

Svenskfinland

Caroline Sandström

Dialekthärmare vill passa in

Har du undrat varför du alltid börjar härma rikssvenska när du pratar med någon från Sverige? Eller varför en flytt kan innebära att dialekten ändrar? Myteriet pratade med dialektforskaren Caroline Sandström om varför vi härmar andras sätt att prata.

Publicerad . Uppdaterad .
Toalett

Flickor och pojkar föreslås kissa i samma toalett 13

Esbo kan stå inför en toalettreform. Ungdomsfullmäktige vill att flickor och pojkar uträttar sina behov i samma toalett i skolorna i Esbo. Det här ska underlätta för dem som är osäkra på sitt kön.

Publicerad . Uppdaterad .
Sundom elcentral

Framtidens elnät byggs i Sundom 4

Nu får Sundom ett smart elnät. Med projektet hoppas man kunna minska på elavbrotten och sporra folk att installera solpaneler.

Publicerad . Uppdaterad .

"Vi vill bjuda Arnold på kaffe och gym" 1

En video som bjuder in skådespelaren Arnold Schwarzenegger till armébutiken Varusteleka sprids på sociala medier. Schwarzenegger kommer till Finland i oktober för att tala på seminariet Nordic Business Forum.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

San Antonio Spurs vann.

Spurs bäst, Maple Leafs sämst

Leo Komarovs och Petri Kontiolas Toronto Maple Leafs är den sämsta nordamerikanska idrottsorganisationen enligt ESPN. Bäst i jämförelsen klarade sig NBA-klubben San Antonio Spurs.

Publicerad . Uppdaterad .
Anne Rikala

Anne Rikala - från toppidrott till normalt liv

Kanotisten Anne Rikala från Ekenäs lever nu ett mera normalt liv efter att ha levt som toppidrottare i över 15 år. Övergången har gått bra. Nu lägger hon sin energi på att utveckla träning och testa idrottare.

Publicerad . Uppdaterad .
Teemu Selänne och Ari Mennander vid bokrelease 2014.

"Teemu" september månads mest sålda bok

Ari Mennanders bok "Teemu", som handlar om hockeystjärnan Teemu Selänne, kom till försäljning i torsdags och har redan nu sålts i över 5000 exemplar.

Publicerad . Uppdaterad .
Moritz Stoppelkamp gör otroligt mål för Paderborn i match mor Hannover i Bundesliga 2014

Otroligt mål i Bundesliga!

Paderborns mittfältare Moritz Stoppelkamp lyckades göra mål från ofattbara 82 meter i Bundesligamatchen mot Hannover.

Publicerad .

Efter Nio

Färska blogginlägg

Redaktör Pekka Palmgren.

Grävbloggen: Oy Finlands Säkerhet Ab #3

Nya frågor uppstår: varför ska det nya aktiebolaget ha monopol? Det handlar om att det måste finnas ett säkert nät för landets högsta ledning, militären, polisen och räddningsverken vid en allvarlig kris.

Publicerad . Uppdaterad .
Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Vill du ha stryk Fredrik Skavlan?

Fredagsmyset är säkert räddat för många då Skavlan är tillbaka med sin talkshow. Inför höstens säsongstart har produktionsteamet uppenbarligen funderat på hur man ska dra nytta av de sociala medierna.

Terrorattacken i Nairobi

Ett år senare – minns ni Westgate?

Parkeringsplatsen utanför köpcentret Westgate i Nairobi ligger öde. Köpcentret är fortfarande igenbommat efter terrorattacken för ett år sedan. På andra håll i staden ser sig varje somalisk flykting som vågat sig hemifrån över axeln. Säkerhetstjänsten kan stå där vilken sekund som helst.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Foto från Minns du mig

Att förlora och hitta sig själv

Pia Runnakko och Marika Parkkomäki bjuder på två lyhörda kvinnoporträtt i Lilla teaterns uppsättning av Minns du mig.

Publicerad . Uppdaterad .

Äventyr med Kallt och vått

Mat och fritid

marco bjurströms bravurrätt

Halloumi- och spenatröra

Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.

Publicerad . Uppdaterad .
Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Christoffer fotograferar Anne.

Christoffer Relander på Strömsö

Google har varit hans stora läromästare och idag är han en internationellt erkänd fotograf. Ekenäsbon Christoffer Relander tar tidlösa och stilfulla bilder som leker med betraktarens fantasi.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims och Camillas konstgjorda stengrund

Vedlidret: Grunden 1

Jim renoverar vedlidret på Strömsö. I tur står en stenfot av bräder som han målar grå tillsammans med Camilla.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Andra medier

Ny Teknik: Fladdermus hjälper bilen köra själv

Tyska forskare försöker hitta ett enkelt och underhållsfritt system för att navigera självkörande fordon. Ultraljudsteknik som används av fladdermöss kan användas för att navigera, skriver Ny Teknik.

The Telegraph: Underrättelsetjänst anställer dyslektiker

Den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ har anställt över 100 personer med dyslexi och dyspraxi. De sägs ha egenskaper som kan vara till nytta när det gäller att upptäcka utländskt spionage.

Publicerad . Uppdaterad .

Sportbladets Premier League-podd

Sportbladets fotbollsprofiler vänder och vrider på världens bästa liga. Med i podden bland andra Patrik Syk, Kalle Karlsson och Erik Niva.

Öva till studenten på Vetamix!

Läs på inför höstens skrivningar på Abimix, med tidigare material från alla ämnen i studentskrivningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

syrier, flyktingar

”De är inte siffror, de är människor” 30

En lever i grannlandet som andra klassens medborgare, en annan har riskerat sitt liv och gömmer sig i Europa som en brottsling. Den tredje har fått en osannolik lottovinst och kunnat resa lagligt till Finland där en bostad väntar. De är alla syriska flyktingar. Tre liv, tre öden.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin har polsk dubbelgångare 1

I sydvästra Polen bor en man som är så förväxlande lik Rysslands president så att folk på gatan stannar och vänder sig om och tittar. Se video på Putins polska dubbelgångare.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 12

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Familjeliv: Vad ska vi lära oss i skolan?

Läraren Maarit Korhonen att vi borde koncentrera oss på att hitta barnens passion. Professor Alf Rehn anser att skolan dödar kreativiteten. Enligt Professor Esko Valtaoja är det största problemet att eleverna är olyckliga.
Ladda ner mp3

Eva och Pöll: Busshångel undanbedes

Eva har äcklats på bussen och fnittrat på gymet. Pöll och en handfull andra Yle-medarbetare har varit med om en så läskig flygresa att det där med samarbetsförhandlingar nästan löstes på naturlig väg.
Ladda ner mp3

Veckans diskussioner

SFP: Våra väljare försvinner inte 27

Svenska folkpartiet tar inte uppgiften om att SFP-anhängare skulle söka sig till Samlingspartiet på särskilt stort allvar. Vi har trogna väljare, säger partisekreterare Johan Johansson. Riksdagsman Mikaela Nylander vill ändå inte vifta bort enkätresultatet.

Publicerad . Uppdaterad .

Yles utsände i förstört Gaza: FN:s hjälparbetare har svårt att klara trycket 17

I Gaza kämpar invånarna vidare trots svåra förhållanden efter kriget. Vår utsände har träffat mänskor som fortfarande möter främlingar med gästvänlighet och är villiga att dela med sig av det lilla de har – också då deras liv bokstavligen ligger i ruiner.

Publicerad . Uppdaterad .

Bestämmelse om vindkraftsbuller på gång 37

En förordning om hur mycket oljud vindkraftverk egentligen får förorsaka är på gång. Någon orsak att bromsa nu aktuella vindkraftsplaner finns ändå inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, regn

Mulnande och tilltagande vind

Mulet eller mulnande och på många håll regn. Tilltagande nordlig vind. Temperaturen i dag mestadels 5...12 grader, i söder upp till 15 grader. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.