"IS hotar att förgöra yazidierna"

När läkaren Hawar Moradi såg bilderna på de flyende yazidierna i norra Irak kände han att han måste göra något. Nu reser han runt för att få världen att få upp ögonen för att yazidierna håller på att gå under.

Publicerad . Uppdaterad .
USA:s avgående försvarsminister Chuck Hagel och president Barack Obama

USA:s försvarsminister avgår

USA:s försvarsminister Chuck Hagel avgår. Enligt New York Times avgår han "under påtryckningar". Källor i Vita Huset säger att Hagel inte sparkas, utan avgår av egen fri vilja.

Publicerad . Uppdaterad .
Kristina Sandberg har tilldelats Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok.

Augustprisen utdelade

Sveriges mest prestigefyllda litterära pris, Augustpriset, har delats ut i tre litterära kategorier: Årets svenska skönlitterära bok är Kristina Sandbergs "Liv till varje pris", Årets svenska fackbok är Lars Lerins "Naturlära" och Årets svenska barn- och ungdomsbok är Jakob Wegelius "Mördarens apa".

Publicerad . Uppdaterad .

Två personer knivhöggs i Jerusalem

Två personer fick skador då de knivhöggs i Jerusalem på måndagen. Enligt israeliska källor var det palestinska ungdomar som knivhögg två judiska ungdomar i samband med ett bråk.

Publicerad .

Svenskfinland

Hjärtkirurgin fortsätter vid VCS 5

Hjärtkirurgin återupptas vid Vasa centralsjukhus. Det beslöt sjukvårdsdistriktets fullmäktige på måndagen. Direktör Göran Honga är ändå bekymrad över kvaliteten på verksamheten. - Nu kör vi med en tjänstekirurg som är i pensionsåldern och inhyrda kirurger, säger han.

Publicerad . Uppdaterad .
Nicholas Andersson och robotarna PARO och NAO

Robotar intar Tekniska museet

Finland har halkat efter när det gäller utvecklingen av robotik, men potentialen för att ligga i spetsen är stor. Det tror Nicholas Andersson från företaget Robotics Finland, som arrangerar Robotveckan i Helsingfors Se video med sympatisälen Paro och humanoiden Nao!

Publicerad .

#Användhjärtat

Anni Kultanen och Annica Sandell ska börja hjälpa äldre personer som känner sig ensamma.

De vill göra något konkret för att hjälpa äldre

Anni Kultanen och Annica Sandell har valt att hjälpa äldre personer genom Helsingforsmissions volontärverksamhet. I stället för att donera pengar till verksamheten ska de nu umgås med människor som också kan lära dem mycket tack vare livserfarenhet.

Publicerad .

Svårt att hitta vänner till äldre personer 1

Röda Korsets svenska avdelning i Helsingfors sliter med att hitta frivilliga som kan bli vänner till äldre personer. Just nu har de äldre personer som köar för att få en egen vän.

Publicerad . Uppdaterad .
Frida Lindholm

Frida Lindholm: Bara för att famo är gammal är hon inte enfaldig 7

Jag älskar redan Använd hjärtat-kampanjen, och den har knappt ens börjat. Eller ja, nu i helgen är det kampanjstart. Det är en viktig kampanj för att uppmärksamma äldre som sitter ensamma i sina lägenheter eller i sina byar.

Publicerad . Uppdaterad .
Använd hjärtat, hjälp en äldre

Ge ett löfte om att använda hjärtat!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Göran Stubb: En legend har gått bort 1

Ishockeyprofilen och talangscouten Göran Stubb som vid flera tillfällen träffade Viktor Tichonov, anser att Tichonov var den sista i raden verkligt stora sovjetryska tränare.

Publicerad .
Fotbollsspelare, 2014

Stort bakslag för HJK?

Som det nu ser ut kommer HJK att komma till spel mot FC København utan ett av sina vassaste vapen när Demba Savage lider av en knäskada. HJK möter FC København i Europa Leagues gruppspel på torsdag.

Publicerad .
målkung

Målkungen nära spel i England

För en dryg vecka sedan åkte målkungen i fotbollsligan, Jonas Emet, till England för att provspela. Nu vill Fleetwood Town, som spelar på den tredjehögsta serienivån att Emet förlänger testperioden.

Publicerad .

Mat och fritid

Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller

Gädda med kantareller och västerbottensost

Gädda är en elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. I t ex Frankrike och Tyskland anses gäddan vara en verklig gourmetfisk. Här kommer vår version på gourmetgädda. En kombination av fiskfilé med färsröra mellan som vi smaksätter med kantareller och smakrik ost.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims återanvända klädskåp

Återanvänd ett 80-tals klädskåp

Förr eller senare börjar möblemanget kännas litet gammalt, men istället för att slänga bort skåp, bord, stolar eller sängar kan man låta fantasin dansa ett varv över dem och förvandla dem till något fint. Här tar sig Jim an ett gammalt klädskåp, men i artikeln finns också länkar till andra finurliga förvandlingar.

Publicerad . Uppdaterad .
Lusthuset är upplyst i höstmörkret.

Utebelysning i trädgården

Novembermörkret kan kännas väldigt deprimerande, speciellt om marken är bar. Dagarna blir bara kortare dagsljuset ett suddigt dis. Nu är det dags att pigga upp sig själv, grannarna och trädgården med litet belysning.

Publicerad . Uppdaterad .
Lees brödkorg i rotting.

Fläta korg i rotting

Att fläta en egen korg är inte alls så svårt som det kan verka. Så här gör du lätt t ex en egen brödkorg att ha på frukostbordet hemma eller ge bort i present.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Rösta fram lucia och stöd den viktiga insamlingen

Fram till den 26.11 pågår luciaomröstningen och den 27.11 kl 12 står det klart vem som får bära luciakronan i år. Insamlingen pågår till årets slut och pengarna går till utsatta familjer.

Publicerad .

Efter Nio #användhjärtat

muluken cederborg

Cederborg: "Mitt liv består av många pusselbitar"

I januari 1986 lyfte ett flygplan från Etiopien med slutdestinationen Finland. Ombord fanns en sexårig flicka. En flicka som lämnade bakom sig allt hon visste om livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

En häst drar en släde med soldater i vinterkriget.

Rivet ur arkivet: Hästen i kriget 3

För 75 år sedan fylls vägar, gator och tåg inte bara av unga män på väg mot fronten – utan också av hästar. Under den stora reservövningen hösten 1939, som de facto är en regelrätt mobilisering, genomförs också en omfattande utskrivning av civila hästar.

Publicerad . Uppdaterad .

Asylsökande barn bakom galler 4

Att låsa in flyktingbarn på en sluten enhet lär fortfarande förbli lagligt i Finland trots att regeringen har lovat att förbjuda det. Det strider emot flera grundläggande mänskliga rättigheter. Spotlight har träffat Ferhat Alar. Han har suttit inlåst i månader.

Publicerad . Uppdaterad .
Frillan och Prillan snackade med Fredi Lundén.

Att vara farsa till en tonårsidol

I en exklusiv intervju berättar Fredi Lunden, Isac Elliots pappa, om livet när ens barn blir kändis. Hur hanterar man det hela och hur mycket har Fredi varit tvungen att offra för sin sons karriär?

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Beyoncé dansar på en takterass.

Popbloggen: Beyoncé dansar med selfie stick

Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .
Mattias Fagerholm

Mattias Fagerholm: Hur skulle du ersätta ordet ”pakkoruotsi”?

Upptakten till frågeställningen var en ordväxling på Twitter mellan riksdagsledamot Mikael Jungner och Yle:s direktör Atte Jääskeläinen. Jääskeläinen lät förstå att Yle skall använda neutrala uttryck i sin rapportering i anslutning till att den könsneutrala äktenskapslagstiftningen behandlades i lagutskottet.

Publicerad . Uppdaterad .

Kerstin Kronvall: De nya ljuden

Det är de nya ljuden som vanligtvis ger mig de starkaste intrycken då jag flyttar. Ljud som först är väldigt tydliga och som jag till en början lägger märke till. Efter en tid hör jag dem inte längre, då har jag blivit hemtam i huset.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet: AnvändHjärtat, tragedier och det nya tysta språket

Vad handlar AnvändHjärtat om? Vi tar också upp familjetragedin i Kuopio och skjutningen i Cleveland. Emotikoner har blivit ett nytt tyst språk över landsgränser. Hon ska representera miljontals unga européers intressen: Johanna Nyman gästar studion. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Slarvar också du med bilservicen? 26

Är det länge sedan bilen var på service? Om det drar ut på tiden när bilen borde föras på service eller om du sparar pengar genom att inte utför alla rekommenderade åtgärder är du inte ensam. Allt flera slarvar med bilservicen och det oroar Jouko Sohlberg vid Bilbranschens centralförbund.

Publicerad . Uppdaterad .

Det här är inte en naken kvinna 36

Men vad är det? Svaret är enkelt: Det här är ett konstverk. Och när det är ett konstverk visar det inte verkligheten utan avbildar verkligheten, ger ett sken av verkligheten. Därför är det du ser inte en naken kvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Räsänen har kostat kyrkan miljoner 58

Sedan den uppmärksammade homodebatten 2010 har närmare 50 000 personer skrivit ut sig ur kyrkan som en reaktion på uttalanden av Päivi Räsänen.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.