"Skilsmässobarn bär på en gigantisk ryggsäck"

Barn med frånskilda föräldrar går ofta omkring med stora hemligheter. Vi kan inte befria dem från den tunga ryggsäcken, men vi kan hjälpa dem att lätta på den, säger familjeterapeuten Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad .
General Gustav Hägglund.

Generalen röt till – fotfolket hurrade

Försvarsmaktens tidigare kommendör general Gustav Hägglund darrade inte på manschetten då han för Obs debatt tyckte till om krisen i Ukraina. I kvällens Obs debatt fortsätter diskussionen kring krisen i Ukraina. Vilken roll spelar Finland i krisen?

Publicerad .
Vulkanen Laki på Island.

Krutdurken som heter Island 1

Vi tror att vi har det jobbigt då ett vulkaniskt askmoln från Island kommer och tvingar oss inhibera våra södernresor, som 2010 då Eyjafjallajökull fick ett utbrott. Men historien lär oss att inhiberade flyg kan bli det minsta av våra problem om ett massivt utbrott inträffar på Island.

Publicerad . Uppdaterad .
Ulrik Haagerup från Danmarks Radio

Negativa nyheter förvränger världsbilden 12

För mycket negativa nyheter kan leda till att vi blir apatiska och skapar oss en skev världsbild. - Vår världsbild stämmer inte överens med verkligheten, anser Ulrik Haagerup, nyhetschef på Danmarks Radio,

Publicerad . Uppdaterad .
Psykoterapeut Nina Ekholm-Fry använder hästar som hjälpmedel när hon träffar klienter

Hästar hjälper Nina att läka klienter

Ändå sedan hon var barn har hon ägnat sitt liv åt hästar. I dag är Nina Ekholm-Fry 29 år och psykoterapeut. Men inte vilken psykoterapeut som helst. Ninas främsta arbetsverktyg är hästar.

Publicerad . Uppdaterad .
Svante Wahlbeck, ny vd på HSS Media.

Svante Wahlbeck ny vd på HSS Media

Svante Wahlbeck är HSS Medias nya vd. Han är filosofie magister till utbildningen och de senaste sex åren har han jobbat som entreprenör i eget bolag.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det bästa är att följa människor"

Cecilia Uddén jobbar för Sveriges Radio och hon har varit utrikeskorrespondent i 20 år. Någon gång har det känts som att det kunde vara skönt att jobba hemma i Stockholm - men bara ibland.

Publicerad .

Svenskfinland

Erik Söderblom visar upp Konstens Natt-appen

Konstens natt finns på din smarttelefon

Inga tryckta programblad gör det möjligt för vem som helst att anmäla sitt program till konstens natt. Allt finns på internet och i en mobilapp.

Publicerad . Uppdaterad .
Fryslagret vid Snellman Ab är fyllt med grisfötter och grisnackar som väntar på export

Snellman fick 80 000 euro i böter 1

Fem arbetarskyddsbrott ledde till en fällande dom för Snellmans Köttförädling Ab i Vasa hovrätt. Snellman hade överklagat domen från Österbottens tingsrätt men domen höll i hovrätten.

Publicerad . Uppdaterad .
Sandra Hernandez och hennes far.

Var finns 8-åriga Sandra?

För snart två veckor sedan försvann åtta år gamla Sandra Hernandez då hon var på väg till sin vän i Gårdsbacka i Helsingfors. Hon kom aldrig fram, och nu ber polisen om hjälp av allmänheten för att hitta henne.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Jortikka valde unglejonen

U20-landslagets chefstränare Hannu Jortikka har valt truppen till den internationella turneringen i ålderskategorin i Sverige. Finland möter i turneringen, Tjeckien, Ryssland och Sverige.

Publicerad .

Kultur och nöje

World Press Photo of the Year 2013. Afrikanska migranter i Djibouti försöker nå en mobilsignal från Somalia där priserna är billigare.

Här är de bästa bilderna i World Press Photo

På en utställning i Sanomahuset i Helsingfors kan man just nu beundra fjolårets bästa pressbilder. En av de prisbelönta fotograferna är den finländska fågelfotografen Markus Varesvuo.

Publicerad .
Erik Kessels fotoinstallation 24hr in photos på Fotomuseet i Helsingfors hösten 2014

#Snapshot på Fotomuseet

Hur många bilder har du sett idag? Har du redan har hunnit ta en bild och kanske också laddat upp den på något socialt nätverk? På Fotomuseet i Helsingfors funderar man i höst på hur webben och den digitala tekniken förändrat vårt sett att förhålla oss till bilder.

Publicerad . Uppdaterad .
Jessica Wolff.

Ormar, fängelser och ett blodigt ansikte

När Frillan och Prillan träffar Jessica Wolff blir det snack om en massa hemskheter, så som kaninätande ormar och blödande ansikten.

Publicerad .
Bo Kaspers Orkester i New Orleans

Från Finlandiahuset till lastbilsflak i Ekenäs

Det är tolv år sedan det svenska bandet Bo Kaspers Orkester spelade i Ekenäs. Ikväll är det Finlandiahuset i Helsingfors som gäller men imorgon uppträder de på ett lastbilsflak på restaurang Bossanova i Ekenäs. Bandet rekommenderar publiken att ta med dansskorna.

Publicerad . Uppdaterad .

Familjeliv

Matilda Hemnell: Mjuka metoder var lösningen17

Tvåbarnsmamman Matilda Hemnell använde sig av hot, straff och mutor i barnuppfostran - de klassiska hårda metoderna. Det var mycket skrik, utbrott och dålig stämning hemma. När hon bytte strategi förändrades vardagen. Grälen minskade och både barn och föräldrar blev nöjdare.

Publicerad .
Peter Fahllund är redaktör och arbetar för Svenska Yle

Peter Fahllund: På tu man hand igen2

Så är det dags också för oss, min fru och jag, att med näsduken i hand vinka farväl till vår son som flyttar till egen liten lägenhet. Men ... är vi redo? Han är ju vårt enda barn och mycket har förstås kretsat kring honom i många år.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: Tre dagar, fyra husrivningar

Jag befinner mig just nu i den lilla byn Yanoun på den ockuperade palestinska Västbanken, norr om Ramallah. I natt rev israeliska armén två hus här i närheten i byn Tawayel. Totalt 17 personer, varav 13 barn, är nu hemlösa.

Publicerad . Uppdaterad .

Twitterbloggen: 200 euro för en basketintervju

Det finska basketlandslaget, eller Susijengi, blev på nolltid samtalsämne nummer ett i de sociala medierna. Men den publicitet som landslaget fick där var knappast den uppmärksamhet man hade hoppats på.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och hälsa

Rostad pumpa och lök med ingefära och anka

Pumpa och anka är en något oväntad med god smakkombination.Här rostas pumpan för att man skall få fram en mustigare smak. Rätten kröns med knaperstekt ankbröst och pumpakärnskrokant.

Publicerad .
maskrosor

Ätbara blommor - vilda och odlade

I den här artikeln listar vi de flesta ätbara blommor och växter som kan odlas, köpas eller som växter vilt i naturen. Ätbara blommor används oftast i sallader, som dekoration eller som krydda.

Publicerad .
 

Lyssna på våra poddar

Aktuellt 17, onsdag 20.9

Partierna kommer med nya utspel under sina sommarmöten - och passar på att racka ner på varandra. Vi frågar också om en ny järnridå håller på att byggas upp i takt med att Ukrainakrisen eskalerar. Är vi inne i ett nytt kallt krig?

Familjeliv

Time out-bänk och andra hårda metoder är vanliga på finländska daghem. Ett barn som gör något dumt ska ofta sitta ensamt och fundera över sitt beteende. Men vad säger modern forskning om den här typens barnuppfostran?

Samtal om livet

För Viveca Nylund var det i tiderna lätt att välja yrke - hon visste att hon ville jobba med barn, så hon utbildade sig till barnträdgårdslärare. Vilka omständigheter har format henne till den person hon är idag?

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

General Hägglund: ”Inga sympatier för Ukraina” 28

Medan hela världen håller andan och väntar på hur krisen i Ukraina skall utvecklas tar försvarsmaktens tidigare kommendör Gustav Hägglund det hela med ro. Han kallar krisen en storm i ett vattenglas.

Publicerad . Uppdaterad .

"Ingen blir rik på arbete" - debatten går het 50

På tisdagen publicerade vänsterveteranen Esko Seppänen sin bok "Suomen rikkaat" (Finlands rika). Som ett grundstråk genom hela boken går att ingen blir rik på lönearbete. För att bli riktigt förmögen behöver man ett stort arv eller stora kapitalinkomster.

Publicerad . Uppdaterad .

Mannerheimparodi sprider sig som en löpeld 55

Filmfestivalen Kärlek och Anarki har släppt en trailer för årets festival, och den har genast blivit en succé på nätet. Flera prominenta finlandssvenska skådespelare medverkar i trailern där marskalk Mannerheim får höra om filmfestivalen.

Publicerad . Uppdaterad .

Skatteregler skrämmer bort solenergiproducenter 26

Intresset för att producera solenergi verkar ha minskat efter att tullen i våras preciserade skattereglerna. Enligt tullens tolkning av energiskattelagen måste man i praktiken betala skatt på solenergi även om man bara producerar energin för eget bruk.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

SvD: Blanda inte ihop jihadist och muslim

I debatten om Islamiska staten har de flesta varit noggranna med att skilja på dem och andra muslimer, på islamism och islam, på jihadister och muslimer. Som många påpekat faller även vanliga muslimer offer för dessa islamisters reaktionära ideologi.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Att irritera är inte rätt sätt

Då Arto Satonen i måndags slängde ut tanken på att man borde förlänga arbetstiden från nuvarande 37,5 timmar i veckan till 40 timmar i veckan visste han exakt vad han gjorde. Satonen motiverade sin tanke med att förlängd arbetstid skulle förbättra Finlands konkurrenskraft.

Redaktionen tipsar

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.