Teemu Suominen

"Mest saknar jag bakfyllesex" 2

Teemu Suominen söp bort sin familj, sitt företag och sina pengar. När han var på botten insåg han att han måste lämna alkoholen. Han skrev en bok, Soberismia - Kalliosta kukkulalle om vägen till nykterheten.

Publicerad . Uppdaterad .

Ord och inga visor i Iiro Viinanens nya bok

Det är klarspråk och raka rör i tidigare finansministern Iiro Viinanens dagboksanteckningar från depressionens år i början av 1990-talet. De samtida politikerna får veta vad de är värda.

Publicerad .

Svenskfinland

Köttsoppa hälls upp

Nu görs något åt skolmaten i Karis

Efter klagomål om skolmaten som transporteras från Helsingfors till Karis har Raseborgs stad börjat göra något åt saken. Bland annat ska potatisen kokas så sent som möjligt före transporten.

Publicerad .

Avsked till en arbetsgemenskap 1

Redaktör Marit Lundström på tidningen Västra Nyland hör till dem som kommit överens med sin arbetsgivare om att avgå. Hon ser att en fin arbetsgemenskap splittras.

Publicerad . Uppdaterad .

Motståndare till kvinnopräster och homopar stöds igen av kyrkan i Vanda

Kyrkofullmäktige i Vanda har nu fattat beslut att bevilja understöd till alla missionsorganisationer fastän kyrkofullmäktige tidigare dragit in understöd till de organisationer som motsätter sig kvinnliga präster och homosexuella förhållanden. Johanna Korhonen är besviken.

Publicerad .

Sport

Ligans VD Kimmo Rannisto och KooKoo:s VD Sakari Välimaa.

Ligan säger joo joo till KooKoo 1

Ishockeyligan bekräftade på onsdagen uppgifterna om att KooKoo från Kouvola spelar ligahockey från och med säsongen 2015-2016.

Publicerad . Uppdaterad .
Cocks målspruta Teemu Tamminen

Cocks rymde i andra halvleken

Riihimäkilaget Cocks gästades av Sjundeå IF i handbollsligan och stötte på överraskande hårt motstånd. Efter 38 spelminuter hade Cocks endast en uddamålsledning.

Publicerad . Uppdaterad .
Petra Stenman, sportchef för SFI.

Petra Stenman: En säsong att minnas

Friidrottssommaren 2014 kommer att gå till SFI-historien som en av de varmaste, men samtidigt också som en av de framgångsrikaste någonsin för våra föreningar, skriver nya SFI-basen Petra Stenman.

Publicerad .

Emma Laine stiger som en raket

Sedan Emma Laines comeback på de internationella tennisplanerna i våras har hon spelat bättre än på länge. Nu hoppas hon på spel i större turneringar, men för det krävs ytterligare avancemang.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Marcus Lillkvist.

Marcus Lillkvist: Ärekränkt i källaren 7

Ärekränkningsmålen ryms inte i rättssalarna. I framtiden kan de i stället avgöras i källarvåningar. Skrämmande utveckling, skriver Marcus Lillkvist som själv suttit på de anklagades bänk.

Publicerad . Uppdaterad .
Ann-Christine Karhu är redaktör och arbetar för Svenska Yle.

Anki Karhu: 44 000 Jokeritfans kan inte ha fel - eller? 2

När Jokerit lanserade sitt publikmål för den här säsongen var det många som höjde på ögonbrynen - 11 000 åskådare till varje match. Fyra hemmamatcher senare kan man konstatera att bra, fartfylld hockey säljer. Åtminstone tillsvidare.

Publicerad . Uppdaterad .
Monica Forssell är redaktör och arbetar på Svenska Yle.

Monica Forssell: Vinden vänder på Kimitoön 16

Tillbaka i ruta ett. Det kan man säga att planerna på vindkraftverk i Kimitoöns kommun nu är. Yle Åbolands reporter Monica Forssell ger en överblick över vad som har hänt hittills.

Publicerad . Uppdaterad .

På tv

Ett trasigt danskt familjeporträtt

Tv-serien Arvingarna blev en stor framgång i hemlandet Danmark, där den i genomsnitt blev sedd av 1,709.000 tittare och därmed slår andra populära serier som exemeplvis Brottet och Borgen. Serien kör igång i kväll på Yle Fem kl. 21.00.

Publicerad . Uppdaterad .
Arvingarna

Karaktärerna i Arvingarna

Det danska succédramat Arvingarna berättar om vad vill det säga att vara en familj i tider då klassiska familjemönster radikalt förändras? Det frigjorda och självrealiserande 60- och 70-talen speglas genom barnen in i våra dagar.

Publicerad . Uppdaterad .
Maria Sundblom-Lindberg och Henrik Lindberg kysser varann

Kyss varandra dagligen 1

För varje barn har det blivit mindre och mindre party hos oss, skriver Maria Sundblom-Lindberg. Att ha en unge under var arm, en matkasse på pekfingret och en partner mellan knäna samtidigt kräver sin man eller kvinna och vilja över normalransonen.

Publicerad .

Spotlight

Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter

Ett irländskt företag vill börja leta efter diamanter på skyddade områden i Utsjoki, i nordligaste Alla förhåller sig inte positiva till det här.

Publicerad . Uppdaterad .

"Gruvindustrin en form av kolonialism"

De flesta i Utsjoki är emot planerna på en möjlig diamantgruva och ser planerna som ett hot mot den samiska kulturen.

Publicerad . Uppdaterad .

Hjärtefrågor

läkare mäter blodtrycket på äldre patient

Lågt blodtryck

Är ett lågt blodtryck illa för hjärtat? Kan man göra något för att höja det? Hjärtläkaren svarar.

Salmiak höjer blodtrycket

Högt blodtryck och lakrits 11

Varför får man inte äta lakrits om man har högt blodtryck?

Publicerad . Uppdaterad .
induktiosspis med två kastruller

Pacemakrar och induktionsspisar

Stämmer att en person med pacemaker inte kan använda en induktionsspis eftersom spisens magnetfält får pacemakern att sluta fungera?

Mat och fritid

Dyr och eftertraktad svamp.

Tryffel odlas i Karislojo

Harri Kähönen i Karislojo experimenterar med att odla den dyra och eftertraktade tryffeln. Skörden kan bli över 200 kilo per hektar, säger han. Men det tar flera år innan skörden kan bärgas.

Publicerad . Uppdaterad .
Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö

Livsuppgift - att forska i orangutangers sociala beteende

Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa.

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Pernilla August

Att regissera är som att laga en middag

Pernilla August är aktuell som huvudregissör för den danska TV-serien Arvingarna. Och att regissera är lite som att tillreda en middag och ordna en bra fest, säger Pernilla.

Publicerad . Uppdaterad .
Stephan Nyman, Från Nykarleby till Hon-i-lule, musikshow 2014

A Tribute to Vikingarna i Nykarleby

Vårvinterns publiksuccé "Från Nykarleby till Hon-i-lule" har nypremiär på Scala i Nykarleby i oktober. Biljetterna går åt som smör i solsken, men Stephan Nyman & Company smider redan nya planer.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från dokumentären The secret of the apes.

Naturfilmsveckan börjar nu

I dag kör naturfilmfestivalen Wildlife Vaasa igång. Här är filmerna vi kommer att sikta in oss på.

Publicerad .
Maria Norrlin Asplund.

Från skrivbordslådan till Facebook

Hur fånga upp ny österbottnisk lyrik? Varför inte genom en tävling på Facebook, tänkte krafterna bakom litteraturprojektet Brösttoner och KulturÖsterbotten.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Höstpromenad

Hur ska vi bäst behandla depression? 22

Depression ska behandlas med antidepressiva läkemedel och psykoterapi samtidigt, rekommenderar nu Finska Läkarföreningen Duodecim och blåser nytt liv i debatten om läkemedlens överdrivna effekter.

Publicerad . Uppdaterad .
norsk, kvinna, IS, raqqa

Norsk fembarnsmamma lurades till Islamiska staten 12

Det som hon trodde skulle bli en familjesemester i Turkiet visade sig bli en mardröm utan like. Familjen hamnade hos terrorgruppen IS i Syrien. Enligt terrorismforskare Teemu Sinkkonen är det viktigt att tillåta krigarna att återvända hem från Syrien om de så önskar.

Publicerad . Uppdaterad .
En sida ur bilderboken Pippi håller kalas där Pippis pappa presenterar sig som kung

"Det är på tiden att n-ordet rensas från Pippi" 4

Är det en mänsklig rättighet att få använda ordet neger? Det frågar Radiohuset apropå debatten kring Svt:s beslut att ändra Pippis pappa till enbart kung i stället för negerkung. Nej, tiderna har förändrats och kulturen med den, säger de experter som Radiohuset frågade.

Publicerad . Uppdaterad .

20 ÅR SEDAN ESTONIA

Från vänster: Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom

"Man samlar sig och gör sitt jobb"1

Svenska Yles redaktörer kommer ihåg den ödesdigra septembernatten år 1994 då passagerarfärjan Estonia gick till botten och 852 personer miste livet. Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom väcktes alla av telefonsamtal och åkte till jobbet.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Bli lullig med Hollywoodfruarna

Den nya säsongen av allas favoritserie Svenska Hollywoodfruar har premiär. Serien är känd för att vara full med drama och det verkar inte vara brist på det nu heller.

Publicerad . Uppdaterad .
Antti Koivukangas

Sportbloggen: Det finns ingen omfartsväg till framgång

Processer när inledande iver och optimism övergår i vardag och realism är oftast fascinerande. I Vasa har hösten bjudit på två processer som fyller just dessa kriterier.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Obegriplig svenska på reklamskyltar - vad vill HRT ha sagt här? 20

Sloganen för Helsingforsregionens trafiks kampanj för personalbiljetter är obegriplig på svenska. Mari Flink vid HRT säger att det inte går att rätta texten. Björn Månsson (SFP) säger att han kunde ha översatt den gratis.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det borde gå att hitta kompetenta kvinnor" 28

En majoritet av ministrarna i Finland är kvinnor. Det väcker ändå frågan om varför så få kvinnor duger till de andra topposterna inom politiken, som partiledare, riksdagsgruppsordförande och partisekreterare.

Publicerad .

Vindpark i Gräsböle fick back 54

Delgeneralplanen för Gräsböle vindkraftspark på Kimitoön remitterades till tekniska nämnden för ny beredning. Fullmäktige vill att minimiavståndet mellan kraftverk och hus ska vara 1500 meter.

Publicerad . Uppdaterad .

Pippi Långstrumps pappa nu bara kung 43

SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump. Materialet kan upplevas som nedsättande för barn i dagens värld, förklarar bolaget. Också bolaget bakom Astrid Lindgrens författarskap säger att författaren själv hade godkänt ändringarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Hbl: SD:s talmansval en provokation

Björn Söders lämplighet som talman ifrågasattes kraftigt och med god orsak av svenska medier, skriver Janne Strang i Hufvudstadsbladet.

Publicerad . Uppdaterad .

DI: Hype – eller allvarligt hot mot Facebook?

Vad är fritt från reklam, får 35 000 förfrågningar i timmen och får folk att betala cirka 3 000 kronor? Svaret: Ello — det nya sociala nätverket som ska utmana Facebook.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Gräsböle blåstes bort

Vindkraften är, som alla ÅU-läsare har märkt, en sak som delar Kimitoöborna mycket starkt. De flesta som motsätter sig vinmöllorna är troligen i grund och botten inte emot vindkraften som sådan.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Frillan och Prillan OFF AIR

Striden om Kasmir, psykfall på baren och en halvdöd famo. Frillan och Prillan Off Air del 7 innehåller allt du vill, och inte vill, höra.
Ladda ner mp3

Publicerad .

Myteriet: Onsdagspodden

Varför är det så pinsamt att somna på offentliga platser i Finland? I Nederländerna och Tyskland så betalas missbrukare med öl och tobak för att utföra städjobb i parker.
Ladda ner mp3

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Solsken

Det är idag tämligen soligt i största delen av landet. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.