Lasse Svens, skattmästare för Stiftelsen vid Åbo Akademi hösten 2014

Ny skattmästare för Stiftelsen för ÅA vald

Lasse Svens är ny skattmästare för Stiftelsen för Åbo Akademi. Han har en lång erfarenhet av att jobba inom finanssektorn, senast som vice verkställande direktör vid Nordea.

Publicerad . Uppdaterad .
Kryssningsfartyget Celebrity Silhouette lämnar Meyer Werfts varv i Tyskland.

Fyra nya beställningar för Åbovarvet 1

Förhandlingarna mellan finska staten och tyska rederiet Meyer Werft gällande Åbovarvet har officiellt avslutats. Det här betyder att varvsköpet nu är klart. Samtidigt bekräftades de två nya beställningarna och dessutom finns en option på att bygga ytterligare två fartyg till.

Publicerad . Uppdaterad .
Pargas centrum

”Alla vinner på att satsa lokalt” 9

Små lokala företag har svårt att mäta sig i konkurrensen när Pargas stad upphandlar. Enligt företagarna skulle staden ha mycket att vinna på att satsa lokalt.

Publicerad . Uppdaterad .
Viktor Heikel i Gaza.

"Förödelsen omöjlig att beskriva" 17

I Gaza har livet ännu inte återvänt till det normala flera veckor efter krigets slut. Det råder stor brist på det mesta - och tiotusentals människor är hemlösa efter de flera veckor långa förödande bombningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

kiilan koulu korridor

Raseborg: Många finskspråkiga vill ha engelska före svenska i skolan 3

Alla elever i Raseborg börjar läsa det andra inhemska språket från årskurs 1 om två år. Det förslaget ska bildningsnämnden ta ställning till på tisdag. Många finskspråkiga föräldrar vill hellre att deras barn läser engelska.

Publicerad . Uppdaterad .
Wärtsilä i vasa

Investor blir Wärtsiläs största ägare 1

Svenska Investor blir Wärtsiläs största ägare och kontrollerar 16,8 procent av aktierna. Affären offentliggjordes idag.

Publicerad . Uppdaterad .
Svidja slott, paradingång

Nu säljs Svidja slott

Staten ska äntligen ska sälja Svidja slott i Sjundeå. Målet är att slottet kommer till salu redan i slutet den här månaden. Priset för slottet och de övriga byggnaderna samt den stora markegendomen väntas stiga till över tio miljoner euro.

Publicerad . Uppdaterad .
Vasa centralsjukhus nya akutpoliklinik

Tummen upp för centralsjukhuset 1

Vasa centralsjukhus får ett gott betyg av sjukvårdsdistriktets invånare. Det viktigaste är att patienten och läkaren förstår varandra, visar en invånarenkät.

Publicerad .

Sport

EM-arrangörerna klara – Stockholm nobbades

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har valt tretton värdländer för EM-turneringen 2020. Bland arrangörsstäderna finns bland annat Köpenhamn och S:t Petersburg, medan Stockholm blev utanför. Finalen spelas i London.

Publicerad .
Teemu Selänne, 18.9.2014

Tränaren besviken över Selännes kritik1

Teemu Selänne går i sin färska bok ut med hård kritik mot Anaheim Ducks tränare Bruce Boudreau och berättar bland annat att han skulle fortsatt spela om klubben hade haft vilken annan tränare som helst. Boudreau är besviken – ”han är en av mina favoritspelare”.

Publicerad .
Formel 1, 2014

Formel 1 går mot tre bilar per stall1

Enligt formel 1-mogulen Bernie Ecclestone kommer stallen nästa säsong mycket sannolikt att ställa upp med tre bilar var. – Jag skulle hellre se Ferrari med tre bilar än att ha med stall som kämpar om sin överlevnad, säger Ecclestone.

Publicerad .

Kultur och nöje

Tävling

Träffa Humorgruppen KAJ

Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo sjöng de i somras och nu släpper Humorgruppen KAJ sitt andra album. Vill du vinna biljetter till slutsålda skivsläppet på Ritz i Vasa och en träff med killarna?

Publicerad . Uppdaterad .
Jannike Sandström är projektledare för Musik&Talang

Gör det själv på Musik & Talang

Kongressen Musik & talang inleder idag, på fredag, sitt fjärde år med föreläsningar och konserter i Vasa. Både garvade musiker och nybörjare inom branschen samlas för att utbyta tips och inspireras av varandra. Projektkoordinator Jannike Sandström deltog själv i evenemanget för tre år sedan.

Publicerad .
Bild från filmen The Punk Singer

Hitta rätt i Kärlek & Anarki-djungeln

Som vanligt är årets Kärlek & Anarki späckad med bra filmer, dokumentärer och happenings. För att hjälpa dig hitta rätt har vi valt ut några av våra favoritfilmer.

Publicerad .
Ingrid Holm 16 år Kimitoön

16-åring toppar Vegatoppen 1

Det blev en total överraskning på Vegatoppen den här veckan. Ingrid Holm från Kimitoön som har gjort skivdebut med en egen låt gick rakt upp på en första plats. Hjälp har hon haft av producenten Hannu Korkeamäki som jobbat med många stora finländska artister och mest känd blev han som domare i Idols.

Publicerad . Uppdaterad .

Radar

Svensk välfärdskapitalism

När Benita Zweygberg Wirgart gick till vallokalen i Solna senaste vecka var en av frågorna som ställdes: är välfärden till salu? Välfärden i Sverige är förvisso ännu offentligt finansierad, men privata aktörer blir allt vanligare. Och det flesta av dem drivs i vinstsyfte. Ladda ner Radar som podd!

Publicerad . Uppdaterad .

Öva till studenten på Vetamix!

Läs på inför höstens skrivningar på Abimix, med tidigare material från alla ämnen i studentskrivningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Grävbloggen: Oy Finlands Säkerhet Ab

Det handlar om ett säkert nät för landets högsta ledning, militären, polisen och och räddningsverken. Men ska nätet ägas av ett aktiebolag? Så sägs det i ett lagförslag som just nu behandlas i Riksdagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Poutapekkas blogg: Seniorer skall få aktiviteter

Seniorer är för dyra för kommunerna. Överallt kämpar kommunalpamparna för att klara kostnader som förorsakas av ett snabbt ökande antal äldre människor. Hemmaboende prioriteras. Serviceenheter förstoras och klienter skickas till vårdhem långt borta från hemkommunen.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Lüttge

Lüttges trädgård: Björn Månsson naken i skogen

Den här rubriken är ett test. Ett försök till medial uppmärksamhet. Den innehåller ett djur: björn. Ett ord som förknippas med sexualitet: naken. Och ett känt finlandssvenskt namn: Björn Månsson.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Stefan Löfven

Humlan som flyger - vem är Stefan Löfven? 5

Vem är han, vad driver honom, hurdan är han som nu jobbar hårt för att bli Sveriges nästa statsminister? Något av ett svar kan man få av journalisten Lova Olsson i boken ”Humlan som flyger”.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Lund

Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk 27

Att ryska Rosatom levererar reaktorn till Fennovoima är riskfyllt, menar professor Peter Lund vid Aalto-universitetet. Den nya reaktortypen uppfyller inte västerländska säkerhetsnormer.

Publicerad . Uppdaterad .

Saknar sprallismorsan och skrattmamman 2

Glad unge= glad mamma, svår unge=svår mamma eller svår mamma=svår unge? Eller vad vet jag. Men jag vet att jag saknar mig själv. Sprallismorsan och skrattmamman, kul och kreativ skriver familjeterapeuten och prästen Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad .

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 12

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter Nio

marco bjurströms bravurrätt

Halloumi- och spenatröra

Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.

Publicerad .

Andra medier

DN: Facebook for rika lanserat

En klubb för människor med mer pengar än tid. Så marknadsför sig en ny social nätverkssajt, skriver Dagens Nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Livet efter nej:et

Förändringen av skolnätet i Pargas har, som alla ÅU-läsare har sett, rört om på många håll i kommunen Pargas. För att föregå en besvärsstorm över de sparbeslut som måste till beslöt stadsstyrelsen låta alla som berörs av eventuella skolindragningar säga sitt.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Mat och fritid

Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö

Livsuppgift – att forska i orangutangers sociala beteende

Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa. Där forskar hon i orangutangerans sociala betende.

Publicerad . Uppdaterad .
Marthan Elisabeth Eriksson

Rådgivare i vilda växter

Mjölkörten blir helt ljuvlig när man snabbt kokar upp den. Den blir som sparris, om inte godare, tycker Elisabeth Eriksson vid Finlands svenska Marthaförbund som är rådgivare i vilda växter.

Publicerad . Uppdaterad .
En korg med kantareller

Svamprecept i mängder

Det är svamptider igen! Här hittar du flera recept på utsökta maträtter som innehåller svamp.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Bestämmelse om vindkraftsbuller på gång 35

En förordning om hur mycket oljud vindkraftverk egentligen får förorsaka är på gång. Någon orsak att bromsa nu aktuella vindkraftsplaner finns ändå inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk 27

Att ryska Rosatom levererar reaktorn till Fennovoima är riskfyllt, menar professor Peter Lund vid Aalto-universitetet. Den nya reaktortypen uppfyller inte västerländska säkerhetsnormer.

Publicerad . Uppdaterad .

Jihadist radikaliserades i Helsingfors 11

För två år sedan var han studerande vid en yrkeshögskola. I våras jobbade han i en köttaffär i Helsingfors. I dag uppger han på sociala medier att han krigar för Islamiska staten i Syrien.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Ganska varmt i söder

Det är i landets södra och mellersta delar ännu ganska varmt och uppehåll. I norr är det kallare. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.