HJK var på hugget mot FCK.

Hoppet lever för HJK

HJK var tvunget att besegra FCK för att avancemangschansen skulle hållas i liv. Helsingforslaget lyckades ta tre poäng och nu blir bortamatchen mot Club Brugge betydligt intressantare.

Publicerad .

Vanessa Eriksson är Finlands lucia 2014 3

Från Jomala, strax norr om Mariehamn, kommer årets lucia. Hon är 19 år gammal och utbildad merkonom. Senast har Finlands lucia kommit från Åland år 2002 då Andrea Mattsson bar luciakronan.

Publicerad . Uppdaterad .

Framtid eller fiasko – 10 frågor om 4G 3

Det nya, snabba 4G-nätverket väcker blandade känslor. I ena sekunden går det att surfa i rekordfart, i nästa sekund är uppkopplingen förlorad. Varför det? Vad innebär detta mystiska 4G? Vem kan använda det? Här hittar du svaren.

Publicerad .

Slottet färdigrenoverat - ta en titt

Renoveringen av presidentens slott i Helsingfors inleddes för två år sedan och slottet står nu färdigt att ta emot gästerna på självständighetsbalen. Ta en titt på det nyrenoverade slottet!

Publicerad .
Lilja Tamminen

”Cirkusen kring äktenskapslagen är helt absurd”

Kärlek och sexualitet borde inte vara argument för eller emot en förändring av äktenskapslagen, säger företagaren och lokalpolitikern Lilja Tamminen (Gröna). Hon ser lagförändringen som en praktisk fråga som inte är värd all uppståndelse.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Kommundirektör Christina Båssar

Vörås kommundirektör borta till nästa år

Christina Båssar, kommundirektör i Vörå, är sjukskriven till 11 januari 2015. Enligt kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt, SFP, beror det till stor del på den stress som förtroendeutredningen orsakat.

Publicerad . Uppdaterad .
Veronica Hertzberg

Många frågetecken kring Kårkullas framtid 3

Tidigare i veckan klarnade de stora dragen kring vårdreformen. Det återstår ändå ett antal olösta detaljer. En fråga är hur det ska gå för samkommunen Kårkulla, som är en central vårdproducent när det kommer till vård på svenska.

Publicerad . Uppdaterad .
Christoffer Gröhn

Christoffer Gröhn: Samlingspartiets hemliga och fula spel 5

Frågan om det förekommit kohandel mellan Samlingspartiet och De gröna i Helsingfors för att Anni Sinnemäki (Gröna) skulle bli biträdande stadsdirektör går inte att skjuta bort förrän Samlingspartiet öppet redogjort för hur partiet har resonerat, skriver Christoffer Gröhn i en kolumn.

Publicerad .

Sport

SaiPa och Lukko vände mäktigt

I toppmötet mellan KalPa och Lukko ledde tabellettan KalPa med 2-0 inför tredje perioden. Inom loppet av bara fem minuter vände Lukko ändå och åkte hem med full pott. I Esbo stod SaiPa för en minst lika imponerande vändning.

Publicerad .
Anssi Koivuranta

Finländarna lyckades - Koivuranta kvaltvåa

Totalt sju finländska backhoppare kommer att vara med i fredagens världscuptävling i Ruka. På basis av kvalet kan Anssi Koivuranta och Lauri Asikainen kan ligga högt upp på resultatlistan imorgon.

Publicerad .
Basketbollmatch.

Skattebjörnen ryter - basketligamatcher hotade1

Det kan bli mycket svårt att hitta domare till Basketligans matcher i december. Orsaken är den nya skattetolkningen, som lett till att majoriteten av Basketligans domare inte är beredda att döma matcher utanför sin egen hemort.

Publicerad .

Kultur och nöje

Girlpower

Vicky slår fördomar i tv-dokumentär 1

Vicky Österberg vill slå genom som musiker, bokstavligen. Trummisen från Ekenäs har inte alltid haft det lätt i den mansdominerande musikbranschen. Dokumentären Girlpower visar hennes liv i London och Finland.

Publicerad . Uppdaterad .
Författaren P.D. James.

Författaren P.D. James är död

Författaren P.D. James är död. Bland annat deckargestalterna Adam Dalgliesh och Cordelia Gray har skapats av henne. James blev 94 år gammal.

Publicerad . Uppdaterad .
Hans och Greta eller Hannu ja Kerttu i skogen.

Storsatsningen Hans och Greta har premiär i Åbo

I kväll, torsdag, har den finska sagooperan Hans och Greta (Hannu ja Kerttu) premiär i Sigynsalen i Åbo. Operan är en storsatsning och ett samarbete mellan flera instanser i Åbo.

Publicerad . Uppdaterad .
Christoph Waltz rollkaraktärer skjuter en man i filmen Django Unchained.

Saliven fixar slangen

Det är inte alltid lätt att vara kreativ när det kommer till filmöversättningar. Någon som har diger erfarenhet av det är Saliven Gustavsson som i åratal har översatt de filmer vi ser på biograferna runt om i landet.

Publicerad . Uppdaterad .

#Användhjärtat

använd hjärtat

Delta i Använd hjärtat - det är enkelt

Finns det en äldre människa i ditt liv, som du vet att känner sig ensam ibland? I hela Finland är de cirka 100 000. Gör något för att hjälpa i dag - delta i kampanjen Använd hjärtat.

Publicerad . Uppdaterad .
buu-dagen 2014

#användhjärtat-selfies från BUU-dagen

Här kan du se de gemensamma porträtten som de stora och små kunde ta på sig på BUU-dagen. Hitta din egen bild från fotoautomaten!

Publicerad .
örfilar på plåt

"Jag förknippar mormor med närhet"

Radiohuset gick till Sökövikens skola i Esbo och frågade högstadieeleverna om deras relationer till sina mor- och farföräldrar. När och var ses de, och vad brukar de göra tillsammans?

Publicerad .
Använd hjärtat, hjälp en äldre

Ge ett löfte om att använda hjärtat!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Martinas vitaminsmoothie

Martinas vitaminsmoothies

Martina Aitolehti besöker Efter Nio och tillreder två varianter av smoothie som hjälper en att orka.

Publicerad .
 
 

Färska blogginlägg

Stig pustar ut efter ett hårt intervallpass

Triathlonbloggen: Stig Andersson om sin resa

Jag hade motivation, ett mål och jag var med i ett projekt som jag bara inte kunde hoppa av. Ingen risk att jag skulle ge upp. En liten leksak kallad ”Sports Tracker” sporrade också till träning, skriver Stig Andersson från programmet Mitt triathlon.

Publicerad . Uppdaterad .
Beyoncé dansar på en takterass.

Popbloggen: Beyoncé dansar med selfie stick

Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Två julkakor med fruktkompott

Julkaka på två sätt

Julen är en tid då man kan få oväntat besök. Vad bjuder man på då ? Förslagsvis Pauls godaste julkaka. Här kommer den i två versioner, en söt och en salt men med samma fruktkompott som fyllning.

Publicerad . Uppdaterad .
Libanesiska köttbullar i tomatsås

Libanesiska köttbullar i tomatsås

När Ahmed Hassan gästade Mat och prat lagades inte somalisk mat utan libanesisk. Maggie Lindholm ledde arbetet i köket som resulterade i libanesiska köttbullar med en smakrik tomatsås.

Publicerad . Uppdaterad .
Snigelpyttipanna á la Maggie

Maggies snigelpyttipanna

Stekpannan går het när Maggie Lindholm skapar denna libanesiskt inspirerade rätt med skandinavisk förlaga, en pyttipanna med bl a potatis, rödbeta, halloumiost och sniglar.

Publicerad . Uppdaterad .
Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap

Plättkaka med jordgubbar, pistage och sirap

Maggie Lindholm tar vara på överblivna plättar genom att fylla dem med en smet på mascarpone, pistagenötter och jordgubbar. Hela härligheten smaksätts med en libanesisk sirap, atter med smak av apelsinblomma.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Oljepriset hotar Opec-länders finanser 5

Råoljepriset ligger på sin lägsta nivå på fyra år. Då de oljeexporterande ländernas organisation Opec möts ska länderna försöka enas om åtgärder för att höja priset. Det låga priset kostar länderna hundratals miljoner dollar per dag.

Publicerad .

Islamism och ondska är inte synonymer 7

- Det är problematiskt att man ofta bara talar om islamister, trots att det finns flera olika sorters islamism och på olika nivåer, säger Liselott Lindström som är specialiserad på konfliktjournalistik.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Söndra internet, köp en röst och Rysslandsfrågor

En grävmaskin skapade störningar i hela Finlands internetnätverk. Vi ringer en lobbyistexpert och frågor hur mycket en röst i lagomröstningen kostar. Hurdan är den omstridda dejtingexperten som trots protester är på väg till Finland? Rysslandsexperten Hanna Smith besöker studion Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Närpesbons äggsamling i fara 14

Den brottsmisstänkte Närpesbons unika äggsamling är i fara och dessutom är rättegången en enda häxjakt. Den kritiken levererade konservatorn Eirik Granqvist i tingsrätten i går.

Publicerad . Uppdaterad .

Ferguson-polis: Kände mig som en femåring i händerna på Hulk Hogan 23

Polisen som sköt ihjäl den obeväpnade 18-åringen säger i en tv-intervju att han agerade i självförsvar. Demonstrationerna mot åtalsjuryns beslut att fria honom spred sig till flera amerikanska städer på tisdag kväll.

Publicerad . Uppdaterad .

Hundratusen kvinnor utsatta för våld varje år 25

Det är det psykiska våldet som är värst men det fysiska våldet som det skrivs mest om, säger Sara Mikander, utvecklingskoordinator på Kvinnojouren i Jakobstad.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.