Han röt till om FN-konventionen

Finland har som ett av de sista EU-länderna godkänt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. När riksdagen hade fattat beslutet röt PKN-basisten Sami Helle till mot den riksdagsman som förde fram tvivel.

Publicerad .
Wätrsiläs underleverantör i Indien Echjay Forgings.

Wärtsilä prickas av Finnwatch8

Finnwatch riktar skarp kritik mot Wärtsiläs verksamhet i Khopol i Indien. Enligt en utredning som Finnwatch har gjort betalar Wärtsilä alltför låga löner till de anställda vid fabriken i Khopol.

Publicerad .
Vårdreformen ska vägas mot lagen

Suomenmaa: Vårdreformen kommer falla

Enligt tidningen Suomenmaa, Centerns partiorgan, kommer vårdreformen att falla i riksdagen på torsdagen. Det här skulle innebära att det blir nästa riksdag och regering som får ta sig an saken.

Publicerad . Uppdaterad .
Östersjön

Kryssningsfartyg dumpar fortfarande smutsvatten i Östersjön 4

Bara vart tredje internationellt kryssningsfartyg tömmer sitt avloppsvatten i Östersjöhamnarna. - Det är hårresande att företagen slutar dumpa smutsvatten i Östersjön först när de är tvungna att göra det, säger Sampsa Vilhunen, chef för WWF Finlands havsprogram.

Publicerad . Uppdaterad .
ESC:S Jonas Sjäblom och EIF/Akademis Benjamin Källman

Ord står mot ord i ESC-tvisten

Baktalan, manipulation, falska beskyllningar. Det är orsaker till att en grupp inom Ekenäs Sport Club ESC ville ha bort tränaren Daniel Westerlund. Det tror åtminstone Westerlund själv.

Publicerad . Uppdaterad .
Skribenten föredrar äkta socker framom konstgjorda sötningsmedel. Bild: Yle/Juha-Pekka Laakio

WHO vill minska vårt sockerintag 4

Enligt Världshälsoorganisationens nya rekommendationer bör endast fem till tio procent av barn och vuxnas dagliga energiintag komma från socker.

Publicerad . Uppdaterad .

Mjölkgårdar läggs ner i Estland 2

Följderna av EU:s sanktioner mot Ryssland börjar nu kännas konkret på landsbygden i Estland. Landsbygden domineras av stora företag, och ett av de stora, Perevara, lägger ner fyra av sina fem gårdar.

Publicerad . Uppdaterad .

Språknämnd vädjar för namnet Posten 7

Svenska språknämnden vid Institutet för de inhemska språken anser att Posti bör ha också ett svenskt namn, Posten. Nämnden uppmanar medier och andra språkbrukare att i svensk kontext använda ordet Posten.

Publicerad . Uppdaterad .

Överviktiga har mindre hjärnvävnad än normalviktiga 2

Fetma är inte bara en hälsorisk överlag utan påverkar också hjärnan, konstaterar Forskare vid Aaltouniversitetet och Turun yliopisto konstaterar att överviktiga personer har mindre vävnad i hjärnan än normalviktiga.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Wasa Express

Wasaline parerar med underhållning 6

Wasaline försöker motverka passagerarbortfallet med mer underhållning. Rederiet hade ett lyckat fjolår men i år hotar miljözonen i Umeå att dra ner ordentligt på passagerarmängden.

Publicerad . Uppdaterad .
Människor och parasoll på strand

Hälften av reseledarna har fått jobb

Reseledarutbildningen i Norrvalla har nu tagit emot sin andra grupp med studerande. Av den första gruppen har kring hälften fått jobb så här långt.

Publicerad . Uppdaterad .

Kungabesöket

Niinistö och kung Carl XVI Gustaf.

Niinistö och kung Carl Gustaf: Svenskan viktig för Finland 17

Svenskan utgör en ovärderlig tillgång i relationerna mellan Finland och Sverige, säger president Sauli Niinistö. Också kung Carl XVI Gustaf ser att finländare kan ha en enorm fördel av att kunna kommunicera på svenska.

Publicerad . Uppdaterad .
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf

Kungaparet besökte Hanaholmen och Sandhamn 1

Det svenska kungaparets statsbesök fortsätter på onsdagen. På programmet står bland annat besök till kulturcentret Hanaholmen och Sandhamn.

Publicerad . Uppdaterad .
Sweden's King Carl XVI Gustaf (R) and Queen Silvia (C) arrive to attend a military ceremony at the Hotel National des Invalides in Paris, France, 02 December 2014. The Swedish royals are on a three-day official visit in France.

Kungaparet anländer med finporslin och dukar

När den svenska kungen och drottningen kommer på besök eskorteras de av en lång rad bilar, men på vilket sätt skyddar egentligen en bilkö kungaparet?

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Mannen utan minne första gången på svenska

En av filmregissören Aki Kaurismäkis mest kända filmskapelser "Mannen utan minne" sätts för första gången upp som teaterpjäs på svenska. Den har premiär på Dramaten i Stockholm på torsdag.

Publicerad .

Sport

Elisabeth möter: Shefki Kuqi

Tidning: Kuqi aktuell för Oldham

Enligt den brittiska tidningen Daily Mail är Shefki Kuqi en av kandidaterna till jobbet som chefstränare för den engelska klubben Oldham. Kuqi spelade i klubben säsongen 2011-2012.

Publicerad . Uppdaterad .
Helmarit i EM 2013

Finland kunde inte rå på England

Finland fick ingen bra start på träningsturneringen på Cypern när man förlorade den första matchen mot England med 1-3 på onsdagen. Finlands enda mål gjordes på straff av Maija Saari i slutet av matchen.

Publicerad . Uppdaterad .
Michael Phelps i en simbassäng

Phelps får tävla i VM trots allt?

Enligt den amerikanska TV-kanalen ESPN kan simmaren Michael Phelps få tävla i sommarens VM i Ryssland. Phelps åkte fast för rattfylleri förra året och det amerikanska simförbundet meddelade då att han inte skulle få tävla i VM.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Krista Siegfrids klarar inte av att vara lat

Artisten Krista Siegfrieds har alltid tusen järn i elden. Efter Nio frågar henne hur hon gör för att varva ner. Svar: Det gör hon inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Lasses journalistiska genvägar

Varför intervjua människor till fots när man kan intervjua dem direkt från bilen? Följ med reportern Lasse Grönroos en dag på jobbet.

Publicerad . Uppdaterad .

Valet 2015

Arbete, ekonomi och hälsa i Yles valbevakning

Inför vårens riksdagsval lyfter Yle upp fem fokusområden som kommer att prägla debatten. Ämnena arbete, ekonomi, trygghet, hälsa och framtid kommer att synas på olika sätt i valbevakningen.

Publicerad .
Bakom kulisserna, Ville Hupa

Lokalreportern som gillar att analysera1

Ville Hupa vill förklara och sammanfatta så, att också publiken förstår. Nu gör han videointervjuer med riksdagskandidater i Egentliga Finland i rasande takt. Alla ska få en chans att berätta var de står i valet. Men i den här artikelns videoklipp får Ville också smaka på sin egen medicin.

Publicerad .
Församlingshemmet vid Centralgatan i Karis är vallokal i dag.

Väljarens guide till riksdagsvalet

Vilse i valbevakningen? Här har vi valt ut de viktigaste valartiklarna och presenterar dem i kronologisk ordning.

Publicerad .

Spotlight

Hälsovården missar problemspelarna 5

Kommunerna måste bli bättre på att identifiera problemspelare säger Saini Mustalampi på Insititutet för hälsa och välfärd. Hon menar att problemen kan lösas om man ingriper i tid.

Publicerad . Uppdaterad .
Spelberoende

Utländska spelsajter hotar finländskt spelmonopol 2

På nätet kan man inte tala om någon monopolställning för de finska spelbolagen. Utländska spelsajter lockar med erbjudanden som de inhemska bolagen inte kan matcha.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

På Hornsgatan: Glitter åt folket

- Det gällde att träna på titulerandet: att nia i tredje person: vad anser Kungen om det ena och Drottningen om det andra. Och att inleda första frågan med Ers Majestäter.

Robert Aschberg

Popbloggen: Jakten på trollen fortsätter

Näthatet är ett stort problem i vårt samhälle men i Sverige är det ännu mer extremt. Där får offentliga personer, bloggare men också vanliga ungdomar stå ut med en hel del dynga.

Publicerad . Uppdaterad .
EP:n The Fiskmås Conspiracy av STOF

Metallväktarna: The Fiskmås Conspiracy

Vissa saker glömmer man aldrig. När ens barn föddes. Sin första kyss. Eller stryk det förresten, jag minns på riktigt inte min första kyss. Men första gången jag hörde Guns N Roses, cirka 1989. GN'R Lies / Live like a suicide. Och världen var aldrig någonsin mer sig lik.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Nyhetsskolan

Pyjamasbyxor och röda kläder

Folk med pyjamasbyxor och röda kläder kryllade överallt i skolan då Lovisanejdens högstadium hade en temavecka. Glada och ivriga röster hördes i korridorerna.

Publicerad .
Saana Haglund håller i en blombukett.

Bokmalen träffar presidenten

Winellska skolans elev Saana Haglund fick äran att som representant för läslust träffa president Sauli Niinistö. Vi intervjuade den unga bokbloggaren, som önskar inspirera andra unga att läsa.

Publicerad .
En skärmdump av ett datorspel.

Spel kan vara lärorika14

Lär man sig mera framför datorn eller i skolan? Många säger att man blir dum i huvudet om man spelar för mycket. Men det finns spel som "Civilisation 1-5" och "Settlers 1-7" där man lär sig saker om ekonomi, historia, strategiskt tänkande, respekt och språk.

Publicerad .

Långläsning

Ett rökmoln uppstod efter explosionen vid reaktor 3 i Fukushima

Monstret i soluppgångens land

Tänk dig att leva hela din barndom utan att få leka utomhus. Det är verklighet för de barn som bor i närheten av de havererade kärnkraftverken i Fukushima.

Publicerad . Uppdaterad .

"Den sociala skammen begränsar oss alla" 26

Normer begränsar oss alla. Vi alla bär egenskaper som begränsar oss. Pertti Kurikans Nimipäiväts UMK-seger påminner om hur självacceptans, mod och delaktiget är förutsättningar för att bli det man kan, skriver Sebastian Bergholm.

Publicerad . Uppdaterad .
Marianne Tapper vid köksbordet hemma i Västanfjärd

Mariannes man söp bort hem och familj

När Marianne Tapper var ung drömde hon om en stor familj där alla har tid med varandra. Mannens alkoholism, den eviga flyttrumban och Mariannes egen impulsivitet har gjort att hon känt sig otillräcklig som mamma. Drömmen om ett hus med egen täppa uppfylldes ändå för några år sedan.

Publicerad . Uppdaterad .
Ekologiskt mjöl i Mörby Gårds butik

Vårt dagliga vete giv oss i dag - eller kanske inte? 5

Vete mättar billigt och är globalt sett en livsviktig näringskälla. Men hur är det med dem som har alternativ; behöver vi vete på något sätt? Vetekritiker går så långt som att säga att vete dödar.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Lyssna på våra poddar

Ur arkiven

Det svenska kungaparet i Finland 1983

I Finland var det kungafeber 1983 då det svenska kunga paret besökte landet i dagarna fyra. Kung Carl XIV Gustaf och Silvia Sommerlath är Finlandsvänner.

Publicerad .

Yles nyheter nu via Whatsapp 11

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.