Studenter demonstrerar för demokrati i Hongkong den 27 september 2014.

”Jag vill ha en bättre framtid för Hongkong”

Kelly Chan är från Hongkong och säger att de yngre generationerna drar ut på gatorna för de är oroliga för sin framtid. I morgon är det Kinas nationaldag och hon befarar att de kinesiska myndigheterna kommer att ta i med hårdhandskarna mot de som protesterar.

Publicerad .
Samlingspartiets Sanni Grahn-Laasonen och Socialdemokraternas Sirpa Paatero

"De nya ministrarna har fått en orättvis mediebevakning"

En kvinnlig politiker är en kvinnlig politiker, medan en manlig politiker helt enkelt är en politiker. Matilda Hemnell vid Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs anser att det funnits många snedsteg i rapporteringen kring de nyutnämnda ministrarna.

Publicerad . Uppdaterad .
Tillvaro utan framtid. Zubair (t.v) från Irak och Naqib från Afghanistan

Flyktingar i Tyskland: Den som har otur hamnar i Bayern 6

Omkring 200 000 människor väntas i år söka asyl i Tyskland. I Bayern i södra Tyskland har man varit tvungen att inkvartera nykomlingarna i öltält och tömda affärshallar. Vi har bekantat oss med det fullständigt överbelastade mottagningssystemet.

Publicerad . Uppdaterad .
Vicky Österberg och Linnèa Carrell på Musik & Talang

Rockare raserar unkna attityder 1

Oj vad bra spelat - för en tjej! Den här kommentaren får trummisen Vicky Österberg tyvärr ganska ofta höra efter en konsert. Men hon vill inte segregeras från de övriga musikerna och bli satt i ett eget fack.

Publicerad .

"Turister i Thailand borde bära ID-armband" 2

Turister på besök i Thailand ska få ID-armband. Det berättade landets turistminister idag. Avsikten med armbanden är att underlätta identifieringen av en turist som hamnar i trångomål, går vilse eller blir allt för full.

Publicerad .

Svenskfinland

Kronoby går norrut i vårdreformen

Kronoby kommun ska höra till Norra Finlands vårdområde. Det anser kommunstyrelsen efter en omröstning som slutade 7-2.

Publicerad .
skylift

Trapphuset en dödsfälla

I söndags började det brinna i ett höghus i Pargas. Trapphuset fylldes snabbt med rök och flera personer fördes till sjukhus efter att ha andats in rök. Frivilliga brandkåren påminner nu om farorna med att gå ut i ett rökfullt trapphus.

Publicerad . Uppdaterad .
Trafiken grötar ihop sig norr om nya omfartsvägen.

Nya trafikproblem vid omfartsvägen 3

Tisdag morgon innebar en stor lättnad för alla som pendlar in till Vasa från Smedsby. Men inte för de som kom från Kvevlax eller längre norrifrån. Maria Lindström hör till förlorarna - men det finns en ljusning.

Publicerad . Uppdaterad .
metro

Snabb byggstart för förlängningen av västmetron

Esbo stadsfullmäktige godkände finansieringen av västmetrons förlängning under måndagens möte. Bolaget Länsimetro Oy börjar bygga arbetstunnlar i Finno och Mossberget redan i oktober-november.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Utsjoki

Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter

Ett irländskt företag vill börja leta efter diamanter på skyddade områden i Utsjoki, i nordligaste Finland. Men alla förhåller sig inte positiva till det här. Majoriteten av Utsjokiborna ser planerna som ett hot mot den orörda naturen och den samiska kulturen.

Publicerad .

Sport

KooKoo Mestismästare 2014

IS: KooKoo stiger till ligan nästa år

Enligt tidningen Ilta-Sanomat kommer FM-ligans licenskommitté i dag att godkänna KooKoo:s ligalicensansökan. Det innebär att laget från Kouvola stiger till Ligan nästa höst.

Publicerad . Uppdaterad .
Johan Harju och Linus Omark

Det värsta är att sitta på läktaren

När man som hockeyspelare hittar sig själv i den gruppen av spelare som oftast får följa med matcherna på läktarplats är ilska och frustration de första känslorna som dyker upp.

Publicerad . Uppdaterad .
Skärmdump av Patrik Karlströms YouTube-klipp.

MuIK-mål skapar rubriker i Kanada - se klippet! 2

Det är inte varje dag som en division två-drabbning i Jakobstads ishall skapar rubriker i ishockeyns hemland Kanada. Men då hör också målvakten Matti Syväpuros 6-1 mål till fullträffar av det ovanligare slaget inom grenen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Månadens bloggare Caroline, Sara och Felicia.

Österbotten bloggregerar

Här kommer lite nyheter! X3M har börjat med ett samarbete med Facebookgruppen finlandssvenska bloggare. Varje månad kommer vi sammanfatta alla veckans bloggar i en artikel.

Publicerad .
Bild på skådespelaren Ellar Coltrane

Boyhood - en lågmäld tidsresa

Årets tappning av filmfestivalen Kärlek och Anarki gick sitt slut till mötes i söndags i och med visningen av filmen Boyhood. Det var en väl vald avslutningsfilm och publiken gick från festivalen inbäddade i en vetskap om att de just bevittnat filmhistoria.

Publicerad .
Aku Hirviniemi spelade pakkosuomi med Ted.

Pakkosuomi med Aku Hirviniemi 1

Hur lyckas Ted Forsström förklara takaluukku så att Aku Hirviniemi gissar nekrofil? Kolla videon så vet du.

Publicerad . Uppdaterad .
Sanna Nielsen och  Robin Paulsson är programledare för Melodifestivalen 2014

De ska leda Melodifestivalen

Det är nu klart vem som ska leda svenska Melodifestivalen nästa år. Det blir artisten Sanna Nielsen och ståupparen och programledaren Robin Paulsson.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

"Det borde gå att hitta kompetenta kvinnor" 20

En majoritet av ministrarna i Finland är kvinnor. Det väcker ändå frågan om varför så få kvinnor duger till de andra topposterna inom politiken, som partiledare, riksdagsgruppsordförande och partisekreterare.

Publicerad .

Vindpark i Gräsböle fick back 38

Delgeneralplanen för Gräsböle vindkraftspark på Kimitoön remitterades till tekniska nämnden för ny beredning. Fullmäktige vill att minimiavståndet mellan kraftverk och hus ska vara 1500 meter.

Publicerad . Uppdaterad .

Pippi Långstrumps pappa nu bara kung 39

SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump. Materialet kan upplevas som nedsättande för barn i dagens värld, förklarar bolaget. Också bolaget bakom Astrid Lindgrens författarskap säger att författaren själv hade godkänt ändringarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Ilskna tongångar om avloppsförordningen 7

Den omstridda avloppsförordningen väcker fortfarande känslor bland våra webbesökare. Gårdagens besked, att Svenska folkpartiet sällar sig till dem som tycker att förordningen borde synas på nytt, gör många arga.

Publicerad . Uppdaterad .

20 ÅR SEDAN ESTONIA

Från vänster: Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom

"Man samlar sig och gör sitt jobb"1

Svenska Yles redaktörer kommer ihåg den ödesdigra septembernatten år 1994 då passagerarfärjan Estonia gick till botten och 852 personer miste livet. Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom väcktes alla av telefonsamtal och åkte till jobbet.

Publicerad .

Estonias griftefrid berör inte alla nationaliteter 15

Skeppsgraven saknar juridiskt skydd mot internationella sportsdykare. Många nationaliteter kan i praktiken dyka till Estonia, utan att bli åtalade för brott.

Publicerad . Uppdaterad .

Att tro på något hjälper

Turvis vinschade vi ner varandra till livräddningsflottarna i det stormande havet.Visst var jag först väldigt rädd, berättar Jorma Haritonov, ytbärgare vid Estoniakatastrofen. I dag är Jorma Haritonov bosatt i en gammal byskola på Kimitoön.

Publicerad . Uppdaterad .

Se arkivmaterial från Estonianatten

Besättningen väntade in i det sista innan de ropade på hjälp. Passagerarna hade bara några tiotals minuter på sig att försöka rädda sig.
Se klippet med material från Olycksutredningscentralen och Yles arkiv.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Slaget efter tolv: Svenskfinland utan tidningar?

KSF media säger den här veckan upp en femtedel av sina journalister. Inom fyra år kan alla finlandssvenska tidningar och tidningshusens webbprodukter försvinna. Det säger professor Tom Moring vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Kan utvecklingen vändas?
Ladda ner mp3

Familjeliv: Barnen läser mindre än förr

Föräldrars högläsning för barn har halverats på bara tio år och utlåningen på biblioteken minskar. Undersökningar visar att finlandssvenska pojkar har sämre läsförståelse än andra jämnåriga. Hur ska vi inspirera barnen att läsa mera? Vad går barn som inte läser miste om?
Ladda ner mp3

Mat och fritid

Kaffebönor plockas i Ecuador

Kaffe, kaffe och mera kaffe

Kaffet är en av Finlands nationaldrycker, men den har sitt ursprung i Mellanöstern. Här hittar du flera digra artiklar om kaffe.

Kaffe

Recept för kaffeälskarna

Man kan göra så mycket mer med kaffe än bara dricka det. Här hittar du en lista på våra recept som innehåller kaffe.

Publicerad . Uppdaterad .
Kaffebönor

Ordsnoken - Mat och dryck

Några nunnor och munkar i Mellanöstern upptäckte att en viss sorts frukter gjorde dem livliga. Området där deras kloster fanns hette Kaffa. Så föddes kaffe. Erik Snellman tittar närmare på våra dryckesvanor i ett avsnitt av "Ordsnoken". Lyssna i Arkivet!

Publicerad . Uppdaterad .
Rea Ahlströms toscakaka

Rea Ahlströms äppeltoscakaka

Maria Planting lagar ofta Rea Ahlströms härliga äppeltoscakaka som gör enorm succé varje gång Maria bakar den, i allmänhet om hösten när äppelskörden mognar.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Boken "Tre systrar och en berättare" fångar Ankas hjärta.

Popbloggen:Tre systrar och en berättare

Jag har läst Tre systrar och en berättare, skriven av Lars Sund. Boken är tänkt som den första delen i en trilogi om Finland under 1900-talets senare hälft och 2000-talets första decennium. Efter att ha läst den första boken kan jag lova dig en sak: jag kommer att läsa de två andra också.

Publicerad . Uppdaterad .
Patrik Rosström är chef för nyheterna vid YLE Västnyland

Dykbloggen: Att dyka eller inte dyka på Estonia

Om du för två veckor sedan hade frågat mig om jag skulle dyka på Estonia om det vore tillåtet hade jag antagligen svarat ja. Ännu för en vecka sedan hade jag svarat ja. Det trots att Hbl av någon anledning publicerade en mängd Estonia-relaterade artiklar en hel vecka innan(!?) årsdagen för katastrofen.

Publicerad . Uppdaterad .
Ted Urho arbetar för Svenska Yle.

Ted Urho: En fartdåres bekännelser 2

Yle Huvudstadsregionen har den här veckan gjort en trafiksatsning under rubriken #KrockaMindre. Resultatet har fått Ted Urho att tänka till om sitt eget beteende i trafiken.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

SvD: Bo solo bäst för friska och rika

Aldrig förr har antalet enpersonshushåll varit så många i västvärlden. Den amerikanske sociologen Eric Klinenberg menar att boendeformen blir en utmaning för vår tid.

Publicerad . Uppdaterad .

DI: Hype – eller allvarligt hot mot Facebook?

Vad är fritt från reklam, får 35 000 förfrågningar i timmen och får folk att betala cirka 3 000 kronor? Svaret: Ello — det nya sociala nätverket som ska utmana Facebook.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Screenshot från ello.com

Nytt socialt nätverk utan reklam lockar 1

Det senaste nya sociala nätverket heter Ello. Deras sajt ska vara fri från reklam och användarnas information kommer aldrig att säljas vidare i marknadsföringssyften. De senaste dagarna har antalet användare ökat explosionsartat.

Publicerad . Uppdaterad .
8 & 9-åriga pojkar interneras av israeliska styrkor i Hebron 240914

Ingen trygg väg till skolan i Hebron 2

Barnen i Cordobaskolan i Hebron på Västbanken tvingas ta sig genom vägspärrar och förbi fientligt inställda grannar på väg till skolan. De israeliska bosättarna som bor längs skolvägen har utsatt barnen för stenkastning och våld.

Publicerad . Uppdaterad .
Utöya i Norge

Krispsykolog: Att minnas storolyckor kan ha en förlösande effekt

Då vi minns storolyckor och katastrofer kan obehagliga minnesbilder väckas till liv, en känsla av otrygghet kan återinfinna sig. Vad skall man göra om man allt för starkt sugs med i de berördas öde? Vilken funktion har dessa minnesdagar för den som inte varit med men ändå blir berörd?

Publicerad . Uppdaterad .
Foto från Mamma Mia!

Sockerfylla utan promillegräns 2

”Är inte Sibbobisin lite tånttåger?” I Mamma Mia på Svenska Teatern balanseras orgien i glitter och sockervadd upp av godmodig tönthumor med lokalfärg och biroller som tar ut svängarna rejält.

Publicerad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Uppehållsväder

I största delen av landet är det uppehållsväder. I natt blir det köldgrader i nästan hela landet. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.