USA: Chefen för Secret Service avgick

I USA har chefen för Secret Service avgått. Julia Pierson var ytterst ansvarig för president Barack Obamas säkerhet och skandalerna där har avlöst varandra.

Publicerad .
Sjundeås Anton Luuppala i skottläge

Sportbevakningen i Svenskfinland stapplar

Sportbevakningen i Svenskfinland hotar att försämras betydligt när Hufvudstadsbladet skär ner på sina sportreportrar. Att sportredaktionen på Hbl halveras innebär sämre tider för de finlandssvenska idrottsföreningarna i synnerhet i huvudstadsregionen, konstaterar Christoffer Herberts.

Publicerad .
Den gripne mexikanske knarkkungen Hector Beltran Levya

Mexikansk drogkung bakom lås och bom

En av Mexikos mest framgångsrika och fruktade knarkkungar gripits. Hector Beltran Leyva leder en drogkartell som är känd som en av de mest skoningslösa och hämndlystna i droghandeln.

Publicerad .
Kommissionärskandidaten Miguel Arias Canete från Spanien

EU:s blivande klimatkommissionär i blåsten

Europaparlamentet gick på onsdagen hårt åt flera av de tilltänkta EU-kommissionärerna vid utskottsförhören. Den spanske kommissionärskandidaten Miguel Cañete som är på förslag att bli klimat- och energikommissionär ifrågasattes för sina kopplingar till spansk oljeindustri och för sin kvinnosyn.

Publicerad .
Jari Aarnio

Jari Aarnio misshandlad i fängelset 4

Den tidigare chefen för narkotikapolisen i Helsingfors, Jari Aarnio, har blivit misshandlad i fängelset. Det var Iltalehti som skrev om misshandeln, och uppgifterna bekräftas nu för Yle Nyheter av Aarnios advokat Riitta Leppiniemi.

Publicerad . Uppdaterad .

Fransmän går till attack mot hyresvärd genom grupptalan

En hyresvärd som tagit ut olovliga avgifter har hamnat i skottlinjen i Frankrikes första mål för grupptalan. Vi konsumenter måste ibland ryta till för att göra oss hörda, säger William Menager, en av de hyresgäster som för grupptalan med hjälp av en konsumentförening.

Publicerad .

Svenskfinland

Vad sa läkaren? - kolla i Kanta

Nu kan alla klienter vid hälsovårdscentralerna i Raseborg gå in på datorn och läsa vad läkaren sa, skrev ut för mediciner eller vad laboratorieproverna visade. Raseborg är först ut i Västnyland med att ta i bruk det nya landsomfattande patientdataarkivet som kallas Kanta. Se video om hur du läser dina uppgifter i Kanta.

Publicerad . Uppdaterad .
S:t Karins, familjevård,

S:t Karins satsar på unikt boende för äldre

S:t Karins har utvecklat ett helt eget koncept för familjevård av äldre. I stället för anstaltvård, serviceboende eller utspridd familjevård, har en by med plats för tjugo seniorer och fem vårdare byggts upp i stadsdelen Pohjanpelto.

Publicerad . Uppdaterad .
Allan Nyholm, Mikalea Björklund, Mats gustavsson, Olav Sjögård, Christina Hillforth och Hans-Erik Lindqvist

Snart snurrar turbinerna i Svalskulla

VindIn:s vindkraftpark i Svalskulla är en av de största satsningarna som gjorts i Närpes. Parken invigdes i onsdags. Tre av fem kraftverk är resta på området. Än snurrar inte kraftverken, men ett är redan startklart.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Markus Rosenberg målskytt mot Olympiakos i Champions League.

Himmelsblå segeryra i Malmö

Det hade gått över 5000 dagar sen det senast spelades Champions League-fotboll på svensk mark, och det blev en segerik comeback till finrummet. Malmö FF:s första hemmamatch på Malmö Stadion slutade i en 2-0 (1-0) seger.

Publicerad . Uppdaterad .
Marco Streller målskytt när Basel slog Liverpool.

Arsenal övertygade, Liverpool förlorade

För de engelska lagen i Champions League-hetluften på onsdag bjöd kvällen på blandat godis. Arsenal övertygade på hemmaplan och besegrade Galatasaray med 4-0 medan Liverpool föll tungt i Basel med 0-1.

Publicerad . Uppdaterad .
Seagulls, basket

Publikflödet överraskade Seagulls

Basketligan körde på onsdag i gång med fem matcher. Liganykomlingen Seagulls från Helsingfors var nära en öppningsseger men fick ge sig i slutminuterna med 67-72.

Publicerad . Uppdaterad .
Cocks målspruta Teemu Tamminen

Cocks rymde i andra halvleken 1

Riihimäkilaget Cocks gästades av Sjundeå IF i handbollsligan och stötte på överraskande hårt motstånd. Efter 38 spelminuter hade Cocks endast en uddamålsledning.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Marcus Lillkvist.

Marcus Lillkvist: Ärekränkt i källaren 7

Ärekränkningsmålen ryms inte i rättssalarna. I framtiden kan de i stället avgöras i källarvåningar. Skrämmande utveckling, skriver Marcus Lillkvist som själv suttit på de anklagades bänk.

Publicerad . Uppdaterad .
Ann-Christine Karhu är redaktör och arbetar för Svenska Yle.

Anki Karhu: 44 000 Jokeritfans kan inte ha fel - eller? 2

När Jokerit lanserade sitt publikmål för den här säsongen var det många som höjde på ögonbrynen - 11 000 åskådare till varje match. Fyra hemmamatcher senare kan man konstatera att bra, fartfylld hockey säljer. Åtminstone tillsvidare.

Publicerad . Uppdaterad .
Monica Forssell är redaktör och arbetar på Svenska Yle.

Monica Forssell: Vinden vänder på Kimitoön 20

Tillbaka i ruta ett. Det kan man säga att planerna på vindkraftverk i Kimitoöns kommun nu är. Yle Åbolands reporter Monica Forssell ger en överblick över vad som har hänt hittills.

Publicerad . Uppdaterad .

På tv

Ett trasigt danskt familjeporträtt

Tv-serien Arvingarna blev en stor framgång i hemlandet Danmark, där den i genomsnitt blev sedd av 1,709.000 tittare och därmed slår andra populära serier som exemeplvis Brottet och Borgen. Serien kör igång i kväll på Yle Fem kl. 21.00.

Publicerad . Uppdaterad .
Arvingarna

Karaktärerna i Arvingarna

Det danska succédramat Arvingarna berättar om vad vill det säga att vara en familj i tider då klassiska familjemönster radikalt förändras? Det frigjorda och självrealiserande 60- och 70-talen speglas genom barnen in i våra dagar.

Publicerad . Uppdaterad .
Maria Sundblom-Lindberg och Henrik Lindberg kysser varann

Kyss varandra dagligen 1

För varje barn har det blivit mindre och mindre party hos oss, skriver Maria Sundblom-Lindberg. Att ha en unge under var arm, en matkasse på pekfingret och en partner mellan knäna samtidigt kräver sin man eller kvinna och vilja över normalransonen.

Publicerad .

Tongåvan: Stöd FRK:s katastroffond

Röda korsets katastroffond består av pengar som tas i bruk då en mindre eller större katastrof inträffar. En katastrof kan vara då en familj någonstans i Finland mister sitt hem i en eldsvåda eller då en jordbävning inträffar bortom oceanerna.

Publicerad . Uppdaterad .

Hjärtefrågor

läkare mäter blodtrycket på äldre patient

Lågt blodtryck

Är ett lågt blodtryck illa för hjärtat? Kan man göra något för att höja det? Hjärtläkaren svarar.

Salmiak höjer blodtrycket

Högt blodtryck och lakrits 11

Varför får man inte äta lakrits om man har högt blodtryck?

Publicerad . Uppdaterad .
induktiosspis med två kastruller

Pacemakrar och induktionsspisar

Stämmer att en person med pacemaker inte kan använda en induktionsspis eftersom spisens magnetfält får pacemakern att sluta fungera?

Mat och fritid

Dyr och eftertraktad svamp.

Tryffel odlas i Karislojo

Harri Kähönen i Karislojo experimenterar med att odla den dyra och eftertraktade tryffeln. Skörden kan bli över 200 kilo per hektar, säger han. Men det tar flera år innan skörden kan bärgas.

Publicerad . Uppdaterad .
Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö

Livsuppgift - att forska i orangutangers sociala beteende

Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa.

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Att regissera är som att laga en middag

Pernilla August är aktuell som huvudregissör för den danska TV-serien Arvingarna. Och att regissera är lite som att tillreda en middag och ordna en bra fest, säger Pernilla.

Publicerad . Uppdaterad .

A Tribute to Vikingarna i Nykarleby

Vårvinterns publiksuccé "Från Nykarleby till Hon-i-lule" har nypremiär på Scala i Nykarleby i oktober. Biljetterna går åt som smör i solsken, men Stephan Nyman & Company smider redan nya planer.

Publicerad . Uppdaterad .

Naturfilmsveckan börjar nu

I dag kör naturfilmfestivalen Wildlife Vaasa igång. Här är filmerna vi kommer att sikta in oss på.

Publicerad .

Från skrivbordslådan till Facebook

Hur fånga upp ny österbottnisk lyrik? Varför inte genom en tävling på Facebook, tänkte krafterna bakom litteraturprojektet Brösttoner och KulturÖsterbotten.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Höstpromenad

Hur ska vi bäst behandla depression? 22

Depression ska behandlas med antidepressiva läkemedel och psykoterapi samtidigt, rekommenderar nu Finska Läkarföreningen Duodecim och blåser nytt liv i debatten om läkemedlens överdrivna effekter.

Publicerad . Uppdaterad .
Utsjoki

Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter

Ett irländskt företag vill börja leta efter diamanter på skyddade områden i Utsjoki, i nordligaste Alla förhåller sig inte positiva till det här.

Publicerad . Uppdaterad .
norsk, kvinna, IS, raqqa

Norsk fembarnsmamma lurades till Islamiska staten 12

Det som hon trodde skulle bli en familjesemester i Turkiet visade sig bli en mardröm utan like. Familjen hamnade hos terrorgruppen IS i Syrien. Enligt terrorismforskare Teemu Sinkkonen är det viktigt att tillåta krigarna att återvända hem från Syrien om de så önskar.

Publicerad . Uppdaterad .

20 ÅR SEDAN ESTONIA

Från vänster: Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom

"Man samlar sig och gör sitt jobb"1

Svenska Yles redaktörer kommer ihåg den ödesdigra septembernatten år 1994 då passagerarfärjan Estonia gick till botten och 852 personer miste livet. Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom väcktes alla av telefonsamtal och åkte till jobbet.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Bli lullig med Hollywoodfruarna

Den nya säsongen av allas favoritserie Svenska Hollywoodfruar har premiär. Serien är känd för att vara full med drama och det verkar inte vara brist på det nu heller.

Publicerad . Uppdaterad .
Antti Koivukangas

Sportbloggen: Det finns ingen omfartsväg till framgång

Processer när inledande iver och optimism övergår i vardag och realism är oftast fascinerande. I Vasa har hösten bjudit på två processer som fyller just dessa kriterier.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Obegriplig svenska på reklamskyltar - vad vill HRT ha sagt här? 22

Sloganen för Helsingforsregionens trafiks kampanj för personalbiljetter är obegriplig på svenska. Mari Flink vid HRT säger att det inte går att rätta texten. Björn Månsson (SFP) säger att han kunde ha översatt den gratis.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det borde gå att hitta kompetenta kvinnor" 29

En majoritet av ministrarna i Finland är kvinnor. Det väcker ändå frågan om varför så få kvinnor duger till de andra topposterna inom politiken, som partiledare, riksdagsgruppsordförande och partisekreterare.

Publicerad .

Vindpark i Gräsböle fick back 55

Delgeneralplanen för Gräsböle vindkraftspark på Kimitoön remitterades till tekniska nämnden för ny beredning. Fullmäktige vill att minimiavståndet mellan kraftverk och hus ska vara 1500 meter.

Publicerad . Uppdaterad .

Pippi Långstrumps pappa nu bara kung 43

SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump. Materialet kan upplevas som nedsättande för barn i dagens värld, förklarar bolaget. Också bolaget bakom Astrid Lindgrens författarskap säger att författaren själv hade godkänt ändringarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Hbl: SD:s talmansval en provokation

Björn Söders lämplighet som talman ifrågasattes kraftigt och med god orsak av svenska medier, skriver Janne Strang i Hufvudstadsbladet.

Publicerad . Uppdaterad .

DI: Hype – eller allvarligt hot mot Facebook?

Vad är fritt från reklam, får 35 000 förfrågningar i timmen och får folk att betala cirka 3 000 kronor? Svaret: Ello — det nya sociala nätverket som ska utmana Facebook.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Gräsböle blåstes bort

Vindkraften är, som alla ÅU-läsare har märkt, en sak som delar Kimitoöborna mycket starkt. De flesta som motsätter sig vinmöllorna är troligen i grund och botten inte emot vindkraften som sådan.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Frillan och Prillan OFF AIR

Striden om Kasmir, psykfall på baren och en halvdöd famo. Frillan och Prillan Off Air del 7 innehåller allt du vill, och inte vill, höra.
Ladda ner mp3

Publicerad .

Myteriet: Onsdagspodden

Varför är det så pinsamt att somna på offentliga platser i Finland? I Nederländerna och Tyskland så betalas missbrukare med öl och tobak för att utföra städjobb i parker.
Ladda ner mp3

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, molnigt

Regn i norr, uppehåll i söder

Ett svagt regnområde rör sig över Finland österut. Regn i väst och norr, i söder mestadels uppehåll. Temperaturen 4 - 12 grader. Frisk sydvästlig vind till havs. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.