Kungabesöket

Sweden's King Carl XVI Gustaf (R) and Queen Silvia (C) arrive to attend a military ceremony at the Hotel National des Invalides in Paris, France, 02 December 2014. The Swedish royals are on a three-day official visit in France.

Kungaparet anländer med finporslin och dukar

När den svenska kungen och drottningen kommer på besök eskorteras de av en lång rad bilar, men på vilket sätt skyddar egentligen en bilkö kungaparet?

Publicerad . Uppdaterad .
Kungen och Silvia

"Jag vet vad kungen sjöng på Halonens kräftskiva"

Rita Tainola är kändisjournalistikens "grand old lady" på Iltasanomat och känner det svenska kungaparet mycket bra. Inför kungaparets statsbesök i Finland berättar hon om hurdana de verkligen är.

Publicerad . Uppdaterad .
Erkki Tuomioja

Tuomioja: Finland exporterar inte vapen till Ukraina 3

Utrikesminister Erkki Tuomioja avvisar det ryska utrikesministeriets påståenden om att Finland exporterar vapen till Ukraina. Enligt Tuomioja har allt gått helt lagligt till, i enlighet med EU:s regler och internationella avtal.

Publicerad . Uppdaterad .
kor i indien

Nötkött förbjuds i indisk delstat 1

Den indiska delstaten Maharashtra har infört ett strikt förbud mot nötkött. Den som innehar eller säljer kött av nötkreatur riskerar från och med nu ett femårigt fängelsestraff eller böter på 10 000 rupier (145 euro).

Publicerad .
 

Svenskfinland

Riksväg 25 är smal och farlig på många håll.

Riksväg 25 får vänta - det finns inga pengar 1

För tillfället är det inte möjligt att göra de förbättringar som planerats för riksväg 25. Vägnätets nuvarande skick jämförs med en tickande bomb.

Publicerad . Uppdaterad .
Fortuna-gården

Fortunaplaner i Åbo går framåt 1

Planerna för att utveckla Fortunakvarteret i centrum av Åbo går framåt. Under tisdagkvällen godkände miljö- och planläggningsnämnden planerna.

Publicerad . Uppdaterad .
Enstos skylt på fabriken i Borgå

Ensto sparkar 14 i Borgå

Samarbetsförhandlingarna vid Enstos dotterbolag i Finland är över. Också i Borgå blir det uppsägningar.

Publicerad . Uppdaterad .
Svenska och finska ordböcker.

Tyck till om skolfinskan! 8

Yle Österbotten granskar finskundervisningen och vi vill gärna höra dina tankar om den. Hur upplevde du finskundervisningen när du gick i skolan? Lärde du dig tillräckligt eller har du lärt dig finska i vuxen ålder?

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Ett rökmoln uppstod efter explosionen vid reaktor 3 i Fukushima

Monstret i soluppgångens land

Tänk dig att leva hela din barndom utan att få leka utomhus. Det är verklighet för de barn som bor i närheten av de havererade kärnkraftverken i Fukushima.

Publicerad .
music freedom day

Musik utan frihet

Yttrandefrihet är långtifrån någon självklarhet,och många musiker världen över censureras och förbjuds att uttrycka sina åsikter via sin musik. Idag, den 3:e mars, är den internationella dagen för musikalisk yttrandefrihet.

Publicerad . Uppdaterad .
Eddy Krook, Alex Fagerman, Olle Stenström och Kari Ström.

Ekenäsband inspireras av UMK-vinst 1

Skivaktuella Trixstar från Ekenäs kan tänka sig att gå i Pertti Kurikan Nimipäiväts fotspår och skicka ett bidrag till Tävlingen för ny musik. Vi skulle nog våga, säger kapellmästaren Eddy Krook.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Ryan Gunderson kämpar för Jokerit.

Jokerit vann igen - kan avgöra hemma1

Jokerit lämnade ingenting åt slumpen då man avfärdade Dynamo Minsk två kvällar i rad. På tisdagskvällen slog Jokerit värdarna med 2-1.

Publicerad .
Jakub Nakladal

Nakladal visade vägen för TPS

Inför 3145 åskådare i Åbohallen lyckades ishockey- och ligalaget TPS under tisdagkvällen besegra Pelicans med 2-1.

Publicerad .

Spotlight

Hälsovården missar problemspelarna 3

Kommunerna måste bli bättre på att identifiera problemspelare säger Saini Mustalampi på Insititutet för hälsa och välfärd. Hon menar att problemen kan lösas om man ingriper i tid.

Publicerad . Uppdaterad .
Spelberoende

Utländska spelsajter hotar finländskt spelmonopol 2

På nätet kan man inte tala om någon monopolställning för de finska spelbolagen. Utländska spelsajter lockar med erbjudanden som de inhemska bolagen inte kan matcha.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Nyhetsskolan

Pyjamasbyxor och röda kläder

Folk med pyjamasbyxor och röda kläder kryllade överallt i skolan då Lovisanejdens högstadium hade en temavecka. Glada och ivriga röster hördes i korridorerna.

Publicerad .
Saana Haglund håller i en blombukett.

Bokmalen träffar presidenten

Winellska skolans elev Saana Haglund fick äran att som representant för läslust träffa president Sauli Niinistö. Vi intervjuade den unga bokbloggaren, som önskar inspirera andra unga att läsa.

Publicerad .
En skärmdump av ett datorspel.

Spel kan vara lärorika1

Lär man sig mera framför datorn eller i skolan? Många säger att man blir dum i huvudet om man spelar för mycket. Men det finns spel som "Civilisation 1-5" och "Settlers 1-7" där man lär sig saker om ekonomi, historia, strategiskt tänkande, respekt och språk.

Publicerad .

Långläsning

Marianne Tapper vid köksbordet hemma i Västanfjärd

Mariannes man söp bort hem och familj

När Marianne Tapper var ung drömde hon om en stor familj där alla har tid med varandra. Mannens alkoholism, den eviga flyttrumban och Mariannes egen impulsivitet har gjort att hon känt sig otillräcklig som mamma. Drömmen om ett hus med egen täppa uppfylldes ändå för några år sedan.

Publicerad . Uppdaterad .
Ekologiskt mjöl i Mörby Gårds butik

Vårt dagliga vete giv oss i dag - eller kanske inte? 5

Vete mättar billigt och är globalt sett en livsviktig näringskälla. Men hur är det med dem som har alternativ; behöver vi vete på något sätt? Vetekritiker går så långt som att säga att vete dödar.

Publicerad . Uppdaterad .
Anna Caldén

Anna Caldén ser inga hinder

Anna Caldén är hemma från Munsala och bosatt i Vasa, dit hon flyttade som 16-åring. Anna har aldrig låtit sig hindras av att hon sitter i rullstol.  - Om man inte kan använda benen så får man använda det man har mellan öronen, säger Anna som alltid har många järn i elden, och en synnerligen positiv syn på livet.

Publicerad . Uppdaterad .
Digitala arvet.

Har du skyddat ditt digitala arv? 11

Svårknäckta koder fungerar bra som lösenord, men vid plötsliga dödsfall kan lösenorden vara ett problem. En stor del av vårt digitala arv riskerar att gå förlorat om arvingarna inte kommer åt de bilder och dokument som har lagrats till exempel i molntjänster.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Metallväktarna: The Fiskmås Conspiracy

Vissa saker glömmer man aldrig. När ens barn föddes. Sin första kyss. Eller stryk det förresten, jag minns på riktigt inte min första kyss. Men första gången jag hörde Guns N Roses, cirka 1989. GN'R Lies / Live like a suicide. Och världen var aldrig någonsin mer sig lik.

Publicerad .
En bild på Twitterbloggen.

Twitterbloggen: Pertti Kurikan Nimipäivät delar folket

Twitter formligen exploderade när det stod klart att Pertti Kurikan Nimipäivät tagit hem segern i Eurovisionstävlingen. Många hyllade punkbandet, men många ifrågasatte också att personer med funktionsstörning representerar Finland i tävlingen.

Publicerad .
Bröderna Emile och Raphael från Kongo, som har byggt ett immigrationsskepp

Agenda Uganda: Ett skepp kommer lastat

Bröderna Raphael och Emile från Goma i Kongo har byggt ett skepp. Skeppet är en symbol för Europeiska Unionen och den blåa flaggan med de gula stjärnorna pryder båtens för. The Immigration Ship var ett sätt för dem att få utlopp för sin frustration och sina trauman.

Publicerad .
 

Lyssna på våra poddar

slaget efter 12 logo

Slaget efter tolv: Flyktingkvinnor om integration och rasism

Rasistdömda europarlamentarikern Jussi Halla-Aho skrev förra veckan på Facebook att invandrarkandidater är "ö-klassens riksdagskandidater". Invandrarkandidaterna finns till för att ge partierna en politiskt korrekt image, anser Halla-Aho. Hur ser invandrarkandidaterna själva på sin roll? Ladda ner mp3

Insulinspruta.

Familjeliv: Diabetes som familjemedlem

Malin och Janne Backlunds son insjuknade i diabetes då han var två. Fyra år senare lever familjen ett aktivt liv som kräver noggrann planering. Hur ser livet ut i en familj där barnet har diabetes? Hur lär man sig leva med sjukdomen? Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Det svenska kungaparet i Finland 1983

I Finland var det kungafeber 1983 då det svenska kunga paret besökte landet i dagarna fyra. Kung Carl XIV Gustaf och Silvia Sommerlath är Finlandsvänner.

Publicerad .

Yles nyheter nu via Whatsapp 11

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.