Kristinestad

Avloppen i skick till mars 201619

Tidtabellen för den omstridda avloppsförordningen står fast - det försäkrar Miljöministeriets kanslichef Hannele Pokka. I helgen spekulerades om att Miljöministeriet stod i beråd att ge förordningen tilläggstid, men det stämmer inte, säger hon.

Publicerad .

Frankrike lovar bot och bättring

De är tungviktarna inom EU, men för tillfället är de på helt olika kurs. I Frankrike kämpar man med en allt mer ansträngd ekonomi, medan den tyska ekonomin växer så det knakar. Situationen har lett till sämre relationer länderna emellan.

Publicerad . Uppdaterad .

Resandet blir både billigare och dyrare

Finländska kollektivtrafik genomgår stora förändringar. Uteblivna stöd decimerar bussturerna, samtidigt som ny konkurrens sänker priserna längs populära rutter. Vem som reser vart till vilket pris beror framöver på både konkurrensen och kommande skatteändringar.

Publicerad . Uppdaterad .

Niinistö oroad för de ryska ursprungsfolken 1

Finlands president Sauli Niinistö höll på måndagen ett tal i samband med FN:s kongress för ursprungsfolk. Niinistö uttryckte bland annat sin oro för de ryska ursprungsfolken.

Publicerad .

Svenskfinland

Hufvudstadsbladet

Hbl-debatt hölls utan Hbl-journalister

Finlands svenska publicistförbund arrangerade på måndag en debatt om de KSF-ägda tidningarnas framtid. Men i debatten deltog inga journalister från Hufvudstadsbladet. Fackklubben på Hbl rekommenderade sina medlemmar att ligga lågt och utebli från debatten.

Publicerad . Uppdaterad .
Valios mjölk i affären.

Mjölkbönder lämnar Valio - Arla växer 2

Flera mjölkproducenter lämnar Valio till förmån för Arla. I år har fyrtio Arla ingått avtal med över 40 nya producenter och ökat sin produktion i Finland med tio procent.

Publicerad . Uppdaterad .
Caroline Sandström

Dialekthärmare vill passa in 1

Har du undrat varför du alltid börjar härma rikssvenska när du pratar med någon från Sverige? Eller varför en flytt kan innebära att dialekten ändrar? Myteriet pratade med dialektforskaren Caroline Sandström om varför vi härmar andras sätt att prata.

Publicerad . Uppdaterad .
Toalett

Flickor och pojkar föreslås kissa i samma toalett 16

Esbo kan stå inför en toalettreform. Ungdomsfullmäktige vill att flickor och pojkar uträttar sina behov i samma toalett i skolorna i Esbo. Det här ska underlätta för dem som är osäkra på sitt kön.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Frankrike davis cup 2014

Frankrike taktikerar? - DC-final på grus

Frankrike som står värd för Davis Cup-finalen mot Schweiz meddelade på måndagen att finalen kommer att spelas i Lille på grusunderlag. Schweiz superstjärnor Roger Federer och Stan Wawrinka kan få bråttom att vänja sig.

Publicerad .
San Antonio Spurs vann.

Spurs bäst, Maple Leafs sämst

Leo Komarovs och Petri Kontiolas Toronto Maple Leafs är den sämsta nordamerikanska idrottsorganisationen enligt ESPN. Bäst i jämförelsen klarade sig NBA-klubben San Antonio Spurs.

Publicerad . Uppdaterad .
Anne Rikala

Anne Rikala - från toppidrott till normalt liv

Kanotisten Anne Rikala från Ekenäs lever nu ett mera normalt liv efter att ha levt som toppidrottare i över 15 år. Övergången har gått bra. Nu lägger hon sin energi på att utveckla träning och testa idrottare.

Publicerad . Uppdaterad .
Teemu Selänne och Ari Mennander vid bokrelease 2014.

"Teemu" september månads mest sålda bok

Ari Mennanders bok "Teemu", som handlar om hockeystjärnan Teemu Selänne, kom till försäljning i torsdags och har redan nu sålts i över 5000 exemplar.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter Nio

Färska blogginlägg

Redaktör Pekka Palmgren.

Grävbloggen: Oy Finlands Säkerhet Ab #3

Nya frågor uppstår: varför ska det nya aktiebolaget ha monopol? Det handlar om att det måste finnas ett säkert nät för landets högsta ledning, militären, polisen och räddningsverken vid en allvarlig kris.

Publicerad . Uppdaterad .
Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Vill du ha stryk Fredrik Skavlan?

Fredagsmyset är säkert räddat för många då Skavlan är tillbaka med sin talkshow. Inför höstens säsongstart har produktionsteamet uppenbarligen funderat på hur man ska dra nytta av de sociala medierna.

Terrorattacken i Nairobi

Ett år senare – minns ni Westgate?

Parkeringsplatsen utanför köpcentret Westgate i Nairobi ligger öde. Köpcentret är fortfarande igenbommat efter terrorattacken för ett år sedan. På andra håll i staden ser sig varje somalisk flykting som vågat sig hemifrån över axeln. Säkerhetstjänsten kan stå där vilken sekund som helst.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Foto från Det osynliga barnet

En stor berättelse i litet format

Teater Viirus gör intim dockteater av Tove Janssons novell Det osynliga barnet.

Publicerad . Uppdaterad .
Foto från Minns du mig

Att förlora och hitta sig själv

Pia Runnakko och Marika Parkkomäki bjuder på två lyhörda kvinnoporträtt i Lilla teaterns uppsättning av Minns du mig.

Publicerad . Uppdaterad .

Äventyr med Kallt och vått

Mat och fritid

marco bjurströms bravurrätt

Halloumi- och spenatröra

Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.

Publicerad . Uppdaterad .
Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Christoffer fotograferar Anne.

Christoffer Relander på Strömsö

Google har varit hans stora läromästare och idag är han en internationellt erkänd fotograf. Ekenäsbon Christoffer Relander tar tidlösa och stilfulla bilder som leker med betraktarens fantasi.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims och Camillas konstgjorda stengrund

Vedlidret: Grunden 1

Jim renoverar vedlidret på Strömsö. I tur står en stenfot av bräder som han målar grå tillsammans med Camilla.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Andra medier

Ny Teknik: Fladdermus hjälper bilen köra själv

Tyska forskare försöker hitta ett enkelt och underhållsfritt system för att navigera självkörande fordon. Ultraljudsteknik som används av fladdermöss kan användas för att navigera, skriver Ny Teknik.

The Telegraph: Underrättelsetjänst anställer dyslektiker

Den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ har anställt över 100 personer med dyslexi och dyspraxi. De sägs ha egenskaper som kan vara till nytta när det gäller att upptäcka utländskt spionage.

Publicerad . Uppdaterad .

Sportbladets Premier League-podd

Sportbladets fotbollsprofiler vänder och vrider på världens bästa liga. Med i podden bland andra Patrik Syk, Kalle Karlsson och Erik Niva.

Öva till studenten på Vetamix!

Läs på inför höstens skrivningar på Abimix, med tidigare material från alla ämnen i studentskrivningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

syrier, flyktingar

”De är inte siffror, de är människor” 30

En lever i grannlandet som andra klassens medborgare, en annan har riskerat sitt liv och gömmer sig i Europa som en brottsling. Den tredje har fått en osannolik lottovinst och kunnat resa lagligt till Finland där en bostad väntar. De är alla syriska flyktingar. Tre liv, tre öden.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin har polsk dubbelgångare 1

I sydvästra Polen bor en man som är så förväxlande lik Rysslands president så att folk på gatan stannar och vänder sig om och tittar. Se video på Putins polska dubbelgångare.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 12

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Familjeliv: Vad ska vi lära oss i skolan?

Läraren Maarit Korhonen att vi borde koncentrera oss på att hitta barnens passion. Professor Alf Rehn anser att skolan dödar kreativiteten. Enligt Professor Esko Valtaoja är det största problemet att eleverna är olyckliga.
Ladda ner mp3

Eva och Pöll: Busshångel undanbedes

Eva har äcklats på bussen och fnittrat på gymet. Pöll och en handfull andra Yle-medarbetare har varit med om en så läskig flygresa att det där med samarbetsförhandlingar nästan löstes på naturlig väg.
Ladda ner mp3

Veckans diskussioner

SFP: Våra väljare försvinner inte 27

Svenska folkpartiet tar inte uppgiften om att SFP-anhängare skulle söka sig till Samlingspartiet på särskilt stort allvar. Vi har trogna väljare, säger partisekreterare Johan Johansson. Riksdagsman Mikaela Nylander vill ändå inte vifta bort enkätresultatet.

Publicerad . Uppdaterad .

Yles utsände i förstört Gaza: FN:s hjälparbetare har svårt att klara trycket 17

I Gaza kämpar invånarna vidare trots svåra förhållanden efter kriget. Vår utsände har träffat mänskor som fortfarande möter främlingar med gästvänlighet och är villiga att dela med sig av det lilla de har – också då deras liv bokstavligen ligger i ruiner.

Publicerad . Uppdaterad .

Bestämmelse om vindkraftsbuller på gång 37

En förordning om hur mycket oljud vindkraftverk egentligen får förorsaka är på gång. Någon orsak att bromsa nu aktuella vindkraftsplaner finns ändå inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, regn

Mulnande och tilltagande vind

Mulet eller mulnande och på många håll regn. Tilltagande nordlig vind. Temperaturen i dag mestadels 5...12 grader, i söder upp till 15 grader. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.