Kontiolahti

Mäkäräinens skytte fungerade - Tjeckien tog guld 4

Finland och speciellt Kaisa Mäkäräinen gjorde en fin insats i mixed-stafetten i VM i skidskytte i Kontiolahti. Mäkäräinen sköt prickfritt och lyfte Finland från elva till tvåa på sin etapp.

Publicerad . Uppdaterad .
Flygplan

Stora störningar i den skandinaviska flygtrafiken 2

Resenärer kan räkna med stora problem om de ska flyga med Norwegian i morgon fredag. Samtidigt trappas konflikten mellan piloterna och flygbolaget upp. Norwegian vill flytta piloter till tre nybildade dotterbolag. Nej, säger facket.

Publicerad . Uppdaterad .

Dissa inte personallunchen 3

Nu är man oroad över att i synnerhet män tar med sig en ensidig matsäck till jobbet. Det finns unga killar som kan gå flera dagar utan att äta någon form av grönsaker eller frukt.

Publicerad .
Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt.

ECB börjar pumpa in pengar nästa vecka

Europeiska centralbanken kommer att inleda de utlovade köpen av statsobligationer den 9 mars. ECB kommer att köpa statsskuldebrev för 60 miljarder euro per månad fram till hösten 2016.

Publicerad .

"Serva bilen - skrota inte" 10

Niclas Lundström och Sven Gustafsson är ena hejare på att förlänga livslängden på gamla bilar. Att skrota en gammal bil och köpa en splitterny är alltså ingen lockande tanke för dem.

Publicerad . Uppdaterad .

80 000 finländare har nollarbetsavtal 2

Statistikcentralens kartläggning visar att fyra procent av alla löntagare har nollarbetsavtal. I praktiken innebär avtalet att arbetstagarens timmängd kan variera från noll timmar till en full arbetsvecka.

Publicerad .

Stoltenberg: Finland bestämmer själv om Nato 2

Förhållandet mellan Finland och försvarsalliansen Nato är utmärkt, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Han säger också att det inte är hans sak att ta ställning till ett eventuellt finländskt Nato-medlemskap.

Publicerad .

Vårdreformen

Kevin om vårdreformen: Jag har aldrig sett något liknande

Åbo Underrättelsers tidigare chefredaktör Torbjörn Kevin förundrar sig över den politiska processen kring vårdreformen, som ju har skjutits framåt till nästa regering. Jag blev helt stum, sade han i Aktuellt 17 på torsdagen.

Publicerad .
sjukhus

Vårdreformen skjuts över på nästa regering21

Det blir ingen vårdreform under den här valperioden. Enligt riksdagens grundlagsutskott är inte heller det nya förslaget för hur social- och hälsovårdstjänsterna ska ordnas grundlagsenligt.

Publicerad .
Femkantens hälsostation

Widén: ”En tragisk flopp”

Social- och hälsovårdsreformen blir inte av under denna valperiod. Beslutsfattarna i huvudstadsregionen är besvikna, men ense om att det är det enda rätta beslutet.

Publicerad . Uppdaterad .

Utebliven vårdreform inget problem i Västnyland

Bättre att göra arbetet grundligt i stället för ett hastverk som inte håller. Att social- och hälsovårdsreformen inte blir av nu är ingen fara i och med att vården ändå fungerar nu. Så låter det i Västnyland.

Publicerad .

"Beslut om vårdreform inte oväntat"

På torsdagen blev det klart att det inte blir någon vårdreform under den här valperioden. Det här förvånar inte ekonomidirektör Patrik Nygrén, blivande stadsdirektör i Pargas.

Publicerad .
Stadsdirektör Gösta Willman

Vårdreformen i sank men arbetet fortsätter

Vårdreformen stannar upp - men bara över valet. Med ny regering tar arbetet fart igen, tror Gösta Willman. Då gäller det för regionen att vara förberedd.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Mike Keeney tränar EIF:s representationslag.

Mike Keeney ny tränare för ESC 17

Amerikanske fotbollstränaren Mike Keeney är tillbaka i Västnyland. Keeney är ny tränare för Ekenäs Sport Clubs herrlag i fotbollens division 2.

Publicerad . Uppdaterad .

Nu ska femåringar också språkbada i Borgå

En ny språkbadsgrupp i svenska startar i Borgå i höst. Gruppen är till för barn födda 2010 som inte har svenska som modersmål och har finska som hemspråk.

Publicerad .

Kultur och nöje

Dokumentären Kovasikajuttu nu på Arenan

Dokumentären Kovasikajuttu, som handlar om punkbandet Pertti Kurikan nimipäivät, finns nu tillgänglig i tre månader på Arenan. Punkbandet PKN representerar Finland i Eurovision Song Contest i Wien i maj

Publicerad .
en duva satt på en gren och funderade på tillvaron,

En duva satt på en gren - alla goda ting är tre?

Efter ”Sånger från andra våningen” och Du levande” levererar Roy Andersson ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Och tvingar åskådaren att fundera över om filmen är lika imponerade som dess titel?

Publicerad .
Sånggruppen The Temptations

Hitlåtarna som spelades in i ett garage2

Under hela 60- och början av 70-talet dominerades hitlistorna av ett skivbolag. Tamla Motown fanns i Detroit och namnet kom från att staden var en av de största biltillverkarna på den tiden, a motortown.

Publicerad .

Sport

Ishockey

Jokerit vidare – avgjorde tidigt mot Minsk 5

Två mål inom loppet av fem minuter mot Dynamo Minsk, banade vägen till andra omgången i KHL-slutspelet för Jokerit, som i den första pausen ledde med 3-0.

Publicerad . Uppdaterad .
formel 1

Alonsos minne svek - trodde sig vara kartingförare

Fernando Alonso som under de första formel 1-testerna i Barcelona körde ut för att sedan undergå sjukhusbehandling för en hjärnskakning, tappade i kraschen sitt minne.

Publicerad . Uppdaterad .
Nooralotta Neziri tog guld i Tammerfors med finskt rekord.

Med kvinnokraft till EM - här är Finlands trupp

Finland deltar i inomhus-EM i friidrott med en åtta idrottare stark trupp, där sex av atleterna är kvinnor. Först ut i mästerskapet är kulbjässen Arttu Kangas som kvalar redan på torsdagskvällen.

Publicerad . Uppdaterad .

tv

Premiär för nya TV-programmet "Mat med Kira"

Kira Åkerström-Kekkonen kammade hem segern i finska Masterchef 2013. Nu är hon aktuell med tv-programet ”Mat med Kira” som får sin premiär på Yle Fem torsdagen 5 mars 2015.

Publicerad .

Opinion

Katarina Lind: Illamåendet sitter inte i pulpeterna 15

Våra barn ska lära sig sitta still i klassen. Problemet med stökiga elever löser vi inte genom att bära ut pulpeterna, anser Yle Östnylands kolumnist Katarina Lind.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Metallväktarna: Vad är Punk?

Med anledning av Pertti Kurikan Nimipäiväts vinst i UMK-tävlingen tänkte jag redogöra litet för den här omtalade musikgenren som de kallar "punk". Många finlandssvenskar har sällan eller aldrig kommit i kontakt med punk eller mött en äkta punkrockare tidigare.

Publicerad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

På Hornsgatan: Glitter åt folket

- Det gällde att träna på titulerandet: att nia i tredje person: vad anser Kungen om det ena och Drottningen om det andra. Och att inleda första frågan med Ers Majestäter.

Robert Aschberg

Popbloggen: Jakten på trollen fortsätter

Näthatet är ett stort problem i vårt samhälle men i Sverige är det ännu mer extremt. Där får offentliga personer, bloggare men också vanliga ungdomar stå ut med en hel del dynga.

Publicerad .

Valet 2015

Vänsterförbundet - Robin Hood i finländsk politik 5

Vänsterförbundet vill ha en totalreform av inkomstskatten. Partiet har presenterat sin skattemodell inför riksdagsvalet. I den ingår också kapitalinkomsterna ska beskattas på samma sätt som löner och pensioner. De som förtjänar under 10 000 euro per år skall inte betala någon skatt alls.

Publicerad .
Yle har plockat ut fem fokusområden inför valet 2015.

Arbete, ekonomi och hälsa i Yles valbevakning1

Inför vårens riksdagsval lyfter Yle upp fem fokusområden som kommer att prägla debatten. Ämnena arbete, ekonomi, trygghet, hälsa och framtid kommer att synas på olika sätt i valbevakningen.

Publicerad .
Bakom kulisserna, Ville Hupa

Lokalreportern som gillar att analysera1

Ville Hupa vill förklara och sammanfatta så, att också publiken förstår. Nu gör han videointervjuer med riksdagskandidater i Egentliga Finland i rasande takt. Alla ska få en chans att berätta var de står i valet. Men i den här artikelns videoklipp får Ville också smaka på sin egen medicin.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Marianne Tapper ute på på sin gård. Bakom syns ladugården

Samtal om livet med Marianne Tapper

Marianne Tapper har flyttat 25 gånger i sitt liv. En orsak till det kringflackande livet var exmannens alkoholism och den ständiga jakten på nya jobb. Snabba karriärbyten, nya flyttlass och också en del problem i relationen till sina fem barn och den egna hälsan. Ladda ner mp3

 

Yle Nyhetsskolan

Pyjamasbyxor och röda kläder

Folk med pyjamasbyxor och röda kläder kryllade överallt i skolan då Lovisanejdens högstadium hade en temavecka. Glada och ivriga röster hördes i korridorerna.

Publicerad .
Saana Haglund håller i en blombukett.

Bokmalen träffar presidenten

Winellska skolans elev Saana Haglund fick äran att som representant för läslust träffa president Sauli Niinistö. Vi intervjuade den unga bokbloggaren, som önskar inspirera andra unga att läsa.

Publicerad .
En skärmdump av ett datorspel.

Spel kan vara lärorika14

Lär man sig mera framför datorn eller i skolan? Många säger att man blir dum i huvudet om man spelar för mycket. Men det finns spel som "Civilisation 1-5" och "Settlers 1-7" där man lär sig saker om ekonomi, historia, strategiskt tänkande, respekt och språk.

Publicerad .

Långläsning

nätverkskablar

Expert: Finland måste satsa betydligt mer på it-säkerhet 6

Finland förstår inte att satsa tillräckligt på it-säkerhet. Staten, företag och privatpersoner utsätts därför för hot som vi annars kunde stoppa eller upptäcka. Det menar Jarno Limnéll som är professor i it-säkerhet vid Aalto-universitetet.

Publicerad . Uppdaterad .
Lianet Calderon och hennes svåger Carlo Lopez jobbar båda två i familjeföretaget på Kuba.

Svenska Yle på Kuba: Hopp har bytts ut mot skepticism

Två och en halv månad efter att USA och Kuba slöt ett avtal om att normalisera sina relationer börjar verkligheten sjunka in hos kubanerna. Det är inte så mycket som kommer att förändras, åtminstone inte i första taget.

Publicerad . Uppdaterad .

Hälsovården missar problemspelarna 6

Kommunerna måste bli bättre på att identifiera problemspelare säger Saini Mustalampi på Insititutet för hälsa och välfärd. Hon menar att problemen kan lösas om man ingriper i tid.

Publicerad . Uppdaterad .
Ett rökmoln uppstod efter explosionen vid reaktor 3 i Fukushima

Monstret i soluppgångens land 2

Tänk dig att leva hela din barndom utan att få leka utomhus. Det är verklighet för de barn som bor i närheten av de havererade kärnkraftverken i Fukushima.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Ur arkiven

Det svenska kungaparet i Finland 1983

I Finland var det kungafeber 1983 då det svenska kunga paret besökte landet i dagarna fyra. Kung Carl XIV Gustaf och Silvia Sommerlath är Finlandsvänner.

Publicerad .

Yles nyheter nu via Whatsapp 12

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.