Minst 12 nepalesiska guider dog på Mount Everest

På världens högsta berg Mount Everest i Nepal har minst tolv nepalesiska guider, så kallade sherpas, dödats i en lavin vid den mest populära leden upp till toppen. Det är den värsta olyckan på världens högsta berg.

Publicerad .
Familjemedlemmar och skolkamrater samlades till ett möte i Ansan på grund av olyckan.

Sydkorea lamslaget av sorg

Fartygskatastrofen utanför Sydkoreas kust sätter sin prägel på offentligheten i landet. Medan bilder av förtvivlade föräldrar visas i medierna har tv-kanalerna slutat sända populära tv-såpor och underhållningsprogram.

Publicerad .
Marsch till stöd för president Vladimir Putin i Moskva.

Patrick Holmström: Vargar i Kreml 5

Utvecklingen i Ukraina har under våren i stort följt den vision som en av de tongivande Kremlideologerna Aleksandr Dugin publicerade i början av mars. Läs Patrick Holmströms betraktelse.

Publicerad .

Risk för sorkfeber i stugor

De som inleder villasäsongen under de närmaste veckorna ska se upp: sorkavföring och sorkurin inne i stugor kan orsaka sorkfeber. Förra året smittades 3 000 finländare av sorkfeber.

Publicerad .
Tobleronepaket.

Finländsk man försökte kapa flygplan med Toblerone

En finländsk man försökte kapa ett plan i Hongkong i februari, med hjälp av en stor Toblerone-stång. Det är tidningen South China Morning Post som skriver om fallet. Rättegången mot mannen inleddes i Hongkong på torsdagen.

Publicerad . Uppdaterad .
Frida Lindholm

Frida Lindholm: What was I looking for?

Minst tre timmar per dag, ibland fyra eller fem, twittrar, instagrammar, facebookar eller slösurfar Frida Lindholm. Och hon är inte den enda. Skulle det inte finnas mer konstruktiva sätt att använda den tiden, frågar hon i sin kolumn.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Korsfästelsen, soldater och Jesus.

Borgå Östnylands Jerusalem

På långfredagskvällen framförs passionsspelet Via Crucis i gamla stan i Borgå. Hör en intervju med Jesus, huvudrollsinnehavaren Wilhelm Grotenfelt, regissören Frank Skog och Sabine Forsblom, viceordförande i stödföreningen för Via Crucis i Borgå.

Publicerad .

Grillning utlöste brand i Vörå

En häftig terrängbrand av ovanligt slag inträffade på torsdag kväll i Vörå. Två personer skadades och en hund dog i branden. Två män höll på att grilla vid Keskisvägen, och den kraftiga blåsten gjorde att också vegetationen fattade eld. Den ene mannen fick svåra skador, den andre skadades lindrigt.

Publicerad . Uppdaterad .
Bildäck och sand på asfalt

Olovlig väg måste bort i Raseborg 4

En fastighetsägare i en by nära Tenala måste avlägsna en grusväg och bland annat en utetoalett, en husvagn och en brygga från sin tomt. Det beslöt miljö- och byggnadsnämnden på sitt möte i går (16.4).

Publicerad . Uppdaterad .
Det höghus i två våningar som brann i Helsingfors.

Branden i Malmgård var anlagd

Undersökningarna kring den våldsamma branden i Malmgård i Helsingfors på onsdag morgon framskrider. Polisen finner nu orsak att misstänka en person för att ha anlagt branden i sin egen lägenhet. De övriga döda bodde i våningen ovanför.

Publicerad . Uppdaterad .

Påsk

Våra mest traumatiska påskhäxminnen 2

Äldre människor som delar ut "sina sista slantar", besvärliga ramsor på finska och soltorkade klibbiga karameller...Nej, det är inte alltid så kul att vara påskhäxa. Här delar Yle Huvudstadsregionen med sig av sina värsta påskhäxminnen.

Publicerad .
Påskpåsen, kaninkepsen eller påskriset. Här finns något för alla.

Påskpyssel för alla

Nu är det äntligen påsk. Påsk innebär förutom godis och lata dagar, även påskpynt. Har du inte hunnit påskpynta ditt hem? Frukta icke. Här bjuder vi på några enkla påskpyssel som du gör i ett nafs.

Publicerad .

Påsk-PM

I dag långfredag är matbutikerna stängda och Alko öppnar nästa gång först efter påsk. På lördag är butikerna öppna som normalt.

Publicerad .

Färggrann och blåsig häxträff

På den årliga häxträffen samlas häxor med långt svart hår, häxor med spindelhatt, kvastförsedda häxor, påskharar, kycklingar och t.o.m. nyckelpigor. De uppträder med uppfinningsrika påsksånger. Se, lyssna och njut!

Publicerad . Uppdaterad .
Memmakonst

Lotten transformerar memma till konst

Kan en nästan-Masterchef få memma att se ut som något annat än ... bajs? Vi höll oss optimistiska när Lotten Lindborg-Suhonen, som kom trea i tv-programmet Masterchef, tog tag i vår uppgift.

Publicerad .
Succémorgon ringer påskharen

Succémorgon ringer påskharen

På julen har vi en gubbe som susar omkring och ger presenter till alla barn i hela världen medan man på påsken SJÄLV måste klä ut sig för att få sitt godis. Varför inte underlätta allas liv och ha samma koncept på påsken som på julen? Det här är en fråga endast en person i hela världen kan svara på, nämligen påskharen.

Publicerad .
Pernilla Karlsson och Frida Lindholm.

Podcasten du MÅSTE höra under påsk

Maximera det goda och minimera det fittiga! Så säger komiker Lotta Backlund om livet. Radio X3Ms Frida Lindholm och Pernilla Karlsson bjuder in Lotta att äta middag med dem och snacka om grunderna i humor.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Mat och fritid

Musslor i tunnbröd

Musslor i tunnbröd

Paul och Camilla tillreder en enkel skaldjursrätt ute i den fria luften. Mat blir så mycket godare när den tillreds över öppen eld och äts utomhus.

Publicerad . Uppdaterad .
Jim testar sin bumerang

Bumerang

Den viktigaste egenskapen med en bumerang är nog att den är lätt. Formen spelar också stor roll. En bumerang skall också slängas iväg på ett speciellt sätt. Om man får en bra bumerang tillverkad och slänger den rätt så kommer den tillbaka... då gäller det att våga fånga den.

Publicerad . Uppdaterad .
Alexandra njuter av tussilagote

Pollenallergi och hösnuva

För många är våren den bästa tiden på året, medan andra går och snörvlar med rinnande ögon och hostar nätterna igenom. Men om man vågar sig ut i naturen under pollenperioden finns det växter som hjälper.

Publicerad . Uppdaterad .
Lee som spindel

Enkla och snabba utklädningskläder 1

Maskerad på dagis, temafest på jobbet eller utklädningskostymer till skolan eller födelsedagsfesten. Här kommer flera olika tips på väldigt enkla kostymer du kan göra själv utan att behöva sy ett enda stygn och enbart av material du hittar hemma i garderoben.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Ett fall framåt för Räikkönen

Efter problemen i det första träningspasset inför Kinas formel 1-GP i Shanghai fick Kimi Räikkönen till ett betydligt mer lyckat andra pass. Räikkönen var sjundesnabbast, knappa sekunden bakom ettan Lewis Hamilton.

Publicerad .
Antti Niemi, april 2014

Steen avgjorde maratonmatch – Niemi inledde med seger

St Louis Blues och Chicago Blackhawks hade svårt att göra klart vem som egentligen är det bättre laget. Först i den tredje förlängningsperioden kom avgörandet, då Alexander Steen gav Blues en segerrik inledning på NHL-slutspelet.

Publicerad .
Jens Portin, ytterback i Gefle IF.

Portin bröt torkan med drömmål1

Efter 113 matcher för sitt Gefle har Jens Portin äntligen öppnat sitt målkonto i klubben. På torsdagskvällen dundrade han in en volley i Gefles 3–0-seger. – Otroligt oväntat, säger Gefles tränare till Aftonbladet.

Publicerad .

Radiohuset: Tema döden

Aldrig för tidigt att upprätta testamente

Om man känner att man vill påverka hur ens egendom delas efter att man gått bort är det skäl att upprätta ett testamente, säger Advokat Kenneth Peth. Men hur gör man för att upprätta ett testamente och när i livet ska man göra det?

Publicerad .
Präst

Podcast: Om att närma sig döden

Många av oss är obekväma med döden, även om den är bland det mest naturliga som finns och som drabbar oss alla. Lars Nisula är pensionerad präst som genom sitt yrke har kommit i kontakt med många som står inför döden.

Publicerad .
Blomsterdekorationer på slottet

Podcast: Vad kostar en begravning?

Det är många detaljer som man inte alltid tänker på som kostar då det är dags att ordna en begravning. Begravningsentreprenör Carina Lähdesmäki ger goda råd.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Onsdagspodden

Åbo Akademi ska börja utbilda klasslärare i Helsingfors nästa höst. Myteriet har snackat med studerande som inte riktigt förstår var de ska studera nästa höst. Och Rysslands president Vladimir Putin säger att Ukraina står på randen till inbördeskrig.

Kultur och nöje

Gabriel García Márquez, nobelpristagare,

Gabriel García Márquez död

Författaren och Nobelpristagaren Gabriel García Márquez har avlidit. Enligt nyhetsbyrån AFP kunde Colombias president sent på tordag kväll finsk tid bekräfta dödsfallet.

Publicerad . Uppdaterad .
Foto från Kultainen lohikäärme

Bakom fasaden på Gyllene draken

En tragedi om samtiden skriven som en fars - Nationalteatern ger Roland Schimmelpfennigs succépjäs Gyllene Draken.

Publicerad . Uppdaterad .
Satubaletin pääosissa nähdään Doris Laine, Heikki Värtsi, Maj-Lis Rajala, Uno Onkinen ja Liisa Taxell.

Dansens järnlady Doris Laine

En av vår tids mest framstående prima ballerinor har i hela sitt liv brunnit för att utveckla dansen i vårt land.

Publicerad . Uppdaterad .
M A Numminen

M. A. och gummibollen valdes till värsta låten

På onsdag kväll fokuserade vi i Radio Vega på den värsta låten. Ni lyssnare fick en vecka på förhand nominera värstingar och av dem plockade vi ihop en lista på elva låtar som man kunde rösta på. Drygt 700 röster kom in.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Dan Eskil Jansson

Dan Eskils Musikbar: Påskrock

Nej, den här bloggen handlar inte om kolliderande kassar, utan om rockmusik påsken till ära. För påsken är klart underrepresenterad vad gäller låtar om helger och högtider, bloggar Dan Eskil Jansson.

Mette Nordström

Boston kommer igen

Det var en besynnerlig dag. Ett gathörn i Boston fylldes snabbt med långa rader av utesändningsbilar. På ett tjugotal sjukhus svävade många mellan liv och död, lemlästade efter det grymma bombattentatet.

Muffe, Catzo och Anka

Alla älskar Johnny Depp

Nej jag tar tillbaka rubriken. Alla älskar inte Johnny Depp men jag gör det. Jag älskar honom innerligt och hett. Jag älskar honom så mycket att jag har en banderoll hemma i fönstret med hans namn och en låtlista på Spotify till hans ära.

Andra medier

SR: Test kan minska massavlivning av kycklingar

Årligen avlivas minst sju miljoner hankycklingar i Sverige eftersom de är mindre lönsamma än honkycklingarna. Men genom att könstebstämma äggen före kläckning kunde massavlivningen undvikas, rapporterar Sveriges Radio.

Veckans diskussioner

Fin utsikt ska kosta mer i fastighetsskatt 83

Hur fint din bostad är belägen och hur eftertraktat området är kan i framtiden inverka ännu mer på den fastighetsskatt du betalar. En arbetsgrupp anser att fastigheternas beskattningsvärde ska uppdateras oftare.

Publicerad . Uppdaterad .

Bitter annons av Abloyanställda 35

De anställda vid Assa Abloys låsfabrik i Björkboda har i dag en stor, bitter annons i tidningen Karjalainen. Annonsen lär ska ha skapat mycket diskussion vid morgonkaffet hos ledningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Homoerotiska frimärken ges ut 38

I september ger posten ut ett frimärksark med Tom of Finland-motiv. Det är grafikerna Timo Berry och Susanna Luoto vid Tom of Finland-stiftelsen som har formgett frimärkena.

Publicerad . Uppdaterad .

Finländarna dricker helst öl och helst hemma 12

Finländarnas alkoholkonsumtion ökade inte under 2013 jämfört med 2012, men inte minskade den heller. Den totala alkoholkonsumtionen låg i fjol på 11,6 liter 100-procentig alkohol per 15 år fylld finländare.

Publicerad .

Redaktionen tipsar

Tipsa oss om evenemang på din ort!

Svensk sommar i Finland är snart tillbaka! Programmet där två modiga svenskar eller norrmän på stående fot får följa med Yles tv-team till Finland. Vad skulle du visa dem i din region?

Publicerad . Uppdaterad .

Det dolda sockret 18

- Hittills har vi tänkt på socker som onödiga kalorier. Men nu visar ny forskning att socker är direkt skadligt för kroppen. Det säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Stora doser vitt socker kan leda till fettbildning i levern och bidra till så kallad fettlever.

Publicerad . Uppdaterad .
Vägning

Minskade köer när anorektiker får vård hemma

Hembesök har visat sig vara ett effektivt sätt att behandla patienter med ätstörningar. Kortare vårdköer och förkortad vårdtid är bara några av de effekter som HUCS ätstörningsklinik i Helsingfors har fått erfara.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det gäller att ha tungan rätt i mun" 2

Det gäller att välja orden extra noga på den lilla fyrmannaredaktionen Novosti - nyhetsredaktionen för de ryskspråkiga i Finland. Mycket propaganda är i svang i både Ryssland och Ukraina. Novosti har fått tack för sitt arbete från högsta nivå. Se videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Delvis soligt

I söder och i Lappland är det mest uppehåll och delvis soligt. På annat håll är det mest mulet och lokalt regnigt. Se hela rapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.