Tutankhamons mask går att laga

Historien med farao Tutankhamons förstörda guldmask har väckt stor uppståndelse. Nu säger den konservator som har fått i uppgift att restaurera masken att den går att reparera.

Publicerad . Uppdaterad .
tobaksrökning på jobbet

Får rökare fler pauser på jobbet? 36

Låt oss säga fyra minuter sju gånger per dag mer egen tid än andra. Så kan det te sig när rökare tar pauser på jobbet. Men vad hindrar att en ickerökare lika ofta tar sig en paus av annat slag?

Publicerad . Uppdaterad .
Matti Heikkinen, Rybinsk, januari 2015

Jublande Heikkinen på pallen i Rybinsk

Han var med i segerkampen genom hela loppet och sträckte upp händerna i vädret då han korsade mållinjen som tredje man. Matti Heikkinen knep sin första pallplacering i världscupen på över fyra år i Rybinsks skiathlon.

Publicerad . Uppdaterad .

Över 40 djur dog i Kalajoki

En brand i en ladugård i Kalajoki krävde 44 nötdjurs liv. Tre personer skadade sig.

Publicerad .

Boko Haram i attack mot miljonstad

Terrorgruppen Boko Haram har gått till attack mot staden Maiduguri i nordöstra Nigeria. Maiduguri ligger nära staden Baga där Boko Haram utförde sin värsta attack någonsin för några veckor sedan.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

älgar

Nya områden för älgjakten

Älgförvaltningsområdena i Österbotten förstoras radikalt och både svenska och finska jaktföreningar ingår i dem. Kust-Österbottens viltråd motsatte sig förändringen men den är godkänd och hösten 2015 jagas älg enligt den här överenskommelsen.

Publicerad .
Bergöfärjan

Bergöfärjan har problem med styrningen 1

Färjan mellan Bergö och Molpe står stilla från och med klockan 12 i dag, söndag. Orsaken är problem med styrningen. Avbrottet uppskattas ta flera timmar.

Publicerad . Uppdaterad .
Folke Öhman, stadsdirektör i Pargas

Folke Öhman säger tack och hej till Pargaspolitiken

Stadsdirektör Folke Öhman lämnar nu kommandobryggan och seglar ut på egna vatten. Han kommer att sakna att vara med där det händer och att kunna påverka men inte att ständigt vara tvungen att ge svar på tal. Någon fortsättning inom politiken blir det inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Blåvitt utropstecken ytterst nära poäng

Joonas Räsänen var väldigt nära att för första gången i karriären ta sig vidare till det andra åket i världscupen. Räsänen var första man utanför de 30 bästa i Kitzbühels slalom, bara fem hundradelar från avancemang.

Publicerad .
Jari-Matti Latvala, Monte Carlo, januari 2015

Latvala tvåa i Monte Carlo

Jari-Matti Latvala har tagit en andra plats i årets första deltävling i rally-VM i Monte Carlo. Fransmannen Sebastien Ogier tog en klar seger. Den regerande världsmästaren vann med en knapp minut.

Publicerad .
Makwan Amirkhani firar sin seger i UFC-debuten i Stockholm, januari 2015

Mr Finland stal showen – ska köpa säng till mamma3

Finländaren Makwan Amirkhani stod för nattens skräll på UFC-galan i Stockholm. Åbobon stod för en häpnadsväckande snabb knockout i sin debut. Den stora höjdpunkten blev ett antiklimax.

Publicerad .

Nästan unplugged

Nästan unplugged: Geir Rönning

Veckans artist i Nästan unplugged är Geir Rönning. Under Alexandersteaterns strålkastare bjuder den norskfödda sångaren och låtskrivaren på en blandning av egna låtar och covers.

Publicerad .
Geir Rönning - Eurovisionen 2005

Geir vinner med låten Why

2005 lyckas Geir Rönning vinna den finländska uttagningen till ESC med låten Why. Låten som skrevs i efterdyningarna av gisslandramat i skolan i Beslan var tittarnas favorit. Se framförandet i Elävä arkisto.

Geir intervjuas 2010

Geir Rönning intervjuas av Gunilla Ginström 2010 och talar om ESC-finalen - om saker som gjordes fel, pressen men också glädjen. För Geir blev ESC i alla fall startskottet både på en finländsk och en internationell karriär.

Webbdoktorn

Köldurtikaria

Kinder som börjar klia när den första vinterkylan kommer eller händer som sväller upp när man sätter dem i kallt vatten kan vara symptom på köldurtikaria. Som alla överkänslighetsreaktioner kan köldurtikaria ge livshotande symptom om man fortsätter att utsätta kroppen för kyla.

Mykoplasmalunginflammation 1

Långvarig hackhosta, feber och ansträngd andning kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Lunginflammationen är speciellt vanlig bland barn i skolåldern och förorsakar epidemier.

Publicerad . Uppdaterad .
honungsburk

Honung och småbarn

Honung är den bästa hostmedicinen för barn, men varför får den inte ges till barn under ett år?

Publicerad . Uppdaterad .

#MittJobb

Shoppingcentrum

"Jag är fastanställd men jobbar extra på nätterna"

Redan utsatta flexar neråt i arbetstid och lön när arbetsmarknaden kräver flexibilitet. Många som redan har låga inkomster erbjuds dessutom bara deltidsjobb. I det långa loppet blir det ohållbart, säger en person i den här situationen.

Publicerad . Uppdaterad .
Tony Karlsson, Robert Stolpe och Petteri Niittymäki vid Aboa Mare.

De hjälper sjömän ut på havet 11

Den finska sjöfarten lever i svåra tider. Det här oroar sjömän i Finland, som har hört av sig till Svenska Yles granskning av arbetsplatser.

Publicerad . Uppdaterad .
Petra van Marwijk från Holland söker jobb i Finland

"Se dig i spegeln om du är arbetslös!" 14

Det här med lågkonjunktur, det tror inte holländska Petra van Marwijk på, den finns bara i folks huvuden. Hon väljer att tro på möjligheter och på hårt arbete.

Publicerad . Uppdaterad .
Personer på en arbetsplats

Arbetarskyddet hjälpte inte

En konfliktfylld skilsmässa förorsakade trubbel på arbetsplatsen för en läsare som varit i kontakt med #MittJobb. Trots en anmälan lät arbetarskyddet bli att ta itu med saken.

Publicerad .
 

Färska blogginlägg

Bondbloggen: Nettointäkter

Har med intresse följt med diskussionen i Nisses inlägg om det lönar sig att skruva eller utföra produktivt arbete. Eftersom det här inte enbart är en verkstadsfråga väljer jag att skriva ett skilt inlägg, skriver Christer Finne.

Publicerad . Uppdaterad .

Popbloggen: Äntligen Ola Salo!

Nu har Ola Salo gett ut den första singeln Go On Go On från sitt kommande soloalbum som ges ut senare i vår. Förväntansfullt klickar jag igång den nyutgivna musikvideon.

Publicerad . Uppdaterad .
ESO:s teleskop (VLT) i Paranal, Chile.

Se stjärnor i Chile - ett bildreportage

Marcus Rosenlunds road trip genom den chilenska öknen fortsätter. I dag anländer han till berget Cerro Paranal, från vars topp man kan se (bokstavligen) miljarder år tillbaka i tiden.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Mat och fritid

Alexandra doftar på en avokado.

Avokado som frukt och skönhetsprodukt 3

Mjukt hår, god nattsömn och glatt humör kan faktiskt växa på träd – i form av avokado. Den krämiga gröna frukten är fullpackad med näring för hela kroppen. Dessutom ger den en både god och nyttig chokladmousse.

Publicerad . Uppdaterad .
Fruktchips

Fruktchips

Fruktchips är som en perfekt korsning av potatischips och godis. Det här är ett bra sätt att ta tillvara frukt när den är billig. Det gör heller inget om frukten inte är helt mogen. Med en härlig chokladdipp blir det en annorlunda efterrätt.

Publicerad . Uppdaterad .
Burkpäron blir snabb och god efterrätt.

Bärsorbet och burkpäron

Det kan vara ett bekymmer om man har satsat mycket tid på en grandios varmrätt eller helt enkelt glömt bort att göra en dessert och gästerna är på plats om en halvtimme. Här kommer några läckra och enkla förslag på snabba avslut.

Banana split deluxe med frusen mynta.

Banana split deluxe med chokladsås

Den här lyxiga efterrätten är så exklusiv att den knappt kan kallas banana split. I klippet kan du se den göras med hjälp av flytande kväve, men receptet är traditionellt och anpassat för alla oss hemmakockar.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Långläsning

Dyrkan av predikanten Billy Graham

Fundamentalism - en spegel av samhället 4

Fundamentalism kan ses som ett religiöst fenomen - men ofta handlar det snarare om ett politiskt uttryck som kan placeras i ett historiskt skeende.

Publicerad . Uppdaterad .
Saudiarabiens nya kung

Saudiarabien litar på kungen, oljan och gästarbetarna 3

I Saudiarabien, islams urhem, bygger kungahuset sin rätt att styra på rollen som islams väktare. Landet flödar av olja och har gjort sig beroende av sina gästarbetare. Kvinnor ska inte figurera i offentliga sammanhang.

Publicerad .
Abdi Nassir, ung juridikstudent i Eastleigh, Nairobi.

Stor misstänksamhet mot somalier i Kenya

Attacken mot shoppingcentret Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi år 2013 utfördes av den somaliska terroristorganisationen Al-Shabab. Sedan dess har attentaten fortsatt. Kenyanska polisens svar har varit en våg av godtyckliga arresteringar av somalier i Kenya.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Niinistö: Skatteflykt inte acceptabelt 22

President Sauli Niinistö är inte alls förtjust i fenomenet att finländare flyttar utomlands för att bli kvitt skatter. - Jag tycker inte alls om det, sade Niinistö på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

"Fler finländare borde bo på hyra" 20

Fler finländare borde bo på hyra, anser Näringslivets forskningsinstitut Etlas forskningsdirektör Mika Maliranta. Enligt undersökningar är arbetslösheten hög på områden där många bor i ägarbostäder.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.