Tre av fyra vill ha frivillig svenska i skolan12

Enligt en undersökning gjord vid Åbo Akademi vill 62 procent av finländarna läsa något annat språk än svenska i skolan.Trots det upplever många att det svenska språket utgör en viktig del av den finländska kulturen.

Publicerad .
Apotekare Anja Borgmästars framför medicinhyllor

Sällsynta mediciner måste beställas före klockan 15 i dag1

Sällsynta eller ovanligt dyra mediciner har apoteken sällan i lager. På grund av julhelgen kan mediciner som beställs efter klockan 15 idag måndag levereras först nästa måndag. Det påminner apotekare Anja Borgmästars om.

Publicerad .
Attacken i Peshawar, Pakistan är över.

Pakistan avrättar 500 terrordömda

Pakistan planerar att avrätta 500 mänskor dömda för terrorbrott under de kommande veckorna. Beslutet att verkställa dödsdomarna fattades efter terrormassakern vid en skola i Peshawar.

Publicerad . Uppdaterad .
Prinsessan Christina deltar i en gudsjtänst i Madrid.

Spansk prinsessa åtalas i skattefuskhärva

Högsta domstolen i Mallorca åtalar Prinsessan Cristina de Borbon för medhjälp till skattefusk. Cristina är den första spanska kungligheten som åtalas för brott.

Publicerad . Uppdaterad .
Centernpartiets ordförande Juha Sipilä.

MT: Finländarna vill ha Sipilä som statsminister 7

Centerns ordförande Juha Sipilä är finländarnas klara favorit till att bli Finlands nästa statsminister, visar tidningen Maaseudun Tulevaisuus undersökning.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Automatmetrotåg, visualisering.

Siemens vill lösa metrotvist i hemlighet

Siemens vill lösa tvisterna med Helsingfors stad gällande den förarlösa metron i ett icke offentligt skiljeförfarande, istället för att gå till tingsrätten, där tvisten behandlas offentligt.

Publicerad . Uppdaterad .
En person gör inbrott.

Inbrott i åtta hus i Ekenäs 2

Det har skett inbrott i åtminstone åtta hus i centrum av Ekenäs. Inbrotten skedde kring midnatt mellan lördag och söndag.

Publicerad .

70 miljoner byter ägare när Jakobstads energiverk säljs 2

Herrfors Ab köper och Jakobstad säljer sitt energiverk för 70 miljoner euro i dag måndag. Det väntas bli resultatet av Herrfors Ab:s bolagsstämma och fullmäktige i Jakobstads kvällsmöte i dag måndag.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Hur brandfarlig är julen? 1

Ett hundratal bränder per år får sin början på grund av oaktsamt hanterande av ljus. Ljusbränderna koncentreras enligt Räddningsbranschens Centralförbund (SPEK) till högtider som självständighetsdagen och julhelgen. Vi har testat hur brandfarlig julen är.

Publicerad .
Daniel Vikström säljer julgranar

Julgranskommersen i full gång

Det här veckoslutet hör till de livligaste när det gäller julhandeln. För många var lördagen dagen då man köpte sin julgran. Daniel Vikström sålde granar vid ett av de större varuhusen i Vasa.

Publicerad .
Anna Edgren och Mia Bäck

Ensamhet motverkas med julfest för alla1

Frivilliga i Åbo svenska församling ordnar en öppen julfest på juldagen i Aurelia. Syftet är att uppmuntra folk att vidga sina gemenskaper, och förhindra att någon ofrivilligt måste fira jul ensam.

Publicerad .

Sport

IFK Mariehamn firar fullträff.

Målskytten återvänder till Åland

Aleksei Kangaskolkka återvänder till IFK Mariehamn efter att parterna kommit överens om ett spelaravtal för säsongen 2015.

Publicerad .
Redaktör Kristian Karlsson

Karlssons höjdpunkt: Om någon så Juhamatti

Grundserievinnaren mot tvåan. Uleåborg mot Tammerfors. Lauri Marjamäki mot Jukka Rautakorpi. Och till slut avgjorde Juhamatti. Yle Sportens serie fortsätter med det ögonblick Kristian Karlsson minns allra bäst från sportåret 2014.

Publicerad .
Matti Heikkinen

Heikkinen skippar Touren - satsar på träning

De finländska längdskidåkarna som deltar i Tour de Ski har valts. Allt som allt åker tio idrottare till Touren, men bland andra Matti Heikkinen har lämnat återbud.

Publicerad .

Veckans diskussioner

Etanolen som aldrig slog igenom 13

I Sverige var etanolen länge framtidens bränsle och 2008 - 2009 var drygt hälften av alla Volvo V70 etanoldrivna. I dag är endast en procent av samma modell etanoldrivna.

Publicerad . Uppdaterad .

Expressen listar elva skäl att älska Finland 32

Finland hyllas världen över bland annat för sin design, skola och natur, skriver den svenska tidningen Expressen. Tidningen listar 11 skäl att älska Finland. Bastun är ett av dem.

Publicerad . Uppdaterad .

Skyddspolisen: Utländska stater spionerar på telefontrafiken 29

Skyddspolisen bekräftar för Yle Nyheter att utländska stater spionerar på finländares telefontrafik bland annat med hjälp av falska basstationer. Nyligen uppdagades sådana här basstationer i centrum av Oslo.

Publicerad . Uppdaterad .

Hälsa

Ät med gott samvete

De flesta av oss äter för mycket under julen, men julmaten i sig är de facto inte alls så ohälsosam. Professor Christel Lamberg-Allardt, specialist i näringslära, synar kalorier och flavonoider i glögg och skinka.

Publicerad . Uppdaterad .

Förläng livet - satsa på konditionsträning

Det gjorde gänget i tv-programmet Mitt triathlon. Så mycket som 10 procent av alla dödsfall i västvärlden beror på för lite fysisk aktivitet, visar en WHO-rapport. Det gör fysisk inaktivitet till den fjärde största orsaken till en för tidig död.

Publicerad . Uppdaterad .

Tsunamin

SoMe bild till tsunamins 10-årsprojekt.

Följ flodvågens framfart - timme för timme

Annandag jul 2004 börjar som en vanlig dag i länderna kring Bengaliska viken. När dagen övergår i natt har över 230 000 människor i 14 länder dött och fem miljoner har blivit hemlösa.

Publicerad . Uppdaterad .
Mätstation i Thailand som övervakar förändringar i havsvattenståndet.

Finländsk mätutrustning i Thailand

Mätstationer som mäter havsytans nivå är centrala då man vill beräkna en annalkande tsunami.

Publicerad . Uppdaterad .
Sjundeåbon Frey Karlsson

"Jag värdesätter livet högre efter tsunamin" 1

Frey Karlsson njöt av vilken tropisk morgon som helst i Phuket i Thailand. Det var julannandag år 2004. Vattnet på stranden var mycket lågt och lockade honom. Han borde aldrig ha gått till stranden.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Böcker har blivit problemavfall 2

Det finns mera begagnade böcker än någonsin, men det är få som vill köpa. Böckerna är allt oftare engångsprodukter och julklappsböckerna hamnar i pappersinsamlingen när de är lästa.

Publicerad . Uppdaterad .
Sune i fjällen

Gå på bio med familjen

Just nu, under julledigheten, är den perfekta tiden att släpa hela familjen till biografen. Här kommer helgens premiärer (som är väldigt familjevänliga).

Publicerad .

#användhjärtat

"Fortsätt att bry er"

Fast Använd hjärtat-kampanjen bara pågår till julafton så vill kampanjens frontfigurer Frida Lindholm och Pernilla Karlsson att alla ska fortsätta bry sig om de äldre också efter det.

Publicerad .
Eva Forsblom och Riikka Karjula kramas innan de säger hejdå.

Promenad som förenar nytta med nöje2

Att ta en äldre person under armen för att gå ut på promenad har varit en succé i Borgå. Många har visat intresse för att bli en promenadkompis, något som de äldre uppskattar.

Publicerad .

Alice fick en vän

Äldre människor kan bli väldigt ensamma om de har rörelsehinder och svårt att komma sig ut bland folk. Det var en orsak till att Monica Södergård bestämde att mamma Alice Södergård behöver en vän.Monica kontaktade Folkhälsans väntjänst som fann Lisbeth. Nu träffas Lisbeth och Alice regelbundet.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Benjamins mäktiga ballad

De går bra för många finlandssvenska nykomlingar just nu. En av dem som har flyt är definitivt Benjamin Peltonen som är det första finska Instagramfenomenet.

Publicerad . Uppdaterad .
Liselott Lindström vid Victoriasjön

Liselott Lindström ny bloggare - Agenda Uganda

Fruktansvärt, de äter ju människor där!”, “Ska du dit och bygga hyddor?” och “Är du inte rädd för ebola?” är bara några kommentarer jag fått när jag berättat att jag ska åka till Uganda i ett halvt år.

Publicerad . Uppdaterad .
Sju kvinnor på rad.

Popbloggen: Dom jävlarna ska skjutas

Det finns en låt av Säkert! där hon sjunger om en våldtäkt, och att "dom jävlarna ska skjutas". Nu har ett gäng filmmakare startat en Kickstarter-insamling för en serie med samma namn. Vi gissar att det blir debatt.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Skolelever i Peshawar återvänder till skolan den 20 december, efter skolmassakern fyra dagar tidigare.

Krav på hårdare tag efter Pakistans eget 11 september

I Pakistan sätts talibanerna under allt hårdare tryck efter skolmassakern i tisdags som krävde 149 dödsoffer, de flesta av dem barn. Det värsta terrordådet i Pakistans historia har enat militären, oppositionen och regeringen mot talibanerna.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin: Ryssland kan se sig självt i spegeln 23

Enligt Rysslands president Putin har rubelkrisen provocerats av utomstående faktorer, framför allt olje- och gaspriset. Tillräckligt har dock inte gjorts av Ryssland självt de senaste decennierna, medgav han.

Publicerad . Uppdaterad .

Finlandssvenska Viktor vill bli munk 3

Allt färre vill bli munk eller nunna. Tjugoåriga finlandssvenska Viktor Torres Airava är ett undantag. I januari ska han flytta till ett katolskt kloster. Ända sedan han var tretton år gammal har han drömt om att bli munk.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Pia med flera: älska din nästa

Ett samhälle kan dömas utgående hur det behandlar sina mest utsatta. Hur ser det ut hos oss? Hur ska vi hantera de hemlösa, tiggarna, missbrukarna och de med grava psykiska problem. Ladda ner mp3

Publicerad .

Mat och fritid

Karin Larsson avporträtterad av Carl Larsson.

Inspirationskällan Karin Larsson

Inför den här julen på Strömsö (2014) har vi tagit inspiration av en fantastisk kreativ och mångsidig kvinna, Karin Larsson. Om hon hade levat idag hade hon kunnat kalla sig formgivare, modedesigner, stylist och textilkonstnär. Hon var modernt fritänkande i sitt skapande och långt före sin tid.

Publicerad . Uppdaterad .
Servettring med broderi på gammalt papper.

Servettringar med korsstygn på gamla boksidor

Festlig dukning med egna servettringar är lätt fixat av material du har hemma. Några sidor ur en bok och tomma wc-pappersrullar är egentligen allt du behöver.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims tallrikshylla

Tallrikshylla

Tallrikshyllan är på väg tillbaka in i inredningen och eftersom det inte finns så många gamla hyllor kvar kan en beskrivning på hur man gör en ny passa bra, en ny hylla med inspiration av Carl och Karin Larsson.

Publicerad . Uppdaterad .
Annasöga i creppapper.

Julblommor och julgranspynt i Karin Larssons anda

Owe julpyntar med levande blommor och halmdekorationer. För var olika halmdekorationer, riktiga äpplen, pepparkakor och julkarameller viktiga så att barnen fick något ätbart i samband med julgransplundringen på tjugondag knut!

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Snöfall och några minusgrader

I sydväst snöbyar som kan vara kraftiga. På annat håll tidvis lätt snöfall. I natt mest uppehåll. I morgon västerifrån snöfall, i sydväst tidvis ymnigt. I sydvästra skärgården regn eller blötsnö. Temperaturen är 0...-5 grader, vid västkusten och i sydvästra skärgården något högre. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.