Pridestivalen ordnades den 20 september 2014 i Åbo.

”Vi gör det igen nästa år”

Åbos Prideparad fyllde centrum under lördag eftermiddag. Enligt polisens uppskattning deltog cirka 3 500 personer i paraden, något mer än arrangörerna hade räknat med. Se video!

Publicerad .
Flera banavsnitt ersätts av bussar

Tågtrafiken i Helsingfors i gång igen

Tågtrafiken till och från Helsingfors är i gång igen, men förseningar förekommer. Tågtrafiken i södra Finland stod stilla i en timme på grund av ett fel i trafikstyrningssystemet.

Publicerad . Uppdaterad .

Väntan på att vapnen ska tystna i östra Ukraina

Ukrainas regering och de proryska separatisterna har kommit överens om hur den sköra vapenvilan ska stärkas. Fredsplanen inger hopp för människorna där, men i slutändan tror de på freden först när vapnen tystnar helt, säger Yles utsände Antti Kuronen.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin har polsk dubbelgångare

I sydvästra Polen bor en man som är så förväxlande lik Rysslands president så att folk på gatan stannar och vänder sig om och tittar. Se video på Putins polska dubbelgångare.

Publicerad . Uppdaterad .
Skylt med texten "Fiske förbjudet"

Medborgarinspektörer ska få bukt med illegalt fiske 2

Det illegala fisket i Östersjön kan komma att minskas med hjälp av drönare och gemene man. Det är målet med en ny kampanj som startats upp av miljöföreningen The black fish.

Publicerad . Uppdaterad .

Tiotusentals flytt IS till Turkiet på ett dygn

Upp till 45 000 syriska kurder på flykt undan extremiströrelsen IS hade på lördagen gått över gränsen till Turkiet på ett dygn, uppgav de turkiska myndigheterna.

Publicerad .

”De är inte siffror, de är människor” 13

En lever i grannlandet som andra klassens medborgare, en annan har riskerat sitt liv och gömmer sig i Europa som en brottsling. Den tredje har fått en osannolik lottovinst och kunnat resa lagligt till Finland där en bostad väntar. De är alla syriska flyktingar. Tre liv, tre öden.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Mona Damén är med i det svenska TV-programmet Bonde söker fru.

Mona Damén söker bonde

Mona Damén från Ekenäs såg en reklam för svenska TV-programmet Bonde söker fru, idag är hon en av deltagarna.

Publicerad . Uppdaterad .
Maria Forslund

Duktig flicka brände ut sig 1

Redan som som ung var Nykarlebybon Maria Forslund väldigt prestationsinriktad, och hon ställde höga krav på sig själv i skolan. Så fortsatte det under studietiden i Sverige, och när hon väl kom ut i arbetslivet var hon helt utmattad.

Publicerad . Uppdaterad .
Kristian Fast, FC HIK.

FC HIK slog seriejumbon

FC HIK från Hangö vann på hemmaplan på lördagen när laget mötte HPS från Helsingfors. Lika bra gick det inte för EIF/Akademi som på fredagen förlorade mot MPS/Atletico Malmi. Matcherna spelades i division 3 zon 1.

Publicerad .

Sport

Nirkko säkrade fjärde OS-platsen

Tapio Nirkko slutade på en 16:e plats i Finnjolle vid VM i Santander och säkrade därmed Finlands fjärde nationsplats till OS i Rio 2016.

Publicerad .
Arsenal firar ett mål

Welbeck nätade för Arsenal

Tre snabba mål i slutet av den första halvleken lade grunden till Arsenals 3-0-seger över Aston Villa i Premier League på lördagen. Danny Welbeck gjorde sitt första mål i Arsenaltröjan.

Publicerad .
Benny Broman, Max Knuts

Dicken övertygade i premiären1

Dicken inledde säsongen på bästa tänkbara sätt genom att besegra Atlas på bortaplan med 30-22. Bästa målskytt i matchen var Dickens Anton Rémy med sju mål.

Publicerad .

Kultur och nöje

Sheffieldgruppen Pulp på scenen.

Kärlek & Anarki goes rock: Nick Cave och Pulp

Rockmusiker är allt oftare temat för dokumentärfilmer som handlar om mycket mer än bara musiken. Under årets filmfestival handlar det bland annat om Nick Cave och Pulp.

Publicerad . Uppdaterad .

Fönstret mot stjärnorna

80-talets musikvideor formade en generation av tittare och lyssnare. Men få vet något om de som formade videorna.

Publicerad .
Mårten Holm

Rösta på bästa gamla schlagern!

Kaffekvarnen fyller 20 år och har över tusen sändningar med aromrikt knaster bakom sig. Här kan du lyssna och rösta på din favoritschlager.

Publicerad . Uppdaterad .

Äventyr med Kallt och vått

Kallt och vått: Skidäventyret

Fjällmiljön är majestätisk och får skidturen att kännas som ett stort äventyr. Samtidigt är miljön också farlig, så det gäller att vara försiktig.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Christoffer fotograferar Anne.

Christoffer Relander på Strömsö

Google har varit hans stora läromästare och idag är han en internationellt erkänd fotograf. Ekenäsbon Christoffer Relander tar tidlösa och stilfulla bilder som leker med betraktarens fantasi.

Publicerad . Uppdaterad .
Knapparna och armbandet är gjorda av kvistar och återanvänd vinställning.

Knappar och pärlor av trä

Gör dina egna knappar och pärlor av små kvistar som hittas på marken på skogsstigar eller i diken. Du kan också återanvända en träställning som t ex en vinställning från loppis. Borra ett eller två hål i en lagom lång bit så har du en knapp eller pärla som kan dekoreras i det oändliga om du så tycker!

Publicerad . Uppdaterad .
Strömsö får en oas med barrväxter, bl a serbisk dvärggran.

Plantera barrväxter på hösten

Augusti – september är högaktuella planteringsmånader, speciellt om du vill plantera barrväxter men även andra buskar, träd och perenner kan med fördel planteras på hösten.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims och Camillas konstgjorda stengrund

Vedlidret: Grunden

Jim renoverar vedlidret på Strömsö. I tur står en stenfot av bräder som han målar grå tillsammans med Camilla.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Redaktör Pekka Palmgren.

Grävbloggen: Oy Finlands Säkerhet Ab #2

Nu har jag läst (nästan hela) lagförslaget gällande säkerhetsnätet. I riksdagens protokoll hittade jag dessutom uppgiften att det fanns en avvikande åsikt när frågan behandlades i försvarsutskottet.

Publicerad . Uppdaterad .

Bondbloggen: Tur i oturen

Tröskandet är den mest nervösa tiden på året. Ska tröskskrället hålla ihop? I lördags satt vi och drack kaffe och undrade om det faktiskt skulle fungera en hel tröskning utan större fel.

Peter Lüttge

Lüttges trädgård: Björn Månsson naken i skogen

Den här rubriken är ett test. Ett försök till medial uppmärksamhet. Den innehåller ett djur: björn. Ett ord som förknippas med sexualitet: naken. Och ett känt finlandssvenskt namn: Björn Månsson.

Publicerad . Uppdaterad .

Vår inre hamster

Vad är det som händer på hösten? Facebook svämmar över av bilder på svampkorgar och äppelskörd. Vi fyller våra förråd för vintern fastän vi vet att butiken tillhandahåller vad vi behöver och ser till att vi inte behöver svälta.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Andra medier

Ny Teknik: De byter kropp med varandra

”De första sekunderna är helt överväldigande, och det är så coolt med håriga händer”, säger Daniela Hooijmans när hon prövat The Machine To be Another och upplevt sig ha en manskropp.

Publicerad . Uppdaterad .

Sportbladet: Därför ratades Sverige till EM

Hur kunde Sverige komma sist av alla valbara kandidater till EM 2020? Sportbladet har tagit reda på vad som hände bakom stängda dörrar under de tre timmar då Uefa ratade Stockholm.

DI: Rätt träning lyfter din hjärna

Att träning är bra för kroppen är välkänt. Men den senaste forskningen visar att det också ger hjärnan ett jättelyft. Beroende på hur du planerar motionspasset kan du förbättra olika egenskaper.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 12

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Vänsterpresidenten Mujica flirtar med storbolag 2

Uruguays president José Mujica är på besök i Finland för att förhandla om en tredje finländsk massafabrik. Mujica har träffat representanter för UPM som redan från tidigare har en massafabrik i Uruguay. Se reportaget om Mujica.

Publicerad . Uppdaterad .
Obs debatt gästades av Ville Niinistö och Carl Haglund

Obs debatt: Vilken signal vill vi ge utåt med kärnkraftsbeslutet? 10

De grönas ordförande Ville Niinistö försvarade partiets beslut att lämna regeringen i och med Fennovoimabeslutet i Obs debatt. Inga marknadsekonomiskt orienterade länder satsar längre på kärnkraft, säger Niinistö.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Eva och Pöll: Busshångel undanbedes

Eva har äcklats på bussen och fnittrat på gymet. Pöll och en handfull andra Yle-medarbetare har varit med om en så läskig flygresa att det där med samarbetsförhandlingar nästan löstes på naturlig väg.
Ladda ner mp3

Radar: Svensk välfärdskapitalism

Sverige förknippas fortfarande med folkhemmet: ett samhälle där det offentliga spelar en stor och viktig roll. Men idag förvaltas allt mer av skattebetalarnas pengar av stora vårdkoncerner med vinstintressen.
Ladda ner mp3

Veckans diskussioner

SFP: Våra väljare försvinner inte 27

Svenska folkpartiet tar inte uppgiften om att SFP-anhängare skulle söka sig till Samlingspartiet på särskilt stort allvar. Vi har trogna väljare, säger partisekreterare Johan Johansson. Riksdagsman Mikaela Nylander vill ändå inte vifta bort enkätresultatet.

Publicerad . Uppdaterad .

Bestämmelse om vindkraftsbuller på gång 36

En förordning om hur mycket oljud vindkraftverk egentligen får förorsaka är på gång. Någon orsak att bromsa nu aktuella vindkraftsplaner finns ändå inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Jihadist radikaliserades i Helsingfors 11

För två år sedan var han studerande vid en yrkeshögskola. I våras jobbade han i en köttaffär i Helsingfors. I dag uppger han på sociala medier att han krigar för Islamiska staten i Syrien.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Varmt i söder, svalare i norr

I landets södra och mellersta delar är vädret ännu ganska varmt men blir småningom ostadigare. I norr är det kallare och även snöblandat regn eller snöfall kan förekomma. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.