Laktosintolerans

Ryssland lättar på importstopp3

Ryssland lättar på reglerna för de livsmedel som inte får importeras, rapporterar nyhetsbyrån Itar-Tass. För Valio är det här en mycket god nyhet.

Publicerad .
Tyska BND:s högkvarter i Berlin

Pinsamt tyskt spionage 6

Allt sedan Edward Snowdens avslöjanden har det sett ut som om Tyskland är ett offer för den amerikanska säkerhetstjänstens spionage. Nya avslöjanden visar ändå att Tyskland är allt annat än oskyldigt.

Publicerad . Uppdaterad .

KD kritiserar politisk teater

Kristdemokraterna tänker gå till riksdagsval med öppna kort. - Vi vill ge en hederlig bild av Finlands ekonomi och framtidsutsikter, säger riksdagsgruppens ordförande Peter Östman.

Publicerad . Uppdaterad .
Radioheads skiva In Rainbows.

Radiohead vann på att ge bort musik gratis

Strax innan det brittiska bandet Radiohead kom ut med sitt album In Rainbows år 2007 kunde man ladda ner albumet praktiskt taget gratis. En ny studie vid Harvard Kennedy School visar att det var en lönsam affär för Radiohead.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Jägare Mattias Kanckos vid Sandsundsfjärden.

Slutjagat för 100 000 andjägare? 32

Andjakten inleds vid middagstid i dag. Men årets jakt kan vara en av de sista. Så gott som all jakt kommer nämligen att förbjudas på statsägda naturskyddsområden. Enbart i Österbotten handlar det om cirka 20 000 hektar mark.

Publicerad . Uppdaterad .
Illustration

Centralgatan sent omsider i ny skrud

Efter nästan två år av reparationer är avsnittet mellan Alexandersgatan och Brunnsgatan äntligen klar. Torsdag den 28 augusti ordnas en stor fest den uppiffade gatan till ära.

Publicerad . Uppdaterad .
Kinas flagga vajade vid Snellman Ab

Snellman Ab vill få in en grisfot på den kinesiska marknaden

Den här veckan kulminerar en åtta år lång process om export av svinköttsprodukter till Kina. Atria och Snellman har fått besök av kinesiska delegationer som inspekterar anläggningarna och dokumentationen av verksamheten. Exporten kan i bästa fall inledas innan årsskiftet.

Publicerad . Uppdaterad .
Lekstuga lyfts på plats i ny lekpark i Lovisa.

En helt huvudlös investering?

Den nya lekparken som kostade Lovisa stad 80 000 euro får kritik i sociala medier. Parkens värde kan inte mätas enbart i pengar, lyder försvaret.

Publicerad . Uppdaterad .

Radiodoktorn

Har du tips för att förebygga minnessjukdomar? 14

Tvåspråkiga, motionerande vindrickare som äter rypsolja och borstar tänderna löper minst risk för att drabbas av minnessjukdomar. Eller? I takt med att minnessjukdomar blir vanligare ökar också nyheterna om hur man kan förebygga demens. Har du några tips hur man kan förebygga minnessjukdomar? Dela med dig av dina erfarenheter!

Publicerad . Uppdaterad .

Terrorgruppen IS

Bara ett enat Irak kan bekämpa islamisterna

Krisen i Irak hotar att splittra landet permanent enligt etniska gränser, menar experter Svenska Yle har talat med. De är ändå eniga om att irakierna ännu kan rädda landet. Nyckeln för kampen mot terrorgruppen IS är försoning, då Iraks framtid hänger på landets minoriteter.

Publicerad . Uppdaterad .
Yle Nyheter: Terrorgruppen IS sprider skräck i Syrien

Yle Nyheter: Terrorgruppen IS sprider skräck i Syrien

4 min 52 s
Spela upp klipp på Arenan: Yle Nyheter: Terrorgruppen IS sprider skräck i Syrien

Syrier i Finland: "Terrorgruppen IS är Assads plan" 6

Den islamiska terrorgruppen IS har tagit över familjen al Gayals hemstad i Syrien. Själva har de flyttat till Grankulla i Finland. Sara, som är åtta år, visar upp en bild som hon har målat. Den föreställer pojkar med kulhål i bröstet.

Publicerad . Uppdaterad .

Familjeliv

Matilda Hemnell: Mjuka metoder var lösningen14

Tvåbarnsmamman Matilda Hemnell använde sig av hot, straff och mutor i barnuppfostran - de klassiska hårda metoderna. Det var mycket skrik, utbrott och dålig stämning hemma. När hon bytte strategi förändrades vardagen. Grälen minskade och både barn och föräldrar blev nöjdare.

Publicerad .
Peter Fahllund är redaktör och arbetar för Svenska Yle

Peter Fahllund: På tu man hand igen1

Så är det dags också för oss, min fru och jag, att med näsduken i hand vinka farväl till vår son som flyttar till egen liten lägenhet. Men ... är vi redo? Han är ju vårt enda barn och mycket har förstås kretsat kring honom i många år.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: 200 euro för en basketintervju

Det finska basketlandslaget, eller Susijengi, blev på nolltid samtalsämne nummer ett i de sociala medierna. Men den publicitet som landslaget fick där var knappast den uppmärksamhet man hade hoppats på.

Publicerad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos

Hornsgatan 66: Världens bästa skitskola?

"Världens bästa skitskola", "Besluten som sänkte den svenska skolan" och "Den sämsta skolan har fått det allt svårare". Det här är ett plock ur ett oändligt antal medierubriker om skolan i Sverige.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Också du kan bli miljonär

Igår publicerades Esko Seppänens bok Suomen rikkaat, alltså Finlands rikaste. I boken påstår Esko att det inte går att bli riktigt förmögen genom vanligt arbete.

Publicerad . Uppdaterad .
Viveca Nylund

Vill hjälpa människor att må bättre

- Mina samlade livserfarenheter har gjort mig till en person som bara måste få jobba med människor. Jag skulle aldrig kunna sitta på ett kontor, säger Viveca Nylund, reflexolog och Aura-Somaterapeut.

Publicerad . Uppdaterad .
Sommarsandaler, solglasögon och solkräm och en hög på gräsmattan

Musiken som tar dig tillbaka till sommaren

Hösten överraskade oss. Som tröst samlade Claudia från Supernova in lyssnarnas bästa sommarlåtar. Vi gjorde en spellista av dem. Tryck igång musiken och dröm dig till varmare tider.

Publicerad . Uppdaterad .
Google maps

Google ser dig - ruskigt eller behändigt? 5

Hör du till dem som fick skrämselhicka av nyheten att Google har kartlagt hur du rört dig, och kan rita ut alltsammans på en karta? Lugn, det här är egentligen en bra grej, säger Radiohusets expert.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Tennis 2014

Goffin ångar på – slog igen Nieminen

Jarkko Nieminen fick igen se sig besegrad av Belgiens formstarke David Goffin. Senast var Goffin bättre i finalen Tampere Open och nu i den tredje omgången i Winston-Salem.

Publicerad . Uppdaterad .
matti mattsson i EM 2014

Mattsson och Jallow utanför final

Matti Mattsson lyckades inte ta sig till final på 200 meter bröst vid EM i Berlin. Den regerande VM-bronsmedaljören var tia i semifinalerna. Mimosa Jallow stannade också i semifinalerna.

Publicerad . Uppdaterad .
Basketlandslaget, EM 2011

Ingen storöverraskning i VM-vargflocken

Henrik Dettmann har tagit ut de tolv spelare som kommer att representera Finland i basket-VM i Spanien. Ryktena om NBA-veteranen Drew Goodens medverkan stämde inte.

Publicerad .

KyIF drar sig ur damernas FM-serie 6

Kyrkslätt IF drar sig ur damernas FM-serie i handboll. Klubben har tappat för många spelare för att kunna satsa vidare på högsta nivå.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och hälsa

maskrosor

Ätbara blommor - vilda och odlade

I den här artikeln listar vi de flesta ätbara blommor och växter som kan odlas, köpas eller som växter vilt i naturen. Ätbara blommor används oftast i sallader, som dekoration eller som krydda.

Publicerad . Uppdaterad .

Käk på torg och gator gläder avgående matstrateg

Ville Relander är mannen bakom Helsingfors matstrategi - i november lämnar han arbetet som projektchef på staden för att istället jobba för en stor restaurangkedja.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingela West lagar hälsosamt morgonmål åt Kraft

Grön smoothie ger morgonenergi

Ingela West är kommunikationsproffs och försöker balansera det intensiva arbetet framför datorn med en hälsosam livsstil. Hälsoprogrammet Kraft spelade ett program om hälsohets i hennes kök där hon bjöd på sund frukost med gröt på chiafrön en salladssmoothie.

Publicerad . Uppdaterad .
Mitt triathlon

Svett och glädjetårar inför triathlon

I sex månader har de tränat inför sitt slutmål och på lördag är det dags för ett riktigt uthållighetstest. I Yle Fems nya program ”Mitt triathlon” följer tv-tittarna med fyra deltagares väg till slutmålet.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Lyssna på våra poddar

Aktuellt 17, onsdag 20.9

Partierna kommer med nya utspel under sina sommarmöten - och passar på att racka ner på varandra. Vi frågar också om en ny järnridå håller på att byggas upp i takt med att Ukrainakrisen eskalerar. Är vi inne i ett nytt kallt krig?

Familjeliv

Time out-bänk och andra hårda metoder är vanliga på finländska daghem. Ett barn som gör något dumt ska ofta sitta ensamt och fundera över sitt beteende. Men vad säger modern forskning om den här typens barnuppfostran?

Samtal om livet

För Viveca Nylund var det i tiderna lätt att välja yrke - hon visste att hon ville jobba med barn, så hon utbildade sig till barnträdgårdslärare. Vilka omständigheter har format henne till den person hon är idag?

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

General Hägglund: ”Inga sympatier för Ukraina” 26

Medan hela världen håller andan och väntar på hur krisen i Ukraina skall utvecklas tar försvarsmaktens tidigare kommendör Gustav Hägglund det hela med ro. Han kallar krisen en storm i ett vattenglas.

Publicerad . Uppdaterad .

"Ingen blir rik på arbete" - debatten går het 49

På tisdagen publicerade vänsterveteranen Esko Seppänen sin bok "Suomen rikkaat" (Finlands rika). Som ett grundstråk genom hela boken går att ingen blir rik på lönearbete. För att bli riktigt förmögen behöver man ett stort arv eller stora kapitalinkomster.

Publicerad . Uppdaterad .

Mannerheimparodi sprider sig som en löpeld 55

Filmfestivalen Kärlek och Anarki har släppt en trailer för årets festival, och den har genast blivit en succé på nätet. Flera prominenta finlandssvenska skådespelare medverkar i trailern där marskalk Mannerheim får höra om filmfestivalen.

Publicerad . Uppdaterad .

Skatteregler skrämmer bort solenergiproducenter 26

Intresset för att producera solenergi verkar ha minskat efter att tullen i våras preciserade skattereglerna. Enligt tullens tolkning av energiskattelagen måste man i praktiken betala skatt på solenergi även om man bara producerar energin för eget bruk.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Sportbladet: 22-åring ny tränare i United

Den rullstolsburne 22-åringen Sohail Rehman är Manchester Uniteds nyaste tränare. Han tränar tonåringar som provspelar för klubben och ska besöka skolor för att träna barn å Uniteds vägnar, skriver Sportbladet.

SvD: Eldrivna plan ett våghalsigt språng

Men det var ett litet vit- och blåmålat plan som drog de flesta av blickarna till sig under flygmässan i Farnborough. Planet är ett nyutvecklat eldrivet plan som kan hålla sig i luften i en timme med två personer ombord, skriver SvD.

Redaktionen tipsar

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, regn

Ostadigt

Det är ostadigt i hela landet i dag. Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.