Hoppa till huvudinnehåll

Smörbulten är här

Den har kommit för att stanna.

Den har kommit till Östersjön för att stanna. Det handlar om den främmande fiskarten svartmunnad smörbult.

Läget skärps i Ukraina igen enligt FN

FN: De värsta striderna sedan augusti år 2014.

Nästan 10 000 människor har dödats i Ukraina sedan konflikten bröt ut i april år 2014. Så sent som i förrgår dödades minst fyra civila medan åtta skadades av granater nära Donetsk, konstaterar FN:s biträdande generalsekreteraren Taye-Brooke Zerihoun i en rapport för FN:s säkerhetsråd.

Över 120 greps efter våldsamma protester i Frankrike

170 000 demonstrerade mot omstridd ny arbetsrättslag.

Över 120 människor har gripits och 24 poliser har skadats i demonstrationer som urartade i våldsamma kravaller i flera franska storstäder. Protesterna riktas mot ny omstridd arbetslagar som regeringen vill driva igenom.

Hård kamp om arbetaren på första maj

Alla politiska partier tycker sig representera arbetaren.

På veckoslutet firas valborgsmässoafton och första maj, det finländska arbetets dag. Inte på länge har kampen om arbetaren och hens ställning i samhället gått så het som nu. Regeringen och oppositionen uppger sig båda stå på det finländska arbetets sida.

Arkeologer fröjdas över myntfynd i Spanien

De romerska bronsmynten är från 200- och 300-talet.

Omkring 600 kilogram mynt från Romarrikets tid har hittats invid en park i Sevilla i Spanien. Mynten är präglade på 200- och 300-talet, och arkeologer betecknar fyndet som sensationellt.

Fem påståenden om övervikt

En överviktig person är inte automatiskt ohälsosam.

När det gäller övervikt finns det en massa motstridig information överallt och de flesta har en åsikt om ämnet, men vad vet vi egenligen? Vi bad Kirsi Pietiläinen, som forskar i fetma vid Helsingfors universitet, att ta ställning till fem vanliga påståenden om fetma.

Odla i lastpall

Det finns alltid en plats för en lastpallsodling.

En liten lastpall med sallad och örter utanför köksdörren är väl inte så illa för den som gillar matlagning. Och den som gillar att skapa mönster och större helheter kan placera ut ett dussin lastpallar och fylla dem med örter, sommarblommor, gräs och perenner.

Munkar med bär och honung

Friterade munkar är goda i sig, men kombinerade med skogsbär och örtig honung kronar de alla middagar från Valborg till jul.

Uppdatera din picknickkorg med dessa exotiska tips

X3M har tröttnat på den klassiska picknickmaten.

Valborg är här och X3M har tröttnat på den klassiska picknickmaten. Med hjälp av vår amerikanska medarbetare Gregory söker vi nya kulinariska höjdpunkter. Vad sägs om en söt karelsk pirog?

Li Andersson är favoriten

Över hälften i partifullmäktige stöder henne.

Li Andersson är partifullmäktiges klara favorit för posten som Vänsterförbundets nya ordförande, visar Yles rundfrågning. Av partifullmäktiges 50 medlemmar placerar över hälften henne på första plats.

Camillas mjöd

Hemlagat mjöd är ingen konst bara du är försiktig med mängden jäst och håller ett öga på russinen i flaskorna.

Valborgsmjöd

Att dricka mjöd på Valborg hör till och extra gott och trevligt blir det då man gör mjöden själv!

Mjödito

Kira Åkerström-Kekkonens variant på mjöd med en twist.

Tottos honungsmjöd

Sonja Kailassaari och Michael Björklund besökte biodlaren Totto Eckerman i Finström och fick smaka på utsökt honungsmjöd. I det första avsnittet av Mat så in i Norden gästade vi Åland.

Nu är flyttfåglarna här - testa hur bra du känner igen dem!

Känn igen fåglarna på deras läten eller utseende.

Under april månad kommer en hel del flyttfåglar till landet. Hur är det med fågelkunskapen? Den sanna fågelexperten fixar testet bara genom att lyssna på lätet. Eller så använder du både bild och läte. Du får två poäng om du klarar dig med bara bild eller läte. En poäng om du måste använda dig av båda ledtrådarna. Nu kör vi!

Holkexperterna, del 3

Det är bra terapi att bygga holkar, om man gör det i tid.

Har man byggt tusen holkar så vet man en hel del om vad som fungerar och vad som är mindre bra. Man är något av en expert helt enkelt.

Holkexperterna, del 2

Rolf och Åke tipsar om materialval och ytbehandling.

Rolf och Åke vet det mesta om fågelholkar. Tillsammans har de snickrat ihop fler än tusen stycken. Vi kallar herrarna för holkexperter. I andra avsnittet diskuterar Rolf Sandvik och hans kusin Åke Forsman materialval för fågelholksbyggen.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!