Hoppa till huvudinnehåll

Jonas Portin: Det hade lika bra kunnat vara jag

"Inget kostar lika mycket som när någon sedan faktiskt dör."

Flera proffsfotbollsspelare har dött på grund av hjärtproblem under den senaste tiden. Jonas Portins hjärtfel upptäcktes i tid – och nu kräver han noggrannare läkargranskningar: ”Det är ändå liv vi pratar om”.

Rökande grannar ska inte längre få störa dig

Nya tobakslagen ger fler möjligheter att införa rökförbud.

Hur söker man om rökförbud i ett bostadsbolag och vem övervakar att förbudet följs? Den nya tobakslagen ska göra det enklare att förbjuda rökning som stör grannarna. Mitt Västnyland reder på publikens begäran ut en aktuell fråga.

Sverige sade ja till värdlandsavtal med Nato

Vänsterpartiet motsätter sig avtalet.

Sveriges riksdag har sagt ja till ett värdlandsavtal med Nato. Avtalet innebär att det är möjligt för Nato att basera styrkor, helikoptrar flygplan och fartyg på svenskt territorium om det kommer en inbjudan från den svenska regeringen.

Balett sitter mellan öronen

Minna Tervamäki är Finlands mest framgångsrika balettdansös.

Minna Tervamäki är den genom tiderna mest kända och framgångsrika balettdansösen i Finland. Idag är hon pensionerad från Finlands Nationalbalett, men fortsätter coacha unga dansare.

3,6 kg metall i magen

Om varför man sväljer 3,6 kg knivar, gafflar och ståltråd.

3,6 kg bordsknivar, gafflar, skedar, rakblad och ståltråd hade den här patienten svalt innan han kom till sjukhuset.

Gastroskopi

Så här går det till när läkaren tittar ner i din magsäck.

Vid en gastroskopiundersökning tittar läkaren ner i matstrupen och magsäcken med hjälp av ett böjligt rör. Med hjälp av gastroskopier hittas till exempel cancer i matstrupen, diafragmabråck och blödande magsår.

Med inspelningsstudion i husvagnen

Dennis "Dejo" Andersson förverkligade en galen idé.

Den svenske låtskrivaren och producenten Dennis "Dejo" Andersson fick en galen idé: att bygga en musikstudio i en husvagn. Idén blev verklighet och nu är Dennis ute på inspelningsturné.

Asylsökande har misshandlats i Lahtis

Våldet riktat mot boende vid Hennala flyktingförläggning.

Asylsökande vid flyktingförläggningen i Hennala i Lahtis har utsatts för våld - även värre misshandel ha förekommit. Inrikesminister Petteri Orpo fördömer dåden.

Oroliga flyktingar lämnar misären i Idomeni

Som mest bodde nästan 15 000 personer i lägret.

Evakueringen av det enorma flyktinglägret Idomeni har hittills gått lugnt till, men en oviss framtid väntar dem som nu lämnar lägret. Johanna Haddad från Läkare utan gränser beskriver förhållandena i lägret som omänskliga.

Kasper Strömman synar lyxvillor

"Vissa sommarstugor är stora hus."

Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

Michael Björklunds kökstips

Superkocken Michael Björklund ger smarta tips i köket

I serien köktips som är riktad främst till studerande inom kock- och restaurangbranschen lär kocken Michael Björklund ut handfasta tips för att lyckas bättre i köket.

Finland och Alko

När mellanölet kom till snabbköpet

1969 blev mellanölet fritt i Finland.

År 1969 blev mellanölet fritt i Finland och fick börja säljas utanför Alko. Men både före och efter det har försäljning av alkohol varit en ofta återkommande politisk fråga.

Spritkontroll med alkoholkort

Alkoholkort

Det har inte alltid varit lätt att få tag på lite sprit till festen. Efter kriget var Alko bara uppe vissa dagar i veckan. Dessutom fanns så kallade köparkontrollörer som höll reda på hur mycket folk egentligen drack.

Konsumentupplysning om viner

Det är så svårt, så svårt för en ung man som vill imponera på sin bordsdam. Vinlistan är krånglig och hur skall man klara av avsmakningsmomentet?

Kulturdebatt: Små förlag garanterar mångfald

Talkoanda och ideell verksamhet på små förlag.

De finlandssvenska mindre förlagen är nischade och ger ut bland annat lyrik, byhistoria, kristen litteratur eller populärhistoria som går åt bland äldre män. Ord som talkoanda och samarbete dyker upp under samtal med förläggare. Upplagor räknas ofta i hundratal.

Rabarber på grillen

Barndomens rabarbersoppa med lite ny fräschör i smaksättningen och rostad rabarber. När du grillar, välj gärna en som är rejält röd i skalet och ger vacker färg.

Lakritspesto med pasta och räkor

Dill, körvel, dragon och fänkål står här för lakritstonen.

Det finns många växter som har en ton av lakrits, bl.a. dill, körvel, dragon och fänkål. Här förädlar vi dem till en smakrik pesto.

Veckans diskussioner

Nokiatelefoner gör global comeback

HMD:s nya Nokiatelefoner kommer att använda sig av Android.

Nokia har undertecknat ett avtal om varumärken och patentlicenser som ger företaget HMD global ensamrätt att tillverka telefoner och surfplattor som använder varumärket Nokia och operativsystemet Android. I kommentarsfältet diskuterar vi fördelar och nackdelar med Nokiatelefoner.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!