Liberianer utanför huvudstaden Monrovia ber för ett slut på ebolaepidemin i oktober 2014.

Liberias sista ebolapatient åkte hem

Liberias sista kända ebolapatent har skrivits ut från den klinik där hon behandlades. Inga nya fall av epidemin har bekräftats i Liberia under de senaste 13 dagarna. Landet kan ändå inte ännu förklara sig officiellt ebolafritt.

Publicerad .
Röda Korset

"Staten borde ta över kommunernas vårdansvar" 4

Det råder ett stort missnöje inom social- och hälsovårdssektorn över det fällda förslaget på en ny vårdreform. Enligt föreningen Finlands social och hälsa, prioriterar grundlagsutskottet kommunernas autonomi framom medborgarnas rätt till jämlik vård.

Publicerad . Uppdaterad .
Jeanette Ljungars

Behöver vi feminism i valdebatten? 7

Frågor som jämställdhet och feminism delar åsikterna bland riksdagsvalskandidaterna. Det finns kandidater som tycker att feministiska värderingar är viktiga i valrörelsen, medan andra anser att feminister mest värnar om könets rätt framom de personliga egenskaperna.

Publicerad . Uppdaterad .

Kontroversen kring Clintons e-postkonto fortsätter 2

Hillary Clinton bröt kanske mot federala arkiveringslagar då hon använde en privat e-postadress under sina år som utrikesminister. Uppståndelsen hotar att kasta en skugga över Clintons förmodade presidentvalskampanj, skriver Christian Vuojärvi i New York.

Publicerad . Uppdaterad .

IS förstör antik stad 1

Terrorgruppen IS uppges ha gått in med tunga fordon i den antika staden Nimrud i Irak för att förstöra den. Experter säger att den fortsatta förstörelsen var väntad.

Publicerad .

Svenskfinland

Rättsal, taget bakifrån från den åtalade med advokat och tolk. Domare och nämndemän i bakgrunden.

Risto Helin hyrde ut lägenhet för sexhandel 1

Fullmäktigeledamoten Risto Helin (obunden) i Vasa åtalas för att ha hyrt ut lägenhet för prostitution på Brändö i Vasa. Åklagaren ville se honom bakom lås och bom. Vi uppdaterar.

Publicerad . Uppdaterad .

Uusimaa: Borgå förlorar stort på samfundsskatter

Då Neste Oil betalar betydligt mindre samfundsskatt än tidigare så förlorar Borgå stad flera miljoner euro. Det här betyder ett stort hål i stadens kassa de två följande åren.

Publicerad . Uppdaterad .
Hälsocentralläkare Outi McDonald i Hangö.

Hangöläkaren McDonald försvarar sig 4

Jag har agerat enligt stadens tidigare praxis. Det är Hangöläkaren Outi McDonalds svar till stadsstyrelsens förslag att säga upp henne som hälsocentralläkare.

Publicerad . Uppdaterad .
Ett solrosfölt som inte skördats i östra Ukraina

Ukrainakrisen kan ge jobb i Vasa

Krisen i Ukraina kan bli en möjlighet för energiklustret i Vasa. Ukrainas strävan efter att minska energiberoendet av Ryssland kan öppna exportmöjligheter. Företag och organisationer från regionen har varit i kontakt med ukrainska ambassadören.

Publicerad . Uppdaterad .

Vårdreformen

Kevin om vårdreformen: Jag har aldrig sett något liknande 2

Åbo Underrättelsers tidigare chefredaktör Torbjörn Kevin förundrar sig över den politiska processen kring vårdreformen, som ju har skjutits framåt till nästa regering. Jag blev helt stum, sade han i Aktuellt 17 på torsdagen.

Publicerad .
sjukhus

Vårdreformen skjuts över på nästa regering22

Det blir ingen vårdreform under den här valperioden. Enligt riksdagens grundlagsutskott är inte heller det nya förslaget för hur social- och hälsovårdstjänsterna ska ordnas grundlagsenligt.

Publicerad .

Widén: ”En tragisk flopp”

Social- och hälsovårdsreformen blir inte av under denna valperiod. Beslutsfattarna i huvudstadsregionen är besvikna, men ense om att det är det enda rätta beslutet.

Publicerad . Uppdaterad .

Utebliven vårdreform inget problem i Västnyland

Bättre att göra arbetet grundligt i stället för ett hastverk som inte håller. Att social- och hälsovårdsreformen inte blir av nu är ingen fara i och med att vården ändå fungerar nu. Så låter det i Västnyland.

Publicerad .

"Beslut om vårdreform inte oväntat"

På torsdagen blev det klart att det inte blir någon vårdreform under den här valperioden. Det här förvånar inte ekonomidirektör Patrik Nygrén, blivande stadsdirektör i Pargas.

Publicerad .

Vårdreformen i sank men arbetet fortsätter

Vårdreformen stannar upp - men bara över valet. Med ny regering tar arbetet fart igen, tror Gösta Willman. Då gäller det för regionen att vara förberedd.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Dokumentären Kovasikajuttu nu på Arenan

Dokumentären Kovasikajuttu, som handlar om punkbandet Pertti Kurikan nimipäivät, finns nu tillgänglig i tre månader på Arenan. Punkbandet PKN representerar Finland i Eurovision Song Contest i Wien i maj

Publicerad .
Sånggruppen The Temptations

Hitlåtarna som spelades in i ett garage2

Under hela 60- och början av 70-talet dominerades hitlistorna av ett skivbolag. Tamla Motown fanns i Detroit och namnet kom från att staden var en av de största biltillverkarna på den tiden, a motortown.

Publicerad .

Sport

Fälttävlansryttaren Eirin Losvik i februari 2015

Mental styrka bakom Eirin Losviks framgång

- Jag vill att det ska gå lika bra som i fjol, så jag är förstås lite nervös, men det ska nog gå bra, säger fälttävlansryttaren Eirin Losvik hemma i stallet i Nykarleby.

Publicerad . Uppdaterad .
Kontiolahti

Mäkäräinens skytte fungerade - Tjeckien tog guld 5

Finland och speciellt Kaisa Mäkäräinen gjorde en fin insats i mixed-stafetten i VM i skidskytte i Kontiolahti. Mäkäräinen sköt prickfritt och lyfte Finland från elva till tvåa på sin etapp.

Publicerad . Uppdaterad .
Ishockey

Jokerit vidare – avgjorde tidigt mot Minsk 5

Två mål inom loppet av fem minuter mot Dynamo Minsk, banade vägen till andra omgången i KHL-slutspelet för Jokerit, som i den första pausen ledde med 3-0.

Publicerad . Uppdaterad .
Jim Härtull, 2009

Härtull utslagen ur fredagens tävling i Lahtis

Finlands VM-representanter, Jim Härtull och Leevi Mutru blev på torsdag utslagna ur fredagens tävling på Salpausselkä i nordisk kombination.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Katarina Lind: Illamåendet sitter inte i pulpeterna 22

Våra barn ska lära sig sitta still i klassen. Problemet med stökiga elever löser vi inte genom att bära ut pulpeterna, anser Yle Östnylands kolumnist Katarina Lind.

Publicerad . Uppdaterad .

tv

Premiär för nya TV-programmet "Mat med Kira"

Kira Åkerström-Kekkonen kammade hem segern i finska Masterchef 2013. Nu är hon aktuell med tv-programet ”Mat med Kira” som får sin premiär på Yle Fem torsdagen 5 mars 2015.

Publicerad . Uppdaterad .

Krista Siegfrids klarar inte av att vara lat 1

Artisten Krista Siegfrieds har alltid tusen järn i elden. Efter Nio frågar henne hur hon gör för att varva ner. Svar: Det gör hon inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Den politiska flyktingen Abdi från Etiopien

Agenda Uganda: Kaffe och khat håller modet uppe

Etiopiern Abdulkarim öppnade den etiopiska restaurangen på flyktingbosättningen vid nyår, och den är redan känd som den bästa på hela området med 72 000 invånare (som Borgå, Ekenäs och Karis sammanlagt).

Publicerad . Uppdaterad .
Metallväktarnas blogg

Metallväktarna: Vad är Punk?

Med anledning av Pertti Kurikan Nimipäiväts vinst i UMK-tävlingen tänkte jag redogöra litet för den här omtalade musikgenren som de kallar "punk". Många finlandssvenskar har sällan eller aldrig kommit i kontakt med punk eller mött en äkta punkrockare tidigare.

Publicerad . Uppdaterad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

På Hornsgatan: Glitter åt folket

- Det gällde att träna på titulerandet: att nia i tredje person: vad anser Kungen om det ena och Drottningen om det andra. Och att inleda första frågan med Ers Majestäter.

Robert Aschberg

Popbloggen: Jakten på trollen fortsätter

Näthatet är ett stort problem i vårt samhälle men i Sverige är det ännu mer extremt. Där får offentliga personer, bloggare men också vanliga ungdomar stå ut med en hel del dynga.

Publicerad . Uppdaterad .

Valet 2015

Vänsterförbundet - Robin Hood i finländsk politik 8

Vänsterförbundet vill ha en totalreform av inkomstskatten. Partiet har presenterat sin skattemodell inför riksdagsvalet. I den ingår också kapitalinkomsterna ska beskattas på samma sätt som löner och pensioner. De som förtjänar under 10 000 euro per år skall inte betala någon skatt alls.

Publicerad .
Yle har plockat ut fem fokusområden inför valet 2015.

Arbete, ekonomi och hälsa i Yles valbevakning1

Inför vårens riksdagsval lyfter Yle upp fem fokusområden som kommer att prägla debatten. Ämnena arbete, ekonomi, trygghet, hälsa och framtid kommer att synas på olika sätt i valbevakningen.

Publicerad .
Bakom kulisserna, Ville Hupa

Lokalreportern som gillar att analysera1

Ville Hupa vill förklara och sammanfatta så, att också publiken förstår. Nu gör han videointervjuer med riksdagskandidater i Egentliga Finland i rasande takt. Alla ska få en chans att berätta var de står i valet. Men i den här artikelns videoklipp får Ville också smaka på sin egen medicin.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Marianne Tapper ute på på sin gård. Bakom syns ladugården

Samtal om livet med Marianne Tapper

Marianne Tapper har flyttat 25 gånger i sitt liv. En orsak till det kringflackande livet var exmannens alkoholism och den ständiga jakten på nya jobb. Snabba karriärbyten, nya flyttlass och också en del problem i relationen till sina fem barn och den egna hälsan. Ladda ner mp3

Yle Nyhetsskolan

Pyjamasbyxor och röda kläder

Folk med pyjamasbyxor och röda kläder kryllade överallt i skolan då Lovisanejdens högstadium hade en temavecka. Glada och ivriga röster hördes i korridorerna.

Publicerad .
Saana Haglund håller i en blombukett.

Bokmalen träffar presidenten

Winellska skolans elev Saana Haglund fick äran att som representant för läslust träffa president Sauli Niinistö. Vi intervjuade den unga bokbloggaren, som önskar inspirera andra unga att läsa.

Publicerad .
En skärmdump av ett datorspel.

Spel kan vara lärorika15

Lär man sig mera framför datorn eller i skolan? Många säger att man blir dum i huvudet om man spelar för mycket. Men det finns spel som "Civilisation 1-5" och "Settlers 1-7" där man lär sig saker om ekonomi, historia, strategiskt tänkande, respekt och språk.

Publicerad .

Långläsning

nätverkskablar

Expert: Finland måste satsa betydligt mer på it-säkerhet 6

Finland förstår inte att satsa tillräckligt på it-säkerhet. Staten, företag och privatpersoner utsätts därför för hot som vi annars kunde stoppa eller upptäcka. Det menar Jarno Limnéll som är professor i it-säkerhet vid Aalto-universitetet.

Publicerad . Uppdaterad .
Lianet Calderon och hennes svåger Carlo Lopez jobbar båda två i familjeföretaget på Kuba.

Svenska Yle på Kuba: Hopp har bytts ut mot skepticism

Två och en halv månad efter att USA och Kuba slöt ett avtal om att normalisera sina relationer börjar verkligheten sjunka in hos kubanerna. Det är inte så mycket som kommer att förändras, åtminstone inte i första taget.

Publicerad . Uppdaterad .

Hälsovården missar problemspelarna 6

Kommunerna måste bli bättre på att identifiera problemspelare säger Saini Mustalampi på Insititutet för hälsa och välfärd. Hon menar att problemen kan lösas om man ingriper i tid.

Publicerad . Uppdaterad .
Ett rökmoln uppstod efter explosionen vid reaktor 3 i Fukushima

Monstret i soluppgångens land 2

Tänk dig att leva hela din barndom utan att få leka utomhus. Det är verklighet för de barn som bor i närheten av de havererade kärnkraftverken i Fukushima.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Ur arkiven

Det svenska kungaparet i Finland 1983

I Finland var det kungafeber 1983 då det svenska kunga paret besökte landet i dagarna fyra. Kung Carl XIV Gustaf och Silvia Sommerlath är Finlandsvänner.

Publicerad .

Yles nyheter nu via Whatsapp 12

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.