Elisas förbindelser återgår till det normala1

Telebolaget Elisas flera timmar långa problem med nätverksförbindelser håller på att ordna sig. Förbindelserna började strula när en grävmaskin söndrade en fiberkabel i Lojo.

Publicerad .

21 miljarder ska bli 300 i finansieringsplan2

Europa vänder blad, sade kommissionens ordförande Jean-Calude Juncker på onsdag då han inför EU-parlamentet presenterade ett omfattande investeringspaket som är tänkt att få fart på ekonomin i Europa. Paketet på 300 miljarder euro ska investeras i infrastruktur, energilösningar och optiska kablar för bättre digitala förbindelser.

Publicerad .
Anni Sinnemäki

Stadsdirektörsval: Sinnemäki vann över Penttilä 5

Anni Sinnemäki (Gröna) har valts av Helsingfors stadsfullmäktige till biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering. Rösterna föll 49-34 i en sluten omröstning. Sinnemäkis motkandidat var Hannu Penttilä.

Publicerad . Uppdaterad .
Passagerare skuffar igång flygplan i Sibirien

Passagerare knuffade i gång fruset flygplan

En grupp flygpassagerare i Sibirien har fått kändisstatus sedan de knuffat i gång sitt flygplan vars bromssystem frusit fast. Scenen utspelades på tisdagen i Igarka vid Jenisejfloden, 160 kilometer från polcirkeln.

Publicerad . Uppdaterad .

Jodtabletter till alla barnfamiljer år 2016? 8

Jodtabletter borde börja delas ut åt alla barnfamiljer vid alla landets rådgivningar, anser en statlig arbetsgrupp som tycker att finländarnas kunskaper om strålning och jod är svag. Småbarnsföräldrar som Yle Nyheter talade med kände inte till sambandet.

Publicerad . Uppdaterad .

Hur förhåller sig Ryssland till sina grannar? 1

Riksdagens framtidsutskott målar upp fem framtidsscenarier för Ryssland i en rapport som sammanställts av forskaren Hanna Smith vid Alexandersinstitutet. Det första scenariot med en återgång till goda relationer mellan väst och Ryssland ses som osannolikt på kort sikt.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Köttsoppa gjord på ekologiska och närproducerade produkter i Höjdens skola.

Köksrumba i Raseborg

Raseborg har i rask takt fått lov att ordna med specialarrangemang för att se till att över 1000 barn i Karis ska få sin dagliga lunch efter årsskiftet. Raseborgsköken får hjälpa till, och dessutom köps mat från Dragsvik.

Publicerad .
Kommungården i Vörå

Vöråtvist kan bli jävstvist

Christina Båssar, kommundirektör i Vörå, vill att domstolen ska pröva om Kjell Heir, SFP, var jävig då han började utreda hennes förtroende.

Publicerad .
Busholmen

Omtalad norrman ser ut att få hotell i Helsingfors

Det ser ut att bli tredje gången gillt för norska hotellkungen Arthur Buchardt, som i flera år har velat bygga ett hotell i Helsingfors. Stadsfullmäktige i Helsingfors gav nu grönt ljus till Buchardts planer på ett 16 våningar högt hotell på Busholmen.

Publicerad . Uppdaterad .
kalle anka-tecknare,

Ginlund från Kimito vann Kalle Anka-tecknartävling 5

Sextonåriga Alexander Ginlund från Kimito har korats till en av årets stora tecknartalanger av Kalle Anka & C:o. Ginlund är en av tre vinnare.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Lehkosuo: En seger är inte ett måste

HJK borde på torsdagen besegra FCK i Europa League för att hålla sina avancemangschanser i liv. Enligt lagets tränare Mika Lehkosuo är varje poäng endast en bonus.

Publicerad .
fotboll, champions league

Ödesdiger förlust för Benfica

Onsdagens tidiga Champions League-match mellan Zenit St Petersburg och Benfica blev ödesdiger för den portugisiska klubbens avancemangsdrömmar. Zenit vann med 1-0, och Benfica är därmed med säkerhet eliminerad från vårsäsongens matcher i Champions League.

Publicerad .
doping

Straffen för dopning blir strängare

Finlands antidopningskommitté har godkänt ett nytt regelverk för antidopningsarbetet i Finland. De nya reglerna som träder i kraft vid årsskiftet fördubblar längden på tävlingsavstängningen till fyra år.

Publicerad .

#Användhjärtat

buu-dagen 2014

#användhjärtat-selfies från BUU-dagen

Här kan du se de gemensamma porträtten som de stora och små kunde ta på sig på BUU-dagen. Hitta din egen bild från fotoautomaten!

Publicerad .
örfilar på plåt

"Jag förknippar mormor med närhet"

Radiohuset gick till Sökövikens skola i Esbo och frågade högstadieeleverna om deras relationer till sina mor- och farföräldrar. När och var ses de, och vad brukar de göra tillsammans?

Publicerad .
Använd hjärtat, hjälp en äldre

Ge ett löfte om att använda hjärtat!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad . Uppdaterad .
Verktygsbalk för Använd hjärtat

Ordna ett evenemang för de äldre

Skulle du vilja ordna ett evenemang för äldre, men vet inte riktigt hur? Här har du en verktygsback som hjälper dig komma igång!

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Yle Teemas filmfestival har en snygg plansch, där temat är The shining.

En filmfestival i ditt vardagsrum

En filmfestival hemma hos dig. Det är vad Yle Teema sparkar igång i dag. Ända fram till söndag visas massor av spännande filmer och dokumentärer. Här är våra bästa filmtips.

Publicerad .
emoji

Talar du emoji? 2

Vi utvecklar ett allt mer tyst språk. Emoji-symbolerna hjälper oss att utrycka oss i text och över språkgränser. Men visste du att bajshögen inte betyder samma sak i hela världen? Och vad säger dina emojis om dig?

Publicerad . Uppdaterad .
Timur Vermes roman Han är tillbaka, detalj av bokomslag.

Lasso: Den älskvärde nazisten 2

På goda grunder anses nazismen var ett uttryck för ondska. Förintelsen är en konkret och tragisk påminnelse om att människan är kapabel till onda handlingar.

Publicerad . Uppdaterad .
Förra sommaren reste Joar, då 8 år genom Polen med sin pappa. De besökte också koncentrationslägret Auschwitz.

Auschwitz tur och retur 6

”Det var en hemsk och kall stämning. Tyst och faslig”. 10-årige Joar berättar om hur han reste med sin pappa i Polen och besökte koncentrationslägret Auschwitz. I Gungerd Wikholms kortdokumentär den här veckan.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Stig pustar ut efter ett hårt intervallpass

Triathlonbloggen: Stig Andersson om sin resa

Jag hade motivation, ett mål och jag var med i ett projekt som jag bara inte kunde hoppa av. Ingen risk att jag skulle ge upp. En liten leksak kallad ”Sports Tracker” sporrade också till träning, skriver Stig Andersson från programmet Mitt triathlon.

Publicerad . Uppdaterad .
Beyoncé dansar på en takterass.

Popbloggen: Beyoncé dansar med selfie stick

Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .
 
 
 

Långläsning

Oljepriset hotar Opec-länders finanser

Råoljepriset ligger på sin lägsta nivå på fyra år. Då de oljeexporterande ländernas organisation Opec möts ska länderna försöka enas om åtgärder för att höja priset. Det låga priset kostar länderna hundratals miljoner dollar per dag.

Publicerad .

Islamism och ondska är inte synonymer 2

- Det är problematiskt att man ofta bara talar om islamister, trots att det finns flera olika sorters islamism och på olika nivåer, säger Liselott Lindström som är specialiserad på konfliktjournalistik.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Rättsväsendet inför hårda sparkrav

Tänk dig att du blir utsatt för ett brott, men att det dröjer flera år före ärendet behandlas i någon rättsinstans. Så har det gått för ett antal äldre damer i huvudstadsregionen som lurats på pengar av bedragare som påstått sig vara släktingar. Ladda ner mp3

Publicerad .

Veckans diskussioner

Hundratusen kvinnor utsatta för våld varje år 23

Det är det psykiska våldet som är värst men det fysiska våldet som det skrivs mest om, säger Sara Mikander, utvecklingskoordinator på Kvinnojouren i Jakobstad.

Publicerad . Uppdaterad .

”Militärmakten är det enda Putin har kvar” 40

Den militära makten och stormaktspositionen är det enda president Putin har kvar, säger De Grönas ordförande Ville Niinistö.

Publicerad . Uppdaterad .

Slarvar också du med bilservicen? 26

Allt flera slarvar med bilservicen och det oroar Jouko Sohlberg vid Bilbranschens centralförbund.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.