Hoppa till huvudinnehåll
kvinna med barn som har mikrocefali i Brasilien

Zikaviruset blottar kvinnorättsproblem i Latinamerika

Kvinnor uppmanas att inte bli gravida - får inte göra abort.

Den snabba utbredningen av zikaviruset har fått flera länder i Sydamerika att uppmana kvinnor att skjuta upp graviditeter. Det här samtidigt som många länder helt förbjuder aborter och kvinnorättskämpar förföljs och trakasseras.

Avvisningar till Ungern på is

Misstankar om att de asylsökande inte får saklig behandling.

Finland fryser avvisningar av asylsökande till Ungern. En av orsakerna är misstankar om att de asylsökande inte får saklig behandlig i landet.

Daily Mail: Besvikna irakier lämnar Finland

Familjeskäl den vanligaste motiveringen.

Brittiska Daily Mail rapporterar om att tusentals asylsökande i Finland återtagit sin ansökan och lämnat landet. Oro för familjen anges som den vanligaste orsaken till att åka hem, men också de skärpta asylreglerna.

Tre nya tävlande klara för UMK-finalen

Mikael Saari, Annica och Kimmo samt Cristal Snow är vidare

Jakten på Finlands Eurovision-representant rycker allt närmare finalen. Nu är också Mikael Saari, Annica och Kimmo samt Cristal Snow klara för slutmatchen i UMK.

Tarjei Bø i Ruhpolding.

Stafettsegrar för Norge och Tjeckien

Norge bäst bland herrarna, Tjeckien bland damerna.

Stafetter avslutade den kalla tävlingsveckan i världscupen i skidskytte i Presque Isle. Segern gick till Norge bland herrarna medan Tjeckien var bäst bland damerna.

Medvedev talar om nytt kallt krig

"Relationerna mellan Ryssland och EU är förstörda."

Överenskommelsen om ett eldupphör i Syrien måste backas upp av konkreta handlingar. Ryssland måste omedelbart sätta stopp för sina bombningar i Syrien. Det här är krav som presenteras av många politiker vid den internationella säkerhetskonferensen i München.

Ett hjärta

Hjärtat - livets motor

Hjärtat är vår viktigaste muskel.

Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Har du visor min vän, sjung dem nu

"Har du visor min vän" var en trogen visa på 1970-talet.

Från daghem till ålderdomshem: Bengt Ahlfors "Har du visor min vän" var en trogen visa på 1970-talet. Här framförs den i äkta revystil av Sinikka Sokka, Toni Edelmann och Tom Wentzel.

Leo Tolstojs familjeliv nästan som en dokusåpa

Leo Tolstojs familjeliv var nästan som en dokusåpa.

I sina romaner om Leo Tolstojs familj ger den prisbelönta författaren Carola Hansson sin syn på Tolstojs dysfunktionella familj främst ur barnens synvinkel. I romanerna ”Andrej” och ”Masja” speglas livet som barn till en synnerligen auktoritär far.

Den ryska saltrevolutionen

Saltet tog slut i ryska S:t Petersburg.

Det har, än en gång, skett en revolution ute på S:t Petersburgs gator. Dagarna som skakade staden hände redan i början av vintern. Och det var en revolution som smakade salt, skriver svenska Yles medarbetare i Ryssland Anders Mård.

6 praktiska appar som förenklar din vardag

Forma mobilen med små knep!

Mobiler är effektiva små datorer som kan hjälpa sin användare i en mängd olika uppgifter. Operativsystemen är dessutom så flexibla att man kan forma dem enligt egen smak och tycke, till exempel i fråga om tangentbord och reklam.

Spotlights webbsida

Stort intresse för Spotlight tips

En dag efter lanseringen har Spotlight fått över 50 tips.

En dag efter lanseringen av Spotlights nya projekt redan fått ta emot över 50 tips. Projektet går ut på att göra granskande journalistik utgående från publikens tips.

Gunilla Celvin

Gunilla Celvin: Dina tips blir avgörande när vi gräver

Redaktionschef Celvin skriver varför Spotlight tips behövs.

I en tid där åsikter jämställs med fakta är behovet av undersökande journalistik större än någonsin. Mediebranschens kris förvärrar läget ytterligare. För att motverka den utvecklingen gör Svenska Yle en storsatsning på grävande journalistik - tillsammans med er...

Kaffesnobbar ohoy - teet är det nya svarta

Allt fler söker nya smakupplevelser i tekulturen.

Tedrickare har hittills oftast hänvisats till ett litet utbud av Forest Fruits men nu börjar även tevärlden florera i västvärlden. Finlands enda tésommelier Stefan Sjöholm är glad att se en tekultur vakna upp.

Oves lakrecept

Laken är för många starkt förknippad med julbordet men den är en utmärkt matfisk hela vintern. Den kan verka slemmig och lite skrämmande men köttet är ljust och mört och rommen är en riktig delikatess.

För linnet till din mun

Det är mer estetik och ekologi i tygservietter.

Jag ber min 16-åriga dotter duka bordet. När jag kommer in i matsalen ser jag en vacker vit svan av tyg vid varje tallrik. Det känns som att 1800-talet smugit sig in via hennes unga händer.

Köttbuljong

Köttbuljong har blivit en het ny hälsotrend i USA under namnet bone broth. Vi hävdar att den aldrig varit omodern.

Reflexioner på en båtutställning

Inför båtsäsongen besöker man här en båtutställning.

Inför båtsäsongen besöker man här en båtutställning. Det lönar sig att bibehålla en kritisk inställning till de kommersiella krafterna.

Fritidsbåtar

Fritidsbåtar och vinterförvaring.

Att ha en egen fritidsbåt att åka omkring med är mångas varmaste sommardröm. Men båtar kräver regelbunden service och ett ställe för vinterförvaring.

Finländsk forskning visar: Ägget är ingen hjärtmarodör

Ägg ökar inte risken för hjärtinfarkter, enligt forskningen.

Ägg har ett rykte om sig som kolesterolhöjande mat som är dålig för hjärtat. Men det här stämmer inte, enligt finländska forskare. Ägget ökar inte risken för hjärtinfarkt ens om man på grund av sina gener är känslig för kolesterol.

Karpaltunnelsyndrom

Domnar dina fingrar under natten?

Om fingrarna domnar under natten kan det vara ett tecken på att en nerv i handloven är i kläm. Tillståndet kallas karpaltunnelsyndrom. I vår artikel om syndromet visar vi bl.a. en video från operationen där nerven friläggs.

TIA (transitorisk ischemisk attack)

TIA kan vara varningssignal för kommande stroke.

TIA är en övergående störning i hjärnans blodcirkulation, som ger upphov till plötsliga bortfallssymptom, t.ex. förlamning av en arm eller svårighet att prata. Symptomen ska alltid tas på allvar. Fem procent av dem som får en TIA får en hjärninfarkt, dvs. en stroke, inom ett dygn och 10-20 procent inom tre månader.

Fönstertittarsjuka (claudicatio intermittens)

Börjar benen värka efter en stunds promenerande?

Fönstertittarsjuka kallas den smärta som till följd av förträngda artärer uppstår i benen efter en stunds promenerande. "Stop smoking, keep walking" lyder receptet, men ibland behöver kärlen opereras om man ska kunna rädda patientens ben från amputation.

Veckans diskussioner

Rehula: Inget vin till matbutikerna

Ansvariga ministern vill bibehålla Alkos monopol.

Mataffärerna bör inte heller i framtiden få sälja vin eller starköl. Däremot kunde Alkos öppethållningstider förlängas, föreslår den ansvariga ministern inför förnyandet av alkohollagen.

Lauri Kivinen

Lauri Kivinen: Yle tillhör alla

Yles uppdrag är samhälleligt, inte kommersiellt

Yles public service-uppdrag sätts en gång under lupp (Helsingin Sanomat 4.2) och bra så. Det är viktigt att med jämna mellanrum dra upp riktlinjer för hurdan public service Finland vill ha och behöver, skriver Yles verkställande direktör Lauri Kivinen. Men det kan vara värt att återkalla i minnet hur allt en gång började.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!