Lasse Svens, skattmästare för Stiftelsen vid Åbo Akademi hösten 2014

Ny skattmästare för Stiftelsen för ÅA vald

Lasse Svens är ny skattmästare för Stiftelsen för Åbo Akademi. Han har en lång erfarenhet inom finanssektorn, senast som vice verkställande direktör vid Nordea.

Publicerad .
Valet i Skottland delar folket.

Dan Ekholm: Försoning behövs i Skottland

Valdeltagandet har varit stort i Skottland, och stämningarna går höga. Dan Ekholm som är på plats i Edinburgh säger att en försoningsprocess nu behövs.

Publicerad . Uppdaterad .

Åbovarvet håller presskonferens

Varvet i Åbo väntas i dag ge besked om sina framtidsplaner för fartygstillverkningen. En presskonferens har kallats samman till middagstid.

Publicerad . Uppdaterad .
Pargas centrum

”Alla vinner på att satsa lokalt” 8

Små lokala företag har svårt att mäta sig i konkurrensen när Pargas stad upphandlar. Enligt företagarna skulle staden ha mycket att vinna på att satsa lokalt.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Olkiluoto 4

Helsingfors stad kan ha slängt tiotals miljoner i sjön

Om Industrins Kraft (TVO) inte bygger en fjärde reaktor i Olkiluoto kan Helsingfors stad ha slängt tiotals miljoner euro i sjön. Helsingforsfullmäktige beslöt i oktober 2011 att delta i planeringen av projektet med omkring 30 miljoner euro.

Publicerad .

Nu kan man mötas och studera på distans i Närpes

Från och med i höst kan företag i Sydösterbotten delta i utbildningar, skolningar och möten på distans. Projektet Innokompetens har resulterat i två distansstudiemiljöer med behövlig utrustning i Närpes; en i Yrkesakademins aula och en i företagshuset Dynamo.

Publicerad .
Jowan, Melvin, Miro och Venla vid Rasebo daghem i Ekenäs.

Nej till lokala äpplen i Lojo 3

Ett lokalt äpple som inte har gått igenom en offentlig upphandlingsrunda tas emot väldigt olika i de kommunala köken i Västnyland. I Lojo får äpplet inte tillredas på grund av hälsorisken medan man i Raseborg gärna gör äppelmos av det.

Publicerad . Uppdaterad .
kommunalteknik dras till israelskogen

Utmarsch på Uponor 2

Personalen på Uponor Infras fabriker i Vasa och Nastola marscherade ut på fredag morgon som en protest mot företagets samarbetsförhandlingar. I Vasa deltog kring 150 arbetare och tiotalet tjänstemän.

Publicerad .

Sport

Lehkosuo: Vi var inte ute efter erfarenhet

Tränaren Mika Lehkosuo var besviken med HJK:s premiärmatch i Europa League som slutade i förlust borta mot FC København. Inte var vi ute efter någon erfarenhet. Vi var ute efter poäng och fick noll, så inte kan man vara nöjd, säger han.

Publicerad .
Jarkko nieminen, tennisspelare

Nieminen kunde inte rå på Janowicz

Tennisens ATP-turnering i franska Metz tog slut i den andra omgången för Jarkko Nieminen. Polacken Jerzy Janowicz visade sig vara en för hård nöt att knäcka och vann i två raka set.

Publicerad .
Kimmo Timonen, 2012

Timonen: Chanserna är små

Det verkar för tillfället osannolikt att Kimmo Timonens ishockeykarriär får en fortsättning. Timonen berättar att blodpropparna han åkte på i somras gör att chanserna till en comeback är små.

Publicerad .

Kultur och nöje

Ingrid Holm 16 år Kimitoön

16-åring toppar Vegatoppen 1

Det blev en total överraskning på Vegatoppen den här veckan. Ingrid Holm från Kimitoön som har gjort skivdebut med en egen låt gick rakt upp på en första plats. Hjälp har hon haft av producenten Hannu Korkeamäki som jobbat med många stora finländska artister och mest känd blev han som domare i Idols.

Publicerad . Uppdaterad .
The Boxtrolls anländer till biograferna.

Mord och luktande ostar anlände till biograferna

Just nu pågår Kärlek & Anarki i Helsingfors men även två filmer har premiär idag. Den ena filmen är en kuslig kriminalfilm medan den andra är en sympatisk animerad film om figurer som älskar luktande ostar. Veckans filmpremiärer får ni här.

Publicerad .
Publikhav under Lily Allens spelning på Ruisrock.

Musikredaktionen räddar din helg

Svenska Yles musikredaktion ger tips på veckoslutets konserter och musikaliska evenemang.

Publicerad . Uppdaterad .
Jolin Slotte med lättlästa böcker.

Läsning för den som inte orkar läsa

När man bearbetar en roman till en lättläst form gäller det att söka fram kärnan i själva berättelsen. Sedan berättar man den på ett sådant sätt att också den svaga läsaren kan ta till sig berättelsen så som vana läsare tar till sig romaner.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter Nio

marco bjurströms bravurrätt

Halloumi- och spenatröra

Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.

Publicerad .

Öva till studenten på Vetamix!

Läs på inför höstens skrivningar på Abimix, med tidigare material från alla ämnen i studentskrivningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Poutapekkas blogg: Seniorer skall få aktiviteter

Seniorer är för dyra för kommunerna. Överallt kämpar kommunalpamparna för att klara kostnader som förorsakas av ett snabbt ökande antal äldre människor. Hemmaboende prioriteras. Serviceenheter förstoras och klienter skickas till vårdhem långt borta från hemkommunen.

Publicerad .
Peter Lüttge

Lüttges trädgård: Björn Månsson naken i skogen

Den här rubriken är ett test. Ett försök till medial uppmärksamhet. Den innehåller ett djur: björn. Ett ord som förknippas med sexualitet: naken. Och ett känt finlandssvenskt namn: Björn Månsson.

Publicerad . Uppdaterad .
Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Grön inkonsekvens

Ville Niinistö har hotat med att De gröna lämnar regeringen om statsrådet godkänner Fennovoimas kärnkraftsansökan så som näringsminister Jan Vapaavuori föreslår.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Stefan Löfven

Humlan som flyger - vem är Stefan Löfven? 4

Vem är han, vad driver honom, hurdan är han som nu jobbar hårt för att bli Sveriges nästa statsminister? Något av ett svar kan man få av journalisten Lova Olsson i boken ”Humlan som flyger”.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Lund

Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk 27

Att ryska Rosatom levererar reaktorn till Fennovoima är riskfyllt, menar professor Peter Lund vid Aalto-universitetet. Den nya reaktortypen uppfyller inte västerländska säkerhetsnormer.

Publicerad . Uppdaterad .

Saknar sprallismorsan och skrattmamman 2

Glad unge= glad mamma, svår unge=svår mamma eller svår mamma=svår unge? Eller vad vet jag. Men jag vet att jag saknar mig själv. Sprallismorsan och skrattmamman, kul och kreativ skriver familjeterapeuten och prästen Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad .

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 12

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

DN: Facebook for rika lanserat

En klubb för människor med mer pengar än tid. Så marknadsför sig en ny social nätverkssajt, skriver Dagens Nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Livet efter nej:et

Förändringen av skolnätet i Pargas har, som alla ÅU-läsare har sett, rört om på många håll i kommunen Pargas. För att föregå en besvärsstorm över de sparbeslut som måste till beslöt stadsstyrelsen låta alla som berörs av eventuella skolindragningar säga sitt.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Mat och fritid

Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö

Livsuppgift – att forska i orangutangers sociala beteende

Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa. Där forskar hon i orangutangerans sociala betende.

Publicerad . Uppdaterad .
Marthan Elisabeth Eriksson

Rådgivare i vilda växter

Mjölkörten blir helt ljuvlig när man snabbt kokar upp den. Den blir som sparris, om inte godare, tycker Elisabeth Eriksson vid Finlands svenska Marthaförbund som är rådgivare i vilda växter.

Publicerad . Uppdaterad .
En korg med kantareller

Svamprecept i mängder

Det är svamptider igen! Här hittar du flera recept på utsökta maträtter som innehåller svamp.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Bestämmelse om vindkraftsbuller på gång 35

En förordning om hur mycket oljud vindkraftverk egentligen får förorsaka är på gång. Någon orsak att bromsa nu aktuella vindkraftsplaner finns ändå inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk 27

Att ryska Rosatom levererar reaktorn till Fennovoima är riskfyllt, menar professor Peter Lund vid Aalto-universitetet. Den nya reaktortypen uppfyller inte västerländska säkerhetsnormer.

Publicerad . Uppdaterad .

Jihadist radikaliserades i Helsingfors 11

För två år sedan var han studerande vid en yrkeshögskola. I våras jobbade han i en köttaffär i Helsingfors. I dag uppger han på sociala medier att han krigar för Islamiska staten i Syrien.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Ganska varmt i söder

Det är i landets södra och mellersta delar ännu ganska varmt och uppehåll. I norr är det kallare. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.