Lärare slåss om jobben i norr - i söder är de en bristvara

I Jakobstad hade en fast klasslärartjänst i vår 60 sökande medan Kyrkslätt får nöja sig med maximalt två till tre sökande. Detta trots att knappa hälften av de som antogs till klasslärarutbildningen i Vasa i höstas är nylänningar.

Publicerad .
Ett rött torp

Inkompetens och bristfälliga metoder orsak till mögelproblem5

Både nya och gamla byggnader möglar. Problemet ligger i byggmetoder med ursprung i efterkrigstiden och i att lärare i byggbranschen har brist på specialkunskap, säger Unto Siikanen, arkitekt och professor i byggnadslära. Finland har flera hundra års erfarenhet av bra byggteknik och Siikanen tycker den ska utnyttjas.

Publicerad .
Moskvabor

Krafttag gör Putin populär 5

Stödet för Rysslands president Vladimir Putin har bara två gånger tidigare varit lika stort som nu. Den ryske journalisten Dmitrij Kamisjev säger till Svenska Yle att också kritikerna blidkas av krafttag men populariteten kan minska snabbt om Ryssland går in militärt i Ukraina.

Publicerad . Uppdaterad .
Många finns kvar i rasmassorna

Utlovade ersättningar uteblir i Bangladesh

Anhöriga till offren i fabriksolyckan i Bangladesh i fjol har demonstrerat mot att de ännu inte har fått några ersättningar. I dag har det gått exakt ett år sedan fabrikshuset Rana Plaza rasade samman, och över tusen människor miste livet.

Publicerad .

Näringsprofessor: Barn ska inte bestämma vad familjen äter 11

Publicerad .

Föräldrar borde lära sina barn hälsosamma matvanor så tidigt som möjligt, säger Raija Tahvonen som är professor i genomisk näring vid Forskningscentralen för jordbruk och livmedelsekonomi MTT. Om man inte vänjer barn vid godsaker och skräpmat kommer de inte heller att sakna dem.

EU

Partiledardebatt 24.4.2014 - Trailer (längre version)

Partiledardebatt 24.4.2014 - Trailer (längre version)

40 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Partiledardebatt 24.4.2014 - Trailer (längre version)

Lärkan värmer upp inför EU-debatten

Yles bevakning inför EU-valet kör igång med en partiledardebatt i Gymnasiet Lärkan på torsdag kl. 20.00 på Yle Fem. Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Juha Sipilä, Carl Haglund, Ville Niinistö, Paavo Arhinmäki och Päivi Räsänen får svara på gymnasieelevernas frågor om EU. Se trailern inför debatten!

Publicerad . Uppdaterad .

Fokus på Ukrainakrisen i Svenska Yles valdebatt

I kväll går startskottet för Yles rapportering inför EU-valet när ledare från alla partier frågas ut i Svenska Yles partiledardebatt. Debatten sänds i Yle Fem och på Arenan klockan 20.00. EU:s förhållande till Ryssland är en av frågorna som står på agendan.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Nedbrunnet radhus i Gammelbacka

Rökning orsak till Gammelbackabrand? 1

Polisen misstänker att rökning kan ha varit orsaken till den förödande brand som totalförstörde ett radhus i Gammelbacka natten till onsdag. Det skriver tidningen Uusimaa idag.

Publicerad . Uppdaterad .

Sökes: Permanent lösning för svenska barnen i Lojo

Frågan om trängseln i de svenska daghemmen i Lojo går nu vidare så som politikerna har önskat. Nu görs en grundlig utredning om behoven. Tills dess nöjer man sig med tillfälliga lösningar.

Publicerad . Uppdaterad .

Ska vi slopa de röda dagarna i almanackan? 23

Helgdagar är temat i Slaget efter 12 på torsdag. Är de röda dagarna heliga eller kunde de flyttas på? Svara på vår webbfråga och kommentera gärna vad du tycker om röda dagar.
Lyssna på debatten kl. 12.10

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Helsingfors festspel har släppt programmet

Nordens största konst- och kulturfestival, Helsingfors festspel, går av stapeln 15-31.8 och bjuder bl.a. på internationella musikstjärnor som avantgardeikonen Laurie Anderson och Kronos-kvartetten.

Publicerad .
Forskare, Katarina Rejman som nyligen har disputerat med en avhandling om litteraturundervisning i högstadiet.

"Bokhatare lättare att manipulera"1

Folk som inte läser kan vara lättare att manipulera och har svårt att vara analytiska och reflekterande. Därför ska vi läsa, det slår Katarina Rejman fast som nyligen har disputerat med en avhandling om litteraturundervisning i högstadiet.

Publicerad .

Prydhet, sex och dubbelmoral!4

Den danske regissören Lars von Trier är van att ruska om sin publik. Oövervägda uttalanden och ämnen som sex, religion och skam – gärna inflätade i varandra – har sett till att hans filmer ofta väcker intresse.

Publicerad .

Sport

Michael Phelps gör comeback.

Michael Phelps gör comeback idag

Simmarlegenden som vunnit arton OS-guld tävlar idag för första gången sedan OS i London 2012. Huruvida det handlar om en satsning inför OS i Rio vill han inte avslöja.

Publicerad .

Förlängningssegrar i NHL-slutspelen

Kari Lehtonens Dallas lyckades utjämna matchserien mot Anaheim Ducks. Jussi Jokinens Penguins fick se sig besegrade efter förlängning.

Publicerad . Uppdaterad .
Karim Benzema firar mål.

Real Madrid till München med ett mål i bagaget

Real Madrid tog segern i det första semifinalmötet mellan regerade mästaren i Champions League, Bayern München och den mesta mästaren i CL. Real kamamde hem delsegern på Santiago Bernabeu med uddamålet.

Publicerad . Uppdaterad .

Rönnberg återvänder till Finland 4

Handbollsspelaren Andreas Rönnberg fortsätter sin karriär i Riihimäki Cocks, berättar den norska tidningen Østlendingen. De tidigare säsongerna har Rönnberg varit en av nyckelspelarna i norska Elverum.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Marit af Björkesten: När allt fler väljer att ha noll koll 2

När allt fler vill välja sitt informationsflöde växer utmaningarna för Yle. Vi ska erbjuda möjligheter till ett personifierat utbud, men samtidigt göra det svårt att helt välja bort det som inte intresserar, skriver Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Publicerad . Uppdaterad .

Magnus Beijar: Gud existerar 24

Som religionsvetare är jag fullkomligt övertygad om att Gud finns. Dock tror jag inte att Gud existerar på det sätt som många andra tror. Det skriver Magnus Beijar i veckans krönika i Radio X3M.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Banana split deluxe med chokladsås

Den här lyxiga efterrätten är så exklusiv att den knappt kan kallas banana split. I klippet kan du se den göras med hjälp av flytande kväve, men receptet är traditionellt och anpassat för alla oss hemmakockar.

Publicerad .
Trädgårdsmästaren och bloggaren Henrika Arle.

"Trädgårdsskötsel intresserar under lågkonjunktur"

Ungefär 40 procent av finländarna är intresserade av trädgårdsskötsel. Enligt Henrika Arle som är insatt i trädgårdstrender, har trädgårdsintresset ökat stadigt i flera års tid och det ekonomiska läget spelar också in.

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Spritrally och uppkopplade toabesök

Spritrally till Estland, artister i politiken, kaffekokardirektiv och bokens dag. Dessutom pratar Myteriet också om ett satiriskt blogginlägg som tolkades fel och varför vi hela tiden måste vara uppkopplade med smarttelefoner - också på toaletten.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Rysslandsbloggen: Ha en bra resa, madame!

Alla som reser vet att taxichaufförer på järnvägsstationer och flygplatser är skamlösa och deras priser hutlösa. Det är en konst att förhandla med dem och hur skicklig man än blir vinner man aldrig som kund utan betalar för mycket, bloggar Kerstin Kronvall.

Bondbloggen: Klick

Så var årets stödansökan gjord. Förutom att myndigheterna hade justerat arealerna lite från ifjol, fanns där inga några större förändringar. Tack vare att jag skickar in ansökningen elektroniskt kan jag kopiera föregående års uppgifter direkt till årets blanketter, skriver bondbloggaren Sonja.

Andra medier

Ny Teknik: Gripens krokiga väg mot succé

1988 flög JAS 39 Gripen över Linköping. Det gick att se planet på två sätt. Antingen var det en dyr fåfänga som harvats fram genom förseningar och skandaler. Eller så var det ett smart stridsflygplan som gav Sverige en militär resurs i världsklass.

Nyt: Konstnären Kaj Stenvall har ersatt ankorna med Putin

Konstnären Kaj Stenvall, som är känd för sina målningar av ankor har hittat ett nytt favoritmotiv, nämligen Rysslands president Vladimir Putin. Stenvall började måla Putin för bara några veckor sedan och har spritt målningarna på sitt twitterkonto.

Bohusläningen: Mannen utan minne hittad död

Michael Boatwright, amerikanen som i februari 2013 hittades medvetslös i ett hotellrum i Kalifornien har avlidit. Då Boatwright återfick medvetandet hade han glömt sitt modersmål och talade endast svenska.

 

Veckans diskussioner

Tyskland: Avvecklingen som kom av sig 15

I Tyskland har övergången från kärnkraft till andra energiformer visat sig vara betydligt mer komplicerad än vad många från början räknade med. Nu genomlever Tyskland något av en energibaksmälla. Elen blir dyrare, kolkraften vinner terräng och folk protesterar.

Publicerad . Uppdaterad .

"Jag såg aldrig Viking Grace" 14

Föraren på den taxibåt som kolliderade med Viking Grace säger att han aldrig lade märke till jättefärjan. Anders Waldvik säger till Aftonbladet att färjan dök upp som ur tomma intet. Han såg den inte på radarn och han hörde inte heller någon mistlur.

Publicerad . Uppdaterad .

Trafi: Obligatoriskt båtförarkort för större fritidsbåtar 28

Fritidsbåtförare orsakar årligen tiotals farosituationer genom att hamna på de stora fartygens rutter. Det finns planer på att införa obligatoriskt båtkörkort, i synnerhet för förare av stora fritidsbåtar.

Publicerad . Uppdaterad .

Upp till fem döda i eldstrid i östra Ukraina 31

Ryssland anklagar ukrainska nationalister för det våld som ledde till att fem människor dödades i en ledstrid nära staden Slovjansk i östra Ukraina.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Lobbarnas paradis 4

Det finns 30 000 lobbare i Bryssel. Deras uppgift är att påverka besluten inom EU så att det gynnar deras uppdragsgivare. Borde man vara bekymrad?

Publicerad . Uppdaterad .

Alkoholister som städar får betalt i öl 13

I Amsterdam i Holland tar man till nya metoder för att få bukt med stökiga alkoholister i stadens parker. De får jobba som gatustädare och får betalt i tobak och öl. Pilotprojektet har visat sig ha enbart positiva följder.

Publicerad . Uppdaterad .
Basehoppare hoppar från byggnad i Kuala Lumpur

Betyder intresset för extremsport att allt fler har det för bra? 11

Vad är det som får extremsportare att utsätta sig för fara genom att hoppa fallskärm, klättra i berg och skida offpist? Sociologen Susan Sundback frågar sig om extremsport har blivit dagens religion eller narkotika?

Publicerad . Uppdaterad .

Skiffergasen ändrar energispelet i Europa 8

För Ryssland är naturgasen ett trumfkort. Men frågan är: hur länge? USA börjar exportera skiffergas inom ett par år och i Europa planeras skiffergasproduktion i flera länder. Då kommer spelplanen för energi att se helt annorlunda ut.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.