Miljonregn uteblir denna vår?2

Finlandssvenska fonder och stiftelser äger stora delar av Stockmann. I många år har de fått goda dividender, men nu hotar dividendströmmen sina.

Publicerad .
Insulinpenna

Ungdomsdiabetes förkortar livet2

Unga som insjuknar i så kallad ungdomsdiabetes dör sannolikt tio år tidigare än sina friska jämnåriga, visar brittisk forskning. I Finland finns det fler ungdomsdiabetiker än någon annanstans i världen.

Publicerad .
Syrizaanhängare firar valsegern i Aten 25.1.2015

Grekisk brakseger ger VF luft under vingarna 3

Vänsterpartiet Syrizas seger i det grekiska parlamentsvalet får Vänsterförbundet här hemma att vädra morgonluft. Politiska bedömare förutspår att Vänsterförbundet nu drar vänsterut.

Publicerad .
Människor hamstar inför snöstormen

Östkusten i USA kan få en meter snö

Människor i New York bunkrar livsmedel och skolor har stängt sina dörrar. Den amerikanska flygtrafiken väntas halta återstoden av veckan.

Publicerad .
Den kännspaka skylten ovanför ingången till koncentrationslägret Auschwitz

70 år sedan Auschwitz befriades

I dag har det gått 70 år sedan befrielsen av Auschwitz - det största förintelselägret i Nazityskland. Över en miljon människor dog i lägret.

Publicerad . Uppdaterad .
seriekaraktär

Anka mot nazism

Finns det något farligare än en människa med en mission? Den frågan ställde James T Worthingworth 1873 och återfinns den i Charlie Christensens senaste Arne Anka -album, Dagbok från Svitjod.

Publicerad . Uppdaterad .

Fidel Castro: Jag litar inte på USA 1

Kubas tidigare president Fidel Castro har för första gången kommenterat USA:s och Kubas upptinade relation. Castro verkar vara positiv om än lite skeptisk.

Publicerad .

Djurens välfärd lika viktig som djurens rättigheter

I Finland hålls produktionsdjur mestadels i bra förhållanden, men hur mår djuren egentligen? Enligt djurskyddsombudsman Sari Salminen borde vi mera intressera oss för djurens välfärd.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Siw Grägg och Louise Granfors i Vörå.

Avgörande kväll för kommundirektören i Vörå 7

Efter ett turbulent halvår i Vörå väntas en majoritet på två tredjedelar av fullmäktige i kväll rösta bort sin kommundirektör Christina Båssar.

Publicerad . Uppdaterad .

Politikerna vill inte ha en metropol

Varken modellen med en metropolstad där kommunerna slås samman eller modellen med en metropolförvaltning stöds av samtliga berörda kommuner i huvudstadsregionen.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Privatiserar vi ihjäl öppenheten?

De räknas i miljarder, skattepengarna som årligen går till privata företag som sköter kommunal service. Vilken rätt till insyn har vi i de här företagen som producerar vår basservice? Offentlighetslagen gäller kommunen, men med underleverantörerna är saken inte lika klar.

Publicerad .
blankett för medicin

Kommunerna hyfsade på offentlighet

Kommuner ska ge ut information och dokument. De lyder under offentlighetslagen utan diskussion. Men flera kommuner i Svenskfinland slarvar med eller helt enkelt struntar i kravet på offentlighet.

Publicerad .
en äldre i rullstol på hemmgårdens boende

Privata vårdhem dåliga på offentlighet

Hur väl kan privata företag som producerar tjänster för kommunerna sin offentlighetslagstiftning? Frågan är knepig därför att det inte är alldeles entydigt i hur hög grad offentlighetslagen gäller dem. Det i sin tur är mycket knepigt eftersom deras verksamhet finansieras med skattmedel.

Publicerad .

Spotlight testade öppenheten – här är resultaten

Vi bad att få ut arbetsturlistor för en tvåveckorsperiod i september från effektiverade äldreboenden i Svenskfinlands kommuner. Vi ville testa hur väl offentlighetslagen fungerar oberoende av om vården produceras av kommunen eller ett företag.

Publicerad .

Kommentaren: Offentligt med ändå inte

Rätten till insyn borde gälla all den verksamhet som är offentligt finansierad oavsett vem som driver den – kommunen eller firman.

Publicerad .

Stockmann

Grekland

Greker viftar med falggor under valmöte inför det grekiska parlamentsvalet 25.1.2015

Ny kvast sopar rent i Grekland - men vad tycker grekerna? 2

Världens ögon riktades mot Grekland för en januarihelg. Grekerna gick till ett val som väntades få följder för hela EU och kanske avgöra eurons framtid. Vi dokumenterade det grekiska valveckoslutet för svenska.yle.fi.

Publicerad . Uppdaterad .
Alexis tsipras

Vem är Alexis Tsipras?

Alexis Tsipras blev på måndagen den yngsta grekiska premiärministern i landets samtidshistoria. I sitt land ses han som en politiker som lyssnar på folket och som förespråkar en demokratisk dialog.

Publicerad . Uppdaterad .

Grekiskt uppror mot EU

Vänsterpartiet Syriza tog en storseger i parlamentsvalet i Grekland. Vilka blir konsekvenserna? Stefan Winiger och Rikhard Husu på Yle Debatt reder ut begreppen under Heidi Finniläs ledning.

Publicerad . Uppdaterad .

Tyskland: Inga skuldlättnader för Grekland

På många håll i Europa funderar man över följderna av det grekiska valet. Från det största kreditgivarlandet Tyskland kommer klara besked: Att avskriva grekiska skulder kommer inte på fråga.

Publicerad .

Sport

Överraskningar i kvartarna i Melbourne

I Australian Open i tennis sågs två smärre överraskningar när Tomas Berdych besegrade Rafael Nadal och Jekaterina Makarova slog ut Simona Halep.

Publicerad .
Mikael Granlund

Granlund gör comeback i dag

Mikael Granlund är redo för comeback i Minnesota Wildtröjan efter att ha varit borta från spel i en månad.

Publicerad .

Kultur och nöje

Helena Hietanens ljuskonstverk

Rädslan för döden blev teknospets och lutande tak

Chaos & Beauty heter en utställning där konstnärsparet Helena Hietanen och Jaakko Niemelä möts. För 25 år sedan möttes de för första gången i samma utställningslokal, i Helsingfors Konsthall. Ljuset är deras gemensamma inspirationskälla och tröstare efter nära upplevelser av sjukdom och död.

Publicerad . Uppdaterad .
Foto från Den listiga lilla räven

Färgprakt i diskret regi

Nationaloperans uppsättning av Leoš Janáčeks Den listiga lilla räven är en underfundigt gestaltad vuxensaga i visuell praktförpackning men balansen mellan de olika elementen haltar.

Publicerad . Uppdaterad .

#MittJobb

Handikappforum rf:s generalsekreterare Pirkko Mahlamäki

Arbetsmarknaden extra svår för funktionshindrade

Det kärva ekonomiska läget höjer tröskeln för funktionshindrade att komma in i arbetslivet. Handikappforum rf:s generalsekretare Pirkko Mahlamäki säger att det också förekommer regelrätt diskriminiering.

Publicerad . Uppdaterad .
Person som står på strand

Berättelse 11: Jag känner mig som en B-klassens människa

Vad händer om du inte klarar av att jobba så många timmar som du skulle vilja? En läsare som skrivit in till #MittJobb är i den situationen och känner att hon står utanför samhället.

Publicerad . Uppdaterad .
Butikskassa

Berättelse 12: För sent att byta arbete i åldern 45-50

Flexibilitet på arbetsmarknaden innebar otillräckligt med timmar och obekväma arbetstider för en person som skrivit in till #MittJobb. Att byta arbete i åldern 45-50 visade sig också vara omöjligt.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: Sporten alla älskar - eller älskar att hata

Ca 30.000 vrålande fans samlas mitt i natten i en arena i Stockholm. Omkring 3000 arbetstimmar satsar TV-folket för att spektaklet skall kunna ses runt om i världen. Närmare en miljard människor i 176 länder kunde bevittna showen.

Publicerad . Uppdaterad .

På Hornsgatan: Blå ögon är inte Borgen

Med höga förväntningar har jag följt med den politiska thrillern Blå ögon, som sänds på SVT. (SVT 1, samt Yle fem på söndagar och på SVT Play). Skulle det här bli den svenska Borgen, med politiska intriger, spinndoktorer och kvinnliga toppolitiker i centrum?

Publicerad . Uppdaterad .
 

Långläsning

Ko Lanta, matti kallio

”Jag simmade bort tio år av ångest”

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. Han var en av de lyckligt lottade som överlevde, men han har levt med ångesten sedan dess.

Publicerad . Uppdaterad .
Dyrkan av predikanten Billy Graham

Fundamentalism - en spegel av samhället 14

Fundamentalism kan ses som ett religiöst fenomen - men ofta handlar det snarare om ett politiskt uttryck som kan placeras i ett historiskt skeende.

Publicerad . Uppdaterad .
Saudiarabiens nya kung

Saudiarabien litar på kungen, oljan och gästarbetarna 3

I Saudiarabien, islams urhem, bygger kungahuset sin rätt att styra på rollen som islams väktare. Landet flödar av olja och har gjort sig beroende av sina gästarbetare. Kvinnor ska inte figurera i offentliga sammanhang.

Publicerad .
Abdi Nassir, ung juridikstudent i Eastleigh, Nairobi.

Stor misstänksamhet mot somalier i Kenya

Attacken mot shoppingcentret Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi år 2013 utfördes av den somaliska terroristorganisationen Al-Shabab. Sedan dess har attentaten fortsatt. Kenyanska polisens svar har varit en våg av godtyckliga arresteringar av somalier i Kenya.

Publicerad .
 

Mat och fritid

Vy från Riisitunturi nationalpark.

Nationalpark 3: Riisitunturi

Riisitunturi är en riktig doldis i jämförelse med sin granne Oulanka nationalpark som är en av Finlands mest besökta parker. Trots sin litenhet är den populär bland sina besökare.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Ränteswappar blev stadsdirektör Jakobssons fall 27

Ränteswapsavtal med banker och brist på förtroende från stadsstyrelsens sida blev stadsdirektör Mikael Jakobsson fall i Jakobstad. Stadsdirektör Mikael Jakobsson gjorde sin sista arbetsdag på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Niinistö: Skatteflykt inte acceptabelt 23

President Sauli Niinistö är inte alls förtjust i fenomenet att finländare flyttar utomlands för att bli kvitt skatter. - Jag tycker inte alls om det, sade Niinistö på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

"Fler finländare borde bo på hyra" 21

Fler finländare borde bo på hyra, anser Näringslivets forskningsinstitut Etlas forskningsdirektör Mika Maliranta. Enligt undersökningar är arbetslösheten hög på områden där många bor i ägarbostäder.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.