Hoppa till huvudinnehåll
Syskon bredvid varandra på en säng

“Vänta med att planera syskon”

Tätt mellan syskonen är dåligt både för barn och föräldrar.

Max två år mellan barnen, tycker de flesta finländare att är perfekt. Men liten åldersskillnad mellan syskonen är förknippat med både skilsmässa, kortare livslängd, autism och schizofreni.

Tusentals lever i gyttjan och drömmer om England

3000 flyktingar lever i usla förhållanden i norra Frankrike.

I ett tältläger bland bråte, avfall och knädjup lera lever 3000 flyktingar som drömmer om ett nytt liv i Storbritannien. Men att ta sig över kanalen har blivit allt svårare. Yle Nyheter har besökt tältlägret i utkanten av hamnstaden Dunkerque i norra Frankrike.

Linkedin rasade på börsen

Företagets vinstutsikter har blivit sämre.

Aktiekursen för det sociala nätverket för yrkesverksamma Linkedin har kraschat med upp till 43, rapporterar Newsweek. Linkedin har enligt Wikipedia mer än 400 miljoner användare.

Vägarna förbättras för miljoner

Kustbanan får 10 miljoner av sammanlagt 600 miljoner.

Många av våra vägar och banor är för tillfället i dåligt skick men nu ger staten 600 extra miljoner för att förbättra kommunikationer över hela landet. Exempelvis ska tågbanan mellan Karis och Kyrkslätt förbättras för 10 miljoner euro.

Tollanderska priset till Bengt Ahlfors

”Ahlfors känsla för timing är god”.

Dramatikern och föffattaren Bengt Ahlfors får Svenska Litteratursällskapets Tollanderska pris. Ahlfors får priset för boken Medan jag ännu minns. Sju brev till mina barnbarn. Priset omfattar 40 000 euro och den Tollanderska medaljen.

Sabine Forsblom får stort litteraturpris

Maskrosgudens barn når ut över klass- och språkgränser.

Sabine Forsblom har med sina böcker om fattigt arbetarliv i Borgå och Pernå skrivit in Östnyland på den finlandssvenska litterära kartan. Svenska litteratursällskapet premierar henne med ett betydande pris.

Bild för #mittkärleksliv satsningen

Hur har du det med kärleken?

Berätta om ditt kärleksliv. Delta i vår undersökning.

Svenska Yle frågar om relationer, sex- och samliv i Svenskfinland. Här kan du delta i undersökningen.

Niinistö preciserade omdebatterat tal

Han säger att EU:s yttre gränser måste fås under kontroll.

Republikens president Sauli Niinistö har preciserat sitt tal vid riksmötets öppnande i början av veckan. Niinistö säger till Yle att han inte avsåg att Finland på något sätt borde bryta mot internationella avtal om flyktingar.

Två personer som ligger på ett golv, omgivna av spyor och annat sunkigt.

När knark blir konst

Oscar och Beni dokumenterar droganvändningen i Österbotten.

Oscar Hagen och Beni Köhler har gjort ett personligt porträtt av Österbotten. Det består av fotografier, videor och berättelser. Och temat? Det är droger.

Runebergstårta - Runebergs bakelse

Runebergstårtan började bakas av gästgivaren och sockerbagaren Lars Henrik Astenius i Borgå på 1840-talet och hörde till skaldens favoritbakverk. I Fredrika Runebergs receptbok finns däremot receptet till ett bakverk kallat Runebergs bakelse.

Runebergs matvanor

Här får vi se hur Runebergsdagen firades 1969.

Här får vi se hur Runebergsdagen firades 1969, och också höra om Runebergs mat- och dryckesvanor.

Krista Siegfrids. UMK 2016. Genrep.

UMK 2016 bakom kulisserna

Första deltävling börjar imorgon gott folk!

På lördag är det dags att festa loss. Första deltävlingen i UMK är äntligen här. Imorgon kommer sex fina artister att ta scenen med storm i en fantastisk direktsändning. Du som tittare får rösta på vem som kommer att gå vidare till finalen. X3M fick också äran att ta en titt bakom UMK-kulisserna.

eva ramstedt

Tre barn på under tre år

Tunga och intensiva år, men givande.

Det fick Eva och Thomas Ramstedt i Molpe. Eva var bara 21 då hon fick första barnet, Marius, och Celine och Sindre kom sedan i rask takt efteråt.

Lars Huldén diktar och forskar med iver och lättja

En trolös kristen som anser att matematik är poesi.

Lars Huldén är en mångsysslare som forskat i språk och Runeberg. Men han har också gett ut en mängd egna lyriksamlingar. Han säger att man måste kunna vara lat för att få något gjort. Men man bör också börja dagen tidigt.

Makalösa Marion

När en 16-årig frisörstuderande blev Eurovisionsstjärna.

Hon var vår andra Eurovisionsrepresentant och i denna dag en av de mest framgångsrika. Visst minns du Tipi-tii och Tom tom tom?

Tonåringar som röker och dricker öl.

Dricker unga alkohol?

Ja. Hela 40 procent visar Yle Nyhetsskolans undersökning.

Alkoholanvändning är en aktuell sak som ungdomarna talar om i skolan. De diskuterar om hur rolig festen var på veckoslutet, hur mycket de drack och vad de drack. Vi blev intresserade och vill ta reda på mer om ungdomarnas alkoholkonsumtion eftersom det är ett allvarligt och viktigt ämne.

Alexander Brummer och Ciara Yrjö-Koskinen

Varför äter inte eleverna skolmaten?

I Grundskolan Norsen ogillar man vegetarisk lasagne.

I Grundskolan Norsen har vi märkt att många elever inte äter skolmaten. Vad är orsaken till detta? Vi har intervjuat elever och lärare för att få svaret på denna viktiga fråga.

Elever sitter på en skolbänk och surfar på sina telefoner.

Telefonen är nutidens kompis

"Fick man 1000 € skulle man kunna vara utan den i en vecka."

Många elever i Grundskolan Norsen använder mobiltelefonerna under lektionerna vilket ofta stör deras koncentration. Nuförtiden är ungdomar och även vuxna och barn allt mer beroende av telefonen eftersom de använder sociala medier hela tiden i vardagen.

Sköldkörtelmedicinen Thyroxin.

Liten körtel kan ge stora problem

Sköldkörtelsjukdomar allt vanligare. Kvinnor drabbas mest.

200 miljoner människor i världen lider av någon form av sköldkörtelsjukdom. I Finland tar mer än 300 000 människor medicin för underfunktion i sköldkörteln. Det är dubbelt så många som för 10 år sen.

Lådkonst med gamla verktyg

Rost och verktyg. Rustikt och rejält. Och helt rätt i tiden.

Många föremål av samma sort ger en speciell sorts harmoni som lämpar sig ypperligt att hänga upp på väggen. Den upprepade formen skapar ett eget mönster och den ska vi utnyttja genom att skapa tavlor med hjälp av lådor och gamla verktyg.

Två stolar blir en bänk

Jim snickrar ihop två gamla stolar till en bänk.

Nu är det slut på individualismen, vi går mot kollektiva tider. Vi ska dela med oss och anpassa oss till varandra. Vi ska dela bil med grannarna och vi ska bygga ihop oss.

Pauls blinier med fiskrom.

Fiskrom med blinier, gräddfil och lök

Att säga att man tycker om rom är som att säga att man tycker om mat. Det finns lika många romsorter som det finns fiskar och vissa fiskar har elegantare rom än andra. Här serveras rom med nystekta blinier.

Michael Björklunds hollandaisesås

Michael Björklunds hollandaisessås

Hollandaisesås är en av det franska kökets fem grundsåser. Den är rätt arbetsdryg, men följer du Michaels recept får du en slät och fin sås att t ex förgylla primörer eller skaldjur med.

Veckans diskussioner

Statsminister Juha Sipilä i Bryssel 24 september 2015.

Sipilänyhet sprider sig i världen

Strängare attityder bakom Sipiläs beslut, tror BBC.

Nyheten om att statsminister Juha Sipilä (C) tillsvidare inte kommer att upplåta sitt hem i Kempele åt asylsökande sprider sig i världen. Samma skedde då Sipilä kom med sitt löfte i höstas.

Elledning.

”Höjningarna av elpriserna är svinaktiga”

Riksdagen och Konsumentförbundet utreder skäligheten.

De kraftiga höjningarna av elöverföringsavgifterna stöter på patrull. Både Konsumentförbundet och riksdagens ekonomiutskott vill nu syna prishöjningen. Också näringsminister Olli Rehn (C) tycker att de planerade höjningarna av priserna verkar vara oskäliga.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kontakta oss

Telefon: +358 40 674 2085
E-post: justnu@yle.fi
Redaktionschef: Cecilia Wikman