Vad är sjukskötaren värd?

Läkare har höga krav på sig i jobbet och får lön därefter. Sjukskötarnas jobb är också krävande - den aktuella frågan är igen om de får lön därefter.

Publicerad .

Biskopen: Positivt att äktenskapet understöds

Biskop Björn Vikström tycker att riksdagens beslut om den könsneutrala äktenskapslagen är positiv i den bemärkelsen att det visar att lagstiftarna vill stöda par som vill leva i ett långvarigt och troget parförhållande. Det som oroar honom är om möjligheten att få göra vad man vill blir viktigare än själva äktenskapet.

Publicerad .

Över 2 600 lämnade kyrkan under fredagen

2 612 personer lämnade kyrkan under gårdagen via webbtjänsten Eroakirkosta. Antalet personer som skrev ut sig ökade direkt efter att riksdagen hade röstat för en lag om könsneutrala äktenskap lite efter klockan 13.

Publicerad .
Borgåbladet och Östra Nyland

BBL och ÖN blir Östnyland

Den nya tidningen som bildas i och med sammanslagningen av Borgåbladet och Östra Nyland får namnet Östnyland. KSF Medias styrelse slog fast det nya namnet på fredagen, skriver Borgåbladet.

Publicerad .

Svenskfinland

Yrkesakademin i Österbotten

YA öppnar internatet i Vasa igen

Yrkesakademins internat i Gamla Vasa har varit stängt en vecka men öppnar igen nu på söndag klockan 16:30. Med fler anställda på plats, bättre lås och bommar för att hålla bort obehöriga bilister.

Publicerad . Uppdaterad .
Smycken och klockor som hittats hos en inbrottstjuv.

Erfaren tjuv bröt sig in också i Västnyland 4

Polisen i västra Nyland och sydvästra Finland jobbar på att lösa en stor serie inbrott. Det handlar om över 60 inbrott varav de flesta har skett i huvudstadsregionen och i sydvästra Finland men två har ägt rum i Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .
Kommuhförbundets korridor är prydd med kommunvapen

De flesta kommuner utreder fusioner 1

En kommunfusion är inte det lättaste, det finns många fallgropar på vägen och ännu många år efter att fusionen trätt i kraft kan gammalt groll spöka i kulisserna.

Publicerad . Uppdaterad .
Andrea Hasselblatt är ny ordförande för Marthaförbundet

Nya marthabossen: Sluta slänga mat 3

Marthaförbundets nya ordförande Andrea Hasselblatt har varit martha i tjugo år. Under hennes ledning kommer förbundet att fokusera på det matsvinn vi gör oss skyldiga till.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Kylig Ammann etta i Ruka

Simon Amman visade prov på sina starka tävlingsnerver då han behöll ledningen efter den första omgången. Lauri Asikainen var som bästa finländare åtta.

Publicerad . Uppdaterad .

Oivo: Österrikes era av dominans är över 1

I ett decennium dominerades backhoppningen av en nation, Österrike. Nu är den österrikiska eran över. En annan mellaneuropeisk nation står först i kön att ta över.

Publicerad .

Vegasporten reser runt på snö och is

En sällsynt packad helg väntar vänner av vintersport. Detta märks också i Yle Sportens sändningar under veckoslutet. Vegasporten gör bland annat nedsläpp i Ruka, Östersund, Jakobstad och Helsingfors ishall.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Amanda Jenssen lovar en hemlis åt Finland

Hemliga spelningar, nya hemliga låtar för ett album med hemligt releasedatum. Det är mycket mystik kring Amanda Jenssen. Hon kommer gärna till Finland, bara det förblir en hemlis.

Publicerad .

Inga köp i Tuuri

Idag firar vi Köp inget-dagen. Följ med på en konsumtionskritisk roadtrip till Tuuri. Att göra den här resan är ungefär lika logiskt som att bygga ett kloster i en strippklubb.

Publicerad .
taylor swift

Taylor Swift möter Chris Robinson Brotherhood

Frida Lindholm från Hon som inte rodnar och Stiftelsen i Radio X3M och Michael Cronström, redaktör för Kors och ters och Vega Rock i Radio Vega, bekantade sig med varandras musiksmak. Vad anser Michael om Taylor Swift? Och Chris Robinson Brotherhood, är det kanske Fridas nya favoritband?

Publicerad .

Live-feed från Dreamhack Winter 2014

Det startade som ett LAN-party och är nu världens största datorfestival. Dreamhack winter 2014 är nu i full gång i Jönköping.

Publicerad .

#Användhjärtat

Catariina Salo

Elvi - min bästa gamla vän 2

Jag kommer ihåg de där vintrarna när snödrivorna var så höga att vi kunde åka pulka nedför uthustaket. Där kanade vi sedan ner och sprang upp, iklädda bylsiga overaller och toppaskor. Vi var halvt genomfrusna med snötrassel i håret när du ropade på oss att komma in och äta.

Publicerad .
Asta Lassila med katten Missan

Asta bor ensam med sina katter

Asta Lassila är 85 år gammal och bor ensam med sina två katter i ett hus i Lepplax, i Pedersöre, dit hon flyttade med maken Erling år 1957. Det är snart sex år sedan Erling dog, och paret hade inga barn. Asta har idag svårt att röra sig, men hon vill bo hemma så länge det är möjligt.

Publicerad . Uppdaterad .

En 100-åring, en 80-åring och 10 års vänskap

När man har sin 100-årsdag bakom hörnet är sannolikheten liten att ens närmaste vänner kan delta i födelsedagsfirandet. Ethel Ahlbäck är ändå lyckligt lottad, hon har fått en ny vän tack vare Röda Korsets vänverksamhet.

Publicerad . Uppdaterad .
använd hjärtat

Delta i Använd hjärtat - det är enkelt

Finns det en äldre människa i ditt liv, som du vet att känner sig ensam ibland? I hela Finland är de cirka 100 000. Gör något för att hjälpa i dag - delta i kampanjen Använd hjärtat.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

En värld i miniatyr

Återanvänd ditt skräp och gör miniatyrer

Elisabeth Westerholm är en passionerad konstnär som skapar hela miniatyrvärldar av skräp vi andra slänger bort. Här har Lee samlat några av hennes enklaste och bästa tips.

Publicerad . Uppdaterad .
Kakelugnar i miniatyr av skräp

Kakelugn i miniatyr av skräp

Elisabeth Westerholm skapar bland annat kakelugnar i miniatyr av skräp vi andra slänger bort. Hennes passion för återvinning är enorm även om formatet för hennes konstart är minimal.

Publicerad . Uppdaterad .
Julklapp i miniatyr

Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask som passar att ge bort som julkort eller istället för en julblomma.

Publicerad . Uppdaterad .
Två julkakor med fruktkompott

Julkaka på två sätt

Julen är en tid då man kan få oväntat besök. Vad bjuder man på då ? Förslagsvis Pauls godaste julkaka. Här kommer den i två versioner, en söt och en salt men med samma fruktkompott som fyllning.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Långläsning

Ingela Lind "Blod i salongerna. Om sex, primitivism och längtan efter det naturliga"

Vårt behov av primitivism

I boken ”Blod i salongerna. Om sex, primitivism och längtan efter det naturliga” skriver konstvetaren Ingela Lind om hur vi ständigt lockas av det primitiva och tron på att en ny människa ska födas genom sex, primitivism och konst.

Publicerad .

Framtid eller fiasko – 10 frågor om 4G 20

Det nya, snabba 4G-nätverket väcker blandade känslor. I ena sekunden går det att surfa i rekordfart, i nästa sekund är uppkopplingen förlorad. Varför det? Vad innebär detta mystiska 4G? Vem kan använda det? Här hittar du svaren.

Publicerad . Uppdaterad .

Oljepriset hotar Opec-länders finanser 5

Råoljepriset ligger på sin lägsta nivå på fyra år. Då de oljeexporterande ländernas organisation Opec möts ska länderna försöka enas om åtgärder för att höja priset. Det låga priset kostar länderna hundratals miljoner dollar per dag.

Publicerad .

Islamism och ondska är inte synonymer 9

- Det är problematiskt att man ofta bara talar om islamister, trots att det finns flera olika sorters islamism och på olika nivåer, säger Liselott Lindström som är specialiserad på konfliktjournalistik.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Kerstin Kronvall: Hon som syr och han som kör

Det här handlar inte alls om könsroller utan om yrkesmänniskor som jag mött under mina första dagar i Kiev. Hon som syr är i själva verket jurist och arbetar som notarius publicus. Han som kör lärde jag känna då jag i dag tog mig hem igen efter att ha deltagit i det ukrainska parlamentets öppningssession.

Publicerad . Uppdaterad .
Stig pustar ut efter ett hårt intervallpass

Triathlonbloggen: Stig Andersson om sin resa

Jag hade motivation, ett mål och jag var med i ett projekt som jag bara inte kunde hoppa av. Ingen risk att jag skulle ge upp. En liten leksak kallad ”Sports Tracker” sporrade också till träning, skriver Stig Andersson från programmet Mitt triathlon.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

radioteatern,

Radioteatern: MyPoop

I Tove Appelgrens satir MyPoop har ett medelålders par hittat en ny hobby. En blogg med magstarkt innehåll och rekordmånga följare, som gett deras liv mål och mening. Regi: Jessica Edén. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Asta Lassila med katten Missan

Samtal om livet: Asta Lassila

Asta Lassila är 85 år gammal och bor ensam med sina två katter i ett hus i Lepplax, dit hon flyttade med maken Erling år 1957. Erling har redan varit borta i flera år, och paret hade inga barn. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Het äktenskapsdebatt att vänta i riksdagen 36

Riksdagen ska i dag efter frågetimmen debattera medborgarinitiativet om en lag om könsneutrala äktenskap. Ledamöterna har mycket blandade känslor inför debatten och fredagens omröstning.

Publicerad . Uppdaterad .

Närpesbons äggsamling i fara 17

Den brottsmisstänkte Närpesbons unika äggsamling är i fara och dessutom är rättegången en enda häxjakt. Den kritiken levererade konservatorn Eirik Granqvist i tingsrätten i går.

Publicerad . Uppdaterad .

Ferguson-polis: Kände mig som en femåring i händerna på Hulk Hogan 24

Polisen som sköt ihjäl den obeväpnade 18-åringen säger i en tv-intervju att han agerade i självförsvar. Demonstrationerna mot åtalsjuryns beslut att fria honom spred sig till flera amerikanska städer på tisdag kväll.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.