Varaktig stagnation i ekonomin?6

Är vi på väg in i en långvarig period av låg tillväxt? Det menar åtminstone ett flertal kända nationalekonomer som har myntat begreppet ”varaktig stagnation”. Svenska Yle hade i fjol ett flertal artiklar om den låga tillväxten. Nu har det kommit ut en e-bok om fenomenet.

Publicerad .
Människokedja i Litauen den 23 augusti 1989.

Hand i hand i 600 kilometer4

På lördag har det gått 25 år sedan upp till två miljoner invånare i Baltikum skapade en 600 kilometer lång människokedja genom de dåvarande sovjetrepublikerna Estland, Lettland och Litauen. Det var en spektakulär manifestation av viljan till frigörelse från Sovjetunionen. Flera minnesevenemang planeras i Baltikum på årsdagen i dag.

Publicerad .
Rysk konvoj med humanitört bistånd anländer till Mariupol i östra Ukraina.

Ryska långtradarna återvänder 3

En del fordon i den omstridda ryska långtradarkonvojen återvände till den ryska sidan av gränsen på lördagen efter att ha kört in i Ukraina på fredagen utan Ukrainas tillstånd.

Publicerad .
Laura Räty och Tarja Filatov.

Filatov vs Räty – Hur mycket är lite? 4

Hur många finländare tjänar egentligen under 2 100 euro eller 2 600 euro, undrar social- och hälsominister Laura Räty, vilket fått SDP att se rött. Högerns och vänsterns representanter tvistar om huruvida en tillräckligt stor del av finländarna omfattas av barnbidraget.

Publicerad . Uppdaterad .
Henrik Dettman i Frankrike 2014.

Australien 23 poäng bättre i Strasbourg

Finlands basketherrar åkte på en rejäl förlust mot Australien i en landskamp i Frankrike. Australien besegrade Henrik Dettmans landslag med 80-57 (40-24).

Publicerad . Uppdaterad .
Ari-Pekka Liukkonen

Blåvit trio vidare vid sim-EM

Ari-Pekka Liukkonen på 50 meter frisim och Veera Kivirinta på 50 meter bröstsim lyckades knipa en semifinalplats under lördagens försök vid sim-EM i Berlin. Också Hanna-Maria Seppälä blev sist och slutligen semifinalklar efter avhopp.

Publicerad . Uppdaterad .

Testa dina Europakunskaper med På resande not

På resande not är Yle Fems nöjessatsning för hösten 2014 där kändisar tävlar i hederlig frågesport. Frågorna tar avstamp i Eurovisionen men landar sedan i vilket ämne som helst med rötterna i Europa. Vad vet du själv om Europa?

Publicerad .

Svenskfinland

Fred Granberg och båten Jalmari

Köp ett vrak och sänk din ekonomi

Under årens lopp har en del båtar lämnats vind för våg på båtförvaringen i Finno. Nu ordnar staden en auktion för att få bort de avskrivna båtarna. Yle Huvudstadsregionen tar tillsammans med Esbopolitikern Fred Granberg (SFP) tar en titt på utbudet.

Publicerad .

Personer i sjönöd vid Mickelsörarna 2

Två personer i båt hamnade i sjönöd efter att båten kolliderade med en linjetavla vid Mickelsörarna utanför Vasa sent på fredag kväll. En av männen flög genom båtens fönster och ner i vattnet och försvann utom synhåll vid kollisionen.

Publicerad . Uppdaterad .

Snabbguiden till Juthbackamarknaden 1

I helgen är det dags att fynda på Finlands största loppmarknad Juthbacka. Över 800 försäljare är på plats tillsammans med cirka 30 000 glada besökare. Vi guidar dig rätt i loppisdjungeln.

Publicerad .

Sport

Latvala kör mot seger i Tyskland

Sebastien Ogiers missöde på fredagen i det tyska VM-rallyt gör att Jari-Matti Latvala för tillfället kör mot vad som ser ut som en ohotad seger.

Publicerad .
Atletico Madrid vann den spanska supercupen 2014-2015.

Atletico Madrid vann spanska supercupen

Atletico Madrid vann sent på fredagskvällen den spanska supercupen i fotboll. Atletico besegrade lokalrivalen Real Madrid med 1-0 på hemmaplan och kunde fira säsongens första pokal med de sammanlagda siffrorna 2-1.

Publicerad .
Arjen Robben urstark i seriepremiären för  FC Bayern München.

Bayern vann i Bundesliga-premiären

FC Bayern München inledde försvaret av sitt tyska fotbollguld på bästa möjliga sätt. Bayern vann fredagens seriepremiär på hemmaplan mot Wolfsburg med 2-1 (1-0).

Publicerad .

Färska blogginlägg

Roger Federer Cincinnati 2014

Federer största US Open-favoriten?

Den schweiziske tennismaestron Roger Federer håller på att göra det igen. Det vill säga räcka lång näsa åt alla som tyckt att hans tid på den absoluta världstoppen redan är förbi.

Publicerad .
USA-korrspondent Chriso Vuojärvi

Park Slope 11215: I stormens öga

Ferguson i Missouri visade sig vara en helt annan plats på dag och kvällstid. Den plats där dödsskjutningen av Michael Brown hade ägt rum var något av det mest rörande jag sett.

Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: Tre dagar, fyra husrivningar

Jag befinner mig just nu i den lilla byn Yanoun på den ockuperade palestinska Västbanken, norr om Ramallah. I natt rev israeliska armén två hus här i närheten i byn Tawayel. Totalt 17 personer, varav 13 barn, är nu hemlösa.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och hälsa

Brodera barnteckningar

Ett fint sätt att ta vara på barnens första huvudfotingar eller andra roliga figurer är att brodera dem på tyg och rama in. Återvänd gärna ett klädesplagg som barnet använde i den ålder som teckningen gjordes, t ex tyget från en klänning eller skjorta.

Publicerad .
Färdig tavla.

Hötorgskonst

Vad ska man göra med konst som inte längre passar in i ens liv? Uppgradera dem med bokstäver och målfärg!

Kultur och nöje

Teenage Mutant Ninja Turtles 2014

Ninjafilmer du måste se

Pirater, gruvarbetare och slambilstömmare i alla ära - historiens hårdaste yrke är förstås den hemlighetsfulle ninjan. Vi ger dig de bästa filmerna om den katanasvingande, shurikenkastande legenden.

Publicerad . Uppdaterad .
Janne och Ted tar en selfie tillsammans med publiken.

Roliga miner och glada typer i Pargas

Svenska Talande Klubben stack igen ut på turné - med destination Pargas denna gång. På Pjuggen i Pargas var humöret på topp inför spelningen med Redrama, Clarissa och Max In The Crowd.

Publicerad . Uppdaterad .
Isabell Chydenius.

Konstnären och myterna

Vi kollar konstnärsmyter med konstnären Isabella Chydenius. Dricker hon rödvin? Och har hon en ung manlig musa?

Publicerad .
Frida och Pernilla intervjuar en häst i Pargas.

En tillfällig djurpark i Pargas

Det blev en djurisk eftermiddag när Frillan och Prillan sände från Pargas idag. Det uppstod ett zoo när en isbjörn, många hundar, en häst och en sköldpadda hälsade på i sändningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Familjeliv

Tog kärleken slut med semestern? 6

Enligt statistiken är separationer och skilsmässor vanligast efter en längre ledig period som sommaren. Har du frågor om hur du ska hålla ditt parförhållande i liv? Ställ dem till familjeterapeuten här!

Publicerad .

"Skilsmässobarn bär på en tung ryggsäck"12

Barn med frånskilda föräldrar går ofta omkring med stora hemligheter. Vi kan inte befria dem från den tunga ryggsäcken, men vi kan hjälpa dem att lätta på den, säger familjeterapeuten Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Axplock

Regeringen beslöt att mammor och pappor ska dela på stödet för att vårda barn i hemmet. I praktiken ökar jämställdheten knappast. Yle Nyheter besökte Ferguson och handlade mat i importstoppets Ryssland.

Eftersnack

Sommaren är glättig men utrikesnyheterna hemska. Ryska smöret gav kalabalik. Lär ut empati i skolan, nej, i hemmet. Sommarprat är det bästa i radion. Jeanette gjorde ingenting på sommaren. Riko hade behövt mera partid.

Familjeliv

Time out-bänk och andra hårda metoder är vanliga på finländska daghem. Ett barn som gör något dumt ska ofta sitta ensamt och fundera över sitt beteende. Men vad säger modern forskning om den här typens barnuppfostran?

Yle Arenan - Titta och lyssna

Naturväktarna

Svampar och älgflugor

Den tidiga hösten är perfekt för en tur ut i skog och mark. Men svamp- och bärplockaren får räkna med en otrevlig gäst: älgflugan.

Publicerad . Uppdaterad .

Blåvita Bandet - paddling längs kusten

Veckans diskussioner

Allt fler feminister i Sverige 24

Nästan varannan svensk väljare säger sig vara feminist, visar en opinionsmätning som Sifo har gjort för Sveriges Radio. Jämställdhet och feminism har aktualiserats inför valet.

Publicerad .

General Hägglund: ”Inga sympatier för Ukraina” 28

Medan hela världen håller andan och väntar på hur krisen i Ukraina skall utvecklas tar försvarsmaktens tidigare kommendör Gustav Hägglund det hela med ro. Han kallar krisen en storm i ett vattenglas.

Publicerad . Uppdaterad .

"Ingen blir rik på arbete" - debatten går het 53

På tisdagen publicerade vänsterveteranen Esko Seppänen sin bok "Suomen rikkaat" (Finlands rika). Som ett grundstråk genom hela boken går att ingen blir rik på lönearbete. För att bli riktigt förmögen behöver man ett stort arv eller stora kapitalinkomster.

Publicerad . Uppdaterad .

Mannerheimparodi sprider sig som en löpeld 55

Filmfestivalen Kärlek och Anarki har släppt en trailer för årets festival, och den har genast blivit en succé på nätet. Flera prominenta finlandssvenska skådespelare medverkar i trailern där marskalk Mannerheim får höra om filmfestivalen.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Generalen röt till – fotfolket hurrade 25

Försvarsmaktens tidigare kommendör general Gustav Hägglund darrade inte på manschetten då han för Obs debatt tyckte till om krisen i Ukraina. I Obs debatt fortsatte diskussionen kring krisen i Ukraina. Vilken roll spelar Finland i krisen?

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

SvD: Blanda inte ihop jihadist och muslim

I debatten om Islamiska staten har de flesta varit noggranna med att skilja på dem och andra muslimer, på islamism och islam, på jihadister och muslimer. Som många påpekat faller även vanliga muslimer offer för dessa islamisters reaktionära ideologi.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Att irritera är inte rätt sätt

Då Arto Satonen i måndags slängde ut tanken på att man borde förlänga arbetstiden från nuvarande 37,5 timmar i veckan till 40 timmar i veckan visste han exakt vad han gjorde. Satonen motiverade sin tanke med att förlängd arbetstid skulle förbättra Finlands konkurrenskraft.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.