Sannfinländare studerar svenska i riksdagen

Sannfinländska riksdagsledamöter läser språk nästan lika flitigt som i de flesta andra partier i riksdagen. Sex av dem har läst svenska under den pågående perioden. Minst språk i proportion till riksdagsgruppens storlek läser Svenska riksdagsgruppen.

Publicerad .
De svenska socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.

Löfven ny statsminister i Sverige 3

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick som väntat den svenska riksdagens förtroende som tillträdande statsminister. Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos analyserar Sveriges nästa regeringsperiod.

Publicerad .
spannmål, korn

Dålig spannmålskvalitet drabbar odlarna

Spannmålspriserna är rejält lägre nu än i fjol och det har fått negativa konsekvenser för odlarna. Den vanliga konsumenten får ändå inte ta del av prissänkningarna. Brödet blir till exempel inte billigare.

Publicerad . Uppdaterad .
Den gula böteslappen syns tydligt

Grönt ljus för privata firmor att skriva ut böter

Den omstridda frågan om huruvida privata parkeringsövervakare ska få skriva ut böteslappar verkar nu vara avgjord. Det blev klart när Högsta domstolen beslöt att inte ge besvärsrätt till den Helsingforsbo som ville få saken prövad - än en gång.

Publicerad .
En flaska med historiskt Stallhagen öl

Ålandsvrakets öl återskapat

Om ett par veckor finns det anrika ölet i detaljhandeln. Det är en autentisk rekonstruktion av världens äldsta bevarade öl på basis av det 170 år gamla receptet.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

"Ett ologiskt beslut av NTM-centralen"

Antalet natturer på färjpasset mellan Pargas och Nagu minskar rejält. Nagunämndens ordförande Johan Broos är kritisk till NTM-centralens beslut.

Publicerad .
Yle ändrar färg i mars 2012

Yle avstår från kontor i Kimito

Tidigare i höstas stängde Yle Åboland kontoret i Nagu och i vår tar Yle Åboland ett steg vidare och koncentrerar alla reporterkrafter till centralredaktionen i Åbo.

Publicerad .

VR: Vandalismen på järnvägsspåren har ökat

Under det senaste året har vandalismen på järnvägsspåren i huvudstadsregionen ökat en hel del, uppger VR. Det senaste exemplet kommer från Köklax i Esbo där någon eller några hade lagt ut betongbitar på spåret i måndags.

Publicerad .
Jaana Jantunen är en i trion som driver inomhuslekparken Swingeling

Modig trio bakom inomhuslekparken Swingeling

Mod, stöd och tid - det behövdes då Jaana Jantunen, André Eriksson och Sabina Ribacka för ett dygt halvår sedan startade inomhuslekplatsen Swingeling i Smedsby, Korsholm.

Publicerad .

Finlandssvenska medier

Anu Koivunen i Obs debatt 19.12.2013.

"Det finns inga gratis nyheter" 23

Mediehusen har stora svårigheter framför sig om man fortsätter låta konsumenterna vänja sig vid att journalistiskt innehåll är gratis. Det är en medborgerlig plikt att betala för journalistik, säger medieforskare Anu Koivunen.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

friidrott, spjut, Zhao Qinggang

Zhao Qinggang ny superstjärna i spjut

Zhao Qinggang från Kina kastade nytt asiatiskt rekord i spjut då de asiatiska spelen fortsatte i Sydkorea. Med resultatet 89,15 går Zhao Qinggang in som tvåa i årets världsstatistik.

Publicerad .
Henrik Dettmann fortsätter att lotsa Finlands basketlandslag.

Dettmann och Paananen på tunga poster

Toppidrottsenheten inom den Olympiska kommittén värvar två tunga namn till sin verksamhet. Henrik Dettmann blir ansvarig tränare för bollsporterna medan Antti Paananen blir träningschef för idrottsakademiprogrammet. Dettmann kommer att fortsätta som stränare för basketlandslaget.

Publicerad . Uppdaterad .
Michel Preud'homme leder Brugge i Europa League.

Brugge följande utmaning för HJK

Ikväll spelas historiens första Europa League-match på finsk mark när HJK välkomnar belgiska Club Brugge till konstgräset i Tölö.

Publicerad . Uppdaterad .
Sjundeås Anton Luuppala i skottläge

Sportbevakningen i Svenskfinland stapplar 13

Sportbevakningen i Svenskfinland hotar att försämras betydligt när Hufvudstadsbladet skär ner på sina sportreportrar. I synnerhet de finlandssvenska idrottsföreningarna i huvudstadsregionen kommer att känna av det, konstaterar Christoffer Herberts.

Publicerad . Uppdaterad .

Experttimmen

En konst att hålla reda på 103 blomlökssorter

Niclas Hallgren är trädgårdsmästare i fjärde led. Han hör till de få i landet som driver över hundra tulpansorter. Det kräver en hel del att hålla reda på de alla olika lökarna som alla kräver sitt, säger han.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Bli lullig med Hollywoodfruarna

Den nya säsongen av allas favoritserie Svenska Hollywoodfruar har premiär. Serien är känd för att vara full med drama och det verkar inte vara brist på det nu heller.

Publicerad . Uppdaterad .
Kerstin Kronvalls blogg

Rysslandsbloggen: Aram och Ararat

Det känns magiskt att kunna titta ut mot berget Ararat även om det ligger långt borta och syns genom dis. Minst lika magiskt känns det att stiga in i konserthuset som har fått sitt namn av Aram Chatjaturjan.

Publicerad . Uppdaterad .

MGP

Lyssna på MGP-låtarna inför finalen!

Lyssna på låtarna och se MGP 2014 musikvideon. MGP finalen går av stapeln på lördagen den 4.19 kl 18.00 och kan ses på Yle Fem eller på arenan.yle.fi

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Att (miss)förstå varandra

Vad har skådespelaren Jonas Karlsson, Midiya Zahir Hatam, J.R.R Tolkien och musikalen Mamma Mia! gemensamt? Alla har konfrontorets med finländsk kultur.

Publicerad . Uppdaterad .

Jonas Karlsson om att hitta det finska i sig

Skådespelaren Jonas Karlsson, för många känd från filmer som "Offside" och "Cockpit" eller tv-serier som "En pilgrims död" och "Solsidan" var i Helsingfors för att snacka finska med Robban Nilsson . Ett möte som kom att handla om höjder.

Publicerad . Uppdaterad .
Bayersk förrättsbricka

Bajersk förrättsbricka

En gång om året infaller Oktober. Det betyder fest, Oktober-fest. Kenneth Nars bjuder på en läcker förrättsbricka månaden till ära.

Publicerad . Uppdaterad .
Bratwurst med surkål

Bratwurst med surkål

Kenneth Nars bjuder på en riktigt traditionell rätt till en riktigt traditionell, tysk oktoberfest.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Malin Gramer fortsätter som programledare för Paradise Hotel säsong 6.

Reality-tv: Sanning eller konstlat?

Hur ofta kollar du på reality-tv och ställer dig själv frågan om det är sanning eller iscensattt? Hur mycket av dramatiken skapas i klipprummet? Klipparen Mentor Dreshaj svarar till Myteriet.

Publicerad . Uppdaterad .
Maria Antas berättar om sitt jobb med bokmässan i Frankfurt

Frankfurts bokmässa, Finlands största kulturexportsatsning

Bokmässan i Frankfurt är världens största bokmässa, som varje år satsar speciellt mycket på ett enskilt temaland. I år är Finland mässans hedersgäst. Då riktas allt ljus inte bara på Finlands litteratur utan också på landets kultur och samhälle.

Publicerad . Uppdaterad .
Josephine Bornebusch.

Fenomenala Josephine Bornebusch

Multitalangen Josephine Bornebusch har just gett ut en bok och på fredag kan vi se henne i den splitternya filmen Hallonbåtsflyktingen. Dessutom blir det en ny säsong av Solsidan.

Publicerad .

Mat och fritid

Tyrolsk kornsoppa

Premiär för Mat och Prat på Yle Fem. Den första rätten är en fin österrikisk soppa som värmer gott när det blir höst och viner i knutarna.

Publicerad .
Blåbärspannkakor

Blåbärspannkakor

Ingenting går upp mot nygräddade pannkakor med färska bär. Här en variant med amerikansk förlaga. I Mat och prat är det Raakel Lignell, Maggie Lindholm och kocken Hartmann Abendstein som tillreder dem.

Publicerad .
Påskliljor

Dags att plantera blomsterlökarna

Nu är det dags att agera om du vill ha färgprakt i trädgården till våren och sommaren. Att plantera blomsterlökar är dessutom en lätt och trevlig syssla för hela familjen.

Publicerad .
 
 

20 ÅR SEDAN ESTONIA

Från vänster: Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom

"Man samlar sig och gör sitt jobb"1

Svenska Yles redaktörer kommer ihåg den ödesdigra septembernatten år 1994 då passagerarfärjan Estonia gick till botten och 852 personer miste livet. Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom väcktes alla av telefonsamtal och åkte till jobbet.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Obegriplig svenska på reklamskyltar - vad vill HRT ha sagt här? 22

Sloganen för Helsingforsregionens trafiks kampanj för personalbiljetter är obegriplig på svenska. Mari Flink vid HRT säger att det inte går att rätta texten. Björn Månsson (SFP) säger att han kunde ha översatt den gratis.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det borde gå att hitta kompetenta kvinnor" 30

En majoritet av ministrarna i Finland är kvinnor. Det väcker ändå frågan om varför så få kvinnor duger till de andra topposterna inom politiken, som partiledare, riksdagsgruppsordförande och partisekreterare.

Publicerad .

Vindpark i Gräsböle fick back 55

Delgeneralplanen för Gräsböle vindkraftspark på Kimitoön remitterades till tekniska nämnden för ny beredning. Fullmäktige vill att minimiavståndet mellan kraftverk och hus ska vara 1500 meter.

Publicerad . Uppdaterad .

Pippi Långstrumps pappa nu bara kung 44

SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump. Materialet kan upplevas som nedsättande för barn i dagens värld, förklarar bolaget. Också bolaget bakom Astrid Lindgrens författarskap säger att författaren själv hade godkänt ändringarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

DN Livsstil: Slöjan som modeaccessoar

Från religiös symbol till frihetstecken och uppskattad accessoar. Lördagsmagasinet har mött kvinnor i mångmiljonstaden Kairo för att tala om meningen med att bära huvudduk.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Ett klot och tre månader kvar

Det är mindre än tre månader kvar till jul och redan nu lever vi över våra tillgångar. Det är värre än i fjol. Då räckte de gemensamma tillgångarna en dag längre.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Frillan och Prillan OFF AIR

Striden om Kasmir, psykfall på baren och en halvdöd famo. Frillan och Prillan Off Air del 7 innehåller allt du vill, och inte vill, höra.
Ladda ner mp3

Publicerad .

Myteriet: Torsdagspodden

Varför är vi finländare så allergiska? En relativt ny metod går ut på att behandla allergi genom att utsättas för det man är allergisk för i små doser tills kroppen klarar av det.
Ladda ner mp3

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, molnigt

Regn i norr, uppehåll i söder

Ett svagt regnområde rör sig över Finland österut. Regn i väst och norr, i söder mestadels uppehåll. Temperaturen 4 - 12 grader. Frisk sydvästlig vind till havs. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.