Baksmälla efter supervalåret

Sverige är på många sätt dagen efter i dag. Det är en känsla av baksmälla efter den intensiva valrörelsen, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

Publicerad .
Sverigedemokraternas valvaka.

SD rekordstort, FI utanför riksdagen8

Sverigedemokraterna får hela 12,9 procent av rösterna i riksdagsvalet. De rödgröna blir det största blocket, men får inte majoritet. Feministiskt Initiativ tog sig inte över röstspärren på fyra procent.

Publicerad .
Vallokal i Sverige under riksdagsvalet i september 2014.

Nazister stormade vallokaler i Stockholm

Under lördagen har flera vallokaler i södra Stockholm attackerats av nazister, skriver svenska medier. Enligt vittnen ska nazisterna ha betett sig hotfullt, skrikit slagord och filmat väljare.

Publicerad .

Svenska valet på Twitter

Mattias Fagerholm följer det svenska valet och valtwittrarna på Twitterbloggen. Bloggen uppdateras kontinuerligt med de bästa tweetarna från valkvällen.

Publicerad . Uppdaterad .
Bengt Östling

Ett grannlandsval är alltid spännande 8

Inför det svenska valet intervjuas ofta de utländska korrespondenter som följer valet. Yles avgående korrespondent Bengt Östling hör till dem.

Publicerad . Uppdaterad .
Barn utanför vallokal i Simferopol på Krim den 14 september 2014.

Krimborna valde regionparlament

Krimborna valde ett regionparlament med 75 ledamöter och en rad lokala fullmäktige på söndagen. President Vladimirs Putins stödparti Enade Ryssland får enligt vallokalsundersökningar 70 procent av rösterna.

Publicerad . Uppdaterad .
Alexander Stubb under statsministerns frågetimme den 14 september 2014.

Stubb: Rosatom inget problem för Finland 6

Statsminister Alexander Stubb anser inte att kärnkraftsbolaget Fennovoimas nära samarbete med ryska Rosatom är ett problem för Finlands internationella rykte.

Publicerad .
På en vingård i Frankrike används drönare med infraröda kameror tillatt avgöra när vindruvorna är mogna.

Tydliga regler ska stärka drönarbranschen

Då drönarnas roll i luftrummet regleras är det inte bara säkerhetsfrågan som spelar in. Också finländska företag ska stärkas. Tydligare regler välkomnas så länge de inte försvårar affärsverksamheten.

Publicerad . Uppdaterad .
Ukrainsk flicka i folkdräkt håller fupp landets flagga under självständighetsdagen 24.8.2012

Ukraina – nästa problem väntar bakom hörnet 7

Om vapenvilan med de ryska separatisterna håller kan Ukraina pusta ut och inleda en normalisering av relationerna med Ryssland för att få en varaktig stabilitet i östra Ukraina. Men även om det värsta verkar vara över har Ukraina enorma problem på ett annat område – ekonomin.

Publicerad .

Putinparti väntas vinna parlamentsvalet på Krim 2

Invånarna på Krim har gått till valurnorna i det första valet efter att Ryssland annekterade halvön i mars. 1,8 miljoner röstberättigade väljer ett regionparlament med 75 ledamöter. President Putins stödparti är förhandsfavorit.

Publicerad .

Sport

Finland avslutade volleyboll-VM med stil 1

Finlands herrlandslag i volleyboll fick en fin och värdig avslutning på VM-äventyret i Polen. Segern med 3-0 i set mot Bulgarien ser Finland landa i toppdussinet i turneringen.

Publicerad .
Angel di Maria hjärnan bakom Uniteds första seger.

Fjärde matchen gav efterlängtad seger

Fyra olika målskyttar i säsongens fjärde match såg Manchester United knipa säsongens första seger i Premier League i fotboll. Slutsiffrorna mellan United och gästande QPR skrevs 4-0.

Publicerad .

HIFK bättre än Kärpät

Helsingfors IFK tog sin andra raka seger i ishockeyligan då laget slog Kärpät i söndagens enda match i ligan.

Publicerad .

Äventyr med Kallt och vått

Kallt och vått: Renraceäventyret

I Finland har vi inte många cowboyer. Nu menar jag inte gubbar som går med stetsonhatt och jeans och sysslar med linedance på torsdagskvällar, utan riktiga cowboyer med boskap. Det närmaste vi kommer i Finland är renskötare.

Publicerad .

Svenskfinland

Pörtom UF.

Nu ska också talkoarbete redovisas 10

Ungdomsföreningarna brottas med hus och utrymmen som behöver renoveras. Arbetsbördan blir inte mindre av att man nu också måste anmäla talkoarbete till Skatteförvaltningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Svenvikens småbåtshamn i Ingå.

Hamnar till salu - båtägare oroliga 5

Ingå kommuns planer att sälja Sonasunds och Svenvikens båthamnar upprör båtägare. Dels är utgångspriset är för högt, dels är man orolig för att hamnarna försvinner.

Publicerad .

Gnabb på Sportmatchen 4

Vasa Sport tog en fin skalp på lördag när man besegrade TPS med 4-1. Tyvärr fanns det några personer som inte var på plats för att njuta av spelet. Under den första periodpausen uppstod bråk mellan ett tiotal personer.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyckad marknad i Dalsbruk! 1

Klockan 13 hade redan över tvåtusen personer besökt Kimitoö-mässan i motionshallen i Dalsbruk och hela dagen gick det ett pärlband av bilar tvärs genom ön ner till Bruket.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Kultur och nöje

Tomas Mikael Bäck

Södergran-priset till Tomas Mikael Bäck

Vasabördiga Tomas Mikael Bäck har tilldelats Södergran-priset på Edith Södergrans-sällskapets 30-års jubileum. Segern och andraplatsen i det nyinstiftade "Lilla Edith" gick till Nykarleby.

Publicerad .
KAJ hade premiär på Wasa teater i februari 2014

KAJ släpper nytt album

Humorgruppen KAJ släpper ett nytt album den 27 september. Elva låtar "maxade med pjas" finns med, skriver KAJ på sin facebooksida.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Yle Sportens redaktör Anti Koivukangas.

Koivukangas i Sportbloggen: It's tricky...

Finlands damlandslag i fotboll behöver poäng, helst fler för att vara säkra på en plats vid VM 2015. Antti Koivukangas reder ur hur poängen räknas.

Publicerad .

Twitterbloggen: Högt spel av Åkesson och Ekot

Avslöjandet om Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkessons spelmissbruk har inte bara satt sprätt på den svenska valrörelsen utan också startat en pressetisk diskussion i Sverige.

Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: Skilda världar: från Hebron till Tel Aviv

För tillfället befinner jag mig i Tel Aviv, ett par timmar från Hebron. Det mentala avståndet är ändå enormt mycket större. Det är en helt annan värld och verklighet, och det känns som om jag var med i film.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Skärgårdsgryta med abborre och kräftor

Skärgårdsgryta med abborre och kräftbuljong

Kräftskalen från kräftskivan kan ses som ett illaluktande problemavfall eller som en utmärkt bas för en buljong till soppor och grytor. Här används buljongen i en härlig skärgårdsgryta. Skalen kan frysas för att senare bli buljong eller så kokar man buljongen och fryser in den.

Publicerad .

Svamprecept i mängder

Det är svamptider igen! Här hittar du flera recept på utsökta maträtter som innehåller svamp.

Publicerad .

Veckans diskussioner

Porosjenko: Fredsprocessen inger hopp 18

Ryssland har dragit tillbaka 70 procent av sina trupper från östra Ukraina. Det enligt Ukrainas president Petro Porosjenko som säger att fredsprocessen inger hopp.

Publicerad . Uppdaterad .

Rektor: "Jag tillåter inte reklam mot skolsvenskan" 34

Föreningen Vapaa Kielivalintas kampanj samlar in pengar för informationspaket om språkval som ska delas ut i skolorna. Den typen av marknadsföring hör inte hemma i grundskolorna, menar utbildningsverket i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Marcus Rosenlund med logo

Marcus Rosenlund: Livet - att leva eller överleva?

Allt som du ser runtomkring dig kan potentiellt ta livet av dig. Om du ändå överlever ftalaterna och radonet, bli inte för kaxig. Men deppa inte: solkräm och sunt förnuft tar dig förvånansvärt långt.

Publicerad . Uppdaterad .

"Läsande killar blir bättre pappor" 2

Bokklubbar för killar, manliga mentorer och läsmaterial som intresserar. Professor William G Brozo besöker Finland som bäst för att berätta hur man motivera killar till läsning.

Publicerad . Uppdaterad .
Vid metrostationen Prospekt mira

"Ryssarnas bild av krisen helt annorlunda" 38

Det pågår ett folkmord på rysktalande i Ukraina. Varför gör väst inget för att stoppa det? Varför inför man i stället sanktioner mot Ryssland? Ungefär så tänker de vanliga ryssar som Yle Nyheters Kerstin Kronvall träffat i Moskva.

Publicerad . Uppdaterad .
Jessica George Bam, Sveriges riksdagsval 2014

Fem svenskar fem dagar före valet

Yle nyheter frågar fem svenskar om valet på söndag. Då väljer Sverige ledamöter till riksdag, kommun och landsting.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Axplock: Om krig, fred och Finlands rykte

I veckan ansåg många att Finlands rykte sattes på spel när utrikesminister Tuomioja försökte bromsa sanktionerna mot Ryssland. Hur stor makt får Jyrki Katainen som en av sju viceordföranden i EU-kommissionen? Det handlar också om det jättelika matsvinnet. Ladda ner mp3

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Ganska soligt

På dagen är det rätt soligt. I natt igen köldgrader på sina håll. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.