Hon har döden bakom hörnet

Första gången Jenni Laxén fick cancer var år 2005. Sedan dess har hon dödsdömts på löpande band. I dag säger Jenni att hon trots omständigheterna mår helt bra. Det trots att hon inte vet om hon lever nästa vecka.

Publicerad .
Björk i Vasa 22.10.2014

Det blir varmare - är träden gröna längre? 2

Omkring den 20 oktober brukar lövträden vara kala i hela Finland. I det skedet har Lappland varit lövlöst i tre-fyra veckor. Nu går vi in i november och än finns det lite löv här och där.

Publicerad .
Joghurt med olika bäst före-datum i tysk tv.

Tyskt påstående: Bäst före-datum manipuleras 3

Två yoghurtsburkar från samma parti kan ha olika bäst före-datum. Datumen manipuleras för att ge sken av en färskare produkt påstår en professor som undersöker matsvinn i Tyskland. I Finland försäkrar livsmedelsindustrin att vi inte sysslar med sådant – i alla fall inte så mycket.

Publicerad .
Maria Lang (Dagmar Lange) författere

Maria Lang – författaren som försvann

Liza Marklund, Camilla Läckberg, Anna Jansson. Listan på kvinnliga, svenska deckarförfattare är lång. Och någonstans i början av den finns Maria Lang. Hur är det möjligt att mordexperten som dominerade en hel genre plötsligt försvann från den litterära kartan?

Publicerad .

Hårt ansatta Kobane fick kurdiska förstärkningar

Peshmergastyrkor från Iraks autonoma kurdiska region har anlänt till den belägrade staden Kobane i norra Syrien. Hundra jihadister har dödats i hårda strider de senaste dagarna.

Publicerad .

Sport

Ilonen tappade till den sylvassa täten

Mikko Ilonens tredje runda i Shanghai Masters var bra men inte strålande. Ilonen spelade rundan på tre under par men tappade ändå kontakten till täten.

Publicerad .
Finlands volleybollandslag

Finland i heleuropeisk världsligagrupp

Finlands volleybollandslag möter på bekant motstånd i världsligan sommaren 2015. Gruppens samtliga lag kommer från Europa.

Publicerad .
Markus Granlund, Calgary Flames.

Lyckad NHL-säsongsdebut för Markus Granlund

Markus Granlund stod för en målgivande passning i sin första NHL-match för säsongen. Granlund passade till Calgary Flames andra mål när laget besegrade Nashville Predators med 4-3.

Publicerad .

Opinion

Annika Sylvin-Reuter: Vem bryr sig?

Varför tar vi inte hem den hungriga, frysande pojken på gatan? frågar sonen. Det funkar inte så, svarar jag. Men hur funkar det då? hör jag min inre röst tänka. När är vi beredda att hjälpa?

Publicerad .

Svenskfinland

Camilla Berggren

Camilla Berggren blir företagare 2

Efter tre år som chefredaktör på Vasabladet packar Camilla Berggren nu sina flyttlådor för att flytta tillbaka till Helsingfors där hon kommer att jobba vidare som företagare inom mediabranschen.

Publicerad . Uppdaterad .
Seppo Penttilä, magnus asplund

Sjöbevakarna flyttade upp på land 1

Sparkrav gjorde att sjöbevakningen lämnade utrymmena i Öja och nu krävs en kort biltur för att komma ner till farkosterna i hamnen. - Flytten påverkar inte vår beredskap, säger premiärlöjtnant Seppo Penttilä, chef för Vallgrund Sjöbevakningsstation.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Kultur och nöje

johan cullberg och björn sahlin,

Skrev om författaren Söderbergs äktenskapskatastrof

Johan Cullberg och Björn Sahlin har skrivit en bok om författaren Hjalmar Söderbergs äktenskap med Märta Abenius slutade i en tragedi. Boken visar hur en rad personer var inbegripna i att få undan Märta från de tre barnen och hemmet.

Publicerad .
Fiske i Lofoten.

Kallt och vått: Fiskeäventyret

Att vara fiskare är att dra företagande till sin spets. Först av allt måste du investera i all utrustning. En båt är inte billig, näten kostar mycket och de slits fruktansvärt fort.

Publicerad . Uppdaterad .
Michael Cronström

Lös Kors och ters på webben

Här kan du lyssna på Kors och ters på och samtidigt knepa ihop korsordet på nätet. Michael Cronström ger musikaliska ledtrådar.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Gnistskydd av plåt

En öppen eld i vardagsrummet är så säker, trygg och mysig som du gör den. Använder du granved kan det vara på sin palst med ett gnistskydd. Jim gör ett präktigt sådant i plåt med målade höghus.

Publicerad .
Chiliolja på flaska och rester.

Chililiniment2

De starka chilifrukterna har många hälsoeffekter. De värmer kroppen, motverkar inflammationer och lär ska stärka sexlusten. Alexandra har testat både beprövade och obeprövade chilirecept, varav ett var riktigt märkligt.

Publicerad .
Pauls pitabröd med lamm yttre filé

Kebab i ny tappning

Kebaben har ett oförtjänt dåligt rykte eftersom den ofta serveras som fantasilös snabbmat. En riktigt god kebab kräver är ett nybakt bröd, ett kött av lite bättre kvalitet och en god sås. Serverar man kebaben såhär har den plötsligt blivit festmat.

Publicerad .

Hälsosamma frökex

Bloggaren Malin Båtmästar bakar hälsosamma kex med bla quinoa, sesam- och linfrön i.

Publicerad . Uppdaterad .

Engelsk morotskaka

Bloggaren Malin Båtmästar bakar en glutenfri morotskaka med engelsk förebild.

Publicerad . Uppdaterad .

#hajbohalloween

Färska blogginlägg

Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: En krigsförklaring och ett farväl

t här inlägget skulle handla om mina sista dagar som människorättsrapportör här på Västbanken, men nu måste jag börja med det senaste. Israelerna har nyss stängt området kring Al-Aqsa -moskén i Jerusalem, för första gången sedan 1967.

Publicerad . Uppdaterad .
Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Bredbenta män på tåget

I morse när jag åkte till jobbet blev jag riktigt irriterad. Jag är verkligen ingen morgonperson så även små saker kan irritera mig något oerhört före klockan tio på morgonen, men det här var ett riktigt problem.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Lina Falcken på promenad i regnet.

Afasin blev början på ett nytt liv

Ibland kan ett felsteg få konsekvenser för resten av livet. Efter att Lina Falcken som 29-åring föll i en trappa började hennes nya liv, ett liv där hon måste lära sig tala på nytt och anpassa sina drömmar efter de gränser en hjärnskada sätter.

Publicerad . Uppdaterad .

Hur ska sex läras ut?

Vem är det egentligen som ska berätta för de unga om sex och sånt? Ligger ansvaret helt och hållet på skolan eller ska det diskuteras hemma vid köksbordet? Vi frågade de unga hur de vill ha det.

Publicerad . Uppdaterad .
Brad Pitt i filmen The Fury.

Fury – en märklig film om manlig vänskap 1

Brad Pitt, alias sergeant Wardaddy, för sin pansarvagnen allt djupare in i Tyskland, i en blandning av krigsdrama och actionäventyr.

Publicerad . Uppdaterad .
Grannakuten

Får man begrava husdjur på en radhusgård?

Min granne begravde sin katt i husbolagets trädgård. Får man göra det? Finns det några regler kring det här? Marina Furuhjelm är jurist på Disponentförbundet, så här ser hon på saken.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Eva och Pöll: när Mumin och MacGyver skrattar uppsluppet

Stockmann gör brakförlust, minskar på personalen och anställer ny vd. Efter att både De gröna och Vänsterförbundet gått i opposition passar regeringen på att införa läsårsavgifter för utländska studerande.
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Radiodoktorn: Ebola

Vad är det senaste vi vet om Ebola? Finns det risk för att Ebola sprider sig till Finland och behöver vi vara oroliga? Robert Paul, specialist i blodsjukdomar har läst på om sjukdomen och berättar också vad Ebola har gemensamt med Sorkfeber.
Ladda ner mp3

Veckans diskussioner

Centern drar ifrån 30

Centern är det överlägset mest populära partiet just nu, medan det går dåligt för Samlingspartiet och Sannfinländarna. Det visar Yle Nyheters partistödsmätning.

Publicerad . Uppdaterad .

Kyrkan och porrmässan 16

För första gången kommer kyrkan att delta i erotikmässan Sexhibition i Kabelfabriken. Att Dickursby församling ska samsas med porrmånglare och livesexshower har väckt uppmärksamhet, men kyrkoherde Janne Silvast försvarar beslutet.

Publicerad . Uppdaterad .

Svensk studie: Mjölk är skadligt 45

Enligt en svensk undersökning är mjölk inte alls så hälsosamt som många tror. I stället för att stärka skelettet och förbättra hälsan, ökar rikligt mjölkdrickande risken för benfrakturer och en alltför tidig död, visar undersökningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Rekordmånga skrev ut sig ur kyrkan i går 37

På söndagen skrev 962 personer ut sig från kyrkan via webbtjänsten eroakirkosta.fi. Den vanligaste orsaken till utskrivningarna uppgavs vara Päivi Räsänens agerande.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.