EU-utrikesministrar bollar sanktioner mot Ryssland1

EU-ländernas utrikesministrar sitter som bäst i sammanträde i Bryssel för att diskutera förhållningssättet till Ryssland. Flera länder kräver tuffare sanktioner, så som vapenembargo, men Frankrike ställer sig på tvären.

Publicerad .
Polisöverdirektör Mikko Paatero

Överdirektör Paatero: Polisen tar våldtäkt på allvar 1

Helsingforspolisens Facebookuppdatering om fyllevåldtäkt i går har väckt kritik. Polisöverdirektör Mikko Paatero fördömer de anonyma Helsingforspolisernas uttalande om att våldtäktsutredningar stjäl resurser.

Publicerad . Uppdaterad .
Skärgårdshemman

Sökes: Hus att hyra i skärgården 10

Det behövs fler hus att hyra i skärgården. Annars sätter bostadsbristen käppar i hjulet för inflyttning till skärgården. Bengt Backman som bor i Houtskär och sitter med i Åbolands Skärgårdsstiftelse bekräftar att det finns ett behov.

Publicerad . Uppdaterad .
Gammalt fönster på övergivet hus.

Då släktgården står och förfaller

Släktens gamla hus på landet står tomt. Men ingen i släkten är beredd att sälja det och att hyra ut känns alldeles för krångligt. Samtidigt finns det de som kunde tänka sig att bo där. Vad göra?

Publicerad . Uppdaterad .
Beväpnade män som tillhör Azov

Ryssland: Finska legosoldater strider i Ukraina 12

Enligt det ryska utrikesministeriet deltar finländska legosoldater i strider i Ukraina i Azovbataljonen. Inrikesministeriet uppger ändå att inga finländare åkt till Ukraina som legosoldater. Ryssland kräver att Finland utreder saken, men Utrikesministeriet vägrar.

Publicerad . Uppdaterad .

Vem bestämmer över din depression? 6

Diskussionen om depressionsmediciner befinner sig i ett avgörande vägskäl. Orsaken är fallet med psykologen Aku Kopakkala, som fick sparken från Mehiläinen. - Det är ett allvarligt hot mot yttrandefriheten, säger psykiatern Kristian Wahlbeck.

Publicerad .

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Avloppstömning i Helsingfors hamn.

Pumpa avfallsvatten i hamnen är pop

I dagsläget är det lagligt för kryssningsfartyg att pumpa ut sitt avfallsvatten i havet, men år 2016 träder ett förbud mot det i kraft. I Helsingfors syns redan en ökning i mängden avfallsvatten som pumpas i hamnen.

Publicerad .
Blågröna alger vid Littois träsk

Algproblemen: "Stanken vid sjön är outhärdlig" 1

Under den senaste helgens härliga sommardagar valde Timo Stolt att stanna inne med fönstren stängda, trots att hans hus ligger naturskönt vid sjön Littois träsk i S:t Karins. Se även bilder.

Publicerad . Uppdaterad .
Bergsbrytning i Ingå

Pro Ingå: Stora risker med stort stenbrott 9

Motståndet växer mot Rudus planer på att utvidga stenbrottet i Joddböle i Ingå. Riskerna för både miljö, människor och företag är för stora.

Publicerad . Uppdaterad .
Algläget mellan Birsskär och Konungskär, rakt söder om Korpoström.

Havet blev ärtsoppa - se bilder på algläget 9

Algblommningen har exploderat i Skärgårdshavet och många har skickat in algbilder till Yles öppna granskning #FixaSkärgården. Enligt professor Erik Bonsdorff krävs långsiktig politik om man vill få en lösning på problemet.

Publicerad . Uppdaterad .

Osakliga bostadsannonser svåra att kontrollera

I allmänhet förhandsgranskas bostadsannonser, men det händer ändå att osakliga annonser slinker igenom granskningen och publiceras på nätet. Webbplatserna har olika granskningssystem, men inget verkar vara vattentätt.

Publicerad . Uppdaterad .

Försäljning av överloppsenergi allt vanligare 6

Karlebybon Håkan Granqvist är den första privatpersonen som säljer överloppsenergi till Karleby energi. Han lade upp 18 solpaneler i höstas och nu producerar de flera gånger mer el än han själv behöver.

Publicerad . Uppdaterad .

Sista sommaren Utöya står orört

I dag är det tre år sedan terrorattacken mot Utöya, det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbunds lägerö. I år är också sista gången Utöya ser ut exakt som den gjorde den ödesdigra julifredagen då 69 unga miste livet. Sommaren 2015 ska det ordnas ungdomsläger på ön igen.

Publicerad . Uppdaterad .

Sol och värme

Värmeslag och solsting 1

Under varma sommardagar är det viktigt att dricka tillräckligt, i synnerhet om vi anstränger oss fysiskt. Om vi inte har någon vätska att svettas ut kan kroppen inte kylas ner ordentligt.

Publicerad .
rabarberblad som solskydd

Skydda barnen mot solen!

Det framför allt är de gånger man har bränt sig före puberteten som ökar risken för melanom senare i livet. Helst borde vi hålla barnen i skuggan eller skydda dem med hjälp av kläder och hattar under de soligaste timmarna av dagen.

Publicerad .
Vatten

Drick vatten

Vatten är livsviktigt, men hur mycket vatten behöver man egentligen dricka varje dag? Och kan man dricka för mycket vatten? Min Morgons husläkare Otto Lindberg reder ut frågorna.

Publicerad .

Sport

James Rodriguez gjorde två mål mot Uruguay.

Rodriquez till Real Madrid

Nu är det klart att James Rodriguez som var skyttekung i VM i Brasilien flyttar till Real Madrid. Prissumman är 80 miljoner euro.

Publicerad . Uppdaterad .
douglas costa 2013

Donetsk-desertör öppnar sig på instagram

Douglas Costa som är en av de sex Sjaktar Donetsk-spelarna som vägrat återvända till Ukraina tar ställning till ärendet på sin instagramprofil. Enligt honom riskerar spelarna sina liv ifall de skulle återvända.

Publicerad . Uppdaterad .
eero markkanen

Markkanens transfer fem före färdig

Eero Markkanens transfer från AIK till Real Madrids organisation hänger bara på ett grönt ljus från klubbens läkare. Enligt spanska As betalar Real 2,2 miljoner euro för finländaren.

Publicerad .
HJK pressis inför CL-kval

Lehkosuo tror inte på överraskningar

På onsdagen spelar HJK säsongens hittils viktigaste match. Fjolårets katastrof får inte upprepa sig utan den här gången ska HJK ta sig vidare till den tredje kvalomgången i Champions League.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Sara Maria Forsberg

Skivkontrakt nästa för Sara Forsberg 1

Det går bra i USA för Sara Forsberg, som nu har skrivit på ett skivkontrakt med skivbolaget Capitol Records.

Publicerad . Uppdaterad .
Pernilla Karlsson och Frida Lindholm.

Följ oss på Rockoff!

Radio X3M befinner sig på Rockoff, följ vår liveblogg från måndag till onsdag och se vad som händer bakom kulisserna!

Publicerad . Uppdaterad .
Kjell Simosas iklädd kräfthatt.

Fixa kräfthatten!

Hipp hurra, kräftsäsongen har inletts idag! Det firar vi på redaktionen med kräfthattspyssel.

Publicerad .

Fotot på sedeln togs av Mannerheim

Carl Gustaf Mannerheim fotograferade Kurmanjan Datka lite före hennes död. I dag pryds femtio som-sedeln i Kirgizistan av denna bild, skriver Svenska Yles journalist Kerstin Kronvall (bilden) i sin blogg.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

"Jag vanskötte mina barn"

- Jag kände mig otillräcklig, jag räckte inte till för mitt arbete. Jag gick runt på det dagis jag jobbade och kände dag för dag hur jag hade mindre ork och tålamod med de barn jag hade hand om. Författaren Mathias Rosenlund bjuder i sitt sommarprat på en stark berättelse om sorg, ilska och depression.

Publicerad . Uppdaterad .

Hälsoserien Kraft

Mobilapparna som följer varje steg

Det finns en uppsjö av olika applikationer för att hålla räkning på hur mycket vi rör på oss. Finska Moves är snygg men ger inte mycket mervärde efter de första dagarna. MiCoach lockar med möjligheten att skapa egna träningsprogram utgående från personliga ansträngningsnivåer och Sportstracker är bäst på enkel uppföljning av löpstatistik.

Publicerad . Uppdaterad .

De första aidspatienterna satte läkaretiken på prov

När de första aidspatienterna diagnosticerades i Finland på 1980-talet sattes läkarnas yrkesetik på prov. I början visste man inte hur den skrämmande sjukdomen smittade och många sjukhus ville inte ha något med patienterna att göra.

Publicerad .

Vägar ur krisen

Statsminister Mari Kiviniemi

"Gamla klassiker framtidsbranscher" 4

Finlands starkaste trumf inför framtiden är vårt utbildningssystem, säger förra statsministern, Centerns Mari Kiviniemi. - Framtidens branscher är klassiker som skogs- och teknologiindustri, anser Kiviniemi.

Publicerad . Uppdaterad .
Jan-Otto Andersson

"Inte flexibilitet att sparka anställda" 14

Nu höjs också vänsterröster för den så kallade tyska modellen där de anställda jobbar då det finns jobb och jobbar mindre då det inte finns jobb. I Finland kallas det flexibilitet att sparka anställda, säger nationalekonomen och vänstermannen Jan Otto Andersson.

Publicerad . Uppdaterad .
Anne Berner

"Uppmuntra ungdomar att ta risker" 12

Investeraren och företagsledaren Anne Berner ger en känga åt den finländska skolan och menar att världen har förändrats massor sedan vårt skolsystem etablerades. Vi har satsat på kunskapen och nu är det dags att satsa på attityden, anser hon.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Hallongrottan med Catariina Salo

Hallongrottan

Ellen Strömberg och Lisen Sundqvist från Jakobstad är två av de drivande motorerna bakom Jeppis Pride. Jag har träffat dem för att prata om varför de gör det här trots så mycket motstånd från allmänheten.

Radar

Är socker ett gift vi borde undvika helt och hållet eller är det okej i lagom mängd? Forskaren Robert Lustig vid University of California i San Francisco anser att socker är boven i dramat när fetmaepidemin sprider sig.

Myteriet

Polisens FB-status om våldtäkter väcker starka reaktioner och vi funderar på vad en våldtäkt riktigt är. Det blir också snack om att återgå till vardagen efter semestern och om hur ryska och ukrainska medier skriver om den ödesdigra flygkraschen.

 

Mat och fritid

Kräftexpert: Låt det väl smaka!

På måndag klockan 12 är väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

Publicerad . Uppdaterad .
Kalvar på Gårdskulla i Sjundeå

Dagens mattips: Pulled beef

Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. I dag står pulled beef på högrev på menyn.

Publicerad . Uppdaterad .
Zucchini, vitlök och spenat i en träskål.

Gröna skönheter

Solmogen zucchini, spröd spenat och färsk vitlök full av smak skördas i huvudstadsregionen den här veckan. Den versatila zucchinin trivs lika bra i en salt sallad som i en kaka till kaffet.

Publicerad . Uppdaterad .
Smoothie med jordgubbar och nyponpulver.

Smoothie med nyponpulver

Med ett hälsosamt nyponpulver mixar du snabbt ihop den här fräscha smoothien. Slutresultatet blir en läskande och god dryck i sommarvärmen.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Redaktionen tipsar

 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Enkät: Majoriteten vill behålla arvsskatten 19

56 procent av de som svarade på tidningen Kalevas förfrågan vill behålla arvsskatten medan bara 34 procent vill bli av med den.

Publicerad . Uppdaterad .

Sjöbevakare antyder att kvinnor inte kan köra båt? 31

En ung kvinna som var på väg hem från tillställningen Tirmo Blues med båt förra veckoslutet, fick höra osakliga kommentarer av en sjöbevakare.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnor står för lejonparten av hemarbetet 38

Kvinnor ansvarar fortfarande för matlagningen, inköpen och städningen i hemmet, visar en färsk kartläggning av läget i 20 länder. Ansvaret för att sköta och uppfostra barnen fördelar sig lite jämnare än ansvaret för hemarbetet.

Publicerad . Uppdaterad .

Laestadian 2.0 71

Att vara laestadian 2014 är inte lika dramatiskt som skrönorna säger. Det berättar Jannike Snellman som vill ta kål på myterna. Larsmo sommarmöte ordnades i helgen och besöktes av tusentals personer från Finland och övriga Norden.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Tyck till om nya program på Svenska Yle 5

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Varmt och soligt

Det är mycket varmt i hela landet med temperaturer upp till 30 grader. Svaga till måttliga vindar på alla hav och sjöar.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.