Unga sjukskötare mest missnöjda med sitt jobb 4

Sjukskötarna - främst de unga - är allt mer missnöjda med sina arbetsförhållanden, visar Sjukskötarförbundets en barometer. Unga söker sig bort från branschen eftersom de inte anser att arbetsförhållandena fungerar.

Publicerad .
Pekka Rinne.

Lejonen återvänder till Yle2

Finländsk landslagsishockey kommer att synas på Yles kanaler igen från och med hösten 2015. Yle och Finska ishockeyförbundet har undertecknat ett brett och långvarigt samarbetsavtal gällande tv- och medierättigheterna för Lejonens matcher.

Publicerad .

Sju av tio flickor tar HPV-vaccinet 7

Trots att många nu tar vaccinet är de regionala skillnaderna stora. I en del svenskspråkiga områden där vaccinationsmotståndet är stort vaccineras under hälften av flickorna. Flera har också rapporterat biverkningar.

Publicerad . Uppdaterad .
På grund av strejken är det lugnt och stilla på A-Katsastus' station på Högbacken i Vasa

Många besiktningsstationer slarvar, andra är för grundliga 8

En stor del av Finlands besiktningsstationer gör ett dåligt jobb, enligt trafiksäkerhetsverket Trafi. Trafi har i ett drygt års tid granskat besiktningsstationernas kvalitet, och många stationer får rött ljus.

Publicerad . Uppdaterad .
Torvald Aspfors

Tills sjukdomen skiljer oss åt

Torvald och Teija Aspfors i Jakobstad hade tänkt ägna pensionärsåren till att resa och se sig omkring i världen. Men det blev inte riktigt så. Teija fick Alzheimers sjukdom och Torvald skötte sin hustru i flera år tills det inte gick längre.

Publicerad . Uppdaterad .

Grekland

Syriza bildar regering med Oberoende Greker

Parlamentsvalets segrare i Grekland, vänsterpartiet Syriza, kommer att bilda koalitionsregering med det lilla högerpopulistiska partiet Oberoende Greker.

Publicerad .

På valvaka med Syriza-anhängarna

När rösträkningen börjar, precis när de grekiska TV-kanalerna börjar sina valsändningar, är vi på plats hemma hos Maria i Aten. Vi har blivit inbjudna på grekisk valvaka med idel Syriza-anhängare.

Publicerad .
Jan Sundberg, professor i statsvetenskap.

Sundberg: Sannf och Centerns valkamp får fart

Valresultatet i Grekland ger fart åt Sannfinländarnas valdebatt inför vårens riksdagsval, säger professor Jan Sundberg. Kampen med Centern intensifieras och ekonomifrågor i Europa blir därmed ett klart valtema, bedömer professor Jan Sundberg.

Publicerad .

Vart fjärde 112-samtal rings i onödan

Det finns folk som mitt i natten ringer till nödcentralen och kräver att polisen kör hem dem från krogen. Varje dygn rings mer än tusen onödiga samtal i vårt land, men antalet och andelen har minskat. Ännu för några år sedan ringdes vart tredje samtal i onödan.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Mysterium med försvunna löständer i Vanda

Nu har ett nytt fall med försvunna löständer uppdagats inom social- och hälsovården i Vanda. Enligt stadens skadeståndsfond är det rätt vanligt att äldre tappar bort löständer och staden krävs på ersättning.

Publicerad .
Torget i Jakobstad.

Jakobstad har svårt att välja stadsstyrelse 1

Valet av stadsstyrelse i Jakobstad har blivit besvärligt. Männen är för många och kvinnorna för få. Sannolikt väntar omröstning eller bordläggning i kväll.

Publicerad . Uppdaterad .
Elektronikreparatör Rabbe Högström mäter komponenter för att hitta felet

Elektroniken blir allt svårare att reparera

Överlag är dagens hemelektronik mycket besvärligare att reparera än äldre sådan. Tidigare planerades produkten så att den skulle vara möjlig att reparera, men nu är det ofta svårt.

Publicerad .

Xia: Kan bli röstfiske med invandringstema efter Halla-aho

Uteslutna sannfinländaren Belle Selene Xia jobbar numera som konsult i Belgien men funderar på en comeback inom politiken. Hon tror att sannfinländare nu ser chansen att bli invalda i riksdagen genom att kopiera Halla-aho invandringspolitik.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Sport

Familjen Selänne

Lejontrupperna uttagna – Eetu Selänne debuterar för unglejonen

Kari Jalonen publicerade truppen som möter det svenska ishockeylandslaget den 6 och 8 februari. Inga debutanter lyckades lösa in en plats i herrlandslaget medan Teemu Selännes son Eetu gör landslagsdebut för U18-landslaget.

Publicerad . Uppdaterad .
Brian Mariano vid inomhus-VM 2011.

Historiskt lopp av 16-årig Borgålöpare 4

Akilleslöparen Lauri Tuomilehto löpte 60 meter på den otroliga tiden 6,87 sekunder på söndagen. Det är första gången sedan 1983 som en 16-årig finländare sprungit 60 meter på under sju sekunder.

Publicerad . Uppdaterad .
Isspeedwayföraren Mats Järf

Mats Järf kör i VM i isspeedway

Mats Järf från Karperö har första deltävlingen i VM i isspeedway framför sig inkommande veckoslut. Då kommer han att kasta sig ut på isbana i Krasnogorsk i Ryssland tillsammans med många andra som kör isspeedway professionellt.

Publicerad . Uppdaterad .
Arsenal firar mål.

Premier League-klubbarna väntat vidare i FA-cupen

Arsenal, Aston Villa och West Ham såg till att inte upprepa storklubbarnas misstag från lördagen. Brighton, Bournemouth och Bristol gav ändå inget gratis åt förhandsfavoriterna.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Fräcka historier säljer

Hur skriver man en text som får kinderna att rodna, pulsen att stiga och underlivet att bulta? De senaste åren har man kunnat se ett uppsving för den erotiska romanen, inte minst tack vare E L James trilogi ”Femtio nyanser”.

Publicerad .
Intensiva repetitioner inför En värld full av liv.

Lejonkungen intar scenen i Jakobstad

I mars förvandlas Runebergssalen i Jakobstad till Afrikas djungel och savann där vi får följa lejonungen Simbas uppväxt och kamp mot farorna. Det är teaterkonserten En värld full av liv som sätts upp. Den baserar sig på musikalen och filmerna Lejonkungen. I helgen inleddes repetitionerna.

Publicerad .

#MittJobb

Person som håller i en penna

Berättelse 9: Cheferna sopar mobbning under matten

Det finns arbetsplatser i Svenskfinland som har ryktas vara oaser för mobbning, skriver en läsare till #MittJobb. Mobbarna får härja fritt utan att cheferna tar tag i saken.

Publicerad . Uppdaterad .
Person som står på strand

Berättelse 11: Jag känner mig som en B-klassens människa

Vad händer om du inte klarar av att jobba så många timmar som du skulle vilja? En läsare som skrivit in till #MittJobb är i den situationen och känner att hon står utanför samhället.

Publicerad . Uppdaterad .
Butikskassa

Berättelse 12: För sent att byta arbete i åldern 45-50

Flexibilitet på arbetsmarknaden innebar otillräckligt med timmar och obekväma arbetstider för en person som skrivit in till #MittJobb. Att byta arbete i åldern 45-50 visade sig också vara omöjligt.

Publicerad .

Färska blogginlägg

På Hornsgatan: Blå ögon är inte Borgen

Med höga förväntningar har jag följt med den politiska thrillern Blå ögon, som sänds på SVT. (SVT 1, samt Yle fem på söndagar och på SVT Play). Skulle det här bli den svenska Borgen, med politiska intriger, spinndoktorer och kvinnliga toppolitiker i centrum?

Publicerad . Uppdaterad .

Popbloggen: Äntligen Ola Salo!

Nu har Ola Salo gett ut den första singeln Go On Go On från sitt kommande soloalbum som ges ut senare i vår. Förväntansfullt klickar jag igång den nyutgivna musikvideon.

Publicerad . Uppdaterad .
ESO:s teleskop (VLT) i Paranal, Chile.

Se stjärnor i Chile - ett bildreportage

Marcus Rosenlunds road trip genom den chilenska öknen fortsätter. I dag anländer han till berget Cerro Paranal, från vars topp man kan se (bokstavligen) miljarder år tillbaka i tiden.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Ko Lanta, matti kallio

”Jag simmade bort tio år av ångest”

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. Han var en av de lyckligt lottade som överlevde, men han har levt med ångesten sedan dess.

Publicerad . Uppdaterad .
Dyrkan av predikanten Billy Graham

Fundamentalism - en spegel av samhället 13

Fundamentalism kan ses som ett religiöst fenomen - men ofta handlar det snarare om ett politiskt uttryck som kan placeras i ett historiskt skeende.

Publicerad . Uppdaterad .
Saudiarabiens nya kung

Saudiarabien litar på kungen, oljan och gästarbetarna 3

I Saudiarabien, islams urhem, bygger kungahuset sin rätt att styra på rollen som islams väktare. Landet flödar av olja och har gjort sig beroende av sina gästarbetare. Kvinnor ska inte figurera i offentliga sammanhang.

Publicerad .
Abdi Nassir, ung juridikstudent i Eastleigh, Nairobi.

Stor misstänksamhet mot somalier i Kenya

Attacken mot shoppingcentret Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi år 2013 utfördes av den somaliska terroristorganisationen Al-Shabab. Sedan dess har attentaten fortsatt. Kenyanska polisens svar har varit en våg av godtyckliga arresteringar av somalier i Kenya.

Publicerad .
 

Mat och fritid

Alexandra doftar på en avokado.

Avokado som frukt och skönhetsprodukt 3

Mjukt hår, god nattsömn och glatt humör kan faktiskt växa på träd – i form av avokado. Den krämiga gröna frukten är fullpackad med näring för hela kroppen. Dessutom ger den en både god och nyttig chokladmousse.

Publicerad . Uppdaterad .
Fruktchips

Fruktchips

Fruktchips är som en perfekt korsning av potatischips och godis. Det här är ett bra sätt att ta tillvara frukt när den är billig. Det gör heller inget om frukten inte är helt mogen. Med en härlig chokladdipp blir det en annorlunda efterrätt.

Publicerad . Uppdaterad .
Burkpäron blir snabb och god efterrätt.

Bärsorbet och burkpäron

Det kan vara ett bekymmer om man har satsat mycket tid på en grandios varmrätt eller helt enkelt glömt bort att göra en dessert och gästerna är på plats om en halvtimme. Här kommer några läckra och enkla förslag på snabba avslut.

Banana split deluxe med frusen mynta.

Banana split deluxe med chokladsås

Den här lyxiga efterrätten är så exklusiv att den knappt kan kallas banana split. I klippet kan du se den göras med hjälp av flytande kväve, men receptet är traditionellt och anpassat för alla oss hemmakockar.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Ränteswappar blev stadsdirektör Jakobssons fall 27

Ränteswapsavtal med banker och brist på förtroende från stadsstyrelsens sida blev stadsdirektör Mikael Jakobsson fall i Jakobstad. Stadsdirektör Mikael Jakobsson gjorde sin sista arbetsdag på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Niinistö: Skatteflykt inte acceptabelt 23

President Sauli Niinistö är inte alls förtjust i fenomenet att finländare flyttar utomlands för att bli kvitt skatter. - Jag tycker inte alls om det, sade Niinistö på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

"Fler finländare borde bo på hyra" 21

Fler finländare borde bo på hyra, anser Näringslivets forskningsinstitut Etlas forskningsdirektör Mika Maliranta. Enligt undersökningar är arbetslösheten hög på områden där många bor i ägarbostäder.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.