Alexander Stubb, Åbo Saluhall, 4.11.2014

Åsa Bengtsson: Stubb är frustrerad7

Statsminister Alexander Stubbs analys av den finländska konsensuspolitiken har diskuterats på olika håll idag. Statsvetaren Åsa Bengtsson intervjuades i Aktuellt 17 där man frågade varför Stubb angriper förutom arbetsmarknadsorganisationerna också den regering han själv leder.

Publicerad .
Vintervy från Saariselkä

Rubelraset förstör julen för många branscher 2

Turism- och restaurangbranschen kan komma att tappa upp till trettio procent av sina kunder under jul och nyår. Också inom handeln är oron stor efter att rubelns värde rasat.

Publicerad . Uppdaterad .
Det snöar i Borgå.

Hopp om vit jul i hela landet 5

Det ser ut att bli en vit jul i största delen av landet. Sydkusten är dock något av ett frågetecken.

Publicerad .
En lång rad av långtradare demonstrerade utanför riksdagshuset.

Långtradarprotest i Helsingfors 11

En lång rad långtradare intar gator och vägar i huvudstaden i dag kring lunchtid i en protestaktion.

Publicerad . Uppdaterad .

Stor brandrisk runt jul och nyår

Brandkåren kan få släcka runt 30 bränder under en dag i december. De flesta bränderna uppstår i ett egnahemshus där invånarna glömt att släcka ett brinnande ljus eller inte upptäckt att en elapparat börjat brinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Arbetsplatser förlorar miljarder på sjukfrånvaro 1

Feber, influensa och andra åkommor kostar arbetsgivare flera miljarder varje år. Störst är kostnaderna för förlorade arbetsinsatser på grund av sjukfrånvaro inom kommunsektorn.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Metrotåg

Ingen nattmetro efter nyår

I Helsingfors kan man inte åka nattmetro nästa år. Det blev för dyrt och nattbussarna har haft färre passagerare.

Publicerad . Uppdaterad .

Många olika lösningar då Borgå måste spara 3

Skötseln av skidspåren minskar, en del hållplatser längs bokbussens rutt faller bort, och ettorna ska gå i skola en timme mindre än tidigare. Det är några av åtgärderna då Borgå skär ner på personalutgifterna.

Publicerad . Uppdaterad .
Vatten sprutar ur rör

Vasabor får dricka Kurikkavatten 1

I framtiden kommer det att rinna vatten från Kurikka ur Vasabornas vattenkranar. Ett stort grundvattenområde har hittats i Kurikka.

Publicerad .
Fredrik Smulter, Malax IF

Tre kandidater konkurrerar om bragdmedaljen 2014 2

Den 7 februari 2015 premieras en finlandssvensk idrottare med bragdmedaljen på den finlandssvenska idrottsgalan. Prisjuryn har nominerat tre kandidater.

Publicerad . Uppdaterad .

Julkalendrar

Sport

Skadad Romar tvingas till lång paus

Alpinåkaren Andreas Romar har skadat sig och tvingas till en fyra veckor lång tävlingspaus. Romar körde på en port under störtloppsträningen i Val Gardena och slog sitt vänstra ben.

Publicerad .
HJK vann den dramatiska hemmamatchen mot FC København.

HJK tredje bäst i Norden 1

Det europeiska fotbollsförbundet UEFA rankar för tillfället HJK som Europas 72:a bästa lag säsongen 2014–2015.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

I väntan på lyckan

Imorgon är dagen som Laila Hasan har väntat på i över ett år. Dagen då familjen är samlad igen. Dagen då hennes äldsta son äntligen släpps ut ur fängelset. Lyssna! Nanette-Marie Forsströms kortdokumentär beskriver en mors oro och längtan på ockuperad palestinsk mark.

Publicerad .
Rimpatrullens anteckningar.

Lördax rimpatrull hjäper dig med julklappsrimmandet

Ibland är det svårt att hitta sin inre poet så här inför julen, även om hela tjocka släkten förväntar sig julklappsrim på paketen. Rimpatrullen står till tjänst på lördag klockan 10 till 14.

Publicerad .
Maria sundblom-Lindberg fixar barnen för fest

Sista Cirkus Familj

Den sista cirkusföreställningen. Förberedelser, inspelningar, klipp och en hel höst fylld av generösa familjer tar slut. Trodde inte att jag skulle bli vemodig skriver Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad .
 
 

Samtal om livet

Åldersdiskriminering och snuttjobb

- Det finns en åldersdiskriminering på arbetsmarknaden idag, säger Lennart Nybergh som är ekonom, 50+ och bosatt i Borgå. Och han tillägger att det kan kännas direkt sårande, eftersom det samtidigt talas så mycket om att arbetskarriärerna ska förlängas

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Vem ska få delta i barnets julfest? 29

Det är julfest i skolan och det är trångt och svettigt. Varje elev fick ha med sig högst två familjemedlemmar, men många struntar i den regeln. Följden blir att alla inte ryms in. Vad göra?

Publicerad . Uppdaterad .

Eva Frantz: Är morianernas kung en rasistisk figur? 22

Inför jul har igen det traditionella Tiernapojat-skådespelet dykt upp på julfester och i köpcenter. Men är det inte lite olustigt med ett blackface mitt i julfirandet?

Publicerad . Uppdaterad .

Den ryska ekonomin på väg mot kollaps 31

Den ryska rubeln har snabbt rasat till nya rekordlåga värden trots centralbankens chockhöjning av styrräntan igår. Enligt placerarna står Moskva inför en tsunami på marknaden.

Publicerad . Uppdaterad .

MOT: S-gruppen struntar i superbakterien MRSA 15

En Prismabutik i Esbo säljer dansk julskinka som innehåller den mot antibiotika resistenta bakterien MRSA. Saken kom fram då Yles granskande program MOT och Spotlight lät testa 25 förpackningar med svinkött från olika matbutiker i huvudstadsregionen.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Annasöga i creppapper.

Julblommor och julgranspynt i Karin Larssons anda

Owe julpyntar med levande blommor och halmdekorationer. För var olika halmdekorationer, riktiga äpplen, pepparkakor och julkarameller viktiga så att barnen fick något ätbart i samband med julgransplundringen på tjugondag knut!

Publicerad . Uppdaterad .
Pulled pork sandwich

Pulled pork sandwich

Världens godaste recept på pulled pork är en favorit som kan tillredas både i ugn och grill. Hemligheten med en god pulled pork är att bryna grisbogen rejält i ugnen på låg värme.

Publicerad . Uppdaterad .
Girlang av återanvänt papper.

Girlanger av kottar och papper

Naturmaterial som dekoration inför jul funkar alltid. Den snabbaste girlangen gör du med grankottar, men snyggt och stämningsfullt blir även girlanger av papper.

Publicerad . Uppdaterad .
Rosenmönster av grönsaker

Tryck rosenmönster med sallad, selleri och kål

Slänger du bort ändan av salladshuvudet? Den kan bli en fantastiskt fin rosenstämpel för många olika ändamål. Tryck egna rosenmönstrade tyger, dukar, presentpapper, tapeter, ja vad som helst!

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet

Rättegången inleds mot ex-polischefen Jari Aarnio. Vad händer i rättssalen?Det finländska broilerköttet kan innehålla bakterier som gör oss resistenta mot antibiotika. Varför finns det så många framgångsrika deckarförfattare i Sverige? Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Jutta ZIlliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors, Geo Stenius.

Slaget efter tolv - dagens debatt

De Äldres råd har med upphöjt lugn betraktat den situation som den övervägande ganska unga politiska ledningen har försatt landet i. De äldre har sett det som sin plikt att i årets sista sändning analysera det gångna politiska året. Ladda ner mp3

Familjeliv

Familjeliv: Nödkaffe och lågtröskelhjälp

Folkhälsans luciainsamlig går i år till utsatta barnfamiljer - men vem är utsatt? Annika Mäkelä startade nödkaffe på Facebook för att trötta föräldrar ska få hjälp av andra i närheten. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

En kvinna på en gata i Moskva

Deltid är gift för kvinnans ekonomi 23

Kvinnor ska sluta drömma och i stället sätta undan pengar, anser kvinnlig ekonomijournalist som varnar för fattiga pensionärsdagar.

Publicerad . Uppdaterad .
En skugga mot en vägg

"Det är trendigt att festknarka" 16

Partydrogerna är en del av Helsingfors nattliv och lätta att få tag på på nattklubbarna. Yle Huvudstadsregionen har träffat en helsingforsare som knarkar för att festen ska bli lite roligare.

Publicerad . Uppdaterad .
Vitsvanshjort

Att jaga - för mat eller för nöje? 27

Vad är det som fortfarande driver människan ut i naturen med ett gevär? Att vara du med naturen - eller att känna sin makt att råda över liv och död.

Publicerad . Uppdaterad .
kerstin hindström

Finlands lucia 1952: Lucia ska vara allvar

Den 13 december 1952 tågade en leende, vitklädd ung kvinna iförd ljuskrona ned för trapporna vid Helsingfors domkyrka. Kerstin Hindström, då Klingberg, fick passa sina steg noga för att inte halka i strålkastarljuset på vägen till sin kortege.

Publicerad . Uppdaterad .

#användhjärtat

nyhetsskolan deltar i Använd hjärtat

Lucia på servicehemmet i Kyrkslätt

Den 12.12.2014 lussade Winellska skolans femmor för de äldre på servicehemmet i Kyrkslätt. Det här var en gärning i projektet Använd hjärtat, där man vill sprida glädje åt äldre personer som kanske känner sig ensamma och behöver lite uppmuntring i vardagen.

Publicerad .
Veckoslutskommittén.

Glöm inte mommo fast hon glömt dig 1

Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén på Radio X3M har båda jobbat på ett ålderdomshem. De har sett en hel del äldre under deras sista dagar i livet.

Publicerad . Uppdaterad .
Närvårdarstuderande håller sittgymnastik för äldre på boendet Carl & Carolina i Vasa

"Att använda hjärtat är att visa hänsyn"

Julsånger, gymnastik och pepparkakor stod på schemat när närvårdarstuderande underhöll äldre vid boendet Carl & Carolina i Vasa. Allt inom ramen för kampanjen Använd hjärtat och att använda hjärtat är att visa hänsyn säger Ghita som bor på Carl & Carolinas äldreboende.

Publicerad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.