Slutjagat för 100 000 andjägare?1

Andjakten inleds vid middagstid i dag. Men årets jakt kan vara en av de sista. Så gott som all jakt kommer nämligen att förbjudas på statsägda naturskyddsområden. Enbart i Österbotten handlar det om cirka 20 000 hektar mark.

Publicerad .
journalisten james foley

IS avrättade journalist på video

Den radikala jihadistiska organisationen IS har publicerat en video där de säger sig avrätta den amerikanska journalisten James Foley genom halshuggning. De hotar avrätta en journalist till om USA inte slutar med sina luftangrepp.

Publicerad .
dörr

"Rätt att vänta på utredningarna"

Sibbos social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko tycker att Kårkulla gör rätt i att vänta tills utredningarna blir klara innan de vidtar några åtgärder.

Publicerad . Uppdaterad .
Samer, Eva-Maria Emet och Maria Nyman tar emot de syriska flyktingarna.

Jakobstadsregionen gör sig redo ta emot syrier

I början av september anländer drygt femtio syriska kvotflyktingar till Jakobtadsnejden och Nykarleby. Trakten gör sig redo genom att ordna med vänfamiljer, skolgång och gardiner.

Publicerad . Uppdaterad .
På Hultholm i Korsnäs packar man tomat och gurka odlade i trakten.

Katastrofalt år för grönsaksföretagarna 2

Det ser ut att bli ett katastrofalt år för dem som odlar inhemska grönsaker, med klart lägre lönsamhet än normalt. Som salt i såret medför de ryska sanktionerna ett nytt priskrig, då stora partier utländska grönsaker dyker upp i handeln.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Släckningsarbete vid en brand på Magasingatan i Ekenäs.

Blixt antände hus i Panike, Replot

En brand i ett hus på Panikevägen på Replot i Korsholm orsakade en stor utryckning på tisdagskvällen. Det obebodda huset totalförstördes. Ingen person kom till skada.

Publicerad . Uppdaterad .
Jägare i båt tittar på några sjöfåglar.

Bytet hamnar i jägarens frysbox

Sjöfågeljakten börjar i dag klockan 12. I år finns det gott om gräsänder för den hugade jägaren. Men för Viltgården i Ingå som distribuerar viltkött är det inte så lätt att få tag på kött att sälja vidare.

Publicerad . Uppdaterad .
Skylt på busshållplats

Nu tar HRT tag i bussproblemen i Kyrkslätt

En avgång har senarelagts och en busslinje fick en extra rutt – där har vi de två första stegen mot en mera fungerande busstrafik för Kyrkslättborna. HRT utlovar mera förändringar senare i höst.

Publicerad . Uppdaterad .

Terrorgruppen IS

Bara ett enat Irak kan bekämpa islamisterna

Krisen i Irak hotar att splittra landet permanent enligt etniska gränser, menar experter Svenska Yle har talat med. De är ändå eniga om att irakierna ännu kan rädda landet. Nyckeln för kampen mot terrorgruppen IS är försoning, då Iraks framtid hänger på landets minoriteter.

Publicerad . Uppdaterad .
Yle Nyheter: Terrorgruppen IS sprider skräck i Syrien

Yle Nyheter: Terrorgruppen IS sprider skräck i Syrien

4 min 52 s
Spela upp klipp på Arenan: Yle Nyheter: Terrorgruppen IS sprider skräck i Syrien

Syrier i Finland: "Terrorgruppen IS är Assads plan" 3

Den islamiska terrorgruppen IS har tagit över familjen al Gayals hemstad i Syrien. Själva har de flyttat till Grankulla i Finland. Sara, som är åtta år, visar upp en bild som hon har målat. Den föreställer pojkar med kulhål i bröstet.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Christiano Ronaldo skadade sig i den spanska supercupen

Ronaldo skadad igen

Christiano Ronaldo skadade sig igen då Real Madrid spelade oavgjort 1-1 mot Atletico Madrid i det första mötet i den spanska supercupen.

Publicerad .
Sami Hyypiä, Brighton

Första segern för Hyypiä

Sami Hyypiäs Brighton besegrade Leeds med 2-0 i Championship och tog sin första seger i ligan. Före matchen mot Leeds hade laget två förluster.

Publicerad .
Ari-Pekka Liukkonen

Finländskt rekord av mixedlaget

I mixedstafetten tog sig Finland till final där det blev en sjunde plats. Laget simmade ett nytt finländskt rekord med tiden 3.55,45.

Publicerad . Uppdaterad .
Hanna-Maria Seppälä

Seppälä blev sist i semifinalen

Hanna-Maria Seppälä lyckades inte på bästa möjliga sätt i semifinalerna på 100 meter fritt i EM-tävlingarna i Berlin. Tiden 55,61 räckte endast till en 15: plats.

Publicerad . Uppdaterad .

Familjeliv

Matilda Hemnell: Mjuka metoder var lösningen12

Tvåbarnsmamman Matilda Hemnell använde sig av hot, straff och mutor i barnuppfostran - de klassiska hårda metoderna. Det var mycket skrik, utbrott och dålig stämning hemma. När hon bytte strategi förändrades vardagen. Grälen minskade och både barn och föräldrar blev nöjdare.

Publicerad .
Peter Fahllund är redaktör och arbetar för Svenska Yle

Peter Fahllund: På tu man hand igen1

Så är det dags också för oss, min fru och jag, att med näsduken i hand vinka farväl till vår son som flyttar till egen liten lägenhet. Men ... är vi redo? Han är ju vårt enda barn och mycket har förstås kretsat kring honom i många år.

Publicerad .

Kultur och nöje

Finlandssvenska bloggare

En ny knutpunkt för finlandssvenska bloggare 1

Läser du bloggar? Skulle du villa hitta nya bloggar att följa men tycker att det är svårt att hitta dem i den stora massan? Då kanske den nygrundade gruppen Finlandsvenska bloggare kunde vara något för dig?

Publicerad .
Lukas Renlund

Varsågod, stjäl min konst!

”Steal my photograph” heter den kringresande fotokonstutställningen som landar i Helsingfors nu på torsdag. Lukas Renlund är konstnären bakom utställningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Lahnajärvi öde rastplats 2014

Sista stoppet vid Lahnajärvi 5

Den populära rastplatsen vid gamla Åboleden har stått tyst sedan 2008. Lahnajärvi rastplats grundades 1952 när utländska journalister skulle köra mellan Åbo och Helsingfors då de olympiska spelen hölls i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .
Thomas Lundin och Calle Pettersson reser Europa runt med hjälp av frågor och schlager.

Klarar du Europa på en schlager? 3

Thomas Lundin gör comeback med ett eget program i Yle Fem. I frågesporten "På resande not" tävlar finlandssvenska kändisar mot varandra i Europakunskap. Eftersom Thomas är med, och dessutom Calle Petterson, bygger det hela på schlager.

Färska blogginlägg

Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos

Hornsgatan 66: Världens bästa skitskola?

"Världens bästa skitskola", "Besluten som sänkte den svenska skolan" och "Den sämsta skolan har fått det allt svårare". Det här är ett plock ur ett oändligt antal medierubriker om skolan i Sverige.

Publicerad . Uppdaterad .
Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: Hebrons hemliga kvinnor

"I Hebron kallar vi oss för den mest konservativa staden på Västbanken - och det med stolthet! ” konstaterade en ung man som hör till våra lokala kontakter häromdagen. Och visst verkar han ha rätt på många sätt.

Publicerad . Uppdaterad .
Två löpare med solen i bakgrunden.

Triathlonbloggen: Varför tränar du så mycket Stig?

Det var grannens sjuåring som ställde mig frågan när jag kom hem efter en svettig löprunda. Jag måste duscha, svarade jag undvikande. Jag tog god tid på mig i duschen och funderade varför håller jag på med detta? Varför?

Publicerad .

Mat och natur

maskrosor

Ätbara blommor - vilda och odlade

I den här artikeln listar vi de flesta ätbara blommor och växter som kan odlas, köpas eller som växter vilt i naturen. Ätbara blommor används oftast i sallader, som dekoration eller som krydda.

Publicerad . Uppdaterad .
Glasburk med saltgurka, frilandsgurkor och dill.

Sommarmat med Morgonöppet- Spara sommaren på burk

Det går att spara små bitar av sommaren för att ta fram dem när höstrugget känns som tyngst. Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet tipsar om hur man lägger in, saftar och syltar.

Publicerad . Uppdaterad .
Slända och spillning

Gök som delar bo 1

I kvällens sändning av Naturväktarna fick vi bland annat bekanta oss med en raritet: en gökunge som delar bo.

Publicerad . Uppdaterad .
Camillas papperslyktor ger mys vid picknicken.

Camillas Strömsölyktor

Nu är den ljusaste tiden på året så varför göra lyktor? För myset och inramningens skull förstås! Och för att det är kul och vackert… Flera orsaker behövs väl inte?

Publicerad . Uppdaterad .
 

Lyssna på våra poddar

Aktuellt 17

Aktuellt 17, tisdag 19.8

I östra Ukraina fortsätter striderna, samtidigt som införmationskriget fortsätter att förvirra. Antti Kuronen är på plats i Donetsk. Här hemma fortsätter partiernas sommarmöten att bjuda på politiska utspel. På tisdagen stod de Gröna, Samlingspartiet och Vänsterförbundet i tur.

kia svaetichin,

Myteriet

I dag är dagen då vi överskridit naturens budget. De återstående veckorna av året lever vi alltså över våra tillgångar. Abortdiskussionen går brännhet på Irland. Förra sommaren kom en liten justering i lagen, som gjorde abortlagen lite mindre sträng mot kvinnorna. Lukas Renlund berättar om sin resande fotokonstutställning "Steal My Photograph!".

Slaget efter tolv

Regeringen har beslutat att skära i mammors rätt till hemvårdsstöd för att förbättra jämställdheten. Reformen verkar ändå kosta mer än den sparar och många mammor blir arbetslösa efter sin ledighet. Slaget efter tolv frågar om reformen är lyckad.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Mannerheimparodi sprider sig som en löpeld 55

Filmfestivalen Kärlek och Anarki har släppt en trailer för årets festival, och den har genast blivit en succé på nätet. Flera prominenta finlandssvenska skådespelare medverkar i trailern där marskalk Mannerheim får höra om filmfestivalen.

Publicerad . Uppdaterad .

Skatteregler skrämmer bort solenergiproducenter 26

Intresset för att producera solenergi verkar ha minskat efter att tullen i våras preciserade skattereglerna. Enligt tullens tolkning av energiskattelagen måste man i praktiken betala skatt på solenergi även om man bara producerar energin för eget bruk.

Publicerad . Uppdaterad .

Skolan ger en negativ bild av Afrika 23

Det finns många lärare som har en gammaldags syn på vad Afrika är, säger Fred Dervin, professor i mångkulturell utbildning vid Helsingfors universitet.

Publicerad . Uppdaterad .

Förlossningar bara vid stora sjukhus redan nästa år 21

Social- och hälsovårdsministeriet vill centralisera förlossningarna redan nästa år. Alla förlossningssjukhus måste dessutom i fortsättningen kunna genomföra kejsarsnitt dygnet runt.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Sportbladet: 22-åring ny tränare i United

Den rullstolsburne 22-åringen Sohail Rehman är Manchester Uniteds nyaste tränare. Han tränar tonåringar som provspelar för klubben och ska besöka skolor för att träna barn å Uniteds vägnar, skriver Sportbladet.

SvD: Eldrivna plan ett våghalsigt språng

Men det var ett litet vit- och blåmålat plan som drog de flesta av blickarna till sig under flygmässan i Farnborough. Planet är ett nyutvecklat eldrivet plan som kan hålla sig i luften i en timme med två personer ombord, skriver SvD.

Redaktionen tipsar

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, regn

Ostadigt

Det är ostadigt i hela landet i dag. Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.