Räddningsarbetet fortsätter utanför Sydkoreas kust

Nästan 300 passagerare saknas fortfarande efter fartygsolyckan utanför Sydkoreas sydkust. Hittills har sju personer bekräftats döda, men räddningsarbetarna befarar att antalet kommer att stiga.

Publicerad .
Ukrainska soldater nära Slavjansk.

Spänt inför Ukrainasamtal

Proryska aktivister ska ha försökt ta kontrollen över en av de ukrainska nationalgardisternas baser i Mariupol, uppger det ukrainska inrikesministeriet. Om några timmar ska USA, Ryssland, Ukraina och EU diskutera krisen, men samtalen väntas inte ge några resultat.

Publicerad .
Sommarstuga och bastu vid Ruovesis strand

”Likställ fritidsboende med permanent boende”

Enligt markanvändnings- och bygglagen behövs det bygglov om man ändrar på hur byggnaden används. Det gäller till exempel om man vill göra en fritidsbostad till en permanent bostad.

Publicerad . Uppdaterad .
alko i helsingfors

Alko söker sig mot städernas centrum

Alko ska i fortsättningen söka sig till mera varierande butiksutrymmen, och kvarterslokaler i städernas centrum, skriver Alma medias landsortstidningar.

Publicerad .
Premiärminister Vladimir Putin

Dags för Putins stora tv-show

Klockan tolv Moskvatid sätter han igång - president Vladimir Putin svarar på publikens frågor i en direktsändning på tv. Han brukar hinna svara på hundratals frågor och programmet kan räcka upp till fem timmar.

Publicerad . Uppdaterad .
Stor skylt med texten Google utanför företagets kontor i New York.

Googles resultat sämre än väntat

Internetjätten Google redovisar en vinst på 2,5 miljarder euro under årets första kvartal. Resultatet var ändå sämre än analytikerna hade väntat sig. En orsak är att reklamerna på Google har blivit en tiondel billigare på ett år.

Publicerad .

Framgång hägrar för franska ytterhögern

Publicerad .

Ytterhögerpartiet Nationella fronten väntas i Frankrike bli näststörst i valet till Europaparlamentet - med 22 procent av rösterna. Partiet gick också framåt i kommunalvalet. Europakorrespondent Dan Ekholm besökte kommunen Mantes-La-Ville för att ta reda på varför ytterhögern är så populär. Se TV-Nytts inslag!

Svenskfinland

Helsingforsgymnasier lockar inte längre

Gymnasiet Grankulla samskola, Helsinge gymnasium och Kyrkslätts gymnasium är de svenskspråkiga gymnasier som drar i huvudstadsregionen just nu. Däremot lockar inte gymnasierna i Helsingfors, visar Yles kartläggning.

Publicerad .
Skylt vid ingången till centralskolan i hangö.

Femmor i Hangö äter skolmat och chips

Femteklassare från Nyland deltog i en hälsoundersökning i januari i år. Resultatet från Hangö visar att 11-åringarna där ger gott betyg för skolmaten men äter också väldigt mycket chips i veckan.

Publicerad . Uppdaterad .
Barn som leker vid Kyrkbackens daghem i Karleby

Karleby skippade dagisavgifter

Karleby stad har sparat en rejäl slant på att skippa dagisavgiften för barn som inte är på dagis på sommaren.

Publicerad . Uppdaterad .
Borgå stad uppmanar bilister att flytta sina bilar

Bilar måste flyttas undan vårstädningen

Borgå flyttar bort ett tiotal bilar varje natt. Bilägare protesterar mot en räkning på 80 euro. Se hur bärgningen går till!

Publicerad . Uppdaterad .

Min Morgon

Stora utmaningar med lärarutbildning på två orter2

Det gäller att tänka nytt, tänka kreativt och tänka tvärtom för att få lärarutbildningen att fungera i både Vasa och Helsingfors. Det anser Christina Nygren-Landgärds som är prorektor vid Åbo Akademi i Vasa.

Publicerad .

ÅA:s lärarutbildning i H:fors får tack men väcker frågor5

Myndigheter och politiker i Helsingfors välkomnar Åbo Akademis initiativ att starta utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors. Samtidigt hoppas man på långsiktigare lösningar och samarbete mellan universitet i framtiden.

Publicerad .

Sport

Antti Pihlström

Avbräck för Lejonen 4

Två finländska KHL-spelare har tackat nej till spel i VM-turneringen i ishockey. Såväl Antti Pihlström som Teemu Hartikainen har gett återbud på grund av skador.

Publicerad .

Lång jagar EM-medalj

Finland går in i badminton-EM med medaljförhoppningar. Ville Lång visar stigande form inför tävlingarna som arrangeras i Kazan i Ryssland 23.-27.04.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Carin Göthelid: Det allra heligaste 3

Källskyddet är en av grundbultarna i journalistiken. Men det allra heligaste kan också kännas både hotfullt och obehagligt när det hettar till ordentligt, skriver Svenska Yles mediechef Carin Göthelid.

Publicerad .
Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Hur mycket skit ska man tåla?13

- Du har visst tappat något? sa jag till en ung man som gick framför mig och som stunden innan hade slängt ifrån sig ett godispapper på marken. Jag såg hur mannens ansiktsuttryck snabbt växlande från förvåning till ilska, så jag gick raskt därifrån.

Publicerad .
Carmela Walder är redaktör på Svenska Yle och arbetar för Radio Vega Östnyland.

Carmela Walder: Kvana on my mind

Jag hörde till de mindre bemedlade Helsingforsbarn som spenderade sina somrar på lägergårdar. Kvarnuddens lägergård i Pernå kändes ack så långt borta då vi åkte dit i farfars gamla mersu.

Publicerad .

Kultur och nöje

Camilla Kivivuori och Georg wallgren har sågat en lp-skiva i tu med anledninga av Fokus på den värsta låten-programmet

Chatt om värsta låten 11

Du vet känslan då DEN låten spelas: du rusar till radion för att stänga av och du blir irriterad och blodtrycket stiger. Du undrar hur någon överhuvudtaget har kunnat göra en så fasansfullt irriterande sång.

Publicerad . Uppdaterad .
Gundiungar på Högholmen

Babynytt från Högholmen, se bilder!

Om våren brukar det bli babyboom på Högholmen, så också denna vår. Högholmens djurfamiljer har fått tillökning passligt till påsk.

Publicerad . Uppdaterad .
Vegas sommarpratare 2012

Vill du sommarprata i Radio Vega?

I år efterlyser vi lyssnarens sommarpratare på ett lite annorlunda sätt. Hur börjar ditt sommarprat? I år efterlyser vi lyssnarens sommarpratare på ett lite annorlunda sätt. Ring 09 - 1480 3789 och spela in din första prata.

Färska blogginlägg

Kerstin Kronvall.

Jag insåg att jag saknade honom

På torsdag ska president Vladimir Putin hålla sin årliga tv-show där han svarar på frågor i direktsändning på radio och tv. Det är ett enormt maskineri som byggs upp kring sändningen som är mycket populär, skriver Kerstin Kronvall i Rysslandsbloggen.

Mette Nordström

Boston kommer igen

Det var en besynnerlig dag. Ett gathörn i Boston fylldes snabbt med långa rader av utesändningsbilar. På ett tjugotal sjukhus svävade många mellan liv och död, lemlästade efter det grymma bombattentatet.

Muffe, Catzo och Anka

Alla älskar Johnny Depp

Nej jag tar tillbaka rubriken. Alla älskar inte Johnny Depp men jag gör det. Jag älskar honom innerligt och hett. Jag älskar honom så mycket att jag har en banderoll hemma i fönstret med hans namn och en låtlista på Spotify till hans ära.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Onsdagspodden

Åbo Akademi ska börja utbilda klasslärare i Helsingfors nästa höst. Myteriet har snackat med studerande som inte riktigt förstår var de ska studera nästa höst. Och Rysslands president Vladimir Putin säger att Ukraina står på randen till inbördeskrig.

Mat och fritid

Teija Kuusela provsmakar ocertifierat kaffe i Zambia

Etiskt kaffe ibland sämre för alla 2

Det växande utbudet av certifikat för kaffeproduktion garanterar ibland varken kvaliteten eller böndernas utkomst. Skippar man certifikaten kan odlarna få bättre inkomster och kvaliteten hålls högre, anser kaffeföretagare som medvetet avstår från alla märkningar.

Publicerad . Uppdaterad .
Jonna Olsio på Närpes brödfabrik

Mmm ... som i memma!

Som en mörk spegel ligger den i en låda med näverimiterande dekoration. Den är proteinrik, har rejält med kostfiber och är kalorifattig. Memma ligger faktiskt riktigt rätt i dagens matmedvetna kultur.

Publicerad . Uppdaterad .
Musslor i tunnbröd

Musslor i tunnbröd

Paul och Camilla tillreder en enkel skaldjursrätt ute i den fria luften. Mat blir så mycket godare när den tillreds över öppen eld och äts utomhus.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

ÅU: Prestationskrav kostar

Nu har Undervisningsministeriet undersökt och bevisat det många familjer har varit pinsamt medvetna om mycket länge: Barns och ungdomars tävlingsidrottande är otroligt dyrt och blir bara dyrare, skriver Pär Landor på ledarplats i Åbo underrättelser.

Sportbladet: ”Vi som utnyttjade galningen Zlatan”

Det var kvällen när Zlatan Ibrahimovic kuppade sig bort från FC Barcelona. Men nu berättar Andrea Pirlo hur han och Pep Guardiola samtidigt utnyttjade ”galningen Zlatan” för sina egna syften, skriver Sportbladet.

Veckans diskussioner

Bitter annons av Abloyanställda 31

De anställda vid Assa Abloys låsfabrik i Björkboda har i dag en stor, bitter annons i tidningen Karjalainen. Annonsen lär ska ha skapat mycket diskussion vid morgonkaffet hos ledningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Homoerotiska frimärken ges ut 38

I september ger posten ut ett frimärksark med Tom of Finland-motiv. Det är grafikerna Timo Berry och Susanna Luoto vid Tom of Finland-stiftelsen som har formgett frimärkena.

Publicerad . Uppdaterad .

Finländarna dricker helst öl och helst hemma 12

Finländarnas alkoholkonsumtion ökade inte under 2013 jämfört med 2012, men inte minskade den heller. Den totala alkoholkonsumtionen låg i fjol på 11,6 liter 100-procentig alkohol per 15 år fylld finländare.

Publicerad .

Därför köper vi inte ekoodlat 19

Finländarna gillar visserligen ekoprodukter, men andra värderingar än etik styr konsumenterna när det kommer till kritan. De flesta finländare tycker att det är betungande att tänka på ansvarsfull konsumtion när de handlar.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Det dolda sockret 17

- Hittills har vi tänkt på socker som onödiga kalorier. Men nu visar ny forskning att socker är direkt skadligt för kroppen. Det säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Stora doser vitt socker kan leda till fettbildning i levern och bidra till så kallad fettlever.

Publicerad . Uppdaterad .
Vägning

Minskade köer när anorektiker får vård hemma

Hembesök har visat sig vara ett effektivt sätt att behandla patienter med ätstörningar. Kortare vårdköer och förkortad vårdtid är bara några av de effekter som HUCS ätstörningsklinik i Helsingfors har fått erfara.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det gäller att ha tungan rätt i mun" 2

Det gäller att välja orden extra noga på den lilla fyrmannaredaktionen Novosti - nyhetsredaktionen för de ryskspråkiga i Finland. Mycket propaganda är i svang i både Ryssland och Ukraina. Novosti har fått tack för sitt arbete från högsta nivå. Se videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .
Ellen Engvall.

"Det som tröstar mest hjälper minst" 2

Ellen Engvall är sjuksköterskan som tröttnade på alla sjuka människor och istället satsade på en karriär som barnmorska och att hjälpa kvinnor få ordning på sina hormonnivåer i olika skeden av livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.