Omfattande saneringsprogram föreslås för Talvivaara

Affärsverksamheten vid gruvbolaget Talvivaara är livsduglig, anser utredningsman Pekka Jaatinen, vars förslag till företagssanering nu publicerats. Esbo tingsrätt avgör frågan om företagssanering, men rätten tar inte ställning till hur lång tid det här tar.

Publicerad .
Tillvaro utan framtid. Zubair (t.v) från Irak och Naqib från Afghanistan

Flyktingar i Tyskland: Den som har otur hamnar i Bayern 5

Omkring 200 000 människor väntas i år söka asyl i Tyskland. I Bayern i södra Tyskland har man varit tvungen att inkvartera nykomlingarna i öltält och tömda affärshallar. Vi har bekantat oss med det fullständigt överbelastade mottagningssystemet.

Publicerad . Uppdaterad .
Utländska turister i thailands huvudstad bankok

"Turister i Thailand borde bära ID-armband" 1

Turister på besök i Thailand ska få ID-armband. Det berättade landets turistminister idag. Avsikten med armbanden är att underlätta identifieringen av en turist som hamnar i trångomål, går vilse eller blir allt för full.

Publicerad . Uppdaterad .
KooKoo Mestismästare 2014

IS: KooKoo stiger till ligan nästa år

Enligt tidningen Ilta-Sanomat kommer FM-ligans licenskommitté i dag att godkänna KooKoo:s ligalicensansökan. Det innebär att laget från Kouvola stiger till Ligan nästa höst.

Publicerad . Uppdaterad .
Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg

Rurik Ahlberg: Ny omfartsled ger nya möjligheter 1

Sent igår kväll öppnades den efterlängtade omfartsvägen i Smedsby i Korsholm norr om Vasa. Det är det största vägbygget i Vasaregionen sedan Replotbron invigdes 1997. Se videon från provkörningen!

Publicerad . Uppdaterad .

Behörig ämneslärare är lika med obehörig klasslärare 8

Trots brist på behöriga lärare i huvudstadsregionen behandlas ändå ämneslärare som helt obehöriga när klasslärare ska anställas. Rektorerna är inte tvungna att kalla in behöriga ämneslärare till intervju då det är klasslärare som efterlyses.

Publicerad .

Svenskfinland

Trafiken grötar ihop sig norr om nya omfartsvägen.

Nya trafikproblem vid omfartsvägen 2

Tisdag morgon innebar en stor lättnad för alla som pendlar in till Vasa från Smedsby. Men inte för de som kom från Kvevlax eller längre norrifrån. Maria Lindström hör till förlorarna - men det finns en ljusning.

Publicerad . Uppdaterad .
Brändö metrostation i Helsingfors i juni 2011

Esbo tar lån för metron till Stensvik 2

Esbo tar lån för att finansiera västmetrobygget. Det rör sig om totalt 560 miljoner euro, Beslutet i Esbo fullmäktige i går kväll innebär att byggarbetet kan inledas redan i oktober i år.

Publicerad . Uppdaterad .

Brages pressarkiv står inför avgörande

Framtiden för Brages pressarkiv är ytterst oviss trots Svenska litteratursällskapets löfte om hjälp. En nedkörning tycks nu vara det enda alternativet, konstaterade direktionen för pressarkivet vid ett krismöte på måndagen.

Publicerad .

Mervento fick bygglov för snabbt 12

Merventos testvindkraftverk i Sundom i Vasa ligger knappt 800 meter från det nya bostadsområdet. När staden gav bygglov visste de inte att bullernivån skulle vara så hög som den är.

Publicerad .

Spotlight

Utsjoki

Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter

Ett irländskt företag vill börja leta efter diamanter på skyddade områden i Utsjoki, i nordligaste Finland. Men alla förhåller sig inte positiva till det här. Majoriteten av Utsjokiborna ser planerna som ett hot mot den orörda naturen och den samiska kulturen.

Publicerad .

Sport

Johan Harju och Linus Omark

Det värsta är att sitta på läktaren

När man som hockeyspelare hittar sig själv i den gruppen av spelare som oftast får följa med matcherna på läktarplats är ilska och frustration de första känslorna som dyker upp.

Publicerad . Uppdaterad .
Petri Kontiola, OS 2014

Carlyle: Kontiola hölls inte med i farten

Petri Kontiola platsar inte i Toronto Maple Leafs anfallsgarde, tycker chefstränaren Randy Carlyle. Den finländska landslagsstjärnan får starta i farmen.

Publicerad . Uppdaterad .
Skärmdump av Patrik Karlströms YouTube-klipp.

MuIK-mål skapar rubriker i Kanada - se klippet! 2

Det är inte varje dag som en division två-drabbning i Jakobstads ishall skapar rubriker i ishockeyns hemland Kanada. Men då hör också målvakten Matti Syväpuros 6-1 mål till fullträffar av det ovanligare slaget inom grenen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Bild på skådespelaren Ellar Coltrane

Boyhood - en lågmäld tidsresa

Årets tappning av filmfestivalen Kärlek och Anarki gick sitt slut till mötes i söndags i och med visningen av filmen Boyhood. Det var en väl vald avslutningsfilm och publiken gick från festivalen inbäddade i en vetskap om att de just bevittnat filmhistoria.

Publicerad .
Aku Hirviniemi spelade pakkosuomi med Ted.

Pakkosuomi med Aku Hirviniemi 1

Hur lyckas Ted Forsström förklara takaluukku så att Aku Hirviniemi gissar nekrofil? Kolla videon så vet du.

Publicerad . Uppdaterad .
Sanna Nielsen och  Robin Paulsson är programledare för Melodifestivalen 2014

De ska leda Melodifestivalen

Det är nu klart vem som ska leda svenska Melodifestivalen nästa år. Det blir artisten Sanna Nielsen och ståupparen och programledaren Robin Paulsson.

Publicerad . Uppdaterad .
Carl Alm och Malin Olkkola i Hamlet sade det vackrare på Wasa Teater.

Verklig saga utan lyckligt slut

I ett cirkustält på Wasa Teater får vi träffa tre ungdomar med varsin trasig historia. Det blir en mörk saga som kommer direkt från verkligheten. Tyvärr.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Pippi Långstrumps pappa nu bara kung 37

SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump. Materialet kan upplevas som nedsättande för barn i dagens värld, förklarar bolaget. Också bolaget bakom Astrid Lindgrens författarskap säger att författaren själv hade godkänt ändringarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Ilskna tongångar om avloppsförordningen 7

Den omstridda avloppsförordningen väcker fortfarande känslor bland våra webbesökare. Gårdagens besked, att Svenska folkpartiet sällar sig till dem som tycker att förordningen borde synas på nytt, gör många arga.

Publicerad . Uppdaterad .

HS: Rädslan för Ryssland har fördubblats 62

Finländarnas rädsla för Ryssland har fördubblats på fyra år, visar Helsingin Sanomats nya gallup. Sammanlagt 42 procent av finländarna anser att finländarna har anledning att vara rädda för Ryssland, visar enkäten. För fyra år sedan var motsvarande siffra 21 procent.

Publicerad .

"Finland visar symptom på propagandakriget" 33

Efter nerskjutningen av det malaysiska passagerarplanet i Ukraina ökade propagandaspridningen explosionsartat. Människor anställs för att sprida desinformation på nätet.

Publicerad . Uppdaterad .

20 ÅR SEDAN ESTONIA

Från vänster: Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom

"Man samlar sig och gör sitt jobb"1

Svenska Yles redaktörer kommer ihåg den ödesdigra septembernatten år 1994 då passagerarfärjan Estonia gick till botten och 852 personer miste livet. Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom väcktes alla av telefonsamtal och åkte till jobbet.

Publicerad .

Estonias griftefrid berör inte alla nationaliteter 15

Skeppsgraven saknar juridiskt skydd mot internationella sportsdykare. Många nationaliteter kan i praktiken dyka till Estonia, utan att bli åtalade för brott.

Publicerad . Uppdaterad .

Att tro på något hjälper

Turvis vinschade vi ner varandra till livräddningsflottarna i det stormande havet.Visst var jag först väldigt rädd, berättar Jorma Haritonov, ytbärgare vid Estoniakatastrofen. I dag är Jorma Haritonov bosatt i en gammal byskola på Kimitoön.

Publicerad . Uppdaterad .

Se arkivmaterial från Estonianatten

Besättningen väntade in i det sista innan de ropade på hjälp. Passagerarna hade bara några tiotals minuter på sig att försöka rädda sig.
Se klippet med material från Olycksutredningscentralen och Yles arkiv.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Familjeliv: Barnen läser mindre än förr

Föräldrars högläsning för barn har halverats på bara tio år och utlåningen på biblioteken minskar. Undersökningar visar att finlandssvenska pojkar har sämre läsförståelse än andra jämnåriga. Hur ska vi inspirera barnen att läsa mera? Vad går barn som inte läser miste om?
Ladda ner mp3

Mat och fritid

Kaffebönor plockas i Ecuador

Kaffe, kaffe och mera kaffe

Kaffet är en av Finlands nationaldrycker, men den har sitt ursprung i Mellanöstern. Här hittar du flera digra artiklar om kaffe.

Kaffe

Recept för kaffeälskarna

Man kan göra så mycket mer med kaffe än bara dricka det. Här hittar du en lista på våra recept som innehåller kaffe.

Publicerad . Uppdaterad .
Kaffebönor

Ordsnoken - Mat och dryck

Några nunnor och munkar i Mellanöstern upptäckte att en viss sorts frukter gjorde dem livliga. Området där deras kloster fanns hette Kaffa. Så föddes kaffe. Erik Snellman tittar närmare på våra dryckesvanor i ett avsnitt av "Ordsnoken". Lyssna i Arkivet!

Publicerad . Uppdaterad .
Rea Ahlströms toscakaka

Rea Ahlströms äppeltoscakaka

Maria Planting lagar ofta Rea Ahlströms härliga äppeltoscakaka som gör enorm succé varje gång Maria bakar den, i allmänhet om hösten när äppelskörden mognar.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Boken "Tre systrar och en berättare" fångar Ankas hjärta.

Popbloggen:Tre systrar och en berättare

Jag har läst Tre systrar och en berättare, skriven av Lars Sund. Boken är tänkt som den första delen i en trilogi om Finland under 1900-talets senare hälft och 2000-talets första decennium. Efter att ha läst den första boken kan jag lova dig en sak: jag kommer att läsa de två andra också.

Publicerad . Uppdaterad .
Patrik Rosström är chef för nyheterna vid YLE Västnyland

Dykbloggen: Att dyka eller inte dyka på Estonia

Om du för två veckor sedan hade frågat mig om jag skulle dyka på Estonia om det vore tillåtet hade jag antagligen svarat ja. Ännu för en vecka sedan hade jag svarat ja. Det trots att Hbl av någon anledning publicerade en mängd Estonia-relaterade artiklar en hel vecka innan(!?) årsdagen för katastrofen.

Publicerad . Uppdaterad .
Ted Urho arbetar för Svenska Yle.

Ted Urho: En fartdåres bekännelser 2

Yle Huvudstadsregionen har den här veckan gjort en trafiksatsning under rubriken #KrockaMindre. Resultatet har fått Ted Urho att tänka till om sitt eget beteende i trafiken.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

SvD: Bo solo bäst för friska och rika

Aldrig förr har antalet enpersonshushåll varit så många i västvärlden. Den amerikanske sociologen Eric Klinenberg menar att boendeformen blir en utmaning för vår tid.

Publicerad . Uppdaterad .

DI: Hype – eller allvarligt hot mot Facebook?

Vad är fritt från reklam, får 35 000 förfrågningar i timmen och får folk att betala cirka 3 000 kronor? Svaret: Ello — det nya sociala nätverket som ska utmana Facebook.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

8 & 9-åriga pojkar interneras av israeliska styrkor i Hebron 240914

Ingen trygg väg till skolan i Hebron 2

Barnen i Cordobaskolan i Hebron på Västbanken tvingas ta sig genom vägspärrar och förbi fientligt inställda grannar på väg till skolan. De israeliska bosättarna som bor längs skolvägen har utsatt barnen för stenkastning och våld.

Publicerad . Uppdaterad .
Benny Uhlenius

Svenskfinland förlåter inte sina kriminella 7

Benny Uhlenius har jobbat med utstötta unga och fängelsekunder sedan 1980-talet. Han säger att det vore viktigt att tala mer om utanförskap i Svenskfinland. Som utstött på svenska kan livet vara dubbelt så jobbigt.

Publicerad . Uppdaterad .
Foto från Mamma Mia!

Sockerfylla utan promillegräns 2

”Är inte Sibbobisin lite tånttåger?” I Mamma Mia på Svenska Teatern balanseras orgien i glitter och sockervadd upp av godmodig tönthumor med lokalfärg och biroller som tar ut svängarna rejält.

Publicerad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Uppehållsväder

I största delen av landet är det uppehållsväder. I natt blir det köldgrader i nästan hela landet. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.