Jämnt inför skotsk folkomröstning

Inför torsdagens folkomröstning om självständighet för Skottland väger det jämnt i opinionen. Enligt en opinionsmätning som publicerades på tisdag kväll skulle 52 procent av skottarna rösta nej till självständighet, medan 48 procent skulle rösta ja.

Publicerad .
Vindmöllan i Sundom.

Bestämmelse om vindkraftsbuller på gång

En förordning om hur mycket oljud vindkraftverk egentligen får förorsaka är på gång. Någon orsak att bromsa nu aktuella vindkraftsplaner finns ändå inte.

Publicerad .
Marimekko

Annika Rimala är död

Annika Maria Rimala, mest känd för att ha skapat Marimekkos "ränder", har avlidit. Rimala gick bort efter en längre tids sjukdom den 14 september i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .
Skärmdump från Youtube av en jihadist och en svart flagga.

Finländska IS-krigare sprider propaganda 8

Finländare som strider för jihadistgruppen Islamiska staten IS sprider också propaganda på sociala medier. Yles program A-studiohar samlat in uppgifter om flera finländska profiler som sprider Islamiska statens budskap från Syrien, Irak och från Finland.

Publicerad . Uppdaterad .

Vänsterpresidenten Mujica flirtar med storbolag 1

Uruguays president José Mujica är på besök i Finland för att förhandla om en tredje finländsk massafabrik. Mujica har träffat representanter för UPM som redan från tidigare har en massafabrik i Uruguay. Se reportaget om Mujica.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

HIFK mötte sport i Helsingfors.

HIFK gjorde slarvsylta av Sport3

HIFK visar fortsättningsvis upp fina takter i den inhemska ishockeyligan då Sport besegrades med hela 7-1 på hemmaplan. Helsingforslaget fortsätter i toppen av tabellen efter tre omgångar.

Publicerad .
Rasmus Schüller 2014

Schüller kör rehab då HJK inleder Europa League

På torsdagen inleder HJK gruppskedet i Europa League. Rasmus Schüller är inte med i truppen som åkt till Köpenhamn men arbetar hårt för att hinna med till den på förhand sett tuffaste matchen.

Publicerad .

Svenskfinland

Håkan Westermark

Arbetslöshet kan vänta många EU-projektanställda

Många som jobbar med EU-projekt riskerar att bli arbetslösa vid årsskiftet. Då tar EU programmet för landsbygdsutveckling slut och övergår i en ny programperiod. Håkan Westermark vid Dynamo som driver utvecklingsprojektet Foodia är bekymrad.

Publicerad .
Daghemmet Stora Lyan i Grankulla.

Bensow byggde utan bygglov - staden brottsanmäler 1

Bensowstiftelsen har saknat bygglov för renoveringen av daghemmen Stora och Lilla Lyan i Grankulla. Byggnadsnämnden i Grankulla antas i morgon onsdag fatta beslut om en att brottsanmäla bygget.

Publicerad . Uppdaterad .
Vy från vit kajak på öppet lugnt hav.

Wellnesstrenden sprider sig till turismen

Wellnesstrenden, det vill säga intresset för hälsa och välmående, tar över allt fler områden av våra liv. Det här kunde utnyttjas mer inom turismen.

Publicerad . Uppdaterad .
Yle Österbottens Ulrica Lövdahl

Kommentar: Direktören skjuter budbäraren 10

Merventos teknologidirektör Patrik Holm sa i en intervju för Yle att bolaget är på fallrepet. Senare tog Holm tillbaka sina ord och skyllde i från sig. Vi hade förväntat oss att direktören skulle ta ansvar för sina uttalanden och inte skylla på journalisten, skriver Ulrica Lövdahl och Sofi Nordmyr.

Publicerad . Uppdaterad .

Raseborg hör hemma i HUCS

Raseborg borde höra till samkommunen för HUCS social- och hälsovårdsområde. Det föreslår stadsstyrelsen för fullmäktige. Styrelsen vill också undvika att splittra dagens specialsjukvård inom HNS.

Publicerad .

Familj

Kultur och nöje

Andreas Thylin, Joel Häggblom och Jonas Björkroth, MGP-finalister 2014

Kärlek och vänskap teman i FMFs MGP-låt

Karlebypojkarna Andreas Thylin, Jonas Björkroth och Joel Häggblom, 11 och 12 år gamla, har skrivit låten "Hand i hand". En låt som förde dem till finalen i Melodi Grand Prix, MGP.

Publicerad . Uppdaterad .
Isa, Emil och Dan diskuterar analsex.

Så här gör du det som ingen pratar om 12

Ett av de vanligaste ämnena som det ställs frågor om i Sex & Sånt är analsex. Måste man prova på analsex? Hur ska jag göra? Är det farligt?

Publicerad . Uppdaterad .
Tor-Erik Antfolk ärvde ett ödehus i Rangsby i Närpes. Lasse Grönroos fotar.

Tor-Erik ärvde ett ödehus

Säg nu sedan vad man själv skulle göra om man plötsligt blev ägare till ett ödehus. Med ett sunkigt omodernt och illa konstruerat 80-talshus är svaret kanske givet. Men inte kan man ju låta traktorn köra ner en vacker gammal röd trästuga med vita knutar där man som barn bakat bröd och läst Allers. Eller kan man?

Publicerad . Uppdaterad .
Konstnärerna Catharina Kajander, Christine Candolin och Solveig Lehtonen medverkar på utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.

Psyke, isolering och utanförskap på Tikanojas konsthem

Sjukhusön Själö, 30 km söder om Åbo, har i flera år inspirerat konstnärsgruppen Sjählö9. Just nu kan man se deras verk i utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.

Publicerad .

Spotlight

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 10

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Catariina Salo med boken Maresi.

Popbloggen: Är Rory Gilmore feminist?

Förra veckan kom en fantastisk nyhet för alla Gilmore Girls-fans, serien kommer nämligen att ingå i Netflix repertoar från och med oktober. Det är snart 15 år sedan Gilmore Girls hade premiär och fansen har också vuxit upp.

Rysslandsbloggen: Sluta skjuta, sluta kriga!

Kerstin Kronvall träffade en grupp soldater som snabbskolas för att kunna dra ut i strid. De såg inte ett dugg militäriska ut men alla var beredda att döda och dödas.

Publicerad . Uppdaterad .
Dagens boktips får Född fenomenal stå för.

Boktipset: Född fenomenal

Anka har läst Josephine Bornebuschs debutroman Född fenomenal. Trots att hon irriterar sig på huvudpersonen Ruts goda självförtroende är det också det hon älskar med boken. Och så Ruts översexuella kompis Magda då förstås.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Slaget: Debatt om kärnkraften

Har kärnkraften en framtid i Finland? Eller är det dags att rikta in sig på andra energiformer? I debatten deltar riksdagsledamöterna Satu Haapanen (Gröna) och Lars-Erik Gästgivars (SFP). Patrik Schauman leder debatten.
Ladda ner mp3

Mat och fritid

Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad .
Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

En enkel kantarelltoast är gott. Det här är kanske ännu godare och ett enkelt sätt att bjuda på en riktigt festlig förrätt. En gräddig sås mår bra av att brytas av med något syrligt som t.ex. citronsaft och –skal.

Publicerad . Uppdaterad .
Marthan Elisabeth Eriksson

Rådgivare i vilda växter

Mjölkörten blir helt ljuvlig när man snabbt kokar upp den. Den blir som sparris, om inte godare, tycker Elisabeth Eriksson vid Finlands svenska Marthaförbund som är rådgivare i vilda växter.

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Majoriteten krymper för Fennovoima - SFP:s Henriksson säger nej 20

De gröna får sällskap då regeringen röstar om Fennovoimas nya kärnkraftsansökan på torsdag. SFP:s Anna-Maja Henriksson säger nej och dessutom är fyra socialdemokratiska ministrar mot att Fennovoima får fortsatt grönt ljus.

Publicerad . Uppdaterad .

Startupbolaget Mervento går mot konkurs 32

Vindkraftsföretaget Mervento i Vasa närmar sig konkurs. I sex år har startup-bolaget sökt ny finansiering utan att lyckas. Nu håller pengarna på att ta slut.

Publicerad . Uppdaterad .

Nu ska också talkoarbete redovisas 12

Ungdomsföreningarna brottas med hus och utrymmen som behöver renoveras. Arbetsbördan blir inte mindre av att man nu också måste anmäla talkoarbete till Skatteförvaltningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Ari Nykvist läser Vasabladets första tabloidnummer.

Nyheter inte längre del av allas vardag 2

Många väljer omedvetet bort nyheter i sitt flöde i dag. Populära on demand-tjänster gör att många bara ser det de själva vill se, nyheter som man förr fick naturligt vid sidan om underhållningen trängs längre ut.

Publicerad .

Fall av bröstcancer ökar – färre dör 2

Rosa Bandet-kampanjen tjuvstartar imorgon inför kampanjmånaden i oktober. I år kan man dra sitt strå till stacken genom att donera pengar till exempel via Otto-penningautomater.

Publicerad . Uppdaterad .
Leksaker med säkerhetsbrister

Vår barnkammare är en plastig kemikaliehärd

Familjelivs Annika Löfgren bjöd in Säkerhets- och kemikalieverkets direktör för att syna leksakerna i barnkammaren. Många av de mjuka plastleksakerna kan innehålla hormonstörande ftalater och flamskyddsmedel.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

SVT: Hanna Stjärne är SVT:s nya vd

Idag meddelar SVT att det är Uppsala Nya Tidnings nuvarande chefredaktör Hanna Stjärne. Inom sex månader tar hon över efter Eva Hamilton.

Bbl: Inget plättkalas i Sverige

Om valresultatet efter ett riksdagsval i Finland hade varit detsamma som i Sverige i söndags hade regeringsförhandlingarna i Finland varit lätta som plättar.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Uppehåll

I dag är det uppehåll och i största delen av landet soligt. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.