Försvarsminister Carl Haglund

Haglund: Säkerhetspolitik påverkar kärnkraftsbeslut 2

De gröna får sällskap av flera ministrar från andra partier då regeringen i övermorgon tar ställning till Fennovoimas kompletterade kärnkraftsansökan. Men försvarsminister Carl Haglund (SFP) påpekar att de säkerhetspolitiska aspekterna också måste beaktas när det gäller kärnkraftsbeslutet.

Publicerad .
Ett uppslag i SAOL.

Svenskspråkiga elever bäst på språk 12

Elever i svenskspråkiga skolor har bättre kunskaper i främmande språk än i finska skolor. Hemort, hemspråk och föräldrarnas utbildningsnivå har ändå en stor betydelse.

Publicerad . Uppdaterad .
Cristiano Ronaldo, Real Madrid, 2014

”Ronaldo allt närmare Man United” 2

Det cirkulerar allt starkare rykten om att Cristiano Ronaldo kan vara på väg att återvända till Manchester United. Enligt bland annat författaren och journalisten Guillem Balague är portugisen olycklig i Real Madrid.

Publicerad . Uppdaterad .
Ari Nykvist läser Vasabladets första tabloidnummer.

Nyheter inte längre del av allas vardag

Många väljer omedvetet bort nyheter i sitt flöde i dag. Populära on demand-tjänster gör att många bara ser det de själva vill se, nyheter som man förr fick naturligt vid sidan om underhållningen trängs längre ut.

Publicerad .
Finlands Bank i Helsingfors en solig dag

Finlands Bank: Fortsatt låg tillväxt i Europa 2

Den spirande uppgången i världsekonomin och framför allt i eurozonen bröts under sommaren i takt med att de geopolitiska spänningarna ökade. Tillväxtutsikterna försämrades betydligt efter en tid av återhämtning i eurozonen.

Publicerad . Uppdaterad .

Stubb föreslår gemensamt normtalko 4

Statsminister Alexander Stubb (Saml) föreslår att de politiska partierna tillsammans börjar rensa i byråkratin. Juha Sipilä (C) deklarerade omedelbart sin beredskap att delta. Alexander Stubb presenterade förslaget då debatten i riksdagen inleddes på tisdag eftermiddag.

Publicerad .

Svenskfinland

Yle Österbottens Ulrica Lövdahl

Kommentar: Direktören skjuter budbäraren

Merventos teknologidirektör Patrik Holm sa öppenhjärtigt i en intervju för Yle att det bolaget är på fallrepet. När vi gick ut med nyheten tog Patrik Holm tillbaka sina ord och skyllde i från sig. Vi hade förväntat oss att direktören skulle ta ansvar för sina uttalanden och inte skylla på journalisten, skriver Ulrica Lövdahl och Sofi Nordmyr.

Publicerad . Uppdaterad .
Daghemmet Stora Lyan i Grankulla.

Bensow byggde utan bygglov - staden brottsanmäler

Bensowstiftelsen har saknat bygglov för renoveringen av daghemmen Stora och Lilla Lyan i Grankulla. Byggnadsnämnden i Grankulla antas i morgon onsdag fatta beslut om en att brottsanmäla bygget.

Publicerad .

Om två veckor öppnar omfartsvägen

Många års väntan är snart slut. I slutet av månaden öppnar Smedsby omfartsväg i Korsholm. Men allt är inte frid och fröjd. Invånarna på Nötövägen i Böle vill ha en bättre trafiklösning där. De är missnöjda med den nya bron över omfartsvägen.

Publicerad .

Spotlight

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 6

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Så här gör du det som ingen pratar om 8

Ett av de vanligaste ämnena som det ställs frågor om i Sex & Sånt är analsex. Måste man prova på analsex? Hur ska jag göra? Är det farligt?

Publicerad .
Tor-Erik Antfolk ärvde ett ödehus i Rangsby i Närpes. Lasse Grönroos fotar.

Tor-Erik ärvde ett ödehus

Säg nu sedan vad man själv skulle göra om man plötsligt blev ägare till ett ödehus. Med ett sunkigt omodernt och illa konstruerat 80-talshus är svaret kanske givet. Men inte kan man ju låta traktorn köra ner en vacker gammal röd trästuga med vita knutar där man som barn bakat bröd och läst Allers. Eller kan man?

Publicerad .
Konstnärerna Catharina Kajander, Christine Candolin och Solveig Lehtonen medverkar på utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.

Psyke, isolering och utanförskap på Tikanojas konsthem

Sjukhusön Själö, 30 km söder om Åbo, har i flera år inspirerat konstnärsgruppen Sjählö9. Just nu kan man se deras verk i utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.

Publicerad .

Sport

Henri Kontinen

Kontinen och Draganja inledde med seger

Tennisspelarna Henri Kontinen och Marin Draganja lyckades vinna sin första match i ATP-turneringen i Metz. Duon är fjärdeseedad i turneringen.

Publicerad .
Emma Kimiläinen-Liuski

Mediernas gunstling och medtävlarnas måltavla 2

Emma Kimiläinen-Liuski har den här säsongen kört i den svenska STCC-serien och älskas av de svenska medierna. Inte minst för att det var hon som krockade med prins Carl Philip i säsongspremiären.

Publicerad . Uppdaterad .
Fernando Alonso och Sebastian Vettel, november 2013

Rykte: Alonso och Vettel byter stall 1

Enligt den italienska tv-kanalen Sky Italia kommer världsmästarna Sebastian Vettel och Fernando Alonso att byta stall sinsemellan efter den pågående formel 1-säsongen. Det skulle innebära att Kimi Räikkönen blir stallkamrat med Vettel.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Catariina Salo med boken Maresi.

Popbloggen: Är Rory Gilmore feminist?

Förra veckan kom en fantastisk nyhet för alla Gilmore Girls-fans, serien kommer nämligen att ingå i Netflix repertoar från och med oktober. Det är snart 15 år sedan Gilmore Girls hade premiär och fansen har också vuxit upp.

Rysslandsbloggen: Sluta skjuta, sluta kriga!

Kerstin Kronvall träffade en grupp soldater som snabbskolas för att kunna dra ut i strid. De såg inte ett dugg militäriska ut men alla var beredda att döda och dödas.

Publicerad . Uppdaterad .
Dagens boktips får Född fenomenal stå för.

Boktipset: Född fenomenal

Anka har läst Josephine Bornebuschs debutroman Född fenomenal. Trots att hon irriterar sig på huvudpersonen Ruts goda självförtroende är det också det hon älskar med boken. Och så Ruts översexuella kompis Magda då förstås.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Slaget: Debatt om kärnkraften

Har kärnkraften en framtid i Finland? Eller är det dags att rikta in sig på andra energiformer? I debatten deltar riksdagsledamöterna Satu Haapanen (Gröna) och Lars-Erik Gästgivars (SFP). Patrik Schauman leder debatten.
Ladda ner mp3

Mat och fritid

Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad .
Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

En enkel kantarelltoast är gott. Det här är kanske ännu godare och ett enkelt sätt att bjuda på en riktigt festlig förrätt. En gräddig sås mår bra av att brytas av med något syrligt som t.ex. citronsaft och –skal.

Publicerad . Uppdaterad .
Marthan Elisabeth Eriksson

Rådgivare i vilda växter

Mjölkörten blir helt ljuvlig när man snabbt kokar upp den. Den blir som sparris, om inte godare, tycker Elisabeth Eriksson vid Finlands svenska Marthaförbund som är rådgivare i vilda växter.

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Majoriteten krymper för Fennovoima - SFP:s Henriksson säger nej 18

De gröna får sällskap då regeringen röstar om Fennovoimas nya kärnkraftsansökan på torsdag. SFP:s Anna-Maja Henriksson säger nej och dessutom är fyra socialdemokratiska ministrar mot att Fennovoima får fortsatt grönt ljus.

Publicerad . Uppdaterad .

Startupbolaget Mervento går mot konkurs 32

Vindkraftsföretaget Mervento i Vasa närmar sig konkurs. I sex år har startup-bolaget sökt ny finansiering utan att lyckas. Nu håller pengarna på att ta slut.

Publicerad . Uppdaterad .

Nu ska också talkoarbete redovisas 12

Ungdomsföreningarna brottas med hus och utrymmen som behöver renoveras. Arbetsbördan blir inte mindre av att man nu också måste anmäla talkoarbete till Skatteförvaltningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Ari Nykvist läser Vasabladets första tabloidnummer.

Nyheter inte längre del av allas vardag

Många väljer omedvetet bort nyheter i sitt flöde i dag. Populära on demand-tjänster gör att många bara ser det de själva vill se, nyheter som man förr fick naturligt vid sidan om underhållningen trängs längre ut.

Publicerad .

Fall av bröstcancer ökar – färre dör 2

Rosa Bandet-kampanjen tjuvstartar imorgon inför kampanjmånaden i oktober. I år kan man dra sitt strå till stacken genom att donera pengar till exempel via Otto-penningautomater.

Publicerad . Uppdaterad .
Leksaker med säkerhetsbrister

Vår barnkammare är en plastig kemikaliehärd

Familjelivs Annika Löfgren bjöd in Säkerhets- och kemikalieverkets direktör för att syna leksakerna i barnkammaren. Många av de mjuka plastleksakerna kan innehålla hormonstörande ftalater och flamskyddsmedel.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

SVT: Hanna Stjärne är SVT:s nya vd

Idag meddelar SVT att det är Uppsala Nya Tidnings nuvarande chefredaktör Hanna Stjärne. Inom sex månader tar hon över efter Eva Hamilton.

Bbl: Inget plättkalas i Sverige

Om valresultatet efter ett riksdagsval i Finland hade varit detsamma som i Sverige i söndags hade regeringsförhandlingarna i Finland varit lätta som plättar.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Uppehåll

I dag är det uppehåll och i största delen av landet soligt. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.