Bild på Sue Garder från Slush 2014.

Webbtroll kan vara Wikipedias framtid

Myteriet träffade specialrådgivaren Sue Gardner som berättar vem som egentligen redigerar artiklarna och vem som borde höras mera.

Publicerad .
kung carl gustaf, kronprinsessan victoria,

Kungligt besök i dagarna tre

Kung Carl XVl Gustaf anländer i dag till Finland på ett tre dagars besök. Hans följe består av en delegation med företrädare för svenskt näringsliv och svenska myndigheter.

Publicerad . Uppdaterad .

Mitträcken räddar liv, men är dyra att bygga 10

Mitträcken på landsvägarna räddar liv men de är för dyra att bygga, säger man på Trafikverket. För närvarande har vi bortsett från motorvägarna omkring 200 kilometer landsväg med mitträcken.

Publicerad . Uppdaterad .

Högskolor säger ja till läsårsavgifter 2

Finländska högskolor förhåller sig i huvudsak positivt till regeringens planer på att börja kräva läsårsavgifter av de studenter som kommer från områden utanför EU för att studera i Finland.

Publicerad .

Svenskfinland

Ian Highhill (Jan Högbacka) poserar med sitt band Astralions nya album.

Koverhar hyllas i ny metallsång 3

Powermetallbandet Astralion, med kopplingar till Hangö, släpper på fredag sitt första album. Bland låtarna finns en hyllning till Lappvik och stålindustrin i Koverhar. Musikvideon har bilder från tiden då stålindustrin ännu levde där. Se videon!

Publicerad .
Gösta Willman, stadsdirektör i Nykarleby

Vårdreformen är konstig, anser Nykarlebydirektör 2

Alla tycker illa om vårdreformen. Det säger stadsdirektör Gösta Willman i Nykarleby. Enligt honom är man i praktiken tillbaka i det som man för fyra år sedan sa att man skulle skrota. En konstig reform, tycker Willman.

Publicerad . Uppdaterad .
Anita Moisa hoppas få pengar så hon kan resa hem för att fira jul med familjen.

Julkort hjälper romska tiggare 1

Finländska konstnärer har tillsammans med utländska romer gjort julkort som romerna kommer att sälja i huvudstadsregionen. Korten säljs i förpackningar på sex stycken. Priset är fem euro och försäljaren förtjänar fyra euro.

Publicerad .
Advokat Kenneth Peth och vittnet Eirik Granqvist vid Österbottens tingsrätt i Vasa.

Närpesbons äggsamling i fara 12

Den brottsmisstänkte Närpesbons unika äggsamling är i fara och dessutom är rättegången en enda häxjakt. Den kritiken levererade konservatorn Eirik Granqvist i tingsrätten i går.

Publicerad . Uppdaterad .

#Användhjärtat

buu-dagen 2014

#användhjärtat-selfies från BUU-dagen

Här kan du se de gemensamma porträtten som de stora och små kunde ta på sig på BUU-dagen. Hitta din egen bild från fotoautomaten!

Publicerad .
örfilar på plåt

"Jag förknippar mormor med närhet"

Radiohuset gick till Sökövikens skola i Esbo och frågade högstadieeleverna om deras relationer till sina mor- och farföräldrar. När och var ses de, och vad brukar de göra tillsammans?

Publicerad .
Använd hjärtat, hjälp en äldre

Ge ett löfte om att använda hjärtat!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad . Uppdaterad .
Verktygsbalk för Använd hjärtat

Ordna ett evenemang för de äldre

Skulle du vilja ordna ett evenemang för äldre, men vet inte riktigt hur? Här har du en verktygsback som hjälper dig komma igång!

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

"En fortsättning är inte ett alternativ"

Niklas Moisanders spelaragent Søren Lerby påstår i en intervju med fotbollstidningen Voetbal International att finländaren kan lämna Ajax redan i januari.

Publicerad .
Leo Komarov med säsongens första fullträff 2014-2015.

Komarovs mustasch väcker uppmärksamhet

Toronto Maple Leafs Leo Komarov har odlat en mäktig mustasch i samband med Movember-kampanjen. Så pass fin är mustaschen att även lagkamraterna uppmärksammat den.

Publicerad .
Oskar Osalas självförtroende är på topp.

Osala avstängd i två matcher

KHL:s disciplinära nämnd har gett Metallurg Magnitogorsk-anfallaren Oskari Osala en två matchers avstängning. Osala fick matchstraff för en ful tackling på fredag.

Publicerad .

Kultur och nöje

Timur Vermes roman Han är tillbaka, detalj av bokomslag.

Lasso: Den älskvärde nazisten 1

På goda grunder anses nazismen var ett uttryck för ondska. Förintelsen är en konkret och tragisk påminnelse om att människan är kapabel till onda handlingar.

Publicerad . Uppdaterad .
Förra sommaren reste Joar, då 8 år genom Polen med sin pappa. De besökte också koncentrationslägret Auschwitz.

Auschwitz tur och retur 4

”Det var en hemsk och kall stämning. Tyst och faslig”. 10-årige Joar berättar om hur han reste med sin pappa i Polen och besökte koncentrationslägret Auschwitz. I Gungerd Wikholms kortdokumentär den här veckan.

Publicerad . Uppdaterad .
Lilga Kovanko, Sue Lemström, Anna Hultin

Tre ser på vår tid

Radioteatern gav tre författare – Tove Appelgren, Merete Mazzarella och Kjell Lindblad – fria händer och femton minuter var, med uppdrag att skriva om vår tid och vårt samhälle.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Stig pustar ut efter ett hårt intervallpass

Triathlonbloggen: Stig Andersson om sin resa

Jag hade motivation, ett mål och jag var med i ett projekt som jag bara inte kunde hoppa av. Ingen risk att jag skulle ge upp. En liten leksak kallad ”Sports Tracker” sporrade också till träning, skriver Stig Andersson från programmet Mitt triathlon.

Publicerad . Uppdaterad .
Beyoncé dansar på en takterass.

Popbloggen: Beyoncé dansar med selfie stick

Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .
 
 

Långläsning

Islamism och ondska är inte synonymer 1

- Det är problematiskt att man ofta bara talar om islamister, trots att det finns flera olika sorters islamism och på olika nivåer, säger Liselott Lindström som är specialiserad på konfliktjournalistik.

Publicerad . Uppdaterad .

Asylsökande barn bakom galler 4

Att låsa in flyktingbarn på en sluten enhet lär fortfarande förbli lagligt i Finland trots att regeringen har lovat att förbjuda det. Det strider emot flera grundläggande mänskliga rättigheter. Spotlight har träffat Ferhat Alar. Han har suttit inlåst i månader.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Rättsväsendet inför hårda sparkrav

Tänk dig att du blir utsatt för ett brott, men att det dröjer flera år före ärendet behandlas i någon rättsinstans. Så har det gått för ett antal äldre damer i huvudstadsregionen som lurats på pengar av bedragare som påstått sig vara släktingar. Ladda ner mp3

Publicerad .

Veckans diskussioner

Hundratusen kvinnor utsatta för våld varje år 23

Det är det psykiska våldet som är värst men det fysiska våldet som det skrivs mest om, säger Sara Mikander, utvecklingskoordinator på Kvinnojouren i Jakobstad.

Publicerad . Uppdaterad .

”Militärmakten är det enda Putin har kvar” 40

Den militära makten och stormaktspositionen är det enda president Putin har kvar, säger De Grönas ordförande Ville Niinistö.

Publicerad . Uppdaterad .

Slarvar också du med bilservicen? 26

Allt flera slarvar med bilservicen och det oroar Jouko Sohlberg vid Bilbranschens centralförbund.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.