Vårdreformen skjuts över på nästa regering3

Det blir ingen vårdreform under den här valperioden. Enligt riksdagens grundlagsutskott är inte heller det nya förslaget för hur social- och hälsovårdstjänsterna ska ordnas grundlagsenligt.

Publicerad .
årets fluyktingkvinna 2015 Theresa Ngouth

Årets flyktingkvinna ber om hjälp i onödan

Kvinnor måste kräva att både de själva och barnen får utbildning, säger årets flyktingkvinna Theresa Ngouth. Det är för första gången som en sydsudanes tilldelas priset.

Publicerad .
Kinas ledning samlas till den 12 nationella folkkongressen i Peking.

Kina ingen ekonomisk raket längre 1

Kinas ekonomi växer inte längre lika snabbt som den gjort under de två senaste decennierna. Bland annat ekonomin står på agendan då landet ledning samlas till den kinesiska folkkongressens årliga session i Peking.

Publicerad . Uppdaterad .
Jonathan Andersson och Markus Heikfolk

Unga förlorar kamp om jobben 8

Allt fler unga under 25 år går arbetslösa i Österbotten. För dem är arbetsutsikterna suddiga framöver och då känns viktigare att istället satsa på utbildning.

Publicerad . Uppdaterad .
Tre studerande mekar på en bil.

"Serva bilen - skrota inte" 1

Niclas Lundström och Sven Gustafsson är ena hejare på att förlänga livslängden på gamla bilar. Att skrota en gammal bil och köpa en splitterny är alltså ingen lockande tanke för dem.

Publicerad . Uppdaterad .

Aarnio i Trevoc-rätten: Jag har inte berett ett enda köp

Den tidigare chefen för Helsingforspolisens knarkrotel Jari Aarnio hörs i dag för första gången i rätten, i samband med Trevoc-fallet. Åklagarna kräver svar på vilken Aarnios roll var då Helsingforspolisen köpte avlyssningsutrustning för en halv miljon euro av företaget Trevoc.

Publicerad . Uppdaterad .

Lunchen består oftare av egen matsäck 16

Finländarna väljer allt oftare egen medhavd matsäck till lunch framom personalrestaurangernas luncher. Utvecklingen oroar näringsexperter, som är rädda för att män inte äter tillräckligt med grönsaker.

Publicerad .

Inga framsteg för Norwegian – pilotstrejken fortsätter

Flygbolaget Norwegian och pilotfacket fortsätter på torsdag förhandla för att få ett slut på pilotstrejken som började i lördags. Representanter för bägge sidor diskuterade också i natt men kom inte fram till någon lösning på konflikten.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Skyddshem

Över 100 offer för familjevåld visades på dörren

Skyddshemmet i huvudstadsregionen spricker i fogarna då alla hjälpbehövande tävlar om endast tio platser. I fjol avvisades över hundra offer för familjevåld.

Publicerad . Uppdaterad .
Lojo stadsmus Monkola

Sex tävlar om att bli Lojos stadsdirektör

Sex kandidater till posten som Lojos stadsdirektör har gått vidare till följande valomgång. Valet av de sex personerna var enhälligt. En av kandidaterna skickade inte in en ansökan.

Publicerad . Uppdaterad .

Borgåvattnet blir dyrare och dyrare 1

Stora investeringar på många fronter tvingar Borgå vatten att i framtiden årligen höja på tarifferna. För kundernas del betyder det omkring sex procent högre vattenräkning, varje år, de kommande åtta åren.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Katarina Lind: Illamåendet sitter inte i pulpeterna 7

Våra barn ska lära sig sitta still i klassen. Problemet med stökiga elever löser vi inte genom att bära ut pulpeterna, anser Yle Östnylands kolumnist Katarina Lind.

Publicerad . Uppdaterad .

Kungabesöket

Niinistö och kung Carl XVI Gustaf.

Niinistö och kung Carl Gustaf: Svenskan viktig för Finland 32

Svenskan utgör en ovärderlig tillgång i relationerna mellan Finland och Sverige, säger president Sauli Niinistö. Också kung Carl XVI Gustaf ser att finländare kan ha en enorm fördel av att kunna kommunicera på svenska.

Publicerad . Uppdaterad .
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf

Kungaparet besökte Hanaholmen och Sandhamn 1

Det svenska kungaparets statsbesök fortsatte på onsdagen. På programmet stod bland annat besök till kulturcentret Hanaholmen och Sandhamn.

Publicerad . Uppdaterad .

tv

Premiär för nya TV-programmet "Mat med Kira"

Kira Åkerström-Kekkonen kammade hem segern i finska Masterchef 2013. Nu är hon aktuell med tv-programet ”Mat med Kira” som får sin premiär på Yle Fem torsdagen 5 mars 2015.

Publicerad .

Kultur och nöje

en duva satt på en gren och funderade på tillvaron,

En duva satt på en gren - alla goda ting är tre?

Efter ”Sånger från andra våningen” och Du levande” levererar Roy Andersson ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Och tvingar åskådaren att fundera över om filmen är lika imponerade som dess titel?

Publicerad . Uppdaterad .
Sånggruppen The Temptations

Hitlåtarna som spelades in i ett garage

Under hela 60- och början av 70-talet dominerades hitlistorna av ett skivbolag. Tamla Motown fanns i Detroit och namnet kom från att staden var en av de största biltillverkarna på den tiden, a motortown.

Publicerad . Uppdaterad .

Varför fascinerar ondskan? 1

De onda, komplexa hjältarna finns till för att de är intressantare än tråkiga goda hjältar, men de utmanar också ett svart-vitt moraltänkande anser religionsvetaren Sofia Sjö.

Publicerad . Uppdaterad .
Anna-Karin Siegfrids och Catzo Salo har läst nyaste boken av John Greene.

X3M:s bokklubb: Katherine-teorin

Är John Greens roman Katherine-teorin något att ha? Bokklubben med Catzo och Anna-Karin tycker till.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

VM i skidskytte går av stapeln i Kontiolahti 2015.

Skidor, skott och annat smått och gott

Idrottsveckoslutet i Radio Vega är igen fullspäckat med vintersport, när både VM i skidskytte och Lahtisspelen i de nordiska grenarna bjuder på dramatik och hoppeligen blåvita framgångar.

Publicerad . Uppdaterad .
Fina förhållanden vid Monte Carlo Countru Club.

Finland inleder Davis Cup under furstliga förhållanden

Finlands Davis Cup-år i tennis kommer igång i Monaco vid Monte Carlo Country Club på adressen som bär furstinna Grace namn. Trots den ståtliga inramningen förväntas Finland vara en ytterst ofin tennisgäst.

Publicerad .
Nooralotta Neziri tog guld i Tammerfors med finskt rekord.

Med kvinnokraft till EM - här är Finlands trupp

Finland deltar i inomhus-EM i friidrott med en åtta idrottare stark trupp, där sex av atleterna är kvinnor. Först ut i mästerskapet är kulbjässen Arttu Kangas som kvalar redan på torsdagskvällen.

Publicerad . Uppdaterad .
Bafetimbi Gomis spelar för Swansea.

Spelare kollapsade på plan - mår bra

Swansea-spelaren Bafetimbi Gomis föll ihop på onsdagkvällen under sitt lags bortamatch mot Tottenham. White Hart Lane tysnade medan sjukvårdspersonal jobbade med Gomis på planen, men dramat fick en lycklig upplösning.

Publicerad . Uppdaterad .

Valet 2015

Arbete, ekonomi och hälsa i Yles valbevakning

Inför vårens riksdagsval lyfter Yle upp fem fokusområden som kommer att prägla debatten. Ämnena arbete, ekonomi, trygghet, hälsa och framtid kommer att synas på olika sätt i valbevakningen.

Publicerad .
Bakom kulisserna, Ville Hupa

Lokalreportern som gillar att analysera1

Ville Hupa vill förklara och sammanfatta så, att också publiken förstår. Nu gör han videointervjuer med riksdagskandidater i Egentliga Finland i rasande takt. Alla ska få en chans att berätta var de står i valet. Men i den här artikelns videoklipp får Ville också smaka på sin egen medicin.

Publicerad .
Församlingshemmet vid Centralgatan i Karis är vallokal i dag.

Väljarens guide till riksdagsvalet

Vilse i valbevakningen? Här har vi valt ut de viktigaste valartiklarna och presenterar dem i kronologisk ordning.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Marianne Tapper ute på på sin gård. Bakom syns ladugården

Samtal om livet med Marianne Tapper

Marianne Tapper har flyttat 25 gånger i sitt liv. En orsak till det kringflackande livet var exmannens alkoholism och den ständiga jakten på nya jobb. Snabba karriärbyten, nya flyttlass och också en del problem i relationen till sina fem barn och den egna hälsan. Ladda ner mp3

 

Yle Nyhetsskolan

Pyjamasbyxor och röda kläder

Folk med pyjamasbyxor och röda kläder kryllade överallt i skolan då Lovisanejdens högstadium hade en temavecka. Glada och ivriga röster hördes i korridorerna.

Publicerad .
Saana Haglund håller i en blombukett.

Bokmalen träffar presidenten

Winellska skolans elev Saana Haglund fick äran att som representant för läslust träffa president Sauli Niinistö. Vi intervjuade den unga bokbloggaren, som önskar inspirera andra unga att läsa.

Publicerad .
En skärmdump av ett datorspel.

Spel kan vara lärorika14

Lär man sig mera framför datorn eller i skolan? Många säger att man blir dum i huvudet om man spelar för mycket. Men det finns spel som "Civilisation 1-5" och "Settlers 1-7" där man lär sig saker om ekonomi, historia, strategiskt tänkande, respekt och språk.

Publicerad .

Långläsning

nätverkskablar

Expert: Finland måste satsa betydligt mer på it-säkerhet 6

Finland förstår inte att satsa tillräckligt på it-säkerhet. Staten, företag och privatpersoner utsätts därför för hot som vi annars kunde stoppa eller upptäcka. Det menar Jarno Limnéll som är professor i it-säkerhet vid Aalto-universitetet.

Publicerad . Uppdaterad .
Lianet Calderon och hennes svåger Carlo Lopez jobbar båda två i familjeföretaget på Kuba.

Svenska Yle på Kuba: Hopp har bytts ut mot skepticism

Två och en halv månad efter att USA och Kuba slöt ett avtal om att normalisera sina relationer börjar verkligheten sjunka in hos kubanerna. Det är inte så mycket som kommer att förändras, åtminstone inte i första taget.

Publicerad . Uppdaterad .

Hälsovården missar problemspelarna 6

Kommunerna måste bli bättre på att identifiera problemspelare säger Saini Mustalampi på Insititutet för hälsa och välfärd. Hon menar att problemen kan lösas om man ingriper i tid.

Publicerad . Uppdaterad .
Ett rökmoln uppstod efter explosionen vid reaktor 3 i Fukushima

Monstret i soluppgångens land 2

Tänk dig att leva hela din barndom utan att få leka utomhus. Det är verklighet för de barn som bor i närheten av de havererade kärnkraftverken i Fukushima.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Färska blogginlägg

Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

På Hornsgatan: Glitter åt folket

- Det gällde att träna på titulerandet: att nia i tredje person: vad anser Kungen om det ena och Drottningen om det andra. Och att inleda första frågan med Ers Majestäter.

Robert Aschberg

Popbloggen: Jakten på trollen fortsätter

Näthatet är ett stort problem i vårt samhälle men i Sverige är det ännu mer extremt. Där får offentliga personer, bloggare men också vanliga ungdomar stå ut med en hel del dynga.

Publicerad . Uppdaterad .
EP:n The Fiskmås Conspiracy av STOF

Metallväktarna: The Fiskmås Conspiracy

Vissa saker glömmer man aldrig. När ens barn föddes. Sin första kyss. Eller stryk det förresten, jag minns på riktigt inte min första kyss. Men första gången jag hörde Guns N Roses, cirka 1989. GN'R Lies / Live like a suicide. Och världen var aldrig någonsin mer sig lik.

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Det svenska kungaparet i Finland 1983

I Finland var det kungafeber 1983 då det svenska kunga paret besökte landet i dagarna fyra. Kung Carl XIV Gustaf och Silvia Sommerlath är Finlandsvänner.

Publicerad .

Yles nyheter nu via Whatsapp 11

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.