Könsstympade kvinnor opererar sig allt oftare1

Rekonstruktionskirurgi av könsstympade invandrarkvinnor har ökat i Finland, uppger Förbundet för mänskliga rättigheter. Det här speglar en attitydförändring.

Publicerad .
Namnskylt över stupade soldater i Hirschbach

Första världskriget: Den tyska skulden

Den 3 augusti 1914 går tyska trupper till anfall mot det neutrala Belgien. Det är det egentliga startskottet för ett stormaktskrig, som till slut ska kräva femton miljoner soldaters och civilas liv och förändra Europa för alltid. Hundra år efter att kriget började är historikerna fortfarande oeniga om Tysklands skuld till kriget.

Publicerad .
Israel inledde markoffensiv mot Gaza på torsdagen.

FN:s säkerhetsråd diskuterade Gaza i extra session

FN:s säkerhetsråd samlades imorse till en extra session för att behandla den alarmerande situationen i Gaza-området. Säkerhetsrådet kräver att parterna i Gazakonflikten omedelbart och villkorslöst går in för ett eldupphör.

Publicerad . Uppdaterad .
Solviksstranden i Nordsjö

Kvinnor i bikini se upp! Ni kan bli smygfotade 1

Halvnakna kvinnor på badstränderna i Helsingfors lockar varje år till sig män med kamera i högsta hugg. På Sandudds sandstrand har badvakterna den här sommaren bett en man radera foton och på Solviksstranden i Nordsjö höll ett gäng män på och fotade kvinnor i bikini förra veckan.

Publicerad . Uppdaterad .

Inte bråttom längre

För tre år sedan var Kimitobon Anne Andersson väldigt nära att mista sin då 18-åriga son Tony i en trafikolycka. Avkörningen ledde till omfattande hjärnskador vilket betyder att Anne bokstavligen lärt sitt barn tala, äta och gå på nytt. På några få sekunder förändrades en mammas och hennes sons vardag totalt.

Publicerad .

Uleåborg rädd för att förlora kunnighet

I Uleåborg oroar man sig för att värdefull kunskap ska lämna regionen. De senaste veckorna har staden drabbats av dystra nyheter, då det blev klart att Microsoft och Broadcom sammanlagt säger upp nästan tusen människor.

Publicerad .

Svenskfinland

Mikko Uljas och Heikki Hurtig ser över kartan över mötesområdet

Förberedelserna inför sommarmötet igång

Nästa sommar hålls gammellaestadianernas sommarmöte för första gången i Vasa på nästan 100 år. Under det fyra dagar långa mötet så kommer upp till 80 000 besökare att samlas på Söderfjärden och ett helt samhälle kommer att byggas upp.

Publicerad . Uppdaterad .
Utsikten från Timo Stolts brygga senaste helg.

Marinbiolog vill se krafttag i Littois träsk

Littois träsk hör till de sjöar i Finland som har drabbats allra värst av sommarens algblomning, men marinbiologen Johanna Mattila menar att det finns det gott om alternativ om man vill förbättra läget i träsket.

Publicerad .
Hett i bussen

"Man vågar inte stanna och svalka sig" 2

Alla är inte glada över det varma sommarvädret som äntligen anlänt. I bussar som saknar luftkonditionering kan chaufförens arbetstur vara en plåga.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

När jag inte orkar med livet, orkar livet med mig

- Jag har under hela mitt liv varit väldigt mycket bättre på att dikta än på att leva. Jag är stämd i en lägre tonart. Jag har ett ständigt lågtryck runt hjärtat, ett kretsande vemod som aldrig lämnar mig, berättar Marcus Birro i sitt sommarprat.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Ricciardo åker förbi Hamilton.

af Petersens: "Ett synnerligen dramatiskt lopp"

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens tycker att dagens grand prix var ett av säsongens bästa lopp. Daniel Ricciardo säkrade karriärens andra vinst i ett lopp som bjöd på mycket dramatik.

Publicerad .

Goffin för hård för Nieminen

Jarkko Nieminen fick nöja sig med en andraplats i Tampere Open i tennis efter att ha förlorat finalen i två raka set mot belgaren David Goffin. Goffin förlorade inte ett endaste set under turneringens lopp.

Publicerad .

Fixa skärgården

Här är #FixaSkärgårdens fem slutsatser 11

Svenska Yle har granskat miljö och förutsättningar för att vistas och bo i skärgården. Vi har utgått från publikens tips, granskat och rapporterat. Här är våra slutsatser.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

åsa enervik, rfsu stockholm

Krokodilbajs mot spermier

Vad har passionsfruktsskal, krokodilavföring och honung gemensamt? De har alla använts som preventivmedel under historiens gång. - Folk har i alla tider försökt skydda sig på olika sätt, säger Åsa Enervik på Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, i Sverige.

Publicerad .
cd-skivor

”Så länge artister vill ge ut skivor kommer de att finnas”

Köper folk CD-skivor längre eller har skivbutikerna inte någon uppgift längre? Vad betyder skivan för artisten? Vi ringde upp Jyri Lipponen, verkställande direktör på Levykauppa Äx, och så snackade vi med det inhemska rockbandet Damn Seagulls om den försvinnande skivan.

Publicerad .
Hilary Summers i der Silbersee på Karleby operasommar 2014

Svart komedi på Karleby operasommar

Originalet var nästan sex timmar långt. Men när Karleby operasommar uppför der Silbersee har föreställningen bantats ned till ett par timmar. Ensemblen har handplockats till Karleby för att uppföra verket, här duger inget annat än högt utbildade proffs.

Publicerad . Uppdaterad .

Tove Jansson 100 år

”Ett kärleksförhållande som räckte livet ut”

Muminhuset fanns på riktigt i form av en fyr och Tuulikki var den som körde båten ut till Klovharun i Stor-Pellinge. Bland annat de här kommer fram i utställning som öppnar 11.7 i Konstfabriken i Borgå.

Publicerad .
Riimikko säljer Muminkort

Borgå ser till att Tove syns i stadsbilden

Utställningar, teaterpjäser och barnfester. Och så öppnas det en lekplats med Mumintema. Borgå stad satsar på Tove Jansson i år, och visst syns det till en del i stadsmiljön. Se bildspel!

Publicerad .
Farlig midsommar, Schildts & Söderströms

Tove Jansson läser Farlig midsommar

Farlig midsommar från 1954 är en av Tove Janssons vildaste, mest spännande och gladaste Muminböcker med försvinnanden, äventyr, skräck och teater. Här läser Tove Jansson hela boken.

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Veckans sista podd handlar om JeppisPride och hur folk på gatan förhåller sig till evenemanget efter allt motstånd som synts bland webbkommentarerna. Dessutom får du höra om läget i Norge som drabbas av terrorhot för tillfället, vad värmeböljan egentligen betyder och hur livet som porrmissbrukare ser ut.

Eva och Pöll

Två överhettade poddmakare längtar efter hösten. Men vi kommer också på ett prutthurtigt sätt att motarbeta rasism på stan och funderar lite på Cicciolina.

Radar

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder.

Mat och fritid

Pepparrot passar bra till japansk mat.

Pepparrot och wasabi

Botaniker tvistar fortfarande om varifrån pepparroten kommer. De flesta är överens om att den härstammar från södra Ryssland eller Balkanhalvön. Japansk grönpepparot, även känd som wasabi, har odlats i Japan i över tusen år.

Publicerad . Uppdaterad .
Mats Sabel är körgare i Vasa

Dagens långkok: grillad fläsksida

Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står grillad fläsksida på menyn.

Publicerad .
Färdig ram med spegelglas på Strömsö.

Taklist blir ram på Strömsövis

Man tager en taklist och vips har man en vacker ram. Åtminstone om man heter Jim Björni och är snickeriexpert på Strömsö.

Publicerad . Uppdaterad .
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl

Citron gör susen för soltrött kropp 4

Kasta inte bort citronskalet, utan använd det torkade och rivna skalet till en uppiggande kroppsskrubb, tipsar örtterapeuten Alexandra De Paoli.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Flottens unga besättning kan riskera böter 10

På en hemgjord flotte gjord av styrox, skivor och lite plankor beslöt sig fyra unga män för att resa över till Tallinn på lördag kväll. När motorn stannade mitt ute på havet fick sjöräddningen komma till undsättning. Killarna riskerar nu böter.

Publicerad . Uppdaterad .

Missnöjda grannar: Ingen lyssnar på oss 52

Nu är måttet rågat för grannarna till evenemanget Sea Horse Week i Hangö. Under flera år har ett missnöje pyrt under ytan med arrangemangen men grannarna känner att ingen lyssnar på dem. De är dessutom rädda för hämnd av arrangörerna och ser sig därför tvungna att vara anonyma.

Publicerad . Uppdaterad .

Bo i skärgården - men helst bara på fritiden 20

Att få bosätta sig året om i skärgården är svårt. Så upplevs saken åtminstone bland många beslutsfattare i kommunerna. Orsaken är de statliga miljömyndigheterna, som ofta har en annan syn än kommunerna på byggande i skärgården.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

 

Tyck till om nya program på Svenska Yle 10

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Varmt och soligt

Det är ostadigt särskilt i norr med regn- och åskskurar. Länge söderut är det ännu mycket varmt och skurar förekommer endast lokalt.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.