Stubb blev lämnad ensam med sin konsensuskritik 2

Statsminister Alexander Stubb (Saml) blev ensam i sin kritik mot det finländska konsensussamhället då Näringslivets centralförbund EK samlade de fyra stora partierna till en partiledarutfrågning inför riksdagsvalet.

Publicerad .
Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.

Dachau - prototypen till helvetet

Den här veckan minns vi offren för nazisternas grymheter i koncentrationslägret Auschwitz. Marcus Rosenlund minns sitt eget besök i ett annat koncentrationsläger, KZ Dachau nära München, det första i sitt slag, som fungerade som en prototyp för bland annat Auschwitz.

Publicerad .
SFP:s partiordförande, försvarsminister Carl Haglund presenterar partiets program inför riksdagsvalet 2015.

SFP lyfter fram arbete och företagsamhet

Det här är ett program som förankrar SFP stadigt på den borgerliga halvan av vårt politiska spektrum, bedömer Yle nyheters politiska reporter Magnus Hertzberg.

Publicerad . Uppdaterad .

Ägare ställer vinstkrav på HSS Media3

Vasabladets huvudförtroendeman Viveca Dahl frågan varför ägaren HS-stiftelsen inte ger mer stöd. Men HS-stiftelsen har ställt ett långsiktigt vinstkrav och det hör inte till deras verksamhet att sälja fastigheter för att stöda HSS Media.

Publicerad .

Tre döda vid israelisk-libanesisk gräns

Två israeliska soldater och en spansk fredsbevarare från FN-styrkan Unifil har dödats i eldgivning vid den israelisk-libanesiska gränsen. Spänningen i gränsområdet har ökat oroväckande under den sista tiden.

Publicerad . Uppdaterad .

Är dieselskatten rättvis? 25

Priset på bensin har gått ner den senaste tiden medan priset på diesel inte har sjunkit lika mycket. När bränslepriserna närmar sig varandra tycker många dieselbilägare att den dieselskatten börjar kännas orättvis.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Christina Båssar

Vörå betalar 60 000 till Båssar 22

Kommundirektör Christina Båssar får 60 000 euro i avgångsvederlag från Vörå kommun. Hon kommer att bo kvar i Vörå och hoppas så småningom på nytt jobb och nya utmaningar.

Publicerad . Uppdaterad .
Svenskaundervisning, Bjärnå skola

Åbo ger sig: skolsvenskan utarmas inte 3

Arbetsgruppen som föreslog att Åbo stad slopar den långa svenskan i finskspråkiga skolor har ändrat åsikt. Nu vill arbetsgruppen att staden fortsätter erbjuda svenskundervisning från och med årskurs fyra.

Publicerad . Uppdaterad .

Ekenäs Energi vill gynna elbilarna

Elbolaget Ekenäs Energi vill följa utvecklingen och vara en del av elbilismen. Bolaget har installerat tre offentliga laddningspunkter för elbilar i Ekenäs centrum. En fjärde laddningspunkt är på kommande.

Publicerad . Uppdaterad .

Tummen ned i Sibbo för byråkratisk metropol

Kommundirektören i Sibbo Mikael Grannas är inte förvånad över att kommunministern nu säger att planen på en metropolstad inte kommer att gå vidare under den här regeringsperioden.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Bilder om gott och ont

Rumänsk redskapsgymnastik hänförde konstnären Salla Tykkä 2004. I sitt verk Giant undersöker hon frågor om frihet och om våra visuella minnen. Vilken är relationen mellan ett politiskt system och de människor det fostrar fram?

Publicerad .

Sanningen på 1 minut

Säg det på 1 minut! Det är det enda kravet för att få göra kortfilm för Lasso. Ja, nå, sen skall filmen också vara rolig. Och av hög kvalitet. Och gjord på ett tema som Lasso bestämmer. Men annars fritt fram. Lasso gav uppgiften åt en grupp filmstuderande och trappar upp inför säsongstarten 4.3 med en film i veckan.

Publicerad .

Sport

Valtter Virtanen

Valtter Virtanen till EM-final

Valtter Virtanen har tagit sig till final i EM i konståkning. Virtanen noterades för 58,31 poäng i det korta programmet.

Publicerad . Uppdaterad .
Ville Leino

Jokerit föll på hemmais

Jokerit förlorade mot Medvescak med 1-4 i arenan i Helsingfors. Ville Leino assisterade till en av gästernas fullträffar.

Publicerad .

Cocks knep sin 16:e raka seger

Riihimäkilaget Cocks inkasserade sin 16 seger i herrarnas handbollsliga då man besegrade Sjundeå If med hela 39-24

Publicerad . Uppdaterad .

#MittJobb

Victoria Larragneguy

"Det hade hjälpt mig mer att lära mig finska" 11

Argentinska Victoria Larragneguy är jurist, men jobbar som vikarierande skolassistent i Helsingfors. Det är svårt att hitta jobb när jag inte lärt mig finska, säger hon. Svenskan får hon heller inte öva när finlandssvenskar tycker att hon talar för långsamt.

Publicerad . Uppdaterad .
Blankett

Berättelse 13: Nya yrket gav bättre lön

Också 50-plussarna kan hitta nya jobb, skriver en läsare till #MittJobb. Hans sambo blev arbetslös i samband med en konkurs men hittade ett nytt jobb som dessutom gav bättre lön.

Publicerad . Uppdaterad .
Butikskassa

Berättelse 12: För sent att byta arbete i åldern 45-50

Flexibilitet på arbetsmarknaden innebar otillräckligt med timmar och obekväma arbetstider för en person som skrivit in till #MittJobb. Att byta arbete i åldern 45-50 visade sig också vara omöjligt.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Privatiserar vi ihjäl öppenheten? 3

De räknas i miljarder, skattepengarna som årligen går till privata företag som sköter kommunal service. Vilken rätt till insyn har vi i de här företagen som producerar vår basservice? Offentlighetslagen gäller kommunen, men med underleverantörerna är saken inte lika klar.

Publicerad .
Lyftbild 2 för spotlight granskar

Kommunerna hyfsade på offentlighet 3

Kommuner ska ge ut information och dokument. De lyder under offentlighetslagen utan diskussion. Men flera kommuner i Svenskfinland slarvar med eller helt enkelt struntar i kravet på offentlighet.

Publicerad .
Lyftbild 3 för spotlight granskar

Privata vårdhem dåliga på offentlighet2

Hur väl kan privata företag som producerar tjänster för kommunerna sin offentlighetslagstiftning? Frågan är knepig därför att det inte är alldeles entydigt i hur hög grad offentlighetslagen gäller dem. Det i sin tur är mycket knepigt eftersom deras verksamhet finansieras med skattmedel.

Publicerad .

Spotlight testade öppenheten – här är resultaten

Vi bad att få ut arbetsturlistor för en tvåveckorsperiod i september från effektiverade äldreboenden i Svenskfinlands kommuner. Vi ville testa hur väl offentlighetslagen fungerar oberoende av om vården produceras av kommunen eller ett företag.

Publicerad . Uppdaterad .

Kommentaren: Offentligt men ändå inte

Rätten till insyn borde gälla all den verksamhet som är offentligt finansierad oavsett vem som driver den – kommunen eller firman.

Publicerad . Uppdaterad .

Auschwitz 70 år

Tidigare Auschwitzfångar vid lägerporten på 70-årsdagen av befrielsen.

70 år sedan Auschwitz befriades 6

I dag har det gått 70 år sedan befrielsen av Auschwitz - det största förintelselägret i Nazityskland. Över en miljon människor dog i lägret.

Publicerad . Uppdaterad .
Siegfried Heilig överlevde förintelsen.

Farmor räddade honom undan Auschwitz 7

Det har idag gått exakt 70 år sedan befrielsen av koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Man minns idag befrielsen på olika håll runtom i världen. Vi har träffat Siegfried Heilig, vars hela liv har präglats av Förintelsen och Auschwitz.

Publicerad . Uppdaterad .
seriekaraktär

Anka mot nazism 12

Finns det något farligare än en människa med en mission? Den frågan ställde James T Worthingworth 1873 och återfinns den i Charlie Christensens senaste Arne Anka -album, Dagbok från Svitjod.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Mathias Nylund utanför en jurta i Mongoliet.

Han reser från Bennäs till Beijing

Mathias Nylund hyser en stor kärlek till Asien, och har gjort resorna dit till sitt arbete. Han tar med sina resenärer på allt från jordbruksbesök och båtturer till nomadläger i Mongoliet.

Publicerad . Uppdaterad .
Ko Lanta, matti kallio

”Jag simmade bort tio år av ångest”

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. Han var en av de lyckligt lottade som överlevde, men han har levt med ångesten sedan dess.

Publicerad . Uppdaterad .
Greker viftar med falggor under valmöte inför det grekiska parlamentsvalet 25.1.2015

Ny kvast sopar rent i Grekland - men vad tycker grekerna? 3

Världens ögon riktades mot Grekland för en januarihelg. Grekerna gick till ett val som väntades få följder för hela EU och kanske avgöra eurons framtid. Vi dokumenterade det grekiska valveckoslutet för svenska.yle.fi.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Lyssna på våra poddar

Syrizaanhängare firar valsegern i Aten 25.1.2015

Slaget efter tolv: Grekland efter valet

Slaget efter tolv diskuterar Grekland. Är det början på ett politiskt skifte åt vänster i Europa? Kommer den nya grekiska regeringen att kunna infria sina löften om att överge sparpolitiken och ändå kunna räkna med omvärldens stöd? Debatten leds av Stefan Winiger Ladda ner mp3

Färska blogginlägg

På Hornsgatan: "Shoppa loss"-landet

Jag ser det på mängden kassar med dyra logotyper som bärs hem en normal tisdagskväll i centrum av Stockholm, av händer som tillhör vanliga svenskar och inte turister. Det handlar om en köpkraft som man är ovan att se i Finland.

Publicerad .
Dan Eskils Musikbar.

Dan Eskil: Schyssta nya låtar bortom mainstream

Strömmen av ny musik är stridare än någonsin och det är omöjligt för gemene strölyssnare att hänga med. Därför tänker jag från om med nu att med lagom ojämna mellanrum komma med tips på schyssta låtar som glatt mig den senaste tiden.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Ränteswappar blev stadsdirektör Jakobssons fall 28

Ränteswapsavtal med banker och brist på förtroende från stadsstyrelsens sida blev stadsdirektör Mikael Jakobsson fall i Jakobstad. Stadsdirektör Mikael Jakobsson gjorde sin sista arbetsdag på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Niinistö: Skatteflykt inte acceptabelt 23

President Sauli Niinistö är inte alls förtjust i fenomenet att finländare flyttar utomlands för att bli kvitt skatter. - Jag tycker inte alls om det, sade Niinistö på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

"Fler finländare borde bo på hyra" 22

Fler finländare borde bo på hyra, anser Näringslivets forskningsinstitut Etlas forskningsdirektör Mika Maliranta. Enligt undersökningar är arbetslösheten hög på områden där många bor i ägarbostäder.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Snö på eftermiddagen

Uppsprickande molntäcke men på eftermiddagen västerifrån snöfall eller blötsnö. Temperaturen i söder -2...+3 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland 0...-5, i Lappland -2...-12 grader. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.