Hoppa till huvudinnehåll

Livsmedelsexporten växer så det knakar

Ryskt importstopp gav fart åt övrig export.

Det ryska importstoppet av finländska livsmedel har paradoxalt nog nästan varit en lyckospark för branschen. Det har lett till att livsmedelsföretagen aktivt söker nya marknader. Under bara förra året ökade exporten med 200 miljoner euro på nya marknader, medan de ryska sanktionerna ledde till ett gap på 300 miljoner euro.

Bill Cosby riskerar långt fängelsestraff

Den 78-årige komikern ställs inför rätta i juli.

Komikern och TV-stjärnan Bill Cosby kommer att ställas inför rätta i juli. Cosby riskerar en lång fängelsedom för att ha förgripit sig sexuellt på en kvinna för tolv år sedan.

Torkan kan vara orsaken bakom mystisk talldöd på Kimitoön

Torkan för tio år sedan tros vara orsaken till talldöden.

Den torra och varma sommaren för tio år sedan, tros vara orsaken till den mystiska talldöden på Kimitoön. Klimatförändringen kan medföra att fler skogar drabbas i framtiden och nu vill forskare undersöka talldöden på Kimitoön närmare.

Toppforskning och doktorsgrad ledde till arbetslöshet

Dubbelt fler arbetslösa med högre högskoleexamen på tio år.

Efter sju år av cancerforskning gick Emilia Carlsson, doktor i biokemi, utan arbete i ett och ett halvt år. I dag studerar hon till tradenom och har fått sommarjobb inom kundservice. Hon är ett exempel på att antalet arbetslösa med högre högskoleexamen har fördubblats på tio år. Mats Nyman, Chef för samhällsfrågor vid Akava, tror för sin del på en ny helt annorlunda arbetsmarknad.

Mässa för personer med brottslig bakgrund samlade folk i Helsingfors

Fångar erbjuds en del stödtjänster.

Finlands första mässa för personer med brottslig bakgrund ägde rum på tisdagen i Helsingfors. Janne Raninen sitter till vardags i fängelse sedan 12 år men hade permission för dagen. Raninen är ordförande för föreningen Maskrosbarnen, en stödförening för barn till fångar.

Finlandssvenskar i ryskt perspektiv

Rysk betraktelse av oss finlandssvenskar.

I en samling essäer förundrar sig den ryska universitetsläraren Alexey Vostrov över det finlandssvenska tungomålets ställning i Finland. Nu har hans bok Svenskfinland, några anblickar utifrån utkommit på svenska.

Michael Björklunds kökstips

Superkocken Michael Björklund ger smarta tips i köket

I serien köktips som är riktad främst till studerande inom kock- och restaurangbranschen lär kocken Michael Björklund ut handfasta tips för att lyckas bättre i köket.

Konsthistoria från stenålder till nutid

Konsthistoria från olika epoker på ett lätt sätt

I vår serie om olika epoker inom konsthistorien går vi så långt tillbaka i tiden som till stenåldern. Vi tittar på bruksföremål från stenåldern och fortsätter resan genom tiden med nedslag i olika tider och epoker. Kyrkans viktiga roll på medeltiden och symbolism, det abstrakta inom konsten. Naturalism och miniatyrmålningar, för att nämna några.

Mår du dåligt? Tala ut i Sekasin247-chatten

Sekasin247-chatten finns här för dig dygnet runt. #Sekasin

Har du svårt att prata om din psykiska hälsa eller har du ingen att prata med? Nu är det dags att bryta den onda cirkeln. Sekasin247-chatten finns här för dig dygnet runt hela veckan. #Sekasin

Motstridiga uppgifter kantar Egyptair-utredningen

Egypten tillbakavisar explosionsuppgifter: Allt är lögn!

Frågan om huruvida det egyptiska planet som kraschade i Medelhavet exploderade eller inte, fortsätter att förbrylla. Chefen för Egyptens kriminaltekniska myndighet tillbakavisar uppgifter om att analyser av offrens kvarlevor visar tecken på en explosion ombord.

Därför borde man bry sig om tysk teater!

Bryr du dig om teater ska du läsa det här.

Bryr man sig om teater ska man läsa det här. För även om det inte handlar om teater som en finländsk publik någonsin får se, är tysk teater betydelsefull för den finländska teaterscenen. Tomas Jansson sammanfattar årets Theatertreffen-festival, och förklarar varför det är viktigt att ha koll på vad som händer på tyska teaterscener.

3,6 kg metall i magen

Om varför man sväljer 3,6 kg knivar, gafflar och ståltråd.

3,6 kg bordsknivar, gafflar, skedar, rakblad och ståltråd hade den här patienten svalt innan han kom till sjukhuset.

Gastroskopi

Så här går det till när läkaren tittar ner i din magsäck.

Vid en gastroskopiundersökning tittar läkaren ner i matstrupen och magsäcken med hjälp av ett böjligt rör. Med hjälp av gastroskopier hittas till exempel cancer i matstrupen, diafragmabråck och blödande magsår.

Hemorrojder

Hemorrojder är ofarliga, men kan vara plågsamma.

Hemorrojder är vanliga och ofarliga, men kan vara väldigt besvärande. Olika typer av hemorrojder sköts på olika sätt.

Geocaching kul hobby för hela familjen

Både unga och gamla gillar den moderna skattjakten.

Vem gillar inte att gå på skattjakt? Vill man hitta en hobby som förenar hela familjen kan geocaching vara ett roligt alternativ. Allt som behövs är en gps och den är oftast inbyggd i dagens mobiler.

Rabarber på grillen

Barndomens rabarbersoppa med lite ny fräschör i smaksättningen och rostad rabarber. När du grillar, välj gärna en som är rejält röd i skalet och ger vacker färg.

Lakritspesto med pasta och räkor

Dill, körvel, dragon och fänkål står här för lakritstonen.

Det finns många växter som har en ton av lakrits, bl.a. dill, körvel, dragon och fänkål. Här förädlar vi dem till en smakrik pesto.

Veckans diskussioner

Nokiatelefoner gör global comeback

HMD:s nya Nokiatelefoner kommer att använda sig av Android.

Nokia har undertecknat ett avtal om varumärken och patentlicenser som ger företaget HMD global ensamrätt att tillverka telefoner och surfplattor som använder varumärket Nokia och operativsystemet Android. I kommentarsfältet diskuterar vi fördelar och nackdelar med Nokiatelefoner.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!