Tre omkom i flygolycka i Jämijärvi

Minst tre personer har omkommit i en flygolycka i Jämijärvi. Dessutom saknas fem personer efter att ett litet flygplan med fallskärmshoppare störtade till marken. Ledande utredaren säger att planet befann sig högt i luften när det började störta.

Publicerad .

Trafi: Obligatoriskt båtförarkort för större fritidsbåtar 14

Fritidsbåtförare orsakar årligen tiotals farosituationer genom att hamna på de stora fartygens rutter, uppger Trafiksäkerhetsverket Trafis sjöfartsdirektör Tuomas Routa. Planer finns på att införa obligatoriskt båtkörkort, i synnerhet för förare av stora fritidsbåtar.

Publicerad .

Skiffergasen ändrar energispelet i Europa5

För Ryssland är naturgasen ett trumfkort. Men frågan är: hur länge? USA börjar exportera skiffergas inom ett par år och i Europa planeras skiffergasproduktion i flera länder. Då kommer spelplanen för energi att se helt annorlunda ut.

Publicerad .
Vy från 124 våningen av Burj Khalifa

Kilometerhögt hus planeras i Saudiarabien 1

Nästa vecka inleds byggarbetet på världens nya högsta byggnad. Den ska nå upp till tusen meters höjd. Saudiarabien slår därmed Förenade Arabemiraternas rekord - men där planeras redan en ännu högre skyskrapa.

Publicerad .

Påsk

Famagusta.

Historisk långfredagsmässa på norra Cypern

Ett par tusen grekisk-ortodoxa pilgrimer kunde på långfredagen hålla en historisk gudstjänst i Famagusta på norra Cypern. Ceremonin är ett tecken på den allt aktivare gräsrotsrörelse, vars mål är att skapa försoning mellan grek- och turkcyprioter.

Publicerad .
Äggjalkt på x3m.yle.fi

Hitta påskäggen på x3m.yle.fi

Vad är det roligaste med påsken? Nå äggjakt såklart! Delta i vår äggjakt och vinn X3M-prylar kryddat med härliga Anna Abreu.

Publicerad .
Påskpåsen, kaninkepsen eller påskriset. Här finns något för alla.

Påskpyssel för alla

Påsk innebär förutom godis och lata dagar, även påskpynt. Har du inte hunnit påskpynta ditt hem? Frukta icke. Här bjuder vi på några enkla påskpyssel som du gör i ett nafs.

Publicerad . Uppdaterad .
Kvinna håller i ett krucifix och ler

Filmer med Jesus i huvudrollen

Nu är det påsk. Det firar vi med en filmkammare som koncentrerar sig på filmer som handlar om Jesus. Ni vet, han som dog och uppstod just den här helgen för många år sedan.

Publicerad .
Påskbild av anonym lyssnare

Påsk-PM

Påsken medför förändringar i butikernas öppethållning. Påsken orsakar ändringar också i kollektivtrafikens tidtabeller.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

De Eurovisas panel.

Skäggiga damer och James Bond-låtar

De Eurovisa betygsätter idag ett färggrant fält av både artister och musikstilar. Kommer Ukraina att få Europas stöd? Vilket land bjuder på en låt med Avicii-inslag? Och vem har kopierat Lady Antebellum? Svar fås på Yle Fem söndag kl. 18.30.

Publicerad . Uppdaterad .
Gunilla Lindh

Lämnad ensam med tre autistiska barn 2

För Gunilla Lindh var 2009 ett omtumlande år. Under nio månader ändrades hennes liv drastiskt då hennes mor gick bort i cancer, hennes pappa fick aggressiv prostatacancer och hennes man flyttade till Tyskland med en yngre kvinna och lämnade henne med tre små autistiska barn.

Publicerad . Uppdaterad .
Författaren Gabriel García Márquez avled den 17 april 2014.

Den magiska realismens fader är död

En av 1900-talets mest älskade och lästa författare, colombianen Gabriel García Márquez, avled på fredagen. Nobelpristagarens verk speglar en tid av våld och förtryck men också samhörighet. Enligt journalisten och litteraturvetaren Tuva Korsström är García Márquez på många sätt en stor litterär gestalt i vår tid.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Harry Sandberg passade på att tvätta båten på påskdagen

Påskfirande i strålande solsken

Solen gassade över Vasa på påskdagen. På Smulterö i Vasa var det många som tog sig ut i det värmande solskenet. Flera tog vara på vårvädret och satte sina båtar i körskick.

Publicerad . Uppdaterad .

Misshandel i Jakobstad 4

Slagsmål bröt ut på en krog i Jakobstad natten till söndag. En man fördes till sjukhus efter att ha blivit slagen i huvdet med ett ölstop.

Publicerad . Uppdaterad .
Samtal om livet - Mia Backlund

Svensk? Sverigefinländare? Eller återflyttad österbottning? 5

Mia Backlund växte upp i Sverige med finska som hemspråk – och för fjorton år sedan flyttade hon till Nykarleby, vilket hennes vänner och bekanta hade svårt att förstå, för vem skulle vilja flytta från Stockholmstrakten till ”en liten håla i Finland”?

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Kimi Räikkönen, april 2014

”Jag tycker synd om Kimi”

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens befarar att det inte dröjer länge innan Kimi Räikkönen degraderas till andraförare i Ferrari om säsongen snart inte får en vändning mot det bättre. – Det fungerar inte för honom, säger af Petersens.

Publicerad . Uppdaterad .
Lewis Hamilton högst upp på podiet.

Dubbelt Mercedes i topp

Mercedes-stallet tog sin tredje raka dubbelseger för i år i Formel 1. Lewis Hamilton vann, medan stallkamraten Nico Rosberg kom i mål som tvåa.

Publicerad . Uppdaterad .
SB-Pro firar ligaguldet

SB-Pro mästare för första gången

SB-Pro har vunnit damernas innebandyliga för första gången. SB-Pro besegrade Classic i den femte och avgörande finalmatchen med 5-3.

Publicerad . Uppdaterad .
Liverpoolspelare firar mål.

Liverpool allt närmare Premier League-titeln 3

Liverpool kan efter en paus på 24 år igen få fira totalsegern i den engelska högsta ligan i fotboll. Då tre omgångar återstår leder Liverpool ligan med fem poäng.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Markus Ekholm: Visa konsumismen långfingret! 6

Du behöver inte alla de prylar som du åtrår, skriver Markus Ekholm som bevakar ekonomi och politik på Svenska Yle. Men du behöver inte heller skämmas för att du är materialist.

Publicerad .
Frida Lindholm

Frida Lindholm: What was I looking for?

Minst tre timmar per dag, ibland fyra eller fem, twittrar, instagrammar, facebookar eller slösurfar Frida Lindholm. Och hon är inte den enda. Skulle det inte finnas mer konstruktiva sätt att använda den tiden, frågar hon i sin kolumn.

Publicerad .
Carin Göthelid

Carin Göthelid: Det allra heligaste5

Källskyddet är en av grundbultarna i journalistiken. Men det allra heligaste kan också kännas både hotfullt och obehagligt när det hettar till ordentligt, skriver Svenska Yles mediechef Carin Göthelid.

Publicerad .

Mat och fritid

Räksmörgås och citronkladdkaka 3

Amatörkocken Lotten Lindborg-Suhonen placerade sig på tredje plats i Finlands Masterchef och idag delar hon med sig av några påskhelgsläckerheter.

Publicerad .
Odling av vinrankor

Odling av vinrankor

En vinranka som ger svalkande skugga åt uteplatsen och är fylld med härliga mognande druvklasar är minnet jag har med mej hem från mina södernresor. Många grunnar säkert på om det i vårt klimat över huvudtaget är möjligt att odla vinrankor och tillverka vin av egna druvor!

Publicerad .
Jim testar sin bumerang

Bumerang

Den viktigaste egenskapen med en bumerang är nog att den är lätt. Formen spelar också stor roll. En bumerang skall också slängas iväg på ett speciellt sätt. Om man får en bra bumerang tillverkad och slänger den rätt så kommer den tillbaka... då gäller det att våga fånga den.

Publicerad .

Radiohuset: Tema döden

Gravljus

Aldrig för tidigt att upprätta testamente

Om man känner att man vill påverka hur ens egendom delas efter att man gått bort är det skäl att upprätta ett testamente, säger Advokat Kenneth Peth. Men hur gör man för att upprätta ett testamente och när i livet ska man göra det?

Publicerad .
Göran står vid Sandudds Krematorium april 2014

Podcast: Icke kyrkliga begravningar

Göran Fagerström är vd för krematoriestiftelsen r.s. och berättar om hur man kan tänka gällande begravningar om man inte hör till kyrkan.

Lyssna på våra poddar

Pernilla Karlsson och Frida Lindholm.

Podcasten du MÅSTE höra under påsk

Maximera det goda och minimera det fittiga! Så säger komiker Lotta Backlund om livet. Radio X3Ms Frida Lindholm och Pernilla Karlsson bjuder in Lotta att äta middag med dem och snacka om grunderna i humor.

Myteriet: Fredagspodden

Fredagspodden i Myteriet. Påskfiilis med snack om påskhäxtrauman och om man får ha det roligt på långfredagen. Vi uppdaterar dig också om dagens största nyheter.

Experttimmen

Experttimmen fokuserar på gammalt och antikt, smuts, tungskrapor, symaskiner och barockmänniskor. Med Bernt Morelius och Heidi Grandell-Sonck.

Eftersnacks Magnus Londen och Jeanette Björkqvist

Påskspecial i Eftersnack

Putin höll show. "Nonsens" att Ryssland blandat sig i Ukraina. Propangandakriget. Har Putin fler vänner än väst fattat? Margarin är bensin. Skidsemester i fyllan. Pirlax. Våren och cykeln är här. Vichytest. Solpaneler på höghuset.

Andra medier

DN: Håll inkassobaronerna kort

Näst efter finländarna är svenskarna bäst i Europa på att betala räkningarna. Men alla betalar inte genast sina räkningar. Att slarva ska inte vara gratis, men en myndighet ska heller inte leva på avgifter från dem som hamnat i knipa.

ÅU: Wwwad är det som händer

Hemmamarknaden och den privata konsumtionen har länge setts som en räddare i en svag internationell konjunktur, men konsumtionen kan inte längre hjälpa den ekonomiska trenden, säger HBL i sin ledare i går. Så är det definitivt. Men det beror på vad man menar.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Dan Eskil Jansson

Dan Eskils Musikbar: Påskrock

Nej, den här bloggen handlar inte om kolliderande kassar, utan om rockmusik påsken till ära. För påsken är klart underrepresenterad vad gäller låtar om helger och högtider, bloggar Dan Eskil Jansson.

Mette Nordström

Boston kommer igen

Det var en besynnerlig dag. Ett gathörn i Boston fylldes snabbt med långa rader av utesändningsbilar. På ett tjugotal sjukhus svävade många mellan liv och död, lemlästade efter det grymma bombattentatet.

Muffe, Catzo och Anka

Alla älskar Johnny Depp

Nej jag tar tillbaka rubriken. Alla älskar inte Johnny Depp men jag gör det. Jag älskar honom innerligt och hett. Jag älskar honom så mycket att jag har en banderoll hemma i fönstret med hans namn och en låtlista på Spotify till hans ära.

Veckans diskussioner

Fin utsikt ska kosta mer i fastighetsskatt 83

Hur fint din bostad är belägen och hur eftertraktat området är kan i framtiden inverka ännu mer på den fastighetsskatt du betalar. En arbetsgrupp anser att fastigheternas beskattningsvärde ska uppdateras oftare.

Publicerad . Uppdaterad .

Bitter annons av Abloyanställda 35

De anställda vid Assa Abloys låsfabrik i Björkboda har i dag en stor, bitter annons i tidningen Karjalainen. Annonsen lär ska ha skapat mycket diskussion vid morgonkaffet hos ledningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Homoerotiska frimärken ges ut 38

I september ger posten ut ett frimärksark med Tom of Finland-motiv. Det är grafikerna Timo Berry och Susanna Luoto vid Tom of Finland-stiftelsen som har formgett frimärkena.

Publicerad . Uppdaterad .

Finländarna dricker helst öl och helst hemma 12

Finländarnas alkoholkonsumtion ökade inte under 2013 jämfört med 2012, men inte minskade den heller. Den totala alkoholkonsumtionen låg i fjol på 11,6 liter 100-procentig alkohol per 15 år fylld finländare.

Publicerad .

Redaktionen tipsar

Demens och en åldrande befolkning skapar problem i Kina

Demensepidemi orsakar tragedier i Kina 1

Nästan tio miljoner kineser lider av olika former av demens, och bara en bråkdel av dem får vård på en anstalt. En av otaliga i desperat situation är den pensionerade fabriksarbetaren Lu Yuhua. Hennes egen hälsa vacklar - samtidigt förutsätts hos vårda sin man med Alzheimers.

Publicerad .

Tipsa oss om evenemang på din ort! 1

Svensk sommar i Finland är snart tillbaka! Programmet där två modiga svenskar eller norrmän på stående fot får följa med Yles tv-team till Finland. Vad skulle du visa dem i din region?

Publicerad . Uppdaterad .

Det dolda sockret 20

- Hittills har vi tänkt på socker som onödiga kalorier. Men nu visar ny forskning att socker är direkt skadligt för kroppen. Det säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Stora doser vitt socker kan leda till fettbildning i levern och bidra till så kallad fettlever.

Publicerad . Uppdaterad .
Vägning

Minskade köer när anorektiker får vård hemma

Hembesök har visat sig vara ett effektivt sätt att behandla patienter med ätstörningar. Kortare vårdköer och förkortad vårdtid är bara några av de effekter som HUCS ätstörningsklinik i Helsingfors har fått erfara.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Soligt och varmt

Soligt och uppehåll i nästan hela landet. Varmt särskilt i söder. Se hela rapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.