Varaktig stagnation i ekonomin?3

Är vi på väg in i en långvarig period av låg tillväxt? Det menar åtminstone ett flertal kända nationalekonomer som har myntat begreppet ”varaktig stagnation”. Svenska Yle hade i fjol ett flertal artiklar om den låga tillväxten. Nu har det kommit ut en e-bok om fenomenet.

Publicerad .
Människokedja i Litauen den 23 augusti 1989.

Hand i hand i 600 kilometer2

På lördag har det gått 25 år sedan upp till två miljoner invånare i Baltikum skapade en 600 kilometer lång människokedja genom de dåvarande sovjetrepublikerna Estland, Lettland och Litauen. Det var en spektakulär manifestation av viljan till frigörelse från Sovjetunionen. Flera minnesevenemang planeras i Baltikum på årsdagen i dag.

Publicerad .
Rysk konvoj med humanitört bistånd anländer till Mariupol i östra Ukraina.

Ryska långtradarna återvänder

En del fordon i den omstridda ryska långtradarkonvojen återvände till den ryska sidan av gränsen på lördagen efter att ha kört in i Ukraina på fredagen utan Ukrainas tillstånd.

Publicerad .
Laura Räty och Tarja Filatov.

Filatov vs Räty – Hur mycket är lite? 2

Hur många finländare tjänar egentligen under 2 100 euro eller 2 600 euro, undrar social- och hälsominister Laura Räty, vilket fått SDP att se rött. Högerns och vänsterns representanter tvistar om huruvida en tillräckligt stor del av finländarna omfattas av barnbidraget.

Publicerad . Uppdaterad .
Finlänarna har börjat hamstra smör avsett för den ryska marknaden.

Hamstring i Finland efter ryskt importstopp 5

När det blev klart att Ryssland inför importstopp för vissa finländska livsmedel aktiverade sig många på olika håll i avsikt att rädda den finländska livsmedelsproduktionen. Nu är det dags för nästa skede: hamstringen.

Publicerad . Uppdaterad .

Testa dina Europakunskaper med På resande not

På resande not är Yle Fems nöjessatsning för hösten 2014 där kändisar tävlar i hederlig frågesport. Frågorna tar avstamp i Eurovisionen men landar sedan i vilket ämne som helst med rötterna i Europa. Vad vet du själv om Europa?

Publicerad .

Svenskfinland

Redrama.

Redrama fick nästan Pjuggen att explodera 2

Det var en fantastisk kväll i Pargas när Svenska Talande Klubben intog PIUG Kultursal. Redrama, Clarissa och ortens eget Max in the Crowd steg upp på scenen. Kolla bilder från spelningen här.

Publicerad . Uppdaterad .
Merituulen koulu i Ingå

Ingå utreder skolcentrum

Ingå låter en konsult utreda ett eventuellt skolcentrum i kommunen. Kunde Ingå ha ett tvåspråkigt skolcentrum där också sjuor, åttor och nior får undervisning?

Publicerad .

Snabbguiden till Juthbackamarknaden 1

I helgen är det dags att fynda på Finlands största loppmarknad Juthbacka. Över 800 försäljare är på plats tillsammans med cirka 30 000 glada besökare. Vi guidar dig rätt i loppisdjungeln.

Publicerad .
Det här är brunnen som är källa till det förorenade vattnet i Molpe.

Molpeborna ska fortsätta koka sitt vatten 1

Invånarna i Molpe, Korsbäck och Råbacka i Korsnäs måste fortsättningsvis koka kranvattnet. För en vecka sedan upptäcktes e-coli bakterier i vattnet.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Belgien krossade Finland i volleyboll

Finland och Belgien som båda förbereder sig för VM möttes på fredag i Tavastehus. Belgien visade upp vasst anfallsspel och vann matchen i tre raka set.

Publicerad .
Friidrott, handikappidrott

Tre medaljer dagens saldo i EM1

Den finländska framgången fortsatte i EM i friidrott för handikappade i Swansea. Leo-Pekka Tähti vann silver, Marianne Heikkinen och Ronja Oja tog brons.

Publicerad .
Mimosa Jallow

Finländarna utslagna i sim-EM

Både Mimosa Jallow och Anni Alitalo blev utslagna ur final på 50 meter ryggsim i EM i Berlin. Båda damerna förbättrade sina tider från försöksheaten men det räckte inte.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Roger Federer Cincinnati 2014

Federer största US Open-favoriten?

Den schweiziske tennismaestron Roger Federer håller på att göra det igen. Det vill säga räcka lång näsa åt alla som tyckt att hans tid på den absoluta världstoppen redan är förbi.

Publicerad .
USA-korrspondent Chriso Vuojärvi

Park Slope 11215: I stormens öga

Ferguson i Missouri visade sig vara en helt annan plats på dag och kvällstid. Den plats där dödsskjutningen av Michael Brown hade ägt rum var något av det mest rörande jag sett.

Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: Tre dagar, fyra husrivningar

Jag befinner mig just nu i den lilla byn Yanoun på den ockuperade palestinska Västbanken, norr om Ramallah. I natt rev israeliska armén två hus här i närheten i byn Tawayel. Totalt 17 personer, varav 13 barn, är nu hemlösa.

Publicerad . Uppdaterad .

Familjeliv

Tog kärleken slut med semestern? 6

Enligt statistiken är separationer och skilsmässor vanligast efter en längre ledig period som sommaren. Har du frågor om hur du ska hålla ditt parförhållande i liv? Ställ dem till familjeterapeuten här!

Publicerad .

"Skilsmässobarn bär på en tung ryggsäck"12

Barn med frånskilda föräldrar går ofta omkring med stora hemligheter. Vi kan inte befria dem från den tunga ryggsäcken, men vi kan hjälpa dem att lätta på den, säger familjeterapeuten Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad .

Kultur och nöje

Janne och Ted tar en selfie tillsammans med publiken.

Roliga miner och glada typer i Pargas

Svenska Talande Klubben stack igen ut på turné - med destination Pargas denna gång. På Pjuggen i Pargas var humöret på topp inför spelningen med Redrama, Clarissa och Max In The Crowd.

Publicerad . Uppdaterad .
Isabell Chydenius.

Konstnären och myterna

Vi kollar konstnärsmyter med konstnären Isabella Chydenius. Dricker hon rödvin? Och har hon en ung manlig musa?

Publicerad .
Frida och Pernilla intervjuar en häst i Pargas.

En tillfällig djurpark i Pargas

Det blev en djurisk eftermiddag när Frillan och Prillan sände från Pargas idag. Det uppstod ett zoo när en isbjörn, många hundar, en häst och en sköldpadda hälsade på i sändningen.

Publicerad . Uppdaterad .
White God, Zsófia Spotta

Espoo Ciné och de unga stjärnorna

På fredagen inleddes filmfestivalen Espoo Ciné. Under inkommande vecka visas många filmer om barn och tonåringar som omges av besvärliga vuxna.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Axplock

Regeringen beslöt att mammor och pappor ska dela på stödet för att vårda barn i hemmet. I praktiken ökar jämställdheten knappast. I veckan som gick besökte Yle Nyheter demonstrationernas Ferguson och handlade mat i importstoppets Ryssland. Dessutom frågade vi oss om det kalla kriget är här igen.

Naturväktarna

I torsdagens sändning kunde Anders bland annat berätta att älgflugor söker sig till människor bland annat på basis av kläder och lukt. Ett tips till alla hugade fiskare: om man vill fånga braxen, lönar det sig att kolla var det flutit upp vattenväxter.

Familjeliv

Time out-bänk och andra hårda metoder är vanliga på finländska daghem. Ett barn som gör något dumt ska ofta sitta ensamt och fundera över sitt beteende. Men vad säger modern forskning om den här typens barnuppfostran?

Naturväktarna

Svampar och älgflugor

Den tidiga hösten är perfekt för en tur ut i skog och mark. Men svamp- och bärplockaren får räkna med en otrevlig gäst: älgflugan.

Publicerad . Uppdaterad .

Blåvita Bandet - paddling längs kusten

Yle Arenan - Titta och lyssna

Mat och hälsa

maskrosor

Ätbara blommor - vilda och odlade

I den här artikeln listar vi de flesta ätbara blommor och växter som kan odlas, köpas eller som växter vilt i naturen. Ätbara blommor används oftast i sallader, som dekoration eller som krydda.

Publicerad .
Pauls zucchinibrioche

Soppa på ugnsbakad zucchini och zucchinibrioche

För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

Publicerad .

Veckans diskussioner

Allt fler feminister i Sverige 23

Nästan varannan svensk väljare säger sig vara feminist, visar en opinionsmätning som Sifo har gjort för Sveriges Radio. Jämställdhet och feminism har aktualiserats inför valet.

Publicerad .

General Hägglund: ”Inga sympatier för Ukraina” 28

Medan hela världen håller andan och väntar på hur krisen i Ukraina skall utvecklas tar försvarsmaktens tidigare kommendör Gustav Hägglund det hela med ro. Han kallar krisen en storm i ett vattenglas.

Publicerad . Uppdaterad .

"Ingen blir rik på arbete" - debatten går het 53

På tisdagen publicerade vänsterveteranen Esko Seppänen sin bok "Suomen rikkaat" (Finlands rika). Som ett grundstråk genom hela boken går att ingen blir rik på lönearbete. För att bli riktigt förmögen behöver man ett stort arv eller stora kapitalinkomster.

Publicerad . Uppdaterad .

Mannerheimparodi sprider sig som en löpeld 55

Filmfestivalen Kärlek och Anarki har släppt en trailer för årets festival, och den har genast blivit en succé på nätet. Flera prominenta finlandssvenska skådespelare medverkar i trailern där marskalk Mannerheim får höra om filmfestivalen.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Andra medier

SvD: Blanda inte ihop jihadist och muslim

I debatten om Islamiska staten har de flesta varit noggranna med att skilja på dem och andra muslimer, på islamism och islam, på jihadister och muslimer. Som många påpekat faller även vanliga muslimer offer för dessa islamisters reaktionära ideologi.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Att irritera är inte rätt sätt

Då Arto Satonen i måndags slängde ut tanken på att man borde förlänga arbetstiden från nuvarande 37,5 timmar i veckan till 40 timmar i veckan visste han exakt vad han gjorde. Satonen motiverade sin tanke med att förlängd arbetstid skulle förbättra Finlands konkurrenskraft.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.