Hoppa till huvudinnehåll

Svår tågolycka sydost om München

Två tåg frontalkrockade på tisdagsmorgonen.

Nio människor miste livet och omkring hundra skadades i en allvarlig tågolyckaI södra Tyskland på tisdag morgon. Två passagertåg krockade i närheten av den sydtyska staden Rosenheim, sydost om München.

Riksdagen

Riksdagen debatterade vårens hetaste ämnen

Sipilä inledde med att berätta om de viktigaste lagförslagen

Juha Sipilä (C) har gett statsministerns upplysning inför riksdagen. Sipilä redogjorde för den politik som regeringen vill föra och de viktigaste lagförslagen.

Snöhjärta

Berätta om din vän!

Hur och när träffades ni och varför är din vän bäst?

Strunta i rosor och hjärtformad choklad, fira vändagen genom att upplysa en vän om att hen är toppen!

Fastlagsdagar med backe och bullar

Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

Vasabo fast i stormen i New York

Victoria Sippus beskriver hur kryssningsfartyget lutade.

På söndag drog en kraftig storm in över USA:s östkust. Vasabon Victoria Sippus befann sig ombord på kryssningsfartyget Anthem of the seas utanför New York.

Medlemmar i  Fria syriska armén i staden Homs i februari 2013

Aleppo kan bli de syriska rebellernas slutliga nederlag

Expert: Utan hjälp kollapsar rebellernas stridsförmåga.

I Syrien är al-Assad-regimen allt närmare att slå en ring runt Aleppo efter att vägarna från Turkiet till staden skars av förra veckan. Det här kan vara början på slutet för de syriska rebellerna, säger Antti Paronen på försvarshögskolan.

Beyoncés nya video – därför snackar alla om den

Bilder som berättar om polisvåld, skönhet och stolthet.

Beyoncé är tillbaka! Hennes nya låt Formation med tillhörande musikvideo har varit helgens största snackis. Videon är som ett ställningstagande bildgalleri över livet som afroamerikan. Bilder som handlar om polisvåld och rasism men också om makt, skönhet och stolthet.

Merjema Dizdarevic och Melisa Elkaz sitter i soffan

"Mamma och pappa vill inte prata om kriget"

De vill veta mera, men föräldrarna vill inte prata om det

De har inga egna minnen av kriget. Och varken Merjema Dizdarevic eller Melisa Elkaz brukar prata om det med sina föräldrar heller. Merjemas pappa dog när Merjema var liten. - Jag har bara två minnen av honom, säger hon. Ena gången ser jag honom stå.

Vad säger skilsmässobarnen?

Barnens röst i medierna är inte en självklarhet.

Vuxna borde uppmuntra barn till att oftare uttrycka sina åsikter i offentligheten, framför allt om saker som berör deras liv. Då skulle barnen också lära sig att bättre utnyttja sin mänskliga rättighet, yttrandefriheten.

Ikea varnar för lampa som kan falla ner

Ikea drar tillbaka tre modeller av plafonder.

Möbelaffären Ikea ber om att alla Lock- Hyby- och Rinnaplafonder dras tillbaka från marknaden omedelbart och förs till närmaste Ikea-affär. Glaset kan lossna och falla ner. Olyckor med taklampan har skett i flera europeiska länder.

Myndigheterna varnar: Gå inte ut på isen!

Senaste tidens töväder har gjort isarna förrädiska.

Myndigheterna varnar för att det börjar vara livsfarligt att röra sig ute på havsisen efter senaste tidens töväder. Isarna är särskilt förrädiska i havsvikar och nära stränder, skriver NTM-centralen.

Maraton - 42 195 meter himmel eller helvete?

Ett maratonlopp är inget för den bekväma.

Lördagen 6 februari är löpningens dag och en av de som verkligen älskar denna enkla motionsform är mamman, politikern och löpentusiasten Anna Jungner-Nordgren som tränar för sitt sjunde maraton.

Telefonen bör vara rätt kopplad

Det är en vetenskap att ett telefonsamtal går fram.

Den som ringer ett telefonsamtal bör ringa rätt, men hur når telefonsamtalet fram med de otaliga linjer som finns? Och hur repareras linjerna om något går fel?

Fastlagscharlotte

Fastlags-Charlotte

Årets fastlagsbulle är en tårta! Den har alla de rätta ingredienserna för succé: kardemummakaka, grädde och en extragod hemgjord mandelmassa.

Väck väggarna till liv med muralmåleri!

Dags att fara upp längs väggarna!

Att måla eller rita på väggarna är någonting som de flesta av oss har blivit tillsagda att inte göra när vi var små. Många gjorde det ändå och var väldigt nöjda över resultatet. Den känslan ska vi använda oss av.

Pauls blinier med fiskrom.

Fiskrom med blinier, gräddfil och lök

Att säga att man tycker om rom är som att säga att man tycker om mat. Det finns lika många romsorter som det finns fiskar och vissa fiskar har elegantare rom än andra. Här serveras rom med nystekta blinier.

Michael Björklunds hollandaisesås

Michael Björklunds hollandaisessås

Hollandaisesås är en av det franska kökets fem grundsåser. Den är rätt arbetsdryg, men följer du Michaels recept får du en slät och fin sås att t ex förgylla primörer eller skaldjur med.

Veckans diskussioner

Lauri Kivinen

Lauri Kivinen: Yle tillhör alla

Yles uppdrag är samhälleligt, inte kommersiellt

Yles public service-uppdrag sätts en gång under lupp (Helsingin Sanomat 4.2) och bra så. Det är viktigt att med jämna mellanrum dra upp riktlinjer för hurdan public service Finland vill ha och behöver, skriver Yles verkställande direktör Lauri Kivinen. Men det kan vara värt att återkalla i minnet hur allt en gång började.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kontakta oss

Telefon: +358 40 674 2085
E-post: justnu@yle.fi
Redaktionschef: Cecilia Wikman