Privatpersoner vill erbjuda husrum för asylsökande1

Förläggningarna har inte resurser att förmedla erbjudandena.

Både Migrationsverket och Helsingfors flyktingförläggningar har kontaktats av flera privatpersoner som gärna erbjuder tillfälliga hem till asylsökande. En av privatpersonerna som gjort det här är Marika Ehn.

Publicerad .
Marcus Rosenlund med logo

Marcus Rosenlund: Flyktingar är vi allihopa15

Vi är alla flyktingar från Afrika.

Man kan vara av olika åsikter då det kommer till hanterandet av den pågående flyktingkrisen, men ett är säkert, menar Marcus Rosenlund. Diskussionen som pågår just nu saknar väldigt ofta ett sinne för perspektiv. Vi är alla flyktingar från Afrika.

Publicerad .
Marit af Björkesten

Anonyma kommentarer fortsatt ok på Svenska Yle 1

Svenska Yle fortsätter tillåta anonyma webbkommentarer.

De senaste dagarnas debatt kring webbkommentarer och hatprat leder till en skärpning av Svenska Yles linje kring kommentarer. Anonymiteten avstå man inte ifrån. Däremot utvecklar man nu möjligheten att registrera sig som läsare.

Publicerad . Uppdaterad .
Hanna Rundell kolumnbild

Hanna Rundell: Om konsten att lära sig finska i Finland

"Vi borde alla börja läsa finska redan i ettan."

Hur viktigt vore det inte att få leka till sig lite finskkunskap redan under det första skolåret? Formulera de konstigtlångaochkantiga orden i sånger och rim innan grammatikhäftet och självbevarelsedriften slår en i huvudet.

Publicerad . Uppdaterad .
Rättssal

Vbl: Stort Närpesbråk i tingsrätten 2

Det dummaste jag stött på, sade åklagaren

Tjugo unga Närpesbor stod på onsdagen åtalade i tingsrätten för misshandel och skadegörelse. Det var under tomatkarnevalen 2013 som de välte en bil, förstörde inredningen och misshandlade bilägaren.

Publicerad . Uppdaterad .

SFP oroat över samhällsklimatet 3

Efterlyser tydligare ledarskap.

Svenska riksdagsgruppen kritiserar regeringen för såväl utbildnings- som flyktingpolitiken. Riksdagsgruppen håller som bäst sommarmöte i Vasa och Närpes.

Publicerad . Uppdaterad .

Kongos "Terminator" står åtalad för krigsbrott - våldtog och mördade

Den fjärde att åtalas i ICC för våldet i Kongo.

Rättegången mot den förre kongolesiske rebelledaren och grundaren till rebellorganisationen M23, Bosco Ntaganda, har börjat i Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag.

Publicerad . Uppdaterad .

Ingen Amnesty-flykt i Finland

Finländare upprörs inte av Amnestys prostitutionsbeslut.

I Sverige har närmare två tusen medlemmar lämnat människorättsorganisationen Amnesty International, efter att organisationen beslutade att arbeta för att avkriminalisera prostitution.

Publicerad . Uppdaterad .

Unga domare får stå ut med hätska kommentarer

I värsta fall lägger domaren av efter första matchen.

En ung fotbollsdomare får stå ut med mycket. Det händer att unga spelares föräldrar står vid sidan om planen och ropar glåpord. Stämningen blir dålig och domare har till och med slutat efter sin första match.

Publicerad .
Halare på Pampas

Unga dejtar för att finansiera studieliv13

Trenden har spridit sig till Norden.

Att dejta för att finansiera sina studier är ett växande fenomen också i Norden, trots gratis studier. En dansk dejtingsajt uppger att betydligt fler unga kvinnor än tidigare registrerat sig inför skolstarten. Sajten ska etablera sig också i Finland.

Publicerad .
Sebastian Bergholm

Sebastian Bergholm: Upp med gränserna på vid gavel 6

Moralfilosofi ger oss inte möjligheten att låta folk drunkna

Vi kan inte låta bli att öppna gränserna så länge som människor drunknar i haven. Den slutsatsen drar jag då jag funderar på de moralfilosofiska system och resonemang jag känner till.

Publicerad . Uppdaterad .

Batman: Arkham Knight - En klumpeduns i tajta brallor

Hur svårt kan det vara att agera superhjälte?

Susanne är bitter på Batman, och Benny och Ted hjälper inte med sina goda råd. Hur svårt kan det vara att agera superhjälte?! Se på videon och lid med oss, eller hata oss för våra felaktiga åsikter!

Publicerad . Uppdaterad .
Amina Elezovic jobbar aktivt för flyktingmottagande

"Ta kontakt med flyktingarna"

Kontakta och bry dig om de flyktingar som kommer hit

Sjuttonåriga Vasagymnasisten Amina Elezovic har ett handgripligt råd till alla oss som funderar på hur vi kan göra något för alla de flyktingar som nu kommer hit. Gå fram och säg hej, önska dem välkomna till Finland, och ta med dem på en utflykt eller picknick.

Publicerad . Uppdaterad .
Eric Nally

Eric Nally - En ny Freddie Mercury? 1

Eric Nally. Namnet som borde vara på allas läppar just nu.

"Vem är han och varför har jag inte hört om honom tidigare?" En fråga jag knappast kan ha varit ensam om att ställa efter ha sett samt hört DEN killen på Macklemore och Ryan Lewis senaste alster Downtown.

Publicerad . Uppdaterad .
blomma täckt med snö

Narcissisten krossar sin partners självförtroende

Hur vet du att din partner är en narcissist?

Den självcentrerade narcissisten vill vara bäst i världen, törstar efter beröm, avundas andra och vill eller kan inte ta andras behov i hänsyn. För partnern som försöker blidka, avguda och betjäna narcissisten och narcissistens nyckfulla sinnesstämningar kan krafterna tryta och i värsta fall kan självförtroendet rasa.

Publicerad .
Ensam kvinna i dubbelsäng stämplad med #inödochlust

Berättelse 21: "Jag var gift och uttråkad"8

Vi blev uttråkade och skilde oss.

Sedan skilsmässan för 7 år sedan har jag upplevt vackra, stora saker som jag aldrig skulle ha fått chans till om jag förblivit gift.

Publicerad .

Pia med flera: I nöd och lust

Vad är det som gör att många par håller i hop livet ut? Ömsesidig respekt är det viktigaste för Marjatta och Henrik Weckström som har varit gifta i snart förtiotre år. Ladda ner mp3

Publicerad .

Finlands nästa popstjärna – är det du?

UMK är rätta stället för dig om du skriver egna låtar

Tre bokstäver, många möjligheter: UMK. Tävlingen för ny musik avgör vem som representerar Finland i Eurovision Song Contest. Nästa år är Finland dessutom med för 50:e gången. Det blir garanterat fest!

Publicerad .
Metallväktarnas blogg

Metallväktarna: Veckans metallhoroskop

Stjärnorna talar ut för och till alla metallarna, som te.x den här. OXEN 21/4-21/5 Du vet att det är någonting som du borde glömma, men du minns inte vad det är. Du knöt ett snöre kring pekfingret för att påminna dig själv, men du drog åt snöret lite för tajt så att blodet inte kom åt att cirkulera.

Publicerad .
Cecilia Floris

Cecilia Floris: Gondoljärer och kulturell prostitution 1

Venedig finns egentligen inte som stad

Jag skulle vilja påstå att Venedig som stad egentligen inte finns. Inte längre i alla fall. Idag framstår staden snarast som en kuliss, en temapark och ett äventyrsland. Ett besök i Venedig är ett besök i idén om Venedig. En resa till Venedigland.

Publicerad . Uppdaterad .

Det röda guldet mognar i skogen 3

Lingon för 10 miljoner exporteras årligen från Finland.

Ännu är lingonen inte riktigt mogna men vill du koka gelé så är det dags att göra det nu. Förut var det kutym att barnen tog med sig några liter lingon till skolan, men den traditionen har försvunnit på många håll.

Publicerad . Uppdaterad .
En svarthuvad sparv, fotograferad i Vasa i juli 2015.

Svarthuvad gulsparv fick Hans Hästbacka att haja till

En långväga fågelgäst diskuterades i Naturväkteriet.

"Vad är det där?". Biolog Hans Hästbacka hajade till över ett fotografi som en lyssnare sänt in till Naturväkteriet. Det visade sig vara en ovanlig och långväga gäst som observerats i Sundom.

Publicerad .
Amina Elezovic jobbar aktivt för flyktingmottagande

"Ta kontakt med flyktingarna"

Kontakta och bry dig om de flyktingar som kommer hit

Sjuttonåriga Vasagymnasisten Amina Elezovic har ett handgripligt råd till alla oss som funderar på hur vi kan göra något för alla de flyktingar som nu kommer hit. Gå fram och säg hej, önska dem välkomna till Finland, och ta med dem på en utflykt eller picknick.

Publicerad . Uppdaterad .

Gustaf Antell: Upplysningsidealet förbjuds i skolan 11

Lettland inför värdekonservativ censur.

I dag började min dotter Ellie i skolan, första dagen i första klass i Kalamaja grundskola i Tallinn. I en estnisk skola alltså, och inte en lettisk. Det är jag glad för, skriver Gustaf Antell i sin kolumn.

Publicerad .
Kör i Berlin som sjunger på hebreiska.

Israeler i Berlin: ”Historien är en utmaning”

Israeler i Berlin lever med det förgångna.

Förhållandet länderna emellan har aldrig varit lätt. Det har i vilket fall som helst i år gått 50 år sedan Tyskland och Israel upprättade diplomatiska förbindelser.

Publicerad .

Delta i Hungerdagen via Tongåvan

Hjälp behövs på flera håll i världen.

Hungerdagsinsamlingen samlar medel för katastroffonden. Röda Korsets frivilliga hjälpare är på plats runt om i världen och du bestämmer om de kan skapa hopp och skydd till de nödställda.

Publicerad .

Evakuering från Karelen till Östnyland

Närmare 100 000 evakuerades från Karelen, Salla och Petsamo.

Under och efter vinterkriget och fortsättningskriget evakuerades närmare 100 000 människor från Karelska näset, Ladoga-Karelen, Salla och Petsamo. Här får vi höra berättelser om människor som stannat i Östnyland efter evakueringen

Publicerad .

Veckans diskussioner

Nyt och MTV stänger av nätkommentarer 24

Hatretoriken blivit för stark.

Både Helsingin Sanomats veckobilaga Nyt och MTV meddelade på tisdagen att de stänger av nätkommentarerna på grund av påhopp och kränkande språk.

Publicerad .

Trådlöst nätverk i Raseborgsskolorna väcker frågor 30

Föräldrar vill inte att skolor tvingas koppla upp sig.

Raseborgs stad har som mål att alla skolor ska använda trådlöst nätverk senast om ett år. Men beslutet väcker frågor hos en del föräldrar.

Publicerad .

Stoppa flyktingvågen genom att skrota Schengen? 24

Många kräver gränskontroll mot flyktingar och kriminella.

Allt fler sannfinländska politiker kräver gränskontroll och stopp på flyktinginvandringen. Men ju svårare det blir att fly desto mer kan flyktingarna tvingas ty sig till människosmugglare.

Publicerad . Uppdaterad .

Rond två med Yle Nyhetsskolan i Kyrkslätt

På elevernas begäran fortsätter man med Yle Nyhetsskolan.

Winellska skolan i Kyrkslätt har inlett sitt andra år med Yle Nyhetsskolan. Eleverna är projektets rävar och fick träffa ett bekant ansikte på måndagen, mentorn Ann-Charlotte Åkerholm.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde 18

Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

Nu lanserar vi Nyhetskollen - en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Gilla oss på Facebook!

Nu gillar över 10 000 personer Svenska Yle Nyheter på Facebook. Gilla vår Facebooksida och få tillgång till nyheter och aktualiteter direkt i ditt Facebookflöde.

Publicerad . Uppdaterad .

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.