Tre gripna för morden på finländare i Herat

Tre personer har gripits i Afghanistan misstänkta för mordet på de två finländska biståndsarbetarna i staden Herat i torsdags, uppgav Finlands ambassadör i Kabul Ari Mäki på lördagen efter att ha träffat landets inrikesminister.

Publicerad .
Del av plansch

Jeppis Pride tar plats i kyrkan5

Pride går på gudstjänst och kyrkan i bibelbältet säger inte nej. Jeppis Pride 2014 beskyddas av stadsdirektören och helt "vanliga" mänskor deltar. Vad har hänt med Priderörelsen?

Publicerad .
Israeliska soldater vid Gazaremsan.

Kort vapenvila i Gaza

Israels armé och den palestinska Hamas har gått med på ett tolv timmars eldupphör. Vapenvilan inleds på lördag morgon klockan åtta lokal tid.

Publicerad . Uppdaterad .

Norge kräver pass av alla 4

Norge inför krav på pass eller nationellt id-kort vid inresa för alla nationaliteter. Orsaken är den höjda terrorberedskapen, skriver nyhetsbyrån TT.

Publicerad . Uppdaterad .

Stort behov av blodgivare

Behovet av blodgivare är stort just nu. Vanligtvis brukar blodbehovet minska under sommaren eftersom det utförs färre operationer, men inte i år.

Publicerad .
Beväpnad polis på flygplatsen i Oslo.

Fotbollstränare avvisad från flygplats efter bombskämt 3

Fotbollstränaren Magnus Haglund avvisades från flygfältet i Oslo efter ett bombskämt, skriver tidningen Verdens Gang. På ett annat flygfält eskorterades en man ut från flygplanet av polis då en medpassagerare misstänkte honom för att vara terrorist.

Publicerad .

FN: Sydsudan på randen till svältkatastrof

Matkrisen i Sydsudan är nu den värsta i världen, enligt FN:s säkerhetsråd. Runt 3,9 miljoner människor, en tredjedel av landets befolkning, går hungriga.

Publicerad .

Svenskfinland

Sol på blå himmel

Heta dagar på Vasa centralsjukhus

Det är nästan 30 grader varmt i vissa delar av Vasa centralsjukhus. Enligt Vasabladet klarar inte sjukhusets kylsystem att det är varmare än 25 grader utomhus.

Publicerad .
Maria Nylund är nyhetschef på Svenska Yle i Åboland

Ödmjukt tack till alla er som hjälpt oss granska skärgården! 6

Det har varit otroligt inspirerande för oss att få ge oss i kast med problem och frågor som just du tycker att borde granskas. Responsen från er lyssnare, tittare och läsare har varit enorm. Tusen tack för den, skriver #FixaSkärgårdens Maria Nylund.

Publicerad . Uppdaterad .
Georg Judén, överbrandman vid Berghälls brandkår i Helsingfors

Gamla hus i Helsingfors är svåra att släcka 1

Brandkåren i Helsingfors har fullt upp. Gamla innerstadshus i kombination med det varma vädret och färre personal i semestertider gör räddningsarbetet extra svårt. Det tog över åtta timmar att släcka torsdagens brand på Stora Robertsgatan.

Publicerad . Uppdaterad .
En terrängbrand bröt ut på Anderbackavägen i Bromarv.

Seg markbrand i Karleby

Brandkåren har kämpat hela natten med att släcka en markbrand i Karleby. Terrängen är torr och allt vatten måste köras till brandområdet med bil.

Publicerad . Uppdaterad .

Pride

HBTIQ i världen 13

I helgen ordnas Jeppis Pride. Samtidigt som det verkar finnas mycket kärlek och tolerans i luften så stöter till exempel förslaget om en könsneutral äktenskapslag gång på gång på motstånd, och blickar man ut över världen stiftas det till och med lagar som belägger homosexualitet med dödsstraff.

X3M gjorde en översikt över gayrättigheter världen över.

Publicerad .
Jeppis Pride inleddes med seminariedag.

Chock för mamma och pappa när barnet kommer ut2

Jeppis Pride 2014 inleddes i dag i Jakobstad. På dagens program står bland annat en sammankomst för föräldrar till HBT-barn. För många föräldrar är det en omtumlande situation när barnet berättar om sin homosexualitet. Då är stödet av andra i samma situation livsviktigt.

Publicerad .

Samtal om livet

"Jeppis Pride handlar om allas lika rättigheter" 22

För ett knappt år sedan, när man just hade börjat planera Jeppis Pride, förundrade sig Anna-Maria Helsing över kommentarer som ”De ska inte komma hit till Jakobstad med sin parad”. - Vilka ”de” är det man avser? Vi finns ju redan här!

Publicerad . Uppdaterad .

Anna-Maria Helsing - vittnet som gick sin egen väg 19

"Jag tillhör så många olika minoriteter att jag ibland känner mig som ett riktigt minoritetsproffs", säger Anna-Maria Helsing som är dirigent och bosatt i Esse. När hon växte upp tillhörde hon Jehovas vittnen - och efter att hon i vuxen ålder hoppade av hör hon till en ännu mindre minoritet. Dessutom har hon förlovat sig med en kvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Fin återväxt på korta häcken

Finlands häckdamer har varit rejält på hugget i sommar med fyra löpare under EM-kvalgränsen till Zürich. Och återväxt finns. I junior-VM i Eugene i USA tog sig nämligen båda finländskorna till semifinal.

Publicerad .
Adam Lallana, VM 2014

Liverpools nyförvärv missar seriestarten

Adam Lallana är borta från fotbollsplanerna i upp till sex veckor på grund av en knäskada. Liverpool, som värvade Lallana från Southampton tidigare i somras, får därmed klara sig utan mittfältaren i seriepremiären.

Publicerad .
Jake Virtanen, sommar 2014

Jakobstadsättad spelare skrev NHL-kontrakt2

Vancouver Canucks har undertecknat ett avtal med Jake Virtanen med rötter i Jakobstad. Den kanadensiska yttern valdes som sjätte spelare i sommarens NHL-draft.

Publicerad .

Fixa skärgården

Här är #FixaSkärgårdens fem slutsatser 10

Svenska Yle har granskat miljö och förutsättningar för att vistas och bo i skärgården. Vi har utgått från publikens tips, granskat och rapporterat. Här är våra slutsatser.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

Herman Lindqvist framför en blommande syren, en av vegas sommarpratare 2014

Så jag började tala finlandssvenska 4

- Längtan har gått som en röd tråd genom hela mitt liv, ungdomens längtan efter äventyr, kärlek och resor förde mig långt berättar Herman Lindqvist i sitt sommarprat.

Publicerad . Uppdaterad .
Jeanette Björkqvist är en av Vegas sommarpratare 2014

Jag saknar mammatjatet så det gör ont i hela kroppen 15

Journalisten Jeanette Björkqvist talar om moderskap och moderskärlek i dubbel bemärkelse. Hon berättar om den enorma tröttheten och de svarta tankar som dyker upp när det lilla spädbarnet inte kan sova.

Publicerad . Uppdaterad .
Oscar Ohlis, en av vegas sommarpratare 2014 blickar bakåt, ser fundersam ut, klädd i kragskjorta och slips i ett vitt rum

Vi låste in oss i en sängkammare 6

När Oscar Ohlis började högstadiet träffade han en grupp nior som ville göra hans liv till ett rent helvete. Det gick så långt att polisen fick tillkallas.

Publicerad . Uppdaterad .
Filmregissör Ulrika Bengts i bild

Åttiotalet gjorde mänska av mig 4

- Jag är ett barn av det tjugonde seklet och om man nu promt skulle födas till den här världen, anser jag nog att det var ett av de bättre alternativen inleder, filmregissör Ulrika Bengts sitt sommarprat i Radio Vega.

Publicerad . Uppdaterad .

Sol och värme

Värmeslag och solsting 3

Under varma sommardagar är det viktigt att dricka tillräckligt. Om vi inte har någon vätska att svettas ut kan kroppen inte kylas ner och vår kroppstemperatur kan då stiga så högt att vi blir ordentligt sjuka.

Publicerad . Uppdaterad .

Skydda barnen mot solen!

Det framför allt är de gånger man har bränt sig före puberteten som ökar risken för melanom senare i livet. Helst borde vi hålla barnen i skuggan eller skydda dem med hjälp av kläder och hattar under de soligaste timmarna av dagen.

Publicerad .

Drick vatten

Vatten är livsviktigt, men hur mycket vatten behöver man egentligen dricka varje dag? Och kan man dricka för mycket vatten? Min Morgons husläkare Otto Lindberg reder ut frågorna.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Årets sjusovare slängs in i fontänen i Hangö

Slumpmässiga norrmän härjar i Hangö - följ med! 1

Också det här veckoslutet får två slumpmässigt utvalda norrmän släppa allt för händer och följa med Jontti Granbacka och Yles tv-team till Finland. Sedan bär det av till Hangö där norrmännen får kriga och slänga folk i fontäner!

Publicerad .
Lindsay Lohan.

Favoritord på film

Visst är det ofta man inte hittar ord för något? Filmkammaren har listat tre ord ord på film som ofta skulle komma till användning.

Publicerad .

Sommarhälsa

Heimlichmanövern

Maaret Castrén, professor i akutsjukvård, visar hur man gör Heimlichmanövern på en person som inte kan andas för att t.ex. en matbit täpper till andningsvägarna.

Lyssna! Berättelser!

Matti om hur en tsunami låter

Matti om hur en tsunami låter

59 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Matti om hur en tsunami låter

Tsunamins efterdyningar

Det var en tidig morgon den 26 december 2004 på ön Koh Lanta i Thailand. Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Veckans sista podd handlar om JeppisPride och hur folk på gatan förhåller sig till evenemanget efter allt motstånd som synts bland webbkommentarerna. Dessutom får du höra om läget i Norge som drabbas av terrorhot för tillfället, vad värmeböljan egentligen betyder och hur livet som porrmissbrukare ser ut.

Eva och Pöll

Två överhettade poddmakare längtar efter hösten. Men vi kommer också på ett prutthurtigt sätt att motarbeta rasism på stan och funderar lite på Cicciolina.

Radar

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder.

Mat och fritid

Färdig ram med spegelglas på Strömsö.

Taklist blir ram på Strömsövis

Man tager en taklist och vips har man en vacker ram. Åtminstone om man heter Jim Björni och är snickeriexpert på Strömsö.

Publicerad . Uppdaterad .
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl

Citron gör susen för soltrött kropp 4

Kasta inte bort citronskalet, utan använd det torkade och rivna skalet till en uppiggande kroppsskrubb, tipsar örtterapeuten Alexandra De Paoli.

Publicerad . Uppdaterad .
myra och bladlöss

Proteinrik myromelett till lunch?

Det finns 1400 ätbara insektarter i världen. Forskare hoppas att man snart ska kunna köpa insekter i matbutiken och använda dem i matlagningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kräftexpert: Låt det väl smaka!

I måndags klockan 12 var väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Döda havsbottnen två gånger så stor som Danmark – kolla läget nära dig 23

På ytan lyser solen men i djupet breder de syrefattiga områdena ut sig. Utan syre kan varken fiskar eller bottendjur leva. Med hjälp av #FixaSkärgårdens syrekarta kan du kolla hur syrehalten har förändrats vid kusten nära dig och ute på öppet hav.

Publicerad . Uppdaterad .

Bo i skärgården - men helst bara på fritiden 20

Att få bosätta sig året om i skärgården är svårt. Så upplevs saken åtminstone bland många beslutsfattare i kommunerna. Orsaken är de statliga miljömyndigheterna, som ofta har en annan syn än kommunerna på byggande i skärgården.

Publicerad . Uppdaterad .

Försäljning av överloppsenergi allt vanligare 35

Karlebybon Håkan Granqvist är den första privatpersonen som säljer överloppsenergi till Karleby energi. Han lade upp 18 solpaneler i höstas och nu producerar de flera gånger mer el än han själv behöver.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

 

Tyck till om nya program på Svenska Yle 8

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.