"Sluta tala om kvinnans euro"4

Ordföranden för Samlingspartiets unga Susanna Koski anser att det inte finns en kvinnans euro. Löneskillnaderna könen emellan beror enligt henne på att kvinnorna arbetar mindre än männen.

Publicerad .

Brakförlust för Nokia - men affärerna går bra

Nätverksbolaget Nokia rapporterar om ordentlig förlust för årets tredje kvartal. Förlusten blev 810 miljoner euro, huvudsakligen på grund av en nedskrivning på värdet av Nokias karttjänster. Den egentliga affärsverksamheten var däremot lönsammare än i fjol.

Publicerad .
Diskar på löpande band.

Provanställd efter 30 år på jobbet 3

Efter tiotals år i yrket blir du uppsagd och måste söka ditt jobb igen. Mister semesterdagar och förmåner. I värsta fall sker detta vart tredje eller vart femte år. Det här är verklighet för kökspersonalen i Kronoby kommun.

Publicerad . Uppdaterad .
Bidrag till guggenheim-tävlingen

Välj din Guggenheimfavorit 3

Nu går det att se de bidrag som deltar i arkitekttävlingen för ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Bilderna har publicerats i ett digert webbgalleri.

Publicerad . Uppdaterad .

Sannfinländarna vill inte dela på asylansökningar

Sannfinländarna motsätter sig att EU fördelar asylansökningarna. Enligt den nya Dublinförordningen är det inte nödvändigtvis det första EU-landet personen kommer till som sköter asylansökan.

Publicerad . Uppdaterad .

Två döda i terrordåd i Jerusalem

En tre månader gammal baby dödades och att åtta andra personer skadades när en palestinier körde sin bil in i en folkmassa som väntade på spårvagn i stadskärnan. Även gärningsmannen dödades.

Publicerad . Uppdaterad .

Ny inkräktare tog sig över Vita husets staket 1

I USA har säkerhetstjänsten gripit en man som hoppade över Vita husets staket i Washington. Det är andra gången på bara en dryg månad som en inkräktare lyckas ta sig över stängslet.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

En av dem är Finlands lucia 3

De tio luciakandidaterna har presenterats för pressen. Det var nervöst för flickorna, för få av dem hade tidigare gett intervjuer - för att inte tala om att sjunga a cappella inför en tv-kamera. Men alla tio klarade det med glans.

Publicerad . Uppdaterad .
Tågtidtabell visar förseningar

Alltför många kockar i tåginfosoppan

De senaste dagarnas strul med försenade eller till och med helt uteblivna tåg har orsakat stor irritation hos resenärer på kustbanan. Den bristfälliga informationen verkar vara det mest irriterande för tågresenärerna.

Publicerad . Uppdaterad .

Snart ska alla få sin lördags-ÅU

På många håll i skärgården har man blivit utan lördagens Åbo Underrättelser sedan Lounais-Suomen tietojakelu tog över utdelningen av Itella i början av oktober. Problemen är ännu inte helt lösta.

Publicerad .

Sport

Koke gör mål.

Malmö höll ut i 48 minuter

Markus Halstis Malmö FF kunde inte rå på Atletico Madrid under onsdagens Champions League-omgång. Efter en mållös första halvlek öste värdarna in fem fullträffar för att säkra trepoängaren.

Publicerad .
Robert Helenius

Comebacken får vänta

Tungviktsboxaren Robert Helenius från Borgå kommer inte att hinna gå sin comeback-match i år.

Publicerad . Uppdaterad .
Noora Räty gjorde debut i Mestis.

Räty fick ge sig fem gånger i debuten 2

Noora Räty skrev ett stycke ishockeyhistoria då K-Vantaa mötte SaPKo på hemmaplan. Gästerna från Nyslott vann matchen med 5-2 och Räty noterades för 31 räddningar i sin första match i Mestis.

Publicerad . Uppdaterad .

Helsingfors bokmässa

Dags för bokmässa i Helsingfors

Mellan den 23 och 26 oktober fylls Mässhallen i Helsingfors av böcker när den 14:e upplagan av bokmässan slår upp sina dörrar. Temaland i år är Italien, men på plats finns givetvis en hel del finlandssvenska och nordiska författare.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Vad är det som gör en tavla värdefull?

Blir en konstnär populär och eftertraktad om tavlorna har varit utställda på kända gallerier? I Experttimmen på torsdag funderar vi på vilka faktorer som gör en konstnär populär eller en tavla värdefull.

Publicerad .

Vårt test visar om du är svensk1

Så här i u-båtstider är det viktigt att veta hur hotad man ska känna sig. Men den frågan får du lätt svar på, med hjälp av vårt test.

Publicerad .
Teresa (Kaya Scodelario) och Thomas (Dylan O'Brien) i filmen The Maze Runner.

Dystopibingo i The Maze Runner

Anka gick och kollade filmen The Maze Runner och passade samtidigt på att spela dystopibingo. Hur många bingorader tror du det blev?

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Ny serie: The Norden

Den amerikanska fängelsechefen James Conway besöker ett norskt fängelse.

Norden ur ny synvinkel 19

Vi arbetar alltför lite, och har orimligt mycket semester. Vi tjafsar om töntiga saker som "hen", och behandlar våldtäktsmän och mördare med silkeshandske. Det tycker andra om oss nordbor.

Publicerad . Uppdaterad .
Bitr fängelsedirektör Jan Stromnes, Halden, Norge

Världens mest humana fängelse är nordiskt 5

De intagna spelar bordtennis med fångvaktarna, handlar i fängelsets egna butik, lånar tv-spel i biblioteket och spelar musik i studion. "Jag har väldigt svårt att tro att jag befinner mig i ett fängelse", säger förbryllad amerikansk ex-fängelsedirektör när Yle Fems "The Norden" besöker stället.

Publicerad . Uppdaterad .
Den amerikanska pensionerade fängelsechefen James Conway besöker Halden fengsel i Norge.

The Norden: “Why don´t you just give them the keys?” 3

James Conway is shaking his head in disbelief as he walks through the institution they call ”prison” in Halden in Norway. The Norwegian ultra liberal regime was nothing like what he’s used to.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Tuomioja: Det klokaste jag gjort i livet var att gifta mig

Hur klok ska man vara för att nå framgång? Vilka egenskaper passar t.ex. en framgångsrik politiker? Efter Nio reder ut tillsammans med Erkki Tuomioja vilka val som varit de klokaste i livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight: Ingen lottovinst att födas i Finland

Wentzel är oroad

Ska välgörenhet rädda välfärds-Finland?

Christian Wentzel, som är verksamhetsledare för föreningen Stationens barn, är frustrerad över att hela tiden vara tvungen att tigga pengar för sin verksamhet.

Publicerad . Uppdaterad .
Man har gett upp de kollektiva lösningarna

Välfärden smulas sönder 10

Enligt professor Tapio Salonen finns det en vilja att upprätthålla välfärdsmålen men, det konkreta beslutsfattandet har gått i en helt motsatt riktning.

Publicerad . Uppdaterad .
Brödköerna är bara plåster

Brödköernas rike 1

Det delas ut mat 1,7 miljoner gånger årligen, berättar forskaren Maria Ohisalo från Östra Finlands universitet. Vi har sammanlagt 400 olika aktörer som sköter utdelningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: Ubåtslögn rakt i ansiktet

Den svenska överbefälhavaren Göransson sparade inte på krutet när han beskrev den pågående ubåtsjakten. Och den samlade svenska journalistkåren nickade och antecknade.

Publicerad . Uppdaterad .

Park Slope 11215: Politiskt korrekt?

Den som myntade begreppet politiskt korrekt hade knappast de amerikanska valkampanjerna i åtanke. Politiken i USA är nämligen allt annat hövlig då ett val närmar sig.

Publicerad . Uppdaterad .

Bondbloggen: Läidon

Närpesbonden Kalle Svedjebäck skriver om oktober månad. Gula löv, kladd, plöjning, mörka tidiga kvällar och ett sånt där kallt snett regn som inte gör någon glad. Med en relativt dålig skörd från sommaren säger han att han har läidon.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Kuddar med geometriska former

Tygtryck med potatis, penna och pappersrulle

Gör dina egna inredningstyger med egna mönster i valfria färger och geometriska former. En halverad potatis kan skäras och användas som stämpel i bästa 70-80-tals anda.

Publicerad . Uppdaterad .
Blodpudding med bacon och lingon.

Blodpudding

Blodpudding kan vara både frasig och krämig om man serverar den på rätt sätt. Den görs dagen innan och med läckra tillbehör är det här en riktig goding som hör hemma på vardagsmenyn; syrliga äpplen, söt lingonröra och knaperstekt bacon - wow vilken middag!

Publicerad . Uppdaterad .
Freddis råghamburgare

Freddis rågburgare

Fredrik Smulter, regerande världsmästare och världsrekordhållare i bänkpress, bjuder på sin hälsosamma och mättande rågburgare. Smakmässigt är det rödlöken som gör det, säger han, så snåla inte med den!

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

DN: Oscar de la Rentas kreationer

Dagens Nyheter bjuder på en bildspecial med den nyligen bortgågne modeskaparen Oscar de le Rentas storslagna kreationer.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Ida Henrikson

Unkna mansroller och skadlig nostalgi 3

Nostalgi är finländarnas bästa försäljningstrick. Det är också ett stort problem för både konsten i sig och diskussionen kring jämställdhet. Dome Karukoskis film Mielensäpahoittaja, Kverulanten, är ett praktexempel på konservativ gubbhumor som inte bidrar med något annat än dålig stämning.

Publicerad . Uppdaterad .

Arsenik i Östersjön - ingen koll 10

Varje år släpper industrin i Finland ut nästan ett ton arsenik i Östersjön. Det här är helt i sin ordning. Det inte finns inte några begränsningar för arsenik i anläggningarnas miljötillstånd.

Publicerad . Uppdaterad .
Anne Suominen.

Anne Suominen: Vårdreformen i fritt fall 9

Tidtabellen för den stora vårdreformen spricker. Grundlagsproblemen är olösta och Samlingspartiet skapar turbulens kring projektet med nya utspel varje vecka. Nu ställs frågan om någon överhuvudtaget leder partiet.

Publicerad .
Webbsidor som lyfter fram The Norden.

The Norden storsuccé på nätet 6

Trailern för Svenska Yles nya dokumentärserie The Norden har fått ett stort genomslag på nätet. Trailern har setts över 140 000 gånger på Youtube och diskuterats i en mängd olika diskussionsforum.
The Norden på Yle Arenan

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Ubåtsjakt i Sverige

Ubåtsjakten i svenska skärgården fortsätter. Vad vet vi hittills? Om det är frågan om en ubåt, vad gör den där? Vad är oddsen att svenska försvarsmakten får tag i den?
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna! Berättelser

Man kan ha två mammor", säger hon. Hon kallar mig mamma från första stund. Annvi Gardbergs kortdokumentär "Sommarprinsessan" fångar ett ögonblick för åtta år sedan, då fosterdottern Suvi blir en del av familjen.
Ladda ner mp3

Veckans diskussioner

"Om Finland går med i Nato, blir ni vår fiende" 43

Enligt den ryska militärexperten Viktor Baranets är ubåtsskandalen i Sverige en påhittad saga. Baranets säger också att Finland och Sverige blir Rysslands fiender om de går med i Nato.

Publicerad . Uppdaterad .

Hornets efterföljare blir rekorddyr vapenaffär 29

Försvaret inleder inom kort utvärderingen av de nya stridsflyg som Finland behöver i framtiden. Köpet av de nya stridsflygen på 2020-talet blir Finlands överlägset dyraste vapenaffär någonsin.

Publicerad . Uppdaterad .

Finland och EU - inget fullständigt äktenskap? 33

Den 16 oktober 1994 gav den finländska folkomröstningen en ja-majoritet på 56,9 % till EU. I Finland ansågs anslutningen vara den största politiska frågan sedan 1940-talet.

Publicerad . Uppdaterad .

Löpning en statussymbol för eliten 26

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.