Barnens rättigheter i fokus - ojämlikheten stor

Barnens rättigheter uppmärksammas på FN:s internationella barnkonventionsdag. Rätten till lek är det nationella temat för dagen. Livsvillkoren för världens barn är i dag ojämlikare än någonsin.

Publicerad .

Svenskfinland

Rektorerna Nina Karls-Nygård, Margareta Bast-Gullberg, Thomas Öhman samt Ulla Granfors,

Redo för gemensamt gymnasium i Österbotten 5

Kostnaderna måste ned med 18 procent på gymnasierna, och det på bara ett par år. Inom gymnasiesamarbetet Vi7 har man kommit längst. Gemensam rektor, gemensamma lärare och gemensam undervisning är modellen.

Publicerad . Uppdaterad .

Malmkulla får geriatrisk poliklinik

Efter årsskiftet slår en ny geriatrisk poliklinik upp dörrarna vid Malmkulla bäddavdelning i Pargas. Social- och hälsovårdsnämnden klubbade igenom planen som ska förbättra äldre människors vård.

Publicerad .
Vegankorv

Visst ska dagisbarnen få veganmat

Det kan bli möjligt att daghemsbarnen i Helsingfors i framtiden erbjuds veganmat. Palmias direktion vill åtminstone inte stå i vägen.

Publicerad . Uppdaterad .
Yrkesakademin i Österbotten

YA:s internat i Vasa stänger tillfälligt dörrarna 1

Yrkesakademin i Vasa stänger sina internat under en veckas tid på grund av de ungdomsbråk som inträffat de senaste dagarna. Ungdomarna har samlats vid YA i Gamla Vasa och polisen har kallats till platsen för att skingra folkskarorna.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

khl, ishockey, moses, jokerit

Jokerits Moses glänste mot SKA 1

Jokerit slog SKA St Petersburg i hemmarinken med 3-1 i KHL-ishockeyligans toppmöte. Hemmalagets Steve Moses visade upp sitt allra bästa kunnande mot storklubben genom att göra två av Jokeits mål.

Publicerad .

Sport bättre i jumbomötet

Vasa Sport besegrade i ishockeyligans jumbomöte Blues från Esbo med 3-2. Stor hjälte för hemmalaget var Charles Bertrand med två mål.

Publicerad .

Kultur och nöje

Malin Båtmästar lagar mat i tv-programmet Strömsö.

Malin Båtmästar är en äkta foodie

Malin Båtmästar bloggar om mat, har skrivit en bok om mat, och säljer mat i sin egen affär. Vi kan nog lätt säga att livet kretsar kring mat för Malin. Vi hälsade på henne i Sundom där hon är omgiven av ... mat!

Publicerad .
Pixadores

Pixadores – svartvit hit

Vem hade väntat sig att det skulle krävas en svartvit dokumentär för att lysa upp den inhemska filmhösten? Men det är det som händer när Amir Arsames Escandari debuterar med självsäkert grepp, snygga bilder och starkt innehåll.

Publicerad .
Astronauten Leland Melvin

Möt NASA-astronauten Leland

Många barn drömmer redan tidigt om att bli astronauter. Det gjorde inte Leland Melvin, men idag har han besökt rymden två gånger. Myteriet träffade den före detta NASA-astronauten Leland.

Publicerad . Uppdaterad .
My och Anka har läst Gone Girl.

Kias bokklubb: Gone Girl

Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Gone Girl” av Gillian Flynn. Vi lär känna det gifta paret Amy och Nick Dunne som bor i en villa i mellersta USA. Amy försvinner på sin och Nicks femåriga bröllopsdag. Som äkta man blir han naturligtvis huvudmisstänkt.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Lyssna på våra poddar

Lyssna på våra poddar!

Här har vi samlat alla Svenska Yles poddar. Prenumerera, ladda ner, lyssna och njut!

Publicerad .
Myteriet.

Myteriet: Tahdon, astronauten och Gone Girl

Hur ska det gå för medborgarinitiativet Tahdon? Blir vi italienare om vi börjar sälja vin i matbutiken i Finland? Vi möter också en livslevande NASA-astronaut och månadens bokklubb har läst Gone Girl - du får veta om boken eller filmen vinner. Ladda ner mp3

Publicerad .

Långläsning

"Alla har åsikter om spriten" 9

Alkohol är ett oerhört eldfängt ämne. De flesta vuxna har en bestämd åsikt om vilken slags politik man borde föra i frågan i Finland, säger forskaren Thomas Karlsson som disputerar om nordisk alkoholpolitik vid Åbo Akademi. Se videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .
Snö och kalla vindar har blåst in över Geneve-sjön i Schweiz 7 februari 2012

Frys dig smal 4

Ny forskning visar att man kan frysa sig smal. Vi har bruna fetter som automatiskt bränner upp kalorier istället för att lagra fett i kroppen. Det betyder att om man utsätter sig för kyla och fryser lite oftare så kan man bli smalare. Myteriet har pratat med en av de ledande forskarna bakom köldexperimentet.

Publicerad . Uppdaterad .
Gurli Nurmi sitter i sin favoritfåtölj där hon brukar läsa

Ibland blir det lite för tungt att vara ensam 4

Jag känner att jag bara är till besvär för andra. Det blir så, vet du. Så säger 83-åriga Gurli Nurmi I Karis. Hon har haft ett händelserikt yrkes- och privatliv, men diverse krämpor har satt stopp för det mesta vad gäller socialt umgänge.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Sturm und Drangs risotto

Sturm und Drangs risotto

När André Linman och Jesper Welroos från hårdrocksbandet Sturm und Drang gör mat med kärlek så är det här rätten som gäller! Här en krämig risotto med vitt vin, parmesan och basilika.

Publicerad . Uppdaterad .
Carpaccio av gravad lax

Carpaccio di salmone

Paola Fraboni gästar Mat och prat där hon tillreder en mycket snabb och enkel förrätt med gravad lax som huvudingrediens.

Publicerad . Uppdaterad .
Vit pizza och pizza med mozzarella och kronärtskocka

Pizza med mozzarella och kronärtskocka

Paola Fraboni gästade Mat och prat där hon tillredde en traditionell, syditaliensk pizza med klassiska ingredienser samt en vit pizza med örter och salt.

Publicerad . Uppdaterad .
Tiramisu med jordgubbar

Tiramisú estivo (med jordgubbar)

Det finns knappast en italiensk efterrrätt som är så omtyckt världen över som tiramisu. I Mat och prat lagade Paola Fraboni en variant som varit populär i hemmet, med jordgubbar som dekoration.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

USA-korrspondent Chriso Vuojärvi

Park Slope 11215: Utbud utan innehåll

Bruce Springsteen är en lysande tolkare av samtiden. På sistone har jag ofta tänkt på ett av hans sämre alster – 57 channels and nothing on.

Publicerad .

Twitterbloggen: Korhola i twitterstormens öga

Före detta EU-parlamentarikern Eija-Riitta Korhola hamnade nyligen i klorna på många irriterade Twittrare. Det hela tog fart när Korhola i en tidningsintervju för sade att hon av ekonomiska skäl inte kommer att ställa upp i vårens riskdagsval.

Publicerad .
Kerstin Kronvall.

Möten och människor: Talas här utrikiska?

En kväll för cirka tre veckor sedan kom jag åkande i bil till den lilla staden Soroca i norra Moldavien. Vi var två i bilen, den moldaviske fotografen och jag. Hela dagen hade vi filmat i en grannstad och nu var vi på väg till det hotell där vi skulle övernatta.

Publicerad . Uppdaterad .

Hälsa

"Man kan leva med psykisk sjukdom" 3

- Man måste vara noga med att inte själv vara rädd för öppenhet, betonar en person som insjuknat i bipolär sjukdom.

Publicerad . Uppdaterad .

Läkare: Ät inte antibiotika i onödan

Problemet är inte att antibiotika används då det är berättigat utan att antibiotika i dag används för frikostigt. Det säger läkare Robert Paul vid Åbolands sjukhus.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

 

Veckans diskussioner

Domare extraknäcker - närmare 100 000 euro extra per år 31

Vissa domare i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen har under de senaste åren tjänat betydande summor vid sidan av sitt egentliga domarjobb, under ett visst hemlighetsmakeri.

Publicerad . Uppdaterad .

Polisen censurerade naken kvinna i konstverk 14

Den sista scenen i konstverket Ceci n'est pas… som visas vid Glaspalatset i Helsingfors på söndagen, censureras av polisen.

Publicerad . Uppdaterad .

Snart skriver ingen längre skrivstil 24

Från och med hösten 2016 lär man inte längre ut skrivstil i lågstadiet. Istället får eleverna lära sig att texta samt att skriva på dator.

Publicerad . Uppdaterad .

Karisbo måste betala för osnygg tomt 28

En Karisbo åläggs att betala 2500 euro i vite för att inte ha följt byggnadstillsynens uppmaning att snygga upp sin fastighet.

Publicerad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.