Hyresboendet skär mest i köpkraften

För tillfället lönar det sig inte att bo på hyra. Övriga utgifter som familjer har drabbar alla ungefär lika, men familjer som bor på hyra förlorar betydligt mera pengar än familjer som äger sin bostad.

Publicerad .
Ryskt stridsplan

Expressen: Ryska stridsplan kränkte svenskt luftrum 1

Två ryska stridsplan har kränkt svenskt luftrum, skriver tidningen Expressen på sin nätsida. Det är oklart om de övade anfall mot Sverige eller om luftrumskränkningen var ett misstag.

Publicerad . Uppdaterad .

"Vi har vanskötts från London"

Graham hör till de skottar som idag röstar ja för ett självständigt Skottland. - Vi har vanskötts från London de senaste 35 åren. Nu är det dags att vi får styra över vårt eget land, säger han.

Publicerad . Uppdaterad .
Fotboll, Europaleague

HJK kollapsade i andra halvleken

I 68 minuter höll HJK tätt bakåt mot F.C København men sedan rasade allt samman. Danskarna vann till slut med 2-0 på hemmaplan.

Publicerad . Uppdaterad .

Mamma Mia! visade upp sig

Musikalen Mamma Mia! på Svenska Teatern presenterade sig för pressen i dag. Den ser ut att bli en av teaterns största succéer genom tiderna.

Publicerad .

Svenskfinland

Bygget av Havsvindsvägen i Hagalund

Ingen bussterminal i Hagalund när metron öppnar

Flera hundra meter är det tänkt att de som vill byta från buss till metro ska gå i Hagalund. Bussterminalen blir klar två år senare än metrostationen. Det här eftersom kommersen måste få pågå ostörd under hela byggnadsskedet.

Publicerad . Uppdaterad .
Det renoverade Lojo bb beräknas vara färdigt i november 2012.

Lojo bb just på gränsen 5

Det finns mycket som tyder på att Borgå och i Lojo läggs ner då regeringen godkände den nya jourförordningen idag (18.9). Samtidigt säger en av HNS styrelsemedlemmar att antalet förlossningar i Lojo nog ska räcka till för att klara sig över den ribba på 1000 förlossningar som nu lagts.

Publicerad . Uppdaterad .

Åbo Energi ser gärna ett ökat inhemskt ägande i Fennovoima

Tidigare idag godkände regeringen Fennovoimas kompletterande ansökan om att få bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. Flera energibolag är med i Fennovoimaprojektet, bland annat Åbo Energi. Något som Åbo Energi också vill fortsätta med.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Ishockey

Sport föll mot SaiPa - Blues överraskade

Vasa Sport och SaiPa från Villmanstrand möttes på torsdag kväll i ishockeyligan. Sport hade i första perioden ledningen med 2-1 men sedan kom SaiPa starkt för att vinna med 5-2.

Publicerad . Uppdaterad .
Fotbollsspelare, 2014

Liverpools skadeläge förvärrades

Liverpools manager Brendan Rodgers har bekräftat att backen Jon Flanagan är långtidsskadad. Flanagan lider av en knäskada och kommer att vara borta några månader.

Publicerad .
Bredsegling, idrottare, 2014,

Finland har tre OS-platser - Tenkanen nära brons

Tuuli Petäjä Sirén har säkrat Finlands tredje nationsplats till OS i Rio de Janeiro genom att vara femtonde i dagens start i RS:X-klassen i bredsegling i VM i Santander. Tenkanen var en poäng från brons.

Publicerad . Uppdaterad .

Experttimmen

Bernt har samlandet i sina gener

Experttimmens antikkännare Bernt Morelius tycker om att diska sina glas för hand. Hans tv-möbel är en nyrenässanssoffa där man sitter rak i ryggen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Publikhav under Lily Allens spelning på Ruisrock.

Musikredaktionen räddar din helg

Svenska Yles musikredaktion ger tips på veckoslutets konserter och musikaliska evenemang.

Publicerad . Uppdaterad .
Filmfestivalen Kärlek och anarki 2014

Kärlek & Anarki: Mat och mode

Äntligen! Äntligen en underhållande dokumentär om mode även för den som inte automatiskt faller i extas inför hoptråcklade tylldrömmar. Och äntligen en rolig film om mat även för den som är utled på visuella matorgier.

Publicerad . Uppdaterad .
Jolin Slotte med lättlästa böcker.

Läsning för den som inte orkar läsa

När man bearbetar en roman till en lättläst form gäller det att söka fram kärnan i själva berättelsen. Sedan berättar man den på ett sådant sätt att också den svaga läsaren kan ta till sig berättelsen så som vana läsare tar till sig romaner.

Publicerad . Uppdaterad .
Lovisas första kärnkraftverk skall byggas

Arkivet: Imatran Voima skall bygga kärnkraftverk i Lovisa

Finlands första kärnkraftverk öppnades i Lovisa 1977. I kärnkraftverket finns nu två reaktorer. Finlands andra kärnkraftverk ligger i Olkiluoto. Där håller man 2010 på att bygga en tredje reaktor.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter Nio

marco bjurströms bravurrätt

Halloumi- och spenatröra

Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.

Publicerad .

vetenskap

Massi föddes i maj 2013.

Den luktar sig till pengar

Vi må tycka om teknik i alla andra fall, men när det gäller dofter och lukter är hunden överlägsen allt annat. Det har både polisen och nu också tullen satt i system.

Publicerad . Uppdaterad .
svartmunnad smörbult

Ny fisk invaderar Finska viken 3

Den är inte stor men den påträffas i täta bestånd i Östersjön. Den svartmunnade smörbulten håller på att erövra strandvattnen.

Publicerad .
Lenin blickar ut över det övergivna gruvsamhället Pyramiden på Svalbard

Svalbard - halvvägs till Nordpolen och Sovjet 1

Svalbard är en obskyr mix av friluftsparadis och sovjetiskt gruvsamhälle. Det är rätt billigt och enkelt att åka dit för att njuta av att man för en stund är en av världens nordligaste finländare.

Publicerad . Uppdaterad .

Minnet och inlärning

Hur lär vi oss nya saker och hur minns vi? Vetamix fördjupar sig i minnets struktur och hur inlärning sker. Neuropsykolog Mira Karrasch kommer med några goda inlärningstips.

Publicerad .

Öva till studenten på Vetamix!

Läs på inför höstens skrivningar på Abimix, med tidigare material från alla ämnen i studentskrivningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Peter Lüttge

Lüttges trädgård: Björn Månsson naken i skogen

Den här rubriken är ett test. Ett försök till medial uppmärksamhet. Den innehåller ett djur: björn. Ett ord som förknippas med sexualitet: naken. Och ett känt finlandssvenskt namn: Björn Månsson.

Publicerad .
Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Grön inkonsekvens

Ville Niinistö har hotat med att De gröna lämnar regeringen om statsrådet godkänner Fennovoimas kärnkraftsansökan så som näringsminister Jan Vapaavuori föreslår.

Publicerad . Uppdaterad .
Samir & Viktor

Popbloggen: Realityhittar och floppar

Dokusåpastjärnan Samir Badran gjorde tillsammans med modebloggare Victor Frisk sommarens stora hit Success. Nu önskar Christer Björkman att duon skulle delta i Melodifestivalen för att attrahera den unga publiken.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Stefan Löfven

Humlan som flyger - vem är Stefan Löfven? 3

Vem är han, vad driver honom, hurdan är han som nu jobbar hårt för att bli Sveriges nästa statsminister? Något av ett svar kan man få av journalisten Lova Olsson i boken ”Humlan som flyger”.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Lund

Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk 25

Att ryska Rosatom levererar reaktorn till Fennovoima är riskfyllt, menar professor Peter Lund vid Aalto-universitetet. Den nya reaktortypen uppfyller inte västerländska säkerhetsnormer.

Publicerad . Uppdaterad .

Saknar sprallismorsan och skrattmamman 2

Glad unge= glad mamma, svår unge=svår mamma eller svår mamma=svår unge? Eller vad vet jag. Men jag vet att jag saknar mig själv. Sprallismorsan och skrattmamman, kul och kreativ skriver familjeterapeuten och prästen Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad .

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 12

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

DN: Kärlek in i graven

Tills döden skiljer oss åt, heter det i vigselceremonin. Men för ett 700 år gammalt par i Storbritannien varade relationen längre än så, skriver Dagens Nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Livet efter nej:et

Förändringen av skolnätet i Pargas har, som alla ÅU-läsare har sett, rört om på många håll i kommunen Pargas. För att föregå en besvärsstorm över de sparbeslut som måste till beslöt stadsstyrelsen låta alla som berörs av eventuella skolindragningar säga sitt.

Publicerad . Uppdaterad .

Hbl: Fria som apor i bur

Många journalister som förlorat jobben under de senaste åren söker sig till andra kommunikationsjobb, pr-uppdrag och konsultuppdrag. Kommunikation är mer i ropet än någonsin – men inte via det fria ordet.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Slaget: Vägval i politiken

Finlands ekonomi blir allt sämre men de riktigt svåra besluten verkar vara svåra att ta. Med en hotande regeringskris för dörren och val om ett drygt halvår ser den politiska hösten trots det ut att bli riktigt intressant. Vilka frågor seglar upp som knäckfrågor inför valet?
Ladda ner mp3

Mat och fritid

Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö

Livsuppgift – att forska i orangutangers sociala beteende

Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa. Där forskar hon i orangutangerans sociala betende.

Publicerad . Uppdaterad .
Marthan Elisabeth Eriksson

Rådgivare i vilda växter

Mjölkörten blir helt ljuvlig när man snabbt kokar upp den. Den blir som sparris, om inte godare, tycker Elisabeth Eriksson vid Finlands svenska Marthaförbund som är rådgivare i vilda växter.

Publicerad . Uppdaterad .
En korg med kantareller

Svamprecept i mängder

Det är svamptider igen! Här hittar du flera recept på utsökta maträtter som innehåller svamp.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Bestämmelse om vindkraftsbuller på gång 33

En förordning om hur mycket oljud vindkraftverk egentligen får förorsaka är på gång. Någon orsak att bromsa nu aktuella vindkraftsplaner finns ändå inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk 25

Att ryska Rosatom levererar reaktorn till Fennovoima är riskfyllt, menar professor Peter Lund vid Aalto-universitetet. Den nya reaktortypen uppfyller inte västerländska säkerhetsnormer.

Publicerad . Uppdaterad .

Jihadist radikaliserades i Helsingfors 11

För två år sedan var han studerande vid en yrkeshögskola. I våras jobbade han i en köttaffär i Helsingfors. I dag uppger han på sociala medier att han krigar för Islamiska staten i Syrien.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Kallare i norr

Kallare luft strömmar till Lappland, i söder det är varmt och soligt. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.