”Sverige borde anamma euron”12

Euron och EU är oförtjänta syndabockar i den nuvarande krisen, säger nationalekonomen Jean Tirole, årets mottagare av Ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Också Sverige borde ansluta sig till den gemensamma valutan, menar han.

Publicerad .
Fortums huvudkontor i Esbo

Ljusare för Neste och Fortum

Bland annat Metso, Wärtsilä, Fortum och Neste Oil har publicerat sina resultat för årets tredje kvartal. Flera företag har försiktigt positiva utsikter.

Publicerad . Uppdaterad .
Jonas Englund i saboterad källare.

Urin i källaren förstörde egendom 1

Att ha hemförsäkringen i skick är uppmaningen av disponentförbundets jurist Marina Furuhjelm. Bostadsägare Jonas Englund råkade ut för sabotage i källaren i sitt höghus.

Publicerad . Uppdaterad .
Mathias Dahlqvist

Nyföretagare: "Bolla inte idéer med mamma"

22-åriga Mathias Dahlqvist trotsar de dystra ekonomiska utsikterna och vinner mark inom IT-sektorn. Med ett nystartat konsultbolag och en cykeluthyrningstjänst är han på god väg att förverkliga sin dröm.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenska försvaret får mera pengar 6

I Sverige har den rödgröna regeringen lagt fram sitt första budgetförslag. Förslaget innehåller stora satsningar på bland annat skola och äldreomsorg, men också försvaret ska få påökt.

Publicerad .

Svenskfinland

Werner Orre, Anneli Boström med Fredde och Tosca, Ritva Vinberg med Santtu

"Vi vill ha ny hundpark i Ekenäs"

Hundägare i Ekenäs vill ha en ny hundpark i centrum av staden. Hundägare har den senaste tiden hållit till på tidigare daghemmet Mäntykotos gård på åsen. Men nu har byggnaden rivits och gården är stängd.

Publicerad .
Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag i augusti 2014.

Gayungdomar samlas i Jeppis

Föreningen Regnbågsankan drar igång en grupp för HBTIQ-ungdomar i Jakobstad på torsdag. Minerva Ekrelius, en av grundarna till gruppen, säger att det är viktigt för unga i en minoritet att träffas och känna gemenskap.

Publicerad . Uppdaterad .
tyguggla

Kompisugglan landade i Sannäs

Susanna ”Sussi” Backman, lärare för årskurs tre i Sannäs skola i Borgå, har fått en kompisuggla. Backman jobbar flitigt för att förbättra trivseln och tryggheten i sin klass.

Publicerad . Uppdaterad .
Förberedande behandling i tingsrätten kring fallet med äggsamlaren från Närpes.

Äggrättegång trots oklarheter 6

Finns det verkligen ägg från vild vaktel, isländsk salskrake och fridlyst fjällgås i Närpesbons samling? Trots många oklarheter startar rättegången snart. I torsdags satt den åtalade i rättssalen tillsammans med advokat Kenneth Peth.

Publicerad . Uppdaterad .

Obs debatt

Döda människor överallt – en horribel situation

Läkaren Stefan Liljegrens senaste uppdrag i Liberia var mycket värre än hans tidigare uppdrag för Läkare utan gränser. "Det låg döda människor utanför vårt sjukhus, det satt döda människor i stolar och i bilar. Det var en horribel situation, mycket otäck.”

Publicerad .
fransk sköterska klär på sig andra paret handskar. Inanför riskzonen får inte huden exponeras ens en centimeter

Hur farligt är ebola?

Många hjälparbetare har redan i ett halvt år förgäves försökt få omvärlden att förstå omfattningen av ebolaepidemin, men hittills har västvärldens hjälpinsatser inte varit tillräckligt stora.

Publicerad .

Sport

Esbo Blues firar.

Blues får AHL-förstärkning

Ishockeyligaklubben Esbo Blues förstärker sina anfallsled. Kanadensaren Bracken Kearns ansluter sig till laget under fredagen. Kearns har tidigare spelat främst i farmligan AHL.

Publicerad .
Caj Stålström, 1931-2014.

Caj Stålström är död 1

I slutet av september fick vi det tråkiga beskedet att vår tidigare kollega på Sporten Caj Stålström hade gått bort efter en tids sjukdom. Vi minns honom under smeknamnet ”Ståla” som en av de tidiga och stora profilerna inom sport i finlandssvensk radio.

Publicerad .
Caroline Wozniacki

Klara vinster för Wozniacki och Kvitova

Caroline Wozniacki visade inte något tecken på trötthet efter tisdagens maratonmatch under WTA-finalturneringsmatchen mot Agnieszka Radwanska. Maria Sharapova fick ge sig mot Petra Kvitova.

Publicerad .
Tifo på olympiastadion.

Finland steg i världsrankingen 1

Det finska herrlandslaget i fotboll steg två steg i FIFA:s världsranking till 63:a. Sverige rasade ner till 39:e plats medan Tyskland fortsätter som etta trots ett hostande kval.

Publicerad .

Helsingfors bokmässa

Publik under bokmässan i Helsingfors.

Dags för bokmässa i Helsingfors

Mellan den 23 och 26 oktober fylls Mässhallen i Helsingfors av böcker när den 14:e upplagan av bokmässan slår upp sina dörrar. Temaland i år är Italien, men på plats finns givetvis en hel del finlandssvenska och nordiska författare.

Publicerad .
Böcker.

Bokmässan for dummies

Bokmässan har kickat igång i Helsingfors. Bokbloggaren Jessica Andersin hjälper dig att klara av mässvimlet. Hur undviker du svartklädda kulturtanter, vilken dag ska du satsa på och hur lyckas du ta en selfie med Mark Levengood?

Publicerad .

Kultur och nöje

En av dem är Finlands lucia 5

De tio luciakandidaterna har presenterats för pressen. Det var nervöst för flickorna, för få av dem hade tidigare gett intervjuer - för att inte tala om att sjunga a cappella inför en tv-kamera. Men alla tio klarade det med glans.

Publicerad . Uppdaterad .
närbild av en oljemålning i guldram

Vad är det som gör en tavla värdefull?

Blir en konstnär populär och eftertraktad om tavlorna har varit utställda på kända gallerier? I Experttimmen på torsdag funderar vi på vilka faktorer som gör en konstnär populär eller en tavla värdefull.

Publicerad . Uppdaterad .
And So It Goes, Michael Douglas, Diane Keaton

And So It Goes – kära pensionärer

Oren Little (Michael Douglas) är en vresig mäklare som bor granne med den skönsjungande änkan Leah (Diane Keaton). Dessa två delar inget annat än åldersgrupp och civilstånd och frågan är om de någonsin skall kunna mötas? Tja, man skall aldrig säga aldrig.

Publicerad . Uppdaterad .
Bidrag till guggenheim-tävlingen

Välj din Guggenheimfavorit 5

Nu går det att se de bidrag som deltar i arkitekttävlingen för ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Bilderna har publicerats i ett digert webbgalleri.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Ny serie: The Norden

Den amerikanska fängelsechefen James Conway besöker ett norskt fängelse.

Norden ur ny synvinkel 21

Vi arbetar alltför lite, och har orimligt mycket semester. Vi tjafsar om töntiga saker som "hen", och behandlar våldtäktsmän och mördare med silkeshandske. Det tycker andra om oss nordbor.

Publicerad . Uppdaterad .
Bitr fängelsedirektör Jan Stromnes, Halden, Norge

Världens mest humana fängelse är nordiskt 5

De intagna spelar bordtennis med fångvaktarna, handlar i fängelsets egna butik, lånar tv-spel i biblioteket och spelar musik i studion. "Jag har väldigt svårt att tro att jag befinner mig i ett fängelse", säger förbryllad amerikansk ex-fängelsedirektör när Yle Fems "The Norden" besöker stället.

Publicerad . Uppdaterad .
Den amerikanska pensionerade fängelsechefen James Conway besöker Halden fengsel i Norge.

The Norden: “Why don´t you just give them the keys?” 3

James Conway is shaking his head in disbelief as he walks through the institution they call ”prison” in Halden in Norway. The Norwegian ultra liberal regime was nothing like what he’s used to.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Tuomioja: Det klokaste jag gjort i livet var att gifta mig 1

Hur klok ska man vara för att nå framgång? Vilka egenskaper passar t.ex. en framgångsrik politiker? Efter Nio reder ut tillsammans med Erkki Tuomioja vilka val som varit de klokaste i livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Popbloggen: Gäsp, Gwen Stefani

Gwen Stefani är tillbaka med en sprillans ny låt och video. Baby don´t lie är hennes första nya låt på åtta år, och den kommer att finnas med på hennas nya album, som just nu har varken namn eller utgivningsdatum.

Publicerad . Uppdaterad .

Park Slope 11215: Politiskt korrekt?

Den som myntade begreppet politiskt korrekt hade knappast de amerikanska valkampanjerna i åtanke. Politiken i USA är nämligen allt annat hövlig då ett val närmar sig.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Kenneths köksrökta lax

Köksrökt lax

Fiskrökning behöver inte begränsas till sommarvillan och en stor fiskrökningsugn. Också en liten mäng fisk kan rökas på en vanlig spis i en sluten ugnsplåt. Var extra noga med att sluta aluminiumfolien längs med ugnsplåtens kant, så minimerar du röken i köket.

Publicerad . Uppdaterad .
Snabbgravad sikcarpaccio

Snabbgravad sikcarpaccio

Krångligare än det här behöver inte en lyckad fiskförrätt vara. Försök få tag på riktigt färsk sik och skiva den tunt. Den milda kryddningen och de knapriga och söta granatäppelkärnorna lyfter fram den fina fisksmaken.

Publicerad . Uppdaterad .
Stekt salt sill med lök

Stekt salt sill med lök

En gammal husmanskostklassiker som lönar sig att prova. Den urlakade salta sillen har en mjuk och fin konsistens och läcker smak med knaperstekt yta.

Publicerad . Uppdaterad .
Kuddar med geometriska former

Tygtryck med potatis, penna och pappersrulle

Gör dina egna inredningstyger med egna mönster i valfria färger och geometriska former. En halverad potatis kan skäras och användas som stämpel i bästa 70-80-tals anda.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

ÅU: Sorgligt på mikronivå

Havsbottnen på Erstan lider av syrebrist och höga halter av fosfor. Utanför Bläsnäs i Pargas är bottnen död. Nu slår forskarna larm om nedskräpning på mikronivå som ett nytt problem för Östersjön, skriver Carina Holm i Åbo underrättelser.

Svt: Höstdeppad? Nu vet forskarna varför

Känner du dig nedstämd i höstrusket? Ett forskarlag vid Rigshospitalet i Köpenhamn och Köpenhamns universitet har undersökt vad som orsakar förändringarna i humör, sovmönster och ätbeteenden.

Publicerad . Uppdaterad .

Ny Teknik: Specialutformade lastutrymmet i Hercules

Sveriges regering har hittills skickat tolv personer till Liberia för att hjälpa till i kampen mot ebola. Om svenskarna själva skulle bli smittade flygs de hem med en unik ambulans inuti ett Herculesplan.

Redaktionen tipsar

Ida Henrikson

Unkna mansroller och skadlig nostalgi 7

Nostalgi är finländarnas bästa försäljningstrick. Det är också ett stort problem för både konsten i sig och diskussionen kring jämställdhet. Dome Karukoskis film Mielensäpahoittaja, Kverulanten, är ett praktexempel på konservativ gubbhumor som inte bidrar med något annat än dålig stämning.

Publicerad . Uppdaterad .

Arsenik i Östersjön - ingen koll 11

Varje år släpper industrin i Finland ut nästan ett ton arsenik i Östersjön. Det här är helt i sin ordning. Det inte finns inte några begränsningar för arsenik i anläggningarnas miljötillstånd.

Publicerad . Uppdaterad .
Anne Suominen.

Anne Suominen: Vårdreformen i fritt fall 9

Tidtabellen för den stora vårdreformen spricker. Grundlagsproblemen är olösta och Samlingspartiet skapar turbulens kring projektet med nya utspel varje vecka. Nu ställs frågan om någon överhuvudtaget leder partiet.

Publicerad .
Webbsidor som lyfter fram The Norden.

The Norden storsuccé på nätet 6

Trailern för Svenska Yles nya dokumentärserie The Norden har fått ett stort genomslag på nätet. Trailern har setts över 140 000 gånger på Youtube och diskuterats i en mängd olika diskussionsforum.
The Norden på Yle Arenan

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Ordet med Magnus och Nicke

I Magnus Hanséns och Nicke Aldéns första podcast tar de avstamp i ett ord och ser vart det leder dem. Första ordet ut: Mamma. Både Magnus och Nicke har förlorat sina mammor trots att den andras ännu lever. #vkordet
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

"Om Finland går med i Nato, blir ni vår fiende" 49

Enligt den ryska militärexperten Viktor Baranets är ubåtsskandalen i Sverige en påhittad saga. Baranets säger också att Finland och Sverige blir Rysslands fiender om de går med i Nato.

Publicerad . Uppdaterad .

Hornets efterföljare blir rekorddyr vapenaffär 30

Försvaret inleder inom kort utvärderingen av de nya stridsflyg som Finland behöver i framtiden. Köpet av de nya stridsflygen på 2020-talet blir Finlands överlägset dyraste vapenaffär någonsin.

Publicerad . Uppdaterad .

Finland och EU - inget fullständigt äktenskap? 33

Den 16 oktober 1994 gav den finländska folkomröstningen en ja-majoritet på 56,9 % till EU. I Finland ansågs anslutningen vara den största politiska frågan sedan 1940-talet.

Publicerad . Uppdaterad .

Löpning en statussymbol för eliten 26

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.