"Svenska försvaret klarar inte av ubåtsjakten"3

Vår korrespondent Ingemo Lindroos har följt rapporteringen om spaningarna i Stockholms skärgård under natten. Läget är fortfarande oförändrat, säger hon. Samtidigt får den svenska försvarsmakten kritik i pressen för sitt sätt att hantera ubåtsjakten.

Publicerad .
Finlandssvenska tidningar

Alla tidninghus utom ett på minus3

Omvälvningarna inom mediebranschen slår hårt mot de finlandssvenska tidningshusen. Enligt Yle Nyheters översikt förlorade de tillsammans över fem miljoner euro i fjol. Ålandstidningen är ändå ett undantag och uppvisar goda resultat år efter år.

Publicerad .
Pensionerade kommendören Jyrki Berner är specialist på undervattensövervakning.

"Ubåtar kan gömma sig bara några dagar"

Om det är en ubåt som gömmer sig i Stockholms skärgård måste den komma upp till ytan inom några dagar, innan syret och strömmen tar slut. Den bedömningen gör pensionerade kommendören Jyrki Berner, expert på undervattensövervakning.

Publicerad . Uppdaterad .
kurdiska peshmergakrigare

USA-flyg släpper ner vapen till kurderna i Kobane 1

Amerikanska militärflyg har för första gången släppt ner vapen, ammunition och medicinsk utrustning till de kurdiska styrkorna som strider mot Islamiska staten i den syriska gränsstaden Kobane.

Publicerad . Uppdaterad .
FN-arbetare vaccinerar ett barn mot mässling i Kongo-Kinshasa

Finland går i bräschen för att förebygga epidemier

Från och med nästa år är Finland ordförandeland för det globala räddningsprojektet Global Health Security Agenda som har som mål att förstärka länders beredskap mot smittsamma sjukdomar.

Publicerad . Uppdaterad .

"För många och dåliga statliga chefer" 3

Ledarskapet på de statliga ämbetsverken får hård kritik i en webbenkät som gått ut till de centrala ämbetsverkena. Många anställda klagar på tungrodd byråkrati och på att cheferna är dåliga på att förhålla sig människor.

Publicerad .

Svenskfinland

Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus

Långa köer till lungpoli i Vasa

Köerna till lungpolikliniken på Vasa centralsjukhus ska förkortas med mertidsarbete. Det föreslås för sjukvårdsdistriktets styrelse som har möte ikväll.

Publicerad . Uppdaterad .
Borgåbladet och Östra Nyland

I dag klarnar om Bbl och ÖN slås ihop

I dag möts KSF-medias styrelse för att fatta beslut om tidningarna Borgåbladets och Östra Nylands framtid. Frågan är om de ska slås ihop eller fortsätta som skilda tidningar.

Publicerad . Uppdaterad .
Ninni Salama och Tarja Lautanala

Det gäller att hitta varann

Projektet Bron i Pargas har som mål att para ihop rätt långtidsarbetslösa person med rätt företag. Tanken är att det hela ska ske med så litet byråkrati som möjligt. Hon fick hjälp via Bron

Publicerad . Uppdaterad .
Jumbo, Vanda

Vanda satsar på nytt Jumbo

Trots ekonomiskt svåra tider vågar Vanda satsa på ett stort, nytt köpcentrum i Kivistö. På måndag behandlar stadsstyrelsen i Vanda planen för Kivistös nya stadscentrum som byggs runt stationen vid Ringbanan. Om förslaget godkänns kan köpcentret öppna 2018.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight: Ingen lottovinst att födas i Finland

Ska välgörenhet rädda välfärds-Finland?

Christian Wentzel, som är verksamhetsledare för föreningen Stationens barn, är frustrerad över att hela tiden vara tvungen att tigga pengar för sin verksamhet.

Publicerad .
Man har gett upp de kollektiva lösningarna

Välfärden smulas sönder

Enligt professor Tapio Salonen finns det en vilja att upprätthålla välfärdsmålen men, det konkreta beslutsfattandet har gått i en helt motsatt riktning.

Publicerad .
Brödköerna är bara plåster

Brödköernas rike

Mat delas ut 1,7 miljoner gånger årligen, berättar forskare, doktorand Maria Ohisalo från östra Finlands universitet. Vi har sammanlagt 400 olika aktörer som sköter utdelningen.

Publicerad .

Sport

Peyton Manning.

Peyton Manning slog prestigefyllt NFL-rekord

Denver Broncos quarterback Peyton Manning hade inför matchen mot San Francisco 49ers noterats för 506 touchdowns, två färre än Brett Favre under sin karriär.

Publicerad .
cykelorientering

Farten i cykelorientering tjusar

Cykelorienteraren Anders Blomster i Sibbo fastnade för cykelorientering redan vid första försöket.

Publicerad . Uppdaterad .
Sami Vatanen.

Sami Vatanen tvåmålsskytt mot St. Louis

Tvåmålsskytten Sami Vatanen valdes till matchens bästa spelare när Anaheim besegrade St. Louis med 3–0. I samma match NHL-debuterade Petteri Lindbohm i St. Louis tröja.

Publicerad .

Kultur och nöje

Foto från Kredit

I en värld där ingen sitter säkert

Visst vilar det mitt i allt elände något farsartat över turerna kring finanskrisen men den som väntar sig något mer än lättsam underhållning av Jordi Galcerans nya pjäs Kredit på Lilla Teatern blir kanske besviken.

Publicerad . Uppdaterad .
Pakkopampas med KAJ

Hur bra är du på Österbottniska?

Ted från Succémorgon har fått stå ut med "pakkosuomi" i flera omgångar. När Isa hoppade in som vikarie i morgonprogrammet var det hennes tur att var språkbegränsad. Humorgruppen KAJ förklarade, Isa gissade.

Publicerad .
Alf Norkko

Världar vi andra inte ser

Alla vet vi hur det ser ut ovanför vattenytan och ovanför isen. Men hur många vet hur livet ser ut på havsbotten? Det gör professor Alf Norkko.

Publicerad . Uppdaterad .
Riku Rantala.

Pris till Yle Arenan och Teema

Yle Arenan och kanalen Teema prisbelönades på lördagen då den inhemska musikbranschen firade Industry Awards -gala. Årets medieperson är Riku Rantala, känd från bland annat Madventures.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Popbloggen: Sex, droger och en dj

Dokusåpakändisen, designern och dj-frun Isabel Adrian har gett ut sin första bok, Sex, droger & en dj. Jag som är ett Svenska Hollywoodfruarna-fan ville givetvis läsa hennes debutroman. Och det var ett förvirrande verk.

Publicerad . Uppdaterad .
Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Brinn papperstidning, brinn!

Medier förtjänar ibland en skogsbrand. Och branden är redan här. Det går inte en dag utan att medier ropar efter hjälpinsatser för att branschen ska överleva. Ungefär så formulerade sig journalisten och twitterprofilen Emanuel Karlsten i Dagens Nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .
Johan Lindroos

En musikchefs bekännelser: Det främmande finska

Den här tidpunkten är en speciell tidpunkt för den finländska musikbranschen, för kring det här veckoslutet varje höst så samlas skivbolagsfolk, promotors, journalister, artister, pressansvariga, låtskrivare osv. till konferensen "Musiikki ja Media".

Mat och fritid

Lee med påtad halstub och handledsvärmare.

Sticka halstub och handledsvärmare med stickring

Att sticka med stickring kallas påtning. Påtning är en teknik som går att göra i många olika variationer och storlekar. Det enda som behövs är någon typ av ring med taggar och något att lyfta garnet med.

Publicerad . Uppdaterad .
Camillas hommage till Frida Kahlo

Hommage a Frida Kahlo

Hommage kommer från franskan och är en hyllning, en akt av vördnad. Termen används ofta inom konsten när man hyllar en annan konstnär genom sitt verk. Inspirerad av den färgstarka och dramatiska Frida Kahlo gör Camilla en stor tavla i blandteknik.

Publicerad . Uppdaterad .
Vid Allhelgona uppmärksammans de avlidna.

Allhelgona på mexikanskt vis

Det finns olika sätt att fira allhelgona. I Finland firar vi mera stillsamt med tända ljus, men på andra ställen i världen är helgen ett tillfälle för släkten att samlas. Elisabeth Morney var med när allhelgona firades på mexikanskt vis i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Två av flygvapnets F/A-18 C/D Hornet-plan

Så gick det till när Finland köpte Hornet 13

Det börjar bli dags för Flygvapnet att se sig om efter en efterträdare till trotjänaren F/A-18 Hornet. Köpet av Hornetplanen var den största vapenaffären i Finlands historia och skedde efter en rad ljusskygga manövrer.

Publicerad . Uppdaterad .

Recept på fritt fall

Allt fler studerande vänder sig till Studenthälsan för psykiska problem relaterade till studiestress, sömnproblem och en oro för framtiden. Alla får inte den hjälp de behöver. Lucas hoppade ut från sjukhusets fjärde våning och krossades mot asfalten. Han lever.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingefäravatten hjälper mot förkylning.

Immunförsvar - så slipper du höstförkylningen 11

Huskurer mot förkylningar och magsjuka finns det många av. Det är oftast lättare att förebygga än att behandla sjukdomar och hjälpen finns ibland närmare än man tror. Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om huskurer.

Publicerad . Uppdaterad .
Finlands tidigare EU-ambassadör Jan Store vid publiceringen av boken Euroopan ytimessä.

Tjugo år i Europas kärna 2

"I Europas kärna" är titeln på Jan Stores nya bok om EU. Den utkommer på dagen 20 år efter folkomröstningen där finländarna accepterade medlemskap i Europeiska unionen. Det var ett hårt beslut för många. Men nödvändigt, säger Jan Store.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet: P-piller, våldsbrott och Ebola

P-piller och minipiller, vad är skillnaden? Kriminalreportern Lasse Wierup pratar om brottstrender i Norden. FN:s vice ebola-koordinator varnar: 45 dagar att stoppa ebolan, annars står vi inför en situation som saknar motstycke.
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Radiodoktorn: Livskvalitet med Parkinson

Parkinsons sjukdom betyder långsamma rörelser, darrningar i vila, muskelstelhet och balansproblem. Sjukdomen går inte att bota men det innebär inte automatiskt sämre livskvalitet. Med dagens mediciner kan man kontrollera symptomen allt bättre.
Ladda ner mp3

 

Veckans diskussioner

Hornets efterföljare blir rekorddyr vapenaffär 28

Försvaret inleder inom kort utvärderingen av de nya stridsflyg som Finland behöver i framtiden. Köpet av de nya stridsflygen på 2020-talet blir Finlands överlägset dyraste vapenaffär någonsin.

Publicerad . Uppdaterad .

Finland och EU - inget fullständigt äktenskap? 31

Den 16 oktober 1994 gav den finländska folkomröstningen en ja-majoritet på 56,9 % till EU. I Finland ansågs anslutningen vara den största politiska frågan sedan 1940-talet.

Publicerad . Uppdaterad .

Löpning en statussymbol för eliten 26

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .

Har vi råd med en levande landsbygd? 39

Urbaniseringen tilltar och det blir en allt större utmaning att hålla liv i landsbygden. Nu ifrågasätts stödpengar till landsbygden. Det kan nämligen löna sig bättre att satsa allt på städerna där utvecklingen sker i dag.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.