Mohammad Ali och Manar Mihawsh med sin familj. Sverige som mottagarland är välkänt i Syrien, säger de.

Hur mycket flyktingar ska Sverige ta? 5

Enligt svenska Migrationsverkets prognoser kommer Sverige att ta emot ungefär hundratusen flyktingar i år. Det har lett till hård press på de kommuner, som redan nu har tagit emot många flyktingar.

Publicerad . Uppdaterad .
Jan Vapaavuori

Toppjobb för Vapaavuori? 2

Enligt vad Yle nyheters finska redaktion erfar är näringsminister Jan Vapaavuori på väg att lämna regeringen för en hög post vid Europeiska investeringsbanken (EIB).

Publicerad . Uppdaterad .
Stridsplan

Brittiska civilplan väjde för ryska plan 7

Ryska militärflygplan flög nära brittiskt luftrum och störde civila plan på onsdagen. Storbritannien har bett Rysslands ambassadör i London förklara incidenten.

Publicerad . Uppdaterad .
Radioteleskopet ALMA i Chile.

Chile: Kvanthopp på världens tak 1

På 5 000 meter över havet är luften hälften så tunn som vid havsnivå. Föreställ dig att du skippar vartannat andetag. Det här kan bli jobbigt i längden, insåg Marcus Rosenlund mycket snart då han kom till högplatån Chajnantor i chilenska Anderna.

Publicerad . Uppdaterad .

Över 20 döda i IS-attacker i Egypten

Åtminstone 26 människor har dödats i en rad attacker på den egyptiska Sinaihalvön. IS egyptiska gren har tagit på sig skulden för attackerna.

Publicerad .

Har bombningarna av IS haft någon effekt? 1

Det är snart ett halvt år sedan USA inledde sin militära intervention IS – först mot Irak och en månad senare i Syrien. Bombningarna har försvagat IS - men att stoppa världens rikaste terroristgrupp lyckas inte bara genom attacker från luften.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Mat från Reko-ringen

Reko-ringen växer så det knakar

Reko-ringen för närproducerad mat i Vasa har i nuläget över 2000 medlemmar och ringen fortsätter hela tiden att växa. I framtiden kan det bli aktuellt att ordna fler tillfällen för medlemmarna att hämta ut sina varor.

Publicerad . Uppdaterad .
Vargspår

Jaktchef: Också friska vargar kan äta din hund

Den senaste tiden har flera iakttagelser av vargar gjorts i Lovisatrakten. Jaktchef Visa Eronen vid Nylands viltcentral säger att iakttagelserna är lite ovanliga.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Rask stod för makalös räddning

Tuukka Rask stod i vägen för det mesta, då Boston Bruins gästade New York Islanders i NHL och noterades för en räddning som mycket väl kan tävla om årets räddning.

Publicerad .
Blues bättre i Esbo.

Blues tog viktiga poäng i hemmahallen

Kampen kring tiondeplatsen i ishockeyligan hårdnar och på torsdagen tog Blues från Esbo tre viktiga poäng på gästande Ilves beskostnad. Blues vann hemma med siffrorna 5-2 (3-0,1-1,1-1).

Publicerad .

DocPoint

Tre DocPoint-pärlor

För den som befinner sig i Helsingfors denna helg bjuder biograferna på mer än bara vanliga premiärer. Det finns fortfarande alla chanser att ta del av DocPoints digra utbud.

Publicerad .

Att rädda livet på en vän

Joni Luomanen och Heikki Häkkinen reste till Thailand för att rädda sin alkoholiserade vän som tappat både gångförmågan och kontakten med den yttre världen. Allt fångades på film, och nu har deras dokumentär Hymyjen maa premiär.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Jazzbönan från Vimmerby som blev hela världens Astrid

Från jazzböna och rebell till älskad och firad barnboksförfattare. I den nyutkomna biografin ”Denna dagen, ett liv” ger Jens Andersen ett mångfacetterat porträtt av Astrid Lindgren, och i julas sändes en färsk dokumentärserie om författaren på svensk tv.

Publicerad .
Sanna Hietala läser för barn från Strömbergin koulu

Sagor från hela världen i samma bok

Redan Zacharias Topelius konstaterade i Boken om vårt land från 1875 att ”i detta land bor ett folk av olika härkomst och olika språk”. Nu bekräftas detta även med sagans hjälp i ”När månen skrattade, och andra sagor berättade i vårt land”

Publicerad .
Humorgruppen KAJ

Humorgruppen KAJ på turné2

Borgå, Grankulla, Mariehamn, Kimito, Ekenäs och Helsingfors, KAJ-maskineriet kommer! I vår får hela Svenskfinland njuta av österbottnisk humor.

Publicerad .

Långläsning

Dar al Yasmins frivilliga delar ut gasvärmare till flyktingar i Zaatari i norra Jordanien.

Jordansk vinter slog hårt mot Syrien-flyktingarna

I norra Jordanien har en ovanligt hård vinter betytt svåra prövningar för flyktingarna från Syrien, berättar finlandssvenska Gaelle Sundelin från hjälporganisationen Dar al Yasmin.

Publicerad .
Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.

Dachau - prototypen till helvetet 5

Den här veckan minns vi offren för nazisternas grymheter i koncentrationslägret Auschwitz. Marcus Rosenlund minns sitt eget besök i ett annat koncentrationsläger, KZ Dachau nära München, det första i sitt slag, som fungerade som en prototyp för bland annat Auschwitz.

Publicerad . Uppdaterad .
Mathias Nylund utanför en jurta i Mongoliet.

Han reser från Bennäs till Beijing

Mathias Nylund hyser en stor kärlek till Asien, och har gjort resorna dit till sitt arbete. Han tar med sina resenärer på allt från jordbruksbesök och båtturer till nomadläger i Mongoliet.

Publicerad . Uppdaterad .
Ko Lanta, matti kallio

”Jag simmade bort tio år av ångest”

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. Han var en av de lyckligt lottade som överlevde, men han har levt med ångesten sedan dess.

Publicerad . Uppdaterad .

#MittJobb

Victoria Larragneguy

"Det hade hjälpt mig mer att lära mig finska"14

Argentinska Victoria Larragneguy är jurist, men jobbar som vikarierande skolassistent i Helsingfors. Det är svårt att hitta jobb när jag inte lärt mig finska, säger hon. Svenskan får hon heller inte öva när finlandssvenskar tycker att hon talar för långsamt.

Publicerad .
 

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet: Finland världsbäst på mat, skräpkläder och rädda en vän

Finland tog hem två priser i världmästerskapet i matlagning i Frankrike i går. En ny undersökning visar att vi använder våra strumpor och underkläder i 2-3 år innan vi slänger dem. Produktionsteamet bakom dokumentärfilmen Hymyjen maa berättar hur de försökte rädda sin alkoholiserade vän Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Liselott Lindström vid Victoriasjön

Agenda Uganda: Livets små glädjeämnen

Duncan, vår chaufför, har lagat en smörgås med stekt ägg, lök och tomat åt mig ”because it’s going to be a long day and you have to eat!” Jag susar fram på en boda och ser solen gå ner över Kampalas kullar och slås av hur vacker världen kan vara

Publicerad . Uppdaterad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

På Hornsgatan: "Shoppa loss"-landet

Jag ser det på mängden kassar med dyra logotyper som bärs hem en normal tisdagskväll i centrum av Stockholm, av händer som tillhör vanliga svenskar och inte turister. Det handlar om en köpkraft som man är ovan att se i Finland.

Publicerad . Uppdaterad .
Utvecklingsbloggen

Utvecklingsbloggen: Bra flyt för Yle Arenan

Yle Arenan har bra flyt för tillfället. Åtminstone om man ser på statistik. Antalet uppspelningar ökade år 2014 med cirka 15 procent.

Publicerad . Uppdaterad .
Dan Eskils Musikbar.

Dan Eskil: Schyssta nya låtar bortom mainstream

Strömmen av ny musik är stridare än någonsin och det är omöjligt för gemene strölyssnare att hänga med. Därför tänker jag från om med nu att med lagom ojämna mellanrum komma med tips på schyssta låtar som glatt mig den senaste tiden.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Vörå betalar 60 000 till Båssar 32

Kommundirektör Christina Båssar får 60 000 euro i avgångsvederlag från Vörå kommun. Hon kommer att bo kvar i Vörå och hoppas så småningom på nytt jobb och nya utmaningar.

Publicerad . Uppdaterad .

30 jobb hotade på HSS Media 28

HSS Media inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen. Högst 30 personer sägs upp.

Publicerad . Uppdaterad .

Ränteswappar blev stadsdirektör Jakobssons fall 28

Ränteswapsavtal med banker och brist på förtroende från stadsstyrelsens sida blev stadsdirektör Mikael Jakobsson fall i Jakobstad. Stadsdirektör Mikael Jakobsson gjorde sin sista arbetsdag på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Mulet och milt

I landets östra och norra delar förekommer snöfall eller snöblandat regn på många håll, i väster bara lokalt. Temperaturen -3...+2 grader, i Norra Österbotten -1...-6 och i Lappland -5...-15 grader. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.