”Likställ fritidsboende med permanent boende”2

Enligt markanvändnings- och bygglagen behövs det bygglov om man ändrar på hur byggnaden används. Det gäller till exempel om man vill göra en fritidsbostad till en permanent bostad.

Publicerad .

Påsk-PM

När kan jag handla mat? Och vin? Och när lönar det sig att ge sig ut i påsktrafiken? Läs vårt påsk-pm så blir du klokare.

Publicerad .
Proryska beväpnade män och ett pansarfordon i Slovjansk

Tre döda i Ukraina

Tre proryska separatister har dödats i Mariupol i östra Ukraina, rapporterar landets inrikesminister via Facebook. Inrikesministeriet uppgav tidigare att proryska aktivister försökte ta kontrollen över en av nationalgardisternas baser i staden.

Publicerad . Uppdaterad .
Premiärminister Vladimir Putin

Dags för Putins stora tv-show

Klockan tolv Moskvatid sätter han igång - president Vladimir Putin svarar på publikens frågor i en direktsändning på tv. De viktigaste delarna av sändningen får du översatta till svenska i realtid här på vår webbplats och genom att följa Kerstin Kronvall på Twitter, @KKronvall

Publicerad . Uppdaterad .
alko i helsingfors

Alko söker sig mot städernas centrum

Alko ska i fortsättningen söka sig till mera varierande butiksutrymmen, och kvarterslokaler i städernas centrum, skriver Alma medias landsortstidningar.

Publicerad .
Kriminalkommissarie Juha Tuovinen redogör för hur ett typiskt miljöbrott ser ut.

"Tips om miljöbrott är jätteviktiga för polisen!"

Miljöbrottsutredningen är i sin linda i Finland, men för ett år sedan gjordes ett viktigt framsteg då polisstyrelsen gav pengar till Östra Nylands polisinrättning för att anställa två miljöbrottsutredare på heltid. Nu har fallen mångfaldigats på ett år.

Publicerad . Uppdaterad .

Räddningsarbetet fortsätter utanför Sydkoreas kust

Publicerad .

Nästan 300 passagerare saknas fortfarande efter fartygsolyckan utanför Sydkoreas sydkust. Hittills har nio personer bekräftats döda, men räddningsarbetarna befarar att antalet kommer att stiga.

Svenskfinland

Helsingforsgymnasier lockar inte längre 1

Gymnasiet Grankulla samskola, Helsinge gymnasium och Kyrkslätts gymnasium är de svenskspråkiga gymnasier som drar i huvudstadsregionen just nu. Däremot lockar inte gymnasierna i Helsingfors, visar Yles kartläggning.

Publicerad .
Borde Norra hamnen i Ekenäs få en stormarknad? 73% anser att den inte borde få det.

Nej till stormarknad i Norra hamnen i Yles enkät 10

Yle Västnylands webbenkät om hur Norra hamnen i Ekenäs borde se ut i framtiden engagerade många människor - särskilt dem som inte vill ha en stormarknad i Norra hamnen.

Publicerad . Uppdaterad .
Barn som leker vid Kyrkbackens daghem i Karleby

Karleby skippade dagisavgifter

Karleby stad har sparat en rejäl slant på att skippa dagisavgiften för barn som inte är på dagis på sommaren.

Publicerad . Uppdaterad .
Borgå stad uppmanar bilister att flytta sina bilar

Bilar måste flyttas undan vårstädningen

Borgå flyttar bort ett tiotal bilar varje natt. Bilägare protesterar mot en räkning på 80 euro. Se hur bärgningen går till!

Publicerad . Uppdaterad .

Lärarutbildningen

Stora utmaningar med lärarutbildning på två orter2

Det gäller att tänka nytt, tänka kreativt och tänka tvärtom för att få lärarutbildningen att fungera i både Vasa och Helsingfors. Det anser Christina Nygren-Landgärds som är prorektor vid Åbo Akademi i Vasa.

Publicerad .

ÅA:s lärarutbildning i H:fors får tack men väcker frågor7

Myndigheter och politiker i Helsingfors välkomnar Åbo Akademis initiativ att starta utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors. Samtidigt hoppas man på långsiktigare lösningar och samarbete mellan universitet i framtiden.

Publicerad .

Sport

Real Madrid vann spanska cupen

Real Madrid vann Copa del Rey, det vill säga den spanska cupen i fotboll. Detta efter att "De kungliga" besegrade FC Barcelona med 2-1 i finalen som spelades på Mestalla stadium i Valencia.

Publicerad .
Pittsburgh möter Columbus i NHL-slutspelet 2014

Määttä öppnade poängkontot i NHL-slutspelet

Olli Määttä noterades för sin första poäng i NHL-slutspelet när hans lag Pittsburgh vann över Columbus med 4-3. Den 19-årige debutanten spelade fram till Jussi Jokinens utjämningsmål i den första perioden.

Publicerad .

Opinion

Carmela Walder: Kvana on my mind

Jag hörde till de mindre bemedlade Helsingforsbarn som spenderade sina somrar på lägergårdar. Kvarnuddens lägergård i Pernå kändes ack så långt borta då vi åkte dit i farfars gamla mersu.

Publicerad .
Carin Göthelid

Carin Göthelid: Det allra heligaste3

Källskyddet är en av grundbultarna i journalistiken. Men det allra heligaste kan också kännas både hotfullt och obehagligt när det hettar till ordentligt, skriver Svenska Yles mediechef Carin Göthelid.

Publicerad .
Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Hur mycket skit ska man tåla?13

- Du har visst tappat något? sa jag till en ung man som gick framför mig och som stunden innan hade slängt ifrån sig ett godispapper på marken. Jag såg hur mannens ansiktsuttryck snabbt växlande från förvåning till ilska, så jag gick raskt därifrån.

Publicerad .

Kultur och nöje

Låtarna som räddade karriären

Ibland går det riktigt illa, och precis innan man nästan ger upp, så försöker man en gång till, och då brakar det loss. Här är låtarna som räddade karriärerna.

Publicerad .
Gundiungar på Högholmen

Babynytt från Högholmen, se bilder!

Om våren brukar det bli babyboom på Högholmen, så också denna vår. Högholmens djurfamiljer har fått tillökning passligt till påsk.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Kerstin Kronvall.

Jag insåg att jag saknade honom

På torsdag ska president Vladimir Putin hålla sin årliga tv-show där han svarar på frågor i direktsändning på radio och tv. Det är ett enormt maskineri som byggs upp kring sändningen som är mycket populär, skriver Kerstin Kronvall i Rysslandsbloggen.

Mette Nordström

Boston kommer igen

Det var en besynnerlig dag. Ett gathörn i Boston fylldes snabbt med långa rader av utesändningsbilar. På ett tjugotal sjukhus svävade många mellan liv och död, lemlästade efter det grymma bombattentatet.

Muffe, Catzo och Anka

Alla älskar Johnny Depp

Nej jag tar tillbaka rubriken. Alla älskar inte Johnny Depp men jag gör det. Jag älskar honom innerligt och hett. Jag älskar honom så mycket att jag har en banderoll hemma i fönstret med hans namn och en låtlista på Spotify till hans ära.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Onsdagspodden

Åbo Akademi ska börja utbilda klasslärare i Helsingfors nästa höst. Myteriet har snackat med studerande som inte riktigt förstår var de ska studera nästa höst. Och Rysslands president Vladimir Putin säger att Ukraina står på randen till inbördeskrig.

Mat och fritid

En kopp svart kaffe

Etiskt kaffe ibland sämre för alla 3

Det växande utbudet av certifikat för kaffeproduktion garanterar ibland varken kvaliteten eller böndernas utkomst. Skippar man certifikaten kan odlarna få bättre inkomster och kvaliteten hålls högre, anser kaffeföretagare som medvetet avstår från alla märkningar.

Publicerad . Uppdaterad .
Jonna Olsio på Närpes brödfabrik

Mmm ... som i memma!

Som en mörk spegel ligger den i en låda med näverimiterande dekoration. Den är proteinrik, har rejält med kostfiber och är kalorifattig. Memma ligger faktiskt riktigt rätt i dagens matmedvetna kultur.

Publicerad . Uppdaterad .
Musslor i tunnbröd

Musslor i tunnbröd

Paul och Camilla tillreder en enkel skaldjursrätt ute i den fria luften. Mat blir så mycket godare när den tillreds över öppen eld och äts utomhus.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

ÅU: Prestationskrav kostar

Nu har Undervisningsministeriet undersökt och bevisat det många familjer har varit pinsamt medvetna om mycket länge: Barns och ungdomars tävlingsidrottande är otroligt dyrt och blir bara dyrare, skriver Pär Landor på ledarplats i Åbo underrättelser.

Sportbladet: ”Vi som utnyttjade galningen Zlatan”

Det var kvällen när Zlatan Ibrahimovic kuppade sig bort från FC Barcelona. Men nu berättar Andrea Pirlo hur han och Pep Guardiola samtidigt utnyttjade ”galningen Zlatan” för sina egna syften, skriver Sportbladet.

Veckans diskussioner

Bitter annons av Abloyanställda 33

De anställda vid Assa Abloys låsfabrik i Björkboda har i dag en stor, bitter annons i tidningen Karjalainen. Annonsen lär ska ha skapat mycket diskussion vid morgonkaffet hos ledningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Homoerotiska frimärken ges ut 38

I september ger posten ut ett frimärksark med Tom of Finland-motiv. Det är grafikerna Timo Berry och Susanna Luoto vid Tom of Finland-stiftelsen som har formgett frimärkena.

Publicerad . Uppdaterad .

Finländarna dricker helst öl och helst hemma 12

Finländarnas alkoholkonsumtion ökade inte under 2013 jämfört med 2012, men inte minskade den heller. Den totala alkoholkonsumtionen låg i fjol på 11,6 liter 100-procentig alkohol per 15 år fylld finländare.

Publicerad .

Därför köper vi inte ekoodlat 19

Finländarna gillar visserligen ekoprodukter, men andra värderingar än etik styr konsumenterna när det kommer till kritan. De flesta finländare tycker att det är betungande att tänka på ansvarsfull konsumtion när de handlar.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Det dolda sockret 17

- Hittills har vi tänkt på socker som onödiga kalorier. Men nu visar ny forskning att socker är direkt skadligt för kroppen. Det säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Stora doser vitt socker kan leda till fettbildning i levern och bidra till så kallad fettlever.

Publicerad . Uppdaterad .
Vägning

Minskade köer när anorektiker får vård hemma

Hembesök har visat sig vara ett effektivt sätt att behandla patienter med ätstörningar. Kortare vårdköer och förkortad vårdtid är bara några av de effekter som HUCS ätstörningsklinik i Helsingfors har fått erfara.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det gäller att ha tungan rätt i mun" 2

Det gäller att välja orden extra noga på den lilla fyrmannaredaktionen Novosti - nyhetsredaktionen för de ryskspråkiga i Finland. Mycket propaganda är i svang i både Ryssland och Ukraina. Novosti har fått tack för sitt arbete från högsta nivå. Se videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .
Ellen Engvall.

"Det som tröstar mest hjälper minst" 2

Ellen Engvall är sjuksköterskan som tröttnade på alla sjuka människor och istället satsade på en karriär som barnmorska och att hjälpa kvinnor få ordning på sina hormonnivåer i olika skeden av livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.