Barbro Teir: Facket vill skapa misstro

KSF Medias ledning och Hufvudstadsbladets fackavdelning har hamnat på rejäl kollisionskurs. Enligt facket beter sig ledningen hotfullt mot kritiska journalister, medan ledningen anser att facket sysslar med svartmålning.

Publicerad .
Tung smog över Peking

Kina avgörande för klimatförändringarna 3

Kina släpper nu ut mer växthusgaser än EU-länderna och USA sammanlagt. I år är de kinesiska utsläppen för första gången större än EU-ländernas också räknat per invånare.

Publicerad .
Kebab är populär snabbmat

"Vi äter och sitter oss till döds" 7

Svenskarna är friska 14 år längre än finländarna. Finlands tunga krigserfarenheter belastar fortfarande folkhälsan, men det stora hotet mot folkhälsan är våra matvanor. Vi äter och sitter oss helt enkelt till döds.

Publicerad . Uppdaterad .
Kommissarie Heikki Kallio

Vem ska väja - cykeln eller bilen? 10

Helsingforspolisen satte ut åtta olika trafikscenarier på sin Facebooksida, och allmänheten fick ta ställning till hur de skulle agera i situationerna. Svaren var förbluffande.

Publicerad .

USA inledde flygattacker mot IS i Syrien 7

USA och dess allierade har inlett sina första flygattacker mot IS i Syrien. Operationen väntas bana väg för en mycket komplicerad krigsfront.

Publicerad .

Svenskfinland

Korsnäs kommungård

Obegriplig finska på Korsnäs webbsidor 8

Korsnäs får kritik för den finska information som kommunen har på sina hemsidor. Enligt kommundirektören har en sommarjobbare använt Googles översättningsverktyg.

Publicerad . Uppdaterad .
375 Nagubor säger nej till en flytt av klasserna 7 - 9 till Korpo.

"Ställ inte unga och gamla mot varandra"

Nu höjs röster om att de äldre har glömts bort i debatten och att en flytt av högstadiet i Nagu kunde gynna äldreomsorgen. Samtidigt är oron stor att de unga och de äldres intressen ska ställas mot varandra.

Publicerad . Uppdaterad .
wärtsiläs kvarken-färja

Nya färjans pris: 70-200 miljoner euro 6

En ny Kvarkenfärja skulle betala igen sig tiofaldigt. Det menar Sture Udd i en färsk rapport beställd av Kvarkenrådet.

Publicerad . Uppdaterad .

De tre stora helt oeniga i Palmiafrågan

Samlingspartiet vill int ekompromissa mer, De gröna vill att vissa delar från bolagiseringsförslaget ska bort och SDP att bara en liten del av Palmia ska bolagiseras. Läget är med andra ord låst.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Redaktör Pekka Palmgren.

Grävbloggen: Oy Finlands Säkerhet Ab #3

Nya frågor uppstår: varför ska det nya aktiebolaget ha monopol? Det handlar om att det måste finnas ett säkert nät för landets högsta ledning, militären, polisen och räddningsverken vid en allvarlig kris.

Publicerad . Uppdaterad .
Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Vill du ha stryk Fredrik Skavlan?

Fredagsmyset är säkert räddat för många då Skavlan är tillbaka med sin talkshow. Inför höstens säsongstart har produktionsteamet uppenbarligen funderat på hur man ska dra nytta av de sociala medierna.

Sport

Denis målskytt igen då Jaro vann 2

FF Jaros höstvärvning Denis fortsätter imponera då han i sin tredje match för Jakobstadslaget gjorde redan sitt andra mål. Jaro slog RoPS med 1-0 och klev till sjätte plats i serietabellen.

Publicerad . Uppdaterad .
Frankrike davis cup 2014

Frankrike taktikerar? - DC-final på grus

Frankrike som står värd för Davis Cup-finalen mot Schweiz meddelade på måndagen att finalen kommer att spelas i Lille på grusunderlag. Schweiz superstjärnor Roger Federer och Stan Wawrinka kan få bråttom att vänja sig.

Publicerad .
Anne Rikala

Anne Rikala - från toppidrott till normalt liv

Kanotisten Anne Rikala från Ekenäs lever nu ett mera normalt liv efter att ha levt som toppidrottare i över 15 år. Övergången har gått bra. Nu lägger hon sin energi på att utveckla träning och testa idrottare.

Publicerad . Uppdaterad .
Teemu Selänne och Ari Mennander vid bokrelease 2014.

"Teemu" september månads mest sålda bok

Ari Mennanders bok "Teemu", som handlar om hockeystjärnan Teemu Selänne, kom till försäljning i torsdags och har redan nu sålts i över 5000 exemplar.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Nonono

Nonono och Ronya till STK

De svenska stjärnskotten i Nonono spelar på nästa Svenska Talande Klubben i Helsingfors. Också finlandssvenska Ronya, och DJ Lenno stiger upp på scen. Vilken kväll det kommer att bli alltså!

Publicerad . Uppdaterad .
elmer bäck

Eisenstein in Guanajuato börjar bli färdig

Den brittiske regissören Peter Greenaway är på slutrakan med sin nya film Eisenstein in Guanajuato. Den finlandssvenska skådespelaren Elmer Bäck har huvudrollen i filmen.

Publicerad .

Mat och fritid

marco bjurströms bravurrätt

Halloumi- och spenatröra

Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.

Publicerad . Uppdaterad .
Grönsaker med kallrökt barbequesmör.

Kallrökt grädde och smör

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Christoffer fotograferar Anne.

Christoffer Relander på Strömsö

Google har varit hans stora läromästare och idag är han en internationellt erkänd fotograf. Ekenäsbon Christoffer Relander tar tidlösa och stilfulla bilder som leker med betraktarens fantasi.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims och Camillas konstgjorda stengrund

Vedlidret: Grunden 1

Jim renoverar vedlidret på Strömsö. I tur står en stenfot av bräder som han målar grå tillsammans med Camilla.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Andra medier

ÅU: HBL:s journalister gjorde debatten en björntjänst

Det ligger nåt paradoxalt över HBL:s fackklubbs förklaring till varför den uppmanade medlemmar att inte delta i Publicistförbundets debatt. Man kunde ha tänkt sig, att om KSF-tidningarnas reform rubbar det finlandssvenska samhället i grunden så är journalisternas högljudda medverkan än mer viktig.

DN: Forskare: Goda vanor kan rädda männens liv

Fyra av fem hjärtinfarkter hos män kan undvikas om man äter hälsosam mat, rör på sig, har koll på midjemåttet, dricker måttligt med alkohol och inte röker. Det är bättre att följa ett par av de goda vanorna än ingen alls.

The Telegraph: Underrättelsetjänst anställer dyslektiker

Den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ har anställt över 100 personer med dyslexi och dyspraxi. De sägs ha egenskaper som kan vara till nytta när det gäller att upptäcka utländskt spionage.

Publicerad . Uppdaterad .

Öva till studenten på Vetamix!

Läs på inför höstens skrivningar på Abimix, med tidigare material från alla ämnen i studentskrivningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

syrier, flyktingar

”De är inte siffror, de är människor” 31

En lever i grannlandet som andra klassens medborgare, en annan har riskerat sitt liv och gömmer sig i Europa som en brottsling. Den tredje har fått en osannolik lottovinst och kunnat resa lagligt till Finland där en bostad väntar. De är alla syriska flyktingar. Tre liv, tre öden.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin har polsk dubbelgångare 1

I sydvästra Polen bor en man som är så förväxlande lik Rysslands president så att folk på gatan stannar och vänder sig om och tittar. Se video på Putins polska dubbelgångare.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 12

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Familjeliv: Vad ska vi lära oss i skolan?

Läraren Maarit Korhonen att vi borde koncentrera oss på att hitta barnens passion. Professor Alf Rehn anser att skolan dödar kreativiteten. Enligt Professor Esko Valtaoja är det största problemet att eleverna är olyckliga.
Ladda ner mp3

Eva och Pöll: Busshångel undanbedes

Eva har äcklats på bussen och fnittrat på gymet. Pöll och en handfull andra Yle-medarbetare har varit med om en så läskig flygresa att det där med samarbetsförhandlingar nästan löstes på naturlig väg.
Ladda ner mp3

Veckans diskussioner

Avloppen i skick till mars 2016 22

Tidtabellen för den omstridda avloppsförordningen står fast - det försäkrar Miljöministeriets kanslichef Hannele Pokka. I helgen spekulerades om att Miljöministeriet stod i beråd att ge förordningen tilläggstid, men det stämmer inte, säger hon.

Publicerad . Uppdaterad .

SFP: Våra väljare försvinner inte 27

Svenska folkpartiet tar inte uppgiften om att SFP-anhängare skulle söka sig till Samlingspartiet på särskilt stort allvar. Vi har trogna väljare, säger partisekreterare Johan Johansson. Riksdagsman Mikaela Nylander vill ändå inte vifta bort enkätresultatet.

Publicerad . Uppdaterad .

Yles utsände i förstört Gaza: FN:s hjälparbetare har svårt att klara trycket 17

I Gaza kämpar invånarna vidare trots svåra förhållanden efter kriget. Vår utsände har träffat mänskor som fortfarande möter främlingar med gästvänlighet och är villiga att dela med sig av det lilla de har – också då deras liv bokstavligen ligger i ruiner.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.