Malaysiska experter granskar vrakdelarna.

USA: Nedskjutningen sannolikt ett misstag1

Rebellerna i östra Ukraina låg bakom nedskjutningen av det malaysiska planet i torsdags, men nedskjutningen var sannolikt ett misstag. Det uppger amerikanska underrättelsekällor.

Publicerad .
Cyklister längs med Skärgårdsvägen.

Cykelvägar prioriteras inte

Skärgårdsvägen är smal och gropig och folk kör bil i hög hastighet för att hinna till färjorna. Ändå försöker Pargas locka allt fler cykelturister till vägen som saknar cykelväg.

Publicerad . Uppdaterad .
Skärgårdstillägget försvinner fr.o.m. 2015

Raseborg går miste om skärgårdspengar

Skärgårdstillägget till kommuner med skärgårdsdel försvinner från och med nästa år. Det handlar om pengar som kommunen har fått - helt enkelt på den grunden att man har skärgård. För Raseborgs del är det frågan om cirka 900 000 euro per år.

Publicerad . Uppdaterad .
Fiskenät på tork utanför bod

Sikfångsten i Österbotten har minskat drastiskt

Fiskare i Österbotten är oroliga över fiskbeståndet i regionen då sälarna äter upp siken och skarvarna äter upp abborren. Speciellt sikfångsten har minskat drastiskt under de senaste åren.

Publicerad . Uppdaterad .
Döda musslor i Kumo älv.

Vem tro på om nickelutsläppet?

Jordbrukarna vid Kumoälv är konfysa - vem ska man tro på om nickelutsläppet. De som säger att nickel i älven ingenting är att bry sig om eller de som säger att det är farligt.

Publicerad .

Tuomioja nöjd med EU:s relation till Ryssland 1

EU:s utrikesministrar har enats om att utreda vidare sanktioner mot Ryssland. Utrikesminister Erkki Tuomioja säger att Ryssland måste visa att landet vill samarbeta i utredningen av flygkraschen för att undvika kraftigare tag från EU-håll.

Publicerad .

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Pellingefärjan anländer

"Då har vi en känsla av att man inte kommer ihåg oss"

Skärgårdsbor i Borgå upplever att politiker och tjänstemän nog tycker att det är bra att de erbjuder sommargäster service, men då de själva vill ha service vintertid så är de bara till besvär.

Publicerad .
Vikarebryggan

Service dras in i skärgården

I skärgården dras allt mer service in. I Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården har vi fått flera tips om indragningen av postkontor, bankkontor, båtturer, busslinjer, bryggor, hälsovård och förtursskyltar.

Publicerad . Uppdaterad .
Gammalt fönster på övergivet hus.

Då släktgården står och förfaller 5

Släktens gamla hus på landet står tomt. Men ingen i släkten är beredd att sälja det och att hyra ut känns alldeles för krångligt. Samtidigt finns det de som kunde tänka sig att bo där. Vad göra?

Publicerad . Uppdaterad .
Skärgårdshemman

Sökes: Hus att hyra i skärgården 11

Det behövs fler hus att hyra i skärgården. Annars sätter bostadsbristen käppar i hjulet för inflyttning till skärgården. Bengt Backman som bor i Houtskär och sitter med i Åbolands Skärgårdsstiftelse bekräftar att det finns ett behov.

Publicerad . Uppdaterad .

Grankulla stations öde kan snart avgöras

För bara sex år sedan såg framtiden dyster ut för den gamla järnvägsstationen i Grankulla, då byggnaden brann och fick svåra skador. Efter många, tysta år kan det nu äntligen bli liv i stugan igen!

Publicerad .

”Det skulle kännas bättre om någon skulle ha stulit bilen” 1

I år har det redan tuttats eld på kring fyrtio bilar och över tusen fall av skadegörelse på bilar har anmälts till Helsingforspolisen, och antalet ökar snabbt nu under sommaren. Vandabon Tatu Toivainen hittade sin bil totalförstörd på en parkeringsplats i Dickursby.

Publicerad . Uppdaterad .

Ett plan kommer lastat med ålar

Tisdagen den 22 juli flögs 147 000 ålar till Finland från England. Cirka 12 500 av dem planterades ut i Östnyland. Yle Östnylands reporter var med om att släppa ut en låda med yngel i Kalkstrand i Sibbo.

Publicerad .

VEGAS SOMMARPRATARE

Mmm som i musik, mamma och Mamma Mia

I mitten av januari när skådespelaren och sångaren Mia Hafrén åt frukost på ett hotell i norra Tyskland ringde telefonen. -När jag såg vem som ringde, gick min puls upp till 200. Om telefonsamtalet kom med ett Ja skulle jag verkligen få nånting att fundera på.

Publicerad .

Sol och värme

Värmeslag och solsting 2

Under varma sommardagar är det viktigt att dricka tillräckligt, i synnerhet om vi anstränger oss fysiskt. Om vi inte har någon vätska att svettas ut kan kroppen inte kylas ner ordentligt.

Publicerad .
rabarberblad som solskydd

Skydda barnen mot solen!

Det framför allt är de gånger man har bränt sig före puberteten som ökar risken för melanom senare i livet. Helst borde vi hålla barnen i skuggan eller skydda dem med hjälp av kläder och hattar under de soligaste timmarna av dagen.

Publicerad .
Vatten

Drick vatten

Vatten är livsviktigt, men hur mycket vatten behöver man egentligen dricka varje dag? Och kan man dricka för mycket vatten? Min Morgons husläkare Otto Lindberg reder ut frågorna.

Publicerad .

Sport

James Rodriguez gjorde två mål mot Uruguay.

Rodriguez till Real Madrid

Nu är det klart att James Rodriguez som var skyttekung i VM i Brasilien flyttar till Real Madrid. Prissumman är 80 miljoner euro.

Publicerad . Uppdaterad .
Michael Rogers

Första etappsegern för Michael Rogers

Australiensaren Michael Rogers vann den sextonde etappen i Tour de France. Vincenzo Nibali toppar fortsättningsvis sammandraget.

Publicerad .
Jarkko Nieminen

Nieminen enkelt vidare i Tammerfors

Jarkko Nieminen är klar för den andra omgången i ATP-utmanarturneringen Tampere Open. Nieminen besegrade Gianluigi Quinzi med 2-0 i set.

Publicerad . Uppdaterad .
douglas costa 2013

Donetsk-desertör öppnar sig på instagram

Douglas Costa som är en av de sex Sjaktar Donetsk-spelarna som vägrat återvända till Ukraina tar ställning till ärendet på sin instagramprofil. Enligt honom riskerar spelarna sina liv ifall de skulle återvända.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Hallongrottan med Catariina Salo

Hallongrottan

Ellen Strömberg och Lisen Sundqvist från Jakobstad är två av de drivande motorerna bakom Jeppis Pride. Jag har träffat dem för att prata om varför de gör det här trots så mycket motstånd från allmänheten.

Radar

Är socker ett gift vi borde undvika helt och hållet eller är det okej i lagom mängd? Forskaren Robert Lustig vid University of California i San Francisco anser att socker är boven i dramat när fetmaepidemin sprider sig.

Myteriet

Polisens FB-status om våldtäkter väcker starka reaktioner och vi funderar på vad en våldtäkt riktigt är. Det blir också snack om att återgå till vardagen efter semestern och om hur ryska och ukrainska medier skriver om den ödesdigra flygkraschen.

Kultur och nöje

Frillan och Prillan tillsammans med Micke Björklund.

Frillan och Prillan på Åland - Dag två

Rockoff och livesändning dag två för flickorna från Stiftelsen. Hot dog-tävlingar, Farbror Fläsk och höga hopp rymdes in i sändningen.

Publicerad .
Pernilla Karlsson och Frida Lindholm.

Följ oss på Rockoff!

Radio X3M befinner sig på Rockoff, följ vår liveblogg från måndag till onsdag och se vad som händer bakom kulisserna!

Publicerad . Uppdaterad .
Sara Maria Forsberg

Popbloggen: Skivkontrakt för Smoukahontas

Alla minns ni väl Sara Forsberg, aka Smoukahontas, som gjorde storsuccé med sin språkvideo? Och plötsligt var hon också världsbäst på att sjunga, spela instrument, härma personligheter och så vidare. Över en natt blev hennes framtid väldigt ljus.

Fotot på sedeln togs av Mannerheim

Carl Gustaf Mannerheim fotograferade Kurmanjan Datka lite före hennes död. I dag pryds femtio som-sedeln i Kirgizistan av denna bild, skriver Svenska Yles journalist Kerstin Kronvall (bilden) i sin blogg.

Publicerad . Uppdaterad .

Hälsoserien Kraft

Mobilapparna som följer varje steg

Det finns en uppsjö av olika applikationer för att hålla räkning på hur mycket vi rör på oss. Finska Moves är snygg men ger inte mycket mervärde efter de första dagarna. MiCoach lockar med möjligheten att skapa egna träningsprogram utgående från personliga ansträngningsnivåer och Sportstracker är bäst på enkel uppföljning av löpstatistik.

Publicerad . Uppdaterad .

De första aidspatienterna satte läkaretiken på prov

När de första aidspatienterna diagnosticerades i Finland på 1980-talet sattes läkarnas yrkesetik på prov. I början visste man inte hur den skrämmande sjukdomen smittade och många sjukhus ville inte ha något med patienterna att göra.

Publicerad .

Vägar ur krisen

Statsminister Mari Kiviniemi

"Gamla klassiker framtidsbranscher" 4

Finlands starkaste trumf inför framtiden är vårt utbildningssystem, säger förra statsministern, Centerns Mari Kiviniemi. - Framtidens branscher är klassiker som skogs- och teknologiindustri, anser Kiviniemi.

Publicerad . Uppdaterad .
Jan-Otto Andersson

"Inte flexibilitet att sparka anställda" 14

Nu höjs också vänsterröster för den så kallade tyska modellen där de anställda jobbar då det finns jobb och jobbar mindre då det inte finns jobb. I Finland kallas det flexibilitet att sparka anställda, säger nationalekonomen och vänstermannen Jan Otto Andersson.

Publicerad . Uppdaterad .
Anne Berner

"Uppmuntra ungdomar att ta risker" 12

Investeraren och företagsledaren Anne Berner ger en känga åt den finländska skolan och menar att världen har förändrats massor sedan vårt skolsystem etablerades. Vi har satsat på kunskapen och nu är det dags att satsa på attityden, anser hon.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Mat och fritid

Kräftexpert: Låt det väl smaka!

På måndag klockan 12 är väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

Publicerad . Uppdaterad .
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl

Citronskal till skrubb och te 4

Citronskal är alldeles för nyttiga för att kastas bort. Alexandra visar vad man kan göra med citronskalen - en härlig stimulerande citronskrubb och två sorters uppigande tesorter.

Publicerad . Uppdaterad .
Kalvar på Gårdskulla i Sjundeå

Dagens mattips: Pulled beef

Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. I dag står pulled beef på högrev på menyn.

Publicerad . Uppdaterad .
Smoothie med jordgubbar och nyponpulver.

Smoothie med nyponpulver

Med ett hälsosamt nyponpulver mixar du snabbt ihop den här fräscha smoothien. Slutresultatet blir en läskande och god dryck i sommarvärmen.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Redaktionen tipsar

 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Enkät: Majoriteten vill behålla arvsskatten 19

56 procent av de som svarade på tidningen Kalevas förfrågan vill behålla arvsskatten medan bara 34 procent vill bli av med den.

Publicerad . Uppdaterad .

Sjöbevakare antyder att kvinnor inte kan köra båt? 31

En ung kvinna som var på väg hem från tillställningen Tirmo Blues med båt förra veckoslutet, fick höra osakliga kommentarer av en sjöbevakare.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnor står för lejonparten av hemarbetet 37

Kvinnor ansvarar fortfarande för matlagningen, inköpen och städningen i hemmet, visar en färsk kartläggning av läget i 20 länder. Ansvaret för att sköta och uppfostra barnen fördelar sig lite jämnare än ansvaret för hemarbetet.

Publicerad . Uppdaterad .

Laestadian 2.0 72

Att vara laestadian 2014 är inte lika dramatiskt som skrönorna säger. Det berättar Jannike Snellman som vill ta kål på myterna. Larsmo sommarmöte ordnades i helgen och besöktes av tusentals personer från Finland och övriga Norden.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Tyck till om nya program på Svenska Yle 5

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Varmt och soligt

Det är mycket varmt i hela landet med temperaturer upp till 30 grader. Svaga till måttliga vindar på alla hav och sjöar.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.