Jakt kan förbjudas på nya naturskyddsområden1

Under de närmaste åren ska staten freda ny mark i den österbottniska skärgården. Det kan bli förbjudet att jaga och på vissa håll även att fiska. Enligt tidigare beslut skulle man få jaga på en stor del av områdena.

Publicerad .
Färja i skärgården.

Sämre arbetsförhållanden för skärgårdsanställda

Den familjära stämningen i skärgården bidrar till att sådant som arbetskontrakt lätt glöms bort eller anses oviktigt. - Jag frågade efter kontraktet många gånger och de sade att det är på gång, men det blev aldrig av, berättar Philip som sommarjobbade som båtförare.

Publicerad .
Israel anfaller Gazaremsan juli 2014.

Hamas: Humanitär vapenvila möjlig

Hamas ledare säger att organisationen är redo att godkänna ett humanitärt eldupphör i Gaza. Något fullständigt eldupphör går Hamas ändå inte med på förrän Israel lyfter blockaden mot Gaza. Dödssiffran på Gazaremsan har nu stigit till över 700.

Publicerad . Uppdaterad .

Operativsystem väntas få igång appförsäljningen

Efter att det blev klart att Windows slår ihop sina operativsystem till ett enhetligt Windows-operativsystem, som ska fungera på alla plattformar, gick nätbloggarna heta. Dataexpert ser både för- och nackdelar.

Publicerad . Uppdaterad .

Läkare har anmält många vapeninnehavare

Läkare har på tre och ett halvt år anmält 2 100 personer till polisen för att de misstänks vara olämpliga att inneha vapen, skriver Keskisuomalainen. För läkarna har anmälningsplikten inneburit extra jobb.

Publicerad .

Ett steg mot fred i Centralafrikanska republiken

I Centralafrikanska republiken har de två rivaliserande grupperna skrivit på ett avtal för vapenvila för att få slut på det dödliga våldet som har fortsatt i över ett år.

Publicerad .

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Avfallstunnor vid sopinsamlingsplats

Kritiserat sopsystem får tummen upp i Kimitoön

I höst förändras sophanteringen i Pargas skärgård. Det nya sopsystemet har fått mycket kritik men i Kimitoön, där man redan infört motsvarande system, fungerar allt bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Koltrafikverkets hamn i Ingå

Ingå hamn ägs av två personer

Ingå hamn är den enda privatägda allmänna, kommersiella hamnen i Finland. Idag är den privatare än någonsin. Sedan i juni har Inkoo Shipping en enda ägare.

Publicerad . Uppdaterad .
Kakolabackens reningsverk

Renare avloppsvatten i Åboregionen

Avloppsvattnets belastning på havet har minskat i Åboregionen. Fosforutsläppen har minskat med hälften då gamla anläggningar har lagts ner och vattenreningen centraliserats.

Publicerad . Uppdaterad .
Koffens park i Helsingfors

Drick gärna - om du kan bete dig

Många vet inte vilka regler gäller då det handlar om att dricka alkohol på offentliga platser. Lagen säger att det är förbjudet, men det finns undantag. Att avnjuta en kall öl på en picknickfilt i parken är fullt tillåtet, men då förväntas du kunna bete dig sofistikerat.

Publicerad . Uppdaterad .
Move in på Campus Allegro

Move in vill locka inflyttare till Jakobstad

Jakobstadsnejdens utvecklingsbolag Concordia bjöd i går in näringslivet, kommunerna och presumtiva inflyttare till Move in! på Campus Allegro.

Publicerad . Uppdaterad .
anna-maria helsing

"Jeppis Pride handlar om allas lika rättigheter" 10

För ett knappt år sedan, när man just hade börjat planera Jeppis Pride, förundrade sig Anna-Maria Helsing över kommentarer som ”De ska inte komma hit till Jakobstad med sin parad”. - Vilka ”de” är det man avser? Vi finns ju redan här!

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

On the road again

Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.

Publicerad .

Kultur och nöje

Peik Aspbäck och Sara Selenius.

Vreeswijk och Ramel lever vidare på turné

En grupp musikpedagogikstuderande från Sibelius akademin förvaltar arvet av Cornelis Vreeswijk och Povel Ramel när de turnerar i Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .

Sol och värme

Värmeslag och solsting 2

Under varma sommardagar är det viktigt att dricka tillräckligt, i synnerhet om vi anstränger oss fysiskt. Om vi inte har någon vätska att svettas ut kan kroppen inte kylas ner och vår kroppstemperatur kan då stiga så högt att vi blir ordentligt sjuka.

Publicerad .
rabarberblad som solskydd

Skydda barnen mot solen!

Det framför allt är de gånger man har bränt sig före puberteten som ökar risken för melanom senare i livet. Helst borde vi hålla barnen i skuggan eller skydda dem med hjälp av kläder och hattar under de soligaste timmarna av dagen.

Publicerad .
Vatten

Drick vatten

Vatten är livsviktigt, men hur mycket vatten behöver man egentligen dricka varje dag? Och kan man dricka för mycket vatten? Min Morgons husläkare Otto Lindberg reder ut frågorna.

Publicerad .

Sport

Valtteri Bottas i Hockenheim 2014

F1-lopp i Mexiko nästa år

Det är nu klart att banan i Mexiko City hinner bli klar till säsongen 2015. Senast det kördes F1 i Mexiko var år 1992.

Publicerad . Uppdaterad .

"Vargarna" är redan hungriga

Den finländska vargflocken har inlett förberedelserna mot basket-VM i Spanien med läger i Kisakallio. Basketlandslagets chefstränare Henrik Dettmann är inte orolig över skadeläget trots att Petteri Koponen på träning blev "biten" av Antto Nikkarinen.

Publicerad . Uppdaterad .
Minna Leinonen

Leinonen vann VM-guld 1

Minna Leinonen har vunnit VM-guld i luftgevärsskytte för handikappsidrottare. Leinonen hade redan innan finalen skaffat en nationsplats till Paralympics i Rio de Janeiro.

Publicerad . Uppdaterad .

Blåvita Bandet

Sjöbevakare vid Porkala udd.

Ökad bevakning vid varmt väder3

På sjöbevakningsstationen vid Porkala udd har man lagt märke till att det vackra vädret har lockat ut folk på sjön. Samtidigt har tillbuden varit något fler den senaste veckan.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Hallongrottan med Catariina Salo

Hallongrottan

Ellen Strömberg och Lisen Sundqvist från Jakobstad är två av de drivande motorerna bakom Jeppis Pride. Jag har träffat dem för att prata om varför de gör det här trots så mycket motstånd från allmänheten.

Radar

Är socker ett gift vi borde undvika helt och hållet eller är det okej i lagom mängd? Forskaren Robert Lustig vid University of California i San Francisco anser att socker är boven i dramat när fetmaepidemin sprider sig.

Myteriet

Internationella flygbolag meddelar att de undviker flygplatsen i Tel Aviv. Vi tar ett steg tillbaka, pratar om konflikten och undrar hur dramatiskt beslut det är. Dessutom blir det mycket snack om det känsliga ämnet pengar och vänner.

Hälsoserien Kraft

Löptränaren Tuomo Salonen gör teknikövningar

Löptränaren: Ta inte för långa steg 1

- Det vanligaste teknikfelet människor gör när de springer är att stegen blir för långa. Korta steg kräver inte lika mycket ansträngning, säger löptränaren Tuomo Salonen.

Publicerad .
Mobilapplikationen Moves bokför hur mycket du rör på dig

Mobilapparna som följer varje steg

Det finns en uppsjö av olika appar för att hålla koll på hur mycket vi rör på oss. En app lockar med möjligheten att skapa egna program utifrån den egna nivån, medan en annan är bäst på enkel uppföljning av löpstatistik.

Publicerad . Uppdaterad .
Balettdansösen Sofia Gustafsson

Baletten står och faller på friska fötter

Nationalbalettens dansare har långa dagar och sex dagars arbetsveckor med föreställningar på kvällen. En stor del av den tiden är deras fötter dessutom inklämda i tåspetsskor. För att det här ska vara möjligt måste man ta hand om både kroppen och fötterna.

Publicerad .
Läkaren Juhani Lähdevirta utanför avdelning 4 på Aurora sjukhus, där han tog emot Finlands första aidspatienter 1983.

De första aidspatienterna satte läkaretiken på prov

När de första aidspatienterna diagnosticerades i Finland på 1980-talet sattes läkarnas yrkesetik på prov. I början visste man inte hur den skrämmande sjukdomen smittade och många sjukhus ville inte ha något med patienterna att göra.

Publicerad .

Vägar ur krisen

Statsminister Mari Kiviniemi

"Gamla klassiker framtidsbranscher" 4

Finlands starkaste trumf inför framtiden är vårt utbildningssystem, säger förra statsministern, Centerns Mari Kiviniemi. - Framtidens branscher är klassiker som skogs- och teknologiindustri, anser Kiviniemi.

Publicerad . Uppdaterad .
Jan-Otto Andersson

"Inte flexibilitet att sparka anställda" 14

Nu höjs också vänsterröster för den så kallade tyska modellen där de anställda jobbar då det finns jobb och jobbar mindre då det inte finns jobb. I Finland kallas det flexibilitet att sparka anställda, säger nationalekonomen och vänstermannen Jan Otto Andersson.

Publicerad . Uppdaterad .
Anne Berner

"Uppmuntra ungdomar att ta risker" 12

Investeraren och företagsledaren Anne Berner ger en känga åt den finländska skolan och menar att världen har förändrats massor sedan vårt skolsystem etablerades. Vi har satsat på kunskapen och nu är det dags att satsa på attityden, anser hon.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna! Berättelser

"Allt skit ut bara"


För en del är musiken nödvändig för att man ska orka leva. Om det handlar veckans kortdokumentär "Året då skivan Noir kom till" av Heidi Grandell-Sonck.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Kräftexpert: Låt det väl smaka!

På måndag klockan 12 är väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

Publicerad . Uppdaterad .
Marmorerat papper är snyggt

Marmorera papper

Marmorering är ett enkelt sätt att göra vackra och färggranna papper för till exempel pärmar. Till marmorering behövs marmoreringsfärg och -lim.

Publicerad . Uppdaterad .
Marmorerad vägg ger känsla av antiken

... eller väggar

Marmorering är också en traditionell målningsteknik, som använts som ersättning för äkta marmor i slott och herrgårdar i hundratals år.

Publicerad . Uppdaterad .
Ge naglarna ny färglyster med marmoreing.

... eller dina naglar

När man marmorerar naglarna är det samma teknik som när man marmorerar papper, men det är nagellacket som fungerar som marmoreringsfärg.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Enkät: Majoriteten vill behålla arvsskatten 20

56 procent av de som svarade på tidningen Kalevas förfrågan vill behålla arvsskatten medan bara 34 procent vill bli av med den.

Publicerad . Uppdaterad .

Sjöbevakare antyder att kvinnor inte kan köra båt? 32

En ung kvinna som var på väg hem från tillställningen Tirmo Blues med båt förra veckoslutet, fick höra osakliga kommentarer av en sjöbevakare.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnor står för lejonparten av hemarbetet 37

Kvinnor ansvarar fortfarande för matlagningen, inköpen och städningen i hemmet, visar en färsk kartläggning av läget i 20 länder. Ansvaret för att sköta och uppfostra barnen fördelar sig lite jämnare än ansvaret för hemarbetet.

Publicerad . Uppdaterad .

Laestadian 2.0 72

Att vara laestadian 2014 är inte lika dramatiskt som skrönorna säger. Det berättar Jannike Snellman som vill ta kål på myterna. Larsmo sommarmöte ordnades i helgen och besöktes av tusentals personer från Finland och övriga Norden.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

 

Tyck till om nya program på Svenska Yle 5

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Varmt och soligt

Det är mycket varmt och rätt soligt på vidsträckta områden.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.