Hundratusen kvinnor utsatta för våld varje år4

Det är det psykiska våldet som är värst. Men det är det fysiska våldet som det skrivs mest om. Det säger Sara Mikander, som är utvecklingskoordinator på Kvinnojouren i Jakobstad. Skam och skuldkänslor hindrar kvinnor från att söka hjälp.

Publicerad .
Operation

Hjärtkirurgin fortsätter vid VCS

Hjärtkirurgin vid Vasa Centralsjukhus ska fortsätta under åren 2015 och 2016, i enlighet med den s.k. hjärtgruppens förslag. Sjukvårdsfullmäktige röstade om saken på måndag eftermiddag.

Publicerad .
Emy Storm svensk skådespelare.

Emil i Lönnebergas mamma är död

Den svenska skådespelaren Emy Storm är död. Storm är känd som Emils mamma i filmatiseringen av Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga.

Publicerad . Uppdaterad .
Snöfall i trafiken, Esbo, november 2014

Svårare tider för trafikdårar 3

Polisens möjligheter att övervaka trafikförseelser förbättras betydligt. Polisen tar i bruk videoövervakningsutrustning som avläser registreringsskyltar.

Publicerad .
Elina Kahla

"Kulturfolket borde inte svika Ryssland" 1

Också kulturrelationerna mellan Finland och Ryssland kan påverkas av Ukrainakrisen. Direktör Elina Kahla på Finlandsinstitutet i S:t Petersburg är bekymrad.

Publicerad .

Litauen ska ge Ukraina "militärt stöd"

Litauen kommer att bistå Ukraina med militärt stöd i kampen mot de proryska separatisterna i de östra delarna av landet, meddelar ukrainas president Petro porosjenko. Samtidigt uppger Litauen att Ryssland blockerar litauiska fordon vid ländernas gemensamma gräns.

Publicerad .

Svenskfinland

Nicholas Andersson och robotarna PARO och NAO

Robotar intar Tekniska museet

Finland har halkat efter när det gäller utvecklingen av robotik, men potentialen för att ligga i spetsen är stor. Det tror Nicholas Andersson från företaget Robotics Finland, som arrangerar Robotveckan i Helsingfors Se video med sympatisälen Paro och humanoiden Nao!

Publicerad .
Ari Viitanen med ett oljefat.

Steelpanfarfar Ari Viitanen död

Steelpanmannen, Karisbon Ari Viitanen avled på fredagen efter ett oväntat sjukdomsanfall. Ari Viitanen blev känd som Finlands Mr Steelpan men hans musiker- och fostrargärning omfattade också mycket annat. Lyssna på ljuva steel pan-toner.

Publicerad . Uppdaterad .
Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus

Hjärtkirurgins öde avgörs - igen 4

Idag besluter Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige om hjärtkirurgins vara eller icke vara. Det här efter många turer där den senaste är att styrelsen föreslår att den läggs ner.

Publicerad . Uppdaterad .

Använd hjärtat

Svårt att hitta vänner till äldre personer

Röda Korsets svenska avdelning i Helsingfors sliter med att hitta frivilliga som kan bli vänner till äldre personer. Just nu har de äldre personer som köar för att få en egen vän.

Publicerad . Uppdaterad .
Olle Schalin

Äldre i Åbo vill gärna ha mer sällskap

Yles nationella kampanj Använd hjärtat vill hjälpa unga att få kontakt med äldre som känner sig ensamma. Äldre som Yle Åbland talat med välkomnar initiativet!

Publicerad . Uppdaterad .
Frida Lindholm

Frida Lindholm: Bara för att famo är gammal är hon inte enfaldig 6

Jag älskar redan Använd hjärtat-kampanjen, och den har knappt ens börjat. Eller ja, nu i helgen är det kampanjstart. Det är en viktig kampanj för att uppmärksamma äldre som sitter ensamma i sina lägenheter eller i sina byar.

Publicerad . Uppdaterad .
Använd hjärtat, hjälp en äldre

Ge ett löfte om att använda hjärtat!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Ishockey

Nokelainen och Torpedo skiljs åt

Ishockeyspelaren Petteri Nokelainen har gjort sitt i KHL-laget Torpedo Nizjnij Novgorod. Enligt webbplatsen jatkoaika.com har centern och klubben brutit kontraktet i samförstånd.

Publicerad .
Harri Olli, backhoppare

Harri Olli gör comeback

Backhopparen Harri Olli gör comeback till världscupen efter en paus på tre år. Det kommande veckoslutet ska han tävla i Ruka.

Publicerad . Uppdaterad .
konditionssal

14-åring gör 49 räckhävningar! 3

Den 14-årige helsingforsaren Aaro Hanttu är en av landets bästa utövare i sin gren, det vill säga räckhävningar. Eller vad sägs om 49, som han fick i Ilta-Sanomats inofficiella test? Kolla in hans otroliga prestation!

Publicerad . Uppdaterad .

Rivet ur arkivet

En liten pojke sitter barbacka på en stor häst.

Rivet ur arkivet: Hästen

”Seg och uthållig som sin husbonde”, ”modig och tapper liksom våra pojkar” - så beskrivs den finska hästen i en tid då hästar är en del av det agrara Finlands vardag. Hästen och mannen delar länge samma identitet, och liv.

Publicerad . Uppdaterad .
En häst drar en släde med soldater i vinterkriget.

Rivet ur arkivet: Hästen i kriget 3

För 75 år sedan fylls vägar, gator och tåg inte bara av unga män på väg mot fronten – utan också av hästar. Under den stora reservövningen hösten 1939, som de facto är en regelrätt mobilisering, genomförs också en omfattande utskrivning av civila hästar.

Publicerad . Uppdaterad .
En blond flicka står vid sidan och håller en vit häst.

Om flickor och hästar 1

Känslan i maggropen. Den gjorde sig påmind redan på förmiddagen. Växte sig starkare under dagen. Hindrade makaronilådan från att lämna tallriken.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller

Gädda med kantareller och västerbottensost

Gädda är en elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. I t ex Frankrike och Tyskland anses gäddan vara en verklig gourmetfisk. Här kommer vår version på gourmetgädda. En kombination av fiskfilé med färsröra mellan som vi smaksätter med kantareller och smakrik ost.

Publicerad . Uppdaterad .
Jims återanvända klädskåp

Återanvänd ett 80-tals klädskåp

Förr eller senare börjar möblemanget kännas litet gammalt, men istället för att slänga bort skåp, bord, stolar eller sängar kan man låta fantasin dansa ett varv över dem och förvandla dem till något fint. Här tar sig Jim an ett gammalt klädskåp, men i artikeln finns också länkar till andra finurliga förvandlingar.

Publicerad . Uppdaterad .
Lusthuset är upplyst i höstmörkret.

Utebelysning i trädgården

Novembermörkret kan kännas väldigt deprimerande, speciellt om marken är bar. Dagarna blir bara kortare dagsljuset ett suddigt dis. Nu är det dags att pigga upp sig själv, grannarna och trädgården med litet belysning.

Publicerad . Uppdaterad .
Lees brödkorg i rotting.

Fläta korg i rotting

Att fläta en egen korg är inte alls så svårt som det kan verka. Så här gör du lätt t ex en egen brödkorg att ha på frukostbordet hemma eller ge bort i present.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Efter Nio

muluken cederborg

Cederborg: "Mitt liv består av många pusselbitar"

I januari 1986 lyfte ett flygplan från Etiopien med slutdestinationen Finland. Ombord fanns en sexårig flicka. En flicka som lämnade bakom sig allt hon visste om livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Lars Backström är en skolfarfar

Eleverna spelar korgboll på skolgården. En av eleverna ser ut att ha ett lugn som de andra saknar. Det är inte heller en elev – det är skolfarfarn Lars Backström.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Ferhat Alar har varit inlåst sedan han lämnade in asylansökan, nu i två månader.

Asylsökande barn bakom galler 4

Att låsa in flyktingbarn på en sluten enhet lär fortfarande förbli lagligt i Finland trots att regeringen har lovat att förbjuda det. Det strider emot flera grundläggande mänskliga rättigheter. Spotlight har träffat Ferhat Alar. Han har suttit inlåst i månader.

Publicerad . Uppdaterad .
Frillan och Prillan snackade med Fredi Lundén.

Att vara farsa till en tonårsidol

I en exklusiv intervju berättar Fredi Lunden, Isac Elliots pappa, om livet när ens barn blir kändis. Hur hanterar man det hela och hur mycket har Fredi varit tvungen att offra för sin sons karriär?

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Mattias Fagerholm

Mattias Fagerholm: Hur skulle du ersätta ordet ”pakkoruotsi”?

Upptakten till frågeställningen var en ordväxling på Twitter mellan riksdagsledamot Mikael Jungner och Yle:s direktör Atte Jääskeläinen. Jääskeläinen lät förstå att Yle skall använda neutrala uttryck i sin rapportering i anslutning till att den könsneutrala äktenskapslagstiftningen behandlades i lagutskottet.

Publicerad . Uppdaterad .

Kerstin Kronvall: De nya ljuden

Det är de nya ljuden som vanligtvis ger mig de starkaste intrycken då jag flyttar. Ljud som först är väldigt tydliga och som jag till en början lägger märke till. Efter en tid hör jag dem inte längre, då har jag blivit hemtam i huset.

Publicerad . Uppdaterad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

Ingemo Lindroos: Korrespondentlivet som trebarnsmamma

Yles Nordenkorrespondent skriver om hur man får ett nyhetsjobb att gå ihop med föräldramöten, läggdagstider, gnälliga färder till mataffären, förande och hämtande på dagis och fritids, hobbyer, och inte minst, barnens omväxlande humör?

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet: AnvändHjärtat, tragedier och det nya tysta språket

Vad handlar AnvändHjärtat om? Vi tar också upp familjetragedin i Kuopio och skjutningen i Cleveland. Emotikoner har blivit ett nytt tyst språk över landsgränser. Hon ska representera miljontals unga européers intressen: Johanna Nyman gästar studion. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Slarvar också du med bilservicen? 26

Är det länge sedan bilen var på service? Om det drar ut på tiden när bilen borde föras på service eller om du sparar pengar genom att inte utför alla rekommenderade åtgärder är du inte ensam. Allt flera slarvar med bilservicen och det oroar Jouko Sohlberg vid Bilbranschens centralförbund.

Publicerad . Uppdaterad .

Det här är inte en naken kvinna 36

Men vad är det? Svaret är enkelt: Det här är ett konstverk. Och när det är ett konstverk visar det inte verkligheten utan avbildar verkligheten, ger ett sken av verkligheten. Därför är det du ser inte en naken kvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Räsänen har kostat kyrkan miljoner 57

Sedan den uppmärksammade homodebatten 2010 har närmare 50 000 personer skrivit ut sig ur kyrkan som en reaktion på uttalanden av Päivi Räsänen.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.