Stockmann knäar19

Rädda Stockmann-rörelsen spred sig på Facebook under några varma juliveckor ifjol. Mannen bakom kampanjen anser att Stockmann vägrar se sanningen i vitögat.

Publicerad .
Halkskydd

Dubbskor och halkskydd säljer 1

Vi är just nu inne i den period då flest halkolyckor sker. Dubbskor har funnits i butikerna redan i ett par vintrar, men det är först nu som de blivit populära på allvar och djungeltrumman börjat gå.

Publicerad . Uppdaterad .
Byggnad i Mariupol brinner efter en raketattack mot Mariupol den 21 januari 2015.

Finland fördömer attacken mot Mariupol 5

Finlands ledning fördömer kraftigt rakettacken mot civila i staden Mariupol i östra Ukraina på lördagen. Presidenten och statsrådet säger att Ryssland måste använda sitt inflytande på separatisterna för att försöka lugna ner läget.

Publicerad . Uppdaterad .
Fågelskådare på taket

"Från taket ser jag arter jag inte ser annars" 1

Det här veckoslutet har folk spanat efter fåglar på sina gårdar och meddelat observationerna till organisationen Birdlife. Evenemanget kallas Gårdsplanskryss och ökar kunskapen om fågelstammarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Boko Haram i attack mot miljonstad

Upp till 200 människor uppges ha dödats i terrorgruppen Boko Harams anfall mot staden Maiduguri i nordöstra Nigeria. Amnesty varnar för att hundratusentals liv är i fara.

Publicerad . Uppdaterad .

Mulla Krekar släpptes ut ur norskt fängelse

Islamistledaren mulla Krekar har släppts ut ur norskt fängelse. Han har suttit tre år i fängelse för att ha hotat bland annat Norges nuvarande statsminister.

Publicerad .

Svenskfinland

Jakobstads energiverk

Nyttan med Herrfors köp av Energiverket kan ätas upp 5

I ett extremt fall kan swapparna som Mikael Jakobsson tecknade äta upp nyttan av att överföra Energiverket till Herrfors. Det säger Alf Stenvik (SDP).

Publicerad . Uppdaterad .
Räls på Hangöbanan vid Lappvik station

Polisen varnar för farlig lek på Hangöbanan 2

Polisen i Västra Nyland ber om tips kring upprepade fall av sabotage mot tågbanan i Lappvik i Hangö. VR:s personal har flera gånger tvingats plocka bort föremål som någon placerat på skenorna och i en växel.

Publicerad .
Bergöfärjan

Bergöfärjan kör igen 3

Färjan mellan Bergö och Molpe stod stilla från och med klockan 12 i dag, söndag, på grund av problem med styrningen. Avbrottet uppskattades ta flera timmar men sedan klockan 13 har man trots problemen kört några turer.

Publicerad . Uppdaterad .
Folke Öhman, stadsdirektör i Pargas

Folke Öhman säger tack och hej till Pargaspolitiken

Stadsdirektör Folke Öhman lämnar nu kommandobryggan och seglar ut på egna vatten. Han kommer att sakna att vara med där det händer och att kunna påverka men inte att ständigt vara tvungen att ge svar på tal.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

TPS-flaska, 2012

TPS vd:n ber om ursäkt för Elomos uttalanden

Vd:n för TPS, Mika Eskola, bad på söndag på sitt Twitter-konto om ursäkt för chefstränaren Miika Elomos uttalanden efter matchen mot Tappara på lördag.

Publicerad .
Zarko Markovic försöker hindra Mikola Bilyk.

Hemmanationen klar för kvartsfinal

Qatar lyckades överlista Österrike i åttondelsfinalerna av handbolls-VM. Även Slovenien, Spanien och Kroatien är klara för kvartsfinal.

Publicerad .

Webbdoktorn

Köldurtikaria

Kinder som börjar klia när den första vinterkylan kommer eller händer som sväller upp när man sätter dem i kallt vatten kan vara symptom på köldurtikaria. Som alla överkänslighetsreaktioner kan köldurtikaria ge livshotande symptom om man fortsätter att utsätta kroppen för kyla.

Mykoplasmalunginflammation 1

Långvarig hackhosta, feber och ansträngd andning kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Lunginflammationen är speciellt vanlig bland barn i skolåldern och förorsakar epidemier.

Publicerad . Uppdaterad .
honungsburk

Honung och småbarn

Honung är den bästa hostmedicinen för barn, men varför får den inte ges till barn under ett år?

Publicerad . Uppdaterad .

#MittJobb

tobaksrökning på jobbet

Får rökare fler pauser på jobbet? 38

Låt oss säga fyra minuter sju gånger per dag mer egen tid än andra. Så kan det te sig när rökare tar pauser på jobbet. Men vad hindrar att en ickerökare lika ofta tar sig en paus av annat slag?

Publicerad . Uppdaterad .
Shoppingcentrum

"Jag är fastanställd men jobbar extra på nätterna"

Redan utsatta flexar neråt i arbetstid och lön när arbetsmarknaden kräver flexibilitet. Många som redan har låga inkomster erbjuds dessutom bara deltidsjobb. I det långa loppet blir det ohållbart, säger en person i den här situationen.

Publicerad . Uppdaterad .
Tony Karlsson, Robert Stolpe och Petteri Niittymäki vid Aboa Mare.

De hjälper sjömän ut på havet 11

Den finska sjöfarten lever i svåra tider. Det här oroar sjömän i Finland, som har hört av sig till Svenska Yles granskning av arbetsplatser.

Publicerad . Uppdaterad .
Petra van Marwijk från Holland söker jobb i Finland

"Se dig i spegeln om du är arbetslös!" 15

Det här med lågkonjunktur, det tror inte holländska Petra van Marwijk på, den finns bara i folks huvuden. Hon väljer att tro på möjligheter och på hårt arbete.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Mat och fritid

Alexandra doftar på en avokado.

Avokado som frukt och skönhetsprodukt 3

Mjukt hår, god nattsömn och glatt humör kan faktiskt växa på träd – i form av avokado. Den krämiga gröna frukten är fullpackad med näring för hela kroppen. Dessutom ger den en både god och nyttig chokladmousse.

Publicerad . Uppdaterad .
Fruktchips

Fruktchips

Fruktchips är som en perfekt korsning av potatischips och godis. Det här är ett bra sätt att ta tillvara frukt när den är billig. Det gör heller inget om frukten inte är helt mogen. Med en härlig chokladdipp blir det en annorlunda efterrätt.

Publicerad . Uppdaterad .
Burkpäron blir snabb och god efterrätt.

Bärsorbet och burkpäron

Det kan vara ett bekymmer om man har satsat mycket tid på en grandios varmrätt eller helt enkelt glömt bort att göra en dessert och gästerna är på plats om en halvtimme. Här kommer några läckra och enkla förslag på snabba avslut.

Banana split deluxe med frusen mynta.

Banana split deluxe med chokladsås

Den här lyxiga efterrätten är så exklusiv att den knappt kan kallas banana split. I klippet kan du se den göras med hjälp av flytande kväve, men receptet är traditionellt och anpassat för alla oss hemmakockar.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

På Hornsgatan: Blå ögon är inte Borgen

Med höga förväntningar har jag följt med den politiska thrillern Blå ögon, som sänds på SVT. (SVT 1, samt Yle fem på söndagar och på SVT Play). Skulle det här bli den svenska Borgen, med politiska intriger, spinndoktorer och kvinnliga toppolitiker i centrum?

Publicerad .

Popbloggen: Äntligen Ola Salo!

Nu har Ola Salo gett ut den första singeln Go On Go On från sitt kommande soloalbum som ges ut senare i vår. Förväntansfullt klickar jag igång den nyutgivna musikvideon.

Publicerad . Uppdaterad .
ESO:s teleskop (VLT) i Paranal, Chile.

Se stjärnor i Chile - ett bildreportage

Marcus Rosenlunds road trip genom den chilenska öknen fortsätter. I dag anländer han till berget Cerro Paranal, från vars topp man kan se (bokstavligen) miljarder år tillbaka i tiden.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Långläsning

Dyrkan av predikanten Billy Graham

Fundamentalism - en spegel av samhället 8

Fundamentalism kan ses som ett religiöst fenomen - men ofta handlar det snarare om ett politiskt uttryck som kan placeras i ett historiskt skeende.

Publicerad . Uppdaterad .
Saudiarabiens nya kung

Saudiarabien litar på kungen, oljan och gästarbetarna 3

I Saudiarabien, islams urhem, bygger kungahuset sin rätt att styra på rollen som islams väktare. Landet flödar av olja och har gjort sig beroende av sina gästarbetare. Kvinnor ska inte figurera i offentliga sammanhang.

Publicerad .
Abdi Nassir, ung juridikstudent i Eastleigh, Nairobi.

Stor misstänksamhet mot somalier i Kenya

Attacken mot shoppingcentret Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi år 2013 utfördes av den somaliska terroristorganisationen Al-Shabab. Sedan dess har attentaten fortsatt. Kenyanska polisens svar har varit en våg av godtyckliga arresteringar av somalier i Kenya.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Ränteswappar blev stadsdirektör Jakobssons fall 27

Ränteswapsavtal med banker och brist på förtroende från stadsstyrelsens sida blev stadsdirektör Mikael Jakobsson fall i Jakobstad. Stadsdirektör Mikael Jakobsson gjorde sin sista arbetsdag på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Niinistö: Skatteflykt inte acceptabelt 22

President Sauli Niinistö är inte alls förtjust i fenomenet att finländare flyttar utomlands för att bli kvitt skatter. - Jag tycker inte alls om det, sade Niinistö på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

"Fler finländare borde bo på hyra" 20

Fler finländare borde bo på hyra, anser Näringslivets forskningsinstitut Etlas forskningsdirektör Mika Maliranta. Enligt undersökningar är arbetslösheten hög på områden där många bor i ägarbostäder.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.