Hur ska vi bäst behandla depression?2

Depression ska behandlas med antidepressiva läkemedel och psykoterapi samtidigt, rekommenderar nu Finska Läkarföreningen Duodecim och blåser nytt liv i debatten om läkemedlens överdrivna effekter.

Publicerad .
Utrikesministeriets byggnad på Skatudden i Helsingfors.

Utrikesministeriet positivt till Nato-medlemskap14

Utrikesministeriet tar i sin nya framtidsöversikt klart ställning för ett Nato-medlemskap för Finland. Utrikesminister Erkki Tuomioja poängterar att översikten inte representerar UM:s officiella ståndpunkt.

Publicerad .

Ny blunder av Secret Service

Secret Service som har i uppgift att skydda USA:s president får svidande kritik efter att det uppdagats att en beväpnad man för ett par veckor sedan tilläts åka i samma hiss som Barack Obama.

Publicerad . Uppdaterad .
Upplopp i Stockholm i samband med det nynazistiska Svernskarnas partis möte.

Samma hjälp till nynazister och IS-radikaler

För att hjälpa unga som riskerar åka till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten IS har man i Sverige tagit hjälp av tidigare arbete med extrema rörelser. Projektet EXIT har tidigare hjälpt bland annat nynazister.

Publicerad .
Illustration av importhamnen

LNG-terminalen skjuts upp

Beslutet om att bygga en LNG-terminal för flytande naturgas i Finska viken skjuts upp. I dag (30.9) hölls ett möte i Tallinn och man kom inte fram till något samförstånd om terminalen.

Publicerad . Uppdaterad .

Norsk fembarnsmamma lurades till Islamiska staten 11

Det som hon trodde skulle bli en familjesemester i Turkiet visade sig bli en mardröm utan like. Familjen hamnade hos terrorgruppen IS i Syrien. Enligt terrorismforskare Teemu Sinkkonen är det viktigt att tillåta krigarna att återvända hem från Syrien om de så önskar.

Publicerad . Uppdaterad .

Skattefriheten på taxibilar försvinner vid årsskiftet

Efter årsskiftet får taxitrafikanter inte längre köpa, nya, skattefria taxibilar. Skatteförmånen har maximalt uppgått till 9600 euro, beroende på hur dyr taxibil trafikanten kör med. Bilparkens standard kommer att sjunka, tror Simon Holmstedt vid andelslaget Ula-taxi i Jakobstad.

Publicerad .

Svenskfinland

soptunnor på allmän plats

”De nya sopkärlen fantastiska” 1

Nu är tiden ute. Senast igår skulle invånarna i Nagu, Korpo och Houtskär ha meddelat Åbonejdens avfallsservice att de ansluter till det nya sopsystemet, som fått massor med kritik av skärgårdsborna. Men på Kimitoön är erfarenheterna goda.

Publicerad . Uppdaterad .
Barn från Solgårdens daghem bjuder bullar åt invånarna i Villa Pentby då Alfa Omega Raseborg ordnar rollatorrally.

Nytt äldreboende inne i en snårskog

Det har snart gått ett år sedan det stora seminariet Ljusfyllt åldrande som Alfa Omega Raseborg ordnade för att skapa ett nytt boende för äldre. Föreningen har inte kommit långt med planerna sedan dess, säger ordföranden Lars Karlsson.

Publicerad .
Hus i Nickby

"Här är nära till allting"

Åtgången på seniorbostäder är god i Sibbo. Det senaste tillskottet Sofie boendet i Nickby är så gott som fullt. Endast en lägenhet av 18 är ännu osåld.

Publicerad .
Christer Bogren och Mats Brandt kan inte annat än glädjas över beskedet om statsstöd för Bergö skola.

Malax får 600 000 euro för Bergö skola 2

Nu är det klart. Den nya skolan på Bergö får statsstöd. Mats Brandt och Christer Bogren (Sdp) skiner ikapp.

Publicerad . Uppdaterad .

Vattnet minskar i Närpes

I det växthustäta Närpes förbrukas enorma mängder vatten. Just nu pågår ett projekt för att hitta alternativa lösningar för växthusbevattningen. Börje Ivars anläggning ligger inom räckhåll för en vattentäkt som inte längre används för dricksvatten. Nu startar han och några andra odlare ett vattenbolag.

Publicerad .

Opinion

Marcus Lillkvist: Ärekränkt i källaren 6

Ärekränkningsmålen ryms inte i rättssalarna. I framtiden kan de i stället avgöras i källarvåningar. Skrämmande utveckling, skriver Marcus Lillkvist som själv suttit på de anklagades bänk.

Publicerad .
Ann-Christine Karhu.

Anki Karhu: 44 000 Jokeritfans kan inte ha fel - eller?

När Jokerit lanserade sitt publikmål för den här säsongen var det många som höjde på ögonbrynen - 11 000 åskådare till varje match. Fyra hemmamatcher senare kan man konstatera att bra, fartfylld hockey säljer. Åtminstone tillsvidare.

Publicerad .
Monica Forssell är redaktör och arbetar på Svenska Yle.

Monica Forssell: Vinden vänder på Kimitoön7

Tillbaka i ruta ett. Det kan man säga att planerna på vindkraftverk i Kimitoöns kommun nu är. Yle Åbolands reporter Monica Forssell ger en överblick över vad som har hänt hittills.

Publicerad .

Sport

Marco Verratti gjorde PSG:s  andra mål.

PSG spräckte Barcelonas nolla

PSG orsakade Barcelonas första förlust för säsongen då Parislaget tog en viktig hemmaseger med 3-2. Segermålskytt för fransmännen i den underhållande Champions League-matchen var mittfältaren Blaise Matuidi.

Publicerad .
Totti alla tiders äldsta målskytt i Champions League.

Xavi och Totti nya rekordmän

Tisdagens Champions League-omgång gav igen historieskrivarna på UEFA:s huvudkontor orsak att revidera rekordböckerna för turneringen.

Publicerad . Uppdaterad .

Emma Laine stiger som en raket

Sedan Emma Laines comeback på de internationella tennisplanerna i våras har hon spelat bättre än på länge. Nu hoppas hon på spel i större turneringar, men för det krävs ytterligare avancemang.

Publicerad . Uppdaterad .
Kai kantola

Blues vann - Jere Lehtinen firades

Blues besegrade TPS i ishockeyligan med 3-2. Jere Lehtinen firades då hans spelskjorta lyfte upp i taket.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö

Livsuppgift – att forska i orangutangers sociala beteende

Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa. Där forskar hon i orangutangernas sociala beteende.

Publicerad . Uppdaterad .
Hus Lindman

Food & Fun-festivalen ska höja Åbos status som matstad

Det kommande veckoslutet blir en guldgruva för den som gillar mat. I helgen får regionen finbesök av tio internationella stjärnkockar, då Food & Fun-festivalen arrangeras i Åbo.

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.

Publicerad . Uppdaterad .

cirkus familj

Kyss varandra dagligen

För varje barn har det blivit mindre och mindre party hos oss, skriver Maria Sundblom-Lindberg. Det är en sak att gå ensam men att ha en unge under var arm, en matkasse på pekfingret och en partner mellan knäna samtidigt som man ska över det helvetesgap som vardagen ofta är, det kräver sin man eller kvinna och det kräver vilja över normalransonen.

Publicerad .

Spotlight

Utsjoki

Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter

Ett irländskt företag vill börja leta efter diamanter på skyddade områden i Utsjoki, i nordligaste Finland. Men alla förhåller sig inte positiva till det här. Majoriteten av Utsjokiborna ser planerna som ett hot mot den orörda naturen och den samiska kulturen.

Publicerad . Uppdaterad .
Esko Aikio, född och uppvuxen i Utsjoki

"Gruvindustrin en form av kolonialism"

De flesta i Utsjoki är emot planerna på en möjlig diamantgruva och ser planerna som ett hot mot den samiska kulturen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Egentligen borde nog Elisabeth Rehn fått renen istället för Carl Haglund.

Vad ska Alexander Stubb få?

Carl Haglund har fått en liten ren i present av Sametinget. För att inte de andra politikerna ska bli svartsjuka delar vi ut fler djurpresenter.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från Sex & sånt

Så här skrämmande är ett hiv-test

Ungefär varannan dag hittas ett nytt hiv-fall i Finland. Dessutom beräknas det finnas ca 1 000 hiv-smittade personer i Finland som inte vet om att de bär på smittan.

Publicerad .
Fabrizio Gatti

Semesterhavet som blev Dödens hav

Flyktingströmmar och nationalism i Europa hörde till det som diskuterades livligt på bokmässan i Göteborg under veckoslutet. Medelhavet är inte längre det stora Semesterhavet, det har också blivit Dödens hav, där flyktingar drunknar i människosmugglarnas överlastade båtar.

Publicerad . Uppdaterad .
Aku Hirviniemi spelade pakkosuomi med Ted.

Pakkosuomi med Aku Hirviniemi 1

Hur lyckas Ted Forsström förklara takaluukku så att Aku Hirviniemi gissar nekrofil? Kolla videon så vet du.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Redaktör Pekka Palmgren.

Grävbloggen #5 – dotterbolaget som myndighet

Jag har jag träffat en professor i förvaltningsrätt, en av landets främsta jurister som ofta hörs som sakkunnig när det gäller att tolka grundlagen. Han berättade hur han ser på säkerhetsnätet. Som bäst planeras ett nät som ska garantera en säker kommunikation mellan landets högsta ledning och räddningsmyndigheterna vid en allvarlig kris.

Publicerad . Uppdaterad .
Boken "Tre systrar och en berättare" fångar Ankas hjärta.

Popbloggen:Tre systrar och en berättare

Jag har läst Tre systrar och en berättare, skriven av Lars Sund. Boken är tänkt som den första delen i en trilogi om Finland under 1900-talets senare hälft och 2000-talets första decennium. Efter att ha läst den första boken kan jag lova dig en sak: jag kommer att läsa de två andra också.

Publicerad . Uppdaterad .
Patrik Rosström är chef för nyheterna vid YLE Västnyland

Dykbloggen: Att dyka eller inte dyka på Estonia

Om du för två veckor sedan hade frågat mig om jag skulle dyka på Estonia om det vore tillåtet hade jag antagligen svarat ja. Ännu för en vecka sedan hade jag svarat ja. Det trots att Hbl av någon anledning publicerade en mängd Estonia-relaterade artiklar en hel vecka innan(!?) årsdagen för katastrofen.

Publicerad . Uppdaterad .

20 ÅR SEDAN ESTONIA

Från vänster: Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom

"Man samlar sig och gör sitt jobb"1

Svenska Yles redaktörer kommer ihåg den ödesdigra septembernatten år 1994 då passagerarfärjan Estonia gick till botten och 852 personer miste livet. Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom väcktes alla av telefonsamtal och åkte till jobbet.

Publicerad .

Fem timmar på flotten - hör Estoniaöverlevarens berättelse

På söndag har det gått tjugo år sedan passagerarfärjan Estonia sjönk utanför Utö. Södertäljebon Mikael Öun var den kvällen på väg hem från Estland. I dag är han djupt tacksam över att han överlevde natten.

Publicerad . Uppdaterad .

Estonias griftefrid berör inte alla nationaliteter 15

Skeppsgraven saknar juridiskt skydd mot internationella sportsdykare. Många nationaliteter kan i praktiken dyka till Estonia, utan att bli åtalade för brott.

Publicerad . Uppdaterad .

Att tro på något hjälper

Turvis vinschade vi ner varandra till livräddningsflottarna i det stormande havet.Visst var jag först väldigt rädd, berättar Jorma Haritonov, ytbärgare vid Estoniakatastrofen. I dag är Jorma Haritonov bosatt i en gammal byskola på Kimitoön.

Publicerad . Uppdaterad .

Se arkivmaterial från Estonianatten

Besättningen väntade in i det sista innan de ropade på hjälp. Passagerarna hade bara några tiotals minuter på sig att försöka rädda sig. Se klippet med material från Olycksutredningscentralen och Yles arkiv.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

"Det borde gå att hitta kompetenta kvinnor" 27

En majoritet av ministrarna i Finland är kvinnor. Det väcker ändå frågan om varför så få kvinnor duger till de andra topposterna inom politiken, som partiledare, riksdagsgruppsordförande och partisekreterare.

Publicerad .

Vindpark i Gräsböle fick back 49

Delgeneralplanen för Gräsböle vindkraftspark på Kimitoön remitterades till tekniska nämnden för ny beredning. Fullmäktige vill att minimiavståndet mellan kraftverk och hus ska vara 1500 meter.

Publicerad . Uppdaterad .

Pippi Långstrumps pappa nu bara kung 43

SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump. Materialet kan upplevas som nedsättande för barn i dagens värld, förklarar bolaget. Också bolaget bakom Astrid Lindgrens författarskap säger att författaren själv hade godkänt ändringarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Tisdagspodden

Vi är duktiga på appspel, så är det nyckeln till pengar och framgång? Demonstrationerna fortsätter i Hongkong, vad är det protesterna handlar om? Debatten kring Pippi Långstrump fortsätter - vilka andra verk har uppdaterats.
Ladda ner mp3

Redaktionen tipsar

Screenshot från ello.com

Nytt socialt nätverk utan reklam lockar 1

Det senaste nya sociala nätverket heter Ello. Deras sajt ska vara fri från reklam och användarnas information kommer aldrig att säljas vidare i marknadsföringssyften. De senaste dagarna har antalet användare ökat explosionsartat.

Publicerad . Uppdaterad .
8 & 9-åriga pojkar interneras av israeliska styrkor i Hebron 240914

Ingen trygg väg till skolan i Hebron 2

Barnen i Cordobaskolan i Hebron på Västbanken tvingas ta sig genom vägspärrar och förbi fientligt inställda grannar på väg till skolan. De israeliska bosättarna som bor längs skolvägen har utsatt barnen för stenkastning och våld.

Publicerad . Uppdaterad .
Utöya i Norge

Krispsykolog: Att minnas storolyckor kan ha en förlösande effekt

Då vi minns storolyckor och katastrofer kan obehagliga minnesbilder väckas till liv, en känsla av otrygghet kan återinfinna sig. Vad skall man göra om man allt för starkt sugs med i de berördas öde? Vilken funktion har dessa minnesdagar för den som inte varit med men ändå blir berörd?

Publicerad . Uppdaterad .
Foto från Mamma Mia!

Sockerfylla utan promillegräns 2

”Är inte Sibbobisin lite tånttåger?” I Mamma Mia på Svenska Teatern balanseras orgien i glitter och sockervadd upp av godmodig tönthumor med lokalfärg och biroller som tar ut svängarna rejält.

Publicerad .

Andra medier

SvD: Bo solo bäst för friska och rika

Aldrig förr har antalet enpersonshushåll varit så många i västvärlden. Den amerikanske sociologen Eric Klinenberg menar att boendeformen blir en utmaning för vår tid.

Publicerad . Uppdaterad .

DI: Hype – eller allvarligt hot mot Facebook?

Vad är fritt från reklam, får 35 000 förfrågningar i timmen och får folk att betala cirka 3 000 kronor? Svaret: Ello — det nya sociala nätverket som ska utmana Facebook.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Uppehållsväder

I största delen av landet är det uppehållsväder. I natt blir det köldgrader i nästan hela landet. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.