Rysslands president Vladimir Putin

Utvidgade sanktioner planeras mot Ryssland4

Fyra EU-länder och USA planerar utvidgade sanktioner mot Ryssland på grund av krisen i Ukraina. Ländernas ledare beklagar att Ryssland inte pressat separatisterna i östra Ukraina till förhandlingar.

Publicerad .
Karta över Utsjoki, Tana älv och vägen till Nuorgam.

Norsk polis med vapen granskar bilar i Finland

Beväpnad norsk polis har stoppat och granskat bilar på den finska sidan av gränsen i Lappland till följd av den höjda norska beredskapen mot eventuella terroristattacker.

Publicerad . Uppdaterad .
blixt slår ner

Åskan skapade problem av olika slag

De kraftiga åskvädren har vållat många strömavbrott och andra problem på olika håll i landet.

Publicerad . Uppdaterad .
Solviksstranden i Nordsjö

Kvinnor i bikini se upp! Ni kan bli smygfotade 20

Halvnakna kvinnor på badstränderna i Helsingfors lockar varje år till sig män med kamera i högsta hugg. På Sandudds sandstrand har badvakterna den här sommaren bett en man radera foton.

Publicerad . Uppdaterad .

Både dyr och billig kampanj gav plats i Europaparlamentet 3

Centerns Olli Rehn och Samlingspartiets Alexander Stubb kniper första och andra pallplats i fråga om EU-valets dyraste kampanjer. Sannfinländaren Jussi Halla-aho satsade allra minst på valfinansiering.

Publicerad .

Svenskfinland

På bilden syns en del av en boaorm, träflis, en kvist och en sten.

Kungsboan upphittad i Karis 24

Den förlupna boaormen har nu hittats hos en granne i Karis. Natten till måndagen rymde en ungefär två meter lång kungsboa från en lägenhet på andra våningen vid Malmgatan 6 A.

Publicerad . Uppdaterad .
Inlägg på Facebook har orsakat uppsäging av prenumeration.

Uppsagda ÖT-prenumerationer efter Facebook-inlägg 67

Ett tiotal personer har sagt upp sin prenumeration på Österbottens tidning efter att en av tidningens journalister lagt upp ett Facebook-inlägg om att förfölja kristna.

Publicerad . Uppdaterad .
Hett i bussen

"Man vågar inte stanna och svalka sig" 5

Alla är inte glada över det varma sommarvädret som äntligen anlänt. I bussar som saknar luftkonditionering kan chaufförens arbetstur vara en plåga.

Publicerad . Uppdaterad .
Fyrskeppet Relandersgrund.

Från vrak till kafébåt

Om du promenerat längs med Norra kajen mot Vedkajen i Helsingfors har du gått förbi Relandersgrund. Susanna Seppä räddade för 25 år sedan det då 100-åriga vraket från att skrotas.

Publicerad .

Historia

Första världskriget: Den tyska skulden 13

Den 3 augusti 1914 går tyska trupper till anfall mot det neutrala Belgien. Det är det egentliga startskottet för ett stormaktskrig, som till slut ska kräva femton miljoner soldaters och civilas liv och förändra Europa för alltid. Hundra år efter att kriget började är historikerna fortfarande oeniga om Tysklands skuld till kriget.

Publicerad .

Sport

Heta matcher väntar HJK

På måndagen började hela HJK:s lag för fullt förbereda sig för tredje omgången av CL-kvalet. Cypriotiska Apoel FC trivs garanterat i det varma vädret medan man i Klubi-lägret medger att man skulle föredra svalare förhållanden.

Publicerad .
HJK:s Teemu Tainio.

HJK–Apoel direkt på TV2 och Arenan 5

HJK och cypriotiska Apoel möts i Champions League-kvalets tredje omgång på onsdagen. Yle sänder matchen direkt.

Publicerad . Uppdaterad .
Anna Tjitjerova i Bryssel 2013

Tjitjerova missar EM

Den regerande OS-mästaren i höjdhopp ryskan Anna Tjitjerova missar EM i Zürich i augusti. Tjitjerova har hoppat 2,01 i sommar men en vristskada sätter stopp för medverkan i EM.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Punktornet i Kottby

Det var ett ganska ruskigt ställe. Vuoritalo, bergshuset, kallades det. Om jag minns rätt var jag två eller tre gånger där. Sista gången var 20. 11 2005 när GG Allins gamla band Murder Junkies spelade i Finland.

Publicerad .
Sam Cooke

Tidernas bästa popsångare?

Det finns knappast ett instrument som kan vara lika direkt berörande som människorösten och i Kulturtimmens sommarserie om musikinstrument har det nu blivit dags att lyfta fram det eventuellt mest ursprungliga instrumentet: rösten.

Publicerad .
Verksamhetsledare Monica Johnson

Åtta dagar av kammarmusik 1

Kammarmusik från Norden är temat för årets upplaga av Musikfestspelen Korsholm som börjar på onsdag. Musikfestspelen samarbetar för första gången med Europas kulturhuvudstad Umeå, säger verksamhetsledaren Monica Johnson.

Publicerad .

VEGAS SOMMARPRATARE

När jag inte orkar med livet, orkar livet med mig

- Jag har under hela mitt liv varit väldigt mycket bättre på att dikta än på att leva. Jag är stämd i en lägre tonart. Jag har ett ständigt lågtryck runt hjärtat, ett kretsande vemod som aldrig lämnar mig, berättar Marcus Birro i sitt sommarprat.

Publicerad . Uppdaterad .

Hälsoserien Kraft

Uppskjutande ökar stressen 1

Att medvetet skjuta upp viktiga åtaganden kan påverka hälsan och i förlängningen leda till mer stress i vardagen. Psykologens råd är att dela upp jobbiga åtaganden i konkreta minimål.

Publicerad .

Tsunamins efterdyningar

Det var en tidig morgon den 26 december 2004 på ön Koh Lanta i Thailand. Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Terrorhot i Norge, men hur ovanligt är det att myndigheter går ut med allmän varning om hot? Skulle du vilja veta om ditt hemland skulle drabbas av ett terrorhot?

Eva och Pöll

Två överhettade poddmakare längtar efter hösten. Men vi kommer också på ett prutthurtigt sätt att motarbeta rasism på stan och funderar lite på Cicciolina.

Radar

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder.

Mat och fritid

Pepparrot passar bra till japansk mat.

Pepparrot och wasabi

Botaniker tvistar fortfarande om varifrån pepparroten kommer. De flesta är överens om att den härstammar från södra Ryssland eller Balkanhalvön. Japansk grönpepparot, även känd som wasabi, har odlats i Japan i över tusen år.

Publicerad . Uppdaterad .
Mats Sabel är körgare i Vasa

Dagens långkok: grillad fläsksida 1

Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står grillad fläsksida på menyn.

Publicerad .
Färdig ram med spegelglas på Strömsö.

Taklist blir ram på Strömsövis

Man tager en taklist och vips har man en vacker ram. Åtminstone om man heter Jim Björni och är snickeriexpert på Strömsö.

Publicerad . Uppdaterad .
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl

Citron gör susen för soltrött kropp 4

Kasta inte bort citronskalet, utan använd det torkade och rivna skalet till en uppiggande kroppsskrubb, tipsar örtterapeuten Alexandra De Paoli.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Putin hotas av miljonåtal för nedskjutningen 32

Brittiska advokater hotar att dra Vladimir Putin inför rätta för hans roll i nedskjutningen av det malaysiska flygplanet i Ukraina.

Publicerad . Uppdaterad .

Missnöjda grannar: Ingen lyssnar på oss 59

Nu är måttet rågat för grannarna till evenemanget Sea Horse Week i Hangö. Under flera år har ett missnöje pyrt under ytan med arrangemangen men grannarna känner att ingen lyssnar på dem. De är dessutom rädda för hämnd av arrangörerna och ser sig därför tvungna att vara anonyma.

Publicerad . Uppdaterad .

Bo i skärgården - men helst bara på fritiden 20

Att få bosätta sig året om i skärgården är svårt. Så upplevs saken åtminstone bland många beslutsfattare i kommunerna. Orsaken är de statliga miljömyndigheterna, som ofta har en annan syn än kommunerna på byggande i skärgården.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Tyck till om nya program på Svenska Yle 11

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, sol

Ostadigt och varmt

Det är ostadigt särskilt i norr med regn- och åskskurar. Länge söderut är det ännu mycket varmt och skurar förekommer endast lokalt.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.