Hoppa till huvudinnehåll

Vad säger skilsmässobarnen?

Barnens röst i medierna är inte en självklarhet.

Vuxna borde uppmuntra barn till att oftare uttrycka sina åsikter i offentligheten, framför allt om saker som berör deras liv. Då skulle barnen också lära sig att bättre utnyttja sin mänskliga rättighet, yttrandefriheten.

BRICS, MINT, TICK – vad händer i tillväxtekonomierna?

Stora förväntningar på Taiwan och Sydkorea.

Utsikterna för tillväxtekonomierna är allt annat än ljusa för år 2016. Tre av de fem BRICS-länderna är i eller nära recession. BRICS är död, länge leve TICK, menar Financial Times. Blickarna riktas på teknologiintensiva Taiwan och Sydkorea.

Maraton - 42 195 meter himmel eller helvete?

Ett maratonlopp är inget för den bekväma.

Lördagen 6 februari är löpningens dag och en av de som verkligen älskar denna enkla motionsform är mamman, politikern och löpentusiasten Anna Jungner-Nordgren som tränar för sitt sjunde maraton.

Misstag med Moody's kreditbetyg

Moddy's har skjutit upp värderingen.

Finland fick trots allt inget nytt betyg av kreditvärderingsinstitutet Moody's natten till lördagen. Yle och flera andra mediehus har rapporterat om att Finland fick behålla sitt toppbetyg trippel-A.

Förbjudet att vara soffpotatis i Sverige

I träningshetsens Sverige är det de duktigaste som syns.

När de som tränar mest också skryter mest så blir tröskeln allt högre för dem som är i dålig form att sätta sin fot på gymmet, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

”Vi här i Finland är de som är ovanliga”

Arbetet med flyktingbarn ger henne många aha-upplevelser

Anna Käcko-Englund, ansvarig handledare vid Oravais flyktingbyrå, jobbar med ensamkommande flyktingbarn. Arbetet har gett henne många aha-upplevelser om flyktingfrågor men också hur vi finländare fungerar i en global kontext.

En riuku i Kuttura, Ivalo

Kvinnor från södra Finland kallas riuku av samerna.

En riuku är ett smalt träd som man sågar ner och sätter sig över för att skita. Så kallas kvinnorna från södra Finland bland samerna i Lappland. Korinna Korsström-Magga skulle bli konstnär, men slutade som renskötarhustru i Ivalo. Redaktör Henrika Mercadante träffar henne för ett samtal.

Samernas kultur och tradition

Samepolitiken har haft betydande inslag av rasism.

På 1960-talet började man i västvärlden inse kolonialismens och imperialismens historia. I Finland steg frågan om samernas ställning upp.

Ingen vågar tala om vargen

Bland jägarna väljer man helst att tiga.

Att tala om vargjakt är känsligt. Bland jägarna väljer man helst att tiga och vid Finlands viltcentral säger man att det råder en rädsla att föra ämnet på tal.

Bild för #mittkärleksliv satsningen

Hur har du det med kärleken?

Berätta om ditt kärleksliv. Delta i vår undersökning.

Svenska Yle frågar om relationer, sex- och samliv i Svenskfinland. Här kan du delta i undersökningen.

“Vänta med att planera syskon”

Tätt mellan syskonen är dåligt både för barn och föräldrar.

Max två år mellan barnen, tycker de flesta finländare att är perfekt. Men liten åldersskillnad mellan syskonen är förknippat med både skilsmässa, kortare livslängd, autism och schizofreni.

Tre barn på under tre år

Tunga och intensiva år, men givande.

Det fick Eva och Thomas Ramstedt i Molpe. Eva var bara 21 då hon fick första barnet, Marius, och Celine och Sindre kom sedan i rask takt efteråt.

Sambakarnevalen kör igång i Rio

Fem miljoner människor väntas besöka karnevalen.

Den världskända fem dagar långa sambakarnevalen har inletts i Brasilien. Fem miljoner människor väntas besöka karnevalen. Zikaviruset lägger dock en skugga över festligheterna.

Två personer som ligger på ett golv, omgivna av spyor och annat sunkigt.

När knark blir konst

Oscar och Beni dokumenterar droganvändningen i Österbotten.

Oscar Hagen och Beni Köhler har gjort ett personligt porträtt av Österbotten. Det består av fotografier, videor och berättelser. Och temat? Det är droger.

Lars Huldén diktar och forskar med iver och lättja

En trolös kristen som anser att matematik är poesi.

Lars Huldén är en mångsysslare som forskat i språk och Runeberg. Men han har också gett ut en mängd egna lyriksamlingar. Han säger att man måste kunna vara lat för att få något gjort. Men man bör också börja dagen tidigt.

Tonåringar som röker och dricker öl.

Dricker unga alkohol?

Ja. Hela 40 procent visar Yle Nyhetsskolans undersökning.

Alkoholanvändning är en aktuell sak som ungdomarna talar om i skolan. De diskuterar om hur rolig festen var på veckoslutet, hur mycket de drack och vad de drack. Vi blev intresserade och vill ta reda på mer om ungdomarnas alkoholkonsumtion eftersom det är ett allvarligt och viktigt ämne.

Alexander Brummer och Ciara Yrjö-Koskinen

Varför äter inte eleverna skolmaten?

I Grundskolan Norsen ogillar man vegetarisk lasagne.

I Grundskolan Norsen har vi märkt att många elever inte äter skolmaten. Vad är orsaken till detta? Vi har intervjuat elever och lärare för att få svaret på denna viktiga fråga.

Elever sitter på en skolbänk och surfar på sina telefoner.

Telefonen är nutidens kompis

"Fick man 1000 € skulle man kunna vara utan den i en vecka."

Många elever i Grundskolan Norsen använder mobiltelefonerna under lektionerna vilket ofta stör deras koncentration. Nuförtiden är ungdomar och även vuxna och barn allt mer beroende av telefonen eftersom de använder sociala medier hela tiden i vardagen.

Sköldkörtelmedicinen Thyroxin.

Liten körtel kan ge stora problem

Sköldkörtelsjukdomar allt vanligare. Kvinnor drabbas mest.

200 miljoner människor i världen lider av någon form av sköldkörtelsjukdom. I Finland tar mer än 300 000 människor medicin för underfunktion i sköldkörteln. Det är dubbelt så många som för 10 år sen.

Lådkonst med gamla verktyg

Rost och verktyg. Rustikt och rejält. Och helt rätt i tiden.

Många föremål av samma sort ger en speciell sorts harmoni som lämpar sig ypperligt att hänga upp på väggen. Den upprepade formen skapar ett eget mönster och den ska vi utnyttja genom att skapa tavlor med hjälp av lådor och gamla verktyg.

Två stolar blir en bänk

Jim snickrar ihop två gamla stolar till en bänk.

Nu är det slut på individualismen, vi går mot kollektiva tider. Vi ska dela med oss och anpassa oss till varandra. Vi ska dela bil med grannarna och vi ska bygga ihop oss.

Pauls blinier med fiskrom.

Fiskrom med blinier, gräddfil och lök

Att säga att man tycker om rom är som att säga att man tycker om mat. Det finns lika många romsorter som det finns fiskar och vissa fiskar har elegantare rom än andra. Här serveras rom med nystekta blinier.

Michael Björklunds hollandaisesås

Michael Björklunds hollandaisessås

Hollandaisesås är en av det franska kökets fem grundsåser. Den är rätt arbetsdryg, men följer du Michaels recept får du en slät och fin sås att t ex förgylla primörer eller skaldjur med.

Veckans diskussioner

Statsminister Juha Sipilä i Bryssel 24 september 2015.

Sipilänyhet sprider sig i världen

Strängare attityder bakom Sipiläs beslut, tror BBC.

Nyheten om att statsminister Juha Sipilä (C) tillsvidare inte kommer att upplåta sitt hem i Kempele åt asylsökande sprider sig i världen. Samma skedde då Sipilä kom med sitt löfte i höstas.

Elledning.

”Höjningarna av elpriserna är svinaktiga”

Riksdagen och Konsumentförbundet utreder skäligheten.

De kraftiga höjningarna av elöverföringsavgifterna stöter på patrull. Både Konsumentförbundet och riksdagens ekonomiutskott vill nu syna prishöjningen. Också näringsminister Olli Rehn (C) tycker att de planerade höjningarna av priserna verkar vara oskäliga.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Regn och snöfall

Ett snöfallsområde rör sig under lördagens lopp över landet österut. I landets södra och mellersta delar blir nederbörden delvis regn.Temperaturen mellan -2 och -9 grader.
Läs hela väderrapporten här.

Kontakta oss

Telefon: +358 40 674 2085
E-post: justnu@yle.fi
Redaktionschef: Cecilia Wikman