"De gröna är eniga om att vi ska ut ur regeringen"1

De gröna lämnar regeringen om den stöder Fennovoimas kärnkraftsprojekt. Maria Vuorelma är ordförande för Finlands Svenska Gröna, hon säger att partiet står enigt bakom Ville Niinistö.

Publicerad .
Jouni Backman (SDP) i Yles Aamu-tv.

SDP: Fennovoima beskriver Finlands långsiktiga politik4

Näringsminister Vapaavuoris (Saml) meddelande om kärnkraft överraskade varken SDP, Samlingspartiet eller Sannfinländarna. - Man kan inte binda ihop år av investeringar med en världspolitisk situation, säger Jouni Backman.

Publicerad .
Skylt vid militärförläggning

Ukraina snabbutbildar soldater 6

De har hjälmar från andra världskriget och de skottsäkra västarna räcker inte till för alla. Den ukrainska militären är inte utrustad för krig och det märks nu när man måste inkalla och snabbutbilda soldater för fronten.

Publicerad .
Demonstranter visar sitt stöd för ett självständigt Skottland.

Skottland svävar i ovisshet inför valet

I morgon avgörs om Skottland ska fortsätta vara en del av Storbritannien eller bli självständigt. Hur det går i folkomröstningen är fortfarande helt öppet, påpekar Svenska Yles Europa-korrespondent Dan Ekholm på plats i Edinburgh.

Publicerad . Uppdaterad .

Belgisk våldtäktsman får dödshjälp 3

Ett nytt avgörande beslut om dödshjälp rapporteras från Belgien. En man som är dömd för flera fall av våldtäkt och ett mord har fått tillåtelse att få dödshjälp.

Publicerad . Uppdaterad .
"Världens fattigaste president" José Mujica

Världens fattigaste president på besök 9

José "Pepe" Mujica är inte som andra statchefer. Han donerar nästan 90 procent av sin lön till välgörenhet, han har ingen tjänstebil och bor kvar i en stuga på landet istället för att flytta in till presidentpalatset. Idag besöker han Finland.

Publicerad . Uppdaterad .

Natosoldater dödades i självmordsattack 1

Tre av försvarsalliansen Natos soldater har dödats i en självmordsattack i Afghanistans huvudstad Kabul. Nato har inte bekräftat soldaternas nationalitet.

Publicerad .

Svenskfinland

Fullmäktigeordförande Carola Lithén från Korsholm

Klart mindre pengar för investeringar i Korsholm

Korsholm tampas, som många andra kommuner, med underskott och skulder. För den närmsta framtiden gäller det att hålla strama tyglar för att få ordning på ekonomin säger fullmäktigeordförande Carola Lithén.

Publicerad .
Översiktsbild från Ekenäs

Ekenäs kan få ett nytt sexvåningshus 1

Vid stranden i Formansallén i Ekenäs nedanför tingsrätten kan det komma att byggas ett sexvåningshus.

Publicerad . Uppdaterad .

Pargas stad ger invånarna chansen att tycka till i skolfrågorna

Alla invånare som berörs av eventuella skolindragningar av högstadiet i Nagu, eller av någon av periferiskolorna Sunnanberg, Skräbböle och Våno, får nu chansen att tycka till i de här skolfrågorna.

Publicerad . Uppdaterad .
Kvinna läser koranen.

Oro för spänningar mellan sunni- och shiamuslimer i Helsingfors 1

På måndagskvällen samlades shia- och sunnimuslimer i Helsingfors för att förebygga radikalisering och konfrontationer grupperna emellan, men även för att hitta sätt att samarbeta med myndigheter.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Spotlight: Ingenting är längre hemligt 5

De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt. Om alla.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Mediernas gunstling och medtävlarnas måltavla 2

- Den första säsongen i en ny serie är alltid tuff, konstaterar racerföraren Emma Kimiläinen-Liuski. Kimiläinen-Liuski har den här säsongen kört i den svenska STCC-serien och älskas av de svenska medierna. Inte minst för att det var hon som krockade med prins Carl Philip i säsongspremiären. Sportmagasinet följde Emma Kimiläinen-Liuski under racingveckoslutet i Solvalla. Yle Fem kl. 21 i kväll.

Publicerad .
Fernando Alonso och Sebastian Vettel, november 2013

Rykte: Alonso och Vettel byter stall1

Enligt den italienska tv-kanalen Sky Italia kommer världsmästarna Sebastian Vettel och Fernando Alonso att byta stall sinsemellan efter den pågående formel 1-säsongen. Det skulle innebära att Kimi Räikkönen blir stallkamrat med Vettel.

Publicerad .
Julia Tunturi inför VM.

Nästa damgeneration tog steg mot EM

Finlands U19-landslag i fotboll krossade Georgien i sin andra match i EM-förkvalet med hela 7-0. Därmed räcker oavgjort i den sista kvalmatchen mot Nordirland för att ta hem gruppsegern – men det nöjer man sig inte med.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Svenska valet och fantasy

Sverigedemokraterna skrällde. Läkarna är uppgivna över patienter som diagnostiserar sig själva med hjälp av webben. Fantasy säljer bättre än någonsin. Maria Turtschaninoff berättar vad nästa stora genre blir.
Ladda ner mp3

Kultur och nöje

Konstnärerna Catharina Kajander, Christine Candolin och Solveig Lehtonen medverkar på utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.

Psyke, isolering och utanförskap på Tikanojas konsthem

Sjukhusön Själö, 30 km söder om Åbo, har i flera år inspirerat konstnärsgruppen Sjählö9. Just nu kan man se deras verk i utställningen ”Speglingar av annanskap” på Tikanojas konsthem i Vasa.

Publicerad .
Maresi av Maria Turtschaninoff

Maria Turtschaninoff undviker mainstreamfantasy

Är du en fantasy-hipster? Någon som gillade fantasy innan det blev mainstream? Det var Maria Turtschaninoff och det är också därför hon skriver om påhittade världar.

Publicerad .
Inga och jag

Kakor och kotletter hos Inga

Inga har alltid en historia på lager. Hon berättar om hur hon gav den polisomringade Hella Wuolijoki en spruta och hur svårt det var att hitta rätt i allt hull. Och så berättar hon om hur det var att vara sjuksköterska under kriget

Publicerad .

Färska blogginlägg

Rysslandsbloggen: Sluta skjuta, sluta kriga!

Kerstin Kronvall träffade en grupp soldater som snabbskolas för att kunna dra ut i strid. De såg inte ett dugg militäriska ut men alla var beredda att döda och dödas.

Publicerad . Uppdaterad .
Dagens boktips får Född fenomenal stå för.

Boktipset: Född fenomenal

Anka har läst Josephine Bornebuschs debutroman Född fenomenal. Trots att hon irriterar sig på huvudpersonen Ruts goda självförtroende är det också det hon älskar med boken. Och så Ruts översexuella kompis Magda då förstås.

Publicerad . Uppdaterad .
Catariina Salo med boken Maresi.

Popbloggen: Maresis värld hänför

Sedan högstadiet har jag inte läst mycket fantasy och jag har kanske till och med tyckt att det känns lite löjligt med övernaturliga händelser och varelser - ända tills jag läste Maresi, skriver Catariina Salo.

Mat och fritid

Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

En enkel kantarelltoast är gott. Det här är kanske ännu godare och ett enkelt sätt att bjuda på en riktigt festlig förrätt. En gräddig sås mår bra av att brytas av med något syrligt som t.ex. citronsaft och –skal.

Publicerad . Uppdaterad .
Marthan Elisabeth Eriksson

Rådgivare i vilda växter

Mjölkörten blir helt ljuvlig när man snabbt kokar upp den. Den blir som sparris, om inte godare, tycker Elisabeth Eriksson vid Finlands svenska Marthaförbund som är rådgivare i vilda växter.

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.

Publicerad . Uppdaterad .
Skärgårdsgryta med abborre och kräftor

Skärgårdsgryta med abborre och kräftbuljong

Kräftskalen från kräftskivan kan ses som ett illaluktande problemavfall eller som en utmärkt bas för en buljong till soppor och grytor. Här används buljongen i en härlig skärgårdsgryta. Skalen kan frysas för att senare bli buljong eller så kokar man buljongen och fryser in den.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Vacon säljs till Danfoss för över en miljard 35

Danska Danfoss vill köpa Vasaföretaget Vacon. Vacons styrelse rekommenderar aktieägarna att godta budet. Det totala värdet på affären är drygt en miljard euro.

Publicerad . Uppdaterad .

Porosjenko: Fredsprocessen inger hopp 19

Ryssland har dragit tillbaka 70 procent av sina trupper från östra Ukraina. Det enligt Ukrainas president Petro Porosjenko som säger att fredsprocessen inger hopp.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Ukrainsk flicka i folkdräkt håller fupp landets flagga under självständighetsdagen 24.8.2012

Ukraina – nästa problem väntar bakom hörnet 9

Om vapenvilan håller kan Ukraina pusta ut och inleda en normalisering av relationerna med Ryssland. Men även om det värsta verkar vara över har Ukraina enorma problem på ett annat område – ekonomin.

Publicerad .
En pojke står ensam på skolgården och tittar på när andra barn leker.

Mobbning är de vuxnas ansvar

Det är självklart de vuxnas ansvar att trygga alla skolbarns dag i skolan. Det säger rektor Ulrika Willför-Nyman och det kan tyckas vara just så självklart som det låter. Men det är det ingalunda för alla vuxna i våra skolor.

Publicerad . Uppdaterad .
Leksaker med säkerhetsbrister

Vår barnkammare är en plastig kemikaliehärd

Familjelivs Annika Löfgren bjöd in Säkerhets- och kemikalieverkets direktör för att syna leksakerna i barnkammaren. Många av de mjuka plastleksakerna kan innehålla hormonstörande ftalater och flamskyddsmedel.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Bbl: Inget plättkalas i Sverige

Om valresultatet efter ett riksdagsval i Finland hade varit detsamma som i Sverige i söndags hade regeringsförhandlingarna i Finland varit lätta som plättar.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Uppehåll

I dag är det uppehåll och i största delen av landet soligt. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.