NTM-centralen håller fast vid kritiserade upphandlingar 3

Bränder, grundstötningar och raserade bryggor. Upphandlingarna har lett till att gamla fartyg trafikerar i skärgården och listan över missöden kan göras lång. Nya EU-direktiv lättar på kravet att upphandla men vid NTM-centralen står man på sig - upphandlingarna fortsätter.

Publicerad .
Båtar i Björköby hamn. En karta med närmaste bankautomat i hörnet av bilden.

Halvtimmes bilresa till närmaste bankomat11

Det gäller att ladda upp med kontanter innan man beger sig ut i världsnaturarvet i Kvarken. Det vet de som bor och arbetar i skärgården, men det kommer lätt som en chock för en gästande turist. I artikeln kan du se en karta över hur bankautomaterna är placerade runtom i landet.

Publicerad .

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Algläget mellan Birsskär och Konungskär, rakt söder om Korpoström.

Svensk professor vill fixa Östersjön på bara tio år 1

Syresättning av havsbottnen kan rädda Östersjön från övergödning på tio år, anser den svenska professorn Anders Stigebrandt. För riskabelt och dyrt, tycker andra forskare. - Idén är fullständigt befängd, säger Alf Norkko, som är professor vid Tvärminne zoologiska station.

Publicerad .
Kalkstrand i Sibbo

Brist på bil- och båtplatser vid allmänna bryggor 4

Bilar finns parkerade överallt i Gumbostrand och i Kalkstrand i Sibbo under sommaren och på veckosluten. Skärgårdsbor befarar att det bara blir värre i framtiden.

Publicerad . Uppdaterad .
Anna-Pia Svarvar och Sara Jansson

Dålig service skrämmer bort båtfolket 3

Var ska man duscha och gå på toa, varför är det stenar i farleden och finns det någon hamn där gästbåtar får ta i land? Det frågar sig båtägarna Anna-Pia Svarvar och Pia Jansson som anser att det brister i servicen i den österbottniska skärgården. Båtfolket drar då istället till Sverige.

Publicerad . Uppdaterad .
Fötter i grumligt vatten.

Skärgården – för människor eller myndigheter? 4

I tips efter tips i Fixa skärgården-granskningen återkommer det: missnöjet med myndigheternas arbete i skärgården. Men vårt myndighetsförakt är inte speciellt konsekvent skriver Markus Haakana i sin kolumn. Vi ogillar dem då det passar oss. Däremellan kan de komma riktigt väl till pass.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyheter

Ida Schauman.

"Vapenhandeln är ett indirekt stöd till konflikten"

SFP:s ungdomsorganisation Svensk Ungdom är kritisk till Finlands vapenhandel med Israel. Förbundsordförande Ida Schauman säger att vapenhandeln med Israel är ett indirekt stöd till den pågående konflikten i Mellanöstern.

Publicerad .
Än finns det inga uppgifter om gärningsmännen till morden på finländska biståndsarbetare.

Ambassadör: Inga uppgifter om gärningsmännen

Det finns fortfarande knapphändigt med information gällande morden på de två finländska biståndsarbetarna i Herat i Afghanistan i går. På fredagen är det helgdag i landet, vilket gör det svårt att få fram någonting nytt, säger Finlands ambassadör i Kabul, Ari Mäki.

Publicerad . Uppdaterad .
palestinsk man bland bråte i gaza

Blodiga demonstrationer på Västbanken

Palestinier sköts ihjäl av israelisk polis vid demonstrationer mot Gazaoffensiven på Västbanken natten till fredagen. Samtidigt har den totala dödssiffran sedan konflkten eskalerade stigit till över 800.

Publicerad . Uppdaterad .
Brand på Stora Robertsgatan i Helsingfors 24.7.2014.

Branden i Rödbergen totalförstörde sex bostäder

Sex bostäder totalförstördes och tio drabbades av rök- och vattenskador i torsdagens brand på Stora Robertsgatan i Helsingfors. Ingen skadades men flera evakuerades under gårdagen.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

Tänk om folk struntar i Ukraina

- Vi som rapporterar för nyheterna om händelser utomlands känner oss ofta otillräckliga. Det finns så mycket att berätta. Det är så mycket som inte ryms med. Tänk om de struntar i Ukraina, tänker jag under nattens sömnlösa timmar då jag ligger och ältar allt jag inte klarade av.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

west ham, sport, fotboll 2013

Carroll långtidsskadad

West Ham-anfallaren Andy Carroll tvingas till operation på grund av en vristskada och kan vara borta i upp till fyra månader.

Publicerad .
Joni Ortio i Lejonen

Ortio fortsätter i Calgary

Joni Ortio kommer att representera Calgary Flames i två år till. Hittills har det blivit nio NHL-matcher för den finländska burväktaren.

Publicerad .
Hanna-Maari Latvala, EM i Helsingfors 2012

Fina resultat i Joensuu 2

Elittävlingarna i Joensuu bjöd på väldigt fina resultat. Hanna-Maari Latvala hörde till dem som lyckades slå rekord.

Publicerad . Uppdaterad .
Henrik Larsson, HIF 2009

Henkes son klar för Helsingborg

Den svenska tidigare fotbollsspelaren Henrik "Henke" Larssons son Jordan har skrivit på för Helsingborgs IF i Allsvenskan. Jordan Larsson kommer närmast från Högaborgs BK.

Publicerad .

Pride

HBTIQ i världen 8

I helgen ordnas Jeppis Pride. Samtidigt som det verkar finnas mycket kärlek och tolerans i luften så stöter till exempel förslaget om en könsneutral äktenskapslag gång på gång på motstånd, och blickar man ut över världen stiftas det till och med lagar som belägger homosexualitet med dödsstraff.

X3M gjorde en översikt över gayrättigheter världen över.

Publicerad .
anna-maria helsing

"Jeppis Pride handlar om allas lika rättigheter"19

För ett knappt år sedan, när man just hade börjat planera Jeppis Pride, förundrade sig Anna-Maria Helsing över kommentarer som ”De ska inte komma hit till Jakobstad med sin parad”. - Vilka ”de” är det man avser? Vi finns ju redan här!

Publicerad .
Anna-Maria Helsing

Anna-Maria Helsing - vittnet som gick sin egen väg18

"Jag tillhör så många olika minoriteter att jag ibland känner mig som ett riktigt minoritetsproffs", säger Anna-Maria Helsing som är dirigent och bosatt i Esse. När hon växte upp tillhörde hon Jehovas vittnen - och efter att hon i vuxen ålder hoppade av hör hon till en ännu mindre minoritet. Dessutom har hon förlovat sig med en kvinna.

Publicerad .

En svensk sommar i Finland

Slumpmässiga norrmän härjar i Hangö - följ med!

Också det här veckoslutet får två slumpmässigt utvalda norrmän släppa allt för händer och följa med Jontti Granbacka och Yles tv-team till Finland. Sedan bär det av till Hangö där norrmännen får kriga och slänga folk i fontäner!

Publicerad .

Åland är toppklass! 1

Stockholmarna Amanda och Michelle spar inte på lovorden när de beskriver sin överraskningshelg på Åland. - Allting vi har gjort har varit över förväntan och det roligaste, säger Amanda Wallander.

Publicerad . Uppdaterad .

Sol och värme

Värmeslag och solsting 3

Under varma sommardagar är det viktigt att dricka tillräckligt. Om vi inte har någon vätska att svettas ut kan kroppen inte kylas ner och vår kroppstemperatur kan då stiga så högt att vi blir ordentligt sjuka.

Publicerad . Uppdaterad .

Skydda barnen mot solen!

Det framför allt är de gånger man har bränt sig före puberteten som ökar risken för melanom senare i livet. Helst borde vi hålla barnen i skuggan eller skydda dem med hjälp av kläder och hattar under de soligaste timmarna av dagen.

Publicerad .

Drick vatten

Vatten är livsviktigt, men hur mycket vatten behöver man egentligen dricka varje dag? Och kan man dricka för mycket vatten? Min Morgons husläkare Otto Lindberg reder ut frågorna.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Henrika Andersson fick litteraturpris

Författaren Henrika Andersson har belönats med Jānis Baltvilks International Prize in Children's Literature and Book Art för boken Emma Gloria och den röda Längtansboken.

Publicerad . Uppdaterad .
Oskyldigt dömd

Mord och skräck i sommarnatten

Helgens biopremiärer består främst av mord och skräck. Tacka vet vi animerad film som piggar upp fredagen lite!

Publicerad .
Elin Willows.

Elin Willows: Hoppfullt utan stereotyper 1

Alla barn ska få känna igen sig i barnböcker, och inte behöva känna sig annorlunda för det. Det svenska barnboksförlaget Olika ger ut inkluderande böcker. Elin Willows läser några av förlagets senaste böcker och funderar på normkritik.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Lyssna! Berättelser!

Matti om hur en tsunami låter

Matti om hur en tsunami låter

59 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Matti om hur en tsunami låter

Tsunamins efterdyningar

Det var en tidig morgon den 26 december 2004 på ön Koh Lanta i Thailand. Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Varför är vi finländare så dåliga på att hälsa? Du får också höra stämningarna från Nederländerna där landet sörjer offrena i den malaysiska flygkraschen, de flesta holländska medborgare. Dessutom diskuterar vi skivaffärernas roll i dag och hur det är att jobba som sjökapten.

Hallongrottan med Catariina Salo

Hallongrottan

Ellen Strömberg och Lisen Sundqvist från Jakobstad är två av de drivande motorerna bakom Jeppis Pride. Jag har träffat dem för att prata om varför de gör det här trots så mycket motstånd från allmänheten.

Radar

Är socker ett gift vi borde undvika helt och hållet eller är det okej i lagom mängd? Forskaren Robert Lustig vid University of California i San Francisco anser att socker är boven i dramat när fetmaepidemin sprider sig.

Mat och fritid

Kräftexpert: Låt det väl smaka!

På måndag klockan 12 är väntan slut för dem som älskar inhemska kräftor. - Vi kan äta kräftor med gott samvete, vår kräftstam tål det, säger forskare.

Publicerad . Uppdaterad .
Marmorerat papper är snyggt

Marmorera papper

Marmorering är ett enkelt sätt att göra vackra och färggranna papper för till exempel pärmar. Till marmorering behövs marmoreringsfärg och -lim.

Publicerad . Uppdaterad .
Marmorerad vägg ger känsla av antiken

... eller väggar

Marmorering är också en traditionell målningsteknik, som använts som ersättning för äkta marmor i slott och herrgårdar i hundratals år.

Publicerad . Uppdaterad .
Ge naglarna ny färglyster med marmoreing.

... eller dina naglar

När man marmorerar naglarna är det samma teknik som när man marmorerar papper, men det är nagellacket som fungerar som marmoreringsfärg.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Två ukrainska jaktplan nedskjutna 23

Två ukrainska jaktplan har skjutits ner i de rebellkontrollerade östra delarna av landet. Ukraina uppger att preliminär information tyder på att missilerna skulle ha avfyrats från Ryssland.

Publicerad . Uppdaterad .

Försäljning av överloppsenergi allt vanligare 33

Karlebybon Håkan Granqvist är den första privatpersonen som säljer överloppsenergi till Karleby energi. Han lade upp 18 solpaneler i höstas och nu producerar de flera gånger mer el än han själv behöver.

Publicerad . Uppdaterad .

Skärgården förlorar miljoner när staten omfördelar pengar 16

Skärgården hör till en av de stora förlorarna i den omfattande reform av statsandelarna som träder i kraft vid årsskiftet. Totalt kommer skärgårdstillägg för kring tio miljoner euro att försvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Sjöbevakare antyder att kvinnor inte kan köra båt? 33

En ung kvinna som var på väg hem från tillställningen Tirmo Blues med båt förra veckoslutet, fick höra osakliga kommentarer av en sjöbevakare.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

 

Tyck till om nya program på Svenska Yle 5

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.