Folk videofilmar protesterna i Hongkong 2014

Kina rädd för demokratiprotester - censurerar systematiskt1

Under de senaste dagarna har dramatiska bilder av protesterande Hongkongbor spridits runtom i världen. Överallt - utom till Fastlandskina. Där jobbar propagandamaskineriet hårt dag och natt för att censurera demokratidemonstranternas budskap.

Publicerad .
En flaska med historiskt Stallhagen öl

Ålandsvrakets öl återskapat

Om ett par veckor finns det anrika ölet i detaljhandeln. Det är en autentisk rekonstruktion av världens äldsta bevarade öl på basis av det 170 år gamla receptet.

Publicerad . Uppdaterad .
Demokratiaktivister utanför en regeringsbyggnad i Hongkong under natten den 28 september 2014.

Våldsamheter befaras i Hongkong

Myndigheterna i Hongkong varnar demonstranterna att skingra sig ”så snabbt som möjligt”. Samtidigt förs tyngre kravallutrustning och gummikulor in till polisen.

Publicerad .
Ulvilan murhamysteeri

Ulvsbymordet – en skrämmande långdans

Fem minuter in i dokumentären är jag beredd att gå ut, skriver kulturredaktör Silja Sahlgren-Fodstad. En timme senare sitter jag som fastnaglad. Hur kunde det gå såhär?

Publicerad . Uppdaterad .

JK: Vapaavuori inte jävig

JK Jaakko Jonkka beslöt på torsdagen att näringsminister Jan Vapaavuori (Saml.) inte var jävig när han föredrog kompletteringen av principbeslutet om Fennovoima i statsrådet.

Publicerad .

Svenskfinland

VR: Vandalismen på järnvägsspåren har ökat

Under det senaste året har vandalismen på järnvägsspåren i huvudstadsregionen ökat en hel del, uppger VR. Det senaste exemplet kommer från Köklax i Esbo där någon eller några hade lagt ut betongbitar på spåret i måndags.

Publicerad .
Jaana Jantunen är en i trion som driver inomhuslekparken Swingeling

Modig trio bakom inomhuslekparken Swingeling

Mod, stöd och tid - det behövdes då Jaana Jantunen, André Eriksson och Sabina Ribacka för ett dygt halvår sedan startade inomhuslekplatsen Swingeling i Smedsby, Korsholm.

Publicerad .
Gamla stan i höstens färggranna färger

Borgås ekonomi är sämre än väntat

Stadens inkomster blir lägre och utgifterna högre än beräknat för i år. Läget är allvarligt, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Publicerad . Uppdaterad .
Isojärvi nationalpark.

Nästan på riktigt i Finlands naturcentrum

Även den artificiella naturen har sina styrkor. Förhoppningen är att utställningen i naturcentret ska fascinera så pass mycket att besökarna får lust att besöka den riktiga naturen.

Publicerad . Uppdaterad .

Finlandssvenska medier

Anu Koivunen i Obs debatt 19.12.2013.

"Det finns inga gratis nyheter" 20

Mediehusen har stora svårigheter framför sig om man fortsätter låta konsumenterna vänja sig vid att journalistiskt innehåll är gratis. Det är en medborgerlig plikt att betala för journalistik, säger medieforskare Anu Koivunen.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Rafael har varit FC Lahti trogen sedan 2005.

Målspruta förlänger med FC Lahti

Han har öst in mål under tre decennier för FC Lahti och idag fick fansen i Lahtis ett glädjebesked man gått och väntat på. Rafael har förlängt med klubben och fortsätter i klubben åtminstone en säsong till.

Publicerad . Uppdaterad .
Sjundeås Anton Luuppala i skottläge

Sportbevakningen i Svenskfinland stapplar 13

Sportbevakningen i Svenskfinland hotar att försämras betydligt när Hufvudstadsbladet skär ner på sina sportreportrar. I synnerhet de finlandssvenska idrottsföreningarna i huvudstadsregionen kommer att känna av det, konstaterar Christoffer Herberts.

Publicerad . Uppdaterad .
Michel Preud'homme leder Brugge i Europa League.

Brugge följande utmaning för HJK

Ikväll spelas historiens första Europa League-match på finsk mark när HJK välkomnar belgiska Club Brugge till konstgräset i Tölö.

Publicerad . Uppdaterad .
Tarja Antel, ultralöpare

Tarja Antell klarade ultramaratonloppet Spartathlon

Det höll på att gå på tok för ultralöparen Tarja Antell i det legendariska ultramaratonloppet Spartathlon. Trots besvär och ett missat avtag klarade hon 36-timmarsgränsen med futtiga 4 minuters marginal.

Publicerad . Uppdaterad .

MGP

MGP2014 finalister och programledare

Lyssna på MGP-låtarna inför finalen!

Lyssna på låtarna och se MGP 2014 musikvideon. MGP finalen går av stapeln på lördagen den 4.19 kl 18.00 och kan ses på Yle Fem eller på arenan.yle.fi

Publicerad .

Färska blogginlägg

Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Bli lullig med Hollywoodfruarna

Den nya säsongen av allas favoritserie Svenska Hollywoodfruar har premiär. Serien är känd för att vara full med drama och det verkar inte vara brist på det nu heller.

Publicerad . Uppdaterad .
Kerstin Kronvalls blogg

Rysslandsbloggen: Aram och Ararat

Det känns magiskt att kunna titta ut mot berget Ararat även om det ligger långt borta och syns genom dis. Minst lika magiskt känns det att stiga in i konserthuset som har fått sitt namn av Aram Chatjaturjan.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Att (miss)förstå varandra

Vad har skådespelaren Jonas Karlsson, Midiya Zahir Hatam, J.R.R Tolkien och musikalen Mamma Mia! gemensamt? Alla har konfrontorets med finländsk kultur.

Publicerad . Uppdaterad .

Jonas Karlsson om att hitta det finska i sig

Skådespelaren Jonas Karlsson, för många känd från filmer som "Offside" och "Cockpit" eller tv-serier som "En pilgrims död" och "Solsidan" var i Helsingfors för att snacka finska med Robban Nilsson . Ett möte som kom att handla om höjder.

Publicerad . Uppdaterad .
Bayersk förrättsbricka

Bajersk förrättsbricka

En gång om året infaller Oktober. Det betyder betyder fest, Oktober-fest. Kenneth Nars bjuder på en läcker förrättsbricka månaden till ära.

Publicerad . Uppdaterad .
Bratwurst med surkål

Bratwurst med surkål

Kenneth Nars bjuder på en riktigt traditionell rätt till en riktigt traditionell, tysk oktoberfest.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Maria Antas berättar om sitt jobb med bokmässan i Frankfurt

Frankfurts bokmässa, Finlands största kulturexportsatsning

Bokmässan i Frankfurt är världens största bokmässa, som varje år satsar speciellt mycket på ett enskilt temaland. I år är Finland mässans hedersgäst. Då riktas allt ljus inte bara på Finlands litteratur utan också på landets kultur och samhälle.

Publicerad . Uppdaterad .
Josephine Bornebusch.

Fenomenala Josephine Bornebusch

Multitalangen Josephine Bornebusch har just gett ut en bok och på fredag kan vi se henne i den splitternya filmen Hallonbåtsflyktingen. Dessutom blir det en ny säsong av Solsidan.

Publicerad .
Maija Hurme besöker Billnäs skola under Bokkalaset 2014.

Unga författarförmågor i Billnäs skola

Bokkalaset i Raseborg vänder sig inte bara till vuxna. Det ordnas också program i skolor och daghem. Yle Västnyland följde med när Bokkalaset besökte Billnäs skola där eleverna fick i uppgift att skriva en egen bok. Se bildgalleri.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Tyrolsk kornsoppa

Premiär för Mat och Prat på Yle Fem. Den första rätten är en fin österrikisk soppa som värmer gott när det blir höst och viner i knutarna.

Publicerad .
Blåbärspannkakor

Blåbärspannkakor

Ingenting går upp mot nygräddade pannkakor med färska bär. Här en variant med amerikansk förlaga. I Mat och prat är det Raakel Lignell, Maggie Lindholm och kocken Hartmann Abendstein som tillreder dem.

Publicerad .
Påskliljor

Dags att plantera blomsterlökarna

Nu är det dags att agera om du vill ha färgprakt i trädgården till våren och sommaren. Att plantera blomsterlökar är dessutom en lätt och trevlig syssla för hela familjen.

Publicerad .

Opinion

Monica Forssell är redaktör och arbetar på Svenska Yle.

Monica Forssell: Vinden vänder på Kimitoön 25

Tillbaka i ruta ett. Det kan man säga att planerna på vindkraftverk i Kimitoöns kommun nu är. Yle Åbolands reporter Monica Forssell ger en överblick över vad som har hänt hittills.

Publicerad . Uppdaterad .
Marcus Lillkvist.

Marcus Lillkvist: Ärekränkt i källaren 8

Ärekränkningsmålen ryms inte i rättssalarna. I framtiden kan de i stället avgöras i källarvåningar. Skrämmande utveckling, skriver Marcus Lillkvist som själv suttit på de anklagades bänk.

Publicerad . Uppdaterad .
Ann-Christine Karhu är redaktör och arbetar för Svenska Yle.

Anki Karhu: 44 000 Jokeritfans kan inte ha fel - eller? 4

När Jokerit lanserade sitt publikmål för den här säsongen var det många som höjde på ögonbrynen - 11 000 åskådare till varje match. Fyra hemmamatcher senare kan man konstatera att bra, fartfylld hockey säljer. Åtminstone tillsvidare.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Höstpromenad

Hur ska vi bäst behandla depression? 24

Depression ska behandlas med antidepressiva läkemedel och psykoterapi samtidigt, rekommenderar nu Finska Läkarföreningen Duodecim och blåser nytt liv i debatten om läkemedlens överdrivna effekter.

Publicerad . Uppdaterad .

Tryffel odlas i Karislojo

Harri Kähönen i Karislojo experimenterar med att odla den dyra och eftertraktade tryffeln. Skörden kan bli över 200 kilo per hektar, säger han. Men det tar flera år innan skörden kan bärgas.

Publicerad . Uppdaterad .
Utsjoki

Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter

Ett irländskt företag vill börja leta efter diamanter på skyddade områden i Utsjoki, i nordligaste Alla förhåller sig inte positiva till det här.

Publicerad . Uppdaterad .

Norsk fembarnsmamma lurades till Islamiska staten 12

Det som hon trodde skulle bli en familjesemester i Turkiet visade sig bli en mardröm utan like. Familjen hamnade hos terrorgruppen IS i Syrien. Enligt terrorismforskare Teemu Sinkkonen är det viktigt att tillåta krigarna att återvända hem från Syrien om de så önskar.

Publicerad . Uppdaterad .

20 ÅR SEDAN ESTONIA

Från vänster: Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom

"Man samlar sig och gör sitt jobb"1

Svenska Yles redaktörer kommer ihåg den ödesdigra septembernatten år 1994 då passagerarfärjan Estonia gick till botten och 852 personer miste livet. Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom väcktes alla av telefonsamtal och åkte till jobbet.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Obegriplig svenska på reklamskyltar - vad vill HRT ha sagt här? 22

Sloganen för Helsingforsregionens trafiks kampanj för personalbiljetter är obegriplig på svenska. Mari Flink vid HRT säger att det inte går att rätta texten. Björn Månsson (SFP) säger att han kunde ha översatt den gratis.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det borde gå att hitta kompetenta kvinnor" 30

En majoritet av ministrarna i Finland är kvinnor. Det väcker ändå frågan om varför så få kvinnor duger till de andra topposterna inom politiken, som partiledare, riksdagsgruppsordförande och partisekreterare.

Publicerad .

Vindpark i Gräsböle fick back 55

Delgeneralplanen för Gräsböle vindkraftspark på Kimitoön remitterades till tekniska nämnden för ny beredning. Fullmäktige vill att minimiavståndet mellan kraftverk och hus ska vara 1500 meter.

Publicerad . Uppdaterad .

Pippi Långstrumps pappa nu bara kung 44

SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump. Materialet kan upplevas som nedsättande för barn i dagens värld, förklarar bolaget. Också bolaget bakom Astrid Lindgrens författarskap säger att författaren själv hade godkänt ändringarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

DN Livsstil: Slöjan som modeaccessoar

Från religiös symbol till frihetstecken och uppskattad accessoar. Lördagsmagasinet har mött kvinnor i mångmiljonstaden Kairo för att tala om meningen med att bära huvudduk.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Ett klot och tre månader kvar

Det är mindre än tre månader kvar till jul och redan nu lever vi över våra tillgångar. Det är värre än i fjol. Då räckte de gemensamma tillgångarna en dag längre.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Frillan och Prillan OFF AIR

Striden om Kasmir, psykfall på baren och en halvdöd famo. Frillan och Prillan Off Air del 7 innehåller allt du vill, och inte vill, höra.
Ladda ner mp3

Publicerad .

Myteriet: Onsdagspodden

Varför är det så pinsamt att somna på offentliga platser i Finland? I Nederländerna och Tyskland så betalas missbrukare med öl och tobak för att utföra städjobb i parker.
Ladda ner mp3

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, molnigt

Regn i norr, uppehåll i söder

Ett svagt regnområde rör sig över Finland österut. Regn i väst och norr, i söder mestadels uppehåll. Temperaturen 4 - 12 grader. Frisk sydvästlig vind till havs. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.