Utsikt från Utö fyr

Tidtabellsjusteringar ställer till det för Utöborna 1

Förbindelsebåten M/s Eivors och Vainion Liikennes vintertidtabeller ställer till det för Utöborna. Justeringarna har lett till att invånare utan bil endast kommer till fastlandet en vardag i veckan.

Publicerad .
tåg som susar förbi plankorsning i mörker

VR återgår till normal trafik på Kustbanan 1

Tågtrafiken längs Kustbanan borde fungera normalt på onsdag. VR meddelade på tisdag kväll kl. 23.23 att skadan på elbanan hade reparerats.

Publicerad . Uppdaterad .
Yazidisk kvinna flyr undan IS med sin son på ryggen.

FN misstänker Islamiska staten för folkmord

FN misstänker att jihadistgruppen IS, eller den så kallade Islamiska staten, har gjort sig skyldig till folkmord i Irak. Den jezidiska minoriteten är särskilt utsatt.

Publicerad . Uppdaterad .

"Om Finland går med i Nato, blir ni vår fiende" 13

Enligt den ryska militärexperten Viktor Baranets är ubåtsskandalen i Sverige en påhittad saga. Enligt honom är operationens syfte att öka anslagen för den svenska armén. Baranets säger också att Finland och Sverige blir Rysslands fiender om de går med i Nato.

Publicerad .

Svenskfinland

Vita duken lockar i Österbotten

Biograferna i Österbotten mår bra, det konstaterar Klas Fransberg på Filmcentret Botnia. De dyra investeringar som biograferna gjorde för några år sedan har visat sig vara lyckade, framför allt för de små biograferna.

Publicerad . Uppdaterad .
Sunnanbergs skola i Pargas

Föräldrar känner sig överkörda i skolfrågan 2

Pargas stad bad invånarna tycka till om planerna för skolnätet. De flesta sa nej till både en flytt av Naguhögstadiet och en sammanslagning av periferiskolorna i Pargas. Styrelsen i sin tur röstade ja.

Publicerad . Uppdaterad .
grävmaskin på åker

Åker blir upplevelsepark i Illby

Grävmaskiner, grushögar och markarbeten är nu vardag utanför Noarks miniatyrvärld i Illby i Borgå. Nästa sommar är det tänkt att en miniatyrjärnväg för besökare runt på en tur i den kommande upplevelseparken.

Publicerad . Uppdaterad .

Ny serie: The Norden

Norden ur ny synvinkel 18

Vi arbetar alltför lite, och har orimligt mycket semester. Vi tjafsar om töntiga saker som "hen", och behandlar våldtäktsmän och mördare med silkeshandske. Det tycker andra om oss nordbor.

Publicerad .
Bitr fängelsedirektör Jan Stromnes, Halden, Norge

Världens mest humana fängelse är nordiskt4

De intagna spelar bordtennis med fångvaktarna, handlar i fängelsets egna butik, lånar tv-spel i biblioteket och spelar musik i studion. "Jag har väldigt svårt att tro att jag befinner mig i ett fängelse", säger förbryllad amerikansk ex-fängelsedirektör när Yle Fems "The Norden" besöker stället.

Publicerad .
Den amerikanska pensionerade fängelsechefen James Conway besöker Halden fengsel i Norge.

The Norden: “Why don´t you just give them the keys?”2

James Conway is shaking his head in disbelief as he walks through the institution they call ”prison” in Halden in Norway. During a one week filming trip with The Finnish Broadcasting Company he visited different kinds of correctional institutions in Finland and Sweden, but the Norwegian ultra liberal regime was nothing like what he’s used to.

Publicerad .

Sport

Bayern höll lekstuga med Roma

I första halvlek fanns bara ett lag på planen då Bayern München avgjorde bortamatchen mot AS Roma. 0-5 i halvtid blev till slut 1-7 då Bayern tog klubbens största bortaseger genom tiderna i Europacuperna.

Publicerad .
Antti Raanta i mål.

Raanta stoppade allt

Chicagoväktaren Antti Raanta inledde säsongen med att stoppa alla 32 skott som Philadelphia satte mot hemmalaget. Aleksander Barkov, Jussi Jokinen och Sean Bergenheim var på hugget när Florida fällde Colorado.

Publicerad .
roman eremenko

Eremenkos Moskva knep poäng av City

Roman Eremenkos CSKA Moskva steg från ett 0-2 underläge till 2-2 i Champions League-matchen mot Manchester City. Eremenko spelade 90 minuter men lyckades inte med målskyttet trots ett mycket bra försök.

Publicerad . Uppdaterad .
jokerit - omsk 2014

Jokerit förlorade hemma

Erkka Westerlunds Jokerit och Raimo Summanens Avangard Omsk drabbade samman i Helsingfors på tisdagen. De gamla kamraternas duell slutade i Summanens seger.

Publicerad .

Familj

Efter Nio: toppexperter diskuterar intelligens

Efter Nio: toppexperter diskuterar intelligens

2 min 0 s
Spela upp klipp på Arenan: Efter Nio: toppexperter diskuterar intelligens

Experter: människan är den bästa uppfinningen

Vad betyder egentligen ordet intelligens? För att reda ut begreppet gav jag mig iväg för att träffa det här landets framtid – barnen. Hur ser de på intelligens? Hur tänker de kring vad som är en smart uppfinning? Många gånger har jag förbluffats över hur barn tänker och svarar på frågor.

Publicerad .
Maria Sundblom-Lindberg

"Att växeldra i vardagen är bättre än viagra"1

Nästan alla tjejer som jag känner går periodvis omkring med en tung grå sten i magen för att de inte får ihop det här med barn och jobb, familj och karriär. Det handlar sällan om att toppjobb i Bryssel eller NY utmanar familjepusslet, utan bara det att barnen börjar på dagis får kvinnor att älta och väga.

Publicerad .
Lus

Huvudlöss tecken på jämställdhet och demokrati4

De flesta som konfronterats med huvudlusen har föga gott att säga om parasiten i fråga. Men huvudlusen kan också anses vara en intressant insekt som berättar en hel del om oss människor och vårt beteende.

Publicerad .

Kultur och nöje

Andy Sundqvist och några av hans tavlor

Olyckan förändrade Andy Sundqvists liv 1

På åttiotalet var Andy Sundqvist dansare i rockgruppen Ragnar Hare. Sen vistades han en tid i Frankrike, blev intresserad av konst och kom tillbaka till Finland. Andy minns varken sin tidiga barndom eller den allvarliga trafikolycka han råkade ut för när han var sju år gammal.

Publicerad . Uppdaterad .
elin andersson, lucia 2013

Lucia ska ha skinn på näsan

Snart får vi börja rösta på årets Lucia, men vad krävs egentligen för att ens bli utvald som kandidat? Eva Frantz som sitter med i juryn listar fem kriterier.

Publicerad .
Eva och Mischa Hietanen

Samtal på en ö - om att möta Gud

Teaterföreställningen "Samtal på en ö" berättar om sex människor som samlas på en ö för att delta i eller leda en kurs i ämnet att höra Gud. Pjäsen är skriven av Eva Hietanen, för regin står Mischa Hietanen.

Publicerad . Uppdaterad .
Thomas Lundin och Calle Pettersson reser Europa runt med hjälp av frågor och schlager.

Resande nots andra Europatest 1

Varje vecka tävlar lagen i På resande not om vem som vet mest om Europa. Nu kan du testa dig själv - skulle du platsa i tävlingen eller falla bort i konkurrensen?

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight: Ingen lottovinst att födas i Finland

Wentzel är oroad

Ska välgörenhet rädda välfärds-Finland?

Christian Wentzel, som är verksamhetsledare för föreningen Stationens barn, är frustrerad över att hela tiden vara tvungen att tigga pengar för sin verksamhet.

Publicerad . Uppdaterad .
Man har gett upp de kollektiva lösningarna

Välfärden smulas sönder 10

Enligt professor Tapio Salonen finns det en vilja att upprätthålla välfärdsmålen men, det konkreta beslutsfattandet har gått i en helt motsatt riktning.

Publicerad . Uppdaterad .
Brödköerna är bara plåster

Brödköernas rike

Det delas ut mat 1,7 miljoner gånger årligen, berättar forskaren Maria Ohisalo från Östra Finlands universitet. Vi har sammanlagt 400 olika aktörer som sköter utdelningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Schema för en snällare vecka

Ibland känns det som att allt (roligt) hopar sig under en och samma vecka. Det är festivaler, seminarier, tillställningar och kattkalas - allt på en gång. När sånt händer kan det vara bra att göra upp ett schema för sig själv. En lista för en bättre och snällare vecka.

Publicerad .
Kerstin Kronvall.

Rysslandsbloggen: Utan hundvalp tar jag till staven

Nu har jag köpt ett par gångstavar som går att skjuta ihop, helt enligt samma teknik som i ett teleskopmetspö. De får plats i resväskan och jag inbillar mig att de ska vara lika effektiva som en hundvalp när det gäller att göra flyktiga bekantskaper.

Publicerad . Uppdaterad .

Bondbloggen: Läidon

Närpesbonden Kalle Svedjebäck skriver om oktober månad. Gula löv, kladd, plöjning, mörka tidiga kvällar och ett sånt där kallt snett regn som inte gör någon glad. Med en relativt dålig skörd från sommaren säger han att han har läidon.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Kuddar med geometriska former

Tygtryck med potatis, penna och pappersrulle

Gör dina egna inredningstyger med egna mönster i valfria färger och geometriska former. En halverad potatis kan skäras och användas som stämpel i bästa 70-80-tals anda. Komplettera med hushållspappersrulle och en helt vanlig penna med suddgummi i toppen så gör du enkelt fler stämplar och former.

Publicerad . Uppdaterad .
Blodpudding med bacon och lingon.

Blodpudding

Blodpudding kan vara både frasig och krämig om man serverar den på rätt sätt. Den görs dagen innan och med läckra tillbehör är det här en riktig goding som hör hemma på vardagsmenyn; syrliga äpplen, söt lingonröra och knaperstekt bacon - wow vilken middag!

Publicerad . Uppdaterad .
Freddis råghamburgare

Freddis rågburgare

Fredrik Smulter, regerande världsmästare och världsrekordhållare i bänkpress, bjuder på sin hälsosamma och mättande rågburgare. Smakmässigt är det rödlöken som gör det, säger han, så snåla inte med den!

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

DN: Maraton med andningsmask

Svensken Ludvig Landgren är en härdad löpare av marathon- och ultramarathonlopp, men har aldrig tidigare startat en tävling med mask för ansiktet liksom i Peking.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Som en ubåt på posten

Antingen finns det en främmande ubåt i Stockholms skärgård eller så inte. Hur som helst är det uppkomna situationen både pinsam och rena beställningen för regeringen Löfven.

Redaktionen tipsar

Piia Laitikainen, ebola, Läkare Utan Gränser, Sierra Leone, volontärarbete

"Jag ser mig inte som någon hjälte" 5

Piia Laitiainen arbetar som sjuksköterska för den ideella hjälporganisationen Läkare Utan Gränser. Hon är på väg till Sierra Leone för att under fem veckors tid hjälpa eboladrabbade.

Publicerad . Uppdaterad .
Hbl:s torn i bakgrunden och ÖT samt Vasabladet i förgrunden.

Alla tidningshus utom ett på minus 13

Omvälvningarna inom mediebranschen slår hårt mot de finlandssvenska tidningshusen. Enligt Yle Nyheters översikt förlorade de tillsammans över fem miljoner euro i fjol. Ålandstidningen är ändå ett undantag och uppvisar goda resultat år efter år.

Publicerad . Uppdaterad .
Två av flygvapnets F/A-18 C/D Hornet-plan

Så gick det till när Finland köpte Hornet 14

Det börjar bli dags för Flygvapnet att se sig om efter en efterträdare till trotjänaren F/A-18 Hornet. Köpet av Hornetplanen var den största vapenaffären i Finlands historia och skedde efter en rad ljusskygga manövrer.

Publicerad . Uppdaterad .

Recept på fritt fall

Allt fler studerande vänder sig till Studenthälsan för psykiska problem relaterade till studiestress, sömnproblem och en oro för framtiden. Alla får inte den hjälp de behöver. Lucas hoppade ut från sjukhusets fjärde våning och krossades mot asfalten. Han lever.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Ubåtsjakt i Sverige

Ubåtsjakten i svenska skärgården fortsätter. Vad vet vi hittills? Om det är frågan om en ubåt, vad gör den där? Vad är oddsen att svenska försvarsmakten får tag i den?
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna! Berättelser

Man kan ha två mammor", säger hon. Hon kallar mig mamma från första stund. Annvi Gardbergs kortdokumentär "Sommarprinsessan" fångar ett ögonblick för åtta år sedan, då fosterdottern Suvi blir en del av familjen.
Ladda ner mp3

Veckans diskussioner

Hornets efterföljare blir rekorddyr vapenaffär 29

Försvaret inleder inom kort utvärderingen av de nya stridsflyg som Finland behöver i framtiden. Köpet av de nya stridsflygen på 2020-talet blir Finlands överlägset dyraste vapenaffär någonsin.

Publicerad . Uppdaterad .

Finland och EU - inget fullständigt äktenskap? 31

Den 16 oktober 1994 gav den finländska folkomröstningen en ja-majoritet på 56,9 % till EU. I Finland ansågs anslutningen vara den största politiska frågan sedan 1940-talet.

Publicerad . Uppdaterad .

Löpning en statussymbol för eliten 26

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .

Har vi råd med en levande landsbygd? 39

Urbaniseringen tilltar och det blir en allt större utmaning att hålla liv i landsbygden. Nu ifrågasätts stödpengar till landsbygden. Det kan nämligen löna sig bättre att satsa allt på städerna där utvecklingen sker i dag.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.