Juha Ala-Mursula, Businessoulu

Uleåborg rädd för att förlora kunnighet

I Uleåborg oroar man sig för att värdefull kunskap ska lämna regionen. De senaste veckorna har staden drabbats av dystra nyheter, då det blev klart att Microsoft och Broadcom sammanlagt säger upp nästan tusen människor.

Publicerad .
Ett gäng ungdomar på en egen flotte de tänkt ta sig till Tallinn med

Flottens unga besättning kan riskera böter 10

På en hemgjord flotte gjord av styrox, skivor och lite plankor beslöt sig fyra unga män för att resa över till Tallinn på lördag kväll. När motorn stannade mitt ute på havet fick sjöräddningen komma till undsättning. Samhället betalar notan för räddningsoperationen, men killarna kan riskera böter.

Publicerad . Uppdaterad .
Israeliska soldater vid gränsen mot Gaza.

Inget eldupphör i sikte i Gaza

Den palestinska gruppen Hamas meddelade på söndagen att man går in för ett nytt eldupphör i konflikten med Israel i Gaza efter att Israel igen slagit till mot mål i Gaza. Striderna fortsatte trots det,

Publicerad . Uppdaterad .

Äppelträd har ingen plats i stadsmiljön

Allt fler odlar örter på balkongen, har kolonilotter och intresserar sig för stadsodling överlag men i städernas parker finns det ännu få ätbara växter. Traditioner och skadliga ämnen i jorden är den främsta orsaken

Publicerad .

Sport

Ricciardo åker förbi Hamilton.

af Petersens: "Ett synnerligen dramatiskt lopp"

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens tycker att dagens grand prix var ett av säsongens bästa lopp. Daniel Ricciardo säkrade karriärens andra vinst i ett lopp som bjöd på mycket dramatik.

Publicerad .

Goffin för hård för Nieminen

Jarkko Nieminen fick nöja sig med en andraplats i Tampere Open i tennis efter att ha förlorat finalen i två raka set mot belgaren David Goffin. Goffin förlorade inte ett endaste set under turneringens lopp.

Publicerad .

Svenskfinland

Jakobs dagar 2014

Nytt rekord på Jakobs dagar 2

Humorgruppen KAJ slog rekord på Jakobs Dagar. Det tror i alla fall verksamhetsledare Olof Forss. - Aldrig har det varit så mycket folk som då, det var mellan 7000 och 8000 personer i skolparken.

Publicerad . Uppdaterad .
Första starten på söndag morgon, A 106 km herrar.

Lyckad Botniacykling trots hettan

Cyklisterna fick kämpa med värmen i årets upplaga av Botniacyklingen. Men bara några få avbröt. - Hellre så här än kallt och regn, säger Dan Häggblom som är en av arrangörerna.

Publicerad . Uppdaterad .
Hästavföring på en flake som står på en gata alldeles nära bostadshus.

Missnöjda grannar: Ingen lyssnar på oss 52

Nu är måttet rågat för grannarna till evenemanget Sea Horse Week i Hangö. Under flera år har ett missnöje pyrt under ytan med arrangemangen men grannarna känner att ingen lyssnar på dem. De är dessutom rädda för hämnd av arrangörerna och ser sig därför tvungna att vara anonyma.

Publicerad . Uppdaterad .

Fixa skärgården

Här är #FixaSkärgårdens fem slutsatser 10

Svenska Yle har granskat miljö och förutsättningar för att vistas och bo i skärgården. Vi har utgått från publikens tips, granskat och rapporterat. Här är våra slutsatser.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

Små stunder som blivit stora6

- Varje ögonblick är en möjlig början på berättelsen om ett liv menar författaren och sommarprataren Kjell Westö.

Publicerad .
Mirjam Kalland är en av Radio Vegas sommarpratare 2014

Abborrar var pojkar, mörtar var flickor1

De livliga abborrarna som sprattlade när man drog upp dem ur sjön var pojkfisk, medan mörtarna som hängde passivt i kroken var flickfisk. Det här är ett minne från Mirjam Kallands barndom.

Publicerad .

Kultur och nöje

cd-skivor

”Så länge artister vill ge ut skivor kommer de att finnas”

Köper folk CD-skivor längre eller har skivbutikerna inte någon uppgift längre? Vad betyder skivan för artisten? Vi ringde upp Jyri Lipponen, verkställande direktör på Levykauppa Äx, och så snackade vi med det inhemska rockbandet Damn Seagulls om den försvinnande skivan.

Publicerad .
Hilary Summers i der Silbersee på Karleby operasommar 2014

Svart komedi på Karleby operasommar

Originalet var nästan sex timmar långt. Men när Karleby operasommar uppför der Silbersee har föreställningen bantats ned till ett par timmar. Ensemblen har handplockats till Karleby för att uppföra verket, här duger inget annat än högt utbildade proffs.

Publicerad . Uppdaterad .
Årets sjusovare slängs in i fontänen i Hangö

Slumpmässiga norrmän härjar i Hangö - följ med! 1

Också det här veckoslutet får två slumpmässigt utvalda norrmän släppa allt för händer och följa med Jontti Granbacka och Yles tv-team till Finland. Sedan bär det av till Hangö där norrmännen får kriga och slänga folk i fontäner!

Publicerad .

Tove Jansson 100 år

”Ett kärleksförhållande som räckte livet ut”

Muminhuset fanns på riktigt i form av en fyr och Tuulikki var den som körde båten ut till Klovharun i Stor-Pellinge. Bland annat de här kommer fram i utställning som öppnar 11.7 i Konstfabriken i Borgå.

Publicerad . Uppdaterad .

Tove Jansson läser Farlig midsommar

Farlig midsommar från 1954 är en av Tove Janssons vildaste, mest spännande och gladaste Muminböcker med försvinnanden, äventyr, skräck och teater. Här läser Tove Jansson hela boken.

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Veckans sista podd handlar om JeppisPride och hur folk på gatan förhåller sig till evenemanget efter allt motstånd som synts bland webbkommentarerna. Dessutom får du höra om läget i Norge som drabbas av terrorhot för tillfället, vad värmeböljan egentligen betyder och hur livet som porrmissbrukare ser ut.

Eva och Pöll

Två överhettade poddmakare längtar efter hösten. Men vi kommer också på ett prutthurtigt sätt att motarbeta rasism på stan och funderar lite på Cicciolina.

Radar

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder.

Mat och fritid

Pepparrot passar bra till japansk mat.

Pepparrot och wasabi

Rätt svar på förra veckans webfråga är b) pepparrot. Den skrockfulle bar en bit pepparrot i pengapungen som garanti för att inte bli fattig.

Publicerad . Uppdaterad .
Mats Sabel är körgare i Vasa

Dagens långkok: grillad fläsksida

Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står grillad fläsksida på menyn.

Publicerad .
Färdig ram med spegelglas på Strömsö.

Taklist blir ram på Strömsövis

Man tager en taklist och vips har man en vacker ram. Åtminstone om man heter Jim Björni och är snickeriexpert på Strömsö.

Publicerad . Uppdaterad .
Citronskal innehåller ämnen som gör oss pigga och fokuserade, hejdar inflammationer och stärker blodkärl

Citron gör susen för soltrött kropp 4

Kasta inte bort citronskalet, utan använd det torkade och rivna skalet till en uppiggande kroppsskrubb, tipsar örtterapeuten Alexandra De Paoli.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Missnöjda grannar: Ingen lyssnar på oss 52

Nu är måttet rågat för grannarna till evenemanget Sea Horse Week i Hangö. Under flera år har ett missnöje pyrt under ytan med arrangemangen men grannarna känner att ingen lyssnar på dem. De är dessutom rädda för hämnd av arrangörerna och ser sig därför tvungna att vara anonyma.

Publicerad . Uppdaterad .

Döda havsbottnen två gånger så stor som Danmark – kolla läget nära dig 23

På ytan lyser solen men i djupet breder de syrefattiga områdena ut sig. Utan syre kan varken fiskar eller bottendjur leva. Med hjälp av #FixaSkärgårdens syrekarta kan du kolla hur syrehalten har förändrats vid kusten nära dig och ute på öppet hav.

Publicerad . Uppdaterad .

Bo i skärgården - men helst bara på fritiden 20

Att få bosätta sig året om i skärgården är svårt. Så upplevs saken åtminstone bland många beslutsfattare i kommunerna. Orsaken är de statliga miljömyndigheterna, som ofta har en annan syn än kommunerna på byggande i skärgården.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

 

Tyck till om nya program på Svenska Yle 10

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.