I dag förväntas Putin rädda rubeln1

På torsdag håller president Vladimir Putin sin årliga stora presskonferens i Moskva. Det viktigaste temat förväntas bli rubelraset. Hittills har president Putin inte kommenterat krisen.

Publicerad .
Mamma och baby.

Stress och infertilitet kan ha ett samband

Tammerforsforskare har hittat samband mellan stress och förhöjda prolaktinvärden, som kan leda till barnlöshet. Sambandet mellan stress och barnlöshet kan vara svårt att se för läkare i det praktiska arbetet.

Publicerad .
Alexander Stubb, Åbo Saluhall, 4.11.2014

Åsa Bengtsson: Stubb är frustrerad 9

Statsminister Alexander Stubbs analys av den finländska konsensuspolitiken har diskuterats på olika håll idag. Statsvetaren Åsa Bengtsson intervjuades i Aktuellt 17 där man frågade varför Stubb angriper förutom arbetsmarknadsorganisationerna också den regering han själv leder.

Publicerad . Uppdaterad .
Donald Tusk

EU-politiken mot Ryssland ändras knappast

På torsdag håller EU-länderna sitt första toppmöte med polacken Donald Tusk som ny ordförande. Trots att Polen haft en hård linje i förhållande till Ryssland under Ukrainakrisen så kommer EU:s linje angående Ryssland knappast att ändras särskilt mycket.

Publicerad .

HS: SDP större än Samlingspartiet

De nyaste opinionssiffrorna visar att stödet för Socialdemokraterna nu är högre än stödet för Samlingspartiet. I Helsingin Sanomats mätning får SDP ett stöd på 16,9 procent.

Publicerad .

Stor brandrisk runt jul och nyår

Brandkåren kan få släcka runt 30 bränder under en dag i december. De flesta bränderna uppstår i ett egnahemshus där invånarna glömt att släcka ett brinnande ljus eller inte upptäckt att en elapparat börjat brinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Hopp om vit jul i hela landet 6

Det ser ut att bli en vit jul i största delen av landet. Sydkusten är dock något av ett frågetecken.

Publicerad .

Svenskfinland

Ulla Rahkonen och Hanna Backman är med i jämställdhetsarbetsgrupp i Kimitoön

Jämställdhetsfrågor under lupp i Kimitoön 1

Kimitoöns kommun har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta sig an jämställdhetsfrågor i kommunen. Av femhundra anställda är hela fyrahundra kvinnor. I kommunens högsta beslutande organ är könsfördelningen ändå den motsatta.

Publicerad . Uppdaterad .
Närståendevårdare Tora Tarvos i Jakobstad

Närståendevårdare kan få bättre villkor i Jakobstad

Alla närståendevårdare som uppfyllt kriterierna för stöd i Jakobstadsregionen har inte fått stöd. Pengarna har inte räckt till men nästa år kanske det blir en ändring i saken.

Publicerad . Uppdaterad .
Tony Kajander från Perkkiön tila i Pemar med självproducerad julskinka i famnen

Ekologisk gris allt mer pop

Ekologiska julskinkor blir populärare trots att de är dyrare och alla inte är övertygade av smaken. Tony Kajander har Finlands sannolikt friaste grisgård och föder upp lyckliga grisar. Och barnen gillar bekanta djur på matbordet.

Publicerad . Uppdaterad .

Julkalendrar

Sport

Skadad Romar tvingas till lång paus

Alpinåkaren Andreas Romar har skadat sig och tvingas till en fyra veckor lång tävlingspaus. Romar körde på en port under störtloppsträningen i Val Gardena och slog sitt vänstra ben.

Publicerad . Uppdaterad .
HJK vann den dramatiska hemmamatchen mot FC København.

HJK tredje bäst i Norden 1

Det europeiska fotbollsförbundet UEFA rankar för tillfället HJK som Europas 72:a bästa lag säsongen 2014–2015.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

I väntan på lyckan

Imorgon är dagen som Laila Hasan har väntat på i över ett år. Dagen då familjen är samlad igen. Dagen då hennes äldsta son äntligen släpps ut ur fängelset. Lyssna! Nanette-Marie Forsströms kortdokumentär beskriver en mors oro och längtan på ockuperad palestinsk mark.

Publicerad .
Rimpatrullens anteckningar.

Lördax rimpatrull hjäper dig med julklappsrimmandet

Ibland är det svårt att hitta sin inre poet så här inför julen, även om hela tjocka släkten förväntar sig julklappsrim på paketen. Rimpatrullen står till tjänst på lördag klockan 10 till 14.

Publicerad .
Maria sundblom-Lindberg fixar barnen för fest

Sista Cirkus Familj

Den sista cirkusföreställningen. Förberedelser, inspelningar, klipp och en hel höst fylld av generösa familjer tar slut. Trodde inte att jag skulle bli vemodig skriver Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad .
 
 

Samtal om livet

Åldersdiskriminering och snuttjobb

- Det finns en åldersdiskriminering på arbetsmarknaden idag, säger Lennart Nybergh som är ekonom, 50+ och bosatt i Borgå. Och han tillägger att det kan kännas direkt sårande, eftersom det samtidigt talas så mycket om att arbetskarriärerna ska förlängas

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Vem ska få delta i barnets julfest? 31

Det är julfest i skolan och det är trångt och svettigt. Varje elev fick ha med sig högst två familjemedlemmar, men många struntar i den regeln. Följden blir att alla inte ryms in. Vad göra?

Publicerad . Uppdaterad .

Eva Frantz: Är morianernas kung en rasistisk figur? 25

Inför jul har igen det traditionella Tiernapojat-skådespelet dykt upp på julfester och i köpcenter. Men är det inte lite olustigt med ett blackface mitt i julfirandet?

Publicerad . Uppdaterad .

Den ryska ekonomin på väg mot kollaps 31

Den ryska rubeln har snabbt rasat till nya rekordlåga värden trots centralbankens chockhöjning av styrräntan igår. Enligt placerarna står Moskva inför en tsunami på marknaden.

Publicerad . Uppdaterad .

MOT: S-gruppen struntar i superbakterien MRSA 15

En Prismabutik i Esbo säljer dansk julskinka som innehåller den mot antibiotika resistenta bakterien MRSA. Saken kom fram då Yles granskande program MOT och Spotlight lät testa 25 förpackningar med svinkött från olika matbutiker i huvudstadsregionen.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Annasöga i creppapper.

Julblommor och julgranspynt i Karin Larssons anda

Owe julpyntar med levande blommor och halmdekorationer. För var olika halmdekorationer, riktiga äpplen, pepparkakor och julkarameller viktiga så att barnen fick något ätbart i samband med julgransplundringen på tjugondag knut!

Publicerad . Uppdaterad .
Pulled pork sandwich

Pulled pork sandwich

Världens godaste recept på pulled pork är en favorit som kan tillredas både i ugn och grill. Hemligheten med en god pulled pork är att bryna grisbogen rejält i ugnen på låg värme.

Publicerad . Uppdaterad .
Girlang av återanvänt papper.

Girlanger av kottar och papper

Naturmaterial som dekoration inför jul funkar alltid. Den snabbaste girlangen gör du med grankottar, men snyggt och stämningsfullt blir även girlanger av papper.

Publicerad . Uppdaterad .
Rosenmönster av grönsaker

Tryck rosenmönster med sallad, selleri och kål

Slänger du bort ändan av salladshuvudet? Den kan bli en fantastiskt fin rosenstämpel för många olika ändamål. Tryck egna rosenmönstrade tyger, dukar, presentpapper, tapeter, ja vad som helst!

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet

Rättegången inleds mot ex-polischefen Jari Aarnio. Vad händer i rättssalen?Det finländska broilerköttet kan innehålla bakterier som gör oss resistenta mot antibiotika. Varför finns det så många framgångsrika deckarförfattare i Sverige? Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Jutta ZIlliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors, Geo Stenius.

Slaget efter tolv - dagens debatt

De Äldres råd har med upphöjt lugn betraktat den situation som den övervägande ganska unga politiska ledningen har försatt landet i. De äldre har sett det som sin plikt att i årets sista sändning analysera det gångna politiska året. Ladda ner mp3

Familjeliv

Familjeliv: Nödkaffe och lågtröskelhjälp

Folkhälsans luciainsamlig går i år till utsatta barnfamiljer - men vem är utsatt? Annika Mäkelä startade nödkaffe på Facebook för att trötta föräldrar ska få hjälp av andra i närheten. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

En kvinna på en gata i Moskva

Deltid är gift för kvinnans ekonomi 23

Kvinnor ska sluta drömma och i stället sätta undan pengar, anser kvinnlig ekonomijournalist som varnar för fattiga pensionärsdagar.

Publicerad . Uppdaterad .
En skugga mot en vägg

"Det är trendigt att festknarka" 16

Partydrogerna är en del av Helsingfors nattliv och lätta att få tag på på nattklubbarna. Yle Huvudstadsregionen har träffat en helsingforsare som knarkar för att festen ska bli lite roligare.

Publicerad . Uppdaterad .
Vitsvanshjort

Att jaga - för mat eller för nöje? 27

Vad är det som fortfarande driver människan ut i naturen med ett gevär? Att vara du med naturen - eller att känna sin makt att råda över liv och död.

Publicerad . Uppdaterad .
kerstin hindström

Finlands lucia 1952: Lucia ska vara allvar

Den 13 december 1952 tågade en leende, vitklädd ung kvinna iförd ljuskrona ned för trapporna vid Helsingfors domkyrka. Kerstin Hindström, då Klingberg, fick passa sina steg noga för att inte halka i strålkastarljuset på vägen till sin kortege.

Publicerad . Uppdaterad .

#användhjärtat

nyhetsskolan deltar i Använd hjärtat

Lucia på servicehemmet i Kyrkslätt

Den 12.12.2014 lussade Winellska skolans femmor för de äldre på servicehemmet i Kyrkslätt. Det här var en gärning i projektet Använd hjärtat, där man vill sprida glädje åt äldre personer som kanske känner sig ensamma och behöver lite uppmuntring i vardagen.

Publicerad .
Veckoslutskommittén.

Glöm inte mommo fast hon glömt dig 1

Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén på Radio X3M har båda jobbat på ett ålderdomshem. De har sett en hel del äldre under deras sista dagar i livet.

Publicerad . Uppdaterad .
Närvårdarstuderande håller sittgymnastik för äldre på boendet Carl & Carolina i Vasa

"Att använda hjärtat är att visa hänsyn"

Julsånger, gymnastik och pepparkakor stod på schemat när närvårdarstuderande underhöll äldre vid boendet Carl & Carolina i Vasa. Allt inom ramen för kampanjen Använd hjärtat och att använda hjärtat är att visa hänsyn säger Ghita som bor på Carl & Carolinas äldreboende.

Publicerad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.