Niinistö skyndar på de strukturella reformerna

President Sauli Niinistö uppmanar regeringen att genomföra de stora strukturella besluten, det vill säga besluten att skära i kommunernas uppgifter och åtaganden, att genomföra social- och hälsovårdsreformen och också höjningen av pensionsåldern.

Publicerad .
Finlänarna har börjat hamstra smör avsett för den ryska marknaden.

Hamstring i Finland efter ryskt importstopp2

När det blev klart att Ryssland inför importstopp för vissa finländska livsmedel aktiverade sig många på olika håll i avsikt att rädda den finländska livsmedelsproduktionen. Nu är det dags för nästa skede: hamstringen.

Publicerad .
röda korset

Skyddssymbol i 150 år

Det är i dag 150 år sedan röda korset togs i bruk som skyddssymbol i krig, men i humanitära operationer är det endast organisationen Röda Korset som får använda emblemet. Bland annat har den ryska biståndskonvojen till Ukraina felaktigt använt sig av symbolen.

Publicerad .

Barnavårdsstöd blir bokstavlig byråkrati 3

Regeringen vill att papporna vårdar sina barn mer och beslöt i fjol att hemvårdsstödet måste delas mellan båda föräldrarna. Social- och hälsovårdsministeriet svarar nu på frågor kring hur stödet ska utformas - men skillnaden verkar främst bli på pappret.

Publicerad .
Graffititäckt bild på Brezjnevs och Honeckers broderskyss på Berlinmuren

Testa dina Europakunskaper med På resande not

På resande not är Yle Fems nöjessatsning för hösten 2014 där kändisar tävlar i hederlig frågesport. Frågorna tar avstamp i Eurovisionen men landar sedan i vilket ämne som helst med rötterna i Europa. Vad vet du själv om Europa?

Publicerad . Uppdaterad .

Rysk konvoj rullar in i Ukraina 6

En del av den ryska konvojen har nu kört över gränsen till Ukraina, utan tillstånd av Ukrainas regering. Chefen för Ukrainas säkerhetstjänst säger att Ukraina betraktar det som en invasion.

Publicerad . Uppdaterad .

Finnair stoppar inte Israelflyg 3

Finnair inhiberar inte sina flyg till Tel Aviv åtminstone tills vidare. Kvällens flyg avgår som normalt. Nästa flyg är på måndag och då granskas situationen på nytt, uppger man på Finnair för Yle Nyheter.

Publicerad .

Svenskfinland

Merituulen koulu i Ingå

Ingå utreder skolcentrum

Ingå låter en konsult utreda ett eventuellt skolcentrum i kommunen. Kunde Ingå ha ett tvåspråkigt skolcentrum där också sjuor, åttor och nior får undervisning?

Publicerad .

Snabbguiden till Juthbackamarknaden 1

I helgen är det dags att fynda på Finlands största loppmarknad Juthbacka. Över 800 försäljare är på plats tillsammans cirka 30.000 glada besökare. Vi guidar dig rätt i loppisdjungeln.

Publicerad .
Det här är brunnen som är källa till det förorenade vattnet i Molpe.

Molpeborna ska fortsätta koka sitt vatten 1

Invånarna i Molpe, Korsbäck och Råbacka i Korsnäs måste fortsättningsvis koka kranvattnet. För en vecka sedan upptäcktes e-coli bakterier i vattnet.

Publicerad . Uppdaterad .

Kyrkoherdeval upprör i Petrus 2

Petrus församlings indirekta kyrkoherdeval får församlingsmedlemmar att protestera. Rösta i nästa församlingsval, hälsar församlingsrådet.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Jokeritback till Vasa Sport

Försvarsspelaren Niko Peltola kommer säsongen 2014-15 att spela i Vasa Sports led. Peltola lånades senaste säsong till Jokerit av Tammerforslaget Ilves.

Publicerad .
Fotboll,

Welbeck måste lämna ManU

Manchester Uniteds manager Louis van Gaal har bestämt sig för att göra sig av med anfallsspelaren Danny Welbeck. Welbeck som är Uniteds egen produkt har väckt intresse i Arsenal och Tottenham.

Publicerad .
Friidrott, löpare

Också Montshos B-prov positivt

Amantle Montsho som år 2011 vann VM-guld på 400 meter riskerar tävlingsförbud efter att också hennes B-prov under Samväldesspelen i friidrott visat sig vara positivt.

Publicerad .

Familjeliv

"Skilsmässobarn bär på en tung ryggsäck" 10

Barn med frånskilda föräldrar går ofta omkring med stora hemligheter. Vi kan inte befria dem från den tunga ryggsäcken, men vi kan hjälpa dem att lätta på den, säger familjeterapeuten Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad . Uppdaterad .
Pojke tittar ut genom glugg i Raseborgs slottsruins mur.

Din fantastiska, briljanta, unika hjärna! 9

Marcus Rosenlunds funderingar kring att inse att man inte är som alla andra, och kring det mäktiga instrument som är lika med vi.

Publicerad . Uppdaterad .

Matilda Hemnell: Mjuka metoder var lösningen 19

Tvåbarnsmamman Matilda Hemnell använde sig av hot, straff och mutor i barnuppfostran - de klassiska hårda metoderna. Det var mycket skrik, utbrott och dålig stämning hemma. När hon bytte strategi förändrades vardagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Isabell Chydenius.

Konstnären och myterna

Vi kollar konstnärsmyter med konstnären Isabella Chydenius. Dricker hon rödvin? Och har hon en ung manlig musa?

Publicerad .
Channing Tatum och Jonah Hill i 22 Jump Street

Uppvärmd Jump Street på bioduken

Tv-serien ”21 Jump Street” innebar Johnny Depps genombrott i slutet av 1980-talet. För ett par år sedan återupplivades konceptet i filmform och nu kommer uppföljaren. Är det värt besväret?

Publicerad . Uppdaterad .
White God, Zsófia Spotta

Espoo Ciné och de unga stjärnorna

I dag inleds filmfestivalen Espoo Ciné. Under inkommande vecka följer många filmer om barn och tonåringar som omges av besvärliga vuxna.

Publicerad . Uppdaterad .
Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad i Filmfredag / Radio Vega.

Filmfrossa på fredagar?

Tycker du att film är ett trist samtalsämne? Då skall du inte läsa det här. Och absolut inte lyssna på oss.

Publicerad . Uppdaterad .

Naturväktarna

Svampar och älgflugor

Den tidiga hösten är perfekt för en tur ut i skog och mark. Men svamp- och bärplockaren får räkna med en otrevlig gäst: älgflugan.

Publicerad . Uppdaterad .

Blåvita Bandet - paddling längs kusten

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

USA-korrspondent Chriso Vuojärvi

Park Slope 11215: I stormens öga

Ferguson i Missouri visade sig vara en helt annan plats på dag och kvällstid. Den plats där dödsskjutningen av Michael Brown hade ägt rum var något av det mest rörande jag sett.

Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: Tre dagar, fyra husrivningar

Jag befinner mig just nu i den lilla byn Yanoun på den ockuperade palestinska Västbanken, norr om Ramallah. I natt rev israeliska armén två hus här i närheten i byn Tawayel. Totalt 17 personer, varav 13 barn, är nu hemlösa.

Publicerad . Uppdaterad .

Twitterbloggen: 200 euro för en basketintervju

Det finska basketlandslaget, eller Susijengi, blev på nolltid samtalsämne nummer ett i de sociala medierna. Men den publicitet som landslaget fick där var knappast den uppmärksamhet man hade hoppats på.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Naturväktarna

I kvällens sändning kunde Anders bland annat berätta att älgflugor söker sig till människor bland annat på basis av kläder och lukt. Ett tips till alla hugade fiskare: om man vill fånga braxen, lönar det sig att kolla var det flutit upp vattenväxter.

Familjeliv

Time out-bänk och andra hårda metoder är vanliga på finländska daghem. Ett barn som gör något dumt ska ofta sitta ensamt och fundera över sitt beteende. Men vad säger modern forskning om den här typens barnuppfostran?

Eva och Pöll

Pöll har kört på en hjort. Det gick bättre för Pöll än för hjorten. Eva berättar om sin dåliga ovana att prata babyspråk med butiksbiträden. Båda vill lovprisa trådtelefonen.

Mat och hälsa

maskrosor

Ätbara blommor - vilda och odlade

I den här artikeln listar vi de flesta ätbara blommor och växter som kan odlas, köpas eller som växter vilt i naturen. Ätbara blommor används oftast i sallader, som dekoration eller som krydda.

Publicerad .
Pauls zucchinibrioche

Soppa på ugnsbakad zucchini och zucchinibrioche

För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

Publicerad .

Veckans diskussioner

Landsbygden avfolkas i snabb takt 16

Södra och sydvästra Finland blir allt mer fullpackade med folk. Samtidigt avfolkas en allt större del av övriga Finland. Det visar en ny analys av flyttningsrörelsen i vårt land de senaste åren.

Publicerad . Uppdaterad .

General Hägglund: ”Inga sympatier för Ukraina” 28

Medan hela världen håller andan och väntar på hur krisen i Ukraina skall utvecklas tar försvarsmaktens tidigare kommendör Gustav Hägglund det hela med ro. Han kallar krisen en storm i ett vattenglas.

Publicerad . Uppdaterad .

"Ingen blir rik på arbete" - debatten går het 53

På tisdagen publicerade vänsterveteranen Esko Seppänen sin bok "Suomen rikkaat" (Finlands rika). Som ett grundstråk genom hela boken går att ingen blir rik på lönearbete. För att bli riktigt förmögen behöver man ett stort arv eller stora kapitalinkomster.

Publicerad . Uppdaterad .

Mannerheimparodi sprider sig som en löpeld 55

Filmfestivalen Kärlek och Anarki har släppt en trailer för årets festival, och den har genast blivit en succé på nätet. Flera prominenta finlandssvenska skådespelare medverkar i trailern där marskalk Mannerheim får höra om filmfestivalen.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Andra medier

SvD: Blanda inte ihop jihadist och muslim

I debatten om Islamiska staten har de flesta varit noggranna med att skilja på dem och andra muslimer, på islamism och islam, på jihadister och muslimer. Som många påpekat faller även vanliga muslimer offer för dessa islamisters reaktionära ideologi.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Att irritera är inte rätt sätt

Då Arto Satonen i måndags slängde ut tanken på att man borde förlänga arbetstiden från nuvarande 37,5 timmar i veckan till 40 timmar i veckan visste han exakt vad han gjorde. Satonen motiverade sin tanke med att förlängd arbetstid skulle förbättra Finlands konkurrenskraft.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.