Antti Litja storbelönad - kunde inte närvara själv

Den finländska filmvärldens Oscar Jussistatyetterna delades ut i Helsingfors på söndagskvällen. He ovat paenneet fick priset för årets film och tre andra Jussistatyetter medan Antti Litja belönades med priset för årets bästa manliga huvudroll och med specialpriset Betongjussi för sin livsgärning.

Publicerad .
Mjukisdjur och julklappar

Barnvårdsreformen faller

Den planerade reformen av dagvården och hemvården för barn blir inte av. Regeringspartierna beslöt om saken på söndagskvällen.

Publicerad .
Portugal

Portugal lockar pensionärer i mängder 10

Portugal översvämmas av europeiska pensionärer. Det har lett till en växande efterfrågan på lägenheter. Fastighetsmarknaden växte med upp till 15 procent i fjol. Över en femtedel av lägenheterna såldes till utlänningar.

Publicerad . Uppdaterad .
Den som behöver tandproteser har många alternativ att välja mellan. Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio

Pengar eller uthållighet krävs för tandvård 5

Tand- och munhälsa separeras på ett märkligt sätt från det övriga hälsotillståndet - som om munnen inte alls hängde samman med kroppen. Samtidigt delas finländarna upp i dem som går hos tandläkaren och dem som inte gör det.

Publicerad .
Arabia

Finländarna älskar sitt gamla Arabiaporslin

I tio år har Tiina Westerlund drivit en liten affär i Helsingfors där man får köpa gammalt Arabiaporslin. Efterfrågan är konstant. De flesta kunderna kommer för att komplettera en servis som de har ärvt eller hittat på loppis.

Publicerad . Uppdaterad .

Nigerianska armén slog tillbaka Boko Haram 2

I nordöstra Nigeria har armén lyckats slå tillbaka islamistgruppen Boko Harams attack mot staden Maiduguri. Boko Haram inledde en attack mot den strategiskt viktiga staden natten till söndagen. Det är andra gången på en vecka som Boko Haram försöker ta kontroll över staden.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

centrumbiblioteket

Centrumbibban en långdans - se vår tidslinje!

Det är nästan tjugo år sedan kulturminister Claes Andersson efterlyste ett centrumbibliotek. I höst sätts första spadtaget i marken invid Tölöviken. Se tidslinje över beslutsprocessen här.

Publicerad .
Roskaruka i Karleby

Inte en enda hjälm i backen

Snön har vräkt ner i stora delar av landet och bjuder på bra pulkaväder. Men i Karleby påminner Josefiina Sabel-Salmela om vad som kan hända. För ett par år sedan blev hennes flicka medvetslös efter att hon föll ur sin pulka.

Publicerad . Uppdaterad .

Polishästen jobbar i ur och skur

Snöyran stör inte det minsta då äldre konstapel Taru Laitinen för ut polishästen Nonstop på en motionsrunda. Laitinen är en av de två Åbopoliser, som patrullerar på gatorna från hästryggen.

Publicerad . Uppdaterad .
Stefan Paavola arbetar för Svenska Yle - Radio Vega Östnyland

Stefan Paavola: En konkret insats för Borgå bb 6

Det är lätt att stå på torget och klaga eller skriva insändare och delta i demonstrationer. Jag har gjort mitt för det som egentligen krävs för att Borgå bb skall få bli kvar. Som 53-åring ska jag bli pappa! Beräknad tid tredje februari.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Henrik Karlsson, Jokerit, januari 2015

Svensk joker fortsätter nolla motståndarna

För andra matchen på raken höll Henrik Karlsson ikväll nollan för Jokerit i ishockeyns KHL. Jokerit vann över gästande Atlant Mytisjtji tack vare svenskens parader och mål av Jere Sallinen och Petr Koukal.

Publicerad .
Lari Lehtonen kungen av Jämi.

Lari Lehtonen knep FM-guld på 30 km

Lari Lehtonen blev smått överraskande finsk mästare på 30 kilometer med klassisk skidteknik vid Jämi på söndagen. Lehtonen slog Ville Nousiainen med tio sekunder.

Publicerad . Uppdaterad .
Seahawks och Patriots gör upp i Superbowl 49.

Vuojärvi: Superbowl är alltid en klassiker 3

Svenska Yles USA-korrespondent Christian Vuojärvi är en inbiten vän av amerikansk fotboll och upplever idag den genuina Superbowl-yran på rätt kontinent. Vuojärvi tror på Seattle Seahawks i en jämn final i Arizona.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Kultur och nöje

Flickorna gör allt du begär! Allt! 7

Från och med söndagen den 1 februari kan du delta i en obscen webbperformance. Då kan du möta arbetsgruppen nameless som består av filmaren Anna-Sofia Nylund och skådespelaren och burlesqueartisten Lidia Bäck i ett virtuellt rum de har skapat: room without escape

Publicerad .
Vad för slags människa växer fram ur ett system där vi förväntas vara enbart ekonomiska aktörer? Undergången är en radioessä av Ulrika Nielsen (bilden).

Vi är alla förlorare8

Vad för slags människa växer fram ur ett system där vi förväntas vara enbart ekonomiska aktörer? Där alla andra aspekter av vad det är att vara människa, där alla andra värden, som för bara något decennium sedan ansågs som fullständigt självklara, framstår som irrationella, löjliga, förhatliga.

Publicerad .
Fredrik Furu, Nina Lassander och Roland Junell på ett kafé i Stockholm

Stockholm i mitt finlandssvenska hjärta2

Radio X3M åkte till Stockholm för att snacka stockholmsromantik, sammanhållning och svårigheten att komma igång i det svenska samhället med tre finlandssvenska musiker.

Publicerad .
Ett ensamt gul löv hänger ensamt kvar på en gren.

Hur påverkar årstiden ditt framtida jag?

En studie gjord vid Semmelweis universitet i Budapest har visat tecken på att den årstid du är född kan påverka hur ditt temperament blir senare i livet.

Publicerad . Uppdaterad .
Innebandyaction

När barnets hobby blev för dyr 33

En månadshyra för en etta i Ekenäs, en flygbiljett till New York eller en helt okej bärbar dator. Alla dessa föremål går löst på ungefär 400 euro. Men hur låter det att betala 400 euro i månaden för att spela innebandy på juniornivå?

Vi har pratat med en förälder i södra Finland, som råkade ut för det här.

Publicerad . Uppdaterad .
Radioteleskop.

Chile: Kvanthopp på världens tak

På 5 000 meter över havet är luften hälften så tunn som vid havsnivå. Föreställ dig att du skippar vartannat andetag. Det här kan bli jobbigt i längden, insåg Marcus Rosenlund mycket snart då han kom till högplatån Chajnantor i chilenska Anderna.

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Vi är rädda för att ta beslut

Vi fattar mellan 2500 och 10 000 beslut per dygn. Ofta fattar vi besluten utan att tänka på hur vi gör det och hur vi kunde göra det bättre, säger beslutsexperterna Ari och Mona Riabacke.

Publicerad . Uppdaterad .

”Drogerna starkare än allt annat” 1

För Maria och Kenneth Thelen började helvetet för tre år sedan, med ett telefonsamtal från polisen sent en natt.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Järnvägsstation i Lhasa

Järnväg förändrar Tibet för alltid

En tågresa utan motstycke. Så marknadsför kinesiska resebyråer en färd från den kinesiska staden Golmud till Tibets huvudstad Lhasa. För kineserna är järnvägen strategiskt viktig - men många tibetaner oroar sig över att järnvägen gör deras hemland allt mer kinesiskt.

Publicerad . Uppdaterad .
Dar al Yasmins frivilliga delar ut gasvärmare till flyktingar i Zaatari i norra Jordanien.

Jordansk vinter slog hårt mot Syrien-flyktingarna

I norra Jordanien har en ovanligt hård vinter betytt svåra prövningar för flyktingarna från Syrien, berättar finlandssvenska Gaelle Sundelin från hjälporganisationen Dar al Yasmin.

Publicerad .
Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.

Dachau - prototypen till helvetet 6

Marcus Rosenlund minns sitt eget besök i ett koncentrationslägret, KZ Dachau nära München, det första i sitt slag, som fungerade som en prototyp för bland annat Auschwitz.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

En bild på Twitterbloggen.

Twitterbloggen: Endast en tidning i Österbotten?

Nyheten om att att HSS Media inleder samarbetsförhandlingar resulterade i en mängd läsarkommentarer på svenska.yle.fi. Är det nu dags för EN svensk dagstidning i Österbotten?

Publicerad .
Liselott Lindström vid Victoriasjön

Agenda Uganda: Livets små glädjeämnen

Duncan, vår chaufför, har lagat en smörgås med stekt ägg, lök och tomat åt mig ”because it’s going to be a long day and you have to eat!” Jag susar fram på en boda och ser solen gå ner över Kampalas kullar och slås av hur vacker världen kan vara

Publicerad . Uppdaterad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

På Hornsgatan: "Shoppa loss"-landet

Jag ser det på mängden kassar med dyra logotyper som bärs hem en normal tisdagskväll i centrum av Stockholm, av händer som tillhör vanliga svenskar och inte turister. Det handlar om en köpkraft som man är ovan att se i Finland.

Publicerad . Uppdaterad .

Dokumentärfilmer i Arkivet

Kvinnorna på själö, 2006

Kvinnorna på Själö

Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

Publicerad . Uppdaterad .
Jussarö gruva (1965)

Jussarö – gruvan i havet

Redaktörerna Henrik Cederlöf och Lars Biström tar oss med på en fascinerande färd till Jussarö gruva 1965.

Publicerad . Uppdaterad .
Gravljus

Till minnet av Markus, 5 år

När det första sorgeåret är till ända vet man vad det är att sörja, säger Gösta Karf i den här otroligt sorgliga men vackra dokumentären.

Publicerad . Uppdaterad .
Utsikt från ett fängelsefönster med galler mot fängelsgården 1977

Fängelset

Hur känns det att bli instängd och veta att du inte kan öppna dörren själv? Och kan du någonsin bli en hel människa efter det?

Publicerad .

Mat och fritid

Jag pysslar inte med ståltråd längre

I något skede kom den över mig, den stora pryltröttheten. Att det är billigare att köpa en ny diskmaskin än att reparera en trasig har jag svårt att svälja. Jag blir bara trött.

Publicerad .
Ängsblommor i motljus

Camilla Forsén-Ström: Att känna sin jord och våga plantera

Det kan ha med åldern att göra eller så är det endast omständigheterna som har framkallat det, men nu känns Ciceros kända citat ”Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet” helt rätt. Så har det inte alltid varit.

Publicerad .
en skylt i trädgården med texten inspelning pågår

Trädgården på Strömsö

Såhär har du aldrig sett trädgård på tv tidigare. Från frö till skörd i varje program. Och allt i en finländsk växtzon.

Publicerad .

Hälsa

Redo för influensan?

Nu når årets influensa sin topp. Läs om virusen, känn igen symptomen och vet när du ska uppsöka läkare.

#MittJobb

Victoria Larragneguy

"Det hade hjälpt mig mer att lära mig finska"20

Argentinska Victoria Larragneguy är jurist, men jobbar som vikarierande skolassistent i Helsingfors. Det är svårt att hitta jobb när jag inte lärt mig finska, säger hon. Svenskan får hon heller inte öva när finlandssvenskar tycker att hon talar för långsamt.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet: Sovmorgon för evigt, stoppa piskrapp och vardagsrasism

Hur skulle vår värld fungera om vi försköt vår dygnsrytm med ett par timmar? Frun till saudiske aktivisten Raif Badawi vädjar till världen. Kan vi stoppa piskrappen och rädda Raif? En ungersk studie visar att årstiden som du föds i kan påverka din personlighet som vuxen. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Viveka och Hans Rabehl i soffan

Pia med flera: Vem ska vi vårda?

Viveka och Hans Rabehl om sin kamp mot cancern och vårdinstanserna. Helsingfors universitets centralsjukhus beslöt år 2004 att Vivekas cancer inte kunde behandlas utan att hon hade ett halvt till två år kvar. Ladda ner mp3

Eva och pöll

Eva och Pöll: Leve pladderpodden!

Därför är pladderpodden den nya flödesradion! Vad är det för ett mystiskt djur som smyger runt i Sibbo? Och varför flyger Pöll naken?. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Huvudduken hijab firas världen över 29

Den muslimska huvudduken hijab finns i många olika mönster, färger och former. Den här helgen firas den på olika håll i världen. Sonila Naziri, Fatema Gholamshahi och Nooria Cheraghi i Jakobstad säger att de bär sjal för att de tycker om den.

Publicerad . Uppdaterad .

EVA-rapport: Finland klarar sig inte utan invandring 57

Finland hotas av att permanent lida av för låg sysselsättning om invandringen inte ökar avsevärt, visar Näringslivets Delegation EVA i en rapport. Invandringen till Finland borde enligt studien öka från 18 000 till 34 000 invandrare per år.

Publicerad . Uppdaterad .

Vörå betalar 60 000 till Båssar 41

Kommundirektör Christina Båssar får 60 000 euro i avgångsvederlag från Vörå kommun. Hon kommer att bo kvar i Vörå och hoppas så småningom på nytt jobb och nya utmaningar.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.