Halla-aho ställer inte upp i riksdagsvalet

Halla-aho till attack mot invandrarkandidater25

Sannfinländaren Jussi Halla-aho väcker igen uppmärksamhet med sina invandrarkritiska uttalanden. I ett inlägg på Facebook går han till attack mot Abdirahim Hussein (C) och alla andra kandidater med invandrarbakgrund, som han kallar ö-klassens kandidater.

Publicerad .
Naturell glass med kinuskisås

Vanligt tillsatsämne orsakar tarmsjukdomar och fetma 8

Ett artificiellt tillsatsämne som finns i nästan all färdigmat ökar risken för inflammationer i tarmen och metaboliskt syndrom, visar färsk forskning. Forskningen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Publicerad . Uppdaterad .
En deprimperad tonårsflicka

"Barnen ser att de inte är ensamma om att ha knäppa föräldrar" 1

Missbruk är vardag för var fjärde familj. Anita levde med en missbrukande man men tog sig ur det och är idag nöjd med sitt liv. Hon och hennes barn fick hjälp bland annat genom en stödgrupp på Familjehörnan i Ekenäs.

Publicerad . Uppdaterad .

"Barnen ser att de inte är ensamma om att ha knäppa föräldrar" 1

Missbruk är vardag för var fjärde familj. Anita levde med en missbrukande man men tog sig ur det och är idag nöjd med sitt liv. Hon och hennes barn fick hjälp bland annat genom en stödgrupp på Familjehörnan i Ekenäs.

Publicerad . Uppdaterad .

Ärende mot Argentinas president lades ned

En argentinsk domare har förkastat ett kontroversiellt ärende mot president Cristina Fernández de Kirchner och utrikesminister Héctor Timerman. Domaren Daniel Rafecas förklarade i dag fallet avslutat.

Publicerad . Uppdaterad .

Michelinstjärnorna kvar - men inga nya 3

Finland blev utan nya Michelinrestauranger då Guide Michelin delade ut årets stjärnor. Alla de fem finländska restauranger som har Michelinstjärna fick ändå behålla sin.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Stationen i Sjundeå.

Dödsolycka i Sjundeå försenade Åbotågen

En person blev under Intercitytåget på Sjundeå station på torsdagskvällen (26.2). Olyckan inträffade strax före klockan 19 och förorsakade förseningar under kvällen.

Publicerad . Uppdaterad .

Inget beslut om sammanslagning av Esboskolor

Nämnden Svenska rum i Esbo bordlade på torsdagskvällen den omstridda frågan om att göra Sökövikens och Mårtensbro skola till en sammanhållen grundskola. Enligt nämndens ordförande Kurt Torsell (SFP) vill nämnden ha mer information.

Publicerad .

Tusentals euro till Österbottens UF-lokaler

De österbottniska föreningarna får nästan 140 000 euro i bidrag för att hålla sina byggnader i skick. En av de glada föreningarna är den i Pensala som ska renovera köket.

Publicerad .
två händer

Närståendevårdare saknar handledning och hjälp

Många närståendevårdare i Borgå känner inte till sina rättigheter som närståendevårdare och saknar också ibland hjälp och stöd av staden. Det framkommer i den undersökning som Borgå stad lät göra i höstas.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Jarkko Nieminen, 2015

Veteranparet valsar vackert vidare

I den första omgången föll det förstaseedade paret. I den andra en tämligen okänd brasseduo. Jarkko Nieminen och Andre Sa ångar på i Buenos Aires dubbelturnering i tennis.

Publicerad . Uppdaterad .
Joonas Donskoi, februari 2015.

Lukko nollade Kärpät – stenhård kamp om andraplatsen

Fyra lag finns inom två poäng i kampen om andraplatsen i ishockeyligans grundserie. Segern lär gå till Kärpät, men på torsdagskvällen fick serieledarna ge sig borta mot Lukko som steg upp på en tredje plats.

Publicerad . Uppdaterad .
Severin Freund, VM 2015

Freund överlägsen – finländarna missnöjda 1

Båda finländarna som tog sig vidare till den andra omgången bättrade på sina placeringar, men ingendera var särskilt nöjda med sin tävling i den stora backen i Falun-VM. – Vi har inga trollkonster i bakfickan, säger Janne Ahonen.

Publicerad . Uppdaterad .
Bernhard Gruber firar VM-guld, Falun 2015.

Österrikiskt guld – Härtull bättrade på

Både Ilkka Herola och Jim Härtull noterades för sina karriärers bästa individuella VM-placeringar när herrarna åkte sin andra individuella tävling i nordisk kombination i Falun. Guldet gick till Österrike.

Publicerad . Uppdaterad .

Debatt

Vems skatter vill SFP sänka? 19

SFP:s skattepolitik fortsätter att väcka debatt. Vi granskar vad partiets linje om marginalskatteprocent och minskad progressivitet egentligen innebär.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

svartvit film, the addams family, the artist, jezebel, tv-serie, skärmdumpar

Svartvita filmer bedrar dina sinnen

Har du någonsin föreställt dig hur en svartvit film ser ut i färg? Om du har, är det sannolikt att dina föreställningar inte alls motsvarar verkligheten. Kolla in här.

Publicerad . Uppdaterad .
Skådespelarbröderna Willehard och Jan Korander spelar polisbröderna Charles och Östen Berglund i filmen Lola uppochner

Korander för hela slanten i Lola uppochner 1

Författaren Monika Fagerholms småstadssaga Lola uppochner skall filmas i år. Nu är skådespelarna till tv-serien Lola uppochner valda. Det blev en storslam för den västnyländska skådespelarfamiljen Korander.

Publicerad . Uppdaterad .
The Theory of Everything

Stephen Hawking och teorin om allting 1

"Teorin om allting", så heter den nu aktuella, Oscarbelönade filmen om kosmologen Stephen Hawking, mannen som har gett sjukdomen ALS ett ansikte. Filmen är bra, konstaterar Marcus Rosenlund, men kan verklighetens Hawking leva upp till all hype kring hans person?

Publicerad . Uppdaterad .

Efter nio

Shinglers lista: Här lurar de farligaste kemikalierna i ditt hem 23

Noora Shingler har vigt sitt liv åt att jaga onödiga och farliga kemikalier. Många kemikalier är väldigt svåra att undvika, men det finns också de som enkelt kan plockas bort. Här är listan.

Publicerad . Uppdaterad .

Den vandrande kameran

Vad händer om man skickar en videokamera ut i världen på egen hand för att fråga människor vilka uppfinningar de inte skulle kunna leva utan?

Publicerad . Uppdaterad .

UMK

Vem vinner UMK 2015? 3

Lördagens final bjuder på allt från bhangra och barock till reaggeton och punk. Läs De Eurovisas synpunkter om de nio finalbidragen och berätta vem du hejar på!
Läs också: Så avgörs Tävlingen för ny musik

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Tävlarna i UMK:s första deltävling år 2015.

Popbloggen: UMK – en kamp mellan musik och fenomen

Smaken är bekant som baken, och jag är inte här för att avgöra vilken som är den bästa av de nio låtarna, eller vilken artist som är mest intressant. Men det kan vara kul att spekulera lite i hur rösterna kommer att falla och varför.

Publicerad . Uppdaterad .
Alex, kongolesisk flykting

Agenda Uganda: Alex ville inte dö

– Jag sade åt pappa att jag måste fara iväg. Han tyckte att det var bättre om jag stannade. Han ville kunna begrava min kropp när jag blev dödad. Han var helt säker att det skulle hända oberoende.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Centrumslingan som den planeras.

Slaget efter tolv: Slaget efter tolv om Centrumslingan

Centrumslingan i Helsingfors offrades av regeringen och nu ser det ut som att hela projektet begravs. Är det bra, för då kan pengarna användas vettigare i regionerna, eller en grov miss av regeringen? I debatten Joakim Strand (sfp), Vasa och Thomas Wallgren (sdp), Helsingfors. Ladda ner mp3

My Tengström

Myteriet: Skolsvenskans framtid och tävling om bästa budskapet

Skolsvenskan förblir obligatorisk - åtminstone enligt kulturutskottet. Finlands ESC-representant avgörs på fredagen och punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät är det mest omtalade bandet. Är ESC en sångtävling eller en tävling om bästa budskapet? Möt finländska IS-krigaren "Joni". Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

skärmglasögon

Virtuella verkligheter kan få dig att må bättre

Forskning visar att virtuella verkligheter kan hjälpa människor att lindra eller bli av med mentala problem såsom fobier och posttraumatisk stress. Teknologin har blivit både rejält billigare och bättre under senare år, men trots det så används den knappt alls inom psykoterapin.

Publicerad . Uppdaterad .
en svartråtta

Den svarta råttan kan få upprättelse 2

Det är möjligt att den svarta råttan inte alls bär skulden för de upprepade utbrott av böldpest som genom historien pinade Europa. Det visar ny internationell forskning. Forskarna tror nu att pesten kan ha härstammat från gerbiler i Asien.

Publicerad . Uppdaterad .
Pieter Breughel den äldre målade "Döden triumferar" på 1500-talet.

Superbakterierna sprider sig som pesten 18

Antibiotikaresistenta bakterier sprider sig nu snabbare än vad någon kunde ana. Läkarna befarar att våra nuvarande antibiotika slutar fungera innan vi får nya läkemedel.

Publicerad . Uppdaterad .
Jumbo i Vanda.

Är hypermarketarnas tid förbi? 28

Vi är inte längre intresserade av att handla på enorma stormarknader, som har allt från mat och kläder till elektronik. I stället ser forskare att kunderna nu lockas av mindre närbutiker – och att de stora utrymmena i stormarknaderna snart kan bli ett problem.

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Jägarrörelsen

Vad var egentligen Jägarrörelsen och vilka var det som anslöt sig till den? Och varför sökte man sig till den Preussiska militären?

Publicerad .

Veckans diskussioner

Koranen från pärm till pärm på Yle 42

Islams heliga skrift, Koranen, ska läsas från pärm till pärm i en programserie på radiokanalen Yle Radio 1. Serien startar den sjunde mars och fortgår ända in i oktober då slutet av den heliga boken ska ha nåtts.

Publicerad . Uppdaterad .

9 000 euro per minut - så växer statsskulden 31

Den som rör sig i centrala Helsingfors kan nu snabbt bilda sig en uppfattning om Finlands statsskuld. Skuldbeloppet visas på en skärm i fönstret på Centralhandelskammarens kontor på Alexandersgatan i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .

SFP vill sänka inkomstskatten för de rikaste 116

Skattefrågorna delar partierna i valkampanjen. Vänsterpartierna pläderar för skärpt beskattning för höginkomsttagarna medan till exempel Svenska folkpartiet vill att man ska sänka inkomstskatten mest för dem som har de högsta inkomsterna. Videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .
 
 

Yles nyheter nu via Whatsapp 11

Svenska Yle förmedlar nu nyheter också via Whatsapp. Enligt en färsk undersökning som Yle har gjort är Whatsapp på andra plats bland de mest populära sociala medierna. Whatsapp är speciellt populärt bland unga användare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Milt i hela landet

I södra och mellersta Finland mest uppehåll. I Norra Österbotten och Lappland mest mulet och i södra Lappland regnskurar eller snöbyar. Temperaturen 0…+4 grader, i natt 0…-5 grader.Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.