Hoppa till huvudinnehåll

Tuff vecka efter branden i Oravais

Redskap för gräsodlingen förstördes i branden.

Det har varit en tuff vecka efter att Patrik Norrgårds svinfarm förstördes i en brand i Oravais. Telefonen har ringt i ett och nu vill Norrgård se framåt. Om två veckor är det dags att börja leverera gräsmattor. Norrgårds andra verksamhet.

När världen går under står kvinnan pall

Varför dystopier passar bra för kvinnlig empowerment.

De senaste åren har det uppstått en trend av dystopiska skildringar skrivna av kvinnor och med unga kvinnor som huvudpersoner. Startskottet gick med Suzanne Collins trilogi Hunger Games, Hungerspelen som i bokform sålt mer än hela Harry Potter-serien och blev en lika populär filmserie i fyra delar.

Dans till Bachs ära

Dans till Bachs ära. Premiär på Nationalbaletten.

Tänk dig att någon spelar på dig som om du var en cello och att du plötsligt också ställs upp och ner. Så här går det till i Nationalbalettens uppsättning av spanjoren Nacho Duatos koreografi BACH. Forms of Silence and Emptiness.

När allt bara flyter ut

Talvivaara fortsätter att fascinera filmskapare.

Johanna Grönqvist frågar om det behövs ytterligare en film om Talvivaara? Dokumentären Nälkämaan sampo eller Hungerlandets sampo fokuserar på de lokala invånarna och aktivisterna och deras kamp mot byråkrater, politiker och gruvindustrin.

EU-ordlista

Förklaringar på EU-relaterade ord och begrepp.

Det här är en lista med förklaringar på ord och begrepp som man ofta kan stöta på då man läser om EU och politik.

När allt bara flyter ut

Talvivaara fortsätter att fascinera filmskapare.

Johanna Grönqvist frågar om det behövs ytterligare en film om Talvivaara? Dokumentären Nälkämaan sampo eller Hungerlandets sampo fokuserar på de lokala invånarna och aktivisterna och deras kamp mot byråkrater, politiker och gruvindustrin.

Jag vill läsa din mentalvårdsberättelse

Radioteatern återskapar Lappvikens sjukhus.

Under Konstens natt öppnar Radioteatern en del av utrymmena i Lappvikens nedlagda mentalsjukhus och återskapar rum och röster från svunna tider. Kan du hjälpa till genom att berätta dina minnen som patient, anhörig eller vårdare? Skriv din berättelse här.

Till minnet av Markus, nästan 5 år

Efter det första sorgeåret vet man vad det är att sörja

När det första sorgeåret är till ända vet man vad det är att sörja, säger Gösta Karf i den här sorgliga men vackra dokumentären om ett litet barns död. Lilla Markus Karf omkom i en våldsam bilbrand hemma på gården i Jakobstad år 1986.

Filips grillade lammrätter - ribs

När gästerna är bjudna och grillsäsongen som bäst gör du rätt i att skaffa dig ett helt lamm. Filip Langhoffs recept hjälper att tillreda lammribsen.

Pauls grillskola - olika typer av grillar

Paul lär ut om grillar och grillning.

Grillen förknippas mest med grillmönster, hög värme och smaken av eld, men för mig är grillen en värmekälla precis som spisen eller ugnen. Det positiva med en koleldad kupolgrill är att den fungerar både som spis och ugn, vilket öppnar upp för vilken matlagning som helst.

Råstekt grön sparris

Sparris ska avnjutas när det är säsong hos odlarna nära dej, då blir smaken godast. Vad du än gör, krångla inte till det, njut av sparrisen i sin renaste form.

#minkör: Jag var med och startade Pedavoces

Marja-Lena Södergård har sjungit i kör hela livet.

Jag var med och startade Pedavoces under PFs första år. Det var en trevande start. Någon hade varit med i en studentkör, jag hade sjungit hela mitt liv men i stämmor först gymnasiet, berättar Marja-Lena Södergård från Vasa.

Nu är flyttfåglarna här - testa hur bra du känner igen dem!

Känn igen fåglarna på deras läten eller utseende.

Under april månad kommer en hel del flyttfåglar till landet. Hur är det med fågelkunskapen? Den sanna fågelexperten fixar testet bara genom att lyssna på lätet. Eller så använder du både bild och läte. Du får två poäng om du klarar dig med bara bild eller läte. En poäng om du måste använda dig av båda ledtrådarna. Nu kör vi!

Holkexperterna, del 2

Rolf och Åke tipsar om materialval och ytbehandling.

Rolf och Åke vet det mesta om fågelholkar. Tillsammans har de snickrat ihop fler än tusen stycken. Vi kallar herrarna för holkexperter. I andra avsnittet diskuterar Rolf Sandvik och hans kusin Åke Forsman materialval för fågelholksbyggen.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.

Vanliga frågor om Yle

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får.

Här hittar du svaren på några vanliga frågor om radio, tv och webb. Om du inte hittar svar på din fråga här så fråga oss! Du kan använda vårt responsformulär.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!