Oljeproducenten Venezuela på ruinens brant1

Venezuela – ett land med världens största oljereserver och världens billigaste bensin. Att köra bil är nästan gratis, men i butikerna gapar hyllorna tomma. Ekonomin är körd i botten och det är bara en tidsfråga när landet står inför bankrutt och politiskt kaos.

Publicerad .
Greklands finansminister Yanis Varoufakis.

Der Spiegel: Tyskland drar tillbaka stödpaket på 20 miljarder

Den grekiska vänsterradikala regeringens beslut väcker förargade reaktioner i Europa. Enligt den tyska tidning Der Spiegel ger Tyskland Grekland en knäpp på näsan genom att avbryta förberedelserna av ett nytt ekonomiskt stödpaket värt upp till 20 miljarder.

Publicerad . Uppdaterad .

Vänstern i Spanien vädrar morgonluft 4

Det spanska vänsterpartiet Podemos vädrar morgonluft efter det vänsterradikala partiet Syrizas seger i Grekland. Likheterna är många mellan Spanien och Grekland eftersom båda är hårt drabbade av finanskris och åtstramningar.

Publicerad . Uppdaterad .
Jetplan

EU varnar för Pakistans luftrum

Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA) varnar för eventuella terrorattacker i luftrummet över Pakistan. Alla flygbolag borde uppvisa största vaksamhet då de flyger över Pakistan, säger EASA på sin webbplats.

Publicerad . Uppdaterad .

Varning för farlig, syntetisk cannabis 12

Polisen varnar för syntetisk cannabis, som har påträffats i Västnyland och Helsingfors. Ämnet, AB-CHMINACA, påminner om hasch, men är i små mängder farligt för användaren.

Publicerad .

USA: IS-expert på kemiska vapen dödad

Den extremislamistiska gruppen IS expert på kemiska vapen har dött. Enligt nyhetsbyråer dog experten Abu Malik för en vecka sedan i en amerikansk lufträd i närheten av staden Mosul i Irak.

Publicerad .

Skallfynd belyser nutidsmänniskans utvandring från Afrika 3

Forskare i Israel har hittat en bit av en skalle, som tros kasta nytt ljus över människosläktets tidiga historia. Fyndet är det första beviset för att nutidsmänniskan och neandertalmänniskan en gång befolkade samma områden.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Sörnäs hamn i Helsingfors

Centern satsar på grön image i Helsingfors

Centern försöker locka nya väljare i Helsingfors genom löften om en grönare stad. Partiet använder mindre pengar på valkampanjen i distriktet än tidigare, men hoppas att löftet om ett kolfritt Helsingfors 2025 ska öka stödet bland Helsingforsborna.

Publicerad . Uppdaterad .
Karta över Läpp

Kritik mot flera servicestationer i Läpp i Karis 1

I framtiden kan det finnas flera servicestationer i Läpp. Enligt planförslaget skulle det vara möjligt att bygga bland annat en servicestation i västra Läpp i Karis.

Publicerad .
Polisjackor

Knivdåd i Åbo ledde till livshotande skador

Under torsdagkvällen knivhöggs en man i Björkas i Åbo. Knivdådet ledde till livshotande skador och polisen meddelar att man har gripit tre personer.

Publicerad . Uppdaterad .

Taxichaufförer nobbar kunder 4

Taxichaufförer i Åbo nekar korta körningar skriver Turun Sanomat i fredagens tidning. Orsaken är att chaufförerna hellre väljer långa FPA-körningar än korta körningar i centrala Åbo.

Publicerad .

Sport

Valtter Virtanen, konståknings-EM, januari 2015

Virtanen fick värdefull erfarenhet

Valtter Virtanen lyckades inte riktigt upprepa sin fina åkning från det korta programmet i herrarnas friprogram i konståknings-EM i Stockholm. Men tävlingarna gav trots det en hel del.

Publicerad .
Petteri Wirtanen (t.v.), Ossi Väänänen och Henrik Karlsson, Jokerit, januari 2015

Jokerit närmar sig följande byte

Jokerit tog en enkel hemmaseger över jumbolaget Slovan Bratislava i ishockeyns KHL på fredagskvällen. Därmed har Jokerit nu endast fyra poäng upp till tabelltvåan SKA som samtidigt förlorade sin match.

Publicerad .

Kvanthopp

Radioteleskop.

Chile: Kvanthopp på världens tak

På 5 000 meter över havet är luften hälften så tunn som vid havsnivå. Föreställ dig att du skippar vartannat andetag. Det här kan bli jobbigt i längden, insåg Marcus Rosenlund mycket snart då han kom till högplatån Chajnantor i chilenska Anderna.

Publicerad . Uppdaterad .

Dokumentärfilmer i Arkivet

Kvinnorna på själö, 2006

Kvinnorna på Själö

Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

Publicerad . Uppdaterad .
Jussarö gruva (1965)

Jussarö – gruvan i havet

Redaktörerna Henrik Cederlöf och Lars Biström tar oss med på en fascinerande färd till Jussarö gruva 1965.

Publicerad . Uppdaterad .
Gravljus

Till minnet av Markus, 5 år

När det första sorgeåret är till ända vet man vad det är att sörja, säger Gösta Karf i den här otroligt sorgliga men vackra dokumentären.

Publicerad . Uppdaterad .
Utsikt från ett fängelsefönster med galler mot fängelsgården 1977

Fängelset

Hur känns det att bli instängd och veta att du inte kan öppna dörren själv? Och kan du någonsin bli en hel människa efter det?

Publicerad .

Långläsning

Järnväg förändrar Tibet för alltid

En tågresa utan motstycke. Så marknadsför kinesiska resebyråer en färd från den kinesiska staden Golmud till Tibets huvudstad Lhasa. För kineserna är järnvägen strategiskt viktig - men många tibetaner oroar sig över att järnvägen gör deras hemland allt mer kinesiskt.

Publicerad .
Dar al Yasmins frivilliga delar ut gasvärmare till flyktingar i Zaatari i norra Jordanien.

Jordansk vinter slog hårt mot Syrien-flyktingarna

I norra Jordanien har en ovanligt hård vinter betytt svåra prövningar för flyktingarna från Syrien, berättar finlandssvenska Gaelle Sundelin från hjälporganisationen Dar al Yasmin.

Publicerad .
Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.

Dachau - prototypen till helvetet6

Marcus Rosenlund minns sitt eget besök i ett koncentrationslägret, KZ Dachau nära München, det första i sitt slag, som fungerade som en prototyp för bland annat Auschwitz.

Publicerad .

Hälsa

Influensan kommer - är du redo?

Influensa är en infektionssjukdom som förorsakas av influensavirus. Influensa ger liknande symptom som andra luftvägsinfektioner, men symptomen är ofta svårare.

Kultur och nöje

Irene Hagman och Fatma Matar.

De kämpar mot vardagsrasismen 5

I kväll ordnas evenemanget Culture Crash i Vasa. Under kvällen får besökarna bland annat lyssna på livemusik, och diskutera vardagsrasism. Temat fortsätter på lördag, när den som vill får prova på att bära en hijab, alltså en slöja.

Publicerad . Uppdaterad .
Julia Korander som Ronja Rövardotter på ÅST våren 2015

Ronjas mäktiga vårskrik på ÅST

På Åbo svenska teater gör Julia Korander en fenomenal och frimodig tolkning av Ronja: hon är kavat och känslig på samma gång, varje skiftning i känsloläge kan avläsas med seismometer i hennes ansikte. Och vårskriket skär genom märg och ben.

Publicerad . Uppdaterad .

#MittJobb

Victoria Larragneguy

"Det hade hjälpt mig mer att lära mig finska"18

Argentinska Victoria Larragneguy är jurist, men jobbar som vikarierande skolassistent i Helsingfors. Det är svårt att hitta jobb när jag inte lärt mig finska, säger hon. Svenskan får hon heller inte öva när finlandssvenskar tycker att hon talar för långsamt.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet.

Myteriet: Sovmorgon för evigt, stoppa piskrapp och vardagsrasism

Hur skulle vår värld fungera om vi försköt vår dygnsrytm med ett par timmar? Frun till saudiske aktivisten Raif Badawi vädjar till världen. Kan vi stoppa piskrappen och rädda Raif? En ungersk studie visar att årstiden som du föds i kan påverka din personlighet som vuxen. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
Viveka och Hans Rabehl i soffan

Pia med flera: Vem ska vi vårda?

Viveka och Hans Rabehl om sin kamp mot cancern och vårdinstanserna. Helsingfors universitets centralsjukhus beslöt år 2004 att Vivekas cancer inte kunde behandlas utan att hon hade ett halvt till två år kvar. Ladda ner mp3

Eva och pöll

Eva och Pöll: Leve pladderpodden!

Därför är pladderpodden den nya flödesradion! Vad är det för ett mystiskt djur som smyger runt i Sibbo? Och varför flyger Pöll naken?. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Liselott Lindström vid Victoriasjön

Agenda Uganda: Livets små glädjeämnen

Duncan, vår chaufför, har lagat en smörgås med stekt ägg, lök och tomat åt mig ”because it’s going to be a long day and you have to eat!” Jag susar fram på en boda och ser solen gå ner över Kampalas kullar och slås av hur vacker världen kan vara

Publicerad . Uppdaterad .
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm

På Hornsgatan: "Shoppa loss"-landet

Jag ser det på mängden kassar med dyra logotyper som bärs hem en normal tisdagskväll i centrum av Stockholm, av händer som tillhör vanliga svenskar och inte turister. Det handlar om en köpkraft som man är ovan att se i Finland.

Publicerad . Uppdaterad .
Dan Eskils Musikbar.

Dan Eskil: Schyssta nya låtar bortom mainstream

Strömmen av ny musik är stridare än någonsin och det är omöjligt för gemene strölyssnare att hänga med. Därför tänker jag från om med nu att med lagom ojämna mellanrum komma med tips på schyssta låtar som glatt mig den senaste tiden.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

EVA-rapport: Finland klarar sig inte utan invandring 56

Finland hotas av att permanent lida av för låg sysselsättning om invandringen inte ökar avsevärt, visar Näringslivets Delegation EVA i en rapport. Invandringen till Finland borde enligt studien öka från 18 000 till 34 000 invandrare per år.

Publicerad . Uppdaterad .

Vörå betalar 60 000 till Båssar 39

Kommundirektör Christina Båssar får 60 000 euro i avgångsvederlag från Vörå kommun. Hon kommer att bo kvar i Vörå och hoppas så småningom på nytt jobb och nya utmaningar.

Publicerad . Uppdaterad .

30 jobb hotade på HSS Media 28

HSS Media inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen. Högst 30 personer sägs upp.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Mulet och milt

I landets östra och norra delar förekommer snöfall eller snöblandat regn på många håll, i väster bara lokalt. Temperaturen -3...+2 grader, i Norra Österbotten -1...-6 och i Lappland -5...-15 grader. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.