Arbetslösa beskattas onödigt hårt3

De som får lägst stöd klarar sig inte utan utkomststöd.

De arbetssökande som lyfter det lägsta utkomstskyddet klarar sig sällan utan utkomststöd. En stor orsak är att arbetslösa alltid betalar 20 procent i skatt på det stöd de får.

Publicerad .
Fifa, det internationella fotbollsförbundet.

Fifa-höjdare gripna – razzia i Schweiz

Korruptionsanklagelser skakar Fifa.

Enligt tidningen New York Times anklagas upp till 14 ledande personer i den internationella fotbollsfederationen Fifa för omfattande korruption. Anklagelserna gäller bedrägeri, pengatvätt och mutor under de senaste 20 åren.

Publicerad . Uppdaterad .
alexander stubb, timo soini, juha sipilä

"De strukturella förändringarna intresserar mest"

Chefsanalytiker Jan von Gerich väntar spänt på besked.

Trojkan med Juha Sipilä i spetsen har gjort ett gott intryck hittills och Sipilä verkar ha god kontroll, bedömer Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich. Han är mest intresserad av hur de strukturella reformerna kommer att se ut.

Publicerad .
Flagga med Telia Soneras logga.

Telia Sonera i ny mutskandal

Bolaget har sannolikt mutat Azerbajdzjans presidentfamilj.

Teleoperatören Telia Sonera har sannolikt mutat presidentfamiljen i Azerbajdzjan med motsvarande över 650 miljoner euro. I gengäld för mutorna har Telia Sonera fått licenser och verksamhetstillstånd i landet.

Publicerad . Uppdaterad .
Hjärna

Finländskt företag utvecklar snabbtest för hjärnskador

Testet ska ske med hjälp av ett salivprov eller urinprov.

I dagens läge är det svårt och tidskrävande att fastställa om en person har fått en akut hjärnskada eller inte, och därför riskerar den som har drabbats att få medicinsk behandling för sent, eller inte alls.

Publicerad . Uppdaterad .

Jessica Stolzmann i prästernas Iran 1

Myter eller sanningar? Svenska Yles serie om Iran.

Det är fredag förmiddag i Teheran och höjdpunkten för de konservativa i landet. Äldre män och kvinnor klädda i chador, som döljer allt annat utom ansiktet, går förbi oss med raska steg. En av männen närmar sig min tolk och säger att jag ska dölja mitt hår bättre.

Publicerad . Uppdaterad .

Kreml finansierar franska extremhögern 2

Marine Le Pen frotterar sig med ryska ledningen.

Den franska extremhögerns Marine Le Pen har i Moskva träffat statsdumans talman Segej Naryshkin som är en av Putins närmaste män. Besöket sägs gälla det ryska miljonstödet till Le Pens nästa valkamp i Frankrike.

Publicerad . Uppdaterad .

Skandal inom Sannfinländarna: "Han tänker som Hitler" 25

Helsingforssannfinländare vill tvångssterilisera afrikaner.

Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Helsingfors ska nästa vecka diskutera Olli Sademies position i gruppen. Sademies vill tvångssterilisera afrikaner.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

nödnumret på en ambulans

15-åring dog i traktorolycka i Oravais

Offret var passagerare i traktorn

Olyckan inträffade på tisdag kväll i Oravais på Masugnsvägen. Pojken åkte med som passagerare i en traktor som kördes av en jämnårig pojke.

Publicerad . Uppdaterad .
leksaker i daghemmet björnen i kyrkslätt

"Vi får väl lov att skriva barnen på annan ort"

Mörskom har planer på att sluta köpa svenskspråkig dagvård.

Det ser ut som om de svenskspråkiga i Mörskom skulle bli utan dagvård på sitt modersmål från och med hösten. Hittills har svenskspråkiga Mörskombarn fått dagvård antingen i Forsby i Pernå eller i Sävträsk i Liljendal, med andra ord på de orter där barnen kommer att gå i skola.

Publicerad . Uppdaterad .

Ericsson i Finland säger upp 55 anställda

Hårdast drabbas enheten i Kyrkslätt.

Mest påverkar uppsägningarna arbetare vid enheten för forskning och produktutveckling i Jorvas i Kyrkslätt. Efter samarbetsförhandlingarna sysselsätter bolaget 950 personer i Finland.

Publicerad .
Man jobbar framför sin dator.

Personalchefen: Det går åt rätt håll 1

Sjukfrånvaron har minskat i Pargas stad.

Sjukfrånvaron har gått ner och personalkostnaderna har minskat i Pargas stad. Största utmaningen nu är att det ännu finns anställda som uppger att de blir mobbade på sin arbetsplats.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Derick Brassard firar hattrick i NHL-slutspelet 2015.

Rangers tvingade fram sjunde match

Rangers krossade Lightning med 7-3.

Den östra zonens finalserie i NHL kommer att avgöras i en sjunde match. Det blev klart efter att New York Rangers krossade Tampa Bay Lightning på tisdag.

Publicerad .
LeBron James på väg mot korgen.

James förde Cleveland till final

Cavaliers vann den fjärde matchen med klara 118-88.

Cleveland Cavaliers LeBron James ser ut att hålla sitt löfte: att vinna NBA-mästerskapet för Cleveland. Laget hade inga problem att ta sig till final i fyra raka matcher.

Publicerad .
Nooralotta Neziri kvalar på 60 meter häck vid inomhus-EM i friidrott i Prag 2015

Trots skadan: Blåvita VM-drömmen vid liv

Nooralotta Neziri beräknas vara tillbaka om fyra veckor.

Häcklöperskan Nooralotta Neziri har skadat låret men lär vara tillbaka om fyra veckor. Därmed är inte VM-deltagandet i Peking i augusti i fara.

Publicerad . Uppdaterad .
Jarkko Nieminen spelar tennis på toppnivå.

Jarkko Nieminen föll med hedern i behåll 2

Världsettan blev till slut för mycket i Franska öppna.

Direkt i den första omgången i Franska öppna i tennis ställdes Jarkko Nieminen mot världsettan Novak Djokovic. Finländaren gjorde sitt bästa men det räckte inte till ens för setseger.

Publicerad . Uppdaterad .

Tv & radio

Anne Hietanen: Men jag vill ju vara ensam

Alla vill ju ha vänner, eller?

Skriv några ord om vänskap sade producenten. Helt omöjligt, tänker jag. Jag kan inte skriva något sant om vänskap. Om jag skriver vad jag egentligen tänker kommer jag att framstå som en hemsk person. Men inte kan jag ljuga heller?

Publicerad . Uppdaterad .

Att lyssna, inte lysa

Improteatern Stjärnfall berättar om sitt samarbete

Att lyssna. Att ta upp andras idéer och ge upp sina egna. Att våga lita på varandra. Radioteateraktuella improgruppen Stjärnfall berättar om tjugo års arbete där samspelet betyder allt.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur & nöje

Kaj Arnö: Snapsvisan ger nörden råg i ryggen 2

Teknologkulturen är världsberömd för sin anspråkslöshet

Kultur markerar tillhörighet. Vi lär oss bete oss så som vår viktigaste referensgrupp av oss kräver: Så här gör man; så där gör man inte.

Publicerad .
Boken "Det är du, inte jag".

Var det verkligen värt det?

Boken "Det är du, inte jag" är skönt opretentiös.

Nora Strömmans bok Det är du, inte jag handlar om vad man är beredd att göra för att komma till Rhodos, och om det är värt det. Den handlar också om förälskelse. Mest obesvarad sådan.

Publicerad .
Måns Zelmerlöw.

Flera chanser att se Måns i sommar

Bland annat som uppvärmare för Tomas Ledin.

Eurovisionsvinnaren Måns Zelmerlöw uppträder på ett antal evenemang i Finland i sommar. Trots vinsten värmer han upp för Tomas Ledin, som enligt Måns är en synonym för sommar.

Publicerad .

Frustration över gymnasierankingen

Bob Karlsson: "Man blir lite uppgiven över rankingarna."

Rankinglistorna på landets bästa gymnasier irriterar skolfolket. Jag skulle inte lägga mycket värde på de här listorna, säger Bob Karlsson på Utbildningsstyrelsen.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Metallväktarna: Finsk actionrock och litet till

Skandinavisk actionrock väcks till liv av ett icke svenskt eller norskt, utan ett finskt band och resultatet är inte så illa, skriver metallväktaren Lasse Grönroos.

Publicerad . Uppdaterad .

Musikbaren: Schyssta nya låtar bortom mainstream vol. 5

Strömmen av ny musik är stridare än någonsin och det är helt omöjligt att ens försöka hänga med i alla svängar. Därför presenterar Dan Eskil Jansson med lagom ojämna mellanrum tips på nya schyssta låtar som glatt honom den senaste tiden.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet: "Min prostituerade granne - vad ska jag göra?"

Hur mycket särbehandling behöver och ska en toppidrottare få i armén? Jonathan Åstrand svarar. Åbo stänger sina offentliga toaletter "på grund av tiggare". My misstänker att hennes granne är prostituerad och tar hemma emot kunder. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Slaget efter tolv: Har "bästa bror" förtroende för polisen?

Den finländska samhällsidyllen är i gungning. Den premierade knarkpolischefen Jari Aarnio har åtalats på 29 punkter. Bland annat står han åtalad för åtta fall av grova narkotikabrott. Kan vi fortfarande ha förtroende för polisen? Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Familjeliv: Doulor

Det blir allt vanligare att föderskor använder doulor som stödpersoner vid förlossningen. Familjeliv följer med en doula på förlossning och diskuterar arbetsfördelningen mellan vårdpersonal och stödperson. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Släpp vägarna fria 19

En modern form av slaveri pågår i långtradarna på vägarna.

I vintras var det stopp. Långtradarchaufförerna hade fått nog och körde i protestkonvoj in i centrum av Helsingfors. Efter det följde fler konvojer i städer runt om i landet. Protesterna var ett desperat försök att rädda den inhemska transportbranschen från den billiga konkurrensen från låglöneländer.

Publicerad . Uppdaterad .
Kvinna, bakifrån, som lyfter en vikt i ett gym.

Ortorexi är en lömsk sjukdom 9

Jenna Wilhelmsson tog sig ur ortorexin.

När Jenna Wilhelmsson led av ortorexi tränade hon varje dag, flera gånger om dagen. När ryggen slutligen sade upp kontraktet, visste hon att hennes livsstil inte längre var hållbar.

Publicerad .
Bernie Taupin

Vem är Bernie Taupin egentligen?

Elton Johns textförfattare fyller 65 år.

Bernie Taupins låttexter är bland de mest kända inom pop- och rockmusiken. Utan dem hade Elton John kanske aldrig blivit så populär som han är.

Publicerad .
anneli kaunislehto

Vad siffrorna säger om oss

Många söker vägledning i livet via siffermagin.

Varför är vi så fascinerade av siffror? I ett samhälle som är besatt av att försöka förklara allt i ekonomiska och vetenskapliga termer finns det också en annan sida, en slags mystik som omger siffrorna.

Publicerad . Uppdaterad .

Människosmuggling

Tolv dagar i smugglarens händer

Sami och Hawkar blev smugglade in i Finland.

Dörrarna stängs bakom honom. Han hör hur de tunga låsmekanismerna klickar till och med ens blir allt tyst. Det plötsliga mörkret gör att han inte kan se något, hans ögon är ovana vid det dunkel som omger honom, han trevar sig försiktigt fram.

Publicerad . Uppdaterad .

Enkelbiljett till Europa - det kunde vara du 1

Ett projekt som behandlar människosmuggling startar på Yle.

Yle X3M och Kioski startar ett unikt projekt för att synliggöra vad som händer bakom nyhetsrubrikerna. Vad är egentligen människosmuggling?

Publicerad . Uppdaterad .

Hur länge ska en grunka funka? 19

Hur länge ska till exempel en telefon hålla?

Förr kunde en symaskin hålla i 50 år. I dag går telefoner sönder stup i kvarten. Hur länge håller prylarna i dag?

Publicerad . Uppdaterad .

Fiske

"Vi kastade ut den trasiga strömmingsskötan..."

Chris-May Savonius minns den osannolika fångsten i Barösund.

Ingen trodde att den gamla trasiga strömmingsskötan skulle ge någon fisk när vi kastade ut den, berättar Chris-May Savonius, sommargäst i Barösund sedan 1930-talet.

Publicerad . Uppdaterad .

Fiskets dag på Svenska Yle 3

Allt du vill veta om fiskar, fiske och att fiska!

Lördagen den 13 juni blir det fiske i Radio Vega och på svenska.yle.fi från morgon till kväll. Under en åtta timmar lång maratonsändning behandlas allt från metkrokar till den nya fiskelagen. Delta via #fisketsdag!

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Kauttua bruk ger jobb och social kontroll

Ett harmoniskt samhälle med stora klasskillnader.

Kauttua bruk i Eura återspeglar klasskillnaderna i 1970-talets Finland. Det menar man i alla fall i det här reportaget.

Publicerad .

Johannes Salminen är alltid en tänkande människa

Salminen vägrar inruta sig i lättjefull nationalism.

Hur bör en intellektuell förhålla sig till begreppet fosterland? Anses arabiska liv vara mindre värda än europeiska? Hur kan man förhindra terrorism? Den intellektuella Johannes Salminen för diskussioner på många plan och vägrar inruta sig i lättjefull nationalism.

Publicerad .

Mat och fritid

Alexandras ogräsmat

Ogräsmat... Låter kanske inte så lockande men det är det. Efter att ha smakat på örtterapeuten Alexandra de Paolis rätter är gänget på Strömsö nämligen sällsynt samstämmigt. Mera ogräs i maten! Här har du recepten - helt gratis, precis som maten.

Publicerad . Uppdaterad .
makramègardin

Makramé av mattrasor kan bli en gardin

En luftig gardin du lätt gör själv

En kvist som gardinstång med en luftig gardin inspirerad av fiskenät är Lees förslag som somrig inredning. Lätt att göra själv med två olika makramé knopar.

Publicerad .

Pyssla med plast tillsammans med barnen

Piffa upp barnrummet med enkelt pyssel av återvunnet plast.

Trots att plast inte är bästa kompis med miljön svämmas vi över av materialet. En hel del går att panta och låta fabrikerna återvinna, men det finns också många roliga saker man lätt kan göra av plast som de flesta har liggande hemma.

Publicerad . Uppdaterad .
Blinier

Beräkna rätt - kaffebjudning

Tips för att beräkna rätt mängder mat och dryck

För att minska svinnet vid en kaffebjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Jens Kristian Danielsson och Agneta Spets

Struntar i postens pinne - vägrar flytta postlåda 44

Posten tvingarr Hangöborna flytta postlådor.

Hangöbon Agneta Spets säger att hon från posten har fått en lapp, en pinne och ett hot om att inte få någon post om hon inte bygger en ställning tillsammans med grannarna och flyttar sin postlåda inom två veckor. Men Spets tänker inte bygga någon ställning.

Publicerad . Uppdaterad .
Reklam för topless biltvätt i Kyrkslätt

Barbröstade kvinnor tvättar bilar i Kyrkslätt 49

Företagaren anser inte att affärsknepet är sexistiskt.

Under helgen tvättar kvinnor bilar i bar överkropp i Kyrkslätt. En bilreservdelsaffär har "topless biltvätt", som det kallas i deras egen annons. Företagaren anser inte att affärsknepet är sexistiskt.

Publicerad . Uppdaterad .

Utbildning vid yrkesskola blir tvåårig? 45

Yrkesskoleexamen blir då inte jämförbar med gymnasieexamen.

Enligt uppgifter som Yle Nyheter har fått skulle parterna i regeringsförhandlingarna överväga att förkorta yrkesutbildningen till två år. Examen från yrkesskola skulle härmed inte längre vara jämförbar med gymnasieexamen.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Soligt och regnskurar

I landets mellersta och norra delar samt i sydost förekommer i dag på många håll regnskurar, i söder och väst är det mest uppehåll och soligt. Dagstemperaturen är landets södra och mellersta delar 16...20, i norr 12...17 grader. Se hela väderrapporten här.

Publicerad . Uppdaterad .

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.