Minnesmärket för eutanasioffer invigs i Berlin

Eutanasioffer fick minnesmärke i Berlin1

Man uppskattar att det kan ha handlat om över 200 000 människor. Den enda orsaken till att de mördades var att de var handikappade eller sjuka. Snart 70 år efter det Tredje rikets fall får offren för nazisternas så kallade eutanasiprogram ett eget minnesmärke.

Publicerad .
Rysslands ambassad i Tallinn.

Obama har landat - tassarna bort 1

Den estniska ledningen hoppas att USA:s president Barack Obama ska ge Ryssland en stark signal om att hålla tassarna borta från Baltikum då han kort besöker Tallinn i dag. En tredjedel av den estniska poliskåren är mobiliserad.

Publicerad . Uppdaterad .
Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med Kinas president Xi Jinping.

Räddar Kina Rysslands ekonomi?

I takt med allt fler hot om nya sanktioner söker Ryssland febrilt efter nya ekonomiska samarbetspartners. De största förhoppningarna riktas mot Kina.

Publicerad .
Sabina Storbacka på Kosek

Idébageriet hjälper uppfinnare

Det var en kökskran som vann i fjol. Nu hoppas Karlebynejdens utveckling, Kosek, på fler goda uppfinningar i årets Idébageri. Målet är att omvandla idéer till blomstrande företag.

Publicerad . Uppdaterad .

Vargas besegrade Vargarna

Dominikanska republikens 211 cm långa Eloy Vargas skrämde vettet ur Finlands stora spelare i basket-VM. Efter Vargas blockeringar och returer var Finland helt beroende av sitt tre poängs skytte som räckte till en sex poängs förlust med 68-74.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Eva Biaudet

Polisen bröt mot regler under restauranggranskning 1

När myndigheterna under veckoslutet granskade etniska restauranger i Västnyland så bröt de mot polisens egna direktiv som förbjuder etnisk profilering. Det säger minoritetsombudsman Eva Biaudet.

Publicerad . Uppdaterad .
Jakobstads församlingscentrum

Höstens församlingsval närmar sig

Den 17 september skall kandidatlistorna till höstens kyrkliga val vara inlämnade. Hittills har aktiviteten kring valet som hålls på farsdag den 9 november inte varit speciellt hög, röstningsaktiviteten brukar också vara väldigt låg i det här valet.

Publicerad . Uppdaterad .
Centrum av Yabroud

Flyktingar till Kållby-Heimbacka skola

Kållby-Heimbacka skola i Pedersöre gör sig redo att ta emot flyktingbarn från Syrien. En förberedande undervisningsgrupp startar den 15 september.

Publicerad .
Johanna Lemström är förtroendeman på Västra Nyland.

Lång och tung process för personalen på KSF Media

Alla ska söka sina jobb på nytt genom att anmäla intresse för det de vill jobba med, säger förtroendeman Johanna Lemström på tidningen Västra Nyland och säger att många har varit och är oroliga för framtiden.

Publicerad . Uppdaterad .

Kritiserad p-avgift står kvar i Borgå

Parkeringsavgiften i Borgå fördubblades för fyra år sedan. I stadsutvecklingsnämnden finns en vilja att sänka avgiften, men efter en jämn omröstning kostar det även i framtiden två euro i timmen att parkera i centrum.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: Samlingspartiets barnvagn spårade ut

Den senaste tiden har den samlingspartistiska imagen fått sig några törnar. Först hamnade social- och hälsovårdsminister Laura Räty i blåsväder, sedan blev det Pia Kaumas tur.

Publicerad .

Bondbloggen: Hydraulik och förkylning

"Ja, de hänger helt enkelt ihop som så att jag sitter inomhus och mår pyton" skriver Nisse Husberg i sin blogg. Med nöd och näppe orkar han surfa på nätet för att planera en förbättring av hydrauliken till tröskan.

Publicerad .

Sport

"Två första KHL-matcherna nästan slutsålda"

I morgon torsdag inleder Jokerit sin första säsong i ishockeyligan KHL och intåget i ligan kommer mitt i en politisk kris mellan Ryssland och västländerna. Men enligt Jokerits vd Jukka Kohonen har krisen än så länge inte påverkat supportrarnas entusiasm.

Publicerad .
Jesse Öst, FF Jaro

Jaro får ny målvakt och anfallare

Jaros förste målvakt Jesse Öst skadade sig på måndagens träningar i fingret och måste opereras och är borta i fyra veckor. Han ersätts av Ville Viljala som finns i SJK:s organisation. Jaro förstärker också i anfallet.

Publicerad .
Niko Kapanen är lagkapten i Jokerit 2014-2015.

Erfaren kaptentrio leder Jokerit

Jokerits nya kapten samt de två assisterande kaptenerna går inte av för hackor. Erfarna, meriterade och högklassiga spelare som varit med om det mesta.

Publicerad .

Debatt

Regeringen - det tredje hjulet

Trepartsförhandlingarna är i själva verket ett tvåpartssystem där arbetsgivare och –tagare tumlar om med varandra. Så säger en tydligt frustrerad Carl Haglund (SFP) till Helsingin Sanomat. Enligt Haglund får staten – den tredje parten i förhandlingarna – oftast bara sätta sin stämpel på de två andras beslut.

Publicerad . Uppdaterad .

Hudlöst och ärligt om familjeliv

Familje-tv är nästan alltid småfult och taskigt belyst. Det är glåmigare än verkligheten för att på något sätt förtydliga eländet i småbarnslivet. Men själv orkar jag inte se på dåligt filmade kaoshallar eller grötsmetiga barnstolar när jag äntligen lyckats sänka mig ner i soffhörnet, säger Maria Sundblom-Lindberg, programledare för Cirkus familj.

Publicerad .
Clara Blomqvist, mödra- och barnrådgivare

Barnets utveckling från 0 till 15

Funderar du på ditt barns längd eller vikt, trotsande eller när vilket vaccin ges? Läs mödra- och barnrådgivare Clara Blomqvists sammanställning av barnets utveckling under de första 15 åren.

Publicerad .
familjen Sundblom-Lindberg med djurmasker framför ansiktet

Familjelivets cirkus i läcker förpackning

- Familjecirkusen börjar egentligen direkt. Den nyfödda babyn sätter på strålkastarna och sedan börjar livets stora föreställning som handlar om att bli mamma och pappa men ändå behålla sig själv, konstaterar Maria Sundblom Lindberg, programledare för Cirkus familj i Yle Fem.

Publicerad .

Kultur och nöje

redaktör

I radioberättande finns ett oändligt djup

"Mammas migrän minns jag bra. De dagarna beställde vi alltid pizza". När Viktor är barn lider hans mamma av migrän. Utan barnen hade hon inte orkat leva vidare. Men sjukdomen, smärtan och utmattningen leder henne fram till en livsomvälvande upplevelse. I ändan på tunneln - ett ljus!

Publicerad . Uppdaterad .
Woody Allen och Louise Lasser från filmen "Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask"

Vem kan man lita på?

Säg att du börjar chatta med en person på en dejtingapp. Hen verkar väldigt trevlig och ser bra ut. Efter ett tag frågar hen om du vill träffas på ett hotellrum. Ni känner inte varandra, du vet inte vem personen är men ni har ändå chattat ett tag. Skulle du åka dit?

Publicerad . Uppdaterad .
Dan Granqvist.

Varför får inte män sminka sig?

Rakhyveln ska dras nerifrån upp då man rakar benen. Och man blir rätt snygg av foundation och puder. Det här lär sig Dan i den andra delen av Sex & Sånt webb-tv.

Publicerad . Uppdaterad .
Tor-Björn Åkersted, sömn- och stressforskare

Fixa ditt morgonhumör

Är du en sån som alltid är sur på morgonen? Eller är du oförskämt glad då du vaknar? Sömn- och stressforskaren Tor-Björn Åkerstedt reder ut varför vi känner oss som vi gör när väckarklockan ringer och vad du kan göra för att ändra på ditt sura morgonhumör.

Publicerad . Uppdaterad .

Delta i Tävlingen för Ny Musik 2015!

De som vill delta i UMK - tävlingen för ny musik har denna vecka på dig att skicka in ditt bidrag. UMK går ut att hitta den bästa nya finska schlagermelodin och den bästa artisten. Tävlingen har gett de medverkande artisterna synlighet, radiospelning, spelningar och skivkontrakt.

Publicerad . Uppdaterad .

MGP 2014 blir disco

Programledarna Anna-Karin Siegfrids och Jontti Granbacka laddar upp till toner av disco då den direktsända MGP 2014 finalsändningen kör igång den 4 oktober.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och Hälsa

Avkopplande med välplanerad trädgård

Efter den torra och heta sommaren kommer regnen och de potentiella skyfallen. Nu är det hög tid att tänka på dränering och dikning i trädgården.

Publicerad .
tanter på bänk

Bastubad för kropp och själ

Bastun är viktig för finländarna. I bastun möts man, bokstavligen avklädda från alla roller, för att renas från det som varit och hitta krafter för det som är på kommande.

Publicerad .
Hjärtfilm

Hälsofrågor är mediernas akilleshäl 5

Rapporteringen om hälsa och sjukdomar är allt för svartvit. Man drar för snabba slutsatser och fokuserar på detaljer. ”Ät det här så minskar risken för cancer med 20 procent!” Låter det bekant?

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

journalisten Magnus Swanljung

Aktuellt 17, måndagen 1.9

Socialdemokraterna ser ut att ha brutit en sjukande trend i partimätningarna. Nato trappar upp kampen mot vad man kallar för Rysslands aggressiva beteende. Korna och hästarna får det bättre men suggorna blir kvar i sina burar.Ladda ner mp3

Myteriet, tisdag 2.9

Gymnasierna inför krav på laptoppar för eleverna, men skolorna löser det på olika sätt. Ryssland svarar med hot när sanktioner inte leder någon vart, hur länge kan det här hålla på? Är morgonhumör genetiskt? Ladda ner mp3

Johan Lindroos och Eva Frantz

Eva och Pöll #34

Eva har varit viral på sistone och tycker att det är slitsamt. Pöll ondgör sig över dåliga översättningar och fejkad reality-tv. Och så vill de eliminera begreppen svenskdödare och facerape. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Redaktionen tipsar

Nato rustar upp 24

Försvarsalliansen Nato grundar en så kallad spjutspetsstyrka för att kunna försvara sina medlemmar mot Rysslands aggressiva beteende. Det meddelar Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Mest uppehållsväder

Molnigheten är på många håll riklig, men det är mestadels uppehåll. Varmare luft börjar strömma till Finland västerifrån. Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.