"Skilsmässobarn bär på en gigantisk ryggsäck"4

Barn med frånskilda föräldrar går ofta omkring med stora hemligheter. Vi kan inte befria dem från den tunga ryggsäcken, men vi kan hjälpa dem att lätta på den, säger familjeterapeuten Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad .

Generalen röt till – fotfolket hurrade 14

Försvarsmaktens tidigare kommendör general Gustav Hägglund darrade inte på manschetten då han för Obs debatt tyckte till om krisen i Ukraina. I Obs debatt fortsatte diskussionen kring krisen i Ukraina. Vilken roll spelar Finland i krisen?

Publicerad . Uppdaterad .

Barnsjukhuset tar form i papp

Den franska konstnären Olivier Grossetête ville erbjuda Helsingforsborna ett smakprov på framtidens Helsingfors. Därför lät han Helsingforsarna själva välja tre byggnader som med talkoanda sedan byggdes i papp på Senatstorget under Konstens natt.

Publicerad . Uppdaterad .
al-Qassam-soldater fotograferade i september 2013.

Hamas-ledare erkänner: Vi dödade tonåringarna

Hamasledaren Saleh Aruri har erkänt att de beväpnade al-Qassam-brigaderna kidnappade och dödade de tre judiska tonåringarna i juni. Det är första gången Hamas erkänner dådet.

Publicerad .
Sauli Niinistö på Helsingfors-Vanda flygplats i augusti 2014.

Finland kan skärpa villkoren för dubbelt medborgarskap 7

Finns det skäl att skärpa villkoren för utlänningar att beviljas dubbelt medborgarskap i Finland? President Sauli Niinistö har bett Inrikesministeriet utreda frågan. En orsak torde vara att särskilt de ryskfinländska medborgarskapen ökar snabbt.

Publicerad . Uppdaterad .

Ingen kursändring i Turkiet

Turkiets blivande premiärminister Ahmet Davutoğlu är på många sätt rena motsatsen till den nuvarande premiärministern Recep Tayyip Erdoğan som blir president. Erdoğan är en demagog som trollbinder sina väljare. Davutoğlu är en torr akademiker som är handplockad av Erdoğan och därför kan man inte räkna med att politiken ändras.

Publicerad .

Sport

Finland utklassade Bulgarien i VM-kvalet

Finlands fotbollsdamer gjorde processen kort med Bulgarien på bortaplan i VM-kvalet. Annica Sjölund nätade efter bara sex minuters spel och tre minuter senare ledde Finland med 2-0.

Publicerad .
Olli-Pekka Karjalainen

Karjalainen får EM-guld

Släggkastaren Olli-Pekka Karjalainen som redan avslutat sin karriär, kommer att emotta EM-guldet från Göteborg 2006 efter att Vitrysslands Ivan Tihon fråntagits sina stortävlingsmedaljer mellan åren 2004-2006.

Publicerad .

Förbundspennan: Låt oss vara ute

Efter en underbar sommar har skolan åter startat. Fredagen den 8 augusti samlades över 300 personer i Pargas, från olika daghem och eftis i Åboland, för att ta del av Finlands Svenska Idrotts och Sydkustens landskapsförbunds utbildningsdag. Temat var utomhuspedagogik.

Publicerad .

Svenskfinland

Skolböcker.

Bli en plastningsexpert!

Skrynklor, bubblor och plast som fastnar på alla andra ställen än där det borde. Plastning av skolböcker ger föräldrar gråa hår så här i augusti. Bibliotekarierna i Nickby kommer till undsättning i vår instruktionsvideo.

Publicerad . Uppdaterad .
Fred Granberg

Båtarna i Esbo kan dra åt skogen

Då Esbo filar på detaljplanen för Finno, ett område för potentiellt 20 000 nya invånare, får båtägarna troligen se sig om efter nya platser för sin vinterförvaring i norra Esbo. Fullmäktigeledamoten Fred Granberg (SFP) är missnöjd med planerna.

Publicerad .
Fryslagret vid Snellman Ab är fyllt med grisfötter och grisnackar som väntar på export

Snellman fick 80 000 euro i böter 3

Fem arbetarskyddsbrott ledde till en fällande dom för Snellmans Köttförädling Ab i Vasa hovrätt. Snellman hade överklagat domen från Österbottens tingsrätt men domen höll i hovrätten.

Publicerad . Uppdaterad .

Naturväktarna

Svampar och älgflugor

Den tidiga hösten är perfekt för en tur ut i skog och mark. Men svamp- och bärplockaren får räkna med en otrevlig gäst: älgflugan.

Publicerad . Uppdaterad .

Familjeliv

Pojke tittar ut genom glugg i Raseborgs slottsruins mur.

Din fantastiska, briljanta, unika hjärna! 9

Marcus Rosenlunds funderingar kring att inse att man inte är som alla andra, och kring det mäktiga instrument som är lika med vi.

Publicerad . Uppdaterad .
Foto: Yle/Arja Lento

Tog kärleken slut med semestern? 4

Enligt statistiken är separationer och skilsmässor vanligast efter en längre ledig period som sommaren. Har du frågor om hur du ska hålla ditt parförhållande i liv? Ställ dem till familjeterapeuten här!

Publicerad . Uppdaterad .

Matilda Hemnell: Mjuka metoder var lösningen 17

Tvåbarnsmamman Matilda Hemnell använde sig av hot, straff och mutor i barnuppfostran - de klassiska hårda metoderna. Det var mycket skrik, utbrott och dålig stämning hemma. När hon bytte strategi förändrades vardagen. Grälen minskade och både barn och föräldrar blev nöjdare.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

World Press Photo of the Year 2013. Afrikanska migranter i Djibouti försöker nå en mobilsignal från Somalia där priserna är billigare.

Här är de bästa bilderna i World Press Photo

På en utställning i Sanomahuset i Helsingfors kan man just nu beundra fjolårets bästa pressbilder. En av de prisbelönta fotograferna är den finländska fågelfotografen Markus Varesvuo.

Publicerad .
Erik Kessels fotoinstallation 24hr in photos på Fotomuseet i Helsingfors hösten 2014

#Snapshot på Fotomuseet

Hur många bilder har du sett idag? Har du redan har hunnit ta en bild och kanske också laddat upp den på något socialt nätverk? På Fotomuseet i Helsingfors funderar man i höst på hur webben och den digitala tekniken förändrat vårt sett att förhålla oss till bilder.

Publicerad . Uppdaterad .
Jessica Wolff.

Ormar, fängelser och ett blodigt ansikte

När Frillan och Prillan träffar Jessica Wolff blir det snack om en massa hemskheter, så som kaninätande ormar och blödande ansikten.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Taggtråd i solnedgång

På Västbanken: Tre dagar, fyra husrivningar

Jag befinner mig just nu i den lilla byn Yanoun på den ockuperade palestinska Västbanken, norr om Ramallah. I natt rev israeliska armén två hus här i närheten i byn Tawayel. Totalt 17 personer, varav 13 barn, är nu hemlösa.

Publicerad . Uppdaterad .

Twitterbloggen: 200 euro för en basketintervju

Det finska basketlandslaget, eller Susijengi, blev på nolltid samtalsämne nummer ett i de sociala medierna. Men den publicitet som landslaget fick där var knappast den uppmärksamhet man hade hoppats på.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Aktuellt 17, torsdag 21.9

Tvisten om pensionsåldern borde lösas före budgetmanglingen, men finansminister Antti Rinne tar tidtabellen med ro. Centern går åt onödig byråkrati och storleken på regeringen. I riksdagsvalet i Sverige kan invandringen bli en valfråga.

Familjeliv

Time out-bänk och andra hårda metoder är vanliga på finländska daghem. Ett barn som gör något dumt ska ofta sitta ensamt och fundera över sitt beteende. Men vad säger modern forskning om den här typens barnuppfostran?

Samtal om livet

För Viveca Nylund var det i tiderna lätt att välja yrke - hon visste att hon ville jobba med barn, så hon utbildade sig till barnträdgårdslärare. Vilka omständigheter har format henne till den person hon är idag?

Mat och hälsa

Rostad pumpa och lök med ingefära och anka

Pumpa och anka är en något oväntad med god smakkombination.Här rostas pumpan för att man skall få fram en mustigare smak. Rätten kröns med knaperstekt ankbröst och pumpakärnskrokant.

Publicerad .
maskrosor

Ätbara blommor - vilda och odlade

I den här artikeln listar vi de flesta ätbara blommor och växter som kan odlas, köpas eller som växter vilt i naturen. Ätbara blommor används oftast i sallader, som dekoration eller som krydda.

Publicerad .

Veckans diskussioner

Landsbygden avfolkas i snabb takt 15

Södra och sydvästra Finland blir allt mer fullpackade med folk. Samtidigt avfolkas en allt större del av övriga Finland. Det visar en ny analys av flyttningsrörelsen i vårt land de senaste åren.

Publicerad . Uppdaterad .

General Hägglund: ”Inga sympatier för Ukraina” 28

Medan hela världen håller andan och väntar på hur krisen i Ukraina skall utvecklas tar försvarsmaktens tidigare kommendör Gustav Hägglund det hela med ro. Han kallar krisen en storm i ett vattenglas.

Publicerad . Uppdaterad .

"Ingen blir rik på arbete" - debatten går het 50

På tisdagen publicerade vänsterveteranen Esko Seppänen sin bok "Suomen rikkaat" (Finlands rika). Som ett grundstråk genom hela boken går att ingen blir rik på lönearbete. För att bli riktigt förmögen behöver man ett stort arv eller stora kapitalinkomster.

Publicerad . Uppdaterad .

Mannerheimparodi sprider sig som en löpeld 55

Filmfestivalen Kärlek och Anarki har släppt en trailer för årets festival, och den har genast blivit en succé på nätet. Flera prominenta finlandssvenska skådespelare medverkar i trailern där marskalk Mannerheim får höra om filmfestivalen.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Andra medier

SvD: Blanda inte ihop jihadist och muslim

I debatten om Islamiska staten har de flesta varit noggranna med att skilja på dem och andra muslimer, på islamism och islam, på jihadister och muslimer. Som många påpekat faller även vanliga muslimer offer för dessa islamisters reaktionära ideologi.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Att irritera är inte rätt sätt

Då Arto Satonen i måndags slängde ut tanken på att man borde förlänga arbetstiden från nuvarande 37,5 timmar i veckan till 40 timmar i veckan visste han exakt vad han gjorde. Satonen motiverade sin tanke med att förlängd arbetstid skulle förbättra Finlands konkurrenskraft.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.