Tusentals skriver på mot Fennovoima5

Målet med addressen är minst 20 000 underskrifter.

En namninsamling mot Fennovoima har i Greenpeaces regi samlat över 11 000 underskrifter på ett dygn. Organisationens presschef kallar kärnkraftsprojektet för löjligt.

Publicerad .
Nordkoreas arbetarparti håller nationell samling 19 juni 2015.

Nordkoreansk forskare flytt till Finland?8

Avhopparen uppges vara expert på biokemiska vapen.

En nordkoreansk expert på biokemiska vapen har hoppat av till Finland, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Han ska ha information om experiment på människor.

Publicerad .
Greklands premiärminister Alexis Tsipras

Ja och Nej jämna i Grekland 5

Antalet osäkra väljare allt fler inför ödesomröstningen.

Mätningar visar att Ja och Nej har nästan lika stort stöd inför omröstningen i Grekland på söndag. Antalet osäkra har ökat till tio procent.

Publicerad . Uppdaterad .
Jenni Klippa och Ragni Enlund dricker kaffe i solen

En solskenshistoria – om än kort 3

Få gamla med hemvård kommer ut ens på sommaren.

Ragni Enlund 93 år fick en kaffestund i solen tillsammans med hemvårdare Jenni Klippa den här sommaren. En händelse som i den finländska hemvården är mycket ovanlig, men inte unik. I själva verket är det Ragni Enlunds andra utomhusvistelse den här sommaren.

Publicerad .

Låt ett företag betala för nyheterna på din mobil

Företagssponsorerad nyhetstjänst en lösning.

I torsdags rapporterade Yle Nyheter om det kärva läget för de finlandssvenska tidningshusen. HBL vill vända skutan genom att pröva på en ny betalningsmodell där läsaren låter ett företag sponsra sina nyheter.

Publicerad .
Badstrand

Borgåborna vallfärdade till stranden i värmen

Fredagen blev sommarens varmaste dag hittills.

Fredagen blev sommarens varmaste dag hittills i Östnyland. Under fredagseftermiddagen låg temperaturen på 30 grader i Borgå.

Publicerad .

Ruisrock inleds i sol 1

Årets festival förväntas locka rekordpublik till Runsala.

Klockan 16 på fredag öppnas portarna och den 45 Ruisrockfestivalen inleds på Runsala i Åbo. Yle Åbolands Jesper Alm är på plats.

Publicerad .
Radio Pleppo 10 år

Radio Pleppo 10 år – Äntligen lika gammal som sina fans!2

Radio Pleppo publiceras som ny podcast.

För att fira att det är tio år sedan premiären av Radio Pleppo i juli 2005 publiceras nu Radio Pleppo som ny podcast! Lyssna på Ted & Kaj, Frida & Frida, Medeltida Berättelser, Klaus-Verner, Familjen von Tratt och alla andra hundratals sketcher på din dator eller direkt i din telefon!

Publicerad .
Måns Zelmerlöw på Norrvalla sommarfest i Vörå 2.7 2015

Måns Zelmerlöw på Norrvallas scen5

Eurovisionsvinnaren uppträdde på torsdag kväll.

Eurovisionsvinnaren Måns Zelmerlöw uppträdde för nästan 6000 fans på Norrvalla i Vörå på torsdag kväll. Det här var hans första kontakt med Österbotten, trodde han. Jag har jäkligt dålig koll, medger han. Se bildspel.

Publicerad .

Nio av tio finländare tycker bistånd är viktigt 6

Tilltron till resultaten har vuxit.

Finländarna är mer positiva till biståndsarbete än tidigare, visar en ny rapport av Utrikesministeriet. Samtidigt planerar regeringen omfattande nedskärningar i anslagen till flera biståndsorganisationer.

Publicerad . Uppdaterad .
Protest mot taxitjänsten Uber i Paris.

Uber backar i tvisten med Frankrike

Lägger ner verksamheten efter protester och häktningar.

Taxitjänsten Uber avbryter sin verksamhet i Frankrike tillsvidare. Den franska regeringen fastställde att tjänsten är olaglig redan för ett halvår sedan. Tidigare i veckan häktades två av tjänstens chefer.

Publicerad .

Dagens Sommarpratare

Nina Ignatius: "När jag blir nervös tänker jag att alla kackar" 1

Kläddesignern Nina Ignatius tar till humor när det är svårt.

Nina Ignatius är grundaren bakom det kända barnklädesmärket Beimbamboo. Idén kom när hon själv fick ett prematurbarn för snart åtta år sedan. I sitt sommarprat berättar hon hur humor har hjälpt henne genom både små och större svårigheter i livet.

Publicerad . Uppdaterad .

Legendariska macken i Barösund halade Essoflaggan

Ägaren St1 tyckte det var dags nu.

Bar och Café Barösund i Ingå, i folkmun ”Barösunds Esso”, fyller 45 år. Men i sommar vajar inte längre Essoflaggan i macken som redan länge har varit en St1-servicestation.

Publicerad .
Flickor 08 Iskmo-Jungsund möter FC Sport på Wasa football cup på Vasa torg

Wasa Footballcup har tur med vädret - igen

Rekordmånga flicklag i år.

Wasa Footballcup ordnas för 27:e gången den här helgen. Verksamhetsledare Johan Byholm skiner i kapp med solen och kan glatt meddela att man i år slår rekord i antalet flicklag.

Publicerad .

Klädkoder

Tummen upp för shorts på jobbet 2

Så här klär sig Radio X3M:s redaktion en varm sommardag.

Så här klär sig Radio X3M:s redaktion en varm sommardag! Är en svettig dag en godtagbar ursäkt för att ha på sig shorts på jobbet?

Publicerad . Uppdaterad .

Skippa flip-flopsen på jobbet 16

I den här värmen kan det vara svårt att klä sig till jobbet. Är kortärmat okej? Solveig Lehrer som är expert på vett och etikett säger att man i Finland är liberala när det kommer till klädkoder men att det finns en del tumregler.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur & nöje

Tomater är gott. Mumseli mums

Sommarquiz: tomater

Dagens frågesport handlar om tomater.

Vilket ämne ger tomatens röda färg? Och varifrån härstammar tomaten egentligen? Tomatkarnevalen till ära så har vi fem snabba frågor om tomater – hur många rätt får du?

Publicerad .

Dansfotografiets många stilarter

Dansfotografiets många stilarter

Mellan Elsa Nyströms stilla poserande slöjdans 1918 och Carl Knifs explosiva hopp 1997, ryms ett helt sekel av finländsk foto- och danshistoria. Vandringsutställningen Valokuvan tanssi – Fotografiets dans, just nu på Emil Cedercreutz museum i Harjavalta, visar över sextio foton.

Publicerad .
Akademiska bokhandeln i Helsingfors

Akademen håller paus i tidningsförsäljningen 1

Ägarbytet påverkar produkter med returrätt.

Akademiska Bokhandeln i Helsingfors slutar tillfälligt sälja tidningar under sommaren, medan den nya ägaren Bonnier Books drar upp sina riktlinjer. Det skriver tidningen Vihreä Lanka.

Publicerad . Uppdaterad .

Värmeslag och solsting 4

Under varma sommardagar är det viktigt att dricka tillräckligt, i synnerhet om vi anstränger oss fysiskt. Om vi inte har någon vätska att svettas ut kan kroppen inte kylas ner och vår kroppstemperatur kan då stiga så högt att vi blir ordentligt sjuka.

Publicerad . Uppdaterad .

Skydda barnen mot solen!

Det framför allt är de gånger man har bränt sig före puberteten som ökar risken för melanom senare i livet. Helst borde vi hålla barnen i skuggan eller skydda dem med hjälp av kläder och hattar under de soligaste timmarna av dagen.

Publicerad .

Bloggar och poddar

finlands flyktinghjälps kontor

Agenda Uganda: Vilka påhittade snyfthistorier!

I dag var min sista arbetsdag som frivillig informatör på Finlands flyktinghjälp. Det är också sorgliga dagar på flyktinghjälpen av andra orsaker.

Publicerad . Uppdaterad .
Debbie Harry

Dan Eskils Musikbar: Debbie Harry blir aldrig gammal

Deborah Harry fyller 70 år idag den första juli. När jag läste det imorse hade jag först svårt att tro att det var sant. Redan? Debbie Harry som ju alltid är ung.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Gamla fönster och hus

Ett gammalt fönster är oftast hopsatt med olika typ av slitsar och trätappar vilket gör det möjligt att byta ut delar som gått sönder. Gamla fönster är ofta gjorda i furu och är av god kvalité.

Publicerad .
Färdig ram med spegelglas på Strömsö.

Spegelramar

En taklist i trä är ett riktigt bra utgångsmaterial att göra ramar av. Listerna har körts genom hyvlar och fått fina profiler. De ser så där välarbetade ut redan från början och för att göra en fin ram en sådan list krävs ganska litet arbete.

Publicerad .
Jim gör armhävningar.

Utomhusgym

Gymnastikställning, magmuskelbänk och skivstång - bygg ett eget utomhusgym för sommarens träning. Jim visar hur det går till.

Publicerad .

Långläsning

Ny förening vill prata om benskörhet 2

Osteoporos är en folksjukdom.

I Finland lider cirka 400 000 personer av osteoporos, eller benskörhet. Olle Lindroos fick reda på att han lider av benskörhet för cirka fem år sen. Nu försöker han hålla sig i form med olika rörelser som han utför varje dag.

Publicerad . Uppdaterad .
Porträtt av Willie Dixon med kontrabas

Bluesens grå eminens

Willie Dixon 100 år

Som låtskrivare, arrangör, musiker och inspelningsledare vid skivbolaget Chess Records var Willie Dixon en av Chicagobluesens viktigaste och mest centrala aktörer.

Publicerad .
Sommarstuga och bastu vid Ruovesis strand

Snart får du bo på stugan året om 17

I dag bor många olagligt i fritidsbostaden året runt.

Det ska bli enklare att ändra om fritidsbostäder till permanent boende, står det i det nya regeringsprogrammet. Helt enkelt blir det ändå inte att komma överens om riktlinjerna.

Publicerad . Uppdaterad .
SJK:s Toni Lehtinen skjuter mot VPS mål.

Slättens stolthet vill bli bäst

Fotbollseuropa ska lära sig säga Seinäjoen Jalkapallokerho

Knapphetens stjärna lyser över finländsk fotboll. Men i Seinäjoki är läget ett annat. SJK har snabbt tagit sig från tvåan till ligan. Och det är bara början.

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkiven

Språkkurs i finlandssvenska och andra Plepposketcher

Papp dii hadd nog doka när han laga di!

Vill du höra en reklam för Pleppomaa och kolla in språkkursen i finlandssvenska? Dessutom det senaste avsnittet av Medeltida berättelser. Och vad händer en förmiddag på radio Vega?

Publicerad .

Finländare i Sverige3

"Som ensamstående mamma klarar jag inte mig i Finland"

"Som ensamstående mamma klarar jag inte mig längre i Finland". På 1960- och 1970-talet var många finländare arbetslösa. En del flyttade till Sverige i hopp om ett jobb och ett bättre liv.

Publicerad .

Grekisk konfekt

Om svartsjuka, erotik och mord

I Grekisk konfekt finns alla viktiga element för ett riktigt drama: svartsjuka, erotik och mord. Janne träffar Mirjam och dras in i en härva som slutar med ond bråd död.

Publicerad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Stugägare får öppna plånboken

HS: 40 procents ökning i fastighetsskatten för stugägare

Helsingin Sanomat meddelar att omkring 300 000 stugägare får räkna med en höjning i fastighetsskatten.

Publicerad .

Bötesgränsen för fortkörning kan bli strängare 41

Polisen: Det blir väldigt svårt att övervaka i praktiken.

Inrikesministeriet och Polisstyrelsen diskuterar som bäst möjligheten att sänka tröskeln för ordningsbot vid fortkörning. Det här för att minska trafikolyckor och effektivera resurser. Polisen är bekymrad.

Publicerad . Uppdaterad .

Snart får du bo på stugan året om 17

I dag bor många olagligt i fritidsbostaden året runt.

Det ska bli enklare att ändra om fritidsbostäder till permanent boende, står det i det nya regeringsprogrammet. Helt enkelt blir det ändå inte att komma överens om riktlinjerna.

Publicerad . Uppdaterad .

Är det okej att bära shorts på jobbet? 17

Vilka klädregler gäller på jobbet under sommaren?

Sommarvädret är äntligen här och det kan kännas svettigt att gå på jobb i alltför varma kläder. Men hur naken jobbklädsel är okej?

Publicerad . Uppdaterad .
Tjej som sitter på någons axlar under en konsert

Vad är Yle?

Yle i ett nötskal.

Yles programverksamhet i tv, radio och på webben finns tillgänglig för alla finländare oberoende av tillgångar eller boningsort. Yle har lagstadgade public service-uppgifter.

Publicerad . Uppdaterad .
Närbild på dator och smarttelefon.

Ofta frågat om Yle

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får.

Här hittar du svaren på några vanliga frågor om radio, tv och webb. Om du inte hittar svar på din fråga här så fråga oss! Du kan använda vårt responsformulär.

Publicerad . Uppdaterad .
Ninjas in pyjamas spelar i Asus ROG tävlingen Assembly 2014

Tyck till om Svenska Yles programidéer

Vi presenterar några programförslag för 2016.

Här presenteras några av de programförslag som vi nu just planerar som programinnehåll 2016. Tyck gärna till!

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Mycket varmt väder

I landets södra och mellersta delar är det i dag soligt och mycket varmt. I landets norra del är det ostadigare och svalare. Dagens högsta temperatur 25...30 grader. Måttlig, på dagen byig västlig vind. Se hela väderrapporten här.

Publicerad . Uppdaterad .

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.