KSF:s uppsägningar klarnar10

De sista bitarna har fallit på plats och det står nu klart hur nedskärningarna drabbar KSF Media, säger vd Barbro Teir. Av de 48 årsverken som ska bort kommer 19 att ske via uppsägningar, tio drabbar den redaktionella personalen på koncernens tidningar.

Publicerad .
Höstpromenad

Hur ska vi bäst behandla depression? 20

Depression ska behandlas med antidepressiva läkemedel och psykoterapi samtidigt, rekommenderar nu Finska Läkarföreningen Duodecim och blåser nytt liv i debatten om läkemedlens överdrivna effekter.

Publicerad . Uppdaterad .
TRött pojke

Du får inte sova var du vill 1

Om man blir sömnig då man går på stan vad gör man då? Om man har möjlighet går man väl hem och tar en tupplur. Att gå och lägga sig i något hörn på kaféet eller på biblioteket är praktiskt taget omöjligt. Varför får vi inte sova i det offentliga rummet i Finland?

Publicerad . Uppdaterad .
Ligans VD Kimmo Rannisto och KooKoo:s VD Sakari Välimaa.

Ligan säger joo joo till KooKoo 1

Ishockeyligan bekräftade på onsdagen uppgifterna om att KooKoo från Kouvola spelar ligahockey från och med säsongen 2015-2016.

Publicerad . Uppdaterad .
Renar får reflexsprej för att synas i mörker.

Renar får reflexspray 3

I höst kan man i Lappland träffa på renar med lysande horn då Renbeteslagens förbund testar en ny sorts reflexspray på renarna. Man hoppas att sprayen ska förebygga trafikolyckor.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Polishunden Manu och pojkarna.

Polishund räddade nioåring från kall och mörk skog 1

Polishunden Manu vid Kyrkslättpolisen räddade en nioårig pojke från en kall och mörk skog i Kyrkslätt. Pojken hade tappat bort sig i skogen och föräldrarna höll på att tappa hoppet då Manu ryckte ut.

Publicerad .

Avsked till en arbetsgemenskap

Redaktör Marit Lundström på tidningen Västra Nyland hör till dem som kommit överens med sin arbetsgivare om att avgå. Hon ser att en fin arbetsgemenskap splittras.

Publicerad . Uppdaterad .
Köttsoppa hälls upp

Nu görs något åt skolmaten i Karis

Efter klagomål om skolmaten som transporteras från Helsingfors till Karis har Raseborgs stad börjat göra något åt saken. Bland annat ska potatisen kokas så sent som möjligt före transporten.

Publicerad .
HK Blå hör till en av företagets storsäljare.

HK Scan säger upp

Den Åbobaserade köttkoncernen HK Scan skär ner personalkostnaderna med 51,5 årsverken. Företagets samarbetsförhandlingar avslutades i går.

Publicerad .

"Finländare kan inte kommunicera med varandra" 1

I våras landade Insideout room escape i Helsingfors, spelet som går ut på att i samarbete med sina vänner ta sig ut ur ett låst rum på en timme. I dag, onsdag, lanseras ett helt nytt rum. Spelet är en bra övning i kommunikation och gruppdynamik för det introverta finska folket, tycker Ágnes Kaszás, en av rummets skapare.

Publicerad .

Sport

Josef Hrabal kämpar om pucken med Riku Hahl 2007.

Tjeckisk duo till finska ligan

Ishockeyligan blev under onsdagsförmiddagen mer tjeckisk, när först Pelicans och sen Ilves meddelade om nyförvärv. Backen Josef Hrabal skall spela ligahockey i Lahtis medan Vojtech Polak anfaller vidare i Tammerfors.

Publicerad . Uppdaterad .
Petra Stenman, sportchef för SFI.

Petra Stenman: En säsong att minnas

Friidrottssommaren 2014 kommer att gå till SFI-historien som en av de varmaste, men samtidigt också som en av de framgångsrikaste någonsin för våra föreningar, skriver nya SFI-basen Petra Stenman.

Publicerad .
Åge Hareide leder ut Malmö på hemmaplan i Champions League.

Lång väntan över för svensk fotboll

Det har gått över 5000 dagar sen det senast spelades Champions League-fotboll på svensk mark. Ikväll är det äntligen dags, när Markus Halstis Malmö FF välkomnar Olympiakos.

Publicerad . Uppdaterad .

Emma Laine stiger som en raket

Sedan Emma Laines comeback på de internationella tennisplanerna i våras har hon spelat bättre än på länge. Nu hoppas hon på spel i större turneringar, men för det krävs ytterligare avancemang.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Marcus Lillkvist.

Marcus Lillkvist: Ärekränkt i källaren 7

Ärekränkningsmålen ryms inte i rättssalarna. I framtiden kan de i stället avgöras i källarvåningar. Skrämmande utveckling, skriver Marcus Lillkvist som själv suttit på de anklagades bänk.

Publicerad . Uppdaterad .
Ann-Christine Karhu är redaktör och arbetar för Svenska Yle.

Anki Karhu: 44 000 Jokeritfans kan inte ha fel - eller? 2

När Jokerit lanserade sitt publikmål för den här säsongen var det många som höjde på ögonbrynen - 11 000 åskådare till varje match. Fyra hemmamatcher senare kan man konstatera att bra, fartfylld hockey säljer. Åtminstone tillsvidare.

Publicerad . Uppdaterad .
Monica Forssell är redaktör och arbetar på Svenska Yle.

Monica Forssell: Vinden vänder på Kimitoön 15

Tillbaka i ruta ett. Det kan man säga att planerna på vindkraftverk i Kimitoöns kommun nu är. Yle Åbolands reporter Monica Forssell ger en överblick över vad som har hänt hittills.

Publicerad . Uppdaterad .

På tv

Ett trasigt danskt familjeporträtt

Tv-serien Arvingarna blev en stor framgång i hemlandet Danmark, där den i genomsnitt blev sedd av 1,709.000 tittare och därmed slår andra populära serier som exemeplvis Brottet och Borgen. Serien kör igång i kväll på Yle Fem kl. 21.00.

Publicerad . Uppdaterad .
Arvingarna

Karaktärerna i Arvingarna

Det danska succédramat Arvingarna berättar om vad vill det säga att vara en familj i tider då klassiska familjemönster radikalt förändras? Det frigjorda och självrealiserande 60- och 70-talen speglas genom barnen in i våra dagar.

Publicerad . Uppdaterad .
Maria Sundblom-Lindberg och Henrik Lindberg kysser varann

Kyss varandra dagligen 1

För varje barn har det blivit mindre och mindre party hos oss, skriver Maria Sundblom-Lindberg. Att ha en unge under var arm, en matkasse på pekfingret och en partner mellan knäna samtidigt kräver sin man eller kvinna och vilja över normalransonen.

Publicerad .

Spotlight

Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter

Ett irländskt företag vill börja leta efter diamanter på skyddade områden i Utsjoki, i nordligaste Alla förhåller sig inte positiva till det här.

Publicerad . Uppdaterad .

"Gruvindustrin en form av kolonialism"

De flesta i Utsjoki är emot planerna på en möjlig diamantgruva och ser planerna som ett hot mot den samiska kulturen.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Tryffel odlas i Karislojo

Harri Kähönen i Karislojo experimenterar med att odla den dyra och eftertraktade tryffeln. Skörden kan bli över 200 kilo per hektar, säger han. Men det tar flera år innan skörden kan bärgas.

Publicerad . Uppdaterad .
Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö

Livsuppgift - att forska i orangutangers sociala beteende

Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa.

Publicerad . Uppdaterad .
Hus Lindman

Food & Fun-festivalen ska höja Åbos status som matstad

Den här veckan blir en guldgruva för den som gillar mat. Regionen får nämligen finbesök av tio internationella stjärnkockar, då Food & Fun-festivalen arrangeras i Åbo.

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

norsk, kvinna, IS, raqqa

Norsk fembarnsmamma lurades till Islamiska staten 12

Det som hon trodde skulle bli en familjesemester i Turkiet visade sig bli en mardröm utan like. Familjen hamnade hos terrorgruppen IS i Syrien. Enligt terrorismforskare Teemu Sinkkonen är det viktigt att tillåta krigarna att återvända hem från Syrien om de så önskar.

Publicerad . Uppdaterad .
En sida ur bilderboken Pippi håller kalas där Pippis pappa presenterar sig som kung

"Det är på tiden att n-ordet rensas från Pippi" 4

Är det en mänsklig rättighet att få använda ordet neger? Det frågar Radiohuset apropå debatten kring Svt:s beslut att ändra Pippis pappa till enbart kung i stället för negerkung. Nej, tiderna har förändrats och kulturen med den, säger de experter som Radiohuset frågade.

Publicerad . Uppdaterad .
Tillvaro utan framtid. Zubair (t.v) från Irak och Naqib från Afghanistan

Flyktingar i Tyskland: Den som har otur hamnar i Bayern 7

Omkring 200 000 människor väntas i år söka asyl i Tyskland. I Bayern i södra Tyskland har man varit tvungen att inkvartera nykomlingarna i öltält och tömda affärshallar. Vi har bekantat oss med det fullständigt överbelastade mottagningssystemet.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Pernilla August

Att regissera är som att laga en middag

Pernilla August är aktuell som huvudregissör för den danska TV-serien Arvingarna. Och att regissera är lite som att tillreda en middag och ordna en bra fest, säger Pernilla.

Publicerad .
Stephan Nyman, Från Nykarleby till Hon-i-lule, musikshow 2014

A Tribute to Vikingarna i Nykarleby

Vårvinterns publiksuccé "Från Nykarleby till Hon-i-lule" har nypremiär på Scala i Nykarleby i oktober. Biljetterna går åt som smör i solsken, men Stephan Nyman & Company smider redan nya planer.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från dokumentären The secret of the apes.

Naturfilmsveckan börjar nu

I dag kör naturfilmfestivalen Wildlife Vaasa igång. Här är filmerna vi kommer att sikta in oss på.

Publicerad .
Maria Norrlin Asplund.

Från skrivbordslådan till Facebook

Hur fånga upp ny österbottnisk lyrik? Varför inte genom en tävling på Facebook, tänkte krafterna bakom litteraturprojektet Brösttoner och KulturÖsterbotten.

Publicerad . Uppdaterad .

20 ÅR SEDAN ESTONIA

Från vänster: Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom

"Man samlar sig och gör sitt jobb"1

Svenska Yles redaktörer kommer ihåg den ödesdigra septembernatten år 1994 då passagerarfärjan Estonia gick till botten och 852 personer miste livet. Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom väcktes alla av telefonsamtal och åkte till jobbet.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Bli lullig med Hollywoodfruarna

Den nya säsongen av allas favoritserie Svenska Hollywoodfruar har premiär. Serien är känd för att vara full med drama och det verkar inte vara brist på det nu heller.

Publicerad . Uppdaterad .
Antti Koivukangas

Sportbloggen: Det finns ingen omfartsväg till framgång

Processer när inledande iver och optimism övergår i vardag och realism är oftast fascinerande. I Vasa har hösten bjudit på två processer som fyller just dessa kriterier.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Obegriplig svenska på reklamskyltar - vad vill HRT ha sagt här? 18

Sloganen för Helsingforsregionens trafiks kampanj för personalbiljetter är obegriplig på svenska. Mari Flink vid HRT säger att det inte går att rätta texten. Björn Månsson (SFP) säger att han kunde ha översatt den gratis.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det borde gå att hitta kompetenta kvinnor" 28

En majoritet av ministrarna i Finland är kvinnor. Det väcker ändå frågan om varför så få kvinnor duger till de andra topposterna inom politiken, som partiledare, riksdagsgruppsordförande och partisekreterare.

Publicerad .

Vindpark i Gräsböle fick back 54

Delgeneralplanen för Gräsböle vindkraftspark på Kimitoön remitterades till tekniska nämnden för ny beredning. Fullmäktige vill att minimiavståndet mellan kraftverk och hus ska vara 1500 meter.

Publicerad . Uppdaterad .

Pippi Långstrumps pappa nu bara kung 43

SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump. Materialet kan upplevas som nedsättande för barn i dagens värld, förklarar bolaget. Också bolaget bakom Astrid Lindgrens författarskap säger att författaren själv hade godkänt ändringarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Hbl: SD:s talmansval en provokation

Björn Söders lämplighet som talman ifrågasattes kraftigt och med god orsak av svenska medier, skriver Janne Strang i Hufvudstadsbladet.

Publicerad . Uppdaterad .

DI: Hype – eller allvarligt hot mot Facebook?

Vad är fritt från reklam, får 35 000 förfrågningar i timmen och får folk att betala cirka 3 000 kronor? Svaret: Ello — det nya sociala nätverket som ska utmana Facebook.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Gräsböle blåstes bort

Vindkraften är, som alla ÅU-läsare har märkt, en sak som delar Kimitoöborna mycket starkt. De flesta som motsätter sig vinmöllorna är troligen i grund och botten inte emot vindkraften som sådan.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Frillan och Prillan OFF AIR

Striden om Kasmir, psykfall på baren och en halvdöd famo. Frillan och Prillan Off Air del 7 innehåller allt du vill, och inte vill, höra.
Ladda ner mp3

Publicerad .

Myteriet: Onsdagspodden

Varför är det så pinsamt att somna på offentliga platser i Finland? I Nederländerna och Tyskland så betalas missbrukare med öl och tobak för att utföra städjobb i parker.
Ladda ner mp3

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Solsken

Det är idag tämligen soligt i största delen av landet. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.