Metsä Group gör jätteinvestering i Äänekoski1

Skogskoncernen Metsä Group planerar investera i en bioproduktfabrik i Äänekoski. Fabriken kan kosta 1,1 miljarder euro och blir därmed den största enskilda investeringen i skogsindustrins historia i Finland.

Publicerad .
Elsie och Velaphi jobbar för att öka kunskapen och förståelsen om hiv och aids bland sina jämnåriga.

”Vår generation är inte rädd för hiv”

Sydafrika har fortsättningsvis flest hiv-smittade i världen. Antalet nya smittor ökar dessutom igen trots upprepade försök av regeringen att få stopp på utvecklingen. - Unga har en ignorant attityd till sjukdomen, säger Elsie som försöker utbilda sina jämnåriga om sjukdomen.

Publicerad .
Lärare skriver med krita på tavlan.

10 000 lärare är utsatta för våld 6

Årligen utsätts 10 000 lärare för våld i sitt arbete, visar en utredning som lärarfacket OAJ gjort. OAJ skyller på nedskärningarna i utbildningen, och efterlyser mera kontakt mellan skolan och hemmet.

Publicerad . Uppdaterad .

"Marknaden för terapeuter och coacher en djungel"

Konsumentförbundet och Psykologförbundet varnar för inkompetenta livsstilscoacher och terapeuter. Max Ervast psykolog, psykoterapeut och förbundschef för Psykologförbundet, säger att marknaden för livsstilscoacher och terapeuter kan te sig som en djungel för konsumenter:

Publicerad . Uppdaterad .
Lettlands dåvarande president Valdis Zatlers (t.v.) och hans polske kollega Bronislaw Komorowski i Daugavpils i september 2010.

Letterna i städerna nära ryska gränsen känner sig utsatta

I östra Lettland stiger oron för att propaganda från Ryssland ska öka motsättningarna mellan den lettiska och den ryskspråkiga befolkningsgruppen. I staden Daugavpils talar bara var sjätte invånare lettiska, och många av dem känner att attityderna mot dem har hårdnat.

Publicerad . Uppdaterad .
Jan Vapaavuori

Ledare: Vapaavuori ett steg högerut för Samlingspartiet

Näringsminister Jan Vapaavuori har inlett sin kampanj för att bli vald till ordförande för Samlingspartiet. Tidningarnas ledarskribenter är överens om att Vapaavuoris chanser att bli vald är rätt goda.

Publicerad . Uppdaterad .

Klyftan mellan löner och pensioner växer 8

Publicerad .

Klyftan mellan pensionärernas och löntagarnas inkomster har ökat under 2000-talet. Lönerna har vuxit i dubbelt så snabb takt som pensionerna, och skillnaden lär inte bli mindre den närmaste tiden.

Svenskfinland

Villkorligt fängelsestraff i snushärva

Publicerad .

En man bosatt i Åbo dömdes till ett år och två månaders villkorligt fängelsestraff för olalglig införsel av snus i Egentliga Finlands tingsrätt. Totalt 19 personer stod åtalade i den uppmärksammade snusrättegången.

Sport

Tuukka Rask står i mål.

Rask glödhet mot Detroit

Boston Bruins finländska stjärnmålvakt Tuukka Rask höll nollan mot Detroit och lyfte upp Boston till en 2-1-ledning i NHL-slutspelsserien mellan de två anrika klubbarna. Montreal fällde Tampa Bay rakt på fyra matcher och är nu klar för nästa omgång.

Publicerad . Uppdaterad .
Janne Ahonen, december 2013

IS: Ett OS till för Ahonen?

Enligt Ilta-Sanomat tänker Janne Ahonen fortsätta sin karriär i backhoppningslandslaget. Målet är VM i Lahtis 2017 och det är inte en omöjlighet att fortsätta ännu ett år efter det.

Publicerad .
Petr Cech skadade sig mot Atletico Madrid.

Cech borta resten av säsongen

Chelseas målvakt Petr Cech kommer att missa resten av säsongen. Tjecken skadade sin högra arm i semifinalen i Champions League mot Atletico Madrid.

Publicerad .
Diego Simeone, Atletico Madrids chefstränare

Atletico kammade noll 3

Atletico Madrid fick trots ett massivt spelövertag nöja sig med 0-0 hemma mot Chelsea i semifinalen i Champions League. Returen spelas på valborgsmässoafton i London.

Publicerad .

Opinion

Marit af Björkesten: När allt fler väljer att ha noll koll 1

När allt fler vill välja sitt informationsflöde växer utmaningarna för Yle. Vi ska erbjuda möjligheter till ett personifierat utbud, men samtidigt göra det svårt att helt välja bort det som inte intresserar, skriver Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Publicerad . Uppdaterad .

Magnus Beijar: Gud existerar 23

Som religionsvetare är jag fullkomligt övertygad om att Gud finns. Dock tror jag inte att Gud existerar på det sätt som många andra tror. Det skriver Magnus Beijar i veckans krönika i Radio X3M.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

RudiRok gästar Stiftelsen.

En man - 30 djurläten (och lite till)

Rudirok är vårt nästa stora hopp när det kommer till att härma olika ljud. Men till skillnad från Smoukahontas som imiterar människoljud, så imiterar han djurläten.

Publicerad .

Nöjesparkerna blir nöjesvärldar

Lördagen den 26 april öppnar nöjesparken Borgbacken i Helsingfors sina dörrar för en ny säsong. Borgbacken fyller 65 år i år. Bland årets nyheter finns det 75 meter höga tornet "Kingi", som ska locka besökare som vågar falla fritt i en fart på 23 meter per sekund.

Publicerad . Uppdaterad .
Medina

Medina och Mustasch till Rockoff

Ålands sommarstolthet, Rockoff, har börjat gå ut med sommarens artistbokningar.

Publicerad . Uppdaterad .

EU

Partiledardebatt 24.4.2014 - Trailer (längre version)

Partiledardebatt 24.4.2014 - Trailer (längre version)

40 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Partiledardebatt 24.4.2014 - Trailer (längre version)

Lärkan tentar partiledarna - se trailer

Yles bevakning inför EU-valet kör igång med en partiledardebatt i Gymnasiet Lärkan torsdagen den 24.4 kl. 20.00 på Yle Fem. Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Juha Sipilä, Carl Haglund, Ville Niinistö, Paavo Arhinmäki och Päivi Räsaänen får svara på gymnasieelevernas frågor om EU. Se trailern inför debatten!

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Familjeliv: Vi måste prata om porr

Barn kommer i kontakt med porr ofta redan i åttaårsåldern. Om barnen inte har fått information om porr kan upplevelsen vara obehaglig. I Familjeliv berättar David, Bruno och Axel att porr är en vardaglig sak för pojkar. Ida, Marja, Linnea och Anna gillar inte den porr som finns - de har främst läst erotiska noveller.

ESC

Se del två av De Eurovisa

Det andra avsnittet av De Eurovisa kan nu ses på Yle Arenan. Vem fick flest poäng av panelen bestående av Patric Sarin, Pernilla Karlsson och Geir Rönning?

Publicerad . Uppdaterad .

De Eurovisas poäng i del två 3

I det andra avsnittet av De Eurovisa analyserades tio av bidragen i årets Eurovision. Både nollor och tior delades ut.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Rysslandsbloggen: Ha en bra resa, madame!

Alla som reser vet att taxichaufförer på järnvägsstationer och flygplatser är skamlösa och deras priser hutlösa. Det är en konst att förhandla med dem och hur skicklig man än blir vinner man aldrig som kund utan betalar för mycket, bloggar Kerstin Kronvall.

Bondbloggen: Klick

Så var årets stödansökan gjord. Förutom att myndigheterna hade justerat arealerna lite från ifjol, fanns där inga några större förändringar. Tack vare att jag skickar in ansökningen elektroniskt kan jag kopiera föregående års uppgifter direkt till årets blanketter, skriver bondbloggaren Sonja.

Catzos och Filips skräckfilmspodd - Rosemary's Baby

Månadens skräckfilm är Rosemary's Baby av Roman Polanski och jag kan direkt säga att vi kanske snackar mer om Polanski och andra smutsiga gubbar än om själva filmen. Men det måste sägas, det är en alldeles fantastisk film.

Andra medier

Ny Teknik: Gripens krokiga väg mot succé

1988 flög JAS 39 Gripen över Linköping. Det gick att se planet på två sätt. Antingen var det en dyr fåfänga som harvats fram genom förseningar och skandaler. Eller så var det ett smart stridsflygplan som gav Sverige en militär resurs i världsklass.

SVT: Fidel blev knivhuggen av nazister

Under ett besök i Sverige mötte Fidel Ogu nazister i Hökarängen söder om Stockholm. Eftersom de inte tyckte om hans hudfärg högg de honom i magen. – Jag blödde så mycket, och jag blev kall, jag kunde inte andas. Doktorn sa att jag hade tur som överlevde, säger han.

ÅU: Svårt mot hårt

Det är lätt att fastna i mantrat trovärdigt försvar, då alla andra lösningar skulle innebära att Finland började röra på sig i geopolitiken. Det är vi inte vana vid. Det är inte heller de som håller ett öga på oss. Och det är inte heller Nato vant vid, skriver Pär Landor i Åbo underrättelser.

 

Veckans diskussioner

Tyskland: Avvecklingen som kom av sig 15

I Tyskland har övergången från kärnkraft till andra energiformer visat sig vara betydligt mer komplicerad än vad många från början räknade med. Nu genomlever Tyskland något av en energibaksmälla. Elen blir dyrare, kolkraften vinner terräng och folk protesterar.

Publicerad . Uppdaterad .

"Jag såg aldrig Viking Grace" 14

Föraren på den taxibåt som kolliderade med Viking Grace säger att han aldrig lade märke till jättefärjan. Anders Waldvik säger till Aftonbladet att färjan dök upp som ur tomma intet. Han såg den inte på radarn och han hörde inte heller någon mistlur.

Publicerad . Uppdaterad .

Trafi: Obligatoriskt båtförarkort för större fritidsbåtar 26

Fritidsbåtförare orsakar årligen tiotals farosituationer genom att hamna på de stora fartygens rutter. Det finns planer på att införa obligatoriskt båtkörkort, i synnerhet för förare av stora fritidsbåtar.

Publicerad . Uppdaterad .

Upp till fem döda i eldstrid i östra Ukraina 31

Ryssland anklagar ukrainska nationalister för det våld som ledde till att fem människor dödades i en ledstrid nära staden Slovjansk i östra Ukraina.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Alkoholister som städar får betalt i öl 13

I Amsterdam i Holland tar man till nya metoder för att få bukt med stökiga alkoholister i stadens parker. De får jobba som gatustädare och får betalt i tobak och öl. Pilotprojektet har visat sig ha enbart positiva följder.

Publicerad . Uppdaterad .
Basehoppare hoppar från byggnad i Kuala Lumpur

Betyder intresset för extremsport att allt fler har det för bra? 11

Vad är det som får extremsportare att utsätta sig för fara genom att hoppa fallskärm, klättra i berg och skida offpist? Sociologen Susan Sundback frågar sig om extremsport har blivit dagens religion eller narkotika?

Publicerad . Uppdaterad .

Skiffergasen ändrar energispelet i Europa 7

För Ryssland är naturgasen ett trumfkort. Men frågan är: hur länge? USA börjar exportera skiffergas inom ett par år och i Europa planeras skiffergasproduktion i flera länder. Då kommer spelplanen för energi att se helt annorlunda ut.

Publicerad . Uppdaterad .
Vägning

Minskade köer när anorektiker får vård hemma

Hembesök har visat sig vara ett effektivt sätt att behandla patienter med ätstörningar. Kortare vårdköer och förkortad vårdtid är bara några av de effekter som HUCS ätstörningsklinik i Helsingfors har fått erfara.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.