Hoppa till huvudinnehåll

Turkiska journalister dömda till fängelse

Journalisterna anklagas för att ha avslöjat statshemligheter

Två turkiska journalister har dömts till fem år i fängelse för att ha avslöjat statshemligheter. Enligt en artikel de har publicerat har den turkiska underrättelsetjänsten smugglat vapen till Syrien. Den ena av journalisterna besköts utanför rättssalen men klarade sig oskadd.

Inte bara rumpan bar när Tom of Finland gör rentré

Också konstnären Touko Laaksonens personlighet blottas.

Finlands hittills mest omfattande exposé av Tom of Finland visas på Helsingfors Konsthall hela sommaren. Utställningen The Pleasure of Play är fylld av klassisk homoerotisk konst, men visar också nya sidor av konstnären Touko Laaksonen.

"Informationskriget gör vänner till fiender"

Ingen ideologisk grund för vem som är vem.

I takt med att sociala medier och internet gör det allt lättare att sprida desinformation och propaganda har också reglerna för spridningen ändrat. Nu pågår ett informationskrig där gränsen för vän och fiende har suddats ut, säger OSSE-rådgivare.

Veteranen Javlinskij utmanar Putin

Javlinskij vill föra Ryssland ut ur återvändsgränd.

Enligt oppositionspolitikern Grigorij Javlinskij sitter Ryssland fast i en återvändsgränd. 64-årige Javlinskij kräver en annan kurs och har redan meddelat att han kommer att utmana Vladimir Putin i landets nästa presidentval.

När världen går under står kvinnan pall

Varför dystopier passar bra för kvinnlig empowerment.

De senaste åren har det uppstått en trend av dystopiska skildringar skrivna av kvinnor och med unga kvinnor som huvudpersoner. Startskottet gick med Suzanne Collins trilogi Hunger Games, Hungerspelen som i bokform sålt mer än hela Harry Potter-serien och blev en lika populär filmserie i fyra delar.

#13 Turkosa renar och vitryskt godis

Sandhja just har charmat mamaeluckerna av pressen i Globen.

Varje måndag slår Eva Frantz och Johan Lindroos sig ner och diskuterar det som är aktuellt inom den glittriga Eurovisionsvärlden. Men också annat viktigt. Som vindmaskiner. Och smörgåsar. Avsnitt 13 kommer från presscentret vid Globen där Sandhja just har charmat mamaeluckerna av den församlade pressen. Ladda ner mp3

Råstekt grön sparris

Sparris ska avnjutas när det är säsong hos odlarna nära dej, då blir smaken godast. Vad du än gör, krångla inte till det, njut av sparrisen i sin renaste form.

Filips grillade lammrätter - ribs

När gästerna är bjudna och grillsäsongen som bäst gör du rätt i att skaffa dig ett helt lamm. Filip Langhoffs recept hjälper att tillreda lammribsen.

EU-ordlista

Förklaringar på EU-relaterade ord och begrepp.

Det här är en lista med förklaringar på ord och begrepp som man ofta kan stöta på då man läser om EU och politik.

När allt bara flyter ut

Talvivaara fortsätter att fascinera filmskapare.

Johanna Grönqvist frågar om det behövs ytterligare en film om Talvivaara? Dokumentären Nälkämaan sampo eller Hungerlandets sampo fokuserar på de lokala invånarna och aktivisterna och deras kamp mot byråkrater, politiker och gruvindustrin.

Jag vill läsa din mentalvårdsberättelse

Radioteatern återskapar Lappvikens sjukhus.

Under Konstens natt öppnar Radioteatern en del av utrymmena i Lappvikens nedlagda mentalsjukhus och återskapar rum och röster från svunna tider. Kan du hjälpa till genom att berätta dina minnen som patient, anhörig eller vårdare? Skriv din berättelse här.

Till minnet av Markus, nästan 5 år

Efter det första sorgeåret vet man vad det är att sörja

När det första sorgeåret är till ända vet man vad det är att sörja, säger Gösta Karf i den här sorgliga men vackra dokumentären om ett litet barns död. Lilla Markus Karf omkom i en våldsam bilbrand hemma på gården i Jakobstad år 1986.

#minkör: Jag var med och startade Pedavoces

Marja-Lena Södergård har sjungit i kör hela livet.

Jag var med och startade Pedavoces under PFs första år. Det var en trevande start. Någon hade varit med i en studentkör, jag hade sjungit hela mitt liv men i stämmor först gymnasiet, berättar Marja-Lena Södergård från Vasa.

Nu är flyttfåglarna här - testa hur bra du känner igen dem!

Känn igen fåglarna på deras läten eller utseende.

Under april månad kommer en hel del flyttfåglar till landet. Hur är det med fågelkunskapen? Den sanna fågelexperten fixar testet bara genom att lyssna på lätet. Eller så använder du både bild och läte. Du får två poäng om du klarar dig med bara bild eller läte. En poäng om du måste använda dig av båda ledtrådarna. Nu kör vi!

Holkexperterna, del 2

Rolf och Åke tipsar om materialval och ytbehandling.

Rolf och Åke vet det mesta om fågelholkar. Tillsammans har de snickrat ihop fler än tusen stycken. Vi kallar herrarna för holkexperter. I andra avsnittet diskuterar Rolf Sandvik och hans kusin Åke Forsman materialval för fågelholksbyggen.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.

Vanliga frågor om Yle

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får.

Här hittar du svaren på några vanliga frågor om radio, tv och webb. Om du inte hittar svar på din fråga här så fråga oss! Du kan använda vårt responsformulär.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kontakta oss

Telefon: +358 40 674 2085
E-post: justnu@yle.fi
Redaktionschef: Cecilia Wikman