KSF:s uppsägningar klarnar2

De sista bitarna har fallit på plats och det står nu klart hur nedskärningarna drabbar KSF Media, säger vd Barbro Teir. Av de 48 årsverken som ska bort kommer 19 att ske via uppsägningar, tio drabbar den redaktionella personalen på koncernens tidningar.

Publicerad .
Höstpromenad

Hur ska vi bäst behandla depression? 17

Depression ska behandlas med antidepressiva läkemedel och psykoterapi samtidigt, rekommenderar nu Finska Läkarföreningen Duodecim och blåser nytt liv i debatten om läkemedlens överdrivna effekter.

Publicerad . Uppdaterad .
TRött pojke

Du får inte sova var du vill

Om man blir sömnig då man går på stan vad gör man då? Om man har möjlighet går man väl hem och tar en tupplur. Att gå och lägga sig i något hörn på kaféet eller på biblioteket är praktiskt taget omöjligt. Varför får vi inte sova i det offentliga rummet i Finland?

Publicerad . Uppdaterad .
Ligans VD Kimmo Rannisto och KooKoo:s VD Sakari Välimaa.

Ligan säger joo joo till KooKoo 1

Ishockeyligan bekräftade på onsdagen uppgifterna om att KooKoo från Kouvola spelar ligahockey från och med säsongen 2015-2016.

Publicerad . Uppdaterad .
Renar får reflexsprej för att synas i mörker.

Renar får reflexspray 1

I höst kan man i Lappland träffa på renar med lysande horn då Renbeteslagens förbund testar en ny sorts reflexspray på renarna. Man hoppas att sprayen ska förebygga trafikolyckor.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Spårvagn i Hagnäs i Helsingfors.

Snedvridning i stödpengar – huvudstadsregionen missgynnad 8

Trots att långt över hälften av landets kollektivtrafikresor sker i huvudstadsregionen så kommer endast en dryg tjugondel av statens stöd till kollektivtrafik till regionen.

Publicerad . Uppdaterad .
HK Blå hör till en av företagets storsäljare.

HK Scan säger upp

Den Åbobaserade köttkoncernen HK Scan skär ner personalkostnaderna med 51,5 årsverken. Företagets samarbetsförhandlingar avslutades i går.

Publicerad .
soptunnor på allmän plats

”De nya sopkärlen fantastiska” 8

Nu är tiden ute. Senast igår skulle invånarna i Nagu, Korpo och Houtskär ha meddelat Åbonejdens avfallsservice att de ansluter till det nya sopsystemet, som fått massor med kritik av skärgårdsborna.

Publicerad . Uppdaterad .
Barn från Solgårdens daghem bjuder bullar åt invånarna i Villa Pentby då Alfa Omega Raseborg ordnar rollatorrally.

Nytt äldreboende inne i en snårskog

Det har snart gått ett år sedan det stora seminariet Ljusfyllt åldrande som Alfa Omega Raseborg ordnade för att skapa ett nytt boende för äldre. Föreningen har inte kommit långt med planerna sedan dess, säger ordföranden Lars Karlsson.

Publicerad . Uppdaterad .

Vattnet minskar i Närpes 1

I det växthustäta Närpes förbrukas enorma mängder vatten. Just nu pågår ett projekt för att hitta alternativa lösningar för växthusbevattningen. Börje Ivars anläggning ligger inom räckhåll för en vattentäkt som inte längre används för dricksvatten.

Publicerad .

Sport

Josef Hrabal kämpar om pucken med Riku Hahl 2007.

Tjeckisk duo till finska ligan

Ishockeyligan blev under onsdagsförmiddagen mer tjeckisk, när först Pelicans och sen Ilves meddelade om nyförvärv. Backen Josef Hrabal skall spela ligahockey i Lahtis medan Vojtech Polak anfaller vidare i Tammerfors.

Publicerad . Uppdaterad .
Åge Hareide leder ut Malmö på hemmaplan i Champions League.

Lång väntan över för svensk fotboll

Det har gått över 5000 dagar sen det senast spelades Champions League-fotboll på svensk mark. Ikväll är det äntligen dags, när Markus Halstis Malmö FF välkomnar Olympiakos.

Publicerad . Uppdaterad .
Totti alla tiders äldsta målskytt i Champions League.

Xavi och Totti nya rekordmän

Tisdagens Champions League-omgång gav igen historieskrivarna på UEFA:s huvudkontor orsak att revidera rekordböckerna för turneringen.

Publicerad . Uppdaterad .

Emma Laine stiger som en raket

Sedan Emma Laines comeback på de internationella tennisplanerna i våras har hon spelat bättre än på länge. Nu hoppas hon på spel i större turneringar, men för det krävs ytterligare avancemang.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Marcus Lillkvist.

Marcus Lillkvist: Ärekränkt i källaren 7

Ärekränkningsmålen ryms inte i rättssalarna. I framtiden kan de i stället avgöras i källarvåningar. Skrämmande utveckling, skriver Marcus Lillkvist som själv suttit på de anklagades bänk.

Publicerad . Uppdaterad .
Ann-Christine Karhu är redaktör och arbetar för Svenska Yle.

Anki Karhu: 44 000 Jokeritfans kan inte ha fel - eller? 1

När Jokerit lanserade sitt publikmål för den här säsongen var det många som höjde på ögonbrynen - 11 000 åskådare till varje match. Fyra hemmamatcher senare kan man konstatera att bra, fartfylld hockey säljer. Åtminstone tillsvidare.

Publicerad . Uppdaterad .
Monica Forssell är redaktör och arbetar på Svenska Yle.

Monica Forssell: Vinden vänder på Kimitoön 15

Tillbaka i ruta ett. Det kan man säga att planerna på vindkraftverk i Kimitoöns kommun nu är. Yle Åbolands reporter Monica Forssell ger en överblick över vad som har hänt hittills.

Publicerad . Uppdaterad .

På tv

Ett trasigt danskt familjeporträtt

Tv-serien Arvingarna blev en stor framgång i hemlandet Danmark, där den i genomsnitt blev sedd av 1,709.000 tittare och därmed slår andra populära serier som exemeplvis Brottet och Borgen. Serien kör igång i kväll på Yle Fem kl. 21.00.

Publicerad . Uppdaterad .
Arvingarna

Karaktärerna i Arvingarna

Det danska succédramat Arvingarna berättar om vad vill det säga att vara en familj i tider då klassiska familjemönster radikalt förändras? Det frigjorda och självrealiserande 60- och 70-talen speglas genom barnen in i våra dagar.

Publicerad . Uppdaterad .
Maria Sundblom-Lindberg och Henrik Lindberg kysser varann

Kyss varandra dagligen 1

För varje barn har det blivit mindre och mindre party hos oss, skriver Maria Sundblom-Lindberg. Att ha en unge under var arm, en matkasse på pekfingret och en partner mellan knäna samtidigt kräver sin man eller kvinna och vilja över normalransonen.

Publicerad .

Spotlight

Utsjoki

Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter

Ett irländskt företag vill börja leta efter diamanter på skyddade områden i Utsjoki, i nordligaste Alla förhåller sig inte positiva till det här.

Publicerad . Uppdaterad .
Esko Aikio, född och uppvuxen i Utsjoki

"Gruvindustrin en form av kolonialism"

De flesta i Utsjoki är emot planerna på en möjlig diamantgruva och ser planerna som ett hot mot den samiska kulturen.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och fritid

Tryffel odlas i Finland

Harri Kähönen i Karislojo experimenterar med att odla den dyra och eftertraktade tryffeln. Skörden kan bli över 200 kilo per hektar, säger han. Men det tar flera år innan skörden kan bärgas.

Publicerad . Uppdaterad .
Orangutangforskaren Sofia Forss gästar Strömsö

Livsuppgift - att forska i orangutangers sociala beteende

Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa.

Publicerad . Uppdaterad .
Hus Lindman

Food & Fun-festivalen ska höja Åbos status som matstad

Den här veckan blir en guldgruva för den som gillar mat. Regionen får nämligen finbesök av tio internationella stjärnkockar, då Food & Fun-festivalen arrangeras i Åbo.

Publicerad . Uppdaterad .
Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.

Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Norsk fembarnsmamma lurades till Islamiska staten 12

Det som hon trodde skulle bli en familjesemester i Turkiet visade sig bli en mardröm utan like. Familjen hamnade hos terrorgruppen IS i Syrien. Enligt terrorismforskare Teemu Sinkkonen är det viktigt att tillåta krigarna att återvända hem från Syrien om de så önskar.

Publicerad . Uppdaterad .
En sida ur bilderboken Pippi håller kalas där Pippis pappa presenterar sig som kung

"Det är på tiden att n-ordet rensas från Pippi" 2

Är det en mänsklig rättighet att få använda ordet neger? Det frågar Radiohuset apropå debatten kring Svt:s beslut att ändra Pippis pappa till enbart kung i stället för negerkung. Nej, tiderna har förändrats och kulturen med den, säger de experter som Radiohuset frågade.

Publicerad . Uppdaterad .
Tillvaro utan framtid. Zubair (t.v) från Irak och Naqib från Afghanistan

Flyktingar i Tyskland: Den som har otur hamnar i Bayern 7

Omkring 200 000 människor väntas i år söka asyl i Tyskland. I Bayern i södra Tyskland har man varit tvungen att inkvartera nykomlingarna i öltält och tömda affärshallar. Vi har bekantat oss med det fullständigt överbelastade mottagningssystemet.

Publicerad . Uppdaterad .
Screenshot från ello.com

Nytt socialt nätverk utan reklam lockar 1

Det senaste nya sociala nätverket heter Ello. Deras sajt ska vara fri från reklam och användarnas information kommer aldrig att säljas vidare i marknadsföringssyften. De senaste dagarna har antalet användare ökat explosionsartat.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Stephan Nyman, Från Nykarleby till Hon-i-lule, musikshow 2014

A Tribute to Vikingarna i Nykarleby

Vårvinterns publiksuccé "Från Nykarleby till Hon-i-lule" har nypremiär på Scala i Nykarleby i oktober. Biljetterna går åt som smör i solsken, men Stephan Nyman & Company smider redan nya planer.

Publicerad . Uppdaterad .
Kravatten uttrycker viktighet.

Kvinna + slips = trovärdig? 3

Esbo ungdomsfullmäktige föreslog förra veckan, att skoltoaletterna borde vara unisex. Vi funderade på andra saker som ska vara till för alla.

Publicerad .
Bild från Sex & sånt

Så här skrämmande är ett hiv-test 3

Ungefär varannan dag hittas ett nytt hiv-fall i Finland. Dessutom beräknas det finnas ca 1 000 hiv-smittade personer i Finland som inte vet om att de bär på smittan.

Publicerad .
Maria Norrlin Asplund.

Från skrivbordslådan till Facebook

Hur fånga upp ny österbottnisk lyrik? Varför inte genom en tävling på Facebook, tänkte krafterna bakom litteraturprojektet Brösttoner och KulturÖsterbotten.

Publicerad . Uppdaterad .

20 ÅR SEDAN ESTONIA

Från vänster: Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom

"Man samlar sig och gör sitt jobb"1

Svenska Yles redaktörer kommer ihåg den ödesdigra septembernatten år 1994 då passagerarfärjan Estonia gick till botten och 852 personer miste livet. Pia Johansson, Rolf Streng och Kerstin Häggblom väcktes alla av telefonsamtal och åkte till jobbet.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Bli lullig med Hollywoodfruarna

Den nya säsongen av allas favoritserie Svenska Hollywoodfruar har premiär. Serien är känd för att vara full med drama och det verkar inte vara brist på det nu heller.

Publicerad . Uppdaterad .
Antti Koivukangas

Sportbloggen: Det finns ingen omfartsväg till framgång

Processer när inledande iver och optimism övergår i vardag och realism är oftast fascinerande. I Vasa har hösten bjudit på två processer som fyller just dessa kriterier.

Publicerad . Uppdaterad .
Redaktör Pekka Palmgren.

Grävbloggen #5 – dotterbolaget som myndighet

Jag har jag träffat en professor i förvaltningsrätt, en av landets främsta jurister som ofta hörs när det gäller att tolka grundlagen. Han berättar hur han ser på säkerhetsnätet.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Obegriplig svenska på reklamskyltar - vad vill HRT ha sagt här? 18

Sloganen för Helsingforsregionens trafiks kampanj för personalbiljetter är obegriplig på svenska. Mari Flink vid HRT säger att det inte går att rätta texten. Björn Månsson (SFP) säger att han kunde ha översatt den gratis.

Publicerad . Uppdaterad .

"Det borde gå att hitta kompetenta kvinnor" 28

En majoritet av ministrarna i Finland är kvinnor. Det väcker ändå frågan om varför så få kvinnor duger till de andra topposterna inom politiken, som partiledare, riksdagsgruppsordförande och partisekreterare.

Publicerad .

Vindpark i Gräsböle fick back 52

Delgeneralplanen för Gräsböle vindkraftspark på Kimitoön remitterades till tekniska nämnden för ny beredning. Fullmäktige vill att minimiavståndet mellan kraftverk och hus ska vara 1500 meter.

Publicerad . Uppdaterad .

Pippi Långstrumps pappa nu bara kung 43

SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump. Materialet kan upplevas som nedsättande för barn i dagens värld, förklarar bolaget. Också bolaget bakom Astrid Lindgrens författarskap säger att författaren själv hade godkänt ändringarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Hbl: SD:s talmansval en provokation

Björn Söders lämplighet som talman ifrågasattes kraftigt och med god orsak av svenska medier, skriver Janne Strang i Hufvudstadsbladet.

Publicerad . Uppdaterad .

DI: Hype – eller allvarligt hot mot Facebook?

Vad är fritt från reklam, får 35 000 förfrågningar i timmen och får folk att betala cirka 3 000 kronor? Svaret: Ello — det nya sociala nätverket som ska utmana Facebook.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Gräsböle blåstes bort

Vindkraften är, som alla ÅU-läsare har märkt, en sak som delar Kimitoöborna mycket starkt. De flesta som motsätter sig vinmöllorna är troligen i grund och botten inte emot vindkraften som sådan.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Frillan och Prillan OFF AIR

Striden om Kasmir, psykfall på baren och en halvdöd famo. Frillan och Prillan Off Air del 7 innehåller allt du vill, och inte vill, höra.
Ladda ner mp3

Publicerad .

Myteriet: Tisdagspodden

Vi är duktiga på appspel, så är det nyckeln till pengar och framgång? Debatten kring Pippi Långstrump fortsätter - vilka andra verk har uppdaterats?
Ladda ner mp3

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, halvmulet

Solsken

Det är idag tämligen soligt i största delen av landet. Se hela väderrapporten här.

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.