Centern drar ifrån 18

Centern är det överlägset mest populära partiet just nu, medan det går dåligt för Samlingspartiet och Sannfinländarna. Det visar Yle Nyheters partistödsmätning.

Publicerad .
Thorvald Stoltenberg 2012

"Bråttom för nordiskt försvarssamarbete"2

De nordiska regeringarna ska bilda en försvars- och säkerhetskommisson, för att handskas med det oroligare läget i närområdena. Det föreslår Thorvald Stoltenberg i ett initiativ på Nordiska rådets möte i Stockholm.

Publicerad .
Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter.

Anne Suominen: Stubb i trångmål – men det har varit värre 2

Alexander Stubb är i svårigheter. Samlingspartiet upplevs som mer arrogant än tidigare och uppgången i väljarstödet efter ordförandeskiftet i somras går mot ett fall. Partieliten lägger gärna skulden på tråkiga avgöranden i svåra tider men den förklaringen räcker inte.

Publicerad . Uppdaterad .
Rysk Su-27 fotograferad från svenskt signalspaningsflygplan.

Nato: Ryska flygvapnet övar allt mer

Nato rapporterar om kraftigt ökad aktivitet från det ryska flygvapnets sida under det här året. Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker från Sverige, bedömer att Ryssland upplever ett hot från omvärlden och har ett behov av att markera var Rysslands intressesfär går.

Publicerad .
Det israeliska utrikesministeriets byggnad i Jerusalem.

Israel kallar hem Sverigeambassadören

Israel meddelade på torsdagskvällen att man kallar hem sin ambassadör från Stockholm i protest mot att Sverige erkänt Palestina. Sveriges regering fattade det formella beslutet tidigare på torsdagen.

Publicerad .

Finlandssvenska elever kan visst räkna 12

Eleverna i finlandssvenska skolor presterar lika bra i matematik som eleverna i finskspråkiga skolor. Men det finns stora regionala skillnader på finlandssvenskt håll, visar en undersökning av Pisa-resultaten från år 2012. Läs också: Lärarfacket: "Pisa kan vara väckarklocka"

Publicerad .

Svenskfinland

Tommi Laitio, ungdomsdirektör i Helsingfors.

Skumpa och gatuvåld skiljer unga åt

Enligt intervjuer som Helsingfors ungdomscentral har gjort är Helsingforsunga rätt tillfreds med livet och hemstaden. Gapet mellan rik och fattig blir ändå större hela tiden.

Publicerad .
Sunnanbergs skola i Pargas

Små eller stora skolor? 3

Skolsammanslagningar är aktuella på många håll just nu och skolfusioner väcker ofta starka känslor. Det här diskuterades i Slaget efter tolv.

Publicerad . Uppdaterad .

Ett unikt objekt för den händige

På fredag klockan 15.00 går anbudstiden ut för Sandviksvillan i Vasa. Förutom den över 150 år gamla villan ingår också ett arrendeavtal på 2000 kvadratmeter av parken.

Publicerad . Uppdaterad .

Hjärtkirurgin får två år till

Hjärtkirurgin ser ut att fortsätta till utgången av år 2016. Saken ska behandlas på tisdag nästa vecka då Vasa sjukvårdsdistrikt har styrelsemöte

Publicerad .

Brand på Burger King på Helsingfors station

Det brann på Helsingfors järnvägsstation på torsdagseftermiddagen. Burger Kingrestaurangen och en stor del av stationshallen evakuerades. Ingen skadades dock.

Publicerad .

Obs debatt

"Cirkus och cirkusnöjen för väljarna"

Regeringspartierna har inte lyckats visa en enig front utåt under den senaste tiden. Enligt professor Göran Djupsund är det här typiskt politikerbeteende när vi närmar oss riksdagsval.

Publicerad .
Redaktör Rikhard Husu.

Rikhard Husu: Skördetid för Centern?

Frågar man en centerpartist så var den stora skrällen i riksdagsvalet 2011 inte Sannfinländarnas storseger, utan Centerns brakförlust. 15,8 procent och en förlust av 16 riksdagsmandat var en chock för Centern, som suttit på statsministersportföljen sedan 2003. Nu verkar partiet ta igen skadan med råge, skriver Rikhard Husu.

Publicerad .
Mattias Fagerholm

Twitterbloggen: Politisk pajkastning på Twitter

De finlandssvenska socialdemokraternas ordförande Maarit Feldt-Ranta har lyckats reta upp Svenska folkpartiet i flera repriser de senaste dagarna. Feldt-Ranta gav partiordförande Carl Haglund en känga för att att han blandade sig i den svenska ubåtsjakten och för att SFP tagit ett steg till höger på den politiska kartan.

Sport

Spännande vinter för Anton Lindfors

Träningssäsongen har överträffat Anton Lindfors förväntningar och nu är han redo att stiga in i den absoluta världseliten i snowboardcross. Siktet är inställt på en medalj i VM eller X Games.

Publicerad . Uppdaterad .
Sandra Holm, alpin skidåkare

Nu eller aldrig för Sandra Holm 1

FIS-poängen skall ner och landslaget skall igen bli en damåkare starkare. Gamlakarleby IF:s Sandra Holm, 21, står vid ett vägskäl i sin alpina karriär.

Publicerad . Uppdaterad .
Fotboll, 2014

Grekland petar nyckelspelare 1

Det grekiska landslagets chefstränare Claudio Ranieri har petat anfallsspelaren Georgios Samaras ur EM-kvaltruppen.

Publicerad .
Mikko Ilonen, januari 2014

Stark inledning av Ilonen

Golfaren Mikko Ilonen inledde starkt då Europatourens första deltävling i finaltävlingsserien inleddes i Shanghai. Efter den första dagen ligger Ilonen med resultatet -2 på en delad 19e placering.

Publicerad .

Halloween

björnar som äter pumpa

Så firar du en perfekt halloween 2

Ordna hemmafest, gå på zomebiewalk i Vasa eller kolla på film? Vad du än väljer att göra på halloween har vi de bästa tipsen för en riktigt lyckad helg.

Publicerad .
Halloweendekorationer i Brooklyn

Halloweenfebern stiger

Jag har inte tidigare vistats i USA kring Halloween och ståhejet kring denna barnens favoritdag har slagit mig med häpnad, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Christian Vuojärvi.

Publicerad .
Strömsö,Rostad pumpa och lök med ingefära och anka

Rostad pumpa och lök med ingefära och anka

Pumpa och anka är en något oväntad med god smakkombination.Här rostas pumpan för att man skall få fram en mustigare smak.

Publicerad . Uppdaterad .

Jättepumpans segertåg

Under sommaren genomförde Meira-Pia Lohiluoma och Stefan Jansson från Strömsö ett odlingsexperiment. De odlade två identiska trädgårdslotter med allt från pumpor till kål och morötter.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Muffe, Catzo och Anka

Popbloggen: Bredbenta män på tåget

I morse när jag åkte till jobbet blev jag riktigt irriterad. Jag är verkligen ingen morgonperson så även små saker kan irritera mig något oerhört före klockan tio på morgonen, men det här var ett riktigt problem.

Publicerad . Uppdaterad .
kvinna i moldavien

Rysslandsbloggen: Så bra att ha en egen våg

Hon var mycket blek och jag kunde bara ana hur hon frös, det var nämligen kallt ute. För att klara kylan hade hon lagt en bit cellplats på marken. Hon vilade fötterna på den. Bakom ryggen hade hon en liten dyna.

Publicerad . Uppdaterad .
Johan Lindroos bloggar på bloggen "En musikchefs bekännelser"

En musikchefs bekännelser: Svenska dagen-listan

Svenska dagen, den 6.11, kommer att låta ganska så annorlunda på Radio X3M. Dagen till ära kommer vi nämligen att endast och enbart spela låtar på svenska, och nu vill vi ha din hjälp då vi väljer vilka låtar som ska spelas den dagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Arman Alizad sjunger otydligt

Idag var Arman Alizad gäst i Succémorgon. Han snackade bland annat om hur det var att jaga med örnar i Mongoliet och dessutom fick han också tävla i Succémorgons svenska låttävling.

Publicerad .
Ida Henrikson och Catariina Salo har läst Steglitsan.

Kias bokklubb: Steglitsan

Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Steglitsan” av Donna Tartt. En tegelsten till bok (784 sidor) som är värd att läsa, men som kräver tålamod hos läsaren och lätt kan uppfattas som svår litteratur. Det här är några av åsikterna hos recensenterna.

Publicerad .
Man spelar på elgitarr

"Alla gillar blues, det är bara det att de inte vet om det"

Artister från USA och Danmark gästar Vasa under veckoslutet, då det är dags för den elfte upplagan av festivalen Halloween Blues. Konstnärliga ledaren Mikko Peltola vill ännu inte kalla festivalen för en institution, men han säger att det är jättetrevligt att man lyckats hålla den vid liv.

Publicerad .
Skådespelaren Marja-Leena Kouki, som spelar Julia gråter medan Romeo spelad av Erkki Saarela försöker trösta.

Om Romeo och Julia fått leva – hur hade det gått?

KOM-teaterns nyskrivna pjäs ”Romeo vs. Julia” försöker ge svar på hur det kunde ha gått om Shakespeares kärlekspar fått leva vidare. Här får också åldrandet ta plats.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

journalisten Magnus Swanljung

Aktuellt 17: Stockmann och läsårsavgifter

Stockmann gör brakförlust, minskar på personalen och anställer ny vd. Efter att både De gröna och Vänsterförbundet gått i opposition passar regeringen på att införa läsårsavgifter för utländska studerande.
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Radiodoktorn: Ebola

Vad är det senaste vi vet om Ebola? Finns det risk för att Ebola sprider sig till Finland och behöver vi vara oroliga? Robert Paul, specialist i blodsjukdomar har läst på om sjukdomen och berättar också vad Ebola har gemensamt med Sorkfeber.
Ladda ner mp3

Yle Arenan - Titta och lyssna

Mat och fritid

Estnisk köttlåda med rotfrukter

Estnisk köttgryta

Kersty Metsalu gästar Mat och Prat och tillreder en traditionell, estnisk köttgryta.

Publicerad . Uppdaterad .
Efterrätt med chili och choklad

Dessert med chili och choklad

I programmet Mat och Prat tillreder Raakel Lignell en snabb efterrätt med både sötma och styrka. En touch av Latinamerika med både chili och choklad.

Publicerad . Uppdaterad .
Pauls pitabröd med lamm yttre filé

Kebab i ny tappning

Kebaben har ett oförtjänt dåligt rykte eftersom den ofta serveras som fantasilös snabbmat. En riktigt god kebab kräver är ett nybakt bröd, ett kött av lite bättre kvalitet och en god sås. Serverar man kebaben såhär har den plötsligt blivit festmat.

Publicerad . Uppdaterad .
Vid lägerelden

Naturdokumentärfilmarens vardag

Hans steg är försiktiga, men säkra. Skyddsfärgade fågelägg är inte lätta att hitta, men lätta att trampa på – i misstag. Dokumentärfilmaren Jari Salonen kan sin strand.

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Vbl: Vem törs hjälpa pedofilen?

Pedofilin försvinner inte genom att vi blundar, hotar ta lagen i ­egna händer eller hatar, skriver Anders Eklund i Vasabladet.

Publicerad . Uppdaterad .

ÅU: Jag-mediet är kanske bara bra trots allt?

Mobilen kan bli den historiskt största förändraren av mänskligt beteende på mycket, mycket länge, skriver Pär Landor i Åbo underrättelser.

Publicerad . Uppdaterad .

Aftonbladet: Hämndporr är ett sexualbrott

Att sprida hämndporr kan förstås straffas, som till exempel fridskränkning ­eller ärekränkning, men frågan är om det ­räcker, skriver Daniel Swedin i Aftonbladet.

Publicerad .

Redaktionen tipsar

Familjen Ahlmark-Mannila med djurmasker framför ansiktet.

Hemskola - bästa skolan? 1

- Att undervisa sex egna barn genom lågstadiet skulle ha knäckt mig före första höstlovet. Men jag är full av beundran att familjen Almark-Mannila har drivit sitt projekt, skriver Maria Sundblom-Lindberg.

Publicerad . Uppdaterad .

Plastkorken som blir en byggkloss 3

Uppfinnaren Claudio Vollers hör till dem som tycker att det är ohållbart att tillverka produkter som har så kort livscykel som en plastkork. Därför uppfann han en kork som kan användas till helt andra saker när produkten är slut.

Publicerad . Uppdaterad .

Att inte be om hjälp – en folksjukdom 3

Tröskeln för att få och be om hjälp i ett allt tidigare skede ska bli lägre för barnfamiljer, enligt ett lagförslag. I Finland är man rädd för att visa sig svag och be om hjälp, därför måste hjälpsökandet avdramatiseras.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Svensk studie: Mjölk är skadligt 45

Enligt en svensk undersökning är mjölk inte alls så hälsosamt som många tror. I stället för att stärka skelettet och förbättra hälsan, ökar rikligt mjölkdrickande risken för benfrakturer och en alltför tidig död, visar undersökningen. Läs också Näringsexpert: Lagom mängder mjölk okej

Publicerad . Uppdaterad .

Rekordmånga skrev ut sig ur kyrkan i går 35

På söndagen skrev 962 personer ut sig från kyrkan via webbtjänsten eroakirkosta.fi. Den vanligaste orsaken till utskrivningarna uppgavs vara Päivi Räsänens agerande.

Publicerad . Uppdaterad .

Det blir vintertid igen - sömnrytmen störs? 22

Natten mot söndag övergår Finland återigen till vintertid (normaltid). Enligt sömnforskare stör de ständiga växlingarna mellan sommar- och vintertid människors sömnrytm.

Publicerad . Uppdaterad .

"Om Finland går med i Nato, blir ni vår fiende" 59

Enligt den ryska militärexperten Viktor Baranets är ubåtsskandalen i Sverige en påhittad saga. Baranets säger också att Finland och Sverige blir Rysslands fiender om de går med i Nato.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.