Spaningarna fortsätter i Mysingen

Sökandet efter en undervattensfarkost i Stockholms södra skärgård har flyttat sig längre söderut till Mysingen, mellan öarna Muskö och Utö, rapporterar svenska medier. Enligt tidningen Expressen har militärfartyg spärrat av en vik vid Nåttarö.

Publicerad .
tidningarna borgåbladet och östra nyland

BBL och ÖN slås ihop4

Tidningarna Borgåbladet och Östra Nyland slås ihop vid årsskiftet. Det är ännu oklart vad den nya tidningen skall heta.

Publicerad .
Bild från operationsområdet i Stockholms skärgård.

Ryssland: Det handlar om en holländsk ubåt 2

Ryska försvarsministeriet uppmanar Sverige att leta efter en holländsk ubåt istället för en rysk. Enligt ministeriet rörde sig en holländsk ubåt i vattnen utanför Stockholm förra veckan.

Publicerad . Uppdaterad .
Risto Rappare

Risto Rappare vald till bästa europeiska barnfilm

Den finländska barnfilmen Risto Rappare och Listiga Lennart (Risto Räppääjä ja Liukas Lennart) har vunnit två stora europeiska filmpris.

Publicerad . Uppdaterad .
Korridor på VCS akutpoliklinik

Permitteringar kan drabba vården

Personalen vid Vasa sjukvårdsdistrikt permitteras i två till tre veckor under nästa år, enligt ett av de budgetförslag som styrelsen diskuterar just nu. Det är inte det mest radikala förslaget.

Publicerad .

Augustpriskandidaterna klara

I dag kungjordes kandidaterna till det svenska litteraturpriset Augustpriset och bland kandidaterna till Årets skönlitterära bok finns såväl Sara Stridsberg som Steve Sem-Sandberg.

Publicerad .

Svenskfinland

Yrkesinstitutet Optima

Optima bäst på att utbilda igen

Yrkesskolan Optima har för sjätte gången utsetts till Finlands bästa yrkesutbildare. Första platsen betyder mer klirr i kassan för Optima. Yrkesakademin placerade sig på en andra plats.

Publicerad . Uppdaterad .
Hbl:s torn i bakgrunden och ÖT samt Vasabladet i förgrunden.

Alla tidningshus utom ett på minus 11

Omvälvningarna inom mediebranschen slår hårt mot de finlandssvenska tidningshusen. Enligt Yle Nyheters översikt förlorade de tillsammans över fem miljoner euro i fjol. Ålandstidningen är ändå ett undantag och uppvisar goda resultat år efter år.

Publicerad . Uppdaterad .
Oljdepån i Kanäs, Nykarleby

Kärnkraft blev ett hjärnspöke för Kanäs 1

Kärnavfall, vindmöllor och konstgjorda tidvattenbassänger. Idéerna kring Kanäs, det underjordiska oljelagret med tillhörande hamn i Kantlax, Munsala, har varit många.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight: Ingen lottovinst att födas i Finland

Ska välgörenhet rädda välfärds-Finland?

Christian Wentzel, som är verksamhetsledare för föreningen Stationens barn, är frustrerad över att hela tiden vara tvungen att tigga pengar för sin verksamhet.

Publicerad .
Man har gett upp de kollektiva lösningarna

Välfärden smulas sönder1

Enligt professor Tapio Salonen finns det en vilja att upprätthålla välfärdsmålen men, det konkreta beslutsfattandet har gått i en helt motsatt riktning.

Publicerad .
Brödköerna är bara plåster

Brödköernas rike

Det delas ut mat 1,7 miljoner gånger årligen, berättar forskaren Maria Ohisalo från Östra Finlands universitet. Vi har sammanlagt 400 olika aktörer som sköter utdelningen.

Publicerad .

Sport

Domare.

Domarbasen väcker känslor

Enligt uppgifter till Yle har ishockeyligans domarchef Arto I. Järvelä låtit antyda att finska domare inte bör delta i domarkonsulten Paul Stewarts föreläsning i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .
Häcklöparen Oskari Mörö

Träningen som lyfte Oskari Mörö

Vid EM i Zürich slog han de flesta med häpnad då han tog sig till final på 400 meter häck. Oskari Mörö steg från en doldis till ett hett namn inom friidrotten. Men inledningen på säsongen såg allt annat än lovande ut då skador drabbade den kommande EM-hjälten.

Publicerad . Uppdaterad .
Mikko Ilonen.

Mikko Ilonen avancerar med stormsteg

Golfaren Mikko Ilonen klättrar på den nya världsrankingen från 52:a till 37:e plats. Det är hans bästa världsrankingplacering någonsin.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Tänk på din kroppshållning när du skakar hand. Har du handen bakom ryggen ser du osäker ut. Att ta i med båda händerna kan uppfattas lite påklistrat och allt för kärleksfullt

Arbetsintervju som första dejten

Staffan Kurtén har jobbat i många år med både företag som ska rekrytera rätt personal och med de som ska bli rekryterade. Han menar att det i dag inte mera finns något kodspråk då du går på arbetsintervju.

Publicerad . Uppdaterad .
Foto från Kredit

I en värld där ingen sitter säkert

Visst vilar det mitt i allt elände något farsartat över turerna kring finanskrisen men den som väntar sig något mer än lättsam underhållning av Jordi Galcerans nya pjäs Kredit på Lilla Teatern blir kanske besviken.

Publicerad . Uppdaterad .
Pakkopampas med KAJ

Hur bra är du på Österbottniska?

Ted från Succémorgon har fått stå ut med "pakkosuomi" i flera omgångar. När Isa hoppade in som vikarie i morgonprogrammet var det hennes tur att var språkbegränsad. Humorgruppen KAJ förklarade, Isa gissade.

Publicerad .
Alf Norkko

Världar vi andra inte ser

Alla vet vi hur det ser ut ovanför vattenytan och ovanför isen. Men hur många vet hur livet ser ut på havsbotten? Det gör professor Alf Norkko.

Publicerad . Uppdaterad .

Ny serie: The Norden

"Tiden kommer att visa att ni har fel"

Vi arbetar alltför lite, och har orimligt mycket semester. Vi tjafsar om töntiga saker som "hen", och behandlar våldtäktsmän och mördare med silkeshandske. Det tycker andra om oss nordbor.

Publicerad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Bondbloggen: Läidon

Närpesbonden Kalle Svedjebäck skriver om oktober månad. Gula löv, kladd, plöjning, mörka tidiga kvällar och ett sånt där kallt snett regn som inte gör någon glad. Med en relativt dålig skörd från sommaren säger han att han har läidon.

Publicerad . Uppdaterad .

Popbloggen: Sex, droger och en dj

Dokusåpakändisen, designern och dj-frun Isabel Adrian har gett ut sin första bok, Sex, droger & en dj. Jag som är ett Svenska Hollywoodfruarna-fan ville givetvis läsa hennes debutroman. Och det var ett förvirrande verk.

Publicerad . Uppdaterad .
Johan Lindroos

En musikchefs bekännelser: Det främmande finska

Den här tidpunkten är en speciell tidpunkt för den finländska musikbranschen, för kring det här veckoslutet varje höst så samlas skivbolagsfolk, promotors, journalister, artister, pressansvariga, låtskrivare osv. till konferensen "Musiikki ja Media".

Mat och fritid

Freddis råghamburgare

Freddis rågburgare

Fredrik Smulter, regerande världsmästare och världsrekordhållare i bänkpress, bjuder på sin hälsosamma och mättande rågburgare. Smakmässigt är det rödlöken som gör det, säger han, så snåla inte med den!

Publicerad . Uppdaterad .
Camillas hommage till Frida Kahlo

Hommage a Frida Kahlo

Hommage kommer från franskan och är en hyllning, en akt av vördnad. Termen används ofta inom konsten när man hyllar en annan konstnär genom sitt verk. Inspirerad av den färgstarka och dramatiska Frida Kahlo gör Camilla en stor tavla i blandteknik.

Publicerad . Uppdaterad .
Vid Allhelgona uppmärksammans de avlidna.

Allhelgona på mexikanskt vis

Det finns olika sätt att fira allhelgona. I Finland firar vi mera stillsamt med tända ljus, men på andra ställen i världen är helgen ett tillfälle för släkten att samlas. Elisabeth Morney var med när allhelgona firades på mexikanskt vis i Helsingfors.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Två av flygvapnets F/A-18 C/D Hornet-plan

Så gick det till när Finland köpte Hornet 14

Det börjar bli dags för Flygvapnet att se sig om efter en efterträdare till trotjänaren F/A-18 Hornet. Köpet av Hornetplanen var den största vapenaffären i Finlands historia och skedde efter en rad ljusskygga manövrer.

Publicerad . Uppdaterad .

Recept på fritt fall

Allt fler studerande vänder sig till Studenthälsan för psykiska problem relaterade till studiestress, sömnproblem och en oro för framtiden. Alla får inte den hjälp de behöver. Lucas hoppade ut från sjukhusets fjärde våning och krossades mot asfalten. Han lever.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingefäravatten hjälper mot förkylning.

Immunförsvar - så slipper du höstförkylningen 11

Huskurer mot förkylningar och magsjuka finns det många av. Det är oftast lättare att förebygga än att behandla sjukdomar och hjälpen finns ibland närmare än man tror. Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om huskurer.

Publicerad . Uppdaterad .
Finlands tidigare EU-ambassadör Jan Store vid publiceringen av boken Euroopan ytimessä.

Tjugo år i Europas kärna 2

"I Europas kärna" är titeln på Jan Stores nya bok om EU. Den utkommer på dagen 20 år efter folkomröstningen där finländarna accepterade medlemskap i Europeiska unionen. Det var ett hårt beslut för många. Men nödvändigt, säger Jan Store.

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet: P-piller, våldsbrott och Ebola

P-piller och minipiller, vad är skillnaden? Kriminalreportern Lasse Wierup pratar om brottstrender i Norden. FN:s vice ebola-koordinator varnar: 45 dagar att stoppa ebolan, annars står vi inför en situation som saknar motstycke.
Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Andra medier

Ny Teknik: Grundstötningen som skakade Sverige

En dag mitt under det kalla kriget stod den kärnvapenbestyckade ubåten U-137 på grund i den svenska skärgården. Det hade knappast gått att hitta på ett bättre sätt att chocka landet.

DN: En allvarlig påminnelse

Sedan kalla kriget har svenska försvarsbeslut präglats av ett slags modernistiskt tänkande, en idé om att världen hela tiden rör sig framåt, aldrig i cirklar, och att hoten därför ser radikalt annorlunda ut än i det förgångna.

Publicerad . Uppdaterad .

SvD: Värst är att vi har svikit våra grannar

Även om vi skulle inleda en omfattande upprustning av det svenska försvaret skulle det dröja minst ett decennium innan vi åter har en försvarsmakt värd namnet. Det skriver professor Stefan Hedlund i SvD.

Veckans diskussioner

Hornets efterföljare blir rekorddyr vapenaffär 28

Försvaret inleder inom kort utvärderingen av de nya stridsflyg som Finland behöver i framtiden. Köpet av de nya stridsflygen på 2020-talet blir Finlands överlägset dyraste vapenaffär någonsin.

Publicerad . Uppdaterad .

Finland och EU - inget fullständigt äktenskap? 31

Den 16 oktober 1994 gav den finländska folkomröstningen en ja-majoritet på 56,9 % till EU. I Finland ansågs anslutningen vara den största politiska frågan sedan 1940-talet.

Publicerad . Uppdaterad .

Löpning en statussymbol för eliten 26

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .

Har vi råd med en levande landsbygd? 39

Urbaniseringen tilltar och det blir en allt större utmaning att hålla liv i landsbygden. Nu ifrågasätts stödpengar till landsbygden. Det kan nämligen löna sig bättre att satsa allt på städerna där utvecklingen sker i dag.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.