"Rumänien stöder inte romer tillräckligt"

Det finns EU-pengar för att stödja utsatta grupper i samhället, men länder som Rumänien och Bulgarien kunde blir bättre på att använda pengarna. Det säger utvecklingsminister Pekka Haavisto.

Publicerad .
Stefan Wallin

Stefan Wallin tar över vid Kulturfonden2

Den 1 augusti tar Stefan Wallin (SFP) över som ordförande för Svenska Kulturfondens styrelse. Varje ordförande sätter säkert sin prägel, säger Wallin, men han har inte tänkt klampa in som en elefant och göra stora förändringar.

Publicerad .
Intercitytåg på Helsingfors järnvägsstation.

VR inleder lockout - tågturer kan försenas

Banbolaget VR Track har inlett en lockout av de anställda elektrikerna. Lockouten kan leda till förseningar och uteblivna tågturer, eftersom en del av elreparationerna kan bli ogjorda.

Publicerad . Uppdaterad .
Sjöbevakningens patrullbåt

Även myndigheterna berörs av värmen

Värmeböljan märks av hos sjöbevakningen och ambulanspersonalen. Men för polisen är uppdragen i stora drag de samma värmen till trots.

Publicerad . Uppdaterad .
Argentinas ekonomiminister Axel Killiof

Argentina igen mot bankrutt

Argentina står inför sin andra statsbankrutt på 13 år efter att förhandlingar med amerikanska hedgefonder inte lett till någon uppgörelse.

Publicerad . Uppdaterad .
Palestinier för bort en skadad man efter en israelisk attack mot ett torg i Gaza 30.7.2014

FN fördömer israeliskt angrepp mot Gazaskola 2

Över hundra människor dödades under onsdagens bombningar i Gaza. FN:s generalsekreterare har fördömt den israeliska beskjutningen av ytterligare en FN-skola i Gaza.

Publicerad . Uppdaterad .

Kongressen stämmer Obama

Republikanerna i USA:s kongress har röstat för att stämma president Barack Obama för missbruk av presidentens maktbefogenheter. Vita huset avfärdar stämningen som ett politiskt trick.

Publicerad .

Svenskfinland

Skarvkoloni

Skarvar tar över fågelöar i Borgå 4

En skarvkoloni på närmare 200 par har tagit över fredade fågelöar utanför Emsalö i Borgå. Överinspektör Ilpo Huolman vid Nylands Närings- trafik- och miljöcentral menar att skarvarna inte gör någon skada annat än för landskapet.

Publicerad . Uppdaterad .
tågstation

Försäljningen av resekort upphör i Kyrkslätt

I samband med att VR stänger sin på lördag den 2 augusti i Kyrkslätt så försvinner också Helsingforsregionens trafiks serviceställe från stationen. Det innebär att det inte längre går att köpa resekort eller förnya rabattkort på stationen.

Publicerad . Uppdaterad .
Bromarvvägen.

Trafiken på Bromarvvägen väcker känslor 13

Hur kunde man göra trafiken smidigare och säkrare, till exempel på Bromarvvägen? Förslagsvis genom kampanjer, ändrad hastighet, eller genom att ge rum för irriterade bilister bakom.

Publicerad . Uppdaterad .
Wilma Englund fungerar som hjälpledare för klubben

Barnklubben på Pellinge är en succé

Barnklubben på Pellinge i Borgå fyller ett stort behov. Både skärgårdsbors och fritidsbosattas barn är hjärtligt välkomna.

Publicerad . Uppdaterad .

VEGAS SOMMARPRATARE

Enda barnet som inte kan motstå kall länkkorv

En postlådsorange Renault och vad man gjorde i färjkön till Replot är några av ingredienserna i kulturredaktör, musiker, sångare och politiker Wivan Nygård-Fagerudds sommarprat. Dessutom delar hon med sig ett recept till alla pappor med döttrar.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Teemu Pukki

Legia spelade skjortan av Celtic

Teemu Pukkis klubb Celtic hade det svårt i den första matchen i tredje omgången av Champions League-kvalet. Legia Warszawa var bättre med 4-1 på hemmaplan.

Publicerad . Uppdaterad .
Romelu Lukaku på träningspass för Belgien.

Lukaku till Everton för rekordsumma

Premier League-klubben Everton har värvat anfallaren Romelu Lukaku från Chelsea. Det är frågan om Evertons dyraste värvning genom tiderna.

Publicerad .
HJK, fotboll, 2014, Apoel

Kandji förstörde HJK-festen 5

HJK tog initiativet i kvalmatchen till Champions League mot Apoel Nicosia i den elfte spelminuten. Macoumba Kandji gav bollen till Demba Savage på vänsterkanten och Savage avancerade in i mitten för att sätta bollen i mål.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Helena Torboli (t.v.) och tolken Susanna Silberstein.

Teckenspråkig kultur samlas i Åbo

De dövas nordiska kulturfestival inleddes på Logomo i Åbo på onsdagen. Festivalen samlar tusentals besökare och kulturaktörer från hela Norden.

Publicerad . Uppdaterad .
Öppningskonsert 2013 med Mellersta Österbottens Kammarorkester

Nordiskt tema på årets musikfestspel

Musikfestspelen i Korsholm inleds i kväll (onsdag) till musik av Mellersta Österbottens Kammarorkester. Årets tema är "Nordiskt perspektiv", och musiken ljuder förutom i Vasa och Korsholm också i Umeå, Nykarleby och Karleby.

Publicerad .
Sara "Smoukahontas" Forsberg.

Smoukahontas kombinerar genrer och språk 2

I dag gästade Sara "Smoukahontas" Forsberg Succésommar för att bland annat snacka om sitt nya skivkontrakt. Vi hann också med en tävling - som hon klarade sig sjukt bra i!

Publicerad . Uppdaterad .
Iiris, Eeva och Karoliina spenderar en sommar i Hangö.

Hangöbingo med Kesäkaverit

På fredag (1.8) har den inhemska filmen Kesäkaverit premiär. Det är en fin film om relationer och alla tiders sommar som utspelar sig i Hangö. Vi såg filmen och spelade Hangöbingo.

Publicerad . Uppdaterad .

Tove Jansson 100 år

Hur väl kan du din Tove? 3

Vad kännetecknar Filifjonkan? Vilket yrke hade Toves morfar och var har Tove studerat? Testa dina kunskaper om författaren och konstnären Tove Jansson som hade fyllt 100 i år.

Publicerad . Uppdaterad .

Samtal med Per Olov Jansson – Tove Janssons bror

Under sommaren har Kulturtimmen sänt ett samtal mellan redaktör Mi Wegelius och Tove Janssons bror, Per Olov Jansson, i fem olika delar. Här kan du höra alla de fem delarna efter varandra.

Publicerad . Uppdaterad .

Borgå ser till att Tove syns i stadsbilden

Utställningar, teaterpjäser och barnfester. Och så en lekplats med Mumintema. Borgå stad satsar på Tove Jansson i år, och visst syns det till en del i stadsmiljön.

Publicerad .

Blåvita Bandet

Sören paddlade den norska kusten utan mat och pengar 1

Den norska kustlinjen från Sverige till Ryssland är inte bara lång, 2900 km, den är också dramatisk och storslagen. Svensken Sören Kjellkvist gjorde utmaningen ännu större genom att paddla helt utan medhavd mat och pengar.

Publicerad .

Hälsoserien Kraft

Uppskjutande ökar stressen 2

Att medvetet skjuta upp viktiga åtaganden kan påverka hälsan och i förlängningen leda till mer stress i vardagen. Psykologens råd är att dela upp jobbiga åtaganden i konkreta minimål.

Publicerad . Uppdaterad .

Krokodilbajs mot spermier

Vad har passionsfruktsskal, krokodilavföring och honung gemensamt? De har alla använts som preventivmedel under historiens gång.

Publicerad .

Öde hus

Punktornet i Kottby

Det var ett ganska ruskigt ställe. Vuoritalo, bergshuset, kallades det. Om jag minns rätt var jag två eller tre gånger där. Sista gången var 20. 11 2005 när GG Allins gamla band Murder Junkies spelade i Finland.

Publicerad . Uppdaterad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet

Agneta kom hem från jobbet och hittade en kungsboa hemma i lägenheten. Du får höra hennes berättelse och dessutom mera tips på hur husdjuren påverkas av värmen.

Eva och Pöll

Två överhettade poddmakare längtar efter hösten. Men vi kommer också på ett prutthurtigt sätt att motarbeta rasism på stan och funderar lite på Cicciolina.

Radar

Tiotals nya designade droger hittas i Finland varje år. De beskrivs som lagliga, billiga och livsfarliga och lockar till sig allt flera unga med förödande följder.

Mat och fritid

Nagubon Nina Kavón på Ekenäs torg

"Ta bäst före med en nypa salt" 2

Många slänger livsmedel som ännu går att äta. I en nordisk undersökning försöker man nu kartlägga svinnet och komma åt problemet genom en mer flexibel datum-märkning av produkterna.

Publicerad .
Bröd

Tyskland: Min mat blir din mat

Tusentals ton livsmedel hamnar varje dag på avstjälpningsplatser runtom i Tyskland. På olika håll i landet etablerar sig nu så kallade livsmedelsräddare, som vill sätta stopp för slöseriet. Man samlar in livsmedel, som fördelas bland folk som nöjer sig med gårdagens bröd.

Publicerad . Uppdaterad .
Joakim Stenius, Marko Aikio och Niklas Roiha, som står bakom Brewdog baren i Femkanten

Brewdog-bar i Helsingfors försenas

Förhoppningen var att en ny bar vid Femkanten skulle öppna sina dörrar redan i augusti, men när myndigheterna är på semester förblir tillstånden ostämplade. Visionen är ändå klar: tidigt i höst ska den punkiga Brewdog-baren vara öppen för gäster.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Lindström med kajaken "Bad banana".

Kajaken är mer än ett sommarfordon

Kan du simma, kan du också paddla kajak. Ett fritidsintresse som ligger Peter Lindström varmt om hjärtat. Lindström är född och uppvuxen vid havet och gillar långa utflykter ute i det fria.

Publicerad .
 

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Facebook-inlägg av journalist sårar kristna 54

Ett Facebook-inlägg skrivet av en journalist på Österbottens tidning har väckt starka reaktioner och fått ett tiotal personer att säga upp prenumerationen.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnor i bikini se upp! Ni kan bli smygfotade 25

Halvnakna kvinnor på badstränderna i Helsingfors lockar varje år till sig män med kamera i högsta hugg. På Sandudds sandstrand har badvakterna den här sommaren bett en man radera foton.

Publicerad . Uppdaterad .

Putin hotas av miljonåtal för nedskjutningen 33

Brittiska advokater hotar att dra Vladimir Putin inför rätta för hans roll i nedskjutningen av det malaysiska flygplanet i Ukraina.

Publicerad . Uppdaterad .

Missnöjda grannar: Ingen lyssnar på oss 73

Nu är måttet rågat för grannarna till evenemanget Sea Horse Week i Hangö. Under flera år har ett missnöje pyrt under ytan med arrangemangen men grannarna känner att ingen lyssnar på dem.

Publicerad . Uppdaterad .

Redaktionen tipsar

Tyck till om nya program på Svenska Yle 17

Nu får också du tycka till om Svenska Yles programförslag. Här finns åtta aktuella programförslag att ta ställning till. - All respons kommer att tas till vara och användas i vidareutvecklingen under hösten, säger utvecklingschefen Tomas Lindh.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

väderikon, åska

Regn och åska

I dag rör sig kraftiga åskskurar över landet mot öster.
Se hela väderraporten här.

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.