Ryssland

Ryssland mot skräpstatus

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänkte på måndagen Rysslands kreditvärdighet till skräpstatusnivån.

Publicerad .
Jaakko Niinistö, Heidi Nygren

Sannfinländare ny biträdande stadsdirektör i Vanda 1

Vandas stadsfullmäktige har valt fullmäktigeledamot Jaakko Niinistö (Sannf) till ny biträdande stadsdirektör. Det är första gången en Sannfinländare har en så hög kommunal tjänst.

Publicerad . Uppdaterad .

Grekland

Greker viftar med falggor under valmöte inför det grekiska parlamentsvalet 25.1.2015

Ny kvast sopar rent i Grekland - men vad tycker grekerna? 1

Världens ögon riktades mot Grekland för en januarihelg. Grekerna gick till ett val som väntades få följder för hela EU och kanske avgöra eurons framtid. Vi dokumenterade det grekiska valveckoslutet för svenska.yle.fi.

Publicerad . Uppdaterad .
Alexis tsipras

Vem är Alexis Tsipras?

Alexis Tsipras blev på måndagen den yngsta grekiska premiärministern i landets samtidshistoria. I sitt land ses han som en politiker som lyssnar på folket och som förespråkar en demokratisk dialog.

Publicerad . Uppdaterad .

Grekiskt uppror mot EU

Vänsterpartiet Syriza tog en storseger i parlamentsvalet i Grekland. Vilka blir konsekvenserna? Stefan Winiger och Rikhard Husu på Yle Debatt reder ut begreppen under Heidi Finniläs ledning.

Publicerad . Uppdaterad .

Tyskland: Inga skuldlättnader för Grekland

På många håll i Europa funderar man över följderna av det grekiska valet. Från det största kreditgivarlandet Tyskland kommer klara besked: Att avskriva grekiska skulder kommer inte på fråga.

Publicerad .

Sverigedemokrater byter på toppen 3

Sverigedemokraternas partistyrelse valde på måndagen Karlskronapolitikern Richard Jomshof till partisekretare. Han efterträder Björn Söder som suttit tio år på posten.

Publicerad . Uppdaterad .

Finland fick mera information om flygövningen

Finland har fått mera information om den amerikanska flygövning som hålls i Ämäri i Estland i vår. Det är också klart att också Sverige bjudits in till övningen.

Publicerad .

Svenskfinland

T.f. stadsdirektören Anne Ekstrand i Jakobstad  (i mitten) diskuterar med Peter Boström (SFP) och Anna-Maja Henriksson (SFP)

Varför doldes sanningen när stadsdirektören sade upp sig? 3

Det tog fem sekunder för fullmäktige i Jakobstad på måndag kväll att klara av ärende nummer 6 på listan, stadsdirektör Mikael Jakobssons anmälan om uppsägning. Mötet var över på en dryg kvart och dessutom valdes både stadsstyrelse och fullmäktiges presidium på den tiden.

Publicerad . Uppdaterad .

Hangö-Hyvingebanan föreslås få 10 miljoner 2

Planerna på att elektrifiera Hangö-Hyvingebanan får en knuff framåt. Finansminister Antti Rinne (SDP) föreslår tio miljoner för ändamålet och det är ett enormt steg på rätt riktning, säger riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) från Raseborg.

Publicerad .
katt på fösnterbräde

300 euro på kattmat - i månaden! 6

Tapio Saukkokangas har problem. Antalet katter hemma hos honom ökar stadigt och är nu uppe i 30. De kommer att bli ännu fler.

Publicerad . Uppdaterad .

Spotlight

Sport

Pekka Rinne.

Lejonen återvänder till Yle 9

Finländsk landslagsishockey kommer att synas på Yles kanaler igen från och med hösten 2015. Yle och Finska ishockeyförbundet har undertecknat ett brett och långvarigt samarbetsavtal.

Publicerad . Uppdaterad .

Ruuttu söker nytändning i krislaget

Ligajumbo och krisstämpel – men ett ypperligt ställe att få stort ansvar och ta ett kliv uppåt i karriären. Alexander Ruuttu behöver en nytändning och söker den i TPS, där han får vägledning av sin tidigare barnvakt.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Rädslan för döden blev teknospets och lutande tak

Rädslan för döden blev teknospets och lutande tak

7 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Rädslan för döden blev teknospets och lutande tak

Rädslan för döden blev teknospets och lutande tak

Chaos & Beauty heter en utställning där konstnärsparet Helena Hietanen och Jaakko Niemelä möts. För 25 år sedan möttes de för första gången i samma utställningslokal, i Helsingfors Konsthall. Ljuset är deras gemensamma inspirationskälla och tröstare efter nära upplevelser av sjukdom och död.

Publicerad .
Foto från Den listiga lilla räven

Färgprakt i diskret regi

Nationaloperans uppsättning av Leoš Janáčeks Den listiga lilla räven är en underfundigt gestaltad vuxensaga i visuell praktförpackning men balansen mellan de olika elementen haltar.

Publicerad .
Sångaren Demis Roussos uppträder på en konsert i Budapest 2009

Demis Roussos död1

Den grekiske sångaren och artisten Demis Roussos är död. Han avled i Aten på veckoslutet i en ålder av 68 år. På 70-talet blev Roussos känd framförallt med låten Forever and ever.

Publicerad .

#MittJobb

Handikappforum rf:s generalsekreterare Pirkko Mahlamäki

Arbetsmarknaden extra svår för funktionshindrade

Det kärva ekonomiska läget höjer tröskeln för funktionshindrade att komma in i arbetslivet. Handikappforum rf:s generalsekretare Pirkko Mahlamäki säger att det också förekommer regelrätt diskriminiering.

Publicerad . Uppdaterad .
Person som står på strand

Berättelse 11: Jag känner mig som en B-klassens människa

Vad händer om du inte klarar av att jobba så många timmar som du skulle vilja? En läsare som skrivit in till #MittJobb är i den situationen och känner att hon står utanför samhället.

Publicerad . Uppdaterad .
Butikskassa

Berättelse 12: För sent att byta arbete i åldern 45-50

Flexibilitet på arbetsmarknaden innebar otillräckligt med timmar och obekväma arbetstider för en person som skrivit in till #MittJobb. Att byta arbete i åldern 45-50 visade sig också vara omöjligt.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Twitterbloggen: Sporten alla älskar - eller älskar att hata

Ca 30.000 vrålande fans samlas mitt i natten i en arena i Stockholm. Omkring 3000 arbetstimmar satsar TV-folket för att spektaklet skall kunna ses runt om i världen. Närmare en miljard människor i 176 länder kunde bevittna showen.

Publicerad . Uppdaterad .

På Hornsgatan: Blå ögon är inte Borgen

Med höga förväntningar har jag följt med den politiska thrillern Blå ögon, som sänds på SVT. (SVT 1, samt Yle fem på söndagar och på SVT Play). Skulle det här bli den svenska Borgen, med politiska intriger, spinndoktorer och kvinnliga toppolitiker i centrum?

Publicerad . Uppdaterad .
ESO:s teleskop (VLT) i Paranal, Chile.

Se stjärnor i Chile - ett bildreportage

Marcus Rosenlunds road trip genom den chilenska öknen fortsätter. I dag anländer han till berget Cerro Paranal, från vars topp man kan se (bokstavligen) miljarder år tillbaka i tiden.

Publicerad . Uppdaterad .

Långläsning

Ko Lanta, matti kallio

”Jag simmade bort tio år av ångest”

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. Han var en av de lyckligt lottade som överlevde, men han har levt med ångesten sedan dess.

Publicerad . Uppdaterad .
Dyrkan av predikanten Billy Graham

Fundamentalism - en spegel av samhället 14

Fundamentalism kan ses som ett religiöst fenomen - men ofta handlar det snarare om ett politiskt uttryck som kan placeras i ett historiskt skeende.

Publicerad . Uppdaterad .
Saudiarabiens nya kung

Saudiarabien litar på kungen, oljan och gästarbetarna 3

I Saudiarabien, islams urhem, bygger kungahuset sin rätt att styra på rollen som islams väktare. Landet flödar av olja och har gjort sig beroende av sina gästarbetare. Kvinnor ska inte figurera i offentliga sammanhang.

Publicerad .
Abdi Nassir, ung juridikstudent i Eastleigh, Nairobi.

Stor misstänksamhet mot somalier i Kenya

Attacken mot shoppingcentret Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi år 2013 utfördes av den somaliska terroristorganisationen Al-Shabab. Sedan dess har attentaten fortsatt. Kenyanska polisens svar har varit en våg av godtyckliga arresteringar av somalier i Kenya.

Publicerad .
 

Mat och fritid

Alexandra doftar på en avokado.

Avokado som frukt och skönhetsprodukt 3

Mjukt hår, god nattsömn och glatt humör kan faktiskt växa på träd – i form av avokado. Den krämiga gröna frukten är fullpackad med näring för hela kroppen. Dessutom ger den en både god och nyttig chokladmousse.

Publicerad . Uppdaterad .
Fruktchips

Fruktchips

Fruktchips är som en perfekt korsning av potatischips och godis. Det här är ett bra sätt att ta tillvara frukt när den är billig. Det gör heller inget om frukten inte är helt mogen. Med en härlig chokladdipp blir det en annorlunda efterrätt.

Publicerad . Uppdaterad .
Burkpäron blir snabb och god efterrätt.

Bärsorbet och burkpäron

Det kan vara ett bekymmer om man har satsat mycket tid på en grandios varmrätt eller helt enkelt glömt bort att göra en dessert och gästerna är på plats om en halvtimme. Här kommer några läckra och enkla förslag på snabba avslut.

Banana split deluxe med frusen mynta.

Banana split deluxe med chokladsås

Den här lyxiga efterrätten är så exklusiv att den knappt kan kallas banana split. I klippet kan du se den göras med hjälp av flytande kväve, men receptet är traditionellt och anpassat för alla oss hemmakockar.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Veckans diskussioner

Ränteswappar blev stadsdirektör Jakobssons fall 27

Ränteswapsavtal med banker och brist på förtroende från stadsstyrelsens sida blev stadsdirektör Mikael Jakobsson fall i Jakobstad. Stadsdirektör Mikael Jakobsson gjorde sin sista arbetsdag på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Niinistö: Skatteflykt inte acceptabelt 23

President Sauli Niinistö är inte alls förtjust i fenomenet att finländare flyttar utomlands för att bli kvitt skatter. - Jag tycker inte alls om det, sade Niinistö på fredagen.

Publicerad . Uppdaterad .

"Fler finländare borde bo på hyra" 21

Fler finländare borde bo på hyra, anser Näringslivets forskningsinstitut Etlas forskningsdirektör Mika Maliranta. Enligt undersökningar är arbetslösheten hög på områden där många bor i ägarbostäder.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.