Putin: "Jag kan ta Kiev på två veckor"25

Putin hotade med att han kan inta den ukrainska huvudstaden på två veckor under ett telefonsamtal med EU-kommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso, skriver den italienska tidningen La Repubblica

Publicerad .
hjärtbladsflaggan

Läget med Ryssland får finländarna att köpa inhemskt1

Nästan en femtedel av finländarna uppger att de har börjat köpa mera inhemska produkter på grund av läget med Ryssland. Det visar en enkät som Förbundet för finländskt arbete har gjort.

Publicerad .
Finnairs Airbus A320 på väg att landa. (Arkivbild)

IL: Finnairs kinesiska avtal förbjöd graviditeter och strejker

Finnair godkände år 2002 ett avtal som förbjöd graviditeter, homosexualitet och strejker bland bolagets kinesiska arbetstagare, skriver kvällstidningarna. Enligt Finniar har avtalet aldrig tillämpats.

Publicerad . Uppdaterad .
Yazidiska flyktingar

Amnesty anklagar IS för etnisk rensning

Människorättsorganisationen Amnesty anklagar terrorgruppen IS för systematisk etnisk rensning av minoriteter i norra Irak. I augusti dödade IS över 1 400 personer enligt FN.

Publicerad . Uppdaterad .

DNA går inte att förfalska

I Sverige har den först domen fällts där DNA-utbytet mellan Sverige och Finland varit avgörande. I våras började polismyndigheterna i de två grannländerna utbyta information om DNA-spår på brottsplatser och jämföra sina DNA- register.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Finlandssvenska dagstidningar söker samarbete

Finlandssvenska tidningar söker samarbete 1

De finlandssvenska tidningarna söker nya modeller för utökat samarbete. Ett förslag är en gemensam webbsida med utbud från de finlandssvenska dagstidningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Fler svenskar hittar till färjan

På Wasaline är man nöjda med sommaren. I juli hade man över 3000 fler passagerare än i juli förra året. Största delen av passagerarna är finländare men allt fler svenskar har börjat hitta till Vasa.

Publicerad . Uppdaterad .
Sportmagasinet

Teemu Selännes hallprojekt gick framåt

Den planerade allaktivitetshallen i Kyrkslätt tog ett steg vidare i går måndag. Kommunfullmäktige godkände då planläggningsprogrammet för nästa år och där finns projektet med.

Publicerad .
Muddring i Lovisaviken

Svartbäck fiskelag hotar med Justitiekanslern 2

Svartbäck fiskelag är ytterst upprört över hur det juridiska kring muddringslovet för farleden mellan Borgå och Tolkis har skötts. Fiskelaget kontaktades aldrig då Regioinförvaltningsverket gjorde kungörelsen.

Publicerad . Uppdaterad .

Skolvägar i Kyrkslätt osäkra – igen

Tre av de fyra skolvägar som polisen granskat i Kyrkslätt kan igen börja klassas som farliga för lågstadiebarn. Polisen blev tvungen att bedöma säkerheten på vägarna på nytt efter att ett datorprogram klassat farliga vägar som ofarliga.

Publicerad .

Sport

Finland besegrade världssjuan Kuba i VM 5

Finland stod för en spektakulär upphämtning då Kuba fick ge sig i VM i volleyboll. Kuba ledde med 2-0 i set men hade inget svar på Finlands starka slutspurt.

Publicerad .
Sophia Backlund - Zerleone, Jasmin Sikström - Weltmarck, Jenni Rintala - NK Unique och lagledare Pirjo Sikström utan häst.

Gulddrömmen blev sann

De hoppades på medalj och drömde om guld, de tre ryttarna från Korsholms sportryttare som deltog i FM-tävlingarna i dressyr under veckoslutet. Sophia Backlund med sin häst Zerleone vann tillsammans med lagkamraterna guld i tävlingen.

Publicerad .
Serena Williams spelar åttondelsfinal i US Open 2014

Williams klar för kvartsfinal i US Open

Den regerande US Open-mästaren Serena Williams tog sig för första gången i år till Grand Slam-kvartsfinal genom att vinna över Estlands Kaia Kanepi med 2-0 i set. I sin kvartsfinal möter hon Italiens Flavia Pennetta.

Publicerad .

Kultur och nöje

familjen Sundblom-Lindberg med djurmasker framför ansiktet

Familjelivets cirkus i läcker förpackning

- Familjecirkusen börjar egentligen direkt. Den nyfödda babyn sätter på strålkastarna och sedan börjar livets stora föreställning som handlar om att bli mamma och pappa men ändå behålla sig själv, konstaterar Maria Sundblom Lindberg, programledare för Cirkus familj i Yle Fem.

Publicerad . Uppdaterad .
Sebastian Johans

Solveig von Schoultzpris till Sebastian Johans

Första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen, som gällde lyrik, går till Sebastian Johans. Tävlingen som ordnas av Svenska Folkskolans vänner lockade 121 bidrag.

Publicerad . Uppdaterad .
Gunvor Brettschneider

Brettschneider årets Fredrika

Årets Fredrikastipendium går till Gunvor Brettschneider. Brettschneider är pensionär och medlem i Helsingfors stadsfullmäktige.

Publicerad .
Superkommissionär Katainen in action

Superkommissionär Katainen 2

I mer än tio år har de letat efter en hjälte värdig titeln. Nu har de hittat honom. Han ska axla manteln, klä på sig trikåerna och ge sig ut i Europa på jakt efter slarviga budgeter. Jyrki Katainen är EU:s … Superkommissionär!

Publicerad .

Delta i Tävlingen för Ny Musik 2015!

De som vill delta i UMK - tävlingen för ny musik har denna vecka på dig att skicka in ditt bidrag. UMK går ut att hitta den bästa nya finska schlagermelodin och den bästa artisten. Tävlingen har gett de medverkande artisterna synlighet, radiospelning, spelningar och skivkontrakt.

Publicerad . Uppdaterad .

MGP 2014 blir disco

Programledarna Anna-Karin Siegfrids och Jontti Granbacka laddar upp till toner av disco då den direktsända MGP 2014 finalsändningen kör igång den 4 oktober.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat och Hälsa

Avkopplande med välplanerad trädgård

Efter den torra och heta sommaren kommer regnen och de potentiella skyfallen. Nu är det hög tid att tänka på dränering och dikning i trädgården.

Publicerad .
tanter på bänk

Bastubad för kropp och själ

Bastun är viktig för finländarna. I bastun möts man, bokstavligen avklädda från alla roller, för att renas från det som varit och hitta krafter för det som är på kommande.

Publicerad .
Hjärtfilm

Hälsofrågor är mediernas akilleshäl 3

Rapporteringen om hälsa och sjukdomar är allt för svartvit. Man drar för snabba slutsatser och fokuserar på detaljer. ”Ät det här så minskar risken för cancer med 20 procent!” Låter det bekant?

Publicerad .

Presidentval i usa 2016

Christian Vuojärvi: Bäddat för Hillary Clinton? 1

Det må återstå nästan 800 dagar till presidentvalet i USA men de presumtiva kandidaterna förbereder sig redan för sina primärvalskampanjer. Just nu känns valet bäddat för Hillary Clinton men mycket hinner ske på dryga två år.

Publicerad . Uppdaterad .

Gräsrotskampanj för demokratisk utmanare

Elizabeth Warren är ett av de hetaste namnen på den amerikanska politikerscenen. Warren har inte ens fungerat två år som senator för Massachusetts men hennes supportrar är övertygade att hon skulle kunna utmana Hillary Clinton i presidentvalet år 2016.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Carina Bruun.

Carina Bruun: Joma mera, joma rätt

Kundservice, bra betjäning och vänlig personal - det ska vi kräva. Carina Bruun har granskat kundservicen i huvudstadsregionen hela veckan och uppmanar folk att våga säga till, på rätt sätt, när kundbetjäningen går åt pipan.

Publicerad . Uppdaterad .
Merja Vallinoja arbetar för Svenska Yle

Merja Vallinoja: Förödmjukelsen med tajta trikåer 3

Jag glömmer aldrig hur rädd jag var inför konventsintagningen på gymnasiet. Att börja i gymnasiet borde vara roligt, men för mig var veckorna innan skolan började en mardröm.

Publicerad . Uppdaterad .

Färska blogginlägg

Bondbloggen: Hydraulik och förkylning

"Ja, de hänger helt enkelt ihop som så att jag sitter inomhus och mår pyton" skriver Nisse Husberg i sin blogg. Med nöd och näppe orkar han surfa på nätet för att planera en förbättring av hydrauliken till tröskan.

Publicerad . Uppdaterad .
Tero, Jukka, Yrjänä, Patrick och Esko är med i den nya säsongen av Iholla.

Popbloggen: Ny säsong av succérealityn Iholla

Jag hoppar jämnfota av glädje, den populära tv-serien Iholla är tillbaka! I de två tidigare säsongerna har jag fått skratta, gråta, ha gåshud och fått en illusion om att jag verkligen känner deltagarna.

Lyssna på våra poddar

journalisten Magnus Swanljung

Aktuellt 17, måndagen 1.9

Socialdemokraterna ser ut att ha brutit en sjukande trend i partimätningarna. Nato trappar upp kampen mot vad man kallar för Rysslands aggressiva beteende. Korna och hästarna får det bättre men suggorna blir kvar i sina burar.Ladda ner mp3

Myteriet

Ett misstänkt fall av ebola i Sverige avskrevs, men rädslan fortsätter att spridas. Hör lugnande ord av Institutet för hälsa och välfärd! Jyrki Katainen spekuleras bli vald till superkommissionär inom EU. Ladda ner mp3

Johan Lindroos och Eva Frantz

Eva och Pöll #34

Eva har varit viral på sistone och tycker att det är slitsamt. Pöll ondgör sig över dåliga översättningar och fejkad reality-tv. Och så vill de eliminera begreppen svenskdödare och facerape. Ladda ner mp3

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Redaktionen tipsar

Veckans diskussioner

"Massarbetslöshet är ett faktum" 15

Företagen går allt oftare in för att säga upp anställda i stället för att permittera personal. Antalet lediga jobb minskar och nu kan man tala om massarbetslöshet, säger experter till Yle.

Publicerad . Uppdaterad .

EU förbereder nya sanktioner mot Ryssland 25

Rysslands president Vladimir Putin måste vidta åtgärder för att undvika de nya sanktionerna, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid det extra insatta EU-toppmötet i Bryssel.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.