Grävmaskin bakom Elisas nätverksproblem

Orsaken till telebolaget Elisas nätverksproblem är en söndrig fiberkabel i Lojo. Elisa har börjat åtgärda problemet, men det kan dröja timmar innan är allt är klart.

Publicerad .
Anni Sinnemäki

Stadsdirektörsval: Sinnemäki vann över Penttilä 3

Anni Sinnemäki (Gröna) valdes i dag onsdag av Helsingfors stadsfullmäktige till biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering. Rösterna föll 49-34 i en sluten omröstning. Sinnemäkis motkandidat var Hannu Penttilä.

Publicerad .
Passagerare skuffar igång flygplan i Sibirien

Passagerare knuffade i gång fruset flygplan

En grupp flygpassagerare i Sibirien har fått kändisstatus sedan de knuffat i gång sitt flygplan vars bromssystem frusit fast. Scenen utspelades på tisdagen i Igarka vid Jenisejfloden, 160 kilometer från polcirkeln.

Publicerad . Uppdaterad .

Jodtabletter till alla barnfamiljer år 2016? 5

Jodtabletter borde börja delas ut åt alla barnfamiljer vid alla landets rådgivningar, anser en statlig arbetsgrupp som tycker att finländarnas kunskaper om strålning och jod är svag. Småbarnsföräldrar som Yle Nyheter talade med kände inte till sambandet.

Publicerad . Uppdaterad .
President Vladimir Putin vid G-20-mötet i Australien 16.11.2014.

Hur förhåller sig Ryssland till sina grannar?

Riksdagens framtidsutskott målar upp fem framtidsscenarier för Ryssland i en färsk rapport. Det första scenariot med en återgång till goda relationer mellan väst och Ryssland ses som osannolikt på kort sikt.

Publicerad . Uppdaterad .

Äldre har för få vårdare

Var tionde enhet som erbjuder äldrevård dygnet runt har för lite personal, visar en undersökning gjord av Institutet för hälsa och välfärd, THL. Det kan innebära att riksdagen i lag måste utfärda ett minimikrav för personalstyrkan på vårdenheterna.

Publicerad .

Svenskfinland

Patricia Berg är den andra att doktorera i egyptologi i Finland.

Långa brev och lånekvitton i faraonernas land

År 1969 öppnade Helsingfors universitet upp möjligheten att studera egyptologi. Sedan dess har exakt en person doktorerat i ämnet, år 2009. Den andra blir Patricia Berg som ska disputera på fredag.

Publicerad .
Han-Erik Lindqvist, stadsdirektör  i Närpes.

Inga genombrott på Närpesmöte om tvåspråkighet

På onsdag kväll träffades Närpes ledning och några av de som motarbetar stadens tvåspråkighet. Förståelsen ökade mellan parterna, men det var allt.

Publicerad . Uppdaterad .
Finska kocklandslaget i  Culinary World Cup 2014; förrätt.

Det gick bra för finska kocklandslaget i världscupen

I morgon onsdag klarnar det vilken plats Finland får i världsrankingen i Culinary World Cup, som avslutas i Luxemburg i dag. I deltävlingarna kom det finska kocklandslaget på andra respektive första plats.

Publicerad . Uppdaterad .
kalle anka-tecknare,

Ginlund från Kimito vann Kalle Anka-tecknartävling 5

Sextonåriga Alexander Ginlund från Kimito har korats till en av årets stora tecknartalanger av Kalle Anka & C:o. Ginlund är en av tre vinnare.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Yle Teemas filmfestival har en snygg plansch, där temat är The shining.

En filmfestival i ditt vardagsrum

En filmfestival hemma hos dig. Det är vad Yle Teema sparkar igång i dag. Ända fram till söndag visas massor av spännande filmer och dokumentärer. Här är våra bästa filmtips.

Publicerad .
emoji

Talar du emoji? 1

Vi utvecklar ett allt mer tyst språk. Emoji-symbolerna hjälper oss att utrycka oss i text och över språkgränser. Men visste du att bajshögen inte betyder samma sak i hela världen? Och vad säger dina emojis om dig?

Publicerad . Uppdaterad .
Timur Vermes roman Han är tillbaka, detalj av bokomslag.

Lasso: Den älskvärde nazisten 1

På goda grunder anses nazismen var ett uttryck för ondska. Förintelsen är en konkret och tragisk påminnelse om att människan är kapabel till onda handlingar.

Publicerad . Uppdaterad .
Förra sommaren reste Joar, då 8 år genom Polen med sin pappa. De besökte också koncentrationslägret Auschwitz.

Auschwitz tur och retur 6

”Det var en hemsk och kall stämning. Tyst och faslig”. 10-årige Joar berättar om hur han reste med sin pappa i Polen och besökte koncentrationslägret Auschwitz. I Gungerd Wikholms kortdokumentär den här veckan.

Publicerad . Uppdaterad .

#Användhjärtat

buu-dagen 2014

#användhjärtat-selfies från BUU-dagen

Här kan du se de gemensamma porträtten som de stora och små kunde ta på sig på BUU-dagen. Hitta din egen bild från fotoautomaten!

Publicerad .
örfilar på plåt

"Jag förknippar mormor med närhet"

Radiohuset gick till Sökövikens skola i Esbo och frågade högstadieeleverna om deras relationer till sina mor- och farföräldrar. När och var ses de, och vad brukar de göra tillsammans?

Publicerad .
Använd hjärtat, hjälp en äldre

Ge ett löfte om att använda hjärtat!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad . Uppdaterad .
Verktygsbalk för Använd hjärtat

Ordna ett evenemang för de äldre

Skulle du vilja ordna ett evenemang för äldre, men vet inte riktigt hur? Här har du en verktygsback som hjälper dig komma igång!

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Lehkosuo: En seger är inte ett måste

HJK borde på torsdagen besegra FCK i Europa League för att hålla sina avancemangschanser i liv. Enligt lagets tränare Mika Lehkosuo är varje poäng endast en bonus.

Publicerad .
doping

Straffen för dopning blir strängare

Finlands antidopningskommitté har godkänt ett nytt regelverk för antidopningsarbetet i Finland. De nya reglerna som träder i kraft vid årsskiftet fördubblar längden på tävlingsavstängningen till fyra år.

Publicerad .
darren bent, fotboll

Darren Bent till Hyypiäs Brighton

Aston Villas Darren Bent tar steget ner från fotbollen Premier League, och förstärker Brighton i Championship. Lånekontraktet på en månad ger både Brighton-tränaren Sami Hyypiä och Bent själv en bra chans att rädda säsongen.

Publicerad .

Färska blogginlägg

Stig pustar ut efter ett hårt intervallpass

Triathlonbloggen: Stig Andersson om sin resa

Jag hade motivation, ett mål och jag var med i ett projekt som jag bara inte kunde hoppa av. Ingen risk att jag skulle ge upp. En liten leksak kallad ”Sports Tracker” sporrade också till träning, skriver Stig Andersson från programmet Mitt triathlon.

Publicerad . Uppdaterad .
Beyoncé dansar på en takterass.

Popbloggen: Beyoncé dansar med selfie stick

Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.

Publicerad . Uppdaterad .
 
 
 

Långläsning

Islamism och ondska är inte synonymer 2

- Det är problematiskt att man ofta bara talar om islamister, trots att det finns flera olika sorters islamism och på olika nivåer, säger Liselott Lindström som är specialiserad på konfliktjournalistik.

Publicerad . Uppdaterad .

Asylsökande barn bakom galler 4

Att låsa in flyktingbarn på en sluten enhet lär fortfarande förbli lagligt i Finland trots att regeringen har lovat att förbjuda det. Det strider emot flera grundläggande mänskliga rättigheter. Spotlight har träffat Ferhat Alar. Han har suttit inlåst i månader.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Titta och lyssna

Lyssna på våra poddar

Rättsväsendet inför hårda sparkrav

Tänk dig att du blir utsatt för ett brott, men att det dröjer flera år före ärendet behandlas i någon rättsinstans. Så har det gått för ett antal äldre damer i huvudstadsregionen som lurats på pengar av bedragare som påstått sig vara släktingar. Ladda ner mp3

Publicerad .

Veckans diskussioner

Hundratusen kvinnor utsatta för våld varje år 23

Det är det psykiska våldet som är värst men det fysiska våldet som det skrivs mest om, säger Sara Mikander, utvecklingskoordinator på Kvinnojouren i Jakobstad.

Publicerad . Uppdaterad .

”Militärmakten är det enda Putin har kvar” 40

Den militära makten och stormaktspositionen är det enda president Putin har kvar, säger De Grönas ordförande Ville Niinistö.

Publicerad . Uppdaterad .

Slarvar också du med bilservicen? 26

Allt flera slarvar med bilservicen och det oroar Jouko Sohlberg vid Bilbranschens centralförbund.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Yle Arenan appen finns för Android, iOs och Windows Phone. De finns i respektive app-butik.