En arkivbild föreställande Compair 8-planet.

"När spinnet slår till är det kört"1

När centrifugalkraften slår till är det dessvärre kört. Det säger flygaren Tommy Hollsten från Skärgårdens flygklubb i Dragsfjärd efter olyckan i Jämijärvi i söndags.

Publicerad .
viking grace

"Jag såg aldrig Viking Grace" 6

Föraren på den taxibåt som kolliderade med Viking Grace säger att han aldrig lade märke till jättefärjan. Anders Waldvik säger till Aftonbladet att färjan dök upp som ur tomma intet. Han varken såg den radarn eller hörde någon mistlur. Båt krockade med Viking Grace

Publicerad . Uppdaterad .
Japans premiärminister Shinzo Abe (i mitten) besöker Yasukuni-helgedomen i Tokyo.

Yasukuni förargar i Asien igen

Både Kina och Sydkorea protesterar mot att Japans premiärminister Shinzo Abe har sänt en offergåva till den omstridda shintohelgedomen Yasukuni Ninja i Tokyo.

Publicerad . Uppdaterad .
Folk skriver sina namn till förmån för barnsjukhuset

Allt klart för maratonloppet

Det behövs en alldeles speciellt beslutsamhet för att löpa ett maratonlopp, och Boston sjuder just nu av en beslutsam energi. Stämningen är i topp inför startskotten måndag eftermiddag finsk tid, och det verkar som om alla har beslutat sig för att årets lopp ska bli något alldeles speciellt.

Publicerad . Uppdaterad .

Omstritt presidentval i Syrien i juni

Publicerad .

Syrien kommer att hålla sitt omstridda presidentval den 3 juni trots inbördeskriget som rasar i landet. Det syriska parlamentets talman meddelade om beslutet i parlamentets specialsession samtidigt som två granater slog ner när byggnaden.

Sport

Tappara firar ett mål

Tappara ändrar i formationerna

Pasi Puistola ersätter Markus Kankaanperä i Tapparas försvar i den fjärde finalmatchen mot Kärpät. Tapparas fjärde formation ändras också.

Publicerad . Uppdaterad .
Tuukka Rask

Rask stoppade Detroit

Tuukka Rask stoppade 34 skott då Boston Bruins besegrade Detroit Red Wings med 4-1 i slutspelet i NHL. Boston kvitterade serien till 1-1 och Rask valdes till matchens bästa spelare.

Publicerad . Uppdaterad .
Kimi Räikkönen, april 2014

Räikkönen förbannad

Kimi Räikkönen sparade inte på orden då han besvarade journalisternas frågor om hans motivation efter formel 1-loppet i Kina.

Publicerad . Uppdaterad .
En fotboll på gräsplan.

Fotbollsmålvakt omkom i Afrika

I Gabon i Afrika inträffade en allvarlig olycka då målvakten Sylvain Azougoui dog efter att ha blivit under en spelare.

Publicerad . Uppdaterad .

Skiffergasen på frammarsch

Skiffergasen ändrar energispelet i Europa 7

För Ryssland är naturgasen ett trumfkort. Men frågan är: hur länge? USA börjar exportera skiffergas inom ett par år och i Europa planeras skiffergasproduktion i flera länder. Då kommer spelplanen för energi att se helt annorlunda ut.

Publicerad . Uppdaterad .

Skiffergas – en framgångssaga med miljökonsekvenser 4

"Det där är bara utopier, att utvinna gas ur skiffer ett par kilometer under marken går bara inte!” Så förhöll sig skeptikerna till skiffergasen under långa tider. Men inte längre. Skiffergasen har seglat upp som ett seriöst komplement till den globala energipaletten.

Publicerad . Uppdaterad .

Kultur och nöje

Formgivning för de fattigaste

I år är Kapstaden som första afrikanska stad världens designhuvudstad. Ett av stadens viktigaste mål är ändå att genom konst och design förbättra vardagen för de fattigaste invånarna.

Publicerad .

Bingo i bakisfilmer

Nu är ledigheten just slut och jobbet eller skolan börjar igen, men ta vara på de här sista timmarna av frihet och gör det genom den ultimata avkopplingen - film!

Publicerad .

Lyssna på våra poddar

Myteriet: Måndagspodden

Flygolyckan i Jämijärvi väcker mycket kritik mot sportflygare. Kollisionen mellan en fritidsbåt och ett kryssningsfartyg, och flaskvattnet som ska rädda Östersjön också på agendan. Och - Vem sa vad, Putin eller Bieber?

Experttimmen

Experttimmen fokuserar på gammalt och antikt, smuts, tungskrapor, symaskiner och barockmänniskor. Med Bernt Morelius och Heidi Grandell-Sonck.

Pernilla Karlsson och Frida Lindholm.

Podcasten du MÅSTE höra under påsk

Maximera det goda och minimera det fittiga! Så säger komiker Lotta Backlund om livet. Radio X3Ms Frida Lindholm och Pernilla Karlsson bjuder in Lotta att äta middag med dem och snacka om grunderna i humor.

Eftersnacks Magnus Londen och Jeanette Björkqvist

Påskspecial i Eftersnack

Putin höll show. "Nonsens" att Ryssland blandat sig i Ukraina. Propangandakriget. Har Putin fler vänner än väst fattat? Margarin är bensin. Skidsemester i fyllan. Pirlax. Våren och cykeln är här. Vichytest. Solpaneler på höghuset.

Påsk

Famagusta.

Historisk långfredagsmässa på norra Cypern 1

Ett par tusen grekisk-ortodoxa pilgrimer kunde på långfredagen hålla en historisk gudstjänst i Famagusta på norra Cypern. Ceremonin är ett tecken på den allt aktivare gräsrotsrörelse, vars mål är att skapa försoning mellan grek- och turkcyprioter.

Publicerad . Uppdaterad .
Äggjalkt på x3m.yle.fi

Hitta påskäggen på x3m.yle.fi

Vad är det roligaste med påsken? Nå äggjakt såklart! Delta i vår äggjakt och vinn X3M-prylar kryddat med härliga Anna Abreu.

Publicerad .

Filmer med Jesus i huvudrollen

Publicerad .

Nu är det påsk. Det firar vi med en filmkammare som koncentrerar sig på filmer som handlar om Jesus. Ni vet, han som dog och uppstod just den här helgen för många år sedan.

ESC

De Eurovisas poäng i del två 1

I det andra avsnittet av De Eurovisa analyserades tio av bidragen i årets Eurovision. Både nollot och tior delades ut.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Helikopter.

Drivande motorbåt ledde till stort pådrag

En tom drivande motorbåt ledde till ett större pådrag i Vasa på måndag förmiddag. Gränsbevakningens helikopter från Åbo spanade över Stadsfjärden ett par timmar. Man fann inga nödställda och ingen har anmälts försvunnen.

Publicerad . Uppdaterad .
Brandsläckare.

Brand på serviceboende i Lojo 1

En hotfull brand bröt ut på ett serviceboende i Lojo sent i går kväll. I huset bor 20 äldre som har svårt att röra sig, och personalen måste föra dem i säkerhet.

Publicerad .
Harry Sandberg passade på att tvätta båten på påskdagen

Påskfirande i strålande solsken

Solen gassade över Vasa på påskdagen. På Smulterö i Vasa var det många som tog sig ut i det värmande solskenet. Flera tog vara på vårvädret och satte sina båtar i körskick.

Publicerad . Uppdaterad .

Opinion

Magnus Beijar: Gud existerar 2

- Som religionsvetare är jag fullkomligt övertygad om att Gud finns. Dock tror jag inte att Gud existerar på det sätt som många andra tror. Det skriver Magnus Beijar i veckans krönika i Radio X3M.

Publicerad .
Markus Ekholm.

Markus Ekholm: Visa konsumismen långfingret!9

Du behöver inte alla de prylar som du åtrår, skriver Markus Ekholm som bevakar ekonomi och politik på Svenska Yle. Men du behöver inte heller skämmas för att du är materialist.

Publicerad .
Frida Lindholm

Frida Lindholm: What was I looking for?

Minst tre timmar per dag, ibland fyra eller fem, twittrar, instagrammar, facebookar eller slösurfar Frida Lindholm. Och hon är inte den enda. Skulle det inte finnas mer konstruktiva sätt att använda den tiden, frågar hon i sin kolumn.

Publicerad .

Mat och fritid

Räksmörgås och citronkladdkaka 3

Amatörkocken Lotten Lindborg-Suhonen placerade sig på tredje plats i Finlands Masterchef och idag delar hon med sig av några påskhelgsläckerheter.

Publicerad .
Odling av vinrankor

Odling av vinrankor

En vinranka som ger svalkande skugga åt uteplatsen och är fylld med härliga mognande druvklasar är minnet jag har med mej hem från mina södernresor. Många grunnar säkert på om det i vårt klimat över huvudtaget är möjligt att odla vinrankor och tillverka vin av egna druvor!

Publicerad .
Jim testar sin bumerang

Bumerang

Den viktigaste egenskapen med en bumerang är nog att den är lätt. Formen spelar också stor roll. En bumerang skall också slängas iväg på ett speciellt sätt. Om man får en bra bumerang tillverkad och slänger den rätt så kommer den tillbaka... då gäller det att våga fånga den.

Publicerad .

Radiohuset: Tema döden

Gravljus

Aldrig för tidigt att upprätta testamente

Om man känner att man vill påverka hur ens egendom delas efter att man gått bort är det skäl att upprätta ett testamente, säger Advokat Kenneth Peth. Men hur gör man för att upprätta ett testamente och när i livet ska man göra det?

Publicerad .
Göran står vid Sandudds Krematorium april 2014

Podcast: Icke kyrkliga begravningar

Göran Fagerström är vd för krematoriestiftelsen r.s. och berättar om hur man kan tänka gällande begravningar om man inte hör till kyrkan.

Andra medier

DN: Håll inkassobaronerna kort

Näst efter finländarna är svenskarna bäst i Europa på att betala räkningarna. Men alla betalar inte genast sina räkningar. Att slarva ska inte vara gratis, men en myndighet ska heller inte leva på avgifter från dem som hamnat i knipa.

ÅU: Wwwad är det som händer

Hemmamarknaden och den privata konsumtionen har länge setts som en räddare i en svag internationell konjunktur, men konsumtionen kan inte längre hjälpa den ekonomiska trenden, säger HBL i sin ledare i går. Så är det definitivt. Men det beror på vad man menar.

Yle Arenan - Titta och lyssna

Färska blogginlägg

Dan Eskil Jansson

Dan Eskils Musikbar: Påskrock

Nej, den här bloggen handlar inte om kolliderande kassar, utan om rockmusik påsken till ära. För påsken är klart underrepresenterad vad gäller låtar om helger och högtider, bloggar Dan Eskil Jansson.

Mette Nordström

Boston kommer igen

Det var en besynnerlig dag. Ett gathörn i Boston fylldes snabbt med långa rader av utesändningsbilar. På ett tjugotal sjukhus svävade många mellan liv och död, lemlästade efter det grymma bombattentatet.

Muffe, Catzo och Anka

Alla älskar Johnny Depp

Nej jag tar tillbaka rubriken. Alla älskar inte Johnny Depp men jag gör det. Jag älskar honom innerligt och hett. Jag älskar honom så mycket att jag har en banderoll hemma i fönstret med hans namn och en låtlista på Spotify till hans ära.

Veckans diskussioner

Fin utsikt ska kosta mer i fastighetsskatt 83

Hur fint din bostad är belägen och hur eftertraktat området är kan i framtiden inverka ännu mer på den fastighetsskatt du betalar. En arbetsgrupp anser att fastigheternas beskattningsvärde ska uppdateras oftare.

Publicerad . Uppdaterad .

"Finlands språkmodell kunde fungera på Krimhalvön" 21

De rysktalande saknar officiella rättigheter i Ukraina, men nu ska språket få specialställning. Finlands språkmodell kan fungera som förebild. Folktingssekreterare Markus Österlund stöder idén.

Publicerad . Uppdaterad .

Bitter annons av Abloyanställda 35

De anställda vid Assa Abloys låsfabrik i Björkboda har i dag en stor, bitter annons i tidningen Karjalainen. Annonsen lär ska ha skapat mycket diskussion vid morgonkaffet hos ledningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Finländarna dricker helst öl och helst hemma 14

Finländarnas alkoholkonsumtion ökade inte under 2013 jämfört med 2012, men inte minskade den heller. Den totala alkoholkonsumtionen låg i fjol på 11,6 liter 100-procentig alkohol per 15 år fylld finländare.

Publicerad .

Redaktionen tipsar

Gunilla Lindh

Lämnad ensam med tre autistiska barn 2

För Gunilla Lindh var 2009 ett omtumlande år. Under nio månader ändrades hennes liv drastiskt då hennes mor gick bort i cancer, hennes pappa fick aggressiv prostatacancer och hennes man flyttade till Tyskland med en yngre kvinna och lämnade henne med tre små autistiska barn.

Publicerad . Uppdaterad .
Demens och en åldrande befolkning skapar problem i Kina

Demensepidemi orsakar tragedier i Kina 1

Nästan tio miljoner kineser lider av olika former av demens, och bara en bråkdel av dem får vård på en anstalt. En av otaliga i desperat situation är den pensionerade fabriksarbetaren Lu Yuhua. Hennes egen hälsa vacklar - samtidigt förutsätts hos vårda sin man med Alzheimers.

Publicerad .

Det dolda sockret 20

- Hittills har vi tänkt på socker som onödiga kalorier. Men nu visar ny forskning att socker är direkt skadligt för kroppen. Det säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Stora doser vitt socker kan leda till fettbildning i levern och bidra till så kallad fettlever.

Publicerad . Uppdaterad .
Vägning

Minskade köer när anorektiker får vård hemma

Hembesök har visat sig vara ett effektivt sätt att behandla patienter med ätstörningar. Kortare vårdköer och förkortad vårdtid är bara några av de effekter som HUCS ätstörningsklinik i Helsingfors har fått erfara.

Publicerad . Uppdaterad .

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Kanaler - direktsändningar

Lyssna och titta på Yle Arenan i din mobil via appen. Finns för Android, iOs och Windows Phone.

Min Morgon