Unga mormoner söker kärleken i Nådendal

Evenemanget Festinord samlar 600 unga mormoner från hela värden i Nådendal. De flesta är singlar och många hoppas hitta sin framtida partner under evenemanget.

Publicerad .

Senaste nytt

Motell Syvälampi i Suomusjärvi.

Motellet Syvälampi brann dagen före köpeavtal

Motellet Syvälampi längs med väg 110 i Suomusjärvi, Salo, totalförstördes i en brand dagen innan ett köpeavtal skulle undertecknas. - Det här är en katastrof, säger ägaren Pauli Metsäranta.

Publicerad . Uppdaterad .

Många fuskar vid muddring - ingen koll eller medvetet slarv?

Strandmuddring med maskin är inte tillåtet sommartid, men långt ifrån alla känner till det här och under resten av året muddrar många utan att ha lämnat in någon anmälan till NTM-centralen.

Publicerad . Uppdaterad .

Skärgårdsbor är nöjda över Vikens återkomst 1

Många skärgårdsbor vid Pargas södra ruttområde har varit missnöjda med det nuvarande gamla fartyget Nordic Duck. Nyheten om att M/S Viken återvänder till rutten tas emot med glädje.

Publicerad .

Morfar såldes på auktion

Kära morfar – Ragnar Johannes Karlsson. Så börjar Torbjörn Kevins brev till morfar, som dog två år innan Torbjörn föddes. I Vegas sommarprat berättar ÅU:s pensionerade chefredaktör om sin morfars hårda barndom, en liten pojke som såldes på offentlig auktion. I brevet jämför Torbjörn sitt liv med sin morfars. Två vitt skilda berättelser, men med starka släktband som förenar.

Publicerad .
Teaterboulages barnpjäs handlar om Birger Björn.

Premiär för Teaterboulages barnpjäs

På torsdag är det premiär för Teaterboulages pjäs ”Bagare Birger får en vän”. Pjäsen är tvåspråkig och riktar sig till barn i åldern 4-10 år, men pjäsen passar hela familjen.

Publicerad .
Lasse Mellberg är en av Vegas sommarpratare 2014

Redrama och Clarissa till STK i Pargas1

I år åker Svenska Talande Klubben på turné runtom i Svenskfinland på publikens begäran. Nästa stopp blir i Pargas, och upp på scen stiger Redrama, Clarissa och Max in the Crowd. Vi ses där!

Publicerad .

Sport

IFK Mariehamn firar fullträff.

IFK Mariehamn ett mål starkare i Vasa 2

Mariehamnklubben fick åka hem med fulla tre poäng från drabbningen mot VPS under kvällens omgång i den inhemska fotbollsligan. FC Honka och TPS fick nöja sig med 1-1.

Publicerad . Uppdaterad .
Jarkko Nieminen.

Jarkko Nieminen vann i Kitzbühel

Tennisspelaren Jarkko Nieminen besegrade ryssen Teymuraz Gabasjvili med 2–0 (6–4, 6–4) i den första omgången i ATP-turneringen i Kitzbühel.

Publicerad . Uppdaterad .
ryan lasch

Spetskompetens till TPS 1

Ishockeylaget TPS har gjort klart med Ryan Lasch och Jakub Nakládal. Lasch vann poängligan säsongen 2011–2012 och Nakládal är bekant från det tjeckiska landslaget.

Publicerad . Uppdaterad .
Öling och Ruohomaa jobbar på lager dagtid

TPS greppade tag om plats i övre slutspelet

Åbolaget TPS visade karaktär under den sista omgången i damernas fotbollsliga före en månad av landslagsuppehåll med en 3-1-vinst över FC Honka. Åland United och PK-35 fortsätter i täten.

Publicerad . Uppdaterad .

Bakom flötet - om fisk och fiske

Fiskrökning i Nagu

Vår sommarserie med fokus på fisk, "Bakom flötet", handlar i dag om hur man röker fisk. För att få koll på hur man bäst röker fisk besökte vår reporter Lotta Sundström Börje Öhman i Nagu.

Publicerad .
Pekka Suominen

Glöm inte fiskeloven!

Meta och pilka får man göra utan tillstånd. Men hur ska man gå till väga om man vill lägga ut nät eller åka ut på en spinnfisketur?

Publicerad .

Dialekter

Kimito.

Breid, heim och yöron

Bred blir breid och börja heter byrja på kimitsko. Det är allt mer sällan man hör någon prata riktigt dialektalt på gator och torg men ord och uttryck tillsammans med en viss melodi lever kvar.

Publicerad . Uppdaterad .
Rainer Wahtera och Tor-Vilhelm Söderblom

Skallfartas, diskin och håkådera 4

När Skröbbel-Gåbbanas ”yviman” Rainer Wahtera och Ersbybon Tor-Vilhelm Söderblom sätter fart får många svårt att hänga med i dialektsvängarna. Vet du vad skallfartas, diskin eller håkådera betyder?

Publicerad . Uppdaterad .

Bytesbörsen

Bytesbörsen den 29 juli

I dag var det livat i luckan och bland annat bastuugn, rabarber, vädringsställ, oljelampa och barnsits till cykel efterlystes. Här hittar du alla kontaktuppgifter.

Publicerad .

Fixa skärgården

Här är #FixaSkärgårdens fem slutsatser 11

Svenska Yle har granskat miljö och förutsättningar för att vistas och bo i skärgården. Vi har utgått från publikens tips, granskat och rapporterat. Här är våra slutsatser.

Publicerad .
Förbindelsefartyget Nordick duck sommaren 2014

NTM-centralen håller fast vid kritiserade upphandlingar 5

Bränder, grundstötningar och raserade bryggor. Upphandlingarna har lett till att gamla fartyg trafikerar i skärgården och listan över missöden kan göras lång. Nya EU-direktiv lättar på kravet att upphandla men vid NTM-centralen står man på sig - upphandlingarna fortsätter.

Publicerad .
Maria Nylund är nyhetschef på Svenska Yle i Åboland

Ödmjukt tack till alla er som hjälpt oss granska skärgården! 7

Det har varit otroligt inspirerande för oss att få ge oss i kast med problem och frågor som just du tycker att borde granskas. Responsen från er lyssnare, tittare och läsare har varit enorm. Tusen tack för den, skriver #FixaSkärgårdens Maria Nylund.

Publicerad .
Kakolabackens reningsverk

Avloppsvattnet har blivit renare i Åboregionen 1

Avloppsvattnets belastning på havet har minskat i Åboregionen. Fosforutsläppen har minskat med hälften då gamla anläggningar har lagts ner och vattenreningen centraliserats.

Publicerad . Uppdaterad .
sopkärl

Åbonejdens avfallsservice svarar på lyssnarnas frågor 5

Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården pågår just nu och många av de tips och frågor som skickats in har berört avfallshanteringen. Yle Åboland träffade Cati Huhta från Åbonejdens avfallsservice som svarade på lyssnarnas frågor.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Skärgårdstillägg för färdtjänst 7

Pargas och Kimitoön får ett skärgårdstillägg på flera miljoner euro som en kompensation för de extra kostnaderna skärgården medför för kommunerna. Sixten Laine i Rosala tycker att kommunen borde redovisa för hur pengarna används.

Publicerad .
Stor familj sitter på trappan till ett hus

Högstadiet i Nagu viktigt för inflyttningen 7

- Ett fungerande skolnät vägde tungt när vi valde att flytta hit. Det säger föräldrar som nu hoppas att också deras barn ska få gå i högstadiet i Nagu.

Publicerad . Uppdaterad .
Turkosa alger i strandkanten

Kampen mot övergödningen går långsamt i Finland 8

Vi är på rätt väg. Samtidigt visar de senaste siffrorna att Finland bara har lyckats minska fosfor- och kväveutsläppen med en tredjedel av det som är målet fram till 2016.

Publicerad . Uppdaterad .

Skärgården förlorar miljoner när staten omfördelar pengar 16

Skärgården hör till en av de stora förlorarna i den omfattande reform av statsandelarna som träder i kraft vid årsskiftet. Totalt kommer skärgårdstillägg för kring tio miljoner euro att försvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

Vår sommarserie om trädgård och närmat

trädgårdsnäva rozanne

"Satsa på odlingsvärda blommor" 2

I den femte delen av vår sommarserie om Trädgård och närmat besöker vi Folke Mattssons trädgård i Houtskär för att tala om vilka blommor och växter det är värt att satsa på.

Publicerad . Uppdaterad .
Westers trädgård

Westers trädgård förenar nytta med nöje

I det fjärde avsnittet av vår sommarserie besöker vi Westers trädgård i Kila by på Kimitoön. Där förenas nytta med nöje då örter, grönsaker och blommor samsas med konst i flera olika former.

Publicerad . Uppdaterad .
Bärodlingar på Tackork gård.

Många ovanliga arter på Tackork gård 4

I vår tredje del av vår sommarserie om Trädgård och närmat besöker vi Tackork gård i Nagu där det odlas en hel del speciella bärsorter.

Publicerad .
Charlotta Henriksson växthus i Södersundvik

Charlottas växthus

Ungefär tio kilometer från Kimito längs med Vestlaxvägen ligger byn Södersundvik. Där bor Charlotta Henriksson, konditor och blomsterodlare.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Åboland tipsar

Yle Åboland 30 juli

I dagens avsnitt av vår serie om trädgårdar och närmat bekantar vi oss med Gullrandas biodling. Det handlar också om mormonträffen i Nådendal för unga ensamstående vuxna.

Lyssna på Vega Åboland direkt via webben

Via länkarna här

Publicerad .

Tipsa Yle Åboland!

Ser eller hör du något intressant - tipsa oss! Vi vill gärna få tips från allmänheten så att vi kan täcka hela Åboland bättre. Här kan du snabbt och enkelt dela med dig av dina nyhetstips eller det du vill att vi ska undersöka! Redaktionen är intresserad av det mesta! Tipsa Yle Åboland här!

Här hittar du oss!

Kontakta Yle Åboland, tfn 02-271 7855

Växel 02-270 900, fax 02-271 7850

Auragatan 8, 6 vån. (ingång via 7 vån.)
PB 400, 20101 ÅBO

Kimitoön: Monica Forssell
Redaktörsstigen 2, 25700 KIMITO, tfn 02-421 777

Pargas: Johanna Ventus, tfn 040-176 2417

Fler kontaktuppgifter, våra e-epostadresser är fornamn.efternamn@yle.fi

Yle Turku - Uutiset

Svenskfinland

Pelle Lillqvist på Jakobstads motormuseum

Jakobstads motormuseum är störst på båtmotorer

Jakobstads motormuseum på Alholmen är landets största båtmotormuseum. Här kan man se en alldeles unik samling av de båtmotorer som tillverkades i Jakobstad under åren 1917 till 1960. Totalt finns det 290 motorer, ungefär 50 större motorcyklar, mopeder och cyklar med hjälpmotorer på museet.

Publicerad . Uppdaterad .
Kungsboan i ett terrarium

"Boaormen kom in via min balkong"

När Agneta Falck kom hem i går kväll till sin lägenhet i Karis fick hon en rejäl överraskning. En två meter lång kungsboa som hade rymt från grannen gömde sig under hennes TV.

Publicerad . Uppdaterad .
Tysk kackerlacka (Blattella germanica).

Kackerlackorna reser i din väska

Kampens köpcenter har drabbats av kackerlackor. De trivs extra bra just nu i värmen, och har du otur kan de åka snålskjuts i väskan och bosätta sig i ditt hem.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild på Facebook logotypen från webbsidan

”Sociala medier är jättesvårt” 23

Enligt Johanna Törn-Mangs, programchef för Svenska.yle.fi, ska journalister komma ihåg att publiken inte alltid ser journalisten som en privatperson.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyligen publicerat

 • Torbjörn Kevin
  Publicerad .

  Morfar såldes på auktion

  Kära morfar – Ragnar Johannes Karlsson. Så börjar Torbjörn Kevins brev till morfar, som dog två år innan Torbjörn föddes. I Vegas sommarprat berättar ÅU:s pensionerade chefredaktör om sin morfars hårda barndom, en liten pojke som såldes på offentlig auktion. I brevet jämför Torbjörn sitt liv med sin morfars. Två vitt skilda berättelser, men med starka släktband som förenar.

 • Festinord samlar unga mormoner i Nådendal
  Publicerad . Uppdaterad

  Unga mormoner söker kärleken i Nådendal

  Evenemanget Festinord samlar 600 unga mormoner från hela värden i Nådendal. De flesta är singlar och många hoppas hitta sin framtida partner under evenemanget.

 • Dansarna Jonna Aaltonen och Pekka Hiltunen.
  Publicerad .

  Modern dans och levande jazz delar scen på Åbo svenska teater

  I höst har publiken möjlighet att njuta av en unik kombination på Åbo svenska teater då Nina Airaksinen Dance Productions och Flame Jazz uppträder på samma scen.

 • syriska flyktingar,
  Publicerad . Uppdaterad

  Krisen i Syrien får fler kommuner att öppna dörren för flyktingar

  Krisen i Syrien har lett till att flera kommuner i Egentliga Finland har blivit mer villiga till att ta emot kvotflyktingar.

 • Alger har färgat vattnet grönt vid Högsåra (Kimitoön)
  Publicerad .

  Fortfarande rikligt med blomningar av blågrönalger

  Omfattande blomningar av blågrönalger förekommer fortfarande i södra Skärgårdshavet, norra delen av Östersjöns huvudbassäng och i västra Finska viken.

 • biblioteksbron i åbo,
  Publicerad .

  Biblioteksbron i Åbo repareras

  För tillfället repareras den prisbelönade Biblioteksbron i centrala Åbo. Enligt Åbo stads fastighetsaffärsverk handlar det om reparationer som täcks av garantin.

 • Jarkko Nieminen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Jarkko Nieminen vann i Kitzbühel

  Tennisspelaren Jarkko Nieminen besegrade ryssen Teymuraz Gabasjvili med 2–0 (6–4, 6–4) i den första omgången i ATP-turneringen i Kitzbühel.

 • fiskrökning
  Publicerad . Uppdaterad

  Fiskrökning i Nagu

  Vår sommarserie med fokus på fisk, "Bakom flötet", handlar i dag om hur man röker fisk. För att få koll på hur man bäst röker fisk besökte vår reporter Lotta Sundström Börje Öhman i Nagu.

 • Kattskalle
  Publicerad .

  400 år gammalt kattskelett hittades i Åbo

  Ett nästan helt skelett av en katt har hittats vid de arkeologiska utgrävningarna vid museet Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo.

 • Motell Syvälampi i Suomusjärvi.
  Publicerad . Uppdaterad

  Motellet Syvälampi brann dagen före köpeavtal

  Motellet Syvälampi längs med väg 110 i Suomusjärvi, Salo, totalförstördes i en brand dagen innan ett köpeavtal skulle undertecknas. - Det här är en katastrof, säger ägaren Pauli Metsäranta.

 • Lasse Mellberg är en av Vegas sommarpratare 2014
  Publicerad .

  Redrama och Clarissa till STK i Pargas1

  I år åker Svenska Talande Klubben på turné runtom i Svenskfinland på publikens begäran. Nästa stopp blir i Pargas, och upp på scen stiger Redrama, Clarissa och Max in the Crowd. Vi ses där!

 • Sixten Laine
  Publicerad . Uppdaterad

  Rousalsko är lite grovt, med svordomar och kraftuttryck1

  - Vi är mera grovhuggna, har vikingablod i språket, medan man i Hitis alltid talat mera rent, säger Sixten Laine.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Skärgårdsbor är nöjda över Vikens återkomst1

  Många skärgårdsbor vid Pargas södra ruttområde har varit missnöjda med det nuvarande gamla fartyget Nordic Duck. Nyheten om att M/S Viken återvänder till rutten tas emot med glädje.

 • Publicerad .

  Dassavfall på fel plats i Kimitoön

  I sommar har det hittats avfall från utedass vid flera blandavfallsinsamlingar i Kimitoön, meddelar avfallsbolaget Rouskis.

 • öde motell
  Publicerad . Uppdaterad

  Motellet Syvälampi totalförstördes i en brand

  Det ökända motellet Syvälampi i Suomusjärvi i Salo brann ner natten till tisdagen. Eftersläckningsarbetena pågår under en stor del av dagen. Läs också historien om hotellet!