Nytt avfallsverk byggs i Salo

Nu har det blivit klart vad som ersätter förbränningsverket i Oriketo i Åbo. Ett nytt förbränningsverk byggs vid Korvenmäki i Salo som sköter om Åboregionens avfall från och med år 2018.

Publicerad .
Presentation av kalkhäll på Svinberget

Värdefulla kalkhällar röjs i Västanfjärd

Forststyrelsen tar sig an värdefulla hällmarker i Västanfjärd på Kimitoön. I Svinbergets naturskyddsområde är klipphällarna rika på kalk och det finns både hotade naturtyper och växtarter i området.

Publicerad .

Senaste nytt

Tummen ner för Öröfarled 3

Öröfarleden ska inte finnas inte med i landskapsplanen, anser Högsta förvaltningsdomstolen.

Publicerad .

Svårt att övervaka hemvårdare

Regionförvaltningsverket har små resurser att själv granska vården. En utredning görs först då en klient, en anhörig eller en kommun gör anmälan om fel.

Publicerad . Uppdaterad .

"Halloween är ett amerikanskt dravel" 2

Morgonparlamentet fredagen den 31 oktober tog upp och diskuterade allhelgonahelgen/halloween, det misstänkta ebolafallet i Finland, skolmat samt veckans drama i Salo, där en sjukskötare och en närvårdare misstänks för att ha mördat en av sina klienter.

Publicerad . Uppdaterad .

Små eller stora skolor? 5

Skolsammanslagningar är aktuella på många håll just nu och skolfusioner väcker ofta starka känslor. Det här diskuterades i Slaget efter tolv.

Publicerad . Uppdaterad .
Arkivbild

Inbrott i Loimaa polisstation

En man tog sig in i Loimaa polisstation natten till fredagen genom att slå sönder dörrglas.

Publicerad .
Lasse Lindholm, stadsstyrelseordförande hösten 2014

"Åbo stads ekonomi en utmaning"

På måndagen valdes Samlingspartiets Lasse Lindholm till ny ordförande för stadsstyrelsen i Åbo. Lindholm efterträder Minna Arve som valdes till partisekreterare för Samlingspartiet.

Publicerad . Uppdaterad .
Jörgen Rönnback

Stora båtar segla bäst

Snorkiga, halvgalna, supande, snobbiga och rika finlandssvenska seglare får man stifta bekantskap med i Jörgen Rönnbacks nya roman Stora båtar segla bäst. Om du har humor och kan ta boken som den parodi den är blir den riktigt rolig.

Publicerad . Uppdaterad .

Pojkar behöver förebilder 1

Högstadiepojkar behöver förebilder om de ska bli intresserade av läsning. Det säger modersmålsläraren Kenneth Nygrén som gästade fredagens God Morgon Åboland.

Publicerad . Uppdaterad .

Ungdomsgarantin fungerar - åtminstone för en del unga

Axel har alltid tyckt om att syssla med olika saker. Allt har varit intressant. Och det är säkert en av orsakerna till att han i dag har svårt att bestämma sig för vad han ska bli när han blir stor.

Publicerad . Uppdaterad .

Allvarlig brand i Raumo

En gårdsbyggnad i Raumo står i lågor. Räddningsmanskapet försöker hindra branden att sprida sig till bostadshuset. Ett hönshus med 15 000 hönor har brunnit upp.

Publicerad .

Skärgårdstrafik

Färjbeslutet blir domstolsärende 4

SFP-politikerna Christer Friis från Houtskär och Kjell Wennström från Åbo har besvärat sig till Åbo förvaltningsdomstol angående NTM-centralens beslut att skära ner på färjtrafiken mellan Pargas och Nagu.

Publicerad .

”Vi kan inte acceptera nedskärningarna” 4

– Vi anser att det är en lämplig tidpunkt att påminna om att vi inte kan acceptera det här, säger Pargas stadsdirektör Folke Öhman ingår i delegationen som kommer att uppvakta minister Paula Risikko gällande nedskärningarna i skärgårdstrafiken.

Publicerad .
Färjfästet i Prostvik, Nagu

Beställningstrafik ett alternativ

Många lobbar hårt mot NTM-centralens beslut att skära ner i färjturerna mellan Pargas och Nagu nattetid. Korponämnden hoppas förstås att kampen fortsätter, men för fram beställningstrafik som ett alternativ.

Publicerad .
misstänkt oljeläckage vid färjpasset nagu-korpo oktober 2014

Prostvik dockas – misstankar om oljeläckage utreds 3

Färjan Prostvik 1 som trafikerar mellan Nagu och Korpo dockas. Färjan ska på tidigarelagd årlig service och samtidigt utreds om färjan läcker olja.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Bollhallsfarsen fortsätter – tomten för trång

Turerna kring den planerade bollhallen i Åbo blir allt fler. Byggnadsnämnden anser att tomten som är avsedd för bygget är för trång – och också själva bollhallen upplevs för liten. Det är nu oklart hur frågan går vidare.

Publicerad . Uppdaterad .
Tuomas Haanpää (Tutos styrelseordförande) och Matti Perkonoja (TPS styrelseordförande) undertecknar samarbetsavtal

Historiskt samarbete inom Åbohockeyn 2

Länge har de varit motpoler och bittra rivaler inom ishockeyn i Åbo, TPS och Tuto. Men nu är stridsyxan begraven när lagen ingår ett samarbete. Något farmaravtal är det ändå inte fråga om.

Publicerad .

"Det känns skönt när beslutet är taget"

Efter nästan fjorton år av elitfotboll, sju ligatitlar och över tvåhundrafemtio matcher i fotbollsligan lägger Mathias Lindström av.

Publicerad . Uppdaterad .
Årets ligaspelare bland damer

Öling bäst i damligan

TPS-spelaren Ria Öling röstades till årets bästa spelare i damligan. De bästa inhemska fotbollsaktörerna 2014 premierades under Captain's Ball-galan i Helsingfors på torsdagen.

Publicerad .

Veckans diskussioner

Effektivare vård vid ÅUCS 7

Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) uppvisar fina siffror när det gäller vård av patienter. Sjukhuset har effektiverat sin verksamhet under det gångna året och det innebär att fler patienter vårdats med mindre resurser.

Publicerad .
Collage med småhus och en graf.

Nedgången drabbar småhusägare – se hur priserna har förändrats 8

Sedan millennieskiftet har över hälften av de finländska kommunerna förlorat invånare. Speciellt på orter som har förlorat stora industriella arbetsgivare börjar den här utvecklingen synas i priserna på småhus. Yle Nyheters bostadsräknare visar läget kommun för kommun.

Publicerad . Uppdaterad .
Skräbböle skola.

Lärare kritiserar skolfusion i Pargas 46

En flytt av eleverna från två mindre skolor till Skräbböle är ogenomtänkt. Med kreativa lösningar går det att spara på kostnaderna, säger en lärare som Yle Åboland talat med.

Publicerad . Uppdaterad .

Avloppsslam från reningsverk borde granskas bättre 8

Varje år sprids tiotusentals ton slam från Åbos avloppsreningsverk ut i parker och på åkrar. Näringsämnena som finns i det slam som skapas vid reningen bör återanvändas, anser myndigheterna nu.

Publicerad . Uppdaterad .

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris tisdag kl.17.25

Hur ska sex läras ut?

Vem är det egentligen som ska berätta för de unga om sex och sånt? Ligger ansvaret helt och hållet på skolan eller ska det diskuteras hemma vid köksbordet? Vi frågade de unga hur de vill ha det.

Publicerad . Uppdaterad .

Har vi för lite sexualupplysning? 2

Två tredjedelar av eleverna i grundskolan tror fortfarande att man inte kan bli gravid vid första samlaget. Och var femte grundskolelev hade inget skydd vid senaste samlag. Hur står det riktigt till med sexualundervisningen i vårt land?

Publicerad . Uppdaterad .

Föräldrar måste prata om sex med barnen 3

Det finns stora brister i ungdomars kunskaper när det gäller sexualitet och dess konsekvenser, trots sexualundervisning i skolan. Ett recept mot det är att tala öppet om sexualitet i familjen. Vi träffar en familj i Karis.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Åboland måndag 3 november

På måndag tar vi en titt på sexualundervisningen i skolorna, fjolårets inkomster och tomma fastigheter i Åbo centrum.

Tipsa Yle Åboland!

Ser eller hör du något intressant - tipsa oss! Vi vill gärna få tips från allmänheten så att vi kan täcka hela Åboland bättre. Här kan du snabbt och enkelt dela med dig av dina nyhetstips eller det du vill att vi ska undersöka! Redaktionen är intresserad av det mesta! Tipsa Yle Åboland här!

Yle Sporten jobbar

Missade du ett radioinslag?

Visste du att Radio Vega Åbolands intervjuer och nyhetssändningar finns samlade på ett och samma ställe på Arenan? Här kan du klicka dig vidare till sidan och lyssna på nya och äldre inslag!

Kontakta oss

Ta kontakt på adressen radiovega.aboland@yle.fi eller ring 02 2717860. Du hittar oss också på: Facebook. Instagram

Här hittar du oss!

Kontakta Yle Åboland, tfn 02-271 7855

Växel 02-270 900, fax 02-271 7850

Auragatan 8, 6 vån. (ingång via 7 vån.)
PB 400, 20101 ÅBO

Kimitoön: Monica Forssell
Redaktörsstigen 2, 25700 KIMITO, tfn 02-421 777

Pargas: Johanna Ventus, tfn 040-176 2417

Fler kontaktuppgifter, våra e-epostadresser är fornamn.efternamn@yle.fi

Svenskfinland

Camilla Berggren

Camilla Berggren blir företagare 1

Efter tre år som chefredaktör på Vasabladet packar Camilla Berggren nu sina flyttlådor för att flytta tillbaka till Helsingfors där hon kommer att jobba vidare som företagare inom mediabranschen.

Publicerad . Uppdaterad .
Seppo Penttilä, magnus asplund

Sjöbevakarna flyttade upp på land 1

Sparkrav gjorde att sjöbevakningen lämnade utrymmena i Öja och nu krävs en kort biltur för att komma ner till farkosterna i hamnen. - Flytten påverkar inte vår beredskap, säger premiärlöjtnant Seppo Penttilä, chef för Vallgrund Sjöbevakningsstation.

Publicerad . Uppdaterad .
Polis håller i alkometer

Rattfyllerist åkte av vägen

Under natten till lördagen fastnade två rattfyllerister i polisens nät i Karleby och Jakobstad. Den ena hade dessutom åkt i diket i blixthalkan.

Publicerad .

112: Polis och ambulans behövdes inte i Ekenäs 5

I misshandelsfallet under veckoslutet (26.10) där en ung man i Ekenäs blev slagen med knytnäve i ansiktet och sparkad var det inte nödvändigt med polis och ambulans. Det bedömde nödcentralsoperatören.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Turku - Uutiset

Nyligen publicerat

 • Lassi Kokkala och Erik Riska firar mål.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sport körde över TPS1

  Vasalaget Sport knep säsongens fjärde seger i ligan då man besegrade TPS med klara 5-1. Sports fransoser var på hugget i segermatchen.

 • Presentation av kalkhäll på Svinberget
  Publicerad . Uppdaterad

  Värdefulla kalkhällar röjs i Västanfjärd

  Forststyrelsen tar sig an värdefulla hällmarker i Västanfjärd på Kimitoön. I Svinbergets naturskyddsområde är klipphällarna rika på kalk och det finns både hotade naturtyper och växtarter i området.

 • Publicerad .

  Tummen ner för Öröfarled3

  Öröfarleden ska inte finnas inte med i landskapsplanen, anser Högsta förvaltningsdomstolen.

 • Årets ligaspelare bland damer
  Publicerad .

  Öling bäst i damligan

  TPS-spelaren Ria Öling röstades till årets bästa spelare i damligan. De bästa inhemska fotbollsaktörerna 2014 premierades under Captain's Ball-galan i Helsingfors på torsdagen.

 • Publicerad .

  Höjning av kommunalskatten kan bli aktuell i Pargas 20163

  En höjning av kommunalskatten kan bli aktuell i Pargas år 2016. Ekonomidirektör Patrick Nygrén anser att en skattehöjning kan behövas för att balansera budgeten under de kommande åren.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Svårt att övervaka hemvårdare

  Regionförvaltningsverket har små resurser att själv granska vården. En utredning görs först då en klient, en anhörig eller en kommun gör anmälan om fel.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Lastbil i diket vid motorvägen i Salo

  En lastbil körde av motorvägen i Salo och välte i diket vid halv tolvtiden på fredagen.

 • Mats Sjöström och Inger Helenius
  Publicerad . Uppdaterad

  "Halloween är ett amerikanskt dravel"2

  Morgonparlamentet fredagen den 31 oktober tog upp och diskuterade allhelgonahelgen/halloween, det misstänkta ebolafallet i Finland, skolmat samt veckans drama i Salo, där en sjukskötare och en närvårdare misstänks för att ha mördat en av sina klienter.

 • Kenneth Nygrén
  Publicerad . Uppdaterad

  Pojkar behöver förebilder1

  Högstadiepojkar behöver förebilder om de ska bli intresserade av läsning. Det säger modersmålsläraren Kenneth Nygrén som gästade fredagens God Morgon Åboland.

 • Publicerad .

  Närmare 300 liter olja rann ut i Salo

  På fredagsmorgonen inträffade ett större oljeutsläpp på Muurlantie i Salo. Närmare 300 liter brännolja rann ut från en tankbil.

 • Tonåringar
  Publicerad . Uppdaterad

  Ungdomsgarantin fungerar - åtminstone för en del unga

  Axel har alltid tyckt om att syssla med olika saker. Allt har varit intressant. Och det är säkert en av orsakerna till att han i dag har svårt att bestämma sig för vad han ska bli när han blir stor.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Nytt avfallsverk byggs i Salo

  Nu har det blivit klart vad som ersätter förbränningsverket i Oriketo i Åbo. Ett nytt förbränningsverk byggs vid Korvenmäki i Salo som sköter om Åboregionens avfall från och med år 2018.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Inkomsterna varierar mellan stadsdelarna i Åbo

  Inkomstfördelningen varierar kraftigt mellan stadsdelarna i Åbo. Uppgifterna framgår i Svenska Yles nya webbtjänst som publicerades på fredagen.

 • Arkivbild
  Publicerad . Uppdaterad

  Inbrott i Loimaa polisstation

  En man tog sig in i Loimaa polisstation natten till fredagen genom att slå sönder dörrglas.

 • Seniorshow i Pargas far Till skogs - Metsään
  Publicerad . Uppdaterad

  Seniorer till skogs på scenen i Pargas

  Årets Seniorshow i Pargas är ett mycket improviserande skogsäventyr.