NTM-centralen håller fast vid kritiserade upphandlingar

Bränder, grundstötningar och raserade bryggor. Upphandlingarna har lett till att gamla fartyg trafikerar i skärgården och listan över missöden kan göras lång. Nya EU-direktiv lättar på kravet att upphandla men vid NTM-centralen står man på sig - upphandlingarna fortsätter.

Publicerad .
Stor familj sitter på trappan till ett hus

Högstadiet i Nagu viktigt för inflyttningen

- Ett fungerande skolnät vägde tungt när vi valde att flytta hit. Det säger föräldrar som nu hoppas att också deras barn ska få gå i högstadiet i Nagu.

Publicerad .

Senaste nytt

Fixa skärgården

Turkosa alger i strandkanten

Kampen mot övergödningen går långsamt i Finland4

Vi är på rätt väg. Samtidigt visar de senaste siffrorna att Finland bara har lyckats minska fosfor- och kväveutsläppen med en tredjedel av det som är målet fram till 2016.

Publicerad .
Kakolabackens reningsverk

Avloppsvattnet har blivit renare i Åboregionen1

Avloppsvattnets belastning på havet har minskat i Åboregionen. Fosforutsläppen har minskat med hälften då gamla anläggningar har lagts ner och vattenreningen centraliserats.

Publicerad .
Alger har gjort vattnet till en tjock grönblå sörja på södra sidan utanför Rosala

Mycket alger i de sydvästra havsområdena 1

Det finns nu rikligt med blågrönalger i havet. Omfattande blomningar av blågrönalger har observerats i södra Skärgårdshavet, västra Finska viken och norra delen av Östersjöns huvudbassäng. Vi har besökt Utö utanför Pargas där det finns ytterst rikligt med alger just nu - se videoklipp!

Publicerad . Uppdaterad .
Avfallstunnor vid sopinsamlingsplats

Kritiserat sopsystem får tummen upp i Kimitoön 2

I höst förändras sophanteringen i Pargas skärgård. Det nya sopsystemet har fått mycket kritik men i Kimitoön, där man redan infört motsvarande system, fungerar allt bra.

Publicerad . Uppdaterad .

Skärgården förlorar miljoner när staten omfördelar pengar 16

Skärgården hör till en av de stora förlorarna i den omfattande reform av statsandelarna som träder i kraft vid årsskiftet. Totalt kommer skärgårdstillägg för kring tio miljoner euro att försvinna.

Publicerad . Uppdaterad .
Vikarebryggan

Service dras in i skärgården 2

I skärgården dras allt mer service in. I Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården har vi fått flera tips om indragningen av postkontor, bankkontor, båtturer, busslinjer, bryggor, hälsovård och förtursskyltar.

Publicerad . Uppdaterad .

Nylander: Jättestora problem med skärgårdspolitiken

Skärgårdsdelegationens ordförande Mikaela Nylander säger att det varit svårt att försvara skärgårdens intressen på sistone. Ett politiskt bakslag var statsandelsreformen som blev dyr för många skärgårdskommuner. Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att slutresultatet kunde ha blivit betydligt värre.

Publicerad .

Döda havsbottnen två gånger så stor som Danmark – kolla läget nära dig 23

På ytan lyser solen men i djupet breder de syrefattiga områdena ut sig. Utan syre kan varken fiskar eller bottendjur leva. Med hjälp av #FixaSkärgårdens syrekarta kan du kolla hur syrehalten har förändrats vid kusten nära dig och ute på öppet hav.

Publicerad . Uppdaterad .

Tipsa oss – Vad i din skärgård borde vi granska? 14

Vad tycker du att vi ska granska i skärgården nära dig? Delta i Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården. Skicka in ett skriftligt tips eller en bild på något som inte är som det ska.

Publicerad . Uppdaterad .
Åskmoln

Åskväder orsakade markbränder

Blixtar antände mark på Sorpo i Pargas och i Bjärnå i Salo på torsdag. På Sorpo brann 1,5 hektar mark och det tog timmar för brandkåren att släcka branden.

Publicerad .
Piratskeppet har nu lämnat Karleby.

Polisen utreder ägandet av piratskeppet

Vem äger egentligen piratskeppet som just nu står beslagtaget i hamnen i Åbo? Det försöker polisen nu reda ut.

Publicerad . Uppdaterad .
Bosse Mellberg och Riitta Paakki

Musik som svänger

Grundkonceptet ser lika ut som tidigare inför årets uppsättning av Korpo Sea Jazz, men musiken är ny.

Publicerad . Uppdaterad .

Kumo älv

Vem tro på om nickelutsläppet? 1

Jordbrukarna vid Kumoälv är konfysa - vem ska man tro på om nickelutsläppet. De som säger att nickel i älven ingenting är att bry sig om eller de som säger att det är farligt.

Publicerad .

Fisk från Kumo älv kan ätas1

Provsvaren från fiskarna som fångats vid vattenområden kring Björneborg har blivit klara. Enligt dem är det säkert att äta fisk fångad från Kumo älv och från havsområdet utanför Björneborg.

Publicerad .

Sport

Tennis 2014

Nieminen lätt vidare i Tammerfors

Toppseedade Jarkko Nieminen hade inga problem med den belgiska tennisspelaren Yannick Mertens i Tampere Open. Nieminen vann med 6-3, 6-2.

Publicerad . Uppdaterad .
Jonas Emet och Carlos Fondacaro firar ett mål

TPS kryssade – Pargaskeeper straffhjälte 2

TPS fick med sig en poäng från fotbollsligamötet med VPS i Åbo. Matchens bästa spelare var målvakten Arnold Uschanoff från Pargas.

Publicerad . Uppdaterad .

Conny Karlsson visade att äldst är bäst 7

Conny Karlsson vann herrarnas kultävling i SFI-mästerskapen i Pedersöre. Karlssons segerresultat var 16,55.

Publicerad . Uppdaterad .
Julia Tunturi, hösten 2013

Julia Tunturi spelar fotbolls-VM i Kanada

Pargasbördiga Julia Tunturi och hennes lagkamrater i TPS Sini Laaksonen och Ria Öling är uttagna i damlandslaget för under 20-åringar. Laget åker till Kanada den 29 juli.

Publicerad . Uppdaterad .

Vår sommarserie om trädgård och närmat

trädgårdsnäva rozanne

"Satsa på odlingsvärda blommor" 2

I den femte delen av vår sommarserie om Trädgård och närmat besöker vi Folke Mattssons trädgård i Houtskär för att tala om vilka blommor och växter det är värt att satsa på.

Publicerad . Uppdaterad .
Westers trädgård

Westers trädgård förenar nytta med nöje

I det fjärde avsnittet av vår sommarserie besöker vi Westers trädgård i Kila by på Kimitoön. Där förenas nytta med nöje då örter, grönsaker och blommor samsas med konst i flera olika former.

Publicerad . Uppdaterad .
Bärodlingar på Tackork gård.

Många ovanliga arter på Tackork gård 4

I vår tredje del av vår sommarserie om Trädgård och närmat besöker vi Tackork gård i Nagu där det odlas en hel del speciella bärsorter.

Publicerad .
Charlotta Henriksson växthus i Södersundvik

Charlottas växthus

Ungefär tio kilometer från Kimito längs med Vestlaxvägen ligger byn Södersundvik. Där bor Charlotta Henriksson, konditor och blomsterodlare.

Publicerad . Uppdaterad .

Bakom flötet

Glöm inte fiskeloven!

Meta och pilka får man göra utan tillstånd. Men hur ska man gå till väga om man vill lägga ut nät eller åka ut på en spinnfisketur?

Publicerad .
fiskaren mikael sarelin

Ut på fisketur i Pargas

Fiskaren Mikael Sarelin tog med Yle Åboland ut på en fisketur i Pargas. Hör hans bästa tips hur man ska få fisken att nappa.

Publicerad .

Veckans diskussioner

"Fortsätt spara vatten i Korpo" 8

Vattenförsörjningen i Korpo centrum är fortfarande i ett kritiskt skede. Förbrukningen är för tillfället större än produktionen.

Publicerad . Uppdaterad .

"Mindre alkohol ger färre bränder" 4

"Mindre alkohol skulle ge betydligt färre bränder och man pratar alldeles för lite om det här i Finland". Det menar Egentliga Finlands räddningsverks Knut Lehtinen.

Publicerad . Uppdaterad .

Åbo universitet vill utbilda läkare på svenska 5

Det finskspråkiga Åbo universitet kan ansöka om tillstånd att utbilda läkare på svenska. Bakom utspelet ligger enligt rektorn läkarbristen i Österbotten.

Publicerad . Uppdaterad .
Mohammad Azizi, Åbopolitiker (2014)

Muhis Azizi: "Finland ska inte ta emot fler flyktingar" 50

- Finland ska inte ta emot fler flyktingar. Vi hjälper dem bättre i flyktingläger och i deras hemländer. Det säger Mohammad Azizi, som själv kom som flykting till Finland för 17 år sedan.

Publicerad . Uppdaterad .

Dialekter

Kimito.

Breid, heim och yöron

Bred blir breid och börja heter byrja på kimitsko. Det är allt mer sällan man hör någon prata riktigt dialektalt på gator och torg men ord och uttryck tillsammans med en viss melodi lever kvar.

Publicerad . Uppdaterad .
Rainer Wahtera och Tor-Vilhelm Söderblom

Skallfartas, diskin och håkådera 2

När Skröbbel-Gåbbanas ”yviman” Rainer Wahtera och Ersbybon Tor-Vilhelm Söderblom sätter fart får många svårt att hänga med i dialektsvängarna. Vet du vad skallfartas, diskin eller håkådera betyder?

Publicerad . Uppdaterad .
Skini Lindgård

Publiken uppskattar och kommenterar dialekt i pjäser

”Inga heter det så, utan så”, får Skini Lindgård ofta höra av dialektmedvetna åskådare efter en teaterpjäs med inslag av Pargasdialekt. – Men det brukar också vara de bitarna som publiken skrattar mest åt, berättar hon.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Åboland tipsar

Ekenäs nationalpark

Yle Åboland 25 juli

Vi sammanfattar Svenska Yles granskning Fixa skärgården och pratar också om upphandlingsproblematiken inom skärgårdstrafiken. Dessutom pratar vi fotbolls-VM med Julia Tunturi och Ria Öling från TPS åker med U20-landslaget till Kanada nästa vecka.

Lyssna på Vega Åboland direkt via webben

Via länkarna här

Publicerad .

Tipsa Yle Åboland!

Ser eller hör du något intressant - tipsa oss! Vi vill gärna få tips från allmänheten så att vi kan täcka hela Åboland bättre. Här kan du snabbt och enkelt dela med dig av dina nyhetstips eller det du vill att vi ska undersöka! Redaktionen är intresserad av det mesta! Tipsa Yle Åboland här!

Här hittar du oss!

Kontakta Yle Åboland, tfn 02-271 7855

Växel 02-270 900, fax 02-271 7850

Auragatan 8, 6 vån. (ingång via 7 vån.)
PB 400, 20101 ÅBO

Kimitoön: Monica Forssell
Redaktörsstigen 2, 25700 KIMITO, tfn 02-421 777

Pargas: Johanna Ventus, tfn 040-176 2417

Fler kontaktuppgifter, våra e-epostadresser är fornamn.efternamn@yle.fi

Yle Turku - Uutiset

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Algläget mellan Birsskär och Konungskär, rakt söder om Korpoström.

Svensk professor vill fixa Östersjön på bara tio år 1

Syresättning av havsbottnen kan rädda Östersjön från övergödning på tio år, anser den svenska professorn Anders Stigebrandt. För riskabelt och dyrt, tycker andra forskare. - Idén är fullständigt befängd, säger Alf Norkko, som är professor vid Tvärminne zoologiska station.

Publicerad .
Kalkstrand i Sibbo

Brist på bil- och båtplatser vid allmänna bryggor 2

Bilar finns parkerade överallt i Gumbostrand och i Kalkstrand i Sibbo under sommaren och på veckosluten. Skärgårdsbor befarar att det bara blir värre i framtiden.

Publicerad . Uppdaterad .
Anna-Pia Svarvar och Sara Jansson

Dålig service skrämmer bort båtfolket 2

Var ska man duscha och gå på toa, varför är det stenar i farleden och finns det någon hamn där gästbåtar får ta i land? Det frågar sig båtägarna Anna-Pia Svarvar och Pia Jansson som anser att det brister i servicen i den österbottniska skärgården. Båtfolket drar då istället till Sverige.

Publicerad . Uppdaterad .
Fötter i grumligt vatten.

Skärgården – för människor eller myndigheter? 3

I tips efter tips i Fixa skärgården-granskningen återkommer det: missnöjet med myndigheternas arbete i skärgården. Men vårt myndighetsförakt är inte speciellt konsekvent skriver Markus Haakana i sin kolumn. Vi ogillar dem då det passar oss. Däremellan kan de komma riktigt väl till pass.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyligen publicerat

 • Piratskeppet har nu lämnat Karleby.
  Publicerad . Uppdaterad

  Polisen utreder ägandet av piratskeppet

  Vem äger egentligen piratskeppet som just nu står beslagtaget i hamnen i Åbo? Det försöker polisen nu reda ut.

 • Åskmoln
  Publicerad .

  Åskväder orsakade markbränder

  Blixtar antände mark på Sorpo i Pargas och i Bjärnå i Salo på torsdag. På Sorpo brann 1,5 hektar mark och det tog timmar för brandkåren att släcka branden.

 • Algläget mellan Birsskär och Konungskär, rakt söder om Korpoström.
  Publicerad .

  Svensk professor vill fixa Östersjön på bara tio år1

  Syresättning av havsbottnen kan rädda Östersjön från övergödning på tio år. - För riskabelt och dyrt, säger andra forskare.

 • Stor familj sitter på trappan till ett hus
  Publicerad . Uppdaterad

  Högstadiet i Nagu viktigt för inflyttningen

  - Ett fungerande skolnät vägde tungt när vi valde att flytta hit. Det säger föräldrar som nu hoppas att också deras barn ska få gå i högstadiet i Nagu.

 • Förbindelsefartyget Nordick duck sommaren 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  NTM-centralen håller fast vid kritiserade upphandlingar

  Bränder, grundstötningar och raserade bryggor. Upphandlingarna har lett till att gamla fartyg trafikerar i skärgården och listan över missöden kan göras lång. Nya EU-direktiv lättar på kravet att upphandla men vid NTM-centralen står man på sig - upphandlingarna fortsätter.

 • Turkosa alger i strandkanten
  Publicerad . Uppdaterad

  Kampen mot övergödningen går långsamt i Finland4

  Vi är på rätt väg. Samtidigt visar de senaste siffrorna att Finland bara har lyckats minska fosfor- och kväveutsläppen med en tredjedel av det som är målet fram till 2016.

 • Tennis 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Nieminen lätt vidare i Tammerfors

  Toppseedade Jarkko Nieminen hade inga problem med den belgiska tennisspelaren Yannick Mertens i Tampere Open. Nieminen vann med 6-3, 6-2.

 • Alger har gjort vattnet till en tjock grönblå sörja på södra sidan utanför Rosala
  Publicerad . Uppdaterad

  Mycket alger i de sydvästra havsområdena1

  Det finns nu rikligt med blågrönalger i havet. Omfattande blomningar av blågrönalger har observerats i södra Skärgårdshavet, västra Finska viken och norra delen av Östersjöns huvudbassäng. Vi har besökt Utö utanför Pargas där det finns ytterst rikligt med alger just nu - se videoklipp!

 • Utö sommaren 2014.
  Publicerad . Uppdaterad

  "Skärgårdskulturen måste definieras tydligare"2

  Hur ska skärgårdskultur definieras och vem finns skärgården till för. Det här frågar man sig på Utö, där man kräver mera rättigheter och möjligheter att få idka näring så som jakt och fiske.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Ytterst stark vädjan att spara vatten i Korpo

  Vattenförsörjningen i Korpo centrum är fortfarande i ett mycket kritiskt skede och Pargas stad uppmanar konsumenterna till största möjliga sparsamhet.

 • Publicerad .

  TS: TVT drar tillbaka rivningsansökan för skyddad byggnad

  TVT Asunnot drar tillbaka sin rivningsansökan för en skyddad byggnad på Sirkkalagatan, skriver Turun Sanomat på torsdag.

 • Polis håller i alkometer
  Publicerad .

  Alkohol och trötthet ställer till det i trafiken

  Den senaste månaden har det varit extra mycket rattfyllerister i farten i sydvästra Finland. Polisen har också fått rycka ut för ett trettiotal avkörningar där trötthet varit orsaken bakom olyckan.

 • Kakolabackens reningsverk
  Publicerad . Uppdaterad

  Avloppsvattnet har blivit renare i Åboregionen1

  Avloppsvattnets belastning på havet har minskat i Åboregionen. Fosforutsläppen har minskat med hälften då gamla anläggningar har lagts ner och vattenreningen centraliserats.

 • Avfallstunnor vid sopinsamlingsplats
  Publicerad . Uppdaterad

  Kritiserat sopsystem får tummen upp i Kimitoön2

  I höst förändras sophanteringen i Pargas skärgård. Det nya sopsystemet har fått mycket kritik men i Kimitoön, där man redan infört motsvarande system, fungerar allt bra.

 • #fixaskärgården, alger, fixaskärgården
  Publicerad . Uppdaterad

  "Havet håller inte på att dö - vi måste fortsätta kämpa"

  Marinbiologen Johanna Mattila pekar på tre direkta orsaker till att algblommningen fullkomligen har exploderat i Skärgårdshavet. Nu vill hon se en fortsatt gemensam kamp för havet.