Nytt besvär om torgparkeringen

Föreningen Vårt Åbo har lämnat in ett nytt besvär till Åbo förvaltningsdomstol gällande parkeringen under Salutorget i Åbo. I sitt besvär ifrågasätter föreningen hela beslutsprocessen kring torgparkeringen.

Publicerad .

Kimitoöns vindkraftsinitiativ behandlas efter nyår 3

Invånarinitiativet gällande avstånd mellan vindkraftverk och hus, behandlas av Kimitoöns förtroendeorgan i början av nästa år. Då borde man ha hunnit bereda ärendet ordentligt, förklarar Lars Nummelin vid Kimitoöns kommun.

Publicerad .

Senaste nytt

Ymnigt snöfall stör trafiken i söder 1

Den som rör sig på vägarna i södra Finland under måndagen ska köra försiktigt. Det utlovas ymnigt snöfall och dåligt väglag i söder. Snöfallet väntas avta till tisdag då jultrafiken kommer i gång ordentligt.

Publicerad .
Räddningsverket kunde på måndag kväll lyfta bilen ur Aura å.

Bil gled ned i Aura å

En personbil har glidit ned i Aura å i centrala Åbo. Föraren kunde räddas ur ån.

Publicerad .

Yle Åboland flyttar till Logomo

Svenska Yles redaktion i Åbo flyttar till nya utrymmen i Logomo tillsammans med de finska kollegerna på Yle Turku. Orsaken till att man från och med sommaren 2015 flyttar till nya utrymmen på Hampspinnaregatan är att Yle ser många fördelar med just Logomo.

Publicerad . Uppdaterad .

Skicka in dina julfredsminnen till Åbo stad

Åbo stad ber finländare skicka in sina personliga minnen och bilder om julfreden. Minnena samlas till en bok om utlysandet av julfreden och andra jultraditioner i Åbo.

Publicerad . Uppdaterad .

Ensamhet motverkas med julfest för alla 1

Frivilliga i Åbo svenska församling ordnar en öppen julfest på juldagen i Aurelia. Syftet är att uppmuntra folk att vidga sina gemenskaper, och förhindra att någon ofrivilligt måste fira jul ensam.

Publicerad . Uppdaterad .
Egentliga Finlands räddningsverks logo på en bildörr

En person skadades i brand i Salo

En person har skadats lindrigt i en radhusbrand i Salo. En av lägenheterna totalförstördes i branden. De övriga lägenheterna fick rök- och vattenskador.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Vem ska få delta i barnets julfest? 46

Det är julfest i skolan och det är trångt och svettigt. Varje elev fick ha med sig högst två familjemedlemmar, men många struntar i den regeln. Följden blir att alla inte ryms in. Vad göra?

Publicerad .
Ulla Rahkonen och Hanna Backman är med i jämställdhetsarbetsgrupp i Kimitoön

Jämställdhetsfrågor under lupp i Kimitoön 8

Kimitoöns kommun har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta sig an jämställdhetsfrågor i kommunen. Av femhundra anställda är hela fyrahundra kvinnor. I kommunens högsta beslutande organ är könsfördelningen ändå den motsatta.

Publicerad .
Färjan Sterna mellan Pargas och Nagu

”Bro till Nagu inte realistisk under nästa årtionde”27

Egentliga Finlands NTM-central ställer sig positiv till tanken på en fast vägförbindelse mellan Pargas och Nagu. Trafikchef Matti Vehviläinen tonar ändå ner förväntningarna – pengar saknas och lär inte beviljas inom de närmaste åren. Men en ny finansieringsmodell kan hjälpa.

Publicerad .

Nya tidtabeller på Houtskärsrutten 1

NTM-centralen har granskat servicenivån på Houtskärsruttens förbindelsefartygstrafik. Nya tidtabeller träder i kraft från och med årsskiftet.

Publicerad . Uppdaterad .
Kontakttolkarna Doaa Al-Shmes, Kambiz Estatab och Shiva Haghdoust

Kontakttolken hjälper med vardagsbestyr

Behovet av kontakttolkar är stort i Finland. Landets första kontakttolkar med en högskoleutbildning, fick på fredagen sin examen.

Publicerad . Uppdaterad .
Alina Devecerski och Linnea Henriksson

Alina Devecerski och Linnea Henriksson till STK

Säsongsstarten av Svenska Talande Klubben bjuder på mäkta girlpower. Två av de hetaste kvinnliga artisterna i Sverige reser över Östersjön för att förgylla vår januarivardag. Denna gång i Åbo.

Publicerad . Uppdaterad .
Bingokväll på serviceboendet Hemmet i Åbo.

Lyckad bingokväll på Hemmet i Åbo

Röda Korsets ungdomsavdelning arrangerade tillsammans med studenter från yrkeshögskolan i Åbo en lyckad bingokväll för de äldre på serviceboendet Hemmet. De som deltog välkomnade evenemang av den här sorten.

Publicerad . Uppdaterad .
Hansatorget i Åbo

"Rubelras påverkar inte butiker i Åbo"

Rubelns värde har sjunkit markant under de senaste dagarna. Det här påverkar handeln och turismen i Finland, men i Åbotrakten ser läget bättre ut.

Publicerad .

Sagan all för anrika pappersfabriken i Kauttua

Industrikoncernen Ahlstrom stänger sin anrika pappersfabrik i Kauttua i Satakunta. Det är resultatet av samarbetsförhandlingar som avslutades på fredagen.

Publicerad .

Sport

HIFK vann finalthrillern mot ÅIFK

Helsingfors IFK:s damer är vinnare av årets finska cup i handoll. Åbo IFK bjöd på oväntat jämnt motstånd i finalen.

Publicerad .
marko joas

Åbo IFK: "Vi har inte gett upp vår dröm"2

I går tisdag beslutade idrottsnämnden i Åbo att fotbollsklubben Åbo IFK inte får spela sina hemmamatcher på planen i Teräsrautela. Ordföranden för ÅIFK:s fotbollssektion, Marko Joas, är besviken men vill samtidigt se framåt.

Publicerad .
nhl, ishockey, koivu

Montreal hyllade Koivu1

Montreal Canadiens hyllade sin mångårige kapten Saku Koivu med en känslofylld ceremoni i samband med matchen mot Anaheim Ducks. Koivu återvände för festligheterna till staden där han inledde sin NHL-karriär, och där han besegrade cancern.

Publicerad .

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris tisdag kl.17.25

En vän vidgar den äldres vyer

En vän vidgar den äldres vyer

3 min 30 s
Spela upp klipp på Arenan: En vän vidgar den äldres vyer

Alice fick en vän

Äldre människor kan bli väldigt ensamma om de har rörelsehinder och svårt att komma sig ut bland folk. Det var en orsak till att Monica Södergård bestämde att mamma Alice Södergård behöver en vän.Monica kontaktade Folkhälsans väntjänst som fann Lisbeth. Nu träffas Lisbeth och Alice regelbundet.

Publicerad .
Eva Forsblom och Riikka Karjula kramas innan de säger hejdå.

Promenad som förenar nytta med nöje2

Att ta en äldre person under armen för att gå ut på promenad har varit en succé i Borgå. Många har visat intresse för att bli en promenadkompis, något som de äldre uppskattar.

Publicerad .

Fullsatt i Åbo domkyrka då lucia kröntes

Domkyrkan var fullsatt till sista bänkrad då Åbos lucia, Ingrid Holm från Kimitön, kröntes på lördag eftermiddag. Efter andakten åkte lucia och tärnor i kortege till julgatan där firanden fortsatte.Se video och bilder!

Publicerad . Uppdaterad .

Nyhetsskolan i Luostarivuori skola i Åbo

En pojke tittar på NHL-klipp på datorn.

NHL-säsongen

Årets NHL-säsong började för nästan två månader sedan och det börjar synas vilka lag som kommer att göra en succé i år. Lagen börjar skilja sig mera och mera från varandra.

Publicerad . Uppdaterad .

Har julen blivit materialismens fest? 2

I november och december ser vi stora mängder julreklamer och reor. Har kommersialismen fått oss att glömma julens viktigaste betydelse? Tiderna har förändrats och så har även julen. Ungdomarna tycker kanske mer om att få gåvor, men bryr de sig inte om traditionella sätt att fira jul?

Publicerad . Uppdaterad .
En frusen åker i solnedgången.

Det är bra att leva i Finland 3

Vi har intervjuat människor om vad de tycker om att leva i Finland. De flesta vi talat med tycker det är bra att leva här.

Publicerad . Uppdaterad .

Tipsa Yle Åboland!

Ser eller hör du något intressant - tipsa oss! Vi vill gärna få tips från allmänheten så att vi kan täcka hela Åboland bättre. Här kan du snabbt och enkelt dela med dig av dina nyhetstips eller det du vill att vi ska undersöka! Redaktionen är intresserad av det mesta! Tipsa Yle Åboland här!

Yle Sporten jobbar

Missade du ett radioinslag?

Visste du att Radio Vega Åbolands intervjuer och nyhetssändningar finns samlade på ett och samma ställe på Arenan? Här kan du klicka dig vidare till sidan och lyssna på nya och äldre inslag!

Åbolands skärgård

Kontakta oss

Ta kontakt på adressen radiovega.aboland@yle.fi eller ring 02 2717860. Du hittar oss också på: Facebook.
Yle Åboland på Instagram!

Här hittar du oss!

Kontakta Yle Åboland, tfn 02-271 7855

Växel 02-270 900, fax 02-271 7850

Auragatan 8, 6 vån. (ingång via 7 vån.)
PB 400, 20101 ÅBO

Kimitoön: Monica Forssell
Redaktörsstigen 2, 25700 KIMITO, tfn 02-421 777

Pargas: Johanna Ventus, tfn 040-176 2417

Fler kontaktuppgifter, våra e-epostadresser är fornamn.efternamn@yle.fi

Yle Turku - Uutiset

Svenskfinland

Närpes

VBL: Besväret mot Närpes tvåspråkighet avslogs

Vasa förvaltningsdomstol har förkastat besväret mot Närpes tvåspråkighet. Det skriver Vasabladet. Enligt förvaltningsdomstolen strider fullmäktiges beslut inte mot lagen. Domen kommer ändå för sent för att kunna ändra något. Närpes förblir enspråkigt också nästa år.

Publicerad .
Polis och brandmän har spärrat av området.

Starkare misstankar mot bombmannen

Mannen som misstänks för bilsprängningen i Korsnäs har häktats misstänkt för mordförsök. Misstankarna mot honom har förstärkts i samband med polisens undersökning. Kvinnan som skadades i sprängningen vårdas ännu på sjukhus.

Publicerad . Uppdaterad .

Sista minuten-besked om jobb för skolassistenter

Det har varit en tung månad för skolassistenter i Helsingfors. Ännu förra veckan visste många av dem inte om de skulle ha ett jobb att återvända till i januari.

Publicerad .

Helikopter röjer snö från elledningar i Karleby

Elbolaget Korpelan Voima skickar ut en helikopter för att få bort snö från elledningar i Karleby. Med hjälp av luftströmmen från rotorbladen hoppas man få bort en del av den tunga snön som föll i helgen

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Jultrafik i Vanda den 22 december 2014.
  Publicerad . Uppdaterad

  Bilister varnas för dåligt väglag

  Vägtrafikverket varnar dem som rör sig med bil i södra Finland för fortsatt dåligt väglag. Under dagens lopp har mindre plåtkrockar och avkörningar ägt rum. Inga allvarligare olyckor har ändå ägt rum. Jultrafiken väntas vara livligast på tisdag.

 • Publicerad .

  Förbränningsverket i Oriketo rivs i vår

  I mars börjar man riva förbränningsverket i Oriketo i Åbo. Staden räknar med att det tar ett halvt år att riva byggnaden.

 • Räddningsverket kunde på måndag kväll lyfta bilen ur Aura å.
  Publicerad . Uppdaterad

  Bil gled ned i Aura å

  En personbil har glidit ned i Aura å i centrala Åbo. Föraren kunde räddas ur ån.

 • Svenska Yle flyttar till Logomo i Åbo.
  Publicerad . Uppdaterad

  Yle Åboland flyttar till Logomo

  Svenska Yles redaktion i Åbo flyttar till nya utrymmen i Logomo tillsammans med de finska kollegerna på Yle Turku. Orsaken till att man från och med sommaren 2015 flyttar till nya utrymmen på Hampspinnaregatan är att Yle ser många fördelar med just Logomo.

 • Olyckan i S:t Karins skedde på ett övergångsställe.
  Publicerad . Uppdaterad

  S:t Karins: dödsolycka på övergångsställe

  På måndag mitt på dagen blev en kvinna påkörd av en bil och förolyckades på ett övergångsställe i Hovirinta i S:t Karins.

 • Många Åbobor rör sig i snöstormen på åbo salutorg.
  Publicerad . Uppdaterad

  Nytt besvär om torgparkeringen

  Föreningen Vårt Åbo har lämnat in ett nytt besvär till Åbo förvaltningsdomstol gällande parkeringen under Salutorget i Åbo. I sitt besvär ifrågasätter föreningen hela beslutsprocessen kring torgparkeringen.

 • Mika Akkanen håller i pergamentet med julfreden.
  Publicerad . Uppdaterad

  Skicka in dina julfredsminnen till Åbo stad

  Åbo stad ber finländare skicka in sina personliga minnen och bilder om julfreden. Minnena samlas till en bok om utlysandet av julfreden och andra jultraditioner i Åbo.

 • Åbo svenska teaters fasad
  Publicerad . Uppdaterad

  ÅSTs jubileumsår

  Åbo Svenska Teater verkar i landets äldsta teaterhus och har under året firat 175-års jubileum. Radio Vega Åboland har under året uppmärksammat det här jubileet på olika sätt och har bland annat gjort intervjuer med många av dem som jobbat på teatern.

 • Egentliga Finlands räddningsverks logo på en bildörr
  Publicerad . Uppdaterad

  En person skadades i brand i Salo

  En person har skadats lindrigt i en radhusbrand i Salo. En av lägenheterna totalförstördes i branden. De övriga lägenheterna fick rök- och vattenskador.

 • Travgatan i Vasa, lördag eftermiddag 02.03.13
  Publicerad . Uppdaterad

  Ymnigt snöfall stör trafiken i söder1

  Den som rör sig på vägarna i södra Finland under måndagen ska köra försiktigt. Det utlovas ymnigt snöfall och dåligt väglag i söder. Snöfallet väntas avta till tisdag då jultrafiken kommer i gång ordentligt.

 • Anna Edgren och Mia Bäck
  Publicerad . Uppdaterad

  Ensamhet motverkas med julfest för alla1

  Frivilliga i Åbo svenska församling ordnar en öppen julfest på juldagen i Aurelia. Syftet är att uppmuntra folk att vidga sina gemenskaper, och förhindra att någon ofrivilligt måste fira jul ensam.

 • Publicerad .

  Kimitoöns vindkraftsinitiativ behandlas efter nyår 3

  Invånarinitiativet gällande avstånd mellan vindkraftverk och hus, behandlas av Kimitoöns förtroendeorgan i början av nästa år. Då borde man ha hunnit bereda ärendet ordentligt, förklarar Lars Nummelin vid Kimitoöns kommun.

 • HIFK - ÅIFK 13.9.2014
  Publicerad . Uppdaterad

  HIFK vann finalthrillern mot ÅIFK

  Helsingfors IFK:s damer är vinnare av årets finska cup i handoll. Åbo IFK bjöd på oväntat jämnt motstånd i finalen.

 • Larsmo 4.11.2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Nu kommer snön och kölden3

  Ymniga snöfall väntas i morgon i sydvästra och västra Finland. Och det ska också småningom blir rejält kallare.

  Läs också: Glöm inte att tanka bilen

 • Snölandskap.
  Publicerad . Uppdaterad

  Vit jul möjlig också i söder6

  Det är möjligt att det blir en vit jul också i landets södra delar, säger Yles meteorolog Toni Hellinen. Enligt Hellinen är det fifty-fifty om det blir snö i Helsingfors till jul.