Avloppsslam från reningsverk borde granskas bättre2

Varje år sprids tiotusentals ton slam från Åbos avloppsreningsverk ut i parker och på åkrar. Näringsämnena som finns i det slam som skapas vid reningen bör återanvändas, anser myndigheterna nu.

Publicerad .

Nordea stänger i Dalsbruk6

Nordea stänger sitt kontor i Dalsbruk vid årsskiftet. Samtidigt slopar Nordea sina kassatjänster på kontoret i Kimito.

Publicerad .

Senaste nytt

JO-anmälan om minskade färjeturer 5

Nagubon Åsa Rosenberg har lämnat in ett klagomål till riksdagens justitieombudsman gällande färjeturerna mellan Nagu och Pargas. Hon anser att NTM-centralen i Egentliga Finland agerar olagligt, då den vill minska antalet turer.

Publicerad .

Röda Korset varnar för lurendrejare

Lurendrejare har rört sig i Satakunta och Birkaland. De knackar dörr i Röda Korsets namn, men FRK poängterar att penninginsamlingar endast ordnas.vid enskilda kampanjer.

Publicerad .

Tågen är försenade igen

Tågen på kustbanan är drygt 30 minuter försenade denna eftermiddag (24.10). Förseningarna beror på ett fel trafikledningssystemet.

Publicerad .
Vindkraft, Karlö 2012

NTM-centralen: Högst en handfull möllor i Olofsgård 5

Konstsamfundets planerade vindkraftspark med nio eller femton möllor är sannolikt ogenomförbar i Olofsgård på Kimitoön. Detta visar Egentliga Finlands NTM-centrals miljökonsekvensbeskrivning. Orsaken är fågelbeståndet.

Publicerad . Uppdaterad .
Polisjackor

Polisen utreder dråp i Ulvsby

En man i 60-årsåldern hittades död i sin lägenhet i Ulvsby i Satakunta på torsdagsförmiddagen. Mannen hade dräpts.

Publicerad . Uppdaterad .

Premiär för Cygnaeus skolas tv-nyheter

Fredagen den 24 oktober var det premiär för nyheterna, gjorda av nyhetsteamet TeamSmile i årskurs 6. Mediekunskap och kritiskt tänkande blir allt viktigare i skolan, redan i de lägre klasserna.

Publicerad .
Dick Holmström

Dick Holmström - från Vicke Vire till teaterchef

Dick Holmströms karriär i teatervärlden började med Vicke Vire i skolan i Pargas. Efter det har det blivit teater av något slag för hela slanten och i dag är han chef på Åbo Svenska Teater.

Publicerad .
John Eriksson, professor i cellbiologi vid ÅA

Den visuella vetenskapen

Cellbiologin är en visuell vetenskap jämförbar med danskonst och musik.

Publicerad .

"Tågförseningarna är en sorglig favorit i repris"

Morgonparlamentet fredag den 24 oktober tog upp tågförseningar, älgjakt, främmande ubåtar, insamlingen Movember samt Åbo Strömmingsmarknad. Dagens parlamentarister var Åboborna Carina Gräsbäck och Sten-Erik "Tetti" Lundstén.

Publicerad . Uppdaterad .
Syriska regeringstrupper i Yabroud norr om Damaskus 16 mars 2014.

Upp till femton Syrienkrigare från Egentliga Finland

Polisen i Egentliga Finland håller koll på de krigare som återvänder från Syrien. Enligt polisen är det 10-15 män från sydvästra Finland som har deltagit i striderna.

Publicerad . Uppdaterad .
Lodjur

Lodjursbeståndet gallras med hård hand 5

Sammanlagt 55 lodjur får fällas i Egentliga Finland under kommande jaktperiod. Finlands viltcentral har beviljat dispenser för lodjur i stamvårdande syfte och för Egentliga Finlands del är antalet nästan samma som ifjol.

Publicerad .

Fyrstrandens olja städas fortfarande

Arbetet med att städa upp efter oljeläckaget vid Fyrstranden i Åbo fortsätter. Myndigheterna har nu tömt den rinnande oljecisternen och största delen av den förorenade marken har grävts upp.

Publicerad .

Begränsat studiestöd vidare till riksdagen 13

Från och med hösten 2016 ska studerande få lyfta studiestöd för endast en högskoleexamen. Det här föreslår regeringen i en proposition som har överlämnats till riksdagen.

Publicerad .
Österlånggatan 64.

Omstridda trähus rivs i Åbo

På fredag börjar trähusen vid Österlånggatan 64 i Åbo rivas. Husen har varit mycket omstridda.

Publicerad .

"Det finns alltid någon att tala med"

Studentkåren vid Åbo Akademi jobbar ständigt med att stöda de studerandes välmående. Enligt Monika Antikainen som är studentkårens socialpolitiska expert satsar man mycket på att informera och att träffa alla nya studerande.

Publicerad . Uppdaterad .

Han trummar sig genom livet

Oskar Suksi fick sina första trummor då han var åtta år gammal och sedan dess är han sina trummor trogen. Nu studerar han vid Konservatoriet i Åbo och hoppas på en framtida yrkeskarriär vid trummorna.

Publicerad . Uppdaterad .

Åbo Strömmingsmarknad

Dags igen för Åbos anrika Strömmingsmarknad

Nu på torsdag är det återigen dags för Åbo Strömmingsmarknad. Årets upplaga är den 36:e i ordningen och precis som vanligt ligger marknadsområdet vid Aura å i centrala Åbo.

Publicerad .
Strömming som fångats.

Årets delikatesströmming från Åland

Den traditionella tävlingen för strömmingsprodukter ordnades på Strömmingsmarknaden i Åbo på torsdagen och segern gick till Åland. Den första dagen av marknaden besöktes av 15 000 personer.

Publicerad .
petteri orpo

Strömming är fiskerihushållningens ryggrad

I slutet av veckan presenterar fiskare sina produkter för Åboborna då strömmingsmarknaden kör i gång. Jord- och skogsbruksministerns Petteri Orpo (Saml.) säger att det är ett utmärkt sätt för att föra de inhemska produkterna närmare konsumenterna, något man borde jobba mer på.

Publicerad .

Sport

Tomas Mojzis och Lauri Korpikoski, VM 2010

Återvändande tjeck vikarierar Nummelin

Ishockeyligaklubben TPS värvar Tomáš Mojžíš till sitt skadedrabbade försvar. Åbolaget saknar bland annat ögonskadade Petteri Nummelin från leden och har därmed skaffat in den gamle bekantingen från Tjeckien.

Publicerad . Uppdaterad .
Tuto-klack, februari 2013

Tuto vann över Peliitat

I ishockeyns Mestis-serie vann Tuto hemma över Peliitat från Heinola med siffrorna 5-3.

Publicerad .
ordförande Folke Lindström skålade för piffen

Skål för Piffen 100 år 6

Utställningssalen i Gamla Kommunalstugan är full av minnen från Piffens 100-åriga historia. 100-års firandet till ära utkommer också en ny bok om Piffen.

Publicerad . Uppdaterad .

Veckans diskussioner

Tågtidtabell visar förseningar

Alltför många kockar i tåginfosoppan 12

De senaste dagarnas strul med försenade eller till och med helt uteblivna tåg har orsakat stor irritation hos resenärer på kustbanan. Den bristfälliga informationen verkar vara det mest irriterande för tågresenärerna.

Publicerad . Uppdaterad .
Älg.

11-åriga Ed Österås från Kimito fällde en åttataggare 6

Älgjakten är i full gång och på Kimitoön finns just nu en av Finlands yngsta jägare. Kvällstidningarna berättar att 11-åriga Ed Österås från Kimito lyckades fälla två älgar i lördags.

Publicerad . Uppdaterad .

Snart ska alla få sin lördags-ÅU 5

På många håll i skärgården har man blivit utan lördagens Åbo Underrättelser sedan Lounais-Suomen tietojakelu tog över utdelningen av Itella i början av oktober. Problemen är ännu inte helt lösta.

Publicerad .

Mäki och Eliander får läkartjänsterna på Kimitoön 26

De två lediganslagna läkartjänsterna på Kimitoön går till Sanna Mäki och Lotta-Kaisa Eliander. Det beslutade Kimitoöns omsorgsnämnd under måndagkvällen.

Publicerad . Uppdaterad .
Svensk grammatikbok

Pargas bildningsnämnd: Sparkraven är en rejäl utmaning15

Under onsdagkvällen godkände bildningsnämnden i Pargas enhälligt utbildningschef Ulrika Lundbergs budget- och sparförslag, där stadsstyrelsens ramar innebär att hela bildningsavdelningen ska spara cirka 775 000 euro.

Publicerad .
Sunnanbergs skola i Pargas

Föräldrar känner sig överkörda i skolfrågan26

Pargas stad bad invånarna tycka till om planerna för skolnätet. De flesta sa nej till både en flytt av Naguhögstadiet och en sammanslagning av periferiskolorna i Pargas. Styrelsen i sin tur röstade ja.

Publicerad .

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris tisdag kl.17.25

Eleverna gillar centralkökets mat

Trots att det ofta sägs att skolmaten som kommer från centralköken är smaklös så verkar eleverna gilla den. Åtminstone i Cygnaeus lågstadieskola i Helsingfors är den mest populära maten producerad i ett centralkök.

Publicerad . Uppdaterad .

Skolmaten påverkas av transport

Diskussionen om centralkök går het för tillfället. Enligt näringsterapeut Henna Karvonen är det viktigt att experter från olika yrkesgrupper är med och planerar köken, så att pengarna inte får allt för central betydelse.

Publicerad . Uppdaterad .
Finlands luciakanidater 2014

Finlands luciakanidater 2014

1 min 54 s
Spela upp klipp på Arenan: Finlands luciakanidater 2014

En av dem är Finlands lucia 7

I dag presenterades de tio luciakandidaterna för pressen. Det var nervöst för flickorna, för få av dem hade tidigare gett intervjuer - för att inte tala om att sjunga a cappella inför en tv-kamera. Men alla tio klarade det med glans.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Åboland måndag 27 oktober

Sjöhistoriska klubben i Dragsfjärd, gammaldags skolmat och Svenska klubben i Borgå i den åboländska förmiddagen på måndag mellan 9 - 11. Morgonprogrammet klockan 6:30 - 9 tar upp de nya visionerna för Pargas centrum och berättar mer om Svenska veckans program.

Tipsa Yle Åboland!

Ser eller hör du något intressant - tipsa oss! Vi vill gärna få tips från allmänheten så att vi kan täcka hela Åboland bättre. Här kan du snabbt och enkelt dela med dig av dina nyhetstips eller det du vill att vi ska undersöka! Redaktionen är intresserad av det mesta! Tipsa Yle Åboland här!

Yle Sporten jobbar

Missade du ett radioinslag?

Visste du att Radio Vega Åbolands intervjuer och nyhetssändningar finns samlade på ett och samma ställe på Arenan? Här kan du klicka dig vidare till sidan och lyssna på nya och äldre inslag!

Kontakta oss

Ta kontakt på adressen radiovega.aboland@yle.fi eller ring 02 2717860. Du hittar oss också på: Facebook. Instagram

Här hittar du oss!

Kontakta Yle Åboland, tfn 02-271 7855

Växel 02-270 900, fax 02-271 7850

Auragatan 8, 6 vån. (ingång via 7 vån.)
PB 400, 20101 ÅBO

Kimitoön: Monica Forssell
Redaktörsstigen 2, 25700 KIMITO, tfn 02-421 777

Pargas: Johanna Ventus, tfn 040-176 2417

Fler kontaktuppgifter, våra e-epostadresser är fornamn.efternamn@yle.fi

Svenskfinland

tillbehör på björknäs elstation

Ekenäs Energi investerar och moderniserar

Elstationen i Björknäs i Ekenäs har förnyats under hösten och ståtar nu med ett splitternytt ställverk. Det här är en av flera investeringar vid Ekenäs Energi som bland annat ska leda till färre elavbrott och en högre energieffektivitet.

Publicerad . Uppdaterad .
Taget vid barnbarnens favoritlekpark på skolhusgatan i Vasa. Foto Christina Mattsson

Österbottniska flickor lever längst 1

Svenskspråkiga flickor från Österbotten är de som kan räkna med att leva längst i Finland. Däremot lever pojkarna i Kajanaland kortast i landet och skillnaderna har ökat en del.

Publicerad . Uppdaterad .
Henrik Johansson

"Centrum av Helsingfors är alltid attraktivt"

Köpcentret Forum möter samma utmaningar som övriga handeln. Men i konkurrensen med både andra köpcenter och näthandeln har Forum ändå vissa fördelar, eftersom det ligger mitt i centrum. Det säger Henrik Johansson, ny vd för Forum Capita.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Turku - Uutiset

Nyligen publicerat

 • Tomek Valtonen lotsar Vasa Sport i ligan.
  Publicerad .

  Elproblem i Vasa - Sport förlorade igen

  Vasalaget Sport inkasserade sin 13:e förlust då HIFK var bättre med 3-1. I den andra perioden avbröts matchen.

 • Pojo hälsovårdscentral
  Publicerad .

  Västkuststäderna tänker lika om social- och hälsovårdsreformen

  Åbo, Björneborg, Vasa, Salo, Raumo och Jakobstad framhåller kommunernas starka roll och att social- och hälsovårdsreformen inte får skapa onödig förvaltning.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Tågen är försenade igen

  Tågen på kustbanan är drygt 30 minuter försenade denna eftermiddag (24.10). Förseningarna beror på ett fel trafikledningssystemet.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Röda Korset varnar för lurendrejare

  Lurendrejare har rört sig i Satakunta och Birkaland. De knackar dörr i Röda Korsets namn, men FRK poängterar att penninginsamlingar endast ordnas.vid enskilda kampanjer.

 • Publicerad . Uppdaterad

  JO-anmälan om minskade färjeturer5

  Nagubon Åsa Rosenberg har lämnat in ett klagomål till riksdagens justitieombudsman gällande färjeturerna mellan Nagu och Pargas. Hon anser att NTM-centralen i Egentliga Finland agerar olagligt, då den vill minska antalet turer.

 • Polisjackor
  Publicerad . Uppdaterad

  Polisen utreder dråp i Ulvsby

  En man i 60-årsåldern hittades död i sin lägenhet i Ulvsby i Satakunta på torsdagsförmiddagen. Mannen hade dräpts.

 • Tomas Mojzis och Lauri Korpikoski, VM 2010
  Publicerad . Uppdaterad

  Återvändande tjeck vikarierar Nummelin

  Ishockeyligaklubben TPS värvar Tomáš Mojžíš till sitt skadedrabbade försvar. Åbolaget saknar bland annat ögonskadade Petteri Nummelin från leden och har därmed skaffat in den gamle bekantingen från Tjeckien.

 • Carina Gräsbeck och Tetti Lundstén i studion.
  Publicerad . Uppdaterad

  "Tågförseningarna är en sorglig favorit i repris"

  Morgonparlamentet fredag den 24 oktober tog upp tågförseningar, älgjakt, främmande ubåtar, insamlingen Movember samt Åbo Strömmingsmarknad. Dagens parlamentarister var Åboborna Carina Gräsbäck och Sten-Erik "Tetti" Lundstén.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Nordea stänger i Dalsbruk6

  Nordea stänger sitt kontor i Dalsbruk vid årsskiftet. Samtidigt slopar Nordea sina kassatjänster på kontoret i Kimito.

 • Publicerad .

  TS: Inomhusluften fortfarande ett gissel vid ÅUCS

  Problemen med inomhusluften på förlossningsavdelningen vid Åbo universitetscentralsjukhus fortsätter. Det skriver Turun Sanomat.

 • Mathias Gustafsson, Felix Thibblin, Aino Hesselgren, Emma Olofsson, Rasmus Norström, Ellen Westberg och Linda Pukari redigerar de allra första tv-nyheterna
  Publicerad .

  Premiär för Cygnaeus skolas tv-nyheter

  Fredagen den 24 oktober var det premiär för nyheterna, gjorda av nyhetsteamet TeamSmile i årskurs 6. Mediekunskap och kritiskt tänkande blir allt viktigare i skolan, redan i de lägre klasserna.

 • John Eriksson, professor i cellbiologi vid ÅA
  Publicerad . Uppdaterad

  Den visuella vetenskapen

  Cellbiologin är en visuell vetenskap jämförbar med danskonst och musik.

 • tåg som susar förbi plankorsning i mörker
  Publicerad . Uppdaterad

  Förseningar på kustbanan2

  Det förekommer förseningar i tågtrafiken på kustbanan på fredagsmorgonen på grund av ett fel i trafikledningssystemet mellan Kuppis station och Pikis.

 • Dick Holmström
  Publicerad . Uppdaterad

  Dick Holmström - från Vicke Vire till teaterchef

  Dick Holmströms karriär i teatervärlden började med Vicke Vire i skolan i Pargas. Efter det har det blivit teater av något slag för hela slanten och i dag är han chef på Åbo Svenska Teater.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Avloppsslam från reningsverk borde granskas bättre2

  Varje år sprids tiotusentals ton slam från Åbos avloppsreningsverk ut i parker och på åkrar. Näringsämnena som finns i det slam som skapas vid reningen bör återanvändas, anser myndigheterna nu.