Teaterboulages barnpjäs handlar om Birger Björn.

Premiär för Teaterboulages barnpjäs

På torsdag är det premiär för Teaterboulages pjäs ”Bagare Birger får en vän”. Pjäsen är tvåspråkig och riktar sig till barn i åldern 4-10 år, men pjäsen passar hela familjen.

Publicerad .

Senaste nytt

Årets sjusovare 2014 Kari Vuola.

Kari Vuola årets sjusovare

Orgelartisten Kari Vuola valdes till årets sjusovare i Nådendal på söndagen. Vuola är kyrkomusiker vid Nådendals församling.

Publicerad . Uppdaterad .

DBTL på vinst i år

Stadfestivalen DBTL gör sannolikt ett plusresultat i år med 20 000 sålda biljetter.

Publicerad .

Åbo och Björneborg lyckades förkorta vårdköerna

Åbo och Björneborg har lyckats förkorta köerna till specialsjukvården. Båda städerna fick i maj anmärkningar av Regionförvaltningsverket för långa köer.

Publicerad . Uppdaterad .
Utsikten från Timo Stolts brygga senaste helg.

Marinbiolog vill se krafttag i Littois träsk

Littois träsk hör till de sjöar i Finland som har drabbats allra värst av sommarens algblomning, men marinbiologen Johanna Mattila menar att det finns det gott om alternativ om man vill förbättra läget i träsket.

Publicerad . Uppdaterad .
Vattenhink fylls upp.

Vattnet räckte till under Korpo Sea Jazz

Vattnet i Korpo centrum räckte till under helgen trots stora folkmängder bland annat på grund av Korpo Sea Jazz. Projektingenjör Marko Rusi vid Pargas stad riktar ett stort tack till alla som varit sparsamma med vattnet.

Publicerad . Uppdaterad .

Skärgårdstillägg för färdtjänst 4

Pargas och Kimitoön får ett skärgårdstillägg på flera miljoner euro som en kompensation för de extra kostnaderna skärgården medför för kommunerna. Sixten Laine i Rosala tycker att kommunen borde redovisa för hur pengarna används.

Publicerad .
åbo universitet,

STUK: Ingen fara trots radioaktivt ämne 1

Det förekommer ingen fara från det radioaktiva ämnet som i fredags hittades vid Åbo universitet, meddelar Strålsäkerhetscentralen STUK.

Publicerad .

Björneborg slutar mäta nickelhalter i Kumo älv

De nickelprover som Björneborgs stad tog i fredags är de sista proverna för den här gången. Björneborgs stad fortsätter ändå tillsammans med andra myndigheter med att följa upp konsekvenserna av nickelutsläppet.

Publicerad .
Terräng brinner.

Många markbränder under veckoslutet

Markbränder på flera håll i Egentliga Finland och Satakunta har hållit brandkåren sysselsatt under veckoslutet. Åskväder orsakade flera av bränderna, i Pöytis orsakade försvarsmakten skjutövning en liten markbrand.

Publicerad .

Värmen satte fart på folket och sysselsatte polisen 1

Polisen i sydvästra Finland har varit fullt sysselsatt under veckoslutet då det varma vädret och olika evenemang lett till att mycket folk varit i rörelse.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Spetskompetens till TPS

Ishockeylaget TPS har gjort klart med Ryan Lasch och Jakub Nakládal. Lasch vann poängligan säsongen 2011–2012 och Nakládal är bekant från det tjeckiska landslaget.

Publicerad . Uppdaterad .
IFK Mariehamn firar fullträff.

IFK Mariehamn ett mål starkare i Vasa

Mariehamnklubben fick åka hem med fulla tre poäng från drabbningen mot VPS under kvällens omgång i den inhemska fotbollsligan. FC Honka och TPS fick nöja sig med 1-1.

Publicerad . Uppdaterad .
Mathias Lindström

Lindström: ”Man gör inte mycket med en poäng”

Interbacken Mathias Lindström gjorde mål mot sin gamla klubb HJK men jublade inte efter matchen. Försvarsmissar gjorde att trepoängaren uteblev.

Publicerad . Uppdaterad .
Öling och Ruohomaa jobbar på lager dagtid

TPS greppade tag om plats i övre slutspelet

Åbolaget TPS visade karaktär under den sista omgången i damernas fotbollsliga före en månad av landslagsuppehåll med en 3-1-vinst över FC Honka. Åland United och PK-35 fortsätter i täten.

Publicerad . Uppdaterad .

Fixa skärgården

Här är #FixaSkärgårdens fem slutsatser 11

Svenska Yle har granskat miljö och förutsättningar för att vistas och bo i skärgården. Vi har utgått från publikens tips, granskat och rapporterat. Här är våra slutsatser.

Publicerad .
Förbindelsefartyget Nordick duck sommaren 2014

NTM-centralen håller fast vid kritiserade upphandlingar 5

Bränder, grundstötningar och raserade bryggor. Upphandlingarna har lett till att gamla fartyg trafikerar i skärgården och listan över missöden kan göras lång. Nya EU-direktiv lättar på kravet att upphandla men vid NTM-centralen står man på sig - upphandlingarna fortsätter.

Publicerad .
Maria Nylund är nyhetschef på Svenska Yle i Åboland

Ödmjukt tack till alla er som hjälpt oss granska skärgården! 7

Det har varit otroligt inspirerande för oss att få ge oss i kast med problem och frågor som just du tycker att borde granskas. Responsen från er lyssnare, tittare och läsare har varit enorm. Tusen tack för den, skriver #FixaSkärgårdens Maria Nylund.

Publicerad .
Kakolabackens reningsverk

Avloppsvattnet har blivit renare i Åboregionen 1

Avloppsvattnets belastning på havet har minskat i Åboregionen. Fosforutsläppen har minskat med hälften då gamla anläggningar har lagts ner och vattenreningen centraliserats.

Publicerad . Uppdaterad .
sopkärl

Åbonejdens avfallsservice svarar på lyssnarnas frågor 5

Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården pågår just nu och många av de tips och frågor som skickats in har berört avfallshanteringen. Yle Åboland träffade Cati Huhta från Åbonejdens avfallsservice som svarade på lyssnarnas frågor.

Publicerad . Uppdaterad .
Turkosa alger i strandkanten

Kampen mot övergödningen går långsamt i Finland 8

Vi är på rätt väg. Samtidigt visar de senaste siffrorna att Finland bara har lyckats minska fosfor- och kväveutsläppen med en tredjedel av det som är målet fram till 2016.

Publicerad . Uppdaterad .

Inte bråttom längre

För tre år sedan var Kimitobon Anne Andersson väldigt nära att mista sin då 18-åriga son Tony i en trafikolycka. Avkörningen ledde till omfattande hjärnskador vilket betyder att Anne bokstavligen lärt sitt barn tala, äta och gå på nytt. I Samtal om livet handlar det om de några få sekunder, som totalt förändrade en mammas och hennes sons vardag. Det är också en berättelse kryddad med envishet, kärlek och ett lyckligt slut.

Publicerad .
Scen ur barnpjäsen Bagare Birger får en vän.

Teaterboulage sätter upp tvåspråkig barnpjäs

Torsdagen den 31 juli har Teaterboulages andra pjäs urpremiär. Då visas Bagare Birger får en vän - Paakari Pirjer saa ystävän, som är en tvåspråkig barnpjäs.

Publicerad .

Vår sommarserie om trädgård och närmat

trädgårdsnäva rozanne

"Satsa på odlingsvärda blommor" 2

I den femte delen av vår sommarserie om Trädgård och närmat besöker vi Folke Mattssons trädgård i Houtskär för att tala om vilka blommor och växter det är värt att satsa på.

Publicerad . Uppdaterad .
Westers trädgård

Westers trädgård förenar nytta med nöje

I det fjärde avsnittet av vår sommarserie besöker vi Westers trädgård i Kila by på Kimitoön. Där förenas nytta med nöje då örter, grönsaker och blommor samsas med konst i flera olika former.

Publicerad . Uppdaterad .
Bärodlingar på Tackork gård.

Många ovanliga arter på Tackork gård 4

I vår tredje del av vår sommarserie om Trädgård och närmat besöker vi Tackork gård i Nagu där det odlas en hel del speciella bärsorter.

Publicerad .
Charlotta Henriksson växthus i Södersundvik

Charlottas växthus

Ungefär tio kilometer från Kimito längs med Vestlaxvägen ligger byn Södersundvik. Där bor Charlotta Henriksson, konditor och blomsterodlare.

Publicerad . Uppdaterad .

Bakom flötet - om fisk och fiske

Glöm inte fiskeloven!

Meta och pilka får man göra utan tillstånd. Men hur ska man gå till väga om man vill lägga ut nät eller åka ut på en spinnfisketur?

Publicerad .
fiskaren mikael sarelin

Ut på fisketur i Pargas

Fiskaren Mikael Sarelin tog med Yle Åboland ut på en fisketur i Pargas. Hör hans bästa tips hur man ska få fisken att nappa.

Publicerad .

Veckans diskussioner

Stor familj sitter på trappan till ett hus

Högstadiet i Nagu viktigt för inflyttningen6

- Ett fungerande skolnät vägde tungt när vi valde att flytta hit. Det säger föräldrar som nu hoppas att också deras barn ska få gå i högstadiet i Nagu.

Publicerad .

Dialekter

Kimito.

Breid, heim och yöron

Bred blir breid och börja heter byrja på kimitsko. Det är allt mer sällan man hör någon prata riktigt dialektalt på gator och torg men ord och uttryck tillsammans med en viss melodi lever kvar.

Publicerad . Uppdaterad .
Rainer Wahtera och Tor-Vilhelm Söderblom

Skallfartas, diskin och håkådera 4

När Skröbbel-Gåbbanas ”yviman” Rainer Wahtera och Ersbybon Tor-Vilhelm Söderblom sätter fart får många svårt att hänga med i dialektsvängarna. Vet du vad skallfartas, diskin eller håkådera betyder?

Publicerad . Uppdaterad .
Skini Lindgård

Publiken uppskattar och kommenterar dialekt i pjäser

”Inga heter det så, utan så”, får Skini Lindgård ofta höra av dialektmedvetna åskådare efter en teaterpjäs med inslag av Pargasdialekt. – Men det brukar också vara de bitarna som publiken skrattar mest åt, berättar hon.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Yle Åboland tipsar

Rökt fisk

Yle Åboland 29 juli

I vår serie "Bakom flötet" ska vi i dag lära oss om att röka fisk med Börjes fisk i Nagu. Det handlar också om skördefesten som ordnas i september - nu är det dags att anmäla sig!

Lyssna på Vega Åboland direkt via webben

Via länkarna här

Publicerad .

Tipsa Yle Åboland!

Ser eller hör du något intressant - tipsa oss! Vi vill gärna få tips från allmänheten så att vi kan täcka hela Åboland bättre. Här kan du snabbt och enkelt dela med dig av dina nyhetstips eller det du vill att vi ska undersöka! Redaktionen är intresserad av det mesta! Tipsa Yle Åboland här!

Här hittar du oss!

Kontakta Yle Åboland, tfn 02-271 7855

Växel 02-270 900, fax 02-271 7850

Auragatan 8, 6 vån. (ingång via 7 vån.)
PB 400, 20101 ÅBO

Kimitoön: Monica Forssell
Redaktörsstigen 2, 25700 KIMITO, tfn 02-421 777

Pargas: Johanna Ventus, tfn 040-176 2417

Fler kontaktuppgifter, våra e-epostadresser är fornamn.efternamn@yle.fi

Yle Turku - Uutiset

Svenskfinland

På bilden syns en del av en boaorm, träflis, en kvist och en sten.

Kungsboan upphittad i Karis 20

Den förlupna boaormen har nu hittats hos en granne i Karis. Natten till måndagen rymde en ungefär två meter lång kungsboa från en lägenhet på andra våningen vid Malmgatan 6 A.

Publicerad . Uppdaterad .
Inlägg på Facebook har orsakat uppsäging av prenumeration.

Uppsagda ÖT-prenumerationer efter Facebook-inlägg 51

Ett tiotal personer har sagt upp sin prenumeration på Österbottens tidning efter att en av tidningens journalister lagt upp ett Facebook-inlägg om att förfölja kristna.

Publicerad . Uppdaterad .
Hett i bussen

"Man vågar inte stanna och svalka sig" 5

Alla är inte glada över det varma sommarvädret som äntligen anlänt. I bussar som saknar luftkonditionering kan chaufförens arbetstur vara en plåga.

Publicerad . Uppdaterad .
Fyrskeppet Relandersgrund.

Från vrak till kafébåt

Om du promenerat längs med Norra kajen mot Vedkajen i Helsingfors har du gått förbi Relandersgrund. Susanna Seppä räddade för 25 år sedan det då 100-åriga vraket från att skrotas.

Publicerad .

Nyligen publicerat

 • Teaterboulages barnpjäs handlar om Birger Björn.
  Publicerad . Uppdaterad

  Premiär för Teaterboulages barnpjäs

  På torsdag är det premiär för Teaterboulages pjäs ”Bagare Birger får en vän”. Pjäsen är tvåspråkig och riktar sig till barn i åldern 4-10 år, men pjäsen passar hela familjen.

 • Publicerad .

  Filminspelning påverkar biltrafiken i Åbo hamn

  En filminsplening kommer att påverka biltrafiken på Vallgravsgatan intill Åbo Slott mellan tisdag och torsdag.

 • Gammal glasfiberbåt i stranden.
  Publicerad .

  Fartyg samlar in avfall i skärgården

  Åbonejdens avfallsservice insamlingsfartyg kör under den här veckan runt i Pargas och Nådendals skärgård.

 • Publicerad .

  DBTL på vinst i år

  Stadfestivalen DBTL gör sannolikt ett plusresultat i år med 20 000 sålda biljetter.

 • Köpmansgatans cykelväg byggs.
  Publicerad . Uppdaterad

  Byggandet av Köpmansgatans cykelväg inleddes2

  Byggandet av Köpmansgatans cykelväg i Åbo inleddes på måndag morgon. Arbetet började med refugbygge och utmärkning av cykelfilerna.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Björneborg slutar mäta nickelhalter i Kumo älv

  De nickelprover som Björneborgs stad tog i fredags är de sista proverna för den här gången. Björneborgs stad fortsätter ändå tillsammans med andra myndigheter med att följa upp konsekvenserna av nickelutsläppet.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Åbo och Björneborg lyckades förkorta vårdköerna

  Åbo och Björneborg har lyckats förkorta köerna till specialsjukvården. Båda städerna fick i maj anmärkningar av Regionförvaltningsverket för långa köer.

 • Vattenhink fylls upp.
  Publicerad . Uppdaterad

  Vattnet räckte till under Korpo Sea Jazz

  Vattnet i Korpo centrum räckte till under helgen trots stora folkmängder bland annat på grund av Korpo Sea Jazz. Projektingenjör Marko Rusi vid Pargas stad riktar ett stort tack till alla som varit sparsamma med vattnet.

 • Ryan Lasch.
  Publicerad . Uppdaterad

  Spetskompetens till TPS

  Ishockeylaget TPS har gjort klart med Ryan Lasch och Jakub Nakládal. Lasch vann poängligan säsongen 2011–2012 och Nakládal är bekant från det tjeckiska landslaget.

 • Årets sjusovare 2014 Kari Vuola.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kari Vuola årets sjusovare

  Orgelartisten Kari Vuola valdes till årets sjusovare i Nådendal på söndagen. Vuola är kyrkomusiker vid Nådendals församling.

 • åbo universitet,
  Publicerad .

  STUK: Ingen fara trots radioaktivt ämne1

  Det förekommer ingen fara från det radioaktiva ämnet som i fredags hittades vid Åbo universitet, meddelar Strålsäkerhetscentralen STUK.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Värmen satte fart på folket och sysselsatte polisen1

  Polisen i sydvästra Finland har varit fullt sysselsatt under veckoslutet då det varma vädret och olika evenemang lett till att mycket folk varit i rörelse.

 • Terräng brinner.
  Publicerad .

  Många markbränder under veckoslutet

  Markbränder på flera håll i Egentliga Finland och Satakunta har hållit brandkåren sysselsatt under veckoslutet. Åskväder orsakade flera av bränderna, i Pöytis orsakade försvarsmakten skjutövning en liten markbrand.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Inte bråttom längre

  För tre år sedan var Kimitobon Anne Andersson väldigt nära att mista sin då 18-åriga son Tony i en trafikolycka. Avkörningen ledde till omfattande hjärnskador vilket betyder att Anne bokstavligen lärt sitt barn tala, äta och gå på nytt. I Samtal om livet handlar det om de några få sekunder, som totalt förändrade en mammas och hennes sons vardag. Det är också en berättelse kryddad med envishet, kärlek och ett lyckligt slut.

 • Utsikten från Timo Stolts brygga senaste helg.
  Publicerad . Uppdaterad

  Marinbiolog vill se krafttag i Littois träsk

  Littois träsk hör till de sjöar i Finland som har drabbats allra värst av sommarens algblomning, men marinbiologen Johanna Mattila menar att det finns det gott om alternativ om man vill förbättra läget i träsket.