Hoppa till huvudinnehåll

Kråkkärret i Åbo fyller år i soliga tecken

Stadsdelen uppmärksammas med dans och beröm.

En klart positiv utveckling. Så sammanfattar de som bott i Kråkkärret i Åbo en längre tid. Den 40-åriga stadsdelen fyller år med dans och beröm.

Dina sopor säger mer om dig än du tror

3500 kilo blandavfall från fyra kommuner analyseras i Salo.

Hur bra är du egentligen på att sortera dina sopor? Vid Korvenmäki avfallscentral i Salo tar man nu reda på hur delar av sydvästra Finland sköter sin sopsortering.

Melodi Grand Prix 2016

MGP-finalisterna och dansarna presenterar sig!

Två grupper och åtta soloartister tävlar i MGP 2016.

Årets finalister är mellan 10 och 14 år och kommer från Eckerö, Vasa, Esse, Karleby, Åbo, Kyrkslätt, Borgå, Esbo och Helsingfors. Dansarna är mellan 10 och 15 år kommer från Vasa, Åland, Åbo och Esbo.

The Puffets - Se mig

Gruppen Puffets är en MGP 2016 finalist med låten "Se mig".

Åbobandet The Puffets deltar i MGP med låten "Se mig". Låten handlar om en pojke som vill att hon skall se honom. De fem killarna i gruppen har tvärt olika tankar om att hur de vill fira en eventuell MGP-seger.

Lotta Björklund - Min sång

Charlotta Björklund, MGP 2016 finalist med låten "Min sång".

Åbotjejen Charlotta, alltså Lotta Björklund, deltar i MGP med låten "Min sång". Låten blev till under en semesterresa och är en slags resedagbok.

Skärgården får behålla sina hälsostationer

Samarbetet med äldreomsorgen i skärgården ska bli bättre.

Det ska också i fortsättningen finnas hälsostationer i alla kommundelar i Pargas stad. Det slogs fast av stadsfullmäktige, som också vill utveckla hälsostationernas samarbete med äldreomsorgen.

Åbo behöver park för överskottsjord

Ett bolag för marksubstanser planeras i Starrbacka.

Meningen är att få ett stort område i Starrbacka, för mellanlagring och slutförvaring för bortgrävd jord. Parken skulle skötas av ett nytt bolag.

Åländska skärgårdskommuner redo för flyktingar

Nagu modell då landets minsta kommuner välkomnar flyktingar.

Ingen kommun är för liten för flyktingar, så tänker man i Ålands skärgård där några av de minsta kommunerna bäddar för kvotflyktingar. Nagu har fått vara modell för lyckat integrerande.

Misstänkt våldtäkt på tivoliområde i Åbo

En 16-årig flicka blev våldtagen under valborgshelgen.

Polisen utreder ett misstänkt våldtäktsfall på Tivoli Sariolas område i Åbo. Våldtäkten har skett då tivolit har varit stängt, natten mellan valborgsmässoafton och valborg.

Sdp på Kimitoön: Lämna Nordea

Panamadokumenten i bakgrunden.

Kimitoön ska inte understöda en bank som främjar skattefusk, anser Kimitoöns socialdemokratiska fullmäktigegrupp och uppmanar kommunen att lämna Nordea.

Närbild - om händelser och mänskor i Svenskfinland. Nytt avsnitt på Arenan varje söndag kl 20.00.

Vintern rasade i strålande solsken på Vårdberget

Här är bilderna från valborgsfirandet i Åbo.

Valborgsmässoafton firades traditionsenligt med pompa och ståt på Vårdberget i Åbo. Brahe Djäknar sjöng in våren mitt i havet av bubbel, ballonger och glada miner på finlandssvenskarnas inofficiella vårträff.

Läs mera:

Fråga fritt!

Vad vill du veta om dina egna hemknutar? Ställ en fråga och vi hjälper dig med svaret!
Av de frågor som kommer in till redaktionen väljer vi regelbundet ut tre som vi ordnar en omröstning kring. Efter det är det du som avgör vilken av dem vi ska ta itu med! Det gör du genom att på webben rösta på den fråga som intresserar dig mest.

Här är rösten du vaknar till i Åboland

Marie Söderman på Yle i Åbo berättar om morgonen på radion.

Hur ser morgonen ut då man är uppe med tuppen och ska prata i radio innan de flesta ens har vaknat? Vi ställde några frågor till Marie Söderman som är programvärd för God Morgon Åboland på vardagarna.

Kontakta Yle Åboland, telefon 02-271 7855

Kontaktuppgifter

Växel 02-270 900, fax 02-271 7850

Hampspinnaregatan 14 (Logomo Konttori)
PB 400, 20101 ÅBO

Kimitoön: Monica Forssell tfn 040-860 3961
Pargas: Johanna Ventus, tfn 040-176 2417

Fler kontaktuppgifter, våra e-epostadresser är fornamn.efternamn@yle.fi

Tipsa Yle Åboland

Tipsa anonymt via det här formuläret om du ser eller hör något intressant! Vi vill gärna få tips från allmänheten så att vi kan täcka hela Åboland bättre. Här kan du snabbt och enkelt dela med dig av dina nyhetstips eller det du vill att vi ska undersöka! Redaktionen är intresserad av det mesta!

Yle Nyhetsskolan

Kom med i Yle Nyhetsskolan

Nu kan man anmäla sig till nästa läsår!

Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

Yle Turku - Uutiset

Nyligen publicerat

 • MGP-finalisterna och dansarna presenterar sig!

  Två grupper och åtta soloartister tävlar i MGP 2016.

  Årets finalister är mellan 10 och 14 år och kommer från Eckerö, Vasa, Esse, Karleby, Åbo, Kyrkslätt, Borgå, Esbo och Helsingfors. Dansarna är mellan 10 och 15 år kommer från Vasa, Åland, Åbo och Esbo.

 • MGP-dansarna presenterar sig

  Här är de, årets MGP-dansare. 10 proffsiga 10-15 åringar.

  Här är de, årets MGP-dansare. 10 proffsiga 10-15 åringar. Dansarna valdes via uttagningar, som ordnats runt om i svenskfinland under vintern 2016.

 • The Puffets - Se mig

  Gruppen Puffets är en MGP 2016 finalist med låten "Se mig".

  Åbobandet The Puffets deltar i MGP med låten "Se mig". Låten handlar om en pojke som vill att hon skall se honom. De fem killarna i gruppen har tvärt olika tankar om att hur de vill fira en eventuell MGP-seger.