Hoppa till huvudinnehåll

Fästingen - Finlands farligaste djur

Fästingar kan sprida sjukdomar som borrelios och TBE

Fästingar är små spindeldjur som lever på att suga blod. Fästingar kan sprida sjukdomar som borrelios och kumlingesjuka (TBE).

Grattis Borgbacken!

På Borgbacken har man snurrat runt sedan 1950

Om Borgbackens historia och alla roliga åk.

Borgbacken öppnades den 27 maj 1950. Berg-och dalbanan togs i bruk 1951, och hör ännu till de mest populära åken. Här får ni följa med till Borgbacken och lyssna på dess minnen.

Äppelätartävling på Borgbacken

Hurtiga barn i en tävling på Borgbackens scen.

I det här gamla stumfilmsklippet deltar hurtiga barn i en tävling på Borgbackens scen.

Pål Pressli på Borgbacken

"Tosi paha ställe säger dom".

"Tosi paha ställe säger dom". Pål Pressli är en riktig man; han skall testa Enterprise och andra hemska maskiner på Borgbacken.

Frida och Frida: Summer of Dåka

Dåkasäsongen börjar strax!

"Pollen i luften, men snart är det dags! Dåkasäsongen börjar strax." Här kan du ladda ner den klassiska Pleppohiten från 2006.

Anden i flaskan

Alla vill ju inte dricka, men det är svårt att stå emot.

Alla ungdomar vill ju inte dricka, men det är svårt att stå emot grupptrycket. Här sjunger Tom Salomonsen och Göran Sjöholm ur Christina Anderssons pjäs Anden i flaskan.

Vilda Visare ville visa matematikens spännande värld

Lär dig matematik med den kusliga serien Vilda Visare

Från en tråkig matematiklektion får vi resa på fartfyllt fantasiäventyr. I serien Vilda Visare beger vi oss till ett spännande och kusligt land. Serien ville lära barn matematik.

Lilla O rymmer

Här bestämmer sig Lilla O för att rymma hemifrån.

Lilla O och Molly var ett av 80-talets mest älskade barnprogram. Här bestämmer sig Lilla O för att rymma hemifrån.

Jag, Laban

"Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..."

Finland och Alko

När mellanölet kom till snabbköpet

1969 blev mellanölet fritt i Finland.

År 1969 blev mellanölet fritt i Finland och fick börja säljas utanför Alko. Men både före och efter det har försäljning av alkohol varit en ofta återkommande politisk fråga.

Starka personligheter

Stålmannen Viljami Hautaviita

Finlands starkaste man från Lappfjärd.

Viljami Hautaviita från Lappfjärd fascinerade Österbotten och hela Finland genom att böja järnspett och hästskor samt dra bussar med tänderna.

Dora har levt hela sitt liv på Lammholm

Vem vill leva ensam på en holme utan bekvämligheter?

Vem vill leva ensam på en holme, utan fasta förbindelser och bekvämligheter? Dora Siivonen vill. Hon är den enda fastboende invånaren på Lammholm i Åbolands skärgård. Dora på Lammholm är en dokumentär om en annorlunda ålderdom och ställer frågan om man får leva som man vill också när man blir gammal.

Antikbörsen reste runt och värderade finheter

De allra flesta har säkert något antikt föremål hemma.

"De allra flesta av oss har säkert något föremål hemma som vi vill veta något om. Till exempel hur gammalt det är och vad det är värt". En ung Wenzel Hagelstam värderar antikviteter i Antikbörsen, en prototyp för Yles långkörare Antiikkia, antiikkia. Carl Mesterton är programledare.

Biedermeierstilen

Programmet "Två sekler kulturhistoria".

I programmet "Två sekler kulturhistoria" tittar Ulla Gyllenberg närmare på kulturen både i Finland och utomlands från 1700-talet till det tidiga 1900-talet. Efter empirestilen prålighet kom den mer småborgerliga Biedermeierstilen.

Jugendstilen

Två sekler kulturhistoria.

Jugendstilen dominerade Europas kultur i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Mitt, ditt, vårt - Yle 90 år

Publikens Yle-minnen

För Yles 90-årsjubileum samlat in av publikens minnen.

I år firar vi att Yle fyller 90 år. Yles uppdrag är att finnas till för finländarna, publiken, och därför är det med er vi vill fira. Vi har därför samlat in av era Yle-minnen.

Mera från Arkivet

Nyligen publicerat - Arkivet

 • Videolistan för den bästa nordiska musiken 2001

  Från 22 Pistepirkko till Björk och Röyksopp.

  Nordiska videolistan, som började snurra 2001, var Programmet för nordisk musik. Nordiska videolistan hade inga musikaliska gränser, endast geografiska gränser. På webben fick man rösta på sina favoriter. Från 22 Pistepirkko till Björk och Röyksopp.

 • Gatustafetten på Stafettkarnevalen

  Gatustafetten är den tyngsta stafetten av alla.

  Gatustafetten är den tyngsta stafetten av alla. Men det stör inte barnen som springer. I början löpte endast pojkar gatustafett, men från 2013 har också flickor på andra stadiet fått springa gatustafetten.

 • Stafettkarnevalen i åttio klipp – från växlingsdramatik till hejarklacksjubel

  Res genom Stafettkarnevalens många tävlingar och decennier.

  Stafettkarnevalen är en unik tillställning. Där deltar alla skolor i Svenskfinland i löptävlingar tillsammans. Men karnevalen handlar inte bara om att springa och växla. En lika viktig tävling utspelar sig på läktarna. Här får man äta lakrits och skrika sig hes när man hejar på sin skola.