Hoppa till huvudinnehåll

Buresboahtin Sápmái! Välkommen till Sameland!

Samernas kultur och tradition

Samepolitiken har haft betydande inslag av rasism.

På 1960-talet började man i västvärlden inse kolonialismens och imperialismens historia. I Finland steg frågan om samernas ställning upp.

Om tvåhundra samiska skallar

En enkel ceremoni på en liten ö i Enare träsk.

En enkel ceremoni på en liten ö i Enare träsk. Tvåhundra dödsskallar har äntligen återbördats till sin ursprungliga plats.

En riuku i Kuttura, Ivalo

Kvinnor från södra Finland kallas riuku av samerna.

En riuku är ett smalt träd som man sågar ner och sätter sig över för att skita. Så kallas kvinnorna från södra Finland bland samerna i Lappland. Korinna Korsström-Magga skulle bli konstnär, men slutade som renskötarhustru i Ivalo.

Lars Huldén diktar och forskar med iver och lättja

En trolös kristen som anser att matematik är poesi.

Lars Huldén är en mångsysslare som forskat i språk och Runeberg. Men han har också gett ut en mängd egna lyriksamlingar. Han säger att man måste kunna vara lat för att få något gjort. Men man bör också börja dagen tidigt.

Det finns liv i naturen också på vintern

Göran Bergman om fåglar och Harry Krogerus om alla småkryp.

Också under den allra svåraste vinterkölden, när kvicksilvret hotar att frysa, finns det liv i Finlands natur. Hör om dessa fascinerande världar. Göran Bergman berättar om fåglarna under vintern (1956) och Harry Krogerus om alla smådjur i snön (1989).

Arbetande händer skapar folkkonst

Gunnar Hedlund formar fascinerande skulpturer.

Gunnar Hedlund och Alf Svenfors i Österbotten är båda pensionerade, men de ligger inte på latsidan. Gunnar Hedlund formar fascinerande skulpturer i naturlig storlek och Alf Svenfors gör minutiöst noggranna miniatyrskepp.

Sovstad - idyll eller dystopi?

Hur ser verkligheten i förorten ut bakom fasaderna?

Invånarna i förorterna bor i en trygg miljö där barnen kan leka fritt. De har nära till storstaden och naturen. Men hur ser verkligheten ut bakom fasaderna?

Esbo centrum 1978

Barndomsminnen från södra Finland

Jag kommer från Esbo, en välbefolkad icke-stad.

Jag kommer från Esbo, en välbefolkad icke-stad. Jag har inga speciella känslor varken för eller emot min barndomsort. Jag är neutral, ljummet neutral.

Den lögnaktiga selfien är också sanning

En selfie är kommunkation. Man visar hur man vill se ut.

En selfie visar man hur man vill se ut. Den utelämnar annat, men kan ändå innehålla sanning. Med en selfie kan du kommunicera med dina vänner. Eller bli en kändis.

Dina kläder berättar vem du är

Teddys, punkare, ett mods och "vanliga sportiga" killar.

Hur man klär sig är inte bara beroende av vad som är modernt och vad kompisarna säger. Klädseln kan också vara fråga om värderingar, man vill visa fram den subkultur man tillhör. I Bang 1981 intervjuas teddys, punkare, ett mods och "vanliga sportiga" killar.

Fest med hemmavin

Vintillverkning på 1990-talet

I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. Det var billigt, och i vissa fall t.om. gott.

Huvudet på skaft

En lekfull tävling för barn från 1980.

Huvudet på skaft är en lekfull tävling för barn från 1980. Uppgifterna barnen får är många och av varierande slag. De fick räkna, springa, förklara och spela teater.

Isvarningar på 1960-talet

På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen.

Varje år varnar man för svaga isar. På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen både i radio och tv.

Första hjälp på isen

Första hjälp på isen för barn

Bland styroxis i en studiopool lär Maggie, Pepe och Anitra barnen första hjälp och isvett.

Tove Jansson läser Trollvinter i sin helhet

Mumindalen om vintern är kall, tyst och skrämmande.

Mumindalen om vintern är kall, tyst och skrämmande. Utan sin familj och vänner tvingas Mumintrollet mogna och bli mer självständig. Här får vi höra hela Trollvinter i Tove Janssons egen uppläsning.

Trollvinter i Mumindalen

Vintervärlden är både okänd och farlig.

Mumintrollet och Lilla My vaknar mitt i vintern. Vintervärlden är både okänd och farlig. Pch där lurar Isfrun

Porkala återlämnas i januari 1956

Den 26.1.1956 lyftes gränsbommen till Porkala efter 11 år.

Den 26 januari 1956 lyftes gränsbommen till Porkala och bilkolonnerna tog sig över det som under 11 år hade varit ett stängt område för finländarna.

Efter Porkalaparentesen

Gränsbommen lyftes till Porkala 1956

Den 26 januari 1956 lyftes gränsbommen till Porkala efter en 11 år lång parentes. Hur var det då att komma till Porkala och de andra arrenderade områdena i Kyrkslätt? Och hur mår området tio år senare?

Hur såg man på Sovjetunionen 1986?

Vad säger ungdomen om Sovjetunionen?

"Dobryi vetsher!/God afton!". Vad betyder Sovjetunionen för Finland 1986, trettio år efter Porkalas återlämnande? Varför förbjöds Born American? Och vad säger ungdomen om Sovjetunionen?

Rivet ur arkivet presenterar

Om båten

Båten är föremålet för ett av våra största folk- och fritidsintressen. Man uppskattar att det i vårt land finns närmare en miljon båtar. Hur har fritidsbåten och båtlivet sett ut under gångna år. Redaktör Benny Törnroos.

Båtar och utflykter förr

1930-tal fyllt av glädje, sommar, sol, båtar och utflykter.

Med dessa gamla arkivfilmer kan man bege sig till ett 1930-tal fyllt av glädje, sommar, sol, båtar och utflykter.

Holger Spår på båtmässa

Det är bara att välja och vraka bland båtarna.

Holger Spår är på språng på båtmässan. "Det är bara att välja och vraka".

Om porträttfotografering

Alla är fotografer, vi drunknar i bilder. Från den tidiga dagerrotypin till dagens selfies. Rivet ur arkivet följer fotografiet som tar mer och mer plats. Redaktör: Lotta Wigelius-Wulff.

Pappa och fotograf Johannes Runeberg

Ekonomiskt katastrofalt att skaffa barn i Finland?

Är det ekonomiskt katastrofalt att skaffa barn i sjuttiotalets Finland? Finns det en framtid för familjen? Johannes Runeberg, fotograf och pappa, är nöjd med livet trots att det ibland är svårt att få allt att gå ihop.

Bettina träffar Caj och Stefan Bremer

Intervju med Caj och Stefan Bremer

Caj Bremer och Stefan Bremer, far och son, hör till de mest betydande fotograferna i Finland. Bettina träffar dem och de diskuterar personlighet och fotografering.

Renhet

Det självständiga Finland växte upp med tvål och vatten som främsta vapen mot sjukdom och död. Ett program om renhetens njutning och förpliktelse. Redaktör: Marianne Zilliacus.

Vad är smuts?

Smuts låter som ett trivialt ämne. Men det är mycket viktigt

Smuts kan låta som ett trivialt ämne. Men i själva verket är det i högsta grad relevant. i Seportaget diskuterar man med Olli Lagerspetz om vad smuts är och hur tanken på orenhet och renhet genomsyrar vår tillvaro.

havis amanda, 1967

Arkivfilmer från Finland för gratis bruk

På Vimeo finns Yles stumfilmer att använda fritt!

Yle öppnar sitt arkiv med ett urval videofilmer på Vimeo, som får användas fritt av alla. I dem beger vi oss till både stad och landsbygd. Filmerna är från 1918-1960 och producerade av filmbolagen Fennada-Filmi, Filmiseppo och Veikko Itkonen.

Populärt på Arkivet

Mera från Arkivet

Nyligen publicerat

 • Lars Huldén

  Lars Huldén diktar och forskar med iver och lättja

  En trolös kristen som anser att matematik är poesi.

  Lars Huldén är en mångsysslare som forskat i språk och Runeberg. Men han har också gett ut en mängd egna lyriksamlingar. Han säger att man måste kunna vara lat för att få något gjort. Men man bör också börja dagen tidigt.

 • JL Runeberg

  Johan Ludvig Runeberg - Finlands nationalskald

  Den 5 februari firar vi Runebergsdagen till hans minne.

  Johan Ludvig Runeberg föddes år 1804 i Jakobstad i en svenskspråkig familj. Den 5 februari firar vi Runebergsdagen med allmän flaggning och Runebergstårtor.