Nyheter på svenska i 50 år

TV-nytt genom tiderna

TV-nytts vinjetter berättar om gammal teknik och design.

Kolla in TV-nytts look från det lite bruna 1970-talet och ända in på vårt 2000-tal.

Publicerad .

Påskväder med Juha Föhr

Påskväder med Juha Föhr och Anne Borgström

Påsken infaller på så olika tidpunkter under året att vädret kan växla mellan rena rama värmeböljan och köld och snö.

Publicerad .

Syskonkärlek

Systrarna i Maxmo

Ester och Elsa i Maxmo är döva, blinda och stumma

Systrarna Ester och Elsa Nyman i Maxmo lever tillsammans utan moderna bekvämligheter. Ester och Elsa är dessutom döva, blinda och stumma.

Publicerad .

Bröderna Puumala1

Utan el och vatten på en gård nära Kaustby

Utan el och vatten på en gård nära Kaustby bor bröderna Lennart och Ilmari Puumala som på självhushållningens tid, men det är 1987.

Publicerad .

Syskonen vid Hepovattnet

Alfred, Albert, Ture och Ellen Endtbacka på Utgård i Esse.

Syskonen Alfred, Albert, Ture och Ellen Endtbacka bor på Utgård i Esse kommun. Syskonen sköter gården på ett mycket ålderdomligt sätt 1964.

Publicerad .

Lyssna:

Tomas Tranströmer - ljuvlig och verklig

Tomas Tranströmer fick Nobelpriset i litteratur 2011.

Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur 2011 för att han "i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga". Redaktörerna i Radio Vegas studio har nära till tårarna av ljuvlighet!

Publicerad . Uppdaterad .

Spaghettifågelbo och igelkottspäron

Spaghettifågelbo med korv och ärter, rödkålssallad och igelkottspäron med kinuskisås. Det är gott, lättlagat och hälsosamt, berättar Ebba i köket.

Publicerad . Uppdaterad .

Akademat kockar vegemat

Killarna vill fly när de skall bli helt vegetarisk mat.

Akademens killar tänker fly när de hör att de skall kocka helt vegetarisk mat. Det krävs mycket tålamod från marthan Maria Hackzells sida för att vegewoken och kokosplättarna skall bli klara.

Publicerad . Uppdaterad .

Sök och hitta


Ljus och sommartid

Medborgare, spara energi!

Släck lampor och televisionen för att spara energi.

Oljekrisen påverkade alla finländare. Medborgarna var tvungna att spara energi. Också det onödiga tv-tittandet sattes under lupp.

Publicerad .

Övergång till sommartid1

Vi flyttar klockorna en timme framåt inför sommaren.

I Finland, såsom i ungefär 70 andra länder runt om i världen flyttar vi klockorna en timme framåt för vår- och sommarmånaderna.

Publicerad .

Jazz och ljus

Fredrik Hackmans film Ljuset om om hur en glödlampa på Airam blir till. Med suggestiv och spännande jazz av Henrik Otto Donner.

Publicerad .

Titta på tv-teater

Din vredes dag

Stordrama om Finland under lilla ofredens tid 1741-1743

Din vredes dag var ett drama i storproduktion om Finland under lilla ofredens tid 1741-1743. I regi av Åke Lindman och efter en roman av Barbara Winckelmann.

Publicerad . Uppdaterad .

Grekisk konfekt

Om svartsjuka, erotik och mord

I Grekisk konfekt finns alla viktiga element för ett riktigt drama: svartsjuka, erotik och mord. Janne träffar Mirjam och dras in i en härva som slutar med ond bråd död.

Publicerad . Uppdaterad .

Tre långa år

Att komma till samhället efter ett fängelsestraff

Familjen Ekholm har det knapert, men det går ändå. Tills allt rasar samman när Sven sätter sig i bilen efter en fotbollsmatch pch några öl.

Publicerad . Uppdaterad .

Harjunpää och antastaren 2

Överkonstapel Harjunpää och hans kollega Onerva Nykänen försöker gripa en våldtäktsman som rör sig i en av Helsingfors förorter.

Publicerad . Uppdaterad .

Småstadsberättelser

Jakobstad 1984

Vad gör de unga i Jakobstad 1984? Lyssnar på satanisk djävulsmusik och kör gaturally? Veckans puls ser på staden och på generationsklyftan mellan unga och gamla.

Publicerad .

Småstadsångest i Ekenäs

"Därför vände jag dem ryggen och gick ut i skogen."

"Därför vände jag dem ryggen och gick ut i skogen." Larry Silván, en diktare i Ekenäs dog ung efter ett ångestfullt liv.

Publicerad . Uppdaterad .

Ungdomar i Hangö 3

Det finns ingenting att göra på kvällarna, säger ungdomarna i Hangö 1973. Man kan hänga vid grillen eller på ungdomsgården, men det händer ingenting.

Publicerad . Uppdaterad .

TV-missnöje i Terjärv 1973

"Tevens bevakning av regionala nyheter är obefintlig! Har vi vietnamesisk teve eller har vi finländsk teve?" Såhär lät det 1973 när den finlandssvenska tv-redaktionen närmade sig sina tittare.

Publicerad . Uppdaterad .

Ur Idas arkivblogg

Till barndomens musik

Ett av mina tidiga musikminnen. I ett höghus i Esbo. Mina föräldrar spelar den underliga Emma Numminen. Personen har otäck röst, det låter som en gnällig man, inte en Emma. Men de vuxna tycker det är roligt. Nu vet jag att Mauri Antero Numminen är en man. Och jag tycker han är rolig. Vilka musikminnen har ni från barndomen?

Publicerad . Uppdaterad .

För 75 år sedan

Moskvafreden 1940

Den 13 mars 1940 slöts Moskvafreden, med svåra fredsvillkor. Det blev också bara en tillfällig fred.

Publicerad . Uppdaterad .

För 100 år sedan

Tsar Nikolaj II i Helsingfors 1915

Som tsar besökte Nikolaj II Helsingfors bara en gång, i mars 1915. Mottagandet av härskaren var svalt. Censuren hade förbjudit all dokumentation av besöket, men Oscar Lindelöf gjorde en unik film om tsarens besök.

Publicerad .

För tio år sedan

I teatervärlden styr männen

Är teatercheferna alltid män? Som dessutom sätter upp pjäser med sina manliga kompisar i huvudrollerna? I kulturprogrammet Neon diskuteras jämställdhet i teaterbranschen.

Publicerad .

Extrema högerpartier lovar ett prydligt och tryggt Europa

Europa förändras, ekonomin är i kris, banker går omkull och människor är arbetslösa. Då vill man hitta en syndabock. Då är det lätt att vända sig mot invandrarna och det jämlika välfärdssamhällets socialdemokrater. I Europa ser man en ökning av partier med högerextrem agenda. Och vissa tar sig upp i parlamenten med en slipad taktik.

Publicerad .

Mera från Arkivet

Nyligen publicerat

 • Karis SFP:s valvagn, en husvagn med nyckelpigemönster.
  Publicerad . Uppdaterad

  Historiekollen: Högt till tak i SFP

  Svenska folkpartiet beskrivs ibland som en politisk kameleont, ett mittenparti där det ryms både liberalt och konservativt. Ända sedan grundandet har kärnan i partiet varit att kämpa för det svenska i Finland.

 • De grönas kampanjöppning inför riksdagsvalet i Helsingfors den 12 mars 2015.
  Publicerad . Uppdaterad

  Historiekollen: Grön politik i 30 år

  De gröna har sina rötter i Forssa och i tvisten om Koijärvi. Miljövännerna vann kampen om fågelsjön, som räddades undan torrläggning. Gröna förbundet grundades 1987.

 • Vägskylt i Rovaniemi, Lapplandskriget
  Publicerad . Uppdaterad

  Lapplandskriget och den brända jorden

  Finlands sista strider under andra världskriget utkämpades i Lappland från september 1944 till april 1945. De tyska trupper som var stationerade i området måste drivas ut. Samtidigt tvingades Lapplands befolkning fly sina hemtrakter. Över 1000 finländare stupade i kriget och Lapplandskriget var förödande för infrastrukturen i norra Finland eftersom tyskarna bombade och brände ner allt i sin väg.

 • Kristdemokraternas logotyp
  Publicerad . Uppdaterad

  Historiekollen: KD har kämpat mot synden sedan 1958

  Vad hette forstmästaren som blev partiets första riksdagsledamot? Varför lämnade Kristdemokraterna regeringen 1994? Vilken tidigare ordförande försöker sig på en comeback i politiken som samlingspartist? Här finns det mesta du behöver veta om Kristdemokraternas historia.

 • Väinö Tanner 1950
  Publicerad . Uppdaterad

  Historiekollen: Socialdemokraterna letar efter sina väljare3

  Vem var Väinö Tanner? Vilken socialdemokrat var statsminister i över 3 000 dagar? Hur kommenterade Mikael Jungner sin kärleksvideo? Här finns det mesta du behöver veta om Socialdemokraternas historia.

 • elmer diktonius,
  Publicerad . Uppdaterad

  Elmer Diktonius – diktare, ordvrängare och sanningssägare

  Att bita är ett tvång, så länge bett ger liv. Elmer Diktonius var en av de viktigaste modernisterna i det svenskspråkiga Finland.

 • Tavla över tågtider
  Publicerad . Uppdaterad

  Var blev tåget?

  Vandalism, datafel och snö orsakar tågförseningar. Passagerarna menar att informationen oftast uteblir. VR skyller ifrån sig, men vems fel är det när man står på perrongen och inget tåg syns till?

 • Ur Hej Kvinna, Yle 2009
  Publicerad . Uppdaterad

  Hej du medelålders kvinna!1

  "En dag märkte jag att blivit medelålders", berättar 48-åriga Mikaela Weurlander. Hon valde att göra en dokumentär "Hej, kvinna" (2009) där åtta kvinnor får berätta om sitt liv.

 • Monica Welling om familjevåld i TV-nytt, Yle 2006
  Publicerad . Uppdaterad

  Familjevåld i Finland

  "Det måste ju ha funnits dagar när han inte slog mig, men de dagarna minns jag inte." Våld i närrelationer är ett stort finländskt samhällsproblem, som inte har minskat genom åren.

 • Drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, Yle 1983
  Publicerad . Uppdaterad

  Det svenska kungaparet i Finland 1983

  I Finland var det kungafeber 1983 då det svenska kunga paret besökte landet i dagarna fyra. Kung Carl XIV Gustaf och Silvia Sommerlath är Finlandsvänner.

 • Man vid rulettbord, Yle 1996
  Publicerad . Uppdaterad

  När spelberoendet tar över

  Finländarna hör till de mest spelglada i världen. Hur har spelberoendet analyserats från de värsta recessionsåren under 1990-talet till 2009?

 • Ett collage kring postdistribution, Yle 1985
  Publicerad . Uppdaterad

  Regionalen följer postens väg

  Posten automatiseras 1985, men ute på landsbygden dras postkontor in och servicen blir allt mer ojämlik. Regionalen tar också reda på hur snabbt ett brev reser från Sibbo till Helsingfors.

 • Åke Grandell, Yle 1983
  Publicerad . Uppdaterad

  Åke Grandell brann för jazz, visor och folkmusik

  Åke Grandell var den finlandssvenska musikens grand old man. Hans största musikaliska intressen var folkmusik, visor och jazz.

 • Ole Holmberg i Pixel, Yle 2011
  Publicerad . Uppdaterad

  Ole Holmberg var Rundradions musikentusiast3

  Ole Holmberg älskade musik och motorcyklar. Han brann för konserter och festivaler. Och skivor. En plats som stod honom varmt om hjärtat var Rundradions skivarkiv.

 • Annika Sandlund och Stella Parland.
  Publicerad . Uppdaterad

  Stella Parland om katastrofer, strofer, öden och döden

  Stella Parland var en av de mest geniala och originella nuvarande finlandssvenska diktarna.