Kalevala-sagor

Ior Bock och Lemminkäinens tempel

Ior Bock menade att Lemminkäinens tempel låg i Sibbo. Ior Bocks fascinerande berättelser fick Lemminkäinens bolag att börja gräva efter Kalevala-guld i Sibbo och Rundradions bil att köra i diket.

Publicerad . Uppdaterad .

Kalevala för lata 1

"Väinämöinen/ bygdens son och stolthet/ sångartisten, kändisen och skalden /.../ ensam stod han för minst halva bygdens samlade bedrifter". Så beskrivs huvudpersonen i Kalevala för lata.

Publicerad . Uppdaterad .

Kalevala av idag

150 år efter att Elias Lönnrot samlat in Kalevala-berättelserna utkom både den svenska nyöversättningen av Kalevala samt Anders Larssons Kalevala för lata. De gjorde det lättare att förstå sig på Kalevala.

Publicerad . Uppdaterad .

Jantelagen och småstaden

Jakobstad - en stad som andra

Ywe Jalander tränger djupt in i småstaden Jakobstads hjärta i sin dokumentärfilm från 1968. I en småstad skall alla veta sin plats, t.om. då man kör kvartersrally.

Publicerad .

Ungdomar i Hangö3

Det finns ingenting att göra på kvällarna, säger ungdomarna i Hangö 1973. Man kan hänga vid grillen eller på ungdomsgården, men det händer ingenting. De äldre i staden tycker det finns mycket att göra. Är ungdomen bortskämd eller är deras kritik berättigad?

Publicerad .
visselblåsare, ilmiantaja

Jante Redux

“Du skall inte tro att du är något.” (Jantelagen, paragraf 1.) Småstadslivet beskrivs ofta som idylliskt och lyckligt, men detta är långt ifrån hela sanningen. Arthur Franck och hans team har med Jante redux skapat kortfilmer som på olika sätt behandlar Jantelagen och livet på landsbygden i Svenskfinland.

Publicerad .

Jakobstad 1984

Vad gör de unga i Jakobstad 1984? Lyssnar på satanisk djävulsmusik och kör gaturally? Veckans puls ser på staden och på generationsklyftan mellan unga och gamla.

Publicerad . Uppdaterad .

TV-missnöje i Terjärv 1973

"Tevens bevakning av regionala nyheter är obefintlig! Har vi vietnamesisk teve eller har vi finländsk teve?" Såhär lät det 1973 när den finlandssvenska tv-redaktionen närmade sig sina tittare.

Publicerad . Uppdaterad .

Sök och hitta


Lyssna:

Tove Jansson läser ur Bildhuggarens dotter

De fristående novellerna i Bildhuggarens dotter (1968) ger en magisk inblick i Tove Janssons barndom. Här läser Tove Jansson noveller om konstnärsliv, stad, skärgård, hav, äventyr, husdjur, pappor, mammor och fruar.

Publicerad . Uppdaterad .

Tove Jansson läser noveller ur Dockskåpet

Tove Janssons novellsamling "Dockskåpet" från 1978 handlar om människors liv och roller. På ett avskalat sätt målar Tove Jansson fram otillfredställda drömmar, hopp, ensamhet och svårigheten att nå varandra.

Publicerad . Uppdaterad .

Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet

Tove Janssons Det osynliga barnet är en novellsamling från 1962, som pekar framåt mot Tove Janssons mer allvarliga muminböcker och vuxenböcker. I den tar Tove Jansson fram många olika fantasifigurer och behandlar negativa känslor som avund, förlust, sorg och ensamhet.

Publicerad . Uppdaterad .

Tove Jansson läser hela Hur gick det sen?

"Från mjölkbutiken klockan fem, ett litet mumintroll gick hem. En kanna full med mjölk han bar, och vägen lång och kuslig var." I bilderboken Hur gick det sen? är Mumintrollet på väg hem till sin mamma men stöter på det ena hindret efter det andra.

Publicerad . Uppdaterad .

Tove Jansson läser ur Pappan och havet 1

"En obestämd eftermiddag i slutet av augusti gick en pappa omkring i sin trädgård och kände sig onödig". För att muminpappan skall få känna sig nödvändig igen flyttar muminfamiljen ut till en liten ö med en stor fyr. Tove Jansson läser hela Pappan och havet.

Publicerad . Uppdaterad .

Finland i början av 1900-talet

Jägarrörelsen

Vad var egentligen Jägarrörelsen och vilka var det som anslöt sig till den? Och varför sökte man sig till den Preussiska militären?

Publicerad . Uppdaterad .

Ofärdsåren och affären John Grafton

Paul Påhlson berättar om Finland under förtrycksperioden och ofärdsåren 1899-1905. Vi får höra om morden på Bobrikov och Pleve 1904, samt om affären med ångfartyget John Grafton 1905.

Publicerad . Uppdaterad .

Från värnpliktsstrejkens dagar

Läraren Martin Ingo berättar i det här programmet om de dramatiska åren i början av 1900-talet när många unga män flydde till Sverige undan rysk värnplikt.

Publicerad . Uppdaterad .

Fem skott i senaten

I juni 1904 sköt Eugen Schauman generalguvernör Bobrikov. I en dramadokumentär med Seppo Zetterberg som berättare får vi höra om Eugen Schaumans korta liv.

Publicerad . Uppdaterad .

Vi minns

Än är det vinter kvar

Skidskola

Att skida är en njutningsfull sport på vintern. Men det behövs utrustning och kunskap. Här får du all information du behöver. Väl mött i spåret!

Publicerad . Uppdaterad .

För tio år sedan

Extrema högerpartier lovar ett prydligt och tryggt Europa

Europa förändras, ekonomin är i kris, banker går omkull och människor är arbetslösa. Då vill man hitta en syndabock. Då är det lätt att vända sig mot invandrarna och det jämlika välfärdssamhällets socialdemokrater. I Europa ser man en ökning av partier med högerextrem agenda. Och vissa tar sig upp i parlamenten med en slipad taktik.

Publicerad .

En vän i arkivet?

Hundens bästa vän

En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår de intervjuade i Peter Berndtsons dokumentärfilm.

Publicerad . Uppdaterad .

Ur Idas arkivblogg

Lås in dina barn så de inte super och slåss

Jag åkte med buss genom hela Helsingfors igår. Av och an. 100 minuter i en buss öppnar sinnena. Det är mycket man kan titta på, genom fönstren i synnerhet. Men nu blev jag bara argare och argare. Varannan busshållplats upptogs nämligen av en mystisk kampanj som propagerade för utegångsförbud! Läs Ida Fellmans kolumn!

Publicerad . Uppdaterad .

Mera från Arkivet

Nyligen publicerat

 • Ett collage kring postdistribution, Yle 1985
  Publicerad . Uppdaterad

  Regionalen följer postens väg 1985

  Förr fanns det postkontor i varje utkrok. Posten anno 1985 tänker bara på lönsamhet, menar Regionalen. Posten automatiseras, men ute på landsbygden dras postkontor in och servicen blir allt mer ojämlik. Regionalen tar reda på hur snabbt ett brev reser från Sibbo till Helsingfors och frågar postutdelare i skärgården hur det är att leverera post till avkrokar.

 • Åke Grandell, Yle 1983
  Publicerad . Uppdaterad

  Åke Grandell brann för jazz, visor och folkmusik

  Åke Grandell var den finlandssvenska musikens grand old man. Hans största musikaliska intressen var folkmusik, visor och jazz.

 • Ole Holmberg i Pixel, Yle 2011
  Publicerad . Uppdaterad

  Ole Holmberg var Rundradions musikentusiast3

  Ole Holmberg älskade musik och motorcyklar. Han brann för konserter och festivaler. Och skivor. En plats som stod honom varmt om hjärtat var Rundradions skivarkiv.

 • Annika Sandlund och Stella Parland.
  Publicerad . Uppdaterad

  Stella Parland om katastrofer, strofer, öden och döden

  "Sov du lilla spindelben, lilla fröken spindelben, månen har fått grenar nu, gröna mosselgrenar". Stella Parland är en av de mest geniala och originella nuvarande finlandssvenska diktarna. Med dadaism, barnslighet och makabra vändingar skapade hon ett eget universum.

 • Mikael Crawford och Stan Saanila, Yle Arkivet 1991
  Publicerad . Uppdaterad

  Morjens skämtar med finlandssvensk tv

  I humorprogrammet Morjens älskade man att skämta med finlandssvensk tv och Rundradion överlag. Här får vi se parodier på aktualitetsprogram, valdebatter och ungdomsprogram.

 • Kristina Wallendorff läser upp en nyhet om ebola i TV-Nytt 12.5.1995
  Publicerad . Uppdaterad

  Ebolaviruset dödar och skrämmer

  Före 2014 dök nyheter om otäcka enstaka epidemier av ebolafeber i Afrika upp nu och då, t.ex. i Zaire 1995. Men ebolaepidemin i Västafrika 2014 spreds sig rapidartat och också västerlänningar avled. Då steg rädslan och viljan att lära sig något om ebola också i Europa och Väst.

 • Emmaus hämtar varor, 1980
  Publicerad . Uppdaterad

  Emmaus – en rättvis värld med bistånd, solidaritet och gemensam morgongröt

  Emmaus-rörelsen i Finland vill inte vara en rörelse som sysslar med välgörenhet och pyssel. Emmaus vill hjälpa dem som behöver det mest, samtidigt som man skapar ett solidariskt och ekologiskt samhälle också på hemmaplan.

 • Mauno Koivisto intervjuas, Yle 1982
  Publicerad . Uppdaterad

  Mauno Koivisto blev president efter Urho Kekkonens långa era

  Socialdemokraten Mauno Koivisto kom att bli president efter Urho Kekkonens långa presidentperiod från 1956 till 1981. Som statsminister skötte Mauno Koivisto presidentens uppgifter när Kekkonen avgick i oktober 1981. Och Koivisto valdes med stor majoritet till president i januari 1982.

 • Statsminister Mauno Koivisto håller nyårstal, Yle 1982
  Publicerad . Uppdaterad

  Statsminister Mauno Koivisto håller nyårstal

  Statsminister Mauno Koivisto skötte president Urho Kekkonens uppgifter efter att Kekkonen hade avgått som president i oktober 1981. En av statsministerns viktiga uppgifter blir att hålla nyårstal till Finlands folk den första januari 1982.

 • Kvinnlig spårvagnschaufför på 4:an, Yle Arkivet 1968
  Publicerad . Uppdaterad

  Att köra spårvagn på jobbet

  Förr var spårvägsförarna oftast män, men så småningom kom kvinnorna att kunna bli förare, inte bara konduktriser. Yrket är det inget fel på säger de flesta men för tajta tidtabeller, och busväder kan göra jobbet svårt.

 • Spårvagnsolycka i Helsingfors, 1955
  Publicerad . Uppdaterad

  Spårvagnarna har fraktat helsingforsborna sedan 1891

  Vad är en stad utan spårvagnar? Helsingfors har bibehållit sitt spårvägsnät och de flesta stadsbor skulle inte vilja vara utan sina spårvagnar. Men spårvagnarna är inte bara charmiga, de kan också vara farliga i trafiken.

 • Mikael Lybeck, Fotograf: Daniel Nyblin, 1894
  Publicerad . Uppdaterad

  Bror och syster av Mikael Lybeck

  Kan man någonsin lita på att man känner dem man tror sig stå närmast? Kärlek, svek och förlåtelse är temat för Mikael Lybecks pjäs Bror och syster från 1915.

 • Kalle Könkkölä i rullstol utanför Riksdagshuset, 1983
  Publicerad . Uppdaterad

  Kalle Könkkölä kom in i riksdagen bakvägen

  De Gröna fick in sina första rikdsagsmän 1983. För en av dem, rullstolsbundna Kalle Könkkölä, var också den fysiska vägen in i Riksdagshuset svår.

 • En rullstol lyfts in i ett snälltåg, 1985
  Publicerad . Uppdaterad

  Att få klara sig själv som handikappad

  En person som sitter i rullstol eller har något annat handikapp är också en människa precis som andra. En människa som vill ha ett hem, kunna röra sig själv och klara sig själv.

 • Sturm und Drang i Vasa, 2007
  Publicerad . Uppdaterad

  Sturm und Drang – femtonåringar lever rockliv

  Hur är det att bli rockstjärna som tonåring? De unga killarna i metallbandet Sturm und Drang från Vasa slog igenom, fick guld- och platinaskivor och turnerade runt om i världen. Men rocklivet innebär hårt festande och skolarbetet blir lidande.