Att jaga och tillreda sjöfågel

Innan Finland gick med i EU var vårjakt på ejder tillåten på Åland. Här får du följa med och lära dig flå och tillreda sjöfågel i april.

Sjöfågel är gott och nyttigt. Dessutom är det roligt att jaga.

Marita tillreder en svärta åt sina barnbarn. Innan man kan lägga sjöfågeln i grytan bör man dock förbereda köttet.

Först plockar Marita fjädrarna. Fågeln blir svedd för att dunen lättare skall gå att plocka bort. Marita skrapar och sköljer. Sedan avlägsnar hon inälvorna, och sköljer den igen. Till sist styckar Marita fågeln.

Efter det ser köttet ut som något vi kan köpa i ett snabbköp. Sjöfågelkött skall brynas och sedan kokas länge och långsamt, minst tre timmar. Av skyn görs såsen.

Vi får också se hur det går till då man jagar. Lasse och Börje sitter bakom en sten och gör elderlockrop. Ejdrarna lockas till platsen av dessa och av lockfåglarna, vettarna.

Vårjaktsäsongen pågick några veckor i mars-april. Vårjakten hade långa anor och förespråkare, men också motståndare. Dem talar dock redaktör Gunbritt Zilliacus inte med. Nuförtiden får man endast jaga ejder på hösten.

årfågeljaktens vara eller icke vara fortsätter väcka känslor i skärgården. Jägarna menar att det inte längre handlar om biologi, utan fågelskyddarna vill bara märka sitt revir.

De som vill förbjuda vårjakten på sjöfåglar betonar att det inte kan vara tillåtet att jaga under fåglarnas häckningstid på våren.

För jägarna är det frågan om ett kulturarv genom vilket de samtidigt sköter viltvård exempelvis genom att sätta upp fågelholkar. Medan vårjaktens antagonister säger att sjöfågeljägarna gör mera skada än nytta.

Via klippet nedan kan man följa med ejderjakt på Houtskär.

Text: Ida Fellman

Kommentarer

Inlagt av Alf Jansson Kökar (ej verifierad)

Jag har så många fina minnen av sjöfågeljakt, och goda middagar -dom ryms inte här...

Inlagt av Simon Påvals (ej verifierad)

Bäst ni drar rubriken från Ejder till Svärta, så int folk går å tror nåt i osanning :) Hur som är vettarna i detta nu oppredda å bössan putsad nästan onödigt mycket inför jaktpremiären 1a Maj. Ska bli väldigt gott med gudingstek på bordet igen, fast svärtan egentligen är den godaste man kan få i mun. Mina minnen av vårjakt som barn är en ovärdelig kunskapsbas och ett verktyg som jag kommer att ha med mig varje år det är dags att lag sig ut i vettaskåran. En del av ens liv och identitet som kommer att finnas kvar, oavsett vad maktfeta opportunister i dyra kostymer försöker pracka på oss. Glad Valborg och en skön sommar önskar jag er alla /Simon Påvals, Vårdö