Hoppa till huvudinnehåll

Nästan alla somaliska flyktingar är analfabeter

Somalisk mor med barnvagn Bild: Yle

Migrationsverket uppskattar att 85-90 procent av de somalier som kommer till Finland är analfabeter, skriver Aamulehti. Barnen är inräknade i siffran.

Kriget i Somalia har förstört möjligheterna för dem som är födda på 1970-talet eller senare att kunna gå i skola.
Därför håller grundutbildning på att bli en allt viktigare del av intergrationen av invandare.

Migrationsverket och NTM-centralerna uppger att det är svårt att få resurserna för integrering att räcka till.
Flyktingar som är analfabeter får en 200 dagar lång grundutbildning men det i kombination med en 40 veckors kurs i finska eller svenska är oftast otillräckligt för att ge jobb.
(Av Ann-Lis Fredriksson)

Kommentarer

Inlagt av

kAN NÅGON POLITIKER GE SVAR PÅ FRÅGAN HUR DESSA SKA FÖRSÖRJAS MED UTBILDNING SJUKVÅRD OCH PENSION ELLER SKALL DETTA TAS FRÅN VÅRA PENSIONER SOM ARBETAT HÄR HELA VÅRT LIV ELLER TÄNKER NI POLITIKER SKÄRA NER ERA LÖNER TILL ARBETSTAGRNAS/SKTTEBETALARNAS NIVÅ BARA FÖR ATT GÖRA ER POPULÄRA BLAND EU-DRAVLET?

Inlagt av

jag är svensk men tror inte ett ord av vad aftonbladet hävdar i denna fråga då ab aldrig skriver något om invandringens negativa följder

Inlagt av

Vad Aftonbladet har för åsikt i fråga om invandring går aldrig att ta på allvar.

Inlagt av

Man kan inte lita på någon svensk media i frågor som denna allt förvrängs, förvanskas och förskönas!!
Använd internet!!

Inlagt av

Nu får väl västerländerna skärpa sej ?
Norden har redan tagit emot fler än vi klarar av,Inhemsk befolkning går på knäna, vi har knappt råd med sjukvård och för egen del än mindre betala detsamma för alla dessa mer massinvandrande personer + all anhöriginvandring till detta + alla nya familjemedlemmar som föds i dessa familjer årligen.

ALLA förlorar på massinvandring av s.k flyktingar.Inhemsk befolkning såväl som de invandrare som redan finns i våra nordiska länder. Sätt stopp för ansvarslös invanding gensat innan det är totalt omöjligt att styra upp välfärden för de som redan finns i landet och har ett medborgarskap!

Inlagt av

Som vanligt när det gäller politiskt inkorrekta nyheter så döljs sanningen av svensk media. Tack Finland för att ni vågar visa sann information även om sanningen inte alltid är så vacker!

Inlagt av

Finländare förväntas gå 9-12 år i skola för att få grundförutsättningar för att verka i vårt samhälle. På det kommer 3-5 år av yrkesutbildning för att lära sig en färdighet med vilken man kan försörja sig.

Hur kan någon för ett ögonblick inbilla sig att dessa människor på 200 dagar skulle klara av motsvarande?

Vad man nu gör är att man skapar en underklass som permanent skall försörjas av resten av befolkningen.

Detta kunde vara direkt ur en handbok för hur man skapar sociala motsättningar i ett samhälle.

Detta är galenskap som måste stoppas innan vi får alla de problem resten västeuropa tampas med. Nyligen fick man läsa att hundratals somaliska barn skickas till Somalia för att läras av västerländska vanor. Ett bevis för att det inte finns någon orsak att bevilja ett enda uppehållstillstånd för personer från Somalia.

Inlagt av

När det gäller information om invandring så ska vi utesluta svensk media. I en jämförelse så var sovjet- o DDR-median hårfint mer censurerande o vinklad. I Sverige är t.o.m mobbing av framröstade riksdagspartier helt ok. STASI hade älskat Sverige!

Inlagt av

Vet inte om man kan lita på yle. Tacka vet jag Aftonbladet, de vet man att de ljuger.

Inlagt av

I Sverige så sviker man dessa människor. Jag må vara naiv, men jag är helt övertygad om att utbildning är lösningen till mycket.
Ställ krav på dessa grupper att de ska ta sig igenom en utbildning som gör att det nya landet öppnas upp för dom.

Samma krav har funnits på mig då jag växte upp. Man tar inte ifrån deras människor deras kultur eller identitet om man ger dom en utbildning och med får dom att förstå att ett samhälle består av människor som tar ansvar för sig själva och inför samhället.

 • Erdogan säger nej till krav från EU

  Flyktingavtalet mellan EU och Turkiet kan vara i gungning.

  Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade i dag att Turkiet inte kommer att ändra på landets omdiskuterade anti-terrorlagar i utbyte mot visumfrihet för turkar som vill resa till EU-länder.

 • "Informationskriget gör vänner till fiender"

  Ingen ideologisk grund för vem som är vem.

  I takt med att sociala medier och internet gör det allt lättare att sprida desinformation och propaganda har också reglerna för spridningen ändrat. Nu pågår ett informationskrig där gränsen för vän och fiende har suddats ut, säger OSSE-rådgivare.

Läs också

 • Många moln på böndernas himmel

  Ekonomin allt kärvare.

  Vårbruket börjar nu vara i full gång - sådden är lite senare än i fjol men i år sår man nästan samtidigt i både Österbotten och Nyland. Men låga producentpriser och försenade stödutbetalningar gör livet svårt för lantbrukarna.

 • Vill du sommarprata i år?

  Succén med Lyssnarnas sommarpratare fortsätter.

  Vill du bli en av Vegas sommarpratare? Du behöver inte vara känd, tvärtom är det en klar fördel om du är en riktig doldis. Huvudsaken är att du har en historia att berätta - ju intressantare berättelse, desto större är chansen att du blir Lyssnarnas sommarpratare 2016.

Nyligen publicerat