Högt blodtryck – och lakrits

Salmiak höjer blodtrycket
Salmiak höjer blodtrycket Bild: YLE/Eila Haikarainen

Varför får man inte äta lakrits om man har högt blodtryck?

Lakrits och salmiak höjer blodtrycket. Någon klar gräns för hur stora mängder vi kan äta innan det påverkar kroppen finns inte, men i vissa studier han man kommit fram till att 50 gram lakrits eller salmiak om dagen är illa om man har benägenhet för högt blodtryck (hypertoni). Effekten är väldigt olika på olika personer.

Boven i dramat heter glycyrrhizinsyra och är en förening som finns i lakritsroten.

Lakrits på recept?

Lakritsroten har använts som läkeväxt i över 4 000 år. I Europa har vi använt den för att bota hosta, matsmältningsproblem och inflammerade magar.
Strax efter andra världskriget upptäckte man att vattenextrakt av lakritsrot var bra mot magsår. När extraktet började användas visade det sig dock att en femtedel av patienterna gick upp i vikt och fick svullna vrister. Deras saltbalans hade blivit störd och vätska samlades i kroppen.
Om lakritsen uppfanns idag skulle den antagligen bara ges ut på recept.


Glycyrrhizinsyra fungerar som kroppens eget aldosteron. Aldosteron är ett hormon som utsöndras av binjurebarken och höjer blodtrycket.

Om binjurarna producerar för mycket aldosteron, vilket kan hända vid t.ex. vissa tumörsjukdomar, uppstår ett tillstånd som kallas aldosteronism. Vid aldosteronism uppstår en störning i elektrolytbalansen (kroppens saltbalans). Kroppen håller då kvar för mycket natrium och gör sig av med för mycket kalium.

Patienter med aldosterinism drabbas, förutom av förhöjt blodtryck, av kaliumbrist (hypokalemi), svaghet och ödem (svullnad p.g.a. vätskeansamling). Samma symptom kan man hitta hos personer som ätit för mycket lakrits.

Vi finländare hör till de största lakrits- och salmiakätarna i världen. Patienter med högt blodtryck rekommenderas att vara försiktiga med glycyrrhizinsyran.

Lider man tvärtom av lågt blodtryck kan några lakritsbitar om dagen göra att man känner sig mindre vimmelkantig. Dosen ska dock inte överdrivas och blodtrycket gärna följas med, eftersom man, som sagt, inte vet hur lakritsen påverkar olika personer.

Patienter med högt blodtryck ska också komma ihåg att många hostmediciner och många nikotinpreparat som används vid rökavvänjning innehåller lakrits.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Kommentarer

Inlagt av jkz (ej verifierad)

Ovanstående har jag sett förut, men som vanligt blandas lakrits (extrakt av lakritsrot) och salmiak (ammoniumklorid) ihop, som om det vore samma sak. Man kan äta söt lakrits som inte innehåller salmiak, och man kan äta salmiakgodis som inte innehåller lakrits.

Vilket är det som ovanstående gäller? Och vad gäller då för det andra? Är ren salmiak blodtryckshöjande?

När vi i Finland talar om salmiak menar vi det som ni i Sverige kallar saltlakrits, som alltså innehåller lakritsrotsextrakt. Ska be doktorn återkomma med hur är med ren salmiak. Återkommer. Var hittar du salmiakgodis som inte innehåller lakrits?

Inlagt av Robert Paul (ej verifierad)

Hej jkz!
Salmiak innehåller en viss procent ammoniumklorid (torde vara runt 7%) och
lakristrot o annat gott. Lakritsroten innehåller glycyrrhizin som är en
aldosteronlikande förening som höjer blodtrycket. NH4Cl som saknar
natrium har inte en blodtryckshöjande effekt, rapporter finns om det
motsatta, faktiskt. I Finland är salmiak en godis som innehåller
lakristrot och ammoniumklorid medan lakrits saknar ammoniumklorid, men
innehåller lakritsrot. Allt som innehåller lakritsrot (både lakrits
och salmiak) kan höja blodtrycket pga glycyrrhizinet, medan
ammoniumkloriden är irrelevat i sammanhanget.

Mvh,
Robert Paul, specialist i blodsjukdomar

Inlagt av jkz (ej verifierad)

Kul att ni svarar! :)

Det finns något som heter "kanonsalt" (från karamellpojkarna tror jag), som
är enbart socker, glukossirap, salmiak, "arom" och färgämne i själva
karamellen, sen är dom doppade i lakritspulver. Men dom går alltså att
skölja av och äta ändå om man är superkänslig mot just lakrits.
Sedan har jag faktiskt gjort egna karameller enligt samma idé, alltså enbart
socker, glukos och salmiak, som blev supergoda. :)
Jag är inte så förtjust i den rena lakritssmaken, utan det är salmiaken jag
vill åt. Dock har jag även högt blodtryck, vilket gjorde mig lite nyfiken på
om mina salmiakkarameller ändå går att äta.

Och mitt i det hela håller jag på och funderar på om det skulle vara möjligt
att konstruera ett salmiakgodis helt utan socker eller sötningsmedel, för
oss salmiakgalningar som vill hålla nere kolhydratintaget.

Tack för svaret från läkaren, jag kan alltså glatt fortsätta sätta i
mig salmiak trots blodtrycket. :)

Vad gäller kristallsjukan (godartad lägesyrsel) tror jag inte att ditt godisätande gör vare sig från eller till. Vid Ménières sjukdom (som också ger yrsel) ska man undvika salt (natrium), men vad jag kan utläsa av listan du skickade innehåller saltlakritsbilarna inte speciellt mycket salt. Om du däremot har högt blodtryck borde du tyvärr undvika lakrits (och saltlakrits), eftersom dessa innehåller glycyrrhizin, som höjer trycket, och försöka lära dig älska något annat godis istället...

Du har naturligtvis rätt i att salt höjer blodtrycket, men när det gäller det här godiset tror jag inte mängderna är speciellt farliga. Värre är det som sagt med glycyrrhizinet.

Inlagt av David (ej verifierad)

Hej... Undrar om lakrits kan göra så att alkohol halten i kroppen bli svagare och vid eventuellt poliskontroll bilisten klara sig. Varför jag frågar detta är att jag har sett med mina ögon hur en alkoholpåverkade bilist klarade sig 10 minuter innan poliskontroll där han tryckte i si ca 100 gram lakrits och när han fick blåsa visade sig att han inte hade alkohol i kroppen. David

Har aldrig hört om nånting sånt, men ger din fråga vidare till Radiodoktorn, ifall nån av våra läkare i Radio Vega har ett svar på din fråga.