Hoppa till huvudinnehåll

Världsmatdagen: Mat till alla med gemensamma krafter

Bild: UN Photo/Eskinder Debebe afrika,barn,hunger,ris,risfält,svält,utrikes

Världslivsmedelsdagen vill i år uppmuntra stater, privata företag och organisationer till gemensam kamp mot hungern i världen.

FN:s livsmedelsorganisation FAO vill med årets kampanjtema Tillsammans till kamp mot hungern få alla instanser att koordinera resurserna i kampen mot hunger, extrem fattigdom och undernäring.

I fjol steg antalet människor som lider av hunger till en miljard. Orsaken till ökningen från året innan var den globala ekonomiska krisen och det höjda priset på livsmedel.
Hjälporganisationen Action Aid prisar i sin utredning Brasilien och president Lula da Silva för stödet till landreformen och gemensamma kök för de fattiga. Enligt undersökningen har Brasilien lyckats minska undernäringen bland barn med 73 procent på bara sex år.

Kina har också lyckats minska antalet undernärda i landet med 58 miljoner på tio år.
I Indien däremot har antalet hungrande människor ökat med 30 miljoner sedan mitten av 1990-talet.

Action Aid listar också de rika länderna efter insatser mot hungern. Luxemburg är i topp, tätt följt av de nordiska länderna. Organisationen ogillar dock satsningar på biobränsle.
I botten bland de rika hamnar Nya Zeeland, som skurit hårt i sitt jordbruksbistånd, och USA.


(Av Ann-Lis Fredriksson)

Kommentarer

 • Väljer vänstern den måttfulla eller stjärnan?

  Vänsterförbundet väljer ordförande - beställt: ung kvinna.

  Beställningen är klar – Vänsterförbundets nya ordförande ska vara en ung kvinna. Om galluparna håller streck blir det så. Partifolkets val står mellan Aino-Kaisa Pekonen, som anses vara den måttfulla, och Li Andersson, som ses som stjärnan.

 • Totalflopp i Monaco: Räikkönen avbröt

  Söndrig framvinge förstörde för finländaren.

  Det blev platt fall för Kimi Räikkönen i formel 1-deltävlingen i Monaco. Efter att ha startat från elfte startrutan tog tävlingen slut alldeles för tidigt efter en mindre krasch.

 • Statlig myndighet granskar Raseborgs vårdbeslut

  Klienterna måste ha möjlighet att överklaga besluten.

  Regionförvaltningsverket vill ha en utredning om övergången från långvård till serviceboende i Raseborg. Det finns skäl att misstänka att allt inte har gått rätt till när äldre flyttades från Mjölbolsta till ett nytt serviceboende i Karis centrum, säger den statliga myndigheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Promenad på glasavsats på 400 meters höjd - kolla videon!

  Den nyöppnade attraktionen ingjuter skräck i de höjdrädda.

  I Kina lockar en ny turistattraktion folk som vill utmana sin rädsla för höga höjder. Eller vad sägs om en promenad på en genomskinlig glasavsats 400 meter över markytan?

 • Unika öar översvämmas av turister i Hongkong

  Ifjol gjorde kineserna sammanlagt 120 miljoner turistresor.

  Turismen omvandlas nu av Kina. I fjol slog landet ett nytt världsrekord när kineserna sammanlagt gjorde mer än 120 miljoner turistresor.

 • Över 700 migranter har drunknat i Medelhavet

  Under bara tre dagar drunknade över 700.

  Enligt FN:s flyktingorganisation UNHCR har över 700 migranter och asylsökande drunknat i tre haverier i Medelhavet bara under de senaste dagarna.

 • Pojke släpades omkring av gorilla

  Gorillan Harambe måste avlivas.

  En 4-årig pojke i Ohio i USA fick genomleva en gastkramande stund i en gorillabur på ett zoo i lördags. Pojken föll ner i en fyra meter djup grop, efter att han lyckats ta sig in i apornas inhägnad genom att krypa under stängslet.